Robotgräsklippare för stora ytor

Senast uppdaterat Februari 2021

Letar du efter en robotgräsklippare för en stor gräsmatta? Vi har testat alla de mest populära robotarna för stora ytor. Vilken klippare är bäst i test?

Den som ska köpa robotgräsklippare inser ganska snabbt hur viktigt det är att modellen man väljer är anpassad efter den typ av gräsmatta man har. Sådant som gräsmattans storlek, ytans skick, hur sluttande slänt den har och antalet biytor påverkar alla valet.

Exempelvis finns det robotgräsklippare som är mer eller mindre bra på att hantera brant slänt och ojämnheter i gräsmattan. Vissa kör fast och blir ståendes med hjulet i även till synes minimala inbuktningar, andra kör över stora hål som om de inte existerade.

Om du har en stor gräsmatta uppdelad på flera biytor med korridorer, grusgångar och annat som avdelare är robotens terrängegenskaper och funktioner viktiga. Vissa robotgräsklippare för stora gräsmattor har GPS och mjukvara som analyserar var robotklipparen rört sig och hur ofta den varit i vissa delar av trädgården. På så vis kan den autonomt hålla hela trädgården välklippt även om gräsmattorna har ett komplicerat upplägg. Det vanligaste är dock att GPS:en inte används så sofistikerat, eller att det inte finns någon GPS alls.

En mer vanlig lösning på problemet är att man får ställa flera startpunkter. Du kan exempelvis ställa in att roboten ska åka 40 meter var tredje gång den åker ut för att klippa, och på så vis tvinga ut den till biytor och mer svårnådda eller avlägsna områden som den annars riskerar att missa.

Nedan har vi tagit hänsyn till allt sådant som en stor gräsmatta innebär i form av komplexitet, tidseffektivitet och tuff terräng. Utifrån dessa faktorer listar vi de robotar som gör bäst jobb under dessa omständigheter.

Testvinnare - Robotgräsklippare för stora ytor

0 5 4.5 1

1. Husqvarna Automower 430X

Pålitlig, stark och välutrustad robot för alla typer av stora ytor

Prisklass: 20 000-30 000 kr Rekommenderad yta: 3 200 kvm App-stöd: Ja, GSM+GPS Övrigt: Stöd för guidekabel

Husqvarna Automower 430X är en väldigt driftsäker och funktionsrik robotgräsklippare med nästan allt som du som husägare kan önska dig. Guidekabelsystemet och den inbyggda GPS:en gör den mycket tidseffektiv. Våra mätningar visar att den lätt orkar klippa en drygt 5 000 kvadratmeter stor gräsmatta på en rimlig arbetstid (ett par timmar varje vardag) - en bra bit över angiven rekommenderad yta med andra ord.

Här finns också en lång rad inställningsmöjligheter, såsom korridorbredd, hur långt den ska klippa över begränsningsslingan för att inte skada rabatter mm. Tyvärr har den inte stöd för uppdatering av mjukvaran över distans.

Det vi uppskattar mest med Automower 430X är hur väl avvägd den är. Här finns allt en premiumklippare för stora ytor bör ha. Mjukvaran är mycket välprogrammerad och nyttjar modern teknik. GPS:en ser exempelvis till att klipparen på egen hand hittar ut till svårtillgängliga ytor. Det fungerar utmärkt när du har en biyta, men den får svårare när du har flera ytor på rad efter varandra. Då är startpunkter ett bra komplement.

Vidare har den utmärkta terrängegenskaper vilket gör den mycket driftsäker. Enda gången vi upplever att den får problem är med stor fallfrukt. Den klarar brant slänt, ojämnheter och skulle den köra fast får du en notis i mobilen. Där kan du även ställa klipphöjd på distans samt ändra schema mm.

Klarar större gräsmattor än vad som anges, Mycket pålitlig, Många moderniteter
Inte automatiskt uppdaterad mjukvara
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Honda Miimo HRM 3000

För den som vill ha en pålitlig modell för en stor yta

Prisklass: 20 000-30 000 kr Rekommenderad yta: 4 000 kvm App-stöd: Ja, via bluetooth

Honda Miimo HRM 3000 är en utmärkt robotgräsklippare när det kommer till gräsklippning, problemlösningsförmåga och driftsäkerhet. Däremot är priset lite väl högt sett till att du lämnas med Bluetoothuppkoppling till den i övrigt väldigt lättanvända appen.

Honda Miimo HRM 3000 hanterar ojämnheter i gräsmattan med finess. Den smyger fram över ytan när motståndet blir tungt, och kan i princip stå helt still och fortsätta klippa för att ta sig framåt. Andra robotgräsklippare skulle ha backat undan och av slump senare hamnat i området igen och då förhoppningsvis betat ner ytterligare gräs i området.

Tyvärr låter den en del när den klipper. Vidare saknas GPS, ultraljud och GSM. Så när det kommer till moderniteter lämnas konsumenten blank trots ett ganska högt pris.

Honda Miimo HRM 3000 passar den som söker en mycket pålitlig och kompetent robotgräsklippare, och som kan tänka sig kolla till den ibland eftersom den inte kommer kunna meddela dig om den mot förmodan kör fast. Priset är lite väl högt för att det ska bli ett toppbetyg, men samtidigt har den inga problem att hinna med angiven klippyta på ett lämpligt schema.

