Bodylotion: 10 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Juni 2023

Är du på jakt efter en effektiv body lotion? Vi har testat ett brett urval av body lotions, body butters och ett par kroppsoljor, från bland andra The Body Shop, La Roche-Posay och EVY. För att en body lotion ska kunna utses till bäst i test måste den vara enkel att applicera, absorberas relativt snabbt och lämna en behaglig känsla på kroppen.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Bodylotion

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Hudkrämerna i testet har använts av konsumenter med en tendens till torr hud. Flera av krämerna har även testats av personer med väldigt torr hud och atopiska eksem. Produkterna i detta test har använts under både vinter och sommar.

Användning: Hur är krämen eller lotionen att applicera och hur behaglig är den på huden? Är förpackningen enkel att använda och håller den bra över tid? Hur lång tid räcker en förpackning.

Kladd: Absorberas lotionen snabbt och enkelt, eller kräver den lite mer jobb? Hur känns huden direkt efter användning – kladdig eller återfuktad?

Omdömet baseras på den samlande upplevelsen och resultatet av respektive. Detta har sedan vägts mot priset på krämen och ett betyg har därefter satts.


Fler tester för en glad hud

Läppbalsam

Fler tester för din hud

Solkräm

Ögonkräm

Handkräm

0 5 5 1

1. Eucerin AtoControl Body Care Lotion BÄST I TEST BODYLOTION

En bodylotion som passar även den med känslig hud

Formula: Lotion Prisklass: Mellan Oparfymerad: Ja

Det må hända, att denna gedigna återfuktare för kroppen aldrig kommer vinna pris för tjusigaste flaska. Men vad gör det, när innehållet är som en dröm.

Eucerin AtoControl Body Care Lotion är en riktig fuktbomb, som inte bara väldigt effektivt lyckas pressa in fukt i en torr hud. Den stillar även klåda och verkar lugnande på en irriterad kroppskostym.

Smidig pump som gör doseringen lätt

Men sin praktiska pumpförpackning, är det lätt att dosera rätt och det blir sällan onödigt spill. Huden fullkomligen suger upp denna svala lotion, som Eucerin själva kallar för en vatten-i-olja-emulsion. Krämen innehåller lugnande Licochalcone A, vilket är en antioxidant och en antiinflammatorisk ingrediens som hjälper till att minska rodnader och lugnar lättare inflammationer i huden.

Kräm som fungerar bra även för atopiker

Eucerins AtoControl-serie är särskilt framtagen för personer med atopisk hud och kan faktiskt användas på barn redan från tre månaders ålder. Vi har låtit ett barn med atopisk dermatit testa produkten, och trots att barnet ofta tycker krämer svider, så fick denna faktiskt tumme upp från vår kritiske lille testperson. Även de vuxna i testpanelen var mycket förtjusta i den lugnande känslan och den omedelbart återfuktade huden.

Det här är en produkt som aldrig riskerar att bli en hyllvärmare. Tvärtom sträcker man sig efter den gång på gång – och det bästa av allt: den passar verkligen hela familjen då den är både mild och parfymfri.

Eucerin Ato Control

Effektiv återfuktare, lugnar irriterad hud, funkar på hela familjen
Inga minus
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. CeraVe Moisturising Lotion BÄSTA BUDGETVAL BODYLOTION

En lätt och snäll hudlotion, som passar även den känsliga

Formula: Lotion Prisklass: Budget Oparfymerad: Nej

CeraVe är ett märke som gjort sig kända för sina effektiva och prisvärda produkter. CeraVe Moisturising Lotion är en bodylotion i nätt förpackning (473 ml) med doseringspump.

CeraVe Moisturising Lotion är en relativt lätt lotion för kroppen. Just på grund av den lite lättare konsistensen, går det faktiskt riktigt bra att använda denna lotion även i ansiktet. I produktbeskrivningen står det att CeraVe Moisturising Lotion ska ha en rik konsistens, men det håller inte testpanelen riktigt med om. Dock är den lätta konsistensen inte något negativt – det gör den istället snabbabsorberande och minskar kladdet.

