Robotdammsugare bast i test

Robotdammsugare: 9 modeller i test

Senast uppdaterat November 2019

Vi har testat några av marknadens mest populära robotdammsugare, från Roomba, Neato, Miele, Dyson och LG. Testerna är utfört under flera månaders tid i två etapper.

Vid första etappen har vi testat robotdammsugarna ur den vanliga användarens perspektiv. Vi har släppt dem lösa i olika privathem för att testa hur de fungerar i hushåll med barn och djur, både för kattägare och hundägare. Hemmen har haft olika mycket möblemang och typ av nedsmutsning, och vi har avgjort hur rent och välstädat golvet blivit när robotdammsugaren ansett sig vara färdig.

Under andra etappen har vi utfört ett laboratorietest, där vi genomfört en kontrollerad nedsmutsning på en begränsad yta och sedan jämfört hur mycket smuts de olika dammsugarmodellerna städat upp. Både hemmiljöerna och våra laboratorietest har genomförts på blandade ytor; trägolv, stengolv, tunna mattor och tjocka kompakta mattor. Resultatet av labbtesterna har vägts in i slutbetyget men störst vikt har vi lagt vid hur väl robotdammsugarna presterar i vanliga hem, då det är där de kommer att användas. En dammsugare som klarar sig väl i laboratoriemiljö behöver nämligen inte fungera lika bra under verkliga förhållanden, något som våra långtidstester i vanliga hem tydligt visat.

Tillverkarna använder olika typer av tekniker för att systematiskt kartlägga rummen och dess storlek. Exempelvis skannar vissa modeller taket med en kamera medan andra använder laser eller infraröd teknik. Robotarnas artificiella intelligens planerar därefter städningen tillsammans med direktinput från flera typer av sensorer, exempelvis gyroskop, trappsensorer och stötdetektorer. Några modeller arbetar enligt ett strukturerat förutbestämt mönster och delar upp rummen i flera städzoner. Andra utgår ifrån en kaosalgoritm i kombination med zonindelning. Orienteringsförmågan påverkar hur lång tid städningen tar, men också hur väl de hittar tillbaka till basstationen när rummet är rent eller om batteriet är på väg att ladda ur.

Med tidsstudier har vi granskat hur lång tid robotdammsugarna behöver för att städa en viss yta samt hur lång tid de kan städa innan batteriet måste laddas. Även användarvänlighet är en intressant faktor, vissa robotar kommunicerar problem mycket tydligt medan andra är svårare att tolka och förstå. Vi har också undersökt hur enkelt det är att rengöra själva robotdammsugaren från damm och hårstrån. Några få modeller är nästan helt underhållsfria medan andra kräver regelbunden genomgång med sax vilket kan bli ett irritationsmoment. Alla robotdammsugarna i testet är påslösa och sladdlösa, det ingår alltid en dockningsstation som drivs med hjälp av nätadapter

Oavsett vilken dammsugare man använder är det viktigt med filtrering av utsläppsluften, särskilt för personer med allergi. Några av robotdammsugarna i testet har HEPA-filter, exempelvis Roomba och LG. HEPA är en certifiering som baseras på en standard och det är frivilligt för tillverkare att certifieras. Exempelvis har Neato ej HEPA-certifierat sina filter men de klarar ändå att fånga partiklar så små som 0,3 mikrometer, som mögel och allergena hudflagor från husdjur. Alltså på samma nivå som HEPA-filter.

För bästa långsiktiga städresultat rekommenderar vi att köra robotdammsugaren tre till fyra dagar i veckan och ibland komplettera med en vanlig dammsugare eller microfibertrasa i hörn och på golvlister. Att hålla golvet rent har aldrig varit enklare.

Testvinnare - Robotdammsugare

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. De robotdammsugare som presterar väl har vi behållit för långtidstest, vissa modeller i mer än ett år. Vi lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna. I testet har vi fokuserat på att granska följande parametrar:

Funktion och dammupptagningsförmåga: Hur hanterar robotdammsugarna olika typer av hårda golv och mattor? Klarar de hår och sand lika väl som de städar upp grus och smulor? Vilken typ av kartläggning av rummet använder roboten? Hur effektiv är motorn, sugmunstycket och borsten?

