Febertermometer: 9 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Juli 2023

Är du på jakt efter en pålitlig febertermometer att använda hemma? Vi har testat flera febertermometrar från märken som Braun, Withings och Omron. För att en febertermometer ska utses till bäst i test, måste den vara konsekvent och pålitlig i sina mätningar, vara lätt att läsa av och lätt att använda.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Febertermometer

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av febertermometrar har vi låtit en legitimerad sjuksköterska använda termometrarna, både i sitt arbete och i sin egen vardag som småbarnsförälder. För att anse termometrarna pålitliga har vi använt dem på anvisat sätt och jämfört resultaten sinsemellan. Alla visade på samma febergrad inom en felmarginal på +/- 0,3 grader, utom en termometer som lade sig 1,5°C lägre. Utöver själva mätresultatet har vi även granskat följande:

Funktioner: Har termometern automatisk avstängning, finns batteriindikator och kan tidigare mätningar sparas?

Användning: Hur mäter man med termometern, hur känns knapparna och kan ljudet stängas av så att sovande barn in väcks av signalen?

Hygien: Finns det engångsskydd för termometern, kan den spritas av eller på annat sätt rengöras?

Utöver detta har vi även ställt termometerns design och funktioner mot dess pris, och därefter utsett testets vinnare.


Fler tester för att underlätta vid sjukdom

Snorsug

Läsplatta

Glass

Köttbullar

Coladrycker

Kaffebryggare

Streamingtjänster

Surfplatta för barn

Andra tester relaterade till hälsa

Blodtrycksmätare

Pulsklocka

0 5 5 1

1. Braun Thermoscan 7+ BÄST I TEST FEBERTERMOMETER

En snabb och exakt örontermometer som passar alla barnfamiljer

Typ: Örontermometer Prisklass: Mellan Batteri: 2 st AA-batterier, ingår vid köp. Minnesfunktion: Ja, senaste mätningen Avstängningsbart ljud: Ja Andra funktioner: nattläge med lampa

Brauns uppdaterade Thermoscan 7+ har åtgärdat de brister föregångaren hade. Den nya varianten är utrustad med nattläge, lampa och ett avstängningsbart åldersvalsläge där bedömningen anpassas efter den sjukas ålder.

Det är knappast någon hemlighet att Brauns örontermometer har varit en favorit på marknaden länge. Den nya uppdateringen 7+ har åtgärdat många av de brister som testpanelen noterat hos den tidigare versionen, och den lyckas faktiskt få full pott i betygsättningen. Termometern drivs dessutom med två AA-batterier vilket gör det enkelt att ha extra hemma om batteriet skulle ta slut när termometern behövs som mest.

Åldersval med färgkodning – som nu går att stänga av

Braun Thermoscan mäter temperaturen i örat på både vuxna och barn genom ett snabbt klick. Ett hygienskydd sätts på IR-mätaren som sedan förs in i hörselgången. Mätningen går på en sekund (ett pip indikerar att den är färdig), är i stort sett helt obehagsfri och går även att göra när personen sover. Displayen färgas grön, orange eller röd beroende på mätningens resultat, där grön indikerar normal temperatur, orange förhöjd och röd hög feber. Färgkodningen anpassas efter åldern på den du mäter temperaturen på: 0–6 månader, 6–36 månader eller över 36 månader. Om du mäter förhöjd temperatur på ett spädbarn blir t.ex. displayen röd direkt, då feber kan vara allvarligt hos så pass små barn.

Tidigare har den största bristen med Thermoscan 7 varit att man måste välja ålderspann för att alls kunna mäta – framför allt när ingen i hushållet längre är under 36 månader har detta känts som ett onödigt steg som gör hela mätprocessen långsammare. Detta är åtgärdat i den nya versionen, och man kan nu göra ett permanent åldersval som termometern automatiskt kommer att starta på. Äntligen!

Färre minnesposter – men nytt nattläge

Där vi tidigare hittade de nio senaste mätningarna (en funktion vi knappast använt oss av) finns nu en knapp för nattläge. Nattläget stänger av allt ljud och tänder en mjukt orangelysande nattlampa riktad framåt så att du enkelt kan hitta in i hörselgången om du ska tempa sovande barn i ett mörkt rum. Den senaste mätningen hittar du i stället uppe i hörnet på displayen när den är påslagen – fullt tillräckligt, tycker panelen.

Braun Thermoscan 7+

Mätningarna tycks också ha blivit mer exakta. Medan de tidigare kunde svaja 0,3–0,4 grader mellan två mätningar är det nu ytterst sällan som två efterföljande mätningar skiljer sig åt mer än 0,1 grad.