CeraVe Moisturising Lotion

Passar normaltorr hud - men väldigt torr hud behöver mer

Detta är en hudlotion som ska passa torr till mycket torr hud. Testpanelen upplever däremot att den funkar som bäst på en normaltorr till torr hud. De allra torraste armarna behöver lite mer krut än vad man tycker att CeraVe Moisturising Lotion levererar. Med det sagt, är detta dock en bra lotion för de som inte är knastertorra.

Flaskan är smidig och det är lätt att dosera lagom mängd med hjälp av pumpen. Krämen är oparfymerad och kommer även passa bra för den känsliga eller barn som är torra. En klart prisvärd body lotion som är lättanvänd och man gärna återkommer till.

Bra förpackning, lätt konsistens, absorberas snabbt
För riktigt torr hud krävs lite mer kraft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Eucerin Aquaphor Spray

En kraftfullt återfuktande spray som rår på allt från torra fötter till röda böjveck

Formula: Spray Prisklass: Budget Oparfymerad: Ja

Kanske har du redan testat Eucerin Aquaphor som salva - en vaselinliknande kräm som gör under för allt från torra händer till atopisk hud som behöver ett barriärskydd. Eucerin Aquaphor Body Ointment Spray är i stort sett samma produkt, men med tunn konsistens och sprayflaska. Detta visar sig snabbt vara en synnerligen lyckad kombination.

Spray som kommer åt överallt

Eucerin Aquaphor Spray kommer i en sprayflaska som går att hålla åt precis vilket håll som helst. Det kanske låter självklart, men ur många sprayflaskor kommer ingen produkt om du håller den upp och ned.

Flaskan innehåller drivgas vilket gör att produkten lätt kommer ut och dessutom har en något kylande effekt. Det innebär dock också att du måste tänka till när produkten är slut och slänga förpackningen på rätt ställe på returstationen.

Skyddar barriären och återfuktar

Eucerin Aquaphor Body Ointment Spray bildar en skyddande barriär på huden och reparerar samtidigt torr och sprucken hud. Lindringen är omedelbart, klåda dämpas och det yttorra ersätts av lyster och avsevärt mindre irritation.

Test Eucerin Aquaphor Spray

Även på barn fungerar Eucerin Aquaphor Spray bra, men den kylande effekten kan upplevas lite obehaglig för en del. Spraya då i din hand först och applicera sedan som vanligt. Det ska dock sägas att den kylande effekten också har uppskattats av barn som drabbats av klåda - så det kan gå åt båda hållen.

Eucerin Aquaphor Spray räcker länge och passar hela kroppen (men spraya inte direkt i ansiktet). Den är en räddare i nöden om man har riktigt torr hud och fungerar sommar som vinter. Ett riktigt kap, som blir billig per användning på grund av dess dryga formula.

Återfuktar, skyddar barriären, kyler, lindrar klåda
Lite kladdig innan den absorberats
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 5 1

4. La Roche-Posay Lipikar Balm AP+

Hudkräm som passar även de mest känsliga hudar

Formula: Lotion Prisklass: Premium Oparfymerad: Ja

Lipikar är en balmliknande lotion som utan tvekan är oerhört lätt att smörja in sig med. Den har en lite glattare konsistens än en vanlig body lotion, vilket gör att det blir ett annat typ av glid vid applicering. Något som resulterar i en riktigt smidig användning.

Fransk apoteksbeauty ger lyxig känsla

Detta må inte vara en produkt som vrålar lyx på badrumshyllan. Men det är svårt att hitta en kräm som ger din hud samma lyxbehandling som denna gör. Framtagen i samråd med dermatologer är den så mild att den faktiskt går alldeles utmärkt att använda till och med på spädbarn.
På känslig eksemhud är den en riktigt drömupplevelse. Det svider inte alls på det sätt som många andra milda krämer kan göra på en irriterad och trasig hud. Huden känns omedelbart lugnare och redan efter några dagars användning, märks stor skillnad på yttorrheten.

bodylotion larocheposay lipikar

Mild och härlig på huden

Det är inte många body lotions som bockar av så många önskemål på en och samma gång: mild, läkande och lätt att använda – med ett resultat som verkligen gör skäl för uttrycket ”len som en bebisrumpa”. Detta gör La Roche-Posay Lipikar Balm AP+ till en solklar favorit för alla torrisar.

