Test: Bästa bensindrivna gräsklipparen

Senast uppdaterat April 2021

Att välja gräsklippare kan uppfattas som oerhört svårt. Utbudet är enormt, och dessutom så handlar det ju om en produktkategori vars styrkor och svagheter ger sig tillkänna med tiden, och som inte kan bedömas genom att fokusera på specifikationerna. Vi har lyckligtvis gjort grovjobbet åt dig då vi testat flera av marknadens mest populära och bästa bensindrivna gräsklippare.

Den största fördelen med gräsklippare med förbränningsmotor framför batteridrivna modeller är att de klarar lite tuffare utmaningar till ett lägre pris. Bensingräsklippare ger även en överlägsen drifttid och snabbt är igång och klipper igen ifall du får slut på soppa eftersom det bara är att fylla på och fortsätta klippa. Nackdelarna gentemot batteriklippare är sådant som bensinångor, högt ljud och en ofta tung konstruktion.

Några av de nyckelfaktorer du bör titta lite närmare på när du väljer bensingräsklippare är byggkvalitén, hjulen, klippbredden och klipphöjden. Det kan även vara värt att kolla upp ljudnivån, hur enkel gräsklipparen är att styra och manövrera och om det finns finesser som multiclip och sidoutkast.

Läs även vårt test av batteridrivna gräsklippare.

Testvinnare - Gräsklippare bensin

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har testat samtliga bensingräsklipparna under minst en hel sommar på Vikbolandet utanför Norrköping. De bäst presterande modellerna behåller vi för långtidstest under flera säsonger. Att testa gräsklipparna under lång tid gör att vi kan bedöma hur väl de klarar de utmaningar som de ställs inför under en gängse sommar: blött gräs, högt gräs, ogräs med mera.

Vi har även testat gräsklipparna på flera olika tomter med olika typer av gräs och olika slags terräng. En skogstomt med mycket mossa i gräsmattan är exempelvis en helt annan utmaning än en gräsmatta som mer liknar en golfgreen.

Vi har primärt tittat på:

Konstruktionen
Användarupplevelsen
Prestandan

Råstyrka, klippkvalitet, handhavande, inställningsmöjligheter och byggkvalitet har sedan ställts mot priset för att avgöra betyget.

Urvalet i testet består av några av marknadens mest populära bensingräsklippare baserat på statistik från PriceRunner.


Fler tester av trädgårdsmaskiner för gräsmattan:

Batteridrivna gräsklippare

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Grästrimmer

Åkgräsklippare

Fler tester för uteplatsen

Gasolgrill

Kolgrill

Infravärmare

Studsmatta

Högtryckstvätt

0 5 4.5 1

1. Stihl RM 448 TC — BÄSTA BENSINDRIVNA GRÄSKLIPPARE

Klarar mer komplicerade uppdrag utan problem

Typ: Bensindriven gräsklippare (Briggs & Stratton-motor på 2,7 kW) Vikt: 27 kilo Klippmått: Höjd 25-75 millimeter (fem fasta lägen) Bredd 46 centimeter Decibelnivå: 83 dB Framdrift: 83 dB Styrvibrationer: Måttliga (3,5 m/s2) Övrigt: Justerbart handtag, uppsamlare på 55 liter

Låg vikt och självgående – att det här är en gräsklippare som är lättmanövrerad behöver vi knappast bekräfta. Här har man valt ett chassi av plast istället för stål men den känns inte plastig ändå. Det handlar om en rejäl plastkåpa och en klippare som kommer med 10 års garanti.

Med låg vikt och framdrift blir det förstås smidigt att klippa även när terrängen, vegetationen och annat är lite mer utmanande. Du kommer enkelt åt runt buskar och snår och du manövrerar lätt tätt inpå träd och möbler i trädgården. Den är dessutom bakhjulsdriven, vilket ytterligare underlättar och gör att den hanterar motlut utmärkt. Baksidan av det här är att den inte är så tidseffektiv som andra gräsklippare.

