Test: Bästa robotgräsklipparen för små ytor
Letar du efter en robotgräsklippare för en liten gräsmatta? Vi har testat alla de mest populära robotarna för små ytor. Vilken klippare är bäst i test?
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Robotgräsklippare små ytor
Experten förklarar
- Vad kostar en robotgräsklippare?
- Hur lägger man slingan för en robotgräsklippare
- När ska man ta in en liten robotgräsklippare?
- Hur underhållsladdar man robotgräsklipparen?
- När ska man ta ut robotgräsklipparen?
- Hur ofta ska man byta knivar på en liten robotgräsklippare?
- Kan man flytta en robotgräsklippare?
- Hur brant backe klarar en liten robotgräsklippare?
- Varför har vissa hus till robotgräsklipparen?
- Hur ofta ska man klippa med robotgräsklippare?
Så gjorde vi testet
Alla robotgräsklippare för små ytor får gå på flera mindre gräsmattor under en hel säsong, således från tidig vår till sen höst. På så vis kan vi testa hur de hanterar olika mjuk gräsmatta, fallfrukt, växande buskage och olika slags väder.
Vi tittar bland annat på:
Vilka klippscheman robotgräsklipparen hinner med att hålla gräsmattan välfriserad. Om den klarar den storlek på gräsmatta som tillverkaren rekommenderar utan att behöva klippa exempelvis dygnet runt. Hur klippresultatet blir. Samt om det finns extrafunktioner som gör roboten ännu mer effektiv.
Hur lättprogrammerad är klipparen? Vissa robotklippare kan bara programmeras via display, andra via både app och display samt ett antal bara via app. Det påverkar hur lättillgänglig roboten är, men gör också att det blir mer eller mindre smidigt att ändra inställningar.
Vilka slags gräsmattor passar roboten för? Även om många små gräsmattor ofta är plana och rektangulära radhusgräsmattor eller mindre villatomtgräsmattor så finns det förstås de med mer komplicerad terräng, exempelvis gräsmatta med slänt eller de som har flera biytor. Kan robotgräsklipparen hantera dessa problem? Och vad händer om det dyker upp hinder på gräsmattan under säsongen, såsom en studsmatta eller en gren som växer ut och blockerar hemgång längs slingan? Kan roboten lösa detta?
Ovan är bara exempel på hur vi arbetar. Det finns fler parametrar som vägs in och varje robotgräsklippare har både testledarens utvärdering såväl som husägarnas vid de hus där den varit ute och klippt under säsongen. På så vis får många röster tycka till om varje robot utöver testledarens.
Slutresultatet viktas och betyget representerar hur prisvärd gräsklipparen är.
Fler tester av trädgårdsmaskiner för gräsmattan:
Robotgräsklippare för stora ytor
Fler tester för uteplatsen
1. McCulloch Rob S600 → BÄSTA ROBOTGRÄSKLIPPARE FÖR SMÅ YTOR
Lättanvänd och smart men samtidigt ganska billig robot för liten gräsmatta
McCulloch Rob S600 är en pålitlig robotgräsklippare för lite mindre gräsmattor. Den passar för gräsmattor upp till 600 kvadratmeter. Klippbredden är ganska standard för budgetklippare, och den rör sig i en hastighet som gör att den utan bekymmer hinner med att klippa angiven rekommenderad yta. Dock tenderar den att gräva ner sig och skada gräsmattan om den kör fast.
Denna robotgräsklippare har app men uppkoppling sker via bluetooth så du måste ändå stå bredvid Rob för att kunna göra ändringar. Appen innehåller klippschema och 2-3 nyttiga inställningar till, men inte mycket mer.
