Färdiglagade köttbullar: 9 testade sorter

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Juni 2024

Kan familjen inte få nog av köttbullar? Vi har testat köttbullar som är färdigrullade och redo att stekas från märken som Scan, Lidl, Ica och Ikea. För att köttbullarna ska bli bäst i test, måste de vara goda, ha en trevlig konsistens och en välbalanserad smak.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Köttbullar

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har låtit Sveriges främsta köttbullekännare testa butikernas utbud; nämligen barnfamiljerna. I testet har både vuxna och barn deltagit. Såväl frysta som färska köttbullar testades och flera märken och matvarukedjor var representerade. Vi har inte inkluderat vegetariska köttbullar i det här testet.

Våra testare har klämt och känt, luktat och smakat, stekt och ätit köttbullarna både var för sig och tillsammans med såväl makaroner som potatis, sås och sylt. Det har även gjorts köttbullemackor på resterna.
Här är de viktigaste faktorerna som testarna fått ta ställning till:

Smak: Hur smakar köttbullarna? Är smaken välbalanserad eller dominerar någon smak? Smakar köttbullarna lagom eller för mycket av lök? Kan man ana någon kryddpeppar i köttbullarna? Kan köttbullarna passera för hemmagjorda
Konsistens: Är köttbullarna fasta eller mjuka? Bjuder köttbullarna på ett trevligt tuggmotstånd eller känns de mosiga?
Utseende: Hur ser köttbullarna ut? Ser de ut att vara gjorda i maskin eller ser de handrullade ut? Skulle de kunna passera som hemgjorda köttbullar?

Vi har sedan tagit med priset i beräkningen, innan ett slutbetyg har satts.


Fler tester för den som gillar snabblagat

Mikrovågsugn

Kräftor

Sill

Stekpanna

Våffeljärn

Tester för den som inte har bråttom i köket

Matkasse

Espressomaskin

Stektermometer

Vakuumförpackare

Kolgrill

0 5 5 1

1. Matriket Svenska Delikatessköttbullar Lidl BÄST I TEST KÖTTBULLAR

Riktigt smarriga köttbullar som ser hemmarullade ut, passar även på högtidsbordet

Typ: Färska Pris: 49.90 kronor (juni 2023) Vikt: 440 gram Jämförspris: 113.40 kr/kg (juni 2023) Kötthalt: 91% Ursprung: Sverige

Matrikets svenska delikatessköttbullar får omedelbart testpanelen på fall. Dessa färdiga köttbullar från Lidl ser nämligen inte bara hemmagjorda ut - de smakar till och med hemmagjorda. Detta bäddar naturligtvis för succé till såväl midsommarbuffén som julbordet, ingen kommer tro att du inte rullat dina egna bullar.

Smakfullt kryddade köttbullar

Delikatessköttbullarna från Lidl är riktigt gott kryddade. Man kan faktiskt förnimma riktig lök i dessa färska köttbullar, inte något lökpulver så långt smaklökarna kan nå. Det ska dock sägas att vissa av testpanelens yngre deltagare, är mer skeptiska. I deras ögon ska köttbullar helst se maskinsrullade ut och absolut inte innehålla små lökbitar, även om de är mikroskopiska.

BiT Matriket Svenska Delikatessköttbullar Lidl sittdel

Men för de vuxna provsmakarna råder det ingen tveksamhet - detta är köttbullar som de gärna steker och äter med makaroner och ketchup, men kanske allra helst med potatis, sås och sylt. Matrikets svenska delikatessköttbullar från Lidl livar onekligen upp vardagsrätten nummer ett.

God kryddning, charmigt handtrillat utseende, smakar klassiska hemmagjorda köttbullar
Barnen något skeptiska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

2. Garant färdiglagade köttbullar BÄSTA BUDGETVAL

Barnens favoritköttbullar, vars pris stått stadigt trots inflation

Typ: Färska Pris: 66.90 kronor (juni 2024) Vikt: 1000 gram Jämförspris: 66.90 kronor (juni 2024) Kötthalt: 73% Ursprung: Sverige

De färdiglagade köttbullarna från Garant är ett stående inslag i många barnfamiljers kylskåp; en stapelvara för att snabbt ta sig från hell-hour till mätta barnamagar. Vid jämförelse av prisbilden för köttbullar senaste åren (2021-2023), upptäcker vi att Garants köttbullar faktiskt legat stadigt i pris sedan vår första priskoll, medan många andra märken haft en prisstegring på allt från 15-50 kronor per kilo. I tider av dyra matkassar, är detta onekligen en lättnad för matkontot.

