Spjalsang bast i test

Spjälsäng: 5 modeller i test

Senast uppdaterat Januari 2019

Behöver du en trygg sovplats för din bebis, men har svårt att veta vilka spjälsäng som är bäst? Utbudet av sängar är stort och de varierar i både pris och funktion. Vi har testat några av marknadens mest populära spjälsängar och utser IKEA Gulliver Spjälsäng till bäst i test. Det är en mycket bra billig spjälsäng som har två höjdlägen på bäddytan och en avtagbar långsida.

Till bästa premiumval utser vi Done By Deer Spjälsäng, som är en snyggt designad spjälsäng med alla önskvärda funktioner och en mycket praktiskt utformad stödbräda.

Testvinnare - Spjälsäng

Så gjorde vi testet

Spjälsängarna har använts av vanliga familjer med barn som är mellan 0 och 2 år gamla. Alla familjer har testat minst en modell av säng sedan tidigare, så att de finns möjlighet att jämföra olika modeller med varandra. Monterings- och användarinstruktioner har följts i den mån det varit möjligt. I testat av spjälsängar har vi granskat följande:

Montering och kvalitet: Vad är spjälsängen tillverkad av för material? Är manualen tydligen? Känns sängen stabil och tålig, samt enkel att bygga om mellan de olika lägen?

Funktion: Hur många höjdlägen har spjälsängen? Kan man ta av ena långsidan och/eller på annat sätt anpassa sängen efter det växande barnets behov?

Design och tillgänglighet: Hur bedöms spjälsängens design? Fungerar standardmadrasser och andra tillbehör eller måste man köpa till särskilda produkter för att kunna använda spjälsängen?

Vårt slutgiltiga omdöme baseras på den samlade upplevelsen av respektive spjälsäng, och har sedan vägts mot priset på produkten varefter ett betyg har satts.


Läs även våra andra tester av produtker för bebisar:

Amningskudde

Babysitter

Babyskydd

Babyvakt

Barnvagnar

Bedside Crib

Bärsele

Bärsjal

1. IKEA Gulliver - BÄST I TEST SPJÄLSÄNG

Mycket prisvärd spjälsäng med enkel design och avtagbar långsida

Prisklass: Budget Material: 20 kg Yttermått: 123 x 66 x 80 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: 20 kg

Som med så mycket annat när det gäller IKEA så är Gulliver prismässigt i en klass för sig. Stödbrädan är praktisk att ha om man vill använda spjälsängen utan långsida måste visserligen köpas till. Men priset för den är hundra kronor, en i sammanhanget försumbar kostnad. Ändå får man en spjälsäng i massivt trä, som verkligen håller för en hel familjs barnaskara och sedan ändå kan leva vidare om man lägger ut den till försäljning på andrahandsmarknaden.

Förutom att inköpspriset är lågt så är en stor fördel med IKEAs spjälsängar att de följer standarden och att det är mycket enkelt att hitta prisvärda madrasser, lakan och spjälskydd som passar perfekt. Gulliver är rent designmässigt inget överraskande, men ett tryggt val som passar in alla sovrum. Monteringen är enkel och instruktionerna är - som alltid när det kommer till IKEA - mycket tydliga. Det enda verktyg som behövs är den medföljande insexnyckeln. Det är en fördel att vara två när man monterar, men det går att göra på egen hand också.

Gulliver Spjälsäng har två olika höjdlägen. Det höga läget används när barnet är nyfött och fram tills att det kan sitta själv eller börjar resa sig mot möbler. Därefter bygger man om sängen. Då räcker det med att lossa ena långsidan och sänka botten till det lägre läget. När barnet har vuxit ytterligare finns också möjligheten att lossa hela långsidan. För att Gulliver ska förbli stabil fäster man då istället den medföljande plankan i höjd med sängbotten. Den stödbräda som köps till separat kan sedan användas som en kant för att hindra barnet från att råka rulla ur sängen i sömnen.

