Värmeskydd: 10 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Oktober 2023

Dags att köpa ett nytt och effektivt värmeskydd till håret? Vi har testat värmeskydd från märken som Revlon, Label M och Joico. För att ett värmeskydd ska utses till bäst i test, ska det upplevas skydda håret från värme, dofta gott (eller ingenting alls), vara lätt att applicera i håret och inte tynga ned det. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Värmeskydd

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av värmeskydd har produkterna använts vid upprepade tillfällen och under olika förutsättningar. Varje produkt har testats med såväl hårfön som plattång och både i vått och torrt hår. Detta för att kunna avgöra produktens olika egenskaper. En bedömning har också gjorts av hur produkten påverkar håret dagen efter tvätt. Nedanstående parametrar har varit utgångspunkt för bedömningen.

Applicering: Är produkten lätt att applicera? Är den dryg eller behövs mycket? Går den ha i både vått och torrt hår?

Mjukgörande: Hur bra är produkten på att göra håret mjukt och lent? Håller den isär hårstråna under föning? Blir resultatet helt och friskt eller frissigt?

Glans och egenskaper: Ger produkten glans och lyster? Har värmeskyddet några övriga egenskaper och är den lätt att kombinera med andra produkter? Hur doftar produkten och hur länge håller doften i sig?

Omdömet är baserat på helhetsupplevelsen av produkten. Detta tillsammans med produktens pris har sedan varit utgångspunkt för att kunna avgöra prisvärde och sätta betyg.


Fler tester för ett snyggt stylat hår

Hårolja

Hårinpackning

Fler tester för håret

Locktång

Plattång

Torrschampo

Hårtork

0 5 4.5 1

1. Olaplex Volumizing Blow Dry Mist BÄST I TEST VÄRMESKYDD

Ett fjäderlätt värmeskydd som ger en riktigt volymboost

Typ: Spray i pumpflaska (utan aerosol)

Olaplex Volumizing Blow Dry Mist utlovar både skydd mot värme och en extra dos volym till håret. Ibland kan det vara svårt att veta om det är en produkt eller själva stylingen som ger håret volym. Men när man använder Olaplex Volumizing Blow Dry Mist råder det ingen tvekan om saken: här bjuds det helt klart på fluffigt hår.

Värmeskydd med frisk och fräsch doft

Det är inte ovanligt att värmeskydd är ganska tungt parfymerade. Olaplex Volumizing Blow Dry Mist har dock samma lätta och friska doft som schampot och balsamet från samma märke. Detta värmeskydd sprayas i fuktigt hår och har verkligen en lätt och fin formula. Sprayen är finfördelad och tynger inte ned håret över huvud taget. Vår testpanel var riktigt imponerad över hur en aerosolfri förpackning kan skapa en så här fin mist.

Värmeskydd som ger volym

Olaplex Volumizing Blow Dry Mist tål skyddar från värme upp till 230 grader. Den bygger som sagt även riktigt fin volym, utan att håret känns smutsigt eller strävt. Faktum är att våra testare tyckte att håret kändes lika nytvättat efter användning av Olaplex Volumizing Blow Dry Mist som det känns utan några produkter i.

Volym och värmeskydd i ett som gör håret fluffigt med ändå mjukt och lätt, Olaplex Volumizing Blow Dry Mist är en produkt som verkligen fick starka tummar upp av vår testpanel.

Olaplex Volumizing Blow Dry Mist

Luktar lätt och fräscht, ger riktigt fin volym, finfördelad mist som inte tynger ned
Dyr sett till milliliter-pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Revlon Uniq One All in One Hair Treatment BÄSTA BILLIGA VÄRMESKYDD

Drygt och mycket effektivt värmeskydd som doftar gott och ger lent, glansigt hår

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska i plast Prisklass: Budget

I en praktisk sprayflaska kommer detta lättanvända värmeskydd med en doft av frisörbesök och nytvättat hår. Revlon Uniq One All in One Hair Treatment är egentligen mycket mer än bara ett värmeskydd, vilket också gör den till en väldigt användbar produkt som aldrig kommer stå och samla damm på hyllan.

Flera olika användningssätt

Detta är en spray som fungerar på flera olika sätt. Det är till exempel utmärkt som balsamspray, vilket i våra tester har gjort den särskilt populär i familjer med hårömma barn. Håret blir lättborstat, glansigt och lent. Samtidigt som sprayen skyddar från värmen som hårfönar, platt- och locktänger utsätter håret för, så ger det också håret mer fyllighet och stadga.

Lämnar håret glansigt och mjukt

Flaskan doserar sprayen jämnt över håret i lagom mängd. Det fungerar lika bra i blött som torrt hår. Värmeskyddet känns aldrig klibbigt eller flottigt, utan lämnar efter sig ett glansigt resultat med minimerat friss. Produkten har visat sig vara en riktig stjärna för hår som är slitet och färgat och i sitt naturliga tillstånd mest liknar en risbuske. Det luktar gott men inte påträngande och det finns dessutom flera olika dofter att välja bland.

Revlon Uniq One All in One Hair Treatment är lättanvänd, prisvärd och multifunktionell – en riktig vinnare för alla med trassligt hår och borstfobiska familjemedlemmar.

