Spelkonsoler

Spelkonsol: 4 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2020

Vilken är den bästa spelkonsolen? Är Nintendo bäst för barn? Vi har testat olika spelkonsoler för att bringa klarhet i alla frågor. Bäst i test blir PS4 Slim eftersom den har bäst spelutbud och ett mycket bra prisvärde.

Testvinnare - Spelkonsol

Så gjorde vi testet

En spelkonsol är aldrig bättre än spelen till den. Spelar du dessutom online är det ganska värdelöst om du inte har samma maskin som dina kompisar. Trots det har vi ändå tagit oss an uppgiften att utvärdera de äpplen och päron som utgör spelkonsolernas underbara och enormt varierande värld.

Vi har levt, testat och spelat på konsolerna under lång tid, oftast från att de släpptes och framåt och uppdaterar våra omdömen löpande. Samtidigt har vi tagit hänsyn till ett par huvudsakliga parametrar när vi gjort vår bedömning.

Spelutbud. En spelkonsol utan roliga spel är helt värdelös. Därför är spelutbudet både idag och framåt faktiskt på sätt och vis viktigare än själva konsolen i fråga.

Kontroll & hårdvara. Spelkontrollen är ditt viktigaste verktyg och den måste såklart vara i toppklass. Samtidigt kan det finns olika specialkontroller eller funktioner i hårdvaran som särskiljer sig från mängden.

Tjänster och mjukvara. Kostar det något att spela online? Hur väl utbyggt är möjligheten att köpa spel, hitta vänner att spela med och eventuella prenumerationstjänster? Samtidigt är det väldigt viktigt att konsolens gränssnitt är lättnavigerat och överskådligt. Att du exempelvis snabbt under en spelrunda kan kolla vad kompisen skrev, eller bjuda in fler till spel.

Media. Idag kan du göra mycket mer än spela med en spelkonsol, som att titta på filmer på blu-ray eller via olika streamingtjänster. Hur de funkar och vilka möjligheter som erbjuds är viktiga aspekter som vi förstås väger in i testet.

Ovanstående faktorer har vägts samman tillsammans med priset för såväl konsolen som dess tillbehör och prenumerationstjänster för att kunna ge ett samlat intryck.

Vi har testat några av marknadens mest populära spelkonsoler, här kan du se alla priser och erbjudanden på spelkonsoler.

0 5 4.5 1

1. Playstation 4 Slim - BÄSTA SPELKONSOL

Gediget spelutbud till mindre prislapp

Produkttyp: Spelkonsol Mått: 265 × 39 × 288 mm Vikt: 2,1 kg Processor: AMD Jaguar Grafik: AMD Radeon Minne: 8GB GDDR5 (delat) Lagring: 500 GB eller 1 TB Video: Spel och film i upp till 1080p-upplösning Optisk enhet: Full HD Blu-ray Trådlös kommunikation: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 2.1 Anslutningar: HDMI, 2 USB (3.1), Aux Medföljande tillbehör: Enklare headset, handkontroll

Playstation 4 Slim, eller PS4 Slim, eller helt enkelt den numera vanliga utgåvan av Playstation 4 eftersom den tidigare “tjocka” modellen utgått. Kärt barn har många namn helt enkelt. Och det är verkligen ett kärt barn i konsolsammanhang som numera börjar närma sig veteranålder, med ett fantastiskt spelbibliotek och roliga tekniker.

Slimmad med ny kontroll

Precis som Sony gjorde med alla tidigare versioner av Playstation är PS4 Slim en mellanlandning där tekniken har kunnat krympas ner, vilket resulterar i en något mindre konsol än originalet. Inte för att det egentligen spelar någon roll eftersom maskinen ändå för det mesta står gömd i en TV-bänk eller liknande.

Med uppdaterad hårdvara kommer även ett förbättrat kylsystem som gör maskinen betydligt tystare än sin storebror. Samtidigt är det efter en stunds krävande spel knappast en tyst maskin, något du märker om du spelar sent på kvällen på låg volym. Där har faktiskt Xbox lyckats bättre.

Med konsolen kommer även en uppdaterad version av Dual Shock 4-kontrollen. Till det yttre är du förlåten om du inte ser någon skillnad, för de är närmast identiska. Men det inbyggda batteriet har i alla fall blivit lite kraftigare och nu har du ett par prickar på de analoga spakarna som ska öka greppet.

Trist nog spelar Blu-ray-spelaren bara vanliga skivor, inte 4K UHD-filmer som motsvarande slim-utgåva till Xbox klarar av (det gör inte ens PS4 Pro, som ändå fixar 4K-spel).

