Test: Bästa batteridrivna gräsklipparen

Senast uppdaterat Februari 2021

Att klippa gräset har på senare år blivit möjligt utan vare sig buller eller avgaser, och anledningen är förstås att det börjat dyka upp riktigt bra batterigräsklippare på marknaden. Det är utvecklingen av litiumjonbatterier som är förklaringen, alltså den typ av batterier som kan lagra riktigt mycket energi och som bland annat används i bärbara datorer och mobiltelefoner.

Inför köp bör du räkna med att batterierna är en förbrukningsvara och slits ut. De kommer därför att behöva bytas efter några år. Kan du leva med den saken är en batteridriven gräsklippare ändå ett bättre val ur miljösynpunkt än en bensingräsklippare. Dels på den omedelbara närmiljön för dig och ditt grannskap, men även utifrån miljö- och klimatpåverkan i stort.

Andra fördelar med batteridrivna gräsklippare i jämförelse med bensindrivna är den låga vikten. Den gör bensingräsklipparna väldigt lättmanövrerade och enkla att justera klipphöjden på, samt att packa ihop för vinterförvaring.

Men finns det inga nackdelar då? Jo. Det gör det ju, förstås. Framför allt så brukar batteridrivna gräsklippare vara något mindre kraftfulla än klassiska bensindrivna gräsklippare om man jämför modeller i samma prisklass. Eftersom det handlar om batteridrivna produkter är dessutom drifttiden begränsad, och det kan ta en liten stund att ladda upp batteriet – åtminstone betydligt längre stund än vad det tar att fylla på bensin. Batterigräsklipparna har oftast även en något smalare klippbredd än bensinklipparna.

Läs även vårt test av bensindrivna gräsklippare.

Testvinnare - Gräsklippare batteri

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Samtliga batteridrivna gräsklippare i testet har använts under en hel sommar på Vikbolandet utanför Norrköping. De bäst presterande modellerna behåller vi för långtidstest under flera säsonger. Vi testar flera olika faktorer, exempelvis hur klippningen ser ut direkt efteråt, hur gräsklipparen hanterar terräng och hur klippningen påverkas om gräset växer till sig. Vi har testat klipparna på olika typer av gräs och i varierande miljöer.

Det är huvudsak tre punkter som bedömts:

Konstruktionen: Hur står det till med byggkvalitén och känns den robust och rejäl? Blir produkten märkbart påverkad av tidens tand, eller håller den för upprepat användande över lång tid?

Användarupplevelsen: Här har vi tittat närmare på sådant som ljudnivå, skakningar och hur lättmanövrerad klipparen är. Vi har även tittat på hur enkel den är att stuva undan och om det går att göra inställningar av exempelvis klipphöjden.

Prestandan: Hur kraftfull är batterigräsklipparen? Vi tittar på allt från klippkapacitet och klipphastighet till kraft på olika typer av underlag.

Allt det här har vi sedan vägt in i en bedömning där priset självfallet ingår.


Fler tester av trädgårdsmaskiner för gräsmattan:

Bensingräsklippare

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor

Grästrimmer

Åkgräsklippare

Fler tester för uteplatsen

Gasolgrill

Kolgrill

Infravärmare

Studsmatta

Högtryckstvätt

0 5 4.5 1

1. Stihl RMA 443 PV — BÄSTA BATTERIDRIVNA GRÄSKLIPPARE

Ett oerhört bra köp för den med medelstor gräsmatta

Typ: Batterigräsklippare Motor: Briggs & Stratton Klippbredd: 41 centimeter Klipphöjd: Ställbar (25-75 millimeter) Uppsamlarens storlek: 55 liter Vibrationer: Måttligt stora Framdrift: Variodrift i sex steg Övrigt: Justerbart handtag, seriekopplade batterifack, multiclip kommer som separat tillbehör hösten 2021

Har du en normalstor gräsmatta på runt 600-1 000 kvadratmeter ska den här gräsklipparen från Stihl definitivt vara med på din lista över tänkbara kandidater. Den är riktigt kraftfull, har en imponerande drifttid och är full av smarta funktioner som gör den till ett bra köp. Du får helt enkelt en kombination av genomtänkt design och hög kapacitet.

Dessutom är den väldigt lätthanterad till följd av den låga vikten. Vi uppskattar att styrningen är så följsam och hur bra grepp du får trots att handtaget är av hårdplast. Det är även utmärkande smidigt att justera klipphöjden. Allt som krävs är ett enhandsgrepp baktill och du kan sedan välja sex olika lägen genom att röra handen upp eller ned.

