Pepparkakor: 12 sorter i test (2020)

Senast uppdaterat December 2020

Finns det något som signalerar juletid så tydligt som första biten pepparkaka vid advent? Men vilken pepparkaka är godast? Vi har testat 8 olika sorter och utser Kung Oscar till Bäst i test.

Testvinnare - Pepparkakor

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

För detta smaktest av pepparkakor inför julen 2019 lät vi pepparkaksälskare och ivriga hemmabagare prova och recensera ett antal olika sorters pepparkakor som alla finns att köpa på de största matvarukedjorna. Vi har bland annat testat pepparkakor från Gille, Annas och Göteborgs kex. För att avgöra vilka pepparkakor som är godast, har vi tittat på följande parametrar.

Smak: Är pepparkakan god? Är den välkryddad? Smakar den som en pepparkaka ska göra?

Konsistens: Är pepparkakan knaprig eller hård, kanske rent av mjuk? Är den lagom i tjocklek? Smular den för mycket? Innehåller pepparkakan palmolja eller inte?

Utseende: Ser pepparkakan god ut? Är den välgräddad? Har den en klassisk pepparkaksform?

Dessa egenskaper ställs sedan mot pepparkakans pris och det sammantagna intrycket och betyget utgör sedan grunden för vårt testresultat.


Läs även våra andra tester av julmat och dryck:

Julskinka

Glögg

Sill

Julmust

Köttbullar

Tester för somrigare tider

Glass

Gasolgrill

Kolgrill

Studsmatta

0 5 5 1

1. Swedish Fika Pepparkakor — BÄST I TEST PEPPARKAKOR

Pepparkakan som är så god att man kan äta hela burken som chips

När man ställer fram en burk med Swedish Fika Pepparkakor på bordet, är det stor risk att den tar slut vid blott en sittning. Detta är nämligen pepparkakor som är så goda att man tar en till, och en till, och sedan minst ytterligare fyra.

Med sin fylliga pepparkakssmak, är det omöjligt att inte direkt slungas in i julstämningen, när man smakar på dessa perfekt tjocka pepparkakor. Till skillnad från många andra pepparkakor, som har en väldigt försiktig smakbild, bjuder dessa på en tydlig smak som dessutom hänger sig kvar.

Någon i testpanelen tycker att de är lite för hårda, men får snabbt mothugg av övriga runt testbordet som ger tumme upp för krispigheten. Det är trevlig med en pepparkaka som inte förvandlas till pulver då man tar en tugga.

Veganska, utan palmolja, hållbar produktion i Sverige och med en strävan efter att producera samtliga förpackningar inom Norden – detta är en pepparkaka man blir lycklig av. Och mätt. För när man inser att man ätit en hel burk pepparkakor vid ett enda fika tillfällen, så blir man mätt.

Swedish Fika Pepparkakor är en av de godaste pepparkakorna vi testat!

God och generös kryddning, krispiga, bra tjocklek
Svårt att sluta äta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Göteborgs Kex Kung Oscar

Kung Oscar från Göteborgs kex sticker ut i årets pepparkakstest, genom att vara den enda pepparkakan som är riktigt välkryddad. Tjockleken på dessa runda pepparkakor här riktigt trevlig och viktigare där till: de är perfekt knapriga.

Dessa pepparkakor innehåller inte någon palmolja, vilket är ett tydligt plus i kanten på en redan god kaka. Innehållsförteckningen på pappasken är tydlig, så det behöver aldrig råda några tvivel om vad det är man stoppar i munnen.

Även om det naturligtvis är riktigt gott att äta Kung Oscar med ost av något slag, är detta en av få pepparkakor som smakmässigt verkligen kan stå för sig själva. De blev snabbt en favorit hos både vuxna och barn som deltog i testet.

Välkryddade, knapriga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

3. Annas pepparkakor

Kanske är det Annas pepparkakor man har starkast barndomsminnen av? Vi är många som vuxit upp med dessa klassiska pepparkaksblommor.

