Spelkonsol: 6 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Vilken är den bästa spelkonsolen? Är Nintendo bäst för barn? Vi har testat olika spelkonsoler för att bringa klarhet i alla frågor. Bäst i test blir PS4 Slim eftersom den har bäst spelutbud och ett mycket bra prisvärde.

Testvinnare - Spelkonsol

Så gjorde vi testet

En spelkonsol är aldrig bättre än spelen till den. Spelar du dessutom online är det ganska värdelöst om du inte har samma maskin som dina kompisar. Trots det har vi ändå tagit oss an uppgiften att utvärdera de äpplen och päron som utgör spelkonsolernas underbara och enormt varierande värld.

Vi har levt, testat och spelat på konsolerna under lång tid, oftast från att de släpptes och framåt och uppdaterar våra omdömen löpande. Samtidigt har vi tagit hänsyn till ett par huvudsakliga parametrar när vi gjort vår bedömning.

Spelutbud. En spelkonsol utan roliga spel är helt värdelös. Därför är spelutbudet både idag och framåt faktiskt på sätt och vis viktigare än själva konsolen i fråga.

Kontroll & hårdvara. Spelkontrollen är ditt viktigaste verktyg och den måste såklart vara i toppklass. Samtidigt kan det finns olika specialkontroller eller funktioner i hårdvaran som särskiljer sig från mängden.

Tjänster och mjukvara. Kostar det något att spela online? Hur väl utbyggt är möjligheten att köpa spel, hitta vänner att spela med och eventuella prenumerationstjänster? Samtidigt är det väldigt viktigt att konsolens gränssnitt är lättnavigerat och överskådligt. Att du exempelvis snabbt under en spelrunda kan kolla vad kompisen skrev, eller bjuda in fler till spel.

Media. Idag kan du göra mycket mer än spela med en spelkonsol, som att titta på filmer på blu-ray eller via olika streamingtjänster. Hur de funkar och vilka möjligheter som erbjuds är viktiga aspekter som vi förstås väger in i testet.

Ovanstående faktorer har vägts samman tillsammans med priset för såväl konsolen som dess tillbehör och prenumerationstjänster för att kunna ge ett samlat intryck.

Vi har testat några av marknadens mest populära spelkonsoler, här kan du se alla priser och erbjudanden på spelkonsoler.


Tester som passar gamers

Gaminghörlurar

Gamingmus

Tangentbord

TV

Streamingtjänster

Cola

Fler tester för roliga stunder

Studsmatta

Surfplatta

Surfplatta för barn

0 5 4.5 1

1. Sony Playstation 5 — BÄST I TEST SPELKONSOL

Värdig uppgradering för framtiden

Prisklass: Premium Produkttyp: Spelkonsol Mått: 390x160x104 mm Vikt: 4,5 kg Processor: 3.5-GHz AMD Zen 2 Grafik: AMD RDNA 2 Minne: 16 GB Lagring: 1TB SSD Video: Spel och film i upp till 8K-upplösning Optisk enhet: UHD Blu-ray Trådlös kommunikation: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac/ax (wifi 6) Anslutningar: HDMI ut (HDMI 2.1), 3 USB (3.0) Medföljande tillbehör: Kontroll, HDMI-kabel

Sony Playstation 5 är den mest efterlängtade spelkonsolen 2020. Ingen svår uträkning att göra, eftersom Sony nästan konsekvent haft störst försäljningsframgångar med sina konsoler sedan mitten av nittiotalet, och därmed störst skara fans. Men där Xbox mest är en försiktig uppgradering tillsammans med fantastisk hårdvara, vågar Sony ta ut svängarna betydligt mer, på gott och ont.

Omöjlig utsida
Vi måste börja med det stora uppenbara och klart negativa. Playstation 5 är ful som stryk. Hade det förekommit en spelkonsol i sci-fi-rullen Johnny Mnemonic från 1995 hade den sett ut såhär. Nittiotalsfuturistiskt som såg gammalt och plastigt ut efter en månad. I liggande läge ser konsolen mest ut som en gigantisk vit laptop där batteriet svullnat upp och spräckt hela chassit. I stående läge kan den i sina mest positiva ordalag liknas vid en router.