Intensiv löklukt men mild och fin smak

Det går inte att sticka under stolen med att man möts av en rejäl lökdoft när man öppnar förpackningen till Garants färska köttbullar. Om man inte ska använda hela förpackningen rekommenderar vi att man förvarar resterna i en burk med lock, så slipper kylskåpet lukta köttbulle.

Smaken är mild och fin och barnen i smakpanelen ger dessa köttbullar full pott. De har ett fint tuggmotstånd och en balanserad konsistens. De är vare sig för mjuka, blöta, torra eller hårda. De går bra att äta kalla som smörgåspålägg och äter man dom varma tycker vi pasta passar bäst till, även om de också funkar fint med exempelvis potatismos. Möjligheterna att variera är stora, vilket är skönt i en familj där barnen har en förkärlek just till färdiga köttbullar.

Bra konsistens och tuggmotstånd, mild smak
Luktar intensivt av lök
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 5 1

3. Scan Våra bästa köttbullar BÄSTA PREMIUMVAL

Färdiga köttbullar som är så goda att man måste ta en portion till

Typ: Färska Pris: 53.95 kronor (juni 2024) Vikt: 300 gram Jämförspris: 179,83 kr/kg (juni 2024) Kötthalt: 98% Ursprung: Sverige

Våra bästa köttbullar från Scan bär ett namn som lovar mycket, men det visar sig snabbt att dessa färdiga köttbullar lever upp till sitt namn.

Liten förpackning men värd vartenda öre

Det är en ganska liten förpackning (300 gram) men de här köttbullarna från Scan är värda varenda krona. Köttbullarna ser handtrillade ut, och även om förpackningen nämner kryddning med schalottenlök och rött vin så är det en härligt klassisk smak som möter smaklökarna. Barnen i testpanelen är visserligen tveksamma, då de inte är fans av just hemmagjorda köttbullar, men när de väl testar så slinker de faktiskt ned.

Perfekt konsistens och ljuvlig smak

De vuxna behöver däremot inte övertalas. Så fort man lägger dessa i pannan och steker på dem med en klick smör, förstår man att detta kommer vara något annat än de billigare köttbullarna med skarp lökdoft. Konsistensen är perfekt, lagom tuggmotstånd och med en tydlig textur av färs. Riktig färs alltså, inte det där tråkiga moset som man ibland möter hos färdiga köttbullar.

BiT Scan Våra bästa köttbullar sittdel

Smaksättningen är riktigt fin. De passar både som barnmiddag med pasta och ketchup, och som lyxigare middag med potatis och gräddsås. Det är ovanligt att en köttbulle passar på båda dessa sätt, men det gör faktiskt Våra bästa köttbullar från Scan.

I dessa tider av inflation är det lätt att tycka att lyxköttbullarna från Scan är lite dyra. I utbyte för den högre prislappen, får vi bringa och sidfläsk från svensk köttproduktion samt lite bonustid om vi väljer dessa till högtidens buffébord istället för att rulla egna. Och vill man liva upp den snabba vardagsmiddagen, skänker Våra bästa köttbullar från Scan riktigt smarrig vardagslyx även en gråmulen tisdag.

Väldigt goda, perfekt tuggmotstånd och textur, mycket god kryddning
Barnen är skeptiska till den handrullade looken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. Ica Extra Fina Köttbullar

Gott kryddade köttbullar med en rustik look

Typ: Färska Pris: 64.95 kronor (juni 2024) Vikt: 500 gram Jämförspris: 129.90 kr/kg (juni 2024) Kötthalt: 98% Ursprung: Sverige

Hade det inte varit för att Ica Extra Fina köttbullar är lite väl mosiga i texturen, hade man nästan kunnat tro att de var hemgjorda. Dessa köttbullar har en mer handrullad look än de flesta andra färdiga köttbullar från de större kedjorna.

Servera gärna med potatis och sås

Allra godast är dessa köttbullar om de serveras med potatis, sås och lingon. Den milda med goda kryddningen, försvinner nämligen lite om köttbullarna får konkurrens av ketchup.

