Grästrimmer: 8 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Maj 2023

Ska du kantklippa gräsmattan och runt uteplatsen? Vi har testat ett brett urval av grästrimmer från märken som Husqvarna, Stihl och Stiga. För att en grästrimmer ska kunna bli bäst i test måste den kunna trimma stora ytor tidseffektivt, klara olika typer av vegetation samt ha en lång drifttid och snabb uppladdning.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Grästrimmer

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Samtliga grästrimmers har både fått trimma gräs och större områden med ogräs. Som värst har vi utsatt dem för områden med stora brännässlor och yngre buskage med vildhallon. Större delen av tiden har de dock testats på olika typer av gräs, både lågt och högt. De har även testats på vått gräs.

Vi har undersökt följande parametrar:

Prestanda - Hur grovt ogräs klarar grästrimmern av att trimma? Trimmar den lika effektivt över hela sin batteritid? Hur snabbt klarar den av att avverka olika typer av gräs? Hur skiljer sig resultatet när gräset är fuktigt?

Användarvänlighet - hur enkelt är det att montera grästrimmern? Hur lätt är det att starta den? Hur kan du justera den, finns det exempelvis teleskopsskaft och möjlighet att justera trimhuvudet i olika positioner? Har den funktioner som gör att du kan gå nära känsliga objekt utan att skada dem?

Ergonomi - Går det att trimma hela batteritiden ut utan att få ont i kroppen? Hur stabilt ligger den i handen? Är det lätt att även komma åt i svåråtkomliga lägen? Hur är ljudnivån och ljudprofilen

Batteritid och uppladdning - Hur länge orkar grästrimmern trimma innan du måste ladda den? Hur lång tid tar det att ladda upp batteriet? Går det att se hur mycket batteritid som finns kvar? Går det att se hur mycket som har laddats upp?

Funktioner och tillbehör - Har den några extrafunktioner? Vilka tillbehör följer med?


Fler tester av trädgårdsmaskiner för gräsmattan:

Bensindrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Åkgräsklippare

Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:

Häcksax

Lövblås

Motorsåg

Röjsåg

Sekatör

Vedklyv

0 5 4.5 1

1. Husqvarna 115iL BÄST I TEST GRÄSTRIMMER

Stark, användarvänlig och genomtänkt på nästan alla sätt och vis

Kraftkälla: Batteri Spänning: 36 V Uppmätt ljudnivå: 83 dB/78,1 dB (max/eko) Uppmätt ljudnivå: 70 dB Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 4 Ah Vikt: 3,45 kg (exklusive batteri) Uppmätt batteritid: 36 min/48 min (max/eko) Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 33 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem

Husqvarna 115iL blir bäst i test eftersom det är en stark grästrimmer som klarar nästan allt vi ställer den inför. Den trimmar tjocka, täta grästuvor utan problem, likaså ogräs såsom brännässlor och hallonsnår.

Enda gången trimmern knorrar lite är när det mycket tätbevuxna gräset också är fuktigt. Då hörs det på motorn att den får jobba hårdare och varvtalet sänks. Vid dessa tillfällen måste du ibland lyfta trimmerhuvudet och gå på lite försiktigare i omgångar. Men detta är under extrema förhållanden. Under normala till svåra förhållanden är det inga problem att tidseffektivt trimma bort stora mängder ogräs och sly.

En akilleshäl är tunt gräs i tuvor som då och då tenderar att fastna i trimmerhuvudet och trassla in sig. Lyckligtvis händer det inte ofta och krävs gräs som är åtminstone 50 centimeter långt.

En annan skavank är att det inte går att vinkla trimmerhuvudet, vilket är en nackdel om du ska trimma slänt. Å andra sidan är detta en funktion som sällan återfinns på de lite bitigare modellerna.

Trimma länge utan att känna dig ansträngd

Husqvarna 115iL har i övrigt en genomtänkt design av hög byggkvalitet. Trots att grästrimmern är tung så är det inget du märker av då du trimmar. Balansen i maskinen är nämligen utmärkt avvägd.

Du kan dessutom enkelt anpassa trimmern efter din längd genom att släppa på ett reglage, dra ut den främre delen och låsa reglaget igen. Verktygslösa lösningar som den här är användarvänliga.

husqvarna 115il grastrimmer ekolage

Bra lösningar är även de två knapparna på ovansidan av trimmern. Dels finns det en liten men tydligt märkt strömknapp, samt en knapp som startar ett ekoläge där trimmern går ner i varvtal. Det senare är behändigt när du trimmar i enkel, otät vegetation och inte vill förbruka batteri i onödan. I detta läget är den dessutom ganska tystgående för att vara en grästrimmer. På normalläget är ljudnivån medelhög men den har en skönt dov ljudprofil.

115iL är en rejäl, användarvänlig, genomtänkt och kraftfull trimmer som passar husägare med ogräs och gräs av blandad sort - främst på plan mark.

Välbalanserad, kraftfull, användarvänlig design, tystgående ekoläge
Högt gräs kan trassla in sig i trimmerhuvudet, fast trimmerhuvud
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

OBS! Husqvarna 115iL har ersatts av modellen Husqvarna 215iL. Nya 215iL har uppdaterats med ett nytt trimmerhuvud, högre varvtal och en något lägre vikt. Finns på Söderströms.nu.

0 5 4.5 1

2. Stihl FSA 60 R BÄSTA PREMIUMVAL

Riktigt tidseffektiv och bekväm grästrimmer

Kraftkälla: Batteri Spänning: 36 V Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 4 Ah Mått: Justerbar längd mm Vikt: 3,1 kg utan batteri Uppmätt batteritid: 18 minuter Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: Stålbygel

Stihl FSA 60 R är en grästrimmer med enormt bra prestanda. Även om batteritiden är långt ifrån bäst i test, så är denna trimmer väldigt tidseffektiv. Du behöver inte gå över ytan flera gånger eller gå långsamt fram, den hinner med att trimma gräset oavsett hur snabb du är. FSA 60 R har också en ganska stor trimdiameter. Sammantaget gör detta den något begränsade batteritiden till ett marginellt minus.

Grästrimmern har ett bra stänkskydd - det är av plast men upplevs robust. Den har även den traditionella stålbågen framtill på trimmerhuvudet som du kan fälla ner för att undvika att skada träd, växter och möbler. Tyvärr kan du inte ställa in vinkeln på trimmerhuvudet.

Handtaget justeras genom att du släpper två torx-skruvar. Tyvärr krävs det verktyg för att göra detta. Nuförtiden finns det smarta klick-i-system som hade varit mer lämpliga med tanke på priset.

Skön att trimma med

Trimmern har barnsäkerhetsspärr via separat knapp som bara behöver tryckas in vid själva starttillfället. Batteriet sitter baktill och är enkelt att plocka i och ur. Det finns även en ögla på trimmern så att du kan hänga upp den på väggen.

FSA 60 R är bra avvibrerad och välbalanserad. Den väger inte särskilt mycket så det finns inget behov av sele.

Till följd av det lite högre varvtalet är ljudprofilen något ettrig, men det är inget som stör och du bör ändå trimma med hörselkåpor.

Stihl FSA 60 R passar för dig som är ute efter en kraftfull och ganska ergonomisk grästrimmer. Dess stora fördel är hur snabbt du kan trimma av stora ytor.

