Pepparkakor: 13 sorter i test (2022)

Senast uppdaterat November 2021

Längtar du efter den första biten pepparkaka vid advent? Vi har testat flera olika sorter från Swedish Fika, Göteborgs Kex och Annas. För att utses till bäst i test, måste pepparkakorna vara smarrigt kryddiga, knapriga utan att vara stenhårda och man ska vilja sträcka sig efter en pepparkaka till. Eller fem. 

Testvinnare - Pepparkakor

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

För detta smaktest av pepparkakor lät vi pepparkaksälskare och ivriga hemmabagare prova och recensera ett antal olika sorters pepparkakor som alla finns att köpa på de största matvarukedjorna. Vi har bland annat testat pepparkakor från Gille, Annas och Göteborgs kex. För att avgöra vilka pepparkakor som är godast, har vi tittat på följande parametrar.

Smak: Är pepparkakan god? Är den välkryddad? Smakar den som en pepparkaka ska göra?

Konsistens: Är pepparkakan knaprig eller hård, kanske rent av mjuk? Är den lagom i tjocklek? Smular den för mycket? Innehåller pepparkakan palmolja eller inte?

Utseende: Ser pepparkakan god ut? Är den välgräddad? Har den en klassisk pepparkaksform?

Dessa egenskaper ställs sedan mot pepparkakans pris och det sammantagna intrycket och betyget utgör sedan grunden för vårt testresultat.


Läs även våra andra tester av julmat och dryck:

Julskinka

Glögg

Sill

Julmust

Köttbullar

Tester för somrigare tider

Glass

Gasolgrill

Kolgrill

Studsmatta

0 5 5 1

1. Swedish Fika Pepparkakor — BÄST I TEST PEPPARKAKOR

Försvinnande goda pepparkakor med hållbart tänk

Swedish Fika har ett väldigt trevligt tänk när det kommer till deras produkter. Deras bakverk (utöver pepparkakor finns även exempelvis dammsugare, chokladbollar och vaniljdrömmar) är alltid veganska, och i de fall där något av dem innehåller palmolja så är det hållbart framtagen sådan. Vad gäller pepparkakorna så är de faktiskt helt fria från palmolja, vilket är ett klart plus, och de är bakade i Sverige (vilket också är fallet med de övriga bakverken).

Vi är också väldigt förtjusta i burken som pepparkakorna kommer i. Det är en metallburk med ett trevligt, juligt tryck, och vi kan ärligt talat inte säga att vi föredrar en plastburk framför en plåtburk som denna. Det finns förvisso andra märken som har större förpackningar, men av vissa skäl som vi kommer in på senare så kanske det är bra att förpackningen inte är större?

Härligt knapriga och med mycket smak

Hållbarhet och snygg förpackning i all ära, men hur smakar de då? Vi kan inte säga annat än att de är fantastiskt goda. Det första som slår oss är att storleken på pepparkakorna känns extremt lagom (ursäkta svenskheten). De har en härlig, kryddig smak som dessutom dröjer sig kvar länge på ett trevligt sätt.

Utöver smaken så är pepparkakorna också härligt knapriga, inte minsta antydan till degighet eller seghet. Vi hade några kvar i en burk som blev ståendes några veckor, och vi hade i ärlighetens namn vissa betänkligheter om de skulle vara fortsatt knapriga och fina även efter några veckor i en öppnad burk. Men våra farhågor var helt obefogade, burken kunde lika gärna ha varit nyöppnad.

Att pepparkakorna är så fantastiskt goda är en sak som gör att vi känner att burken kanske inte bör vara större, med risk för att man då hade ätit sin egen kroppsvolym i pepparkakor. Det är extremt lätt att handen nästan slentrianmässigt söker sig ner i burken om och om igen tills den nästan är slut.

Vi har under två tidigare år utsett Swedish Fikas pepparkakor till bäst i test, och det finns ingenting vi kan tänka oss om kan få oss att tänka annorlunda för 2022. Absolut, det finns andra märken som är billigare, men är de godare? Absolut inte.

