Spjälsäng: 7 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Juli 2023

Var ska bebisen sova? Vi har testat spjälsängar från märken som IKEA, Stokke och Sebra. För att en spjälsäng ska kunna utses till bäst i test så ska den ha justerbar botten, gå att anpassa efter den växande barnet och gärna vara kompatibel med standardstorlek på täcke och kudde.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Spjälsäng

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Spjälsängarna har använts av vanliga familjer med barn som är mellan 0 och 2 år gamla. Alla familjer har testat minst en modell av säng sedan tidigare, så att de finns möjlighet att jämföra olika modeller med varandra. Monterings- och användarinstruktioner har följts i den mån det varit möjligt. I testat av spjälsängar har vi granskat följande:

Montering och kvalitet: Vad är spjälsängen tillverkad av för material? Är manualen tydligen? Känns sängen stabil och tålig, samt enkel att bygga om mellan de olika lägen?

Funktion: Hur många höjdlägen har spjälsängen? Kan man ta av ena långsidan och/eller på annat sätt anpassa sängen efter det växande barnets behov?

Design och tillgänglighet: Hur bedöms spjälsängens design? Fungerar standardmadrasser och andra tillbehör eller måste man köpa till särskilda produkter för att kunna använda spjälsängen?

Vårt slutgiltiga omdöme baseras på den samlade upplevelsen av respektive spjälsäng, och har sedan vägts mot priset på produkten varefter ett betyg har satts.


Fler tester av produkter för nyfödd:

Amningskudde

Babysitter

Bärsjal

Fler tester av produkter för bebisar:

Babyskydd

Babyvakt

Barnvagnar

Bedside Crib

Bärsele

0 5 4.5 1

1. IKEA Gulliver BÄST I TEST SPJÄLSÄNG

Mycket prisvärd spjälsäng med enkel design och avtagbar långsida

Prisklass: Budget Material: 20 kg Yttermått: 123 x 66 x 80 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: 20 kg

Som med så mycket annat när det gäller IKEA så är Gulliver prismässigt i en klass för sig. Stödbrädan, som är praktisk att ha om man vill använda spjälsängen utan långsida, måste visserligen köpas till. Men priset för den är hundra kronor, en i sammanhanget försumbar kostnad. Ändå får man en spjälsäng i massivt trä, som verkligen håller för en hel familjs barnaskara och sedan ändå kan leva vidare om man lägger ut den till försäljning på andrahandsmarknaden.

Förutom att inköpspriset är lågt så är en stor fördel med IKEAs spjälsängar att de följer standarden och att det är mycket enkelt att hitta prisvärda madrasser, lakan och spjälskydd som passar perfekt. Gulliver är rent designmässigt inget överraskande, men ett tryggt val som passar in alla sovrum. Monteringen är enkel och instruktionerna är - som alltid när det kommer till IKEA - mycket tydliga. Det enda verktyg som behövs är den medföljande insexnyckeln. Det är en fördel att vara två när man monterar, men det går att göra på egen hand också.

Otroligt prisvärd spjälsäng av god kvalitet

Gulliver Spjälsäng har två olika höjdlägen. Det höga läget används när barnet är nyfött och fram tills att det kan sitta själv eller börjar resa sig mot möbler. Därefter bygger man om sängen. Då räcker det med att lossa ena långsidan och sänka botten till det lägre läget. När barnet har vuxit ytterligare finns också möjligheten att lossa hela långsidan. För att Gulliver ska förbli stabil fäster man då istället den medföljande plankan i höjd med sängbotten. Den stödbräda som köps till separat kan sedan användas som en kant för att hindra barnet från att råka rulla ur sängen i sömnen.

Det går inte att bli missnöjd med en spjälsäng från IKEA. Så länge man är varsam vid montering och isärtagning så tål Gulliver att användas om och om igen. Den tar inte upp en centimeter utrymme mer än vad som krävs och bäddytan om 120 x 60 cm gör att spjälsängen kan användas upp till omkring tre års ålder. IKEA Gulliver Spjälsäng är en riktig klassiker med tidlös formgivning och alla nödvändiga funktioner - den bästa billiga spjälsängen som finns att köpa.