Det går inte att bli missnöjd med en spjälsäng från IKEA. Så länge man är varsam vid montering och isärtagning så tål Gulliver att användas om och om igen. Den tar inte upp en centimeter utrymme mer än vad som krävs och bäddytan om 120 x 60 cm gör att spjälsängen kan användas upp till omkring tre års ålder. IKEA Gulliver Spjälsäng är en riktig klassiker med tidlös formgivning och alla nödvändiga funktioner - den bästa billiga spjälsängen som finns att köpa.

+Mycket prisvärd, fungerar med standardmått på alla tillbehör, två höjdlägen, avtagbar långsida
Inget för den som gillar utmanande design
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

2. Done By Deer Spjälsäng

Snyggt designad spjälsäng med smidig montering och smart stödbräda

Prisklass: Premium Material: E1 graderad europeisk MDF Yttermått: 125 x 66 x 92 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Ja, stödbräda köps separat Maxvikt: Anges ej

Det är en aning förvirrande att Done By Deer Spjälsäng finns i två olika storlekar. Den vi har testat har standardbäddmåttet 120 x 60 cm men det finns även en större variant med ett bäddmått på 70 x 140 cm. Bra att veta är dock att också 120 x 60-spjälsängen är åt det rymligare hållet, en spjälsängsmadrass från IKEA glappar en aning både på höjden och bredden i Done By Deer Spjälsäng. Det går bra att använda ett vanligt spjälskydd och för den som vill matcha med övrig inredning så sängen finns i flera olika färger.

Vid montering behövs både den insexnyckel som medföljer och en vanlig skruvmejsel. Sängen väger otroligt mycket och levereras uppdelad i två tunga paket. Man kan montera Done By Deer Spjälsäng ensam men det är betydligt smidigare att vara två stycken som hjälps åt. Den målade ytan är känslig för skador. Har sängen väl fått sig en stöt så ser det inte så vackert ut. Spjälsängen är lite större i yttermåtten och därmed inte riktigt lika enkel att få in i ett redan möblerat sovrum.

Done By Deers sängbotten kan placeras i ett högt och ett lågt läge. Det höga läget används med den lilla bebisen och när barnet blir mer rörligt så sänker man botten, vilket kräver att man delvis monterar isär sängen igen. När så barnet har vuxit ytterligare så kan man montera bort spjälorna på ena sidan, och det gör man snabbt. För att täcka skruvhålen så ingår det små metallplattor som man skruvar dit istället. Som säng under barnets första år fungerar Done By Deer Spjälsäng utmärkt. Men den är faktiskt ännu bättre när barnet blivit lite större.

Köper man till stödkanten så får man en riktigt bra småbarnssäng där barnet har en smidig öppning att klättra i och ur genom, samtidigt som kanten i övrigt är precis lagom hög för att barnen inte ska kunna falla ur under natten. Done By Deer är en dyr spjälsäng och det är mer design än några unika funktioner man betalar för. Men har man tänkt använda spjälsängen länge och göra om den till småbarnssäng längre fram så kommer man bli riktigt nöjd. Och även om man i övrigt inte bryr sig om inredning så lyfter designen hos Done By Deer ett helt barnrum stilmässigt.

+Prisvärd, rejäl konstruktion, många olika höjdlägen och sänkbar långsida
Ingen förankring ingår, långsidan låter en del vid användning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

3. Stokke Sleepi Säng

Påkostad spjälsäng med unik form och flera höjdlägen samt lång användningstid

Prisklass: Premium Material: Bokträ och bokplywood Yttermått: 127 x 86 x 74 cm Bäddmått: 120 x 67 cm Madrass: Medföljer sängen Antal höjdlägen på bäddytan: 4 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: 120 kg

Stokke Sleepi är sängen som under barnets första tio år kan växa och anpassas efter aktuellt behov. Köper man Sleepi Säng så kan man först använda den som en Sleepi Mini, en riktigt liten spjälsäng med äggformad bäddyta. Sedan bygger man ut den till en Sleepi Säng, som fortfarande har en unik, oval form. Slutligen kan man köpa till den förlängning som krävs för att göra om Sleepi till en Junior-säng. Med Stokke Sleepi Säng medföljer en madrass i spjälsängsstorleken 120 x 67 cm. För Sleepi Mini behövs en mindre madrass, och för Junior en större. Varje madrass har sina eget lakan med oval form. Vill man använda hela konceptet Sleepi från nyfödd till skolålder så är det således en del extrakostnader som tillkommer.