Ser hemmagjorda ut

Barnen i testpanelen, som alla gånger föredrar köpta köttbullar framför hemmarullade, drar öronen åt sig när de ser formen på dessa. ”Dom här ser ut som om du gjort dem pappa, jag vill inte smaka”, är den spontana reaktionen. Efter lite mild övertalning, visar det sig att smaken ändå fungerar för dem. Men de föredrar helt klart de köttbullar som faktiskt ser köpta ut, framför dessa med ett mer rustikt utseende.

Ica köttbullar får tummen upp från alla testsmakare, men den väl mjuka konsistensen drar ned helhetsbetyget något.

Ser nästan hemmarullade ut, gott kryddade
Lite för mosig konsistens
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Felix små delikatessköttbullar

Små frysta köttbullar som faller hela familjen i smaken

Typ: Frysta Pris: 75.90 kronor (juni 2024) Vikt: 600 gram Jämförspris: 126.50 kr/kg (juni 2024) Kötthalt: 68% Ursprung: Sverige

Att ha en påse Felix små delikatessköttbullar i frysen är aldrig en dum idé. Detta är riktigt folkkära köttbullar, och det är lätt att förstå varför.

Små med välbalanserad smak

Som namnet avslöjar är de färdiga köttbullarna från Felix mindre i storleken. Smakmässigt är de välbalanserade och stekytan blir snygg och bjuder på lite stuns – de ser helt enkelt aptitliga ut då de serveras ur stekpannan.

Går hem hos alla barn

Det här är köttbullar som samtliga barn i testpanelen glatt sätter i sig och de trillar även ned i de vuxnas magar utan några problem. Men samtidigt som de är goda, får de inte någon att tala i tungor av lycka. De smakar som man förväntar sig av en färdig köttbulle från frysdisken, varken mer eller mindre. Detta är vardagsköttbullar som kommer göra familjen mätta och glada, men det är troligtvis inte förstahandsvalet till julbordet.

Goda, god och snygg stekyta, välbalanserad smak
Smaken sticker inte ut på något sätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

6. IKEA Huvudroll Köttbullar

Frysta köttbullarna från Ikea trumfar köttbullarna på deras restauranger

Typ: Frysta Pris: 79 kronor (juni 2024) Vikt: 1000 gram Jämförspris: 79 kr/kg (juni 2024) Ursprung: Varierande

Att äta köttbullar på Ikea har nästan blivit en obligatorisk del av besöket. Men äter man hellre sin mat hemma, går det att köpa med sig frysta köttbullar hem: Ikea Huvudroll. Det visar sig snabbt att detta är ett vinnande koncept.

Välbalanserad smak och rimligt pris

Medan köttbullarna i Ikeas restaurang ofta leder tankarna till 90-talets skolmatsalar, är Ikea Huvudroll Köttbullar en mycket mer aptitretande upplevelse. Testpanelen blir faktiskt lite förvånad att helt slippa smaken av restaurangens värmeskåp när dessa frysta köttbullar istället tillagas på klassiskt vis i stekpanna.

Smaken är välbalanserad och köttbullarna har en mycket trevlig konsistens i munnen - lagom tuggmotståd för att helt undvika den svampiga och porösa känslan vissa färdigköttbullar ibland bjuder på. Förpackningen är väl tilltagen med ett innehåll på 1000 gram, vilket innebär att den kan räcka både till en och två middagar - lite beroende på hur hungrig familjen är.

God och välbalanserad smak, stor förpackning
Går bara att köpa på Ikeas varuhus
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Ingelsta Kalkonköttbullar

Frysta köttbullar av kalkon som barnen glatt mumsar i sig

Typ: Frysta Pris: 54.95 kronor (juni 2024) Vikt: 400 gram Jämförspris: 137.38 kr/kg (juni 2024) Kötthalt: 70% Ursprung: Sverige

I nästan alla barnfamiljer finns det en familjemedlem som envist hävdar att hen bara vill äta en viss sorts färdiga köttbullar. Men det visar sig att även Ingelsta kalkonköttbullar går ned helt utan problem, även om ett av barnen säger att ”vanliga köttbullar” är lite godare.

Otippat saftiga för att vara av kalkon

Dessa frysta köttbullar är otippat saftiga med tanke på att kalkonkött är känt för att vara magert och därmed ofta lite torrt. Att de är rullade av just kalkon är det faktiskt bara en person som känner av i testpanelen, ingen av de andra tycker att dessa smakar särskilt annorlunda från köttbullar av nötfärs och fläsk.

