Babysitter: 7 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat November 2023

Vill du ha en bra sittplats för din bebis? Vi har testat babysitters från märken som Babybjörn, Stokke och Nuna. För att en babysitter ska kunna utses till bäst i test måste den ha ett bra gung, vara smidig att använda och funka både för nyfödd och lite större bebis.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Babysitter

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten.I Bäst-i-tests omdömen av babysitters så har vi utgått ifrån ett flertal parametrar vid betygsättning. I slutet av varje recension har också prisnivån vägs in, då en babysitter kan kosta allt mellan 200 kr och 2000 kr och vi tycker att funktionerna bör spegla kostnaden. 

Funktioner: Kan babysittern fällas ihop, kan ryggstödet vinklas och kan den växla mellan att gunga och låsas i fast läge? 

Klädsel: Är materialet vänligt mot barnets hud, är tyget ekologiskt och kan klädseln tvättas eller på annat sätt rengöras? 

Gunget: Är gunget mjukt eller stötigt, kan barnet själv få babysittern i rörelse och håller gunget i sig länge eller måste man ständigt ge ny fart? 

Vi har främst låtit familjer med barn under 6 månader provsitta de olika babysittermodellerna men i de fall då tillverkaren tillåter en längre användning så har även barn över året fått testa funktionerna. De flesta babysitters har ingen åldersgräns men däremot ofta en rekommenderad ålder för bästa användning.


Fler tester för första tiden med bebis:

Bedside Crib

Amningskudde

Babyskydd


Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:

Barnvagnar

Babyvakt

Bärsele

Bärsjal

Spjälsäng

Nappflaska

0 5 5 1

1. BabyBjörn Balance Soft BÄST I TEST BABYSITTER

Enkelt flyttbar och smidig med fantastiskt gung och hög komfort för barnet

Prisklass: Premium Maxvikt: 13 kg Vikt: 2,1 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 40 grader Mått ihopfälld: 39 x 89 x 11 cm Gungläge: Ja Fast läge: Nej Antal positioner: 3 stycken Liggläge: Nej. Tillbehör och funktioner Lekbågar - köps till separat Tillbehör och funktioner: Lekbågar - köps till separat.

BabyBjörns babysitter Balance Soft har sina rötter i en ursprunglig design från 60-talet och har alltså hängt med i femtio år. Det är imponerande! Det gör också att vi inte blir förvånade när vi inser att BabyBjörn dominerar vårt test av babysitters vad gäller både funktion och kvalitet - övning ger färdighet.

Trygg sittposition för bebisen

En bra babysitter ska vara mobil och enkel, och BabyBjörn har genialiskt lyckats kombinera de egenskaperna. Balance Soft kan med ett enkelt grepp fällas helt platt och är mycket enkel att stuva undan eller ta med på resor. Att flytta runt den i hemmet är heller inget problem, och babysittern är till storleken smidig nog att fungera som säte på badrumsgolvet när föräldern tar en dusch, även om man bor trångt.

Sittdelen är utformad med en tydlig grop för rumpan, som gör att barnet sitter tryggt och stabilt i rätt position. Babysittern kan vinklas i 3 olika lägen och den har ett viloläge som är bra nog för att barnet ska kunna sova bekvämt. Fastspänning av barnet sker både smidigt och ljudlöst. När barnet blivit större kan man dessutom vända på tyget och använda Balance Soft som en liten fåtölj.

Babysitter med det perfekta gunget

Gunget i BabyBjörns babysitter är fenomenalt. Med en fot på ramen kan man enkelt få till ett bra tempo och en större bebis kan själv sätta sittern i rörelse. BabyBjörn Balance Soft har en klädsel som kommer i flera olika material, det finns bland annat en sittdelsklädsel för att hålla barnet sval på sommaren och en annan i mjuk, lyxig soft jersey. Klädseln kan tas loss helt från ramen och tvättas i maskin, vilket känns som ett måste med tanke på målgruppens förmåga att släppa i från sig både det ena och det andra.

BabyBjörn Balance Soft

En lekbåge kan köpas till separat och kläms fast på babysitterns ram. Detta tillbehör ha varit mycket uppskattat av våra testbebisar och något vi kan rekommendera. Alla våra testare är rörande ense om att BabyBjörn Balance Soft är så bra att det i vår fantasi faktiskt inte finns utrymme för förbättringar. Priset är högt, även om Babybjörns babysitter ofta kan köpas billigt begagnad. Har man råd så är vår bestämda rekommendation att det är mer än värt pengarna att investera i en BabyBjörn Balance Soft, och därför utser vi den till bäst i test.

Fantastiskt gung, enkelt flyttbar och smidig, hög komfort för barnet
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Stokke Steps Bouncer

Mycket bra komfort för barnet och bra gung och kan även användas på Stokke Steps matstol

Prisklass: Premium Maxvikt: 13 kg Vikt: 3,5 kg Tvätt: Ja, avtagbar klädsel Mått ihopfälld: 80 x 13 x 53 cm Gungläge: Ja Fast läge: Nej Antal positioner: 4 stycken Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Avtagbar båge för leksaker ingår.

Stokke Steps Bouncer är en babysitter i premiumprisklassen men som känns värd sina pengar, i synnerhet om man även väljer att införskaffa Stokkes matstol Stokke Steps som det går att fästa babysittern på. Då får man en riktigt bra paketlösning för sittplats åt sitt barn från nyfödd upp till skolåldern.

Som separat babysitter sticker inte Stokke Steps Bouncer ut lika mycket. Men den håller en jämn och hög nivå på sin kvalitet och prickar av egentligen alla egenskaper man kan önska att den skulle ha. Babysittern kan vinklas i fyra olika lägen. Det mest tillbakalutade funkar utmärkt för det nyfödda barnet och sittkomforten är mycket bra tack vare spädbarnsinlägget som medföljer Stokke Steps Bouncer. Inlägget fyller upp sittdelen effektivt och gör att bebisen får support för både kropp och huvud.