Härligt kryddig smak, knapriga, bra storlek
Nästan för goda
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Göteborgs Kex Kung Oscar

Tjocka, knapriga pepparkakor med god kryddning

Kung Oscar från Göteborgs kex sticker ut i årets pepparkakstest, genom att vara den enda pepparkakan som är riktigt välkryddad. Tjockleken på dessa runda pepparkakor här riktigt trevlig och viktigare där till: de är perfekt knapriga.

Innehåller ingen palmolja

Dessa pepparkakor innehåller inte någon palmolja, vilket är ett tydligt plus i kanten på en redan god kaka. Innehållsförteckningen på pappasken är tydlig, så det behöver aldrig råda några tvivel om vad det är man stoppar i munnen.

Omedelbar favorit

Även om det naturligtvis är riktigt gott att äta Kung Oscar med ost av något slag, är detta en av få pepparkakor som smakmässigt verkligen kan stå för sig själva. De blev snabbt en favorit hos både vuxna och barn som deltog i testet.

Välkryddade, knapriga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

3. Annas pepparkakor

En välbalanserad pepparkaka med utmärkt krisp

Kanske är det Annas pepparkakor man har starkast barndomsminnen av? Vi är många som vuxit upp med dessa klassiska pepparkaksblommor.

Klassisk pepparkaka

Det är inte för inte som Annas pepparkakor är populära i julehemmen. De bjuder på en klassisk och tydlig pepparkakssmak. Konsistensen på dem är dessutom den bästa i testet – krispiga, knapriga och spröda. Kryddningen är välbalanserad och ger precis den smakupplevelse man vill ha.

Hållbart certifierad palmolja

Annas pepparkakor är en av få i detta test som fortfarande innehåller palmolja. Dock kommer denna palmolja från hållbart certifierade odlare. Hållbart producerad palmolja certifieras genom olika certifieringsordningar som organisationen RSPO erbjuder. RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) är ett initiativ framtaget av bland andra WWF, vars syfte är att främja en hållbar produktion av palmolja.

Detta är en pepparkaka som ingen kommer bli besviken på.

Härligt spröda, god kryddning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

4. Annas Polka Pepparkakor

En klassisk pepparkaka med en mintig twist

Kanske är du sugen på pepparkakor, men undrar hur man ska förnya smaken nu när ädelost blivit normen. Annas Polka Pepparkakor må bjuda på svaret.

Tydlig doft och smak av polkagris

Direkt när förpackningen öppnas strömmar den mintiga och pigga doften av polkagris ut. Det doftar gott och man blir genast sugen på att hugga in. Smaken gör en inte besviken. Ibland när karameller används i bakverk, kan smaken dra åt bränt socker. Så är inte fallet med dessa polkakakor. De smakar faktiskt precis så som man hade hoppats: en klassisk pepparkaka med ett tydlig inslag av svenskarnas favoritkaramell polkagris.

Bitar av polkagris i kakan

Det råder inga tvivel om saken, att det har använts faktiska polkagrisar i tillverkningen och inte bara en pepparmintsarom – man kan nämligen se de krossade bitarna i kakorna. Detta uppskattas av samtliga testare.

Annas Polka Pepparkakor är ett kul inslag vid adventsfikat och faller samtliga testare utom minthataren i smaken. De är inte det bästa valet till glögg, men som fika till en kopp kaffe är de riktigt goda.

Man kan se polkakrosset, tydlig smak av både pepparkaka och mint, gott till en kopp kaffe
Inte den bästa matchningen till glöggen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Annas Original Pippi Pepparkakor

Pepparkakor med mild smak i barnsligt glad förpackning

Vem minns inte scenen när Pippi bakar pepparkakor på sitt golv med Herr Nilsson som hoppar fram och tillbaka över degen? Nu slipper du husdjurens tassavtryck – Annas Original har nämligen släppt Pippi Pepparkakor.