Mycket prisvärd, fungerar med standardmått på alla tillbehör, två höjdlägen, avtagbar långsida
Inget för den som gillar utmanande design
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. Done By Deer Spjälsäng BÄSTA PREMIUMVAL

Snyggt designad spjälsäng med smidig montering och smart stödbräda

Prisklass: Premium Material: E1 graderad europeisk MDF Yttermått: 125 x 66 x 92 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Ja, stödbräda köps separat Maxvikt: Anges ej

Det är en aning förvirrande att Done By Deer Spjälsäng finns i två olika storlekar. Den vi har testat har standardbäddmåttet 120 x 60 cm men det finns även en större variant med ett bäddmått på 70 x 140 cm. Bra att veta är dock att också 120 x 60-spjälsängen är åt det rymligare hållet, en spjälsängsmadrass från IKEA glappar en aning både på höjden och bredden i Done By Deer Spjälsäng. Det går bra att använda ett vanligt spjälskydd och för den som vill matcha med övrig inredning så sängen finns i flera olika färger.

Vid montering behövs både den insexnyckel som medföljer och en vanlig skruvmejsel. Sängen väger otroligt mycket och levereras uppdelad i två tunga paket. Man kan montera Done By Deer Spjälsäng ensam men det är betydligt smidigare att vara två stycken som hjälps åt. Den målade ytan är känslig för skador. Har sängen väl fått sig en stöt så ser det inte så vackert ut. Spjälsängen är lite större i yttermåtten och därmed inte riktigt lika enkel att få in i ett redan möblerat sovrum.

Påkostad spjälsäng som kan användas länge

Done By Deers sängbotten kan placeras i ett högt och ett lågt läge. Det höga läget används med den lilla bebisen och när barnet blir mer rörligt så sänker man botten, vilket kräver att man delvis monterar isär sängen igen. När så barnet har vuxit ytterligare så kan man montera bort spjälorna på ena sidan, och det gör man snabbt. För att täcka skruvhålen så ingår det små metallplattor som man skruvar dit istället. Som säng under barnets första år fungerar Done By Deer Spjälsäng utmärkt. Men den är faktiskt ännu bättre när barnet blivit lite större.

Köper man till stödkanten så får man en riktigt bra småbarnssäng där barnet har en smidig öppning att klättra i och ur genom, samtidigt som kanten i övrigt är precis lagom hög för att barnen inte ska kunna falla ur under natten. Done By Deer är en dyr spjälsäng och det är mer design än några unika funktioner man betalar för. Men har man tänkt använda spjälsängen länge och göra om den till småbarnssäng längre fram så kommer man bli riktigt nöjd. Och även om man i övrigt inte bryr sig om inredning så lyfter designen hos Done By Deer ett helt barnrum stilmässigt.

Prisvärd, rejäl konstruktion, många olika höjdlägen och sänkbar långsida
Ingen förankring ingår, långsidan låter en del vid användning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Spjälsäng Troll Lux

Stilren, robust och generöst tilltagen barnsäng med föräldraryggen i åtanke

Material: Massiv björk Yttermått: 125,5 x 68,5 x 92 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 3 Avtagbar långsida: Ja, juniorsida köps separat Maxvikt: Anges ej

Troll Lux är en gedigen, robust och klassisk spjälsäng som erbjuds i två stilrena färger: vitt och grått. Trots sin relativt enkla design har spjälsängen flera smarta funktioner såsom höj- och sänkbar långsida samt tre olika höjdlägen på bäddytan. Genom att köpa till en juniorsida går det utmärkt att förvandla Troll Lux till en juniorsäng och därmed förlänga användningstiden ytterligare.

Rymlig spjälsäng i massiv björk

Att montera Troll Lux är en enkel historia. Spjälsängen kommer med en tydlig beskrivning och allt man behöver äga är en skruvmejsel. Bäddmåtten i spjälsängen är klassiska, 120 cm i längd och 60 cm i bredd, vilket kan vara extra skönt att veta eftersom madrass inte ingår i köpet. Trots sina standardiserade bäddmått är Troll Lux en spjälsäng som känns rymlig och generös och den tar upp sin beskärda del av barnrummet i och med det gedigna materialet av massiv björk. Samma material gör att spjälsängen känns stabil i grunden och knappast vickar eller flyttar på sig vid nedläggning eller upptagning av bebis.

