Robotdammsugare bast i test

Robotdammsugare: 10 modeller i test

Senast uppdaterat Juni 2019

Vi har testat några av marknadens mest populära robotdammsugare, från Roomba, Neato, Miele, Dyson och LG. Testerna är utfört under flera månaders tid i två etapper.

Vid första etappen har vi testat robotdammsugarna ur den vanliga användarens perspektiv. Vi har släppt dem lösa i olika privathem för att testa hur de fungerar i hushåll med barn och djur, både för kattägare och hundägare. Hemmen har haft olika mycket möblemang och typ av nedsmutsning, och vi har avgjort hur rent och välstädat golvet blivit när robotdammsugaren ansett sig vara färdig.

Under andra etappen har vi utfört ett laboratorietest, där vi genomfört en kontrollerad nedsmutsning på en begränsad yta och sedan jämfört hur mycket smuts de olika dammsugarmodellerna städat upp. Både hemmiljöerna och våra laboratorietest har genomförts på blandade ytor; trägolv, stengolv, tunna mattor och tjocka kompakta mattor. Resultatet av labbtesterna har vägts in i slutbetyget men störst vikt har vi lagt vid hur väl robotdammsugarna presterar i vanliga hem, då det är där de kommer att användas. En dammsugare som klarar sig väl i laboratoriemiljö behöver nämligen inte fungera lika bra under verkliga förhållanden, något som våra långtidstester i vanliga hem tydligt visat.

Tillverkarna använder olika typer av tekniker för att systematiskt kartlägga rummen och dess storlek. Exempelvis skannar vissa modeller taket med en kamera medan andra använder laser eller infraröd teknik. Robotarnas artificiella intelligens planerar därefter städningen tillsammans med direktinput från flera typer av sensorer, exempelvis gyroskop, trappsensorer och stötdetektorer. Några modeller arbetar enligt ett strukturerat förutbestämt mönster och delar upp rummen i flera städzoner. Andra utgår ifrån en kaosalgoritm i kombination med zonindelning. Orienteringsförmågan påverkar hur lång tid städningen tar, men också hur väl de hittar tillbaka till basstationen när rummet är rent eller om batteriet är på väg att ladda ur.

Med tidsstudier har vi granskat hur lång tid robotdammsugarna behöver för att städa en viss yta samt hur lång tid de kan städa innan batteriet måste laddas. Även användarvänlighet är en intressant faktor, vissa robotar kommunicerar problem mycket tydligt medan andra är svårare att tolka och förstå. Vi har också undersökt hur enkelt det är att rengöra själva robotdammsugaren från damm och hårstrån. Några få modeller är nästan helt underhållsfria medan andra kräver regelbunden genomgång med sax vilket kan bli ett irritationsmoment. Alla robotdammsugarna i testet är påslösa och sladdlösa, det ingår alltid en dockningsstation som drivs med hjälp av nätadapter

Oavsett vilken dammsugare man använder är det viktigt med filtrering av utsläppsluften, särskilt för personer med allergi. Några av robotdammsugarna i testet har HEPA-filter, exempelvis Roomba och LG. HEPA är en certifiering som baseras på en standard och det är frivilligt för tillverkare att certifieras. Exempelvis har Neato ej HEPA-certifierat sina filter men de klarar ändå att fånga partiklar så små som 0,3 mikrometer, som mögel och allergena hudflagor från husdjur. Alltså på samma nivå som HEPA-filter.

För bästa långsiktiga städresultat rekommenderar vi att köra robotdammsugaren tre till fyra dagar i veckan och ibland komplettera med en vanlig dammsugare eller microfibertrasa i hörn och på golvlister. Att hålla golvet rent har aldrig varit enklare.

Testvinnare - Robotdammsugare

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. De robotdammsugare som presterar väl har vi behållit för långtidstest, vissa modeller i mer än ett år. Vi lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna. I testet har vi fokuserat på att granska följande parametrar:

Funktion och dammupptagningsförmåga: Hur hanterar robotdammsugarna olika typer av hårda golv och mattor? Klarar de hår och sand lika väl som de städar upp grus och smulor? Vilken typ av kartläggning av rummet använder roboten? Hur effektiv är motorn, sugmunstycket och borsten?

Navigering och framkomlighet: Hur klarar roboten att orientera sig och städa runt möbler, under möbler och i flera rum? Hur skonsam är den mot möbler? Klarar den av att klättra över trösklar, höga mattor och andra hinder?  Hur hanterar algoritmerna för manövrering särskilt svåra situationer där det finns risk att roboten kör fast, exempelvis sladdhärvor?

