Robotdammsugare bast i test

Stort test av robotdammsugare 2020

Senast uppdaterat September 2020

Vi har testat några av marknadens mest populära robotdammsugare, från Roomba, Neato, Miele, Dyson och LG. Testerna är utfört under flera månaders tid i två etapper.

Vid första etappen har vi testat robotdammsugarna ur den vanliga användarens perspektiv. Vi har släppt dem lösa i olika privathem för att testa hur de fungerar i hushåll med barn och djur, både för kattägare och hundägare. Hemmen har haft olika mycket möblemang och typ av nedsmutsning, och vi har avgjort hur rent och välstädat golvet blivit när robotdammsugaren ansett sig vara färdig.

Under andra etappen har vi utfört ett laboratorietest, där vi genomfört en kontrollerad nedsmutsning på en begränsad yta och sedan jämfört hur mycket smuts de olika dammsugarmodellerna städat upp. Både hemmiljöerna och våra laboratorietest har genomförts på blandade ytor; trägolv, stengolv, tunna mattor och tjocka kompakta mattor. Resultatet av labbtesterna har vägts in i slutbetyget men störst vikt har vi lagt vid hur väl robotdammsugarna presterar i vanliga hem, då det är där de kommer att användas. En dammsugare som klarar sig väl i laboratoriemiljö behöver nämligen inte fungera lika bra under verkliga förhållanden, något som våra långtidstester i vanliga hem tydligt visat.

Tillverkarna använder olika typer av tekniker för att systematiskt kartlägga rummen och dess storlek. Exempelvis skannar vissa modeller taket med en kamera medan andra använder laser eller infraröd teknik. Robotarnas artificiella intelligens planerar därefter städningen tillsammans med direktinput från flera typer av sensorer, exempelvis gyroskop, trappsensorer och stötdetektorer. Några modeller arbetar enligt ett strukturerat förutbestämt mönster och delar upp rummen i flera städzoner. Andra utgår ifrån en kaosalgoritm i kombination med zonindelning. Orienteringsförmågan påverkar hur lång tid städningen tar, men också hur väl de hittar tillbaka till basstationen när rummet är rent eller om batteriet är på väg att ladda ur.

Med tidsstudier har vi granskat hur lång tid robotdammsugarna behöver för att städa en viss yta samt hur lång tid de kan städa innan batteriet måste laddas. Även användarvänlighet är en intressant faktor, vissa robotar kommunicerar problem mycket tydligt medan andra är svårare att tolka och förstå. Vi har också undersökt hur enkelt det är att rengöra själva robotdammsugaren från damm och hårstrån. Några få modeller är nästan helt underhållsfria medan andra kräver regelbunden genomgång med sax vilket kan bli ett irritationsmoment. Alla robotdammsugarna i testet är påslösa och sladdlösa, det ingår alltid en dockningsstation som drivs med hjälp av nätadapter

Oavsett vilken dammsugare man använder är det viktigt med filtrering av utsläppsluften, särskilt för personer med allergi. Några av robotdammsugarna i testet har HEPA-filter, exempelvis Roomba och LG. HEPA är en certifiering som baseras på en standard och det är frivilligt för tillverkare att certifieras. Exempelvis har Neato ej HEPA-certifierat sina filter men de klarar ändå att fånga partiklar så små som 0,3 mikrometer, som mögel och allergena hudflagor från husdjur. Alltså på samma nivå som HEPA-filter.

För bästa långsiktiga städresultat rekommenderar vi att köra robotdammsugaren tre till fyra dagar i veckan och ibland komplettera med en vanlig dammsugare eller microfibertrasa i hörn och på golvlister. Att hålla golvet rent har aldrig varit enklare.

Testvinnare - Robotdammsugare

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. De robotdammsugare som presterar väl har vi behållit för långtidstest, vissa modeller i mer än ett år. Vi lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna. I testet har vi fokuserat på att granska följande parametrar:

Funktion och dammupptagningsförmåga: Hur hanterar robotdammsugarna olika typer av hårda golv och mattor? Klarar de hår och sand lika väl som de städar upp grus och smulor? Vilken typ av kartläggning av rummet använder roboten? Hur effektiv är motorn, sugmunstycket och borsten?

Navigering och framkomlighet: Hur klarar roboten att orientera sig och städa runt möbler, under möbler och i flera rum? Hur skonsam är den mot möbler? Klarar den av att klättra över trösklar, höga mattor och andra hinder?  Hur hanterar algoritmerna för manövrering särskilt svåra situationer där det finns risk att roboten kör fast, exempelvis sladdhärvor?

Användning: Är robotdammsugaren enkel att hantera och programmera? Hur kommunicerar den? Vilka tillbehör medföljer för att underlätta städningen? Hur lång tid tar rengöringen och hur högt låter motorn? Är borsten enkel att rengöra?

Betyget är satt utifrån förväntningarna på parametrarna ovan i förhållande till priset. Vi har även bedömt finish på robotdammsugaren efter en tids användning samt tillgång till reservdelar men det har ingen avgörande effekt på betyget.

0 5 4.5 1

1. Xiaomi Roborock S5 Max - BÄST I TEST ROBOTDAMMSUGARE

Användarvänlig och späckad med funktioner

Arbetsyta: Max 200 kvadratmeter Dammbehållare: En halv liter Maximal arbetstid: 2 timmar Höjd: 9,64 cm Bredd: 35,3 cm Trappsensor: Ja Tillbehör: Våtrumsduk, vattentank, sidoborste och filter Övrigt: Tillhörande app samt har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa

Priset på Xiaomis S5 Max hade i skrivande stund höjts med en tusenlapp, något som placerar den på par med konkurrenterna i segmentet, men också gör den rätt mycket dyrare än den utmärkta föregångaren. Det som tidigare var en så kallad ”no brainer” är nu med andra ord ett lite klurigare val.

Det handlar dock fortfarande om en mycket lättanvänd robotdammsugare som erbjuder mängder av funktioner och vars flora av inställningsmöjligheter gör att den sticker ut i mängden. Man kan till exempel beordra den att ta sig till en specifik plats på den karta över hemmet som finns i den tillhörande appen och be den städa just där. Man kan även rita ut virtuella avspärrningar som gör att den undviker vissa platser. Och så kan man ställa in sugkraften.

Den som inte använder några andra Xiaomiprodukter i sitt hem kanske kan bli lite förvirrad av appen, då det är samma app som styr mängder av andra Xiaomiprylar. Man kommer dock ganska snart underfund med hur den fungerar.