Det är inte för inte som Annas pepparkakor är populära i julehemmen. De bjuder på en klassisk och tydlig pepparkakssmak. Konsistensen på dem är dessutom den bästa i testet – krispiga, knapriga och spröda. Kryddningen är välbalanserad och ger precis den smakupplevelse man vill ha.

Annas pepparkakor är en av få i detta test som fortfarande innehåller palmolja. Dock kommer denna palmolja från hållbart certifierade odlare. Hållbart producerad palmolja certifieras genom olika certifieringsordningar som organisationen RSPO erbjuder. RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) är ett initiativ framtaget av bland andra WWF, vars syfte är att främja en hållbar produktion av palmolja.

Detta är en pepparkaka som ingen kommer bli besviken på.

Härligt spröda, god kryddning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

4. Annas Polka Pepparkakor

En klassisk pepparkaka med en mintig twist

Kanske är du sugen på pepparkakor, men undrar hur man ska förnya smaken nu när ädelost blivit normen. Annas Polka Pepparkakor må bjuda på svaret.

Direkt när förpackningen öppnas strömmar den mintiga och pigga doften av polkagris ut. Det doftar gott och man blir genast sugen på att hugga in. Smaken gör en inte besviken. Ibland när karameller används i bakverk, kan smaken dra åt bränt socker. Så är inte fallet med dessa polkakakor. De smakar faktiskt precis så som man hade hoppats: en klassisk pepparkaka med ett tydlig inslag av svenskarnas favoritkaramell polkagris.

Det råder inga tvivel om saken, att det har använts faktiska polkagrisar i tillverkningen och inte bara en pepparmintsarom – man kan nämligen se de krossade bitarna i kakorna. Detta uppskattas av samtliga testare.

Annas Polka Pepparkakor är ett kul inslag vid adventsfikat och faller samtliga testare utom minthataren i smaken. De är inte det bästa valet till glögg, men som fika till en kopp kaffe är de riktigt goda.

Man kan se polkakrosset, tydlig smak av både pepparkaka och mint, gott till en kopp kaffe
Inte den bästa matchningen till glöggen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Annas Original Pippi Pepparkakor

Pepparkakor med mild smak i barnsligt glad förpackning

Vem minns inte scenen när Pippi bakar pepparkakor på sitt golv med Herr Nilsson som hoppar fram och tillbaka över degen? Nu slipper du husdjurens tassavtryck – Annas Original har nämligen släppt Pippi Pepparkakor.

Pepparkakorna säljs i samarbete med Astrid Lindgren AB och Rädda Barnens globala kampanj Pippi of Today som stöttar flickor på flykt. Smaken är mild och barnen ger två tummar upp, medan de vuxna tycker att de visserligen är goda men att smaken är i försiktigaste laget.

Kakorna finns i fyra figurer: bokstaven P, bokstaven I, en luftballong och hästen Lilla Gubben (men i ärlighetens namn förstod ingen i testpanelen vad hästhuvudet skulle föreställa innan man googlade fram svaret).

Dessa kakor drar åt det lite tjockare hållet och har en finish som får dem att faktiskt se lite hembakta ut. Detta uppskattar samtliga i testpanelen, då det är kul med en pepparkaka som inte ser kliniskt fabrikstillverkad ut.

Burken med Pippi Långstrump på är klassiskt röd, med ett färgglatt Pippi-tryck, vilket får den att sticka ut bland de andra burkarna. Och även om smaken inte sticker ut hakan, blir dessa kakor snabbt en favorit hos barnen.

Glad bruk, charmig finish på kakorna, barnen tycker om
Lite för försiktig smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3 1

6. Kvarnvingen Pepparkakor

Dessa små pepparkakshjärtan från Kvarnvingen är krispiga och trevliga att ta en bit av. Tjockleken är bra, men tyvärr faller kakorna på kryddningen.

Kvarnvingen Pepparkakor är alldeles för blygsamt kryddade. De smakar tveklöst pepparkaka om dem, men här hade samtliga i testpanelen önskat mer tryck i smaken. Pepparkakorna från Kvarnvingen glittrar tydligt av sockerkristaller och doftar lika klent som de är kryddade.

På det stora hela går det så klart utmärkt att äta dessa pepparkakor, men de bjuder inte på någon smaksensation.

