Proteinpulver: 22 produkter i test

Senast uppdaterat Augusti 2021

Om du tränar kan det vara en god idé att utöka din kost med proteinpulver för att få ut maximal effekt av din träning. Så länge du har en shaker och lite vatten eller mjölk tillhands är det både ett smidigt och enkelt kosttillskott. Samtidigt är det en minst sagt snårig marknad med lika många märken som sorter och smaker, där många lovar stordåd som får dunderhonung att verka mesigt. För att vägleda dig i djungeln av proteinpulver har vi testat några av marknadens mest populära varumärken och smaker.

I testet har vi siktat in oss på den allra vanligaste typen av proteinpulver, vassleprotein (lika ofta kallat whey protein efter sitt engelska namn på förpackningarna). De brukar delas in i två sorter baserat på proteinhalt; Whey-80 och Whey-100.

Vad är bäst: Whey-80 eller Whey-100?

Whey-80 innehåller vassleproteinkoncentrat och därmed en något lägre mängd protein (fortfarande en hög proteinhalt dock) samt någorlunda höga nivåer av kolhydrater och fett från vasslen. Generellt sett brukar Whey-80 ge betydligt mer protein för pengarna i jämförelse Whey-100. 

Whey-100 innehåller vassleproteinisolat som filtrerats noggrannare vid framställningen för att ’tvätta’ bort så mycket fett och kolhydrater som möjligt. Resultatet är ett proteinpulver med mycket hög proteinhalt och försvinnande små mängder fett och kolhydrater. Komplexiteten i filtreringsprocessen gör att priset på Whey-100 kan vara dubbelt så dyrt som Whey-80 från samma tillverkare.

I testet har vi inluderat proteinpulver bägge dessa sorter.

Olika sorters vassleprotein

Alla vassleproteiner är inte skapad lika, eller det finns åtminstone olika framställningsmetoder som ger tre sorters vasslepulver.

Vassleproteinisolat: En metod där vassle filtreras noggrannare för att få bort mer kolhydrater och fett ur det färdiga resultatet. Som namnet antyder har vassleproteinet isolerats från övriga näringsämnen.

Vassleproteinkoncentrat: Den vanligaste formen av vasslepulver i billigare proteinpulver. Innehåller fortfarande en hel del andra näringsämnen som normalt återfinns i vassle.

Vassleproteinhydrolsat: Vassleprotein som redan på förhand brutits ner i mindre delar för att magen inte ska behöva smälta proteinet i samma omfattning. Detta gör upptaget i kroppen snabbare.

För att snurra tills det ytterligare finns det såklart även blandningar mellan dessa tre, antingen med två av dem eller med alla tre.

Läs även vårt test av proteinbars

Testvinnare - Proteinpulver

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alltid produkterna som de är tänkta att användas i verkligheten. Med dagens utbud av proteinpulver är det bara en del som handlar om själva pulvret. Nästan lika mycket handlar om smaken och hur det hanteras. Det är aldrig roligt att ha köpt på sig en stor påse pulver bara för att märka att du mår illa av smaken eller att pulvret lägger sig som en cementkloss i botten av shakern. Därför har vi, utöver att titta på de rent tekniska bitarna av respektive proteinpulver, låtit en panel på sammanlagt fem personer testa de olika produkterna. Panelen inkluderar såväl manliga som kvinnliga deltagare och allt från vardagsmotionären till elitidrottare.

Panelen har bedömt varje produkt efter ett antal olika kriterier:

 • Smak och lukt
 • Hur blandas produkten med vatten?
 • Reagerar magen konstigt på någon av produkterna?

Panelens åsikter har sedan kombineras med en bedömning av det näringsmässiga innehållet i varje produkt för att på så sätt komma fram till ett slutbetyg.


Fler tester för att bygga muskler

Proteinbar

Multigym

Träningsband

Dörrtrapets

Andra tester för fokus på kondition

Löpband

Crosstrainer

Spinningcykel

0 5 4.5 1

1. Star Nutrition Ultimate Whey Chocolate — BÄST I TEST PROTEINPULVER

Avancerad blandning med ovanligt lyckad chokladsmak

Prisklass: Mellan Smak: Choklad Typ: Vasslepulver (koncentrat, isolat och hydrolsat) Proteinhalt: 77 % Fetthalt: 3,7 % Kolhydrathalt: 4,7 % Sötningsmedel: Sukralos, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 33 st Energi/portion: 111 kcal Laktos: Ja

Ultimate Whey Chocolate är Star Nutritions premiumprodukt, även om prissättningen inte är särdeles hög. Proteininnehållet är högt och består av alla tre typer av vassleprotein - koncentrat, isolat och hydrolsat för att ge en både snabb och högkvalitativ proteindos - samt matsmältningsenzymer som ska hjälpa till att bryta ner såväl protein som fett och kolhydrater lättare. Denna ovanligt långa innehållsförteckning drygas ut ytterligare av två sorters sötningsmedel, salt och faktiskt en rejäl dos riktig kakao för smak och färg på pulvret.

Det är svårt att lyckas bra med chokladsmak i proteinpulver då den lätt upplevs artificiell, men i detta fall har Star Nutrition faktiskt gjort just det, med bravur. Dessutom har pulvret en bra krämighet i utblandad form, även i vatten. Matsmältningsenzymerna verkar dock inte påverka de flesta, då det bara var en panelmedlem som upplevde en lugnare mage. Kombinationen av en gedigen proteinblandning med en genuin chokladsmak till ett rimligt pris gör Star Nutrition Ultimate Whey Chocolate till ett utmärkt val om du gillar choklad.

Föredömlig chokladsmak, krämig konsistens, hög proteinhalt, bra proteinblandning
a Ganska många tillsatser, försumbar effekt av enzymerna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

2. Optimum Nutrition Gold Standard 100% Whey Chocolate — BÄSTA PREMIUMVAL

Veteranen som vet hur det ska gå till

Prisklass: Premium Smak: Choklad Typ: Vasslepulver (koncentrat, isolat och hydrolsat) Proteinhalt: 78,5 % Fetthalt: 3,8 % Kolhydrathalt: 5,8 % Sötningsmedel: Ascesulfamkalium, sukralos Vikt: 900 kg Antal portioner: 30 st Energi/portion: 113 kcal Laktos: Ja

Med drygt 30 år i branschen är Optimum Nutrition en veteran och Gold Standard 100% Whey är deras sätt att visa det. Här bjuds det på en blandning av olika vassletyper för att bättre kunna tas upp av kroppen. Samtidigt hålls produkten relativt fri från tillsatser då den bara innehåller kakao för smak och färg samt två sötningsmedel. Trots detta är testpanelen överens om att smak och konsistens är riktigt lyckad.

Det är i allmänhet en ganska mild chokladsmak, men den luktar gott och ger en rätt bra krämighet i utblandat format utan att klumpa sig. Samtidigt är det i större utsträckning än snittet avhängt på att du har rätt mängd vatten, för det krävs inte mycket för att smakbalansen ska rubbas åt det vattniga hållet. Större svagheter än så finns inte att finna hos detta proteinpulver. Optimum Nutritions Gold Standard 100% Whey är helt enkelt en riktigt gedigen produkt och ett förträffligt val om du gillar choklad och är ute efter en bra proteinblandning utan onödiga tillsatser.