Bra köp för den som äger Stokke Steps matstol

För att vinkla mellan lägena så vrider man på en spärr på undersidan av babysittern. Det mest upprätta sittläget ger en väldigt bra sving vilket gör att den lite större bebisen kan sätta sig själv i gungning. Utan spädbarnsinlägget ryms även lite större bebisar väl i Stokke Steps Bouncer, och för det mer vakna barnet så medföljer en praktisk leksaksbåge. Den kan klickas i på båda sidor av babysittern och tas loss helt om man inte vill använda den. I bågen kan man fästa sina egna leksaker eller andra ögonfångare.

Vill man ta med sig babysittern på resa så är det snabbt gjort att fälla ihop den så att den blir helt platt, endast dryga decimetern hög. Den är fortfarande ganska bred och lång men formatet gör den enkel att packa. Ett extra plus för att den har ett litet gummispänne som man kan låsa ihop den med, så att man undviker att råka fälla upp babysittern när den lyfts upp. Det finns inget med Stokke Steps Bouncer som vi kan anmärka på men för det höga priset så känner vi att vi hade velat ha något mer. Har man dock tänkt investera i hela Stokke Steps-paketet så blir babysittern dock utan tvekan värd pengarna.

Bra gung, kan användas på Stokke Steps matstol, mycket bra komfort för barnet
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe

Babysitter som aktiverar barnet och som tack vare ställbar sittdel kan användas från nyfödd

Prisklass: Premium Maxvikt: Upp till 18 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 30 grader Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: 3 Liggläge: Ja Tillbehör och funktioner: Musikmobil med ljud- och ljusfunktion

Bli inte avskräckt av att Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe levereras i vad som känns som tusen delar som ska sättas ihop utefter en lång instruktion. Denna babysitter är nämligen riktigt lättmonterad. Den utgörs av två rejäla medar samt en sittdel med tre lägen. Det finns ett mer upprätt sittläge, ett viloläge och ett liggläge. I liggläget har Rocker Napper kanter runtom, och ser ut som en liten babysäng. För en tupplur kan den absolut användas för att låta barnet sova i. Men sittdelen är av plast och den medföljande dynan (som kan tas ur för tvätt) är visserligen mjuk, men inte så väldigt tjock. Den känns därför inte lämplig som någon slags resesäng.

Storleksmässigt är Rocker Napper tillräckigt smidig för att kunna flyttas runt i hemmet. Den är inget man lyfter med barnet i, utan man får dra den längs med golvet. Den är liten nog att rymmas på golvet i ett normalstort badrum, exempelvis medan föräldern duschar. Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe kommer med en leksaksarm som gör ett väldigt bra jobb med att aktivera barnet. Armen kan både spela musik och vibrera. Det medföljer leksaker, men man kan också hänga upp barnets egna favoritsaker där. Leksaksarmen kan vikas åt sidan eller tas bort helt.

En babysitter som aktiverar barnet

Det går att justera mellan att Rocker Napper är stillastående och att den ska gå att gunga. Det är dock inte riktigt den slags babysitter som barnet själv kan sätta fart på. Selen som finns är typen som knäpps ihop endast över barnets höfter, så i sittläget blir det lite som att ha sitt barn i en matstol eller en traditionell babysitter. Det bidrar också till att babysittern får lång användningstid. I liggläget passar den med nyfödd, i sittläget är det enkelt att placera även ett större barn i sittdelen.

Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe är inte en klassisk babysitter, utan snarare något slags mellanting mellan babysitter och babygym. Det är en babysitter som mer använd för att aktiva barnet när man själv kanske behöver tid och två händer för att göra något annat. Snare än den sorts babysitter man sätter bebisen i när man vill ha med barnet vid middagsbordet eller i storasyskonens lek. Som aktivitetsstation har Rocker Napper varit mycket effektiv och fast den kan uppfattas som lite plastig så är man i slutändan riktigt nöjd med hur mycket behållning både barn och övrig familj har fått ut tack vare den.

Lång användningstid, kan användas från nyfödd med liggläget, användbar för att aktivera barnet
Uppfattas som lite plastig, skramlar lite när man växlar mellan sitt- och liggläge
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Ergobaby Evolve 3-in-1 Babysitter

Mycket stabil babysitter med mjukt spädbarnsinlägg och nästan plant liggläge

Maxvikt: 9 kg som babysitter, 13 kg som toddler chair Vikt: 3,8 kg Tvätt: Maskintvätt 30 grader Mått ihopfälld: 85 x 41 x 14 cm Gungläge: Ja Fast läge: Nej Antal positioner: 3 Liggläge: Ja Tillbehör och funktioner: Lekbåge

Ergobaby Evolve 3-in-1 är en babysitter tänkt för barnets tre första faser i livet: nyfödd, spädbarn och småbarn. Maxvikten avgörs av hur babysitterns används. För de två första faserna är Evolve godkänd för 9 kg. När babysittern gjorts om till en småbarnsstol, så höjs maxvikten till 13 kg. Evolve är enkel att fälla ihop platt, och klädseln kan tvättas i maskin om blöjan skulle läcka.

Mjukt och ergonomiskt spädbarnsinlägg för den nyfödda

För den första perioden kommer babysittern med ett uppbyggt spädbarnsinlägg, som kramar om den nyfödda bebisens kropp. Inlägget är riktigt mjukt och ombonat, och ska enligt tillverkaren motverka platt bakhuvud. Huruvida det stämmer är svårt att avgöra, men Evolve känns som en mysig sits för bebisen att sitta i. Det finns en lekbåge att köpa till, som upplevs lossna lite för enkelt men som fint matchar klädsel.

Ergobaby Evolve 3-in-1 Babysitter

Babysittern kan vinklas i tre lägen, genom att man trampar på en pedal efter att först ha låst upp en spärr. Det mest tillbakalutade är ett nästan plant liggläge, som gör att den nyfödda bebisen även kan sova skönt i sitsen. Babysittern utgörs av en avtagbar klädsel trädd på en ställning. Det är en rejäl konstruktion. Å enda sidan kan äldre syskon inte råka välta den, eller enkelt dra runt på den. Å andra sidan känns Evolve ganska skrymmande och upplevs inte som särskilt smidig att flytta runt mellan olika rum.

