Test: Bästa robotgräsklipparen för små ytor

Senast uppdaterat April 2021

Letar du efter en robotgräsklippare för en liten gräsmatta? Vi har testat alla de mest populära robotarna för små ytor. Vilken klippare är bäst i test?

Testvinnare - Robotgräsklippare små ytor

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Alla robotgräsklippare för små ytor får gå på flera mindre gräsmattor under en hel säsong, således från tidig vår till sen höst. På så vis kan vi testa hur de hanterar olika mjuk gräsmatta, fallfrukt, växande buskage och olika slags väder.

Vi tittar bland annat på:
Vilka klippscheman robotgräsklipparen hinner med att hålla gräsmattan välfriserad. Om den klarar den storlek på gräsmatta som tillverkaren rekommenderar utan att behöva klippa exempelvis dygnet runt. Hur klippresultatet blir. Samt om det finns extrafunktioner som gör roboten ännu mer effektiv.

Hur lättprogrammerad är klipparen? Vissa robotklippare kan bara programmeras via display, andra via både app och display samt ett antal bara via app. Det påverkar hur lättillgänglig roboten är, men gör också att det blir mer eller mindre smidigt att ändra inställningar.

Vilka slags gräsmattor passar roboten för? Även om många små gräsmattor ofta är plana och rektangulära radhusgräsmattor eller mindre villatomtgräsmattor så finns det förstås de med mer komplicerad terräng, exempelvis gräsmatta med slänt eller de som har flera biytor. Kan robotgräsklipparen hantera dessa problem? Och vad händer om det dyker upp hinder på gräsmattan under säsongen, såsom en studsmatta eller en gren som växer ut och blockerar hemgång längs slingan? Kan roboten lösa detta?

Ovan är bara exempel på hur vi arbetar. Det finns fler parametrar som vägs in och varje robotgräsklippare har både testledarens utvärdering såväl som husägarnas vid de hus där den varit ute och klippt under säsongen. På så vis får många röster tycka till om varje robot utöver testledarens.

Slutresultatet viktas och betyget representerar hur prisvärd gräsklipparen är.


Fler tester av trädgårdsmaskiner för gräsmattan:

Robotgräsklippare för stora ytor

Batteridrivna gräsklippare

Bensindrivna gräsklippare

Grästrimmer

Åkgräsklippare

Fler tester för uteplatsen

Gasolgrill

Kolgrill

Infravärmare

Studsmatta

Högtryckstvätt

0 5 4 1

1. McCulloch Rob S600 — BÄSTA ROBOTGRÄSKLIPPARE FÖR SMÅ YTOR

Lättanvänd och smart men samtidigt ganska billig robot för liten gräsmatta

Prisklass: Under 10 000 kr Rekommenderad yta: 600 kvm App-stöd: Ja, via bluetooth Tillbehör: Installationsmaterial Övrigt: Stöd för guidekabel

McCulloch Rob S600 är en pålitlig robotgräsklippare för lite mindre gräsmattor. Den passar för gräsmattor upp till 600 kvadratmeter. Klippbredden är ganska standard för budgetklippare, och den rör sig i en hastighet som gör att den utan bekymmer hinner med att klippa angiven rekommenderad yta. Dock tenderar den att gräva ner sig och skada gräsmattan om den kör fast. 

Denna robotgräsklippare har app men uppkoppling sker via bluetooth så du måste ändå stå bredvid Rob för att kunna göra ändringar. Appen innehåller klippschema och 2-3 nyttiga inställningar till, men inte mycket mer.

En fördel med Rob S600 är att den har stöd för guidekabel. Har du flera småytor kan du dra guidekabel mellan dessa för att roboten snabbt ska hitta ut. Likaså är det bra för den som har komplicerad terräng i gräsmattans gräns eftersom klipparen då kan åka hem via guidekabeln istället. Vidare sparar det tid att den genar, och i slutändan ger detta mer klipptid. Det är dock lite enerverande att man måste använda guidekabeln, vi hade gärna sett att det var frivilligt eftersom den på mycket små ytor ofta är helt onödig och bara innebär större risk för kabelbrott och mer kabel i gräsmattan.

Lättanvänd även för nybörjare

Installationen är mycket enkel. Du behöver i princip bara koppla in laddstationen och trycka på start på roboten. Här krävs ingen konfiguration. Via displayen är det lätt att ställa in ett klippschema.

Som ren robotgräsklippare utgör McCulloch Rob S600 ett utmärkt val. Den klarar ojämn gräsmatta, slänt och biytor. Vidare är den enkel att programmera via sin display. Hastighetsmässigt är den inte supereffektiv men den gör sitt jobb och hinner med den yta som tillverkaren anger.

