Proteinbar: 21 modeller i test

Senast uppdaterat April 2019

Ett lätt tillgängligt mellanmål är något de flesta kan ha nytta av. Om du tränar vill du säkerligen få i dig lite mer protein mellan måltiderna än vad en frukt kan erbjuda dig. Med den rådande träningstrenden är det därför inte speciellt konstigt att proteinbars av olika slag fått ett sådant uppsving.

De innehåller betydligt bättre näring generellt än vad godis gör, även om smakerna i många fall låter som rena godispåsen, och är redo att ätas rakt av. Det gör dem till ett betydligt smidigare alternativ än exempelvis proteinpulver som både kräver en shaker och tillgång till vatten.

Snabb energi

Samtidigt finns det en hel del olika bars ute på marknaden och alla är definitvt inte stöpta i samma form. Vissa proteinbars riktar in sig på specifika områden som LCHF, veganer, med få kolhydrater och liknande. Allra vanligast är dock en mer traditionell proteinbar, med högt proteininnehåll (oftast från vassle) tillsammans med varierande mängd kolhydrater och fett.
Det är här fallgroparna uppenbarar sig också, eftersom vissa av dem innehåller socker eller andra väldigt snabba kolhydrater. I sig inget dåligt, men gör du dig inte av med den energin kommer det knappast att gynna din träning.

Du bör även vara uppmärksam på vilken sorts protein du får i dig. Även om vassle och liknande fullvärdigt protein (med alla de aminosyror kroppen behöver) är vanligast förekommer även produkter med gelatin, som ger ett högt men ganska dåligt proteininnehåll.

Som mellanmål får du även fundera på om du behöver snabb energi innan träningen eller om du behöver något som håller hungern borta. Även om protein i sig mättar kan det ur mättnadssynpunkt vara en idé att titta efter proteinbars som innehåller fibrer för att du ska stå dig lite längre.

Snabba framsteg

Det är inte speciellt länge sen som proteinbars förknippades med torra, sega och hårda kakor som mest kändes som att tugga på en träbit. Sådana förekommer fortfarande, men de allra flesta delar fler likheter med att äta en Snickers eller liknande chokladgodis numera. Även de som sparar in på socker är faktiskt riktigt tilltalande numera och den smak som står på förpackningen stämmer förvånansvärt bra med vad du faktiskt får.

Det går även att göra egna proteinbars och sådana recept kryllar det av på nätet. Medan du kan ha koll på innehållet förlorar du däremot en hel del i smidigheten eftersom du måste göra dem själv. Samtidigt brukar de inte ha riktigt samma hållbarhet som de du kan köpa i affären.

I vårt test av proteinbars tittar vi mycket på just innehållet för att se vilken proteinbar som är bäst. Smaken är som bekant individuell, så har du väl hittat en bra proteinbar är det helt upp till dig vilken smak som låter mest lockande.

Testvinnare - Proteinbar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alltid produkterna som de är tänkta att användas i verkligheten. Med den enorma mängd proteinbars som finns på marknaden handlar mycket om tycke och smak, men även hur de faktiskt står sig som mellanmål och vad de egentligen innehåller. I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

Smak, lukt och konsistens: Stämmer lukt och smak med smaken på omslaget? Är konsistensen mjuk och saftig eller hård och torr? Tröttnar man på smaken?

Mättnadskänsla: Hur effektivt håller en proteinbar hungerskänslorna i styr mellan de stora måltiderna?

Matsmältning: Hur reagerar testpanelens magar på proteinbarsen? Hur stora mängder kan man äta utan att magen säger ifrån?

Innehåll: Är proteinet fullvärdigt och i så fall från vilken källa? Innehåller den gelatin eller liknande som är sämre ur proteinsynpunkt? Hur mycket socker, snabba kolhydrater, fibrer och fett innehåller baren? Handlar det bara om smakessenser eller finns riktiga råvaror bakom smaken?

Vi har låtit en testpanel på fem personer ge sina utlåtanden. Personerna i panelen täcker in såväl manliga som kvinnliga deltagare och allt från vardagsmotionären till elitidrottare.

Prisklass: Medel Smak: Krispig kakdeg Proteintyp: Vassle/mjölk Proteinhalt: 29 % Kolhydrathalt: 11 % Vikt: 60 g Energi: 213 kcal Fetthalt: 16 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Best Bar Coated Crispy Cookie Dough är testets absoluta favorit! Den har förhållandevis höga värden för kalorimängd och fett - särskilt mättat - och ett par gram lägre proteininnehåll än snittet. Samtidigt får du en rejäl slev fiber som håller dig mätt mellan måltiderna. Sett till den förhållandevis låga sockermängden är det fantastiskt vilken smak som levereras.