Playstation 5 PS5 vs PS4

Designen sätter även käppar i hjulet för hur du placerar konsolen. Att placera en spelkonsol stående eller liggande har egentligen aldrig varit några problem tidigare. De svängda sidorna på konsolen gör däremot liggande läge riktigt fult och ostadigt, så pass att du får med ett litet bordsställ för konsolen för att det över huvud taget ska fungera vettigt.

Vad som även ska sägas, även om det varken är positivt eller negativt, är att Playstation 5 är stor. I stående läge ser både Xbox Series X och Playstation 4 i det närmaste ut som nätta bärbara konsoler i jämförelse. Bredd och höjd borde däremot inte betyda några allvarliga problem för dig som vill lägga konsolen i TV-bänken, på samma sätt som senaste Xbox kan göra.

Framtidens kontroll
Det om det, vidare till det positiva. Vi fortsätter utvärtes med kontrollen. Dualsense som den kallas den här gången. Den ser lite ut som om du skulle ha tagit DualShock-kontrollen från Playstation 4 och klistrat på en vit plastrustning. Till skillnad från konsolen i sig säger vi dock det med största ömhet, för det är riktigt snyggt.

Kontrollen kommer med samma rörelsesensor och pekplatta som vi känner sedan tidigare. Nytt är en inbyggd mikrofon och betydligt bättre vibrationsfunktion med flera olika nivåer som faktiskt gör skillnad.

Den stora nyheten är adaptiva axelknappar. Beroende på vad du gör i spelet kan de vara lika “slappa” som de varit under tidigare generationer, ge ett stegrande motstånd allt eftersom du trycker in dem, eller klicka lite som en knapp. Vi var skeptiska till en början, men efter en tid med dem vågar vi påstå att det här är konsolens riktiga kill feature.

Framtidens konsol
Maskinen i sig har stöd för allt du behöver idag och imorgon. Hårdvaran är precis lika skryt-snabb som utlovat, och vi blir glatt överraskade av hur snabbt både nya och äldre spel laddar. De spel som hittills finns som utnyttjar de nya grafikfunktionerna gör det kanske inte fullt ut, men de ser riktigt bra ut.

Playstation 5 PS5 UI 01

Gränssnittet känner vi igen från tidigare generationer av Playstation, men allt har fått ett ansiktslyft och en rad nya småfunktioner här och där för att allt ska kännas nytt och fräscht (notera det till nästa konsolrelease Microsoft, sådant spelar roll).

För att demonstrera alla nya funktioner i hårdvaran, flexa musklerna lite och visa upp kontrollens alla funktioner ingår spelet Astro’s Playroom. Ett ogenerat supergulligt plattformsspel som gör ett otroligt bra jobb med att både servera nostalgi och visa upp alla nyheter.

På spelfronten i övrigt är det ovanligt tunnsått. Stortitlarna Spider-man: Miles Morales och Sackboy: a big adventure, är förvisso magiskt vackra och anpassade för den nya konsolen, men de släpps även till PS4. Demon’s Souls är förvisso exklusivt till PS5, men en remake av samma spel till Playstation 3. Trots det får vi ändå ge Sony plus för att ha en betydligt starkare lineup till sin nya konsol än Microsoft, särskilt med det inkluderade spelet.

Playstation 5 PS5 03

Playstation 5 har en otrolig kraft under huven som bara väntar på att få utnyttjas till fullo i många år framöver. Trots kraften har konsolen varit knäpptyst under vår testperiod. Den nya kontrollen ger uppgraderingar som faktiskt känns meningsfulla för vårt framtida spelande. När det här skrivs, precis vid lansering av både Playstation 5 och Xbox Series X, är det solklart vilken av de två som känns som den riktiga framtidskonsolen.

Adaptiva axelknappar är fantastiskt, snabb på att ladda spel, riktigt tyst
Ful som stryk
lite tunnsått med lanseringsspel
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Xbox One S — BÄSTA BILLIGA SPELKONSOL

Produkttyp: Spelkonsol Mått: 300x240x60 mm Vikt: 3,8 kg Processor: AMD Jaguar 8x1,75 GHz Grafik: AMD Radeon Minne: 8GB DDR3 RAM Lagring: 500 GB/1 TB/2 TB Video: Spel och film i upp till 4K-upplösning Optisk enhet: UHD Blu-ray Trådlös kommunikation: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac Anslutningar: HDMI in+ut (HDMI 2.0b), 3 USB (3.0), optisk spdif, IR ut Medföljande tillbehör: Kontroll, 1 månad testprenumeration av Xbox Gold, HDMI-kabel

Xbox One S är en modern och genomtänkt spelkonsol. Du som spelat mycket Xbox 360 i dina dagar kommer också att uppskatta hur tyst One är.