Gränssnittet är detsamma som till vanliga PS4, det vill säga enkelt och överskådligt utan allt för många störande element.

Mogen konsol

Playstation 4 börjar närma sig slutet av sin bana, med Playstation 5 precis runt hörnet. PS4 Slim klarar av samma spel, även det hyfsat lyckade virtual reality-headsetet PS VR. Det betyder att det kanske inte är konsolen för dig som vill ha det senaste, då kan du lika gärna vänta. Är du istället intresserat av ett riktigt gediget spelbibliotek med några av den här konsolgenerationens mest tongivande titlar är det här ett givet köp. Spelbiblioteket är brett med något för alla.

Spelar du däremot mycket online eller vill utnyttja en prenumerationstjänst för spel ligger däremot PS4 i lä mot Xbox. Såväl matchning som socialiserande i och runt spel faller sig mycket mer naturligt där. Playstation Now är dessutom en både långsam och ganska fattig prenumerationstjänst i jämförelse med motsvarigheten till Xbox.

Men är det enskilda spel du är ute efter är Playstation 4 Slim en mogen maskin med några av den här generationens allra bästa exklusiva spel.

+Bra spelutbudBra gränssnittSköna kontroller
Saknar 4K för åtminstone filmGanska dålig spelprenumerationBlir snabbt högljudd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Xbox One S - BÄSTA BUDGETVAL

Produkttyp: Spelkonsol Mått: 300x240x60 mm Vikt: 3,8 kg Processor: AMD Jaguar 8x1,75 GHz Grafik: AMD Radeon Minne: 8GB DDR3 RAM Lagring: 500 GB/1 TB/2 TB Video: Spel och film i upp till 4K-upplösning Optisk enhet: UHD Blu-ray Trådlös kommunikation: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac Anslutningar: HDMI in+ut (HDMI 2.0b), 3 USB (3.0), optisk spdif, IR ut Medföljande tillbehör: Kontroll, 1 månad testprenumeration av Xbox Gold, HDMI-kabel

Xbox One S är en modern och genomtänkt spelkonsol. Du som spelat mycket Xbox 360 i dina dagar kommer också att uppskatta hur tyst One är.

Samtidigt är kontrollerna precis lika härliga som de alltid har varit. De har fått ett lätt räfflat grepp som initialt är ovant och lite störande, men spelar du långa sessioner gör de sitt för greppet och med tiden vänjer du dig och känner att det är precis så här det alltid borde ha varit. Den ergonomiska och sköna kontrollen är faktiskt en av de stora fördelarna med Xbox.

Det enda vi saknar är egentligen ett medföljande batteripack så att du slipper sitta och byta batterier 2-3 gånger i veckan.

Lätt att hitta nya vänner

En annan fördel är mjukvaran. Inte utseendet på den, men innehållet. Prenumerationstjänsten är exempelvis kanonbra, både prismässigt och sett till vad du får för pengarna. Vidare är det enkelt att streama - förutsatt att du har rätt utrustning - och det finns stöd för uppskalning till 4K för film.

Mjukvaran innehåller en del appar, i alla fall de viktigaste såsom Spotify, Netflix med flera. Även om utbudet gärna hade fått vara större med tanke på att One funnits ute ett bra tag när vi skriver det här.

Förutom appar har du förstås spelstreamingtjänsten Mixer integrerat (Twitch finns som app), möjlighet att dela spel med andra och det underbara tillskottet Groups.

Groups är en grym funktion för den som gillar att spela tillsammans med andra men som inte har så många vänner att spela med. Du kan posta att du söker medspelare till ett visst spel och ange taggar för dina önskemål, vidare kan du ansöka till andras grupper. Det är ett kanonbra sätt att snabbt hitta spelkompisar, och det gör många multiplayerspel roligare.

Sega menyer

Menyerna har hyfsat bra flöde även om det är viss eftersläpning. Det stora problemet med menyerna är egentligen gränssnittet. Det krävs onödigt många klick att nå dit man vill och till och med genvägsmenyn under spel har detta problemet. Under våren 2020 uppdaterades gränssnittet en smula och har blivit lite renare, men det är fortfarande samma röriga system i grunden som är långt efter gränssnittet till Playstation 4.

Xbox One S är trots sina smärre tillkortakommanden en ultimat spelkonsol sett till pris och det faktum att det är så enkelt att spela tillsammans med andra. Playstation-spelarna kommer förstås inte byta, men för dig som var besviken över hur alfa Xbox One kändes när den släpptes är det dags att tänka om. Och för dig som fortfarande inte gjort ett val mellan Playstation och Xbox är One S absolut ett riktigt bra köp - speciellt för dig som gillar just multiplayerspel.