Kakdeg i naturlig form är ju mest socker och den smaken sitter som en smäck även i den här proteinbaren, något som uppskattas genomgående av testpanelen. Trots det upplevs den inte som för söt samtidigt som konsistensen är riktigt mjuk och fluffig Den smakar helt enkelt väldigt mycket godis utan att dras med onyttigheterna som brukar följa med det.

På insidan hittar vi en bra mjölkbaserad proteinsammansättning utan något gelatin i sikte. Smolk i bägaren är dock att den innehåller palmolja och att den varken lämpar sig för glutenintoleranta eller de som vill skära ner på kolhydraterna. Tycker du om kakdeg och inte letar efter allra lägsta kalorimängd är detta en fantastiskt god bar med perfekt konsistens, en tydlig testvinnare helt enkelt.

+Fantastisk smak, högt fiberinnehåll
Innehåller palmolja
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

2. Barebells Caramel Cashew

Fantastisk kombination av smak och innehåll

Prisklass: Mellan Smak: Cashewnötter & karamellsås Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 36 % Kolhydrathalt: 25,4 % Vikt: 55 g Fetthalt: 14,4 % Laktos: Ja Energi: 199 kcal Gluten: Ja

Barebells proteinbars har blivit en vanlig syn i affären och Caramel Cashew är en av de vanligare sorterna. Här möts vi av en väldoftande bar med mjuk konsistens och god chokladsmak enligt en enig testpanel. Vissa kan uppleva den som lite salt, men på det stora hela är det en riktigt god proteinbar.

Det positiva omdömet fortsätter även på insidan. Kolhydratinnehållet är relativt lågt och av det är en försumbar del sockerarter. Själva proteinet kommer från mjölk, vilket ger en heltäckande uppsättning aminosyror. Det är tyvärr ingen proteinbar som laktos- eller glutenallergiker kan njuta av däremot. Proteinbarnen innehåller även palmolja som många vill undvika av etiska skäl.

På det stora hela är Barebells Caramel Cashew en riktig fullträff med bra innehåll i kombination med en mycket god smak och härlig konsistens.

+Bra proteininnehåll, riktigt god smak
Innehåller palmolja, laktos & gluten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

3. Goodlife Low Sugar Dark Chocolate Brownie

Nästan som en riktig brownie

Prisklass: Låg Smak: Chokladbrownie Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 30,6 % Kolhydrathalt: 28,1 % Vikt: 50 g Energi: 169 kcal Fetthalt: 12,9 % Laktos: Ja Gluten: Ja


Goodlife Low Sugar Dark Chocolate Brownie har en smak och konsistens som landar högst i testet och vi utnämner den därför till bäst i test. Imitationen av en chokladbrownie med små chokladbitar i är faktiskt så pass abra att den nästan skulle kunna passera som den riktiga varan. Till och med de små chokladbitarna återfinns inuti och texturen ser oväntat mycket brownie ut.

Det gör den lite mäktig, men just att det luktar och smakar exakt som förpackningen hävdar gör att den verkligen går hem hos testpanelen Samtidigt är hyllningskören inte fullt så stark när vi tittar på innehållsförteckningen. Proteinmängden är lika låg som Goodlifes övriga Low Sugar-serie och den innehåller vetegluten. Även om det inte är sockerarter så ligger kolhydratnivån förhållandevis högt, samtidigt som kalorimängden är relativt låg. Denna proteinbar är därför inget för den som vill maxa proteinet eller hålla sig ifrån kolhydrater. Är du däremot främst ute efter en lågt prissatt proteinbar med autentisk chokladsmak så är Goodlife Low Sugar Dark Chocolate Brownie ett utmärkt alternativ.

+Autentisk chokladsmak, utmärkt konsistens
Låg proteinmängd, hög kolhydrathalt, innehåller gluten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

4. Star Nutrition Best Bar Crunchy Peanut Butter

Fiberrika jordnötter i torr förpackning

Prisklass: Medel Smak: Jordnötssmör Proteintyp: Mjölk/vassle Proteinhalt: 33,2 % Kolhydrathalt: 5,5 % Vikt: 60 g Energi: 199 kcal Fetthalt: 12 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Bara för att det är på riktigt innebär det inte per automatik att det är bra. Det märks med Best Bars jordnötssmörbar. Den luktar visserligen precis som förväntat och smakar väldigt autentiskt jordnötssmör, just för att den bygger på riktiga jordnötter. Samtidigt tycker många i testpanelen att det nästan kan vara lite för intensiv smak. Den faller även en hel del på konsistensen, som både är rätt torr och smulig.