Den höj- och sänkbara långsidan, som kallas dropside, är en uppskattad detalj eftersom den syftar till att spara förälderns rygg vid just lyft. Nedfälld blir höjden på långsidan 68 centimeter, vilket minskar antalet oergonomiska lyft i vardagen avsevärt. Viktigt att komma ihåg är dock att aldrig lämna sitt barn sovande med långsidan nedfälld – inte ens om du sover bredvid barnet själv.

Skonsam mot föräldraryggen

I takt med att barnet växer går det att reglera höjdläget på Troll Lux i tre olika steg. Det högsta läget passar för de yngsta bebisarna, som ännu inte lärt sig att sitta upp eller ställa sig mot möbler. I takt med att barnets motoriska färdigheter ökar är det dags att sänka, och när barnet passerar 2–3 år går det att byta ut dropside-sidan mot en juniorsida. På så sätt kan Troll Lux användas som juniorsäng ända tills barnet har vuxit ur sin säng på längden.

Med tanke på sin stilrena design och avsaknad av pynt, könsmarkörer och krusiduller är det svårt att tänka sig ett enda sovrum där Troll Lux inte skulle smälta diskret in. Det här är en prisvärd spjälsäng för familjen som prioriterar stabilitet, säkerhet och inte hållbarhet – både ekonomisk och ergonomisk.

Stilren design, gedigen i massiv björk, stabil
Något omfångsrik, passar mindre bra i trånga rum
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Stokke Sleepi Säng

Påkostad spjälsäng med unik form och flera höjdlägen samt lång användningstid

Prisklass: Premium Material: Bokträ och bokplywood Yttermått: 127 x 86 x 74 cm Bäddmått: 120 x 67 cm Madrass: Medföljer sängen Antal höjdlägen på bäddytan: 4 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: 120 kg

Stokke Sleepi är sängen som under barnets första tio år kan växa och anpassas efter aktuellt behov. Köper man Sleepi Säng så kan man först använda den som en Sleepi Mini, en riktigt liten spjälsäng med äggformad bäddyta. Sedan bygger man ut den till en Sleepi Säng, som fortfarande har en unik, oval form. Slutligen kan man köpa till den förlängning som krävs för att göra om Sleepi till en Junior-säng. Med Stokke Sleepi Säng medföljer en madrass i spjälsängsstorleken 120 x 67 cm. För Sleepi Mini behövs en mindre madrass, och för Junior en större. Varje madrass har sina eget lakan med oval form. Vill man använda hela konceptet Sleepi från nyfödd till skolålder så är det således en del extrakostnader som tillkommer.

Allt som behövs för montering av sängen ingår. Bildinstruktionerna är tydliga och sängstommen håller hög kvalitet. Även de medföljande. låsbara hjulen imponerar genom att rulla smidigt. Stokke Sleepi Säng uppfattas som ganska stor och tar upp en del utrymme i rummet, men en bredd på 74 cm gör att den kan rullas genom de flesta dörröppningar. Fördelen med storleken är att Sleepi Säng känns väldigt rymlig.

Kan användas länge men kräver särskilda tillbehör

Sleepis sängbotten är perforerad för bättre luftcirkulation, och kan fästas i fyra olika höjdlägen, tack vare att fästen kan sättas fast både uppåt och nedåt. Även om Stokke framhäver det som lätt gjort att ändra höjd så innebär det precis som på andra spjälsängar att man måste skruva isär sängen och flytta på fästena. Långsidorna går att ta av, så ett större barn kan komma i på egen hand. Öppningen är cirka 53 cm bred, vilket lämnar tillräckligt mycket kant i fot- och huvudända för att det ska kännas som att Sleepi har ett visst inbyggt fallskydd.

Sleepi Säng är ett dyrt inköp. Men precis som många andra Stokke-produkter så kan priset per användning ändå bli väldigt rimligt, sett till hur länge den kan användas. Så länge man är beredd att köpa till madrass och lakan som passar förstås. Designen känns rolig och stilren, och Sleepi Säng har många smarta funktioner som bidrar till att göra nätterna med bebis och småbarn lite enklare att ta sig igenom.