Det enda negativa vi har att säga om Thermoscan 7+ är att nya hygienskydd ännu måste köpas till om man byter ut dessa efter varje mätning som rekommenderat. Testpanelen erkänner dock villigt att de inte är så noggranna med detta…

Pedagogisk display med färgindikationer, nattläge, enkelt batteribyte
Kräver fortsatta köp av hygienskydd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

2. Tommee Tippee No Touch Febertermometer BÄSTA BUDGETVAL

En beröringsfri febertermometer som tar tempen sekundsnabbt

Typ: Panntermometer Prisklass: Budget Batteri: 2 st AAA-batterier, ingår vid köp Minnesfunktion: Ja, termometern sparar de senaste 25 mätningarna Avstängningsbart ljud: Ja

Tommee Tippee No Touch Forehead Thermometer är en febertermometer som används för att mäta temperaturen via barnets (eller för all del den vuxnes) panna. Som namnet avslöjar är detta en “no touch” termometer - det innebär att den hålls några centimeter framför pannan för att mäta kroppstemperaturen.

Lättanvänd och snabbt febertermometer

Att komma igång med Tommee Tippee No Touch Febertermometer är lätt. Det är bara att packa upp den, sätta i de medföljande batterierna och rikta den mot pannan. För att sätta igång febertermometern, trycker man på powerknappen och inväntar de två korta pipen som indikerar att den är redo att användas. Håll sedan termometern cirka fyra centimeter från pannans mitt och tryck på start.

När mätningen är klar att läsa av, hörs ett längre pip. Från att du tryckt på startknappen tills att pipet ljuder, hinner knappt en sekund gå. Mätningen är alltså snabb och enkel, vilket är perfekt när tempen ska tas på ett barn som har svårt att sitta stilla. Termometern sparar de senaste 25 mätningarna i sitt minne, vilket är skönt för då slipper man själv hålla det i minnet. De sparade mätningar går att bläddra mellan genom att trycka på powerknappen efter att den senaste feberkollen gjorts.

Febertermometer med möjlighet till ljudlös användning

Tommee Tippee No Touch febertermometer går att ställa om till ljudlös. Detta gör man genom att hålla powerknappen inne tills den lilla högtalarsymbolen får ett streck genom sig. Att ha ett ljudlöst läge passar bra om barnet sover, men annars upplever vi att feedbacksignalen är rätt praktisk och hjälpsam, om än lite hög.

Tommee Tippee No Touch Forehead Thermometer upplevs lite plastig och något klumpig. Samtidigt är den så lättanvänd och enkel att greppa tag om med ett febersjuka barn i famnen, att formen inte spelar särskilt stor roll. Dessutom är priset överkomligt. Se bara till att köpa hem extra batterier - de som följer med förpackningen är inte de mest långlivade.

BiT Tommee Tippee No Touch Febertermometer sittdel

Lätt att komma igång med, mycket snabb mätning, går att sätta till ljudlös
Lite klumpig form (som dock är lätt att hålla)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

3. Braun Thermoscan 7 IRT 6520

Lättanvänd febertermometer med tydlig display, passar alla barnfamiljer

Typ: Örontermometer Prisklass: Mellan Batteri: 2 st AA-batterier, ingår vid köp. Minnesfunktion: Ja, senaste 9 mätningarna Avstängningsbart ljud: Nej

Braun Thermoscan 7 IRT 6520 är en genomtänkt febertermometer perfekt anpassad för barnfamiljer och passar även för nyfödda. Termometern kan ställas in för tre olika åldersspann; spädbarn (0–6 månader), litet barn (6–36 månader) och för större barn samt vuxna.

Tydligt resultat med siffror och färg

Vid temperaturmätning visar termometern resultatet både med siffror och med färgindikator. Grönt står för normal temperatur, gult för något förhöjd och röd för kraftigt förhöjd temperatur. Inställt åldersspann avgör gränsdragningen, för yngre barn blir det rött tidigare.

febertermometer braun thermoscan

Ett stort plus för att termometerns display är på baksidan av termometern, så att resultatet syns utan att man behöver vända på den. Att skärmen är upplyst gör att man inte behöver tända några lampor vid mätningar nattetid (det kan dock vara lite svårt att hitta in rätt i örat i mörkret – en svagare lampa riktad framåt hade varit praktiskt) men vi hade gärna sett att ljudet varit avstängningsbart.

Hygienskydd medföljer

Med termometern kommer 20 stycken hygienskydd, fler kan köpas till, och en hållare för både termometer och skydd. Ska man växla mellan att ta tempen på barn av olika ålder så är det ett extra moment att ändra åldersinställningen och det är lite irriterande att den inte låter dig ta tempen innan du valt. (Den hade t.ex. kunnat minnas inställningen vid senaste använding – när alla i hushållet är över 36-månader blir nämligen de två första inställningarna irrelevanta). Men den ansträngningen är det värt med tanke på hur Braun Thermoscan 7 IRT 6520 är i övrigt bevisar sin ställning som bäst i test.

Mycket genomtänkt och tydlig display, pedagogiska färgindikationer, enkelt att byta batteri
Något bökigt att ställa in ålder vid varje mätning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Omron Gentle Temp 521

Örontermometer som ger snabbt och pålitligt resultat, passar även att mäta yttemperatur

Typ: Örontermometer Prisklass: Mellan Batteri: C32032, ingår vid köp Minnesfunktion: Ja, senaste 25 mätningarna Avstängningsbart ljud: Ja

Omron Gentle Temp 521 är en smidig örontermometer med upplyst display, så att man på dygnets alla timmar enkelt kan se vilken febertemperatur som visas. Denna funktion är ofta ett stort plus för småbarnsföräldrar, som kan behöva ta tempen på småbarn nattetid och då vill undvika att väcka dem genom att tända lampan.