Optimum nutrition Gold standard 100 whey chocolate

Hög proteinhalt, bra proteinblandning, få tillsatser
Blir lätt blaskig, inte för den som söker mycket smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 2 1

3. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Chocolate Milkshake — BÄSTA BILLIGA PROTEINPULVER

Verklighetstrogen smak av snabbmatsmilkshake

Prisklass: Budget Smak: Chokladmilkshake Typ: Vasslepulver (koncentrat) Proteinhalt: 75 % Fetthalt: 3,5 % Kolhydrathalt: 9,5 % Sötningsmedel: Sukralos, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 30 st Energi/portion: 122 kcal Laktos: Ja

Labbrockarna hos Svensk Kosttillskott verkar kunna trolla till vilken smakkombination som helst i Core Whey Protein, varför något så vanligt som chokladmilkshake borde vara en barnlek. Därför hade vi extremt höga förväntningar på detta proteinpulver och förväntade oss smaken av en lyxig glassbar-milkshake. Istället möttes vi av smaken av en snabbmatsrestaurang-milkshake. Core Whey Protein Chocolate både smakar och luktar helt klart chokladmilkshake, men smaken är alltså mer åt det syntetiska och massproducerade hållet. För att lura hjärnan att detta är en riktig milkshake så rekommenderar vi även att du kyler ner den ordentligt.

Tyvärr dras Core Whey Protein Chocolate Milkshake med ett relativt högt kolhydratinnehåll. Samtidigt är proteinpulvret naturligtvis betydligt nyttigare än en riktig milkshake. Dessutom har vasslekoncentratet har fått sällskap av tre extra aminosyror - glycin, alanin, lysin - som mer är där för att dryga ut proteinhalten än att bidra till muskeltillväxten. Däremot kommer chokladsmaken faktiskt från riktigt kakaopulver. Är du ett fan av snabbmatsrestaurangernas sliskiga chokladmilkshakes och är beredd att fixa med nedkylningen, så är Core Whey Protein Chocolate Milkshake utan tvekan ett nyttigare alternativ än den äkta varan.

Svenskt Kosttillskott Core whey protein Chocolate Milkshake

Verklighetstrogen smak & lukt
Syntetisk smak, hög kolhydrathalt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 4.5 1

4. Self Omninutrition Egg White Premium

Marängsmakande pulver med bra innehåll

Prisklass: Premium Smak: Jordgubb Typ: Äggviteprotein Proteinhalt: 68 % Sötningsmedel: Sukralos, Acesulfamkalium (E950) Vikt: 1 000 kg Antal portioner: 33 st Energi/portion: 106 kcal Laktos: Nej

Self Omninutrition Egg White Premium är ett proteinpulver baserat på äggviteprotein. Är du laktosintolerant kan det således vara ett bra alternativ, men såklart även för dig som vill variera dig lite. Med en portionskostnad på ungefär 12 kronor är det däremot en av de dyrare lösningarna. Utöver äggvita har pulvret drygats ut med glycin, L-alanin och L-lysin.

Self nutrition egg white strawberry 02

Pulvret blandar sig i allmänhet lätt och jämnt. Däremot sitter det nästan alltid kvar lite envisa rester på insidan av shakern efteråt. Om du har den minsta fallenhet för marängsmet kommer du att älska smaken. Egg White Premium har samma luftiga slags äggvitesmak som marängsmet, utblandad med en svag, men fint kompletterande, jordgubbssmak. Ett riktigt bra proteinpulver sett till sin aminosyraprofil helt enkelt.

Smakar marängsmet, I det närmaste rent äggviteprotein, noll fett och kolhydrater
Småbitar fastnar i shakern, högt portionspris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

5. Star Nutrition Ultimate Whey Vanilla

Vassleblandning med fantastisk smak

Prisklass: Mellan Smak: Vanilj Typ: Vasslepulver (koncentrat, isolat och hydrolsat) Proteinhalt: 79,6 % Fetthalt: 3,3 % Kolhydrathalt: 4,5 % Sötningsmedel: Sukralos, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 33 st Energi/portion: 111 Laktos: Ja

Star Nutrition Ultimate Whey Vanilla är på flera sätt ett premiumpulver men prismässigt ligger den bara i övre mellanklassen. Tillsammans med choklad är vanilj bland de svåraste smakerna att få till riktigt bra hos proteinpulver. I detta fall har dock Star Nutrition lyckats och överlag är testpanelen överens om att detta är en väldigt god vaniljsmak. Endast en panelmedlem upplever smaken som söt och artificiell. Tyvärr har man åstadkommit detta  på syntetisk väg och inte via riktig vanilj. Dessutom innehåller pulvret inte bara ett utan två sötningsmedel.

På näringssidan ser det däremot betydligt bättre ut, med tre sorters vassleprotein i samma pulver - koncentrat, isolat och hydrolsat - och ett knippe matsmältningsenzymer som ska underlätta nedbrytning av såväl protein som fett och kolhydrater. Enzymernas verkan ter sig dock omärklig för de flesta, då endast en i testpanelen upplevde positiva resultat. Desto effektivare är proteinpulvrets lösningsförmåga då det blandas utan problem. Dessutom ger det en riktigt krämig konsistens även i vatten. Räds du inte en lite längre innehållsförteckning och gillar vanilj är Star Nutrition Ultimate Whey Vanilla ett välsmakande alternativ med en bred bas av vassleprotein.

Mycket god vaniljsmak, hög proteinhalt, bra proteinblandning
Marginell effekt av enzymerna, ganska många tillsatser
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

6. Star Nutrition Lean Whey Protein Fresh Vanilla

"Tjejpulver" som passar båda könen

Prisklass: Premium Smak: Vanilj Typ: Vassleprotein (koncentrat, isolat) Proteinhalt: 80 % Fetthalt: 5 % Kolhydrathalt: 4 % Sötningsmedel: Sukralos Vikt: 900 kg Antal portioner: 30 st Energi/portion: 114 kcal Laktos: Ja

Protein för tjejer! Det är i alla fall hur Star Nutrition marknadsför Lean Whey Protein Fresh Vanilla, toppat med en rosa påse för pulvret. I praktiken såklart rappakalja, eftersom mjölkprotein inte behandlas olika beroende på kön. Eftersom proteinpulver som standard innehåller i stort sett enbart protein och väldigt små mängder fett och kolhydrater klingar 'Lean' lite falskt i namnet också. Det syftar däremot en aning på de matsmältningsenzymer som tillsatts för att hjälpa till med matsmältningen. Inga egentliga konstigheter med dem, utan en rätt bra tanke. Även om överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt är det ingen i testpanelen som varken tycker bu eller bä om matsmältningen.

Star nutrition lean whey vanilla ice cream

Näringsmässigt har detta proteinpulver annars en aning högre proteinhalt än snittet. Smakmässigt hamnar Fresh Vanilla relativt högt hos testpanelen, som tycker den smakar vanilj-milkshake. Vissa tycker den är lite vattnig, men den blandas bra utan att klumpa sig. Kort och gott är Lean Whey Protein Fresh Vanilla ett bra proteinpulver för alla, även om påsens färg försöker få dig att tro annorlunda.

God smak, hög proteinhalt
Tveksam effekt av enzymerna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

7. Star Nutrition Ultimate Hydro Whey Blueberry Smoothie

Dr Jekyll & Mr Hyde i pulverformat

Prisklass: Mellan Smak: Blåbär Typ: Vasslepulver (hydrolsat) Proteinhalt: 74 % Fetthalt: 8 % Kolhydrathalt: 6 % Sötningsmedel: Sukralos Vikt: 900 kg Antal portioner: 30 st Energi/portion: 118 kcal Laktos: Ja

Star Nutrition Ultimate Hydro Whey Blueberry Smoothie har ett namn som för många förmodligen för tankarna till ett proteinpulver som ska blandas bättre med vatten, men den här något ovanliga smakkombinationen syftar till något helt annat. Vassleproteinet utgörs nämligen av ett hydrolserat koncentrat, vilket betyder att det har förbehandlats och brutits ner på förhand för att snabbare kunna tas upp av kroppen. Vassleproteinet faller även in under Star Nutritions eget varumärke Optipep, som man hävdar har genomgått en högre kvalitetskontroll än vanligt proteinpulver. För blåbärsfärgen står däremot inte blåbären själva, som är en syntetisk smak här, utan en kombination av fläder och rödbetor.

