Glögg: 21 sorter i stort test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat November 2023

Har du gått vilse bland glögghyllorna och behöver hjälp av hitta rätt? Vi har inför julen 2023 provsmakat ett stort urval glögg från märken som Blossa, Saturnus och Tegnér & son. Vi har testat glögg med och utan alkohol, samt även mousserande glöggdrycker. För att utses till bäst i test, måste glöggen frambringa julkänslor, ett glatt humör och en önskan om påfyllning.

Här hittar du alla tester av julmat, juldryck och annat juligt.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Glögg

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas, eller drickas. I vårt test av glögg har vi provdruckit varianter både med och utan alkohol. Vi har låtit vanliga julfirare provsmaka flera olika sorters glögg för att därefter betygsätta dem. Följande parametrar har vägts in i vårt glöggtest:

Doft: Det är lätt att glömma att en stor del av en smakupplevelse inleds i näsan, därför är det viktigt att glöggen doftar gott. Hurdan lukt har den och vilka doftnoter innehåller den?

Smak: Vad har glöggen för kryddning, hur välbalanserad är smaken och hur är eftersmaken? Om glöggen är alkoholhaltig, tar spritsmaken över?

Design: Av mindre vikt, en för bäst stämning vid julfikat ska såklart också flaskan bedömas. Hur ser etikett och flaska ut? Bidrar de till julkänslan?

De olika glöggsorternas bedömningar vägs sedan samman med pris samt om glöggen är ekologisk eller har andra säregenskaper av positiv art.


Läs även våra andra tester inför julen:

Julskinka

Julmust

Sill

Pepparkakor

Köttbullar

Julgransfot

0 5 5 1

1. Blossa 23 BÄST I TEST GLÖGG

Blossa 23 återspeglar Gamla Stans charm med en lättdrucken smak av hallon och humle

Pris: 185:33 kr/l (139 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 15 % Typ: Vit glögg Säljstart: 13 september 2023

Blossa 23 är en vit glögg med subtil rosa ton, som genomsyras av den omisskännliga doften av traditionella glöggkryddor. Smaken är klassiskt glöggig men piggas upp av hallonens friskhet. Humlen spelar en diskret roll, vilket är välkommet om man inte känner sig övertygad av humle som smal. Det är dock hallonens bäriga syra och lätthet som dominerar smakupplevelsen och Blossa 23 är en lättdrucken glögg och helt klart den godaste årgångsglöggen från Blossa på många år.

Snygg flaska och lättdrucken glögg

Blossa 2023 midnattsblå flaska med stiliserat Gamla Stan-tryck är estetiskt tilltalande och riktigt snygg. Det överraskar dessutom med självlysande detaljer när ljuset slocknar - perfekt för adventsmyset.

Blossa 23

Läs en längre recension av Blossa 23 samt titta närmare på flaskan här.

Klassisk glöggsmaker med en frisk hallontwist, lätt och fin att dricka, god både varm och kall, snygg flaska som lyser i mörkret
För de som söker traditionell glöggsmak kan humlens närvaro vara oväntad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Sav Glöd Alkoholfri BÄSTA ALKOHOLFRIA GLÖGG

Lättdrucken och välbalanserad alkoholfri glögg

Pris: 158 kr/l (79 kr/flaska) Storlek: 500 ml Alkoholhalt: Alkoholfri (0.5% vol) Typ: Vit glögg

Sav Glöd är en väldigt lättdrucken och ovanligt len glögg. Ibland kan glögg kännas överväldigande söt och nästan lite skarp i smaken, men Sav Glöd är nära nog sammetslen. Det är en riktigt behaglig smakupplevelse som genast ger mersmak.

Glögg som är len som sammet

Sav Glöd är alkoholfri och här har man på ett väldigt lyckat sätt tagit ett steg från saftsmak och avalkoholiserat vin till en dryck som är god helt i sin egen rätt. Här finns de tydliga smakerna av glögg: kryddnejlika, kanel och ingerfära som spetsas till en aning av pomerans. Kanske är det björksaven, som Sav Glöd innehåller, som gör den så len. Eller så är det den mjuka men försiktiga sötman av honung.

Sav Glöd är en riktig fullträff att serva som alkoholfri glögg. Frågan är om någon ens kommer att reflektera över att den är alkoholfri. Inte för att den smakar sprit, utan för att den är så god att man inte saknar stinget av procenten.

Fantastiskt len smak, välbalanserad, omedelbar doft och smak av jul
En doldis och därmed beställningsvara på Systembolaget (nr 19038)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 5 1

3. Blossa Vinglögg BÄSTA BUDGETVAL

Den klassiska glöggen med välbalanserad kryddning och sötma

Pris: 132 kr/l (99 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 10 % Typ: Röd glögg

“B-L-O-S-S-A, B-L-O-S-S-A, B-L-O-S-S-A – glöggen heter Blossa”. Sendan början av 90-talet har Blossa hjärntvättat oss med sin jingel och kanske har det gett effekt? I vilket fall som helst är det utan tvivel denna röda vinglögg som bäst motsvarar hur vi tänker oss att glögg ska smaka.

Precis som julen ska smaka

En viss sötma blandat med en svagt syrlig eftersmak och precis lagom mängd kryddning. Ingenting sticker ut med Blossa Vinglögg, men det är också därför den lyckas sätta tonen för hur traditionell glögg ska smaka. Vill man ha ett säkert kort på julfesten eller till Kalle Anka på julafton så är det Blossa Vinglögg man väljer.

Välbalanserad, smakar som man tänker sig att glögg ska smaka
Inget för den som gillar överraskningar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

4. Blossa Ekologisk Alkoholfri Glögg

Lagom kryddad alkoholfri glögg som kommer närmast smaken hos vinglögg

Pris: 133.33 kr/l (100 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 14.5% Typ: Röd glögg

Den ständiga utmaningen för alkoholfri glögg är att trots avsaknaden av vin ändå lyckas smaka som glögg. Många misslyckas och kan snarare kategoriseras under varm saft.

Blossa lyckas även med akoholfri glögg

Men det finns fler anledningar till att Blossa är Sveriges kanske mest välkända glöggproducent än tv-jingeln från början av 90-talet – de vet hur man gör god glögg. Blossa Ekologiska Alkoholfri Glögg är utmärkt exempel på detta. Glöggen är inte så söt som sina alkoholfria konkurrenter och har mer kryddsmak. Med en traditionell doft och smak lyckas Blossa leva upp till förväntningar på hur alkoholfri glögg borde vara.

