glogg

Glögg: 8 sorter i stort test

Senast Uppdaterad December 2017

Glögg är en dryck med lång historia. Dess ursprung kan spåras tillbaka till de gamla greker och romare som kryddade sitt vin. Gustav Vasa tillsatte gärna de klassiska julkryddorna nejlika, kanel, kardemumma och ingefära till sitt vin, redan sötat med honung och socker. Namnet glögg kommer från ordet glödg, att värma upp. Kanske är det inte så konstigt att den dryck vi i Skandinavien kallar glögg snabbt kom att förknippas med julen. För när behöver vi något varmt att dricka mer än under den mörka decembermånaden?

Glögg såsom den tillverkas och säljs i modern tid kan delas upp i ett antal underkategorier. Spritglögg är den alkoholstarka varianten, som baseras på brännvin eller cognac och säljs endast på Systembolaget. Vinglöggen är antagligen den populäraste varianten av glögg, också den säljs på systemet. För den som inte vill eller kan dricka alkohol så finns dock också ett brett utbud av alkoholsvag glögg, som görs på avalkoholiserat vin eller på saft. Alkoholfri glögg kan idag tillredas och kryddas så att smaken är mycket snarlik den hos vinglögg. Således kan alla, även barn och gravida, delta i glöggmingel. Denna glögg kan säljas i vanliga matbutiker och får maximalt innehålla 2,25% alkohol.

Det finns idag ett mycket stort utbud av glöggtillverkare, även om en hel generation svenskar antagligen direkt hör Blossas klassiska reklamjingel inne i huvudet så fort drycken värms. Varumärket har även lyckats hålla sig aktuella och i princip dominerande genom att varje år producera en specialversion av sin glögg. Av Blossa kallas den årgångsglögg men i gemene mun refereras den ofta till helt enkelt som ”årets glögg”.

Glögg serveras bäst till en pepparkaka eller en nybakad lussebulle. De vanligaste tillbehören är en mix av mandel (eller andra nötter) och russin som med skeds skopas ned i glögglaset. Förutom speciella glas finns också särskilda glöggkannor med ställ att köpa. Då kan man varmhålla glöggen en längre tid, vanligtvis med värmeljus, så att varje ny kopp är härligt, ångande varm när den serveras.

Läs även vårt test av Julskinka och Julmust

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas, eller drickas. I vårt test av glögg har vi provdruckit varianter både med och utan alkohol. Vi har låtit vanliga julfirare provsmaka flera olika sorters glögg för att därefter betygsätta dem. Följande parametrar har vägts in i testet:

Doft: Det är lätt att glömma att en stor del av en smakupplevelse inleds i näsan, därför är det viktigt att glöggen doftar gott. Hurdan lukt har den och vilka doftnoter innehåller den?

Smak: Vad har glöggen för kryddning, hur välbalanserad är smaken och hur är eftersmaken? Om glöggen är alkoholhaltig, tar spritsmaken över?

Design: Av mindre vikt, en för bäst stämning vid julfikat ska såklart också flaskan bedömas. Hur ser etikett och flaska ut? Bidrar de till julkänslan?

De olika glöggsorternas bedömningar vägs sedan samman med pris samt om glöggen är ekologisk eller har andra säregenskaper av positiv art.

Blossa Vinglögg

Den klassiska glöggen med välbalanserad kryddning och sötma

Pris: 105,33 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 10 % Ekologisk: Nej Typ: Röd glögg
Bäst-i-test.se 2017.png

“B-L-O-S-S-A, B-L-O-S-S-A, B-L-O-S-S-A – glöggen heter Blossa”. Sendan början av 90-talet har Blossa hjärntvättat oss med sin jingel och kanske har det gett effekt? I vilket fall som helst är det utan tvivel denna röda vinglögg som bäst motsvarar hur vi tänker oss att glögg ska smaka. En viss sötma blandat med en svagt syrlig eftersmak och precis lagom mängd kryddning. Ingenting sticker ut med Blossa Vinglögg, men det är också därför den lyckas sätta tonen för hur traditionell glögg ska smaka. Vill man ha ett säkert kort på julfesten eller till Kalle Anka på julafton så är det Blossa Vinglögg man väljer.

+Välbalanserad, smakar som man tänker sig att glögg ska smaka
Inget för den som gillar överraskningar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

Blossa Ekologisk Alkoholfri Glögg

Lagom kryddad alkoholfri glögg som kommer närmast smaken hos vinglögg

Pris: 52 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 0,5 % Ekologisk: Ja Typ: Röd glögg
BÄSTA ALKOHOLFRIA GLÖGG 2017.png

Den ständiga utmaningen för alkoholfri glögg är att trots avsaknaden av vin ändå lyckas smaka som glögg. Många misslyckas och kan snarare kategoriseras under varm saft. Men det finns fler anledningar till att Blossa är Sveriges kanske mest välkända glöggproducent än tv-jingeln från början av 90-talet – de vet hur man gör god glögg. Blossa Ekologiska Alkoholfri Glögg är utmärkt exempel på detta. Glöggen är inte så söt som sina alkoholfria konkurrenter och har mer kryddsmak. Med en traditionell doft och smak lyckas Blossa leva upp till förväntningar på hur alkoholfri glögg borde vara.