En fördel med Rob S600 är att den har stöd för guidekabel. Har du flera småytor kan du dra guidekabel mellan dessa för att roboten snabbt ska hitta ut. Likaså är det bra för den som har komplicerad terräng i gräsmattans gräns eftersom klipparen då kan åka hem via guidekabeln istället. Vidare sparar det tid att den genar, och i slutändan ger detta mer klipptid. Det är dock lite enerverande att man måste använda guidekabeln, vi hade gärna sett att det var frivilligt eftersom den på mycket små ytor ofta är helt onödig och bara innebär större risk för kabelbrott och mer kabel i gräsmattan.
Lättanvänd även för nybörjare
Installationen är mycket enkel. Du behöver i princip bara koppla in laddstationen och trycka på start på roboten. Här krävs ingen konfiguration. Via displayen är det lätt att ställa in ett klippschema.
Som ren robotgräsklippare utgör McCulloch Rob S600 ett utmärkt val. Den klarar ojämn gräsmatta, slänt och biytor. Vidare är den enkel att programmera via sin display. Hastighetsmässigt är den inte supereffektiv men den gör sitt jobb och hinner med den yta som tillverkaren anger.
Husqvarna Automower 305 är en liten robotgräsklippare som slåss i en mycket tuff prisklass. Till sin fördel har den sin mycket goda problemlösningsförmåga, grymma terrängegenskaper och enkla programmering. Till sin nackdel ett ganska högt pris och bara blåtandsuppkoppling. Den hade behövt differentiera sig mer för att priset ska kännas motiverat även för den som har en lite enklare gräsmatta.
Roboten är dock på intet sätt dålig. Detta är en mycket kompetent krabat. Den har exempelvis inga problem att hinna med den rekommenderade klippytan, och har bra framkomlighet och en mycket sofistikerad mjukvara med hög problemlösningsförmåga.
Passar dig med en liten komplex gräsmatta
Installationen är mycket enkel. Stationen är tydligt uppmärkt och när du kopplat in begränsningsslinga och guidekabel är det bara att trycka på start så är roboten igång och klipper gräset. Klippschema och övriga inställningar gör du enkelt via displayen, eller genom att koppla roboten via blåtand till appen. Att den saknar wifi eller liknande lösning känns som en tråkig begränsning i prisklassen.
På en komplicerad liten gräsmatta utgör Automower 305 ett utmärkt val. Har du däremot en väldigt simpel gräsmatta som i princip är plan och rektangulär så blir den mindre prisvärd. Då finns det billigare robotar som är mer lämpliga för din plånbok.
Bra pris hos:
Gardena Sileno City 250 är en användarvänlig robotgräsklippare som rör sig lätt och smidigt över gräsmattan utan att orsaka spårbildning eller köra fast särskilt ofta. Så länge gräset inte är mer än någon decimeter högt när den ska ut och klippa har den inga problem att orka med rent kraftmässigt.
Sileno City är dock lite känslig för ogräs och högt gräs när den ska köra hem, den anser ofta att den har kolliderat och byter riktning. Så länge gräset hålls välklippt är det dock inga bekymmer. Den har heller inga problem att lösa kniviga problem eller att navigera ojämn terräng i övrigt. Möjligen att den är lite svag i slänt.
Annorlunda app-lösning
Installationen är mycket enkel, i princip är det bara att koppla in stationen och starta roboten. Den har ett kit med en medföljande router som ger den app-stöd, men appen är mycket funktionsfattig och att det krävs en extra pryl i teknikhyllan känns som en förlegad lösning. Den här robotgräsklipparen programmerar du således enklast via displayen. Menysystemet är mycket lättnavigerat.
Gardena Sileno City 250 är en kompetent, pålitlig och lättanvänd robotgräsklippare som klarar en många utmaningar. Den är dock väldigt bantad sett till sitt pris. Hade den klarat dubbelt så stor gräsmatta för samma pris och haft en bättre app-lösning hade det känts mer rimligt. Därmed inte sagt att det är en dålig robot.