Tittar man på städresultatet och prestandan så placerar sig den här produkten högt jämfört med de flesta konkurrenter. Framför allt så har den ett rörelsemönster som gör den väldigt effektiv, något som Xiaomi faktiskt har lyckats kombinera med att den också gör jobbet snabbt. Framkomligheten är också något som vi bokför på pluskontot. Att ta sig över höga trösklar är inga problem, och givet att dammsugaren är så låg så tar den sig även enkelt in under soffor och dylikt utan problem. Den enda anmärkning vi har kring själva städresultatet rör uppsugningsförmågan just vid nivåskillnader. Den tar sig måhända över en tröskel lätt, men städar inte så bra i samma veva.

Xiaomi S5 max BiT helbild

Bredden är styrkan

När det gäller själva sugkraften så hör den till de bättre i det här segmentet, men det är inte den bästa produkten. Vi noterar att till exempel Neato D6, som är en konkurrent i samma prisklass, är bättre på att få med sig smutsen vid ett första svep än vad Roborock S5 Max är.

Många väljer att titta noga på ljudnivån när det gäller robotdammsugare, och när det gäller Roborock S5 Max så ligger den på ungefär samma ljudnivå som med de närmaste konkurrenterna. I och med att man kan ställa sugkraften så kan ljudnivån däremot variera rätt kraftigt.

Den största fördelen med Roborock S5 Max är dess breda användningsområde. Den går att använda som mopp, till exempel. Den klarar förvisso inte de allra svåraste fläckarna, men sveper däremot upp det damm som dammsugningen lämnat efter sig, och kombinerar man de båda städmetoderna så blir det faktiskt väldigt rent.

Sammanfattningsvis så är det här en dammsugare som passar bra för den som har ett ganska gängse behov av städning och som värdesätter bred funktionalitet. Städresultatet är utmärkt, med undantag för vissa småproblem med nivåskillnader, men det stora utbudet av funktioner och inställningsmöjligheter kompenserar i någon mån för den saken.

+Kombinationen av moppning och dammsugning gör attt det blir rent, Städar snabbt och effektivt
Lite sämre på att göra rent i hörn och vid nivåskillnader
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Xiaomi Mi Robot Vacuum - BÄSTA BILLIGA ROBOTDAMMSUGARE

En smart, noggrann, bra och billig robotdammsugare

Gångtid: 150 minuter Höjd: 9 cm hög, 9,65 cm vid tornet Bredd: 35 cm Vikt: 3,5 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej (app-stöd) Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, följ roboten i realtid, justeringsbar höjdinställning på borste, punktrengöring, zonrengöring, guida robot via karta, stöd för Google Assistant/Alex, fyra lägen för sugstyrka

Xiaomi har gjort ett kraftfullt avtryck på marknaden för robotdammsugare. Deras mellanklassmodell slår giganterna på fingrarna, och även budgetmodellen Mi Robot Vacuum har visat sig vara ett riktigt kap. Den tar sig fram mellan trånga stolsben genom att försiktigt runda benet med kroppen precis intill men utan att repa. Inte alls det här spontana stötandet som vissa modeller har där de mer testar sig fram för att finna en ingång.

Den klarar också höga mattor och andra nivåskillnader. Det finns dyrare modeller som klår den när det kommer till hårda kanter, såsom vinkelräta trösklar på mer än en centimeter. Men upp till en centimeter är inga problem.

Kartlägger ditt hem

Driftsäkerheten dras ner lite av att den, vid en handfull tillfällen, verkar tappa bort sig vid hemgång. Det är som att den inte förstår var den befinner sig på kartan. Men detta händer ytterst sällan.

Plus däremot för att du i realtid kan se var den befinner sig i hemmet via kartan i appen. Robotdammsugaren ritar upp en karta allt eftersom den utforskar ditt hem. Efter ett par körningar har du hela hemmet kartlagt och kan till och med peka på en plats och be roboten köra dit. Mycket behändigt.

Du som vill kunna styra städningen - exempelvis om köket ofta är mer stökigt än andra rum - kan markera det rummet på kartan och välja zonrengöring. Tyvärr kan du inte spara zonen med ett namn för att senare kunna återanvända den.

Xiaomi Mi Robot Vacuum städar noggrant. Ibland har den lite svårt att få upp skräp på matta, men du kan justera hur nära borsten går mot golvet för att hitta en optimal position. När det kommer till hårda golv lämnar den ett fullgott resultat, och är även duktig vid trösklar och längs med lister jämfört med andra billiga robotdammsugare.

Tyvärr är dammbehållaren ganska liten och måste tömmas efter varannan körning. Men för dig som är ute efter en grym robotdammsugare till ett lågt pris är det inget att tveka över. Så länge du inte behöver moppfunktion i din robotdammsugare är Xiaomi Mi Robot Vacuum ett extremt bra och billigt köp.

+Hög driftsäkerhet, Kan justera borsthöjden, Städar mycket bra, Ganska lättanvänd
Liten dammbehållare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Xiaomi Mi Roborock S50

Driftsäkert robotdammsugare med smarta funktioner och löpande uppdateringar

Gångtid: 150 minuter Dammbehållare: 0.5 L Höjd: 9 cm hög. 9.65 cm vid tornet Bredd: 35 cm Vikt: 3,5 kg Maxyta: 250 m2 Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Ja/Nej Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, vattentank, våtrumsduk Övrigt: Appstyrd, Google Assistant-stöd

Xiaomi Mi Roborock S50 är en driftsäker robotdammsugare med wifi, som klarar både trösklar och mattor. Den blir därför bästa robotdammsugare 2019. Just driftsäkerheten hos robotdammsugare är något som varierar kraftigt, och att denna exempelvis klarar av att hitta hem nästan jämt, samt att den kan hantera trösklar på 2 centimeter är ganska ovanligt. Den tar sig enkelt både över trösklar och runt leksaker. Heltäckningsmatta är inte heller några problem, inte heller mindre grus eller hus med två våningsplan. När det kommer till driftsäkerhet får således Roborock S50 starka pluspoäng.

En annan fördel med den här robotdammsugaren är hur effektivt den städar. När den åker ut tar den först yttre varvet, för att sedan köra som en orm som täcker hela inre ytan. På så vis fångar den upp både hundhår som samlats i hörn och damm på stora ytor.

Tyvärr känner den inte av om ett område är mer stökigt än ett annat, då måste du istället personligen bära dit roboten och ställa in den för spot cleaning. Den städar då av en yta på 3 kvadratmeter. De enda gångerna den eventuellt har svårt att hitta hem är efter detta program, det händer vid ett par tillfällen att vi får hjälpa den. Däremot aldrig när den påbörjar städningen från sin laddstation.