Ljudet som går att stänga av

En annan lika uppskattad funktion är att ljudet kan stängas av helt. Mätningen är snabb och resultatet uppfattas som tillförlitligt. Förutom att mäta temperaturen inne i ett öra så kan Omron Gentle Temp 521 också mäta hur varm en yta är, för ett snabbt svar på om en matburk eller vällingflaska är lagom sval för att innehållet ska kunna serveras.

Något kantig i örat

Med termometern medföljer 21 st hylsor och dessa ligger nära mätsensorn, vilket också borgar för ett korrekt värde. För att få på hylsorna används en liten plastring, en del vi misstänker är enkel att råka tappa bort - speciellt som att ingen förvaringsstation medföljer. Själva mätdelen av örontermometern känns lite kantig inne i örat, så för små öron är detta kanske inte den mest bekväma termometern.

Men dess främsta minus är egentligen att Omron valt att låta termometern drivas av ett litet klockbatteri. Om batteriet tar slut mitt under en sjukperiod är det sällan man har ett sådant liggandes redo i en kökslåda. I övrigt är Omron Gentle Temp 521 en välfungerande och mycket bra termometer som gör sitt jobb väl.

Snabb mätning, kan även mäta ytor, skyddshylsorna ligger nära mätsensorn
Ovanligt batteriformat, kan kännas lite kantig i örat
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

5. Withings Thermo

En lättanvänd panntermometer, passar den som vill ha en termometer utan ljud

Typ: Panntermometer Prisklass: Premium Batteri: 2 st AA-batterier, ingår vid köp. Minnesfunktion: Ja – historien lagras i appen Avstängningsbart ljud: Ljudlös med vibration istället

Är du på jakt efter en febertermometer som inte kommer störa ett trött och lättirriterat feberbarn? Då kan Withings Thermo vara ett redskap för medicinskåpet.

Beröringsfri termometer

Denna panntermometer behöver man aldrig ens låta röra vid barnet. Så länge man försiktigt sveper eller blåser bort eventuella hårstrån från pannan kommer den lilla febriga inte ens märka att hen blir tempad. Termometern från Withings håller man dryga centimetern ovanför pannan och för sedan rakt mot tinningen. På knappt ett par sekunder, vibrerar den med ett mätresultat som visas med hjälp av led-lampor direkt på handtaget. Smidigt och enkelt.

Prismässigt ligger den här termometern onekligen i högsta laget, och det är lätt att fråga sig om det verkligen är värt att lägga så här mycket pengar på en febertermometer. Svaret är: nja. För samtidigt som det här är en smidig, tyst och kontaktfri temp, så har den ett par tydliga nackdelar.

Måste synkas med app

Den största reservationen, är att den måste synkas med tillhörande app. Samtidigt som det är smidigt att hålla koll på feberhistoriken genom en app, känns det faktiskt inte okej att tempen är oanvändbar innan appen är installerad – i alla fall lyckas testpanelen inte mäta temperaturen innan detta har gjorts. Hade appen varit ett frivilligt komplement, hade det varit en annan historia. Men när man faktiskt måste installera den för att överhuvudtaget kunna kolla febern första gången, då känns det mer som en olägenhet. När appen har installerats, behöver den dock inte användas. Det är alltså inget måste att logga mätningarna med den, vilket nästan gör installationsprocessen ännu mer onödig.
Priset är den andra nackdelen. Med tanke på hur stort utbudet av pålitliga febertermometrar är, känn den höga kostnaden svårmotiverad. De allra flesta termometrar bjuder idag på snabba mätningar utan något appkrav.

Temperaturen som visas med Withings Thermo, är samma som kontrollmätningarna visar med övriga febertermometrar. Den avviker inte åt vare sig ena eller andra hållet.

Är man en prylfantast som gillar att logga data, kan Withings Thermo vara en rolig investering. Men det finns många andra produkter till mycket bättre pris, som är minst lika bra på att ta tempen snabbt på hängiga barn.

Ljudlös, sekundsnabba mätningar, no-touch
Bökigt med behovet av app, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Medisana TM 750

Multifunktionell febertermometer, passar den som vill mäta både kroppstemperatur och vätskor

Typ: Multitermometer Prisklass: Budget Batteri: 2 st AAA-batterier, ingår vid köp Minnesfunktion: Ja, senaste 30 mätningarna Avstängningsbart ljud: Ja

Medisana TM 750 är en så kallad multitermometer. Det innebär att den kan mäta kroppstemperatur i örat eller på pannan, men den kan även användas för att mäta av temperaturen på vätskor såsom badvatten, mjölkersättning och välling. Termometern kan också läsa av temperaturen på ytor, som utsidan av en flaska eller spisluckan – multifunktionalitet i sitt esse.

Färgindikator varnar vid hög temperatur

Om den uppmätta temperaturen anses vara förhöjd så visas det med en färgindikator. Termometern kan spara de 30 senaste mätningarna och en förvaringspåse samt hårt plastskydd för sensorn medföljer vid köp. Några hygienskydd finns tyvärr inte med.

