Elektrisk bröstpump: 8 modeller i test

Senast uppdaterat Januari 2021

Att pumpa ur kan fungera både som komplement till och som substitut för amning. Vad som är viktigt när man ska välja bröstpump är fundera över hur mycket man tror att pumpen kommer användas, och i vilka situationer och på vilka platser man kommer behöva pumpa ur. I det här testet har vi använt oss av sex olika elektroniska bröstpumpar, men för den med ett begränsat behov av att pumpa ur så kan det räcka med en mindre, manuell bröstpump eller rent utav att enbart handmjölka. Vet man däremot med sig att bröstpumpen kommer användas regelbundet under en längre period så är en elektronisk variant att föredra, då dessa ofta gör ett bättre jobb på kortare tid.

Det finns elektriska bröstpumpar i flera olika prisklasser, även mängden tillbehör varierar så det slutgiltiga valet handlar till stor del om hur mycket man räknar med att pumpen kommer användas i förhållande till hur mycket pengar man vill lägga på den. I dyrare pumpar medföljer ofta uppladdningsbara batterier, vilket gör att du är mycket mer fri i var du kan vara när du pumpar ur. Med de flesta pumpar kan man använda engångsbatterier, vilket också ger frihet, men samtidigt kan det bli dyrare i slutändan. Det finns både singel och dubbelpumpar. Med en singelpump pumpar du ur ett bröst i taget, men med en dubbelpump kan du pumpa ur bägge brösten samtidigt. Den främsta fördelen med att dubbelpumpa är att det blir mycket tidseffektivt.

Hur funkar en bröstpump?

De flesta elektriska pumpar har två olika lägen. Ett läge som initierar pumpningen och imiterar barnets första sug på vårtan för att starta utdrivningen av mjölken i bröstet - denna fas kallas för stimuleringsfas. Det andra läget simulerar barnets sug när mjölken väl har runnit till och kännetecknas av kraftigare sug men lägre frekvens - den fasen kallas utdrivningsfasen. Notera att alla lösa delar bör rengöras och steriliseras inför första användningen.

En elektrisk bröstpump innehåller en pumpmotor, med olika reglage och knappar för att konfigurera pumpandet. Till motorn kopplas en brösttratt, det stycke av pumpen som placeras mot brösten och där vakuum bildas för att driva ut mjölken ur bröstet. Bröstvårtan ska vara centralt placerad i brösttratten för ett jämnare tryck och för att vårtan ska kunna röra sig fritt utan att riskera skavsår mot kanterna. Efter att pumpen slagits på inleds stimuleringsfasen. Om inte pumpen automatiskt slår över till utdrivningsfasen efter en viss tid så bör det göras när man ser att det börjar komma mjölk. När pumpningen är avklarad är det bra att ha en liten servett eller handduk att torka torrt på bröstet och torka av eventuella droppar på brösttratten. Kyl ned den utpumpade bröstmjölken så snart som möjligt.

Om man pumpar ur flera gånger per dag ska varje omgång mjölk svalna separat innan slattarna kan hällas ihop. Spara mjölken dygnsvis och märk med datum. Färsk bröstmjölk håller 3 dagar i kylskåp och 6 mån i frysen. Upptinad bröstmjölk ska förbrukas inom ett dygn. Rengör regelbundet pumpens alla delar och alla förvaringskärl för mjölken.

Läs även vårt test av nappflaskor.

Testvinnare - Bröstpump

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av bröstpumpar har vi låtit flera olika mammor använda pumparna. Vissa har bred tidigare erfarenhet av bröstpumpar, medan andra har använt dem för första gången. I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:

Funktioner: Vilka olika inställningsmöjligheter har bröstpumpen, kan den anpassas efter olika storlek på brösten och finns någon annan funktion som underlättar vid pumpning?
Design: Är bröstpumpens format smidigt, hur är ljudnivån på motorn och kan bröstpumpens tillbehör användas med universella nappflaskor
Prestanda: Hur bra är batteritiden, hur lång tid tar bröstpumpen att ladda och hur effektiva upplevs stimulerings- och utdrivningsfaserna

Ovanstående har därefter vägts samman med bröstpumpens pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.


