Nappflaska: 11 modeller i test

Senast uppdaterat September 2023

Ska du flaskmata din bebis? Vi har testat ett brett urval av nappflaskor, tillverkade av både plast och glas, från NUK, Twistshake och Herobility. För att en nappflaska ska kunna utses till bäst i test måste den vara smidig att använda, ha ett bekvämt grepp, vara lätt och rengöra - och ha en dinapp som uppskattas av barnen.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Nappflaska

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av nappflaskor har vi låtit sju småbarnsfamiljer få utvärdera de olika flaskorna. Varje familj har testat 3-4 nappflaskor parallellt med varandra, under flera månaders tid.

Med undantag för ett fåtal flaskor endast avsedda för bröstmjölk så har samtliga nappflaskor testats med såväl bröstmjölk som ersättning och välling. Barnen som har använt nappflaskorna har varit från nyfödda upp till fyra år gamla.

I vår test av nappflaskor har vi framför allt tittat på följande aspekter:

Design: Hur är flaskans form och är den bekväm att hålla i? Hur ser flaskan ut? Är flaskans estetiska inslag hållbara eller nöts de snabbt?

Funktion: Har nappflaskan någon unik funktion? Håller flaskan tätt om man skakar vällingen/ersättningen? Hur kan nappflaskan rengöras?

Användning: Är öppningen smal eller bred? Hur ser dinappen ut? Vilka tillbehör medföljer?

Utöver detta har vi även vägt in nappflaskans pris i den slutgiltiga bedömningen. Därefter har betyg satts och testvinnarna utsetts.


Fler tester för mysstunder med bebis:

Amningskudde

Bärsele

Bärsjal

Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar

Babyskydd

Babyvakt

Barnvagnar

Bröstpump

Babysitter

0 5 5 1

1. Herobility Hero Bottle BÄST I TEST NAPPFLASKA

Snygg och smart designad nappflaska för både ersättning och bröstmjölk

Prisklass: Mellan Material: BPA- och ftalatfri plast, dinapp i silikon Tillgängliga storlekar: 140 ml, 240 ml, 340 ml Rengöring i diskmaskin: Ja Kan användas i mikrovågsugn: Ja

Herobility Hero Bottle finns i ett brett utbud av sobra färger. Med flaskan ingår ett lock, en pulverburk samt ett mixernät. Den medföljande dinappen har en speciell design, med en bredare form som täpper till barnets mungipor - tänkt att efterlikna hur ett bröst fyller hela barnets mun när det ammar. Dinappen ska både minska spill vid matning men också förhindra att barnet sväljer luft, vilket kan leda till magknip.

Det finns många plus med Herobilitys nappflaska. Alla delar kan rengöras i diskmaskin och flaskan tål att värmas i mikro. Det finns gott om olika storlekar på dinapp. Och den lilla pulverburken som medföljer gör Hero Bottle extra smidig för den som ger ersättning eller välling. Med varmvatten i en termos och pulverburken påfylld, den kan skruvas fast under flaskan, har man allt man behöver för en mätt och glad bebis.

Nappflaska Herobility

Bred öppning minskar spill
En egenskap hos Hero Bottle som hyllas extra mycket av testfamiljerna är den vida öppningen. Istället för ett litet hål som man behöver pricka med vällingskopan så har Herobility valt att göra nappflaskan jämnbred hela vägen. Den vida öppningen gör att spillet vid påfyllning blir minimalt. Mixernätet som man lägger på plats mellan flaska och delen med dinapp, gör att man kan skaka ersättningen eller vällingen klumpfri på nolltid.

Att dinappen är så speciellt utformad skulle kunna göra Hero Bottle till en vattendelare bland testfamiljerna. Men alla barn som testat flaskan har gillat den - och faktiskt föredragit Hero Bottle framför flaskor med andra dinappar. Det ihop med en snygg design och att flaskan formgivits för att på alla sätt underlätta vid praktisk användning gör Herobility Hero Bottle till en nappflaska av toppklass.

Bred öppning, unikt smart dinapp, lätt att rengöra, bra mixernät, smart pulverburk
Visa färger gör det svårt läsa måttangivelserna på flaskan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Twistshake Anti-Colic Nappflaska

Färgglad och praktisk nappflaska som passar extra bra för ersättning och välling

Prisklass: Budget Material: BPA-fri PP-plast, dinapp i 100% giftfritt silikon Tillgängliga storlekar: 180 ml, 260 ml, 330 ml Rengöring i diskmaskin: Ja (ej dinappen) Kan användas i mikrovågsugn: Ja

Twistshake har ett brett utbud av babytillbehör men det är utan tvekan nappflaskan som är flaggskeppsprodukten. Designen är enkelt stilren och flaskan finns i många olika bjärta färger. Nappflaskans cylinderform är inte den mest greppvänliga, men Twistshake Anti-Colic känns aldrig hal eller obekväm under matningen.