Användning: Är robotdammsugaren enkel att hantera och programmera? Hur kommunicerar den? Vilka tillbehör medföljer för att underlätta städningen? Hur lång tid tar rengöringen och hur högt låter motorn? Är borsten enkel att rengöra?

Betyget är satt utifrån förväntningarna på parametrarna ovan i förhållande till priset. Vi har även bedömt finish på robotdammsugaren efter en tids användning samt tillgång till reservdelar men det har ingen avgörande effekt på betyget.

1. Xiaomi Mi Roborock S50 - BÄST I TEST ROBOTDAMMSUGARE

Driftsäkert robotdammsugare med smarta funktioner och löpande uppdateringar

Gångtid: 150 minuter Dammbehållare: 0,5 L Höjd: 9 cm hög, 9,65 cm vid tornet Bredd: 35 cm Vikt: 3,5 kg Maxyta: 250 m2 Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Ja/Nej Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, vattentank, våtrumsduk Övrigt: Appstyrd, Google Assistant-stöd

Xiaomi Mi Roborock S50 är en driftsäker robotdammsugare med wifi, som klarar både trösklar och mattor. Den blir därför bästa robotdammsugare 2019. Just driftsäkerheten hos robotdammsugare är något som varierar kraftigt, och att denna exempelvis klarar av att hitta hem nästan jämt, samt att den kan hantera trösklar på 2 centimeter är ganska ovanligt. Den tar sig enkelt både över trösklar och runt leksaker. Heltäckningsmatta är inte heller några problem, inte heller mindre grus eller hus med två våningsplan. När det kommer till driftsäkerhet får således Roborock S50 starka pluspoäng.

En annan fördel med den här robotdammsugaren är hur effektivt den städar. När den åker ut tar den först yttre varvet, för att sedan köra som en orm som täcker hela inre ytan. På så vis fångar den upp både hundhår som samlats i hörn och damm på stora ytor.

Tyvärr känner den inte av om ett område är mer stökigt än ett annat, då måste du istället personligen bära dit roboten och ställa in den för spot cleaning. Den städar då av en yta på 3 kvadratmeter. De enda gångerna den eventuellt har svårt att hitta hem är efter detta program, det händer vid ett par tillfällen att vi får hjälpa den. Däremot aldrig när den påbörjar städningen från sin laddstation.

Så fort Roborock S50 börjar åka scannar den av platserna/väggarna där den är. Den navigerar relativt smidigt i rummet, och hittar ut fint från under stolar, bord och liknande. Du kan ställa in områden dit den inte får åka. Den känner själv av trappor och liknande och undviker att köra ut och trilla ned där.

Vi hade gärna sett att den strikt kommer ihåg alla rummen och att vi via genvägar kan välja att den till exempel bara ska åka och städa sovrummet eller köket. Nu är detta väldigt svajigt och den åker vilse ibland osv. Men just denna funktionen är beta och därför har vi överseende med det.

Styr den med rösten eller via app
Xiaomi Mi Roborock S50 är appstyrd och appen är mycket enkel att förstå sig på. Det kommer också nya uppdateringar titt som tätt som gör både appen och robotdammsugaren smartare. Dessutom kan du koppla ihop den med röststyrning och exempelvis säga till den att dammsuga via röstassistenten i din smarta högtalare.

Både tömning och rengöring av dammsugarens behållare är mycket enkelt, du tar bara ut behållaren med en hand och diskar ur den. Behållaren behöver tömmas ett par gånger i veckan. Har du pälsdjur kan du behöva tömma den nästan varje dag.

Mi Roborock S50 är ganska tystgående och stör oss därför inte nämnvärt även om den dammsuger när vi är hemma. Den kan också våttorka. Den pytsar då ut vatten via en behållare som gör att den våttorkar samtidigt som den dammsuger. Vi rekommenderar inte att du har igång den här funktionen om du inte är hemma. Skulle roboten köra fast riskerar du att få vattenskador på golvet för den känner inte av och kan stänga av tillförseln då.

Roborock S50 är dock en riktigt bra robotdammsugare som sällan kör fast och som uppdateras regelbundet. Den är lättanvänd med sin smidiga app, och konstruktionen är välbyggd. Den passar dig som vill ha en prisvärd robotdammsugare som klarar en del hinder och är driftsäker.