Otroligt mild men samtidigt effektiv. Lätt att använda.
Bara den större förpackningen har pump
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

5. Miniderm

Hudkrämen som funkar bra för hela familjen

Formula: Lotion Prisklass: Budget Oparfymerad: Ja

Miniderm är stapelvara för många småbarnsföräldrar som tampas med att hålla sina småttingars torra hud under kontroll. Denna kräm, som går att köpa både med och utan recept, består till tjugo procent av glycerol. Glycerol är en fuktbindare som har som har vattenbindande egenskaper, vilket effektivt hjälper till att återfukta och normalisera en torr hud.

Lättanvänd och mild lotion

Detta är en lättdoserad lotion, oavsett om man köper den i tub eller den stora förpackningen med pump. Krämen arbetas enkelt in i huden och lämnar minimalt med klet – det är som att huden ivrigt dricker upp varenda droppe. Resultatet blir en hud som på en gång känns lindrad och snabbt verkar mindre yttorr. I detta test blir det också tydligt varför det är en populär produkt hos så många föräldrar. I och med lättheten i att applicera den så går det faktiskt smidigt att smörja barn som försöker slingra sig. Plus att den är mild, naturligtvis.

En kräm förknippad med småbarnsåren

Även om de flesta associerar denna apotekslotion med barn, så fungerar den naturligtvis alldeles utmärkt på alla, oavsett ålder. För det spelar faktiskt ingen roll hur gammal man är, en välmående hud är alla väl förunnat.

Oparfymerad, mild och rejält återfuktande. Enkel att applicera.
Inga nackdelar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Cetaphil PRO Restoraderm Skin Restoring Body Moisturizer

Effektivt återfuktande hudkräm för den som vill återfukta på lätt sätt

Formula: Lotion Prisklass: Budget Oparfymerad: Ja

Att man aldrig ska döma en bok utifrån dess framsida är ett vedertaget begrepp. Kanske är det dags att vi även myntar: döm aldrig en skönhetsprodukt utifrån dess förpackning? Det är nämligen inte alls ovanligt att man väljer bort en produkt för att flaskan ser billig ut. Cetaphil PRO Restoraderm Skin Restoring Body Moisturize är en sådan body lotion som lätt skulle kunna ratas på grund av förpackningens trista utseende. Men under denna pump gömmer sig en storslagen kräm för hud som är törstig.

Bevisad återfuktande och lugnande effekt

Detta är en body lotion som är kliniskt bevisad att återfukta och lugna mycket torr, kliande och känslig hud. Vi kan konstatera att detta inte bara stämmer i kliniska tester. Även utanför laboratoriet verkar den effektivt mot hud som skriker efter fukt. Detta är en body lotion som innehåller flera olika sorters återfuktare, bland annat hyaluronsyra som alltid är en effektiv kombatant i kriget mot torr hud. Även fuktsoldater som niacinamid, ceramid och allantoin återfinns på ingredienslistan.

Tråkig men bra förpackning

Cetaphil PRO Restoraderm Skin Restoring Body Moisturize kommer i en smidig pumpflaska som inte är snygg ens om man kisar. Men innehållet är värt mer än vad en snygg flaska är. Dessutom absorberas hudkrämen snabbt och enkelt av huden. Låt inte första intrycket hindra dig, förundras istället över denna allt annat än ordinära body lotion.

Effektiv, återfuktande och praktisk pumpflaska.
Fasansfullt tråkig förpackning.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

7. Maria Åkerberg Royal Body Cream

Ekologisk och lyxig hudkräm för den som gillar hemmaspa

Formula: Lotion Prisklass: Premium Oparfymerad: Nej

Maria Åkerberg Royal Body Cream är i det närmaste en spaupplevelse på flaska. Kort sagt är det en body lotion som gör en varm i magen av lycka vid användning. Perfekt att ha väntandes på en hylla bredvid duschen, med dess löften om en rik och lyxig doft av neroli och patchouli.