Så fort Roborock S50 börjar åka scannar den av platserna/väggarna där den är. Den navigerar relativt smidigt i rummet, och hittar ut fint från under stolar, bord och liknande. Du kan ställa in områden dit den inte får åka. Den känner själv av trappor och liknande och undviker att köra ut och trilla ned där.

Vi hade gärna sett att den strikt kommer ihåg alla rummen och att vi via genvägar kan välja att den till exempel bara ska åka och städa sovrummet eller köket. Nu är detta väldigt svajigt och den åker vilse ibland osv. Men just denna funktionen är beta och därför har vi överseende med det.

Styr den med rösten eller via app
Xiaomi Mi Roborock S50 är appstyrd och appen är mycket enkel att förstå sig på. Det kommer också nya uppdateringar titt som tätt som gör både appen och robotdammsugaren smartare. Dessutom kan du koppla ihop den med röststyrning och exempelvis säga till den att dammsuga via röstassistenten i din smarta högtalare.

Både tömning och rengöring av dammsugarens behållare är mycket enkelt, du tar bara ut behållaren med en hand och diskar ur den. Behållaren behöver tömmas ett par gånger i veckan. Har du pälsdjur kan du behöva tömma den nästan varje dag.

Mi Roborock S50 är ganska tystgående och stör oss därför inte nämnvärt även om den dammsuger när vi är hemma. Den kan också våttorka. Den pytsar då ut vatten via en behållare som gör att den våttorkar samtidigt som den dammsuger. Vi rekommenderar inte att du har igång den här funktionen om du inte är hemma. Skulle roboten köra fast riskerar du att få vattenskador på golvet för den känner inte av och kan stänga av tillförseln då.

Roborock S50 är dock en riktigt bra robotdammsugare som sällan kör fast och som uppdateras regelbundet. Den är lättanvänd med sin smidiga app, och konstruktionen är välbyggd. Den passar dig som vill ha en prisvärd robotdammsugare som klarar en del hinder och är driftsäker.

+Hög driftsäkerhet, användarvänlig app, ganska tystgående, uppdateras löpande
Känner inte av hur smutsigt det är
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Xiaomi S6 MaxV

Slipp städa innan roboten städar

Arbetsyta: Max 240 kvadratmeter Städfunktioner: Dammsugning, moppning Navigering: Laser (360 grader) Støvbeholder: 0,46 liter Maximal arbetstid: 2 timmar Trappsensor: Ja Tillbehör: Våtrumsduk, vattentank, sidoborste och filter Annet: Kamera för objektidentifiering, tillhörande app med no go-zoner, no mop-zoner samt har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa

Xiaomi S6 MaxV är en robotdammsugare som både moppar och dammsuger. Den har även ett inbyggt system för att upptäcka hinder under dammsugning, såsom exempelvis kablar, strumpor och annat.

Ett stort gissel för robotdammsugare har länge varit just lösa sladdar och andra småhinder, Här tenderar alla märken och modeller att köra fast. Xiaomi uppger att de har kommit på lösningen. En kamera håller koll på omgivningen i realtid och beräknar vid behov ny rutt.

Så hur bra fungerar det i praktiken? Bättre än de utan det här systemet, men långt ifrån 100-procentigt. Vi gör upprepade tester där vi placerar ut kablar, strumpor och annat slumpmässigt på golvet och kör igång roboten, uppskattningen är att den i 50 procent av fallen lyckas avsluta rundan utan att ha dragit med sig dem. Denna siffra kommer mest troligt att öka med tiden i takt med att AI:n blir smartare.

Markerar hinder

En annan intressant detalj som rör detta är att den visar på kartan i appen var den upptäckt hinder, symboler såsom en sko, en sladd eller en strumpa. Inte heller här är den 100-procentig. Den tror exempelvis att en bit papp är en sko. Men det är intressant att se var den undvikit att städa.

Den här roboten har även inbyggd moppfunktionalitet, vilket vi uppskattar. Moppningen är, som alltid hos robotdammsugare, inte samma sak som när du moppar för hand och tar bort svåra fläckar. Den fungerar snarare som ett riktigt bra sätt att få upp mikrodamm.

Framkomligheten är grymt bra. S6 MaxV klarar trösklar upp till två centimeter, tar sig lätt ut från trånga utrymmen och hittar alltid hem.

Funktionsrik app

Städresultatet är godkänt, men den lämnar en del smuts längs lister och i hörn. Framför allt har den svårt för smuts vid nivåskillnader.

Appen är funktionsrik och informativ samtidigt som den är lätt att använda. Du kan exempelvis ställa in separata no go-zoner för moppningen så att den inte moppar mattor och annat känsligt. Du kan även anpassa ljudnivån/sugstyrkan.

Xiaomi S6 MaxV passar dig som vill fuska med städningen innan du startar robotdammsugaren. Hos andra robotar måste du först plocka upp lösa strumpor och annat. Här klarar robotdammsugaren i många fall av att navigera runt dem. Dessutom är den funktionsrik och enkel att handha.

+Löser delvis problem med sladdar & strumpor, Våtmoppar bort mikrodamm, Separata no go-zoner för moppen, Funktionsrik
Dåligt städresultat i hörn & nivåskillnader, AI behöver förbättring
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Neato Botvac D6 Connected

En slående rengörare med god kraft och enkelt underhåll

Gångtid: 120 minuter Dammbehållare: 0.7 L Höjd: 9.9 cm hög Bredd: 32 cm Vikt: 3,4 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej (app-stöd) Trappsensor: Ja (och avgränsa ytor i appen) Medföljande tillbehör: Filter, sidoborste, magnetband Övrigt: Appstyrd, kartlägger bostaden, laserstyrd (kan rengöra i mörker), stöd för röstassistenter, punktrengöringsstöd

Är du ute efter en robotdammsugare som gör ordentligt rent hemma och som du inte behöver tömma särskilt ofta är Neato Botvac D6 Connected ett bra köp. Den har sina tillkortakommanden, men på just dessa punkter briljerar den här roboten.

D6 klarar exempelvis av smuts längs lister på ett mycket bra sätt jämfört med många andra robotdammsugare. Den får upp mer smuts, och gör överlag bättre rent. Vidare har den en täckningskarta som skickas till din app när den dammsugit klart så att du ser var den har varit. Dessutom behöver du bara tömma den cirka var tredje dag.

Grymt bra på sin huvudsakliga uppgift

De största nackdelarna med Botvac D6 Connected är att den låter en hel del, att du blir väldigt låst till appen (eller din smarta högtalare) om du vill ändra inställningar eftersom den saknar knappar för hemgång och punktrengöring, samt att den bara kommunicerar via ljud – inte via röstinstruktioner. Sett till dessa nackdelar är den något högt prissatt.