Fler tester för barnens matstund:

Nappflaska

Amningskudde

Matstol

Fler tester av produkter för bebisar och föräldrar:

Babyvakt

Barnvagnar

Babyskydd

Bedside Crib

Babysitter

Bärsele

Bärsjal

Spjälsäng

0 5 4.5 1

1. Medela Swing Maxi Flex — BÄST I TEST BRÖSTPUMP

Smidig och effektfull bröstpump som är lätt att rengöra och bekväm att använda

Nätadapter/batteri: Ja/6 st AAA-batterier Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Två flaskor, men ingen matningsnapp Kan man dubbelpumpa: Ja

Medela Swing Maxi Flex är en uppdaterad bröstpump från Medela, som fått ett förbättrat utseende och en aktualiserad teknik. Samtidigt bygger den fortfarande på en lång medicinsk tradition av att framställa bröstpumpar som är forskningsbaserade. Allt det här märker man av direkt när man packar upp Swing Maxi Flex™.

Bröstpumpen drivs med vanlig elsladd, men kan också köras sladdlöst om man först stoppar i sex stycken AAA-batterier. Batteritiden upplevs som normallång, pumpar man mycket så kommer batterierna gå åt i rask takt. Däremot är sugkraften lika bra oavsett hur Swing Maxi Flex™ drivs.

Motorenheten har en rund och kompakt form, som inte tar upp utrymme vare sig i hemmet eller om den ska tas med på resa eller till kontoret. På ovansidan finns fyra knappar och en lysdiod. När Medela Swing Maxi Flex slås på så går den först in i stimuleringsfasen, vilken sedan automatiskt övergår till en utdrivningsfas. Stimuleringsfasen kan givetvis skippas när mjölken runnit till.

Medela Swing Maxi Flex review2

Båda faserna kan justeras i styrka, efter personliga preferenser. Ett litet minus är dock att man inte kan se om styrkan är på max eller mini, och den nollställs efter varje användning. Har man ett favoritläge kommer man således behöva justera delvis i blindo vid varje ny pumpning. Swing Maxi Flex kan lätt omvandlas från en singel- till en dubbelpump.

Medela Swing Maxi Flex levereras med trattar i två olika storlekar. Trattarna är det närmsta man någonsin kommit bekvämlighet med en bröstpump. Den ovala formen och den breda, mjuka kanten känns innovativ och så himla självklar på en och samma gång. Det finns även ett inbyggt översvämningsskydd, så man kan sitta tillbakalutad och pumpa. Att montera ihop Medela Swing Maxi Flex™ går lätt som en dans. Bröstpumpen består av få delar, som är anpassade så att de bara kan sättas ihop på ett sätt.

Pumpfunktionen finns det inget att anmärka på. Den som har lätt att få mjölken att rinna till kommer inte ens behöva maxläget på utdrivningen. När man pumpat klart är det enkelt att ta isär Swing Maxi Flex. Alla delar som ska diskas kan rengöras i maskin, och det finns inga smådelar som lätt försvinner.

Jämfört med äldre bröstpumpar från Medela, som alla varit mycket bra, så är Swing Maxi Flex ett rejält kliv framåt i utvecklingen. Och det till ett pris som är fullt överkomligt. För den som vill pumpa mycket medan man är på språng kommer kostnaden för batterier kännas lite trist. Detta ihop med en något högre, men fullt acceptabel, ljudnivå om man pumpar på max är pumpens enda minus. Allt annat med Medela Swing Maxi Flex är bara plus. Det här är en av de bästa bröstpumpar som finns att köpa.

Smidig formgivning, mycket effektfull, bekväm att pumpa med, lätt att rengöra
Drar en del batterier, högre ljudnivå vid maxläge
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Medela Freestyle Flex — BÄSTA PREMIUMVAL

Mycket påkostad och intuitiv bröstpump med tyst, smidig motor och bekväma trattar

Nätadapter/batteri: Ja/inbyggt, uppladdningsbart Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Fyra flaskor, ingen matningsnapp Kan man dubbelpumpa: Ja

Många är produkterna som kan påstås vara Rolls Roycen i sin nisch. Men med Medela Freestyle Flex är ett sådant påstående ingen överdrift. Design, innovation och ett (relativt sett) högt pris – allt finns där. Och för den som vill ha en riktigt njutningsfylld upplevelse även när det handlar om att tömma brösten på mjölk så är Freestyle Flex™ ett utmärkt val.