Samtidigt är kontrollerna precis lika härliga som de alltid har varit. De har fått ett lätt räfflat grepp som initialt är ovant och lite störande, men spelar du långa sessioner gör de sitt för greppet och med tiden vänjer du dig och känner att det är precis så här det alltid borde ha varit. Den ergonomiska och sköna kontrollen är faktiskt en av de stora fördelarna med Xbox.

Det enda vi saknar är egentligen ett medföljande batteripack så att du slipper sitta och byta batterier 2-3 gånger i veckan.

Lätt att hitta nya vänner

En annan fördel är mjukvaran. Inte utseendet på den, men innehållet. Prenumerationstjänsten är exempelvis kanonbra, både prismässigt och sett till vad du får för pengarna. Vidare är det enkelt att streama - förutsatt att du har rätt utrustning - och det finns stöd för uppskalning till 4K för film.

Mjukvaran innehåller en del appar, i alla fall de viktigaste såsom Spotify, Netflix med flera. Även om utbudet gärna hade fått vara större med tanke på att One funnits ute ett bra tag när vi skriver det här.

Förutom appar har du förstås spelstreamingtjänsten Mixer integrerat (Twitch finns som app), möjlighet att dela spel med andra och det underbara tillskottet Groups.

Groups är en grym funktion för den som gillar att spela tillsammans med andra men som inte har så många vänner att spela med. Du kan posta att du söker medspelare till ett visst spel och ange taggar för dina önskemål, vidare kan du ansöka till andras grupper. Det är ett kanonbra sätt att snabbt hitta spelkompisar, och det gör många multiplayerspel roligare.

Sega menyer

Menyerna har hyfsat bra flöde även om det är viss eftersläpning. Det stora problemet med menyerna är egentligen gränssnittet. Det krävs onödigt många klick att nå dit man vill och till och med genvägsmenyn under spel har detta problemet. Under våren 2020 uppdaterades gränssnittet en smula och har blivit lite renare, men det är fortfarande samma röriga system i grunden som är långt efter gränssnittet till Playstation 4.

Xbox One S är trots sina smärre tillkortakommanden en ultimat spelkonsol sett till pris och det faktum att det är så enkelt att spela tillsammans med andra. Playstation-spelarna kommer förstås inte byta, men för dig som var besviken över hur alfa Xbox One kändes när den släpptes är det dags att tänka om. Och för dig som fortfarande inte gjort ett val mellan Playstation och Xbox är One S absolut ett riktigt bra köp - speciellt för dig som gillar just multiplayerspel.

*Skillnaden på Xbox One X och Xbox One S är framför allt att X är något mer kraftfull och därför har stöd för äkta 4K, medan S endast kan skala upp full HD-material till 4K. Har du en 4KTV - eller tänker köpa en relativt snart - vill du troligen satsa på X istället.

Groups gör det lätt att hitta spelkompisarRiktigt bra handkontrollTystgåendeGrym prenumerationstjänstSmidigt med integrerat Mixer
Inget batteripack till kontrollenOnödigt komplext UI
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Nintendo Switch Lite — BÄSTA BÄRBARA SPELKONSOL

Den bästa bärbara konsolen du kan köpa

Produkttyp: Spelkonsol Mått: 91,1x208x13,9 mm Vikt: 275 g Processor: Nvidia Tegra Grafik: Nvidia Tegra Minne: 4 GB Lagring: 32GB flashminne, utbyggbart med micro SD-kort Video: 5,5 tum LCD-skärm med 1280x720 pixel upplösning Optisk enhet: Nej, Endast uttag för Nintendo Switch-kassetter Trådlös kommunikation: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC, Bluetooth 4.1 Anslutningar: USB-C Högtalare: Ja, stereo Medföljande tillbehör: Laddare Övrigt: Rörelsesensorkamera och vibrator i handkontroll, ljussensor i skärm

Nintendo Switch Lite är precis lika självklar som den är obegriplig. Den har lite mindre skärm än den vanliga modellen av Nintendo Switch, 5,5 mot 6,2 tum, men med samma upplösning. Batteritiden är ungefär densamma också - men många av Switchens unika egenskaper är borttagna.