Bra pris hos:
Gardena Sileno City 250 har utgått. En liknande gräsklippare från Gardena är Gardena Sileno City 500. Den levererar samma klipphöjd och klipptid per laddning men klarar gräsytor upp till 500 kvadratmeter istället för 250.
Solo by AL-KO Robolinho 700 är en robotgräsklippare med hela fem startpunkter och en app-lösning som går via wifi så att du når den oavsett var du befinner dig i ditt hem. Detta är mycket frikostigt. Likaså har den fördel i sitt användarvänliga gränssnitt på displayen.
Den här robotgräsklipparen har dock en del problem när det kommer till intelligens. Dels löser den inte självmant att hitta ut till svåråtkomliga ytor tillräckligt ofta, dels har den svårt för brant slänt och anser sig ofta ha kolliderat trots att det bara handlar om högt gräs den har missat vid en tidigare klippning. Genom att ställa fler startpunkter kan du komma tillrätta med problemet på sikt men överlag är detta en klippare som passar bäst på en enkel gräsmatta utan klurigheter. Kör den fast står den tyvärr och laddar ur batteriet, ibland återställer sig då hela roboten till fabriksinställningar.
Många kvadratmeter för pengarna
Robotgräsklipparens station kan bara placeras i en riktning, och roboten kräver därmed en del plats både framför och bakom stationen. Stationen måste stå perfekt, annars riskerar roboten missa dockningen och köra vidare eftersom den måste träffa rätt på blecken. Ibland händer det att den tar ett extravarv.
Solo by AL-KO Robolinho 700 är en ganska billig robotgräsklippare sett till hur stor yta den kan klippa och att den kommer med både wifi och en bra app. Men på ytor som inte är plana eller där det krävs smarta mjukvarulösningar för att lösa situationer som uppstår så blir den fort mer jobb än avkoppling.
Wolf Garten Loopo S300 är en displaylös robotgräsklippare med app-stöd, avsedd för väldigt små gräsmattor. Den har en relativt lättanvänd app, men få inställningar. Tyvärr kan du inte ställa in ett klippschema utan endast en starttid per dag och sedan hur länge den ska klippa 30/60/90 minuter.
Loopo S300 har en kompakt form och tar sig enkelt fram i smala korridorer. Den klipper både framåt och bakåt, vilket gör att den inte behöver slösa tid på onödiga vändningar.
Lägger ned gräset
Undertill har den dock en utbuktning i ena kortänden som trycker ned gräset innan knivarna når till det vilket gör att den missar att klippa en del när den går med den änden först. Den här utbuktningen gör också att roboten tenderar bli ståendes om gräsmattan har ojämnheter.
Loopo S300 är en mycket enkel robotgräsklippare för helt plana och jämna små gräsmattor. Men sett till priset och de begränsningar som den dras med känns det inte som ett motiverat köp.
Så gjorde vi testet
Alla robotgräsklippare för små ytor får gå på flera mindre gräsmattor under en hel säsong, således från tidig vår till sen höst. På så vis kan vi testa hur de hanterar olika mjuk gräsmatta, fallfrukt, växande buskage och olika slags väder.
Vi tittar bland annat på:
Vilka klippscheman robotgräsklipparen hinner med att hålla gräsmattan välfriserad. Om den klarar den storlek på gräsmatta som tillverkaren rekommenderar utan att behöva klippa exempelvis dygnet runt. Hur klippresultatet blir. Samt om det finns extrafunktioner som gör roboten ännu mer effektiv.
Hur lättprogrammerad är klipparen? Vissa robotklippare kan bara programmeras via display, andra via både app och display samt ett antal bara via app. Det påverkar hur lättillgänglig roboten är, men gör också att det blir mer eller mindre smidigt att ändra inställningar.