Freestyle Flex är en del av Medelas rejäla uppdatering av märkets bröstpumpar. Det rör sig både om ny formgivning och om en kraftigt förbättrad teknik. Motorn är nätt och ryms perfekt i handflatan. Knappsatsen har nästan helt bytts ut mot en tydlig och lättanvänd touch screen. Freestyle Flex kan drivas med elsladd, men har också ett inbyggt, uppladdningsbart batteri som kan laddas via USB. Batteritiden är exemplarisk.

Det spelar ingen roll om man är nybörjare eller veteran, att montera ihop Medela Freestyle Flex™ görs intuitivt. Det faktum att slangen har olikformade ändar gör det omöjligt att koppla dem fel. Att sätta ihop anslutningsenheterna är lika enkelt. Vänds membranen åt fel håll så går de helt enkelt inte att stänga igen. Freestyle Flex innehåller imponerande få delar, vilket underlättar vid rengöring. Allt som kan diskas kan dessutom köras i maskin.

Medela Freestyle Flex review

Med Freestyle Flex kan man välja om man vill dubbelpumpa eller bara fokusera på ett bröst. Vid det senare scenariot sätter man fast den andra slangen i ett fäste i klykan, så sluts vakuumet. Ljudnivån är mycket behaglig. Med Freestyle Flex kan man maratonpumpa på max och ha tv-seriemaraton på samma gång, med en sovande bebis i samma rum.

Pumpen har två faser – stimulering och utdrivning. Båda kan justeras i styrka och displayen visar hur länge man varit igång. Enkelt och tydligt. Det absolut bästa med Medela Freestyle Flex är dock hur trattarna har förbättrats. Från en helt rund form till en mer oval, med en bred och mjuk kant i silikon. Med bröstpumpen kommer även två olika storlekar på brösttratt. En bröstpump blir kanske aldrig helt bekväm, men bekvämare än såhär har det aldrig varit förr.

Pumpkraften är något starkare vid enkel- än vid dubbelpumpning. Men det är en petitess i sammanhanget. Är man osäker på om eller hur mycket man behöver en bröstpump är detta överkurs. Men vet man om att man kommer använda sin pump mycket och länge så är Medela Freestyle Flex ett lyxigt inköp man inte kommer ångra ett öre av.

Det finns även en Medela-app, MyMedela, som föräldrarna kan koppla upp sig mot för att hålla koll på pumpningen och barnets utveckling.

Smidig motor, mycket bra batteritid, bekväma trattar, intuitiv montering, låg ljudnivå
Mycket högt pris, något sämre pumpkraft vid dubbelpumpning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Mam 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump

Effektiv bröstpump som kan köras manuellt och elektriskt, med många medföljande tillbehör

Nätadapter/batteri: Ja/uppladdningsbart batteri Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Två flaskor och två dinappar Kan man dubbelpumpa: Nej

Med 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump vill Mam täcka in alla typer av användning i en och samma modell, och det är imponerande. Denna bröstpump kan drivas med elsladd, med inbyggt uppladdningsbart batteri och kan dessutom göras om till en manuell bröstpump. Det gör 2 in 1 Electric & Manual lätt att anpassa efter olika behov. Något som kan passa bra för den som inte är säker på hur eller hur mycket pumpen kommer användas.

På undersidan av Mam 2 in 1 Electric & Manual finns en knapp med vilken strömmen slås på. Med hjälp av displayen på ovansidan kan man byta mellan stimulerings- och utdrivningsläge samt justera i styrka. Båda lägena har 9 olika nivåer. Det går också att se, i minuter och sekunder, hur länge man har pumpat.