Twistshake Anti-Colic finns med många olika storlekar på dinappen och kan användas till alla åldrar på barn. Dinappen är i silikon och ska handdiskas. Den har en rund, pipig form. För den som flaskmata nattetid är det ett plus att det inte finns något upp eller ned på dinappen. Nappflaskan är även den lätt att handdiska men tål också att köras i diskmaskin. Måttangivelserna på flaskans utsida har inte nötts eller repats under testperioden.

Nappflaska Twistshake

Extra smidig för den som ger ersättning
Av två skäl är Twistshake Anti-Colic extra smidig för den som ska mata med ersättning eller välling. Dels har nappflaskan en vid öppning som gör det enklare att träffa rätt med pulverskopan. Dels medföljer ett smart mixernät som gör att man smidigt kan hälla i varmvatten och pulver och sedan skaka drycken klumpfri. En liten pulverburk som ryms inuti den tomma nappflaskan ingår också. Bra att ha när man ska hemifrån och vill ha ersättningen doserad och klar.

Twistshake Anti-Colic har gått hem utan krångel hos de barn som har testat nappflaskan. Föräldrarna uppskattar dess smidiga funktioner men tycker att det finns utrymme för en kurvigare flaskmodell, för något bättre greppergonomi. I övrigt är Twistshake Anti-Colic en uppskattad och färgglad nappflaska med riktigt användbara tillbehör.

Bra mixernät, robust material, lätt att rengöra, uppskattad av barnen
Inte helt greppvänlig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Medela Calma

Lätthanterlig nappflaska med dinapp extra lämplig för ammande barn

Prisklass: Premium Material: BPA-fri polypropylen Exempel på tillgängliga storlekar: 150 ml, 250 ml Rengöring i diskmaskin: Ja Mikrovågsugn: Jad

Medelas Calma kommer med en särskild dinapp, speciellt utformad för att i så hög utsträckning som möjligt efterlikna bröstet. En inbyggd ventil motverkar att barnet sväljer luft när det äter. Tanken är att Calma-nappen ska låta barnet suga och andas som om det låg vid bröstet. För den som vill varva amning med flaskmatning kan Medela Calma vara en bra flaska för att störa amningen så lite som möjligt.

Flaskan finns i två olika storlekar, och samma dinapp funkar till båda. Flaskans design är neutral och flaskan i sig är nätt och lätthanterlig. Medela Calma är avsedd för användning med bröstmjölk men går förstås även att använda med ersättning. Flaskans öppning är normal i storlek men åt det smalare hållet. Calma kan köras i diskmaskin och är lätt att hålla ren. Att den utgörs av relativt många delar gör dock att en del montering krävs innan och efter tvätt.

Hög kvalitet på slittålig nappflaska
Som alltid med Medelas produkter håller också Calma hög kvalitet på material. Inget som helst slitage uppstår. Graderingen på flaskans utsida upplevs initialt något svårläst men man lär sig snabbt vad som avses. Flaskan är kompatibel med Medelas bröstpumpar och kan kopplas ihop direkt med pumpen för uppsamling av mjölk, samt användas för förvaring av mjölk som ska frysas.

Den speciella dinappen till Medela Calma fungerar klockrent för vissa familjer. Barnet accepterar direkt och har sömlöst kunnat växla mellan flaska och amning. Andra barn har inte uppskattat nappens form och ratar flaskan kategorisk. Men har man en bebis som accepterar den, och dessutom använder sig av Medelas bröstpump? Då är Medela Calma ett klockrent val av nappflaska.

Dinapp med smart funktion, kompatibel med bröstpump, kan användas för mjölkförvaring
Smal öppning, många delar vid rengöring
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. MAM Feel Good Glasflaska

Tålig men något tung nappflaska av glas, bra för äldre barn

Prisklass: Premium Material: Borosilikatglas Exempel på tillgängliga storlekar: 170 ml, 260 ml Rengöring i diskmaskin: Ja Mikrovågsugn: Ja

Utbudet av nappflaskor av glas växer sig större och MAM Feel Good tillhör den kategorin. Flaskan finns i två olika storlekar, och MAM har också olika dinappar utifrån barnets ålder och matvanor. Nappflaskan är ganska rejäl i storlek, med ett något grövre grepp än andra nappflaskor med samma volym. Det gör dock inte flaskan obekväm att hålla i. Däremot kan den, eftersom den är gjord av glas, lätt kännas hal om den är blöt på utsidan.

En fördel med glas är att det ur ett hållbarhetsperspektiv känns bättre än plast. Glas är också enkelt att hålla rent och kan ofta kännas betydligt fräschare efter ett års användning än vad en plastflaska gör. Nackdelarna med en nappflaska av glas, vilket även är sant för MAM Feel Good, är att flaskan är betydligt tyngre och givetvis risken för att den går sönder om den tappas i golvet. Feel Good tål dock viss omild hantering och ett antal fall utan att ta skada.