Lämnar håret lika lent och glansigt som efter ett besök hos frisören, väldigt drygt, god doft
Så populär att den ofta är slutsåld
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Kérastase Ciment Thermique BÄSTA PREMIUMVAL

Fantastiskt lent och friskt resultat med mycket lyster

Formula: Kräm Maxtemperatur: 180 grader Förpackning: Tub, skruvkork Prisklass: Premium

En god doft som inger frisörkänsla sprider sig när Ciment Thermique klickas ut i handen. Konsistensen är lätt vilket gör den enkel att fördela jämnt i hela håret.

Mjukgörande när håret fönas

Har man i krämen innan håret borstas hjälper den inte mycket för att reda ut håret, då krämen blir mjukgörande först när man fönar. Dock blir det då fantastiskt mjukt. Under föningen hålls hårstråna separerade och det blir varken trassligt eller frissigt, och produkten fungerar även om man använder en enklare modell av hårfön. Resultatet efteråt är helt otroligt lent men utan att kännas oljigt. Håret ser helt enkelt mycket välmående ut.

Lystergivande och frizzdämpande

Kérastase Ciment Thermique ger håret mycket glans och lyster. Däremot ger produkten ingen stadga, så för styling behöver man komplettera med något ytterligare. Istället är dettta en basprodukt som lägger grunden för att få håret att se friskt och starkt ut. Detta värmeskydd hyllas till skyarna och visst är det dyrt men med tanke på att det behövs väldigt lite vid varje användning och att resultatet blir fantastiskt så är Kérastase Ciment Thermique väl värd sitt pris.

Fantastiskt lent, ger glans, friskt resultat, dryg, god doft
Dyr, reder ej ut blött hår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Hairlust Thermal Shield Heat Protectant

Värmeskydd som luktar riktigt gott

Typ: Spray i pumpflaska (utan aerosol)

Hairlust Thermal Shield Heat Protectant är ett värmeskydd för alla hårtyper som skyddar upp till 200 grader. 200 grader räcker för det mesta bra om man använder moderna stylingverktyg, men håll lite koll hur högt du ställer temperaturen.

Fruktig och god doft

Detta värmeskydd från danska märket Hairlust, luktar riktigt gott av söt frukt. Testpanelen tycker att doften är precis lagom balanserad och känns inte tung eller kvalmig. Värmesprayet kommer i en pumpflaska utan drivgas. Ibland innebär det att sprayet inte fördelas tillräckligt fint, men så är inte fallet här. Hairlust Thermal Shield Heat Protectant är en fin mist och den är lätt att applicera i sitt fuktiga hår innan värmestyling.

Värmeskydd som enkelt kombineras med andra produkter

Eftersom sprayet lägger sig väldigt lätt i håret, är det enkelt att kombinera med andra stylingprodukter. Det tynger inte ned och även om man inte använder några andra produkter, blir håret lent och får en lätt glans vid användning av Hairlust Thermal Shield Heat Protectant. Detta värmeskydd innehåller inga silikoner, men däremot finns både glycerin, aloe vera och havrekärnextrakt med på ingredienslistan vilka alla bidrar till att göra håret mjukt och fint.

Hairlust Thermal Shield Heat Protectant

Luktar väldigt gott, fint spray som fördelas perfekt, tynger inte ned håret.
Den fyrkantiga flaskan är lite obekväm att hålla i
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

5. Milk_shake Incredible Milk

Ett tjockare värmeskydd med kraftig lukt av vanilj

Typ: Spray i pumpflaska (utan aerosol)

Milk_shake Incredible Milk må komma i en sprayflaska, men hade lika gärna kunnat ha en pump. Detta värmespray är nämligen en hybrid mellan vätska och kräm, nästan som ett serum. Frågar man frisörer vilket värmeskydd man ska köpa, är Milk_shake Incredible Milk ofta en produkt som rekommenderas. Våra testare hade dock några invändningar.

Värmeskydd med många bra egenskaper - och en del dåliga

Å ena sidan är Milk_shake Incredible Milk en härlig produkt när den väl hamnat i håret. Detta är en multiprodukt som inte bara skyddar mot värme och UV-strålar. Incredible Milk reparerar håret, fungerar utredande, ger glans, volym och fyllighet samt bevarar färgen på ett färgat hår. Håret blir mjukt och det blir helt klart lättare att borsta ut och testpanelen upplever att den verkligen för ett bra jobb som ett utredande balsamspray. Men å andra sidan är flaskan är långt från optimal för den tjocka produkten. Om man sprayar Milk_shake Incredible Milk i handen, ser man snabbt att detta är en tjock vätska. Pumpmunstycket är inte bästa kompis med denna konsistens. Istället för en finfördelad spray kommer produkten ut ojämnt och i rätt stora droppar. Den nästan plaskar på plats i håret.

Produkt som doftar lite väl starkt

Men det är inte bara den bristande spraymekaniken som våra testare reagerar på, det är även lukten. För visst luktar den gott av vanilj, men det är en väldigt stark lukt som gränsar på att vara lite kvalmig. I och för sig lättar doften relativt snabbt efter applicering, men den är ändå anmärkningsvärd stark och detta kommer falla långt från alla i smaken. Det är synd, för utöver dessa två reservationer är produkten i sig riktigt bra.