Vilka slags gräsmattor passar roboten för? Även om många små gräsmattor ofta är plana och rektangulära radhusgräsmattor eller mindre villatomtgräsmattor så finns det förstås de med mer komplicerad terräng, exempelvis gräsmatta med slänt eller de som har flera biytor. Kan robotgräsklipparen hantera dessa problem? Och vad händer om det dyker upp hinder på gräsmattan under säsongen, såsom en studsmatta eller en gren som växer ut och blockerar hemgång längs slingan? Kan roboten lösa detta?
Ovan är bara exempel på hur vi arbetar. Det finns fler parametrar som vägs in och varje robotgräsklippare har både testledarens utvärdering såväl som husägarnas vid de hus där den varit ute och klippt under säsongen. På så vis får många röster tycka till om varje robot utöver testledarens.
Slutresultatet viktas och betyget representerar hur prisvärd gräsklipparen är.
Fler tester av trädgårdsmaskiner för gräsmattan:
Robotgräsklippare för stora ytor
Fler tester för uteplatsen
Fyra saker att tänka på innan du köper robotgräsklippare för små ytor
Har du en liten gräsmatta som du vill slippa klippa för hand är en robotgräsklippare ett utmärkt alternativ. Den sköter gräsmattan autonomt medan du ligger i solstolen och tittar på.
Men det gäller att robotgräsklipparen är anpassad för ytan den ska klippa. Utbudet av robotgräsklippare för små ytor är väldigt brett, och det finns modeller i alla prisklasser. Har du en liten, enkel, plan och jämn gräsmatta fungerar de allra flesta modeller helt okej. Då är det kanske främst tidseffektivitet och användarvänlighet som styr köpet. Men har du lite högre kravbild är det mycket som kan gå snett om du inte väljer en robotgräsklippare med välprogrammerad mjukvara och goda terrängegenskaper.
Nedan går vi igenom de punkter som är viktigast att ha i åtanke när man letar robotgräsklippare för små gräsmattor. Vill du ha mer tips kring själva klippandet av gräset kan du läsa mer här: https://www.husqvarna.com/se/utforska-och-upptack/graskalender/
1. Gräsmattans beskaffenhet
Det allra viktigaste när du köper en robotgräsklippare för en liten gräsmatta är att den faktiskt klarar av att klippa gräset på ytan. Det finns då framför allt tre faktorer som spelar in.
Storleken på gräsmattan
Hur stor din gräsmatta är i förhållande till robotgräsklipparens rekommenderade maximala yta avgör hur ofta robotgräsklipparen måste vara ute och klippa. Förr överdrev ofta tillverkarna hur stor yta deras robot klarade av - detta är mindre vanligt idag, men förekommer fortfarande hos ett fåtal tillverkare.
Genom att köpa en robotgräsklippare som klarar en något större yta än vad din gräsmatta uppmäts till, säkerställer du att robotgräsklipparen bara behöver vara ute och klippa när du exempelvis är på jobbet - inte under helgen när du vill ta gräsmattan i bruk.
Lutningen på gräsmattan
Har du sluttande tomt är det viktigt att du köper en robotgräsklippare som kan hantera den maximala lutning som gräsmattan har. Annars får du oklippta ytor, eller en robotgräsklippare som kör fast för att den tror att den har kolliderat, slirat eller blivit lyft. I värsta fall ger den inte upp utan fortsätter bara att spinna och förstör därmed gräsytan.
Tänk också på att många robotgräsklippare anger att de klarar en viss lutning, men att detta värde ofta är betydligt lägre när det kommer till lutningen direkt i anslutning till begränsningskabeln. Så en robotgräsklippare kanske säger sig klara 25 grader lutning på fri gräsmatta, men klarar de facto bara 10 grader vid hemgång.
Kvaliteten på gräsmattans yta
Hur jämn är ytan på din gräsmatta? Hur tätt växer gräset? Hur mjuk är marken? Allt detta spelar stor roll för robotgräsklipparens prestation. Består gräsmattan av en massa ojämnheter såsom tjocka tuvor, inbuktningar och liknande kommer vissa modeller att ha svårt att navigera över ytan. De kommer att köra fast. Likaså om du har barrträd, exempelvis en tall, med gles gräsväxt undertill och synliga rötter. Här riskerar robotgräsklipparen att gräva ned sig.