Appen är däremot användarvänlig. Ytterligare ett plus är att du kan göra gränsdragningar till olika rum i kartan i appen och sedan skicka roboten till ett enskilt rum. Vi rekommenderar att du låter kartan växa fram i takt med att den dammsuger, och undviker inlärningsrundor för dessa tar väldigt lång tid och ger i princip samma resultat men utan att den dammsuger under tiden.

Roboten har som sagt stöd för röstassistenter såsom Google Assistant och Alexa - dock bara på engelska och då måste allt vara inställt på det.

Det finns som sagt en del att fila på. Men de grundläggande egenskaperna för en robotdammsugare briljerar den på.

+Packar smutsen bra, behöver inte tömmas så ofta, noggrann städning, hög framkomlighet
Något knapplös, något högljudd, inga röstinstruktioner
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Irobot Roomba 960

utmärkt för hushåll utan djur

Gångtid: 75 minuter Dammbehållare: 0,5 L Höjd: 9,1 cm hög Bredd: 35 cm Vikt: 3,9 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, sidoborste Övrigt: Appstyrd, Google Assistant-stöd, Alexa-stöd

Irobot Roomba 960 ger omedelbart ett högklassigt intryck när vi packar upp den ur kartongen. Byggkvaliteten är mycket bra, och användarvänligheten slående. Den går fort att starta och koppla upp på nätverket. Robotdammsugaren kommunicerar löpande via röstinstruktioner så att du förstår vad den förväntar sig av dig och vad du kan göra med den.

Dessa röstinstruktioner kommer också väl tillhands om Roomba 960 råkar ut för problem under städningen. Exempelvis talar den tydligt om ifall något fastnat i valsarna, eller om dammbehållaren behöver tömmas.

Det är också här den här sin största nackdel, dammbehållaren. Du måste tömma den i princip mellan varje dammsugning för den blir full även om den inte riktigt är full, den packar inte materialet. Detta trots att vi har ställt in “fortsätt städa även om den är full”-läget på dammbehållaren. Därför krävs det ganska lite smuts för att den ska stanna och varna - speciellt om du har husdjur. Med tiden blir detta irriterande.

Smart, men borde nyttja sidoborsten bättre

Roomba 960 är relativt kraftfull. Den dammsuger upp både hår, damm och smågrus. Den tar sig upp för tjockare mattor och glider smidigt fram över dessa och får med en hel del hår - även om vi finner spår kvar är resultatet bra.

Däremot har den svårt för smuts vid lister och trösklar. Det räcker nämligen att den lyfter lite från golvet med ena sidan så tappar den mycket av sin sugkraft. I dessa situationer påverkar även intelligensen städresultatet. Den går inte alltid med sidoborst-sidan mot hindret (exempelvis tröskeln eller väggen) vilket gör att den ibland måste gå över ytor flera gånger innan den går på dessa med rätt sida och därmed får upp det mer svåråtkomliga skräpet. Hade den alltid vänt sidoborstens sida till hade resultatet blivit bra direkt.

Intelligensmässigt gör den annars ett relativt bra jobb, framför allt när det kommer till att städa stora ytor och navigera dessa tidseffektivt. Den klarar trösklar på upp till 1,5 centimeter utan problem.

Stödet för röstassistenter gör den här roboten till ett trevligt tillskott i smarta hem. Kommandoutbudet är väl utbyggt. Med en smart högtalare hemma - eller via röstassistenten i mobilen - kan du döpa din robot och sedan säga till den att åka ut och städa genom röstkommandon, till exempel: “Städa köket robotbetjänt”.

En annan fördel med Roomba 960 är att den städar i en relativt låg ljudnivå. Det är inga problem att sitta och jobba i rummet bredvid medan den arbetar.

Irobot Roomba 960 är en riktigt trevlig bekantskap för den som söker en kompetent robotdammsugare men som kanske inte har husdjur hemma då detta innebär onödigt många tömningar. Driftsäkerheten är slående och städresultatet för det mesta bra.

+Bra på att navigera hemmet, bemästrar hinder, mycket användarvänlig
Måste tömmas ofta, svag vid trösklar & lister
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Xiaomi Roborock S6 Pure

Arbetsyta: Max 240 kvadratmeter Städfunktioner: Dammsugning, moppning Navigering: Laser (360 grader) Dammbehållare: 0,46 liter Maximal arbetstid: 2h 30 min Trappsensor: Ja Tillbehör: Våtrumsduk, vattentank, sidoborste och filter Övrigt: Tillhörande app med no go-zoner, no mop-zoner samt har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa

Xiaomi Roborock S6 Pure är en riktigt bra robotdammsugare som både moppar och dammsuger. Överlag är vi faktiskt ganska nöjda med den, men inte riktigt med Xiaomis modellstrategi här.

S6 Pure är nämligen den enklare varianten i S6-serien, med MaxV som toppmodell. Gott så, men samtidigt passar Xiaomi på att släppa en ny toppmodell i den gamla S5-serien, som på enstaka punkter, främst med moppfunktionen, faktiskt är bättre än S6 Pure. Högst förvirrande och knappast ett logiskt förfarande.

Lättinstallerad

Att komma igång med S6 Pure är inga problem. Appen guidar oss igenom hela förfarandet, där vi efter ett par dammsugningar även kan ställa in rum utifrån den karta som ritats upp och koppla oss mot Amazon Alexa och Google Assistant.

Alla steg, även efter installation, ackompanjeras av en kvinnlig robotröst som tydligt berättar vad som hänt.

XiaomiRoborockS6Pure08

Under dammsugning sköter den sitt jobb väl. Den har vissa problem med hörn och kanter, där det lämnas lite smuts kvar. Men för det mesta jobbar den både hyfsat snabbt och effektivt. Vi noterar även att den är betydligt mer envis än många andra robotdammsugare. Trösklar, mattkanter och liknande hinder som egentligen är lite för höga prövar den att komma över från alla möjliga vinklar och lyckas oftast. Vanligen tar det inte många försök innan andra dammsugare ger upp och ropar på hjälp.

Samma sak gäller när den letat sig in under en stol i ett hörn eller liknande. Alla vinklar testas för att komma ut innan den ber om hjälp.

Hyfsat tyst

I sitt tystaste läge lämnar Roborock S6 Pure en del skräp kvar, men det räcker att du skruvar upp effekten på mellanläget för att resultatet ska bli bra utan att du behöver rymma hemifrån till följd utav ljudet.

Det finns även en extra vattentank och moppdel för att vaska bort mikrodamm från golvet. Inte lika effektivt mot fläckar som en vanlig mopp, men för smådammet gör den sitt jobb.