Passar bäst som babysitter under första halvåret

Trots Ergobabys påstående om en babysitter som växer med barnet, så upplevs Evolve (likt andra babysitters med samma ambition) ändå passa bäst för barnets första halvår. Och för den nyfödda bebisen fyller den verkligen en funktion, med spädbarnsinlägget och det plana liggläget. Men när barnet blivit så stor att det kan stå och gå själv så känns babysittern ganska överflödig.

En lång användningstid är ofta ett bra sätt att motivera ett högre pris. I praktiken upplevs dock Ergobaby Evolve ha ungefär samma användningstid som andra babysitters. Den stabila konstruktionen känns trygg, särskilt om det finns äldre barn i familjen, men det hade varit önskvärt med lite bättre gung. För familjen som väntar småsyskon, och vill kunna använda babysittern direkt från födseln, så får man med Ergobaby Evolve 3-i-1 Babysitter en lika stabil som mysig sittplats för bebisen.

Mjukt och ombonat spädbarnsinlägg, stabil konstruktion, enkel att tvätta
Otymplig storlek, trist lekbåge
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. 4moms MamaRoo 4.0

Högteknologisk babysitter med många olika gunglägen och ställbar sittdel

Prisklass: Premium Maxvikt: 9 kg Vikt: 7 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 40 grader Mått ihopfälld: Ej ihopfällbar, men kan monteras ned Gungläge: Ja, 5 olika Fast läge: Nej Antal positioner: Steglöst ställbar från sittläge till bra viloläge Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Spädbarnsinlägg

4moms MamaRoo 4.0 är en högteknologisk babysitter som verkligen tar hela begreppet babysitter till en ny nivå. Den levereras kompakt i en smidig kartong men det är inte krångligt att montera den, mycket tack vare en väldigt lättförståelig manual. Om man efter att barnet vuxit ur MamaRoo 4.0 vill montera ned babysittern igen så är det lika enkelt, men det finns inget lätt sätt att bara snabbt fälla ihop den för transport.

MamaRoo 4.0 drivs med hjälp av en nätadapter, och även om sladden är lång så innebär detta att babysittern måste ställas inom ett visst avstånd från ett eluttag. Den tar dessutom upp relativt mycket plats. På babysitterns fot finns en upplyst display som tydligt visar vilka användningsmöjligheter som finns. Babysittern kan röra sig i 5 olika gungmönster, och intensiteten i rörelserna kan ställas in - från ett vilosamt gungande till ett mer aktivt. Förutom via displayen så kan MamaRoo 4.0 också styras med en app. En avtagbar arm med tre leksaker medföljer, det går även att hänga upp andra saker i armen.

Klumpig form men gott om funktioner

Att växla mellan de olika gunglägena och hastigheterna är sömlöst, vilket innebär att man kan börja intensivt och stegvist trappa ned när barnet har kommit till ro. Sittdelen kan steglöst justeras mellan sittläge och ett bra viloläge. Själva sittytan är skålad, vill man plana ut den lite så finns ett spädbarnsinlägg att köpa till separat. Förutom att röra sig kan 4moms MamaRoo 4.0 också spela upp olika förprogrammerade ljud eller kopplas ihop med en telefon och spela valfri musik. Blir klädseln smutsig kan den enkelt tas av och tvättas i tvättmaskin.

MamaRoo 4.0 är inget för den allmänt nöjda bebisen och är betydligt dyrare och klumpigare än en traditionell babysitter. Man kan heller aldrig i förväg veta om gungmönster och ljud fungerar för ens eget barn, ett inköp är således alltid en chansning. Men om det klickar så blir babysittern plötsligt värd sin vikt i guld och då är det ett plus att allting med just 4moms MamaRoo 4.0 både känns genomtänkt och fungerar så smidigt.

Många olika inställningsmöjligheter, steglöst ställbar sittdel, tvättbar klädsel
Högt pris, tar upp mycket plats, finns ingen garanti för att alla barn gillar att sitta i den
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Bumbo Floor Seat

Unik funktion som uppmuntrar aktivt sittande och är enkel att hålla ren

Prisklass: Budget Maxvikt: Finns ej, rekommenderade ålder är 4-12 mån Vikt: 1,5 kg Tvätt: Torkas av Mått ihopfälld: 23 cm hög, 37 cm i diameter Gungläge: Nej Fast läge: Ja Antal positioner: 1 stycken Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Lekbord - köps till separat

Bumbo Babysitter är en unik produkt. I ett avseende fyller den visserligen ungefär samma funktion som en traditionell babysitter. Men samtidigt har Bumbon sitt helt egna utseende och konstruktion. Bumbo Babysitter är avsedd att användas från cirka 3 månaders ålder och hjälper bebisen att sitta i en upprätt sittposition genom att stödja ryggen och hålla ben och rumpa i rätt position.

Den här typen av sittande brukar uppskattas mest av bebisar som börjat tröttna lite på det bakåtlutade gungande i en vanlig babysitter och vill komma upp lite mer, kunna se sig omkring bättre. Men det gör också att Bumbon används annorlunda. En babysitter kan vara en bekväm viloplats och gå fint att använda även för ett trött barn som kanske till och med ska ta en tupplur i den. Bumbo Babysitter kräver en mer aktiv ansträngning från barnet och användes därmed ofta under lite kortare, men mer intensiva sessioner.

Funkar bäst med tillhörande lekbord

Även den totala användningstiden är kortare för en Bumbo Babysitter än för en traditionell babysitter. Det handlar oftast om 2-4 månader då barnet är starkt nog för att orka sitta med Bumbons stöd, men inte kan sitta själv. Så snart barnet kan sitta stabilt på egen hand så har Bumbon spelat ut sin roll. Samtidigt är priset överkomligt och Bumbon är enkel att hålla fräsch, så den kan med lätthet säljas vidare när ens egen bebis blivit för stor.

Vi rekommenderar att man köper till bordet, vilket höjer priset men gör det enklare för bebis att vara nöjd och glad med att sitta i sin Bumbo. Utan bordet så faller leksaker som man tappat greppet om ner på golvet och i och med Bumbons höjd så kan barnet inte nå sakerna själv. För den bebis som är nyfiken på att växa upp och testa sittandets ädla konst tror vi att Bumbon kan komma till bra användning, men mångfunktionaliteten och den långa användningstiden hos en babysitter kan den inte riktigt mäta sig med.