Krångligt att mäta pannans temperatur

Att mäta temperaturen på pannan visade sig vara något krångligt att få till och det ger därför resultaten en sämre tillförlitlighet. Övriga mätmetoder har fungerat bättre och att kunna mäta annat än kroppstemperatur har visat sig vara mer användbart än man skulle kunna tro. Det är också positivt att det går att stänga av ljudet, så slipper man råka väcka febertrötta barn vid temperaturtagning.

Kan mäta mer än bara kroppstemperatur, ljudlöst läge finns, tydlig färgindikator
Inga hygienskydd, svårt att mäta av pannan korrekt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. VisioFocus

Febertermometer med många funktioner, passar den som vill ha en multitermometer

Typ: Multitermometer. Prisklass: Premium Batteri: 4 st AAA-batterier, ingår vid köp. Minnesfunktion: Ja, senaste 9 mätningarna. Avstängningsbart ljud: Ja.

Framtidens termometer heter VisioFocus, och har funktioner man för bara några år sedan hade haft svårt att ens kunna föreställa sig. Denna multitermometer mäter kroppstemperatur på pannan men kan också mäta temperatur på vätskor och mat samt ytor i allmänhet. Dessutom kan den mäta rumstemperatur.

Mätresultatet projiceras

Vid mätning av någon slags yta, en kropp eller annat, så visas temperaturen på termometerns display och genom att projiceras på den yta som läses av. Vid uppmätning av rumstemperatur syns värdet endast på displayen. Skärmen är tydligt upplyst, vilket är praktiskt vid temperaturtagning nattetid. Termometern kommer med en skyddshylsa som viks undan när den ska användas. Ljudet går att stänga av.

Tillförlitligt och konsekvent resultat

Pannmätning är enkel att få till och resultatet blir tillförlitligt. VisioFocus enda miss är att det är svårt att ta temperaturen på sig själv utan att stå framför en spegel. Detta eftersom att displayen med två bågar visar om man håller rätt avstånd till ytan som ska mätas, och har man termometern riktad mot sig själv kan man inte se om mätningen blir korrekt utförd. Det drar tyvärr ned helhetsbetyget en aning. VisioFocus är en termometer fullspäckad med funktioner och imponerar genom att lyckas med konsten att ändå vara lättanvänd.

Mäter temperatur på både kroppar, vätskor och annat, enkel att använda, bra funktioner
Svårt att mäta temperatur på sig själv
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

8. Tommee Tippee Digital Febertermometer

Termometer som ger ett tydligt mätresultat, passar den som vill ha en rejäl knapp

Typ: Örontermometer Prisklass: Mellan Batteri: Liteum CR2032 Minnesfunktion: Ja, senast uppmätta värde Avstängningsbart ljud: Nej.

Tommee Tippee termometer har en liten och smal mätspets som gör den optimal att använda i örat även på små barn och bebisar. Med termometern medföljer hygienskydd och ring som användas för att föra på skydden på termometern.

Förvaringsfodral ingår inte

Tyvärr ingår ingen förvaring för dessa skydd, vilket ökar risken för att de försvinner bland annat i badrums- eller medicinskåpet. Det är positivt att det finns hygienskydd, och fler kan köpas till i efterhand. Dock är de något knöliga att få av efter användning. Tommee Tippee febertermometer har en bra och bekväm storlek. Det är tydligt när man trycker på knappen, det både känns och ett tryckljud hörs. Knappen är dock gummibeklädd, vilket är ett minus om man vill kunna sprita av termometern efter användning vid magsjuka.

Varnar för feber med ljudsignal

Termometern är tydlig med sitt resultat och vi temperaturer på febernivå hörs en ljudsignal. Det går tyvärr inte att ställa in den på ljudlöst. Tommee Tippee Digital Febertermometer känns som en klassisk örontermometer som lever upp till alla våra förväntningar.

Smal mätspets, stor och tydlig knapp, tydligt mätresultat
Kan ej ställas in på ljudlöst, saknar förvaring för hygienskydden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

9. NENO Medic T02 Infraröd Termometer

En lättanvänd panntermometer utan krusiduller, för den som vill ha snabbkoll

Typ: Panntermometer Prisklass: Mellan Batteri: 2 st AAA-batterier, ingår vid köp. Minnesfunktion: Ja, den senaste mätningen Avstängningsbart ljud: Nej

Neno Medic T02 är en febertermometer som med hjälp av infrarött ljus mäter temperaturen på upp till 5 centimeters avstånd. Detta är med andra ord en termometer som går att rikta mot pannan och behöver inte nudda huden över huvud taget.

Snabb avläsning på större barn

En panntermometer kommer aldrig ge ett lika säkert resultat som en rektaltermometer. De lämpar sig därför kanske inte bäst på de minsta barnen, som en febrig ettåring. Men om man är ute efter en digital termometer som snabbt kan ge en indikation på om barnet har feber eller inte innan förskolan eller släktkalaset, är Neno Medic T02 ett lättanvänt alternativ.

