Amningskudde: 8 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Oktober 2023

Vill du sitta mer bekvämt när du matar din bebis? Vi har testat ett brett urval amningskuddar, från märken som Bbhugme, Doomoo och Ikea. För att en amningskudde ska kunna utses till bäst i test måste den ge bra avlastning för armar och rygg, vara bekväm för bebisen och lätt att rengöra.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Amningskudde

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alla tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Våra testare utgörs av gravida och nyblivna föräldrar som ammar eller flaskmatar sina barn. De kommer att få använda och utvärdera amningskuddens design och funktioner utifrån följande frågeställningar:

Användning: Vilka olika användningsområden har kudden, är den enkel att positionera och ger den bra stöd för förälder och barn?

Design: Är amningskudden stilrent designad, är formen praktiskt och är instruktionen för användning tydlig?

Funktion: Är klädseln avtagbar, är materialet ekologiskt, är amningskudden enkel att tvätta och kan den även användas till något annat än vid matning?

I recensionerna relaterar vi testpersonernas åsikter med amningskuddens pris, vilket sedan utgör grunden för produkternas omdömen. 


Fler tester av produkter för nyfödda:

Nappflaska

Bedside Crib

Babysitter


Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:

Barnvagnar

Babyskydd

Bärsele

Bärsjal

Spjälsäng

Babyvakt

0 5 4.5 1

1. Doomoo Amningskudde Medium BÄST I TEST AMNINGSKUDDE

Prisvärd amningskudde som är precis lagom fast och enkelt kan rengöras i tvättmaskin

Innehåll: EPS-kulor av polystyren Överdrag: 5% elastan och 95% Oeko-Tex Standard 100-certifierad bomull Tvättråd: Maskintvätt 30 grader för både kudde och överdrag

Doomoo tillverkar två varianter av amningskudde. Den större kallas Large, och fungerar som både gravid- och amningskudde. Den lite mindre kallas Medium, och är avsedd som ett stöd vid amning eller flaskmatning. Doomoo Amningskudde Medium finns tillgängliga i ett brett utbud av färger och mönster. Skulle man tröttna, kan man dessutom köpa ett nytt överdrag till sin amningskudde.

Trots att den känns så härligt mjuk så ger Doomoo Amningskudde ett bra stöd för armarna, vilket avlastar både rygg och axlar. Kudden har en hästskoliknande form, och upplevs enkel att forma runt kroppen så att bebisen kan ligga tillräckligt nära, på en bra höjd. Den glider inte i väg, trots att den inte kan knytas fast, utan stannar i det läge man positionerat den.

Superlätt att rengöra hela amningskudden i tvättmaskin

Doomoo Amningskudde är fylld med små EPS-kulor, som ger kudde en bra fasthet. Skulle den börja kännas tom efter en längre tids användning, exempelvis om man använt den flitigt med flera barn, så går det att fylla på med nya kulor. Kulorna prasslar inget och det mycket mjuka, lena överdraget gör Doomoo Medium till en kudde man känner sig helt bekväm med att ha direkt mot bebisens bara hud.

Ett stort plus med kudden är att både överdrag och innerkudde kan tvättas i maskin. Det gör att amningskudden enkelt kan fräschas till, hjälpsamt om man har en kräkbebis eller om blöjan skulle lyckas. Förutom som stöd när man matar sin bebis i famnen kan kudden även funka som sittstöd när barnet blivit lite större. Doomoo Amningskudde Medium upplevs som mycket prisvärd, och uppfyller alla önskemål man kan tänkas ha på en amningskudde.

Doomoo Amningskudde Medium

Perfekt konsistens, mjukt och mysigt överdrag, hela kudden kan maskintvättas
Funkar ej som gravidkudde
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. IKEA Len BÄSTA BILLIGA AMNINGSKUDDE

Prisvärd och tvättbar amningskudde, passar den som vill ha ett rejält fast stöd

Innehåll: 100% återvunnen hålfiber polyester Överdrag: 55% lyocell, 45% bomull Tvättråd: Maskintvätt 60 grader, kan torktumlas

IKEA lägger inte tid på onödiga krusiduller, så det är inte förvånande att möbelvaruhusets amningskudde är väldigt mycket rakt på sak. IKEA Len har en klassik formgivning. Klädseln är av ett mjukt, oglansigt tyg med lite friktion. Det finns också ett extra överdrag att köpa till, men Len kan användas som den är.

Fyllningen är rejält fast och stabil, något som uppfattas som mycket positivt när det kommer till amningskuddens förmåga att ge ett bra stöd vid matningen. Kudden kan inte fästas runt kroppen när man ammar eller flaskmatar, men den är rätt tight i sin cirkelform och glider inte iväg. Sitter man i en soffa kan det ibland bli så att kuddens ändar inte får plats att nå runt sidorna, varpå kudden trycks fram. Men det kan avhjälpas om man vinklar ändarna uppåt mot soffryggen.

Bra köp för förstagångsföräldrar

Len känns också bekväm för bebisen att vila emot. När babyn är liten kan man vilja fylla ut mellanrum mellan kudde och kropp med en filt, men detta är ett mindre problem med IKEA Len än med många andra amningskuddar. Enda nackdelen som finns att nämna är att Len är till för matning, formen är inte gjord för att funka som stöd i sängen för gravidmagen.

Tyger har en förmåga att suga åt sig fläckar, och ser snabbt lite solkig ut. Så det är ett stort plus för att IKEA Len, både själva kudden och klädseln, kan tvättas i maskin, och torktumlas. Väger man in amningskuddens pris råder det inga tvivel om att IKEA Len är ett riktigt smart köp för nyblivna föräldrar.