Lyxigt krämig lotion som absorberas snabbt

Detta är en lotion som är så pass krämig att den känns näst intill fluffig, samtidigt som den är flytande nog att kunna arbetas in snabbt. Huden blir mjuk, känns återfuktad och slutar klia på det där sättet som hud kan klia vid tider av väderomslag. Royal Body Cream ska verka uppstramande, vilket är svårt att mäta på egen hand. Men nog känns huden väsentligt piggare då man smörjt in sig.

Doften är en vattendelare

Patchouli är dock inte nödvändigtvis är en lukt som alla uppskattar. Antingen tycker man den är härlig och luktar spa (förvånande många spaprodukter verkar doftsatta med just patchouli). Eller så tycker man att den luktar hippie á la 1968. Royal Body Cream doftar inte överväldigande starkt, men den luktar tydligt och lukten hänger med genom dagen. Vilket (om man gillar patchouli) gör att den känns extra exklusiv.

Detta är en svensktillverkad och ekologisk body lotion, något som känns viktigt. Alla bäckar små mot en gladare jord spelar roll. Och med Maria Åkerberg Royal Body Cream kan man dofta gott samtidigt som man har gjort ett mer hållbart val i skönhetsdjungeln.

Lyxig och mjukgörande, luktar otroligt gott, ekologisk.
Dyr, gillar man inte patchouli bör man testa något annat
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Clarins Moisture-Rich Body Lotion

En bodylotion för den som gillar att sätta flärd på vardagen

Formula: Lotion Prisklass: Premium Oparfymerad: Nej

Egentligen är inte Clarins Moisture-Rich Body Lotion det absolut lyxigaste man kan köpa. Men jämfört med de många andra oparfymerade varianterna vi har testat, får vi ändå erkänna att det är något speciellt med en milt doftsatt kräm att smörja kroppen med.

Något skarp doft som dämpas snabbt

Clarins är en lättabsorberad lotion för kroppen med en till en början lite stickande doft. Men ger man krämen bara någon minut att sätta sig, så mattas lukten av. Några argumenterar att lukten påminner lite om, ja, farmor kanske. Och den liknelsen är nog inte helt orimlig att göra. Clarins är ett märke med anor och det är många i det äldre ålderssegmentet som varit fans av Clarins i många år. Och med all rätt – Clarins levererar nämligen pålitliga och effektiva produkter. Det gäller även Clarins Moisture-Rich Body Lotion.

Lämnar huden smidig och återfuktad

Efter man smörjt in sig med denna bodylotion, känns huden smidig och väldoftande. Lukten drar åt det lite tvåliga hållet, och det är en känsla av fräschör som håller i sig i flera timmar utan att kännas övermäktig.

Personer med eksem ska naturligtvis undvika denna och i stället satsa på en parfymfri lotion. Men vill man ha något som känns lite lyxigt med en diskret doftsättning, då känns Clarins Moisture-Rich Body Lotion som ett säkert kort.

Absorberas snabbt, gör huden mjuk, doftar gott
Relativt dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

9. Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream

En kräm som passar den som inte är doftkänslig

Formula: Body butter

Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream är en kräm som bäst beskrivs som ett kraftigt doftsatt body butter.

God återfuktning med lång effekt

I och för sig så bjuder Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream på riktigt bra återfuktning av huden. Den rika krämen absorberas relativt snabbt med tanke på hur fet den ändå upplevs. Huden känns dessutom mjuk och följsam i många timmar efter appliceringen. Men, för det finns ett men; och det är ett stort sådant.

Doft som tar över allt

Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream är så kraftigt parfymerat att hela familjen rynkar på näsan när en av testdeltagarna möter dem efter insmörjning. Det är inte helt ovanligt att en kräm luktar mycket direkt efter användning, men ofta mattas doften av relativt snabbt. Så är inte fallet med Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream. Detta är en doft som hänger kvar, timme ut och timme in. Att det dessutom är en ganska tung doft, gör den snudd på huvudvärksinducerande.

Trots att produkten i sig är bra, går det inte att se mellan fingrarna när det kommer till den överväldigande doften. Den hänger med över natten och in på dagen därpå. När man sedan tror att man gjort den sig kvitt efter en dusch, då inser man att även jackan luktar.

