Personvågar – 4 modeller I test

Senast uppdaterat Februari 2021

Vill du hålla koll på vikten? Vi har testat vågar, både standardmodeller och smarta sådana. I vårt test av personvågar blir Garmin Index bäst i test då den är både funktionsfylld och stabil i sin mätning.

Testvinnare - Personvågar

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi testar alla våra produkter själva och använder dem som de är tänkta i vardagen. Varje våg har ställts in med profiler, nättjänster och värden efter tillverkarens instruktioner och har sedan använts dagligen under minst en månads tid. Testpersonerna har bestått av två vuxna och ett mindre barn, plus sporadiska mätningar av intresserade besökare. Flera vågar har använts vid samma invägning för att se om och i så fall hur de skiljer sig åt.

Samtidigt har en separat våg som inte finns med i testet använts som referens. För de vågar som kör fettmätning har de dels jämförts med andra personvågar som gör samma sak, kombinerat med åtminstone en kalipermätning per våg som referens.

I testet har vi värderat följande tre faktorer tyngst:

Användning: Är det bara att ställa sig på vågen eller behöver du göra något annat? Hur enkelt är det att ställa in olika specialfunktioner?
Exakthet: Vågens värden har kollats mot flertalet andra modeller för att se så att den klarar sin huvuduppgift. Här är det även viktigt att den mäter rätt så ofta som möjligt, utan att få för sig att sticka iväg med en felmätning.
Byggkvalitet: Eftersom det är en maskin som är gjord att stå på är det viktigt att den är välbyggd och känns förtroendeingivande. Knarrig plast är knappast något önskvärt.

Utöver det har vi även tagit hänsyn till vågens design och eventuella specialfunktioner. Därefter har vi vägt samman alla resultat och ställt dessa mot vågens pris. Genom detta har vi betygsatt varje personvåg utifrån hur prisvärd den är.


Fler tester av badrumsprylar

Febertermometer

Eltandborste

Fler tester av elektronikprylar i hemmet

Hemlarm

Robotdammsugare

0 5 4.5 1

1. Withings Body Cardio — BÄSTA PREMIUMVAL

Prisklass: Premium Mätdata: Vikt, fett, muskelmassa, benvikt Exakthet (vikt): 90g Drifttid: 1 år (uppladdningsbart batteri) Maxvikt: 180 kg Övrigt: Bluetooth, wifi,

Withings Body Cardio är toppmodellen i Withings sortiment av uppkopplade personvågar. samtidigt som företaget i sig genomgått ett gäng ägarbyten har toppmodellen förbättrats i ny version på de punkter som räknas, och Withings Body Cardio är en given vinnare av vår premiumstämpel.

Många mätvärden
Om du bara har för avsikt att hålla koll på vikten är Body Cardio inte för dig. Den här vågen kollar upp vikt, fettmassa, vattenmassa, benmassa, muskelmassa, puls och även PWV. Det senare står för Pulse Wave Velocity och är ett mätvärde för hur snabbt blodet färdas i din kropp.

Många av mätvärdena är kanske inte superintressanta mer än en gång, din benmassa kommer liksom inte att ändra på sig, men det känns ändå som en vettig helhetsbild att ha dem där. Fett och vatten i förhållande till vikten känns däremot mer relevanta och för det förstnämnda stämmer vågen bra mot våra kontrollmätningar. Även vikten stämmer bra och vi har faktiskt inte råkat ut för någon felmätning under hela testperioden.

Däremot har vågen krav när det kommer till att mäta mer än just vikten. De första gångerna vägrar den ge ifrån sig några data alls, tills vi inser att fötterna måste fuktas med vatten för att vågen ska vara med på noterna. Detta eftersom analysfunktionerna jobbar med elektriska impulser för att avgöra vad som är vad. Även om det kan tyckas tjurigt på en nivå som andra analysvågar inte ligger på känns det ändå tryggt att vågen inte lämnar ifrån sig några uppgifter om den inte känner sig säker på dem.

Uppladdningsbart batteri
Body Cardio är även bra på att automatiskt avgöra vem i familjen som ställer sig på vågen. I vår testfamilj på fyra personer hade den aldrig några problem att avgöra vem som stod på den.