Mycket prisvärd, lätt att tvätta, fast format, ger bra stöd för förälder och barn
Otymplig att förvara, funkar ej under graviditeten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Vinter & Bloom Meadow

Fast amningskudde som kan knytas fast runt kroppen, så den aldrig kan glida i väg

Innehåll: Oeko-Tex-certifierad polyester Överdrag: GOTS-certifierad 70% ekologisk bomull / 30% linne Tvättråd: Överdraget maskintvätt 40 grader, innerkudden handtvätt

Vinter & Bloom Meadow är en amningskudde som kan knytas fast runt kroppen. Kudden har ett avtagbart överdrag av bomull och linne, i ett smakfullt mönster i äldre romantisk stil. Den totala avsaknaden av barnsliga detaljer gör att amningskudden känns designad för att smälta in som en av många kuddar i ett hem. På kudden finns två fickor, som kan vara praktiskt för tillbehör om man flaskmatar, eller att ha barnets napp i.

Meadow har samma böjda form som många andra amningskuddar, och på kuddens ändar finns knytband. Väl fastknuten runt kroppen så ger denna kudde ett väldigt stabilt stöd, och eftersom den följer med när man rör sig i soffan så funkar den fint att använda i många olika sittpositioner.

Amningskudde som knyts fast runt kroppen

Knytbanden är tyvärr ganska korta, vilket gör att Vinter & Bloom Meadow inte lär funka med alla kroppar. Att den ska knytas kräver även lite planering. Antingen får man lämna Meadow hopknuten och trä den över kroppen, eller så får man lägga ifrån sig barnet så man kan använda båda händerna för att knyta ihop den när det är dags att amma. Uppknuten upplevs Vinter & Bloom Meadow ge ett sämre amningsstöd, då den inte är särskilt följsam eller anpassningsbar.

Att överdraget innehåller linne ger en rejäl känsla i materialet, men tyget kan känns lite strävt på samma gång. Meadow har en hög fasthet på stoppningen, och för den som behöver maximal avlastning för armar och axlar så finns det att hämta i denna amningskudde. Knytfunktionen tillför mycket, samtidigt som den på sätt och vis gör kudden mer komplicerad. Vill man ha en fast amningskudde som aldrig kan glida i väg, så är Vinter & Bloom Meadow rätt val.

Vinter & Bloom Meadow

Ger mycket bra stöd, kan knytas runt kroppen, tilltalande design, god kvalitet på materialet
Passar inte alla kroppar, fungerar mindre bra uppknuten, tyget känns lite strävt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Bbhugme amningskudde

Smidig amningskudde som kan regleras i fasthet och knyts ihop bakom ryggen

Innehåll: EPS-kulor Överdrag: Oeko-Tex Standard 100-certifierad bomull Tvättråd: Överdraget kan tvättas i 40 grader

Bbhugme amningskudde är ett mindre och smidigare alternativ till den stora, kombinerade gravid- och amningskudden från samma märke. Kudden är rak i modellen och utgörs av fyra delar. Dels själva innerkudden, som är fylld med små silikonkulor. Dels överdraget, ett tubformat tygstycke som finns tillgängligt i flera olika färger. För att hålla innerkudden på plats i överdraget, och som ett sätt att reglera hur fast amningskudden ska vara, så medföljer två silikonringar som överdragets ändar ska träs genom.

När Bbhugme amningskudde ska användas så kan den hållas på plats runt kroppen genom att man knyter ihop den bakom ryggen. Detta fungerar lite olika väl beroende av hur ens kropp ser ut. Är man ganska smal och liten så tenderar silikonringarna att också hamna bakom ryggen, vilket gör det en aning obekvämt att luta sig bakåt.

Smidig amningskudde för första tiden med bebis

Amningskudden är väldigt mjuk och mysig. Materialet är precis vad man gärna vill ha både mot sin och mot bebisens hy och att den är fylld med kulor gör att den lätt kan formas efter kroppen. Tanken är nog att Bbhugme amningskudde ska vara smidig att ha med sig, en transportväska medföljer. Men en nackdel blir att den känns något för smal och när bebisen blir större hade vi önskat att kudden varit lite bredare.

Även om den inte är tänkt att användas under graviditet så kan den såklart användas som stöd även då. Tack vare den raka formen har Bbhugme amningskudde fungerat som utmärkt hjälp vid liggamning, genom att den placeras bakom den egna ryggen – så man inte behöver balansera på sidan. Totalt sett så är Bbhugme amningskudde en väldigt fin och kvalitativ produkt men eftersom att den ganska snabbt upplevs som lite för smal för att ge barnet en bra liggyta vid amningen så känns användningstiden något för kort i förhållande till priset.

Bbhugme amningskudde

Mjukt och mysigt material, formbar, kan även användas som stöd vid liggamning
Svår att knyta på grund av silikonringarna, lite för smal
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Vinter & Bloom Amningskudde

Klassisk amningskudde med rejäl och mjuk stoppning samt avtagbart överdrag

Innehåll: Oeko-Tex®-material Överdrag: 100% Oeko-Tex-certifierad bomull Tvättråd: Maskintvätt 40 grader

Vinter & Bloom amningskudde är en stor, välstoppad amningskudde som finns tillgänglig i flera olika färger och mönster. Till formen är den böjd och har samma utseende som många andra klassiska amningskuddar. Fyllningen påminner om samma känsla som vadd, det är alltså inte småkulor inuti i den.

Överdraget är tillverkat av ringspunnen bomull och kan öppnas upp med dragkedja om det behöver tas loss och tvättas. Materialet känns mjukt mot barnets kropp. Dessvärre har yttertyget en tendens att dra åt sig både hårstrån och damm, även om detta minskar något efter att tyget har tvättats. De ljusa färgerna i Vinter & Blooms Nordic Leaf-serie är väldigt stilrena och vackra att se på. Mitt på amningskudden finns ett bärhandtag, praktiskt både får när man ska ha kudden med sig och om man vill förvara den hängandes.