Du får med en uppsamlare på 55 liter, och det är tur med tanke på att Stihl RM 448 TC saknar mulching. En indikator talar om för dig när uppsamlaren är full, och den är också smidig att komma åt med hjälp av monohandtaget.

Vi noterar att det går smidigt att justera klipphöjden, men vi vill flagga för att det finns visk risk för att man klämmer sig i gasreglaget om man inte har koll på vad man gör. Du får bara en hastighet, då framåtdriften saknar flera växlar, men det är en hyfsat väl avvägd hastighet men vi saknar en högre växel. Klipparen hinner dock gott och väl med att klippa.

Har du en tomt som är kuperad och har många buskage, träd och annat som kräver god manövreringsförmåga, ja då är det här ett utmärkt val. För dig som har bråttom eller har en större tomt, så finns bättre alternativ.

Logistikproblem pga Coronaepedemin har gjort att Stihl RM 448 TC är mycket svår att få tag på. Den har en systermodell som heter Stihl RM 448 TX som är ett prisvärt alternativ till TC med samma klippbredd och motoreffekt.

Duktig på knivig terräng, lättkörd
Kan upplevas långsam, klämrisk vid gasreglaget
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Klippo Excellent — BÄSTA PREMIUMVAL

Långt bättre än vad specifikationerna antyder

Typ: Bensindriven gräsklippare (Briggs & Stratton-motor med effekten 2,8 kW) Vikt: 29 kilo Klippmått: Höjd 30-60 millimeter Bredd 48 centimeter Decibelnivå: 66,1 Övrigt: Justerbart handtag, multiclip, tankvolym 1 liter, ej självgående, ej uppsamlare

Läser man specifikationerna och tittar på utseendet så är det lätt hänt att man avfärdar Klippo Excellent. Gör inte det. Det här är en väldigt genomtänkt och driftsäker gräsklippare, som klarar även en större tomt utan problem. Du kanske studsar på att den saknar drivning, men den rullar å andra sidan så smidigt och lätt över gräsmattan att det här i princip inte spelar någon roll. Den är sällan tyngre att skjuta framför sig än en självgående gräsklippare.

Har du branta slänter på din tomt kanske du ska välja en annan modell, men om så inte är fallet, ja då är det här ett riktigt intressant alternativ.

Klippo Excellent klipper dessutom väldigt fint. Den klarar högt gräs, blött gräs och sly utan några som helst problem, och den hänger dessutom med väldigt fint i svängarna även om du klipper i högt tempo. Här har många rivaler problem att matcha Klippo Excellent. Till och med när vi springer så klarar den mulching. Det är smått häpnadsväckande.

Den här gräsklipparen känns även väldigt gedigen och robust. En intressant detalj är att hjulen är av hårdgummi snarare än av hårdplast. Men våra illavarslande förväntningar om att hjulen ska samla på sig gräs kommer på skam. Här finns nämligen en anordning som håller dem rena.

Excellent är även väldigt smidig att manövrera, och man har bland annat försett den med en funktion som innebär att handtaget kan vinklas i sidled. Det här betyder att du kan komma nära objekt som buskar och snår utan att behöva gå in i dem. Klockrent.

Ska vi hitta någonting att anmärka på så är det i så fall en något trög höjdinställning. Det är inga fel på själva reglaget (en spak), men man måste ta i för kung och fosterland. Det är även en förhållandevis tung gräsklippare, och att få in den i garaget eller förrådet kan vara lite jobbigt, men när man väl är där så tar den inte särskilt mycket plats, då den kan vikas ihop.

Det här är en tidseffektiv och mycket gedigen gräsklippare som primärt passar dig som inte har en alltför kuperad tomt. Annars finns en variant med framhjulsdrift också.