+Hög driftsäkerhet, användarvänlig app, ganska tystgående, uppdateras löpande
Känner inte av hur smutsigt det är
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

2. Neato Botvac D85

Snabb, metodisk och intuitiv robotdammsugare med bra dammupptagningsförmåga

Gångtid: 60-90 minuter Dammbehållare: 0,7 L Höjd: 8,5 cm hög, 10 cm vid tornet Bredd: 33,1 cm Vikt: 4,22 kg Maxyta: 300 m2 Laddningstid: 120-180 minuter Sidoborste: En styck Borstbredd undertill: 27,6 cm Fjärrkontroll: Nej Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Två extrafilter, en gummiborste som komplement till kombiborsten, en utrullningsbar rumsavdelare, ett rengöringsverktyg.

Neatos robotdammsugare Botvac D85 är obestridligen testets mest prisvärda modell. Vårt testexemplar har dammsugit en större villa flera dagar i veckan i över ett års tid. Den fungerar fortfarande utmärkt och har bara fått några mindre repor. Roboten är lika enkel att använda som den är effektiv när den dammsuger. Den D-formade designen är funktionell men känns inte lyxig som vissa andra modeller i denna prisklass. Ytan förbisedd finns det inte mycket att klaga på. I grunden är den lik Neatos enklare modeller, men allt med Botvac D85 är lite bättre. Borsten på undersidan är bredare, dammbehållaren är rymligare och filtret är större. Dessutom har Botvac D85 en liten men utmärkt sidoborste, för rengöring längs lister och möbler. Botvac D85 är mer högljudd än många andra robotdammsugare men vi föredrar effektiv sugkraft före tystare gång. För att starta Botvac D85 krävs ingen förkunskap. Det görs intuitivt av användaren oavsett ålder. Ett knapptryck för att slå på, ytterligare ett för att börja städa. Resten sköter Botvac D85 och detta med bravur. Enkelt och produktivt.

Dammsugaren kartlägger rummet med en snabbt snurrande osynlig laser i ett litet torn (som också bygger dammsugaren något på höjden). Rummet delas upp i zoner som betas av en efter en i ett systematiskt mönster med räta linjer innan Botvac D85 fortsätter till nästa rum. Om roboten måste avbryta för att ladda batteriet så minns den var den slutade dammsuga, och tar vid på samma plats när energin fyllts på. Robotdammsugaren navigerar försiktigt runt möbler och hinder men är samtidigt skoningslöst effektiv mot damm, grus, långa hårstrån och djurhår, både på hårda golv och tjocka mattor. Den är därför utmärkt för hem med husdjur eller för allergiker. Botvac D85 jobbar alltid motsols, i och med att det högra hörnet är den punkt på dammsugaren där insuget kommer närmast kanten och där sidoborsten finns. Enkelheten och robustheten i kombinationen med noggrannheten i städningen gör det enkelt för oss att utse Neato Botvac D85 till bäst i test.

+Effektiv dammupptagningsförmåga, snabb, metodisk och intuitiv
Något högljudd, relativt hög vid tornet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

3. iRobot Roomba 880

Noggrann robotdammsugare som är skonsam mot möbler och enkel att rengöra

Gångtid: +120 minuter Höjd: 8,2 cm, 9 cm vid tornet Bredd: 34,5 cm Vikt: 3,88 kg Maxyta: 120 m2 Laddningstid: 180 minuter Sidoborste: En styck Borstbredd undertill: 17,3 cm Fjärrkontroll: Ja Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Två stycken rumsavdelare (light houses), en fjärrkontroll och ett extra HEPA-filter.

iRobots premiummodell Roomba 880 är en högklassig robotdammsugare som är lika enkel att använda som den är obarmhärtig mot damm, hår, smulor och smuts i ditt hem. Designen är exklusiv, på gränsen till lyxig. Den högglansiga ytan har dock en tendens att samla på sig smårepor under tid. Kanterna är dessbättre gummerade, så stötmärken på dammsugare och möbler undviks helt. Undertill har Roomba 880 två gummirullar som roterar mot varandra och sugkraften koncentreras däremellan. Det är en unik teknisk innovation som gör dammsugningen både effektiv och i princip underhållsfri jämfört med många konkurrenter med vanliga borstar, som kräver en sax för att frigöras från hårstrån. Allergiker och djurägare kommer uppskatta att dammsugaren är utrustad med HEPA-filter av E11-klass. Den är också duktig att trassla sig ur sladdhärvor. Inledningsvis kan Roomba 880s rörelsemönster vara förbryllande då den tillsynes orienterar sig i ett organiserat kaos. Både programvaran och sensorerna är dock ytterst sofistikerade och resultatet är att dammsugaren aldrig missar några ytor, jobbet blir närmast pedantiskt utfört.