Prisvärd amningskudde som ger bra stöd

Tack vare sin rejäla men samtidigt lagom mjuka stoppning så ger Vinter & Bloom Amningskudde väldigt bra stöd när man ska mata sitt barn. Användningstiden förlängs dessutom av att den också fungerar som sovstöd för den tunga magen under graviditeten. Den kan även vara ett stöd för bebisen som ska lära sig sitta, som då både får hjälp att hålla balansen och ett bra skydd om barnet ändå skulle falla bakåt eller åt sidan.

Vinter & Blooms amningskudde är lätt att använda och fungera väl för sitt syfte. Med tanke på det relativt låga priset så känns detta som ett mycket prisvärt alternativ för den som vill prova på hur en amningskudde kan avlasta ryggen och bidra till mysigare matningsstunder med bebisen.

Prisvärd, stilrena mönster och färger, rejäl men ändå mjuk stoppning, avtagbart yttertyg
Överdraget drar åt sig hårstrån och damm
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Rätt Start Amningskudde

Prisvärd amningskudde som är lätt att klämma fast bakom ryggen, finns i många färger

Innehåll: Fyllning av polyester Överdrag: 100% Organic Bomull Tvättråd: Maskintvätt 60 grader

RättStarts amningskudde är en klassisk modell, antagligen den typ av amningskudde som de flesta föreställer sig när de hör ordet. Kudden finns med flera mönster, bland annat Mumin och Pingu och är i sammanhanget relativt billig. Den har en tjockare ända, en rund spiralliknande form och avslutas i en smalare ända som ska placeras bakom kroppen. Förutom att ge support för ryggen gör detta att kudden inte kan glida iväg från kroppen.

Amningskudden är ganska mjuk men stunsig. Det är inte helt lätt att anpassa den efter kroppen då den går tillbaka sin form så fort den inte längre belastas. Samtidigt så har den funkat väl för olika kroppstyper. Mjukheten hos Rätt Start gör också att barnet kan sjunka ned ordentligt i kudden och får en mer ombonad matningsposition.

Lätt att tvätta i maskin

En riktigt liten bebis kan upplevas att hamna en aning för djup, men även det beror på den individuella kroppen och hur man sitter med kudden. Eftersom att kudden inte är jämntjock så måste man vända på den och placera om den mot kroppen om man ammar och vill byta bröst, då det krävs att barnet ligget på den tjocka änden för att hamna rätt.

Rätt Start amningskudde kommer i en smart, förslutningsbar förvaringsväska. Ytterfodralet kan inte tas av men amningskudden kan i sin helhet tvättas i maskin om olyckan skulle vara framme. Med tanke på amningskuddens pris så tycker vi att Rätt Start ger mycket för pengarna. Vi uppskattar även det mycket stora utbudet av färger och mönster. Det är dessutom roligt att man enkelt kan matcha sin amningskudde med exempelvis bäddset för spjälsängen, babygym eller badlakan för barnet.

Prisvärd, stort och varierat utbud, kläms fast bakom ryggen och glider inte
Man måste vända på kudden om man ammar och ska byta bröst, lite för mjuk för de riktigt små barnen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

7. Ergo Baby Amningskudde Natural Curve

Fast amningskudde vars form ger bra support, med bekvämt och tvättbart överdrag

Innehåll: PU och polyester Överdrag: Bomullspoplin och polyester Tvättråd: Överdraget kan maskintvättas i 40 grader

ErgoBaby Natural Curve är den av amningskuddarna i vårt test som sticker ut allra mest. Kudden är tillverkad av ett hårdare material, vilket ska göra att den ger ett bättre stöd än andra amningskuddar. Ett vanligt problem är just att kudden tappar i form och spänst och därmed inte kan ge den support som krävs när man ska mata sitt barn.

Hur väl ErgoBaby Natural Curve funkar beror både på hur den egna kroppen ser ut men även på hur man sitter när man ammar eller flaskmatar. Barnet får onekligen ett bra stöd för kroppen, utan att ligga obekvämt. Kuddens hårdhet gör dock att den lite för enkelt skjuter iväg från kroppen. Beroende på kroppstyp kan detta förebyggas om man lägger upp fötterna på en pall eller sitter med benen i skräddarställning.

Funkar bäst i mer upprätta positioner
 
Kuddens överdrag kan tas av, tvättas och bytas ut mot överdrag i annan färg eller till ett mönstrat fodral. Överdraget är mjuk och förblir lika fint i känslan efter att det tvättats. Själva kudden kan dock inte rengöras annat än genom att torkas av. Den fasta formen är ett plus när man ska förvara kudden. Den flyter inte ut och är därför enklare att exempelvis skjuta in under soffan eller ställa in på högkant i en garderob.

ErgoBaby Natural Curve funkar allra bäst när man sitter mer upprätt i en gungstol eller fåtölj och barnet ligger högre upp i famnen. I en låg, djup soffa med fötterna upplagda saknar vi något som håller kudden på plats. Om den bättre kunde förankras nära kroppen så tror vi att ErgoBaby Natural Curve trots sitt ganska höga pris och sin annorlunda kan bli ett stabilt och populärt alternativ till den traditionella amningskudden.

Fast form med bra support för barnet, bekvämt överdrag som är enkelt att tvätta
Glider bort från kroppen i vissa positioner
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

8. NG Baby Amningskudde Basic

Stor amningskudde, stoppad med EPS-kulor, som även fungerar som sovstöd för gravida

Innehåll: Styrolitkulor (EPS) Överdrag: 80% bomull, 20% polyester Tvättbar: Yttertyget kan maskintvättas i 40 grader

NG Baby Amningskudde Basic är precis som namnet anspelar på en enklare amningskudde. Kudden är rätt stor, och konstruerad i en böjd form för att vara enklare att drapera runt kroppen. Viker man ut amningskudden så är den hela 100 cm lång. Det innebär att NG Baby Amningskudde Basic även fungerar fint att använda som gravidkudde. För att avlasta kroppen så kan man placera kudden mellan knäna och in under magen.

