Värmeskydd: 7 sorter i test

Senast Uppdaterad November 2017

Att ha ett friskt och helt hår kan nog de flesta vara överens om är viktigt. Ändå så gör vi, ibland dagligen, sådant som skadar håret. Värmen från fönar, plattänger och stylingverktyg är nämligen något som sliter. Som tur är finns det massor av produkter som hjälper till att skydda håret och har vårdande effekter.

Värmeskydd appliceras ofta som första produkt efter tvätt och därefter kan det kombineras med andra stylingprodukter. Det finns också många produkter som har flera egenskaper där värmeskydd är en av dem. Exempelvis håroljor brukar innehålla skyddet. Även om produkterna oftast är tänkta att appliceras i fuktigt hår, exempelvis innan föning, så finns det vissa som även kan användas i torrt hår. Är man en person som inte tvättar håret varje dag men exempelvis använder plattång kan det alltså vara bra att välja en produkt som funkar även i torrt hår. Allt för att ge håret så mycket skydd som möjligt. Om ett värmeskydd appliceras i torrt hår är det dock viktigt att låta det torka in ordentligen innan man går loss med stylingverktygen. Annars blir det, som man brukar säga i USA, ”Spray and Bake” och håret kokas av värmen från de olika tängerna.

Förutom att dessa produkter skyddar mot värme så brukar de ha effekter som hjälper håret att torka snabbare så att inte föningen behöver pågå lika länge. De brukar också ha egenskaper som motverkar frissighet och ger håret lyster. När håret fönas så finns det en risk att det trasslar sig. Att reda ut trassligt hår sliter även det. Därför brukar värmeskydd ofta verka mjukgörande och se till att separera stråna för ett lent resultat.

Varför alls föna håret då kanske du tänker. Det borde ju vara bättre att låta det självtorka. Faktiskt så är det inte så. När hårstrået blir blött så expanderar det och blir mer poröst och lättare att skada. Därför är det bra att torka håret så fort det går. Svag värme på fönen och ett bra värmeskydd är således ett vinnande recept för ett friskare hår!

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av värmeskydd har produkterna använts vid upprepade tillfällen och under olika förutsättningar. Varje produkt har testats med såväl hårfön som plattång och både i vått och torrt hår. Detta för att kunna avgöra produktens olika egenskaper. En bedömning har också gjorts av hur produkten påverkar håret dagen efter tvätt. Nedanstående parametrar har varit utgångspunkt för bedömningen.

Applicering: Är produkten lätt att applicera? Är den dryg eller behövs mycket? Går den ha i både vått och torrt hår?

Mjukgörande: Hur bra är produkten på att göra håret mjukt och lent? Håller den isär hårstråna under föning? Blir resultatet helt och friskt eller frissigt?

Glans och egenskaper: Ger produkten glans och lyster? Har värmeskyddet några övriga egenskaper och är den lätt att kombinera med andra produkter? Hur doftar produkten och hur länge håller doften i sig?

Omdömet är baserat på helhetsupplevelsen av produkten. Detta tillsammans med produktens pris har sedan varit utgångspunkt för att kunna avgöra prisvärde och sätta betyg.

Kérastase Ciment Thermique

Fantastiskt lent och friskt resultat med mycket lyster

Formula: Kräm Maxtemperatur: 180 grader Förpackning: Tub, skruvkork Prisklass: Premium
Bäst-i-test.se 2017.png

En god doft som inger frisörkänsla sprider sig när Ciment Thermique klickas ut i handen. Konsistensen är lätt vilket gör den enkel att fördela jämnt i hela håret. Har man i krämen innan håret borstas hjälper den inte mycket för att reda ut håret, då krämen blir mjukgörande först när man fönar. Dock blir det då fantastiskt mjukt. Under föningen hålls hårstråna separerade och det blir varken trassligt eller frissigt, och produkten fungerar även om man använder en enklare modell av hårfön. Resultatet efteråt är helt otroligt lent men utan att kännas oljigt. Håret ser helt enkelt mycket välmående ut.

Kérastase Ciment Thermique ger håret mycket glans och lyster. Däremot ger produkten ingen stadga, så för styling behöver man komplettera med något ytterligare. Istället är dettta en basprodukt som lägger grunden för att få håret att se friskt och starkt ut. Detta värmeskydd hyllas till skyarna och visst är det dyrt men med tanke på att det behövs väldigt lite vid varje användning och att resultatet blir fantastiskt så är Kérastase Ciment Thermique väl värd sitt pris.