Navigering och framkomlighet: Hur klarar roboten att orientera sig och städa runt möbler, under möbler och i flera rum? Hur skonsam är den mot möbler? Klarar den av att klättra över trösklar, höga mattor och andra hinder?  Hur hanterar algoritmerna för manövrering särskilt svåra situationer där det finns risk att roboten kör fast, exempelvis sladdhärvor?

Användning: Är robotdammsugaren enkel att hantera och programmera? Hur kommunicerar den? Vilka tillbehör medföljer för att underlätta städningen? Hur lång tid tar rengöringen och hur högt låter motorn? Är borsten enkel att rengöra?

Betyget är satt utifrån förväntningarna på parametrarna ovan i förhållande till priset. Vi har även bedömt finish på robotdammsugaren efter en tids användning samt tillgång till reservdelar men det har ingen avgörande effekt på betyget.

1. Xiaomi Mi Roborock S50 - BÄST I TEST ROBOTDAMMSUGARE

Driftsäkert robotdammsugare med smarta funktioner och löpande uppdateringar

Gångtid: 150 minuter Dammbehållare: 0,5 L Höjd: 9 cm hög, 9,65 cm vid tornet Bredd: 35 cm Vikt: 3,5 kg Maxyta: 250 m2 Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Ja/Nej Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, vattentank, våtrumsduk Övrigt: Appstyrd, Google Assistant-stöd

Xiaomi Mi Roborock S50 är en driftsäker robotdammsugare med wifi, som klarar både trösklar och mattor. Den blir därför bästa robotdammsugare 2019. Just driftsäkerheten hos robotdammsugare är något som varierar kraftigt, och att denna exempelvis klarar av att hitta hem nästan jämt, samt att den kan hantera trösklar på 2 centimeter är ganska ovanligt. Den tar sig enkelt både över trösklar och runt leksaker. Heltäckningsmatta är inte heller några problem, inte heller mindre grus eller hus med två våningsplan. När det kommer till driftsäkerhet får således Roborock S50 starka pluspoäng.

En annan fördel med den här robotdammsugaren är hur effektivt den städar. När den åker ut tar den först yttre varvet, för att sedan köra som en orm som täcker hela inre ytan. På så vis fångar den upp både hundhår som samlats i hörn och damm på stora ytor.

Tyvärr känner den inte av om ett område är mer stökigt än ett annat, då måste du istället personligen bära dit roboten och ställa in den för spot cleaning. Den städar då av en yta på 3 kvadratmeter. De enda gångerna den eventuellt har svårt att hitta hem är efter detta program, det händer vid ett par tillfällen att vi får hjälpa den. Däremot aldrig när den påbörjar städningen från sin laddstation.

Så fort Roborock S50 börjar åka scannar den av platserna/väggarna där den är. Den navigerar relativt smidigt i rummet, och hittar ut fint från under stolar, bord och liknande. Du kan ställa in områden dit den inte får åka. Den känner själv av trappor och liknande och undviker att köra ut och trilla ned där.

Vi hade gärna sett att den strikt kommer ihåg alla rummen och att vi via genvägar kan välja att den till exempel bara ska åka och städa sovrummet eller köket. Nu är detta väldigt svajigt och den åker vilse ibland osv. Men just denna funktionen är beta och därför har vi överseende med det.

Styr den med rösten eller via app
Xiaomi Mi Roborock S50 är appstyrd och appen är mycket enkel att förstå sig på. Det kommer också nya uppdateringar titt som tätt som gör både appen och robotdammsugaren smartare. Dessutom kan du koppla ihop den med röststyrning och exempelvis säga till den att dammsuga via röstassistenten i din smarta högtalare.

Både tömning och rengöring av dammsugarens behållare är mycket enkelt, du tar bara ut behållaren med en hand och diskar ur den. Behållaren behöver tömmas ett par gånger i veckan. Har du pälsdjur kan du behöva tömma den nästan varje dag.

Mi Roborock S50 är ganska tystgående och stör oss därför inte nämnvärt även om den dammsuger när vi är hemma. Den kan också våttorka. Den pytsar då ut vatten via en behållare som gör att den våttorkar samtidigt som den dammsuger. Vi rekommenderar inte att du har igång den här funktionen om du inte är hemma. Skulle roboten köra fast riskerar du att få vattenskador på golvet för den känner inte av och kan stänga av tillförseln då.