Kudden är konstruerad av ett lite tåligare tyg, som känns rejält och upplevs enkelt att torka av. Skulle man råka kladda ned amningskudde mycket, exempelvis om blöjan läcker, så går det att ta av överdraget helt. Blixtlåset sitter dolt under en tygkant, vilket gör att det inte kan skava mot kroppen om man använder kudden i sängen. Stoppningen, som utgörs av EPS-kulor, kan inte tvättas. Men överdraget kan köras i maskin på 40 grader.

Stor amningskudde som även fungerar under graviditeten

Som amningskudde kan NG Baby Amningskudde Basic känns lite överdimensionerad, åtminstone med en nyfödd bebis. Tanken med amningskudden är att man ska placera den smalare delen bakom ryggen, som ett svankstöd. Det fungerar också väl, och känns bekvämt under matningen. Den bredare delen placerar man i sitt knä, och sedan kan barnets kropp vila mot kudden medan man ammar eller flaskmatar.

NG Baby Amningskudde Basic

Det hade varit önskvärt med lite mer stoppning i NG Baby Amningskudde Basic. Som det är nu upplevs kudden lite för löst stoppad för att kunna ge ett fullgott stöd, åtminstone med en liten bebis som behöver komma högre upp. Om man däremot upplever andra amningskuddar som för hårt stoppade, så är det positivt att NG Baby Amningskudde Basic är betydligt mer formbar. Är man osäker på hur mycket kommer använda amningskudde, men vill ha en stödkudde under graviditeten, så kan NG Baby Amningskudde Basic funka bra.

Skönt stöd bakom ryggen, enkelt att tvätta, kan använda som sovstöd under graviditet
Ger inte tillräckligt mycket stöd vid amning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör alla tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Våra testare utgörs av gravida och nyblivna föräldrar som ammar eller flaskmatar sina barn. De kommer att få använda och utvärdera amningskuddens design och funktioner utifrån följande frågeställningar:

Användning: Vilka olika användningsområden har kudden, är den enkel att positionera och ger den bra stöd för förälder och barn?

Design: Är amningskudden stilrent designad, är formen praktiskt och är instruktionen för användning tydlig?

Funktion: Är klädseln avtagbar, är materialet ekologiskt, är amningskudden enkel att tvätta och kan den även användas till något annat än vid matning?

I recensionerna relaterar vi testpersonernas åsikter med amningskuddens pris, vilket sedan utgör grunden för produkternas omdömen. 


Fler tester av produkter för nyfödda:

Nappflaska

Bedside Crib

Babysitter


Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:

Barnvagnar

Babyskydd

Bärsele

Bärsjal

Spjälsäng

Babyvakt

Fem saker att tänka på innan du köper amningskudde

Innan du köper en amningskudde så är det bra att fundera över vid vilka tillfällen du vill kunna använda kudden. Ska amningskudden även funka som gravidkudde så finns det färre modeller att välja mellan och dessa kostar i sin tur ofta mer. Men vill man bara ha lite stöd under armen när man matar sin bebis i soffan, så kan det räcka långt med en billigare variant. 

1. Användningsområde för amningskudden

Användningstiden för en amningskudde kan vara längre än man först tror. Många amningskuddar kan nämligen användas till så mycket mer än amning. 

Under graviditet: En del amningskuddar är större i modellen och kan fungera som ett avlastande stöd för en värkande rygg och stor, tung mage när man sover. En del modeller är långa och raka, medan andra är böjda som en båge som kan bäddas in tight mot kroppen. Större gravidkuddar kan ibland vara att föredra som amningskudde om man har tvillingar, då barnen ryms bättre på kudden då.

För amning och flaskmatning: Oavsett hur man matar sin bebis så kan det snabbt bli slitsamt för rygg och nacke att hålla barnet korrekt medan det äter. Amningskudden är ett avlastande stöd både för den som ammar och den som matar med flaska, och de flesta amningskuddar fungerar lika bra för olika storlekar på förälder och barn.

Träna nacken och som sittstöd: Amningskudden kan även användas som hjälpmedel när bebisen blivit lite större. En mjukare amningskudde blir ett bra underlag när barnet ska träna nacken, genom att man lägger bebisen på mage på den mjuka kudden. När barnet senare börjar träna på att sitta kan man placera amningskudden runtom, så barnet landar mjukt om det tappar balansen och faller bakåt eller åt sidan.

2. Amningskudde under graviditeten

Vill du kunna använda din amningskudde som gravidkudde så bör du välja en modell särskilt utformad för det syftet. Gravidkuddar ser för det mesta ut som en stor amningskudde. Vissa amningskuddar är anpassningsbara i fasthet och form, och kan ändras i storlek utifrån hur kudden ska användas, så att den känns bekväm oavsett om man ska sova eller mata en bebis med hjälp av kudden. Ett bra exempel är Najells gravidkudde, som utgörs av två mindre amningskuddar i samma fodral.

3. Rengöring av amningskudden

Räkna med att din amningskudde snabbt kommer bli skitig. Bebisar gör mycket fläckar, och alla som någonsin försökt äta samtidigt som barnet äter kan intyga att även det leder till en del spill. Om du vet med dig att du lätt vill kunna rengöra din amningskudde, så är det bra att känna till att långt ifrån alla amningskuddar kan tvättas i tvättmaskin. De flesta amningskuddar kan delas in i en av tre kategorier: 

Kan ej tvättas i maskin: Amningskuddar som inte kan tvättas alls brukar gå att skölja av i duschen eller eventuellt tillåter tvättrådet en enkel handtvätt. Torktiden kan dock var lång, vilket gör att man behöver klara av några matningar utan kudden.