+Fantastiskt lent, ger glans, friskt resultat, dryg, god doft
Dyr, reder ej ut blött hår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bangerhead Professional Protect My Hair

Prisvärt och mjukgörande värmeskydd som ger lyster

Formula: Sprej Förpackning: Sprejflaska Prisklass: Budget
Badge Bästa Budgetval.se 2017.png

Bangerhead Professional Protect My Hair har en mycket lätt formula men lyckas ändå med konststycket att verka mjukgörande på håret. Att föna håret går smidigt och det trasslar sig inte alls. Det blir inte heller frissigt. Även om värmeskyddet har en lenande och utredande effekt så blir håret varken tungt eller känns fett. Effekt är lika god både samma dag såväl som dagen efter dusch. Efter föning får håret lyster och ser friskt ut. För ett mycket torrt eller skadat hår är denna produkt fortfarande inte helt tillräcklig. Däremot är den bra för ett normalslitet hår. 

Produkten kommer i en sprejflaska, vilket skulle kunna möjliggöra för smidig applicering. Men tyvärr så är duschen ganska bred och det är lite svårt att få sprejen bara där man vill ha den. Som tur är gör det inte så mycket med tanke på den lätta konsistensen. Den milda doften på produkten lägger sig snabbt efter föning vilket gör att den är behaglig att ha i håret. Det finns helt enkelt inte mycket negativt med Bangerhead Professional Protect My Hair. Dess positiva egenskaper tillsammans med dess mycket rimliga pris gör att Bangerhead Professional Protect My Hair förtjänar alla lovord produkten kan få.

+Bra konsistens, mjukgörande, lystergivande, prisvärd
Dålig sprejflaska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Redken Frizz Dismiss Smooth Force FPF 20

Enkel att applicera och motverkar effektivt frissighet

Formula: Sprej Förpackning: Sprejflaska

En mjukgörande och lystergivande produkt levereras från Redken i värmeskyddet Frizz Dismiss. Konsistensen är relativt tunn, mellan vätska och kräm, och sprejas ut över håret. Trots dess lätta formula så verkar den lenande och vårdande. Hjälp att reda ut blött hår ges inte nämnvärt. Bäst är därför att borsta håret först och sedan spreja i produkten för att kontrollerat kunna få den där man vill ha den.

Produkten är till för att motverka frissigt hår och detta gör den på ett mycket bra sätt. Eftersom den är tunn och sprejas ut så går det också få ett tunt lager närmare rötterna utan att håret blir fett. Något som kan vara svårt med liknande produkter i format av en kräm. Frissigheten håller sig borta även under själva föningen. Visst behöver man dra en borste genom håret efteråt men håret blir inte trassligt. En viss risk finns för att man råkar överdosera produkten, vilket ger ett tungt intryck. Endast ett mycket tunt lager räcker. Doften på sprayen är god men mild, vilket innebär att den kan användas tillsammans med andra produkter. Något som behövs då den inte ger någon struktur till håret. Redken Frizz Dismiss Smooth Force FPF 20 är en bra grund som ger ett skydd mot värme men också tillför extra glans och lyster.

+Mjukgörande, motverkar frissighet, enkel att applicera, hjälper under föning
Lätt att överdosera
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Lóreal Professionnel Absolute Repair Lipidium Thermo Repair

Mycket vårdande som ger mjukt resultat

Formula: Kräm Förpackning: Tub

Lipidium Thermo Repair är en produkt i L’oreals serie Absolute Repair som är till för att vårda och bygga upp skadat hår. Detta märks då hårtopparna helt klart känns helare efter att den milt doftande krämen har applicerats. Efter föning blir håret mjukt och glansigt. Konsistensen på krämen är dock mycket fet, vilket gör den lite svår att applicera. Dels för att produkten har svårt för att absorberas av hårstråna och dels för att den kräver mycket jobb för att fördela jämnt över håret. Extra svårt att fördela blir det i oborstat hår. Rekommendationen blir därför att borsta håret först och därefter ha i krämen. Därmed går det inte att använda detta värmeskydd som mjukgörande hjälp för att lättare reda ut ett trassligt hår.

Efter föningen, som går snabbt och utan att håret blir frissigt, så försvinner den feta känslan. Karaktären på krämen ändras alltså helt vid uppvärmning och det torra håret känns varken tungt eller ser fett ut. Doften är god men mild, vilket är positivt för känsliga användare.  Som med de flesta värmeskydd tillför inte produkten struktur till håret utan kan behöva kombineras med andra stylingprodukter. L’oreal Professionnel Absolute Repair Lipidium Thermo Repair ger mycket vård och lever upp till sitt pris.