Inför första användning gör man sig själv en tjänst om man läser igenom instruktionsboken ordentligt. Mam 2 in 1 Electric & Manual är en bröstpump som består av många olika delar, och det är olika vilka delar som ska användas beroende av om man vill pumpa manuellt eller elektriskt. Efter att ha använt pumpen några gånger lär man sig dock hur allt sitter ihop, och det går snabbt att montera samt att ta isär för rengöring eller sterilisering.

Man kan pumpa ett bröst i taget med 2 in 1 Electric & Manual. Tratten har ett väl tilltaget silikoninlägg som ska öka komforten. När man blivit van vid bröstpumpen kan inlägget tas bort, och det gör också bröstpumpens kraft mer effektiv. Det finns bara en storlek på tratten och den runda formen gör det viktigt att man hittar rätt läge mot bröstet, för att kunna pumpa så bekvämt och effektivt som möjligt. Pumpkraften är fullt tillräcklig för att produktivt kunna driva ut mjölk. När pumpen slås på inleds stimuleringsfasen, sedan får man själv välja när man vill växla över till utdrivning.

Som manuell pump fyller 2 in 1 Electric & Manual sitt syfte. Att pumpa manuellt är sällan lika effektivt som när pumpen drivs elektriskt. Men det är ett plus att denna bröstpump från Mam kan göras om. När den används som manuell pump är den både liten och lätt, inga problem att ha med sig i handväskan om man ska iväg och kanske kommer behöva lätta lite på trycket för att undvika mjölkstockning.

Mam har en genomtänkt lösning med de tillhörande flaskorna, pumpen funkar med alla nappflaskor från märket. Det ingår även förvaringsburkar och dinappar. För nybörjaren inom bröstpumpar är Mam 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump en bekväm paketlösning där verkligen allt som behövs ingår.

Genomtänkt lösning med flaskor, kan göras om till manuell pump, alla delar ingår, prisvärd
Kan endast pumpa ett bröst, består av många delar, tar lite tid innan man förstår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Philips Avent Natural

Välkonstruerad bröstpump med bekväm bröstpump och flaskor som är lätta att diska

Nätadapter/batteri: Ja/AA-batterier Ställbar sugkraft: Ja, 3 Ingår flaskor & nappar: 1 flaska med napp Kan man dubbelpumpa: Nej

Avent Natural är en bröstpump från Philips, som tillverkar ett stort utbud av amnings- och spädbarnsprodukter. Pumpen är en singelpump, vilket innebär att det endast går att pumpa ur ett bröst i taget. Avent Natural har en stimuleringsfas samt tre olika styrkor på utdrivningsfasen. Maxstyrkan på Avent Natural är jämförbart med mellanläget på flera andra av de bröstpumpar som har testats, vilket varit ok för en godkänd pumpning. Men vi saknar en eller två högre styrkor för möjligheten att bättre kunna variera pumpkraften.Philips Avent Natural har en skön gummikudde som vadderar och gör tratten lite extra behaglig att använda. Trattens hals är kort och har en vinkel som gör det enkelt att pumpa utan att man behöver sitta i en obekväm, framåtlutad sittställning. Det gör också att flaskan inte tippar lika enkelt om man ställer den ifrån sig utan att montera av tratten.

Flaskan som medföljer Philips Avent Natural har en vid öppning, något som gör den väldigt enkel att rengöra. En nackdel är dock att flaskans storlek endast är 125 ml. Vid en etablerad pumpning så räcker det ofta bara till ett bröst vilket innebär att man måste byta flaska innan man kan fortsätta med det andra. Alla modeller av Philips flaskor med vid hals passar dock till pumpen, så det är möjligt att köpa till en större flaska separat. Själva pumpen är designad för att stå placerad på ett bord. Till formen är den en av de större och snyggare bröstpumpar som har testats. Förutom nätanslutning så kan Avent Natural även drivas på fyra stycken AA-batterier. Om pumpen främst ska användas stationärt, exempelvis i hemmet, så är varken pumpens storlek eller brist på uppladdningsbart batteri något problem. I det kit som medföljer Philips Avent Natural ingår även en napp för flaskan, så att den utpumpade mjölken kan ges direkt.