Väldigt tidseffektiv, bra trimbredd, hög prestanda, ergonomisk
Något kort batteritid, inställning av handtag kräver verktyg
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Alternativ produkt: Stihl FSA 60 R har ett billigare småsyskon som heter Stihl FSA 57. Klipparna är snarlika i sin konstruktion, men Stihl FSA 57 är anpassad för enklare trädgårdar. Några av de större skillnaderna är att klippdiametern på Stihl FSA 57 är 20% mindre och tråden 20% tunnare. Det innebär att det tar längre tid att klippa stora ytor och grövre växter. Å andra sidan är batteritiden hos Stihl FSA 57 betydligt längre samtidigt som både vikten och ljudnivån är lägre. Om du inte behöver en proffstrimmer kan Stihl FSA 57 därför vara ett riktigt intressant alternativ. Finns hos Granngården.se.

0 5 4 1

3. Stiga SGT 500 AE

En genomtänkt konstruktion med flera funktioner

Prisklass: Budget Kraftkälla: Batteri Spänning: 48 V Uppmätt ljudnivå: 83 dB Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2 Ah Vikt: 3,4 kg (exklusive batteri) Uppmätt batteritid: 15 min Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 30 cm klippbredd, tvåtrådssystem

Stiga SGT 500 AE är en lättanvänd och användarvänlig grästrimmer i budgetsegmentet. En fördel med den är att du kan använda batteriet till flera av dina andra Stigaprodukter.

Prestandan är fullt tillräcklig för att du ska kunna trimma bort både hallonsnår och medeltjocka tuvor med gräs. Det märks på ljudet att motorn får arbeta hårt i de medeltjocka tuvorna, och i tjocka tuvor får du gå på i omgångar för att den ska orka.

SGT 500 AE är inte lämplig på större ägor med stora fält med grovt ogräs. Trimmern orkar visserligen, men är inte tidseffektiv jämfört med vissa lite dyrare grästrimmers. Däremot fungerar SGT 500 AE utmärkt för att trimma gräsmattans ytterkanter där robotgräsklipparen exempelvis inte når.

En fördel med den är att du kan vrida trimmerhuvudet 90 grader genom att trycka in en knapp och rotera det. Detta förenklar när du ska trimma nivåskillnader. Stödhjulet i kåpan är också ett plus för när du har vridit trimmerhuvudet kan du sedan rulla trimmern över gräset och få ett jämnt, fint trimresultat.

Arbetstiden mäter vi till 15 minuter vilket är precis godkänt sett till konkurrensen i samma prisklass, men vi hade förstås gärna sett ett par minuter till på klockan.

Lätt att förvara

Byggkvaliteten är godkänd. Trimmern gnekar en del och plasten känns något tunn, men den är välbalanserad och lätt att bära runt på. Greppet är bekvämt att hålla i. Trots att det är en del vibrationer så är det begränsade sådana sett till prisklassen. Grästrimmern fungerar utmärkt över hela säsongen. Den startar även utan problem säsong två.

Du kan dela riggen för att få en effektiv förvaring av trimmern vintertid.

Stiga SGT 500 AE passar dig som söker en grästrimmer för den genomsnittliga trädgården, där du har en del kanter längs gräsmattan som ska trimmas från ogräs och grästuvor och för dig som har en tomt med slänter och nivåskillnader.

Praktiskt stödhjul på roterbart trimmerhuvud, Tidseffektiv under enklare förhållanden, Praktisk design vid vinterförvaring
Orkar inte riktigt med i tjocka grästuvor eller “slyområden”, Något knapp batteritid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. AL-KO GT 2025

Lång batteritid och bra trimresultat

Kraftkälla: Batteri Spänning: 20 V Uppmätt ljudnivå: 84 dB (uppmätt) Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Mått: Justerbar längd mm Vikt: 2,4 kg med batteri Uppmätt batteritid: 24.5 minuter Uppladdningstid: 200 min (angivet värde) Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: Avståndshjul Bruksanvisning: PDF

AL-KO GT 2025 är en lättjusterad grästrimmer med lång batteritid. Den är enkel att montera ihop, men det hade varit önskvärt att monteringen var verktygslös såsom många konkurrenters. I dagsläget krävs fyra skruvar. Det är dock vare sig svårt eller särskilt tidsödande.

Väl monterad är den mycket lättjusterad. Att byta rulle är enkelt. Likaså är grästrimmern bra på att själv mata ut tråd vid behov. Vidare är det lätt att justera trimmerhuvudets vinkel. Du kan också rotera extrahandtaget runt riggen genom att bara lossa på ett vred - eller byta vinkel på handtaget. På så vis kan du snabbt hitta en hyfsat bekväm arbetsställning oavsett om du ska trimma längs med staketet eller under möblerna.

Dock lider maskinen av en del vibrationer som kan bli jobbiga i längden. Dessutom är den ganska tung för att vara så pass plastig som den ändå är.

Billig grästrimmer för mindre gräsmattor

AL-KO GT 2025 har bara en tråd som den arbetar med. Den klarar av luftigt tjockt ogräs och där gör den ett mycket bra jobb. Enstaka hallonbuskar i lättare vegetation är exempelvis inga problem alls. Däremot går den ibland bet på tjockt och mycket tätt gräs som hunnit växa till sig. Fält med vanligt grönt gräs som hunnit bilda större tuvor tenderar att sakta ner den, dock utan att den för den sakens skull hugger fast. Då och då händer det däremot att det långa gräset trasslar in sig i trimmerhuvudet.

Vi kan köra cirka tre pass i normal vegetation innan rullen tar slut. Det sitter då behändigt nog en extrarulle monterad på sidan av trimmern.

Trimtiden är klart godkänd. Uppladdningen av batteriet går också ganska fort - strax under 2 timmar.

Överlag är det en bra grästrimmer för dig med en lite mindre villatomt med blandad vegetation, så länge du inte har större ytor med högt och mycket tätt, tjockt gräs. Den långa batteritiden är dess främsta fördel eftersom du hinner trimma en hel del under den tiden.

Lång batteritid, fäste för reservspole, lättjusterad
Installation kräver verktyg, något otymplig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

5. Gardena Li-18/23R

Användarvänlig grästrimmer med lång batteritid

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 77,1 dB Uppladdningstid: 180 min Avverkningstyp: Plastkniv Batterikapacitet: 2,6 Ah Batteri: 25 minuter Automatisk trådmatning: Nej, kniv Övrigt: Kantklippningsläge Bruksanvisning: PDF

Gardena Li-18/23R är en stark grästrimmer som är lätt att både installera och förstå sig på. Den levereras med plastkniv istället för rulle, samt en rad ersättningsknivar.

Som standard sitter en kniv på trimhuvudet. Kniven klarar av allt vi utsätter den för - från vanligt gräs till grövre sly och våta, tjocka grästjok. Men den slits snabbt. Den hinner nötas ganska mycket redan under första trimpasset. Därefter blir trimmern inte riktigt lika tidseffektiv vid grästrimning för de mer envisa grässtråna smiter undan och du får då trimma samma yta flera gånger. Den klarar dock fortfarande av att ta relativt grovt och mer stabilt sly. Kniven klarar sedan ytterligare 3-4 omgångar innan du verkligen måste byta. Det är då mycket enkelt att byta, en simpel klick i-funktion.