Försiktig smak

Pepparkakorna säljs i samarbete med Astrid Lindgren AB och Rädda Barnens globala kampanj Pippi of Today som stöttar flickor på flykt. Smaken är mild och barnen ger två tummar upp, medan de vuxna tycker att de visserligen är goda men att smaken är i försiktigaste laget.

Ganska tjocka pepparkakor

Kakorna finns i fyra figurer: bokstaven P, bokstaven I, en luftballong och hästen Lilla Gubben (men i ärlighetens namn förstod ingen i testpanelen vad hästhuvudet skulle föreställa innan man googlade fram svaret). Dessa kakor drar åt det lite tjockare hållet och har en finish som får dem att faktiskt se lite hembakta ut. Detta uppskattar samtliga i testpanelen, då det är kul med en pepparkaka som inte ser kliniskt fabrikstillverkad ut.

Burken med Pippi Långstrump på är klassiskt röd, med ett färgglatt Pippi-tryck, vilket får den att sticka ut bland de andra burkarna. Och även om smaken inte sticker ut hakan, blir dessa kakor snabbt en favorit hos barnen.

Glad bruk, charmig finish på kakorna, barnen tycker om
Lite för försiktig smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3 1

6. Kvarnvingen Pepparkakor

En pepparkaka som lämnar mer att önska med smaken

Dessa små pepparkakshjärtan från Kvarnvingen är krispiga och trevliga att ta en bit av. Tjockleken är bra, men tyvärr faller kakorna på kryddningen.

Saknar tryck i smaken

Kvarnvingen Pepparkakor är alldeles för blygsamt kryddade. De smakar tveklöst pepparkaka om dem, men här hade samtliga i testpanelen önskat mer tryck i smaken. Pepparkakorna från Kvarnvingen glittrar tydligt av sockerkristaller och doftar lika klent som de är kryddade.

På det stora hela går det så klart utmärkt att äta dessa pepparkakor, men de bjuder inte på någon smaksensation.

Krispiga
Klen smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

7. Biltemas pepparkakor

Pepparkaka från prylvaruhuset

Gillar du att multitaska, kan du nu köpa dina pepparkakor samtidigt som du köper ett paket mikrofiberduk och underställ med varmskorvsmönster. Även hos Biltema går det nämligen att köpa med sig en burk pepparkakor hem.

Alldeles för försiktig kryddning

Biltemas pepparkakor är inget som får en att vare sig skratta eller gråta. Det är helt vanliga pepparkakshjärtan som för all del smakar pepparkaka, om än kanske med en något mesig kryddning. Det går utmärkt att tugga i sig både tre och tio kakor, kanske inte främst för att de är så goda utan snarare för att de är nästan helt utan eftersmak. Har man ätit en, är det lätt att glömma det då smaken inte hänger sig kvar, då blir det lätt en hel näve till.

Nog fungerar dessa pepparkakor för att uppfylla pepparkakskvoten vid adventsfikat. Men vill man ha något som får gästerna att tappa andan av smaksensationen, då går man bet med denna burk.

Billiga
Klen smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

8. Nyåkers Pepparkakshjärtan

Stor, fin pepparkaka som tyvärr smakar bränt

Utseendemässigt blir Nyåkers Pepparkakshjärtan omedelbart en favorit. Barnen sträcker sig automatiskt efter dem, inte minst för att de är väl tilltagna i storlek.

Tydligt bränd smak förstör

Men man blir snabbt besviken. Även om kryddningen är fin, är det en tydlig bränd smak på dessa pepparkakor som helt enkelt inte är särskilt god. En pepparkaka känns nog och paketet blir stående i väntan på att något annat ska erbjudas.

Perfekta att dekorera

På grund av storleken på dessa hjärtan, är de dock perfekta att dekorera. På med kristyr och godis i mängd och ha dem som pynt i fönstret. Ett roligt och enkelt pyssel för hela familjen (eller släkten) att delta i.