Milk_shake Incredible Milk

Vårdande egenskaper, gör håret lätt att reda ut
Väldigt stark doft av vanilj, spraymunstycket kan inte hantera konsistensen på produkten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Davines Liquid Spell

Värmeskydd som ger magiskt fint resultat och gör håret piggt och glansigt

Formula: Liquid to foam Förpackning: Pumpflaska utan drivgas Prisklass: Mellan

Davines Liquid Spell är en produkt för hår som är tunt och för hår som redan är skadat. Till skillnad från de flesta andra produkter med värmeskydd, så lovar inte Liquid Spell ett lent hår. Istället påstår sig värmeskyddet kunna ge ett fylligare svall, samtidigt som håret skyddas mot värme.

Vätska som blir till skum

Vätska, som förvandlas till ett skum när den pumpas ur flaskan, skulle man nästan kunna tro innehåller en liten dos magi precis som namnet viskar om. Man ser en tydlig skillnad efter att produkten applicerats i håret och man har påbörjat föningen. Tunt hår framstår med ens som mer kraftfullt, voluminöst och fylligare. Och är man van vid ett ledset och skadat hår kommer man bli nöjd med att det helt plötsligt ser avsevärt mycket piggare och starkare ut.

Gör håret fylligare

Liquid Spell innehåller en värmeaktiverad molekyl som stänger fjällskiktet på hårstrået och skyddar därför håret mot värmen som det utsätts för. Det ser inte bara fylligare ut, resultatet efter stylingen håller sig dessutom bättre, även om man väljer att utesluta andra hårprodukter. Det handlar naturligtvis inte om några trollkonster, men oavsett så blir håret magiskt fint med hjälp av Davines Liquid Spell.

Fylligt, glansigt och piggt resultat
Flaskan tar slut snabbt även vid rekommenderad dos
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

7. Björn Axén Heat Styling Protection

Väldoftande värmeskydd som fördelas fint i håret

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska i plast Prisklass: Mellan

Denna värmeskyddande spray från Björn Axén kommer i en smal plastflaska med pump. Flaskan må inte se mycket ut för världen, men den håller bra och pumpen ger oss inga problem vid användning, trots att den inte använder någon drivgas.

Finfördelat spray som inte tynger håret

Sprayen fördelas fint i håret och tynger inte ned. Detta beror så klart till stor del på formulan, men också på att det landar så fint i håret – inte något som alltid är givet med den här typen av spraymekanik. Björn Axén Heat Styling Protection doftar gott och fräscht – ungefär som på en frisersalong. Lukten försvinner visserligen ganska snabbt, något som dock kan vara en fördel då den inte tar över övriga dofter man använder.

Ingen utredande effekt

Vi upplever inte att detta värmeskydd har någon utredande effekt på trassligt hår, däremot känns resultatet efter användning av värmeverktyg lent och fint. Produkten skyddar håret från värme upp till 220 grader.

Stort plus i kanten för att detta värmeskydd inte bara skyddar vid styling av håret. Det innehåller faktiskt ett UV-skydd också, som är utvunnet ur solrosolja, vilket innebär att håret även får lite extra skydd ute i solen.

Tynger inte ned, fördelas fint, luktar gott
Ingen utredande effekt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

8. Björk Skydda

Stilrent förpackat värmeskydd som doftar gott och är miljövänligt förpackad

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska i plast Prisklass: Mellan

Detta är ett värmeskydd för den miljömedvetna. Förpackningen, en stilren sprayflaska i rosa, är gjord av sockerrör och är helt nedbrytningsbar. Innehållet är fritt från parabener, sulfater och färgämnen.

Svårfördelad spray men god doft

Björk Skydda är ett väldoftande spray som kan appliceras i så väl fuktigt som torrt hår innan användning av värmeverktyg. Sprayen upplevs som ganska svår att fördela i håret – hålls flaskan för nära landar alldeles för mycket produkt på ett och samma ställe, hålls flaskan för långt bort har de fina dropparna från sprayen svårt att nå hela vägen fram. Detta leder till att produkten är knepig att få jämn och den blir därför inte heller särskilt dryg.

Ger skydd mot UV-strålning

Jämfört med andra värmeskydd lämnar inte Björk Skydda håret med samma glans eller mjukhet, men doften är fin och hänger sig kvar en bra stund. Fördelen med detta värmeskydd är att den även skyddar mot UV-strålning, och därmed fortsätter att göra nytta hela dagen och inte bara fram till dess att fönen stängs av. Dessutom är Björk Skydda helt vegansk, vilket känns extra bra att veta.

Miljövänlig, god doft
Svår att dosera, odryg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

9. Maria Nila Cream Heat Spray

Motverkar frizz och ger mjukt resultat

Formula: Kräm Förpackning: Sprayflaska Prisklass: Premium

Maria Nila marknadsför sitt värmeskydd som 100 % veganskt, något som verkligen ligger i tiden. Oavsett påverkan på djurriket så har värmeskyddet bra egenskaper för håret. Krämen är mjuk och ganska fet. Om den sprejas på icke borstat hår får man en trevlig hjälp att reda ut tovorna. Både skydd mot värme och frisskontroll utlovas - och det funkar verkligen. Under förning hålls håret enkelt slätt och med hjälp av en borste fås mycket bra resultat. Håret blir mjukt och med lyster men produkten tillför inte någon extra glans.