Det förutsätter såklart att personen i fråga har fixat till sin profil i Withings app, där alla invägningar lagras. Att koppla ihop vågen med hemmets wifi och appen är däremot en baggis och gjort på ett par minuter. Så snart någon ställer sig på vågen skickas alla insamlade data till withings app.

Vad som skiljer Withings från exempelvis Garmins uppkopplade personvågar är inte mängden data, utan vad du kan göra med den. Redan från start har Withings varit väldigt öppna gentemot andra tjänster och det är nästan en större utmaning att hitta något vågen och appen inte synkar mot än tvärtom. Det gör att du med enkelhet kan koppla ihop data från vågen med den träningstjänst du använder för att få en bättre helhetsbild.

Vågen i sig känns lika premium som den ser ut, med en rejäl tyngd i bygget. En stor fördel är att batteriet är inbyggt och uppladdningsbart. Drifttiden ska ligga på omkring ett år och sedan laddas vågen enkelt med micro USB-sladd.

Withings Body Cardio erbjuder i stort sett alla mätvärden vi kan tänka oss av en personvåg, smidigt uppkopplad och paketerat i ett riktigt välbyggt paket. Alla mätvärden kanske inte är superviktiga, men de finns där i alla fall. Samtidigt är Withings veteraner på att göra en överskådlig app och gör det enkelt att koppla ihop sig med de flesta tjänster som kan behöva viktdata. En klockren vinnare av bästa premiumval helt enkelt.

Uppladdningsbart batteri, bra byggkvalitet, Exakta mätvärden
Tjurig analysfunktion
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

2. Garmin Index Smart Scale

Grym för dig som redan använder Garmins andra produkter

Prisklass: Premium Mätdata: Vikt, fett, muskelmassa, benvikt Exakthet (vikt): 100g Drifttid: 9 månader Maxvikt: 180 kg Övrigt: Bluetooth, wifi, ANT+

Garmin Index Smart Scale är en pålitlig personvåg, och kör du en pulsklocka eller aktivitetsmätare från Garmin ligger såklart företagets egen våg nära tillhands för att komplettera upplevelsen. Det är samtidigt med just Garmins app du får ut mest av vågen, eftersom det är relativt snålt med delningsmöjligheter till andra tjänster.

Vågen i sig har däremot det mesta som går att önska sig. Genom bioimpedans mäter den fett, muskler, vatten och benmängd i kroppen på dig, tillsammans med vikt och BMI. Under vår testperiod levererade vågen stabila mätvärden genomgående och stack i stort sett aldrig iväg med några konstiga felmätningar.

Trots sina många mätvärden går en vägning ganska fort att genomföra.

Den känner igen dig

Vågen i sig sticker knappast ut i sin design, men känns välbyggd och framför allt oväntat bastant. Skärmen har ganska låg upplösning, men är samtidigt väldigt lättläst.

En kul funktion som Garmin knappast är ensamma om, men som underlättar användningen, är att den automatiskt klurar ut vem det är som ställer sig på vågen av de användare som är ansluten till den. En enormt smidig funktion som gör handhavandet enklare.

Koppla upp dig till Garmins tjänster
Vågen i sig är inget utan kopplingen till Garmins app och webbtjänst och här finns det ovanligt mycket att gå på.
Grundinställningarna gör du genom att para vågen med appen genom Bluetooth (som du kan fortsätta använda om så önskas), där du även ges möjlighet att ansluta via wifi. Eftersom Garmin gjort träningsklockor väldigt länge har de även koppling med ANT+ till en sådan enhet. Den överföringstekniken hittar du vanligtvis mellan pulsklocka och ett pulsband, men det är kul att se möjligheten även här.

Väl parad med appen kan du se alla mätvärden och få grafer över dem.

Tränar du med en Garmin-klocka blir dina data mer heltäckande (särskilt om du även loggar kost) och det är där vågen lyser som starkast. Som sagt blir det även en nackdel, då det är rätt snålt med andra tjänster som vågen kan kopplas till.

Allt som allt är Garmin Index en riktigt bra och funktionsfylld våg. Priset är ganska högt, men du får samtidigt funktioner som matchar det, åtminstone om du samtidigt använder Garmins övriga produkter.