Roomba 880 rusar fram över öppna ytor i ett högt tempo men kör mer eftertänksamt i möblerade områden och duttar lätt mot stol- och bordsben för att sedan köra ett varv runt dem. På höger sida finns en borste som är särskilt effektiv vid möbler och längs golvlister, roboten kör därför alltid med höger sida mot dem. Där sensorerna upplever det som särskilt smutsigt kör roboten stötvis ett antal gånger, en välfungerande imitation av manuell dammsugning. I jämförelse med en del andra robotdammsugare jobbar Roomba 880 relativt länge då den kör över samma yta flera gånger. Batteritiden är dock god och jobbet blir ordentligt gjort men ibland har roboten haft problem att rulla upp på mattor med lugghöjd över 30 mm. Då man dammsuger flera rum samtidigt ska den medföljande infraröda "light house"-enheten placeras vid dörröppningarna. Den fungerar som en guide för roboten och rummen dammsugas ett i taget innan den kör vidare till nästa. Enheten fungerar även som avgränsare, en "virtual wall" för att spärra av känsliga områden, exempelvis hängande växter. iRobot Roomba 880 är utan tvekan en högeffektiv dammsugare, vi vågar påstå att det är en av världens bästa robotdammsugare just nu. Priset är dock väldigt högt och konkurrensen i toppen är stenhård.

+Noggrann dammsugning, känslig mot möbler, nästan helt underhållsfri
Högt pris, har problem att ta sig upp på riktigt tjocka mattor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

4. Neato XV Signature Pro - BÄSTA BILLIGA ROBOTDAMMSUGARE

Premiummodell med utmärkt sugkraft, dammsuger metodiskt, snabbt och effektivt

Gångtid: 45-60 minuter Dammbehållare: 0,66 liter Höjd: 8,5 cm hög, 10 cm vid tornet Bredd: 32,5 cm Vikt: 3,88 kg Maxyta: 300 m2 Laddningstid: 120 minuter Sidoborste: Ingen Borstbredd undertill: 24 cm Fjärrkontroll: Nej Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: En utrullningsbar rumsavdelare, ett extrafilter, gummiborste som komplement till kombiborsten.

Wow! Neato XV Signature Pro håller trots sitt relativt låga pris samma klass som några av testets dyraste dammsugare. Designen sticker ut i flera avseenden. Dels är den formad som ett D så att den kommer åt längs in i hörn. Dels är själva finishen annorlunda. Neato XV Signature Pro ser mer ut som en faxmaskin från 80-talet än en toppmodern sofistikerad robot. Men funktion går före form och när Signature Pro städat klart så blir man lika nöjd med resultatet varje gång. Roboten orienterar sig i hemmet med laserteknik som flera gånger per sekund skannar av och kartlägger rummet. Det gör att roboten alltid vet exakt var den befinner sig i huset eller lägenheten, även med låg belysning. När den rullar hem efter färdigt arbetspass navigerar den endast någon centimeter mellan möbler och dörröppningar utan att kollidera, imponerande!

XV Signature Pro är metodisk och kraftfull men rullar inte så snabbt. Jobbet blir ändå avklarat snabbt då den till skillnad från många andra robotar endast dammsuger öppna golvytor en enda gång. Dock kan den rulla upp till fyra gånger runt ett stolsben där det ofta samlas damm. XV Signature Pro betar av zon efter zon i en logisk följd och saktar ned i god tid vid väggar och hinder. Modellen saknar sidoborste vilket gör att den inte når längst in mot golvlister, det är något besvärande. Samtidigt minimeras risken för att robotdammsugaren ska fastna i sladdar. Som en bieffekt av sugkraften låter XV Signature Pro högt, faktum är att ljudnivån är i paritet med en vanlig dammsugare. Den bygger också något på höjden på grund av lasertornet. Det positiva med Neato XV Signature Pro överväger dock kraftigt och framför allt är detta en robotdammsugare som briljerar på de områden som verkligen räknas. Damm, smulor, katthår och hundhår – allt sugs upp. Den är effektiv på alla typer av golv men imponerar särskilt på att suga upp dammpartiklar från täta tjocka mattor som den obehindrat rullar upp på, till skillnad från vissa konkurrenter. Displayen är enkel att förstå, och konsumenten kan själv uppdatera mjukvaran när nya versioner släpps. Med tanke på priset, en budgetnivå för en seriös robotdammsugare, så får man väldigt mycket för pengarna med Neato XV Signature Pro. Vi utser den därför till Bästa budgetval.