Xiaomi Roborock S6 Pure är helt enkelt en riktigt bra robotdammsugare i sig självt. Det tråkiga är mest att företaget mest verkar konkurrera med sig själv med alla väldigt likartade modeller och knäppa namnstrategi.

+Många funktioner, Lätthanterad, Klarar många problem själv, Städar hyfsat bra
Missar en del i hörn, Moppfunktionen är bra, men inte supereffektiv
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Neato Botvac D7 Connected

Städar noggrant som få

Gångtid: 120 minuter Dammbehållare: 0,7 L Höjd: 9,9 cm hög Bredd: 32 cm Vikt: 3,4 kg Maxyta: 250 m2 Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej (app-stöd) Trappsensor: Ja (och avgränsa ytor i appen) Medföljande tillbehör: 3 st filter, vattentank, magnetband Övrigt: Appstyrd, kartlägger bostaden, laserstyrd (kan rengöra i mörker), zonrengöringsstöd, stöd för röstassistenter, punktrengöringsstöd

Neato Botvac D7 Connected är flaggskeppsmodellen i den populära robotdammsugartillverkaren Neatos utbud. Den kommer med magnetband som används för att du ska kunna blockera rum du inte vill att den ska gå in i, två extra filter samt förstås laddstation, manual och själva robotdammsugaren.

Installationen är superenkel. Du guidas via text i robotens app, men det finns även videostöd om du känner dig osäker på vad som avses med texten.

Botvac D7 kommunicerar via ljud. Det är därför tydligt när den är av, på och när den tar emot kommandon. Däremot måste du kolla mobiltelefonens notiser för att förstå vad det är den vill dig. Många andra robotdammsugare har inspelade röstmeddelanden istället, men det fungerar bra att kolla på telefonen med.

Appen är användarvänlig. Du kan uppdatera mjukvaran, se var den har städat, schemalägga städning och skicka roboten för att städa ett särskilt rum. Dessutom kan du avgränsa den från rum och ytor du inte vill att den ska städa. Du kan även fjärrstyra den med telefonen, lite som en radiostyrd bil. Allt detta fungerar bra.

Tyvärr kan du inte se hur full behållaren är, utan detta måste kontrolleras manuellt om du känner dig osäker på om den kommer att kunna dammsuga hela bostaden när du är på jobbet. Risken är annars att den stannar och inte dammsuger alls den dagen. Du kan ställa in automatisk varning för detta, att den ska påminna dig exempelvis efter 90 minuter körtid, att tömma behållaren.

För dig som söker en driftsäker robot som dammsuger när du inte är hemma
Neato D7 har 2h drifttid. På en timma städar den cirka 40 kvadratmeter om området är komplicerat. Efter första rengöringstillfället kan du se på en karta var roboten har dammsugit och ej. Den byggs ut efter hand då den lär känna ditt hem.

Det händer att D7 blir ståendes under 1-2 minuter och bara kort roterar fram och tillbaka utan att dammsuga. Sedan kommer den igång igen. Det är oklart vad den gör under denna tiden.

Städresultatet är utmärkt. Sidoborsten får med sig skräp och eftersom den väljer att åka med borsten in mot möbler och liknande gör det inget att det saknas borste på andra sidan.

Robotdammsugaren har inga problem med trösklar på upp till 1,5 centimeter. Därefter börjar den få problem, men kommer den i rätt vinkel klarar den även högre än så. Lösa mattor är ett problem däremot. Trasmattor går exempelvis bara bra ibland, det krävs att du lägger något under dem så att roboten inte skjuter ihop dem till en hög framför sig. Tjocka, långhåriga mattor går bra.

Den har inga problem att hitta sin dockningsstation så länge du inte personligen har förflyttat den från där den befinner sig. Kör den fast måste den få starta från samma område igen, annars tappar den bort sig. Detta är en klar nackdel.

D7:s största nackdel är dock att den är så väldigt högljudd. Det är flera ljud som samverkar, både motorljud, ljud från roterande borstar och ljud från hjulmotorn när enheten rullar. Att lägga barn samtidigt som den är igång är exempelvis inte att rekommendera. Det tycker vi är trist med tanke på priset.

Det som den här robotdammsugaren framför allt har med sig är hur kraftfull den är och hur tidseffektivt och samtidigt noggrant som den rengör ytorna. Den må vara högljudd och sakna lullull, men det viktiga finns där och den gör det riktigt bra. Ska du ha en robotdammsugare som framför allt dammsuger när du inte är hemma och som är driftsäker och kommunikativ så är Neato D7 ett bra köp. Speciellt för dig som bor stort.

+Relativt smart, klarar hinder bra, användarvänlig app, ganska driftsäker, mycket fint städresultat, funktionsrik
Mycket högljudd, tappar bort sig om du flyttar den manuellt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

9. Irobot Roomba S9+

Makalöst cool, makalöst dyr

Gångtid: 120 minuter Dammbehållare: Automatisk tömning (byt påse efter ca 30 tömningar) Höjd: 9 cm hög Bredd: 31 cm Vikt: 9 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, sidoborste, 2 dammsugarpåsar till tömningsenheten Övrigt: Appstyrd, Google Assistant-stöd, Alexa-stöd

Irobot Roomba S9+ är en robotdammsugare som kan tömma sig själv. Laddstationen dubblar nämligen som dammbehållare deluxe. I laddstationens pelare hittar du en vanlig dammsugarpåse och när roboten åker tillbaka och dockar suger laddstationen ur allt smuts och skräp från robotens behållare och vidare in i påsen i stationen.

Trots att testmiljön innehåller flertalet husdjur, och att S9+ körs minst en gång per dag, behöver vi inte byta påse i laddstationen förrän efter en månad. Det är riktigt bra! Hela funktionen är som en gudagåva till den som inte orkar springa och tömma sin robotdammsugare flera gånger i veckan.

Inte bara guld och gröna skogar

Så långt imponerar robotdammsugaren på oss. Men med tiden märker vi av en del brister som inte borde finnas på en robot i den här prisklassen.

Exempelvis får den ofta för sig att locket på ovansidan inte är stängt. Det lyser rött och larmar om roboten trots att ingen har varit där och rört luckan. Då måste vi öppna och stänga den för att kunna trycka igång S9+.

Städningen är generellt sett bra men lider en del vid nivåskillnader. Roboten får då inte riktigt med sig skräpet. Likaså tenderar den ibland att slarva en del längst listerna.

En annan smärre nackdel är att roboten, trots sin priset, inte kan moppa också. Istället måste du köpa till en Braava Jet för att få den funktionen.