Denna termometer kräver två klick innan den presenterar ett resultat. Först ett klick för att slå på den. När den slås på, visas den senaste mätningen i den digitala displayen. För att ta tempen, klickar man en gång till och riktar tempen mot pannan. Resultatet får man på bara någon sekund.

Tydlig och enkel display

När vi har jämfört temperaturen som Neno Medic T02 visar, med andra termometrar, stämmer resultatet väl överens med dessa. Ett litet minus är att pip-signalen inte går att stänga av, och man riskerar att väcka eller störa en liten sjukling som äntligen kommer till ro.

Neno Medic T02 är svart och slimmad. Kanske inte den mest ergonomiska designen, men å andra sidan är det inte många sekunder man håller den i handen. Batterierna räcker länge och trots idog användning håller termometern sig fri från repor. Displayen är lätt att lätt att läsa av och är riktad uppåt, så man direkt ser mätresultatet.

Detta är en lättanvänd termometer som passar bra att använda på större barn som absolut inte går med på vare sig öron- eller rektalmätningar.

Snabb mätning, enkel display
Ingen minnesfunktion att tala om
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av febertermometrar har vi låtit en legitimerad sjuksköterska använda termometrarna, både i sitt arbete och i sin egen vardag som småbarnsförälder. För att anse termometrarna pålitliga har vi använt dem på anvisat sätt och jämfört resultaten sinsemellan. Alla visade på samma febergrad inom en felmarginal på +/- 0,3 grader, utom en termometer som lade sig 1,5°C lägre. Utöver själva mätresultatet har vi även granskat följande:

Funktioner: Har termometern automatisk avstängning, finns batteriindikator och kan tidigare mätningar sparas?

Användning: Hur mäter man med termometern, hur känns knapparna och kan ljudet stängas av så att sovande barn in väcks av signalen?

Hygien: Finns det engångsskydd för termometern, kan den spritas av eller på annat sätt rengöras?

Utöver detta har vi även ställt termometerns design och funktioner mot dess pris, och därefter utsett testets vinnare.


Fler tester för att underlätta vid sjukdom

Snorsug

Läsplatta

Glass

Köttbullar

Coladrycker

Kaffebryggare

Streamingtjänster

Surfplatta för barn

Andra tester relaterade till hälsa

Blodtrycksmätare

Pulsklocka

Tre tips innan du köper febertermometer

Feber är en reaktion som kroppen får när den utsätts för en virus- eller bakterieinfektion. Som vuxen är det lätt att känna sig riktigt dålig när tempen stiger, en del barn kan däremot ha ett nästintill opåverkat allmäntillstånd trots att de har mycket hög feber. En febertermometer som snabbt och enkelt visar exakt temperatur är ett måste i varje hemapotek, och ju enklare det är att tempa sig, desto bättre. Här är våra bästa tips för att välja termometer:

1.Olika sorters febertermometer

Det finns flera olika termometrar, där vissa modeller visar mer exakt temperatur än andra. Åldern på den som ska testas spelar också en viss roll för hur tillförlitligt resultatet blir. Här är de vanligaste varianterna av febertermometer.

 • Örontermometer: En av de vanligaste termometrarna i dag och också den modell som används inom sjukvården. Genom att sätta sensorn i örat och trycka på knappen så mäts temperaturen snabbt och precist. Den här termometern fungerar dock alltid på de allra minsta bebisarna då deras hörselgångar kan vara för små för att kunna få ett exakt resultat. Då kan en rektaltermometer ge mer exakta siffror.
 • Muntermometer: En muntermometer behöver placeras på rätt plats i munnen för att mäta rätt temperatur – ganska långt bak under tungan. Termometern ska sedan hållas stilla i munnen under ett antal sekunder, något som kan upplevas obehagligt för den som har en känslig kräkreflex. För mindre barn brukar det vara svårt att vara helt stilla under den tid temperaturen mäts. Brukligt är att lägga på 0,3 grader på mätresultatet för att få rätt temperatur.
 • Rektaltermometer: Kan upplevas obehagligt men ger ett mycket korrekt resultat och kan ibland vara förstahandsvalet när väldigt små barns temp ska mätas. Eftersom tarmen är väldigt känslig är det viktigt att inte föra in termometern för långt, läs instruktionerna noga innan användning för att vara säker på att du utför mätningen på rätt sätt.
 • Armhåletermometer: En armhåletermometer liknar ofta en muntermometer och läggs i armhålan med armen neråt så att termometern hålls på plats. Kan främst användas på barn under tre månader då det blir för stora avvikelser med större barn och vuxna. Normalt säger man även att det ska läggas till 0,5–1 grad för att få ett rättvisande mätresultat.
 • Kontaktlös febertermometer: Att låta termometern läsa av febern en liten bit ifrån pannan är onekligen väldigt smidigt så länge barnet håller sig stilla länge nog för att avläsningen ska bli korrekt. Föredras av många som ska ta tempen på sovande barn. Vissa modeller av kontaktlösa termometrar kan även mäta temperaturen på badvatten och nappflaskor vilket kan underlättar en hel del i vardagen med mindre barn.