Tilltalande design, rymlig sovyta, bekväm madrass ingår
Dyr, kräver anpassade lakan och madrasser
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Troll Lukas

Klassiskt fin spjälsäng, passar för familjen som tänker sig en lång användningstid

Material: Björk och mdf Yttermått: 125 x 65 x 88 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 3 st Avtagbar långsida: Nej Maxvikt: Uppgift saknas

Troll Lukas beskrivs av tillverkaren som spjälsängen som växer med barnet. Vid inköp ingår själva stommen, passande madrass köps till separat. För att kunna använda Lukas vidare efter spjälsängsperioden så kan man välja att köpa till en juniorlångsida till sängen. Det finns också särskilda dynor, så man ännu senare kan göra om Lukas till en barnsoffa.

Närproducerad av europeiskt björkträ

Troll Lukas är en klassiskt fin spjälsäng i målat trä. Sängen har rundade kanter men i övrigt är det inget med designen som sticker ut nämnvärt. Alla verktyg som krävs för montering medföljer med Troll Lukas. Sängen är tillverkad av MDF och björkträ från norra Europa. Materialet ger ett väldigt stabilt intryck vid monteringen. När skruvarna dras ihop så matchar sängens olika delar väldigt väl, alltid ett gott tecken på ett kvalitetsbygge.

Yttermåtten för Troll Lukas är inom det normala, men den uppfattas som åt det lite mer bastanta hållet. Att bäddmåttet är standard gör att såväl madrass som sängkläder från stora återförsäljare som Ikea fungerar perfekt i sängen. Även vanliga spjälskydd passar på Troll Lukas.

BiT Troll Lukas

Spjälsäng med tre olika höjdlägen

Sängen kan inte växa med barnet i det avseende att den går att förlänga. Däremot finns det tre olika höjdlägen på sängbotten, vilket underlättar för när Troll Lukas ska anpassas efter bebisens ålder och rörlighet. På lägsta läget upplevs sängbotten som ganska lågt, vilket gör att en kortare förälder kan få svårt att nå när ett sovande barn försiktigt ska läggas ned.

Att Lukas är tillverkad av kvalitetsmaterial och med hållbarhetstänk är såklart värt att betala för. Men sett till funktion så finns det ändå snarlika alternativ till en betydligt lägre prislapp. Är man intresserad av hela användningsupplägget och vill köpa till juniorlångsidan så får man i Troll Lukas en fin spjälsäng av hög kvalitet.

Enkel att montera, klassisk design, stabil, tre höjdlägen
Högt pris, lågt placerad sängbotten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Sebra Säng Baby Junior

Klassisk modell av bedside crib med sänkbar långsida och många olika höjdlägen

Prisklass: Premium Material: Björk Yttermått: 115 - 155 x 75.8 x 88 cm Bäddmått: 112,5/155 x 70 cm Madrass: Tvådelad madrass från Sebra köps till separat Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: 70 kg

Barnsängen "Juno" designades av Viggo Einfeldt i början var 1940-talet. Sebra har nu förvärvat rättigheterna till sängen och har uppdaterat konstruktionen något. Numera kallas sängen omväxlande för Sebra Växasäng, Sebra Baby- & Juniorsäng och Sebra Spjälsäng. Sängen har två höjdlägen, ett högt för små bebisar samt ett lågt för äldre barn. Men Sebras säng kan även växa på längden. Bäddmåttet är 70 cm brett och kan dras ut från 112,5 cm till en hela 155 cm lång sovyta.

Att sängen inte har standardbäddmått, att den kan förlängas och dess rundade hörn innebär att det blir i princip obligatoriskt att köpa Sebras egen madrass. Det finns även särskilda spjälskydd från Sebra, men det går ockå bra med andra märken om spjälskyddet är tjockt och någorlunda självstående. Sängens yttermått på 75 cm gör att den kan vara svår att få igenom innerdörrar i exempelvis en äldre lägenhet, vilket i praktiken innebär att man måste montera om den om man vill flytta den mellan olika rum. Fördelen med designen är att den är så tidlöst vacker. Sängen finns i flera färger och kan skapa hemtrevnad i vilket barnrum som helst.