+Dammsuger snabbt, effektivt och metodisk, utmärkt sugkraft
Hög ljudnivå, saknar sidoborste, relativt hög vid tornet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Neato XV Signature Pro har utgått och blivit ersatt av Neato Botvac D3. De största förändringarna är att D3 har Wi-Fi anslutning och stöd för Neato-appen. Den har också Litiumjon istället för NiMH-batteri och har dessutom blivit ett halvt kilo lättare. Vi planerar att testa D3 så snart som möjligt.

5. Cleanmate S900

Användarvänlig robotdammsugare för öppna ytor

Gångtid: 90 minuter Dammbehållare: 0,5 L Höjd: 8,5 cm hög, 10 cm vid tornet Bredd: 35 cm Vikt: 3,5 kg Laddningstid: 240 minuter Sidoborste: 2 styck Fjärrkontroll: Ja Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Mopp (mikrofiberduk), virtuell vägg

Cleanmate S900 imponerar med sina snabba rörelser och sina röstinstruktioner. Den är lätt att använda tack vare just röstinstruktionerna. De talar vid behov om för dig vad den tar sig för, och hur du ska sköta om den - exempelvis “Jag laddar”. Robotdammsugaren är också lätt att programmera, delvis på grund av rösten men också på grund av det användarvänliga gränssnittet. Vidare är ljudnivån klart godkänd. Det är inga problem att ha S900 städandes samtidigt som du befinner dig i samma rum. Robotdammsugaren är också lättstartad och reagerar direkt vid kommandon. Det händer dock ibland att den har svårt att hitta hem till laddstationen. S900 kommer med ett kit för våttorkning. Här är resultatet tyvärr nedslående, i princip blir det knappt någon skillnad alls efter moppning. Däremot tycker vi om den medföljande “väggen” - ett slags sändare du placerar ut som gör att robotdammsugaren håller sig borta från ett utvalt område. Plus även för den medföljande fjärrkontrollen som gör S900 enkel att styra.

När det kommer till robotdammsugarens viktigaste punkt, städningen, hittar vi både plus och minus. Den rör sig relativt snabbt över golvet och städar därmed också fort. Dess låga höjd gör att den enkelt tar sig in under exempelvis soffor. Dock upplevs rörelsemönstret ostrukturerat. Cleanmate S900 har en tendens att missa vissa områden, och rör sig mellan olika rum på ett betydligt mer slumpmässigt sätt än många konkurrenter. Den har också svårt att få upp smuts nära hörn och andra mer komplicerade områden. I ett mer komplicerat hem blir städningen därmed ineffektiv. Medan den i ett enkelt hem utan hinder och gångar istället blir väldigt effektiv tack vare storleken och hastigheten. När det kommer till höjdskillnader såsom trösklar finner vi att den klarar vissa medan den hos andra - ibland lägre - måste komma i rätt vinkel för att ta sig över. Vi har svårt att finna en logik över varför den ibland fastnar och ibland inte. Sammantaget är detta en kanonbra robotdammsugare för enkla hem med stora öppna ytor, men ett lite sämre val för dig med många möbler och mer “stängda” ytor.

+Medföljer avgränsningssändare, svenska röstinstruktioner, användarvänligt gränssnitt, tystgående, tidseffektiv
Ostrukturerat rörelsemönster, ibland svårt att hitta hem, lite problem med trösklar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

6. LG HomBot VR6270LVMB

Personlig och kommunikativ robotdammsugare, som städar både snabbt och tyst

Gångtid: 100 minuter Dammbehållare: 0,6 liter Höjd: 9,2 cm Bredd: 33,5 cm Vikt: 3,22 kg Maxyta: 320 m2 Laddningstid: 180 minuter Sidoborste: Två stycken Borstbredd undertill: 17,1 cm Fjärrkontroll: Ja Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Dammtorkningsfunktion med två trasor, ett rengöringsverktyg, en extraborste, två extrasidoborstar och ett extra HEPA-filter