Star nutrition Ultimate hydro whey blueberry

Hydro Whey Blueberry Smoothie delade testpanelen i två läger. Det ena hyllade smak och konsistens till skyarna och kallade det till och med för det godaste proteinpulver de testat. Den andra halvan tyckte tvärtemot att det blev blaskigt och smakade unket. Riktigt vad delningen beror på är svårt att avgöra, då alla smakade från samma sändning, men detta är helt klart en smak och konsistens som många antingen älskar eller hatar. Faller du in i den första kategorin lär du ha hittat en favorit hos Star Nutrition Ultimate Hydro Whey Blueberry Smoothie, som har en riktigt gedigen näringsgrund att stå på.

Snabbt protein, smaken (om du gillar den)
smaken (om du inte gillar den)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

8. Star Nutrition Whey-100 Strawberry

Rent protein med vek smak

Prisklass: Premium Smak: Jordgubbe Typ: Vasslepulver (isolat) Proteinhalt: 85 % Fetthalt: 1 % Kolhydrathalt: 2,6 % Sötningsmedel: Aspartam Vikt: 1 kg Antal portioner: 27 st Energi/portion: 132 kcal Laktos: Ja (Liten mängd)

Star Nutritions Whey-100 Strawberry har problem med smaken. Inte för att den smakar illa, utan för att den smakar för lite. Det var testpanelens reaktion på chokladsmaken i samma serie och det stämmer även här. Lukten är ganska söt, men det är bara en som tycker att smaken känns för söt och artificiell. Resterande delar av panelen tycker det mest smakar svagt av jordgubbar.

Star nutrition whey 100 strawberry

Samtidigt får du i stort sett rent protein här. Mängden kolhydrater och fett ligger på något enstaka gram vardera, vilket är betydligt lägre än snittet för proteinpulver. Just detta är även hela poängen med Whey-100, som behandlats mer än exempelvis syskonserien Whey-80, för att avlägsna allt som inte är protein. Det gör också innehållsförteckningen ganska simpel. Rödbetor utgör den lilla rosa färg som pulvret har, men annars är det sötningsmedlet aspartam som finns där utöver vasslepulvret. Star Nutrition Whey-100 Strawberry är helt enkelt en näringsmässigt grym produkt, men lider av en ganska svag smaksättning.

Mycket hög proteinhalt, låg halt fett & kolhydrater
Artificiell & svag smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

9. Self Nutrition Micro Whey Active Protein Formula Chocolate

Näringsrik och lättlöslig men smakfattig

Prisklass: Mellan Smak: Choklad Typ: Vasslepulver (isolat) Proteinhalt: 84 % Fetthalt: 3 % Kolhydrathalt: 4 % Sötningsmedel: Sukralos, acesulfam K Vikt: 1 kg Antal portioner: 33 st Energi/portion: 120 kcal Laktos: Ja (liten mängd)

Istället för att skriva "Whey-100 med chokladsmak" kan man ju skriva Self Nutrition Micro Whey Active Protein Formula Chocolate, om ett lättare namn känns för mesigt. Ska sanningen fram är det dock inte rent vassleisolat i det här pulvret. Tillsatt är även en trio aminosyror (Glycin, Alanin och Lysin), färgämne, dubbla sötningsmedel och - för smakens skull - kakao. Letar du efter ett rent vassleisolat för högsta möjliga proteininnehåll och få andra näringsämnen är detta kanske inte vägen att gå med tanke på tillsatserna. Därför tänker man att de åtminstone borde göra något för smaken och konsistensen, men icke.

Self nutrition micro whey chocolate

Pulvret blandar sig förvisso enormt väl i shakern, men det färdiga resultatet får oss nästan att undra om vi glömde att lägga i pulver alls i vattnet. Nu är inte proteinmolekyler effektiva smakbärare i jämförelse med fett och kolhydrater, vilket gör att vassleisolat generellt sett smakar rätt lite, men det här är larvigt lite smak. Varken sötningsmedel eller kakao gör sig direkt påminda i smaken, vilket gör att mängden tillsatser känns rätt onödiga. Tycker du att proteinpulver oftast smakar för mycket så kan Micro Whey Active Protein Formula nog vara ett smart val, för näringsinnehållet är det inget fel på, för oss andra framstår det som nästintill smaklöst.

Hög proteinhalt, extra tillsatta aminosyror
Extremt vattnig, närmast smaklös
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

10. Self Omninutrition Hydro Beef Premium

Supersur lödderbomb med bra innehåll

Prisklass: Premium Smak: Päron & Äpple Typ: Biffprotein Proteinhalt: 91 % Sötningsmedel: Sukralos(E955), Isomalt (E953) Vikt: 750 kg Antal portioner: 25 st Energi/portion: 111 kcal Laktos: Nej

Biffprotein i pulverform har traditionellt tre nackdelar: Svårblandat, skummar massor och har ofta en rätt besk-sur smak i grunden. Self Omninutrition Hydro Beef Premium lyckas ganska väl med att få bort några av de nackdelarna.

Proteinpulver Self hydro beef premium 01

Utöver att på inget sätt ange ursprung för nötkreaturet som blivit proteinpulver innehåller produkten en hel rad extra tillsatta aminosyror, taurin och kreatin. Aminosyrorna är mest där för att “toppa upp” de som redan finns naturligt i biffproteinet.

Self har lyckats göra ett biffpulver som är riktigt lättblandat utan att klumpa sig. Äpple/päron-smaken gör sitt för att effektivt dölja den inte alltid så angenäma smaken av råvaran i pulverform. Däremot bör du ha en lite större shaker med mer vatten i för att få bort lite av den sura smaken. Oavsett storlek skummar dock pulvret vansinnigt mycket.

Proteinpulver Self hydro beef premium 05

Selfs Hydro Beef Premium känns trots allt som en riktigt bra lösning på ett i grunden ganska komplicerat proteinpulver.

Bra aminosyraprofil, kreatin, klumpar sig inte
Skummar enormt, ganska sur smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. Star Nutrition Lean Whey Protein Double Chocolate Mousse

Hög proteinhalt men fadd smak

Prisklass: Mellan Smak: Choklad Typ: Vassleprotein (koncentrat, isolat) Proteinhalt: 78 % Fetthalt: 5 % Kolhydrathalt: 4 % Sötningsmedel: Sukralos Vikt: 900 kg Antal portioner: 30 st Energi/portion: 113 kcal Laktos: Ja

Liksom övriga smaker ur Star Nutritions Lean-sortiment består Lean Whey Protein Double Chocolate Mousse namn mest av de adderade enzymerna för matsmältning. Digezyme heter det på fackspråk, men i praktiken handlar det om fem enzymer som bryter ner näring till mindre beståndsdelar för snabbare upptag och bättre matsmältning. Ingen i testpanelen upplevde dock att Lean Whey Protein Double Chocolate mousse var ovanligt bra för matsmältningen. Tvärtom blev en testare orolig i magen. Annars är det först vid överdriven konsumtion som de adderade enzymerna ska kunna upplevas laxerande.

Star nutrition lean whey Strawberry mousse

Proteinmängden är på samma nivå som resterande smaker i serien och är du ute efter minsta möjliga mängd fett eller kolhydrater så passar serien "Whey-100" från Star Nutrition ännu bättre. Smakmässigt är Double Chocolate godkänd. Mousse-delen är inte direkt närvarande, men den har i varje fall en okej chokladsmak i ett pulver som inte krånglar och klumpar sig vid blandning. Är det just chokladsmak du är ute efter finns det däremot godare alternativ än Lean Whey Protein Double Chocolate Mousse.

Hög proteinhalt
Fadd smak, tveksam effekt av enzymerna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

12. Tyngre Varm Choklad

Vi blir nästan lurade av smaken

Prisklass: Premium Smak: Choklad Typ: Vassle Proteinhalt: 73 % Fetthalt: 7,2 % Kolhydrathalt: 7,4 % Sötningsmedel: Aspartam Vikt: 750 kg Antal portioner: 21 st Energi/portion: 136 kcal Laktos: Ja

Tyngre med smak av varm choklad är, om inte annat, ett modigt försök. Med det namnet kommer såklart förväntningarna på att proteinpulvret ska smaka Oboy. Riktigt dit når inte Tyngres pulver, främst då mycket av den rejäla sötman från den klassiska drickchokladen inte finns där (som tur är).