Kan delvis tvättas: Det är vanligt med amningskuddar som har ett avtagbart fodral som kan tvättas i maskin, medan själva kudden endast får torkas av på ytan. Vid enklare spill, om bebisen dräller lite med bröstet eller flaskan, så räcker detta för att hålla kudden fräsch.

Kan tvättas i maskin: Har man en kräkbebis som kräks ofta och mycket, och det kan vara större volymer än vad man föreställer sig, så är en amningskudde som får köras i tvättmaskin ett stort plus. Då slipper man risken att kudden suger åt sig kräk och snabbt börjat lukta surt.

4. Amningskuddens material

Det finns amningskuddar av många olika material, med olika egenskaper. Vilket material som passar dig bäst beror lite på vilken känsla och fasthet du föredrar hos en amningskudde. 

EPS-kulor: En amningskudde med EPS-kulor är ofta mer formbar och kan anpassas runt kroppen. En del kuddar med EPS-kulor kan knytas åt, så man kan få mer eller mindre fasthet. Kuddar som inte kan knytas åt kan ibland upplevas bli för mjuka och slappa efter en tids användning.

Polyester: En amningskudde med stoppning av polyester är ofta lite mer fast i känslan och ger därmed ett bra stöd även med ett tyngre bebis. För att kunna mata bekvämt är det viktigt att barnet stabilt hålls uppe till bröstet eller flaskan. Hårdare kuddar kan dock vara mer benägna att glida ur knäet på dig.

Uppblåsbar: En uppblåsbar amningskudde ger ett pålitligt och rejält stöd, för den som gillar hög fasthet. I och med att den uppblåsbara kudden kan tömmas på luft så blir den väldigt liten när den inte användas, ett tips till den som vill ta med amningskudden på resa.

5. Amningskuddens design

Minst viktigt men inte helt utan betydelse är amningskuddens design. Då de flesta amningskuddar är stora och mer eller mindre otympliga i formen så är de svåra att gömma undan. Addera till det att man aldrig vet när barnet vill äta nästa gång och därför ofta uppskattar att alltid ha amningskudden nära till hands. Sammantaget upplever många det värt att välja en amningskudde med en färg som matchar soffan eller annan inredning i hemmet. Men en sak är säker - bebisen bryr sig inte om hur amningskudden ser ut, bara hen får äta och att få vara föräldrarna nära.


När man ska mata sitt nyfödda barn, oavsett om barnet ammas eller ges flaska, så märker man snabbt av att det sliter på kroppen att sitta länge i samma position och balansera en bebis i sina armar. Med en bra amningskudde får man inte bara stöd för sin egen del utan får även hjälp med att placera bebisen i en korrekt position för amning - vilket kan vara extra svårt om man ska ge sig på konsten att amma tvillingar. Med en bra amningskudde kan man ha sitt barn hud mot hud men samtidigt få en hand över för att hålla i flaskan eller klappa en liten kind. Huruvida en amningskudde är ett nödvändigt eller onödigt tillbehör finns det förstås många olika svar på, lika så hur man gör med en amningskudde och hur länge den ska användas. Det får vara upp till varje person att svara ja eller nej för sig själv kring hur behovet av en amningskudde ser ut. Att köpa en amningskudde behöver inte heller vara en dyr investering. Det finns billiga varianter och med en bra instruktion som hjälp kan ett tips vara att sy själv, online finns flera olika mönster att tillgå och även råd kring val fyllning mellan kulor, dinkel eller vadd, och hur man bäst får fram sin egen design på kudden.

I vårt test av amningskuddar har vi inkluderat modeller som går att köpa hos välsorterade återförsäljare. En amningskudde kan vara stor eller liten, några amningskuddars är stoppade så att kudden blir hård eller har en fast, ergonomisk form medan andra är mer mjuka. En del med en fyllning av kulor, och därför mer formbara efter kropp och behov. En del amningskuddar är formade så att de även ska ge stöd för ryggen medan andra framför allt ger support för armarna. Några av amningskuddarna har avtagbara klädsel för enklare rengöring av enbart fodralet, medan andra kan tvättas i sin helhet. Ett tips kan också vara ett använda ett örngott eller något annat tyg som överdrag, så är kudden enklare att hålla fräsch. Eftersom att det är vanligt att amningskuddar även får jobba dubbelt som stöd för bebisen som försöker lära sig att sitta upp så har vi i testet i viss mån inkluderat andra typer av användning, som ett stöd i sängen eller kanske som ett babynest. Några modeller av amningskudde är dessutom tänkta att börja användas redan under graviditeten. Som gravidkudde kan amningskudden exempelvis ge ett stöd för den växande magen om man vill sova på mage eller att ha mellan benen om man sover på sidan. För den som fött med kejsarsnitt och har smärtor i ärret kan amningskudden vara ett skönt skydd mellan det läkande såret och sparkande bebisfötter.

I vårt test har vi inkluderat amningskuddar från några av de populäraste tillverkarna, såsom Doomoo, Rätt Start, bbhugme och Ergo Baby. Vi har även vägt in amningskuddens utseende, då det är populärt med amningskuddar med motiv från exempelvis Elsa Beskows sagor, Färg- och forms klassiska mönster eller kända barnmotiv såsom Pingu, Spöket Laban, Smurfarna eller Tummen

Utgångna produkter

0 5 3.5 1

Candide Air Multirelax

Stor och stabil amningskudde med ovanligt många användningsområden

Innehåll: EPS-kulor Överdrag: Oeko-Tex Standard 100-certifierad bomull och 30% polyester Tvättråd: Överdraget kan maskintvätt i 30 grader
Candide Air Multirelax

Candide Air Multirelax är en stor och rejäl amningskudde. Den kan förutom som stöd vid matning också kan användas under graviditeten, samt senare som ett slags babysitter för bebisen. Kuddens konstruktion sticker ut. Den är till hälften fylld med ett lite fastare memory foam-skum. Den andra hälften är mjukare och mer formbar, med en fyllning av små EPS-kulor.