Instruktionerna anger att endast ett tunt lager ska sprejas över håret, en rekommendation värd att följa då det är lätt att överdosera. Krämen är dryg och tar man lite för mycket blir håret tungt och känns fett. Ett tips för att få lagom mängd och bara i topparna kan därför vara att speja först i handen och sedan fördela krämen i håret med fingrarna. Doften är mild och behaglig och efter föning doftar det nästan inte alls. Detta tillsammans med att Maria Nila Cream Heat Spray är drygt och ger lent resultat gör den trots priset till en bra produkt.

Drygt, mjukgörande, motverkar frizz, friskt resultat
Lätt att överdosera, ingen glans
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

10. GHD Heat Protect Spray

Mycket lätt att applicera i både vått och torrt hår

Formula: Sprej Förpackning: Sprayflaska Prisklass: Mellan

GHD Heat Protect Spray är mycket lätt med tunn formula. Sprejflaskan gör det enkelt att fördela produkten i ett tunt lager över håret. En härlig frisörinspirerad doft sprider sig och såväl doft som förpackning känns helt klart lyxig. Sprejen tillför dock inte mycket mjukgörande och är därför ingen hjälp för att reda ut tovor. Men inte heller under föning hjälper produkten till med att hålla stråna ifrån varandra. Tyvärr blir resultatet varken glansigt eller lent.

Efter föning är håret lätt och luftigt. Det märks i princip inte alls av att ett värmeskydd har applicerats. Detta gör att produkten passar bra om man har flera andra stylingprodukter som man vill använda och bara vill tillföra värmeskydd. Positivt är också att sprayen smidigt kan användas även för annan styling än föning. Många värmeskydd med fetare krämkonsistens kan vara svåra att ha i dagen efter dusch då man bara vill dra en plattång genom håret. Men för detta ändamål passar GHD Heat Protect Spray perfekt. Appliceringen är enkel även i torrt hår och utan att ge ett tungt intryck. Kanske inte den mest vårdande och uppbyggande men som bara förebyggande för slitning och skydd mot värme är GHD Heat Protect Spray ett mycket bra alternativ.

Lätt att applicera, bra i torrt hår, går kombinera med andra stylingprodukter
Ej mjukgörande, ej glansförstärkande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av värmeskydd har produkterna använts vid upprepade tillfällen och under olika förutsättningar. Varje produkt har testats med såväl hårfön som plattång och både i vått och torrt hår. Detta för att kunna avgöra produktens olika egenskaper. En bedömning har också gjorts av hur produkten påverkar håret dagen efter tvätt. Nedanstående parametrar har varit utgångspunkt för bedömningen.

Applicering: Är produkten lätt att applicera? Är den dryg eller behövs mycket? Går den ha i både vått och torrt hår?

Mjukgörande: Hur bra är produkten på att göra håret mjukt och lent? Håller den isär hårstråna under föning? Blir resultatet helt och friskt eller frissigt?

Glans och egenskaper: Ger produkten glans och lyster? Har värmeskyddet några övriga egenskaper och är den lätt att kombinera med andra produkter? Hur doftar produkten och hur länge håller doften i sig?

Omdömet är baserat på helhetsupplevelsen av produkten. Detta tillsammans med produktens pris har sedan varit utgångspunkt för att kunna avgöra prisvärde och sätta betyg.


Fler tester för ett snyggt stylat hår

Hårolja

Hårinpackning

Fler tester för håret

Locktång

Plattång

Torrschampo

Hårtork

Fem tips när du ska köpa värmeskydd

Att värmeverktyg sliter på håret är allmänt känt, men använder du ett värmeskydd? Precis som man kan ana av namnet, kan du med hjälp av ett värmeskydd minska slitaget på ditt hår vid värmestyling. Även om många nya värmeverktyg använder sig av lägre temperaturer, är all värmeexponering skadlig och ett värmeskydd kommer att hålla ditt hår i god form lite bättre till nästa klippning.

1. Välj en produkt som är multifunktionell

Det är lätt att känna sig överhopad av alla olika produkter som ska användas. Ta tillfället i akt att banta ned badrumshyllan en smula, genom att välja ett värmeskydd som är multifunktionellt. Ett värmeskydd kan nämligen göra så mycket mer än att bara skydda håret från värmestyling, det kan hjälpa till med flera andra områden också.