Det är däremot, på det stora hela, en riktigt angenäm chokladsmak, som fungerar lika bra i vatten som i mjölk. Pulvret blandar sig för det mesta väl, och lämnar hyfsat få rester kvar i shakern.

Proteininnehållet är vassle, men något tillsnurrat. Tyngre är tydliga med att kalla det vassleprotein, och näringsvärdet för fett och kolhydrater överensstämmer rätt bra med det billigare vasslekoncentratet. Samtidigt kallar de vasslen för “ultra- och mikrofiltrerad”, vilket generellt sett bara brukar tillskrivas vassleisolat. Något oklart helt enkelt. Om den biten är viktig för dig är det nog bättre att titta på produkter med större tydlighet.

Tyngre Varm choklad är samtidigt lättblandad och smakar gott, även om vi gärna varit närmare den där speciella Oboy-smaken.

Hyfsat nära i smaken, lättblandad, lämnar få rester i shakern
En aning tunn sötma, lite oklar vassletyp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

13. Better You Laktosfritt Vassleprotein Vanilj

Lättblandat pulver med högt pris

Prisklass: Premium Smak: Vanilj Typ: Vassle Proteinhalt: 75 % Fetthalt: 4 % Kolhydrathalt: 9 % Sötningsmedel: Steviolglykosider Vikt: 400 kg Antal portioner: 12 st Energi/portion: 138 kcal Laktos: Nej

Better Yous laktosfria vassleprotein må vara “utan tillsatta artificiella ämnen” som de så fint kallar det, men har fortfarande en hel del extra prylar i receptet. Vilken sorts vassleprotein det handlar om framgår inte, men normalt sett är det vassleisolat som brukar vara det laktosfria i sammanhanget. Tänk dock på att proteinkällan är mjölk fortfarande, om du är helmjölksallergiker.

Utöver protein hittar vi gurkmeja som sägs verka antiinflammatoriskt samt psyllium- och linfrön för fiber och matsmältning. Alla tre kommer dock i rejält små mängder.

Pulvret i sig är extremt lättblandat och lämnar inte ett spår i shakern. Det färdiga resultatet är även det väldigt vattnigt. Något som gör det superenkelt att dricka, men knappast ger dig någon större smaksensation. Vaniljmaken vi testat finns där, men väldigt svagt bara.

Better You ger en lättblandad proteinshake för dig som vill slippa laktosen. Hur mycket nytta gurmejan och fibrerna egentligen gör kan vi väl sätta som oklart och vi hade gärna haft en lite tydligare smakprofil.

Extremt lättblandad, laktosfritt, bra tillsatser i teorin
Högt pris, tunn smakprofil, oklar vassletyp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3 1

14. Kleen Triple Protein Wild Strawberry Fields

Hyfsat rent pulver med mycket skum

Prisklass: Premium Smak: Jordgubb Typ: Vassle (mjölkprotein, vassleproteinkoncentrat, vassleisolat) Proteinhalt: 70 % Fetthalt: 3 % Kolhydrathalt: 11 % Sötningsmedel: jordgubbspulver Vikt: 750 kg Antal portioner: 25 st Energi/portion: 105 kcal Laktos: Ja

Kleens proteinpulver, här representerat av deras jordgubbssmak, satsar hårt på att vara ett hyfsat “rent” proteinpulver. Själva proteinkällan är, som namnet antyder, tredelad för att ge ett upptag över längre tid. Utöver det har även extra fibrer och matsmältningsenzymer tillsatts. Enzymerna är inte helt ovanliga, även om ingen i vår panel märkt någon skillnad av dem, men fiber i proteinpulver är lite mer ovanligt.

När det kommer till smaksättning utgörs den enbart av jordgubbspulver, så du slipper alla former av sötningsmedel. Det gör dock att sockerhalten är betydligt högre här än i mer syntetiska produkter. Smak och lukt är ganska svaga, men ändå närvarande, i vad vi answer är en ganska god proteinshake.

Naturliga ingredienser till trots hade vi däremot gärna sett något medel som minskar skummet. Produkten löddrar något enormt, på den nivå att det till slut är svårt att avgöra vad som är skum och vad som är vätska. Vi har aldrig varit med om ett vasslepulver som skumma så här mycket, det är helt klart i nivå med hur biffpulver brukar bete sig.

Skummet är en trist avslutning på en annars rätt trevlig proteinshake, som har ett riktigt bra innehåll för dig som gärna undviker sötningsmedel och andra tillsatser.

Bra proteinkälla, fiberblandning, utan sötningsmedel
Skummar otroligt mycket, lite svag smak, aningen hög kolhydratnivå
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

15. ProteinPro 100% Whey Chocolate

Budgetpulver med tam smak

Prisklass: Budget Smak: Choklad Typ: Vassle (koncentrat, hydrolsat, peptider) Proteinhalt: 70 % Fetthalt: 7 % Kolhydrathalt: 9 % Sötningsmedel: sukralos, acesulfam-K Vikt: 900 kg Antal portioner: 28 st Energi/portion: 124 kcal Laktos: Ja

ProteinPro 100% Whey är ett proteinpulver som är ganska vanligt att hitta i mataffärer och chokladsmaken är bara en av flera varianter. Pulvrets namn lurar en dock att tro att det rör sig om det betydligt lyxigare Whey-100-pulvret. Istället är det Whey-80-klassning det handlar om… dock med 100% whey, alltså vassle. Pulvret ger en förhållandevis låg proteinhalt, men desto högre halt fett och kolhydrater. Som väntat med ett billigt pulver helt enkelt. Men knappast något att eftersträva ens i budgetklassen.

Smakmässigt är testpanelen relativt överens om att det är ganska sött, men med en annars väldigt tam smakprofil. Den chokladsmak som återfinns känns väldigt konstgjord. Pulvret blandar sig väl i shakern och ger aldrig några problem med klumpar eller lödder.

ProteinPro 100% Whey Chocolate är ett billigt pulver med en rätt klen näringssammansättning och en söt men tam smak. Det finns helt klart bättre budgetpulver, men är du i affären och behöver ett proteinpulver omedelbart kan det funka.

Lättblandad, Inte för söt, Billigt
Låg proteinhalt, Vek smak, Hög fett- och kolhydrathalt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

16. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Chocolate Peanut Butter

Otroligt trovärdig smak av choklad och jordnötssmör

Prisklass: Budget Smak: Choklad & jordnötssmör Typ: Vasslepulver (koncentrat) Proteinhalt: 75 % Fetthalt: 3,5 % Kolhydrathalt: 9,5 % Sötningsmedel: Sukralos, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 30 st Energi/portion: 122 kcal Laktos: Ja

När Svensk Kosttillskott inte ägnar sig åt att experimentera med galna smaker lyckas de riktigt bra med de lite mer sansade varianterna, vilket Core Whey Protein Chocolate Peanut butter är ett bra exempel på. Proteinkällan kommer från vanligt vasslekoncentrat, men har tyvärr blandats ut med aminosyrorna Glycin, Alanin och Lysin som inte ger allt för mycket i fråga om muskeltillväxt.. Chokladsmaken kommer från kakaopulver, medan jordnötssmöret är syntetiskt.

Core whey protein chocolate peanut butter

Tyvärr är kolhydratnivåerna en bra bit över snittet för proteinpulver av vasslekoncentrat, även de billigare varianterna. Men en rejält klar och tydlig smak av choklad och jordnötssmör får vi. Det är hela testpanelen överens om, samma sak med lukten. Huruvida det är en lyckad kombination är sedan helt upp till tycke och smak. Vissa i panelen hyllar den, medan andra inte gillar att dricka jordnötssmör. Några problem med vare sig blandning eller matsmältning är det dock ingen som upplever. Gillar du kombinationen choklad och jordnötssmör har du helt enkelt jackpot här sett till smak och lukt, även om Core Whey Protein Chocolate Peanut skulle mått bra av att minska på kolhydratinnehållet.