Nappflaska MAM Feel Good Glasflaska

Fräsch och hållbar nappflaska av hög kvalitet
MAM Feel Good kan diskas i diskmaskin, dinappen av silikon ska dock handdiskas. Den utgörs av flaskan, en dinapp och ring att fästa den i samt ett lock. Flaskan är tillverkad av bortosilikatglas, som ska tåla både upphettning och nedkylning utan att glaset blir skört. Öppningen är lite smal i storlek, men Feel Good funkar helt ok med ersättningspulver och välling. Flaskans design är fin i sin enkelhet.

Intrycket man får av MAM Feel Good är att detta är en nappflaska av högsta kvalitet, något som också speglas i prisklassen. Någon särskild antikolikfunktion finns inte men flaskan har ändå uppskattats av barnen och även dinappen har accepterats. Söker man efter en nappflaska av glas som tål att användas länge så är MAM Feel Good utan tvekan ett bra köp.

Tillverkad av tåligt glas, kan rengöras i diskmaskin, fin design
Något tung, något smal öppning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Medela Bröstmjölksflaska

Nätt och smidig nappflaska som passar bra för den som använder Medelas bröstpump

Prisklass: Mellan Material: BPA-fri polypropylen Exempel på tillgängliga storlekar: 150 ml, 250 ml Rengöring i diskmaskin: Ja Mikrovågsugn: Ja

Utöver bröstpumpar så tillverkar Medela också nappflaskor. Tanken är förstås att bröstpump och nappflaska ska kombineras, men flaskorna kan även användas fristående. För den som ska pumpa så är det dock guld värt att Medela Bröstmjölksflaska kan fästas direkt på Medelas pump. Flaskan kan på så sätt användas både för uppsamling av mjölk, för matning men också för förvaring i och med att den fyllda flaskan kan frysas in.

Till Medela Bröstmjölksflaska finns dinappar i flera storlekar. Dinappen ingår dock inte utan måste köpas separat. Precis som med de flesta dinappar är det lite blandat om barnet accepterar den eller ej. Flaskan finns i två storleksvarianter. Den mindre är precis lagom för spädbarn. Designen är kanske inte spännande, men inte heller ful. Flaskorna håller hög kvalitet vad gäller slittålighet och ser fortfarande ut som nya efter en tids hård användning.

Bästa valet för den som använder Medelas bröstpump
Som namnet avslöjar är flaskan tänkt för bröstmjölk, men kan även användas med annan vätska. För den som matar med ersättning, gör nappflaskans ganska snäva öppning det svårt att hälla i pulver utan att spilla. Det finns heller inget mixernät eller annat som underlättar när man ska skaka flaskan.

Medela Bröstmjölksflaska har ett lock som utgörs dels av ringen man fäster dinappen i, dels en lös bricka som läggs i för att skapa ett lock. Att Medela minimerar antalet lösa delar till flaskan är positivt. Tyvärr går det att oavsiktligt slarva med hur locket monteras samman - något som kan leda till läckage. I övrigt är Medela Bröstmjölksflaska en nätt och tålig nappflaska, och det absolut smidigaste valet för den som planerar att använda en bröstpump från Medela.

Smidigt format, kompatibel med Medela bröstpump, hög kvalitet på material
Dinapp medföljer ej, tvådelat lock, liten öppning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. NUK Nature Sense

Snyggt designad nappflaska av hög kvalitet, extra bra för spädbarn

Prisklass: Mellan Material: BPA-fri PP-plast Rengöring i diskmaskin: Ja Mikrovågsugn: Ja

Nappflaskan Nature Sense från NUK har en speciell dinapp, som aspirerar på att skapa ett flöde som liknar det när barnet ammar från ett bröst. Istället för ett ensamt hål så har Nature Sense-nappen tre eller fler öppningar. Dinappen finns i flera olika storlekar, så man lätt kan välja rätt utifrån barnets ålder samt om det är bröstmjölk, ersättning eller välling man ska mata bebisen med.

Nappflaskan är stilren med ett diskret mönster och en tydlig gradering. Designen känns lämplig för en barnprodukt och uppskattas av vuxna. Med flaskan medföljer förutom dinapp också ett lock. Nature Sense innehåller inga onödiga delar och är lätt att ta isär för rengöring. Flaskan kan köras i diskmaskin. Flaskans tryck är tåligt och har inte bleknat eller nötts bort efter en tids intensiv användning.