Dåliga terrängegenskaper är ett ganska vanligt problem hos just små robotgräsklippare. Många av dessa är trehjuliga och därmed mer benägna att fastna på olämpliga ställen. De är också svagare och lite mindre påkostade. Därför krävs det sällan någon markant höjdskillnad för att roboten ska ha svårt att ta sig loss, i vissa fall kan det handla om ojämnheter som knappt är synliga för blotta ögat.
Även robotgräsklipparens tyngd, markfria gång, drivkraft samt huruvida den kör med singelhjulet framåt påverkar hur väl den löser uppgiften. En kompetent robotgräsklippare kör förstås inte fast alls. Men här är det stor skillnad mellan olika tillverkare och även mellan olika modeller.
2. Användarvänlighet
En robotgräsklippare bör vara enkel att programmera så att vem som helst i familjen kan göra inställningar. Gränssnittet ska vara lätt att förstå, och alla menyval tydliga. Så är det långt ifrån alltid. De bästa har stora displayer och snygga gränssnitt som ger en bra överblick och förståelse. Andra informerar dig via svårtydda koder, såsom E500 och liknande, och så får du slå upp i manualen vad det betyder.
Programmeringen av en robotgräsklippare sker antingen via en display på robotgräsklipparens chassi, eller via en app - många gånger finns bägge dessa alternativen att tillgå men det går mer och mer mot att de lite billigare modellerna helt programmeras via en app i mobiltelefonen. Det är smidigt för det ger tillverkaren möjlighet att enkelt uppdatera och göra det än mer användarvänligt.
En stor skillnad mellan olika modeller för små ytor är hur anslutningen sker. Vissa ansluter via wifi, det innebär att du kan programmera robotgräsklipparen hemifrån soffan. Så länge du har ett trådlöst nätverk är du ansluten till roboten.
Andra modeller ansluter via Bluetooth. Då måste du stå inom tio meters räckvidd från robotgräsklipparen för att kunna programmera den via telefonen, ofta blir räckvidden än kortare när du har väggar och annat ivägen och i de flesta fall måste du faktiskt stå bredvid roboten för att kunna göra inställningar.
Slutligen finns det modeller med GSM-uppkoppling. Dessa kan du programmera var du än befinner dig. I förlängningen innebär det även att du kan få notiser om roboten kör fast trots att du inte är hemma.
3. Funktionalitet
Utbudet av funktioner kopplade till robotgräsklippare skiljer sig enormt mellan olika modeller. Vissa har gedigna inställningsmöjligheter, du kan justera allt från individuella klippscheman dag för dag med multipla klipperioder under en och samma dag, flera olika startpunkter och andra mer eller mindre avancerade lösningar för att roboten ska klippa så tidseffektivt och noggrant som möjligt.
Andra modeller har ett mer begränsat utbud funktioner som kanske bara sträcker sig till att du kan ställa in en enda klippsession per dag, och sedan välja de dagar som den ska klippa just denna sessionen.
4. Intelligens
På en liten rektangulär gräsmatta är robotgräsklipparens intelligens mindre viktig än om du har stora arealer den ska röra sig över och klippa tidseffektivt, men det är ändock viktigt att robotgräsklipparen har en basintelligens.
Ett ganska talande exempel är att det än idag finns robotgräsklippare som inte kan ta sig hem om ett objekt blockerar dess framfart längs begränsningskabeln. Det kan räcka att barnen glömt en leksak där eller att en gren vuxit ut lite för långt.