Välbalanserad sötma, lagom mängd glöggkryddor
Högt pris jämfört med andra alkoholfria alternativ
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

5. Grönstedts Glögg Alkoholfri

En avalkoholiserad glögg med härlig syra

Pris: 40 kr/l (30 kr/flaska) Storlek: 1 000 ml Alkoholhalt: Alkoholfri (0.5% vol) Typ: Röd glögg

Trött på alkoholfri glögg som mest smakar saft? Då är Grönstedts alkoholfria glögg något för dig. Denna glögg är gjord på avalkoholiserat vin istället för druvjuice, och det känns på smaken. I denna klassiska flaska finns nämligen en djup smak av glögg som många andra alkoholfria glöggar ofta saknar.

Alkoholfri glögg med djup och syra

Det är bären som spelar huvudrollen i Grönstedts alkoholfria röda glögg. Syran, som brukar vara reserverad för glögg med alkohol, spelar gott i munnen och balanserar upp sötman väl. Faktum är att detta är en glögg som testpanelen gärna tar påfyllning av eftersom den landar som fint och välbalanserat. Det är en tydlig smak av jul, men utan alkohol, vilket är värd en applåd.

Ett extra plus är priset. I dagligvaruhandeln ligger denna alkoholfria glögg runt 30 kronor, vilket får ses som överkomligt och plånboksvänligt.

Detta är en klassisk glögg som kommer att värma hela familjen väl och locka fram julkänslorna på momangen.

Djup smak trots att den är alkoholfri, klassiska och goda smaker, läcker syra
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

6. Tegnér & Son Ekologisk Vinglögg

Glögg som smakar gott av kardemumma

Pris: 121.33 kr/l (91 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 12 % Typ: Röd glögg

Tegnér & Sons Ekologiska vinglögg får testpanelen att kvittra av välbehag. Detta är en värmande och smakrik glögg som låter julens kryddor glänsa.  Kryddningen låter kardemumman ta en framträdande roll, vilket naturligtvis kan vara en vattendelare om man inte gillar denna bulliga krydda. Men hos testpanelen uppskattas den.

Glögg som smakar jul

Detta är en glögg som smakar rejält och det är svårt att tacka nej till en mugg till. Eftersmaken drar en aning åt det beska när kardemumman kikar fram. Testpanelen upplever att denna beska faktiskt balanserar ut sötman effektivt. Det finns också en fin syra som är god och som lättar upp den annars ganska söta glöggstunden. 

Tegnér & Sons Ekologiska vinglögg bockar av nästan alla önskemål på testpanelens lista, och denna glögg säger de, kommer definitivt att inhandlas till det egna glöggmyset. 

Unik karaktär, kryddstark
Alldeles för kraftig smak av kardemumma
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

7. Saturnus 1893 Ekologisk Vinglögg

Klassiskt rödvinsglögg för den som står fast vid traditioner

Pris: 237:33 kr/l (89 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 12.5% vol Typ: Röd glögg

Saturnus 1893 Vinglögg är en röd, ekologisk glögg som lyckas riktigt bra med att utmana de kanske mer namnkända glöggmärkena. Saturnus är nämligen kanske främst ett märke vi är vana vid att se i matbutiken, men de erbjuder även glögg med alkohol.

Smaken på deras ekologiska vinglögg är rund och fyllig. Kryddningen är otroligt välbalanserad och istället för att kryddorna slåss med varandra om utrymme, spelar de tillsammans i fröjdefull harmoni.

Glögg med nedtonad sötma

Saturnus 1893 Vinglögg har en lägre sockerhalt än många andra vinglöggar och det märks i smakbilden. Eftersmaken är varken för söt, besk eller syrlig utan lagom nedtonad – och läser man på Saturnus hemsida, inser man att den återhållsamma sötman är ett medvetet val. Denna glögg passar lika bra innan julmiddagen som till ett julfilmsmaraton i tv-soffan i skenet av adventsstjärnan.

Den nedtonade sötman gör den lättdrucken, balanserade smaker
Kanske lite mer sötma hade varit gott?
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

8. Tegnér & Son Ekologisk Glögg Alkoholfri

Smakrik alkoholfri glögg med tydliga toner av kardemumma

Pris: 45,27 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 0,5 % Ekologisk: Ja Typ: Röd glögg

Tegnér & Sons Ekologiska Alkoholfria Glögg är en kryddstark, röd alkoholfri glögg. Doften är precis lagom och smaken ska enligt produktbeskrivningen vara en blandning av kardemumma, röda bär, apelsin och kanel. Efter första klunken inser man snabbt att det är kanel och kardemumma som dominerar i kryddblandningen. Det är nästan så man hör julklockorna klämta!

Glögg som passar kanelälskaren

Gillar man tydlig smak av kanel och kardemumma blir Tegnér & Sons Ekologiska Alkoholfria Glögg snabbt en favorit i glögghyllan. Är man mer skeptisk till kardemumma, kan vi lugna er med att just kardemummatonerna dämpas efter första klunken.  Denna alkoholfria glögg har en välbalanseraad sötma och trots att den är alkoholfri är smaken fyllig och god.

Om du har svårt att hitta Tegnér & Sons Ekologiska Alkoholfria Glögg ute i handeln, kan vi tipsa om att det verkar främst vara hos Coop som den finns. Är man ute efter en god alkoholfri glögg och inte vanligtvis handlar på denna affär, kan det faktiskt vara värt en tur enkom för att handla denna glögg.

Mycket smak, särskiljer sig från de alkoholfria glöggsorter som mest smakar saft
Är man skeptisk till kardemumma är den inte en given favorit
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

9. Grythyttan Skogsglögg

Mycket välbalanserad och lättdrucken glögg med smak av bär

Pris: 130,67 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 14,5 % Ekologisk: Nej Typ: Röd glögg

I skogen finns tomtar, troll och Grythyttans Skogsglögg, det är sen gammalt. Och det här med bärglögg är en sällsynt balansakt. Visst vill man känna bären, men får de ta över för mycket känns det mest som att man sitter och smuttar på spetsad, upphettad saft. Skogsglöggen faller dock inte i den fällan.