Roborock S50 är dock en riktigt bra robotdammsugare som sällan kör fast och som uppdateras regelbundet. Den är lättanvänd med sin smidiga app, och konstruktionen är välbyggd. Den passar dig som vill ha en prisvärd robotdammsugare som klarar en del hinder och är driftsäker.

+Hög driftsäkerhet, användarvänlig app, ganska tystgående, uppdateras löpande
Känner inte av hur smutsigt det är
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

2. Neato Botvac D6 Connected

En slående rengörare med god kraft och enkelt underhåll

Gångtid: 120 minuter Dammbehållare: 0,7 L Höjd: 9,9 cm hög Bredd: 32 cm Vikt: 3,4 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej (app-stöd) Trappsensor: Ja (och avgränsa ytor i appen) Medföljande tillbehör: Filter, sidoborste, magnetband Övrigt: Appstyrd, kartlägger bostaden, laserstyrd (kan rengöra i mörker), stöd för röstassistenter, punktrengöringsstöd

Är du ute efter en robotdammsugare som gör ordentligt rent hemma och som du inte behöver tömma särskilt ofta är Neato Botvac D6 Connected ett bra köp. Den har sina tillkortakommanden, men på just dessa punkter briljerar den här roboten.

D6 klarar exempelvis av smuts längs lister på ett mycket bra sätt jämfört med många andra robotdammsugare. Den får upp mer smuts, och gör överlag bättre rent. Vidare har den en täckningskarta som skickas till din app när den dammsugit klart så att du ser var den har varit. Dessutom behöver du bara tömma den cirka var tredje dag.

Grymt bra på sin huvudsakliga uppgift

De största nackdelarna med Botvac D6 Connected är att den låter en hel del, att du blir väldigt låst till appen (eller din smarta högtalare) om du vill ändra inställningar eftersom den saknar knappar för hemgång och punktrengöring, samt att den bara kommunicerar via ljud – inte via röstinstruktioner. Sett till dessa nackdelar är den något högt prissatt.

Appen är däremot användarvänlig. Ytterligare ett plus är att du kan göra gränsdragningar till olika rum i kartan i appen och sedan skicka roboten till ett enskilt rum. Vi rekommenderar att du låter kartan växa fram i takt med att den dammsuger, och undviker inlärningsrundor för dessa tar väldigt lång tid och ger i princip samma resultat men utan att den dammsuger under tiden.

Roboten har som sagt stöd för röstassistenter såsom Google Assistant och Alexa - dock bara på engelska och då måste allt vara inställt på det.

Det finns som sagt en del att fila på. Men de grundläggande egenskaperna för en robotdammsugare briljerar den på.

+Packar smutsen bra, behöver inte tömmas så ofta, noggrann städning, hög framkomlighet
Något knapplös, något högljudd, inga röstinstruktioner
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

3. Irobot Roomba 960

utmärkt för hushåll utan djur

Gångtid: 75 minuter Dammbehållare: 0,5 L Höjd: 9,1 cm hög Bredd: 35 cm Vikt: 3,9 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, sidoborste Övrigt: Appstyrd, Google Assistant-stöd, Alexa-stöd

Irobot Roomba 960 ger omedelbart ett högklassigt intryck när vi packar upp den ur kartongen. Byggkvaliteten är mycket bra, och användarvänligheten slående. Den går fort att starta och koppla upp på nätverket. Robotdammsugaren kommunicerar löpande via röstinstruktioner så att du förstår vad den förväntar sig av dig och vad du kan göra med den.

Dessa röstinstruktioner kommer också väl tillhands om Roomba 960 råkar ut för problem under städningen. Exempelvis talar den tydligt om ifall något fastnat i valsarna, eller om dammbehållaren behöver tömmas.

Det är också här den här sin största nackdel, dammbehållaren. Du måste tömma den i princip mellan varje dammsugning för den blir full även om den inte riktigt är full, den packar inte materialet. Detta trots att vi har ställt in “fortsätt städa även om den är full”-läget på dammbehållaren. Därför krävs det ganska lite smuts för att den ska stanna och varna - speciellt om du har husdjur. Med tiden blir detta irriterande.

Smart, men borde nyttja sidoborsten bättre

Roomba 960 är relativt kraftfull. Den dammsuger upp både hår, damm och smågrus. Den tar sig upp för tjockare mattor och glider smidigt fram över dessa och får med en hel del hår - även om vi finner spår kvar är resultatet bra.