Uppmuntrar aktivt sittande, unik funktion, enkel att hålla ren
Kort användningstid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

7. Joie Dreamer

Kompakt hopfällbar babysitter med utmärkt gungläge och många olika funktioner

Prisklass: Mellan Maxvikt: 9 /15kg Vikt: 3,5 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, endast yttvätt Mått ihopfälld: 54 x 44 x 12 cm Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: 3 olika lägen Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Leksaksarm samt huvudstöd för spädbarn

Joie Dreamer är en babysitter med ett smörgåsbord av olika funktioner. Sittern har tre olika lutningslägen, och man kan växla mellan ett gungande läge och ett fast stolsläge. Hur babysittern används påverkar också dess maxvikt.

Första intrycket av Joie Dreamer är positivt. Den mjuka klädseln skapar en inbjudande känsla och babysittern känns som en mysig plats att placera sin bebis. Den medföljande leksaksarmen, med tre mjuka leksaker, är dekorativ och erbjuder något roligt för bebisen att titta på. Selen för att spänna fast barnet känns trygg, med en extra säkerhetsknapp för att hålla spännet på plats.

Kan vibrera i sitsen

Även om det tog lite tid att förstå hur själva batteriluckan skulle öppnas upp, så kan man med de tre AA-batterierna på plats även slå på musik samt få Joie Dreamer att vibrera. Efter test av ett antal olika babysitters kan man dock konstatera att det varierar kraftigt huruvida bebisar låter sig roas av sådan effekt. En del struntar helt i det, andra kan distraheras tillfälligt och en mindre skara älskar det. Man ska alltså inte förvänta sig några mirakel.

Joie Dreamer

Vad som dock har varit väldigt effektivt är Joie Dreamers mycket välfungerande gungläge. Det räcker att man som förälder sätter foten mot babysittern för att den ska komma igång. Tyvärr saknas ett liggläge på babysittern. Och den spädbarnskudde som medföljer är inte heller tillräcklig för att förhindra bebisen huvud att falla framåt, varför Joie Dreamer trots allt inte lämpar sig så väl för tupplurar.

Mycket kompakt när den fälls ihop

En annan nackdel med Joie Dreamer är klädseln. Att den är mjuk och mysig är härligt för barnet. Men har man husdjur i hemmet så kommer man snabbt märka att tyget drar åt sig damm och djurhår på ett sätt som inte känns så fräscht.

Men det finns också fördelar. Bor man trångt så är det ett stort plus hur platt babysittern blir hopfälld. Joie skryter om en höjd på 13 cm, i praktiken får vi den till endast 12 cm. Man kan med lätthet packa ihop Joie Dreamer och skjuta in den under sängen eller soffan när den inte används. För den som har ett relativt damm- och djurfritt hem, och söker en babysitter med många funktioner, ett riktigt bra gungläge samt en kompakt fällning - ja då kan Joie Dreamer vara ett alternativ att spana in.

Mycket bra gungläge, blir platt hopfälld, många olika funktioner
Funkar ej att sova i, klädseln drar åt sig damm
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten.I Bäst-i-tests omdömen av babysitters så har vi utgått ifrån ett flertal parametrar vid betygsättning. I slutet av varje recension har också prisnivån vägs in, då en babysitter kan kosta allt mellan 200 kr och 2000 kr och vi tycker att funktionerna bör spegla kostnaden. 

Funktioner: Kan babysittern fällas ihop, kan ryggstödet vinklas och kan den växla mellan att gunga och låsas i fast läge? 

Klädsel: Är materialet vänligt mot barnets hud, är tyget ekologiskt och kan klädseln tvättas eller på annat sätt rengöras? 

Gunget: Är gunget mjukt eller stötigt, kan barnet själv få babysittern i rörelse och håller gunget i sig länge eller måste man ständigt ge ny fart? 

Vi har främst låtit familjer med barn under 6 månader provsitta de olika babysittermodellerna men i de fall då tillverkaren tillåter en längre användning så har även barn över året fått testa funktionerna. De flesta babysitters har ingen åldersgräns men däremot ofta en rekommenderad ålder för bästa användning.


Fler tester för första tiden med bebis:

Bedside Crib

Amningskudde

Babyskydd


Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:

Barnvagnar

Babyvakt

Bärsele

Bärsjal

Spjälsäng

Nappflaska

Fem saker att tänka på innan du köper babysitter

Utbudet av babysitters är väldigt brett - både sett till funktioner och till kostnad. Hur mycket man borde betala för en babysitter beror på hur och när man vill använda den. Ibland kan det även spela in hur mycket utrymme man har hemma. Tänk på det här innan du väljer babysitter:

1. Välj mellan elektrisk och vanlig babysitter

Den klassiska babysittern utgörs av en ställning med ett tyg på. Den enda funktionen som finns är att ställningen kan sätta i gungning - av bebisen själv eller av en förälder. Sedan dess har babysittern utvecklats och finns nu i flera varianter. Vilken man ska köpa beror på hur man vill kunna använda sin babysitter:

Vanlig babysitter: Den vanliga babysittern är väldigt enkel i sitt utförande. En del har ställbar lutning, så man kan välja hur liggande eller upprätt man vill att bebisen ska sitta. Vissa babysitters kan till och med vinklas ned till ett liggläge, om man vill ha babysittern för att bebisen ska sova i. Hur mycket gung en vanlig babysitter har varierar. Jämfört med den elektriska babysittern så väger den vanliga babysittern mindre, och det ihop med att den blir mindre när den fälls ihop gör den enklare att ta med på resa.

Elektrisk babysitter: Den elektriska babysittern kan vara batteridriven, eller driva med nätadapter som kopplas in direkt i eluttaget. Den senare varianten begränsar i viss mån var i hemmet babysittern kan användas. Har babysittern ett uppladdningsbart batteri gäller det också att se till att det finns tillräckligt mycket batteri kvar när man vill använda den. Samtidigt kan den eldrivna babysittern erbjuda ett helt annat utbud av funktioner. Basfunktionen hos en elektrisk babysitter är förstås att den kan gunga. Men många batteridrivna babysitters kan även spela musik eller andra sorters ljud, en del kan även vibrera eller har inbyggda lampor.