Fokuserar enbart på bärbart

Det medföljer ingen docka för att koppla in Switch Lite till en TV, helt enkelt eftersom stödet saknas. Detta är nämligen en bärbar spelkonsol uti fingerspetsarna.

Det gör även att kontrollerna inte går att koppla loss, utan sitter fastmonterade i konsolen. Även det utfällbara stället på baksidan är bortplockat jämfört med storasyskonet.

Utöver det är allt ungefär samma som det varit med den vanliga Switchen under ett par år. Det är inga problem att koppla in extra kontroller trådlöst, du laddar fortfarande med USB-C och alla spel fungerar till maskinen. Eller, det sista är sanning med modifikation. Har du spel som kräver löskopplade kontroller och rörelsestyrning kan det bli lite knäppt, men det går att ordna genom att köpa sådana separat.

Nintendos superfinurliga kartongvikarverkstad Labo funkar bara delvis, eftersom många av byggena är anpassade för att montera skärmdelen av switchen i speciella byggen.

Samma fördelar, samma nackdelar

Ser vi på Switchen som bärbar konsol är den däremot fantastisk. Det mindre formatet gör den enormt mycket skönare att hålla i och vi stör oss aldrig riktigt på att skärmen blivit något mindre. Även tunga spel laddar och presterar på samma sätt som de gör till den ursprungliga Switchen.

Eftersom du är låst till det bärbara läget kan vi helt enkelt konstatera att det här är en av de bästa bärbara spelkonsolerna Nintendo någonsin byggt.

Samtidigt märker vi att delning av material mellan gammal och ny Switch inte är optimal. Att rakt av flytta en spelprofil är inga problem, att försöka dela den (och nedladdade spel via det kontot) mellan två konsoler är görbart men en frustrerande process som kräver både mycket tid i anspråk och ständig uppkoppling mot internet för båda konsolerna för att fungera bra.

En liknande frustration, som även finns till vanliga Switchen, är att Nintendo hanterar online på samma sätt som resten av branschen gjorde för tio år sedan. De omöjliga vänkoderna dyker fortfarande upp i tid och otid istället för den onlineprofil vi faktiskt skapat. Butiken är rätt seg och svåröverskådlig med få möjligheter att sortera och navigera.

Det är inget du märker om du köper dina spel i fysiskt format. Även digitala köp fungerar bra, men processen för allt online känns betydligt kantigare än till Xbox och Playstation.

Samtidigt är det i de flesta fall spelen och upplevelsen det handlar om. Under de år Nintendo Switch funnits ute har ett riktigt starkt spelbibliotek från både stora och små utvecklare hunnit byggas upp. Det gör att Switch Lite lanseras med vad som troligen är historiens mest kompletta spelbibliotek, särskilt för en helt bärbar konsol.

Nintendo Switch Lite är en av Nintendos bästa bärbara konsoler någonsin. Det mindre formatet passar såväl yngre som de med lite större händer. Främsta nackdelen är egentligen delningen av köpt material mellan två konsoler som Nintendo lätt skulle kunnat åtgärda. Hade de gjort det skulle Switch Lite ha varit en fullpoängare både som bärbar konsol och extrakonsol i familjen.

Smidigt formatSkön att hålla iGrymt spelbibliotek
Krånglig kontohantering och onlineupplevelseHalvkass batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Playstation 4 Slim

Gediget spelutbud till mindre prislapp

Produkttyp: Spelkonsol Mått: 265 × 39 × 288 mm Vikt: 2,1 kg Processor: AMD Jaguar Grafik: AMD Radeon Minne: 8GB GDDR5 (delat) Lagring: 500 GB eller 1 TB Video: Spel och film i upp till 1080p-upplösning Optisk enhet: Full HD Blu-ray Trådlös kommunikation: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 2.1 Anslutningar: HDMI, 2 USB (3.1), Aux Medföljande tillbehör: Enklare headset, handkontroll

Playstation 4 Slim, eller PS4 Slim, eller helt enkelt den numera vanliga utgåvan av Playstation 4 eftersom den tidigare “tjocka” modellen utgått. Kärt barn har många namn helt enkelt. Och det är verkligen ett kärt barn i konsolsammanhang som numera börjar närma sig veteranålder, med ett fantastiskt spelbibliotek och roliga tekniker.