2.Febertermometer för barn och bebis

En liten bebis temperatur bedöms annorlunda jämfört med ett större barn eller en vuxen, och en smidig detalj hos en del febertermometrar som är riktade mot olika åldrar är att de har en färgmarkerad display som visar om man räknas som feberfri, har förhöjd temp eller har hög feber. Innan man tar tempen väljer man ålder på den som ska testas och kan sedan se vilken del av skalan som temperaturen hamnar på. Grönt betyder feberfri medan gul och röd betyder att temperaturen är förhöjd eller feberklassad.

Eftersom det är lite skillnad på att kolla tempen på barn jämfört med vuxna så är det bra att ha lite koll på vilken termometer som är bäst anpassad för olika åldrar. Beroende på barnets storlek så kan också valet av termometer spela in, små bebisar har till exempel ofta för trånga hörselgångar för att det ska gå att mäta tempen korrekt med en örontermometer. Då kan det gå lättare att mäta i rumpan eller mot pannan. Å andra sidan tar de kontaktlösa termometrarna in information från fler mätpunkter, som värmen på huden och temperaturen i luften i rummet samt hur mycket underhudsfett man har, vilket kan bli missvisande. Det är inte dumt att ha olika termometrar fram till att barnen är så stora att alla i familjen kan använda samma typ av termometer. Feber behandlas även olika hos barn beroende på om de är över eller under sex månader gamla. Vill du veta mer om barn och feber.

3.Febertermometer för vuxna

En vuxen person sägs i regel ha feber när temperaturen stiger över 37,8 grader, men det beror även lite på vilken normaltemperatur individen har. Har man låg temperatur i vanliga fall så kan man se det som att man har feber när man ligger en grad över normalläge. Av alla olika varianter på febertermometrar så är en örontermometer oftast smidigast att använda som vuxen. Att mäta tempen i örat går både snabbt och visar ett korrekt resultat utan att man behöver lägga till några extra värden för att få rätt temperatur. Se bara till att byta den lilla skyddshättan mellan användningarna så att sensorn kan göra sitt jobb ordentligt.


En febertermometer är ett mycket praktiskt hjälpmedel för att mäta febernivån, i synnerhet hos barn som ofta inte har samma förmåga att kommunicera hur de mår när de är sjuka. Det finns ett brett utbud av febertermometrar och de kan ha många olika egenskaper. Själva mätförfarandet kan skilja sig mellan att mäta i örat, munnen, på pannan, i armhålan eller i rumpan. Vi har i vårt test av termometrar utgått ifrån ett användarperspektiv och fokuserat på hur termometern upplevs. Utöver hur tillförlitligt resultatet är har vi också utgått ifrån hur snabb termometern är samt bedömt vilka andra funktioner och egenskaper den har.

Något vi tittat lite extra på är om termometrar har knappar eller andra detaljer av gummi. Detta eftersom att gummi tål avspritning dåligt och med tiden torkar och spricker upp. Att sprita av en febertermometer är antagligen vanligare förekommande inom vården än i privata hem men det är likväl en hygienaspekt som den sjuksköterska som genomfört detta test anser är värt att titta på.

En annan viktig detalj för att undvika smitta är om termometern är utrustad med hygienskydd. Hygienskydden utgörs ofta av ett plasthölje över termometerns mätare och dessa har en dubbelfunktion. Dels ska de hindra termometerns känsliga sensor från att smutsas ned eller skadas av kroppsvätskor såsom öronvax. Dels är hygienskydden bra för att termometern alltid ska vara fräsch när samma produkt används av flera personer.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Braun NTF 3000

Termometer med tydlig display, passar den som vill ha en ljudlös febertermometer

Typ: Panntermometer Prisklass: Mellan Batteri: AA-batterier Minnesfunktion: Nej Avstängningsbart ljud: Ja.
Braun NTF 3000

Braun NTF3000 är en så kallad "no touch"-termometer, som mäter temperaturen genom att linsen riktas mot pannan. Metoden kan låta osäker men våra mätresultat blev lika tillförlitliga som med andra sorters termometrar.

Går bra att använda även i mörka rum

Braun NTF3000 känns gedigen och har knappar som är enkla att hitta även i ett mörkt rum. Mätknappen är gummiklädd - vilket ger bra grepp men känns något mindre hygieniskt än en knapp i plast. Den är dock mycket tydlig i sin tryckrespons. Medföljande instruktion för var på pannan man ska mäta är lättbegriplig. Braun NTF3000 har en ljus display, vilket gör mätning nattetid möjligt, och en färgindikator vid förhöjd temperatur och vid feber.

Ljudlöst läge för att inte störa sovande barn

Det går att stänga av ljudet, vilket är praktiskt om man vill ta tempen på ett barn som sover. Nackdelen med en panntermometer är att det är svårt att mäta ett rörligt barn, men fördelarna överväger. Braun NTF3000 är lätt att använda och ett bra val av termometer.