Välkonstruerad och bekväm brösttratt med bra balans, enkelt att rengöra flaskorna
Svagare sugkraft och liten flaska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Elvie Bröstpump

För den moderna mamman som vill multitaska medan hon pumpar

Nätadapter/batteri: Nej/Uppladdningsbart batteri Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: Två 150 ml flaskor men ingen dinapp Kan man dubbelpumpa: Ja

Det första man lägger märke till med Elvie är att bröstpumpen är riktigt dyr. Vill man kunna pumpa båda brösten samtidigt så nästan dubbleras priset. Pumpen inger dock en klar premiumkänsla. Till och med kartongen känns lyxig. Men framför allt är användningen något helt nytt.

Unik bröstpump som frigör både tid och händerna
Det unika med Elvie är att denna bröstpump inte tvingar en till ett stationärt läge. Den kräver inte ens att man använder sina händer! Med Elvie placerad direkt i BHn kan man pumpa och samtidigt läsa en bra bok, äta lunch eller jobba vid datorn. Även en lugnare barnvagnspromenad funkar ihop med Elvie. Pumpen hamnar dock lätt ur läge vid sysslor som innebär högre fysiskt aktivitet, eller att man böjer sig ned.

En svårighet med Elvie är att placera bröstet rätt i tratten. I och med att man inte kan se genom pumpen så görs det i blindo. Ofta behöver man efterkorrigera för att bröstvårtan hamnat snett. Väl på plats är pumpen lätt att hantera. Av/på-knappen är tydlig, likaså plus- och minusknapparna för att reglera pumpkraften.

Har alla funktioner man kan önska
När man ska byta bröst så trycker man på välj bröst-knappen, för att Elvie ska börja om från början med programmet. Direkt efter start inleds stimuleringsfasen. Den övergår sedan till utdrivningsfas så snart Elvie känner av mjölk i flaskan. Det här är en väldigt tyst bröstpump, som inte stör utan på sin höjd pyser lite.

Med pumpen medföljer förvaringsflaskor, två BH-spännen samt brösttratt i två storlekar. Efter några gångers övning är Elvie lätt att montera ihop, och lika enkel att ta isär. På grund av flaskans form är den svår att få ren i diskmaskin, medan brösttratten med fördel kan rengöras så. Övriga delar upplevs enklast att handdiska.

Tveksam app men revolutionerande modern funktion
Precis som andra smarta produkter har också Elvie en app. I vissa avseenden kan man dock ifrågasätta hur smart den är. Appen ska nämligen hålla koll både på hur ofta man pumpar samt hur mycket. Men Elvie mäter fel mängd mjölk vid varje tillfälle, och det kan vara stor skillnad. Ett exempel är när Elvie anger att 180 ml pumpats ut, men i flaskan finns bara 60 ml. Mängden kan dock justeras i appen i efterhand. Och att man kan hålla så pass detaljerad koll uppskattas.

För den som mest pumpar för att ha lite extra för tillmatning eller inför att man ska vara borta från bebisen, finns det mycket mer prisvärda alternativ. Men för den som pumpar flera gånger varje dag, så är Elvie en efterlängtad uppfinning som frigör både tid och händerna. Elvie är en bröstpump som faktiskt känns anpassad för den nutida mamman.

Pumpa med händerna fria, lätt att begripa, lyxig känsla, tystlåten
Dyr, knepigt att få bröstvårtan i rätt position, felaktiga mätningar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Beurer BY40

Smidig bröstpump med ställbar styrka, adapters för olika flaskor och smart display

Nätadapter/batteri: Ja/AA-batterier Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: En flaska men ingen matningsnapp Kan man dubbelpumpa: Nej

Beurer BY40 är en elektrisk bröstpump med ställbar pumpstyrka. Med bröstpumpen ingår utöver pump, tratt och andra nödvändigheter också en stor flaska samt adaptrar för att bröstpumpen ska fungera med flaskor från Avent och NUK. BY40 kan drivas både med nätadapter och med AA-batterier, vilka också medföljer vid köpet. Det gör det enkelt att ta med bröstpumpen på resor och möjliggör för pumpning även om man inte har ett eluttag i närheten. Batterierna håller dock endast ett par pumpningar, så använder man inte uppladdningsbara sådana blir BY40 snabbt dyr i drift. Den medföljande instruktionsboken finns på flera språk, men inte på nordiska språken och bilderna är svåra att tyda. Dock finns manualen även att läsa online. BY40 är enkel att montera ihop och även lätt att rengöra efter att den har använts.

