Pooldammsugare/poolrobot: 5 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Är du trött på att tvätta poolen? Avlasta poolens rengöringssystem och håll poolen fräsch automatiskt med hjälp av en pooldammsugare. Bäst i test är poolroboten Pooli Climber eftersom den är enkel att handha och rengör effektivt.

Vill du slippa städa poolen med håv i sommar och dessutom minska trycket på rengöringssystemet är en poolrobot eller en pooldammsugare ett bra inköp. Poolroboten har fördelen att du slipper göra jobbet själv, du lägger bara i den och trycker på start. Sedan kan du gå och dricka kaffe och äta en smörgås medan den arbetar. Pooldammsugaren måste du gå runt med själv, å andra sidan kan du då punktrengöra lite snabbt. 

Nästan alla poolrobotar fungerar på samma vis. Antingen driver de framåt med hjälp av vattenstråle eller med hjälp av motoriserade hjul, de styrs via en kontrollenhet som ser ungefär likadan ut hos alla modeller (även om de dyrare ibland har en mer kompakt variant som är platsbesparande) och inuti roboten sitter det ett eller flera filter som du tömmer med jämna mellanrum och spolar rent.

Det är däremot några väsentliga skillnader på robotarna på marknaden. En punkt där vi ser att det skiljer stort är byggkvalitet. Vissa modeller kommer med skruvar inuti som rostar redan efter en säsong. Dessa missfärgar också delar inuti roboten. Andra robotar har rostfria skruv. Även garantin skiljer sig åt, det är ofta bara ett år på de av sämre byggkvalitet.

En annan punkt där de skiljer sig åt är hur mycket smuts de river upp. De olika typerna av drivning och placering av utblås gör att det tar längre tid för vissa modeller att rengöra samma yta, trots att de rör sig med ganska hög hastighet. Smutsen rivs upp, virvlar runt, och poolroboten får gå över samma yta flera gånger innan det är helt rent.

Alla har dock gemensamt att de förenklar livet för den som bara vill njuta av sin pool. Släng in lite poolautomatik såsom en mätstation som håller koll på klorhalt och andra värden samt automatisering av tillskott av olika spakemi så behöver du snart inte göra annat än att bada.

Testvinnare - Poolrobot

Så gjorde vi testet

Vi testar alla poolrobotar själva och använder dem såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Det innebär att vi under minst en säsong har använt poolroboten flitigt i en riktig pool av den storlek och typ som roboten är avsedd för.

Några av de viktigaste faktorerna vi tar hänsyn till är följande:

Prestanda: Hur tidseffektivt rengör pooldammsugaren poolen? Hur rent blir det?
Användarvänlighet: Hur autonomt klarar pooldammsugaren av att rengöra poolen? Hur enkel är den att underhålla?
Byggkvalitet: Håller poolroboten vad den lovar även över tid? Vilka material är den gjord av och hur upplevs kvaliteten på dessa?

Men det finns även andra parametrar som är viktiga, såsom slanglängd (räckvidd), garanti och funktioner. Vi bedömer pooldammsugaren utifrån hur den presterar på alla dessa punkter och väger resultatet mot produktens pris. Slutbetyget speglar hur prisvärd poolroboten är.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste poolrobotar och utökar ständigt utbudet i testet. 


Fler tester för uteplatsen

Högtryckstvätt

Gasolgrill

Kolgrill

Studsmatta

Fler tester av robotar för hemmet

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor

Robotdammsugare

0 5 4.5 1

1. Pooli Climber — BÄST I TEST POOLROBOT

Städar snabbt och effektivt

Vad: Poolrobot Kabellängd: 15 m Filterkapacitet: 16 000 liter/timme Filtertäthet: 180 µm Rengörningsprogram: 1 (Allt i ett svep) Tidsinställningar: 1 h/1,5 h/2 h Max pooldjup: 2,5 m App-stöd: Nej Garanti: 2 år Övrigt: IPX7

Pooli Climber är en ganska kompakt poolrobot sett till att den klarar pooler upp till 120 kvadratmeter. Den rullar fram på hjul täckta med stora gummiflärpar och får, tack vare dessa, utmärkt fäste på poolväggen.