Återfuktar bra, lämnar huden mjuk och följsam
Luktar fruktansvärt starkt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

10. Nivea Creme

En nostaglitripp för den som behöver rejäl återfuktning

Formula: Kräm

Nivea Creme med sin blåa plåtburk, bär med sig en förnimmelse av svunna tider. Detta var en produkt som flitigt användes av tonåringar under tidigt 90-tal för att återfukta nariga läppar, och doften är för många ett doftminne utan dess like.

Klassisk kräm som vunnit nya användare

I en dokumentär på SVT under 2021, testade man olika hudvårdsprodukter. Som placebo användes just Nivea Creme, och gick vinnande ur matchen om bästa återfuktning. I det fallet användes den som ansiktskräm. Men även om vi har testat att använda den i ansiktet, så har vårt främsta fokus legat på kroppen i övrigt. Det är nämligen som en kroppskräm panelen upplever att den gör sig bäst.

Plåtburken är måhända inte den mest praktiska, men å andra sidan går den att diska ur och använda till andra saker när produkten är slut. Krämen är rejält tjock och ordentligt fet.

Rejält återfuktande men också kladdig

Det råder ingen tvekan om att Nivea Creme bjuder på rejäl återfuktning av huden. Men vill man använda Nivea Creme för att råda bot på torr hud i ansiktet, gör man det allra bäst om natten. Detta är nämligen en produkt som är så pass tjock att det tar tid för huden att absorbera den. Att använda den under smink bjuder därför på en utmaning.

Om man använder den, som vi främst har gjort, som en återfuktade kroppskräm får man en riktig fuktbomb för nästan inga pengar alls. Naturligtvis tar krämen tid på sig att absorberas även på resten av kroppen, varför testpanelen upplevde att den var bäst att använda om kvällen för hela kroppen. På morgonen var det däremot mer praktiskt att använda den mer som en punkbehandling.

Intensivkur för torra fötter

Medan många glatt smörjer ansikte och ben med Nivea Creme, testade vår panel även att smörja torra fötter med den. Ett rejält lager innan läggdags och på med ett par bomullsstrumpor som packade in, och man vaknar med lena och mjuka fötter.
På det stora hela är detta onekligen en mycket prisvärd och effektiv återfuktade. Men att den är så kladdig och tar så lång tid på sig att absorberas, gör det ändå till en produkt som man främst kommer använda om kvällen.

Billig, återfuktar effektivt, luktar gott
Tar lång tid att absorbera, kladdig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Hudkrämerna i testet har använts av konsumenter med en tendens till torr hud. Flera av krämerna har även testats av personer med väldigt torr hud och atopiska eksem. Produkterna i detta test har använts under både vinter och sommar.

Användning: Hur är krämen eller lotionen att applicera och hur behaglig är den på huden? Är förpackningen enkel att använda och håller den bra över tid? Hur lång tid räcker en förpackning.

Kladd: Absorberas lotionen snabbt och enkelt, eller kräver den lite mer jobb? Hur känns huden direkt efter användning – kladdig eller återfuktad?

Omdömet baseras på den samlande upplevelsen och resultatet av respektive. Detta har sedan vägts mot priset på krämen och ett betyg har därefter satts.


Fler tester för en glad hud

Läppbalsam

Fler tester för din hud

Solkräm

Ögonkräm

Handkräm

Fem saker att tänka på när du ska köpa body lotion

På pappret känns det som den mest lättköpta produkten på hudvårdshyllan – hur svårt kan det vara att köpa en body lotion? Men utbudet är oändligt. Beroende på vilken hudtyp du har och om det finns allergier att ta ställning till, är valet lättare sagt än gjort. I alla fall om man inte vill välja helt i blindo.

1. Doft eller inte – det är frågan

Den första saken du bör fundera över är om du vill att din body lotion ska vara parfymerad. Det är naturligtvis härligt med en body lotion som luktar gott, men det finns några anledningar till att välja en som är doftfri.