Spjälsäng med högt andrahandsvärde

Montering var enkel och uppskattad monteringstid om 20 minuter visade sig stämma väl. Förutom en stjärnskruvmejsel så ingår allt som behövs. När man längre fram i tiden vill ta bort långsidornas spjälsidor så låter det sig göras utan att hela sängen måste plockas isär. Ingen extra stödkant behövs. Sebra Säng Baby Junior är lite extra djup som den är, med cirka 13 cm från madrass upp till kanten. Att barnet inte kan falla ur är positivt, men det i kombination med att sängen botten är placerad högt över golvet gör det förstås lite krångligare för ett mindre barn att på egen hand ta sig i. Med långsidorna uppmonterade är höjden ur ett föräldraperspektiv ett plus, då man inte behöver anstränga ryggen riktigt lika mycket när man ska lägga ned eller lyfta upp

Sebras spjälsäng har ett högt pris och huruvida det är motiverat beror mycket på hur högt man värderar designen. Att det krävs en särskilt anpassad madrass samt att lakan och spjälskydd också måste ha rätt mått innebär ytterligare extra kostnader. Å andra sidan så har sängen en riktigt lång användningstid och ett högt andrahandsvärde. Funktionsmässigt finns det inget som fattas och har man väl köpt sig en Sebra Säng Baby Junior så är oddsen låga för att man blir riktigt nöjd.

Snygg design, skonsam för ryggen, enkel att montera av långsidan och förlänga sängen
Kräver anpassad madrass och underlakan, högt pris, för bred för vissa innerdörrar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

7. BabyBjörn Babysäng

Tjusigt designad och luftig spjälsäng med två höjdlägen och snabb montering

Prisklass: Premium Material: Björk, stål och polyester Yttermått: 110 x 57 cm Bäddmått: 104 x 54 cm Madrass: Medföljer sängen Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Nej Maxvikt: Uppges ej, rekommenderad användning är 0-2 år

BabyBjörn Babysäng är en spjälsäng som andas svensk design. Den vackra ramen är tillverkad av oljad björk och stål. Sängen monteras snabbt ihop och det går lika kvickt att ta isär den. Även om BabyBjörn Babysäng är relativt stor när den är nedmonterad så blir den väldigt platt. Då sängen endast väger 10 kg är den lätt nog att packa med sig i bilen vid en övernattning hos släktingar eller för en semestervecka i sommarhuset. Det gör det också enkelt att flytta runt den i hemmet.

Ljus och fräsch spjälsäng med två höjdlägen

På den stabila ställningen fäster man sedan en klädsel av tålig, och tvättbar, polyester. Klädseln hålls på plats med hjälp av rejäla dragkedjor. En särskild nyckel för att dra blixtlåsen med medföljer. Efter att sängen är monterad finns en liten ficka på klädselns undersida, där nyckeln kan förvaras. Detta för att eliminera risken att exempelvis äldre syskon skulle råka öppna upp dragkedjor, så att sängen blir instabil. En både smart och trygg lösning.

BabyBjörn Babysäng har två olika höjdlägen. Det övre läget används under första halvåret. Sedan kan botten sänks ned till strax över golvnivå. Det låga läget känns lägre än hos andra spjälsängar. Och det ihop med den heltäckande sidorna gör det svårare att lägga ned och att under natten nå barnet. Spjälsängens sidor är gjorda av ett ljust meshnät. Hela sängen känns överlag mycket ljus och fräsch. Sängens form är oval, vilket gör att en särskild madrass krävs – denna medföljer vid köpet. Madrassen är ganska tunn, men då sängens botten också är mjuk så blir det ändå en bra, bekväm sovyta för barnet. För ökad säkerhet sitter madrassen ihop med sängens botten, varken föremål eller barnet själv kan således fastna där under.

Mindre bäddyta påverkar användningstiden

BabyBjörn säljer även speciallakan för Babysäng. Man kan använda vanliga lakan, men passformen blir förstås inte alls lika bra då. Detta innebär en extra utgift, ovanpå att sängen i sig är relativt dyr. Man kan inte använda spjälskydd i sängen. Sidorna är visserligen mjuka. Men de fyra sängbenen är hårda och det enda som ligger emellan dem och barnets huvud är ett tungt lager mesh. Barn som rör sig mycket i sömnen tenderar tyvärr att slå i huvudet ibland. Det gör det också lite svårare att få sängen att kännas personlig, ofta en viktig egenskap för den som väntar barn och vill boa.

BabyBjörn rekommenderar Babysäng för barn upp till 2 år. Bäddytan är mindre än hos en standardstor spjälsäng, vilket innebär att användningstiden är förhållandevis kort. Den som vill ha en ljus, luftig och lätt spjälsäng som även kan funka som resesäng får dock med BabyBjörn Babysäng en väldigt tjusig barnsäng för barnets första år.