Krispiga
Klen smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

7. Nyåkers Pepparkakshjärtan

Utseendemässigt blir Nyåkers Pepparkakshjärtan omedelbart en favorit. Barnen sträcker sig automatiskt efter dem, inte minst för att de är väl tilltagna i storlek.

Men man blir snabbt besviken. Även om kryddningen är fin, är det en tydlig bränd smak på dessa pepparkakor som helt enkelt inte är särskilt god. En pepparkaka känns nog och paketet blir stående i väntan på att något annat ska erbjudas.

På grund av storleken på dessa hjärtan, är de dock perfekta att dekorera. På med kristyr och godis i mängd och ha dem som pynt i fönstret. Ett roligt och enkelt pyssel för hela familjen (eller släkten) att delta i.

Stora och fina
Smakar bränt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

8. Göteborgs Kex Pepparkaksfigurer

Dessa små pepparkaksfigurer från Göteborgs Kex är en utseendemässig fulträff för hen som tycker om pepparkaksgummor och gubbar och grisar. Det går att gestalta nästan hela pepparkaksvisan tillsammans med denna burk.

Pepparkakorna är lagom tjocka och krispiga med ett fint tuggmotstånd. Dock smakar de nästan inte pepparkaka om dem alls.

Dessa figurer är så blygsamt kryddade att de snarare än pepparkaka, smakar som ett vanligt kex med en aning pepparkakskrydda. Som kex är de visserligen goda, men som pepparkaka är de en besvikelse.

Roliga figurer, knapriga
För lite kryddning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 1.5 1

9. ICA välkryddade pepparkakor

Icas pepparkakor är runda och snygga och kommer i en pappförpackning. De ser lovande ut och doftar riktigt gott – men vare sig smak eller konsistens lever upp till förväntningarna.

Detta är pepparkakor som helt saknar den knaprighet som en pepparkaka ska ha. Faktum är att de upplevs som mjuka då man tar en tugga, lite som om de lämnats framme i ett fuktigt rum. Pepparkakssmaken är väldigt smak och smakar nästan lite dammigt, så som en påse med pepparkakskryddor kan smaka om den legat i skåpet i några år för länge.

Icas pepparkakor är en av två sorter i detta test, som innehåller palmolja (certifierad).

Utan både rätt konsistens och kryddning, är Icas pepparkakor inget att hänga i granen.

Vackra, doftar gott
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

0 5 0.5 1

10. Semper Glutenfria Pepparkakor

Snälla mot magen, ohyggliga mot smaklökarna

Glutenfria, laktosfria, veganska och fodmap-vänliga pepparkakor (med andra ord okej för IBS-magar) – detta skulle kunna vara pepparkakan som passar alla. Ja, förutom de med fungerande smaklökar. Semper Glutenfria Pepparkakor är nämligen i det närmaste oätbara.

Man hittar dessa pepparkakor på den glutenfria hyllan i matbutiken och det är en lycka att kunna köpa hem till den glutenintoleranta. Men säg den lycka som varar. Redan när paketet öppnas, drar testpanelen öronen åt sig. Dom luktar lite dammigt och gammalt, som pepparkakorna man hittar längst in i köksskåpet när man storstädar. Vad som skiljer dessa glutenfria kakor åt från åldrande fynd i köket, är smaken.

Sempers Glutenfria Pepparkakor är nämligen rent ut sagt äckliga. Barnen i testpanelen, som vanligtvis kan äta vilka kakor som helst, spottar ut och sköljer bort smaken med vatten. De vuxna tvingar i sig ett par tuggor till, men ger snabbt upp de med. Det finns faktiskt bara en sak att göra med dessa julkakor: skicka ut dem med soporna och sedan ägna resten av kvällen åt att undra över om det verkligen ska vara så svårt att baka glutenfria pepparkakor.

Glutenfria
Äckliga
 • Betyg 1/5 Betyg 0.5/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

0.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 0.5 1

11. Gille Små hjärtan pepparkakor

Många små pepparkakor formade som hjärtan, gömmer sig i denna burk. Vilket innebär att det är många små hjärtan som kommer krossas när de slängs – detta är nämligen pepparkakor som inte alls är goda.