På ovansidan sitter ett utblås där den ibland skickar ut en vattenstråle så att det bubblar på ytan. Initiala tanken var att denna skulle kunna riva upp smuts i poolen så att rengöringen tar längre tid, men vi upplever inte att detta är ett problem alls. Överlag är Climber tidseffektiv i sin rengöringsprocess och sköter enkelt underhållsstädningen av en större pool på det korta programmet.

Poolroboten är dock något funktionsfattig, den har i princip bara tre tidsinställningar och inga andra finesser. Å andra sidan behövs inte så mycket mer för en grundläggande poolrobot. För dig som inte vill betala extra för inställningsmöjligheter såsom att exempelvis kunna välja enbart bottenrengöring eller blåtandsapp så är Climber ett bra alternativ.

Kontrollenheten är lätt att förstå sig på, du väljer tid med ena knappen och trycker sedan på startknappen. Fler knappar än så finns inte.

Pooli Climber är utrustad med dubbla filter som är enkla att tömma. Genom att dra två reglage på ovansidan mot mitten så låser du upp locket som täcker filtret, därefter lyfter du ut och sköljer ur dem. Därefter klickas de enkelt i och du stänger luckan.

För att vara en poolrobot som kan städa både väggar och botten har Pooli Climber en väldigt inbjudande prislapp. Den passar dig som söker en prisvärd robot som klarar att städa både väggar och golv, och inte vill betala extra för lullull. Den rengör bra och är enkel att underhålla.

Tidseffektiv rengöring, mycket lättanvänd, behändig storlek & vikt
Ganska få rengöringsprogram
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Climber Pro — BÄSTA PREMIUMVAL

Tidseffektiv och klarar alla ytor

Vad: Poolrobot Kabellängd: 15 m Filterkapacitet: 16 000 liter/timme Filtertäthet: 180 µm Rengörningsprogram: Väggar/Golv/Allt Tidsinställningar: 1 h/2 h/3 h Max pooldjup: 2 m App-stöd: Ja (Bluetooth) Garanti: 2 år Övrigt: IPX8

Climber Pro är en mycket kompetent och tidseffektiv städare av både poolens väggar och golv. Den klarar tyvärr inte trappor, men däremot andra ojämnheter såsom inbuktningar eller mindre vinklar i poolen. När det kommer till trappor klarar den bara första steget, därefter går den ner igen. Det har förmodligen att göra med att den inte ska gå över kanten på poolen.

Eftersom Climber Pro inte rör sig framåt genom att skjuta vatten bakom sig, utan istället rullar fram med hjälp av gummerade hjul, så river den inte upp särskilt mycket smuts i vattnet när den rör sig. Den rör sig också ganska fort över ytan. Detta gör att den städar väldigt tidseffektivt.

Poolroboten är mycket enkel att förstå sig på. Kontrollenheten består av tre knappar, en för att ställa tid, en för att ställa om den ska städa väggar, golv eller allt samt en som stänger av eller startar roboten.

Det finns också stöd för app, men denna fungerar tyvärr bara över blåtand. Eftersom roboten ändå sitter ihop med sin kontrollenhet via strömkabeln så är det nästan enklare att då bara styra Climber Pro via den. Hade det däremot varit en app som går över wifi och du kunde fått notiser när poolroboten städat klart hade det känts som en mer värdefull funktion.

Att tömma robotens filter består av en mycket smidig manöver. Climber Pro har två filter, ett på vardera sida. Du trycker på en knapp för att öppna en lucka, därefter är det bara att lyfta ur filtret och skölja rent det.

Climber Pro ligger i det övre prisspannet när det kommer till poolrobotar, men sett till att den även klarar av att städa väggar i poolen så ligger den prismässigt i linje med andra likvärdiga robotar. De som är lite billigare klarar vanligen bara av golv. Bland de robotar som klarar både vägg och golv så ligger den väldigt bra till prismässigt sett till hur den presterar.