 • Trassel: Om du har problem med trassligt och tovigt hår, välj ett värmeskydd som även har en utredande effekt. Även om du inte ska föna eller locka håret, kan en produkt med utredande egenskaper vara praktiskt att använda när borsten fastnar i håret.
 • Stadga för frisyren: Vissa värmeskydd ger ingen stadga alls, men många tycker det är praktiskt när värmeskyddet har en viss stadgande effekt och därmed gör att frisyren håller bättre. Ibland behöver man ändå komplettera med hårspray eller liknande, men med ett värmeskydd med stadga kommer man en god bit på vägen.
 • Solskydd: Även håret kan behöva skydd mot solens UV-strålar och värmeskyddet är en bra produkt att kombinera detta med.
 • Leave-in treatment: Passa på att ge ditt hår en vårdande boost genom att välja ett värmeskydd som också agerar som en leave-in behandling. Eftersom många behandlingar blir extra effektiva när de värms, är naturligtvis värmeskyddet en bra produkt att ge extra vårdande ingredienser till.

2. Bestäm om du vill ha glans eller textur

Men vill inte alla ha ett glansigt hår, kanske du tänker nu? Ja, glans är det många som vill ha, men det finns också många som har nästan ett lite halt hår, som är svårt att styla av den anledningen. Har man ett glatt hår, är det troligtvis bättre att satsa på att värmeskydd som ger lite stadga eller textur, framför ett vars främsta egenskap är att få håret glänsande.

Produkter som ger textur, ger håret en strävare känsla. Generellt sett brukar en texturizing spray behövas för att nå en optimal effekt. Om du väljer ett värmeskydd med stadga, så kommer du en bit på vägen från det glatta håret.

3. Välj en formula du gillar

När man tänker på värmeskydd, går tankarna naturligt till en spray som appliceras i håret. Värmeskydd i sprayform är utan tvekan den vanligaste varianten, och kanske också den mest lättanvända. Man sprayar helt enkelt en slinga i taget innan man lockar den, eller i hela håret på en gång om man ska föna det.

Det finns även värmeskydd i mousseform. Dessa brukar kunna hjälpa till att skapa mer volym, främst när håret fönas. Det finns även krämer, lotions och serum med värmeskydd. Dessa brukar också vara lätta att applicera, särskilt serumvarianterna då de är lättare i konsistensen.

Men jämnast spridning och därmed bästa skydd, kommer du få med ett spray.

4. Välj ett värmeskydd med keratin

Vårt hår består huvudsakligen av keratin. Keratin är ett protein som skyddar epitelcellerna från skador och är därför en vanlig ingrediens i hårvårdsprodukter. Keratinet kommer att stärka ditt hår genom att hjälpa det låsa in fukten, vilket minskar risken för att hårstråna går sönder.

Att se till att värmeskyddet innehåller keratin är ett enkelt sätt att ge ditt hår lite extra kärlek, när du ändå ger det uppmärksamhet.

5. Silikoner i värmeskydd

Silikoner i värmeskyddet är vad som skyddar själva håret från värmen. Silikonerna lägger sig som en skyddande film på hårstrået, kapslar in det och skyddar det mot skada från värmepåverkan. De allra flesta värmeskydd innehåller silikoner av den anledningen, men det finns naturligtvis silikonfria värmeskydd också. Då använder man sig ofta av oljor av olika slag i stället, men bara oljor som har en hög rökpunkt – alltså oljor som klarar höga temperaturer, annars motverkar de sitt syfte som skydd mot värmen.

Lyko.se kan du läsa mer om värmeskydd och få fler användbara tips.


Att ha ett friskt och helt hår kan nog de flesta vara överens om är viktigt. Ändå så gör vi, ibland dagligen, sådant som skadar håret. Värmen från fönar, plattänger och stylingverktyg är nämligen något som sliter. Som tur är finns det massor av produkter som hjälper till att skydda håret och har vårdande effekter.

Värmeskydd appliceras ofta som första produkt efter tvätt och därefter kan det kombineras med andra stylingprodukter. Det finns också många produkter som har flera egenskaper där värmeskydd är en av dem. Exempelvis håroljor brukar innehålla skyddet. Även om produkterna oftast är tänkta att appliceras i fuktigt hår, exempelvis innan föning, så finns det vissa som även kan användas i torrt hår. Är man en person som inte tvättar håret varje dag men exempelvis använder plattång kan det alltså vara bra att välja en produkt som funkar även i torrt hår. Allt för att ge håret så mycket skydd som möjligt. Om ett värmeskydd appliceras i torrt hår är det dock viktigt att låta det torka in ordentligen innan man går loss med stylingverktygen. Annars blir det, som man brukar säga i USA, ”Spray and Bake” och håret kokas av värmen från de olika tängerna.

Förutom att dessa produkter skyddar mot värme så brukar de ha effekter som hjälper håret att torka snabbare så att inte föningen behöver pågå lika länge. De brukar också ha egenskaper som motverkar frissighet och ger håret lyster. När håret fönas så finns det en risk att det trasslar sig. Att reda ut trassligt hår sliter även det. Därför brukar värmeskydd ofta verka mjukgörande och se till att separera stråna för ett lent resultat.

Varför alls föna håret då kanske du tänker. Det borde ju vara bättre att låta det självtorka. Faktiskt så är det inte så. När hårstrået blir blött så expanderar det och blir mer poröst och lättare att skada. Därför är det bra att torka håret så fort det går. Svag värme på fönen och ett bra värmeskydd är således ett vinnande recept för ett friskare hår!