Snygg och lätt att fylla på
NUK Nature Sense är relativt bred, vilket gör den lite kortare än andra flaskor med samma volym. Det innebär ett något grövre grepp, men inte så att det känns obekvämt att hålla i den. Nappflaskans bredd innebär också att öppningen är stor. Det är därför mycket lätt att fylla på pulver när man ska ge ersättning eller välling. Det går att skaka flaskan men finns inget särskilt mixernät för att få bort eventuella klumpar.

Dinappen ska enligt NUK vara extra mjuk och erbjuda brett läppstöd, samt förebygga kolik. Nappen är böjd och åt det kortare hållet, vilket innebär att barnet ibland upplevs tappa greppet om den. En del barn vänjer sig och uppskattar nappen, medan andra aldrig riktigt kommer överens med den. Har man ett barn som gillar dinappen så får man med NUK Nature Sense en nappflaska av hög kvalitet och med tilltalande design, som dessutom är mycket lätt att fylla på.

Bred öppning, tilltalande design, hög kvalitet
Speciell dinapp som inte passar alla barn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

7. Dr Browns Wide Neck

Greppvänlig men svårdiskad nappflaska, passar extra bra för kräkbebisar

Prisklass: Mellan Material: BPA-fri polypropylen och silikon Exempel på tillgängliga storlekar: 150 ml, 270 ml, 330 ml Rengöring i diskmaskin: 150 ml, 270 ml, 330 ml Mikrovågsugn: Uppgift saknas

Om Landstinget och en faxtillverkare från början av 90-talet gick ihop i ett designsamarbete för att skapa en nappflaska så skulle Dr Browns Wide Neck vara resultatet. Flaskan beskrivs bäst som stilrent tråkig, nästan så det slår över till retro. Men vad är väl utseende så länge funktionerna finns där? Och det är inget fel på Wide Neck när det kommer till själva användningen.

Dr Browns Wide Neck finns i flera olika storlekar. Den största, på 330 ml, är lite väl bred och känns svårt att få grepp runt om man inte har stora händer. Mellanstorleken på 270 ml är visserligen också bred, men flaskans smalare midja göra den precis lagom i omkrets för ett bekvämt grepp. En fördel med bredden är att även öppningen är vid, vilket underlättar dosering av välling och ersättning.

Nappflaska Dr Browns

Lite komplicerat med många smådelar

Ovanligt nog får dinappen - men inte själva flaskan - rengöras i diskmaskin. Nappflaskan har även ett antikolik-system som kräver en specialdiskborste. Det är ett minus att Wide Neck utgörs av så många smådelar. Risken att någon ska råka tappas bort känns stor. Samtidigt upplevs antikoliksystemet ha en reell effekt. När en familj testar att mata både med och utan ventilen så märker de att barnet både kräks mindre och får mindre magknip med antikoliksystemet på plats.

De familjer som använt Dr Browns Wide Neck ihop med ersättning vittnar om att flaskan efter ett par månader blir lite dimmig i färgen, vilket ser trist ut. I övrigt uppleves kvaliteten som god. Söker man en rejäl nappflaska med ett bra grepp och en vad det verkar som välfungerande antikolikventil så är Dr Browns Wide Neck ett alternativ att överväga.

Lätt att få dinappen på plats, bred öppning, bra grepp, välfungerande ventil
Många smådelar, krånglig att diska, tråkig design, blir dimmig efter en tid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

8. Elodie Nappflaska i glas

Stilrent designad nappflaska i stöttåligt glas, med

Material: Flaska: 100% borosilikatglas | Lock: 100% plast | Sugdel: 100 % silikon Exempel på tillgängliga storlekar: 250 ml Rengöring i diskmaskin: Ja Mikrovågsugn: Uppgift saknas

Elodie Nappflaska i glas finns, precis som alla produkter från Elodie, i ett fint utbud av färger och mönster. Om man betraktar nappflaskan som mer än bara funktion, så kommer man hos Elodie kunna hitta en kulör i en snyggt sober färgskala eller ett mönster aktuellt för säsongen. Nappflaskan utgörs av en flaska i glas, en silikonnapp samt ett lock.

Nappen som medföljde Elodies nappflaska är avsedd för barn 0–6 månader. Reservnappar samt sugnappar för äldre barn går att köpa till separat. Själva flaskan är tillverkad av borosilikatglas, som ska vara extra stöttåligt. Flaskan har även ett överdrag av silikon, som ytterligare bidrar till flaskans tålighet. Elodie Nappflaska är helt cylinderformad, vilket kanske är det vanligaste för nappflaskor i glas. Men med tanke på priset hade man gärna sett en lite mer ergonomisk och greppvänlig form.

Tålig och stilrent designad nappflaska i glas

Flaskan har en bred öppning. Det gör det enkelt att hälla i pulver, och att diska flaskan. Hela Elodie Nappflaska kan dessutom köras i diskmaskin, för ännu enklare rengöring. Om man främst använder flaskan med ersättning så hade det varit önskvärt om det även funnits ett mixernät, så man kan blanda ersättning klumpfritt i flaskan.