2. Tänk på tvättrådet

När man har en bebis hemma går tvättmaskinen varm. Och babysittern är inget undantag. Det är klart värt att redan inköp se över tvättmöjligheterna.

Avtagbar klädsel: Inte alla babysitters har en avtagbar klädsel. Väljer man en babysitter som inte har avtagbar klädsel så är det yttvätt som gäller. Alla typer av fläckar får då torka av med en fuktig trasa så snart som möjligt efter att de har uppstått. Något som kan bli problematiskt om man har en bebis som kräks mycket.

Läs tvättrådet: Den som har tidigare erfarenhet av bebisar i babysitter vet att även spädbarn har en förmåga att skapa fläckar. Det kan handla om kräks och blöjor som läcker. Det kan även röra sig om lite större barn, som kanske äter majskrokar och eller provar smakportioner i babysittern. Med tanke på hur snabbt en babysitter kan skitas ned är det mycket bra att dubbelkolla tvättrådet innan inköp, och att allra helst välja en babysitter vars klädsel tål att köras i tvättmaskin. Räkna med att klädseln inte kan torktumlas på grund av risk för krympning.

3. Babysitter som kan anpassas efter årstiden

Till en del babysitters kan man köpa till en extra klädsel, som ett separat överdrag. Det kan finnas flera bra anledningar till att köpa en babysitter där klädseln kan bytas ut. Dels ger det babysittern en längre livstid. Känns den gamla klädseln ful och sliten, eller kanske till och med har gått sönder, så behöver man inte betala dyrt för en helt ny babysitter. Dels så finns det babysitters som har klädslar i olika material. Då kan man växla mellan ett varmt och mysigt överdrag i jersey eller bomull på vintern, och byta till ett luftigt överdrag i mesh, som andas, under varma sommardagar.

4. När du vill kunna använda babysittern vid middagsbordet

Vill man använda sin babysitter som en sittplats för bebisen att delta vid familjens måltider så kan man vara lockad att bara sin babysitter uppe på matbordet. Men eftersom risken för att babysittern kan falla i golvet är stor, i synnerhet om det finns fler barn i familjen, så bör man överväga en säkrare lösning. Läs mer om säkerhet vid användande av babysitter här: https://www.1177.se/Stockholm/barn--gravid/att-ta-hand-om-barn/barnsakerhet/sakerhet-for-barn/

Det finns babysitters som är höj- och sänkbara, så man kan höja upp babysittern tills bebisen hamnar i höjd med matbordet och kan se föräldrar och syskon medan man äter. Det finns också vissa tillverkare av barnmatstolar som också gör babysitters, som är kompatibla med matstolen. Då kan man enkelt lyfta upp och tryggt fästa babysittern ovanpå matstolen. Denna lösning är ofta mer prisvärd på sikt, då man kan fortsätta använda matstolen långt efter att bebisen vuxit ur en höjbar babysitter.

5. Babysitter som passar nyfödd

Vill man kunna använda sin babysitter direkt med den nyfödda bebisen så bör man titta på från vilken vikt och ålder som babysittern är godkänd. Ska babysittern användas som en sovplats för den nyfödda bebisen är det bra om man väljer en modell som har justerbar vinkel. Går det att vinkla ned till ett viloläge, eller om babysittern kan fällas till ett liggläge och omvandlas till en vagga, så får spädbarnet en bättre och mysigare sovstund.


En babysitter kan vara ett mycket praktiskt hjälpmedel i vardagen med en liten bebis. Förutom barnvagn och säng eller vagga så är babysitter en av de vanligaste avlastningsplatserna, och därmed finns det också ett stort utbud av olika modeller.

Den enklaste sortens babysitter utgörs en av metallram med ett tyg på och är ofta bra på att få barnet att gunga, men saknar möjlighet att vinkla sitsen. Den här konstruktionen ser man ofta hos äldre modeller. Men det finns även moderna varianter med samma uppbyggnad. En mer avancerad typ av babysitter kan vinklas mellan sitt-, vilo- och ibland även fullt liggläge. En del babysitters kan även låsas i ett fast läge, så att babysittern kan användas som en enklare matstol. Det finns också babysitters som mer är som en automatisk babygunga som gungar själv, och som också kan ha inbyggda funktioner för att spela musik eller vibrera. Dessa kan vara båda batteridrivna och elektriska, och brukar vara populära hos föräldrar till barn med kolik. Dyra babysitters med många funktioner är långt ifrån alltid bäst, ett bra sittläge räcker fint för att en modell ska räknas som en bra billig babysitter,

En babysitter kan för den lite större bebisen vara ett bra komplement till ett babygym, för att barnet ska ha flera platser att aktivera sig på. Att alternera mellan att sitta och att ligga på rygg eller mage gör att användning av babysitter inte innebär något dåligt för ryggen. De flesta babysitters kan användas från att barnet är nyfödd och fram tills barnet uppnår den vikt som är babysitterns maxbelastning. I vårt test av babysitters går vi igenom flera modeller och listar fördelar såväl som nackdelar.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Skip Hop Babysitter

Lyxig babysitter med justerbar höjd samt inbyggt ljud och vibration

Prisklass: Premium Maxvikt: 11 kg Vikt: 6,3 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 40 grader Mått ihopfälld: 50 x 77 x 23 cm Gungläge: Ja Fast läge: Nej Antal positioner: Kan ej vinklas Liggläge: Nej. Tillbehör och funktioner: Lekbåge med en leksak ingår
Skip Hop Babysitter

Länge var en babysitter mycket snarlik alla andra babysitters, det var främst märket som skilde dem åt. Nu har själva begreppet babysitter utvidgats och allt fler funktioner tillförs. Skip Hop Babysitter frångår i många avseenden den klassiska modellen och satsar istället på att vara en slags hybrid mellan babysitter och en babystol. Gunget finns där och ett normalstarkt barn runt 3 - 4 månaders ålder kan själv vifta igång det men detta är inte babysitterns styrka. Istället är det att babysittern kan justeras i höjdled som gör att den snabbt fyller en viktig funktion i hemmet. Babysittern är förankrad vid en rejäl bas. Med en vridratt kan babysittern höjas, från en höjd på 58 cm upp till 86 cm. Det gör att barnet först kan placeras på vardagsrumsgolvet i höjd med leksaker och sedan kan få sitta med vid matbordet. 86 cm räcker inte för att nå upp till bordsytan men bebisen kommer tillräckligt högt för att kunna se sina familjemedlemmar i ögonen och slipper stirra på deras fötter under hela middagen.