Enkel att mäta med, kan ställas på ljudlöst, tydlig display
Svårt att mäta ett barn som rör på sig
0 5 4 1

NENO Medic T05 Professionell Infraröd Termometer

En snabb, infraröd termometer för dig som även vill kunna tempa vätskor

Typ: IR-termometer Prisklass: Mellan Batteri: 2 st AAA-batterier (ingår ej) Minnesfunktion: Upp till 34 minnesposter Avstängningsbart ljud: Ja Andra funktioner: Kan mäta temperaturen på andra ytor såsom badvattnet eller ersättningen
NENO Medic T05 Professionell Infrarod Termometer

Neno Medic T05 är en infraröd termometer där du kan ta temperaturen både på din familj och föremål eller vätskor, som t.ex. Badvattnet eller mjölk – perfekt om du vill undvika att skålla barnet med för varm välling.

Färgkodad display och många minnesposter

Neno en färgkodad display som snabbt visar temperaturen och färgkodning i grönt/gult/rött vid mätning någon centimeter från pannan. Det är därför enkelt att göra en snabb bedömning av exempelvis barnen innan du skickar dem till skolan. De 34 senaste mätningarna ligger kvar i minnet – något i överkant kan vi tycka, men bra om du verkligen vill detaljstudera feberkurvan. När mätningen är klar (vilket bara tar någon sekund) hörs ett tydligt pip. Ljudet går även att stänga av för den som vill kunna tempa sovande barn, men gör det också enklare när man försöker hålla den mot sin egen panna och trycka av.

Mäter lite för låg temperatur

Det finns ett antal olika knappar, men det är relativt lätt att manövrera den. Lägena “body” och “surface” växlar du mellan strax under displayen, där “surface” tillåter lägre och högre temperaturer och inte bedömer någon uppmätt temperatur som feber. Termometern stänger snabbt av sig vid inaktivitet för att spara batteri, och sätts lika raskt på genom samma “avtryckare” som du använder för att mäta temperaturen – riktigt smidigt.

När vi jämför med en örontermometer så är temperaturen konsekvent 0,3–0,4 grader lägre, men resultatet är ändå så pass konsekvent att vi bedömer den lika exakt om man räknar upp temperaturen 0,3 grader. Neno T05 är därför ett riktigt bra val för dig som vill kunna mäta temperaturen kontaktlöst, och kanske mer än bara på familjemedlemmar.

Kontaktlös, kräver inga hygienskydd, drivs med vanliga batterier
Inte helt exakt mätresultat, något svårt att mäta på sig själv
0 5 4 1

Omron Gentle Temp 720

Mycket snabbmätande panntermometer med stor display och skönt grepp

Typ: Panntermometer Prisklass: Premium Batteri: C32032, ingår vid köp Minnesfunktion: Ja, senaste 25 mätningarna Avstängningsbart ljud: Ja
Omron Gentle Temp 720

Tanken med en panntermometer är god, då det finns många användningsområden för denna typ av temperaturmätning. Förutom att mäta kroppstemperatur kan man med Omron Gentle Temp 720 också mäta hur varma olika ytor är, vilket kan ge en bra indikation på om exempelvis välling eller ersättning är lagom uppvärmt. Gentle Temp 720 ger ett mycket gott första intryck. Den är enkel att förstå med två tydliga knappar - en knapp för att slå på termometern och för att se sparade värden, samt en knapp för att starta temperaturtagningen. Avstängning sker automatiskt. Termometern kan ställas in på ljudlöst läge och den har en stor display, vilket gör resultatet lätt att läsa. Termometern känns ergonomisk i handen och har en rejäl skyddshylsa som är lätt att ta av.

Omron Gentle Temp 720 ska hållas 3-5 cm från pannan. Mätningen går snabbt, det tar bara en sekund. Svårigheten i proceduren är att se till att själva mätningen har genomförts korrekt. Omron rekommenderar tre temperaturtagningar direkt efter varandra och har man hållit i Gentle Temp 720 för länge finns dessutom risk för falskt lägre värde. Detta på grund av att termometern uppmäter en högre omgivningstemperatur. En panntermometer kan fungera mycket smidig på vuxna och på sovande barn, och det är ett stort plus att den är kontaktlös vilket minskar risken för att bakterier förs vidare. För föräldrar till små, rörliga barn så är det värt att känna till att det krävs rätt förutsättningar för att mätvärdet ska bli korrekt. Huruvida man uppskattar Omron Gentle Temp 720 som febertermometer beror således helt på hur man planerar att använda den.

Mycket snabb mätning, lätt att förstå sig på, kan även mäta temperatur på ytor
Man bör göra tre mätningar för rätt resultat, håller man i termometern för länge kan värdet bli missvisande, kräver klockbatteri
0 5 3 1

NUK 2in1

Febertermometer med tydlig knapp, passar den som vill ha en liten termometer

Typ: Öron- och panntermometer Prisklass: Mellan Batteri: Liteum CR2032 Minnesfunktion: Ja, 5 senaste värdena Avstängningsbart ljud: Ja.
NUK 2in1

NUK 2in1 kan mäta temperatur både i örat och på pannan. Den går även att använda för att mäta rumstemperatur. Själva termometern är liten och smidig att hålla i handen, med en bra och tydlig knapp.

Förvaringsställ ingår

När man köper den ingår ett förvaringsställ som är väldigt praktiskt att ha termometern i när den inte används. Ljudet går att stänga av helt. Termometerns tipp färgas röd om temperaturen som uppmäts övergår 37,5 grader, är värdet lägre är den grön. Mättiden är dessvärre relativt lång, vilket är ett stort minus om man har barn som inte uppskattar att sitta still eller bli fasthållna.