Med en starkt parfymerad smak, som känns mer artificiell än naturlig, sticker det i munnen då man fikar på dessa kakor. Inte ens barnen, som brukar kunna äta det mesta som ser ut som en pepparkaka på ytan, ville äta hela upp hela kakan. De blev liggande halvätna på bordet för att sedan sopas ned i papperskorgen.

Ska man säga något positivt om Små hjärtan från Gille, kan det nämnas att det är en bra storlek på dem och att de är härligt knapriga. Synd på smaken bara.

Bra storlek, knapriga
Obehagligt skarp smak
 • Betyg 1/5 Betyg 0.5/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

0.5 av 5

0 5 0.5 1

12. Coop Pepparkakor

Det är en fin linje mellan krispigt och hårt. Coops pepparkakor riskerar inte att ligga på denna linje, de har passerat den med flera mil. Det här är nämligen en pepparkaka som är så hård, att man nästan tror att tänderna kommer stryka med på kuppen.

Trots att de är så hårda att de knappt går att bita igenom, lyckas de ändå med konststycket att bli sega ett par dagar efter att burken öppnats utan att förlora det stenhårda tuggmotståndet.

Smaken är fattig och upplevs som gammal och dammig. En rakt igenom tråkig pepparkakeupplevelse som inte kommer få julklockorna att klämta av pepparkakslycka.

Alldeles för hårda, smakar lite gammalt
 • Betyg 1/5 Betyg 0.5/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

0.5 av 5

Vanliga frågor om pepparkakor

Vilken är den bästa pepparkakan?

I vårt test har vi har testat 8 olika sorter och utser Kung Oscar från Göteborgs Kex till bäst i test. Detta är en pepparkaka bakad utan palmolja och är en av få pepparkakor i testet som är både välkryddade och är perfekt knaprig.

Varför heter det pepparkaka?

Därför att man från början använde just peppar för att smaksätta pepparkakor. Idag är det istället en blandning av kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika som ger den karaktäristiska pepparkakssmaken. Men namnet hänger sig kvar, även om man lika väl skulle kunna kalla dem för kryddkakor.

När firas pepparkakans dag?

Pepparkakans dag firas den 9 december. Det är långt ifrån en lika känd temadag som kanelbullens dag i oktober – kanske för att hela december i stort sett kan ses som pepparkakans månad. Men varför inte planera in årets pepparkaksbak till den 9 december?

Hur länge ska pepparkakor vara i ugnen?

Pepparkakor ska inte vara länge alls i ugnen – det räcker ofta med 6-8 minuter. Gräddningstiden varierar dock beroende på hur tjocka och stora pepparkakor du har gjort. Det lättaste är att titta på färgen – ser de välgräddade ut, är det dags att ta dem ut.

Varför blir man snäll av pepparkakor?

Att man skulle bli snäll av pepparkakor är en sägnen med anor ända sedan 1300-talet. På den tiden ska nunnor ha bakat pepparkakor som en medicinal kaka för oroliga magar. Pepparkakor innehåller faktiskt än idag kryddor som är snälla mot magen. Huruvida pepparkakorna även gör den som äter dem snälla, låter vi vara osagt.

Hur gör man pepparkakor?

Det absolut enklaste, om man inte vill köpa en burk med färdiga pepparkakor, är att i alla fall köpa en färdig pepparkaksdeg. Det går naturligtvis bra att göra en egen deg också. Degen kavlas sedan ut tunt och figurer stansas eller skärs ut ur degen. Pepparkakorna gräddas i ugn tills de fått en vacker färg – vanligtvis i 6-8 minuter. Om pepparkakan gräddas för kort tid, kommer den bli mjuk och inte så knaprig som du vill ha den.

I hur många grader ska jag grädda pepparkakor?

Det varierar från recept till recept, men generellt sett någonstans mellan 200-225 grader. Om du har köpt en färdig deg, står gradantal angivet på förpackningen. Brassa inte på ugnen för varmt, pepparkakor bränns vid väldigt lätt.