Installationen av trimmern är också mycket enkel. Samtliga delar är snap on och den kräver därför inga verktyg. Det är också lätt att justera handtag och vinkel på trimmerhuvudet. Användarvänligheten är med andra ord mycket hög från början till slut. Dessutom väger trimmern ganska lite. 

DSC 0961

En trevlig bekantskap

Det vi finner negativt med designen är att den är bulkig och plastig. Hela trimmern ger på sätt och vis ett billigt intryck. Den kunde varit nättare och haft fler gummerade detaljer på justeringspunkter.

Batteritiden är däremot god. Med det medföljande batteriet får du ut en klipptid på 25 minuter, vilket är mycket bra. Batteriet laddas upp via en mycket liten och smidig laddare. På batteriet finns också en indikator som visar hur mycket som hunnit laddas upp, dock får vi aldrig riktigt den att fungera utan den verkar alltid visa halvfullt på vårt exemplar även när trimmern är helt slut.

Gardena Li-18/23R är en kraftfull och mycket användarvänlig grästrimmer med riktigt lång klipptid. Hade den fått lite mer kärlek när det kommer till hållbarheten hos knivarna hade det blivit toppbetyg, men den utgör fortfarande ett mycket bra köp.

Hög användarvänlighet, snap on-installation, mycket kraftfull, många justeringsmöjligheter
Plastig och bulkig design, känsliga knivar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

6. Bosch AdvancedGrassCut 36

Lättjusterad trimmer för enklare ytor

Kraftkälla: Batteri Spänning: 36 V Uppladdningstid: 70 min Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Vikt: 4.1 Uppmätt batteritid: 17 minuter Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 30 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem Bruksanvisning: PDF

Bosch AdvancedGrassCut 36 är en grästrimmer som håller en skönt dov ljudprofil, och som kan hantera normala mängder vegetation på ett tidseffektivt sätt. Den trimmar med lätthet bort torrt, långt gräs på kort tid. Likaså ogräs - exempelvis unga hallonsnår och brännässlor som inte växer alltför tätt.

För att vara 36 volt hade vi dock förväntat oss mer på alla punkter. Det märks direkt att den får kämpa på platser där gräset växer tätt och grönt. Speciellt om det är lite fuktigt. Ljudet låter genast mer ansträngt. Efter ett tag börjar den hugga fast i gräset istället för att slå av det, detta gör att det rycker irriterande i maskinkroppen.

Trimtiden är däremot godkänd och trådrullen håller länge även om maskinen tenderar att mata ut mer tråd lite väl lätt vid vissa tillfällen.

Du kan anpassa varvtalet

Designmässigt är Bosch AdvancedGrassCut 36 stabil men något otymplig. Exempelvis upplevs den ganska bastant och framtung. Vi skulle önska att det följde med en sele. Samtidigt märker vi inte av några glapp eller underliga missljud.

Grästrimmern är lätt att montera, och lika enkel att justera. Gasreglaget i handtaget är däremot onödigt stort och en aning trögt. Dessutom varvar den ner något om du inte håller det intryckt hela vägen. Den här funktionen är nog tänkt som ett slags ekofunktion där du kan köra sparsamt på lägre varvtal, men vi hade hellre sett att den i så fall gick att nå via en knapp eller att den var mindre känslig.

Funktionen resulterar i att när du kört trimmern en stund och omedvetet tappar lite kraft i handen kommer motorn att varva ner och du får ett sämre trimresultat. Precis som i tuffare vegetation blir resultatet att den inte orkar slå av gräset ordentligt utan istället hugger fast.

Men AdvancedGrassCut 36 är annars en helt okej grästrimmer. Har du hyfsat starka nypor och en trädgård där ogräs och gräs inte är alltför tätbevuxet passar den här grästrimmern bra.

Tidseffektiv i lättare vegetation, lättjusterad, okej batteritid
Något svag prestanda, tung, ogenomtänkt gasreglage
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

7. Stihl FSA 45

Kompakt trimmer med hög prestanda men brister i användarvänligheten

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 76,9 dB Uppladdningstid: 210 min Avverkningstyp: Plastkniv (kan även montera trådlina) Batterikapacitet: 2 Ah Mått: 110 mm Vikt: 2.3 kg Uppmätt batteritid: 17 minuter Automatisk trådmatning: Nej Bruksanvisning: PDF

Stihl FSA 45 är en stark grästrimmer med dubbla plastknivar på huvudet som mycket effektivt avverkar både gräs och kraftigare ogräs. Plastknivarna byter du enkelt genom att knäppa loss dem från trimhuvudet och klicka i nya.

Det medföljer ett par extrablad, dessa sitter bekvämt nog på maskinen. De är ganska få, men å andra sidan riktigt slitstarka och det är bara var 4-5 pass som vi behöver byta. Du kan även montera trådrulle istället för plastkniv direkt på samma trimhuvud.

Hela installationen av trimmern är mycket smidig och kräver endast två skruvar. Batteriet är dock inbyggt och går därför inte att koppla loss när det ska laddas utan du måste ha hela trimmern framme. Du kan då heller inte byta batteri med andra produkter från samma tillverkare eller skifta mellan två olika för att snabbt vara igång och trimma igen.

FSA 45 är även lite speciell på så vis att det följer med en liten “plastnyckel” som måste kopplas in i maskinen för att den ska kunna starta.

Stihl FSA 45

Komplicerad metod

FSA 45 är en smidig trimmer storleksmässigt och känns välbalanserad och lätt i handen. Ergonomin och användarvänligheten är bra på så vis.

Men när den kommer till grästrimningen sjunker användarvänligheten kraftigt. Det handlar om kombinationen av att du måste skjuta fram en knapp och samtidigt hålla in en knapp och handtaget för att den ska starta. Men även det faktum att den dör helt varje gång den stöter på för hårt motstånd. Du kan alltså inte bara lyfta trimhuvudet för att den ska komma igång igen. Det innebär att du om och om igen under trimpasset måste utföra den här handrörelsen. Detta moment tröttar snabbare ut både hand och handled och kan leda till kramp.

Eftersom den har en nyckel du kan rycka ut som säkerhetsfunktion tycker vi att det blir väl många säkerhetsspärrar under användandet. Batteritiden är annars godkänd och den går fullt ut under hela passet. Dessutom går den mycket tyst och behagligt.

Kompakt, kraftfull trimning, mångsidig
Inbyggt batteri, ansträngande säkerhetsmoment & reglage
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2 1

8. Cocraft LXC GT18

Svag trimmer för begränsade ändamål

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 64,7 dB Avverkningstyp: Trådrulle (enkel, 1,6 mm) Batterikapacitet: 2 Ah Vikt: 1,7 kg Uppmätt batteritid: 16,8 min Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 23 cm trimcirkeldiameter

Cocraft LXC GT18 är en lätt och behändig liten grästrimmer som både är enkel att sätta ihop och att använda. I alla fall så länge den håller ihop. Skyddskåpan nedtill fästs exempelvis genom att du helt enkelt trycker in den i ett spår.

Eftersom grästrimmern vibrerar en del under användning går det dock ganska fort innan hela kåpan trillar av igen. Detta händer om och om igen under användning. Vidare tenderar gräset att trassla in sig mellan riggen och rullen, och det är tyvärr mycket svårt att komma åt och rengöra. Plus dock för det vinklingsbara huvudet, den låga ljudnivån och det lättjusterade handtaget.

Inte så tidseffektiv

Cocraft LXC GT18 har en ganska bra batteritid sett till kapaciteten på det medföljande batteriet. Det innebär att du kan trimma ett bra tag innan du behöver ladda igen. För en normalstor villaträdgård bör du dock ha ett batteri att varva om du ska hinna få ordning på bångstyrigt gräs.

Problemet uppstår i prestandan. Grästrimmern klarar vanligt gräs så länge det inte är i tuvor. Men arbetsbredden är liten och så fort gräset hunnit växa till sig någon vecka tenderar kraften att inte räcka till och istället viker gräset ned sig. Grövre ogräs klarar den överhuvudtaget inte av.

I princip innebär det här att den där batteritiden inte gör särskilt stor nytta - har du annan växtlighet än vanligt gräsmattegräs som ska trimmas kommer grästrimmern att få kämpa och då tar batteriet slut på bara några få minuter. Dessutom måste du gå över samma område flera gånger för att ogräset lagt sig ner istället för att gå av. Vi kan därför inte rekommendera den här produkten.

Okej batteritid, lättmonterad
Svag prestanda, dålig byggkvalitet, gräs trasslar in sig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

Samtliga grästrimmers har både fått trimma gräs och större områden med ogräs. Som värst har vi utsatt dem för områden med stora brännässlor och yngre buskage med vildhallon. Större delen av tiden har de dock testats på olika typer av gräs, både lågt och högt. De har även testats på vått gräs.

Vi har undersökt följande parametrar:

Prestanda - Hur grovt ogräs klarar grästrimmern av att trimma? Trimmar den lika effektivt över hela sin batteritid? Hur snabbt klarar den av att avverka olika typer av gräs? Hur skiljer sig resultatet när gräset är fuktigt?

Användarvänlighet - hur enkelt är det att montera grästrimmern? Hur lätt är det att starta den? Hur kan du justera den, finns det exempelvis teleskopsskaft och möjlighet att justera trimhuvudet i olika positioner? Har den funktioner som gör att du kan gå nära känsliga objekt utan att skada dem?

Ergonomi - Går det att trimma hela batteritiden ut utan att få ont i kroppen? Hur stabilt ligger den i handen? Är det lätt att även komma åt i svåråtkomliga lägen? Hur är ljudnivån och ljudprofilen

Batteritid och uppladdning - Hur länge orkar grästrimmern trimma innan du måste ladda den? Hur lång tid tar det att ladda upp batteriet? Går det att se hur mycket batteritid som finns kvar? Går det att se hur mycket som har laddats upp?

Funktioner och tillbehör - Har den några extrafunktioner? Vilka tillbehör följer med?


Fler tester av trädgårdsmaskiner för gräsmattan:

Bensindrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Åkgräsklippare

Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:

Häcksax

Lövblås

Motorsåg

Röjsåg

Sekatör

Vedklyv

Fem saker du ska tänka på när du ska köpa grästrimmer

En grästrimmer är nästan ett måste för husägare med lite större trädgård. Vill man att trädgården ser städad ut räcker det inte att klippa gräsmattan, du bör även kantklippa rabatter och trimma bort ogräs längs uppfart och parkering.

För den som har skogstomt är röjsågen ofta ett bättre alternativ. Men den stora fördelen med en grästrimmer är att den är så lätt och behändig i jämförelse. Har du bara gräsytor som ska trimmas, eller som mest ogräs som inte är vedartad, räcker den gott. Utbudet av modeller är dock stort så det gäller att hitta en som uppfyller alla dina behov. Vi guidar dig på vägen.

1. Prestandan avgör hur snabbt du blir klar

De flesta vill att grästrimningen ska gå så fort som möjligt. Det gör den om du har en grästrimmer som orkar trimma av gräset, som tar mycket gräs i ett svep och där du slipper gå över samma yta flera gånger.

Det är flera faktorer som samverkar för att grästrimmerna ska bli stark och tidseffektiv utan att för den sakens skull äta allt för mycket tråd/plastkniv under en session. Motorns varvtal är en sådan faktor, klippbredden en annan. Men även kvaliteten på tråden. Går tråden av för lätt blir trimbredden genast begränsad och trimningen tar längre tid.

Samtidigt vill du inte ha en för svag grästrimmer, då kommer den inte att orka sig igenom tjocka tuvor gräs utan istället så lägger sig gräset ner eller viker undan.

Även om spänningen på grästrimmern i sig inte har särskilt mycket att göra med hur bra prestanda du slutligen får ut är det vanligen så att de med högre spänning de facto är starkare. Så jämför du en 18-volts grästrimmer med en 36-volts är det vanligen så att den senare är större och mer tidseffektiv - men den kostar ofta också mer. Har du en äng du ska trimma är det bättre att välja en större modell.

2. Funktioner som förenklar

Grästrimmern är en ganska simpel trädgårdsmaskin men trots detta finns det några funktioner att hålla utkik efter.

Vinklingsbart trimmerhuvud: Har du slänt som ska trimmas? I så fall är den här funktionen guld värd. Genom att med ett knapptryck kunna vinkla trimmerhuvudet så kan du anpassa den efter slänten och på så vis slippa vinkla hela grästrimmern till ett oergonomiskt läge.

Riktningsbytare: Ibland händer det att gräs trasslar in sig i trimmerhuvudet. Har du då en grästrimmer med en knapp för att byta rotationsriktning så är det lättare att få loss gräset. I många fall lossnar det av sig självt när du sätter igång grästrimmern igen. I andra fall kan du behöva dra loss det värsta för hand, men det blir betydligt enklare än om gräset sitter djupt in vid rullens mitt.

Ekoläge: Vissa har riktigt tjocka tuvor som ska trimmas och då krävs det rejäl prestanda. Men har du ytor där gräset är tunt och växer mer utspritt så kan du kanske gå ner i kraft där. Har du då en grästrimmer med ekoläge förlänger du drifttiden genom att köra på det över dessa ytor. Du sparar även på batteriets livslängd.

3. Typ av grästrimmer

Nästan alla grästrimmers som säljs idag går på batteri. Batteritiden på dessa brukar snitta mellan 10-50 minuter enligt vårt test, beroende på batterikapacitet, prestanda och andra faktorer. Har du en batteritid på 30-40 minuter räcker den gott åt en normalstor trädgård. Men det finns även nätanslutna grästrimmers som ett alternativ. Har du en väldigt liten trädgård får du hos dessa bra prestanda till ett ofta väldigt lågt pris. De kräver förstås vägguttag samt så blir du begränsad av sladden, men har du en väldigt liten yta som ska trimmas spelar det kanske mindre roll.

4. Rulle eller plastknivar?

Grästrimmern slår av gräset, antingen genom att en tråd roterar och skär av det, eller så handlar det om en plastkniv som gör samma sak. Vad ska du då välja, trådrulle eller plastkniv?

Fördelen med plastkniv är att det är så enormt enkelt att sköta underhållet. Att byta knivar går på ett kick. Det vi har märkt under våra tester är att plastknivarna slits väldigt fort och även om de fortfarande ser funktionabla ut så tar de väldigt dåligt när du väl trimmar. Utöver detta har de i många fall också en kortare klippbredd vilket gör trimmern mindre tidseffektiv. De har också nackdelen att du måste ha koll på infästningen när du köper nya, den är inte standardiserad så i värsta fall blir du utlämnad till enbart tillverkarnas egna knivar vilket i sin tur kan bli en dyr historia.

Köper du en grästrimmer med rulle kan du själv dra ut trådarna till den längd du önskar - eller i alla fall tills de kommer att slå i skyddet. Du kan också rulla på no brand-tråd i trådrullebehållaren om tråden tar slut - så länge du håller dig till en tråd av rätt bredd. Nackdelen med tråd är att underhållet inte är riktigt lika smidigt, det är ofta lite meckigt att rulla på ny tråd i behållaren. Du kan även köpa en helt ny behållare med färdigrullad tråd men då har du istället en högre kostnad. Vidare kan tråden i rullen trassla sig om du har otur.

5. Tillbehör av olika sort

Det följer nästan alltid med en trådrulle eller ett par plastknivar ihop med grästrimmern, men du märker ganska snart att du kommer att behöva fylla på det förrådet. Se till att du har lite extra liggande hemma.

Får du lätt ont i ryggen kan det även vara bra att köpa till en avlastande sele.


Bra att veta om grästrimmer

En grästrimmer är en trädgårdsmaskin ämnad för att trimma bort gräs och ogräs längs exempelvis vägen, parkeringen, gräsmattans ytterkanter och på uteplatsen. Den är bra på att kantklippa, men har du en bra modell fungerar den även för att röja av större ytor. Den används dock främst till att hålla efter kanter. Har du en robotgräsklippare som missar lite gräs i utkanten av installationen är grästrimmern ett ypperligt komplement till denna - även om din robotgräsklippare kantklipper.

Trimmern består av ett trimhuvud utrustat med plastknivar eller tråd - på mer kraftfulla modeller sitter ofta två trådar. I andra änden sitter vanligen ett batteri men det finns även nätanslutna grästrimmers som därmed drivs via sladd. Dessa fungerar bra om du har korta avstånd, men grästrimmers med batteri är så pass sofistikerade idag att det egentligen inte finns någon anledning att trassla med en grästrimmer på sladd.

Tänk på att batteriet är avgörande för hur länge du kan trimma. Om trimmern är kraftfull slukar den ofta mer batteri, men tar också tjockare tuvor med gräs utan att gräset lägger sig ned. När vi testar trimmers undersöker vi hur många minuter du får ut per amperetimme i batteriet, på så vis kan du enkelt kontrollera hur stort batteri du behöver köpa för att få ut en trimtid som passar din tomt.

Batterier är ganska dyrt, därför kan det vara bra att passa på att köpa ett verktyg med batteri när du ändå är i farten. Många gånger kan du hitta andra trädgårdsmaskiner från samma varumärke som din grästrimmer, där maskin + batteri kostar i närheten av lika mycket som om du skulle köpa batteriet ensamt. Fördelen är att två olika maskiner använder samma typ av batteri och batterikontakt, så att du kan driva olika maskiner med samma batteri. Kolla gärna vilka erbjudanden som finns, speciellt om du vet med dig att du behöver en annan trädgårdsmaskin i din arsenal med, kanske följer det med ett 4 Ah-batteri till den maskinen som även fungerar med din grästrimmer.

Grästrimmern är en tacksam trädgårdsmaskin att ha tillgänglig under våren och sommaren då gräset växer kraftigt. Den utgör ett utmärkt komplement till gå bakom-klipparen, åkgräsklipparen och robotgräsklipparen. Gräsklippare kommer sällan åt hela vägen in till rabattkanter och staket, eller steniga områden. Då plockar du istället fram trimmern och röjer av.

Köpa grästrimmer: Att tänka på

Det finns idag ett stort utbud av grästrimmers med olika spänning. 18-voltsmodellerna är vanligen utrustade med en singeltråd, alternativt plastknivar. De är lite mindre och nättare än modellerna med högre spänning. 36-voltsmodeller och uppåt är ofta lite tuffare specade och därför utrustade med två trådar. De tar mer sly i ett nafs och orkar med tjockare grästuvor. Ofta kan de även röja ängsområden på tomten utan problem och områden med väldigt högt gräs.

Vill du ha en billig grästrimmer är det vanligen i 18-voltssegmentet som du hamnar. Här kan du hitta trimmers under 1 000 kronor med batteri och laddare inkluderat. Att det är en billig grästrimmer behöver inte betyda att den är dålig, däremot ska du tänka på att de ofta är bantade när det kommer till prestandan och att du vanligen får ett lite mindre batteri med och därmed sämre batteritid än om du skulle välja exempelvis en mellanklassmodell.

En bra funktion du bör leta efter är automatisk trådmatning, då slipper du dra fram ny tråd själv när den går av. Det finns även halvautomatisk där du trycker trimmerhuvudet mot marken för att den ska skjuta fram ny tråd. Du hör på ljudet att det rasslar till och märker på trimeffektiviteten att du nu tar ett större område i ett svep.

En annan bra funktion är att kunna vinkla trimhuvudet. Har du slänt blir det mer ergonomiskt att arbeta med grästrimmern då.

Andra saker som skiljer olika modeller åt är hur bra avvibrerade de är (hur mycket de vibrerar när du kör dem), vilken trimbredd de har (hur stor yta du kan avverka i ett svep) samt så kommer vissa med ekoläge, där de går ner i prestanda för att spara på batteriet. Det senare är ett ganska nytt påfund och vår uppfattning är att läget sparar cirka 1–2 minuter per amperetimme på driften. Det är lämpligt att köra när du ska trimma vanligt gräs eller enklare ogräs.

Många letar efter en lätt grästrimmer. Men lås dig inte fast på vikten som du ser i specifikationen, en lätt grästrimmer kan vara dåligt balanserad och därmed ändå upplevas tung. Vidare kan vikten på batteriet skilja stort mellan olika tillverkare varpå vikten på maskinen i slutändan blir en annan. Även vibrationerna påverkar hur lättkörd du kommer att tycka att trimmern är. Det viktiga är att du har en välbalanserad grästrimmer med få vibrationer, då kommer den att kännas lätt.

Tänk också på att de stora bygghandlarna ofta har rea på grästrimmers under våren, när de pushar ut sina vårkampanjer. Är du osäker på om du gör en bra deal? Du kan prisjämföra och se statistik för vad en produkt har kostat de senaste månaderna genom att besöka PriceRunner.

Grästrimmer på hjul

Som en liten parentes vill vi även lägga till att det finns grästrimmers med hjul. Det ser då ut som en grästrimmer med vagn, och påminner utseendemässigt lite om en gräsklippare. Det är svårare att komma åt kanter och liknande med en sådan trimmer eftersom hjulen bygger på en del på bredden. Men har du en helt plan och öppen yta som ska trimmas fungerar dessa bra som ett komplement till de lätta och billiga modellerna.

Grästrimmer: Knivar eller tråd?

Grästrimmern är vanligen utrustad med en trådspole. Tråden sticker ut genom ett eller flera hål i denna spole och när trimmerhuvudet snurrar så träffar tråden/trådarna gräset och slår av det.

Men på senare tid har det även blivit vanligt med plastknivar. Knivarna klickar du fast på grästrimmerhuvudet och det finns normalt sett plats för 1–2 knivar.

Knivar har fördel i att de är ganska robusta och därmed kan slå av grövre ogräs. Vår erfarenhet är dock - efter att ha testat ett stort antal märken - att de slits ganska fort och då blir trimbredden snabbt väldigt liten. Detta medför att det tar lång tid att trimma lite större ytor, den blir inte lika tidseffektiv.

En fördel med kniv jämfört med trådspole är att det går snabbare att byta. Ska du fylla på tråd kan du köpa en färdig rulle som du bara klickar på, eller snurra på tråd på rullen. Det senare är lite mer omständligt innan du lärt dig tekniken. Fördelen med tråd jämfört med kniv är dock att du inte behöver byta lika ofta. Har du en bra grästrimmer med bra tråd räcker tråden ofta 4–5 trimpass. På de sämre modellerna kan du behöva byta varannan gång. Men kör du med kniv måste du byta i princip varje gång.

Svaret på frågan är därmed att du bör se till vilken typ av ogräs du ska trimma, samt hur stor ytan är. Om ytan är liten och du har blandat ogräs kan plastkniv vara bra. Har du en lite större yta med främst gräs som ska trimmas så är tråd mer tidseffektivt.

Grästrimmer eller röjsåg?

Röjsågen är en nära släkting till grästrimmern. Skillnaden mellan dessa två trädgårdsmaskiner är att röjsågen i första hand är till för sly och ibland även mindre träd. De allra flesta kan dock även utrustas med trådrulle och användas för grästrimning. Priset för en röjsåg är dock betydligt högre än för en dedikerad grästrimmer som ju bara är avsedd för att trimma gräs och mindre ogräs. Röjsågen drivs på bensin, och kallas ibland även för grästrimmer eller trimmer. Fördelen med bensin är att du snabbt kan komma igång igen när soppan tar slut, nackdelarna är avgaser, ljudnivå och att bensinen är ganska dyr. Röjsågen är också större, tyngre och mer otymplig än grästrimmern.

Grästrimmern går sällan på bensin, mer vanligt är nätansluten eller att den går på batteri. Grästrimmern är lättare, samt enklare att justera, än vad en bensintrimmer är - men har också lite smalare användningsområde eftersom den inte kan röja bort vedartat sly eller småträd. På grästrimmern sätter du ingen klinga. Medan du på röjsågen har valen sågklinga och slyklinga.

Röjsågen är vanligen en bränsledriven tvåtaktsmaskin, men det finns även fyrtakt. Grästrimmern går vanligen på batteri, men det finns även elektrisk sådan, men oftast är det alltså en batteridriven trädgårdsmaskin. Och har du tur, eller med god planering, passar batteriet även till dina andra maskiner.

Läs även vårt test av röjsågar.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Ryobi RLT1832

Grästrimmer med lång batteritid och bra trimresultat

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 82,7 dB Uppladdningstid: 80 min Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Uppmätt batteritid: 25 minuter Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: Justerbar klippbredd, 25-30 cm, kantklippningsläge Bruksanvisning: PDF
Ryobi RLT183225 1

Ryobi RLT1832 har lång batteritid och gör ett effektivt trimarbete som gör den mycket prisvärd. Trots dess långa batteritid blir det aldrig tungt för ryggen eller smärtsamt i handen. Dessutom går den på max hela batteritiden ut och börjar inte tappa i effekt mot slutet.

Dess gummerade handtag ger ett bra grepp. Själva byggkvaliteten känns gedigen, utan underliga missljud eller instabilitet i delarna när vi rycker och drar i dem.

Det är lätt att ställa handtag och trimhuvud i önskad position. Däremot kan det ibland vara svårt att få loss batteriet ur fästanordningen på trimmern. Vi saknar också en bygel för att kunna gå så tajt som möjligt mot känsliga objekt.

Klarar en lång rad arbetsuppgifter

RLT1832 är stark och klarar medelsvår terräng. Den klarar både tjocka tjok med högt gräs och ogräs trots att den levereras med spole istället för plastknivar. Dock får den svårt när det kommer till ett buskage med mindre vildhallonbuskar. För att vara en grästrimmer gör den dock ett mer än godkänt jobb.

Ryobi RLT183225

Trådrullen håller för cirka sju medeltuffa arbetspass med mycket gräs och en del ogräs innan du måste byta rulle. Att byta rulle är enkelt.

Något som kan vara lite jobbigt däremot är trimmerns ljudprofil, den låter ganska brötigt när den arbetar. En annan negativ faktor är att tråden vid ett par tillfällen matas ut för kort så att vi får dra ut extra manuellt. Men med tanke på dess gedigna trimarbete, och framför allt hur länge den orkar trimma innan batteriet ger upp, är det här ett riktigt bra köp i 18-voltsklassen.

Mycket lång klipptid, effektiv trimning, ergonomisk, prisvärd
Brötig ljudprofil, saknar bygel
0 5 4 1

Cub Cadet LH3 ET

Användarvänlig med lång batteritid

Kraftkälla: Batteri Spänning: 80 V Uppmätt ljudnivå: 63.6 Avverkningstyp: Trådrulle eller plastknivar Batterikapacitet: 2,5 Ah Vikt: 3 Uppmätt batteritid: 52.38 Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 30 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem
Cub Cadet LH3 ET

Cub Cadet LH3 ET är en 80 volts grästrimmer som har en ganska dämpad ljudnivå och en dov ljudprofil som inte sticker i öronen. Du kan ställa in både arbetsvinkeln på trimmerhuvudet och längden på riggen. Dessutom krävs inga verktyg.

Längden justeras med ett snurr på en plastdetalj, och vinkeln genom att du trycker in en knapp. Du kan även justera främre handtaget genom att släppa på en spak och sedan vinkla eller snurra det efter behag.

Likaså är monteringen av grästrimmern helt verktygslös. De två skyddskåporna klickas i och sitter därefter på plats. Går du på i tuff terräng med den främre skyddskåpan tenderar den tyvärr att fastna i ogräset och lossna. Kåpan är endast tänkt för att få bättre finfördelning av gräset och vi rekommenderar den endast i enklare terräng.

Något vi saknar är gummerat grepp på gasknappen. Vidare känns balansen i maskinen inte helt avvägd och det gör att den blir ganska tung efter en tids användning trots att vi testar olika inställningar. Det medföljer dock en enklare form av sele/band så att du får avlastning.

Batteritiden är utomordentligt bra och dessutom laddas batteriet upp igen på under en timme.

Cub Cadet LH3 ET

Hur stark är den?

En spänning på 80 Volt är ännu ovanligt för en grästrimmer och skapar en förväntan om rejäl kraft. LH3 ET är också stark, men sticker samtidigt inte ut med utomordentlig styrka. Den är inte heller särskilt tidseffektiv när du kör den med tråd. Tråden är svag och går därför lätt av vilket försämrar arbetsbredden.

Trimmern klarar buskage av brännässlor, men när det kommer till vildhallon som har lite bitigare stjälk så måste du gå på flera gånger och det sliter extremt på tråden. Den klarar däremot ganska tjocka grästuvor och har inget problem med högt gräs. Fuktigt tätväxande gräs en akilleshäl för det tenderar att lägga sig ner istället för att slås av, du får då gå över samma yta flera gånger.

LH3 ET är ett bra köp för den som främst har stora gräsrika områden som ska rensas och vill att gräset finfördelas, men passar även den som har en del ogräs med tunn stjälk.

Mycket bra batteritid, snabb uppladdning, mulchingkåpa, enkel montering
Medioker tidseffektivitet, något obalanserad, klen tråd
0 5 3.5 1

Husqvarna 315iC

Presterar bra under normalförhållanden

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Batteri Spänning: 36 V Uppmätt ljudnivå: 73,4 dB Avverkningstyp: Trådrulle Klippbredd: 33 cm Batterikapacitet: 4 Ah Uppmätt batteritid: 28 minuter (7 min/Ah) Automatisk trådmatning: Ja Bruksanvisning: PDF
Husqvarna 315iC

Husqvarna 315iC är en välbalanserad och lätt grästrimmer med bra prestanda och användarvänlig design.

Den orkar, utan att knorra, med att trimma relativt täta grästuvor, hallonsnår som inte hunnit grovna till sig ännu och fält av grönt sly. Det är nog för den genomsnittliga husägaren.

Trimmern får däremot svårt när det är riktigt täta grästuvor, då märker vi på ljudet att motorn får jobba och ibland lägger sig gräset ned istället för att gå av.

Vidare har den svaghet i att gräs längre än två decimeter lätt trasslar in sig mellan trimmerhuvudet och fästet så att trimmern stannar. Man får då rensa bort det för hand om det fastnat rejält, alternativt trycka in gasen på nytt så att centrifugalkraften slungar loss det. Tekniken varierar beroende på hur mycket trassel det blivit.

Husqvarna 315IC 4

Så länge kan du trimma

Eftersom 315iC är så pass bra balanserad är det inte ansträngande att gå runt med den utan sele. Vibrationerna i de två greppen är små.

Konstruktionen är lätt att förstå sig på och enkel att handha. Vi saknar dock möjlighet att vinkla trimmerhuvudet, det hade varit bra i slänt.

Batteritiden är tyvärr knappt godkänd och en bra bit kortare än vad vi väntat oss med tanke på att trimmern inte utmärker sig kraftmässigt gentemot sina konkurrenter. Du hinner trimma ett område på cirka 10 kvadratmeter med ett 4-amperesbatteri.

Husqvarna 315IC är överlag en användarvänlig grästrimmer med bra prestanda för dig som håller efter din trädgård kontinuerligt.

Bra prestanda, Välbalanserad och lätt, Användarvänlig design
Långt gräs trasslar ibland in sig, Trimmerhuvud kan ej vinklas, Relativt kort batteritid
0 5 3.5 1

Ryobi OLT1833

Stark och lång men kort batteritid

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 84,9 dB/82,3 dB (max/eko) Uppladdningstid: 180 min Avverkningstyp: Trådrulle Vikt: 3,3 kg Uppmätt batteritid: 6 min Batterikapacitet: 2,5 Ah (medföljer ej) Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 28/33 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem Bruksanvisning: PDF
Ryobi OLT1833

Ryobi OLT1833 är en ganska stark och lång grästrimmer som hanterar svår terräng med gott resultat. Den är tidseffektiv eftersom den tar stora områden i ett svep, utan att du behöver gå över dem igen.

OLT1833 har också ett ekoläge som ska spara på batteriet. Den kör då på lite lägre varvtal - men även då är den väldigt stark.

Vi hade gärna sett att det var större skillnad mellan de två lägena. I dagsläget är tidsbesparingen bara cirka två minuter, samtidigt som den fortfarande tar ganska tuff terräng på ekoläget. Genom att ställa ner styrkan mer hade man kunnat få till en betydligt längre drifttid för de med enkla förhållanden på tomten, något som hade gjort OLT1833 gott då den lider av bedrövligt kort batteritid. Vi rekommenderar därför köp av ett extrabatteri på minst 2,5 Ah för att få en någorlunda acceptabel drifttid, även om det gör kalaset nästan dubbelt så dyrt.

Här finns förbättringsmöjligheter

Ryobi OLT1833 har som sagt en ganska lång rigg. Tyvärr går det inte att ställa in vare sig vinkel på trimmerhuvudet eller längden på riggen. OLT1833 passar därför främst plan terräng och långa personer.

Tyvärr är monteringen av trimmern onödigt krånglig. Totalt är det tre olika skruvtyper på fem skruvar. Vi hade gärna sett en lösning där samtliga skruvar gick att dra åt med medföljande insexnyckel, samt att lösningen för bygeln istället hade ett reglage eller en fast skruv.

Trots att rigglängden inte är justerbar så går det ändå att hitta en bra balans i maskinen. Grästrimmern är dessutom ganska lätt, så det blir aldrig jobbigt att gå runt med den. Vi saknar dock en avståndsbygel.

OLT1833 passar främst mindre trädgårdar med mycket och tätvuxet ogräs där du inte behöver ta hänsyn till ömtåliga objekt.

Lätt, ganska stark, variabel hastighet
Ej teleskopsrigg, krånglig montering, mycket kort batteritid
0 5 3.5 1

AL-KO GTLi 18V Comfort

Användarvänlig och tuff men dålig batteritid

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 81,7 dB Uppladdningstid: 200 min Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 1,3 Ah Mått: Justerbar längd mm Vikt: 2,4 kg med batteri Uppmätt batteritid: 14 minuter Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: Avståndshjul Bruksanvisning: PDF
AL KO GTLi 18V Comfort 1

AL-KO GTLi 18V Comfort är en trimmer med trådrulle som trimmar effektivt och klarar riktigt tuff terräng trots tråd istället för plastkniv. Den klarar till och med mindre sly såsom unga hallonbuskar och tjockare ogräs. Däremot är den inte så tidseffektiv i fuktigt, kraftigt gräs.

Att den matar fram ny tråd automatiskt är riktigt smidigt. Trådrullen håller för cirka fem medeltuffa arbetspass bestående av mestadels grästrimning men också en del mindre ogräs innan det är dags att byta.

Den kommer med en extra trådrulle på trimmerarmen och bytet är verktygslöst och mycket enkelt.

Byggkvaliteten upplevs generellt sett hög även om tråden slits ganska snabbt. Delarna som medföljer ger ett seriöst intryck, exempelvis avståndshjul och metallbåge istället för bara metallbåge, och gummerade detaljer på flera ställen på trimmern där hantering sker.

Avståndshjulet gör att det är lätt att gå nära känsliga objekt utan att skada dem, den löper fint runt dem istället. Möjligen upplevs GTLi 18V Comfort något tung. Dessutom får vi ganska fort ont i hand och handled vilket misstänks bero på ett lite för stort motstånd i handtaget. Men ljudprofilen har vi däremot inget att klaga på.

AL KO GTLi 18V Comfort 2

Genomtänkt konstruktion för små gräsmattor

Klipptiden är däremot inte jättebra, den ligger strax under medel och vi hade önskat några fler minuter för att ge den godkänt på den här punkten. Det är dessutom en mycket viktig punkt vilket gör att betyget sjunker en hel del.

Ytterligare en stor nackdel är att batteriet saknar batteriindikator. Laddaren är dock liten och smidig så att du enkelt kan gömma undan den då den inte används, och stickkontakten har en lampa som lyser grönt när batteriet är fulladdat.

Sammantaget är det en trevlig bekantskap som hade mått bra av lite längre batteritid.

Hög prestanda & byggkvalitet, ljudnivå under medel
Kort klipptid, ingen indikator på batteriet
0 5 3.5 1

Stihl FSA 56

Lättviktare med kraft för mindre trädgårdar

Kraftkälla: Batteri Spänning: 36 V Uppmätt ljudnivå: 86,1 dB Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2 Ah Uppmätt batteritid: 11.21 Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 28 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem Bruksanvisning: PDF
Stihl FSA 56

Stihl FSA 56 är en nätt men också ganska stark grästrimmer som är lätt att bära runt på. Samtidigt känns den stabil och rejäl.

Trimmern klarar av ganska tjocka tuvor, och har inte några problem med högt gräs. Den är tidseffektiv på större gräsytor eftersom du inte behöver gå över samma yta flera gånger - i alla fall så länge terrängen är lätt till medelsvår. Är gräset väldigt tätt så orkar den däremot inte riktigt med. Likaså får den svårt att hinna med i buskage av hallon eller brännässlor - den kan hantera ytorna men du får gå över dem flera gånger. Enstaka tuvor av ogräs klarar dock FSA 56 med lätthet.

Tyvärr går det inte att ställa ner styrkan i lättare terräng för att spara på batteriet - något som den här grästrimmern hade behövt. Batteritiden är nämligen FSA 56:s akilleshäl och ligger några minuter under vad vi tycker är acceptabelt.

För att få en rimligare trimtid behöver du därför köpa till ett extrabatteri, vilket tyvärr driver upp priset en hel del, speciellt då Stihls batterier är ganska högt prissatta.

Det går att se hur mycket laddning det är kvar genom att trycka på en knapp på batteriet. Graderingen går från 1-4.

Stark men kort batteritid

Trimtråden matas smidigt ut genom att du snabbt slår trimmerhuvudet mot marken. Däremot är tråden inte särdeles tålig och tar därför slut ganska fort.

Både rigg och handtag är justerbara, vilket gör det lätt att få en passande arbetsvinkel för såväl kort som lång. Något som minskar belastningen. Vi upplevde heller aldrig något behov av sele. Å andra sidan blev arbetspassen korta då batteritiden är så blygsam.

FSA 56 har greppvänliga ytor, men tyvärr också relativt kraftiga vibrationer för att vara en eldriven trimmer. Ljudnivån är över medel men samtidigt inte särskilt högljudd. Ljudprofilen är visserligen något ettrig, men inte så att det skär i öronen.

Sammantaget är Stihl FSA 56 en ganska stark och nätt trimmer som passar den med lite mindre ytor som ska trimmas.

Upplevs lätt, ganska stark, verktygslös justering, hög byggkvalitet
Kort batteritid, vibrationer över medel, något vek tråd
0 5 3 1

Cocraft PRO Edition GA36-B

Användarvänlig med många justeringsmöjligheter

Kraftkälla: Batteri Spänning: 36 V Uppmätt ljudnivå: 71,3 dB Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Vikt: 3,4 kg Uppmätt batteritid: 18,4 min Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: 30 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem
Cocraft PRO Edition GA36 B

Cocraft PRO Edition GA36-B är en ganska lätt grästrimmer med många justeringsmöjligheter. Trots att det är en 36-voltsmaskin kan du justera vinkeln på trimmerhuvudet, längden på riggen och greppet runt riggen - möjligheter som långt ifrån alla 36-voltstrimrar har. Det gör att det är enkelt att hitta balans och en ergonomisk arbetsställning. Ergonomin försämras något av att den dras med ganska kraftiga vibrationer och ett något glatt grepp. Monteringen av GA36-B går fort. Enda nackdelen är att du måste hämta skruvmejsel för att dra fast plantskyddet på trimmerhuvudet, övriga detaljer är snap on. Grästrimmern levereras med en extra trådrulle och ett fulladdat batteri. Det gör att du snabbt är igång efter att ha monterat den. Ljudnivån är ganska hög och profilen lite ettrig så du gör bäst i att använda hörselskydd när du trimmar.

Cocraft PRO Edition GA36-B har ett namn som antyder att den riktar sig mot proffs, men byggkvaliteten har mer att önska. Knappar och justeringspunkter är plastiga och lite tröga. Garantin på hela fem år är därför förvånansvärt generös. Kraften är godkänd, men den orkar exempelvis inte med hallonbuskar - den slår av löven men inte stjälken. Likaså har den svårt med tjockt, fuktigt gräs. Du får gå på det i flera omgångar innan du får ett bra resultat. Däremot är trimmern användarvänlig så det förslår. Den laddar också upp batteriet fort - runt en timme - även om du måste stå ut med att den låter som ett reaplan under tiden. Batteriet räcker så länge som man kan vänta sig i den här prisklassen. GA36-B passar den som vill komma billigt undan i 36-voltsklassen, och som har klenare ogräs som inte växer alltför tätt.

Lång garanti, extra trådrulle, snabbladdare, lätt & välbalanserad, många justeringsmöjligheter
Jobbiga vibrationer, plastig design, högljudd trimmer & laddare, klen
0 5 2.5 1

GreenWorks GD24X2LT

Smidig funktion för att fylla på tråd

Kraftkälla: Batteri Avverkningstyp: Trådrulle Spänning: 48 V Vikt: 4,5 kg Uppmätt batteritid: 19 min Batterikapacitet: Dubbla 2 Ah Övrigt: 33 cm trimcirkeldiameter med tvåtrådssystem
Greenworks GD24X2LT

GreenWorks GD24X2LT är en grästrimmer med en oväntat genomtänkt konstruktion för att fylla på ny tråd. Du sticker in tråden genom rullen och sedan snurrar du upp den genom att rotera trimhuvudet. Den är lite trög men det är enklare än de alternativ som många andra erbjuder.

Grästrimmern har delbar rigg. Det är en fördel när du ska transportera den eftersom den är 1,75 meter lång i monterat skick.

Denna modell kräver dubbla batterier för att den ska starta. Vi gillar idén med att kunna köra dubbla batterier, men när det blir ett tvång känns det som att konstruktionen snarare för en rad nackdelar med sig. Dels måste du ha två laddare, alternativt en dubbelladdare, dels blir det mer meck.

Vi förväntar oss imponerande batteritid men får bara ut knappt godkända 19 minuter och 24 sekunder. Då kör vi den med dubbla batterier på 2 Ah.

Grästrimmern är välbalanserad, det är inga problem att köra den batteritiden ut. Den har en konstruktion som gör att man kan vila den mot underarmen och det gör att den blir någorlunda lätt att gå omkring med.

Vi upplever prestandan som att den går lite på lågvarv hos GreenWorks GD24X2LT. Det finns två lägen på den men i praktiken är det knappt någon skillnad på dem. Den trimmar av gräset ganska ok. Första känslan man får av den är att den är slö, men mycket handlar om att ha rätt typ av tråd. Den gör sitt jobb, men om man ska jämföra hur tidseffektiv den är mot vissa konkurrenter så står den sig platt. Med tanke på bristerna anser vi att den här grästrimmern är alldeles för dyr.

Smidig påfyllning av trådrulle, delbar rigg
Något svag, krävs dubbla batterier för start