Mycket stark, bra problemlösningsförmåga, lätt att göra inställningar på displayen
Inga pushnotiser, distansinställningar, löpande mjukvaruuppdateringar mm, något jobbig ljudprofil
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Stihl RMI 632 PC

Stark klippmotor för ganska stora gräsmattor med bitvis tuff terräng

Prisklass: 20 000-30 000 kr Rekommenderad yta: 5 000 kvm App-stöd: Ja, via bluetooth Tillbehör: Installationsmaterial Övrigt: Dubbla fasta knivar

Stihl RMI 632 PC är en kompakt och lättanvänd robotgräsklippare som lämpar sig för ytor runt 2 500 kvadratmeter, gärna öppna sådana. Det gör inget om terrängen är tuff eller gräset växer tätt för den har en stark klippmotor med en fast kniv som tar hand om det mesta.

Stihl RMI 632 PC passar dig som har en ganska stor gräsmatta. Den angivna rekommenderade ytan har den svårt att hinna med att klippa på ett rimligt klippschema, även om gräsmattan är öppen, men en på runt 2000-3 000 kvadratmeter är inga bekymmer. Speciellt om du programmerar den smart med startpunkter för avlägsna ytor.

Funktionsutbudet är bra och likaså är den lättanvänd, har uppkopplingsmöjlighet vilket gör att du kan göra inställningar på distans. Tyvärr kan den inte klippa området baktill på stationen på grund av att du måste dra kabeln i ett särskilt spår.

Modern teknik inbyggd, användarvänlig programmering, stark klippmotor, bra framkomlighet
Hinner ej klippa rekommenderad yta på lämplig tid, kan inte klippa ytan runt stationen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Robomow Royal RS615u

När du bara önskar snabb klippning av mycket stora ytor

Prisklass: 20 000-30 000 kr Rekommenderad yta: 5 000 kvm App-stöd: Ja, via bluetooth Tillbehör: Installationsmaterial Övrigt: Dubbla fasta knivar

Robomow Royal RS615u är en väldigt enkel och lite omodern robotgräsklippare när det kommer till de tekniska bitarna. Men är det bara snabb klippning och stor yta du är ute efter till ett så lågt pris som möjligt så är Royal-seriens minsting ett monster.

Royal RS615u har dubbla fasta knivar och därmed en gedigen klippbredd. Lägg till starka klippmotorer och en helt okej hastighet när den rör sig över öppna ytor så inser du ganska snart att den inte behöver vara ute och klippa särskilt ofta för att hinna med att hålla efter.

Undvik denna modell om du har branta slänter eller mycket barmark med dålig gräsväxt för där riskerar den gräva ned sig. Den är väldigt tung. Vidare så låter den mycket högt, jämfört med andra robotar, när den klipper. Här finns heller inte ultraljudssensor för anpassningsbar hastighet eller GPS, GSM och andra värdefulla tillägg för den som vill ha en robot med sofistikerad mjukvara och användarvänligt upplägg. Men har du väl ställt in dina startpunkter och ditt klippschema via den ganska dåliga displayen så behöver du inte bry dig så mycket mer efter det.

Robomow Royal RS615u är valet för dig som har en mycket stor gräsmatta med relativt plan terräng, samt en begränsad budget. Du som vill ha snabb klippning utan finess.

Mycket tidseffektiv klippning, stor klippyta till lågt pris
Inte användarvänlig, teknikfattig, högljudd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Husqvarna Automower 435X AWD

Fyrhjulsdrift och pivotchassi för ganska stora ytor med mycket branta slänter

Prisklass: 30 000-40 000 kr Rekommenderad yta: 3 200 kvm App-stöd: Ja, GSM+GPS Övrigt: Fyrhjulsdrift, pivotchassi

Husqvarna Automower 435X AWD är en robotgräsklippare för dig med mycket branta slänter på tomten. Har du slänter som ingen annan robot klarar är detta modellen för dig. Men har du däremot bara normalbrant slänt är den inte prisvärd. Ha det i åtanke när du läser vidare.

Automower 435X AWD är ett riktigt skrytbygge. I skrivande stund är detta den enda roboten med fyrhjulsdrift, detta tillsammans med dess pivoterande chassi gör att det inte finns en grop eller slänt som den kör fast i. På något vis hittar den alltid en väg framåt - utan att förstöra gräsmattan.

Som nackdel har den med sig att den är ganska tung, har en ganska informationsfattig display som styrs med en lite för slapp ratt som gör att du lätt trycker fel och slutligen kan vi tycka att den borde varit avvägd för att klara ytor uppemot 5 000 för att vara riktigt prisvärd.

Men det är en riktigt kompetent robotgräsklippare. Den kommer med marknadens bästa terrängegenskaper, sofistikerad mjukvara som uppdateras automatiskt samt en grym app som tar udden av den usla displayen. Hade den klarat större gräsmatta eller bantat lite på prislappen hade betyget blivit högre.

Automatiska uppdateringar av mjukvaran, extremt bra framkomlighet i ojämn terräng och slänt, mycket bra problemlösningsförmåga, lättanvänd app
Krånglig rattlösning för display, borde klara större gräsmattor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5