Rejäl kudde som kan användas om sovstöd
Candide Air Multirelax har ett överdrag med två olika sorters struktur. Den ena sidan är grå med en räfflad yta. Den andra sidan är av vit, mönstrad trikå. Det räfflade tyget har efter några månaders användning blivit noppigt och kudden ser mer använd ut än vad den faktiskt är. I övrigt håller den sig i fint skick och när överdraget tvättas i maskin så blir det helt rent igen.

Candide Air Multirelax 1

Det här är en amningskudde som är tänkt att kunna användas som sovstöd när man är gravid. Den böjda kudden rätas ut till en mer raklång position och kan placeras mellan knäna. Kudden känns dock lite för kompakt för att bekvämt kunna stoppas in under en tung gravidmage. Plastknapparna för sitsen är dessutom inte så sköna mot huden.

Kan göras om till babysitter
När barnet är fött och det är dags att börja mata så ger Candide Air Multirelax ett tryggt stöd för bebisen. Det enda som saknas för maximal stabilitet är möjligheten att delvis kila fast kudden bakom ryggen. Fyllningen av skum förhindrar dock detta. Kudden tar även upp en del plats, men sitter man i en rymlig soffa är den ett utmärkt stöd och sällskap vid bebisens matstunder.

Som babysitter är Candide Air Multirelax kanske inte riktigt lika klockren. Kudden viks då ihop och ett litet säte fästs. Placeras den på golvet blir den snabbt smutsig och då vill man ogärna ha den i soffan senare. Men som ett tryggt ställe att placera bebis på i sängen medan man gör sig i ordning för dagen funkar det bättre. Och överlag är Candide Air Multirelax en bra och multifunktionell amningskudde.

Bra storlek, ger bekvämt stöd vid matning, flera olika användningsområden
Lite för stel för stöd under gravidmagen, blir snabbt noppig
0 5 4.5 1

Doomoo Amningskudde

Mycket bekväm amningskudde som ger bra stöd och har lång användningstid

Prisklass: Mellan Innehåll: EPS-kulor av polystyren Överdrag: 5% elastan och 95% Oeko-Tex Standard 100-certifierad bomull Tvättbar: Ja, överdrag och kudde kan tvättas i 30 grader Storlek: Amningskudde samt Amnings- & gravidkudde Användning under graviditet : Ja
Doomo Amningskudde Giraff Gra 1

Doomoos amningskudde finns i två olika storlekar. Den lite mindre varianten är en renodlad amningskudde att använda när man matar sitt barn - givetvis oavsett hur matande går till. Den större varianten kan även den användas som stöd när man ska mätta sin hungriga bebis. Men den är också utformad för att kunna användas redan under graviditeten, som ett bekvämt sovstöd i sängen för den växande magen och en värkande rygg.

Genomtänkt uppdatering och hög komfort

Doomoo har gjort ett bra jobb med att förädla amningskuddarna. De nya versionerna har mjuka överdrag som ger högsta komfort, utan vassa sömmar eller lappar placerade så det skaver. Vid kräks (eller spill, alla vet att man blir hungrig av att se andra äta) så är det lätt att ta av överdraget och tvätta i maskin.

amningskuddar doomoo 1

Fyllningen, som utgörs av EPS-kulor, gör Doomoos kuddar mjuka utan att vara för lösa. Konsistensen är väldigt väl kalibrerad, kudden kan dessutom fyllas på om den skulle bli slapp med tiden. En ätande bebis stöttas stabilt upp mot kroppen men upplevs samtidigt ligga bekvämt och ombonat. Kudden kan inte fästas runt kroppen men håller sig på plats. För lite större bebisar är Doomoos kuddar perfekta som sittstöd.

Högt prisvärde tack vare lång användningstid

Den lilla amningskudden är något bättre när man matar en nyfödd, liten bebis. Då upplevs den stora kudden en aning otymplig. Den kan också vara lite för stor om man vill mata i en fåtölj där sittutrymmet är tight. Samtidigt upplevs lilla amningskudden som snabbt urvuxen om man får en stor bebis som lägger på sig vikt i rask takt.

Båda storlekarna på Doomoo Amningskudde är uppskattade. Men det är tydligt att det är den stora Domoo Gravid- och amningskudde som är det bästa valet. Priset är högre, men användningstiden är betydligt längre. Det finns dessutom en stor chans att man vill behålla Doomoo som stöttande kudde i sängen långt efter att bebisen blivit stor. Bättre betyg än så kan man knappast få.

Perfekt konsistens, mjukt överdrag, lång användningstid, mycket prisvärd
Stora kudden upplevs lite otymplig med en liten nyfödd
0 5 4 1

Bbhugme

Snygg och fräsch amningskudde med smarta funktioner och riktigt lång användningstid

Prisklass: Premium. Material: Oeko-Tex certifierad. Innehåll: EPS-kulor. Överdrag: Bambu. Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader, kudden kan sköljas i vatten. Storlek: Onesize. Användning under graviditet : Ja.
Bbhugme toppresultat

Bbhugme är en amningskudde som nyligen lanserats och ser ut lite som en stor, härlig prinskorv. Kudden är utvecklad för att både förälder och barn ska ha en ergonomiskt korrekt ställning vid matningen. Bbhugme är tänkt att kunna användas från dag ett av graviditeten och egentligen ända in i småbarnsåren, då den kan dubbeljobba som saccosäck.

