Proteinbar: 12 modeller i test

Updated Mars 2019

Ett lätt tillgängligt mellanmål är något de flesta kan ha nytta av. Om du tränar vill du säkerligen få i dig lite mer protein mellan måltiderna än vad en frukt kan erbjuda dig. Med den rådande träningstrenden är det därför inte speciellt konstigt att proteinbars av olika slag fått ett sådant uppsving.

De innehåller betydligt bättre näring generellt än vad godis gör, även om smakerna i många fall låter som rena godispåsen, och är redo att ätas rakt av. Det gör dem till ett betydligt smidigare alternativ än exempelvis proteinpulver som både kräver en shaker och tillgång till vatten.

Snabb energi

Samtidigt finns det en hel del olika bars ute på marknaden och alla är definitvt inte stöpta i samma form. Vissa proteinbars riktar in sig på specifika områden som LCHF, veganer, med få kolhydrater och liknande. Allra vanligast är dock en mer traditionell proteinbar, med högt proteininnehåll (oftast från vassle) tillsammans med varierande mängd kolhydrater och fett.
Det är här fallgroparna uppenbarar sig också, eftersom vissa av dem innehåller socker eller andra väldigt snabba kolhydrater. I sig inget dåligt, men gör du dig inte av med den energin kommer det knappast att gynna din träning.

Du bör även vara uppmärksam på vilken sorts protein du får i dig. Även om vassle och liknande fullvärdigt protein (med alla de aminosyror kroppen behöver) är vanligast förekommer även produkter med gelatin, som ger ett högt men ganska dåligt proteininnehåll.

Som mellanmål får du även fundera på om du behöver snabb energi innan träningen eller om du behöver något som håller hungern borta. Även om protein i sig mättar kan det ur mättnadssynpunkt vara en idé att titta efter proteinbars som innehåller fibrer för att du ska stå dig lite längre.

Snabba framsteg

Det är inte speciellt länge sen som proteinbars förknippades med torra, sega och hårda kakor som mest kändes som att tugga på en träbit. Sådana förekommer fortfarande, men de allra flesta delar fler likheter med att äta en Snickers eller liknande chokladgodis numera. Även de som sparar in på socker är faktiskt riktigt tilltalande numera och den smak som står på förpackningen stämmer förvånansvärt bra med vad du faktiskt får.

Det går även att göra egna proteinbars och sådana recept kryllar det av på nätet. Medan du kan ha koll på innehållet förlorar du däremot en hel del i smidigheten eftersom du måste göra dem själv. Samtidigt brukar de inte ha riktigt samma hållbarhet som de du kan köpa i affären.

I vårt test av proteinbars tittar vi mycket på just innehållet för att se vilken proteinbar som är bäst. Smaken är som bekant individuell, så har du väl hittat en bra proteinbar är det helt upp till dig vilken smak som låter mest lockande.

Innehålls­förteckning

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alltid produkterna som de är tänkta att användas i verkligheten. Med den enorma mängd proteinbars som finns på marknaden handlar mycket om tycke och smak, men även hur de faktiskt står sig som mellanmål och vad de egentligen innehåller. I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

Smak, lukt och konsistens: Stämmer lukt och smak med smaken på omslaget? Är konsistensen mjuk och saftig eller hård och torr? Tröttnar man på smaken?

Mättnadskänsla: Hur effektivt håller en proteinbar hungerskänslorna i styr mellan de stora måltiderna?

Matsmältning: Hur reagerar testpanelens magar på proteinbarsen? Hur stora mängder kan man äta utan att magen säger ifrån?

Innehåll: Är proteinet fullvärdigt och i så fall från vilken källa? Innehåller den gelatin eller liknande som är sämre ur proteinsynpunkt? Hur mycket socker, snabba kolhydrater, fibrer och fett innehåller baren? Handlar det bara om smakessenser eller finns riktiga råvaror bakom smaken?

Vi har låtit en testpanel på fem personer ge sina utlåtanden. Personerna i panelen täcker in såväl manliga som kvinnliga deltagare och allt från vardagsmotionären till elitidrottare.

Prisklass: Medel Smak: Krispig kakdeg Proteintyp: Vassle/mjölk Proteinhalt: 29 % Kolhydrathalt: 11 % Vikt: 60 g Energi: 213 kcal Fetthalt: 16 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Best Bar Coated Crispy Cookie Dough är testets absoluta favorit! Den har förhållandevis höga värden för kalorimängd och fett - särskilt mättat - och ett par gram lägre proteininnehåll än snittet. Samtidigt får du en rejäl slev fiber som håller dig mätt mellan måltiderna. Sett till den förhållandevis låga sockermängden är det fantastiskt vilken smak som levereras.