Stabila mätvärden, välbyggd, bra uppkoppling
Snålt med tredjepartstjänster, lättläst men småtråkig display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 2 1

3. Omron HN-289

Snygg och smidig våg som fuskar med det viktigaste

Prisklass: Premium Mätdata: Vikt Exakthet (vikt): 100g Drifttid: 12 månader Maxvikt: 180 kg

Omron HN-289 är av den gamla skolans personvågar, men modernt designad. Det är helt enkelt en modernt designad personvåg med glasskiva över hela den övre delen, där endast loggan och en liten display sticker fram.
Vårt exemplar är av den silvriga varianten, vilket i praktiken betyder att glasskivan är frostad med en lätt silverton under. Den bastanta glasskivan gör att hela bygget känns stabilt, även om fötterna rasslar lite när den placeras på golvet.

Klagar på batteriet
Vågen i sig är som sagt väldigt enkel. Du ställer dig på den och den visar stora och tydliga siffror över din vikt. Något mer avancerat gör den inte anspråk på att klara av och därför bör den heller inte jämföras med betydligt dyrare vågar med fler funktioner.

Däremot verkar den inte riktigt tycka om sin uppgift alla gånger. Bara någon vecka efter invigning möts vi av texten ‘Lo’ på displayen, som indikerar låg batterinivå. Taskiga batterier vid leverans kan hända den bästa, i med nya alltså. Dock upprepas samma sak efter en till två veckor igen. Vid tredje batteribytet (och rengöring av batteripolerna) låter vi det vara och kan snabbt konstatera att vågen helt enkelt gör så när den känner sig lite morgontrött. Vänta ett ögonblick och ställ dig på vågen igen så visar den vikten utan att klaga på batteri.

Visar inte rätt vikt

Oavsett hur fräscha batterier som vi satt i vågen är däremot det största problemet att tidigare nämnda morgontrötthet även påverkar resultatet. Någonstans kring var tionde invägning sticker iväg med flera kilo uppåt eller nedåt. Lösningen är densamma som för batterierna, gå av och ställ dig igen så har det löst sig. Samtidigt är detta väldigt störande.

Omron HN-289 är en lite, snygg och välbyggd våg som knappast är problemfri trots enkelheten. Vad som påverkar batterivarningen och de felaktiga invägningarna är svårt att säga, men de händer alldeles för ofta för att vi ska vara nöjda med en så pass enkel våg.

Välbyggd, snygg och diskret design
Väger ofta fel, batterivarnar utan att batteriet är slut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 1 1

4. Omron BF511

Plastig och krånglig våg med funktioner som funkar ibland

Prisklass: Premium Mätdata: Vikt, fett, muskelmassa, benvikt Exakthet (vikt): 100g Drifttid: 9 månader Maxvikt: 180 kg

Omron BF511 är en diagnostisk våg som mäter din vikt, BMI, fettprocent, vätskemängd och muskelmassa. Upp till 4 användare kan läggas in för användning av vågen. Just antalet användare känns riktigt snålt eftersom du ställer in den biten med knapparna på enheten. De vågar som automatiskt gissar sig till vem som står på den (och oftast har rätt) klarar oftast det dubbla eller mer utan problem.

Handtag med sladd
Omron BF511 är en rätt udda historia om du är van vid vanliga personvågar som du mer eller mindre bara ställer dig på. Vågen i sig är ganska stor och tung. Den är dessutom uppbyggd av riktigt knarrig plast - knappast förtroendeingivande.

På vågen återfinns fyra metallplattor som utgör den ena halvan av mätningen. Hela vågens främre del är menad att kunna kopplas loss. Den sitter fast med utdragbar sladd och innehåller två handtag med ytterligare metalldelar för mätning samt display och knappar.

Att komma igång mer eller mindre kräver manualen för att göra de grundläggande inställningarna för olika användare. Knappast logiskt alltså. Vid varje invägning får du sedan ställa in manuellt vem som ställer sig på den.

För att allt ska fungera som det ska har du en längre checklista att följa. Barfota på metallplattorna, inte för blöt (som nyduschad), handtagen ska hållas på ett speciellt sätt, armarna i en speciell vinkel och så vidare. Det är helt enkelt väldigt seriöst, något som i alla fall inledande är förtroendeingivande… om än rätt bökigt.