Klassiska glöggkryddor möter friska bär

Grythyttans glögg är välbalanserad och innehåller allt från kanel och ingefära till lingon och blåbär. Ingen smak tar över men bären har en tydlig huvudroll. Samtidigt blir det aldrig så sötsliskigt att det smakar godis och syran gör Skogsglöggen fräsch istället för tung i munnen. Doften är inte direkt traditionell glöggdoft men vill man ha något att kontrastera den vanliga glöggen med så är Grythyttan Skogsglögg den solklart godaste bärglöggen som finns att tillgå.

Välbalanserad, smakar lagom mycket bär, lättdrucken men ändå klassisk
Saknar den traditionella glöggdoften
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

10. Blossa 04 Vinteräpple Jubileumsutgåva

Kärt återseende med jubileumsutgåva av glögg från 2004

Pris: 237:33 kr/l (89 kr/flaska) Storlek: 375 ml Alkoholhalt: 15% vol Typ: Vit glögg

Under de 20 år som Blossa släppt årgångsglöggar, har de aldrig släppt samma glögg två gånger. Men 2023 ser återkomsten av en av de mest uppskattade årgångsglöggarna: 2004 års Vinteräpple. Blossa firar alltså 20 år av årgångsglöggar genom att släppa Vinteräpple som julibleumsutgåva.

Blossa firar 20 år av årgångsglögg med jubiluemsutgåva

Det är ett kärt återseende med Blossa 04 Vinteräpple för smakpanelen. Medan många andra äppelglöggar som följt i Blossa 04:s spår, är de få som faktiskt lyckats balansera smaken av äpple med glögg. Det blir istället ofta en känsla av äppeljuice. Men Blossa 04 Vinteräpple har en fin balans mellan äpple och glögg. Resultatet blir en härlig vit glögg som är god både varm, kall eller som komponent i en julig vinterdryck.

Det är inte svårt att förstå varför det är just årgångsglöggen 2004 som återlanseras för att fira 20 år av spännande vinklar på glögg. Vinteräpple är absolut inte en av de mer vågade smakprofilerna som bjudits under dessa tjugo år, men det är helt klart en av de godaste.

Fin balans mellan äpple och glögg, ett härligt återseende på butikshyllan
Lite väl liten flaska, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

11. Goder Aftonglögg

Välsmakande glögg med lagom med kryddning och god hint av vanilj

Pris: 113.33 kr/l (85 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 12.5 % Typ: Röd glögg

Goder Aftonglögg har med sitt julsångsklingande namn tydligt markerat att de också vill bli en melodi som fastnar i folks sinnen, och tar sig an utmaningen genom att väga varje krydda på guldvåg när de kokar ihop sin röda glögg.

Kryddig och välbalanserad smak

Smaken är kryddig och lagom spännande. Smakerna är tydliga utan att någon enskild krydda tar över, men kanske något spretiga. Balansen mellan syra och beska fungerar dock väl och den mjuka tonen av vanilj blir snabbt ett uppskattat inslag i munnen blandat med julens pepparkakor och lussebullar. Goder Aftonglögg sprider en behaglig doft när den värms upp och fungerar utmärkt för julens både små och stora sammankomster.

Okomplicerad och god smak, härligt inslag av vanilj, extra plus för testets finaste flaska
Något spretig smakbild
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

12. God Jul Glögg Röd

Söt, alkoholfri glögg med mild smak, en familjefavorit

Pris: 37.20 kr/l (27.90 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: Alkoholfri (0.3%) Typ: Röd glögg

God Jul Glögg är en alkoholfri glögg från Saturnus 1893 som finns i tre utföranden; röd, vit och röd ekologisk. Enligt etiketten är detta glöggen som gör skillnad, tack vare att 1 krona per såld flaska går till Världens barn. Men världens barn lär även gilla att dricka denna glögg.

En barnvänlig glögg

Smaken är söt, i synnerhet eftersmaken är sockrad. Kryddningen är blygsam och doften väldigt mild. Som en traditionell glögg imponerar den inte så mycket, man skulle nästan lika gärna kunna värma på svartvinbärssaft. Men God Jul Glögg blir ändå något utav en familjefavorit som man kan smutta på gemensamt framför julkalendern.

Söt och mild smak, en favorit hos de barn som gillar glögg
Hårfin skillnad mellan denna glögg och vanlig saft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

13. Stockholms Bränneri Winter Negroni

En giftermål mellan klassisk glögg och trendig negroni

Pris: 398 kr/l (199 kr/flaska) Storlek: 500 ml Alkoholhalt: 22% vol Typ: Röd glögg

Att Negroni varit en populär drink de senaste åren, har nog inte gått många dryckesintresserade förbi. Stockholms Bränneri var inte sena att lansera en Winter Negroni för några år sedan, där den klassiskt bittra negronismaken av malört får samsas med svartvinbär och körsbär.

Ett bittert och sofistikerat alternativ till klassisk glögg

Är Winter Negroni från Stockholms Bränneri en klassisk glögg? Nej, det tycker testpanelen definitivt inte. Däremot är det ett ganska stiligt alternativ att bjuda kall över is på glöggmyset. Den går att värma på också, men när vi testar Winter Negroni upplever vi att den höga alkoholhalten på 22 procent värmer en inifrån utan att drycken behöver värmas upp.

Räds man bittra smaker är Winter Negroni inte en glöggdrink att satsa på. Men vill man komma bort från den klassiska söta glöggen och istället julmysa på ett lite mer sofistikerat sätt, är Stockholms Bränneri på helt rätt spår med Winter Negroni. Dessutom är flaskan så snygg att testpanelen gärna hade utsett den till årets snyggaste, om vi hade haft en sådan utmärkelse.

Ett stiligt alternativ till glögg, lyckad smakkombination av negroni och klassiska julsmaker, mycket snygg flaska
Väldigt bitter - se upp om du inte gillar ett bittert riv i din dryck
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

14. Blossa 23 Alkoholfri

Blossa 23 Alkoholfri passar den som vill tänka på procenten

Pris: 126.66 kr/l (95 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: Alkoholfri (0.5%) Typ: Vit glögg Säljstart: 1 november 2023

Den största nyheten med Blossa 23 är att den släpps i en alkoholfri tappning - inte en dag för tidigt. Samma smaker återfinns i den alkoholfria årgångsglöggen som hos originalets starkvinsglögg Blossa 23: hallon och humle.