Kakdeg i naturlig form är ju mest socker och den smaken sitter som en smäck även i den här proteinbaren, något som uppskattas genomgående av testpanelen. Trots det upplevs den inte som för söt samtidigt som konsistensen är riktigt mjuk och fluffig Den smakar helt enkelt väldigt mycket godis utan att dras med onyttigheterna som brukar följa med det.

På insidan hittar vi en bra mjölkbaserad proteinsammansättning utan något gelatin i sikte. Smolk i bägaren är dock att den innehåller palmolja och att den varken lämpar sig för glutenintoleranta eller de som vill skära ner på kolhydraterna. Tycker du om kakdeg och inte letar efter allra lägsta kalorimängd är detta en fantastiskt god bar med perfekt konsistens, en tydlig testvinnare helt enkelt.

+Fantastisk smak, högt fiberinnehåll
Innehåller palmolja
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

Barebells Caramel Cashew

Fantastisk kombination av smak och innehåll

Barebells proteinbars har blivit en vanlig syn i affären och Caramel Cashew är en av de vanligare sorterna. Här möts vi av en väldoftande bar med mjuk konsistens och god chokladsmak enligt en enig testpanel. Vissa kan uppleva den som lite salt, men på det stora hela är det en riktigt god proteinbar.

Det positiva omdömet fortsätter även på insidan. Kolhydratinnehållet är relativt lågt och av det är en försumbar del sockerarter. Själva proteinet kommer från mjölk, vilket ger en heltäckande uppsättning aminosyror. Det är tyvärr ingen proteinbar som laktos- eller glutenallergiker kan njuta av däremot. Proteinbarnen innehåller även palmolja som många vill undvika av etiska skäl.

På det stora hela är Barebells Caramel Cashew en riktig fullträff med bra innehåll i kombination med en mycket god smak och härlig konsistens.

+Bra proteininnehåll, riktigt god smak
Innehåller palmolja, laktos & gluten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Goodlife Low Sugar Dark Chocolate Brownie

Nästan som en riktig brownie

Prisklass: Låg Smak: Chokladbrownie Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 30,6 % Kolhydrathalt: 28,1 % Vikt: 50 g Energi: 169 kcal Fetthalt: 12,9 % Laktos: Ja Gluten: Ja


Goodlife Low Sugar Dark Chocolate Brownie har en smak och konsistens som landar högst i testet och vi utnämner den därför till bäst i test. Imitationen av en chokladbrownie med små chokladbitar i är faktiskt så pass abra att den nästan skulle kunna passera som den riktiga varan. Till och med de små chokladbitarna återfinns inuti och texturen ser oväntat mycket brownie ut.

Det gör den lite mäktig, men just att det luktar och smakar exakt som förpackningen hävdar gör att den verkligen går hem hos testpanelen Samtidigt är hyllningskören inte fullt så stark när vi tittar på innehållsförteckningen. Proteinmängden är lika låg som Goodlifes övriga Low Sugar-serie och den innehåller vetegluten. Även om det inte är sockerarter så ligger kolhydratnivån förhållandevis högt, samtidigt som kalorimängden är relativt låg. Denna proteinbar är därför inget för den som vill maxa proteinet eller hålla sig ifrån kolhydrater. Är du däremot främst ute efter en lågt prissatt proteinbar med autentisk chokladsmak så är Goodlife Low Sugar Dark Chocolate Brownie ett utmärkt alternativ.

+Autentisk chokladsmak, utmärkt konsistens
Låg proteinmängd, hög kolhydrathalt, innehåller gluten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Star Nutrition Best Bar Crunchy Peanut Butter

Fiberrika jordnötter i torr förpackning

Prisklass: Medel Smak: Jordnötssmör Proteintyp: Mjölk/vassle Proteinhalt: 33,2 % Kolhydrathalt: 5,5 % Vikt: 60 g Energi: 199 kcal Fetthalt: 12 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Bara för att det är på riktigt innebär det inte per automatik att det är bra. Det märks med Best Bars jordnötssmörbar. Den luktar visserligen precis som förväntat och smakar väldigt autentiskt jordnötssmör, just för att den bygger på riktiga jordnötter. Samtidigt tycker många i testpanelen att det nästan kan vara lite för intensiv smak. Den faller även en hel del på konsistensen, som både är rätt torr och smulig.