Utgångna produkter

0 5 4 1

Label.m Heat Protection Mist

En finfördelad spray som både skyddar och stöttar håret

Typ: Sprayflaska
Label3.m Heat Protection Mist

Att hitta ett värmeskydd som är praktiskt att applicera, torkar snabbt och samtidigt ger stadga, är svårare än vad man kan tro. Men Label.m Heat Protection Mist levererar faktiskt på alla punkter.

Produkten doseras som en fin mist

Ett vanligt problem då man applicerar ett spray i håret, är att doseringspipen inte gör sitt jobb riktigt så bra som man skulle kunna önska. Men Label.m är verkligen en mist i ordets rätta bemärkelse – sprayen fördelas riktigt fint vid applicering och man sliper helt det otyg som stora droppar brukar innebära. Att det är ett så fint mist, innebär också att detta är ett värmeskydd som torkar makalöst snabbt i håret. Detta får dubbla tummar upp av våra testare, då det underlättar enormt då håret ska fixas om morgonen.

Det här är ett värmeskydd som faktiskt också ger lite stadga, en trevlig bonus för den som inte orkar vräka på med ytterligare spray för att fixera frisyren. Visst, är det en avancerad frisyr du fixat, så kommer du behöva ett rejält hårspray som finish. Men för den som bara önskar lite stadga till sitt utfönade hår, så räcker Label.m riktigt bra.

Label M BiT

Finns att köpa online och hos frisören

Detta må inte vara ett märke som gemene hemmastylare har koll på, men om du sneglar hos din frisör kommer du troligen se både en och annan produkt från Label.m där. Du kommer därför heller inte hitta märket på närmsta Ica, men det är lätt att få tag på online.

Label.m Heat Protection Mist är ett fantastiskt värmeskydd, som dessutom skyddar mot UV-strålning. Det enda som inte faller testpanelen helt i smaken är doften, som helt enkelt upplevs som lite väl dominant. Med bortsett från lukten, är detta en vinnande produkt för stylingstunden.

Upplevs skydda bra, en finfördelad mist, dryg
Något för dominant lukt
0 5 4.5 1

REF. Leave in Treatment

En multifunktionell kur med både värmeskydd och fuktboost

Formula: Kräm Förpackning: Pumpflaska i plast Prisklass: Mellan
REF. Leave in Treatment

Har du tort hår som törstar efter fukt? Då är REF. Leave in Treatment ett riktigt bra alternativ när du sneglar efter ett nytt värmeskydd för ditt hår.

REF. Leave in Treatment är en hårkur och värmeskydd i ett. Detta innebär att produkten inte bara skyddar mot temperaturen under värmestyling, den tillför dessutom fukt. Denna kombination resulterar i ett mjukt hår utan friss.

Lättanvänd pumpflaska

Detta är en kräm som kommer i en praktisk pumpflaska. Beroende på hur långt och tjockt hår man har, kan mängden som behövs variera. Men för ett axellångt hår, har två till tre pump räckt alldeles utmärkt. Krämen fördelas i håret innan värmeverktyget ska användas, medan det fortfarande är fuktigt. Den har dessutom en utredande effekt, vilket innebär att det blir lättare att kamma ut eventuellt trassel.

Gör håret glansigt och lent

Formulan är lätt och håret känns inte nedtyngt alls. Efter användning blir håret lent och ser glansigare ut än när man inte använder krämen. Faktum är att denna kur är så trevlig, att man gärna applicerar ett pump eller två, även om man inte ska använda något värmeredskap.

Detta är en multifunktionell produkt som doftar fräscht och känns vårdande, vilket gör att man ofta sträcker sig efter den när håret behöver en liten boost. Och även när det inte behövs. Ett trevligt komplement till hårvården, helt enkelt.

Utredande, doftar gott, naturligt UV-skydd, bra förpackning
Inget negativt som sticker ut
0 5 4.5 1

Bangerhead Professional Protect My Hair

Prisvärt och mjukgörande värmeskydd som ger lyster

Formula: Sprej Förpackning: Sprejflaska Prisklass: Budget
Bangerhead Professional Protect My Hair 1

Bangerhead Professional Protect My Hair har en mycket lätt formula men lyckas ändå med konststycket att verka mjukgörande på håret. Att föna håret går smidigt och det trasslar sig inte alls. Det blir inte heller frissigt. Även om värmeskyddet har en lenande och utredande effekt så blir håret varken tungt eller känns fett. Effekt är lika god både samma dag såväl som dagen efter dusch. Efter föning får håret lyster och ser friskt ut. För ett mycket torrt eller skadat hår är denna produkt fortfarande inte helt tillräcklig. Däremot är den bra för ett normalslitet hår. 

Produkten kommer i en sprejflaska, vilket skulle kunna möjliggöra för smidig applicering. Men tyvärr så är duschen ganska bred och det är lite svårt att få sprejen bara där man vill ha den. Som tur är gör det inte så mycket med tanke på den lätta konsistensen. Den milda doften på produkten lägger sig snabbt efter föning vilket gör att den är behaglig att ha i håret. Det finns helt enkelt inte mycket negativt med Bangerhead Professional Protect My Hair. Dess positiva egenskaper tillsammans med dess mycket rimliga pris gör att Bangerhead Professional Protect My Hair förtjänar alla lovord produkten kan få.