Liten och smidig, enkel att montera, lätt att ändra höjdläge, stabil och trygg
Kort användningstid, lågt lägstaläge, svårt att nå bebisen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Spjälsängarna har använts av vanliga familjer med barn som är mellan 0 och 2 år gamla. Alla familjer har testat minst en modell av säng sedan tidigare, så att de finns möjlighet att jämföra olika modeller med varandra. Monterings- och användarinstruktioner har följts i den mån det varit möjligt. I testat av spjälsängar har vi granskat följande:

Montering och kvalitet: Vad är spjälsängen tillverkad av för material? Är manualen tydligen? Känns sängen stabil och tålig, samt enkel att bygga om mellan de olika lägen?

Funktion: Hur många höjdlägen har spjälsängen? Kan man ta av ena långsidan och/eller på annat sätt anpassa sängen efter det växande barnets behov?

Design och tillgänglighet: Hur bedöms spjälsängens design? Fungerar standardmadrasser och andra tillbehör eller måste man köpa till särskilda produkter för att kunna använda spjälsängen?

Vårt slutgiltiga omdöme baseras på den samlade upplevelsen av respektive spjälsäng, och har sedan vägts mot priset på produkten varefter ett betyg har satts.


Fler tester av produkter för nyfödd:

Amningskudde

Babysitter

Bärsjal

Fler tester av produkter för bebisar:

Babyskydd

Babyvakt

Barnvagnar

Bedside Crib

Bärsele

Tre tips vid köp av spjälsäng

Ett av de största köpen – och det som kanske gör framtiden lite mer verklig – under graviditeten är spjälsängen. Plötsligt blir det väldigt uppenbart att en ny liten människa kommer flytta in och sova (eller inte sova) i ens sovrum. En spjälsäng i dag kan variera i utseende från en klassisk ribbsäng till en riktig designmöbel, och vilken man väljer till sitt hem handlar så klart om vad man tycker om och vilken budget man har avsatt. Oavsett inredningsstil och plånbok så kommer här några råd som kan vara bra att ha med sig inför köpet.

1. Spjälsäng som kan användas länge

Ett barn sover ofta i spjälsäng fram till 2-3-årsåldern, men det finns en del möbler som räcker betydligt längre än så. En del sängar kan inte varieras mer än i höjden på bottenplattan medan andra kan följa med barnet ändå in i tonårsrummet. Så här kan det se ut i de olika stegen när barnet växer i takt med sängen.

 • Varierat höjdläge: Många spjälsängar har funktionen att det går att variera höjden på sängens bottenplatta. Under bebisens första tid när den inte är så rörlig kan den ligga på en högre höjd, vilket också är skönt för den vuxna som slipper böja sig så långt ner för att lägga ner och ta upp barnet. När barnet har kommit in i kryp- och klättraåldern är det dags att sänka ner bottenplattan så att barnet sover närmare golvet och inte riskerar att ramla eller klättra ur.
 • Ta bort långsidan: När bebisen vuxit ytterligare och själv kan ta sig i och ur sängen på ett säkert sätt är det smidigt om spjälsängen har en borttagbar långsida. Med den konstruktionen är sängen lika stabil, men har endast tre väggar och barnet kan gå i och ur utan hjälp. I den här åldern brukar barnen även tycka att det är mysigt att använda sängen som koja och samla sina saker där inne.
 • Utdragbar spjälsäng: Efter att den ena sidan har varit bortplockad en stund så kanske barnet har växt så mycket att det börjar bli ont om plats. Har man då köpt en modell som går att omvandla till juniorsäng så är det bara att plocka bort den andra sidan (och ibland även överdelarna av kortsidorna) och dra ut sängen till en mer anpassad längd.
 • Soffa: När sängen är helt urvuxen kan man dra ihop den igen, montera på den ena långsidan och med specialmåttade kuddar för botten och ryggstöd snabbt förvandla sängen till en soffa.