Slimmad med ny kontroll

Precis som Sony gjorde med alla tidigare versioner av Playstation är PS4 Slim en mellanlandning där tekniken har kunnat krympas ner, vilket resulterar i en något mindre konsol än originalet. Inte för att det egentligen spelar någon roll eftersom maskinen ändå för det mesta står gömd i en TV-bänk eller liknande.

Med uppdaterad hårdvara kommer även ett förbättrat kylsystem som gör maskinen betydligt tystare än sin storebror. Samtidigt är det efter en stunds krävande spel knappast en tyst maskin, något du märker om du spelar sent på kvällen på låg volym. Där har faktiskt Xbox lyckats bättre.

Med konsolen kommer även en uppdaterad version av Dual Shock 4-kontrollen. Till det yttre är du förlåten om du inte ser någon skillnad, för de är närmast identiska. Men det inbyggda batteriet har i alla fall blivit lite kraftigare och nu har du ett par prickar på de analoga spakarna som ska öka greppet.

Trist nog spelar Blu-ray-spelaren bara vanliga skivor, inte 4K UHD-filmer som motsvarande slim-utgåva till Xbox klarar av (det gör inte ens PS4 Pro, som ändå fixar 4K-spel).

Gränssnittet är detsamma som till vanliga PS4, det vill säga enkelt och överskådligt utan allt för många störande element.

Mogen konsol

Playstation 4 börjar närma sig slutet av sin bana, med Playstation 5 precis runt hörnet. PS4 Slim klarar av samma spel, även det hyfsat lyckade virtual reality-headsetet PS VR. Det betyder att det kanske inte är konsolen för dig som vill ha det senaste, då kan du lika gärna vänta. Är du istället intresserat av ett riktigt gediget spelbibliotek med några av den här konsolgenerationens mest tongivande titlar är det här ett givet köp. Spelbiblioteket är brett med något för alla.

Spelar du däremot mycket online eller vill utnyttja en prenumerationstjänst för spel ligger däremot PS4 i lä mot Xbox. Såväl matchning som socialiserande i och runt spel faller sig mycket mer naturligt där. Playstation Now är dessutom en både långsam och ganska fattig prenumerationstjänst i jämförelse med motsvarigheten till Xbox.

Men är det enskilda spel du är ute efter är Playstation 4 Slim en mogen maskin med några av den här generationens allra bästa exklusiva spel.

Bra spelutbudBra gränssnittSköna kontroller
Saknar 4K för åtminstone filmGanska dålig spelprenumerationBlir snabbt högljudd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Xbox Series X

Framtiden är sig lik

Produkttyp: Spelkonsol Mått: 301x151x151 mm Vikt: 4,45 kg Processor: 3.8 GHz AMD Zen 2 Grafik: AMD RDNA 2 Minne: 16 GB Lagring: 1TB SSD Video: Spel och film i upp till 8K-upplösning Optisk enhet: UHD Blu-ray Trådlös kommunikation: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac Anslutningar: HDMI ut (HDMI 2.1), 3 USB (3.0) Högtalare: Nej Medföljande tillbehör: Kontroll, 1 månad testprenumeration av Xbox Gold, HDMI-kabel

Xbox Series X är den lyxigare varianten av Microsofts nya Xbox. Mer kraft och fart än någon spelkonsol före den, men samtidigt lanserad i en tid där den inte känns riktigt hemma.

Tornet med begränsningar

Xbox Series X ser inte ut som någon spelkonsol vi sett förut. Eller jo, stapla två Nintendo Gamecube på varandra så börjar du närma dig. En rektangulär form som är tänkt att stå upp i stil med hur datorlådorna för PC gjort sedan urminnes tider. Den kan även ligga ner, men då kan samtidigt höjden bli ett bekymmer om du har trångt i bänken.