 • Eksem och väldigt torr hud brukar inte uppskatta parfym. Om du lider av en riktigt torr hud eller eksem, vet du säkert redan att doftsatt kroppsvård är ett no-no. Doftsatta body lotions kan både trigga nya eksem och förvärra nuvarande eksem. Dessutom kan parfym svida rejält på en torr och irriterad hud.
 • Allergier kommer inte sällan hand i hand med en viss överkänslighet mot parfymerade produkter. Är man exempelvis mitt uppe i en period med jobbig pollenallergi, kan parfymerade produkter få näsan att klia extra.
 • Parfymen får konkurrens om du dessutom smörjer dig med en body lotion som är parfymerad.

2. Håll koll på ingredienserna

Det är omöjligt att lära sig allt om alla ingredienser som står med i en produkts INCI (innehållsförteckningen kallas för INCI på skönhetsprodukter), men lite grundkunskap är det bra att ha när man försöker avgöra hur pass återfuktande en produkt verkligen är.

 • Vatten (aqua) är huvudingrediensen i vattenbaserade krämer för kroppen. Vattenbaserade produkter är lätta att applicera då de absorberas snabbt, men generellt sett måste man också applicera dem lite mer ofta än en fetare kräm.
 • Oljor av olika slag är bra på att låsa in fukten i huden. Passar extra bra om man har väldigt torr hud eller under vinterhalvåret då kylan gör att fukt dunstar från huden, om man inte skapar en barriär.
 • Smör är bra för att dels låsa in fukten, dels för att de snabbt brukar råda bot på den yttorra huden som flagnat eller krackelerat (tänk krokodilhud). Smör i hudvårdsprodukter, kommer främst från växtriket: kokossmör, mangosmör, sheasmör.
 • Andra bra och återfuktande ingredienser att leta efter är: glycerin, propylene glycol, urea, hyaluronsyra och ceramider

3. Lotions, butters, krämer – att hitta rätt typ av body lotion.

Vad man helst vill smörja kroppen med är naturligtvis en smaksak. Men man kan även låta huden styra valet. Har man en hud som inte är särskilt torr men ändå gärna vill ha lite fukt, är en body lotion perfekt. Bodylotions har en lättare konsistens och absorberas snabbt.

Body butters innehåller ofta smör, och precis som vi nämnde ovan är smör bra på att snabbt ta hand om en yttorr hud och samtidigt låsa in fukten i huden. Body butter passar därför bra om du har en hud som känns och ser torr ut. Dessa är tjocka i konsistensen, och tar lite tid att arbeta in i huden.

Krämer har ofta en högre fetthalt och ingredienser som både återfuktar och lägger sig som en skyddande hinna på huden. De skyddar barriären genom att förhindra att fukten dunstar. De brukar även vara väl anpassade för en hud som är extremt torr eller lider av eksem.

4. Välj en förpackning som är praktisk

Förpackningen kommer delvis styras av vilken typ av produkt du väljer. Body butters kommer exempelvis nästan uteslutande i burkar. Detta beror på att konsistensen är så tjock att de skulle vara svåra eller nästan omöjliga att klämma ur en flaska eller få upp i en pump.

Krämer och body lotions, kommer generellt sett i någon form av flaska. Om du tycker det är jobbigt att dosera en body lotion, vill vi rekommendera att du köper en förpackning med pump. Pumpen gör doseringsjobbet åt dig. Ska du smörja ett barn som slingrar sig, kommer en flaska med pump vara till stor hjälp, då det räcker med ett enhandsgrepp för att dosera krämen. En pump ökar ofta hållbarheten på en produkt också, eftersom mindre luft och bakterier kommer in i förpackningen.

5. Storleken har betydelse

Det är lätt att köpa en storförpackning av en kroppsprodukt när man ser en bra deal. Men stanna upp, ta ett steg tillbaka och fundera på om du verkligen kommer hinna använda upp en förpackning på 750 ml innan produkten blir gammal. Även om du köper en body lotion med pump och därmed ökar hållbarheten, så är det trist när en produkt aldrig tar slut och till slut skär sig för att man inte hann använda den i tid.

En body lotion håller mellan 9-18 månader, beroende på typ av förpackning. Body butter, som nästan alltid kommer i en burk, håller kortare tid än en body lotion med pump.