LG HomBot Square är en ihärdig och effektiv robotdammsugare. Den är också ovanligt kommunikativ och pratar muntert om sig själv i tredje person vid särskilda händelser. Exempelvis deklarerar den stolt med både med melodi och ett upprymt anförande när den är klar. Det är kul och gör roboten lite mer personlig. Designen är stilren med en glansig toppyta och diskreta knappar. Ett smart knapplås finns att använda om familjen även utgörs av barn med nyfikna fingrar. LG HomBot är en ovanligt tyst robotdammsugare, varken vakuumsuget eller hjulen gör några större oljud. HomBot kör sällan in i bordsben men har fått en del repor, orsakade av att den precis kommit in under element som den skrapat emot. Den puttar relativt hårt på vissa objekt, exempelvis var en golvstående spegel i riskzonen att ramla. Med hjälp av en takkamera och sidosensorer delas in rummet i zoner, och det leder till en noggrann städning där vi sällan upplever att det finns ytor som missats. HomBot var faktiskt den enda modellen i testet som varje gång vågade sig in i en lång trång passage i ett av vårt testrum. Överlag är detta en nitisk rotbodammsugare, som går upp i högvarv på tjocka mattor för att verkligen få med både smulor, hår och dammpartiklar.

Att hitta hem är inte ett problem för LG HomBot, den återvänder lydigt till laddstationen efter varje städning. Laddningstiden är relativt lång jämfört med konkurrenterna. Framkomligheten över tjocka mattor är god och enstaka elsladdar trasslar den sig ur effektivt. Inuti HomBot finns en liten borste för att underlätta rengöringen av robotdammsugaren, långa hårstrån som lätt fastnar i borstarna på undersidan krävs det dock en sax för att kunna rensa bort. Vi uppfattar LG HomBot som en pålitlig kompis i vardagsstädningen, det jobb den är avsedd att göra blir gjort och tack vare den låga ljudnivån så funkar det att ha den igång samtidigt som man själv vistas i hemmet. Städningen är strukturerad, maskinen kommer tack vare de två sidoborstarna åt bra i hörnen och om det inte vore för det relativt höga priset så hade LG HomBot placerat sig ännu högre upp i testet.

+Snabb, effektiv och tyst
Högt pris, blir snabbt repig, borsten samlar hår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

7. Dyson 360

Futuristiskt designad robotdammsugare med stark motor och kompakt format

Gångtid: ca 45 - 75 minuter  Dammbehållare: 0,4 L Höjd: 11,2 cm hög, 12,1 cm vid kupolen Bredd: 23 cm Vikt: 2,5 kg Laddningstid: 120 minute Sidoborste: Nej Borstbredd undertill: 20,7 cm Fjärrkontroll: Nej Appstöd: Ja Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Inga

Dyson 360 är en frisk fläkt på den snabbt växande marknaden för robotdammsugare. Designen är iögonfallande med dess karakteristiska larvfötter och högblanka ytfinish. Till och med dockningsstationen är snygg. Tanken med robotens kompakta fotavtryck är att den ska kunna navigera obehindrat mellan stolsben och genom smala passager. Å andra sidan bygger Dyson 360 på höjden och kan därför inte köra in under låga möbler. Med mycket snäv marginal klarar den sig under nedersta steget på en vanlig trappa. På toppen av chassit finns en liten plastkupol med en kamera som ger roboten 360-graders panoramasyn. Roboten navigerar systematiskt i rummet i ett koncentriskt mönster uppdelat i flera mindre zoner, på ungefär samma sätt som man använder en golvmopp fast med 90-graders vändningar. Det innebär att den vänder väldigt ofta, faktiskt så ofta att själva vändandet upptar stor del av städtiden. Det har direkt påverkan på batteritiden och därför måste roboten ladda relativt ofta.

Via en snygg smartphone-app kan roboten startas, stoppas och programmeras. En detaljerad karta med körd rutt visas när städningen är klar. Det funkar bra men vi hade gärna önskat att appen aviserade om roboten kör fast. Ljudnivån är relativt hög då motorn utan tvekan är en av de starkaste vi testat. Även filtret imponerar och behöver inte rengöras särskilt ofta. I borsten fastnar dock mycket hår och dammbehållaren är liten och måste tömmas ofta. Städresultatet är riktigt bra på hårda golv men på mattor med grövre struktur klarar borsten inte att fånga upp smulor som vissa andra robotdammsugare i testet klarar. Särskilt vid bords- och stolsben uppstår ostädade ytor då roboten inte kör nära runt dem utan passerar i en halvcirkel. Det uppstår också ibland smala ostädade glapp på golvet då överlappet i navigeringen inte alltid är hundraprocentig. Larvfötterna är onekligen häftiga och forcerar robotdammsugaren upp på höga mattor. På vanliga falsade trösklar gå den dock bet. Hårdvaran i Dyson 360 har stor potential men i nuläget är det höga priset i förhållande till prestandan inte riktigt motiverat. Med en uppdaterad, smartare städalgoritm och bättre borste skulle Dyson 360 kunna sopa mattan med konkurrenterna, den är dock inte där ännu.