Bröstpumpen är enkel att förstå sig på och har en väldigt användarvänlig display, som tydligt visar hur länge man har pumpat. Det gör att man får en bra uppfattning om hur lång tid det vanligtvis tar per bröst vilket underlättar för att planera in pumpningen i livet med en bebis. Själva pumpkraften är rejäl, vilket underlättar när brösten är välfyllda. Men om man har känsliga bröst eller de nyligen ammats ur så uppfattas sugkraften i BY40 som något för stark, även på det lägsta läget. En annan nackdel med BY40 är storleken på flaskan. 180 ml känns väl tilltaget och gör det både knepigt att hitta en bekväm position och svårt att pumpa samtidigt som man ammar på andra bröstet. Totalt sett så uppfattas Beurer BY40 som relativt prisvärd och särskilt den smarta displayen utmärker den till det positiva. För ett högre betyg hade vi gärna sett ytterligare möjligheter att finjustera sugkraften och att en smidigare flaska ingick i paketet.

Bra display som visar hur länge pumpningen pågått, kan drivas med batterier, lätt att rengöra
För stor pumpflaska, kort batteritid, sugkraften känns i vissa lägen för kraftfull
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

7. Pigeon Portable Electric Breast Pump

Bröstpump som är enkelt att ta med sig tack vare att den har få lösa delar

Nätadapter/batteri: Ja/AA-batterier Ställbar sugkraft: Ja, 3 lägen Ingår flaskor & nappar: 1 flaska med napp Kan man dubbelpumpa: Nej

Pigeon har förutom sin lite mer stationära bröstpump också en portabel version av Electric Breast Pump. Den primära skillnaden är den mindre storleken och att denna bärbara pump har motor och brösttratt monterad i ett och samma stycke. Tratten behöver alltså inte kopplas med en slang till en pumpmotor, utan vakuumet bildas direkt i den. Med flaskan kopplad till tratten så samlas bröstmjölken upp direkt och allt som behövs för att pumpa ur är således i sådan storlek att man kan hålla det i ena handen. Flaskan som medföljer pumpen har en vid öppning, och är enkel att rengöra.

Pigeon Portable Electric Breast Pump påminner till funktionen om en manuell bröstpump. Man styr över pumpintervallet genom att trycka på en spak med fingret. Det går således inte att koppla bort pumpningen mentalt, utan man måste aktivt hålla en bra och jämnt takt för att pumpa ur.

Det finns tre styrkor på suget hos Pigeons portabla bröstpump, men även om maxeffekten är jämförelsevis svag är den tillräcklig för syftet. Brösttratten har en vadderad gummikudde för att göra tratten mer bekväm. Tyvärr slutar gummikuddens inre kant ganska nära trattmynningen, vilket kan resultera i skavsår på bröstvårtan om man inte är noggrann med hur man placerar bröstet i tratten innan man börjar pumpa. Nackdelen med konstruktionen är att det blir tungt att hålla tratt och flaska på rätt plats och i rätt vinkel när motorn är monterad på dem. För den som ska pumpa mycket eller är känslig för statisk belastning så innebär det att pumpandet blir mindre bekvämt, och då finns flera andra bättre pumpalternativ i vårt test. Trots några mindre bra egenskaper är ändå Pigeon Portable Electric Breast Pump är liten och nätt pump som är lätt att ta med sig, och gör jobbet som den ska.