Fin klippning, robust konstruktion, lättkörd
Tungt att justera höjden, passar ej slänt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Al-Ko Comfort 51.0 SP-A

För dig med en något större trädgård

Typ: Bensingräsklippare (Al-KO Pro-motor på 2,1 kW) Vikt: 35 kilo Klippmått: Klipphöjd 30–80 millimeter i sju fasta steg Klippbredd 51 centimeter Decibelnivå: 69,9 Styrvibrationer: Kraftiga Övrigt: Självgående, justerbart handtag, multiclip, uppsamlare

Den som har en trädgård på runt 2 000 kvadratmeter behöver en gräsklippare med ganska ordentlig klippbred. Och det får man med Al-Ko Comfort 51.0 SP-A, närmare bestämt 51 centimeter. Det är därför en ganska tidseffektiv gräsklippare som kunde varit ännu bättre om det funnits en högre växel att lägga i för att öka på hastigheten på öppna ytor.

Klipparen är mångsidig. Den har både mulching och sidoutkast samt är, som tidigare nämnts, självgående. Uppsamlaren är dessutom exceptionellt lätt att rengöra då den är tillverkad av hårdplast och därför kan högtrycksspolas ren. Det handlar även om en mycket stark gräsklippare som klarar rejält högt gräs och även blött gräs utan att protestera nämnvärt. Ännu ett argument till att man kunde haft ett hastighetsläge till i det övre spannet.

Rent handhavandemässigt är det överlag lite sämre ställt. Här finns förvisso en enkel och smidig spak som man justerar höjdinställningen med. Men för att kunna se vilken höjd du valt av de sju lägen som finns på menyn måste du böja dig ned, vilket inte känns ergonomiskt. Den har även ganska rejäla vibrationer i styrningen. Det som däremot är bra ur handhavandesynpunkt är den krok som finns för startsnöret, som innebär att du inte behöver böja dig ned för att dra igång den.

Al-Ko Comfort 51.0 SP-A brottas tyvärr med en del kvalitetsproblem. Under vårt test hänger sig till exempel nålen, med påföljden att bensinen rinner ur när vi tankat. De där kraftiga styrvibrationerna är dessutom så pass stora att vingmuttrarna till kroken för startsnöret till slut vibrerar loss, så man nödgas dra åt dem stup i kvarten. Vi förstår inte heller riktigt varför man har placerat drivremmen synligt undertill bredvid kniven. Det här innebär ju att den får ta en del stryk med tiden.

Det här är en gräsklippare som klarar svåra trädgårdar med mycket buskar och snår, och det går även bra i uppförsbackar tack vare den rejäla bakhjulsdriften. Lika lätt är den inte när man ska vända på den däremot. Det blir tungt och bökigt och kan vara problematiskt om man inte har musklerna som krävs. Hela gräsklipparen känns överlag lite för stor och lång också, men den går glädjande nog att vika ihop när det är dags att stuva undan den för säsongen.

Kraftfull, bra klippbredd
Lite kvalitetsproblem, vibrerar mycket
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

4. Al-Ko Silver 468 SP-A Bio

Tveksam byggkvalitet men fin mulching

Typ: Bensindriven gräsklippare (Al-Ko Promotor på 2,4 kW) Vikt: 26,9 kilo Klippmått: Höjd 30 - 85 millimeter (4 steg) Klippbredd 46 centimeter Decibelnivå: 64,8 Övrigt: Självgående, justerbart handtag, multiclip, ej uppsamlare

Det haltar lite när det gäller byggkvalitén hos AL-KO Silver 468 SP-A Bio, och höjdinställningen är ganska krånglig. Hade det inte varit för de sakerna, samt att den slirar betänkligt emellanåt, så hade betyget blivit högre. Det här är nämligen en biogräsklippare som är rätt bra på mulching och som dessutom är lättkörd. Ja, mulchingen fungerar åtminstone bra så länge gräset inte har hunnit bli för högt. Ligger det på en decimeter eller mer hinner den inte riktigt med och det blir gräshögar här och där. Men råder normala förhållanden så jobbar den på förtjänstfullt.

Justeringen av klipphöjden är tyvärr trög, och du får ta i genom att trycka med hela handen för att få fason på bakdelen. Spaken på framsidan är också trög. Det hade varit trevligt om det hade räckt med att justera på ett ställe, och det tycker vi nog man bör kunna förvänta sig i den här prisklassen.