Bra konsistens, mjukgörande, lystergivande, prisvärd
Dålig sprejflaska
0 5 4.5 1

Redken Frizz Dismiss Smooth Force FPF 20

Enkel att applicera och motverkar effektivt frissighet

Formula: Sprej Förpackning: Sprejflaska
Redken Frizz Dismiss Smooth Force FPF 20

En mjukgörande och lystergivande produkt levereras från Redken i värmeskyddet Frizz Dismiss. Konsistensen är relativt tunn, mellan vätska och kräm, och sprejas ut över håret. Trots dess lätta formula så verkar den lenande och vårdande. Hjälp att reda ut blött hår ges inte nämnvärt. Bäst är därför att borsta håret först och sedan spreja i produkten för att kontrollerat kunna få den där man vill ha den.

Produkten är till för att motverka frissigt hår och detta gör den på ett mycket bra sätt. Eftersom den är tunn och sprejas ut så går det också få ett tunt lager närmare rötterna utan att håret blir fett. Något som kan vara svårt med liknande produkter i format av en kräm. Frissigheten håller sig borta även under själva föningen. Visst behöver man dra en borste genom håret efteråt men håret blir inte trassligt. En viss risk finns för att man råkar överdosera produkten, vilket ger ett tungt intryck. Endast ett mycket tunt lager räcker. Doften på sprayen är god men mild, vilket innebär att den kan användas tillsammans med andra produkter. Något som behövs då den inte ger någon struktur till håret. Redken Frizz Dismiss Smooth Force FPF 20 är en bra grund som ger ett skydd mot värme men också tillför extra glans och lyster.

Mjukgörande, motverkar frissighet, enkel att applicera, hjälper under föning
Lätt att överdosera
0 5 4 1

hh simonsen Heatspray Protection

Väldoftande värmeskydd som effektivt eliminerar friss och gör håret lent

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska utan drivgas Prisklass: Mellan
hh simonsen Heatspray Protection

Heatspray Protection från hh simonsen är glansigt hår på flaska, vilket delvis beror på att detta är ett värmeskydd som har kombinerats med hårolja. Sprayet kan användas i fuktigt hår inför användning av hårtork, och direkt på torrt hår för att förbereda och skydda håret från värmen av stylingverktyg. Den skyddar håret upp till 230 grader, vilket är ungefär så varma som de mest slitsamma värmeverktygen blir.
Arganoljan i produkten gör håret glansigt och mjukt och även om det inte är en utredande spray, så upplever man ändå att håret blir lite lättare att kamma ut. Luktar man direkt i flaskan känns doften nära på överväldigande, men väl på plats i håret så dämpas intensiteten och utgör absolut inget problem om man inte är känslig för dofter. Snarare luktar håret gott hela dagen och det är svårt att inte dra upp en hårslinga under näsan för att känna hur smarrigt doft man utsänder.
Flaskan är lite småtråkig och kommer sannolikt inte bli kronjuvelen på badrumshyllan, men doften när hh simonsen Heatspray Protection väl har landat i håret påminner om lyxig hårsalong och innehållet lever upp till det som utlovats.

Gör håret lent och eliminerar friss effektivt, luktar gott.
För doftkänsliga kan den lukta lite väl mycket, tråkig flaska.
0 5 3.5 1

Joico Ironclad Thermal

Prisvärt värmeskydd som ger ett naturligt resultat och luktar gott

Formula: Flytande Förpackning: Sprayflaska med drivgas Prisklass: Budget
Joico Ironclad Thermal

Joico är ett märke som ofta flyger under folks radar, vilket är synd för här finns många godbitar att testa. Ironclad är en av dem. Detta värmeskydd, som är avsett att användas i torrt hår i samband med styling, kommer i en rejält tilltagen sprayflaska. Produkten luktar oerhört gott och det är lockande att använda den inte bara i håret utan även som rumsdoft.

Ger väldigt lite stadga men mjukt hår

Det är lätt att inbilliga sig att Ironclad är en stylingprodukt, eftersom att flaskan liknar många hårspraysflaskor. Men detta är en produkt som bara ger lägsta graden av stadga samtidigt som det skyddar ditt hår. Den stora fördelen är att man helt slipper den knastriga ytan som sprayer med större stylingstadga brukar ge håret Ironclad ger ett mjukt och följsamt resultat, med en god dos glans. Den härliga doften försvinner under dagen, men håret håller sig fortsatt mjukt.

Letar man efter ett värmeskydd att i huvudsak använda som just värmeskydd, är Joico Ironclad ett bra alternativ, särskilt om man är ute efter ett mjukt och naturligt resultat.