Handtagets höjd kan också justeras, så att den passar alla, oavsett hur lång man är. Som ytterligare en bonus noterar vi väldigt måttliga vibrationer i styrningen, och dessutom klarar den kuperade miljöer utan minsta problem. Kåpan är stabil och står pall för allt ifrån sly till vanligt gräs.

Klarar mer än vad som anges
Vi noterar att RMA 443 PV klarar runt 1 000 kvadratmeter stora gräsmattor på en klippning, även om gräset är ganska högt. Det är faktiskt mer än vad Stihl uppger i specifikationerna. Vi imponeras överlag av drifttiden, och även om grövre gräs såklart påverkar den är det inte i den omfattning som man kan tro.

Här finns även dubbla batterifack, så har du två batterier kommer den koppla över till batteri nummer två av sig själv under klippningen.

Som alla batterigräsklippare har den här klipparen en ganska måttlig klippbredd på 41 centimeter. Men det finns faktiskt fördelar med den saken, inte minst att den blir enklare att använda på tajta och slingriga ytor. Stihl RMA 443 PV erbjuder även bättre sikt i klippområdet än de flesta av sina konkurrenter. Det är enkelt att manövrera rätt när man ska runda en buske eller om man vill undvika en sten.

Våra varmaste rekommendationer

Det går inte annat än att rekommendera den här gräsklipparen. Den är användarvänlig, smidig, klipper riktigt bra och har dessutom ett konkurrenskraftigt pris. Den enda nackdel vi kan hitta är att det finns en viss risk för att man klämmer sig på gashandtaget, och så kan man förstås ha synpunkter på klippbredden. Men det sistnämnda lär bli ett problem om du prompt ska ha en batterigräsklippare, oavsett vilket märke eller vilken modell du väljer.

Imponerande drifttid, smidig & lättanvänd, justerbar klipphöjd
Det föreligger en liten klämrisk med gasreglaget
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Al-Ko Energyflex 3.85 Li — BÄSTA BILLIGA BATTERIGRÄSKLIPPARE

Smidig gräsklippare som lämpar sig för små ytor

Typ: Batterigräsklippare Batterikapacitet: 4 timmar (40V). Batteritid: 8,75 minuter per Ah (uppmätt) Klippmått: Kapacitet 250 m2, klipphöjd 25-75 millimeter (sex lägen), klippbredd 40 centimeter Decibelnivå: 59,6 Uppsamlare: 45 liter Övrigt: Justerbart handtag, låga styrvibrationer, ej mulitclip

Har du en något mindre gräsmatta är Al-Ko Energy Flex 3.85 Li en het kandidat till att hamna överst på din inköpslista. Det handlar om en väldigt lätt, men samtidigt förhållandevis kraftfull gräsklippare med ställbart handtag och god ergonomi.

Den låga vikten åstadkommer man till stor del genom ett chassi i plast, något som är vanligt på batterigräsklippare. Handtagen har man försett med gummerat skumgummi, vilket ger ett oerhört fint grepp.

Trots den låga vikten på bara 17 kilo, och det låga priset, är det här allt annat än någon vekling. Visst, låter du gräset växa fritt så att det blir någon decimeter högt, ja då kan du få köra två gånger för att få bort allt. Men sköter du din gräsmatta med någorlunda täta intervall uppstår inga problem, inte ens under den del av året när gräset växer som mest.

Den enda nackdelen i handhavandet är att hjulen tenderar att samla på sig en hel del gräs som du får rensa bort. Detta trots att man varit väldigt försiktiga med mönstringen av hjulen. Gräsklipparen är dock som sagt en lättviktare, och det är därför inte så bökigt att underhålla den.

Gräsklippare för små ytor
Tyvärr saknar den mulching, därför blir uppsamlaren desto viktigare. Den är tillverkad i plast och tyg och kan också bli rätt tidskrävande när det handlar om rengöring.

Klipphöjden kan justeras, och det är gjort i en handvändning. En spak växlar mellan de sex olika lägen som erbjuds, och det här fungerar väldigt smidigt. Om vi ska invända mot någonting är det i så fall att det är lite svårt att se vilket läge spaken står i.

En annan sak som syns lite dåligt är laddningsindikatorn till batteriet. Du måste böja dig ned och titta in i en lucka för att få koll på den saken, vilket känns onödigt omständligt. Och om vi ändå är inne på tillkortakommanden kan vi väl konstatera att den tunna plasten kanske inte utstrålar någon direkt premiumkänsla. Det är just byggkvaliteten som blir lite lidande. Batterihållaren känns exempelvis i klenaste laget, men har å andra inte gått sönder under våra tester.