Guidekabel bra för komplicerade ytor, ganska pålitlig, enkel att installera, lättprogrammerad
Få inställningsmöjligheter, krav på guidekabel
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

2. Husqvarna Automower 305

Grym robot på små men väldigt komplicerade ytor

Prisklass: 10 000-20 000 kr Rekommenderad yta: 600 kvm App-stöd: Ja, via bluetooth Övrigt: Stöd för guidekabel

Husqvarna Automower 305 är en liten robotgräsklippare som slåss i en mycket tuff prisklass. Till sin fördel har den sin mycket goda problemlösningsförmåga, grymma terrängegenskaper och enkla programmering. Till sin nackdel ett ganska högt pris och bara blåtandsuppkoppling. Den hade behövt differentiera sig mer för att priset ska kännas motiverat även för den som har en lite enklare gräsmatta.

Roboten är dock på intet sätt dålig. Detta är en mycket kompetent krabat. Den har exempelvis inga problem att hinna med den rekommenderade klippytan, och har bra framkomlighet och en mycket sofistikerad mjukvara med hög problemlösningsförmåga.

Passar dig med en liten komplex gräsmatta

Installationen är mycket enkel. Stationen är tydligt uppmärkt och när du kopplat in begränsningsslinga och guidekabel är det bara att trycka på start så är roboten igång och klipper gräset. Klippschema och övriga inställningar gör du enkelt via displayen, eller genom att koppla roboten via blåtand till appen. Att den saknar wifi eller liknande lösning känns som en tråkig begränsning i prisklassen.

Husqvarna Automower 305

På en komplicerad liten gräsmatta utgör Automower 305 ett utmärkt val. Har du däremot en väldigt simpel gräsmatta som i princip är plan och rektangulär så blir den mindre prisvärd. Då finns det billigare robotar som är mer lämpliga för din plånbok.

Grym på problemlösning, tidseffektiv på komplicerade ytor tack vare guidekabel, mycket användarvänligt menysystem & installationsprocess
Bara blåtandsuppkoppling till app, lite väl bantad för sitt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

3. Gardena Sileno City 250

Stilig krabat för mycket små ytor

Prisklass: Under 10 000 kr Rekommenderad yta: 250 kvm App-stöd: Ja, via wifi (separat tillbehör) Tillbehör: Installationsmaterial Övrigt: Stöd för guidekabel

Gardena Sileno City 250 är en användarvänlig robotgräsklippare som rör sig lätt och smidigt över gräsmattan utan att orsaka spårbildning eller köra fast särskilt ofta. Så länge gräset inte är mer än någon decimeter högt när den ska ut och klippa har den inga problem att orka med rent kraftmässigt.

Sileno City är dock lite känslig för ogräs och högt gräs när den ska köra hem, den anser ofta att den har kolliderat och byter riktning. Så länge gräset hålls välklippt är det dock inga bekymmer. Den har heller inga problem att lösa kniviga problem eller att navigera ojämn terräng i övrigt. Möjligen att den är lite svag i slänt.

Annorlunda app-lösning

Installationen är mycket enkel, i princip är det bara att koppla in stationen och starta roboten. Den har ett kit med en medföljande router som ger den app-stöd, men appen är mycket funktionsfattig och att det krävs en extra pryl i teknikhyllan känns som en förlegad lösning. Den här robotgräsklipparen programmerar du således enklast via displayen. Menysystemet är mycket lättnavigerat.

Gardena Sileno City 250 är en kompetent, pålitlig och lättanvänd robotgräsklippare som klarar en många utmaningar. Den är dock väldigt bantad sett till sitt pris. Hade den klarat dubbelt så stor gräsmatta för samma pris och haft en bättre app-lösning hade det känts mer rimligt. Därmed inte sagt att det är en dålig robot.

Bra problemlösare, driftsäker, lättprogrammerad via display
Omständlig applösning, dyra kvm
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

4. Solo by AL-KO Robolinho 700W

Bra på anlagda och plana gräsmattor

Prisklass: Under 10 000 kr Rekommenderad yta: 700 kvm App-stöd: Ja, via wifi Tillbehör: Installationsmaterial

Solo by AL-KO Robolinho 700 är en robotgräsklippare med hela fem startpunkter och en app-lösning som går via wifi så att du når den oavsett var du befinner dig i ditt hem. Detta är mycket frikostigt. Likaså har den fördel i sitt användarvänliga gränssnitt på displayen.

Den här robotgräsklipparen har dock en del problem när det kommer till intelligens. Dels löser den inte självmant att hitta ut till svåråtkomliga ytor tillräckligt ofta, dels har den svårt för brant slänt och anser sig ofta ha kolliderat trots att det bara handlar om högt gräs den har missat vid en tidigare klippning. Genom att ställa fler startpunkter kan du komma tillrätta med problemet på sikt men överlag är detta en klippare som passar bäst på en enkel gräsmatta utan klurigheter. Kör den fast står den tyvärr och laddar ur batteriet, ibland återställer sig då hela roboten till fabriksinställningar.