Mätningar åt alla håll

Utöver att visa alla mätresultat kan du även titta på dem i efterhand och göra en, alldeles för enkel, jämförelse med tidigare resultat. Navigeringen är ständigt ologisk, vilket gör att du knappast känner dig inbjuden att använda den funktionen.

Wifi och hela kopplingen mot omvärlden saknas, vilket å andra sidan inte är Omrons poäng med denna våg. Samtidigt hade det gjort historik betydligt enklare att följa.

Men hur funkar den då? För det mesta håller sig de mätningar vi kan kontrollera på annat håll inom rimliga värden. Samtidigt gäller det att du har någorlunda koll på den biten redan från start. Detta eftersom vågen väldigt ofta ger helt missvisande värden, trots att vi följer alla instruktioner.

Ställer vi oss på den fem gånger på följd är det alltid en eller två gånger som den får för sig att vikt, fett eller vattenvärdena är helt åt skogen, medan den övriga gånger visar korrekt resultat. När den sticker iväg är det dessutom rejält, med tio-tjugo procentenheter högre fettprocent än vad som är korrekt. Sådana mätningar sparas såklart också, vilket knasar till historiken.

Tanken och viljan med Omron BF511 är väldigt god. Men det extremt billiga bygget i kombination med jobbigt gränssnitt och stundtals helknäppa värden gör det helt enkelt inte till en bra produkt.

Handenheten ger ett seriöst intryck, många mätvärden
Plastig, krånglig att använda, Mäter fel ofta, få användare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

Personvåg

Badrumsvågen, personvågen eller helt enkelt bara vågen, är en produkt som finns i mer eller mindre varenda hem idag. Den utgör en hjälpsam apparat som snabbt och enkelt visar om du håller dig på samma vikt som vanligt, frekventerat det lokala snabbmatshaket lite för mycket eller om din träning och diet ger rätt resultat.

I grund och botten är det en väldigt enkel maskin. Du ställer dig på en platta, plattan visar siffror och siffrorna kommer du antingen ihåg i huvudet eller antecknar där det passar dig. Tillhör du den senare gruppen, som antecknar i någon form av dagbok eller kanske en träningsapp, finns det flera sätt att göra invägningen mer intressant.

Mer än bara vikt

Även om du kan betala för design är det ofta fler funktioner som tillkommer när en våg kostar lite mer:

BMI:
Allra mest grundläggande är BMI-uträkning, Body Mass Index, som är ett grovhugget och enkelt sätt att beräkna över-/undervikt med hjälp av vikt och längd.

Fettmätning:
Nästa steg är fettmätning, något som sker via så kallad bioimpedans. Där skickas en svag ström genom kroppen och genom att undersöka hur lång tid det tar för strömmen att färdas genom kroppen kan mängden fett beräknas (eftersom fett, muskler, vatten och ben har olika densitet och leder strömmen olika bra). Det är en av de vanligaste metoderna för att mäta fett och den allra enklaste. Medan medicinska verktyg eller en kalipermätare kan ge mer exakta värden brukar en våg med fettmätning ge ett hyfsat riktärde. Värt att tänka på är att faktorer som träning eller uttorkning lätt kan sätta den typen av mätning ur spel, så det gäller att vara noggrann för att det ska fungera.

Bioimpendans:
Steget efter det är att med hjälp av bioimpedansen mäta fler värden i kroppen, som hur mycket kroppens ben, muskler och vatten väger. Utöver vattenmängden är det värden som antingen ändras långsamt (muskler) eller inte alls (ben), men som samtidigt kan vara intressant att ha koll på om du väl fastnat för att logga dina kroppsvärden.

Intelligens

Ett annat spår som tillkommit för personvågar under de senaste åren är smarthet, eller helt enkelt en uppkopplad våg. Vågen skickar då alla sina data, via antingen bluetooth eller wifi, till en app i mobilen och en tjänst på internet.

På så sätt behöver du inte komma ihåg eller skriva ner siffrorna själv och du får dessutom snygga grafer över hur dina värden sett ut över tid.

Värt att nämna är att vissa tillverkare gärna låser in sig till sin egen app och sin egen tjänst och om du redan använder en app för att logga din kost eller träning kan det vara värt att undersöka vilka vågar som kan kommunicera med den.