Har man en liten bebis, som kanske inte äter mer än 50–100 ml per måltid, så känns en 250 ml stor flaska av glas onödigt tung och stor. I förhållande till en nyfödd uppfattas därför Elodie Nappflaska i glas som lite klumpig. Om flaskan däremot används med ett äldre barn, som kanske dricker 210 ml välling varje kväll, så blir Elodies nappflaska genast mer proportionerlig. Sammanfattningsvis är Elodie Nappflaska en lyxig nappflaska som passar allra bäst för den som vill ha en nappflaska i glas och värdesätter en stilren design.

Stilren design, bred öppning, kan rengöras i diskmaskin, tillverkad av stöttåligt glas
Finns bara i en storlek, saknar mixernät, inte så greppvänlig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

9. MAM Easy Start Anti-Colic

Prisvärd och funktionell nappflaska för bebisar som har lätt för att ta napp

Prisklass: Budget Material: BPA-fri polypropen Exempel på tillgängliga storlekar: 130 ml, 160 ml, 260 ml Rengöring i diskmaskin: Ja Mikrovågsugn: Ja

MAM Easy Start Anti-Colic är en nappflaska med hög igenkänningsfaktor, troligtvis tack vare att flaskan under många år varit stapelvara på babyhyllan hos de flesta stora matbutikskedjor. Flaskan finns i ett brett urval pastellfärger och har en mjuk, bullig form. På flaskans utsida finns dessutom en viss perforering för extra bra grepp. Det ihop med flaskans form gör det mycket bekvämt att mata med Easy Start Anti-Colic.

Öppningen är åt det smalare hållet, vilket kräver att man är säker på handen när man ska hälla i välling eller ersättning. Det finns inget mixernät men det går att skaka MAM Easy Start Anti-Colic för att blanda vatten och pulver. Ett lock medföljer och det upplevs hålla tätt nog för att en färdigblandad flaska tryggt ska kunna packas ned i skötväskan.

Isärtagbar nappflaska som är enkel att diska
Den smala öppningen till trots så är MAMs nappflaska mycket lätt att rengöra. Detta eftersom den utgörs av totalt sex delar och kan tas isär både upptill och i botten, där flaskans anticolic-system i form av en gummiventil sitter. Flaskan är lätt att handdiska men delarna tål även att köras i diskmaskin.

Medan många nappflasketillverkare siktar på en dinapp som ska vara naturlig och bröstlik, så har MAM valt en mer klassisk napp i rejält silikon. En fördel är att dinappen, och även flaskan, upplevs väldigt slitstarka och tåliga. Inte en skråma syns efter två, tre månaders användning. Men en nackdel är att dinappen upplevs något omysig och smal. MAM Easy Start Anti-Colic är en funktionell och prisvärd nappflaska, bäst lämpad för bebisen som inte har någon specifik dinappspreferens.

Mycket greppvänlig, lätt att rengöra, bra lock som håller tätt
Något smal dinapp, liten öppning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

10. Tommee Tippee Closer To Nature

Billig och bra nappflaska, för den som uppskattar ett bra grepp

Prisklass: Budget Material: BPA- och ftalatfri plast, dinapp av silikon Exempel på tillgängliga storlekar: 150 ml, 260 ml, 340 ml Rengöring i diskmaskin: Ja Mikrovågsugn: Ja

Tommee Tippee Closer To Nature är en okomplicerad nappflaska, vad du ser är vad du får. Flaskan finns i tre olika storlekar, och även dinappen finns i olika varianter beroende av bebisens ålder och vad man ska mata med. Closer To Nature har en enkel design, helt utan onödiga krusiduller - nästan så den blir tråkig. Flaskans form sticker ut desto mer - och det på ett positivt. Nappflaskan är nära på timglasformad, vilket gör att man får till ett stadigt och mycket bekvämt grepp med handen när man håller mitt på.

Ska man mata med välling eller ersättning så är den breda öppningen på Tommee Tippee Closer To Nature en uppskattad detalj. Öppningen gör det både lätt att pricka rätt med pulverskopan och innebär att flaskan är smidig att diska ur efter användning. Closer To Nature utgörs av ett fåtal delar, vilket gör att man inte behöver mecka med att sätta ihop och ta isär den.

Otroligt bra grepp om nappflaskan
Precis som med nästan alla andra nappflaskor så tycker olika barn om Closer To Nature olika mycket. Några mindre bebisar uppfattar dinappen som lite kort och tappar lätt greppet, andra har inga problem alls. Ventilen i dinappen, som ska förhindra undertryck, upplevs ibland kunna läcka en aning om man inte håller flaskan rätt. Locket kan också vara lite knivigt att sätta på ibland, men håller helt tätt väl på plats.