+Mild doft, vårdande, mjukgör, ger glans
Fet konsistens, något svår att fördela
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Maria Nila Cream Heat Spray

Motverkar frizz och ger mjukt resultat

Formula: Kräm Förpackning: Sprayflaska Prisklass: Premium

Maria Nila marknadsför sitt värmeskydd som 100 % veganskt, något som verkligen ligger i tiden. Oavsett påverkan på djurriket så har värmeskyddet bra egenskaper för håret. Krämen är mjuk och ganska fet. Om den sprejas på icke borstat hår får man en trevlig hjälp att reda ut tovorna. Både skydd mot värme och frisskontroll utlovas - och det funkar verkligen. Under förning hålls håret enkelt slätt och med hjälp av en borste fås mycket bra resultat. Håret blir mjukt och med lyster men produkten tillför inte någon extra glans.

Instruktionerna anger att endast ett tunt lager ska sprejas över håret, en rekommendation värd att följa då det är lätt att överdosera. Krämen är dryg och tar man lite för mycket blir håret tungt och känns fett. Ett tips för att få lagom mängd och bara i topparna kan därför vara att speja först i handen och sedan fördela krämen i håret med fingrarna. Doften är mild och behaglig och efter föning doftar det nästan inte alls. Detta tillsammans med att Maria Nila Cream Heat Spray är drygt och ger lent resultat gör den trots priset till en bra produkt.

+Drygt, mjukgörande, motverkar frizz, friskt resultat
Lätt att överdosera, ingen glans
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

GHD Heat Protect Spray

Mycket lätt att applicera i både vått och torrt hår

Formula: Sprej Förpackning: Sprayflaska Prisklass: Mellan

GHD Heat Protect Spray är mycket lätt med tunn formula. Sprejflaskan gör det enkelt att fördela produkten i ett tunt lager över håret. En härlig frisörinspirerad doft sprider sig och såväl doft som förpackning känns helt klart lyxig. Sprejen tillför dock inte mycket mjukgörande och är därför ingen hjälp för att reda ut tovor. Men inte heller under föning hjälper produkten till med att hålla stråna ifrån varandra. Tyvärr blir resultatet varken glansigt eller lent.

Efter föning är håret lätt och luftigt. Det märks i princip inte alls av att ett värmeskydd har applicerats. Detta gör att produkten passar bra om man har flera andra stylingprodukter som man vill använda och bara vill tillföra värmeskydd. Positivt är också att sprayen smidigt kan användas även för annan styling än föning. Många värmeskydd med fetare krämkonsistens kan vara svåra att ha i dagen efter dusch då man bara vill dra en plattång genom håret. Men för detta ändamål passar GHD Heat Protect Spray perfekt. Appliceringen är enkel även i torrt hår och utan att ge ett tungt intryck. Kanske inte den mest vårdande och uppbyggande men som bara förebyggande för slitning och skydd mot värme är GHD Heat Protect Spray ett mycket bra alternativ.

+Lätt att applicera, bra i torrt hår, går kombinera med andra stylingprodukter
Ej mjukgörande, ej glansförstärkande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Formula: Sprej Förpackning: Sprejflaska

Om man är ute efter ett värmeskydd som kan kombineras med andra produkter så är Style Link Buffer Thermal Spray en passande produkt. Konsistensen är mitt emellan kräm och sprej, vilket gör att värmeskyddet ger viss vård trots en formula så lätt att den kan sprejas ut över håret. Eftersom den inte tillför struktur så är detta smidigt. Doften är relativt mild, så även fast den dröjer sig kvar efter applicering så kan denna spray kombineras med andra dofter.

Hjälp att reda ut håret ges inte av detta värmeskydd, så det bästa är att borsta håret innan applicering. Tyvärr hjälper sprayen inte heller till speciellt mycket med att hålla stråna isär vid föning. Mot frissighet funkar den bra men produkten ger varken glans eller lyster. För den som behöver lite extra vård för att få topparna att se friska ut är en mer vårdande produkt således att rekommendera. Positivt är dock att den tunna formulan gör det enkelt att få rätt mängd och det är låg risk för att man ska råka överdosera. Värmeskyddet lyckas väl med att balansera så att håret varken blir tungt eller fett utan det hålls luftigt och fräscht både första dagen och dagen efter dusch. Så är det främst skydd mot värme som är syftet, och inte vård, så är Matrix Style Link Buffer Thermal Spray en prisvärd produkt som räcker länge.

+Bra konsistens, dryg, motverkar friss
Ej mjukgörande, trasslar under föning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5