Climber Pro sticker ut på så vis att den är tystgående, snabb och lätt att hantera. Den passar dig som har en ganska stor pool med komplexa vinklar, och som även vill ha väggarna rengjorda.

Tidseffektiv rengöring, river inte upp särskilt mycket smuts, lätt att göra rent filtren, klarar alla ytor & vinklar i poolen med bravur, kompakt storlek på robot & kontrollenhet
Borde haft wifi istället för bluetooth
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 3.5 1

3. Väggående poolrobot Raptor

Hittar enkelt fram i poolen

Vad: Poolrobot Kabellängd: 18 m Filterkapacitet: 20 000 liter/timme Filtertäthet: 180 µm Rengörningsprogram: Väggar/Golv/Allt Tidsinställningar: 1 h/2 h/3 h Max pooldjup: 2 m App-stöd: Ja (Bluetooth) Garanti: 1 år Övrigt: IPX5

Raptor är en poolrobot som säljs under lite olika varumärken men det är en och samma robot i grund och botten. Den klarar att rengöra både väggar och golv i poolen.

Det är enkelt att komma igång med Raptor. I princip är det bara att skruva fast sladden i kontrollenheten och släppa i roboten i poolen. Därefter väljer du tid och vad som ska rengöras (bara väggar, bara golv eller hela poolen) samt hur länge (tre olika tidsinställningar). Raptor påbörjar därefter städningen.

Den arbetar sig tidseffektivt över ytan och får upp all synlig smuts utan att riva upp särskilt mycket skräp i omgivningen runtomkring. Detta är en stor fördel, eftersom robotar som drivs framåt med hjälp av vattenstråle lätt skickar runt smutsen istället. Denna rullar istället framåt och bakåt med hjälp av motordrivna hjul med gummerad yta, vilket fungerar förträffligt.

Raptor har inga problem att ta sig fram över komplicerade ytor. Den klarar exempelvis romersk trappa och vägg som har vinkel på sig.

Tyvärr upptäcker vi rost på skruvarna i roboten redan efter några månader. Konstruktionen har också andra nackdelar. Dels är den ganska bulkig och onödigt stor sett till de plastdetaljer man hängt på runtom, likaså är kontrollenheten onödigt stor.

En annan nackdel med konstruktionen är att det är trögt att tömma filtren. Filtren måste först plockas ur och därefter öppnas genom att du skjuter två ganska platta, rektangulära plastfästen åt sidorna. Dessa sitter väldigt hårt och med tiden blir de allt svårare att öppna, de kärvar sig. Vidare är de så tunna att du har svårt att få ett bra grepp om dem.

Överlag är detta en kompetent, om än lite otymplig, poolrobot som inte har några problem alls att hålla rent poolen. Dock är den något dyr sett till byggkvaliteten, och detta drar ner betyget. Dock har den utan problem hållit över hela säsongen och startar även nästa. Så hittar du Raptor en bit billigare än konkurrenter med samma funktioner är den ändå ett okej köp.

Tidseffektiv rengöring, river inte upp särskilt mycket smuts, klarar både trappor, väggar & inbuktningar i pool
Borde haft wifi istället för bluetooth, tröga fästen på filtren, ganska otymplig konstruktion
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2.5 1

4. Pooli Mia

Gott om rengöringskraft men river upp smuts

Vad: Poolrobot Kabellängd: 7 m Filterkapacitet: 18 000 l/h Filtertäthet: 180 µm Rengörningsprogram: Golv Tidsinställningar: 1 h/1,5 h/2 h Max pooldjup: 2 m App-stöd: Nej Garanti: 1 år Övrigt: IPX5

Pooli Mia är en liten och kompakt poolrobot för mindre pooler (upp till 28 kvm), som säljs under lite olika namn men i praktiken är det samma robot. Den är fräckt designad och enkel att använda. Du ställer in tid på kontrollenheten som roboten sitter ihop med, och därefter rengör den så länge som du valt.