Alkoholfri glögg i snygg flaska

Blossa 23 Alkoholfri är en god och lättdrucken glögg, men skillnaden mellan den alkoholfria och starkvinsglöggen är påtaglig. Utan alkoholen förlorar Blossa 23 Alkoholfri smaktrycket vilket leder till att glöggen snarare smakar hallonsaft än hallonglögg. Hallonsaft är förvisso, om man får tro Smurfarna och Klasse Möllberg, den bästa saften. Men som glögg känns det en aning tamt och smaken saknar den fyllighet som starkvinsvarianten bjuder på.

Som glögg för yngre kan dock Blossa 23 Alkoholfri vara ett alternativ, men för de vuxna i smakpanelen påminde Blossa 23 Alkoholfri lite för mycket om barndomens varma saft i sirapsflaskor på skidutflykten.

Kul med en alkoholfri variant, vacker flaska
Smaken saknar fyllighet och upplevs lite tunn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

15. Saturnus Glögg Vinter Mojito Alkoholfri

En glögg som smakar mojito minus glögg

Pris: 84 kr/l (42 kr/flaska) Storlek: 500 ml Alkoholhalt: Alkoholfri (0.5% vol) Typ: Vit glögg

Saturnus Glögg Vinter Mojito är en alkoholfri glögg som har hängt med ett par år nu. Anledningen till att den hänger kvar, lär inte vara på grund av den utpräglade glöggsmaken. För är det något denna glögg inte smakar, så är det glögg.

Smakar inte jul men är ändå kul

Istället för glöggsmak levererar den verkligen när det kommer till mojitobiten. Här finns ett tydligt stråk av framför allt mynta, vilket gör det till en ganska festlig alkoholfri juldryck. Den kan serveras varm, men gör sig bäst kall över is. Passa på att pynta upp glaset ordentligt för att skapa en riktig mocktailkänsla.

Är det en glöggig glögg du är ute efter, då är Saturnus Glögg Vinter Mojito inget för dig. Men som en liten juldrink istället för glögg, är den faktiskt rätt så rolig.

Tydlig smak av mynta, rolig att skapa mocktails på (alkoholfria cocktails alltså=
Smakar inte glögg över huvud taget
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

16. Blossa Sparkling & Spices

Ett överraskande trevligt alternativ till den klassiska glöggen

Pris: 133.33 kr/l (100 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 10 % Typ: Vit mousserande

De senaste åren har drinken glubbel, en blandning av mousserande vin och glögg, blivit enormt populär under julsäsongen. För den bekväma som inte vill köpa två olika flaskor hem, lanserade Blossa för några år sedan ett färdigblandat "glubbel": Blossa Sparkling & Spices.

Överraskande gott som glögg-alternativ

Detta är ett mousserande vin som överraskar i testet, där samtliga testare till en början var rätt skeptiska. Samtidigt som det kanske inte är en dryck man ersätter den varma glöggen en kall vinterkväll med, är det definitivt ett riktigt bra alternativ till glöggminglet. Smaken av glögg är tydlig, men den sötma som ibland kan bli lite väl påtaglig i glöggen balanseras effektivt ut med tonerna av citrus. Både ett och två glas slinker med lätthet ned.

Blossa Sparkling & Spices är en lättdrucken och festlig adventsdryck, som passar lika bra till julfesten som den gör till fredagsmyset i december. Serveras gärna tillsammans med salta mandlar eller tilltugg med ädelost.

Balanserad, tydlig glöggsmak, festlig
Se till att servera väl kyld annars tappar den en hel del
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

17. Blossa Vinteräpple

En försiktig glögg med tydlig smak av äpple

Pris: 66.67 kr/l (50 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: Alkoholfri (0.5%) Typ: Vit glögg

Blossa Vinteräpple är en lättdrucken alkoholfri glögg (0.5% alkoholhalt) med en väldigt tydlig smak av äpple. Faktum är att äppelsmaken är så påtaglig att detta är en glögg som snarare smakar varm äppelmust än glögg.

Värmande vinterdryck utan glöggintryck

Nog finns här glöggaromen, men den klingar snabbt av och de söta äpplena dominerar i munnen. Blossa Vinteräpple är söt, men samtidigt finns den syra som man förväntar sig hos äpplen där. Även om den framträder mest i eftersmaken.

Detta är utan tvekan en god och värmande vinterdryck, men man ska inte luras att tro att man kommer få den fulla glöggkänslan av den. Är det däremot så, att man är lite trött på klassiska glöggsmaker, då är Blossa Vinteräpple ett fräscht och småsyrligt alternativ som ändå lockar fram julkänslorna.

Tydlig äppelsmak, känns vintrig
Lite väl svag smak av glögg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

18. Tegnér & Son Torr Ekologisk Vinglögg

Röd torr glögg för den som inte är förtjust i sötman i vanlig glögg

Pris: 126.67 kr/l (95 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 12% vol Typ: Röd glögg

Är du sugen på glögg men ogillar sötman som alltid ingår i smakpaletten? Då är kanske Tegnér & Son Torr Ekologisk Vinglögg något att utmana smaklökarna med. Här har vi nämligen en torr glögg som kommer få dig att ifrågasätta allt du tidigare trodde du visste om glögg.

Torr glögg som chockar smakpanelen

Glögg och sötma går hand i hand. Så vad händer om man strippar bort sötman och istället skapar en torr glögg? Ja, det kräver en hel del av den som dricker den i alla fall - det är tydligt vid vårt smaktest. Torr glögg visade sig snabbt inte vara något som övertygade våra testpersoner. Och det ska sägas: Tegnér & Son Torr Ekologisk Vinglögg är så torr att tungan nästan rullar ihop sig av chocken.

När man väl vant sig vid bristen på sötma, kan vissa ändå uppskatta denna fint kryddade glögg. Men det går inte att komma undan att den är torr och sträv och inte alls känns som den där mjuka julkramen man vant sig vid att glögg ska kännas som. Detta är mer en liten julig käftsmällskaramell.

Kul med ett torrt alternativ för den som inte gillar sött
Så torr att det är svårt att inte grimarsera
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

19. Blossa Sparkling & Spices Classic Red

En bubblande glöggdryck med rött vin som bas

Pris: 146.67 kr/l (110 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 8 % Typ: Röd mousserande

Att blanda vit glögg med mousserande vin har varit en stor hit de senaste åren. Lite mer ovanligt är att gifta glöggen med mousserande rött vin, men det är precis vad Blossa har gjort.

