Bodylotion: 9 produkter i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Oavsett tid på året så kan huden vara i behov av extra fukt. Kanske känner du hur huden stramar efter långa stunder på stranden? Eller känns den lite sur och nästan för trång under smällkalla vintern? Kanske är det så att den dessutom kliar? Tittar du närmare kanske du rent utav anar ett reptilmönster i huden? Då är det dags att plocka fram det tunga artilleriet och smörja in dig.

Att hålla huden återfuktad är troligtvis det lättaste man kan ägna sig åt i skönhetsvård. Klä av dig, smörj, låt absorbera – klart! För vissa räcker det att smörja sig innan läggdags. Andra behöver tillföra mer fukt till huden och smörjer morgon och kväll. Oavsett vad du vill och behöver så har vi testat återfuktande kroppssmörj som kommer uppfylla alla dina önskningar om en len och mjuk hud.

Testvinnare - Bodylotion

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Hudkrämerna i testet har använts av konsumenter med en tendens till torr hud. Flera av krämerna har även testats av personer med väldigt torr hud och atopiska eksem. Produkterna i detta test har använts under både vinter och sommar.

Användning: Hur är krämen eller lotionen att applicera och hur behaglig är den på huden? Är förpackningen enkel att använda och håller den bra över tid? Hur lång tid räcker en förpackning.

Kladd: Absorberas lotionen snabbt och enkelt, eller kräver den lite mer jobb? Hur känns huden direkt efter användning – kladdig eller återfuktad?

Omdömet baseras på den samlande upplevelsen och resultatet av respektive. Detta har sedan vägts mot priset på krämen och ett betyg har därefter satts.


Fler tester för en glad hud

Läppbalsam

Fler tester för din hud

Solkräm

Ögonkräm

Handkräm

0 5 5 1

1. Eucerin AtoControl Body Care Lotion — BÄST I TEST BODYLOTION

Formula: Lotion Prisklass: Mellan

Det må hända, att denna gedigna återfuktare för kroppen aldrig kommer vinna pris för tjusigaste flaska. Men vad gör det, när innehållet är som en dröm.

Eucerin AtoControl Body Care Lotion är en riktig fuktbomb, som inte bara väldigt effektivt lyckas pressa in fukt i en torr hud. Den stillar även klåda och verkar lugnande på en irriterad kroppskostym.

Men sin praktiska pumpförpackning, är det lätt att dosera rätt och det blir sällan onödigt spill. Huden fullkomligen suger upp denna svala lotion, som Eucerin själva kallar för en vatten-i-olja-emulsion. Krämen innehåller lugnande Licochalcone A, vilket är en antioxidant och en antiinflammatorisk ingrediens som hjälper till att minska rodnader och lugnar lättare inflammationer i huden.

Eucerins AtoControl-serie är särskilt framtagen för personer med atopisk hud och kan faktiskt användas på barn redan från tre månaders ålder. Vi har låtit ett barn med atopisk dermatit testa produkten, och trots att barnet ofta tycker krämer svider, så fick denna faktiskt tumme upp från vår kritiske lille testperson. Även de vuxna i testpanelen var mycket förtjusta i den lugnande känslan och den omedelbart återfuktade huden.

Det här är en produkt som aldrig riskerar att bli en hyllvärmare. Tvärtom sträcker man sig efter den gång på gång – och det bästa av allt: den passar verkligen hela familjen då den är både mild och parfymfri.

Eucerin Ato Control

Effektiv återfuktare, lugnar irriterad hud, funkar på hela familjen
Inga minus
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. La Roche-Posay Lipikar Balm AP+

Hudkräm som är snäll även mot de mest känsliga hudar

Formula: Lotion Prisklass: Medel

Lipikar är en balmliknande lotion som utan tvekan är oerhört lätt att smörja in sig med. Den har en lite glattare konsistens än en vanlig body lotion, vilket gör att det blir ett annat typ av glid vid applicering. Något som resulterar i en riktigt smidig användning.