Däremot har den svårt för smuts vid lister och trösklar. Det räcker nämligen att den lyfter lite från golvet med ena sidan så tappar den mycket av sin sugkraft. I dessa situationer påverkar även intelligensen städresultatet. Den går inte alltid med sidoborst-sidan mot hindret (exempelvis tröskeln eller väggen) vilket gör att den ibland måste gå över ytor flera gånger innan den går på dessa med rätt sida och därmed får upp det mer svåråtkomliga skräpet. Hade den alltid vänt sidoborstens sida till hade resultatet blivit bra direkt.

Intelligensmässigt gör den annars ett relativt bra jobb, framför allt när det kommer till att städa stora ytor och navigera dessa tidseffektivt. Den klarar trösklar på upp till 1,5 centimeter utan problem.

Stödet för röstassistenter gör den här roboten till ett trevligt tillskott i smarta hem. Kommandoutbudet är väl utbyggt. Med en smart högtalare hemma - eller via röstassistenten i mobilen - kan du döpa din robot och sedan säga till den att åka ut och städa genom röstkommandon, till exempel: “Städa köket robotbetjänt”.

En annan fördel med Roomba 960 är att den städar i en relativt låg ljudnivå. Det är inga problem att sitta och jobba i rummet bredvid medan den arbetar.

Irobot Roomba 960 är en riktigt trevlig bekantskap för den som söker en kompetent robotdammsugare men som kanske inte har husdjur hemma då detta innebär onödigt många tömningar. Driftsäkerheten är slående och städresultatet för det mesta bra.

+Bra på att navigera hemmet, bemästrar hinder, mycket användarvänlig
Måste tömmas ofta, svag vid trösklar & lister
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

4. Neato Botvac D7 Connected

Städar noggrant som få

Gångtid: 120 minuter Dammbehållare: 0,7 L Höjd: 9,9 cm hög Bredd: 32 cm Vikt: 3,4 kg Maxyta: 250 m2 Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej (app-stöd) Trappsensor: Ja (och avgränsa ytor i appen) Medföljande tillbehör: 3 st filter, vattentank, magnetband Övrigt: Appstyrd, kartlägger bostaden, laserstyrd (kan rengöra i mörker), zonrengöringsstöd, stöd för röstassistenter, punktrengöringsstöd

Neato Botvac D7 Connected är flaggskeppsmodellen i den populära robotdammsugartillverkaren Neatos utbud. Den kommer med magnetband som används för att du ska kunna blockera rum du inte vill att den ska gå in i, två extra filter samt förstås laddstation, manual och själva robotdammsugaren.

Installationen är superenkel. Du guidas via text i robotens app, men det finns även videostöd om du känner dig osäker på vad som avses med texten.

Botvac D7 kommunicerar via ljud. Det är därför tydligt när den är av, på och när den tar emot kommandon. Däremot måste du kolla mobiltelefonens notiser för att förstå vad det är den vill dig. Många andra robotdammsugare har inspelade röstmeddelanden istället, men det fungerar bra att kolla på telefonen med.

Appen är användarvänlig. Du kan uppdatera mjukvaran, se var den har städat, schemalägga städning och skicka roboten för att städa ett särskilt rum. Dessutom kan du avgränsa den från rum och ytor du inte vill att den ska städa. Du kan även fjärrstyra den med telefonen, lite som en radiostyrd bil. Allt detta fungerar bra.

Tyvärr kan du inte se hur full behållaren är, utan detta måste kontrolleras manuellt om du känner dig osäker på om den kommer att kunna dammsuga hela bostaden när du är på jobbet. Risken är annars att den stannar och inte dammsuger alls den dagen. Du kan ställa in automatisk varning för detta, att den ska påminna dig exempelvis efter 90 minuter körtid, att tömma behållaren.

För dig som söker en driftsäker robot som dammsuger när du inte är hemma
Neato D7 har 2h drifttid. På en timma städar den cirka 40 kvadratmeter om området är komplicerat. Efter första rengöringstillfället kan du se på en karta var roboten har dammsugit och ej. Den byggs ut efter hand då den lär känna ditt hem.

Det händer att D7 blir ståendes under 1-2 minuter och bara kort roterar fram och tillbaka utan att dammsuga. Sedan kommer den igång igen. Det är oklart vad den gör under denna tiden.