Amningskudden är fylld med EPS-kulor som gör den formbar utan att bli säckig. Hårdheten kan dessutom justeras enkelt genom att ändspännen kan dras åt eller släppas ut. På så sätt är det mycket enkelt att få Bbhugme precis som man vill ha den, och kudden blir snabbt varmt uppskattad av såväl gravida som spädbarnsföräldrar (samt av storasyskonen som gärna vill ha kudden att mysa med). Klädseln kan tas loss helt för att tvättas, och själva kudden kan duschas igenom.

Kan smidigt knytas runt kroppen
 
Amningskudden finns i ett antal olika sobra färger med bjärta ändklämmor. Dessa är även godkända för bebisen att bita på när tänderna börjat klia. När man matar med hjälp av Bbhugme kan man lägga den i en ring runt kroppen och knyta ihop ändarna, risken för glid elimineras och barnet förblir i rätt position.

Nackdelarna med Bbhugme är dels det väl tilltagna priset, dels storleken. Att kudden är stor är härligt när den används, men när den ska läggas undan så känns den väldigt otymplig. Den kommer dock i en praktisk förvaringsbag, som är smart om Bbhugme ska tas med på en resa. Till den som har plånbok stor nog för en Bbhugme törs vi nästan garantera nöjdhet, och vi tror utan tvekan att märket är här för att stanna.

Lång användningstid, bekväm för stor och liten, enkel att hålla fräsch, smarta funktioner
Dyr, otymplig att lägga undan och förvara
0 5 4.5 1

Najell gravidkudde

Stilren och flexibel gravidkudde med hög komfort och behagligt material

Innehåll: Mikrokulor Överdrag: 95% bomull, 5% spandex Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader Storlek: 175 x 58 cm (stor kudde), 90 x 50 (liten kudde) Användning under graviditet : Ja
Najell gravidkudde

Najell gravidkudde är en stilren kudde som andas skandinavisk design. Kudden består av två avlånga kuddar i ett tubformat fodral som sluts med en knut efter tycke och smak, hårdare för den som trivs med mer fasthet. Genom att ta ut en av de två kuddarna fungerar Najell Gravidkudde även som amningskudde, när bebis väl har kommit ut ur magen.

Fyra diskreta färgnyanser

Najell gravidkudde erbjuds i fyra diskreta färgnyanser, Terracotta Rouge, Olive Green, Linen Beige och Charcoal black, som för tankarna åt en yogastudio och samtliga smälter in i hemmets inredning utan att göra väsen av sig. Allt material i Najells gravidkudde är klassat som Öko-tex klass 1, vilket innebär att de innehåller minimala mängder kemikalier. Fodralet går att tvätta i maskin upp till 40 grader.

Skön mot huden och flexibel användning

Den väl tilltagna storleken på Najells gravidkudde, som blir 175 cm lång i sitt längsta läge, har uppskattats varmt under testet. Yttertyget känns lent och behagligt mot huden och fyllningen upplevs som väl avvägd, både när kudden använts som amningskudde och sovstöd vid graviditet. Stoppningen är mjuk samtidigt som den är fast nog att ge avlastning vid exempelvis foglossning. Att själv kunna bestämma fasthet efter humör och behov ökar flexibiliteten än mer.

Najells gravidkudde går inte att fästa runt kroppen, vilket egentligen är kuddens enda nackdel. Samtidigt är det en otroligt flexibel kudde som fungerat utmärkt för användning på flera olika sätt. Under testet har Najells gravidkudde uppskattats både som sovstöd, amningskudde, kantskydd vid samsovning med bebis i sängen och goskudde i soffan till familjens större barn. Samtliga familjemedlemmar ger Najells gravidkudde en rejäl tumme upp!

Behaglig mot huden, flexibel fasthet, flera användningsområden, hög komfort
Går inte att fästa runt kroppen

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

Mamarest gravid- och amningskudde

Uppblåsbar och anpassningsbar, passar den som vill ha med amningskudden på språng

Prisklass: Premium Innehåll: Uppblåsbara delar tillverkade i slitstark Ftalat fri PVC som är REACH-godkänd Överdrag: 100% ekologisk bomull Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 40 grader Storlek: Onesize Användning under graviditet : Ja
Mamarest gravid och amningskudde

Mamarest har tagit ett nytt grepp om konceptet gravid- och amningskudde, och utfallet blev en uppblåsbar modell som kan byggas om efter behov. Amningskudden utgörs av tre delar. Två uppblåsbara stora kuddar som fästs med kardborre vid kortsidorna på ett bakstycke, som även det kan fyllas med luft. Amningskuddens överdrag har en mjuk och behaglig känsla, ytan är matt med lite struktur

Under graviditeten kan Mamarest tas isär, och de stora kuddarna fungera som stöd mellan knäna och bakom ryggen. Som amningskudde kan man välja hur man vill konfigurera Mamarest. För den lille bebisen kan man välja att ha ena stora kudden som stöd för armen barnets huvud vilar mot, och den andra kudden i knät för barnet att ligga på. För lite större barn kan det räcka med de stora kuddarna som stöd för armarna och bakstycket som ryggstöd för den som matar.

Enkel att ta med sig

Fördelarna med Mamarest är hur väl amningskudden funkar för ett liv med mycket förflyttningar. Vill man få in den under vagnen, eller i resväskan om man ska åka till landet, så kan kudden lätt tömmas på luft. Genom att reglera hur uppblåst Mamarest ska vara kan man också justera amningskuddens fasthet helt efter eget tycke.

En nackdel är att kudden prasslar en del när man rör sig. En livlig bebis kan också rätt lätt sparka bort den kudden som finns vid barnets fötter. Och om matstunderna ofta drar ut på tiden, och övergår till en tupplur för barnet, så hade vi önskat mer support, så att ens båda armar och hela barnets kropp fick stöd samtidigt. Men för de lite snabbare matningarna, och för den mobila familjen, så har Mamarest gravid- och amningskudde helt klart sina poänger.