Det råder inga tvivel om att det är glögg det handlar om då man slår upp denna dryck i glasen. Glöggkryddorna är tydliga och när färgen dessutom är klassiskt glöggröd, slår julkänslan snabbt i toppen. Tänkt som ett alternativ till vanlig glögg vid mingel, är det förstås smidigt att den ska serveras kyld snarare än att någon behöver passa spisen.

Tydliga glöggkryddor med torr eftersmak

När man tar en första försiktig klunk, är glöggkryddningen det första som blommar ut i munnen. Det smakar verkligen så som man är van vid att glögg ska smaka – sött och kryddigt. Sedan kommer smaken av rött vin, och då känns faktiskt inte Blossa Sparkling & Spices Classic Red lika självklar längre. Istället för sötman som brukar följa med även i eftersmaken, är denna rätt besk och lämnar en torr känsla i munnen.

Medan den vita varianten av Blossa Sparkling & Spices var försvinnande god, får testpanelen kämpa för att ens ta sig igenom ett glas av denna. Och medan flaskan med vitt glubbel (glögg + bubbel = glubbel) snabbt töms, slås Classic Red till slut ut i vasken.

Även om tomtekänslan finns där, blir det med andra ord en vaskning för Blossa Sparkling & Spices Classic Red – det finns godare glubbel att dricka.

Festligt med mousserande glögg
Vitt glubbel är godare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 2.5 1

20. Finns det någon glögg som jag där ute?

En glögg som passar bra som skojig gå bort-present

Pris: 344 kr/l (258 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 14.5% vol Typ: Röd glögg

Glöggen “Finns det någon glögg som jag där ute?” har verkligen lyckats med en sak: att skapa en rolig glögg som folk köper, trots att den faktiskt inte är särskilt god. Detta är faktiskt del av säljgrejen: “Det är verkligen inte världens bästa glögg och den är f*n inte billig men det är vår glögg. Hoppas du njuter av den trots allt.” Så beskriver tillverkarna Wine Mechanics själva sin glögg - och det stämmer rätt bra. Även om den tyvärr inte får testpanelen att njuta särskilt mycket alls.

Glögg med humor som främsta ingrediens

Denna glögg är resultatet av en exceptionellt olycksdrabbad druvskörd 2021, där vinet fick bli glögg istället. Tillverkarna skriver att de använt billigt socker och recept från internet. I vårt test tycker panelen att smaken är ovanligt skarp och alkoholdriven - ja, det smakar faktiskt lite som om man blandat billigt vin med glöggkryddor.

Behållningen ligger dock i själva flaskan. Etiketten är kul, beskrivningen på baksidan får alla att skrocka högt och att kroken har förslutits med vax gör det verkligen till en rolig present. “En bra gåbortpresent när du ska till någon du inte tycker om” säger tillverkarna. Ge den till någon med humor, säger vi.

Kul flaska, rolig historia bakom glöggen
Inte särskilt god
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 2 1

21. Loimu årgångsglögg 2023

Finsk glögg som smakar tungt av frukt och bär

Pris: 206.67 kr/l (155 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 15% vol Typ: Röd glögg

Loimu kommer från Finland och har de senaste åren skapat vågor på vattnet med sina årgångsglöggar. 2023 är Loimu årgångsglögg bär smak av plommon, dadlar och svarta vinbär. Resultatet är tungt och väldigt sött.

Tung sötma som inte övertygar

Redan när näsan nås av doften av Loimu 2023 inser man att detta kommer att vara en söt historia. Glöggen luktar nästan parfymerat; en tung och söt doft som många skulle värja sig för även i parfymhyllan. Testpanelen ser oroligt på varandra och vet knappt om de ska våga smaka. Men nyfikenheten vinner till sist och det smuttas försiktigt på glöggen.

Smaken är inte fullt lika söt som lukten, men ändå en av de sötaste glöggar i testet. Blandningen av plommon, dadlar och svarta vinbär smakar nästan som man kan föreställa sig en blandad fruktkonserv som marinerats i sockerlag i många långa år. Det gör Loimu 2023 svårdrucken och vinner faktiskt inga hjärtan alls i testpanelen. Flaskan får beröm då den är riktigt snygg. Men den tunga sötman innebär att faktiskt samtliga i testpanelen skjuter bort muggen efter bara några klunkar.

Snygg flaska, kul med ett uppstickarmärke
Väldigt tung sötma, överväldigande lukt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas, eller drickas. I vårt test av glögg har vi provdruckit varianter både med och utan alkohol. Vi har låtit vanliga julfirare provsmaka flera olika sorters glögg för att därefter betygsätta dem. Följande parametrar har vägts in i vårt glöggtest:

Doft: Det är lätt att glömma att en stor del av en smakupplevelse inleds i näsan, därför är det viktigt att glöggen doftar gott. Hurdan lukt har den och vilka doftnoter innehåller den?

Smak: Vad har glöggen för kryddning, hur välbalanserad är smaken och hur är eftersmaken? Om glöggen är alkoholhaltig, tar spritsmaken över?

Design: Av mindre vikt, en för bäst stämning vid julfikat ska såklart också flaskan bedömas. Hur ser etikett och flaska ut? Bidrar de till julkänslan?

De olika glöggsorternas bedömningar vägs sedan samman med pris samt om glöggen är ekologisk eller har andra säregenskaper av positiv art.


Läs även våra andra tester inför julen:

Julskinka

Julmust

Sill

Pepparkakor

Köttbullar

Julgransfot

En kryddad historia: glöggens resa från antiken till nutid

Glögg är en dryck med lång historia. Dess ursprung kan spåras tillbaka till de gamla greker och romare som kryddade sitt vin. Gustav Vasa tillsatte gärna de klassiska julkryddorna nejlika, kanel, kardemumma och ingefära till sitt vin, redan sötat med honung och socker.

Namnet glögg kommer från ordet glödg, att värma upp. Kanske är det inte så konstigt att den dryck vi i Skandinavien kallar glögg snabbt kom att förknippas med julen. För när behöver vi något varmt att dricka mer än under den mörka decembermånaden?