Städresultatet är utmärkt. Sidoborsten får med sig skräp och eftersom den väljer att åka med borsten in mot möbler och liknande gör det inget att det saknas borste på andra sidan.

Robotdammsugaren har inga problem med trösklar på upp till 1,5 centimeter. Därefter börjar den få problem, men kommer den i rätt vinkel klarar den även högre än så. Lösa mattor är ett problem däremot. Trasmattor går exempelvis bara bra ibland, det krävs att du lägger något under dem så att roboten inte skjuter ihop dem till en hög framför sig. Tjocka, långhåriga mattor går bra.

Den har inga problem att hitta sin dockningsstation så länge du inte personligen har förflyttat den från där den befinner sig. Kör den fast måste den få starta från samma område igen, annars tappar den bort sig. Detta är en klar nackdel.

D7:s största nackdel är dock att den är så väldigt högljudd. Det är flera ljud som samverkar, både motorljud, ljud från roterande borstar och ljud från hjulmotorn när enheten rullar. Att lägga barn samtidigt som den är igång är exempelvis inte att rekommendera. Det tycker vi är trist med tanke på priset.

Det som den här robotdammsugaren framför allt har med sig är hur kraftfull den är och hur tidseffektivt och samtidigt noggrant som den rengör ytorna. Den må vara högljudd och sakna lullull, men det viktiga finns där och den gör det riktigt bra. Ska du ha en robotdammsugare som framför allt dammsuger när du inte är hemma och som är driftsäker och kommunikativ så är Neato D7 ett bra köp. Speciellt för dig som bor stort.

+Relativt smart, klarar hinder bra, användarvänlig app, ganska driftsäker, mycket fint städresultat, funktionsrik
Mycket högljudd, tappar bort sig om du flyttar den manuellt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

5. Irobot Roomba S9+

tömmer sig själv

Gångtid: 75 minute Dammbehållare: Automatisk tömning (stora rymmer ca 30 tömningar) Höjd: 9 cm hög Bredd: 31 cm Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, sidoborste, 2 dammsugarpåsar till tömningsenheten Övrigt: Appstyrd, Google Assistant-stöd, Alexa-stöd

Irobot Roomba S9+ är en lyxig robotdammsugare som automatiskt tömmer sig själv i en behållare vid behov. Detta fungerar över förväntan. Blir robotdammsugarens behållare full under städrundan åker den hem, tömmer sig själv och fortsätter sedan att städa.

En annan riktigt bra funktion - även om den kan tyckas simpel - är “Hitta Roomba”. När du trycker på knappen avger robotdammsugaren en signal tills dess att du funnit den. Den här funktionen är hemskt behändig eftersom det innebär att du slipper krypa runt på golvet och leta under möbler efter din S9+ när den kör fast, vilket du måste göra hos många konkurrenter och även hos vissa syskonmodeller till denna roboten.

Så hur ofta kör den fast? Inte särskilt ofta faktiskt. Har du glömt en strumpa på golvet eller liknande så kommer denna att fastna och då stannar roboten, men så är det med alla modeller. Rent generellt är denna duktig på att ta sig ur knepiga situationer såsom trånga utrymmen.

”Städa köket robotbetjänt”

Roomba stoltserar med att du ska kunna skicka den till olika rum. Antingen lär den sig ditt hem med tiden efter att du slagit på funktionen, eller så kan du skicka ut den på inlärningsrundor. Inlärningsrundorna avråder vi från då de tar extremt lång tid och det krävs flera stycken innan den gått igenom hemmets alla rum - en process på flera dagar då den samtidigt inte dammsuger. Ett bättre alternativ är att låta den dammsuga sig fram till en planlösning. Har du väl fått klart detta och rummen stämmer med din planlösning (vi fick göra om första gången) är den här funktionen däremot guld värd.

Funktionen är inte påslagen från början. Vi tycker att den borde vara på som standard så att du slipper vänta flera dagar innan du kan använda den när du väl upptäcker att den finns där.

Vi älskar att S9 Plus har stöd för röstassistenter. Det innebär att du kan säga till din smarta högtalare: ”Starta Roomba” – eller vad du nu döpt din robot till. Så åker din Roomba ut och städar utan att du behöver lyfta ett finger.

En smärre nackdel med S9+ är att roboten ibland tror att luckan på toppen inte är stängd. Detta sker ofta efter att den kört fast och du ska starta den igen. Du kan då behöva trycka till den för att sensorn ska registrera att den är stängd och sedan trycka på start flera gånger, trots att luckan inte varit öppnad.