2. Säkerhetskrav på spjälsängar

Eftersom barn oftast sover utan uppsikt är det viktigt att tänka på säkerheten när man köper spjälsäng. Att den är korrekt monterad, stabil och inte modifierad på något sätt är en bra start. Det rekommenderas även att avståndet mellan spjälorna ska vara mellan 4.5 cm och 6 cm, för att barnet inte ska riskera att fastna. De sängar som har en höj- och sänkbar långsida ska vara kontrollerade så att de inte går att trycka ner av misstag.

Att vilja göra mysigt och fint för bebisen är en självklarhet, men det är viktigt att se till att tillbehören som införskaffas till spjälsängen också är säkra. Spjälsängsskydd ska sitta fast ordentligt så att inte bebisen kan råka hamna mellan skyddet och spjälorna. Eventuella tillhörande mobiler ska inte utgöra någon stryprisk med långa snören eller annat som bebisen kan trassla in sig i. Att sängen har en madrass som är anpassad i storlek och inte lämnar några mellanrum mellan madrass och sängkant är också viktigt.

Att sängen har en märkning som betyder att den är godkänd enligt europeisk standard är en bra start gällande säkerheten. På Hallå Konsument kan du läsa mer om säkerhet och märkningar av barn- och spjälsängar: https://www.hallakonsument.se/produktsakerhet/barnsangar

3. Storlek på spjälsäng

En spjälsäng har oftast ett europeiskt standardmått på 60 x 120 centimeter, men beroende på design så kan det variera en del mellan olika modeller, inte minst om sängen kanske har en annan form och är till exempel rund eller oval. Det kan dock vara bra att tänka på att det kan vara svårt att hitta madrasser, lakan och annan bäddtextil på de större kedjorna om man går utanför standardstorlek.

Om sängen har en mindre bäddyta kommer den även ha en kortare användningstid då barnet kommer växa ur sängen snabbare. Vill man ha en mer ombonad säng för sin bebis kan det vara en bättre idé att köpa ett babynest som barnet kan ligga i, eller fylla ut platsen med ett tjockare spjälsängsskydd som ramar in och tar bort en del av utrymmet kring barnet. Ett väldigt bra tips är också att dubbelkolla så att den går igenom en dörröppning utan att monteras isär – och om den inte gör det så se till att montera den i rätt rum från början!

Utgångna produkter

0 5 3.5 1

JOX Spjälsäng med Justerbar Madrasshöjd

Anpassningsbar spjälsäng med tre olika höjdlägen och stor bäddyta

Prisklass: Mellan Material: Trä Yttermått: 143 x 76 cm Bäddmått: 140 x 70 cm Madrass: Ej standard, universalmadrasser finns att köpa Antal höjdlägen på bäddytan: 3 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: Anges ej
JOX Spjalsang med Justerbar Madrasshojd

JOX Spjälsäng är en ombyggbar säng som är tänkt att fungera ändå upp till förskoleåldern med dess bäddmått om 140 x 70 cm. Att bäddmåttet är större än standard gör utbudet av madrasser mindre. Det innebär också att många spjälskydd är för korta för att passa i sängen och att man dessutom måste leta mer för att hitta lakan i rätt storlek. Tänker man endast använda JOX Spjälsäng som en säng under första året så känns det som fler nackdelar än fördelar med den större bäddytan.

JOX Spjälsäng kommer med skruvar och insexnyckel, så inget extra behövs för monteringen. Den medföljande instruktionen är tydlig men det hade kunnat framgå bättre att det finns ett högt och två låga höjdlägen på madrassbotten. Två låga lägen är ganska ovanligt, men praktiskt. Har man en liten bebis så är det översta läget av de tre som ska användas. När barnet blir äldre så sänker man botten.

I det lägsta läget kan man byta ut ena långsidan mot två kortare räcken, som lämnar en öppning i mitten som barnet kan genom. Det är väldigt praktiskt. Barnet kan då sova utan att falla ur sängen, men ändå själv klättra i och ur. JOX Spjälsäng har heltäckande kortsidor, breda spjälor och en neutral design med vitmålade ytor. Även om sängen är tillverkad av trä så känns den väldigt lätt i konstruktionen, något som gör det enkelt att flytta runt den. Långsiktigt kan man dock fundera över hur kvaliteten är. Redan efter en första, flyttrelaterad, isär- och hopmontering syns märken runt skruvarna och man märker att sängen blivit en aning mer rörlig i konstruktionen.