Stora och fina
Smakar bränt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

9. Göteborgs Kex Pepparkaksfigurer

Roliga pepparkaksfigurer med klen smak

Dessa små pepparkaksfigurer från Göteborgs Kex är en utseendemässig fulträff för hen som tycker om pepparkaksgummor och gubbar och grisar. Det går att gestalta nästan hela pepparkaksvisan tillsammans med denna burk.

Smakar nästan inte pepparkaka

Pepparkakorna är lagom tjocka och krispiga med ett fint tuggmotstånd. Dock smakar de nästan inte pepparkaka om dem alls.

Dessa figurer är så blygsamt kryddade att de snarare än pepparkaka, smakar som ett vanligt kex med en aning pepparkakskrydda. Som kex är de visserligen goda, men som pepparkaka är de en besvikelse.

Roliga figurer, knapriga
För lite kryddning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 1.5 1

10. ICA välkryddade pepparkakor

En pepparkaka som inte är så välkryddad som namnet antyder

Icas pepparkakor är runda och snygga och kommer i en pappförpackning. De ser lovande ut och doftar riktigt gott – men vare sig smak eller konsistens lever upp till förväntningarna.

Saknar knaprighet

Detta är pepparkakor som helt saknar den knaprighet som en pepparkaka ska ha. Faktum är att de upplevs som mjuka då man tar en tugga, lite som om de lämnats framme i ett fuktigt rum. Pepparkakssmaken är väldigt smak och smakar nästan lite dammigt, så som en påse med pepparkakskryddor kan smaka om den legat i skåpet i några år för länge.

Icas pepparkakor är en av två sorter i detta test, som innehåller palmolja (certifierad). Utan både rätt konsistens och kryddning, är Icas pepparkakor inget att hänga i granen.

Vackra, doftar gott
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

0 5 0.5 1

11. Semper Glutenfria Pepparkakor

Snälla mot magen, ohyggliga mot smaklökarna

Glutenfria, laktosfria, veganska och fodmap-vänliga pepparkakor (med andra ord okej för IBS-magar) – detta skulle kunna vara pepparkakan som passar alla. Ja, förutom de med fungerande smaklökar. Semper Glutenfria Pepparkakor är nämligen i det närmaste oätbara.

Glutefria pepparkakor som gör en besviken

Man hittar dessa pepparkakor på den glutenfria hyllan i matbutiken och det är en lycka att kunna köpa hem till den glutenintoleranta. Men säg den lycka som varar. Redan när paketet öppnas, drar testpanelen öronen åt sig. Dom luktar lite dammigt och gammalt, som pepparkakorna man hittar längst in i köksskåpet när man storstädar. Vad som skiljer dessa glutenfria kakor åt från åldrande fynd i köket, är smaken.

Barnen vägrar äta

Sempers Glutenfria Pepparkakor är nämligen rent ut sagt äckliga. Barnen i testpanelen, som vanligtvis kan äta vilka kakor som helst, spottar ut och sköljer bort smaken med vatten. De vuxna tvingar i sig ett par tuggor till, men ger snabbt upp de med. Det finns faktiskt bara en sak att göra med dessa julkakor: skicka ut dem med soporna och sedan ägna resten av kvällen åt att undra över om det verkligen ska vara så svårt att baka glutenfria pepparkakor.

Glutenfria
Äckliga
 • Betyg 1/5 Betyg 0.5/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

0.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 0.5 1

12. Gille Små hjärtan pepparkakor

Knapriga små hjärtan vars smak gör att de lämnas halvätna

Många små pepparkakor formade som hjärtan, gömmer sig i denna burk. Vilket innebär att det är många små hjärtan som kommer krossas när de slängs – detta är nämligen pepparkakor som inte alls är goda.