Innehållet är samtidigt väldigt positivt. Såväl kalorimängd som kolhydratinnehåll ligger väldigt lågt, faktiskt så lågt att den nog kan accepteras som LCHF-proteinbar. Samtidigt får du mer eller mindre dagsbehovet av fiber och den innehåller ingen palmolja. Proteinmängden är bra och en del av proteinet kommer från riktiga jordnötter som utgör en stor del av såväl innehåll som smak. Jordnötssmör har en ganska egen smak som många antingen älskar eller hatar. Tillhör du den tidigare gruppen har du en till innehållet grym proteinbar här, även om konsistensen inte är på riktigt samma nivå som smaken.

+Bra innehåll, riktiga jordnötter
Torr & smulig konsistens
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

Prisklass: Budget Smak: Chokladkakor Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 20 % Kolhydrathalt: 24,2 % Vikt: 60 g Energi: 257 kcal Fetthalt: 8,8 % Laktos: Ja Gluten: Nej

“Påminner väldigt mycket om Mars” är testpanelens nästan genomgående omdöme om Core Protein Chocolate Cookie Crunch. Kanske inte det Svenskt Kosttillskott var ute efter sett till vilken smak som står på förpackningen. Men de som inte tyckte att den var för söt gav proteinbaren tummen upp med hänvisning till den klassiska chokladsorten. Det ska dock sägas att testpanelen var väldigt delad i huruvida den var alldeles för söt eller faktiskt god och behaglig att äta.

För söt är den, både genom sötningsmedel och genom en stor andel socker bland kolhydraterna, betydligt mer än snittet för proteinbars. proteininnehållet är det däremot inget fel på alls, utan det grundar sig helt och hållet i mjölkprotein. Inget för laktosintoleranta alltså, men den är i alla fall glutenfri. Core Protein Bar Chocolate Cookie Crunch kanske missar sin utlovade smakkombination, men lyckas ändå väldigt bra med just smaken. Även om sockerhalten är alldeles för hög.

+God ”mars”-smak, bra proteinbas
Väldigt högt sockerinnehåll, kan upplevas alltför söt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

6. Goodlife Low Sugar Strawberry Cheesecake

Sötsliskig men utan socker

Prisklass: Låg Smak: Jordgubbsostkaka Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 31,9 % Kolhydrathalt: 30,4 % Vikt: 50 g Energi: 166 kcal Fetthalt: 11,2 % Laktos: Ja Gluten: Ja

Goodlife Low Sugar Strawberry Cheesecake smakar mer efterrätt än stabbig ostkaka.
För många slår tyvärr smaken över rätt mycket och upplevs alltför söt och artificiell. Hos vissa faller den däremot i god jord. Av någon anledning blir flera testare även ovanligt törstiga av denna proteinbar. Konsistensen är däremot betydligt bättre och får faktiskt en av testets högsta betyg. Till glutenallergikers förtret så hittar vi tyvärr vetegluten bland ingredienserna. Vidare är kolhydratmängden rätt hög, även om det inte rör sig om rent socker. Samtliga bars i Goodlifes Low Sugar-serie har närmast identisk näringssammansättning, vilket betyder ganska lite protein, en lagom mängd fiber och totalt sett ganska lite kalorier per kaka. Vi slipper 'fulkällor' till protein som gelatin och någon palmolja återfinns inte heller. Är du svag för sötsaker men vill hålla nere på sockret och kalorierna så kan Goodlife Low Sugar Strawberry Cheesecake vara ett attraktivt alternativ.

+Låg sockerhalt, kalorisnål
Låg proteinmängd, artificiell smak, hög kolhydrathalt, innehåller gluten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

7. Dalblads Swebar Päronglass

Smakar exakt som det låter

Prisklass: Budget Smak: Päronglass Proteintyp: Vassle Proteinhalt: 30 % Kolhydrathalt: 40 % Vikt: 55 g Energi: 240 kcal Fetthalt: 18 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Om den gröna glassen i de klassiska trefärgade glasslådorna är din favorit lär du uppskatta Swebar Päronglass. Smaken är nämligen väldigt lik just de gamla Big Pack-glassarnas smak. Som proteinbar är däremot smaken inget som faller testpanelen in. I glassform funkar sötman, men som proteinbar blir det lätt alldeles för mycket. De delar av testpanelen som gillar päronglass gav däremot tummen upp.
Innehållet är samtidigt ungefär lika nyttigt som glass, med både sirap och socker bland några av de främsta ingredienserna. Det gör sockerinnehållet väldigt högt för en proteinbar och mer något du kan se som godis än nyttigt mellanmål. Proteinmängden och dess vasslebaserade källa är det däremot inget fel på.
Vill du tillbaka till barndomens glasslådor är Swebar Päronglass definitivt en genväg, men trots vettigt protein faller den på att vara alldeles för sockerstinn - precis som förebilden.