De allra flesta tillverkarna programmerar robotarna att köra runt objektet, således att avvika från begränsningskabelns position, göra en U-rörelse runt objektet och sedan gå tillbaka till kabeln och fortsätta hem. Men det finns tillverkare som ännu inte har löst ett så pass enkelt problem. Deras robotgräsklippare kör då in i objektet upprepade gånger och blir sedan ståendes tills de i bästa fall går ner i vila. I värsta fall står de igång tills batteriet dör, du hittar då roboten helt urladdad och får bära hem den till laddstationen och sedan vänta på att den laddat fullt igen.
Priset är ofta en god indikator på hur smart robotgräsklipparen är. Budgetmodeller från nya märken har sällan lika sofistikerad och välutvecklad mjukvara som de lite dyrare modellerna från mer erfarna tillverkare. Men det finns även dyra robotgräsklippare som är “dumma”.
Bra att veta om robotgräsklippare för små ytor
Det finns många robotgräsklippare byggda för små ytor, speciellt inom budgetsegmentet. Men det är stor skillnad på dem både när det kommer till tidseffektivitet, driftsäkerhet och funktionalitet.
Köpa robotgräsklippare för liten gräsmatta
När du söker en robotgräsklippare för en liten gräsmatta är det framför allt viktigt att den är driftsäker. Ju mer driftsäker robotgräsklipparen är, desto mindre chans att den kör fast och därmed är det större chans att den hinner klippa gräsmattan på det klippschema du har valt.
För robotgräsklippare för små ytor är ofta ganska små själva. De har mindre klippbredd än sina storasyskon, och ofta kortare drifttid samt längre laddningstid. Det beror kort och gott på att de ska klippa en liten yta - så tillverkarna bantar ner dem och får på så vis ner dem i pris. Dessa robotar behöver ju inte vara lika tidseffektiva eller i drift lika länge för att hinna med hela gräsmattan.
Det är viktigt att ha kunskap om detta om du söker efter en robotgräsklippare som bara ska klippa 1-2 gånger i veckan, eller om ytan är väldigt ojämn och du vet att det finns risk att den kör fast ibland. Då kan det vara en god idé att välja en klippare avsedd för en lite större gräsmatta. Den hinner då klippa en större yta på kortare tid, och behöver därmed inte vara ute och klippa lika ofta.
Budgetsegmentet är också svårt ur andra avseenden. Ofta måste man välja mellan antingen en pålitlig robotgräsklippare med få funktioner, eller en extremt funktionsrik modell som har dåliga terrängegenskaper och låg driftsäkerhet. Få modeller ger det bästa av två världar. I det här testet listar vi vilka modeller som håller vad de lovar, och pekar ut vilka som inte når riktigt hela vägen.
Läs även vårt test av robotgräsklippare för stora ytor.
Vanliga frågor om Robotgräsklippare små ytor
Vad kostar en robotgräsklippare?
En robotgräsklippare för en liten yta - 1 000 kvadratmeter eller mindre - kostar vanligen under 12 000 kronor. Priset varierar med vilket märke du väljer, hur tekniktung roboten är och hur stor gräsmatta den är anpassad för. Exempelvis får du distansuppdaterad mjukvara och programmering via mobilen hos Worx modeller även om de bara kostar runt 7 000 kronor. Medan en Husqvarna eller en Gardena för lika stor gräsmatta kan kosta uppemot 12 000 kronor. De senare har bättre framkomlighet, intelligens och terrängegenskaper, men är sämre när det kommer till uppkoppling, distansprogrammering och extra funktionalitet.
Hur lägger man slingan för en robotgräsklippare
När du har en liten gräsmatta utan hinder lägger du slingan längs kantgränsen så att den omringar området som robotgräsklipparen ska arbeta inom. Undersök vilket avstånd din modell kräver från staket och liknande och säkerställ att slingan ligger en lämplig bit in på gräsmattan. Du påbörjar slingans utläggning vid laddstationen och den ska sedan löpa hela vägen runt och tillbaka till stationen. Den kommer sedan att fungera som ett staket för din robot. Gräsmattan ska vara välklippt när du lägger ut kabeln och slingan fästs med märlor cirka varje halvmeter som du slår ner mer exempelvis en gummiklubba.