Roomba S9+ har en form och konstruktion som gör att den lätt kommer åt även i trånga utrymmen. Den navigerar snyggt runt stolsben, kraftfullt upp över mattkanter och höga trösklar och med graciös träffsäkerhet i utrymmen. Detta både på hala, högblanka golv och på andra enklare golvtyper.

Installationen är superenkel och du kan, när roboten varit ute och dammsugit ett par gånger, få upp en karta över din planlösning och där döpa rummen till olika namn så att du vid ett senare tillfälle kan skicka Roomba S9+ för att städa ett specifikt rum. Du kan även lägga till förbjudna zoner. Har du exempelvis en glasvas du inte vill att den ska städa runt är det bara att lägga en förbjuden zon runt denna.

Irobot Roomba S9+ är som sagt en riktigt bra robotdammsugare med intressanta och givande funktioner. Städresultatet är inte alltid 100-procentigt vilket är synd med tanke på priset, vidare har den vissa svårigheter att starta igen efter att den kört fast. Åtgärdar man detta är den ett klockrent köp trots sitt pris. Framför allt för att den tömmer sig själv. I skrivande stund blir den dock inte riktigt prisvärd.

+Tömmer sig själv, tar sig fram överallt, smidig storlek, hittar alltid hem
Sämre städning vid lister & nivåskillnader, buggigt lock, kan inte moppa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

10. Trifo Max

Intressant kombo med engagerat utvecklingsteam

Dammbehållare: 0,6 liter Maximal arbetstid: 110 min Höjd: 8,3 cm Bredd: 36 cm Tillbehör: Filter Övrigt: Tillhörande app, inbyggd övervakningskamera

Trifo Max är en intressant robotdammsugare på så vis att den har en unik kombination av funktioner. Dammsugaren har en inbyggd övervakningskamera på ovansidan, vinklad snett uppåt. Detta gör att du kan åka runt och kika vad som pågår i ditt hem, även om du inte är hemma.

Bildkvaliteten är inte jättehög, och vinkeln gör det svårt att få en 100-procentig överblick. Men som simpel övervakningskamera och som komplement till ett övervakningssystem är den en kul och oväntat välkommen funktion.

Lättinstallerad men långt ifrån perfekt

Robotdammsugaren är däremot inte särskilt smart, i alla fall inte i jämförelse med toppmodeller i samma prisklass. Till sin fördel har Trifo Max ett engagerat utvecklingsteam som snabbt patchar felaktigheter vi hör av oss om. Flera av de saker vi reagerar negativt på är redan lösta när vi påpekar dem och ny mjukvara redan på väg ut.

Trifo Maxs1

Dock är den tyvärr ändå inte supersmart i skrivande stund. Roboten tenderar exempelvis ha svårt att hitta hem, och blir därför ofta ståendes i rum som den tidigare hittat hem från utan problem.

Enklare hinder kan göra att den hamnar i upprepade rörelsemönster där den åker över samma yta om och om igen utan att ta sig ur situationen. Det händer även att den inte förstår när den kört fast. Exempelvis blev den ståendes med hjulen igång på benen på ett tvättställ. Här har andra robotar noterat att de fastnat och sagt till via appen.

Detta är synd och skam eftersom den har utmärkt prestanda och bra drifttid. Denna robotdammsugare dammsuger bra både på hårda golv och på mattor, och har även många inställningsmöjligheter som gör att du kan anpassa ljudnivån utifrån ifall någon är hemma eller ej. Det enda vi upplever att den har svårt för är trägolv med glipor samt smuts i hörn, och den något haltande intelligensen gör även att den ibland missar områden där det finns många möbelben och annat i vägen för dess framfart.

Prismässigt kvalar den in i budgetklassen och därmed ser vi med lite mildare ögon på denna problematik än om roboten skulle kostat någon tusenlapp mer. Men samtidigt är det i övre änden av budgetklassen och det finns konkurrenter i mellanklassen som för bara några hundralappar mer har bättre driftsäkerhet.

Trifo Max är dock en ganska användarvänlig robot. Den är lätt att installera. Instruktionerna är tydliga och processen tidseffektiv. Appen går dock inte att få på engelska vilket vi får kritik för när den är ute på second opinion hos ett äldre par. De allra flesta kan engelska idag, men konkurrenterna har svenska som alternativ och det förväntas av många.

Trifo Max passar dig som har en enkel planlösning och specifikt söker en robotdammsugare med inbyggd övervakningskamera.

+Rejäl prestanda, inbyggd kamera, enkel att installera
Inte så bra problemlösningsförmåga, hittar inte alltid hem, app ej på svenska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. Neato Botvac D4 Connected

Passar mindre hushåll med måttligt städbehov

Gångtid: 75 minuter Dammbehållare: 0,7 L Höjd: 9,9 cm hög Bredd: 32 cm Vikt: 3,4 kg Maxyta: 250 m2 Sidoborste: Nej Fjärrkontroll: Nej (app-stöd) Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Filter Övrigt: Appstyrd, kartlägger bostaden, laserstyrd (kan rengöra i mörker), stöd för röstassistenter

Letar du efter en robotdammsugare till din lägenhet eller till ett litet enplanshus är Neato Botvac D4 Connected intressant. Navigeringssystemet är smart konstruerat, roboten missar inte en smutsfläck där den drar fram över golvet. Vidare har den bra sugkapacitet.

D4 saknar dock sidoborste och det gör att den har svårt att få upp allt smuts vid trösklar, lister och högre mattkanter.

En annan nackdel är att du är ganska låst till appen för att kontrollera robotdammsugaren, det finns bara en knapp på maskinen och du kan i princip bara starta och stoppa roboten på den. Vi skulle vilja ha en knapp för punktstädning och en för hem också. Vi saknar också röstinstruktioner när roboten inte vill starta. Nu måste vi konsultera appen för att få reda på vad den vill.

Att ta sig upp över hinder eller navigera trånga utrymmen är däremot inte problem. D4 är både smidig och stark.

Botvac D4 är en av Neatos lite enklare robotdammsugare, men den ligger ändå ganska högt prissatt. Och även om det är en mycket bra robotdammsugare finns det ingen ursäkt till att välja bort sidoborsten eftersom den fyller en väldigt viktig funktion samt är något av ett standardtillbehör i prisklassen. Därmed inte sagt att detta är en undermålig städare, den städar bra, navigerar noggrant och är enkel att kontrollera via den medföljande appen.