Storleken uppskattas av barnen

Ingelsta kalkonköttbullar är mindre i storleken, vilket är uppskattat hos särskilt barnen (ja, i alla fall hos de barn som inte motsätter sig förändringar på tallriken). Och med tanke på den oväntade acceptansen hos samtliga barn, får dessa frysta köttbullar ett extra plus i kanten.

Saftiga köttbullar, gott kryddade, trevlig mindre storlek
En person sa att hen föredrog traditionella köttbullar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

8. Mamma Scans köttbullar

Den klassiska färdiga köttbullen

Typ: Färska Pris: 71.95 kronor (juni 2024) Vikt: 1000 gram Jämförspris: 71.95 kr/kg (juni 2024) Kötthalt: 73% Ursprung: Sverige

Mamma Scans köttbullar har kommit att bli utgångspunkten för hur en färdig köttbulle från mataffären ska smaka. De allra flesta barnfamiljer är välbekanta med den lökiga lukten som sprider sig i köket då påsen öppnas.

Fastare konsistens uppskattas

Mamma Scans köttbullar är lite fastare i konsistensen och uppskattas av såväl vuxna som barn. Men medan barnen älskar dem, tycker de vuxna att de på sin höjd är okej. Det är lite väl lökiga i smaken, vilket är föga förvånande med tanke på hur de luktar innan man stekt på dem. De känns dessutom rätt blöta, samtidigt som de är fasta.

Återförslutningsbar påse får tumme upp

Extra plus får Mamma Scan för sin återförslutningsbara påse – då slipper man migrera överblivna köttbullar till en ny förpackning, samtidigt som man också undviker att hela kylen luktar köttbullar.

Det är knappast någon som skulle missta dessa bullar för hemmarullade, men som en vardagsmiddag tillsammans med makaroner och ketchup fyller de sitt syfte och familjens magar på ett alldeles utmärkt sätt.

Bra konsistens, smart förpackning, hela familjen nöjd
Både luktar och smakar lite för mycket lök
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

9. Per i Viken Farmors Köttbullar

Stora och avlånga köttbullar som kostar mer än de smakar

Typ: Färska Pris: 54.95 kronor (juni 2024) Vikt: 250 gram Jämförspris: 219.80 kr/kg (juni 2024) Kötthalt: Ingen uppgift om % Ursprung: Sverige

Farmors Köttbullar från Per i Viken är färska köttbullar som säljs i förpackningar om 250 gram. Det som sticker ut mest, utöver den höga prislappen, är formen på dem. Dessa köttbullar är nämligen både stora och avlånga.

Påminner om järpar

Farmors Köttbullar ser faktiskt inte alls ut som de köttbullar testpanels far- och mormödrar brukar rulla. De ser snarare ut som små, knubbiga järpar. De är rejält tilltagna och varierar en del i storlek, visar det sig när vi väger dem. Bäst passar dessa köttbullar till potatis och sås – tillsammans med pasta och ketchup gör de sig inte jättebra.

Orimligt högt pris sett till smaken

Med tanke på priset, förväntar sig testpanelen att dessa köttbullar ska få smaklökarna att dansa lambada. Det gör de inte. Faktum är att de är förvånande milda i smaken, så pass milda att de faktiskt inte smakar särskilt mycket över huvud taget. Därtill är de lite väl torra, särskilt med tanke på att de är så stora.

När man köper dyra köttbullar har man höga förväntningar, men de infrias tyvärr inte av Farmors Köttbullar från Per i Viken.

Matiga och mättande
Torra, för stora
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 4 1

10. Sturehofs köttbullar

Köttbullar från Stureplan med en prislapp därefter

Typ: Färska Pris: 148 kronor (juni 2023) Vikt: 500 gram Jämförspris: 296 kr/kg (juni 2023) Kötthalt: ingen uppgift Ursprung: Sverige

Att Sturehofs köttbullar kommer från den dyrare delen av Stockholm märks på prislappen. Detta är de i särklass dyraste köttbullarna i testet – kanske i Sverige faktiskt.

Tillagade men ska färdigstekas

Sturehofs köttbullar kommer vakuumpackade i en påse. De är säljs tillagade, men inte färdigstekta. Med andra ord ska de brynas till en snygg färg innan servering. Dessa köttbullar ser helt och hållet handgjorda är, och sett till priset får man hoppas att de är det. Serverar man dessa och påstår att man gjort dem själv, är det ingen som kommer ifrågasätta en.