Allt som behövs för montering av sängen ingår. Bildinstruktionerna är tydliga och sängstommen håller hög kvalitet. Även de medföljande. låsbara hjulen imponerar genom att rulla smidigt. Stokke Sleepi Säng uppfattas som ganska stor och tar upp en del utrymme i rummet, men en bredd på 74 cm gör att den kan rullas genom de flesta dörröppningar. Fördelen med storleken är att Sleepi Säng känns väldigt rymlig.

Sleepis sängbotten är perforerad för bättre luftcirkulation, och kan fästas i fyra olika höjdlägen, tack vare att fästen kan sättas fast både uppåt och nedåt. Även om Stokke framhäver det som lätt gjort att ändra höjd så innebär det precis som på andra spjälsängar att man måste skruva isär sängen och flytta på fästena. Långsidorna går att ta av, så ett större barn kan komma i på egen hand. Öppningen är cirka 53 cm bred, vilket lämnar tillräckligt mycket kant i fot- och huvudända för att det ska kännas som att Sleepi har ett visst inbyggt fallskydd.

Sleepi Säng är ett dyrt inköp. Men precis som många andra Stokke-produkter så kan priset per användning ändå bli väldigt rimligt, sett till hur länge den kan användas. Så länge man är beredd att köpa till madrass och lakan som passar förstås. Designen känns rolig och stilren, och Sleepi Säng har många smarta funktioner som bidrar till att göra nätterna med bebis och småbarn lite enklare att ta sig igenom.

+Tilltalande design, rymlig sovyta, bekväm madrass ingår
Dyr, kräver anpassade lakan och madrasser
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

4. JOX Spjälsäng med Justerbar Madrasshöjd

Anpassningsbar spjälsäng med tre olika höjdlägen och stor bäddyta

Prisklass: Mellan Material: Trä Yttermått: 143 x 76 cm Bäddmått: 140 x 70 cm Madrass: Ej standard, universalmadrasser finns att köpa Antal höjdlägen på bäddytan: 3 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: Anges ej

JOX Spjälsäng är en ombyggbar säng som är tänkt att fungera ändå upp till förskoleåldern med dess bäddmått om 140 x 70 cm. Att bäddmåttet är större än standard gör utbudet av madrasser mindre. Det innebär också att många spjälskydd är för korta för att passa i sängen och att man dessutom måste leta mer för att hitta lakan i rätt storlek. Tänker man endast använda JOX Spjälsäng som en säng under första året så känns det som fler nackdelar än fördelar med den större bäddytan.

JOX Spjälsäng kommer med skruvar och insexnyckel, så inget extra behövs för monteringen. Den medföljande instruktionen är tydlig men det hade kunnat framgå bättre att det finns ett högt och två låga höjdlägen på madrassbotten. Två låga lägen är ganska ovanligt, men praktiskt. Har man en liten bebis så är det översta läget av de tre som ska användas. När barnet blir äldre så sänker man botten.

I det lägsta läget kan man byta ut ena långsidan mot två kortare räcken, som lämnar en öppning i mitten som barnet kan genom. Det är väldigt praktiskt. Barnet kan då sova utan att falla ur sängen, men ändå själv klättra i och ur. JOX Spjälsäng har heltäckande kortsidor, breda spjälor och en neutral design med vitmålade ytor. Även om sängen är tillverkad av trä så känns den väldigt lätt i konstruktionen, något som gör det enkelt att flytta runt den. Långsiktigt kan man dock fundera över hur kvaliteten är. Redan efter en första, flyttrelaterad, isär- och hopmontering syns märken runt skruvarna och man märker att sängen blivit en aning mer rörlig i konstruktionen.