Många kvadratmeter för pengarna

Robotgräsklipparens station kan bara placeras i en riktning, och roboten kräver därmed en del plats både framför och bakom stationen. Stationen måste stå perfekt, annars riskerar roboten missa dockningen och köra vidare eftersom den måste träffa rätt på blecken. Ibland händer det att den tar ett extravarv.

AL KO 700W review

Solo by AL-KO Robolinho 700 är en ganska billig robotgräsklippare sett till hur stor yta den kan klippa och att den kommer med både wifi och en bra app. Men på ytor som inte är plana eller där det krävs smarta mjukvarulösningar för att lösa situationer som uppstår så blir den fort mer jobb än avkoppling.

Wifi och bra app, lättprogrammerad, ganska tidseffektiv sett till priset
Laddar ur batteriet, tror sig ofta ha kolliderat, tar ibland extravarv istället för att docka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 2 1

5. Wolf Garten Loopo S300

En liten och kompakt robotklippare

Prisklass: Under 10 000 kr Rekommenderad yta: 200 kvm App-stöd: Ja, via bluetooth Tillbehör: Installationsmaterial

Wolf Garten Loopo S300 är en displaylös robotgräsklippare med app-stöd, avsedd för väldigt små gräsmattor. Den har en relativt lättanvänd app, men få inställningar. Tyvärr kan du inte ställa in ett klippschema utan endast en starttid per dag och sedan hur länge den ska klippa 30/60/90 minuter.

Loopo S300 har en kompakt form och tar sig enkelt fram i smala korridorer. Den klipper både framåt och bakåt, vilket gör att den inte behöver slösa tid på onödiga vändningar.

Lägger ned gräset

Undertill har den dock en utbuktning i ena kortänden som trycker ned gräset innan knivarna når till det vilket gör att den missar att klippa en del när den går med den änden först. Den här utbuktningen gör också att roboten tenderar bli ståendes om gräsmattan har ojämnheter.

Loopo S300 är en mycket enkel robotgräsklippare för helt plana och jämna små gräsmattor. Men sett till priset och de begränsningar som den dras med känns det inte som ett motiverat köp.

Uppkopplad & lättanvänd, kompakt
Dålig framkomlighet på ojämn yta, trycker ner gräset med chassit, få inställningar, begränsande lösning för klippschema
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Bra att veta om robotgräsklippare för små ytor

Det finns många robotgräsklippare byggda för små ytor, speciellt inom budgetsegmentet. Men det är stor skillnad på dem både när det kommer till tidseffektivitet, driftsäkerhet och funktionalitet.

Köpa robotgräsklippare för liten gräsmatta

När du söker en robotgräsklippare för en liten gräsmatta är det framför allt viktigt att den är driftsäker. Ju mer driftsäker robotgräsklipparen är, desto mindre chans att den kör fast och därmed är det större chans att den hinner klippa gräsmattan på det klippschema du har valt.

För robotgräsklippare för små ytor är ofta ganska små själva. De har mindre klippbredd än sina storasyskon, och ofta kortare drifttid samt längre laddningstid. Det beror kort och gott på att de ska klippa en liten yta - så tillverkarna bantar ner dem och får på så vis ner dem i pris. Dessa robotar behöver ju inte vara lika tidseffektiva eller i drift lika länge för att hinna med hela gräsmattan.

Robot 42

Det är viktigt att ha kunskap om detta om du söker efter en robotgräsklippare som bara ska klippa 1-2 gånger i veckan, eller om ytan är väldigt ojämn och du vet att det finns risk att den kör fast ibland. Då kan det vara en god idé att välja en klippare avsedd för en lite större gräsmatta. Den hinner då klippa en större yta på kortare tid, och behöver därmed inte vara ute och klippa lika ofta.

Budgetsegmentet är också svårt ur andra avseenden. Ofta måste man välja mellan antingen en pålitlig robotgräsklippare med få funktioner, eller en extremt funktionsrik modell som har dåliga terrängegenskaper och låg driftsäkerhet. Få modeller ger det bästa av två världar. I det här testet listar vi vilka modeller som håller vad de lovar, och pekar ut vilka som inte når riktigt hela vägen.

Läs även vårt test av robotgräsklippare för stora ytor.

Vanliga frågor om Robotgräsklippare små ytor

Vad kostar en robotgräsklippare?