Closer To Nature saknar egentligen helt unika funktioner, och eftersom konkurrensen är hård bland det breda utbudet nappflaskor är detta en modell man snabbt skulle kunna glömma bort. Prisnivån bör dock vägas in. För med den i åtanke känns Tommee Tippee Closer To Nature som en i all sin enkelhet funktionell nappflaska, med ett av de bästa och mest bekväma greppen.

Otroligt bra grepp, bred öppning, lätt att rengöra
Tråkig design, dinappens ventil läcker ibland
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

11. NUK First Choice Temperature Control

Greppvänlig nappflaska med värmeindikator för minskad risk för skållning

Prisklass: Mellan Material: BPA-fri PP-plast Exempel på tillgängliga storlekar: 150 ml, 300 ml Rengöring i diskmaskin: Nej Mikrovågsugn: Nej

Ett vanligt sätt att kontrollera att nappflaskans innehåll är lagom varmt, är att dutta ut lite på handleden. Med NUK First Choice Temperature Control slipper man det. På nappflaskan finns linjer längs med måttangivelserna. Om linjerna är vita är flaskans innehåll varmare är 37°C, och för varmt för barnet att dricka av. Om linjerna är blåa är vätskan under kroppsvärme och drickbar.

För den som oroar sig för att barnet ska bränna sig i munnen kan en värmeindikator vara en god idé. Samtidigt finns det ju andra sätt att kontrollera värmen - genom att känna på drycken eller genom att använda en termometer. En nackdel med NUK Temperature Control är att flaskan inte får rengöras i diskmaskin. Vi har testat ändå och fann ingen påverkan på funktionen efter ett fåtal diskmaskincykler. Men med tiden är det mycket möjligt att värmemätare tar skada.

Smart funktion som känns överflödig i praktiken
Nappflaskan i sig sticker inte ut direkt åt något håll. Den har en diskret design och en greppvänlig form. Öppningen är ganska smal, vilket ökar risken för kladd om man ska fälla på ersättningspulver eller välling. Dinappen som kommer med NUK Temperature Control är av anatomisk modell, och den typ av napp som får blandade reaktioner. En del barn accepterar utan knot, medan andra ratar den rakt av.

Att dinappen har en upp- och en nedsida gör flaskan lite bökigare att använda i mörker. Och som enda flaska i testet uppstår det snabbt avlagringar i botten, trots noga rengöring med användning av NUKs eget (annars utmärkta) diskmedel. Även om tanken med temperaturkontroll på nappflaskan är god, så känns funktionen överflödig i vardagen och NUK First Choice Temperature Control blir ingen favorit.

Värmeindikator, snygg design, bra grepp
Kan ej köras i diskmaskin, smal öppning, dinapp som ogillas av en del barn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Tre tips när du ska köpa nappflaska

Nappflaska används till modersmjölksersättning för de minsta barnen och för välling, vatten och annan dryck för de lite större. Att hitta en nappflaska som barnets trivs med är viktigt för att barnet ska vilja äta/dricka ordentligt, och som tur är finns det en uppsjö av märken och modeller av både flaskor och dinappar att välja mellan. Här har vi samlat lite bra information som kan vara till hjälp inför köp.

1. Olika dinappar till nappflaskor

Dinapp är den mjuka delen som sitter högst upp på flaskan, den som barnet suger på. Det följer alltid med dinapp vid köp av en flaska, men det går även att köpa olika modeller beroende på vad man är ute efter. Det som kan skilja de olika dinapparna är bland annat storlek, material och vilken genomströmning de har. En del har ett större hål och andra har många små som mer efterliknar det sätt mjölken kommer ut ur bröstet. Olika dinappar fungerar även olika bra beroende på vad som serveras i flaskan. Ersättning är lite tjockare än modersmjölk och välling är i sin tur lite tjockare än ersättning, vilket gör att vätskan rinner olika snabbt ur samma öppning. Ett riktmärke är att det ska droppa sakta om man håller flaskan upp och ner. Hur ofta man ska byta dinapp beror i regel på hur ofta den används och hur den rengörs, men med en till tre månaders mellanrum brukar tillverkarna rekommendera. Om dinappen skadas på något sätt ska den genast bytas.

Till nyfödda och de allra yngsta bebisarna som endast ska ha flaskan till utpumpad mjölk eller modersmjölksersättning finns det dinappar som påminner extra mycket om bröstet för att det ska bli så smidigt som möjligt att komma igång och äta. En del flaskor och nappar är även utformade med en slags luftventil som hindrar barnet från att svälja för mycket luft, vilket kan underlätta vid kolik och andra besvär med den lilla magen.