Skip Hop Babysitter kan fällas ihop helt, för det krävs en särskild nyckel som givetvis medföljer. Den är dock fortfarande stor och väldigt tung, således inte en babysitter man packar med på resan. Klädseln kan tas av och tvättas. Ett inlägg för de minsta bebisarna medföljer och hjälper till att justera så selen hamnar rätt. Selen kan dras åt i längd men inte höjdjusteras. Selspännena är smidiga och barnet sitter bekvämt samt lätt tillbakalutat. Den medföljande och avtagbara leksaksarmen är mycket välkonstruerad. Den kan vinklas i flera lägen samt fällas bak helt. Den lilla leksaken med spegel som medföljer fångar snabbt bebisens blick men givetvis kan man hänga vilken leksak som helst i armen. Under sitsen finns en lucka för batterier, 3 st LR14/C-batterier krävs, och på framsidan finns en knappsats. Där kan man slå på ett vibrationsläge samt två vaggvisor och två olika naturljud. Skip Hop Babysitter är dyr, den är stor och den är tung att flytta runt i hemmet. Men att bebisen kan sitta lika bekvämt som i en vanlig babysitter och samtidigt komma upp på bra umgängesnivå för resten av familjen gör att den snabbt blir uppskattad. Finns budget och utrymme så har såväl bevis som förälder mycket glädje av Skip Hop Babysitter.

Kan justeras i höjd, mycket bra leksaksarm, vibrationer och ljud kan slås på
Tung, stor både uppfälld och hopfälld, dyr
0 5 4 1

Nuna Leaf

Mjuk pendlande rörelse med en lång rörelsetid som är bra för att söva barnet

Prisklass: Premium Maxvikt: 9/26 kg Vikt: 5,2 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 40 grader Mått ihopfälld: Ej ihopfällbar, foten kan dock tas loss Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: Ej ställbar Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Lekbåge, sufflett med inbyggt myggnät, tyst motor med 6 hastigheter - köps till separat.
Nuna Leaf

Nuna Leaf är en annorlunda babysitter som likväl lyckas tillfredsställa de flesta av våra önskemål. Leaf är en premiumprodukt. Det syns på priset men märks även av i konstruktion och materialval. Babysittern känns helt enkelt lyxig och kullagret som använts är förstklassigt. För Nuna Leaf gungar inte upp och ner, så som vi vant oss vid att babysitters ska göra. Istället svänger den fram och tillbaka sidledes. Det gör att effekten för barnet blir en annan men den mjukt gungande rörelsen kan ha en väldigt bra lugnande och sövande effekt. Med en lätt puff sätts Nuna Leaf i rörelse och håller sedan gunget aktivt så pass länge att man hinner börja fundera över om det finns en dold motor inuti. Det gör det inte, men däremot finns en sådan att köpa till som tillbehör. Nuna Leaf kan inte vinklas utan har ett fast lutningsläge. Läget är väl avvägt och fungerar för det mesta mycket bra. Men en bebis som hunnit bli några månader och är sugen på att bättre kunna sig se omkring kan vilja sitta mer upprätt.

Nuna Leaf kan inte fällas ihop, och är därför mindre lämplig att ta med på resor. Med hjälp av ett verktyg kan foten plockas av från sittdelen, så att Leaf blir mer kompakt vid långvarig förvaring. Det ska dock inte hymlas med att Nuna Leaf är stor. I och med att den gungar sidledes tar den dessutom upp mycket plats när den används. För den med begränsad boyta så kan det bli svårt att hitta en bra placering för Leaf, och i det lilla badrummet kanske den inte får plats alls. Nuna Leaf är stabil, det finns ingen risk för att den tippar. Klädseln är gjord av babyvänligt Oeko-tex godkänt tyg och kan tas loss för tvätt. Sittern kommer med en separat sittdyna för ännu enklare rengöring. Vi hade gärna sett att selen som barnet hålls på plats med haft en mindre högljudd kardborre så att barnet inte riskerar att väckas av den. Hållare för leksak och solskärm finns att köpa till separat. För familjen som vet med sig att bebisen uppskattar gungande rörelser och som har plats över i sitt hem så är Nuna Leaf en förstklassig och välbyggd produkt, om än med saftig prislapp.

Mjuk pendlande rörelse, lång rörelsetid, bra för att söva barnet
Dyr, tar upp mycket utrymme, ej hopfällbar
0 5 3.5 1

Tiny Love 3-in-1 Close to Me Bouncer Luxe

Multifunktionell babysitter liggläge, ställbar höjd samt utrustad med vibrationer och musik

Prisklass: Premium Maxvikt: Upp till 18 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 30 grader Mått ihopfälld: 81 x 48 x 26 cm Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: 3 Liggläge: Ja Tillbehör och funktioner: Kan vibrera och spela musik
Tiny Love 3 in 1 Close to Me Bouncer Luxe

Tiny Love 3-in-1 Close To Me Bouncer Luxe är ett bra exempel på den moderna och multifunktionella babysittern. Denna babysitter fungerar oavsett var den placeras i hemmet. I vardagsrummet ställer man i den så den är i höjd med soffan och vid middagen kan bebis höjas upp så det är i nivå med matbordet. Själva sittytan har en skålad form. Det finns en urtagbar dyna som kan tvättas, och som gör babysittern mer mjuk och ombonad för bebisen. Sittdelen kan vinklas mellan ett liggläge och ett lite mer upprätt sittläge. Barnet sitter säkert fastspänd med en fempunktssele, och med hjälp av dynan kan man justera så att selremmarna hamnar i rätt höjd.