För en nyfödd kan JOX Spjälsäng generösa bäddmått nästan kännas lite för stora. Ett tips är att avgränsa en sovyta, exempelvis med ett babynest, för att göra sängen mer ombonad. Att sängen är stor påverkar också hur det är att i ett mindre sovrum skapa utrymme för den bredvid föräldrarnas säng. Samtidigt gör det användningstiden lång. När man sänkt botten till lägsta läget samt tagit av ena långsidan så har man en normalstor växasäng som rymmer barn åtminstone upp till 4-5 års ålder. På det sättet känns JOX Spjälsäng riktigt prisvärd.

Många olika lägen, enkel att montera, känns trygg och stabil, lång användningstid
Känns för stor för nyfödd, tål mindre bra att monteras isär och ihop flera gånger

Vanliga frågor om spjälsängar

Vilken spjälsäng är bäst?

Vi har testat spjälsängar och utser IKEA Gulliver till bäst i test. Det är en mycket prisvärd spjälsäng som är enkel att montera, har två olika höjdlägen på bäddytan och vars långsida kan monteras av när barnet blir större. Designen är enkel men stilren, vilket gör att Gulliver passar in i alla sovrum.

Hur länge ska man använda spjälsäng?

Så länge barnet trivs i spjälsängen finns det ingen anledning att byta bort den. Man kan således använda spjälsängen så länge bäddytan är stor nog och en eventuell maxvikt inte överskrids. Vanligtvis används spjälsängen under omkring 2 till 3 års tid.

När byter man från spjälsäng?

När man byter från spjälsäng är upp till både barn och föräldrar. Kanske vill man flytta in bebisen till ett barnrum med dess syskon, då kan det vara naturligt att flytta från spjälsängen till en växasäng eller till underslafen i en våningssäng (gärna med stödplanka så barnet inte faller ur). Ett annat skäl till att byta från spjälsäng kan vara om barnet lärt sig klättra ur den och därmed riskerar att ramla och skada sig.

Vilken madrass har man till spjälsäng?

De flesta spjälsängar har samma mått, vilket betyder att en standardmadrass för spjälsäng fungerar bra. Vissa spjälsängar kan göras om till växasäng, genom att förlängas, och då krävs det ofta en specialmadrass som även den kan göras längre. Om spjälsängen inte har standardmått brukar sängtillverkaren ofta ha en egen, passande madrass till salu.

Hur bäddar man spjälsängen?

Grunden för att bädda en spjälsäng är en madrass och ett underlakan. Enklast är att använda ett dra på-lakan i rätt storlek. Därefter kan man välja själv hur man vill bädda. En del använder ett babynest för små bebisar. Andra bäddar spjälsängen med täcke och kudde i rätt storlek samt ett spjälskydd längs med sängens insida. I vissa länder undviker man lösa textilier i sängen och bäddar endast med lakan samt låter barnet sova i en sovpåse.

När ska man sänka spjälsängen?

Det är dags att sänka spjälsängen när barnet börjar bli så pass stort, starkt och rörligt att det kan sätta sig upp i spjälsängen, eller genom att hålla i sängens kanter dra sig upp till sittande. Samma gäller om barnet börjar vända sig i sängen och kan ställa sig på alla fyra. Så snart barnet rör sig så att dess huvud kan hamna över kanten så finns en risk för att bebisen kan fälla ur spjälsängen.

Vad har man för säng efter spjälsängen?

Efter spjälsängen kan man byta till en växasäng, en vanlig säng, bottenbädden på en våningssäng eller en madrass på golvet. Vilken typ av sovlösning man väljer spelar mindre roll, det viktiga är att välja en säng som barnet kan sova tryggt i. Små barn rör sig ofta mycket i sömnen, det kan därför vara bra att välja en säng med lite högre kanter eller att fästa en stödbräda på sängens långsida så att inte barnet kan falla ur.

Hur många kilo klarar en spjälsäng?

Det varierar mycket hur hög maxvikt en spjälsäng har. Ibland kan det vara en maxvikt på sängens högre läge, för små bebisar, jämfört med det lägre läget. Oftast har spjälsängar en maxvikt på åtminstone 15-20 kg, vilket innebär att de flesta barn kan använda dem under åtminstone de första två, tre åren. Men det är inte ovanligt med spjälsängar som har en maxvikt på över 100 kg.