2. Nappflaska med smarta funktioner

Nappflaska med behållare i botten. För den som snabbt och lätt vill kunna blanda ersättning eller välling på språng finns det nappflaskor med en smart skruvbar behållare i botten. Genom att fylla upp med rätt antal skopor pulver innan avfärd så är det bara att hälla i pulvret och blanda med vatten så är det lätt att blanda klart direkt när bebisen blir hungrig.
Nappflaska med bred öppning. Ju bredare öppning, desto lättare blir det att dosera rätt mängd i flaskan utan att råka spilla pulver över halva köksbänken samtidigt. En bred öppning gör ofta att dinappen blir bredare, vilket kan vara bra att ha i åtanke beroende på vad bebisen föredrar att använda.

Nät för klumpfri blandning. En del flaskor har ett smart extra lock i form av ett plastnät på insidan för att minska risken för att det ska bildas klumpar när man blandar pulver och vatten.
Portabel flaskvärmare. Världens bästa grej enligt vissa och överkurs enligt andra – men en nappflaska med extern portabel flaskvärmare är onekligen en smidig produkt för den som vill spara både tid och energi på nätterna eller på resan. De portabla fungerar lite olika men grundidén är att de värmer vätskan flaskan till en jämn temperatur från utsidan, utan spill och kladd.

Nappflaskor i diskmaskin. Det är viktigt att hålla en god hygien när man matar med flaska, speciellt under barnets första månader. Att kunna köra delarna i diskmaskin underlättar verkligen då. Vissa dinappar kan diskas i maskin upp till en viss maxvärme, andra ska kokas i en kastrull eller en sterilisator anpassad för ändamålet.

Här kan man läsa mer om att rengöra och sterilisera nappar och nappflaskor: https://www.cleanipedia.com/se/familj/lar-dig-sterilisera-nappar-och-nappflaskor-hemma.html

3. Olika storlekar på nappflaskor

En nyfödd bebis har en väldigt liten magsäck där det inte får plats mer än några centiliter åt gången, och därför finns det inte heller någon anledning att ha någon större flaska i början. En storlek på 60-125 ml brukar vara ett bra riktmärke för de första nappflaskorna. När barnet har blivit några månader äldre brukar 260 ml vara lagom fram till ungefär sex månaders ålder då flaskor runt 330 ml passar bra. Hur många flaskor man behöver köpa totalt beror lite på hur ofta man matar och vilka möjligheter det finns att hinna rengöra dem mellan varven, men tre mindre och tre större flaskor är oftast lagom under det första halvåret.

För den som använder en manuell eller elektrisk bröstpump för att tömma brösten på mjölk kan det passa bra att köpa extra nappflaskor som passar till den pump som man har tänkt använda. På så vis går det lätt att snabbt kunna mata direkt från nappflaskan utan att behöva hälla över från en annan behållare, och det blir även enklare att spara pumpad mjölk direkt i flaskan.

Utgångna produkter

0 5 3.5 1

NUK Nature Sense Glas

Tålig och fin nappflaska av glas med bred öppning för ersättning och välling

Prisklass: Premium Material: Härdat glas Exempel på tillgängliga storlekar: 120 ml, 240 ml Rengöring i diskmaskin: Ja Mikrovågsugn: Ja
NUK Nature Sense Glas

NUK Nature Sense finns i två versioner - en vanlig nappflaska i plast och Nature Sense Glas. Glasflaskan är tillverkad av härdat glas och kan använda på precis samma sätt som nappflaskan av plast. Nature Sense flaskorna delar samma dinapp. Det är en stor och mjuk dinapp som är särskilt utformad med flera öppningar, för att återskapa samma drickflöde som när barnet ammar.

Värt att känna till om dinappen för Nature Sense är att den har ett upp och ett ned när barnet har nappen i mun. Det innebär att det blir lite bökigare att säkerställa att nappen är vänd åt rätt håll när man ska mata i mörker. Vissa barn klickar direkt med nappen och föredrar den, medan andra behöver en inlärningsperiod eller inte fastnar för den alls.

Nappflaska NUK Nature Sense Glas

Fräsch nappflaska av tåligt glas
NUK Nature Sense Glas är en tålig nappflaska. Det härdade glaset tål uppenbarligen att tappas i golvet, åtminstone från låga höjder. Att flaskan är av glas gör den lite tyngre att hålla i, vilket kan påverka om små barn ska hålla flaskan själv. Den kan också kännas lite hård och omysig att greppa om. Flaskan form är kort och bred. Öppningen är därmed också bred. Det gör det lätt att dosera ersättningspulver eller välling i flaskan.

Den breda öppningen ihop med det härdade glaset, gör nappflaskan lätt att rengöra och NUK Nature Sense känns lika fräsch även efter några månaders daglig användning. Designen är fin i all sin enkelhet. För den som är ute efter en flaska av glas, och vars barn kommer överens med dinappen, så är NUK Nature Sense Glas en påkostad nappflaska man blir riktigt nöjd med.