+Extremt korrekt smakbeskrivning, bra proteininnehåll
Mycket högt sockerinnehåll, kan upplevas som alltför söt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

8. Nutramino ProteinBar Coconut

Bounty som proteinbar

Protein: Premium Smak: Kokos Proteintyp: Mjölk Kolhydrathalt: 33 % Vikt: 66 g Energi: 290 kcal Fetthalt: 21 % Laktos: Ja Gluten: Ja

Även om socker och dåligt fett ska vara lågt i en proteinbar råder det ingen hejd på godissmakerna bland dem. Nutramino Proteinbar Coconut är inget undantag från den regeln, utan smakar precis som chokladsorten Bounty. Är du ett fan av chokladen kan du knappast gå fel smakmässigt här med dess riktigt härliga kokossmak.

Utöver en lyckad smak får vi även en mycket varierad proteinblandning bestående av mjölk, soja och vassle. Det är sällan proteinbars innehåller så pass många källor till protein som dessutom är fullt godkända ur träningssynpunkt. Värre ställt är det med resten av innehållet, där socker utgör en väldigt stor del och palmolja återfinns i receptet.
Nutramino Proteinbar är inget du äter för att känna dig nyttig direkt, men som proteinrikt godis för Bounty-fantaster är det en riktigt intressant produkt.

+Varierad proteinkälla, lyckad Bounty-smak
Mycket socker, palmolja
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

9. Nutramino Nutra-Go Chocolate Vanilla & Caramel

Godis utan chokladsmaken

Smak: Choklad, vanilj och karamellsås Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 31 % Kolhydrathalt: 38 % Vikt: 64 g Energi: 240 kcal Fetthalt: 16 % Laktos: Ja Energi: Ja

Karamellsås är en knepig smak, mest eftersom den ofta tar över andra smaker och bidrar med rejäl sötma. Det stämmer även för Nutra-Go white Chocolate vanilla & Caramel. Speciellt mycket vit choklad eller vanilj hittar inte testpanelen i smakerna, men däremot karamellsmaken. Den återfinns i flytande form inuti kakans hårda skal, ovanpå den vanliga bar-delen. Ett kul grepp som känns lite annorlunda, men som tyvärr orsakar en hel del kladd eftersom skalet ofta spruckit i förpackningen.

Trots karamellsmaken är det ganska få som upplever den som för söt. Av det ganska höga kolhydratinnehållet är det även rätt lite som är socker. Däremot påträffas såväl gluten som laktos i innehållsförteckningen, tillsammans med palmolja. Laktosen är knappast konstig, eftersom merparten av proteinet kommer från just mjölk. Tyvärr är det även utdrygat med kollagen, som inte ger en lika komplett proteinsammansättning. Nutra-Go Chocolate Vanilla & Caramel är en kul idé med åtminstone delvis riktigt bra smak, men innehållet hade kunnat vara bättre.

+Bra karamellsmak, nyskapande “förpackning”
Kladdar lätt, haltande näringsinnehåll
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

10. Svenskt Kosttillskott Core Protein Bar Lemon Cheesecake

Godiskaka med mycket socker

Smak: Citroncheesecake Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 20 % Kolhydrathalt: 25,1 % Vikt: 60 g Energi: 260 kcal Fetthalt: 7,7 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Core Protein Bar Lemon Cheesecake delar testpanelen i två läger. Den ena halvan reagerar direkt negativt på såväl det höga sockerinnehållet som att sötheten tar över för mycket av smaken. Den andra halvan är mer positiva och tycker att smaken matchar förpackningen riktigt bra, även om de har svårt att tänka sig att äta den flera gånger på rad.
Citronsmaken är ganska återhållsam här, medan det som står längst fram på scen är sötheten. Mycket av det kommer från den höga sockerhalten, men även sötningsmedel.

Laktosintoleranta får titta åt ett annat håll eftersom proteinet i kakan kommer från enbart mjölkprotein. Däremot är den glutenfri. Att använda mjölk gör att proteininnehållet har en bra sammansättning och ger alla de aminosyror som behövs utan tillsatser från andra proteinkällor. På det stora hela får Core Protein Bar Lemon Cheesecake ses som hyfsad, förutsatt att du vill ha ut den här mängden socker av en proteinbar.