Till skillnad från Xbox One har Microsoft inga illusioner om att bli något slags nav för all hemunderhållning här. Det betyder att du slipper extra HDMI-portar på baksidan som rör till det (eller den hemska Kinect-kameran den konsolen först levererades med). I första hand är konsolen tänkt för gaming, punkt slut. Givetvis har skivspelaren stöd för allt från DVD till 4K Blu-ray, och du kan köra appar som Netflix och Disney+ på den, men spel kommer i första hand.

Därför blir vi besvikna när konsolen vaknar till liv för första gången. Utöver en förenklad process för att komma igång är gränssnittet exakt detsamma som det hos Xbox One. Det innebär samma röriga upplägg. Vi får inte alls den där känslan av att ha framtiden i våra vardagsrum, den känsla en ny konsol normalt sett brukar leverera.

För att strö ytterligare salt i de såren saknas stöd för HDR10+ i dagsläget, och även om konsolen har den tekniska möjligheten att spotta ur sig 8K-upplösning är den funktionen inte tillgänglig just nu. 

Microsoft Xbox Series X Gaming

Xbox Series X

Fokus på det gamla

Även kontrollen är i stort sett identisk från förra generationen. En ny knapp har tillkommit, avsedd för att du ska kunna ta skärmdumpar och spela in material, men i övrigt är det typ samma kontroll. Det gör förvisso att du kan använda dina gamla Xbox-kontroller till din nya maskin och spara en slant. Samtidigt hade vi gärna sett några uppdaterade funktioner i stil med de nya axelknapparna som sitter på Playstation 5-kontrollen.

Vad som tyvärr är samma som vid lanseringen av Xbox One är det skrala utbudet av speltitlar. En konsol bör som bekant lanseras med en, eller allra helst ett par, titlar som visar vad maskinen är kapabel till.

Första Xboxen hade Halo. Xbox 360 gjorde detsamma med Kameo och Project Gotham Racing 3. Till Xbox Series X går det knappt att hitta några titlar som är helt exklusiva för konsolen vid lansering. Fokus ligger istället på att maskinen klarar av att spela i stort sett alla titlar från tidigare Xbox-generationer.

Ett gäng titlar, exempelvis Gears of War 5 och Forza 4, har uppgraderats för att dra nytta av den nya kraften i konsolen. Men du lär få vänta åtminstone ett halvår innan det finns exklusiva titlar som mer drar nytta av kraften i konsolen.

Microsoft Xbox Series X Gaming

Microsoft Xbox Series X - kontroll & anslutningar

Knäpptyst kraftpaket

Till skillnad från när Xbox One var ny är det således inga större misstag vid lanseringen vi har att göra med. Däremot känns det som om Microsoft hade kunnat göra mer med både hård- och mjukvara. 

Samtidigt som vi inte har allt för mycket som flexar maskinens muskler i spelväg får vi en god inblick i vad det handlar om. Till att börja med hörs den aldrig, trots flera timmars spelande i 4K-upplösning. Den är i stort sett knäpptyst.

Mest imponerande, och även det som är lite av grejen med den här konsolgenerationen, är laddningstiderna. Att ladda en ny bana i Gears 5 eller Doom Eternal går på ett par sekunder istället för att vi hinner gå och brygga en kopp kaffe under tiden. Just där syns hastigheten i den nya lagringen och detta imponerar stort på oss.

Det finns helt enkelt otroligt mycket kraft i Xbox Series X som kommer att ge oss spelupplevelser och grafiskt godis som vi inte varit i närheten av med dagens konsolgeneration. Det är bara att du inte kan se det fullt ut vid lansering.

Samtidigt måste vi ändå slå ett slag för Game Pass, prenumerationstjänsten för spel, som ger dig rejält många spel i de flesta kategorier för en fast månadskostnad. Långt mycket bättre än Playstation Now som är det likvärdiga alternativet hos Sonys maskiner.

Xbox Series X är en imponerande spelkonsol och precis som med alla sådana är det svårt att göra en utvärdering av maskinen precis vid lansering. Det finns helt klart tonvis med potential och en gedigen prenumerationstjänst för både spel och spelande online. Däremot hade vi gärna sett en lansering med fyrverkerier snarare än bara en begynnande acceleration.