Verklighetstrogen smak & lukt
Ganska hög kolhydratmängd, överväldigande smak för vissa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

17. Star Nutrition Whey-80 Double Rich Chocolate

Hög proteinmängd för en billig peng

Prisklass: Budget Smak: Choklad Typ: Vasslepulver (koncentrat) Proteinhalt: 73,4 % Fetthalt: 6,8 % Kolhydrathalt: 5,4 % Sötningsmedel: Aspartam, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 27 st Energi/portion: 136 kcal Laktos: Ja

Star Nutrition Whey-80 Double Rich Chocolate är ett prisvärt proteinpulver för dig som vill maximera antalet portioner per krona. Det har en låg kostnad per portion och en bra näringsprofil. Dessutom finns den i flera andra smaker, så det finns något för alla, eller för att du inte ska tröttna. Utöver smaksättning finns det heller inte mycket extrafinesser eller tillsatser bland ingredienserna, utan det är rakt och enkelt som gäller.

Star nutrition whey 80 double rich chocolate
Double Rich Chocolate har ett något lägre proteininnehåll än snittet. Smaken kommer i huvudsak från vanlig kakao och sötningsmedel, vilket gör den hyfsat naturlig. Testpanelen går dock isär på just smaken. Vissa tycker det smakar O'boy, även med vatten. Andra tycker den smakar artificiellt och alldeles för sött, medan andra hamnar lite mer mitt emellan i sitt omdöme. Proteinpulvret är annars lättblandat och gör sig bra i mat och bakverk som ska smaka choklad, såsom chokladpannkakor eller brownies. Star Nutrition Whey-80 Double Rich Chocolate passar bäst för dig som gillar choklad och prioriterar hög proteinmängd framför smak.

Lågt prissatt, inga onödiga tillsatser, riktig kakao som smaksättning
Chokladsmaken passar inte alla
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

0 5 2.5 1

18. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Banana Milkshake

Träffsäker banansmak till ett lågt pris

Prisklass: Budget Smak: Bananmilkshake Typ: Vasslepulver (koncentrat) Proteinhalt: 75 % Fetthalt: 3,5 % Kolhydrathalt: 9,5 % Sötningsmedel: Sukralos, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 30 st Energi/portion: 122 kcal Laktos: Ja

"Luktar precis som Banana Skids", säger en i testpanelen om Svenskt Kosttillskotts Core Whey Protein Banana Milkshake. "Synd bara att det inte alls smakar det", fortsätter hen. Just bananmilkshake tendrar många att antingen älska eller hata och det avspeglas även i vår testpanel. Omdömena vandrar mellan alldeles för söt till supergod. Däremot är det ingen som nämner just milkshake i sammanhanget. Det har sin förklaring i att smaken mer går åt en slags gräddig banansmak, snarare än milkshake med banansmak. Inget fel i det om smaken tilltalar dig, men en aning missvisande sett till vad som står på påsen.

Utöver smaken innehåller Core Whey Protein Banana Milkshake vasslekoncentrat som fått sällskap av tre tillsatta aminosyror (Glycin, Alanin och Lysin), dubbla sötningsmedel, precis som alla smakkombinationer i samma serie. Proteinhalten ligger på en väntad nivå för prislappen och vassletypen, men vi kan inte avgöra hur mycket av det som är vassle (bra för muskeltillväxten) respektive aminosyrorna (ganska obetydliga för muskeltillväxt). Kolhydratnivån sticker iväg en bra bit över snittet för vasslepulver. Söker du efter just bananmilkshake kanske du blir besviken på Core Whey Protein Banana Milkshake, men gillar du gräddig banansmak så har du här ett både billigt och smakrikt proteinpulver.

Verklighetstrogen banansmak
Ingen ordentlig milkshake-smak, kan upplevas som alltför söt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

19. Star Nutrition Whey-80 Vanilla

Budgetpulver med söt, artificiell smak

Prisklass: Budget Smak: Vanilj Typ: Vasslepulver (koncentrat) Proteinhalt: 76,2 % Fetthalt: 6,7 % Kolhydrathalt: 4,9 % Sötningsmedel: Aspartam, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 27 st Energi/portion: 142 kcal Laktos: Ja

Vanilj och choklad hör till de vanligaste smakerna på proteinpulver. Samtidigt är det tokigt nog just de två smaker som är svårast att få till rätt utan att det smakar för sött eller artificiellt. Vaniljvarianten av Star Nutritions Whey-80 är tyvärr ett bra exempel på det. Som bäst tycker några i testpanelen att smaken är rätt anonym, medan flertalet tycker den är för söt och artificiell. Samma sak gäller lukten som är rätt obefintlig.

Star nutrition whey 80 vanilla

Till skillnad från syskonsmaken Double Rich Chocolate, som innehåller riktig kakao, kommer vaniljsmaken här ifrån den odefinierade ingrediensen 'aromer' och två sorters sötningsmedel. Annars är innehållet i stort sett likvärdig mot övriga produkter i samma serie. Proteinmängden ligger på likvärdig nivå som snittet för vasslekoncentrat och varken näringsvärde eller ingredienser överraskar. Blandning i shaker är inga konstigheter och klumpar är väldigt sällan ett problem, även om små sådana kan förekomma. Om du tillhör den minoritet som gillar vaniljsmaken så är Star Nutrition Whey-80 Vanilla dock ett fullgott budgetpulver.

Lågt prissatt, inga onödiga tillsatser
Överdriven sötma, artificiell vaniljsmak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 2.5 1

20. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Cookies & Cream

Vettigt proteininnehåll men odefinierat sötsliskig smak

Prisklass: Budget Smak: Cookies & Cream Typ: Vasslepulver (koncentrat) Proteinhalt: 75 % Fetthalt: 3,5 % Kolhydrathalt: 9,5 % Sötningsmedel: Sukralos, acesulfam-K Vikt: 1 kg Antal portioner: 30 st Energi/portion: 122 kcal Laktos: Ja

I många fall lyckas Svensk Kosttillskott riktigt bra med att tydligt definiera sina smaker, tyvärr är Core Whey Protein Cookies & Cream inte ett av dessa. Problemet ligger till viss del i att smakkombinationen varierar rätt kraftigt när vi stöter på den i andra sammanhang (någon allvarligare konsensus om typ av kakor eller vaniljglass kontra grädde råder inte riktigt), men utöver vanilj och något lite kaksött handlar det inte om någon klockren smak då den upplevs alltför söt och i längden överväldigande.

Core whey protein cookies and cream

Bakom smaken, med en föredömligt kort innehållsförteckning för att innehålla både vaniljglass och kaksmet, hittar vi ett budgetpulver med vasslekoncentrat som proteinkälla. Det är inte den snabbaste proteinformen, men duger utmärkt just för att höja ditt sammantagna proteinintag över en dag, vilket i de flesta träningsfall är viktigare. Däremot framgår inte hur mycket av proteinhalten som är vassle och hur mycket som är Glycin, Alanin och Lysin (tillsatta aminosyror som inte bidrar speciellt mycket till muskeltillväxt). Samtidigt får vi en betydligt högre kolhydrathalt än genomsnittet, vilket inte är önskvärt. Även om det är en vettig grund i Core Whey Protein Cookies & Cream lider den av högt kolhydratinnehåll och en svårdefinierad smakprofil.