+God sugkraft, mycket bra navigeringsmönster, klarar hinder med galans
Fortfarande stökigt vid trösklar, få knappval, inte så informativ
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

12. Cleanmate S900

Användarvänlig robotdammsugare för öppna ytor

Gångtid: 90 minuter Dammbehållare: 0,5 L Höjd: 8,5 cm hög, 10 cm vid tornet Bredd: 35 cm Vikt: 3,5 kg Laddningstid: 240 minuter Sidoborste: 2 styck Fjärrkontroll: Ja Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Mopp (mikrofiberduk), virtuell vägg

Cleanmate S900 imponerar med sina snabba rörelser och sina röstinstruktioner. Den är lätt att använda tack vare just röstinstruktionerna. De talar vid behov om för dig vad den tar sig för, och hur du ska sköta om den - exempelvis “Jag laddar”. Robotdammsugaren är också lätt att programmera, delvis på grund av rösten men också på grund av det användarvänliga gränssnittet. Vidare är ljudnivån klart godkänd. Det är inga problem att ha S900 städandes samtidigt som du befinner dig i samma rum. Robotdammsugaren är också lättstartad och reagerar direkt vid kommandon. Det händer dock ibland att den har svårt att hitta hem till laddstationen. S900 kommer med ett kit för våttorkning. Här är resultatet tyvärr nedslående, i princip blir det knappt någon skillnad alls efter moppning. Däremot tycker vi om den medföljande “väggen” - ett slags sändare du placerar ut som gör att robotdammsugaren håller sig borta från ett utvalt område. Plus även för den medföljande fjärrkontrollen som gör S900 enkel att styra.

När det kommer till robotdammsugarens viktigaste punkt, städningen, hittar vi både plus och minus. Den rör sig relativt snabbt över golvet och städar därmed också fort. Dess låga höjd gör att den enkelt tar sig in under exempelvis soffor. Dock upplevs rörelsemönstret ostrukturerat. Cleanmate S900 har en tendens att missa vissa områden, och rör sig mellan olika rum på ett betydligt mer slumpmässigt sätt än många konkurrenter. Den har också svårt att få upp smuts nära hörn och andra mer komplicerade områden. I ett mer komplicerat hem blir städningen därmed ineffektiv. Medan den i ett enkelt hem utan hinder och gångar istället blir väldigt effektiv tack vare storleken och hastigheten. När det kommer till höjdskillnader såsom trösklar finner vi att den klarar vissa medan den hos andra - ibland lägre - måste komma i rätt vinkel för att ta sig över. Vi har svårt att finna en logik över varför den ibland fastnar och ibland inte. Sammantaget är detta en kanonbra robotdammsugare för enkla hem med stora öppna ytor, men ett lite sämre val för dig med många möbler och mer “stängda” ytor.

+Medföljer avgränsningssändare, svenska röstinstruktioner, användarvänligt gränssnitt, tystgående, tidseffektiv
Ostrukturerat rörelsemönster, ibland svårt att hitta hem, lite problem med trösklar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

13. Miele Scout RX 1

Låg vikt som gör den lätt att bära med en snygg ytfinish som står emot repor

Gångtid: 120 min Dammbehållare: 0,6 liter Höjd: 8,9 cm Bredd: 35,5 cm Vikt: 2,99 kg Maxyta: 150 m2 Laddningstid: 120 minuter Sidoborste: Två stycken Borstbredd undertill: 18,1 cm Fjärrkontroll: Ja Medföljande tillbehör: Fjärrkontroll, rengöringsborste, rumsavdelare, extraborstar och extrafilter.

Mieles Scout RX1 är en av marknadens mest populära robotdammsugare och estetiskt sett en av få modeller i testet som kan dubbeljobba som inredningsdetalj. Ovansidan är blank med snygg finish och en gummerad kant gör att repor undviks - både på Scout RX1 och på möbler och lister i hemmet. Med en takkamera och 7 st infraröda sidosensorer samt 3 st fallsensorer orienterar sig roboten i rummet. Den rullar zick-zack över långa sträckor och vänder då den stöter på ett större hinder. Efter en lätt stöt kör den ett halvt varv runt stol- och bordsben och fortsätter sedan på andra sidan. Denna strategi fungerar för det mesta utmärkt men det händer att dammsugaren fastnar i ett mönster, särskilt i större rum. Exempelvis att den kör ett stort antal gånger mellan ett stolben och en golvlampa. Den ovanligt låga profilen gör att Mieles Scout RX1 tar sig under de flesta soffor och den är också en av de bättre modellerna på att klättra över höga trösklar i testet. Städningen sker med två sidobostar samt en bred borste undertill som kräver regelbundet underhåll då det fastnar mycket hårstrån.

Scout RX1 är robust byggd samtidigt som den är testets allra lättaste dammsugare med sina knappa 3 kg i vikt, en fördel för den som vill alternera mellan under- och övervåning i hemmet. Det finns dock inget bärhandtag och vissa tekniska funktioner med Scout RX1 är besvärande. Exempelvis krävs manualen för att tolka felkoder och fjärrkontrollen behövs för att väcka den vid fel samt vid programmering. Vi skulle hellre sett en tydlig intuitiv display eller att roboten gick att styra från en smartphone, fjärren har man nämligen inte alltid med sig i ett stort hus. Ett annat huvudbry är att batteriet snabbt laddar ur helt om man inte stänger av roboten manuellt då den inte står i laddaren. På hårda golv som parkett, laminat och kakel dammsuger Scout RX1 bra men på täta persiska mattor och ryamattor får den kämpa och resultatet blir varierat. Miele Scout RX1 har låg höjd och låg vikt, den är därmed lätthanterlig och har lätt för att komma åt under soffor och andra låga möbler. Detta tillsammans med testets kanske snyggaste design utgör robotdammsugarens starkaste sidor.

+Låg vikt, håller sig repfri, snygg finish
Tappar sugkraft på täta mattor, några tekniska irritationsmoment
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

0 5 2.5 1

14. Dyson 360

Futuristiskt designad robotdammsugare med stark motor och kompakt format

Gångtid: ca 45 - 75 minuter  Dammbehållare: 0,4 L Höjd: 11,2 cm hög, 12,1 cm vid kupolen Bredd: 23 cm Vikt: 2,5 kg Laddningstid: 120 minute Sidoborste: Nej Borstbredd undertill: 20,7 cm Fjärrkontroll: Nej Appstöd: Ja Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Inga

Dyson 360 är en frisk fläkt på den snabbt växande marknaden för robotdammsugare. Designen är iögonfallande med dess karakteristiska larvfötter och högblanka ytfinish. Till och med dockningsstationen är snygg. Tanken med robotens kompakta fotavtryck är att den ska kunna navigera obehindrat mellan stolsben och genom smala passager. Å andra sidan bygger Dyson 360 på höjden och kan därför inte köra in under låga möbler. Med mycket snäv marginal klarar den sig under nedersta steget på en vanlig trappa. På toppen av chassit finns en liten plastkupol med en kamera som ger roboten 360-graders panoramasyn. Roboten navigerar systematiskt i rummet i ett koncentriskt mönster uppdelat i flera mindre zoner, på ungefär samma sätt som man använder en golvmopp fast med 90-graders vändningar. Det innebär att den vänder väldigt ofta, faktiskt så ofta att själva vändandet upptar stor del av städtiden. Det har direkt påverkan på batteritiden och därför måste roboten ladda relativt ofta.