+Hyfsad smak, mjölkprotein
Väldigt mycket socker, väldigt söt smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

11. Delicato Proteinbar Punschrulle

Ett skämt som träffar mitt i prick

Prisklass: Premium Smak: Dammsugare (Punschrulle) Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 14 % Kolhydrathalt: 23 % Vikt: 55 g Energi: 235 kcal Fetthalt: 7,4 % Laktos: Ja Gluten: Ja

Delicatos proteinbar med smak av punschrulle (dammsugare i folkmun) är ett skämt, men från tillverkarens sida ett väldigt medvetet sådant. Precis som med många andra tokigheter Delicato hittat på under åren är den här produkten inte riktigt tänkt att tas seriöst. Näringsvärdet är i det närmaste identiskt med en vanlig punschrulle, vilket knappast kan ses som nyttigt. Enda skillnaden är lite mer protein, men även för en proteinbar är proteininnehållet väldigt lågt. Det protein som finns kommer däremot från mjölk, vilket är bra.

Testpanelen är även den enig om att det smakar precis som en dammsugare och även konsistens och doft är väldigt likt originalet. Delicato Proteinbar Punschrulle är helt värdelös som nyttig proteinbar, men som den lustighet den är tänkt att ses som är det en riktigt rolig produkt.

+Fantastisk idé, smakar exakt som originalet
Lågt proteininnehåll, nästan precis lika onyttig som originalet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

12. Star Nutrition Coconut Dream

Smulig kokosbomb med lågt kolhydratinnehåll

Protein: Mellan Smak: Vanilj Proteintyp: Vassle Proteinhalt: 37 % Kolhydrathalt: 25 % Vikt: 55 g Energi: 202 kcal Fetthalt: 33 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Star Nutrition Coconut Dream får ett ganska konsekvent omdöme av testpanelen. Hela kakan är täckt med riktig kokos, vilket får det hela att kännas mer äkta. Samtidigt ramlar de flesta kokosflarnen av medan den äts, vilket gör att den smular något enormt, betydligt mer än många andra bars.

De flesta är överens om att det rör sig om en god proteinbar, om än en aning söt och som fastnar lätt i gom och tänder.

Som en del i Star Nutritions basutbud när det gäller proteinbars är det en ganska stabil grundprodukt. Den är både glutenfri och innehåller ingen palmolja. Proteinet i fråga kommer i huvudsak från en fullvärdig, mjölkbaserad källa och ligger stabilt på 20 gram per kaka.

Även om sockerhalten är låg ligger dock kolhydratvärdet ganska högt, vilket gör att den inte lämpar för dig som är ute efter en lågkolhydratdiet eller som LCHF-bar. Tillhör kokos din favoritsmak och om du kan stå ut med en hel del smulighet kan det bli en favorit men på det stora hela är det ganska mycket mellanmjölk över produkten.

+Mycket kokos, lågt kolhydratinnehåll
Smular mycket, fastnar i tänder/gom
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

13. Nutramino Nutra-Go White Chocolate & Cherry

Kladdig med syntetisk sylt

Smak: Vit choklad & körsbär Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 30 % Kolhydrathalt: 39 % Vikt: 64 g Energi: 240 kcal Fetthalt: 17 % Laktos: Ja Gluten: Ja

Vit choklad och körsbär är en bra smakkombination, därför känns det som ett klockrent val för Nutra-Go White Chocolate & Cherry. Körsbärssmaken kommer dessutom från en flytande sylt som inkapslats innanför kakans hårda skal. Nackdelen är att det hårda chokladskalet ofta spruckit i förpackningen och innehållet runnit ut och börjat kladda.

Testpanelen är inte heller speciellt förtjust i körsbärssmaken, som nästan helt tar över chokladsmaken. Den känns syntetisk och alldeles för sliskig enligt de flesta.
Vid sidan av sylt återfinns en mer traditionell proteinbar på insidan, med mjölkprotein som främsta proteinkälla. Tyvärr har den fått sällskap av kollagen också, vilket inte är lika klockrent ur näringssynpunkt. Högt kolhydratinnehåll till trots innehåller den däremot ganska lite socker, men de som undviker gluten och laktos får hålla sig borta. Det gäller även de som av etiska skäl vill undvika palmolja.

Nutra-Go White Chocolate & Cherry är en bra idé i teorin och med en nytänkande “förpackning”, däremot kunde såväl smak som innehåll fått gå en vända i labbet till innan släpp.