Innehållet är samtidigt väldigt positivt. Såväl kalorimängd som kolhydratinnehåll ligger väldigt lågt, faktiskt så lågt att den nog kan accepteras som LCHF-proteinbar. Samtidigt får du mer eller mindre dagsbehovet av fiber och den innehåller ingen palmolja. Proteinmängden är bra och en del av proteinet kommer från riktiga jordnötter som utgör en stor del av såväl innehåll som smak. Jordnötssmör har en ganska egen smak som många antingen älskar eller hatar. Tillhör du den tidigare gruppen har du en till innehållet grym proteinbar här, även om konsistensen inte är på riktigt samma nivå som smaken.

+Bra innehåll, riktiga jordnötter
Torr & smulig konsistens
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

Goodlife Low Sugar Strawberry Cheesecake

Sötsliskig men utan socker

Prisklass: Låg Smak: Jordgubbsostkaka Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 31,9 % Kolhydrathalt: 30,4 % Vikt: 50 g Energi: 166 kcal Fetthalt: 11,2 % Laktos: Ja Gluten: Ja

Goodlife Low Sugar Strawberry Cheesecake smakar mer efterrätt än stabbig ostkaka.
För många slår tyvärr smaken över rätt mycket och upplevs alltför söt och artificiell. Hos vissa faller den däremot i god jord. Av någon anledning blir flera testare även ovanligt törstiga av denna proteinbar. Konsistensen är däremot betydligt bättre och får faktiskt en av testets högsta betyg. Till glutenallergikers förtret så hittar vi tyvärr vetegluten bland ingredienserna. Vidare är kolhydratmängden rätt hög, även om det inte rör sig om rent socker. Samtliga bars i Goodlifes Low Sugar-serie har närmast identisk näringssammansättning, vilket betyder ganska lite protein, en lagom mängd fiber och totalt sett ganska lite kalorier per kaka. Vi slipper 'fulkällor' till protein som gelatin och någon palmolja återfinns inte heller. Är du svag för sötsaker men vill hålla nere på sockret och kalorierna så kan Goodlife Low Sugar Strawberry Cheesecake vara ett attraktivt alternativ.

+Låg sockerhalt, kalorisnål
Låg proteinmängd, artificiell smak, hög kolhydrathalt, innehåller gluten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Dalblads Swebar Päronglass

Smakar exakt som det låter

Prisklass: Budget Smak: Päronglass Proteintyp: Vassle Proteinhalt: 30 % Kolhydrathalt: 40 % Vikt: 55 g Energi: 240 kcal Fetthalt: 18 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Om den gröna glassen i de klassiska trefärgade glasslådorna är din favorit lär du uppskatta Swebar Päronglass. Smaken är nämligen väldigt lik just de gamla Big Pack-glassarnas smak. Som proteinbar är däremot smaken inget som faller testpanelen in. I glassform funkar sötman, men som proteinbar blir det lätt alldeles för mycket. De delar av testpanelen som gillar päronglass gav däremot tummen upp.
Innehållet är samtidigt ungefär lika nyttigt som glass, med både sirap och socker bland några av de främsta ingredienserna. Det gör sockerinnehållet väldigt högt för en proteinbar och mer något du kan se som godis än nyttigt mellanmål. Proteinmängden och dess vasslebaserade källa är det däremot inget fel på.
Vill du tillbaka till barndomens glasslådor är Swebar Päronglass definitivt en genväg, men trots vettigt protein faller den på att vara alldeles för sockerstinn - precis som förebilden.

+Extremt korrekt smakbeskrivning, bra proteininnehåll
Mycket högt sockerinnehåll, kan upplevas som alltför söt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Nutramino ProteinBar Coconut

Bounty som proteinbar

Protein: Premium Smak: Kokos Proteintyp: Mjölk Kolhydrathalt: 33 % Vikt: 66 g Energi: 290 kcal Fetthalt: 21 % Laktos: Ja Gluten: Ja

Även om socker och dåligt fett ska vara lågt i en proteinbar råder det ingen hejd på godissmakerna bland dem. Nutramino Proteinbar Coconut är inget undantag från den regeln, utan smakar precis som chokladsorten Bounty. Är du ett fan av chokladen kan du knappast gå fel smakmässigt här med dess riktigt härliga kokossmak.

Utöver en lyckad smak får vi även en mycket varierad proteinblandning bestående av mjölk, soja och vassle. Det är sällan proteinbars innehåller så pass många källor till protein som dessutom är fullt godkända ur träningssynpunkt. Värre ställt är det med resten av innehållet, där socker utgör en väldigt stor del och palmolja återfinns i receptet.
Nutramino Proteinbar är inget du äter för att känna dig nyttig direkt, men som proteinrikt godis för Bounty-fantaster är det en riktigt intressant produkt.