Klarar trösklar och mattor

Roomba S9 Plus gör ett bra jobb med att ta sig fram i hemmet. Den klättrar snyggt upp i sidled för lite högre trösklar, och hittar för det mesta både runt och hem även om vi lyfter upp och förflyttar den i hemmet manuellt.

Städningen får godkänt resultat men vi hade förväntat oss att den var smartare i sin användning av sidoborsten. Har du överhäng på bänkskåp och liknande går den inte alltid med borsten emot, och eftersom den bara har en borste på ena sidan är det bara ibland som det blir städat i dessa mer komplicerade utrymmen.

Tyvärr är priset dessutom extremt sett till att S9 Plus inte är 100-procentig i sin AI eller när det kommer till städjobb i komplicerade utrymmen. Hade mjukvaran varit lite mer sofistikerad skulle betyget blivit två snäpp högre. Men priset gör att den här typen av brister inte bör förekomma.

Roomba S9+ passar dig som vill slippa springa och tömma din robotdammsugare på smuts för jämnan. Det är en bekvämlighet som du snabbt vänjer dig vid, och som sedan är svår att vara utan.

+Enkel att handha, stöd för röstassistenter, tömmer sig själv, hittar alltid hem
Städresultat inte perfekt, AI lämnar en del att önska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

6. iRobot Roomba 772

Varsam vid dammsugning runt möbler, enkelt att programmera in städmönster

Gångtid: +120 minuter Höjd: 8,2 cm, 9 cm vid tornet Bredd: 35,2 cm Vikt: 3,97 kg Maxyta: 60 m2 Laddningstid: 180 minuter Sidoborste: En styck Borstbredd undertill: 16,1 cm Fjärrkontroll: Nej (finns att köpa som tillbehör) Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: En rumsavdelare (light house) och två stycken rengöringsverktyg.

iRobots Roomba 772 är en funktionsmässigt sett nedbantad version av toppmodellen Roomba 880. De båda robotdammsugarna bygger på samma plattform och undersidorna ser identiska ut förutom själva borstarna. Där Roomba 880 har två rullar i gummi som roterar mot varandra och ligger omlott, så har 772 en borste med syntetiska borst i nylon samt en gummiskrapa. Även dessa roterar mot varandra, men ligger inte omlott. Andra skillnader är motortekniken, batterikapaciteten och typen av filter där 772 har HEPA-style istället för HEPA av E11-klass. Sidorna har en gummerad stötdämpare som håller roboten repfri samtidigt som den undviker stötmärken på väggar och möbler. Att hantera Roomba 772 är okomplicerat, efter att maskinen har slagits på kan man trycka på städknappen eller programmera den för regelbunden dammsugning enligt ett veckoschema. En infraröd rumsavdelare för att avgränsa rum medföljer. Den är utmärkt att använda för att skydda matskålar för husdjur eller i barnrum så att roboten inte dammsuger områden med lego och andra leksaker.

Roboten rullar snabbt och jobbar energiskt, en sidoborste på höger sida gör att den når bra längs golvlister. Sensorerna för att läsa av rummet är också bra, de har koll på trappor, var möbler befinner sig och robotdammsugaren är försiktig med dem. Roomba 772 är smart, men inte riktigt lika smart som Roomba 880. Dammupptagningsförmågan är heller inte lika god. Detta gör att Roomba 772 behöver längre tid på sig för att dammsuga samma yta. I hushåll med flera rum ska man använda den medföljande "Virtual Wall"-enheten för bästa resultat, då dammsuger Roomba 772 ett rum i taget. Hjulen har ibland problem med att rulla upp på riktigt tjocka mattor, typ ryamattor. Då roboten jobbar väldigt länge brukar den i långa loppet ändå klara av även dessa ytor efter många försök, men inte alltid. Mycket positivt är att borstarna kräver väldigt lite underhåll. Överlag så ger Roomba 772 ett gott intryck på oss, men i jämförelse med Roomba 880 kommer den till korta.