Glöggs moderna former

Glögg såsom den tillverkas och säljs i modern tid kan delas upp i ett antal underkategorier. Spritglögg är den alkoholstarka varianten, som baseras på brännvin eller cognac. Vinglöggen är dock den populäraste varianten av glögg i Sverige. Dessa alkoholhaltiga drycker finns endast att köpa hos Systembolaget och du hittar dem i kategorin Glögg och Glühwein.

För den som inte vill eller kan dricka alkohol så finns dock också ett brett utbud av alkoholsvag glögg, som görs på avalkoholiserat vin eller på saft. Alkoholfri glögg kan idag tillredas och kryddas så att smaken är mycket snarlik den hos vinglögg. Således kan alla, även barn och gravida, delta i glöggmingel. Denna glögg kan säljas i vanliga matbutiker och får maximalt innehålla 2,25% alkohol.

Bland tillverkare och traditioner

Det finns idag ett mycket stort utbud av glöggtillverkare, även om en hel generation svenskar antagligen direkt hör Blossas klassiska reklamjingel inne i huvudet så fort drycken värms. Varumärket har även lyckats hålla sig aktuella och i princip dominerande genom att varje år producera en specialversion av sin glögg. Av Blossa kallas den årgångsglögg men i gemene mun refereras den ofta till helt enkelt som ”årets glögg”. Här kan du se alla Blossas årgångsglöggar genom sedan 2013.

Så fixar du ett glöggmingel att minnas

Glögg serveras bäst till en pepparkaka eller en nybakad lussebulle. Även en bit ädelost är ett populärt glöggtilltugg. De vanligaste tillbehören är en mix av mandel (eller andra nötter) och russin som med skeds skopas ned i glögglaset. Förutom speciella glas och glöggmuggar finns också särskilda glöggkannor med ställ att köpa. Då kan man varmhålla glöggen en längre tid, vanligtvis med värmeljus, så att varje ny kopp är härligt, ångande varm när den serveras. En karaff för glöggen kan pigga upp vilket glöggparty som helst.

Under senare år har det blivit allt mer populärt att servera en glöggdrink blandad av glögg och procecco. Drinken serveras kyld och kommer bli en succé på din glöggafton, då bubbel alltid är en stämningshöjare. Att arrangera en glöggprovning lagom till årets glöggpremiär är också ett kul sätt att testa alla olika sorter av årets glöggar.

Utgångna produkter

0 5 2.5 1

Dufvenkrooks Original

Modig och mycket söt glögg med kraftig kryddning av kardemumma

Pris: 132 kr/l (99 kr/flaska) Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 15 % Typ: Röd glögg
dufvenkrooks original

Dufvenkrooks Original är en vågad glögg som sticker ut rejält med sin kryddiga och söta sammansättning av smaker. Den första reaktionen är att glöggen doftar kanel, men det är troligtvis kombinationen av kryddnejlika och kardemumma som retar näsan. Doften är relativt mild och glöggen känns inte alls så alkoholstark som den faktiskt är. Men smaken tar i desto mer.

Glögg med en twist

Första sippen är inte alls fel, som en tillskruvad traditionell rödglögg. Men eftersmaken är så pass kraftigt att det känns som att man tuggat på en kanelstång eller doppat hela tungan i en påse pepparkakskryddor. Trots det kanske låter som något positivt så blir det alldeles för mycket, kryddorna tar helt över och glöggen är för söt. Är man riktigt känslig kan Dufvenkrooks Original till och med trigga igång ett hostanfall.

Doftar gott, modig kombination av kryddor
Alldeles för kryddstark, eftersmaken tar över
0 5 4.5 1

Blossa 18 di Limone

Lättdrucken vit glögg med fräsch citronsmak och fyllig kryddning

Pris: 146,67 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 15 % Ekologisk: Nej Typ: Vit glögg
Blossa 18 di Limone

Precis som att fel låt alltid vinner i Melodifestivalen verkar många svenskar tycka att årets glögg alltid har fel smak. Men för den som tycker om glöggsmaker som bryter av mot traditionen så är Bloss 18 di Limone en uppfriskande fläkt i utbudet. Smaken är snäll och Blossa har jämfört med förra året gått tillbaka till en mer traditionell glöggkryddning.

Blossa 18 di Limone har en härlig doft och smak av citron. Smaken är syrlig med en viss beska, men detta är en mycket välbalanserad brygd. Denna vita glögg har dessutom ytterligare ett användningsområde, då den ihop med mousserande vin bildar vinterns hetaste drink - glubbel. Ja visst är di Limone annorlunda, men glögganorna kommer fram i smaklökarna ändå och Blossa 18 känns bara rätt.

Fräsch citronsmak, lättdrucken men ändå fylligt kryddad
Inget för den som föredrar traditionell glöggsmak
0 5 4 1

Saturnus 1893 Vinglögg

Nedtonad och välbalanserad vinglögg med låg sockerhalt

Pris: 109,33 kr/liter Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 11 % Ekologisk: Ja Typ: Röd glögg
Saturnus 1893 Vinglogg

Saturnus 1893 Vinglögg är en röd, ekologisk glögg som lyckas vara en av få seriösa utmanare till Blossas branschdominans. Smaken är rund och fyllig. De rätta kryddorna finns där men ingen enskild tar över, i stället utgör den en välbalanserad mix. Glöggen smakar mycket gott även i lite större mängder.

Lägre sockerhalt än de flesta andra

Saturnus 1893 Vinglögg har en lägre sockerhalt än många andra vinglöggar och det märks av i smakbilden. Eftersmaken är varken för besk eller syrlig utan lagom nedtonad – kanske så att en viss sötma ändå saknas. Denna glögg passar lika väl på julfesten som framför Love Actually i tv-soffan medan granen tindrar i ett hörn.

Nedtonad och välbalanserad smakbild, låg sockerhalt
Lite mer sötma hade inte skadat
0 5 3.5 1

Morberg Starkvinsglögg

Generöst kryddad starkglögg med kraftig smak och god doft

Pris: 104 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 14.5% Ekologisk: Nej Typ: Röd glögg
Morberg Starkvinsglogg

One ring to rule them all, skrev JRR Tolkien i Sagan om ringen, klassisk långläsning att ta sig an under jullovet. Per Morberg har 2018 lanserat sin Starkvinsglögg, vilken bäst beskrivs som one glögg to divide them all. Antingen älskar man kryddorna, eller så gör man det inte. Det är dock inte en glögg för den som räds starka smaker, för kryddningen är generös. Vissa kan uppfatta den som besk och att någon av kryddorna tar över lite för mycket.