+Stark motor, kompakt format, vardagsrumsvänlig design, bra filter
Högt chassi, medioker borste på mattor, kort batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

8. iRobot Roomba 772

Varsam vid dammsugning runt möbler, enkelt att programmera in städmönster

Gångtid: +120 minuter Höjd: 8,2 cm, 9 cm vid tornet Bredd: 35,2 cm Vikt: 3,97 kg Maxyta: 60 m2 Laddningstid: 180 minuter Sidoborste: En styck Borstbredd undertill: 16,1 cm Fjärrkontroll: Nej (finns att köpa som tillbehör) Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: En rumsavdelare (light house) och två stycken rengöringsverktyg.

iRobots Roomba 772 är en funktionsmässigt sett nedbantad version av toppmodellen Roomba 880. De båda robotdammsugarna bygger på samma plattform och undersidorna ser identiska ut förutom själva borstarna. Där Roomba 880 har två rullar i gummi som roterar mot varandra och ligger omlott, så har 772 en borste med syntetiska borst i nylon samt en gummiskrapa. Även dessa roterar mot varandra, men ligger inte omlott. Andra skillnader är motortekniken, batterikapaciteten och typen av filter där 772 har HEPA-style istället för HEPA av E11-klass. Sidorna har en gummerad stötdämpare som håller roboten repfri samtidigt som den undviker stötmärken på väggar och möbler. Att hantera Roomba 772 är okomplicerat, efter att maskinen har slagits på kan man trycka på städknappen eller programmera den för regelbunden dammsugning enligt ett veckoschema. En infraröd rumsavdelare för att avgränsa rum medföljer. Den är utmärkt att använda för att skydda matskålar för husdjur eller i barnrum så att roboten inte dammsuger områden med lego och andra leksaker.

Roboten rullar snabbt och jobbar energiskt, en sidoborste på höger sida gör att den når bra längs golvlister. Sensorerna för att läsa av rummet är också bra, de har koll på trappor, var möbler befinner sig och robotdammsugaren är försiktig med dem. Roomba 772 är smart, men inte riktigt lika smart som Roomba 880. Dammupptagningsförmågan är heller inte lika god. Detta gör att Roomba 772 behöver längre tid på sig för att dammsuga samma yta. I hushåll med flera rum ska man använda den medföljande "Virtual Wall"-enheten för bästa resultat, då dammsuger Roomba 772 ett rum i taget. Hjulen har ibland problem med att rulla upp på riktigt tjocka mattor, typ ryamattor. Då roboten jobbar väldigt länge brukar den i långa loppet ändå klara av även dessa ytor efter många försök, men inte alltid. Mycket positivt är att borstarna kräver väldigt lite underhåll. Överlag så ger Roomba 772 ett gott intryck på oss, men i jämförelse med Roomba 880 kommer den till korta.

+Försiktig mot möbler, lätt att programmera, relativt underhållsfri
Tar lång tid att dammsuga, har problem med höga mattor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

9. Electrolux ERV5100IW

Lätt och stark robotdammsugare med fördelaktig form

Gångtid: 60 min Dammbehållare: 0,5 L Höjd: 9 cm hög Bredd: 34 cm Vikt: 3,46 kg Sidoborste: 1 st Fjärrkontroll: Nej Medföljande tillbehör: 1 filter Bruksanvisning: PDF

Electrolux ERV5100IW är en lätt och nätt robotdammsugare med stora tydliga knappar. Dess något trekantiga kroppsform gör att den kommer åt bra i hörn. Samtidigt har den en låg höjd vilket får den att fungera bra ihop med många typer av möbler. Däremot är den högljudd. Därför lämpar den sig bäst att köra när familjen inte är hemma, vilket såklart ställer höga krav på driftsäkerheten. På den punkten presterar den okej vid majoriteten av dammsugningstillfällena. ERV5100IW är exempelvis stark och ger inte upp i första taget. Det innebär att om den har svårt att komma upp för en kant, eller har kört fast under en låg möbel, kommer den ofta loss igen. Den är däremot bara duktig på att hitta hem till sin laddstation under förutsättning att den befinner sig tillräckligt nära - det händer flera gånger att den inte hinner leta sig tillbaka innan batteriet dör. När det kommer till mattor är den bra på att ta sig framåt, men får den stopp har den svårt att rotera på mattan vilket gör att den inte kommer vidare.