Laddar spel toksnabbt, tyst, stor potential
Dåligt med tunga lanseringsspel, samma dåliga gränssnitt som tidigare, få nyheter hos kontrollen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Xbox One X

Bästa 4K-konsolen trots klent utbud

Produkttyp: Spelkonsol Mått: 300x240x60 mm Vikt: 3,8 kg Processor: AMD Jaguar 8x2,3 GHz Grafik: AMD Polaris, 1172 MHz Minne: 12GB GDDR5 (delat) Lagring: 1 TB Video: Spel och film i upp till 4K-upplösning Optisk enhet: UHD Blu-ray Trådlös kommunikation: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac Anslutningar: HDMI in+ut (HDMI 2.0b), 3 USB (3.0), optisk spdif, IR ut Medföljande tillbehör: Kontroll, 1 månad testprenumeration av Xbox Gold, HDMI-kabel

Xbox One X är Microsofts allra mest kraftfulla spelkonsol. Den klarar av att spela samma slags spel som alla andra versioner av Xbox One. Skillnaden här är betydligt kralligare hårdvara som både gör att vissa spel laddar snabbare, men framför allt är det vissa titlar du kan spela i 4K-upplösning.

Upplösning, upplösning upplösning

Just upplösningen i spel är den stora grejen med Xbox One X. Slim-modellen Xbox One S klarar också 4K, men då enbart på filmer via streaming eller UHD Blu-ray. Det särställer båda av de senare Xbox-modellerna från Playstation 4 Slim och Playstation 4 Pro. Pro-versionen av PS4 klarar av spel i 4K, men begåvades aldrig med en blu-ray-spelare kapabel att läsa UHD/4K-skivor - korkat nog.

Om du har en TV med 4K-upplösning hemma är det såklart ett lockande alternativ med potentiellt bättre grafik genom högre upplösning. Samtidigt som utbudet av 4K-titlar till Xbox One är något bättre än det till PS4 Pro är det få titlar som verkligen drar nytta av det.

Tvådimensionella indiespel gör ingen skillnad i 4K och stortitlar som Crackdown 3 ser ju skräp ut oavsett upplösning. Vill du på riktigt uppleva den högre upplösningen är det Microsofts egen Forza-serie som på allvar drar nytta av tekniken. Men på det stora hela är det ganska sparsmakat med titlar.

Samtidigt hade vi gärna sett lite mer skillnad mellan One S och One X. Lyxkontrollen Elite hade exempelvis gärna fått ingå här, eller åtminstone ett uppladdningsbart batteri. Vanan trogen drivs Xbox-kontrollerna av vanliga AA-batterier och om du vill ha ett laddningsbart batteri får du snällt slanta upp för det…

Grym på online, värdelös på gränssnitt

Vid sidan av upplösningen är det mesta identiskt mellan Xbox One-versionerna. Du har fortfarande ett reklamfyllt gränssnitt som är snudd på obegripligt att navigera oavsett vad du vill göra. Ett nytt gränssnitt släpptes under våren 2020 som städar upp en aning, men det bygger fortfarande på samma röriga grund. Det krävs alldeles för många steg för att nå dit man vill nå, och placering mm är många gånger inte logiskt.

Samtidigt är Xbox långt före Playstation när det kommer till att sy ihop onlinematcher, att snacka ihop sig med polare och medspelare och allt annat som rör spel online. Microsoft har även lyckats riktigt bra med sitt Game Pass, prenumerationstjänsten för spel, som innehåller rejält många titlar och då framförallt många nya spel, tillägg och spelpaket.

När det kommer till spelutbudet i stort mellan Playstation och Xbox denna konsolgeneration får det nog sägas att Playstation drar det längsta strået, men inte med allt för stor marginal. Däremot är Xbox One överlägsen när det kommer till att kunna spela spel på skiva från tidigare konsolgenerationer.

Xbox One X är en premiumkonsol och det bästa sättet att avnjuta 4K-spel på konsol idag. Samtidigt är utbudet av sådana spel inte övertygande nog för att helhjärtat rekommendera One X över lillebror One S. Vill du kunna spela 4K Blu-ray är det hugget som stucket mellan de två versionerna.

Riktigt bra onlinestödGrym spelprenumerationRejält med kraft för en konsolMycket bra multiplayertjänster
Inte uppladdningsbara kontrollerUruselt gränssnitt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5