OK effektivitet, enkel att ta med sig, innehåller få delar
Tung att hålla i, manuell styrning av pumpintervallet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

8. NUK Luna Elektrisk pump

Bröstpump som är enkelt att använda, är kompatibel med alla flaskor från märket

Nätadapter/batteri: Ja/AA-batterier Ställbar sugkraft: Ja Ingår flaskor & nappar: 1 flaska med napp Kan man dubbelpumpa: Nej

NUK Luna är en elektrisk pump konstruerad enligt samma princip som Pigeons portabla pump. Brösttratten är direkt hopbyggd med pumpmotorn och flaskan fästs vid pumphuvudet utan slangar eller sladdar. För att vara en bärbar bröstpump så är NUK Luna rätt stor. Själva pumpen är klotformad och ganska otymplig till formen. NUK Luna är även relativt tung när man har batterier i, vilket gör att den blir obekväm att hålla i rätt position när den ska användas under längre stunder. Trots motorns storlek så har NUK Luna den svagaste sugkraften av de testade pumparna, och det känns inte tillräckligt för en lika fullgod pumpning.

NUK Luna Elektrisk bröstpump startas enkelt med ett tryck på startknappen, och då är det den första fasen som automatiskt sätts igång. När man känner att stimuleringsfasen är avklarad så trycker man på startknappen igen för att övergå till utdrivningsfasen. NUK Luna har lysdioder för att visa vilken fas pumpen befinner sig. När bröstet är tömt eller då man av andra skäl vill avsluta pumpandet så pressar man in startknappen en tredje gång för att stänga av pumpen helt. Styrkan på vakuumet går att justera, genom att man vrider på ett hjul. Maxstyrkan känns dock som tidigare sagt snålt tilltagen. Det är svårt att få till ett bra driv och detta får till följd att pumpningen tar betydligt längre tid än den behöver göra. Brösttratten är bekvämt gummerad och med NUK Luna Elektrisk Bröstpump medföljer en flaska med vid öppning för enkel rengöring. Pumpen drivs med batterier eller med elsladd till vilken flera olika adaptrar finns för att bröstpumpen enkelt ska kunna tas med under internationella resor. Om man sedan innan föredrar NUKs nappflaskor så är det en fördel att pumpen är kompatibel att användas direkt ihop med dem.

Kompatibel med andra NUK-flaskor, enkel att använda
Ej tillräckligt sugkraft, stor och tung för att vara en portabel pump
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Bästa pris hos:

Utgångna produkter

0 5 4 1

Pigeon - Silent Electric Breast Pump

Prisvärd bröstpump med bra sugintervall och en bekväm brösttratt

Nätadapter/batteri: Ja/AA-batterier Ställbar sugkraft: Ja, 5 lägen Ingår flaskor & nappar: 1 flaska med napp Kan man dubbelpumpa: Nej
Pigeon Silent Electric Breast Pump

Pigeon är ett japanskt märke som är specialiserade på att tillverka produkter avsedda för amning och skötsel av spädbarn. Silent Electric Breast Pump är en singelpump som kan användas på ett bröst i taget. Pumpen är designad för att stå placerad på ett bord intill under pumpning. Pigeon är utseendemässigt inget extraordinärt, men har allt som behövs. Jämfört med övriga bröstpumpar som testats så känns Pigeon inte lika gedigen och robust, slangen från brösttratten kopplas till exempel direkt till pumpmotorn på en enkel plastknopp.  Detta är dock inte något som verkar påverka bröstpumpens effektivitet, som är mycket bra. Pigeon Silent Electric Breast Pump har ett reglage för att justera hastigheten på sugintervallet och ett för sugkraften, som har fem olika sugnivåer. Det högsta läget har ej behövt användas, då mellanläge varit nog för en fullgod pumpkraft för våra testare. Men det är positivt att det finns mer kraft om det skulle krävas. Brösttratten tillhörande Pigeon är klädd med gummi för ökad bekvämlighet. Konstruktionen på tratten är avsedd att i så stor mån som möjligt efterlikna ett ammande barn.

De flaskor som medföljer Pigeon Silent Electric Breast Pump har smal hals, något som gör att det tyvärr inte går att diska ur dem med en vanlig diskborste. Det ska dock i Pigeons sortiment finnas flaskor med vid öppning att köpa till, men det hade varit önskvärt om den typen av flaska ingått från start för enklare rengöring. Pigeons pumpmotor kan drivas av sex stycken AA-batterier, men även en nätadapter ingår. Med Pigeon så har pumpningen känts både enkel och smidig. Pigeon Silent Electric Breast Pump en mycket prisvärd pump och vi utser den till bästa budgetval.