Någorlunda smak av söt kakdeg
Högt kolhydratinnehåll, otydlig & överdriven sötma
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 1.5 1

21. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein Pina Colada

Genuin Pina Colada-smak som tyvärr blir överväldigande

Prisklass: Budget Smak: Pina Colada Typ: Vasslepulver (koncentrat) Proteinhalt: 75 % Fetthalt: 3,5 % Kolhydrathalt: 9,5 % Sötningsmedel: Sukralos, acesulfam-K Aminosyror: Glycin, alanin, lysin Vikt: 1 kg Antal portioner: 30 st Energi/portion: 122 kcal Laktos: Ja

Om det är något Svenskt Kosttillskott kan så är det att få till smakerna och det rejält, vilket Core Whey Protein Pina Colada är ett ypperligt exempel på. Om det däremot är positivt är en annan fråga. Här är testpanelen helt och hållet överens. Det smakar extremt mycket Pina Colada, till och med ner till smaken av rom. Lukten följer precis samma tema och resultatet är något samtliga spottar och fräser över. Vissa tycker den är alldeles för svår att få ner och andra känner sig illamående. Inte ens de som hävdar att de gillar orginaldrinken kommer över smaken här, eftersom det helt enkelt är för mycket av allt.

Core whey protein pina colada

Grunden är det däremot inget fel på, med vasslekoncentrat och tre extra aminosyror - Glycin, Alanin och Lysin - tillsatta. Samtidigt är kolhydrathalten högre än snittet, något som kanske är värt att tänka på om det är relevant för din kostplan. Core Whey Protein Pina Colada kan ses som ett kul experiment med smaker som, trots en bra grund, helt enkelt inte funkar i praktiken.

Extremt verklighetstrogen smak & lukt, extra aminosyror
Överväldigande smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

0 5 1 1

22. Superfruit Organic Raw Cacao

Vansinnigt illasmakande

Prisklass: Premium Smak: Kakao Typ: Veganskt proteinpulver (ärt-, ris-, hampaprotein) Proteinhalt: 71 % Fetthalt: 8,2 % Kolhydrathalt: 7,4 % Sötningsmedel: Nej Vikt: 400 kg Antal portioner: 13 st Energi/portion: 122 kcal Laktos: Nej

Superfruit Organic Raw Cacao är ett veganskt proteinpulver med sin proteinkälla ur tre olika växtbaserade råvaror: Ärtor, ris och hampa. Det för att ge ett mer heltäckande proteinintag än vad de tre ingredienserna var för sig skulle ge. Som smaksättning återfinns kakao. Det gör pulvret inte bara veganskt, utan även fritt från tillsatser och sötningsmedel. Med protein utvunnet ur växtbaserade råvaror är det samtidigt inget att orda över när övriga näringsämnen och kalorinivån ligger en bit över vasslepulvren.

Däremot är smak och lukt något att orda över. Testpanelen var rungande överens om att den färdigblandade drickan luktade unket. Smaken beskrivs, av de mildaste reaktionerna, som unken och kartonglik. Det smakar lite som om du tagit en burk konserverade kikärter och låtit den stå ute i solen en eftermiddag helt enkelt. Av kakaon märkte ingen någon smak och de flesta hade problem att få i sig drycken. En testare upplevde den även som svår att blanda, med mycket klumpbildning.

Superfruit Organic Raw Cacao är ett väldigt dyrt proteinpulver, där smak och lukt får de flesta att rygga undan. Det finns helt klart bättre alternativ för de som vill undvika vassle.

Inga tillsatser, Bra blandning av proteinkällor
Smakar horribelt, Luktar unket, Väldigt dyra portioner
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

Allt du behöver veta om proteinpulver

Skillnaden mellan olika sorters proteinpulver

Om vi börjar från början. Protein är det som brukar kallas för kroppens byggstenar. Det används till allt från att bygga upp celler (bland annat muskelceller) till att bilda hormoner i kroppen. Protein i sig är uppbyggt av aminosyror, 20 stycken för att vara exakt. Av dessa är nio essentiella, alltså sådana som kroppen inte kan producera på egen hand, utan måste tillföras via mat. Här blir det skillnad på protein och fullvärdigt protein. Det senare innehåller alla de essentiella aminosyrorna och är helt enkelt det många eftersträvar. Kött, mejeriprodukter, sojabönor, ägg och liknande är bra exempel på fullvärdiga protein, medan gelatin, ärtor och liknande må innehålla protein men inte av den fullvärdiga sorten. Proteinpulver består för det mesta av vasslepulver eller kaseinpulver. Ovanligare, men förekommande är även biffproteinpulver eller veganska proteinpulver av exempelvis soja. Kaseinprotein är ofta lite dyrare, men fortfarande fullvärdigt och tas upp långsammare av kroppen. Ofta är det kasein du hittar i olika typer av nattprotein, då det är tänkt att tas upp av kroppen medan du sover.

Vassleprotein å sin sida tas upp snabbare av kroppen, vilket är behändigt exempelvis efter ett träningspass när kroppens depåer behöver fyllas på just snabbt. Vassle är en naturlig biprodukt i mejeriindustrin när bland annat ost framställs. Kort förklarat torkas vasslen och bildar ett pulver. Det är detta pulver som är just vasslepulvret i de flesta proteinpulver.

Det finns speciella proteinpulver som riktar sig specifik till tjejer och kvinnor. Det som särskiljer dem åt är smakerna och färgen på påsen snarare än proteinpulvret i sig. Våra kroppar är nämligen inte olika nog för att det ska innebära någon egentlig praktisk skillnad. En annan förekommande produkt är gainers. Där är tanken att du ska öka ditt totala kaloriintag för att öka i vikt, så proteinpulvret har blandats med kolhydrater (ibland även fett) för det ändamålet. Här brukar det dock vara en god idé att titta på innehållsförteckningen, eftersom det kan finnas en hel del i den typen av produkter (framförallt socker).

Hur mycket kostar proteinpulver?

Ett fast portionspris för proteinpulver är lite osäkert att få fram. Mindre påsar har dyrare kilopris än om du köper storpack av samma vara och de webshoppar som säljer proteinpulver har väldigt ofta rea på en eller flera sorter som ytterligare krånglar till det. Sett till de påsar vi haft inne för test så ligger de alla mellan 900 gram och ett kilo. Utifrån det har vi även tittat på standardpriset utan eventuella rabatter

Billigaste priset per dos ligger mellan strax under sex kronor upp till strax över. Där hittar du många av företagens 'massprodukter'.
Därefter kommer mellanpriserna på strax under sju kronor upp till nio kronor. Här går det även att hitta en hel del blandprotein och något enstaka vassleisolat.

Premiumprodukterna tar vid för allt över åtta kronor portionen. Här är det nästan uteslutande vassleisolat som gäller. Söker du proteinpulver från lite mer specialiserade källor, som biff, soja eller liknande brukar de även kunna hamna i den högre prisklassen.

När ska jag ta proteinpulver?

Det finns mycket forskning och teorier kring näringslära överlag och i synnerhet inom träningsvärlden. Den enkla tumregeln är dock att kroppen behöver energi och byggstenar efter ett träningspass, vilket gör proteinpulvret till ett relativt kalorisnålt tillskott efter träningen. Att ta en portion pulver som mellanmål under dagen är inte heller någon dum idé. Mängden protein du bör få i dig är också en faktor. För en normal, icke tränande person bör enligt livsmedelsverket 10-20 procent av det dagliga kaloriintaget komma från protein, eller i runda slängar ett gram per kilo kroppsvikt. Tränar du mycket brukar ett större intag rekommenderas, med den vanligaste rekommendationen kring två gram protein per kilo kroppsvikt.

Det fina med proteinpulver är att det är väldigt mångsidigt. Blanda det med vatten eller mjölk, eller använd det i matlagningen. Att baka med proteinpulver är faktiskt inte så konstigt som det låter. Det finns mängder av recept på allt från proteinpannkakor till proteinmuffins som pulvret kan användas till.

Är proteinpulver farligt?