Upplevelsen är också att ERV5100IW:s mjukvara är ganska buggig. Efter att vi tömt behållaren får vi felkod på borstvalsen trots att den kan röra sig fritt. Den har heller ingen strömknapp vilket gör att vi måste skruva loss och plocka ur batterierna för att nollställa den. Den har däremot en smidig lösning för att tömma behållaren på skräp. Du klickar lätt på ovansidan och sedan är det bara att fälla ett skydd och tömma behållaren i papperskorgen. När den ska sättas tillbaka är låsningen tyvärr trög så det krävs ett ganska hårt tryck för att få den att låsa sig ordentligt. I det här läget känns den också ganska plastig. En annan nackdel är att ERV5100IW inte alltid utnyttjar sin stora fina display. Får du en felkod skriver den kort och gott ut koden, inte själva felet. Du måste då tillfråga manualen varje gång ett fel uppstår. Det hade varit bättre om den skrev ut felet på displayen. Det händer också att vi får olika felkoder i rad utan att det egentligen är något som har hänt. Det är synd för ERV5100IW är annars en lyckas kombination av styrka och god sugförmåga. Med lite bättre mjukvara och batteri hade den varit en riktigt bra robotdammsugare. Nu nöjer vi oss med att konstatera att den är okej, med förbättringspotential. Den passar hushåll som har en öppen planlösning och få mattor.

+God sugförmåga, lätt att tömma, lätt att rengöra, stora tydliga knappar
Buggig mjukvara, högljudd, svårt för mattor, något kort batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

10. Miele Scout RX 1

Låg vikt som gör den lätt att bära med en snygg ytfinish som står emot repor

Gångtid: 120 min Dammbehållare: 0,6 liter Höjd: 8,9 cm Bredd: 35,5 cm Vikt: 2,99 kg Maxyta: 150 m2 Laddningstid: 120 minuter Sidoborste: Två stycken Borstbredd undertill: 18,1 cm Fjärrkontroll: Ja Medföljande tillbehör: Fjärrkontroll, rengöringsborste, rumsavdelare, extraborstar och extrafilter.

Mieles Scout RX1 är en av marknadens mest populära robotdammsugare och estetiskt sett en av få modeller i testet som kan dubbeljobba som inredningsdetalj. Ovansidan är blank med snygg finish och en gummerad kant gör att repor undviks - både på Scout RX1 och på möbler och lister i hemmet. Med en takkamera och 7 st infraröda sidosensorer samt 3 st fallsensorer orienterar sig roboten i rummet. Den rullar zick-zack över långa sträckor och vänder då den stöter på ett större hinder. Efter en lätt stöt kör den ett halvt varv runt stol- och bordsben och fortsätter sedan på andra sidan. Denna strategi fungerar för det mesta utmärkt men det händer att dammsugaren fastnar i ett mönster, särskilt i större rum. Exempelvis att den kör ett stort antal gånger mellan ett stolben och en golvlampa. Den ovanligt låga profilen gör att Mieles Scout RX1 tar sig under de flesta soffor och den är också en av de bättre modellerna på att klättra över höga trösklar i testet. Städningen sker med två sidobostar samt en bred borste undertill som kräver regelbundet underhåll då det fastnar mycket hårstrån.

Scout RX1 är robust byggd samtidigt som den är testets allra lättaste dammsugare med sina knappa 3 kg i vikt, en fördel för den som vill alternera mellan under- och övervåning i hemmet. Det finns dock inget bärhandtag och vissa tekniska funktioner med Scout RX1 är besvärande. Exempelvis krävs manualen för att tolka felkoder och fjärrkontrollen behövs för att väcka den vid fel samt vid programmering. Vi skulle hellre sett en tydlig intuitiv display eller att roboten gick att styra från en smartphone, fjärren har man nämligen inte alltid med sig i ett stort hus. Ett annat huvudbry är att batteriet snabbt laddar ur helt om man inte stänger av roboten manuellt då den inte står i laddaren. På hårda golv som parkett, laminat och kakel dammsuger Scout RX1 bra men på täta persiska mattor och ryamattor får den kämpa och resultatet blir varierat. Miele Scout RX1 har låg höjd och låg vikt, den är därmed lätthanterlig och har lätt för att komma åt under soffor och andra låga möbler. Detta tillsammans med testets kanske snyggaste design utgör robotdammsugarens starkaste sidor.

+Låg vikt, håller sig repfri, snygg finish
Tappar sugkraft på täta mattor, några tekniska irritationsmoment
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5