Billig, luktar gott, ger ett naturligt resultat.
Bara till för torrt hår, inte särskilt multifunktionell
0 5 3.5 1

Lóreal Professionnel Absolut Repair Lipidium Thermo Repair

Mycket vårdande som ger mjukt resultat

Formula: Kräm Förpackning: Tub
Loreal Professionnel Absolute Repair Lipidium Thermo Repair

Lipidium Thermo Repair är en produkt i L’oreals serie Absolute Repair som är till för att vårda och bygga upp skadat hår. Detta märks då hårtopparna helt klart känns helare efter att den milt doftande krämen har applicerats. Efter föning blir håret mjukt och glansigt. Konsistensen på krämen är dock mycket fet, vilket gör den lite svår att applicera. Dels för att produkten har svårt för att absorberas av hårstråna och dels för att den kräver mycket jobb för att fördela jämnt över håret. Extra svårt att fördela blir det i oborstat hår. Rekommendationen blir därför att borsta håret först och därefter ha i krämen. Därmed går det inte att använda detta värmeskydd som mjukgörande hjälp för att lättare reda ut ett trassligt hår.

Efter föningen, som går snabbt och utan att håret blir frissigt, så försvinner den feta känslan. Karaktären på krämen ändras alltså helt vid uppvärmning och det torra håret känns varken tungt eller ser fett ut. Doften är god men mild, vilket är positivt för känsliga användare.  Som med de flesta värmeskydd tillför inte produkten struktur till håret utan kan behöva kombineras med andra stylingprodukter. L’oreal Professionnel Absolut Repair Lipidium Thermo Repair ger mycket vård och lever upp till sitt pris.

Mild doft, vårdande, mjukgör, ger glans
Fet konsistens, något svår att fördela
0 5 3 1
Formula: Sprej Förpackning: Sprejflaska
Matrix Style Link Buffer Thermal Spray

Om man är ute efter ett värmeskydd som kan kombineras med andra produkter så är Style Link Buffer Thermal Spray en passande produkt. Konsistensen är mitt emellan kräm och sprej, vilket gör att värmeskyddet ger viss vård trots en formula så lätt att den kan sprejas ut över håret. Eftersom den inte tillför struktur så är detta smidigt. Doften är relativt mild, så även fast den dröjer sig kvar efter applicering så kan denna spray kombineras med andra dofter.

Hjälp att reda ut håret ges inte av detta värmeskydd, så det bästa är att borsta håret innan applicering. Tyvärr hjälper sprayen inte heller till speciellt mycket med att hålla stråna isär vid föning. Mot frissighet funkar den bra men produkten ger varken glans eller lyster. För den som behöver lite extra vård för att få topparna att se friska ut är en mer vårdande produkt således att rekommendera. Positivt är dock att den tunna formulan gör det enkelt att få rätt mängd och det är låg risk för att man ska råka överdosera. Värmeskyddet lyckas väl med att balansera så att håret varken blir tungt eller fett utan det hålls luftigt och fräscht både första dagen och dagen efter dusch. Så är det främst skydd mot värme som är syftet, och inte vård, så är Matrix Style Link Buffer Thermal Spray en prisvärd produkt som räcker länge.

Bra konsistens, dryg, motverkar friss
Ej mjukgörande, trasslar under föning

Vanliga frågor om värmeskydd

Vilket värmeskydd är bäst?

I vårt test av värmeskydd har vi låtit 14 olika produkter låtit visa vad de går för. Vi utnämner Revlon Uniq One All in One Hair Treatment till bäst i test. Inte nog med att detta är ett plånboksvänligt värmeskydd, det gör även så mycket mer än att bara skydda håret från värme. Det reder även ut trassel, ger fint med glans, gör håret mjukt och har en god men diskret doft.

Varför ska man använda ett värmeskydd till håret?

Varje gång du utsätter ditt hår för värme genom att föna, använda plattång eller locktång, skadas ditt hår. Om man använder ett värmeskydd, tar man udden av värmepåverkan. Ett värmeskydd brukar dessutom ha ytterligare egenskaper – det kan till exempel ge ditt hår extra glans, verka utredande eller ge det välbehövd näring.

Hur fungerar ett värmeskydd?

Ett värmeskydd lägger sig som en skyddande hinna om hårstrået. Denna hinna gör att värmen inte får direktkontakt med hårfiberytan. Värmeverktyg till håret kommer snabbt upp i riktigt höga temepraturer – inte sällan över 200 grader. Dessa temperaturer sliter snabbt på håret, men med hjälp av ett värmeskydd kommer håret att stå emot värmepåverkan mycket bättre.

Hur använder man ett värmeskydd i håret?

Ett värmeskydd kan ha olika formuleringar: spray, kräm och olja. Det bästa är att applicera produkten i handdukstorkat hår. Läs instruktionerna till produkten – vissa rekommenderar att du applicerar i hela håret på en gång, medan andra ska appliceras allt eftersom du stylar håret. Tänk på att, även om du använder ett värmeskydd, försöka ha en så låg värme som möjligt på ditt värmeverktyg.

När ska jag använda värmeskydd?

Använd värmeskydd varje gång du använder ett värmeverktyg i håret – oavsett om det är en snabb torkning eller om det är en lång session inför en riktig galastyling av ditt hår. Applicera det i handdukstorrt hår och låt det gärna hinna sätta sig lite, så inte produkten dunstar bort vid tillförsel av värme. Den ånga som ibland syns när man använder en platt- eller locktång, är fukt som dunstar och det råder lite delade meningar huruvida värmeskyddet också kan dunsta – så låt det gärna torka lite först.