Den här gräsklipparen fungerar bäst på mindre gräsmattor, men det spelar mindre roll om det är snårigt och krångligt på den yta som ska klippas. Det här är en så smidig klippare att den blir lättstyrd oavsett vilka hinder som dyker upp, och den är som sagt väldigt behaglig i greppet.

Lätt att justera klipphöjd & handtag, smidig att manövrera i trädgården, bra grepp, stark
Tunn och plastig, hjulen blir fort fulla av gräs, uppsamlare något svårrengjord
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Bosch Rotak 43 Li

Utmärkt klippresultat

Typ: Batterigräsklippare Kapacitet: 2,6 Ah 36 V Drifttid: 11 timmar per Ah (en timmes laddning, men når 80 procent efter en halvtimme) Klippmått: Kapacitet 600 m2, Klipphöjd 20-70 millimeter i 10 olika steg Klippbredd 43 centimeter Vikt: 14 kilo Decibelnivå: 58,7 Uppsamlare: 50 liter Övrigt: Ej självgående, justerbart handtag, mycket låga styrvibrationer

Det ska sägas på en gång att den här klipparen från Bosch inte är självgående. Det innebär att det kan bli lite jobbigt om du har en väldigt kuperad tomt, och då kanske du ska välja en annan klippare. Men utöver det så har vi mest positiva saker att säga om Rotak 43 Li. Det här kan vara en av de batterigräsklippare som bidragit mest till segmentets ökade popularitet.

En trevlig detalj är att klippbredden är något mer generös än genomsnittet för elgräsklippare. Vi får – precis som namnet antyder – 43 centimeters klippbredd, och utöver att den klipper brett så klipper den även väldigt bra. Oavsett om vi utsätter den för blött, långt gräs eller riktigt prövande ogräs av olika slag, så mumsar den friskt i sig av vegetationen tills dess att jobbet är gjort. Klippresultatet imponerar stort på oss.

Gräsklipparen är paradoxalt nog trots detta både lätt och tyst. Så om du inte har några brantare slänter på tomten, så är det där med den obefintliga självgången inget problem.

Som grädde på moset (eller på gräset, om man så vill) får man med två batterier och en snabbladdare. Det går med andra ord snabbt att fortsätta om man fått batteritorsk, och man kan med fördel ladda det ena batteriet medan man använder det andra.

Vi vill även ge plus i kanten för att den har sköna handtag, enkel och smidig höjdjustering och att den är förhållandevis kompakt. Den blir dessutom ännu mer kompakt vid vinterförvaringen, då man kan fälla ihop styrramen. Kort sagt en av de bästa batterigräsklipparna på marknaden, förutsatt att du har rätt tomt, det vill säga en mindre kuperad.

Klippbredden, klippresultatet, extrabatteri ingår
Ej självgående
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Stiga Multiclip 50 SX DAE

Högteknologisk men strular en del

Typ: Batterigräsklippare Klippmått: Klipphöjd från 31 till 75 millimeter (5 steg) Klippbredd 48 centimeter Vikt: 33 kilo Decibelnivå: 74,5 Övrigt: Justerbart handtag, multiclip, framdrift 2,5-5 km/h, OLED-skärm, mulching

Letar du efter optimal prestanda så är det här en riktigt bra batterigräsklippare, inte minst då den har en grym klippbredd på hela 48 centimeter. Den kommer dessutom med dubbla 48-voltsbatterier, och kör man på ett av dem får man ut 45 minuter klipptid i normal terräng. Med dubbla batterier får vi dessutom ut en timme trots att gräset är hela 15 centimeter. Det kan inte klassas som annat än riktigt bra. Det går även snabbt att ladda fullt batterierna, närmare bestämt 1 timme och 20 minuter.

Det här är en väldigt högteknologisk gräsklippare som bland annat är utrustad med en OLED-display som visar hur mycket batteri som finns kvar när du placerar händerna på reglagen för start och stopp. Hastigheten ställer du genom att rulla på en scrollknapp, och även hastigheten syns då i displayen.

Så hur klipper den då? Alldeles utmärkt. Det här är en urstark batterigräsklippare, och den protesterar inte ens när vi låtit gräset växa i tre veckor och det är över 20 centimeter högt. Det blir även snyggt och prydligt där den gått fram.

Vi åkte dock på ett bakslag med vårt testexemplar då drivningen strejkade. Och trots att vi fick en utbytesklippare så blev det fel även på den. Med tiden blir den slö och får problem med motorbromsen. Dessutom blev den trögstartad. Med tanke på att vi testade två klippare så vill vi nog sätta ett litet frågetecken kring kvalitén på elektroniken.