Via en snygg smartphone-app kan roboten startas, stoppas och programmeras. En detaljerad karta med körd rutt visas när städningen är klar. Det funkar bra men vi hade gärna önskat att appen aviserade om roboten kör fast. Ljudnivån är relativt hög då motorn utan tvekan är en av de starkaste vi testat. Även filtret imponerar och behöver inte rengöras särskilt ofta. I borsten fastnar dock mycket hår och dammbehållaren är liten och måste tömmas ofta. Städresultatet är riktigt bra på hårda golv men på mattor med grövre struktur klarar borsten inte att fånga upp smulor som vissa andra robotdammsugare i testet klarar. Särskilt vid bords- och stolsben uppstår ostädade ytor då roboten inte kör nära runt dem utan passerar i en halvcirkel. Det uppstår också ibland smala ostädade glapp på golvet då överlappet i navigeringen inte alltid är hundraprocentig. Larvfötterna är onekligen häftiga och forcerar robotdammsugaren upp på höga mattor. På vanliga falsade trösklar gå den dock bet. Hårdvaran i Dyson 360 har stor potential men i nuläget är det höga priset i förhållande till prestandan inte riktigt motiverat. Med en uppdaterad, smartare städalgoritm och bättre borste skulle Dyson 360 kunna sopa mattan med konkurrenterna, den är dock inte där ännu.

+Stark motor, kompakt format, vardagsrumsvänlig design, bra filter
Högt chassi, medioker borste på mattor, kort batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

15. Irobot Roomba E5

Okej robot i en svår prisklass

Gångtid: 90 minuter Dammbehållare: 0,5 L Höjd: 9,1 cm hög Bredd: 33,7 cm Vikt: 3,3 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej (app-styrd) Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, sidoborste Övrigt: Stöd för Google Assistant och Alexa (engelska)

Roomba E5 från Irobot påminner utseendemässigt mycket om den lite dyrare modellen 960 från samma tillverkare men det är ändå en hel del väsentliga skillnader. E5 navigerar exempelvis till synes oregelbundet över golvytorna när den städar. Du får ett bra städresultat om du låter den arbeta efter schemaläggning under en längre tidsperiod, men initialt blir städresultatet mindre noggrant med denna lösningen.

Det märks också att ljudkvaliteten på röstinstruktionerna är något mer budget. Men att det ens finns röstinstruktioner är mycket bra och du hör fortfarande tydligt vad som sägs. Kör den exempelvis fast larmar den att du måste komma och plocka loss den. Samma sak om dammbehållaren blir full under städning. Du behöver inte rådgöra appen först för att se vad som är fel.

Dammbehållaren är ganska liten och Roomba har problem med att den inte packar smuts särskilt bra. Du måste därför tömma E5 i princip dagligen. Det beror dock på om du har husdjur, barn samt på hur stort du bor.

Att rengöra filtret är enkelt. Vi lovordar även det faktum att du kan lossa främre hjulet utan verktyg, likaså spolarna undertill. Däremot är det lite synd att det krävs skruvmejsel för att rengöra sidoborsten.

Har koll på var den bor

Roomba E5 är mycket duktig på att hitta tillbaka till sin laddstation och docka korrekt i denna. Även om vi medvetet försvårar hemgången genom att flytta dockningsstationen eller ställa den snett så hittar den in. Råkar vi stöta i roboten så att den blir felplacerad backar den helt sonika ut och dockar om. Snyggt!

Något annat vi gillar är Hitta Roomba-funktionen där du kan klicka på denna funktion i appen och roboten avger då ett ljud där den befinner sig. Eftersom den även har fysisk knapp för hemgång kan du - om den kört fast - bara lossa den och skicka hem den utan att behöva plocka upp mobiltelefonen.

Något den däremot har lite emot sig är dess form och storlek i kombination med hur den navigerar slumpmässigt eftersom detta gör att den har svårt att komma in mellan stolsben. Vidare kan den inte hantera höga mattkanter utan tror snarare att dessa utgör en vägg och navigerar runt dem.

I samma prisklass hittar du exempelvis Neato D4 och Xiaomi S50 - så konkurrensen här är mycket tuff. Dessutom är det fortfarande mellanklassen. Sett till att den inte klarar högre mattkanter, trånga utrymmen och att den måste köras relativt ofta för att rummet ska hållas rent så känns den därmed inte särskilt prisvärd.

Roomba E5 är inte en dålig robot, absolut inte. Den är klart godkänd och städar enkla utrymmen utan problem - men gärna då att du schemalägger så att den städar lite varje eller varannan dag.

+Träffsäker dockning, lätt att identifiera problem, bra utbud av knappar,
Klarar inte höga mattor, måste tömmas ofta, svårt för trånga utrymmen, något tidsineffektivt navigeringssystem, repas enkelt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Vanliga frågor om robotdammsugare

Vilken robotdammsugare är bäst?

Vill du göra städningen lite enklare? Skaffa en robotdammsugare! Vi har testat flera olika modeller och kommit fram till att Xiaomi Mi Roborock S50 är bäst i test. Detta då den har hög driftsäkerhet, en användarvänlig app och är tämligen tystgående. Även Neato D6 och iRobot Roomba 960 är bra val. Xiaomi Mi Robot Vacuum är ett mycket bra budgetval.

Hur bra är robotdammsugare?

En robotdammsugare är inte lika kraftfull som en vanlig dammsugare, men ett fullgott komplement till denna som gör att du behöver städa betydligt mer sällan. De flesta robotdammsugare hanterar smulor och annat smuts utan problem. En robotdammsugare med kombinerad moppfunktion får dessutom även upp mikrodamm. Robotar kan däremot ha svårt för mikrodamm eller smuts vid nivåskillnader. Läs vårt stora test för att se vilka robotdammsugare som håller vad de lovar.

Vem uppfann robotdammsugaren?

Företaget Electrolux var först ut med en robotdammsugare på marknaden, men det var företag som Dyson och Irobot som gjorde dem populära. Irobots Roomba-serie var den första att verkligen slå igenom på marknaden.