Det här är en framhjulsdriven gräsklippare, och det ska förvisso vara bra ur energisynpunkt, men samtidigt så gör det maskinen lite sämre när det kommer till mer komplexa miljöer som ska klippas. Du får inte samma driv när du svänger, något som dessutom förstärks av de klent mönstrade hjulen. I övrigt handlar det om en rätt lättkörd gräsklippare som rullar i ett rimligt tempo och som inte känns tung.

Om du inte är typen som slarvar med klippningen när gräset växer som snabbast, så fungerar finfördelningen alldeles utmärkt. Sämre ställt blir det som sagt om du väntar för länge mellan klippningarna. Det kan vara läge för att koppla på ett sidoutkast och köra det först innan du går över med mulching. Någon uppsamlare får man inte med på köpet.

Det här är ingen dålig gräsklippare, men den har en del tillkortakommanden när det handlar om byggkvalitén. Efter att ha använt den en hel säsong är den solblekt och det finns en del rost på reglagen och muttrarna. Vi undrar också varför drivremmen är exponerad under till, något som innebär att den riskerar att skadas av terrängen.

Vi ger den här gräsklipparen godkänt, och har du en trädgård på max 1 500 kvadratmeter så kan den absolut fungera för dig.

Fin mulching i lågt gräs, lättkörd
Framhjulsdriven, lite halvdan byggkvalitet, svag mulching i högt gräs
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Klippo Champion

En pålitlig arbetshäst som fungerar år ut och år in

Typ: Bensingräsklippare (Briggs & Stratton 625e, 2,7 kW) Vikt: 29 kilo Klippmått: Klipphöjd 30-60 millimeter Klippbred 48 centimeter Decibelnivå: 77 dB Övrigt: Ej självgående, ej uppsamlare, justerbart handtag, multiclip

Vill du ha en gräsklippare som håller över lång tid är Klippos maskiner nästan alltid ett säkert kort. Vi har kört vår Klippo Champion i inte mindre än sju säsonger utan att den behövt repareras en enda gång. Det är riktigt imponerande.

Det är inte världens bästa gräsklippare när det är lite tuffare förhållanden som gäller. Man får till exempel ganska enkelt motorstopp om det är blött gräs som klipps, eller om gräset har fått växa till uppåt någon decimeters längd. Lösningen på det här är att man går väldigt sakta fram, så det är lite sisådär med tidseffektiviteten. Lyckligtvis är klippbredden ändå hyfsad med 48 centimeter. Och är gräset klippt regelbundet går det hela i en helt okej hastighet.

Det går att ställa maskinen i ett antal olika höjdlägen, och processen är smidig. Vi noterar däremot en riktigt hög bullernivå och rejäla vibrationer i styrningen. Det här är framför allt ett alternativ för den som är ute efter en robust och driftsäker klippare.

Riktigt välbyggd, hyfsad klippbredd
Låter väldigt högt, vibrationer, har problem med långt & fuktigt gräs
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3 1

6. MTD Optima 46 SPB HW

Primärt för dig med skogstomt

Typ: Bensindriven gräsklippare (Briggs & Stratton, 1,9 kW) Vikt: 33 kilo Klippmått: Klipphöjd 28-92 millimeter i 6 steg Klippbredd 46 centimeter Decibelnivå: 78 dB Styrvibrationer: Kraftiga Övrigt: Hastighet på upp till 3,6 km/h, justerbart handtag, multiclip, uppsamlare (60 liter)

Vi behöver inte klippa mer än 500 kvadratmeter innan vi får känningar i handlederna till följd av de kraftiga styrvibrationerna hos MTD Optima 46 SPB HW. De är faktiskt så kraftfulla att tanklocket ramlar av. Att drivningen ibland saknar grepp ger ytterligare minuspoäng. Hjulen slirar också en del om gräset blir lite för tjockt eller högt, och dessutom missar den ibland grässtrån och man måste köra om.