Oavsett tid på året så kan huden vara i behov av extra fukt. Kanske känner du hur huden stramar efter långa stunder på stranden? Eller känns den lite sur och nästan för trång under smällkalla vintern? Kanske är det så att den dessutom kliar? Tittar du närmare kanske du rent utav anar ett reptilmönster i huden? Då är det dags att plocka fram det tunga artilleriet och smörja in dig.

Att hålla huden återfuktad är troligtvis det lättaste man kan ägna sig åt i skönhetsvård. Klä av dig, smörj, låt absorbera – klart! För vissa räcker det att smörja sig innan läggdags. Andra behöver tillföra mer fukt till huden och smörjer morgon och kväll. Oavsett vad du vill och behöver så har vi testat återfuktande kroppssmörj som kommer uppfylla alla dina önskningar om en len och mjuk hud.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

EVY Daily Repair Mousse

Multifunktionell mousse med rolig skumformula för den med känslig hud

Formula: Mousse Prisklass: Medel
EVY DailyRepairMousse 1

Efter succén med Evys milda och effektiva solskydd, kommer här en återfuktande mousse som effektivt skyddar inte bara känslig hud, utan även hud med eksem och kontaktallergier. På samma sätt som Evys solskyddsprodukter, är detta ett skum som doseras ur samma typ av flaska som hårmousse kommer i.

Svårdoserad men väldigt vårdande formula

Samtidigt som moussen i sig är lätt att applicera och ger en skönt återfuktad hud på både kropp och i ansiktet, så är det svårare att dosera rätt med ett moussemunstycke än med en lotionprodukt. Munstycket gör att man lätt skjuter ut mer produkt än vad man egentligen behöver. Och det är svårt att på förhand uppskatta hur hårt man ska trycka för en lagom dos.

En drömprodukt för skadad hud

EVY Daily Repair Mousse är dock en riktigt drömprodukt för torr, skadad och ömtålig hud. Det märks tydligt att den är framtagen tillsammans med dermatologer. Inte ens de mest eksemdrabbade barnen opponerar sig mot att smörjas in med detta härliga skum. Att det är just ett skum hjälper naturligtvis när det kommer till motsträviga barn. Huden suger törstigt i sig molnen av Evy och kvar blir en mjuk känsla - helt befriad från kli, svid och kladd.

Fantastiskt fin på ömtålig hud, kul med en mousse
Lite bökig att dosera rätt
0 5 4 1

The Body Shop Shea Nourishing Body Butter

Klassiskt kroppssmör för den som vill ha rejäl återfuktning

Formula: Bodybutter Prisklass: Premium Oparfymerad: Nej
The Body Shop Body Butter

En riktigt klassiker när det kommer till body butters är The Body Shop Shea Nourishing Body Butter. Den rika och krämiga konsistensen med den mjuka doften av shea gör återfuktningsstunden härligt luxuös. När produkten väl absorberats av huden blir den mjuk och len med en kvarvarande mild lukt.

Kladdig men mycket återfuktande

Det ska dock inte stickas under stolen med att body butters inte är den mest smidiga produkten. På grund av deras tjocka och feta konsistens så kommer de nästan alltid i en burk med skruvlock. Något annat skulle knappast fungera för denna typ av kräm, men det gör inte burken smidigare att hantera. Smörjer man sig med ett kroppssmör så ska man också vara medveten om att det tar längre tid att arbeta in den här typen av produkt. Men resultatet är värt det.

Luktar smarrigt och känns lyxigt

För en lyxig stund i badrummet är The Body Shop Shea Nourishing Body Butter ett härligt alternativ. Skulle det vara så att man inte tycker om lukten av just shea så finns det massor av andra dofter hos Body Shop. Men ingen annan lever riktigt upp till den mjuka känslan på huden efteråt som just Shea Nourishing Body Butter gör.

Mjukt och lent resultat. Luktar gott
Bökig burk. Tar en stund att absorberas.
0 5 3.5 1

Elemis Frangipani Monoi Body Oil

Lyxigt men dyrt för den som föredrar kroppsolja

Formula: Olja Prisklass: Premium
Elemis Frangipani Monoi Body Oil

Redo att lukta som en solig dag på en sandstrand långt hemifrån? Då är Elemis Frangipani Monoi Body Oil något att smörja in sig med.