Smak som påminner om parfym

Med en starkt parfymerad smak, som känns mer artificiell än naturlig, sticker det i munnen då man fikar på dessa kakor. Inte ens barnen, som brukar kunna äta det mesta som ser ut som en pepparkaka på ytan, ville äta hela upp hela kakan. De blev liggande halvätna på bordet för att sedan sopas ned i papperskorgen.

Ska man säga något positivt om Små hjärtan från Gille, kan det nämnas att det är en bra storlek på dem och att de är härligt knapriga. Synd på smaken bara.

Bra storlek, knapriga
Obehagligt skarp smak
 • Betyg 1/5 Betyg 0.5/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

0.5 av 5

0 5 0.5 1

13. Coop Pepparkakor

Pepparkakor som bjuder på en tråkig upplevelse

Det är en fin linje mellan krispigt och hårt. Coops pepparkakor riskerar inte att ligga på denna linje, de har passerat den med flera mil. Det här är nämligen en pepparkaka som är så hård, att man nästan tror att tänderna kommer stryka med på kuppen.

Trots att de är så hårda att de knappt går att bita igenom, lyckas de ändå med konststycket att bli sega ett par dagar efter att burken öppnats utan att förlora det stenhårda tuggmotståndet.

Smaken är fattig och upplevs som gammal och dammig. En rakt igenom tråkig pepparkakeupplevelse som inte kommer få julklockorna att klämta av pepparkakslycka.

Alldeles för hårda, smakar lite gammalt
 • Betyg 1/5 Betyg 0.5/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

0.5 av 5

Vanliga frågor om pepparkakor

Vilken är den bästa pepparkakan?

I vårt test har vi har testat 8 olika sorter och utser Kung Oscar från Göteborgs Kex till bäst i test. Detta är en pepparkaka bakad utan palmolja och är en av få pepparkakor i testet som är både välkryddade och är perfekt knaprig.

Varför heter det pepparkaka?

Därför att man från början använde just peppar för att smaksätta pepparkakor. Idag är det istället en blandning av kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika som ger den karaktäristiska pepparkakssmaken. Men namnet hänger sig kvar, även om man lika väl skulle kunna kalla dem för kryddkakor.

När firas pepparkakans dag?

Pepparkakans dag firas den 9 december. Det är långt ifrån en lika känd temadag som kanelbullens dag i oktober – kanske för att hela december i stort sett kan ses som pepparkakans månad. Men varför inte planera in årets pepparkaksbak till den 9 december?

Hur länge ska pepparkakor vara i ugnen?

Pepparkakor ska inte vara länge alls i ugnen – det räcker ofta med 6-8 minuter. Gräddningstiden varierar dock beroende på hur tjocka och stora pepparkakor du har gjort. Det lättaste är att titta på färgen – ser de välgräddade ut, är det dags att ta dem ut.

Varför blir man snäll av pepparkakor?

Att man skulle bli snäll av pepparkakor är en sägnen med anor ända sedan 1300-talet. På den tiden ska nunnor ha bakat pepparkakor som en medicinal kaka för oroliga magar. Pepparkakor innehåller faktiskt än idag kryddor som är snälla mot magen. Huruvida pepparkakorna även gör den som äter dem snälla, låter vi vara osagt.

Hur gör man pepparkakor?

Det absolut enklaste, om man inte vill köpa en burk med färdiga pepparkakor, är att i alla fall köpa en färdig pepparkaksdeg. Det går naturligtvis bra att göra en egen deg också. Degen kavlas sedan ut tunt och figurer stansas eller skärs ut ur degen. Pepparkakorna gräddas i ugn tills de fått en vacker färg – vanligtvis i 6-8 minuter. Om pepparkakan gräddas för kort tid, kommer den bli mjuk och inte så knaprig som du vill ha den.

I hur många grader ska jag grädda pepparkakor?

Det varierar från recept till recept, men generellt sett någonstans mellan 200-225 grader. Om du har köpt en färdig deg, står gradantal angivet på förpackningen. Brassa inte på ugnen för varmt, pepparkakor bränns vid väldigt lätt.