+Försiktig mot möbler, lätt att programmera, relativt underhållsfri
Tar lång tid att dammsuga, har problem med höga mattor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

7. Cleanmate S900

Användarvänlig robotdammsugare för öppna ytor

Gångtid: 90 minuter Dammbehållare: 0,5 L Höjd: 8,5 cm hög, 10 cm vid tornet Bredd: 35 cm Vikt: 3,5 kg Laddningstid: 240 minuter Sidoborste: 2 styck Fjärrkontroll: Ja Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Mopp (mikrofiberduk), virtuell vägg

Cleanmate S900 imponerar med sina snabba rörelser och sina röstinstruktioner. Den är lätt att använda tack vare just röstinstruktionerna. De talar vid behov om för dig vad den tar sig för, och hur du ska sköta om den - exempelvis “Jag laddar”. Robotdammsugaren är också lätt att programmera, delvis på grund av rösten men också på grund av det användarvänliga gränssnittet. Vidare är ljudnivån klart godkänd. Det är inga problem att ha S900 städandes samtidigt som du befinner dig i samma rum. Robotdammsugaren är också lättstartad och reagerar direkt vid kommandon. Det händer dock ibland att den har svårt att hitta hem till laddstationen. S900 kommer med ett kit för våttorkning. Här är resultatet tyvärr nedslående, i princip blir det knappt någon skillnad alls efter moppning. Däremot tycker vi om den medföljande “väggen” - ett slags sändare du placerar ut som gör att robotdammsugaren håller sig borta från ett utvalt område. Plus även för den medföljande fjärrkontrollen som gör S900 enkel att styra.

När det kommer till robotdammsugarens viktigaste punkt, städningen, hittar vi både plus och minus. Den rör sig relativt snabbt över golvet och städar därmed också fort. Dess låga höjd gör att den enkelt tar sig in under exempelvis soffor. Dock upplevs rörelsemönstret ostrukturerat. Cleanmate S900 har en tendens att missa vissa områden, och rör sig mellan olika rum på ett betydligt mer slumpmässigt sätt än många konkurrenter. Den har också svårt att få upp smuts nära hörn och andra mer komplicerade områden. I ett mer komplicerat hem blir städningen därmed ineffektiv. Medan den i ett enkelt hem utan hinder och gångar istället blir väldigt effektiv tack vare storleken och hastigheten. När det kommer till höjdskillnader såsom trösklar finner vi att den klarar vissa medan den hos andra - ibland lägre - måste komma i rätt vinkel för att ta sig över. Vi har svårt att finna en logik över varför den ibland fastnar och ibland inte. Sammantaget är detta en kanonbra robotdammsugare för enkla hem med stora öppna ytor, men ett lite sämre val för dig med många möbler och mer “stängda” ytor.

+Medföljer avgränsningssändare, svenska röstinstruktioner, användarvänligt gränssnitt, tystgående, tidseffektiv
Ostrukturerat rörelsemönster, ibland svårt att hitta hem, lite problem med trösklar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

8. Miele Scout RX 1

Låg vikt som gör den lätt att bära med en snygg ytfinish som står emot repor

Gångtid: 120 min Dammbehållare: 0,6 liter Höjd: 8,9 cm Bredd: 35,5 cm Vikt: 2,99 kg Maxyta: 150 m2 Laddningstid: 120 minuter Sidoborste: Två stycken Borstbredd undertill: 18,1 cm Fjärrkontroll: Ja Medföljande tillbehör: Fjärrkontroll, rengöringsborste, rumsavdelare, extraborstar och extrafilter.

Mieles Scout RX1 är en av marknadens mest populära robotdammsugare och estetiskt sett en av få modeller i testet som kan dubbeljobba som inredningsdetalj. Ovansidan är blank med snygg finish och en gummerad kant gör att repor undviks - både på Scout RX1 och på möbler och lister i hemmet. Med en takkamera och 7 st infraröda sidosensorer samt 3 st fallsensorer orienterar sig roboten i rummet. Den rullar zick-zack över långa sträckor och vänder då den stöter på ett större hinder. Efter en lätt stöt kör den ett halvt varv runt stol- och bordsben och fortsätter sedan på andra sidan. Denna strategi fungerar för det mesta utmärkt men det händer att dammsugaren fastnar i ett mönster, särskilt i större rum. Exempelvis att den kör ett stort antal gånger mellan ett stolben och en golvlampa. Den ovanligt låga profilen gör att Mieles Scout RX1 tar sig under de flesta soffor och den är också en av de bättre modellerna på att klättra över höga trösklar i testet. Städningen sker med två sidobostar samt en bred borste undertill som kräver regelbundet underhåll då det fastnar mycket hårstrån.