+Intressant upplägg, gott skal
Väldigt kladdig, syntetisk smak, haltande näringsinnehåll
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

14. Nutramino Nutra-Go Chocolate & Peanut butter

Intressant form för dig som gillar kladd

Prisklass: Premium Smak: Choklad & jordnötssmör Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 31 % Kolhydrathalt: 38 % Vikt: 64 g Fetthalt: 16 % Laktos: Ja Energi: 239 kcal Gluten: Ja

Nutra-Go har en lite annorlunda utformning än de flesta andra bars. Under det hårda skalet finns ett litet hålrum som fyllts med trögflytande sås. Skalet utanpå är både hårt och fyllt med crisp, medan insidan under såsen känns mer som en vanlig proteinbar i konsistensen.
Nackdelen som vår testpanel påpekar är att du lätt blir kladdig, särskilt om skalet spruckit och såsen hunnit rinna ut i förpackningen. Medan de aviserade smakerna finns där i lagom mängd upplever de flesta baren som alldeles för söt. Just sötheten gör att den upplevs som lite mäktig, även om den inte mättar speciellt länge.

Proteinet i kakan och även en del av konsistensen kan tillskrivas mjölk och är således fullt godkänd som proteinkälla. Det har dock drygats ut med kollagen också, vilket inte ger samma fullvärdiga proteinkälla. Knappast något för dig som är laktosintolerant (eller glutenallergiker på grund av andra ingredienser) helt enkelt och trist nog hittar vi även palmolja - av många ansedd som en etiskt tveksam produkt - bland ingredienserna.

Även om idén är bra och sockerhalten låg kan vi konstatera att Nutra-Go Chocolate & Peanut butter är mer en kul idé än ett solitt genomförande.

+Kul upplägg, bra smaker
Haltande näringsinnehåll, kladdar lätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

15. Goodlife Low Sugar Salted Caramel

Lågt pris men utan salt

Prisklass: Låg Smak: Salt kolasås Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 31,6 % Kolhydrathalt: 29,7 % Vikt: 50 g Energi: 168 kcal Fetthalt: 11,9 % Laktos: Ja Gluten: Ja

Goodlifes proteinbars innehåller riktigt låga mängder socker och en i allmänhet låg kalorimängd i förhållande till många andra bars. Samtidigt förlorar de på att kolhydratmängden - om än inte i sockerform - är ganska hög och proteinmängden några av testets lägsta. Karamellsmaken är varken för söt eller artificiell. Samtidigt är den ganska platt och inte speciellt salt. Konsistensen är godkänd, men samtidigt inget att skriva hem om.

Innehållet är i allmänhet rätt bra, men vi hade gärna sluppit hydrolserat vetegluten i ekvationen. Proteinkällan består av ett fullvärdigt mjölkprotein däremot.
Low Sugar Salted Caramel vinner en del på sitt låga pris och även om smak och konsistens är ganska lätta att glömma bort spiller de heller inte över i några negativa omdömen som vissa andra bars i testet.

+Lätt att äta, kalorisnål, fullvärdigt mjölkprotein
Låg proteinmängd, något fadd smak, innehåller gluten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

16. Svenskt Kosttillskott Core Protein Bar Kokos

Godis med torr smak

Smak: Kokos Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 20 % Kolhydrathalt: 23,3 % Vikt: 60 g Energi: 260 kcal Fetthalt: 15,9 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Proteinbars smakar i allmänhet väldigt mycket som godis och bakelser. I de flesta fall kan det tillskrivas sötningsmedel och den faktiska sockernivån är då faktiskt rätt låt. Core Protein Bar Kokos gör ingen hemlighet av att det mesta kolhydratinnehållet är sockerarter, vilket skiljer sig från mängden. Det gör den mer till godis än nyttigt mellanmål. Samtidigt kommer proteinet helt och hållet från mjölk, vilket är en bra grund att stå på.

Trots sockermängden upplever ingen i testpanelen kakan som söt. Däremot säger flera att den känns väldigt torr och smakar rätt plastigt. Någon speciell mängd kokossmak är det heller inte många som upplever, utan det samlade omdömet är just mest sött och plastigt.
Core Protein Bar Kokos är nog mest till för dig som ser till proteinhalt än övrigt innehåll, men det finns betydligt bättre bars med kokossmak på marknaden än det här.