*Skillnaden på Xbox One X och Xbox One S är framför allt att X är något mer kraftfull och därför har stöd för äkta 4K, medan S endast kan skala upp full HD-material till 4K. Har du en 4KTV - eller tänker köpa en relativt snart - vill du troligen satsa på X istället.

+Groups gör det lätt att hitta spelkompisarRiktigt bra handkontrollTystgåendeGrym prenumerationstjänstSmidigt med integrerat Mixer
Inget batteripack till kontrollenOnödigt komplext UI
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Nintendo Switch Lite - BÄSTA BÄRBARA SPELKONSOL

Den bästa bärbara konsolen du kan köpa

Produkttyp: Spelkonsol Mått: 91,1x208x13,9 mm Vikt: 275 g Processor: Nvidia Tegra Grafik: Nvidia Tegra Minne: 4 GB Lagring: 32GB flashminne, utbyggbart med micro SD-kort Video: 5,5 tum LCD-skärm med 1280x720 pixel upplösning Optisk enhet: Nej, Endast uttag för Nintendo Switch-kassetter Trådlös kommunikation: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC, Bluetooth 4.1 Anslutningar: USB-C Högtalare: Ja, stereo Medföljande tillbehör: Laddare Övrigt: Rörelsesensorkamera och vibrator i handkontroll, ljussensor i skärm

Nintendo Switch Lite är precis lika självklar som den är obegriplig. Den har lite mindre skärm än den vanliga modellen av Nintendo Switch, 5,5 mot 6,2 tum, men med samma upplösning. Batteritiden är ungefär densamma också - men många av Switchens unika egenskaper är borttagna.

Fokuserar enbart på bärbart

Det medföljer ingen docka för att koppla in Switch Lite till en TV, helt enkelt eftersom stödet saknas. Detta är nämligen en bärbar spelkonsol uti fingerspetsarna.

Det gör även att kontrollerna inte går att koppla loss, utan sitter fastmonterade i konsolen. Även det utfällbara stället på baksidan är bortplockat jämfört med storasyskonet.

Utöver det är allt ungefär samma som det varit med den vanliga Switchen under ett par år. Det är inga problem att koppla in extra kontroller trådlöst, du laddar fortfarande med USB-C och alla spel fungerar till maskinen. Eller, det sista är sanning med modifikation. Har du spel som kräver löskopplade kontroller och rörelsestyrning kan det bli lite knäppt, men det går att ordna genom att köpa sådana separat.

Nintendos superfinurliga kartongvikarverkstad Labo funkar bara delvis, eftersom många av byggena är anpassade för att montera skärmdelen av switchen i speciella byggen.

Samma fördelar, samma nackdelar

Ser vi på Switchen som bärbar konsol är den däremot fantastisk. Det mindre formatet gör den enormt mycket skönare att hålla i och vi stör oss aldrig riktigt på att skärmen blivit något mindre. Även tunga spel laddar och presterar på samma sätt som de gör till den ursprungliga Switchen.

Eftersom du är låst till det bärbara läget kan vi helt enkelt konstatera att det här är en av de bästa bärbara spelkonsolerna Nintendo någonsin byggt.

Samtidigt märker vi att delning av material mellan gammal och ny Switch inte är optimal. Att rakt av flytta en spelprofil är inga problem, att försöka dela den (och nedladdade spel via det kontot) mellan två konsoler är görbart men en frustrerande process som kräver både mycket tid i anspråk och ständig uppkoppling mot internet för båda konsolerna för att fungera bra.

En liknande frustration, som även finns till vanliga Switchen, är att Nintendo hanterar online på samma sätt som resten av branschen gjorde för tio år sedan. De omöjliga vänkoderna dyker fortfarande upp i tid och otid istället för den onlineprofil vi faktiskt skapat. Butiken är rätt seg och svåröverskådlig med få möjligheter att sortera och navigera.

Det är inget du märker om du köper dina spel i fysiskt format. Även digitala köp fungerar bra, men processen för allt online känns betydligt kantigare än till Xbox och Playstation.

Samtidigt är det i de flesta fall spelen och upplevelsen det handlar om. Under de år Nintendo Switch funnits ute har ett riktigt starkt spelbibliotek från både stora och små utvecklare hunnit byggas upp. Det gör att Switch Lite lanseras med vad som troligen är historiens mest kompletta spelbibliotek, särskilt för en helt bärbar konsol.