Känslig lins

Redan efter en kort tids användning så slutade dessutom termometern att fungera och visade upp ett felmeddelande. Efter noggrann läsning i den enbart engelska manualen hittade vi att linsen måste vara helt ren för att termometern alls ska fungera. Med sådan känslighet hade det varit bra om det funnits engångsskydd för NUK 2in1, men det gjorde det tyvärr inte. Krångel av den typen är även vad som drar ned helhetsintrycket av termometern.

Liten, bra medföljande ställ, tydlig knapp
Lång mättid, väldigt känslig för smuts på linsen
0 5 3.5 1

Chicco Comfort Quick Infrared

Snabb mätning och har en behändig storlek

Typ: Örontermometer Prisklass: Premium Batteri: CR2032 Minnesfunktion: Ja, 9 senaste värdena Avstängningsbart ljud: Nej
Chicco Comfort Quick Infrared

Chicco Comfort Quick Infrared är en digital örontermometer i ett bra format, storleken känns precis lagom och bekväm i en vuxen hand. Med termometern ingår också en förvaringsask, där finns plats för både termometern och för hygienskydden. Denna örontermometer mäter snabbt av temperaturen och vid feber signalerar den med en ljudsignal. För den glömske så visas även föregående uppmätta temperatur i termometerns display.  Ljudet går tyvärr inte att stänga av helt, en funktion man tycker att man borde kunna förvänta sig med tanke på termometerns pris. Samma gäller manualen, som inte finns översatt till svenska. Chicco Comfort Quick har av och på-knappen på ena sidan och scan-knappen på andra sidan, det finns en liten risk att man i brådrasket kan råka fel om man inte dubbelkollar först. Knapparna är åt det mindre hållet men har en tydlig känsla när man trycker på dem. Det här är en smidig, pålitlig och lättanvänd termometer som dock säljs till ett något högt pris. Instruktioner på svenska och att kunna stänga av ljudet helt hade höjt vårt omdöme av Chicco Comfort Quick Infrared.

Snabb mätning, smidig förvaringsask, behändig storlek
Högt pris, går ej att ställa in på ljudlöst, saknar svensk manual
0 5 3.5 1

Braun Thermoscan IRT 6020

Termometer med smidiga hygienskydd och tydlig display

Typ: Örontermometer Prisklass: Budget Batteri: AA-batterier Minnesfunktion: Ja, senast uppmätta värdet Avstängningsbart ljud: Nej.
Braun Thermoscan IRT 6020 180x300

Braun har flera olika örontermometrar i sitt sortiment och de är en klassiker hemma hos många barnfamiljer. Thermoscan IRT 6020 är en termometer i budgetklassen, gillar man märket men vill ha mer funktioner rekommenderar vi istället modellnummer 6520. Den här modellen har en tydlig display med stora siffror. Hygienskydd ingår och fler kan köpas till separat. De är enkla att få på plats och det går lika lätt att ta bort dem när det är dags för byte. Mättiden är tyvärr åt det längre hållet och termometern piper vid mätning. Ljudet går ej att stänga av. Manualen finns inte översatt till svenska. Själva termometern känns ganska stor, på gränsen till klumpig, men det är lätt att hitta knappen utan att se efter. Själva knappen är dock ganska grund. Braun Thermoscan IRT 6020 gör en inte besviken men vi saknar det där lilla extra i form av ytterligare några smarta funktioner.

Bra pris, tydlig display, smidiga hygienskydd
Lång mättid, ej ljudlös, saknar svensk bruksanvisning
0 5 2.5 1

Chicco Easy Touch

Så pass liten att den går att ha med på resan eller liggandes i skötväskan

Typ: Panntermometer Prisklass: Mellan Batteri: Liteum CR2032 Minnesfunktion: Ja, 25 senaste värdena Avstängningsbart ljud: Ja.
Chicco Easy Touch

Chicco Easy Touch är en liten termometer som man mäter feber med genom att rikta linsen mot sidan av pannan. Storleken är väldigt behändig om man vill kunna ha med sig termometern på resorna eller liggandes i skötväskan. Men att den är så väldigt minimal gör även att termometern litegrann känns som en leksak. Easy Touch har gummibeklädda sidor, vilket inte känns så hygieniskt och är känsligt för regelbunden avspritning. Mättiden är dessvärre av det längre slaget och som enda termometer i testet hände det att Chicco Easy Touch visade att mätresultat på 1,5°C lägre än övriga. Termometern har en tydlig ljudsignal vid feber och har även en funktion inbyggd att när knappen hålls intryckt så scannar den temperaturen kontinuerligt var 0,6e sekund. Knapparna är även de små och inte alltid enkla att hitta rätt med. Manualen finns inte på svenska. Chicco Easy Touch låter smidig och enkel men har efter en tids användning visat sig inte riktigt vara värd sitt pris.

Så liten att den går att ha med på resan
Lång mättid, svår att hålla hygienisk, saknar svensk manual