Nåja, så länge drivningen fungerar som det är tänkt så är den riktigt bra. Även här visar den prov på en imponerande råstyrka. Vi testade bland annat att klippa i ett dike med 50 centimeter högt gräs, och den knorrade inte nämnvärt för det. Men när drivningen går sönder gör sig vikten på hela 33 kilo snabbt påmind.

Det här är en riktigt bra gräsklippare, men vi kan inte bortse från att vi hade problem med två olika testexemplar efter bara några månaders användande. Hade det inte varit för den saken så hade betyget blivit avsevärt högre.

Kraftfull, stark, många finesser
Tungkörd när drivningen inte fungerar, byggkvaliteten imponerar ej
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Stihl RMA 235

Det kompakta alternativet

Typ: Batterigräsklippare Klippmått: Klipphöjd 25 – 65 millimeter i fem steg Klippbred 33 centimeter Vikt: 14 kilo Uppsamlare: 30 liter Övrigt: Ej självgående, justerbart handtag, en multiclip

Letar du primärt efter en liten och kompakt batterigräsklippare som passar för en plan och förhållandevis liten yta? Då kan Stihl RMA 234 mycket väl vara den batterigräsklippare du söker. För den är just liten och kompakt och lämpar sig bäst på små ytor.

Den kostar en slant och borde rimligen ha lite fler funktioner att bjuda på, men om man kan bortse från den saken så handlar det om en riktigt bra gräsklippare. Den är tyst, väger nästan ingenting och är väldigt smidig när det handlar om att komma åt mindre lättillgängliga ytor.

Och att den är liten och lätt är inget som innebär att den känns billig eller rapplig. Faktum är att den har ett riktigt stabilt chassi av plast. RMA 234 är dessutom mycket smidig att stuva undan, eftersom den kan vikas ihop. Det är enkelt att komma åt batteriet, och indikatorn som visar hur mycket kräm som finns kvar är tydlig och informativ. Det går även smidigt att justera klipphöjden, då det sköts med en enda knapp. Så långt mest fördelar.

Allt är inte guld som glimmar
Men visst finns en del tillkortakommanden också. Den här gräsklipparen är inte självgående och lämpar sig därmed sämre för den som har en tomt med slänter, då det riskerar att bli tungt. Nu är gräsklipparen emellertid så lätt att det här inte är ett problem om det är en plan yta den ska användas på, eller om det bara sluttar väldigt lätt.

Stihl RMA 235 har ett standardbatteri som kan användas i flera av varumärkets andra produkter, vilket är en klar fördel. Det saknas mulching däremot och med tanke på priset hade vi förväntat oss högre funktionalitet.

Klipper den bra då? Javars. Det tycker vi. Har du bråttom så hinner den inte riktigt med, men tar du det lite lugnare så fixar den även lite högre gräs utan problem. Vi konstaterar att den klarar runt 250 kvadrat innan det är dags att sätta den på laddning.

Tyvärr saknas gummigrepp i handtaget, men utöver det och att det saknas en del funktioner och finesser, så är det här ett gediget köp om man har en mindre gräsmatta.

Klipper bra, god prestanda, lätt, enkel att vika ihop vid förvaring
Ej självgående, vi hade gärna sett gummigrepp i handtaget, få kvm/kr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Ryobi RLM36X46H5P

Mycket för pengarna och fixar branter utan problem

Typ: Batterigräsklippare 5 Ah/36 V Klippmått: Klippbredd 460 millimeter Klipphöjd 20–70 millimeter i fem steg Klippbredd 46 centimeter Uppmätt drifttid: 12 min/Ah Vikt: 19,9 kilo Decibelnivå: 59 dB Övrigt: Självgående, justerbart handtag, uppsamlare på 55 liter

Det är inte jättevanligt med batterigräsklippare i den här vikt- eller prisklassen som dessutom är självgående. Men trots en låg maskinvikt, ett relativt lågt pris och ett lätt plastchassi har Ryobi RLM36X46H5P försetts med drivning. En smart detalj är dessutom att drivningen är separerad från aggregatet, och det betyder att du kan transportera klipparen från och till gräsmattan med drivning utan att den riskerar att skadas. Klockrent.

När du väl är tillbaka i skjulet med den så är det rena barnleken att vika ihop och stuva undan den. Det finns till och med ett handtag som gör det smidigt att lyfta upp den på en hylla, om man nu vill göra det.