Mia är en ganska billig poolrobot och det märks på hur den är konstruerad. Den tar sig fram genom att blåsa ut vatten i kortändarna. Först blåser den ut åt ena hållet och färdas då i motsatt riktning, därefter vänder den genom att skifta utblås. Detta gör att den river upp smuts runtomkring sig när den far fram. Lösningen känns inte helt genomtänkt sett till att roboten samtidigt enbart rengör botten av poolen. Den blir då tidsineffektiv eftersom den måste gå över samma ytor flera gånger i takt med att smutset kommer ner på botten igen.

Däremot har den bra sugkraft. Den får upp mycket smuts i ett svep, av det som ligger kvar, och har inga problem att även få med sig löv, insekter och annat som ligger på botten.

När det kommer till att tömma den finns det både för- och nackdelar. Du öppnar och plockar bort överdelen av roboten, därefter lyfter du ur filtret och rengör det samt så måste du tömma hela underdelen eftersom det är där skräpet samlas - ihop med kvarvarande vatten. Det är lite meckigt jämfört med andra lösningar där man bara lyfter ur filtret och tömmer det. Däremot är det enkelt att knäppa loss och flytta överdelen, den sitter med två plastfästen.

Efter en säsong har filtret missfärgats. Det är brunt efter rost från skruvar, som alltså har rostat i konstruktionen. Med sin ettåriga garanti ger inte detta mycket hopp inför framtiden.

Mia passar dig som är ute efter en billig poolrobot för att dammsuga botten, och som är noggrann med att torka robotens alla delar torra mellan användning. Du som inte har bråttom att få rent poolen.

Bra prestanda, lätt att komma igång
Rostar inuti & missfärgar filtret, river runt i smutsen, inte så tidseffektiv
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 1 1

5. Pooli Autoclean

Pooldammsugare med bra batteritid

Vad: Pooldammsugare Kabellängd: Trådlös (batteri) Filterkapacitet: 39 l/min Rengörningsprogram: 1 Max pooldjup: 2 m App-stöd: Nej Övrigt: IPX8, 3 h uppladdningstid, 1 h körtid

Pooli Autoclean är en pooldammsugare som du kör för hand. Den är IPX8-klassad och därmed vattentät. Att den är vattentålig är förstås ett krav när det är en elektrisk produkt som ska användas i vatten, men IPX8 är högt även sett till detta.

Autoclean ska klara av att suga upp sådant som grus, sand och löv från botten av poolen. När vi testar den under relativt enkla förhållanden, i princip bara mjukt bös från träd i närheten, suger den in en del av det men långt ifrån allt. Efter att ha kört runt den i poolen i cirka tio minuter driver det mesta av böset runt högre upp i vattnet istället.

Det mesta kvar i poolen
När vi öppnar dammsugaren för att tömma den ser vi att den fått upp ungefär 2-3 matskedar smuts. Det mesta är med andra ord kvar i poolen.

Detsamma gäller när vi testar att dammsuga sand från botten. Pooldammsugaren får upp en del, men river mest upp sanden. Inte ens när vi medvetet sänker ner den över en smutsig yta, så att den verkligen ska träffa rätt, får den upp särskilt mycket.

Dålig byggkvalitet
Byggkvaliteten lämnar också en del att önska. Knapparna för att öppna och tömma dammsugare på smuts är av tunn plast och lossnar lätt från sina fästen med följd att de tar skada. Däremot är det bra att handtaget är en teleskopsvariant så att du kan anpassa det efter djupet i din pool.

Batteritiden är bra. Vi behöver inte ladda Autoclean mer än 1-2 gånger i månaden, batteriet håller ungefär 50 minuter om du kör den i ett svep.

Syftet med Pooli Autoclean är att du ska få bort smuts från botten i lite mindre pooler. Tyvärr räcker den inte riktigt till för att göra rent på en nivå som matchar dess pris.

Bra batteritid
Dålig prestanda, halvdan byggkvalitet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5