Doftar av julnostalgi

Doften av Morbergs Starkvinsglögg slungar en direkt tillbaka till barndomens jular. Det är bara russin och mandel som saknas för allt ska kännas och lukta precis som förr. Glöggen är ganska sträv i sin smak och inte lika friktionsfri i strupen som testvinnaren, men den är också mäktig. Ingen blir missnöjd av att få Morbergs glögg serverade i en kopp under julminglet, men en riktig favorit blir den främst för den som tycker om när glöggsmaken tillåts ta i rejält.

Mycket väldoftande, rik smakbild, klassiska glöggsmaker
Drar något åt det beska hållet, kraftig kryddning
0 5 3 1

Blossa 21 Valencia

En vacker flaska med ett beskt innehåll

Pris: 166,67 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 15 % Typ: Gul glögg
Blossa 21 Valencia

Årets glögg från Blossa, Blossa 21 Valencia kommer i en slående vacker flaska. Tyvärr är innehållet inte lika övertygande.

Blossa 21 är en vit starkvinsglögg som döpts efter den spanska staden Valencia. Detta beror så klart på att Valencia är känd för sina apelsinodlingar, och det krävs ingen raketforskare för att lista ut att smaken 2021 är kraftigt inspirerad av just apelsin. I Blossa 21 samsas den klassiska glöggkryddningen med apelsin, apelsinblom och pomerans.

Klassisk glöggsmak med tydlig beska

Detta är till mångt och mycket en klassiskt smakande glögg – det går inte att ta miste på glöggkryddningen och det står hela tiden klart att det är just en glögg man dricker. Som så ofta är fallet med vit glögg, gör sig Blossa 21 allra bäst då den serveras kall. När den värms upp tar den bittra smaken av pomerans helt över.

Även kall, är det dock just den beska eftersmaken som testpanelen har mest åsikter om. Även om en person utbrister att det är som att få en kyss under misteln, tycker den överhängande majoriteten att denna glögg snarare lämnar en bitter känsla. Det känns nästan lite som att tugga på apelsinskal.

Visserligen är apelsin en klassisk julsmak, men då är det främst friska och söta apelsiner man tänker sig. Beska citrusfrukter hälsar testpanelen däremot vänligt med bestämt nej tack till i sin glöggmugg.

Snygg flaska, tydlig apelsinsmak
Väldigt besk eftersmak
0 5 3 1

Blossa 20 Myntathé

Årgångsglögg med tydlig smak av mynta

Pris: 165.33 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 15 % Ekologisk: Nej Typ: Vit glögg
Blossa 20

Årgångsglöggen från Blossa för 2020, Blossa 20, lämnar ingen oberörd. Det visar sig snabbt att Blossa 20 är en riktig vattendelare och en oense testpanel ger både tummen upp och tummen ned.

Inspirationen till Blossa 20 har hämtats från Marrakech och marockanskt Maghrebi-te, vilket är ett grönt te som smaksätts med färska myntablad. Att mynta är en stor del av smakprofilen råder det ingen tvekan om – redan när flaskan öppnas sprider sig en doft av mint.

Första klunkarna är knepiga. Flera i testpanelen tycker att det smakar för mycket tandkräm och munskölj. Någon säger att man i alla fall känner sig ren på insidan efter ett par klunkar, och på så sätt känns det som den perfekta glöggen för 2020 och pandemin – rent och fräscht ska det vara.

Efter ett par klunkar, tycker halva testpanelen att den växer och blir riktigt trevlig. Som bäst gör den sig kall, och även om den är god varm så blir myntan lite för intensiv då. Med detta sagt, tyckte den andra halvan av panelen att den var lika oangenäm efter en stund som de tyckte från början
Efter en omröstning landar slutbetyget lite lagom svenskt på medel – detta är helt enkelt en glögg man antingen gillar, eller inte uppskattar alls.

God kall, otroligt vacker flaska, pigg smak
Myntan är en vattendelare och lite för dominant.
0 5 3 1

Blossa Hantverksglögg Svarta vinbär Stjärnanis

Alkoholfri glögg som saknar tydliga glöggvibbar, men faller barnen i smaken

Pris: 35.90 kr/flaska Storlek: 750 ml Alkoholhalt: Alkoholfri Ekologisk: Nej Typ: Röd glögg
Blossa svartavinbar 331x1024

Det är inte bara starkvinsglögg som Blossa släpper en ny variant av varje år. Sedan 2016 släpper de även en ny smak av sin Hantverksglögg. Det fina i kråksången? Hantverksglöggen är alkoholfri.

Blossa Hantverksglögg Svarta vinbär Stjärnanis släpptes inför julsäsongen 2018, men finns fortfarande att hitta i handeln. Detta är en väldigt saftig variant som för tankarna till varm svartvinsbärssaft snarare än glögg. En varm dryck som skulle passa att värma kalla deltagare i Barnvasaloppet. För en vuxenglöggälskare, kommer den dock inte göra mycket för att stilla glöggsuget.

Smakar tydligt av svarta vinbär

Stjärnanisen kommer inte fram, utan smaken domineras helt av svarta vinbär. Den är för all del inte äcklig. Men längtar man efter glöggkryddor och en förnimmelse av jul är detta inte glöggen som kommer tillfredsställa det behovet.

Detta kan däremot mycket väl vara glöggen som vinner små personers hjärtan. Många är barnen som inte uppskattar den kryddiga drycken som vi vuxna tycker så mycket om. Då kan Blossa Hantverksglögg Svarta vinbär Stjärnanis vara ett bättre val. Den går även bra att dricka kall, vilket kan övertyga glöggskeptiker ytterligare.

Blossa Hantverksglögg Svarta vinbär Stjärnanis är en barnvänlig glögg, men särskilt glöggig är den inte.

Mild smak, saftig, kul med alkoholfri årgångsglögg
Saknar en tydlig glöggkarakär
0 5 3 1

Blossa 19 Aloha

Årgångsglögg som inte lever upp till förväntningarna

Pris: 158,67 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 15 % Ekologisk: Nej Typ: Rosa glögg
Blossa 19 Aloha

Passionsfrukt, hibiskus, kokos och kaffe – årets glögg från Bossa 2019 Blossa 19 Aloha lockar med en tropisk smakexplosion. Tyvärr, till skillnad från förra årets Limone, faller Aloha platt.