Som vi tidigare skrivit kommer vassleprotein från tillverkningen av mejeriprodukter. Är du känslig för laktos brukar vasslepulver vara snällare än ett glas mjölk, men det innehåller fortfarande laktos. Är du laktosintolerant finns laktosfria proteinpulver. Utöver det är det knappast något farligt med proteinpulver. Extrema intag av protein under längre tid, långt över de siffror vi nämner ovan, är inte speciellt nyttigt. Å andra sidan är få saker nyttiga att stoppa i sig i extrema mängder. Proteinpulver kopplas ibland ihop med steroidpumpade kroppsbyggare, men det är ju steroiderna och inte 'mjölkpulvret' som är det problematiska i det sammanhanget. Samtidigt vaknar ingen heller upp en dag och ser ut som Arnold Schwarzenegger bara för att man dricker en proteinshake efter träningen. Proteinpulver kan vara en hjälp på vägen för att bygga en stark kropp, men det måste kombineras med tillräcklig träning för att nå framgång.

Proteinpulver som måltidsersättning

Du har säkert läst det lite varstans redan, men kosttillskott i allmänhet ska inte ses som ett alternativ till att faktiskt äta riktig mat och riktiga måltider. Det finns olika former av näringspulver tänkta att fungera som måltidsersättare vid exempelvis bantning, men de innehåller en betydligt mer komplett näringsprofil än proteinpulver, som just är i stort sett enbart protein.

Som lite extra näring mellan måltiderna är det däremot inga konstigheter med att enbart dricka en portion proteinpulver med lite vatten eller annan vätska (oftast mjölk men känner du dig äventyrlig funkar exempelvis yoghurt och juice också). Därmed inte sagt att det är totalförbud på proteinpulver som måltidsersättning. Det är en fantastiskt mångsidig produkt som passar i många sammanhang. Pannkakor med proteinpulver? Inga problem. Bakverk med proteinpulver? Inga konstigheter. Därför är det heller inte svårt att kombinera proteinpulver med andra ingredienser för att skapa en proteinrik och näringsfylld smoothie exempelvis. Blanda proteinpulver med lite mjölk, frukt, bär, krossade nötter eller liknande i en blender och du har snabbt och enkelt komponerat något som är både nyttigt och gott.

Om jag är laktosallergiker då?

Vassleprotein, som är det vanligaste proteinpulvret, kommer som bekant från mjölk och kommer att innehålla laktos i olika utsträckning. Är du laktosintolerant finns det alternativ om du ändå vill öka ditt proteinintag. Beroende på hur känslig mot laktos du är kan det vara en idé att prova ett pulver av whey-100 istället för whey-80. I whey-100 har vasslen "tvättats" lite nogrannare än hos whey-80, vilket leder till att mängden kolhydrater (där laktosen återfinns) är betydligt lägre.

Är laktos överhuvudtaget inte ett alternativ för dig så kan du titta efter pulver gjort på sojaprotein eller biffprotein som ett mjölkfritt proteinpulver. De kostar ofta betydligt mer än vassleprotein, men du slipper i gengäld laktosen. Även hampaprotein ligger högt på den rangordningen, och både det samt sojaprotein är bra proteinpulver för veganer och vegetarianer. Här och där förekommer pulver av andra typer, som ärtprotein och liknande. Då proteinet i ärtor inte är fullvärdigt kommer det inte vara ett lika bra alternativ.

När ska jag ta proteinpulver?

Proteinpulver som mellanmål har nämnts ett par gånger här ovan, men det kanske vanligaste tillfället är direkt efter träning. Då och en tid efter träningspasset behöver kroppen fylla på med energi och byggstenar till de muskler som bryts ner under träningen. Så om du bara ska ta en shake proteinpulver är det efter träningen som är mest effektivt.

Hur mycket proteinpulver ska jag ta?

Alla proteinpulver har rekommenderade doseringar utskrivna på förpackningen. För renodlat protein handlar det ofta om någonstans kring 30 gram per dos, vilket i sin tur ger någonstans mellan 20-25 gram protein. Det räcker för normalbehovet och om du känner att du vill ta mer är det bättre att sprida ut det på flera doseringar under dagen.

Vanliga frågor om proteinpulver

Kan jag använda proteinpulver för viktminskning?

Vanligt proteinpulver innehåller väldigt få kalorier och är på så sätt ’smalmat’. Men att bara leva på protein än knappast nyttigt eller rekommenderat som bantning.

Finns det proteinpulver för veganer?

Det finns absolut proteinpulver för veganer. Med bas på soja eller hampa får du ett fullvärdigt protein även om du inte äter animaliska produkter.

Kan man baka med proteinpulver?

Det går utmärkt att baka med lite extra proteinpulver. Allt från kladdkaka och chokladbollar till chokladpudding och pannkaka.

Finns det proteinpulver för tjejer?

Protein är protein och det ser ingen skillnad på kön, alls! Därför passar alla sorters proteinpulver både tjejer och killar. Trots det säljs en hel del proteinpulver för kvinnor, men i praktiken handlar det om en annan design på förpackningen och, eventuellt, lite andra smaker.

Vilka biverkningar kan man få av proteinpulver?

Är du laktosintolerant kan du reagera på vassleprotein, som är mjölkbaserat. Förutom det finns det egentligen inga biverkningar så länge du inte överdriver intaget. Eventuella biverkningar av proteinpulver kan även vara en bubblig eller annars orolig mage. Mest troliga är att du är överkänslig mot innehållet, eller sötningsmedlet. Överdriven konsumtion av aspartam brukar exempelvis göra dig lös i magen. Som med allt vi stoppar i oss är det däremot inte bra att överdriva. Ett överdrivet intag av protein under längre tid brukar få vår lever att surna till som exempel.

Är proteinpulver förenligt med LCHF?

Proteinpulver innehåller knappt några kolhydrater (eller fett) och passar därför utmärkt som en del i en LCHF-diet.

Finns proteinpulver utan sötningsmedel?

Många tillverkare erbjuder naturella proteinpulver som är fria från sötningsmedel. Smaksätt själv med bär, kanel eller något annat du tycker är gott.

Kan man ta proteinpulver som gravid?

Tränar du under graviditeten kan proteinpulver mycket väl vara en del av en allsidig kost.

Är proteinpulver onödigt?

Har du snabb tillgång till näringsriktig mat med mycket naturligt protein kan du skippa pulvret. Men det är annars snabbt och smidigt att ha med sig i väskan.

Vilket proteinpulver är billigt?

Billigaste proteinpulvret hittar du i Whey-80 (vassleprotein) som ger riktigt mycket protein per krona. En storsäljare i Sverige är exempelvis Star Nutrition Whey-80, som har ett förhållandevis billigt portionspris.

Finns det någon åldersgräns för proteinpulver?

Nej. Det är lite som om du skulle sätta åldersgränser på kvarg eller mjölk i butikerna. Däremot finns det ingen större poäng för yngre och barn att ta proteinpulver.

Finns det proteinpulver till barn?

Växande barn behöver en allsidig kost och eftersom den riktiga muskeltillväxten inte sker förrän senare i tonåren är proteinpulver till barn rätt onödigt. Men smaka kan de ju alltid få göra.

Är proteinpulver effektivt för viktnedgång?

Hoppar du över kanelbullen till fikat eller chokladkakan till förmån för proteinpulver minskar du ditt kaloriintag. Att samtidigt motionera är däremot minst lika viktigt.

Finns proteinpulver utan socker?

De flesta proteinpulver har inget tillsatt socker, utan brukar få sin söta smak från sötningsmedel. Kombinationen proteinpulver och socker (olika sockerarter närmare bestämt) hittar du annars vanligen i gainers.

Vilket proteinpulver är utan aspartam?

Ganska många proteinpulver har inte tillsatt aspartam (se innehållsförteckningen), men har istället ersatt det med andra sorters sötningsmedel. Naturella proteinpulver saknar sötningsmedel helt.

Vilket proteinpulver är utan kolhydrater?

Proteinpulver har oftast väldigt små mängder kolhydrater naturligt. Vill du ha så lite kolhydrater som möjligt är Whey-100 ett bra val.