Men låt oss återkomma lite till det där med drivningen, för även om den kanske känns överflödig på en plan tomt så är den oerhört trevlig att ha när det blir lite mer kuperat. Tyvärr konstaterar vi att drivningen kopplar ur emellanåt. Vad det här beror på är oklart. Vi har även vissa betänkligheter kring att den driver på bara ett hjul.

Prestandan är fin, åtminstone om det råder någorlunda gynnsamma förhållanden. Har gräset fått växa sig lite för långt så går den aningen snabbare än vad den själv hinner med. Det här blir lite av ett problem, framför allt vid mulching. Blött gräs är däremot ingenting den har några bekymmer med.

Vi noterar att det är svårt att få uppsamlaren på plats, något som kan tillskrivas den aningen tveksamma byggkvalitén. På samma tema så samlar även hjulen lätt på sig gräs, vilket innebär att du måste rensa dem. Vi gissar att det här beror på att hjulen har en mer gummiaktig yta än många konkurrenters hjul.

Plus i kanten för att man kan använda batteriet även med andra Ryobiprodukter på 36 volt. Handtaget kan justeras så att det inte spelar någon roll hur många centimeter över havet man mäter. Lång som kort, alla kan köra den här gräsklipparen utan att det blir ergonomiskt. Det är även smidigt att komma åt batteriet och alla reglage. Klipphöjden justeras med tydliga hack och spaken fungerar smidigt.

Det här är en batterigräsklippare som dras med en del smärre problem. Byggkvalitén kan ifrågasättas, och att drivningen hoppar ur emellanåt är förstås inte bra. Men den bjuder ändå på en hel del funktioner och finesser och den fungerar bra med medelstora trädgårdar och även i kuperade sådana, eftersom den har drivning. Den är även rätt behändig och lätt att vika ihop och förvara.

Separat drivning, lätt att vika ihop och stuva undan, smidig justering av klipphöjden
Byggkvalitén lämnar lite i övrigt att önska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Vanliga frågor om batteridrivna gräsklippare

Hur länge kan man klippa med en batteridriven gräsklippare?

Hur länge man kan klippa med en batteridriven gräsklippare beror på ett flertal faktorer. Exempelvis hur stark motor klipparen har, vilken kapacitet batteriet har och hur högt gräset är. Ju högre gräs desto mer måste klipparen arbeta och batteriet dräneras då snabbare.

Vad är skillnaden mellan en bensindriven och batteridriven gräsklippare?

Skillnaderna mellan bensindrivna och batteridrivna gräsklippare är flera. Förutom det mest uppenbara, att den ena drivs på bensin och den andra på batteri, så är den batteridrivna även lättare tyngdmässigt. Det gör den enklare att driva framåt när drivningen är avstängd, eller att lyfta in i förrådet. Vanligen har de batteridrivna plastchassi vilket gör dem ännu lättare. De batteridrivna har inga hälsovådliga utsläpp när du kör dem, och låter inte lika högt.

När det kommer till nackdelar gentemot bensinklippare så är bensinklippare förstås enklare att snabbt komma igång med igen om soppan i tanken tar slut. Ett batteri som tar slut måste laddas, ofta minst 40 minuter, innan du kan börja klippa igen. Därför kan det vara bra att ha två batterier att varva mellan. De bensindrivna är också vanligen billigare sett till hur mycket prestanda du får för pengarna.

Hur ofta måste man byta batteri på gräsklipparen?

Den batteridrivna gräsklipparens drifttid varierar stort mellan olika tillverkare, och är avhängig motorstyrka, hur högt gräset är och hur stort batteriet är. Vanligen kan man klippa runt 40 minuter som snitt.

Ett batteris tekniska livslängd beror helt på vilken kvalitet det håller. Om batteriet är av dålig kvalitet och du använder det frekvent kan du behöva byta det redan efter ett år. Men i de flesta fall håller batteriet måttet i flera år.

Hur högt gräs kan man klippa med en batterigräsklippare?

Dagens batterigräsklippare är mycket starka, och även budgetmodellerna håller hög prestanda. Men hur högt gräs just din gräsklippare kan klippa, och på hur stor gräsmatta, beror på vilken modell du har köpt. Våra tester visar exempelvis att de allra flesta klarar två decimeter högt gräs, men att klipptiden hos vissa modeller då inte blir särskilt lång. Vidare kan det vara så att du vill att klipparen ska mulcha gräset, och då är det inte alla klippare som hinner med att mulcha om gräset är över en decimeter. Vill du klippa gräset väldigt sällan med din batterigräsklippare kan det vara bra att ha två batterier att varva mellan, så att du kan ladda ena batteriet medan du klipper.