Fast olja som blir flytande under uppvärmning

Det märks direkt att detta är en produkt i den övre prisklassen. Flaskan är gjord av tungt, frostat rött glas. Kikar man in i flaskan kan man först bli förvånad – där inne skvalpar nämligen inget flytande runt alls. Denna olja är nämligen solid innan man värmer upp den i varmt vatten. Det går så klart att opponera sig mot denna typ av gimmicks, men eftersom Elemis Frangipani Monoi Body Oil är gjord av kokosolja är det helt naturligt att den stelnar i temperaturer under 25 grader. För att trolla den till flytande form, ställer man den enkelt bredvid sig i duschen (eller lägger den i badkaret) under tiden man tvagar sig. Sedan är den redo att användas. Och det är värt det extra pysslet.

Snabbt absorberande med doft av paradiset

På huden absorberas oljan lätt och snabb. Den doftar himmelskt av sommar och monoi. Monoi heter på svenska tahitigardenia och det är inte en blygsam doft vi pratar om. Smörjer man sig med den här kroppsoljan behövs knappast parfym i övrigt, då doften hänger sig kvar som en varm smekning hela dagen.

Resultatet då? En otroligt mjuk och följsam hud. Smörjer man sig på kvällen är huden fortfarande len och oljemjuk morgonen därpå. Men samtidigt som kroppen skriker av lycka, kan det hända att lönekontot vrålar av fasa. Detta är inte en budgetprodukt. Men har man pengarna att lägga så är den värd vartenda öre.

Fantastiskt härlig, ger otroligt mjuk hud
Locket är onödigt litet och pilligt, högt pris

Vanliga frågor om bodylotion

Vilken bodylotion är bäst?

Vi har testat bodylotions och utser La Roche-Posay Lipikar Balm AP+ till bäst i test. Detta är en otroligt mild och intensivt fuktgörande bodylotion som till och med passar barn med atopisk hud. Den glider på enkelt och absorberas snabbt, samtidigt som den efterlämnar en härligt mjuk känsla på huden

Vad är bodylotion?

En bodylotion är en kräm för kroppen vars främsta syfte är att återfukta och råda bot på torr hud. Det finns mängder av olika typer och konsistenser – allt från en klassisk lättflytande kräm till mer fasta och nästan smöriga body butters. En body lotion kan man köpa både oparfymerad och i världens alla dofter. För barn och vuxna med eksem och annan hudproblematik, finns body lotions även att få utskrivet på recept genom läkare.

Vad är skillnaden mellan bodylotion och kroppskräm?

Ofta handlar skillnaden om konsistens. En lotion är mer lättflytande och absorberas snabbare vid applicering. En kroppskräm är fetare, återfuktar mer intensivt och tar ofta lite längre tid att arbeta in i huden. En body butter är ännu rikare i sin formulering och dessutom ofta doftsatt. Det kan med andra ord vara stora skillnader mellan dessa olika typer av återfuktare, samtidigt som de alla jobbar med att göra huden mjuk och mindre torr.

Hur använder man bodylotion?

Om du känner att huden stramar och kliar, kan det vara en bra idé att vårda kroppen lite med en återfuktande bodylotion. Kläm ut en lagom stor mängd i din hand (hur mycket som behövs beror mycket på vilken typ av produkt man använder) och smörj sedan in huden till dess att krämen har absorberats. Under torra perioder, se till att smörja dig dagligen. Lider man av extremt torr hud, kan det vara en bra idé att smörja både morgon och kväll.

Vad händer om jag aldrig använder bodylotion?

Inget kommer hända, förutom att du kanske kommer dras med torr hud i onödan. En bodylotion är sällan en dyr produkt att skaffa och den är inte svår att använda. Har man en väldigt torr hud eller rent av eksem, kan det vara så att regelbunden insmörjning är del av ens behandlingsplan – då är det viktigt att hålla sig till den för att komma tillrätta och lindra sin hudproblematik.