+Enbart mjölkprotein, inte för söt
Högt sockerinnehåll, plastig smak med lite kokos
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

17. Nutramino Nutra-Go White Chocolate & Lemon

Hela idén rinner ut innan förtäring

Smak: Vit choklad & citron Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 30 % Kolhydrathalt: 39 % Vikt: 64 g Energi: 241 kcal Fetthalt: 17 % Laktos: Ja Gluten: Ja

Att innesluta en proteinbar i hårt chokladskal och samtidigt fylla den med sås får ses som nytänkande bland proteinbars. I det här fallet är såsen en korsning mellan kolasås och citron, där citronen tyvärr får sätta sig i baksätet av smakbilen. Såsen är samtidigt väldigt rinnig och sticker gärna iväg överallt utom just i dina munsbitar. Det ger ett väldigt kladdigt intryck tillsammans med ett alltför sött helhetsintryck enligt testpanelen. Riktigt var smaken av vit choklad tog vägen är svårt att se också.

Utöver rinnig sås får vi en blandning av mjölkprotein och kollagen för proteininnehållet. Det förstnämnda är riktigt bra sett till proteinsammansättningen, medan det senare hamnar längre ner på skalan. Sötheten kommer i första hand från sötningsmedel, vilket gör att den ganska höga kolhydrathalten innehåller förvånansvärt lite socker.

Smakmässigt hade Nutra-Go White Chocolate & Lemon behövt växa till sig innan den släpptes, samtidigt kunde Nutramino gärna gjort något åt såväl rinnigheten som innehållet.

+Nytänkande format på bar, i teorin vettig smakkombination
Rinnig och kladdig, inget klockrent innehåll
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Bästa pris hos:

18. Star Nutrition Choco Brownie

Fuskbrownie med mycket chokladsmak

Prisklass: Mellan Smak: Vanilj Proteintyp: Vassle Proteinhalt: 37 % Kolhydrathalt: 25 % Vikt: 55 g Energi: 196 kcal Fetthalt: 13 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Bland Star Nutritions standardbars blev den här inte speciellt väl mottagen. Innehållsförteckningen nämner olika former av kakao väldigt många gånger. Det bidrar förvisso till en autentisk chokladsmak, men också en chokladsmak som snabbt blir väldigt överväldigande och nästan lite stark. Samtidigt tar smaken av sötningsmedel över ganska mycket i övrigt.

Produkten är även en av få av varumärkets produkter som innehåller hydrolserat kollagen (gelatin) som en mindre, men fortfarande ej fullvärdig, proteinkälla vid sidan av mjölkproteinet.

Utöver smaken på kakan behöver konsistensen nämnas, då den lätt kan bli irriterande. Det vill säga att den lätt fastnar i gom och tänder och flera i testpanelen upplever den även som ganska seg.

Innehållsmässigt finns det helt enkelt bättre bars, till och med i samma produktserie. Är det choklad eller browniesmaken du är ute efter så finns det gott om det i den här produkten, men det finns också proteinbars som gör ett betydligt bättre jobb med att leverera den smaken.

+Mycket chokladsmak, hyfsat smakmatchad mot brownies
Tveksam proteinsammansättning, överväldigande smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Bästa pris hos:

19. Star Nutrition Salted Caramel

Översöt utan saltet i karamellen

Protein: 20g Kalorier: 195 Prisklass: Medel/premium Proteintyp: Vassle, gelatin Proteinhalt: 20 % Vikt: 55 g Energi: 195 kcal Laktos: Ja Gluten: Nej

En proteinbar från Star Nutrition som absolut inte gick hem hos testpanelen. Exakt var saltet i den saltade karamellsåsen befann sig är oklart, men inte var det i smaken.  I övrigt är smaken väldigt söt, mer än vad som är nödvändigt för karamell. Konsistensen är däremot lagom mjuk och lättuggad, men likt flera andra bars från Star Nutrition är det väldigt mycket som fastnar i gom och tänder. Till och med på den nivån att vissa testare tycker den är svår att svälja.

Innehållet som sådant är tyvärr inte helt och hållet i toppklass, med gelatin som en del i proteinkällan istället för enbart mjölkprotein. Ganska märkligt, eftersom kokosvarianten i samma produktserie inte innehåller det. Även här slipper vi dock gluten och palmolja och i likhet med övriga bars i serien är det en ganska bra mängd fiber för att hålla mättnadskänslan.

Smakkombinationen går att göra betydligt bättre och så även innehållet. Produkten skulle helt klart må bra av en vända till i labbet innan de släpps ut bland mellanmålshungrande folk.