Flexibla intervall, bra sugkraft och skön brösttratt. Prisvärd.
Endast enkelpumpning, klumpig och enkel konstruktion, dålig form på flaskorna både vad gäller rengöring samt tipprisk när brösttratten är monterad

Vanliga frågor om bröstpumpar

Vilken bröstpump är bäst?

Vi utser Medela Swing Maxi Flex till bäst i test. Det är en lika effektiv som bekväm elektrisk bröstpump, med enkelt justerbar sugkraft, bra tillbehör och möjligheten att välja mellan att pumpa ett bröst eller att dubbelpumpa. Motorn är liten och behändig, och kan drivas både med elkontakt och med batterier.

Hur länge ska man pumpa med bröstpumpen?

Pumpning med en elektrisk bröstpump sker i två faser. Först en stimuleringsfas, som oftast bara pågår under ett par minuter. Därefter följer utdrivningsfasen. En vanligt rekommendation är att man ska pumpa varje bröst i minst 10 minuter, men att hellre pumpa kortare och ofta än att köra länge pass mer sällan. Man ska inte pumpa brösten för länge, då det kan orsaka ömhet och besvär.

När kan man börja använda bröstpump?

Man kan börja använda bröstpump direkt efter att barnet har fötts. Det finns inga restriktioner kring detta. Mammor till för tidigt födda barn eller andra bebisar som av olika anledningar inte orkar amma själv får ofta rådet att starta upp mjölkproduktionen med en bröstpump så snart som möjligt.

Hur fungerar en bröstpump?

Bröstpumpens jobb är att i så stor utsträckning som möjligt försöka efterlikna det sug som ett ammande barn skapar. Bröstpumpar kan delas upp i manuella och elektriska. Med en manuell bröstpump får man själv sitta och med handen runt ett handtag skapa det vakuum som extraherar mjölken från bröstet. En elektrisk bröstpump skapar ett vakuum med hjälp av maskinens motor. Mjölken som pumpas ur samlas sedan upp i en behållare.

Vilken bröstpump ska man välja?

Om man är osäker på hur mycket man har användning för en bröstpump så kan man avvakta med inköp och testa att handmjölka ur vid enstaka tillfällen. Nästa steg är de manuella bröstpumparna. Å ena sidan är de betydligt billigare i inköp, å andra sidan upplevs de ofta som mindre effektiva och ibland svåra att använda bekvämt. En elektrisk bröstpump är den mest avancerad varianten, där man i princip bara behöver positionera trattarna rätt och sen sköter pumpen resten.

Varför funkar inte bröstpumpen?

Om den elektriska bröstpumpen inte går igång kan man behöva byta batteri eller kontrollera strömförsörjningen. Om pumpen fungerar men problemet är att man inte får ut mjölk så kan man testa att, om möjligt, ha sin bebis hud mot hud medan man pumpar. Kom ihåg att försöka sitta så bekvämt och lugnt som möjligt, med avslappnad kropp. Det är även viktigt att vara medveten om att mängden mjölk man kan pumpa ur inte speglar hur mycket mjölk brösten producerar.

När använder man bröstpump?

En bröstpump kan användas av många olika skäl. Man kan pumpa ur mjölk som ett sätt att hjälpa till med att få igång mjölkproduktionen efter förlossningen. Man kan pumpa ur mjölk för att kunna tillmata extra på flaska, med kopp eller med tillmatningsset. Urpumpad bröstmjölk kan vara ett sätt för andra familjemedlemmar att kunna mata bebisen. Ibland kan pumpning med bröstpump även underlätta om man har mjölkstockning.

Hur rengör man bröstpumpen?

Hygien kring användningen av en bröstpump är mycket viktigt. De flesta delar av en bröstpump kan kokas, för att exempelvis helt steriliseras innan pumpen används för första gången. De flesta moderna pumpar kan tas isär och hos en elektrisk bröstpump kan det mesta utom motorn och slangen därefter diskas i diskmaskin. I övrigt är det handdisk som gäller.