Nintendo Switch Lite är en av Nintendos bästa bärbara konsoler någonsin. Det mindre formatet passar såväl yngre som de med lite större händer. Främsta nackdelen är egentligen delningen av köpt material mellan två konsoler som Nintendo lätt skulle kunnat åtgärda. Hade de gjort det skulle Switch Lite ha varit en fullpoängare både som bärbar konsol och extrakonsol i familjen.

+Smidigt formatSkön att hålla iGrymt spelbibliotek
Krånglig kontohantering och onlineupplevelseHalvkass batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Xbox One X

Bästa 4K-konsolen trots klent utbud

Produkttyp: Spelkonsol Mått: 300x240x60 mm Vikt: 3,8 kg Processor: AMD Jaguar 8x2,3 GHz Grafik: AMD Polaris, 1172 MHz Minne: 12GB GDDR5 (delat) Lagring: 1 TB Video: Spel och film i upp till 4K-upplösning Optisk enhet: UHD Blu-ray Trådlös kommunikation: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac Anslutningar: HDMI in+ut (HDMI 2.0b), 3 USB (3.0), optisk spdif, IR ut Medföljande tillbehör: Kontroll, 1 månad testprenumeration av Xbox Gold, HDMI-kabel

Xbox One X är Microsofts allra mest kraftfulla spelkonsol. Den klarar av att spela samma slags spel som alla andra versioner av Xbox One. Skillnaden här är betydligt kralligare hårdvara som både gör att vissa spel laddar snabbare, men framför allt är det vissa titlar du kan spela i 4K-upplösning.

Upplösning, upplösning upplösning

Just upplösningen i spel är den stora grejen med Xbox One X. Slim-modellen Xbox One S klarar också 4K, men då enbart på filmer via streaming eller UHD Blu-ray. Det särställer båda av de senare Xbox-modellerna från Playstation 4 Slim och Playstation 4 Pro. Pro-versionen av PS4 klarar av spel i 4K, men begåvades aldrig med en blu-ray-spelare kapabel att läsa UHD/4K-skivor - korkat nog.

Om du har en TV med 4K-upplösning hemma är det såklart ett lockande alternativ med potentiellt bättre grafik genom högre upplösning. Samtidigt som utbudet av 4K-titlar till Xbox One är något bättre än det till PS4 Pro är det få titlar som verkligen drar nytta av det.

Tvådimensionella indiespel gör ingen skillnad i 4K och stortitlar som Crackdown 3 ser ju skräp ut oavsett upplösning. Vill du på riktigt uppleva den högre upplösningen är det Microsofts egen Forza-serie som på allvar drar nytta av tekniken. Men på det stora hela är det ganska sparsmakat med titlar.

Samtidigt hade vi gärna sett lite mer skillnad mellan One S och One X. Lyxkontrollen Elite hade exempelvis gärna fått ingå här, eller åtminstone ett uppladdningsbart batteri. Vanan trogen drivs Xbox-kontrollerna av vanliga AA-batterier och om du vill ha ett laddningsbart batteri får du snällt slanta upp för det…

Grym på online, värdelös på gränssnitt

Vid sidan av upplösningen är det mesta identiskt mellan Xbox One-versionerna. Du har fortfarande ett reklamfyllt gränssnitt som är snudd på obegripligt att navigera oavsett vad du vill göra. Ett nytt gränssnitt släpptes under våren 2020 som städar upp en aning, men det bygger fortfarande på samma röriga grund. Det krävs alldeles för många steg för att nå dit man vill nå, och placering mm är många gånger inte logiskt.

Samtidigt är Xbox långt före Playstation när det kommer till att sy ihop onlinematcher, att snacka ihop sig med polare och medspelare och allt annat som rör spel online. Microsoft har även lyckats riktigt bra med sitt Game Pass, prenumerationstjänsten för spel, som innehåller rejält många titlar och då framförallt många nya spel, tillägg och spelpaket.

När det kommer till spelutbudet i stort mellan Playstation och Xbox denna konsolgeneration får det nog sägas att Playstation drar det längsta strået, men inte med allt för stor marginal. Däremot är Xbox One överlägsen när det kommer till att kunna spela spel på skiva från tidigare konsolgenerationer.

Xbox One X är en premiumkonsol och det bästa sättet att avnjuta 4K-spel på konsol idag. Samtidigt är utbudet av sådana spel inte övertygande nog för att helhjärtat rekommendera One X över lillebror One S. Vill du kunna spela 4K Blu-ray är det hugget som stucket mellan de två versionerna.

+Riktigt bra onlinestödGrym spelprenumerationRejält med kraft för en konsolMycket bra multiplayertjänster
Inte uppladdningsbara kontrollerUruselt gränssnitt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5