Med Close To Me Bouncer medföljer en leksaksbåge med leksaker, man kan även hänga upp egna leksaker där. Babysittern kan fällas ihop platt. Den kan också flyttas runt i hemmet, genom att man tiltar den och drar den på de två hjulen som sitter fast undertill. Men denna babysitter är också utrustad med musik och vibrationer. Dessa kan användas oberoende av varandra. En del bebisar blir lugnade av att babysittern skakar lite, eller av att lyssna på någon av de 16 olika melodierna. För andra har det ingen synbar påverkan.

Babysitter som kombinerar många produkter i en

Jämfört med en traditionell babysitter så är Close To Me Bouncer utan tvekan stor och klumpig. Visserligen kan den fällas ihop och blir då riktigt platt. Men det här är inte babysittern man enkelt och smidigt packar med sig i bilen eller släpar in i ett litet badrum när man vill ta en dusch. Har man inte glädje av extrafunktionerna – musiken, vibrationerna eller att den är ställbar i höjd – så känns det antagligen som bortkastade pengar.

Men för den som tycker om att kombinera många produkter i samma, och som har en bebis som uppskattar att distraheras av ljud och vibrationer, så kan inköpet känns väl motiverat. För vissa familjer är det toppen att kunna tilta sittdelen till liggläge och att kunna anpassa höjden utifrån i vilket sammanhang barnet ska delta i. Givetvis är sådan svårt att avgöra i förväg – hur ser ens egna behov med ett nytt barn ut? Men matchad med rätt familj så kan Tiny Love 3-in-1Close To Me Bouncer Luxe vara precis den babysitter man behöver.

Enkelt att ändra läge från sittande till liggande, justerbar höjd, lätt att justera volym på musiken
Känns lite stor och klumpig
0 5 3.5 1

Graco Move with me

Funktionsspäckad och anpassningsbar babysitter med ljud och motor

Prisklass: Premium Maxvikt: 9 kg Vikt: 7,3 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 40 grader Mått ihopfälld: 55 x 40 x 50 cm Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: Två stycken Liggläge: Nej. Tillbehör och funktioner: Lekbåge med leksaker ingår
Graco Move With Me

Graco Move with me faller under kategorin babysitter men skiljer sig i nästan alla avseenden från den klassiska modellen de flesta ser framför sig när de hör ordet. Detta är en babysitter i det avseendet att ett barn sätts i den, men ett sidogung som alstras av barnets rörelser är bara den enklaste funktionen som Move with me kan erbjuda. Även fast modellen ser tung och klumpig ut så är den faktiskt förvånansvärt lätt med tanke på att den utgörs av både ett säte och en bas. Graco Move with me är relativt utrymmeskrävande men kan fällas ihop för transport eller förvaring. Den blir då ett ganska fyrkantigt paket. Själva sätet kan vinklas i två lägen – ett lite mer liggande för den minsta bebisen och ett mer sittande, för barnet som börjat upptäcka världen lite grann. Ett medföljande inlägg gör att sittdelen ytterligare kan anpassas. Babysittern har en fempunktsele, med ordentligt vaddering runt grenbandet. I bågen finns två leksaker upphängda men dessa kan förstås bytas ut mot annat man har tillhands. Bågen kan också användas som bärhandtag.

Vill man ha action så är Graco Move with me ett smörgåsbord. Sätter man i batterier i sittdelen så kan den vibrera enligt två olika mönster. På basen finns möjlighet att sätta sätet i gungning, hastigheten kan justeras. Att basenheten kan drivas inte bara med batteri utan också med nätadapter är ett stort plus, då sparar man pengar om den står hemma men har möjligheten att ta med den på resa. Babysittern kan också spela upp ljud. Dels ett flertal olika melodier men också naturljud, såsom vågskvalp och lugnande brus från en tropisk skog. Det går också att ansluta sin egen MP3-spelare eller telefon till babysitterns högtalare och detta fungerar väl tack vare att själva motorn för gungandet håller en relativt låg ljudnivå. Graco Move with me är inget för den som är ute efter en klassisk babysitter men har man ett barn som bara roas eller lugnas när det händer saker är detta ett babysitteralternativ med mycket att erbjuda.

Massa olika funktioner, kan spela upp ljud från telefonen, lätt att anpassa efter barnets ålder
Tar ganska mycket utrymme, kräver att barnet spänns fast med sele, högt pris
0 5 3.5 1

Carena Landsort Babysitter

Stabil konstruktion med bra lekbåge och välfungerande nackstöd

Prisklass: Budget Maxvikt: 9 kg Vikt: 3,1 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, handtvätt. Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: 3 stycken Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Lekbåge ingår
Carena Landsort

Carenas babysitter Landsort är en rejäl konstruktion som tar upp en del utrymme men som samtidigt känns stabil och tålig för barnet att använda. Maxvikten är standard om 9 kg och sittytan är rymlig men något för plan. Vi hade gärna sett att klädseln varit mer skålad för bättre komfort för barnet. Carena har dock försett sin babysitter med ett litet nackstöd som känns bra när Landsort ska användas med en mindre bebis. Klädseln är av polyester, så är olyckan framme kan babysittern lätt torkas av. Det går även att lossa klädseln helt och då är det handtvätt som gäller. Carena har två handtag som gör att babysittern är enkel att flytta runt i hemmet, och ryggstödet kan ställas i fler olika positioner. Från en mer liggande för det minsta barnet, till en mer sittande position för den lite större bebisen. Carena Landsort är inte enkelt hopfällbar och därför inte en babysitter som enkelt kan packas ihop för att tas med på resa. Vill man stuva undan babysittern till nästa barn eller ändå få med den i bilen så går den givetvis att montera isär i lösa delar genom att trycka ut 4 sprintar. Den blir då platt och tar inte upp så mycket utrymme.