Bred öppning, tillverkad av glas, enkel att hålla ren, tåligt material, fin design
Speciell dinapp som inte gillas av alla barn, tyngre än plastflaskor
0 5 3.5 1

Petitepal Click’n Feed

Nappflaska med inbyggd uppvärmning, passar perfekt för flaskmatning med ersättning

Material: BPA-fri plast, dinapp i silikon Tillgängliga storlekar: Uppgift saknas Rengöring i diskmaskin: Ja Kan användas i mikrovågsugn: Nej
nappflaska Petitepal Clickn Feed

Petitepal Click’n Feed är nappflaskan som ska göra matandet mindre bökigt för alla föräldrar till barn som dricker ersättning eller välling. Flaskan utgörs av två delar, en för vattnet och en för ersättningspulvret. Click’n Feed har en inbyggd flaskvärmare, som drivs med USB och som håller vattnet 37 grader varmt - perfekt drickvänligt. När bebisen blir hungrig klickar man på flaskan, varpå pulvret blandas vattnet och efter en snabb omskakning är man redo att mätta det hungriga barnet.

Flaskan har ett något termosliknande utseende, men designen är tilltalande i en fin färgskala och med detaljer som känns exklusiva. Den tvådelade funktionen gör att den är större till formen och känns en aning mer otymplig än andra nappflaskor. Den är dock smal nog att vara greppvänlig. Click’n Feed har även två mjuka och bekväma handtag som är perfekta för barnet som kan hålla flaskan själv.

BiT Clicknfeed nappflaska

Click’n Feed utgörs av sju delar, varav flera små, något som gör flaskan lite knepig att diska. Lyckligtvis kan de flesta delarna rengöras i diskmaskin, men inslagen av mjukare material gör ändå att diskandet är lite mer krävande än man skulle önska. Dinappen som kommer med flaskan har storlek M, vilket är något underdimensionerat för lite större barn som förväntar sig ett snabbare flöde.

De största fördelarna med Petitepal Click’n Feed är hur mycket tid man sparar, något som framför allt känns guld värt om nätterna eller när man är ute på språng med sitt barn. Flaskan är relativt dyr, vissa funktioner är lite otydliga exakt hur de ska användas och utbudet av olika storlekar - både på flaska och på dinapp - är mycket litet. Men för den trötta föräldern som vill maxa sömnen och minska hungerskriken så är Petitepal Click’n Go en riktig räddare.

Värmehållande funktion, mjuka handtag, smart klickfunktion, möjliggör snabb matning
Osmidig att diska, behövs fler storlekar på dinappen, stor och klumpig
0 5 3 1

Tommee Tippee Anti Colic

Något svårrengjord men bekväm nappflaska, för barn som gillar mjuka dinappar

Prisklass: Mellan Material: BPA- och ftalatfri plast, dinapp av silikon Exempel på tillgängliga storlekar: 150 ml, 260 ml, 340 ml Rengöring i diskmaskin: Ja Mikrovågsugn: Ja
Tommee Tippee Anti Colic

Tommee Tippee Anti Colic beskrivs av en testfamilj som ”nappflaskornas Gadget Boy”. Det är onekligen sant att flaskan kommer med en generös mängd tillbehör och delar: dinapp, flaska, lock, den tredelade antikolikmekanismen samt en liten diskborste avsedd för att rengöra det sugrör som ska förhindra att barnet sväljer luft i onödan.

Nappflaskans utseende får blandade reaktioner. Man enas dock om att timglasformen på Tommee Tippee Anti Colic skapar ett mycket bekvämt grepp. Flaskan marknadsförs som bröstlik och det är inte svårt att förstå varför. Den stora, rundade dinapp i silikon har onekligen likheter med ett bröst. Dinappen ska vara extra mjuk, vilket stämmer, men det gör den tyvärr också extra känslig för bitmärken. Och så snart märken uppstår måste dinappen bytas ut.

Kräver en del jobb för att diskas
En stor fördel med Tommee Tippee Anti Colic är den breda öppningen, som verkligen underlättar för att minska spill om man ska fylla på med ersättning eller välling. Men när nappflaskan är urdrucken upptäcker man snabbt den främsta nackdelen - rengöringen. Alla små delar som ska tas isär för att diskas innebär mer jobb än man egentligen vill utföra.

För ett av barnen som testar flaskan blir den runda dinappen en absolut favorit, medan andra bebisar tvärvägrar att dricka. Som vanligt är det individuellt hur en nappflaska tas emot av barnet som ska använda den. Men har man ett barn som gillar den stora, mjuka dinappen hos Tommee Tippee Anti Colic, och är okej med att rengöringen är lite halvbökig, så får man en bekväm nappflaska med ett skönt grepp.

Bred öppning, bekvämt grepp, extra mjuk dinapp, särskild diskborste medföljer
Många små delar, bökig att rengöra, dinapp känslig för bett