En robotgräsklippare för en liten yta - 1 000 kvadratmeter eller mindre - kostar vanligen under 12 000 kronor. Priset varierar med vilket märke du väljer, hur tekniktung roboten är och hur stor gräsmatta den är anpassad för. Exempelvis får du distansuppdaterad mjukvara och programmering via mobilen hos Worx modeller även om de bara kostar runt 7 000 kronor. Medan en Husqvarna eller en Gardena för lika stor gräsmatta kan kosta uppemot 12 000 kronor. De senare har bättre framkomlighet, intelligens och terrängegenskaper, men är sämre när det kommer till uppkoppling, distansprogrammering och extra funktionalitet.

Hur lägger man slingan för en robotgräsklippare

När du har en liten gräsmatta utan hinder lägger du slingan längs kantgränsen så att den omringar området som robotgräsklipparen ska arbeta inom. Undersök vilket avstånd din modell kräver från staket och liknande och säkerställ att slingan ligger en lämplig bit in på gräsmattan. Du påbörjar slingans utläggning vid laddstationen och den ska sedan löpa hela vägen runt och tillbaka till stationen. Den kommer sedan att fungera som ett staket för din robot. Gräsmattan ska vara välklippt när du lägger ut kabeln och slingan fästs med märlor cirka varje halvmeter som du slår ner mer exempelvis en gummiklubba.

När ska man ta in en liten robotgräsklippare?

När hösten kommer blir gräsmattan mjuk. Har du en tung liten robotgräsklippare kan den riskera riva upp gräsmattan om den står och slirar. Då är det viktigt att du uppmärksammar detta i tid och tar in den. Har du däremot en relativt lätt modell brukar dessa gå lite lättare på den blöta gräsmattan, har du lite tur klarar de då att gå längre. Tidpunkten för när det är dags att plocka in robotklipparen är när gräset slutar att växa.

Hur underhållsladdar man robotgräsklipparen?

Många tillverkare rekommenderar att man underhållsladdar klipparen under vinterhalvåret. Vanligen är då rekommendationen att laddstationen och robotgräsklipparen ska stå i ett uppvärmt utrymme (frostfritt), exempelvis ett isolerat förråd med underhållsvärme igång. Klipparen placeras i laddstationen med stationen inkopplad till ett strömuttag. Slå på strömbrytaren och öppna luckan (om sådan finns). När robotgräsklipparen är laddad kan du stänga av och lyfta bort den.

När ska man ta ut robotgräsklipparen?

Det är dags att ta ut robotgräsklipparen från förrådet när gräset börjar växa. Gräset börjar växa när temperaturen ligger kring 10 grader, vilket innebär att det vanligen är dags att plocka ut robotgräsklipparen från förrådet i april eller maj.

Hur ofta ska man byta knivar på en liten robotgräsklippare?

Om du är noggrann byter du knivar två gånger per säsong. En gång i mitten, och en gång i slutet av säsongen när det är dags att plocka in robotgräsklipparen. Men du bör förstås kontrollera slitage regelbundet eftersom roboten kan gå in i en sten eller skada knivarna på annat vis. Är knivarna slitna får du sämre klippresultat och du bör då byta. Många knivar rostar efter en säsong och därför bör du alltid byta i alla fall minst en gång per säsong.

Kan man flytta en robotgräsklippare?

Det är enkelt att flytta en robotgräsklippare så länge den nya ytan har begränsningsslinga installerad. Robotgräsklipparens laddstation kopplas enkelt bort från slingan, därefter flyttas laddstationen till den nya ytan, kopplas in och robotgräsklipparen är redo.

Har du sålt din robotgräsklippare och den har app-uppkoppling bör du även avregistrera den från ditt konto eftersom det hos vissa modeller är så att den bara kan vara registrerad på ett. Annars kommer den nya ägaren inte att kunna lägga till roboten i appen.

Hur brant backe klarar en liten robotgräsklippare?

Robotgräsklippare för små gräsmattor är vanligen budgetmodeller. Det är ganska stotra variationer generellt sett i budgetsegmentet, så vissa av dessa klarar brant backe, andra inte. En backe på runt 15-20 grader är dock sällan några problem för en liten robotgräsklippare. Våra tester visar att många robotgräsklippare dessutom klarar brantare backe än av tillverkaren uppger.

Varför har vissa hus till robotgräsklipparen?

Robotgräsklippare är IP-klassade och klarar regn. Huset är främst till för att snygga till det lite rent designmässigt vid stationen. Det ser helt enkelt trevligare ut.

Hur ofta ska man klippa med robotgräsklippare?

Det viktiga är att robotgräsklipparen hinner med att klippa hela gräsmattan. Om det efter en vecka fortfarande finns tussar av gräs kvar så går din robot för sällan. Om den däremot är klar med klippningen redan på onsdagen kan du troligen ställa ner klippschemat. Har du valt en bra robotgräsklippare för din gräsmattas storlek ska den inte behöva vara ute och klippa mer än 4-5 timmar var eller varannan vardag för att hinna med.