För en nyfödd kan JOX Spjälsäng generösa bäddmått nästan kännas lite för stora. Ett tips är att avgränsa en sovyta, exempelvis med ett babynest, för att göra sängen mer ombonad. Att sängen är stor påverkar också hur det är att i ett mindre sovrum skapa utrymme för den bredvid föräldrarnas säng. Samtidigt gör det användningstiden lång. När man sänkt botten till lägsta läget samt tagit av ena långsidan så har man en normalstor växasäng som rymmer barn åtminstone upp till 4-5 års ålder. På det sättet känns JOX Spjälsäng riktigt prisvärd.

+Många olika lägen, enkel att montera, känns trygg och stabil, lång användningstid
Känns för stor för nyfödd, tål mindre bra att monteras isär och ihop flera gånger
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

5. Sebra Säng Baby Junior

Klassisk modell av bedside crib med sänkbar långsida och många olika höjdlägen

Prisklass: Premium Material: Björk Yttermått: 115 - 155 x 75.8 x 88 cm Bäddmått: 112,5/155 x 70 cm Madrass: Tvådelad madrass från Sebra köps till separat Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: 70 kg

Barnsängen "Juno" designades av Viggo Einfeldt i början var 1940-talet. Sebra har nu förvärvat rättigheterna till sängen och har uppdaterat konstruktionen något. Numera kallas sängen omväxlande för Sebra Växasäng, Sebra Baby- & Juniorsäng och Sebra Spjälsäng. Sängen har två höjdlägen, ett högt för små bebisar samt ett lågt för äldre barn. Men Sebras säng kan även växa på längden. Bäddmåttet är 70 cm brett och kan dras ut från 112,5 cm till en hela 155 cm lång sovyta.

Att sängen inte har standardbäddmått, att den kan förlängas och dess rundade hörn innebär att det blir i princip obligatoriskt att köpa Sebras egen madrass. Det finns även särskilda spjälskydd från Sebra, men det går ockå bra med andra märken om spjälskyddet är tjockt och någorlunda självstående. Sängens yttermått på 75 cm gör att den kan vara svår att få igenom innerdörrar i exempelvis en äldre lägenhet, vilket i praktiken innebär att man måste montera om den om man vill flytta den mellan olika rum. Fördelen med designen är att den är så tidlöst vacker. Sängen finns i flera färger och kan skapa hemtrevnad i vilket barnrum som helst.

Montering var enkel och uppskattad monteringstid om 20 minuter visade sig stämma väl. Förutom en stjärnskruvmejsel så ingår allt som behövs. När man längre fram i tiden vill ta bort långsidornas spjälsidor så låter det sig göras utan att hela sängen måste plockas isär. Ingen extra stödkant behövs. Sebra Säng Baby Junior är lite extra djup som den är, med cirka 13 cm från madrass upp till kanten. Att barnet inte kan falla ur är positivt, men det i kombination med att sängen botten är placerad högt över golvet gör det förstås lite krångligare för ett mindre barn att på egen hand ta sig i. Med långsidorna uppmonterade är höjden ur ett föräldraperspektiv ett plus, då man inte behöver anstränga ryggen riktigt lika mycket när man ska lägga ned eller lyfta upp

Sebras spjälsäng har ett högt pris och huruvida det är motiverat beror mycket på hur högt man värderar designen. Att det krävs en särskilt anpassad madrass samt att lakan och spjälskydd också måste ha rätt mått innebär ytterligare extra kostnader. Å andra sidan så har sängen en riktigt lång användningstid och ett högt andrahandsvärde. Funktionsmässigt finns det inget som fattas och har man väl köpt sig en Sebra Säng Baby Junior så är oddsen låga för att man blir riktigt nöjd.

+Snygg design, skonsam för ryggen, enkel att montera av långsidan och förlänga sängen
Kräver anpassad madrass och underlakan, högt pris, för bred för vissa innerdörrar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5