Ska jag ta proteinpulver före eller efter träning?

Främst efter träning då behovet är som störst för kroppen. Däremot är det inget direkt fel i att ta det någon timme innan träning för lite extra energi, eller utspritt över dagen för ett jämnt näringsintag.

Vilket proteinpulver är utan tillsatser?

Proteinpulver med naturell smak är vanligen helt befriade från sötningsmedel och har väldigt låg mängd andra tillsatta ämnen. Smaksätt med egna bär eller liknande.

Vilket proteinpulver är utan mjölk?

Det finns proteinpulver baserat på exempelvis soja, hampa eller biff som är helt mjölkfria och fullvärdiga. Whey-100 brukar anses vara i det närmaste laktosfritt om det är den biten du är överkänslig mot.

Finns ekologiskt proteinpulver?

Det finns absolut ekologiskt proteinpulver och i de fall det är det så står det tydligt utmärkt på förpackningen.

Finns proteinpulver utan mjölkprotein?

Det finns proteinpulver där basen är soja, hampa eller biffprotein som är helt fria från mjölkprotein.

Finns vegetabiliskt proteinpulver?

Proteinpulver baserat på hampa eller soja är fullgoda, vegetabiliska alternativ till det vanliga vassleproteinet. Det finns även veganska proteinpulver med en blandning av olika växtbaser.

Ska jag ta proteinpulver efter löpning?

Att ta proteinpulver efter löpning är inga problem eftersom kroppen behöver energi. Annars är det viktigare med vätska och snabba kolhydrater för att fylla på förråden.

Kan jag använda proteinpulver för att gå upp i vikt?

Vill du öka i vikt kan proteinpulver vara en väg att gå. Gainers är proteinpulver med extra kolhydrater som ökar det dagliga kaloriintaget och därmed vikten. Välj ett pulver utan så mycket socker och snabba kolhydrater bara.

Hur mycket kalorier finns i proteinpulver?

Proteinpulver är väldigt kalorisnålt, ofta runt 150 kalorier per portion och då i stort sett hel fritt från tomma kalorier från exempelvis sockerarter.

Kan proteinpulver bli för gammalt?

Visst kan proteinpulver bli gammalt. Kolla bäst före-datum på förpackningen. Äter du gammalt proteinpulver och mår dåligt av det, sluta på en gång. Gammalt proteinpulver behöver däremot inte vara dåligt per definition. Har det bara stått lufttätt är inte datumet superviktigt.

Kan jag äta proteinpulver som mellanmål?

Proteinpulver kan absolut vara ett bra alternativ som mellanmål, se till att äta riktig mat under de vanliga måltiderna bara. Blanda proteinpulver med exempelvis mjölk och lite bär för att göra en riktigt god mellanmålsshake.

Ska jag äta proteinpulver eller aminosyror?

Protein bryts ner till aminosyror, så ur den synvinkeln är de samma sak. Aminosyror, BCAA eller EAA som det står på förpackningen oftast, tas upp fortare av kroppen, men är samtidigt betydligt dyrare.

Kan jag äta proteinpulver utan att träna?

Visst kan du äta proteinpulver utan att träna. Men om kroppen inte rör på sig behöver den knappast extra proteintillskott heller.

Ska jag ta proteinpulver eller gainer?

Det beror helt på dina mål. Proteinpulver funkar bra som ett kalorisnålt mellanmål efter träningen eller under dagen för att nå dina proteinmål för dagen. En gainer innehåller proteinpulver, men även en hel del kolhydrater och ibland även fett. Detta för att öka kaloriinnehållet och därmed öka ditt dagliga kaloriintag under det som brukar kallas uppbyggnadsfasen (bulk). Tränar du med viktökning som mål kan därför en gainer vara ett bra val. Om du däremot vill slimma ner eller bara få i dig tillräckligt med protein tillsammans med en i övrigt allsidig kost räcker proteinpulver gott.

Finns proteinpulver utan smak?

Många tillverkare har naturella proteinpulver utan smaksättning. Som mest smakar de då lite svagt av mjölk (om pulvret är vasslebaserat). Whey-100 är lite noggrannare framställt och brukar därför ha ännu mindre bismak av mjölk.

Är proteinpulver doping?

Nej. Det är lite som att påstå att mjölk skulle vara doping. Dopingklassade preparat siktar oftast in sig på att tillföra eller höja kroppens testosteronhalt snarare än extra protein.

Vad är proteinpulver bra för?

Främst för att ge kroppen ett extra tillskott av protein vid hård fysisk ansträngning. Musklerna i kroppen behöver proteinet för att repareras och kunna växa.

Hur tillverkas proteinpulver?

Vasslepulver (som är det vanligaste) är en biprodukt i mjölkindustrin (kvarg i vardagligt tal) som ’tvättas’ (filtreras) och torkas till ett pulver för enklare förvaring.

Finns det BCAA i proteinpulver?

Alla fullvärdiga proteinpulver (som vassle) innehåller grenade aminosyror (BCAA, branch chained amino acids) naturligt, därför behöver det inte tillsättas. Vissa proteinpulver skryter med extra tillsatta aminosyror. Där gäller det dock att du har koll på att de är essentiella och inte bara tillsatta för att det ska låta bra.

Finns det naturligt proteinpulver?

Proteinpulver av vassle är inte kemiskt framställt i sig, utan i stora drag ungefär detsamma som torkad kvarg vilket i sig är en biprodukt från mejeriindustrin. Beroende på vad du menar med naturligt är även biffproteinpulver och veganska proteinpulver naturliga.

Vad är kasein?

Kasein brukar framhållas som det "långsamma" proteinet i jämförelse med vassle. Därför hittar du det i proteinpulver för natten, då tanken är att det upptas under en längre tid för mer effekt. Kasein i sig är huvuddelen av mjölkproteinet. En åttondel av mjölkproteinet är faktiskt kasein, medan resterande är vassleprotein. Anledningen till att kasein upptas långsammare än vassle är helt enkelt att det är mer komplext för magen att bryta ner. På så sätt är kasein kanske inte optimalt om du vill ha snabb påfyllning av protein, men bra för att ha en jämn tillförsel under längre tid. Kaseinprotein är däremot dyrare än vassleprotein, vilket gör det mer lämpat som komplement.

Vad är skillnaden mellan koncentrat, hydrolsat och isolat i vasslepulver?

Läser du innehållsförteckningen på proteinpulver springer du snabbt på ovanstående tre termer. Vasslekoncentrat är den billigaste varianten och mer känt som whey-80. Vasslekoncentrat innehåller lite mer fett och kolhydrater och blir en aning tjockare i konsistensen. Vassleproteinisolat är en mer filtrerad typ av vassle, eller whey-100 som du också sett den som. Det ger en tunnare konsistens, lägre fett- och kolhydratinnehåll och snabbare upptagning av kroppen men till ett lite högre pris. Vassleproteinhydrolsat är det tredje steget, där den filtrerade vasslen behandlats med enzymer som bryter ner proteinstrukturen och därmed upptas snabbast av de tre.

Är veganskt protein bra?

Veganska proteinpulver är absolut ett bra alternativ om du vill undvika vassle och mjölk. Samtidigt får du läsa på lite mer om innehållet i sådana proteinpulver. Alla växtbaserade protein är nämligen inte fullvärdiga (innehåller alla nio essentiella aminosyror). Hampaprotein och sojaprotein är fullvärdiga, medan ärtprotein har en del essentiella aminosyror men inte alla. Samma sak gäller de olika blandprotein av växtbaserade källor som finns, kolla lite noggrannare vad de innehåller och hur mycket.

Vad är biffproteinpulver?

Kort förklarat pulveriserat kött helt enkelt. Proteinpulver av biffprotein är bra eftersom det är fullvärdigt och innehåller en hög halt essentiella aminosyror. Nackdelarna brukar vara ett betydligt högre pris, ganska svårt att få klumpfritt och i många fall en inte fullt så angenäm smak.