Glöggen doftar blommigt och har en tydlig glöggkaraktär, men väl i munnen visar det sig att den blomstrande doften inte når smaklökarna. Samtidigt som Blossa 19 har en arom och smak av glögg så är detta en förvånande tunn upplevelse. Hade det inte varit för den tydliga alkoholhettan Aloha kommer med, hade man nästan kunnat tro att detta rörde sig om en saftbaserad glögg.

Glöggen är långt från äcklig, den är fullt drickbar. Trots att den inte erbjuder någon större smaksensation, finns där ändå en smak av glögg. Men vill man ha en glögg som smakar just glögg, då finns det betydligt bättre alternativ. Även om flaskan i sig är slående vacker och verkligen gör sitt bästa att påminna om sin existens på köksbänken, har årets glögg 2019 en så pass anonym smak att den snabbt glöms bort.

Vacker flaska, härligt rosa färg på glöggen
Väldigt smakfattig, påminner om saft
0 5 2.5 1

Vinfabrikens Blåbärsglögg

Sött doftande rödvinsglögg med kraftig smak av blåbär

Pris: 118,67 kr/l Storlek: 750 ml Alkoholhalt: 11 Ekologisk: Nej Typ: Röd glögg
Vinfabrikens Blabarsglogg

Om Vasaloppet hade sin egen glögg så skulle valet utan tvekan falla på Vinfabrikens Blåbärsglögg. Denna glögg må se ordinär ut för blotta ögat men väl i munnen inser man att gränsen mellan varm blåbärssoppa och denna blåbärsglögg är mycket tunn. Smaken är helt klar speciell, visserligen god men blåbären dominerar smakbilden från första till sista sipp. Efteråt att man tagit sig en klunk så drar bärens strävhet bak i gommen.

Doft som påminner om godis

Doften är söt, nästan lite som om man sniffade på godis. Och visst finns det något saftigt över Vinfabrikens blåbärsglögg, men en viss syrlighet balanserar upp sötman. Det är lätt att konstatera att detta är en favoritglögg för björnar och alla andra som älskar blåbär. För övriga känns tyvärr Vinfabrikens glögg mest som flytande blåbärsskog som rinner ned för strupen.

En riktig fullträff för den som inte kan få nog av smaken av blåbär
För alla andra är smaken av blåbär alldeles för dominerande
0 5 0.5 1

Swedish Tonic Gin och Tonic Glögg

En glögg som är näst intill odrickbar

Pris: 130 kr/l Storlek: 500 ml Alkoholhalt: 0.5 % Ekologisk: Nej Typ: Vit glögg
Swedish Tonic Gin och Tonic Glogg

Gin och Tonic-glögg har varit riktigt trendigt de senaste åren. Detta är en av de första alkoholfria varianterna.

Flaskan som denna glögg kommer i är riktigt snygg, men det är också det enda positiva med denna dryck. Redan när flaskan öppnas drar vi öronen åt oss. Den luktar nästan överväldigande parfymerat av pepparkakskryddor och ingefära, en odör som inte lockar till provsmakning.

Glögg som inte faller någon i smaken

Men skam den som ger sig. Testpersonerna tycker mycket om både gin och glögg och detta borde med andra ord vara en riktigt homerun. Särskilt när man tänker på att det är Swedish Tonic som ligger bakom glöggen. Swedish Tonic är experter på just tonic och detta borde därmed vara en dryck på deras planhalva. Tyvärr visar det sig att den inte går att dricka. Den är rent ut sagt äcklig. En av testpersonerna var till och med tvungen att skölja ur munnen efteråt, då smaken hängde sig kvar på ett väldigt oangenämt sätt.

Det är inte ofta man får lov att vaska en flaska glögg, för även om all glögg långt ifrån imponerar på en så är den ofta fullt drickbar. Men det är ingen idé att behålla det som är kvar i den här flaskan – den kommer aldrig drickas upp.

Snygg flaska, kul idé
Smakar fruktansvärt

Vanliga frågor om glögg

Vilken glögg är bäst?

Vi har testat många olika sorters glögg, och den återkommande vinnaren är Blossas klassiska vinglögg. Denna smakar precis så som man förväntar sig att glögg ska smaka – värmande, gott och en rejäl dos julefröjd! Årgångssmaker i all ära, men Blossas klassiska vinglögg står stark genom de glöggtrender som kommer och går?

Hur länge håller glögg?

Enligt Systembolaget håller en oöppnad flaska glögg i flera år. En öppnad flaska glögg håller i ungefär ett år. Känner du dig osäker? Slå upp ett glas, lukta och provsmaka. Känns den inte som den ska – då kan du hälla ut den och öppna en ny flaska.

Vad är glögg?

Glögg är en varm dryck baserat på kryddat vin. Oftast är det rött vin som används, men idag finns många fina vita glöggar också. Det finns olika varianter på varmt och kryddat vin i olika länder. I Tyskland finns glühwein, i England finns mulled wine och i Frankrike dricker man chaud. Kryddningen eller alkoholhalten varierar dock mellan dessa olika drycker.

Hur gör man glögg?

Det är lätt att göra egen glögg, men man ska se till att vara ute i god tid. Vill man att glöggen ska vara klar till den första advent, ska man sätta den redan i oktober. Det finns många olika recept på glögg, men utgångspunkten är svagdricka, potatis, kryddor och jäst.

Hur värmer man glögg?

Det gäller att hålla ett nära öga på glöggen när den ska värmas. Glöggen får inte koka, för då försvinner alkoholen. När det börjar ryka lite om den, då är det dags att ta den från plattan. Serva tillsammans med russin och skållad mandel.

Vad ska jag servera till glöggen?

Pepparkakor med ädelost har blivit ett mycket populärt tilltugg till glöggminglet. Ost överlag är gott till, för att inte tala om en nybakt lussebulle! I glöggen lägger man med fördel russin och mandel, dessa går att köpa i påsar som heter glöggmix.

När börjar glögg säljas?

Redan i slutet av september brukar man kunna förhandsboka den omåttligt populära årgångsglöggen från Blossa. Under slutet av oktober brukar sortimentet av glögg fyllas hos både Systembolaget och i matvarubutikerna. I november finns glögg hos alla butiker som brukar sälja denna värmande vinterdryck.