+Varierad proteinkälla, lyckad Bounty-smak
Mycket socker, palmolja
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Star Nutrition Coconut Dream

Smulig kokosbomb med lågt kolhydratinnehåll

Protein: Mellan Smak: Vanilj Proteintyp: Vassle Proteinhalt: 37 % Kolhydrathalt: 25 % Vikt: 55 g Energi: 202 kcal Fetthalt: 33 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Star Nutrition Coconut Dream får ett ganska konsekvent omdöme av testpanelen. Hela kakan är täckt med riktig kokos, vilket får det hela att kännas mer äkta. Samtidigt ramlar de flesta kokosflarnen av medan den äts, vilket gör att den smular något enormt, betydligt mer än många andra bars.

De flesta är överens om att det rör sig om en god proteinbar, om än en aning söt och som fastnar lätt i gom och tänder.

Som en del i Star Nutritions basutbud när det gäller proteinbars är det en ganska stabil grundprodukt. Den är både glutenfri och innehåller ingen palmolja. Proteinet i fråga kommer i huvudsak från en fullvärdig, mjölkbaserad källa och ligger stabilt på 20 gram per kaka.

Även om sockerhalten är låg ligger dock kolhydratvärdet ganska högt, vilket gör att den inte lämpar för dig som är ute efter en lågkolhydratdiet eller som LCHF-bar. Tillhör kokos din favoritsmak och om du kan stå ut med en hel del smulighet kan det bli en favorit men på det stora hela är det ganska mycket mellanmjölk över produkten.

+Mycket kokos, lågt kolhydratinnehåll
Smular mycket, fastnar i tänder/gom
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

Goodlife Low Sugar Salted Caramel

Lågt pris men utan salt

Prisklass: Låg Smak: Salt kolasås Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 31,6 % Kolhydrathalt: 29,7 % Vikt: 50 g Energi: 168 kcal Fetthalt: 11,9 % Laktos: Ja Gluten: Ja

Goodlifes proteinbars innehåller riktigt låga mängder socker och en i allmänhet låg kalorimängd i förhållande till många andra bars. Samtidigt förlorar de på att kolhydratmängden - om än inte i sockerform - är ganska hög och proteinmängden några av testets lägsta. Karamellsmaken är varken för söt eller artificiell. Samtidigt är den ganska platt och inte speciellt salt. Konsistensen är godkänd, men samtidigt inget att skriva hem om.

Innehållet är i allmänhet rätt bra, men vi hade gärna sluppit hydrolserat vetegluten i ekvationen. Proteinkällan består av ett fullvärdigt mjölkprotein däremot.
Low Sugar Salted Caramel vinner en del på sitt låga pris och även om smak och konsistens är ganska lätta att glömma bort spiller de heller inte över i några negativa omdömen som vissa andra bars i testet.

+Lätt att äta, kalorisnål, fullvärdigt mjölkprotein
Låg proteinmängd, något fadd smak, innehåller gluten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

Star Nutrition Choco Brownie

Fuskbrownie med mycket chokladsmak

Prisklass: Mellan Smak: Vanilj Proteintyp: Vassle Proteinhalt: 37 % Kolhydrathalt: 25 % Vikt: 55 g Energi: 196 kcal Fetthalt: 13 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Bland Star Nutritions standardbars blev den här inte speciellt väl mottagen. Innehållsförteckningen nämner olika former av kakao väldigt många gånger. Det bidrar förvisso till en autentisk chokladsmak, men också en chokladsmak som snabbt blir väldigt överväldigande och nästan lite stark. Samtidigt tar smaken av sötningsmedel över ganska mycket i övrigt.

Produkten är även en av få av varumärkets produkter som innehåller hydrolserat kollagen (gelatin) som en mindre, men fortfarande ej fullvärdig, proteinkälla vid sidan av mjölkproteinet.

Utöver smaken på kakan behöver konsistensen nämnas, då den lätt kan bli irriterande. Det vill säga att den lätt fastnar i gom och tänder och flera i testpanelen upplever den även som ganska seg.

Innehållsmässigt finns det helt enkelt bättre bars, till och med i samma produktserie. Är det choklad eller browniesmaken du är ute efter så finns det gott om det i den här produkten, men det finns också proteinbars som gör ett betydligt bättre jobb med att leverera den smaken.