Mild och god smak

Smaken är mild och god och man knockas inte av en överväldigande lökdoft när man öppnar förpackningen. På tydliga och föredömligt korta ingredienslistan förstår man faktiskt vad allt är, vilket inte alltid är fallet när det kommer till livsmedel.

Sturehofs köttbullar passar allra bäst till potatis, sås, lingon och lite pressgurka. Till makaroner och ketchup känns de nästan för fina – och dessutom är smaken så mild att den nästan försvinner tillsammans med ketchup.

Detta är helt klart riktigt goda köttbullar, men kilopriset avskräcker – särskilt när det finns lika goda köttbullar till en fraktion av priset hos Lidl.

Mycket goda, mild och fin smak, god textur
Otroligt dyra
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Så gjorde vi testet

Vi har låtit Sveriges främsta köttbullekännare testa butikernas utbud; nämligen barnfamiljerna. I testet har både vuxna och barn deltagit. Såväl frysta som färska köttbullar testades och flera märken och matvarukedjor var representerade. Vi har inte inkluderat vegetariska köttbullar i det här testet.

Våra testare har klämt och känt, luktat och smakat, stekt och ätit köttbullarna både var för sig och tillsammans med såväl makaroner som potatis, sås och sylt. Det har även gjorts köttbullemackor på resterna.
Här är de viktigaste faktorerna som testarna fått ta ställning till:

Smak: Hur smakar köttbullarna? Är smaken välbalanserad eller dominerar någon smak? Smakar köttbullarna lagom eller för mycket av lök? Kan man ana någon kryddpeppar i köttbullarna? Kan köttbullarna passera för hemmagjorda
Konsistens: Är köttbullarna fasta eller mjuka? Bjuder köttbullarna på ett trevligt tuggmotstånd eller känns de mosiga?
Utseende: Hur ser köttbullarna ut? Ser de ut att vara gjorda i maskin eller ser de handrullade ut? Skulle de kunna passera som hemgjorda köttbullar?

Vi har sedan tagit med priset i beräkningen, innan ett slutbetyg har satts.


Fler tester för den som gillar snabblagat

Mikrovågsugn

Kräftor

Sill

Stekpanna

Våffeljärn

Tester för den som inte har bråttom i köket

Matkasse

Espressomaskin

Stektermometer

Vakuumförpackare

Kolgrill

Är köttbullar Sveriges främsta nationalrätt? Ja, i alla fall om du frågar barn och möbeljättar. Det finns nästan ingen annan middag som går så snabbt att förbereda som en tallrik färdiga köttbullar och makaroner. Eller kanske den lyxigare varianten: köttbullar, potatis, gräddsås och sylt. Eller varför inte byta ut de kokta potatisarna mot potatismos. Oavsett vilket serveringssätt du väljer, är middagen snabbt på bordet – något man är glad över stressiga vardagar.
Men vilka färdiglagade köttbullar är egentligen godast? Färska eller frysta? Budgetbullar eller delikatessvarianter? Vi har ätit köttbullar för glatta livet, för att hjälpa dig hitta de godaste, färdiga köttbullarna i butiken.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Enebacken Delikatessköttbullar (91 procent kötthalt), LIDL

Nästan som hemmagjorda köttbullar till ett riktigt bra pris

Typ: Färska Pris: 29 kronor Vikt: 440 gram Jämförspris: 65.91 kr/kg Kötthalt: 91 procent Ursprung: Sverige
Enebacken Delikatesskottbullar 91 procent kotthalt LIDL

Mums, tycker testpanelen om Enebackes Delikatessköttbullar som man hittar hos Lidl. Dessa både smakar och ser ut som hemgjorda köttbullar. Det som avslöjar dem som köpebullar är att de är lite väl mjuka. Mjukheten hos de flesta testade köttbullar, beror på att köttet är mer finmalt än vad färsen man köper för att göra egna köttbullar är.

Mycket god kryddning

Kryddningen på Enebackens delikatessköttbullar är smarrig och man kan faktiskt känna lökbitarna. Detta är något de vuxna testarna uppskattade, då det kändes som en härlig skillnad från allt lökpulver som många andra köttbullar smakar. Men barnen är inte fullt så imponerade, då de är av den bestämda åsikten att löken aldrig ska märkas av.

Ser handrullade ut

Kryddningen är mild, vilket det också står på förpackningen. Dessa skulle tveklöst kunna passera som handtrillade köttbullar på julbordet – det är bara att krydda dem med lite kryddpeppar för den riktiga julkänslan om man skulle vilja.

kottbullar test enebacken bitEnebackens Delikatess Köttbullar är en glad och trevlig överraskning, som testpanelen gärna skulle köpa igen (i alla fall om lökbitarna pillas bort enligt barnen).