När ska man ta in en liten robotgräsklippare?
När hösten kommer blir gräsmattan mjuk. Har du en tung liten robotgräsklippare kan den riskera riva upp gräsmattan om den står och slirar. Då är det viktigt att du uppmärksammar detta i tid och tar in den. Har du däremot en relativt lätt modell brukar dessa gå lite lättare på den blöta gräsmattan, har du lite tur klarar de då att gå längre. Tidpunkten för när det är dags att plocka in robotklipparen är när gräset slutar att växa.
Hur underhållsladdar man robotgräsklipparen?
Många tillverkare rekommenderar att man underhållsladdar klipparen under vinterhalvåret. Vanligen är då rekommendationen att laddstationen och robotgräsklipparen ska stå i ett uppvärmt utrymme (frostfritt), exempelvis ett isolerat förråd med underhållsvärme igång. Klipparen placeras i laddstationen med stationen inkopplad till ett strömuttag. Slå på strömbrytaren och öppna luckan (om sådan finns). När robotgräsklipparen är laddad kan du stänga av och lyfta bort den.
När ska man ta ut robotgräsklipparen?
Det är dags att ta ut robotgräsklipparen från förrådet när gräset börjar växa. Gräset börjar växa när temperaturen ligger kring 10 grader, vilket innebär att det vanligen är dags att plocka ut robotgräsklipparen från förrådet i april eller maj.
Hur ofta ska man byta knivar på en liten robotgräsklippare?
Om du är noggrann byter du knivar två gånger per säsong. En gång i mitten, och en gång i slutet av säsongen när det är dags att plocka in robotgräsklipparen. Men du bör förstås kontrollera slitage regelbundet eftersom roboten kan gå in i en sten eller skada knivarna på annat vis. Är knivarna slitna får du sämre klippresultat och du bör då byta. Många knivar rostar efter en säsong och därför bör du alltid byta i alla fall minst en gång per säsong.
Kan man flytta en robotgräsklippare?
Det är enkelt att flytta en robotgräsklippare så länge den nya ytan har begränsningsslinga installerad. Robotgräsklipparens laddstation kopplas enkelt bort från slingan, därefter flyttas laddstationen till den nya ytan, kopplas in och robotgräsklipparen är redo.
Har du sålt din robotgräsklippare och den har app-uppkoppling bör du även avregistrera den från ditt konto eftersom det hos vissa modeller är så att den bara kan vara registrerad på ett. Annars kommer den nya ägaren inte att kunna lägga till roboten i appen.
Hur brant backe klarar en liten robotgräsklippare?
Robotgräsklippare för små gräsmattor är vanligen budgetmodeller. Det är ganska stotra variationer generellt sett i budgetsegmentet, så vissa av dessa klarar brant backe, andra inte. En backe på runt 15-20 grader är dock sällan några problem för en liten robotgräsklippare. Våra tester visar att många robotgräsklippare dessutom klarar brantare backe än av tillverkaren uppger.
Varför har vissa hus till robotgräsklipparen?
Robotgräsklippare är IP-klassade och klarar regn. Huset är främst till för att snygga till det lite rent designmässigt vid stationen. Det ser helt enkelt trevligare ut.
Hur ofta ska man klippa med robotgräsklippare?
Det viktiga är att robotgräsklipparen hinner med att klippa hela gräsmattan. Om det efter en vecka fortfarande finns tussar av gräs kvar så går din robot för sällan. Om den däremot är klar med klippningen redan på onsdagen kan du troligen ställa ner klippschemat. Har du valt en bra robotgräsklippare för din gräsmattas storlek ska den inte behöva vara ute och klippa mer än 4-5 timmar var eller varannan vardag för att hinna med.