+Ganska godisaktig, bra konsistens
Tveksamt proteininnehåll, fastnar i gom och tänder
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Bästa pris hos:

20. Star Nutrition Best Bar Cookies & Cream

Som att tugga på en träbit

Protein: Medel Smak: Kakor Proteintyp: Vassle/mjölk Proteinhalt: 33 % Kolhydrathalt: 3,8 % Vikt: 60 g Fetthalt: 11 % Laktos: Ja Energi: 191 kcal Gluten: Nej

Best Bar Cookies & Cream är ett perfekt exempel på hur proteinbars i allmänhet såg ut för ett par år sedan och varför vi är glada att slippa dem. Här rör det sig om en kompakt, stenhård och snustorr kaka som närmast kan jämföras med att försöka tugga i sig en träbit. Samtliga i testpanelen ryggar tillbaka för såväl smaken som konsistensen och liknar den vid en tegelsten. Var kaksmaken befinner sig är också oklart, då den mest smakar väldigt dålig lakrits. I gengäld betyder det förvisso att den inte är speciellt söt och du får en enorm dos fiber på köpet. Glutenfientliga lär inte bli så glada över ingrediensen hydrolserat vetegluten, men vi slipper åtminstone palmoljan. Proteinmängden är dock god och från fullvärdig källa.
Best Bar har visat sig vara en tillverkare av proteinbars med väldigt stor variation mellan produkterna. Just den här varianten bör, sitt rika fiberinnehåll till trots, undvikas såvida du inte vill ha ett exempel på vad kritiker menar när de hävdar att proteinbars är torra och tråkiga.

+Rejält med fiber, bra proteinkälla
Torr, hård, dålig smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

Bästa pris hos:

21. Svenskt Kosttillskott Core Protein Bar Chocolate Fudge

Översött i syntetisk form

Smak: chokladfudge Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 20 % Kolhydrathalt: 23,3 % Vikt: 60 g Energi: 260 kcal Fetthalt: 9,5 % Laktos: Ja Gluten: Nej

Vilken sorts protein en proteinbar innehåller är viktigt att hålla koll på. Core Protein Bar Chocolate Fudge klarar den biten med väl godkänt, då det är mjölk som utgör basen här. Samtidigt får artificiella smaker och sötningsmedel sällskap av ovanligt mycket socker här, vilket knappast gör det till en speciellt nyttig bar.

Testpanelen är samtidigt överens om att smaken är den absolut största nackdelen med den här produkten. Medan choklad är relativt enkelt att lyckas med krävs det en del för att fudge-biten inte ska ta över, vilket den gör här. Testarna upplever den som alldeles för söt med väldigt lite chokladsmak och den smaken som finns där är väldigt syntetisk. Core Protein Bar Chocolate Fudge hade mått betydligt bättre av att dra ner på såväl socker som sötningsmedel, för proteininnehållet är det inget större fel på.

+Bra proteininnehåll
Alltför söt, syntetisk smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

Utgångna produkter

Goodlife Low Sugar Coconut & White Chocolate

Bra smakkombination med få kalorier

Prisklass: Låg Smak: Kokos och vit choklad Proteintyp: Mjölk Proteinhalt: 31,6 % Kolhydrathalt: 29,9 % Vikt: 50 g Energi: 169 kcal Fetthalt: 12,4 % Laktos: Ja Gluten: Ja
Goodlife Low Sugar Coconut White Chocolate

Goodlife Low Sugar Coconut & White Chocolate bevisar att kokosnötter och vit choklad kan vara en riktigt bra kombination. Lukt och smak är väldigt mycket åt godishållet, men på ett positivt sätt. Kokosflarn finns insprängda i kakan vilket bidrar till helhetsintrycket och konsistensen är riktigt bra. Samtidigt är detta en smak som många troligen kan ledsna på ganska snabbt.

På insidan ser det näringsmässigt närmast identiskt ut som hos övriga Goodlife-bars, det vill säga lågt sockerinnehåll. Det innebär samtidigt en förhållandevis låg proteinmängd, många kolhydrater - även om det inte är i sockerform - och vetegluten som en av ingredienserna. Knappast något du vill befatta dig med om du är känslig mot gluten eller vill hålla nere kolhydratmängden alltså. Samtidigt är kalorimängden förhållandevis låg och du får en rätt bra mängd fiber som bör ge en långvarigare mättnadskänsla. Sammanfattningsvis riktar sig Goodlife Low Sugar Coconut & White Chocolate främst till den som gillar kokos och kan acceptera en del kolhydrater så länge de inte är i sockerform.

+God smak, bra konsistens, kalorisnål
Låg proteinmängd, innehåller gluten