+Mycket chokladsmak, hyfsat smakmatchad mot brownies
Tveksam proteinsammansättning, överväldigande smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Bästa pris hos:

Star Nutrition Salted Caramel

Översöt utan saltet i karamellen

Protein: 20g Kalorier: 195 Prisklass: Medel/premium Proteintyp: Vassle, gelatin Proteinhalt: 20 % Vikt: 55 g Energi: 195 kcal Laktos: Ja Gluten: Nej

En proteinbar från Star Nutrition som absolut inte gick hem hos testpanelen. Exakt var saltet i den saltade karamellsåsen befann sig är oklart, men inte var det i smaken.  I övrigt är smaken väldigt söt, mer än vad som är nödvändigt för karamell. Konsistensen är däremot lagom mjuk och lättuggad, men likt flera andra bars från Star Nutrition är det väldigt mycket som fastnar i gom och tänder. Till och med på den nivån att vissa testare tycker den är svår att svälja.

Innehållet som sådant är tyvärr inte helt och hållet i toppklass, med gelatin som en del i proteinkällan istället för enbart mjölkprotein. Ganska märkligt, eftersom kokosvarianten i samma produktserie inte innehåller det. Även här slipper vi dock gluten och palmolja och i likhet med övriga bars i serien är det en ganska bra mängd fiber för att hålla mättnadskänslan.

Smakkombinationen går att göra betydligt bättre och så även innehållet. Produkten skulle helt klart må bra av en vända till i labbet innan de släpps ut bland mellanmålshungrande folk.

 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Bästa pris hos:

Star Nutrition Best Bar Cookies & Cream

Som att tugga på en träbit

Protein: Medel Smak: Kakor Proteintyp: Vassle/mjölk Proteinhalt: 33 % Kolhydrathalt: 3,8 % Vikt: 60 g Fetthalt: 11 % Laktos: Ja Energi: 191 kcal Gluten: Nej

Best Bar Cookies & Cream är ett perfekt exempel på hur proteinbars i allmänhet såg ut för ett par år sedan och varför vi är glada att slippa dem. Här rör det sig om en kompakt, stenhård och snustorr kaka som närmast kan jämföras med att försöka tugga i sig en träbit. Samtliga i testpanelen ryggar tillbaka för såväl smaken som konsistensen och liknar den vid en tegelsten. Var kaksmaken befinner sig är också oklart, då den mest smakar väldigt dålig lakrits. I gengäld betyder det förvisso att den inte är speciellt söt och du får en enorm dos fiber på köpet. Glutenfientliga lär inte bli så glada över ingrediensen hydrolserat vetegluten, men vi slipper åtminstone palmoljan. Proteinmängden är dock god och från fullvärdig källa.
Best Bar har visat sig vara en tillverkare av proteinbars med väldigt stor variation mellan produkterna. Just den här varianten bör, sitt rika fiberinnehåll till trots, undvikas såvida du inte vill ha ett exempel på vad kritiker menar när de hävdar att proteinbars är torra och tråkiga.

+Rejält med fiber, bra proteinkälla
Torr, hård, dålig smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

Bästa pris hos:

Utgångna produkter

Goodlife Low Sugar Coconut & White Chocolate

Bra smakkombination med få kalorier

Prisklass: Låg Smak: Kokos och vit choklad Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 31,6 % Kolhydrathalt: 29,9 % Vikt: 50 g Energi: 169 kcal Fetthalt: 12,4 % Laktos: Ja Gluten: Ja
Goodlife Low Sugar Coconut White Chocolate

Goodlife Low Sugar Coconut & White Chocolate bevisar att kokosnötter och vit choklad kan vara en riktigt bra kombination. Lukt och smak är väldigt mycket åt godishållet, men på ett positivt sätt. Kokosflarn finns insprängda i kakan vilket bidrar till helhetsintrycket och konsistensen är riktigt bra. Samtidigt är detta en smak som många troligen kan ledsna på ganska snabbt.

På insidan ser det näringsmässigt närmast identiskt ut som hos övriga Goodlife-bars, det vill säga lågt sockerinnehåll. Det innebär samtidigt en förhållandevis låg proteinmängd, många kolhydrater - även om det inte är i sockerform - och vetegluten som en av ingredienserna. Knappast något du vill befatta dig med om du är känslig mot gluten eller vill hålla nere kolhydratmängden alltså. Samtidigt är kalorimängden förhållandevis låg och du får en rätt bra mängd fiber som bör ge en långvarigare mättnadskänsla. Sammanfattningsvis riktar sig Goodlife Low Sugar Coconut & White Chocolate främst till den som gillar kokos och kan acceptera en del kolhydrater så länge de inte är i sockerform.

+God smak, bra konsistens, kalorisnål
Låg proteinmängd, innehåller gluten