Men trots allt det här finns faktiskt en del poänger med MTD Optima 46 SPB HW. Den är ganska rask och pigg och dessutom självgående. Bakhjulsdrift i kombination med lite större bakhjul gör också att den är smidig att använda även på en kuperad och svårmanövrerad tomt, till exempel en skogstomt. Det är även en rätt lätt och smidig gräsklippare överlag.

Kvistar och grenar som kommer i vägen mals dessutom ned bortom oigenkännlighet, så råstyrka finns onekligen. En annan trevlig detalj är att det här är en 3-i-1-gräsklippare som har både uppsamlare, mulchingfunktion och sidoutkast. Det här öppnar för många olika sätt att klippa, vilket vi gillar.

En smart detalj är att munstycket på chassit kan kopplas till trädgårdsslangen. Det här innebär att det blir väldigt smidigt att göra rent den här gräsklipparen.

Har du en lite tuffare tomt – till exempel en skogstomt – så kan det här utan tvekan vara en rimlig kandidat till utrymmet i ditt garage eller förråd. Det är inte den mest ergonomiska gräsklippare vi testat. Riktigt långt ifrån, faktiskt. Men den får jobbet gjort.

Smidig att manövrera, lätt
Rejäla styrvibrationer, högljudd, kan ibland slira
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Vanliga frågor om Gräsklippare bensin

Vilken bensin ska man ha till gräsklippare?

Om du vill ha en miljömässigt bättre bensin, som också är bättre för gräsklipparen, så är alkylatbensin det bästa valet. Den kostar lite mer än 95-oktanigt bränsle men är bättre för motorn och innehåller färre skadliga ämnen rent generellt. Eftersom bensingräsklippare släpper ut avgaser är ett bränsle med färre skadliga ämnen i förlängningen även bättre för din hälsa, då du andas in en del av ångorna när du klipper gräset. Du kan även köra gräsklipparen på 95-oktanigt bränsle - men det sliter mer på motorn och på dig själv.

Hur mycket olja ska man ha i en gräsklippare?

Du bör regelbundet kontrollera oljenivån i din gräsklippare eftersom rätt oljenivå är viktigt för motorns tekniska livslängd. Hur mycket olja som ska vara i den beror på vilken gräsklippare du har, och framgår av manualen. Normalt sett finns en märkning på oljestickan där du ser vilken min- och maxnivå som rekommenderas. Så här kontrollerar du oljenivån: Placera gräsklipparen på plan mark, dra upp oljestickan, torka ren den med papper, stick ner den igen och dra upp den ännu en gång för att se hur högt upp oljan sträcker sig på stickan. Om du har för låg oljenivå får du fylla på lite i taget och se till att du når upp till rekommenderad mängd. 

Vilken olja ska man ha i gräsklipparen?

Rent generellt brukar det vara så att 5W-30 syntetolja (eller 10W-30) är lämplig för gräsklippare. Men för att veta vad som gäller för just din gräsklippare bör du konsultera manualen eftersom det är avhängigt vilken motor du har. Många gräsklippare är utrustade med motorer från Briggs & Stratton eller Honda. Den förra rekommenderar renade oljor klassificerade för SJ, SF, SH, SG eller högre och skriver att 5W-30 syntetolja är ett bra val för gräsklippare.

Hur startar man en bensindriven gräsklippare?

Det beror på om du har elektrisk start eller ej. Om du inte har elstart startar du gräsklipparen genom att pumpa 2-3 gånger, hålla in handtaget/gasen (ej drivningen) och dra i snörstarten. Om det är elstart räcker det vanligen att du vrider/trycker på denna.

Kan man göra en gräsklippare på 95-oktanig bensin?

Det enkla svaret är ja, om du har en bensindriven gräsklippare fyrtakt så kan du använda vanlig 95-oktanig bensin och det är också det som många gör. Men väljer du 4-taktsbränsle (alkylatbensin) avsett för just småmaskiner såsom gräsklippare, och inte bränsle avsett för bilar, får du bensin med bättre miljövärde och som är mer skonsamt mot din gräsklippare.