+Välbalanserad sötma, lagom mängd glöggkryddor
Högt pris jämfört med andra alkoholfria alternativ
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

Saturnus 1893 Vinglögg

Nedtonad och välbalanserad vinglögg med låg sockerhalt

Pris: 109,33 kr/liter Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 11 % Ekologisk: Ja Typ: Röd glögg

Saturnus 1893 Vinglögg är en röd, ekologisk glögg som lyckas vara en av få seriösa utmanare till Blossas branschdominans. Smaken är rund och fyllig. De rätta kryddorna finns där men ingen enskild tar över, i stället utgör den en välbalanserad mix. Glöggen smakar mycket gott även i lite större mängder. Saturnus 1893 Vinglögg har en lägre sockerhalt än många andra vinglöggar och det märks av i smakbilden. Eftersmaken är varken för besk eller syrlig utan lagom nedtonad – kanske så att en viss sötma ändå saknas. Denna glögg passar lika väl på julfesten som framför Love Actually i tv-soffan medan granen tindrar i ett hörn.

+Nedtonad och välbalanserad smakbild, låg sockerhalt
Lite mer sötma hade inte skadat
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Goder Aftonglögg

Välsmakande glögg med lagom med kryddning och god hint av vanilj

Pris: 105,33 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 12 % Ekologisk: Ja Typ: Röd glögg

Goder Aftonglögg har med sitt julsångsklingande namn tydligt markerat att de också vill bli en melodi som fastnar i folks sinnen, och tar sig an utmaningen genom att väga varje krydda på guldvåg när de kokar ihop sin röda glögg. Smaken är kryddig och lagom spännande. Smakerna är tydliga utan att någon enskild krydda tar över, men kanske något spretiga. Balansen mellan syra och beska fungerar dock väl och den mjuka tonen av vanilj blir snabbt ett uppskattat inslag i munnen blandat med julens pepparkakor och lussebullar. Goder Aftonglögg sprider en behaglig doft när den värms upp och fungerar utmärkt för julens både små och stora sammankomster.

+Okomplicerad och god smak, härligt inslag av vanilj, extra plus för testets finaste flaska
Något spretig smakbild
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

God Jul Glögg Röd

Söt, alkoholfri glögg med mild smak, en familjefavorit

Pris: 40 kr/liter Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 0,3 % Ekologisk: Ja Typ: Röd glögg

God Jul Glögg är en alkoholfri glögg från Saturnus 1893 som finns i tre utföranden; röd, vit och röd ekologisk. Enligt etiketten är detta glöggen som gör skillnad, tack vare att 1 krona per såld flaska går till Världens barn. Men världens barn lär även gilla att dricka denna glögg. Smaken är söt, i synnerhet eftersmaken är sockrad. Kryddningen är blygsam och doften väldigt mild. Som en traditionell glögg imponerar den inte så mycket, man skulle nästan lika gärna kunna värma på svartvinbärssaft. Men God Jul Glögg blir ändå något utav en familjefavorit som man kan smutta på gemensamt framför julkalendern.

+Söt och mild smak, en favorit hos de barn som gillar glögg
Hårfin skillnad mellan denna glögg och vanlig saft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Tegnér & Son Ekologisk Glögg Alkoholfri

Smakrik alkoholfri glögg med kraftigt inslag av kardemumma

Pris: 45,33 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 0,5 % Ekologisk: Ja Typ: Röd glögg

Tegnér & Sons Ekologiska Glögg är en kryddstark, röd alkoholfri glögg. Doften är precis lagom och smaken ska enligt produktbeskrivningen vara en blandning av kardemumma, röda bär, apelsin och kanel. Efter första klunken inser man snabbt att det är kanel och kardemumma som dominerar i kryddblandningen. Denna glögg är lite som att dricka en flytande bulle. Gillar man tydlig smak av kardemumma så blir det snabbt en favorit, och även om det inte är en krydda man vanligtvis föredrar så vänjer man sig faktiskt efter ett tag. Sötman är alldeles lagom och jämfört med samma tillverkares vinglögg så är detta det mer välsmakande alternativet.

+Mycket smak, särskiljer sig från de alkoholfria glöggsorter som mest smakar saft
Dominerande smak av kardemumma
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Tegnér & Son Ekologisk Vinglögg

Pris: 102,67 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 12 % Ekologisk: Ja Typ: Röd glögg

Visst är det roligt med glögg som vågar sticka ut lite jämfört med övrigt utbud. Men ibland känns det som att smaksättarna kanske själva smuttat lite för mycket på vinglögg när de klubbade igenom sitt recept. Ett tydligt sådant exempel är Tegnér & Sons Ekologiska vinglögg. Kryddningen ska ha inslag av kardemumma men känslan är att den kryddan ensamt dominerar. Smaken är kraftig och eftersmaken blir nästan besk när kardemumman tar över hela glöggupplevelsen. Syrligheten är bra men det räddar inte denna glögg från en bottenplacering – även om den som älskar kryddstarkt och kardemumma lär uppskatta den desto mer.

+Unik karaktär, kryddstark
Alldeles för kraftig smak av kardemumma
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5