Kan byggas om, anpassningsbar fasthet, tar liten plats vid förvaring, lätt att ta med sig
Prasslar lite, begränsad avlastning för förälder och barn samtidigt
0 5 3 1

Candide Amningskudde Flex

Hård amningskudde med löstagbar kuddar men omysig känsla

Prisklass: Mellan Innehåll: Skum av 100% polyester Överdrag: 100% bomull Tvättbar: Ja, överdraget tvättas i 30 grader Storlek: 12 x 27 x 64 cm Användning under graviditet : Nej
Candide Amningskudde Flex

Candide Amningskudde Flex utmanar till viss del föreställningen om hur en amningskudde ska se ut och fungera. Ofta handlar det om mjuka, bananformade kuddar som läggs som en ostkrok runt den egna kroppen när man ska mata sin bebis. Flex är istället en fast, bågformad kudde med två avtagbara, mjukare kuddar ovanpå.

Amningskudde i fast format
Candide Flex kan inte användas under graviditet, den är lite för lådformad och hård för det. Däremot rekommenderas den av tillverkaren vara särskilt lämpligt för tvillingföräldrar och barn med reflux. Det senare för att man i viss mån kan justera i vilken vinkel barnet ligger.

Själva amningskudden kan fästas runt den som ska mata, med hjälp av ett brett kardborreband. Eftersom Candide Flex är så fast i formen så anpassar den sig inte alls efter kroppen, vilket gör att det upplevs bli en glipa mellan mage och amningskudde. Att kudden är hård borde ge ett bra stöd. Men då kudden upplevs glida runt i knäet skapar den snarare en viss anspänning i rygg och axlar.

Candide Flex1

Lätt att rengöra men omysig att använda
Yttertyget på Candide Flex är mjukt och avtagbart. Det har gått bra att tvätta överdraget och mjölkfläckar försvinner helt. Tyget är lite luddigt i strukturen, något som drar åt sig damm. Candide Flex är anpassningsbar i den mån att de lösa kuddarna kan fästas i olika positioner efter behov. Det gör att man i lite större utsträckning kan få till en bra position så bebis kan ligga bekvämt.

Det känns efter en periods användning något oklart vem den här typen av amningskudde är tänkt för. Rent estetiskt påminner den mer om ett hjälpmedel som hör hemma i sjukhusmiljö, än en mysig amningskudde man vill placera sin lilla bebis på. Idén om en fastare kudde är god i teorin. Men i praktiken går Candide Amningskudde Flex inte hem.

Löstagbara kuddar, enkelt att tvätta överdrag
Glider i knäet, för hård form, omysig, kort användningstid

Bra pris hos:

Vanliga frågor om amningskuddar

Vilket amningskudde är bäst?

Vi utser Doomoo Amningskudde till bäst i test. Det är en både mjuk och stabil amningskudde som är lätt att hålla ren och har en lång användningstid. Doomoo Amningskudde finns i två storlekar. Den som heter Large är även ett utmärkt sovstöd för rygg och mage under graviditeten.

Hur använder man amningskudde?

En amningskudde kan användas oavsett om man ammar eller matar med flaska. Tanken med kudden är att den ska avlasta ryggen för den som matar, genom att palla upp barnet i en bra vinkel nära den egna kroppen. En del kuddar fästs runts kroppen, andra amningskroppar placerar man runt sig där man sitter i soffan eller i en fåtölj. Det är rekommenderat att sitta så man kan lägga upp fötterna medan man ammar eller flaskmatar.

Vilken storlek ska man ha på amningskudden?

Det är olika vilken storlek på amningskudde man föredrar. Det kan dels handla om i vilken vinkel man föredrar att få bebisen, om man ammar kan storleken på brösten påverka och sen är även ens egen kropp en viktig faktor. De flesta amningskuddar finns bara i en storlek. Är man intresserad av en modell som kommer i olika storlekar kan det vara rekommenderat att försöka testa amningskudden innan inköp.

Hur sitter man med amningskudden?

Det finns flera olika sätt att sitta med en amningskudde. En populär position är att sitta i en soffa eller en djup fåtölj, med benen i kors och amningskudden placerad i knät. Många tycker också att det är bekvämt att mata bebisen med benen upplagda. Har man en soffan med divan eller schäslong, eller en fåtölj med fotpall, kan det vara bekvämt ihop med amningskudden.

Hur ammar man med en amningskudde?

Det första steget till att amma med en amningskudde är att sätta sig mjukt och bekvämt. Oavsett om det är i en soffa, i fåtöljen eller i sängen så är det viktigt att man hamnar i en position man kan förbli komfortabel i under en längre tid. Placera därefter amningskudden nära din egen kropp, på den sida från vilket bröst barnet först ska amma. Lägg barnet med huvudet mot bröstet och vila barnets kropp längs med amningskudden.

Hur sover man med en amningskudde?

En amningskudde kan även fylla en funktion under graviditeten. Den kan användas för att ha bakom ryggen, för att balansera upp kroppen om man får ont ifall man rullar över och hamnar på rygg under natten. Man kan också använda amningskudden för att ha mellan benen och upp under magen, vilket ofta kan vara en skön avlastning mot slutet av graviditeten.

Hur tvättar man amningskudden?

Så gott som alla amningskuddar utgörs av en kudde och ett överdrag. Överdraget kan ofta tas loss genom att man öppnar upp en dragkedja, därefter brukar det vara möjligt att tvätta överdraget i tvättmaskin på 30 eller 40 grader. Vissa amningskuddar kan stoppas in i tvättmaskinen i sin helhet.

Varför har man amningskudde?

En amningskudde har man för att mer bekvämt kunna mata sin bebis. Amningskudden fungerar både vid amning och om man flaskmata. En amningskudde kan därmed användas av både män och kvinnor. Amningskuddens uppgift är att ge ett stöd för barnet och avlasta rygg och axlar för den som matar.