Mild och god kryddning, ser hemgjorda ut, klassiska svenska köttbullar
Något mjuka i konsistensen
0 5 2.5 1

Malma gård köttbullar

Glutenfria köttbullar som ser hemmagjorda ut

Typ: Frysta Pris: 64.95 kronor Vikt: 600 gram Jämförspris: 108.25 kr/kg Kötthalt: 92 procent Ursprung: Sverige
Malma gard kottbullar

Att de frysta köttbullarna från Malma Gård är snygga, råder det ingen tvekan om. De är dessutom fria från så väl gluten, som laktos, ägg, soja och mjölkprotein, vilket gör dem till ett bra val för personer mer allergier och överkänslighet.

Smak som inte övertygar

Smaken är dock en vattendelare – barnen i testpanelen uppskattar inte Malma gårds köttbullar alls, och de vuxna kan inte riktigt komma överens. Medan en person tycker de är rätt så goda, tycker en annan att de är väldigt ojämna i smaken, vilket får medhåll från andra. Vad alla däremot kan enas om, är att de har en bismak som inte riktigt går att sätta fingret på, men som inte är särskilt uppskattad.

Mosig konsistens

Köttbullarna från Malma Gård är dessutom i mjukaste laget – de blir snabbt alltför mosiga i munnen. Den här konsistensen går inte hem, någon form av tuggmotstånd är nämligen alltid trevligt. Är man ute efter en LCHF-vänlig köttbulle, skulle Malma gårds däremot kunna vara ett alternativ.

Snygga köttbullar, fria från många allergener
Alltför mjuka. Märklig bismak
0 5 2.5 1

Gotländska köttbullar

Frysta köttbullar från Gotland

Typ: Frysta Pris: 91.95 kronor Vikt: 600 gram Jämförspris: 153.25 kr/kg Kötthalt: 92 procent Ursprung: Sverige
Gotlandska kottbullar

Gotländska köttbullar från Ejmunds gård sticker ut rent utseendemässigt. Inte för att de ser handrullade ut, det gör de nämligen inte. Snarare för att ytan är mycket slätare än hos andra köttbullar. Färgen är också betydligt mörkare än samtliga andra färdiga köttbullar i testet.

Köttbullar som inte gör någon glad

Dessa frysta köttbullar får inga fans i testpanelen. Några tycker att de för torra, medan andra klagar över att de inte riktigt smakar ”som de ska”. Köttbullarna är tillverkade av enbart nötkött och kanske är det just avsaknaden av fläskfärs som gör att de känns både torra och att smaken inte känns helt rätt?

Grovmalen färs uppskattas

Texturen på dem är däremot trevlig – de känns som att köttet är lite mer grovmalet än många andra, vilket ger ett gott tuggmotstånd och gör att de inte upplevs som mosiga över huvud taget. Men tyvärr räddar inte konsistensen upp tillräckligt för att dessa gotlänningar ska vinna testpanelens hjärtan.

Trevligt att veta vilken gård köttet kommer från, god textur
Torra och tråkig smak
0 5 2 1

Enebacken Köttbullar (73 procent kötthalt), LIDL

En smaklös köttbulle som får tumme ned av de vuxna

Typ: Färska Pris: 16.95 kronor Vikt: 350 gram Kötthalt: 73 procent Ursprung: Sverige
Enebacken Kottbullar 73 procent kotthalt LIDL

Dessa färdiga köttbullar från Lidls kyldisk, är en köttbulle i standardutförande. Vid ett blindtest är det svårt att skilja dessa från Mamma Scans och Garants – de ser helt enkelt ut att vara stöpta i samma köttbulleform.

Milda köttbullar med fast konsistens

Smakmässigt är det här rätt milda köttbullar som både smakar och luktar en smula mindre lök än många andra köttbullar – men skillnaden är hårfin. Det som skiljer Enebackens köttbullar från andra, är att de är lite mer fasta i konsistensen.

Endast barnen ger tumme upp

Barnen ger två tummar upp för dessa färdiga köttbullar, men de vuxna i testpanelen är inte imponerade alls. De är helt enkelt för tråkiga och smaklösa för att få de äldre köttbulleätarna att jubla.

Bra konsistens, lite mindre lökiga
Sticker inte ut på något sätt