Carena Landsort kan ställas in i en fast position och i en gungande position. För den fasta så fäller man ut små fötter på sitterns medar. Precis som hos många andra babysitters med vinkelbart ryggstöd så tycker vi tyvärr att även Landsort har lite för dåligt gung för att vi ska vara helt nöjda. Det krävs ett i princip konstant aktivt gungande från föräldern då rörelsen snabbt upphör efter att babysitterns satts igång, men sitter man med foten på den så funkar den helt okej. Med Carena Landsort medföljer en lekbåge med små tygfår, som har varit väldigt populär hos barnen och som kan lossas helt från sittern om man inte vill använda den. Det går även att hänga upp andra leksaker i bågen, så att barnet får nya saker att titta på. Carenas babysitter känns gediget konstruerad och har alla funktioner vi vill se hos en babysitter, men för högre betyg hade vi önskat ett bättre gung i Landsort

Stabil konstruktion, bra lekbåge och välfungerande nackstöd
Inte så smidig att fälla ihop, kunde haft mer gung
0 5 3 1

Chicco Pocket Relax

Bra med tre lutningslägen och den kan enkelt fällas ihop och fraktas

Prisklass: Mellan Maxvikt: 9 kg Vikt: 3,1 kg med förvaringsväskan Tvätt: Ja, avtagbar klädsel Mått ihopfälld: 79 x 15 x 20,5 cm Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: 3 stycken Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Förvaringsväska ingår.
Chicco Pocket Relax 1200x1200

Chicco Pocket Relax är en babysitter med många funktioner, där den mest unika är att den kan fällas ihop på både längd, bredd och höjd. Fällningen sker genom ett två moment med knappar som ska pressas in och med Pocket Relax medföljer en förvaringsväska som gör det enkelt att ta med babysittern på resa. Klädseln är av polyester och är enkel att torka av, men kan även lossas helt för att tvättas för hand. Att babysittern kan rengöras känns som ett plus men den här typen av material blir lätt svettigt och känns ibland lite plastig mot barnets hud, en uttagbar dyna i ett mjukare tyg hade varit positivt. Chicco Pocket Relax har tre olika lutningslägen på ryggstödet, och kan även ställas in mellan fast och gungande läge. Det fasta läget är bra om babysittern ska användas som matstol. Vi hade dock gärna sett att det gungande läget hade haft mer gung med bättre flyt. Med nuvarande konstruktion får vi aldrig igång riktigt den rörelse som vi vill se hos en bra babysitter.

Pocket Relax babysitter kan användas från nyfödd men sittdelen är rätt flack och saknar en bra skålning som håller bebisen i rätt position, vilket gör att den funkar bättre för något äldre bebisar. Vi saknar även ett bra nackstöd för att ge ett nyfött barn extra support av huvud och nacke. Babysitterns utformning gör det även extra viktigt att spänna fast barnet ordentligt med selen över barnets höfter. Den stora fördelen med Chicco Pocket Relax är att den är smidig att fälla ihop och att ihoppackad ta med sig på resa eller om man ska på besök hos en vän. Men för att den funktionen skulle varit optimal hade vi gärna sett att babysittern lika enkelt kan förflyttas inne i det egna hemmet, men tyvärr har den inga bärremmar eller annat slags handtag. Trots att idén med babysittern känns bra så är utförandet inte tillräckligt för att vi ska bli nöjda. Bättre gung, bärhandtag och någon slags dyna för bättre komfort för bebisen skulle lyfta Chicco Pocket Relax rejält.

Kan enkelt fällas ihop och fraktas, bra med tre lutningslägen
Dåligt gung, saknar bärhandtag

Vanliga frågor om babysitters

Vilken babysitter är bäst?

Vi utser BabyBjörn Balance Soft Babysitter till bäst i test. Det är en enkelt flyttbar och mycket smidig babysitter med fantastiskt gung och hög komfort för barnet. BabyBjörn Balance Soft kan vinklas i flera olika lägen och det finns lekbåge att köpa till, för att underhålla barnet.

När kan man börja använda babysitter?

Det finns ingen exakt rekommenderad ålder för när man kan börja med babysitter. Vissa anser att man ska vänta någon månad eller två. Andra säger att babysittern kan börja användas direkt från födseln. Det viktiga är att inledningsvis placera bebisen i babysittern endast under kortare stunder och att se till att barnet alltid sitter säkert fastspänd med sele, om sådan finns.

Hur länge kan bebisen sitta i babysittern?

Tillverkarna av babysitters anger ingen exakt maxtid för hur länge en bebis kan sitta i den. Man får istället utgå ifrån hur barnet är, om det verkar nöjt eller missnöjt. Det viktigaste är att se till att alternera hur och var barnet sitter, och att växla mellan att ligga plant, bäras i famnen, sitta i babysitter och så vidare.

När använder man babysitter?

En babysitter är praktisk att ha vid många olika tillfällen, då den är ett sätt att frigöra båda ens händer. Det är vanligt att placera bebisen i babysittern på golvet inne i badrummet vid toalettbesök eller när man ska ta en dusch. Babysitter kan ställas i köket när man ska laga middag eller gungas med foten medan man äter lunch vid matbordet.

Hur gammal måste bebisen vara för en babysitter?

Det finns ingen angiven minimiålder för när man kan börja använda babysittern. Delvis beror det på vilken typ av babysitter man har. Modeller som kan fällas ned till ett plant liggläge, som en liten säng, kan användas direkt efter födseln. Babysitters med en mer sittande position kan man testa sig fram med när barnet blivit några veckor gammal.

När behövs babysitter?

Babysittern kan behövas som ett sätt att avlasta föräldern som tar hand om bebisen. Babysittern blir en trygg plats att sätta ned barnet på när man behöver båda händerna fria för att göra annat eller om man behöver ta en liten paus, ta en dusch eller ska laga mat eller göra något annat där man inte samtidigt kan bära sitt barn.

Hur länge kan man använda babysitter?

Olika babysitters har olika lång användningstid. En del kan göras om till en enklare fåtölj för lite större barn. Andra fyller sin främsta funktion under bebisens första halvår. Den enda restriktionen som brukar finnas från tillverkaren av babysittern är en maxvikt, som ska finnas angiven i babysitterns instruktionsbok.

Hur många kilo tar babysittern?

Det varierar hur hög maxvikt en babysitter har. Så gott som alla modeller klarar av minst 9 kg. Men det finns babysitters som klarar av allt från 13 kg eller mer. Manualen som medföljer babysittern ska ange vilken maxvikt som gäller för den specifika modellen.