Scout RX1 är robust byggd samtidigt som den är testets allra lättaste dammsugare med sina knappa 3 kg i vikt, en fördel för den som vill alternera mellan under- och övervåning i hemmet. Det finns dock inget bärhandtag och vissa tekniska funktioner med Scout RX1 är besvärande. Exempelvis krävs manualen för att tolka felkoder och fjärrkontrollen behövs för att väcka den vid fel samt vid programmering. Vi skulle hellre sett en tydlig intuitiv display eller att roboten gick att styra från en smartphone, fjärren har man nämligen inte alltid med sig i ett stort hus. Ett annat huvudbry är att batteriet snabbt laddar ur helt om man inte stänger av roboten manuellt då den inte står i laddaren. På hårda golv som parkett, laminat och kakel dammsuger Scout RX1 bra men på täta persiska mattor och ryamattor får den kämpa och resultatet blir varierat. Miele Scout RX1 har låg höjd och låg vikt, den är därmed lätthanterlig och har lätt för att komma åt under soffor och andra låga möbler. Detta tillsammans med testets kanske snyggaste design utgör robotdammsugarens starkaste sidor.

+Låg vikt, håller sig repfri, snygg finish
Tappar sugkraft på täta mattor, några tekniska irritationsmoment
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

9. Dyson 360

Futuristiskt designad robotdammsugare med stark motor och kompakt format

Gångtid: ca 45 - 75 minuter  Dammbehållare: 0,4 L Höjd: 11,2 cm hög, 12,1 cm vid kupolen Bredd: 23 cm Vikt: 2,5 kg Laddningstid: 120 minute Sidoborste: Nej Borstbredd undertill: 20,7 cm Fjärrkontroll: Nej Appstöd: Ja Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Inga

Dyson 360 är en frisk fläkt på den snabbt växande marknaden för robotdammsugare. Designen är iögonfallande med dess karakteristiska larvfötter och högblanka ytfinish. Till och med dockningsstationen är snygg. Tanken med robotens kompakta fotavtryck är att den ska kunna navigera obehindrat mellan stolsben och genom smala passager. Å andra sidan bygger Dyson 360 på höjden och kan därför inte köra in under låga möbler. Med mycket snäv marginal klarar den sig under nedersta steget på en vanlig trappa. På toppen av chassit finns en liten plastkupol med en kamera som ger roboten 360-graders panoramasyn. Roboten navigerar systematiskt i rummet i ett koncentriskt mönster uppdelat i flera mindre zoner, på ungefär samma sätt som man använder en golvmopp fast med 90-graders vändningar. Det innebär att den vänder väldigt ofta, faktiskt så ofta att själva vändandet upptar stor del av städtiden. Det har direkt påverkan på batteritiden och därför måste roboten ladda relativt ofta.

Via en snygg smartphone-app kan roboten startas, stoppas och programmeras. En detaljerad karta med körd rutt visas när städningen är klar. Det funkar bra men vi hade gärna önskat att appen aviserade om roboten kör fast. Ljudnivån är relativt hög då motorn utan tvekan är en av de starkaste vi testat. Även filtret imponerar och behöver inte rengöras särskilt ofta. I borsten fastnar dock mycket hår och dammbehållaren är liten och måste tömmas ofta. Städresultatet är riktigt bra på hårda golv men på mattor med grövre struktur klarar borsten inte att fånga upp smulor som vissa andra robotdammsugare i testet klarar. Särskilt vid bords- och stolsben uppstår ostädade ytor då roboten inte kör nära runt dem utan passerar i en halvcirkel. Det uppstår också ibland smala ostädade glapp på golvet då överlappet i navigeringen inte alltid är hundraprocentig. Larvfötterna är onekligen häftiga och forcerar robotdammsugaren upp på höga mattor. På vanliga falsade trösklar gå den dock bet. Hårdvaran i Dyson 360 har stor potential men i nuläget är det höga priset i förhållande till prestandan inte riktigt motiverat. Med en uppdaterad, smartare städalgoritm och bättre borste skulle Dyson 360 kunna sopa mattan med konkurrenterna, den är dock inte där ännu.

+Stark motor, kompakt format, vardagsrumsvänlig design, bra filter
Högt chassi, medioker borste på mattor, kort batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos: