Grastrimmer Bast i test

Grästrimmer: 5 modeller i test

Senast Uppdaterad September 2017

Grästrimmern är en tacksam trädgårdsmaskin att ha tillgänglig under våren och sommaren då gräset växer kraftigt. Den utgör ett utmärkt komplement till gå bakom-klipparen, åkgräsklipparen och robotgräsklipparen. Gräsklippare kommer sällan åt hela vägen in till rabattkanter och staket, eller steniga områden. Då plockar du istället fram trimmern och röjer av.

Grästrimmers finns i flera olika sorter. Dels kan de ha olika trimverktyg, dels olika drivning (batteri eller nätansluten). Historiskt sett var grästrimmers bensindrivna men numera har batteritrimmers tagit över det sortimentet helt. När det kommer till trimverktyg väljer du mellan trådrulle eller plastknivar. Det finns även modeller där du kan använda antingen eller på samma enhet. Plastknivarna anses vara bra om du har lite grövre gräs och ogräs, de ska klara mer och slits inte lika fort. Tråden är däremot bra för att effektivt avverka stora områden, eftersom du kan ställa in storleken på den. Drar du ut den för långt kommer den dock att gå av fort. Fördelen med en batteridriven trimmer framför nätansluten är att du slipper böka med förlängningskabel. Å andra sidan måste den laddas regelbundet. Därför är det viktigt att du väljer en modell med kort uppladdningstid och tillräckligt lång klipptid, med hänsyn tagen till din ekonomi och ditt trimbehov i trädgården. Den nätanslutna kan vara bra om du har en mindre trädgård eller bara behöver röja i närheten av huset - då slipper du tänka på drifttid. Men generellt sett vinner du oftast mer på att då köpa en batteridriven med ett lite mindre batteri.

Det finns även röjsågar. Skillnaden mellan dessa två trädgårdsmaskiner är att röjsågen i första hand är till för sly och ibland även mindre träd. De allra flesta kan dock även utrustas med trådrulle och användas för grästrimning. Priset för en röjsåg är dock betydligt högre än för en dedikerad grästrimmer som ju bara är avsedd för att trimma gräs och mindre ogräs. Röjsågen drivs på bensin, och kallas ibland även för grästrimmer eller trimmer. Fördelen med bensin är att du snabbt kan komma igång igen när soppan tar slut, nackdelarna är avgaser, ljudnivå och att bensinen är ganska dyr.

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Samtliga grästrimmers har både fått trimma gräs och större områden med ogräs. Som värst har vi utsatt dem för områden med stora brännässlor och yngre buskage med vildhallon. Större delen av tiden har de dock testats på olika typer av gräs, både lågt och högt. De har även testats på vått gräs.

Vi har undersökt följande parametrar:

Prestanda - Hur grovt ogräs klarar grästrimmern av att trimma? Trimmar den lika effektivt över hela sin batteritid? Hur snabbt klarar den av att avverka olika typer av gräs? Hur skiljer sig resultatet när gräset är fuktigt?

Användarvänlighet - hur enkelt är det att montera grästrimmern? Hur lätt är det att starta den? Hur kan du justera den, finns det exempelvis teleskopsskaft och möjlighet att justera trimhuvudet i olika positioner? Har den funktioner som gör att du kan gå nära känsliga objekt utan att skada dem?

Ergonomi - Går det att trimma hela batteritiden ut utan att få ont i kroppen? Hur stabilt ligger den i handen? Är det lätt att även komma åt i svåråtkomliga lägen? Hur är ljudnivån och ljudprofilen

Batteritid och uppladdning - Hur länge orkar grästrimmern trimma innan du måste ladda den? Hur lång tid tar det att ladda upp batteriet? Går det att se hur mycket batteritid som finns kvar? Går det att se hur mycket som har laddats upp?

Funktioner och tillbehör - Har den några extrafunktioner? Vilka tillbehör följer med?

Ryobi RLT183225

Grästrimmer med lång batteritid och bra trimresultat

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 82,7 dB Uppladdningstid: 80 min Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Uppmätt batteritid: 25 minuter Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: Justerbar klippbredd, 25-30 cm, kantklippningsläge Bruksanvisning: PDF
Bäst-i-test.se 2017.png

Ryobi RLT183225 blir bäst i test på grund av dess långa batteritid och dess effektiva trimarbete som gör den mycket prisvärd. Trots lång batteritid blir det heller aldrig tungt för ryggen eller smärtsamt i handen. Dessutom går den på max hela batteritiden ut och börjar inte tappa i effekt mot slutet. Dess gummerade handtag ger ett bra grepp. Själva byggkvaliteten känns gedigen, utan underliga missljud eller instabilitet i delarna när vi rycker och drar i dem. Det är lätt att ställa handtag och trimhuvud i önskad position. Däremot kan det ibland vara svårt att få loss batteriet ur fästanordningen på trimmern. Vi saknar också en bygel för att kunna gå så tajt som möjligt mot känsliga objekt.

RLT183225 är stark och klarar medelsvår terräng. Den klarar både tjocka tjok med högt gräs och ogräs trots att den levereras med spole istället för plastknivar. Dock får den svårt när det kommer till ett buskage med mindre vildhallonbuskar. För att vara en grästrimmer gör den dock ett mer än godkänt jobb. Trådrullen håller för cirka sju medeltuffa arbetspass med mycket gräs och en del ogräs innan du måste byta rulle. Att byta rulle är enkelt. Något som kan vara lite jobbigt däremot är trimmerns ljudprofil, den låter ganska brötigt när den arbetar.  En annan negativ faktor är att tråden vid ett par tillfällen matas ut lite för kort så att vi får dra ut extra manuellt. Men med tanke på dess gedigna trimarbete, och framför allt hur länge den orkar trimma innan batteriet ger upp, är det här ett riktigt bra köp i 18-voltsklassen.

Här presenterar Ryobi funktioner och egenskaper hos RLT183225.

+Mycket lång klipptid, effektiv trimning, ergonomisk, prisvärd
Brötig ljudprofil, saknar bygel
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

AL-KO GT 2025

Lång batteritid och bra trimresultat

Kraftkälla: Batteri Spänning: 20 V Uppmätt ljudnivå: 84 dB (uppmätt) Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 2,5 Ah Mått: Justerbar längd mm Vikt: 2,4 kg med batteri Uppmätt batteritid: 24.5 minuter Uppladdningstid: 200 min (angivet värde) Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: Avståndshjul Bruksanvisning: PDF

AL-KO GT 2025 är en lättjusterad grästrimmer med lång batteritid. Den är enkel att montera ihop, men det hade varit önskvärt att monteringen var verktygslös såsom många konkurrenters. I dagsläget krävs fyra skruvar. Det är dock vare sig svårt eller särskilt tidsödande. Väl monterad är den mycket lättjusterad. Att byta rulle är enkelt. Likaså är grästrimmern bra på att själv mata ut tråd vid behov. Vidare är det lätt att justera trimmerhuvudets vinkel. Du kan också rotera extrahandtaget runt riggen genom att bara lossa på ett vred - eller byta vinkel på handtaget. På så vis kan du snabbt hitta en hyfsat bekväm arbetsställning oavsett om du ska trimma längs med staketet eller under möblerna. Dock lider maskinen av en del vibrationer som kan bli jobbiga i längden. Dessutom är den ganska tung för att vara så pass plastig som den ändå är.

AL-KO GT 2025 har bara en tråd som den arbetar med. Den klarar av luftigt tjockt ogräs och där gör den faktiskt ett mycket bra jobb. Enstaka hallonbuskar i lättare vegetation är exempelvis inga problem alls. Däremot går den ibland bet på tjockt och mycket tätt gräs som hunnit växa till sig. Fält med vanligt grönt gräs som hunnit bilda större tuvor tenderar att sakta ner den, dock utan att den för den sakens skull hugger fast. Då och då händer det däremot att det långa gräset trasslar in sig i trimmerhuvudet. Vi kan köra cirka tre pass i normal vegetation innan rullen tar slut. Det sitter då behändigt nog en extrarulle monterad på sidan av trimmern. Trimtiden är klart godkänd. Uppladdningen av batteriet går också ganska fort - strax under 2 timmar. Överlag är det en bra grästrimmer för dig med en normalstor villatomt med blandad vegetation, så länge du inte har större ytor med högt och mycket tätt, tjockt gräs. Den långa batteritiden är dess främsta fördel eftersom du hinner trimma en hel del under den tiden.

+Lång batteritid, fäste för reservspole, lättjusterad
Installation kräver verktyg, något otymplig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Gardena Li-18/23R

Användarvänlig grästrimmer med lång batteritid

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 77,1 dB Uppladdningstid: 180 min Avverkningstyp: Plastkniv Batterikapacitet: 2,6 Ah Batteri: 25 minuter Automatisk trådmatning: Nej, kniv Övrigt: Kantklippningsläge Bruksanvisning: PDF

Gardena Li-18/23R är en stark grästrimmer som är lätt att både installera och förstå sig på. Den levereras med plastkniv istället för rulle, samt en rad ersättningsknivar. Som standard sitter en kniv på trimhuvudet. Kniven klarar av allt vi utsätter den för - från vanligt gräs till grövre sly och våta, tjocka grästjok. Men den slits snabbt. Den hinner nötas ganska mycket redan under första trimpasset. Därefter blir trimmern inte riktigt lika tidseffektiv vid grästrimning för de mer envisa grässtråna smiter undan och du får då trimma samma yta flera gånger. Den klarar dock fortfarande av att ta relativt grovt och mer stabilt sly. Kniven klarar sedan ytterligare 3-4 omgångar innan du verkligen måste byta. Det är då mycket enkelt att byta, en simpel klick i-funktion. Installationen av trimmern är också mycket enkel. Samtliga delar är snap on och den kräver därför inga verktyg. Det är också lätt att justera handtag och vinkel på trimmerhuvudet. Användarvänligheten är med andra ord mycket hög från början till slut. Dessutom väger trimmern ganska lite. 

Det vi finner negativt med designen är att den är bulkig och plastig. Hela trimmern ger på sätt och vis ett billigt intryck. Den kunde varit nättare och haft fler gummerade detaljer på justeringspunkter. Batteritiden är däremot god. Med det medföljande batteriet får du ut en klipptid på 25 minuter, vilket är mycket bra. Batteriet laddas upp via en mycket liten och smidig laddare. På batteriet finns också en indikator som visar hur mycket som hunnit laddas upp, dock får vi aldrig riktigt den att fungera utan den verkar alltid visa halvfullt på vårt exemplar även när trimmern är helt slut. Gardena Li-18/23R är dock en kraftfull och mycket användarvänlig grästrimmer med riktigt lång klipptid. Hade den fått lite mer kärlek när det kommer till hållbarheten hos knivarna hade det blivit toppbetyg, men den utgör fortfarande ett mycket bra köp.

+Hög användarvänlighet, snap on-installation, mycket kraftfull, många justeringsmöjligheter
Plastig och bulkig design, känsliga knivar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

AL-KO GTLi 18V Comfort

Användarvänlig och tuff men dålig batteritid

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 81,7 dB Uppladdningstid: 200 min Avverkningstyp: Trådrulle Batterikapacitet: 1,3 Ah Mått: Justerbar längd mm Vikt: 2,4 kg med batteri Uppmätt batteritid: 14 minuter Automatisk trådmatning: Ja Övrigt: Avståndshjul Bruksanvisning: PDF

AL-KO GTLi 18V Comfort är en trimmer med trådrulle som trimmar effektivt och klarar riktigt tuff terräng trots tråd istället för plastkniv. Den klarar till och med mindre sly såsom unga hallonbuskar och tjockare ogräs. Däremot är den inte så tidseffektiv i fuktigt, kraftigt gräs. Att den matar fram ny tråd automatiskt är riktigt smidigt. Trådrullen håller för cirka fem medeltuffa arbetspass bestående av mestadels grästrimning men också en del mindre ogräs innan det är dags att byta. Den kommer med en extra trådrulle på trimmerarmen och bytet är verktygslöst och mycket enkelt. Byggkvaliteten upplevs generellt sett hög även om tråden slits ganska snabbt. Delarna som medföljer ger ett seriöst intryck, exempelvis avståndshjul och metallbåge istället för bara metallbåge, och gummerade detaljer på flera ställen på trimmern där hantering sker. Avståndshjulet gör att det är lätt att gå nära känsliga objekt utan att skada dem, den löper fint runt dem istället. Möjligen upplevs GTLi 18V Comfort något tung. Dessutom får vi ganska fort ont i hand och handled vilket misstänks bero på ett lite för stort motstånd i handtaget. Men ljudprofilen har vi däremot inget att klaga på.

Klipptiden är däremot inte jättebra, den ligger strax under medel och vi hade önskat några fler minuter för att ge den godkänt på den här punkten. Det är dessutom en mycket viktig punkt vilket gör att betyget sjunker en hel del. Ytterligare en stor nackdel är att batteriet saknar batteriindikator. Laddaren är dock liten och smidig så att du enkelt kan gömma undan den då den inte används, och stickkontakten har en lampa som lyser grönt när batteriet är fulladdat. Sammantaget är det en trevlig bekantskap som hade mått bra av lite längre batteritid.

+Hög prestanda & byggkvalitet, ljudnivå under medel
Kort klipptid, ingen indikator på batteriet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Stihl FSA 45

Kompakt trimmer med hög prestanda men brister i användarvänligheten

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 V Uppmätt ljudnivå: 76,9 dB Uppladdningstid: 210 min Avverkningstyp: Plastkniv (kan även montera trådlina) Batterikapacitet: 2 Ah Mått: 110 mm Vikt: 2,3 kg Uppmätt batteritid: 17 minuter Automatisk trådmatning: Nej Bruksanvisning: PDF

Stihl FSA 45 är en stark grästrimmer med dubbla plastknivar på huvudet som mycket effektivt avverkar både gräs och kraftigare ogräs. Plastknivarna byter du enkelt genom att knäppa loss dem från trimhuvudet och klicka i nya. Det medföljer ett par extrablad, dessa sitter bekvämt nog på maskinen. De är ganska få, men å andra sidan riktigt slitstarka och det är bara var 4-5 pass som vi behöver byta. Du kan även montera trådrulle istället för plastkniv direkt på samma trimhuvud. Hela installationen av trimmern är mycket smidig och kräver endast två skruvar. Batteriet är dock inbyggt och går därför inte att koppla loss när det ska laddas utan du måste ha hela trimmern framme. Du kan då heller inte byta batteri med andra produkter från samma tillverkare eller skifta mellan två olika för att snabbt vara igång och trimma igen. FSA 45 är även lite speciell på så vis att det följer med en liten “plastnyckel” som måste kopplas in i maskinen för att den ska kunna starta.

FSA 45 är en smidig trimmer storleksmässigt och känns välbalanserad och lätt i handen. Ergonomin och användarvänligheten är bra på så vis. Men när den kommer till grästrimningen sjunker användarvänligheten kraftigt. Det handlar om kombinationen av att du måste skjuta fram en knapp och samtidigt hålla in en knapp och handtaget för att den ska starta. Men även det faktum att den dör helt varje gång den stöter på för hårt motstånd. Du kan alltså inte bara lyfta trimhuvudet för att den ska komma igång igen. Det innebär att du om och om igen under trimpasset måste utföra den här handrörelsen. Detta moment tröttar snabbare ut både hand och handled och kan leda till kramp. Eftersom den har en nyckel du kan rycka ut som säkerhetsfunktion tycker vi att det blir väl många säkerhetsspärrar under användandet. Batteritiden är annars godkänd och den går fullt ut under hela passet. Dessutom går den mycket tyst och behagligt.

+Kompakt, kraftfull trimning, mångsidig
Inbyggt batteri, ansträngande säkerhetsmoment & reglage
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5