Detta må inte vara en produkt som vrålar lyx på badrumshyllan. Men det är svårt att hitta en kräm som ger din hud samma lyxbehandling som denna gör. Framtagen i samråd med dermatologer är den så mild att den faktiskt går alldeles utmärkt att använda till och med på spädbarn.
På känslig eksemhud är den en riktigt drömupplevelse. Det svider inte alls på det sätt som många andra milda krämer kan göra på en irriterad och trasig hud. Huden känns omedelbart lugnare och redan efter några dagars användning, märks stor skillnad på yttorrheten.

bodylotion larocheposay lipikar

Det är inte många body lotions som bockar av så många önskemål på en och samma gång: mild, läkande, prisvärd och lätt att använda – med ett resultat som verkligen gör skäl för uttrycket ”len som en bebisrumpa”. Detta gör La Roche-Posay Lipikar Balm AP+ till en solklar favorit för alla torrisar.

Otroligt mild men samtidigt effektiv. Lätt att använda.
Bara den större förpackningen har pump
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

3. Miniderm

Hudkrämen som snabbt blir en mild och kär familjevän

Formula: Lotion Prisklass: Medel

Miniderm är stapelvara för många småbarnsföräldrar som tampas med att hålla sina småttingars torra hud under kontroll. Denna kräm, som går att köpa både med och utan recept, består till tjugo procent av glycerol. Glycerol är en fuktbindare som har som har vattenbindande egenskaper, vilket effektivt hjälper till att återfukta och normalisera en torr hud.

Detta är en lättdoserad lotion, oavsett om man köper den i tub eller den stora förpackningen med pump. Krämen arbetas enkelt in i huden och lämnar minimalt med klet – det är som att huden ivrigt dricker upp varenda droppe. Resultatet blir en hud som på en gång känns lindrad och snabbt verkar mindre yttorr. I detta test blir det också tydligt varför det är en populär produkt hos så många föräldrar. I och med lättheten i att applicera den så går det faktiskt smidigt att smörja barn som försöker slingra sig. Plus att den är mild, naturligtvis.

Även om de flesta associerar denna apotekslotion med barn, så fungerar den naturligtvis alldeles utmärkt på alla, oavsett ålder. För det spelar faktiskt ingen roll hur gammal man är, en välmående hud är alla väl förunnat.

Oparfymerad, mild och rejält återfuktande. Enkel att applicera.
Inga nackdelar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

4. EVY Daily Repair Mousse

Multifunktionell mousse med rolig skumformula och läkande egenskaper

Formula: Mousse Prisklass: Medel

Efter succén med Evys milda och effektiva solskydd, kommer här en återfuktande mousse som effektivt skyddar inte bara känslig hud, utan även hud med eksem och kontaktallergier. På samma sätt som Evys solskyddsprodukter, är detta ett skum som doseras ur samma typ av flaska som hårmousse kommer i.

Samtidigt som moussen i sig är lätt att applicera och ger en skönt återfuktad hud på både kropp och i ansiktet, så är det svårare att dosera rätt med ett moussemunstycke än med en lotionprodukt. Munstycket gör att man lätt skjuter ut mer produkt än vad man egentligen behöver. Och det är svårt att på förhand uppskatta hur hårt man ska trycka för en lagom dos.

EVY Daily Repair Mousse är dock en riktigt drömprodukt för torr, skadad och ömtålig hud. Det märks tydligt att den är framtagen tillsammans med dermatologer. Inte ens de mest eksemdrabbade barnen opponerar sig mot att smörjas in med detta härliga skum. Att det är just ett skum hjälper naturligtvis när det kommer till motsträviga barn. Huden suger törstigt i sig molnen av Evy och kvar blir en mjuk känsla - helt befriad från kli, svid och kladd.

Fantastiskt fin på ömtålig hud, kul med en mousse
Lite bökig att dosera rätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Cetaphil PRO Restoraderm Skin Restoring Body Moisturize

Effektivt återfuktande hudkräm i tråkig men praktisk pumpflaska

Formula: Lotion Prisklass: Budget

Att man aldrig ska döma en bok utifrån dess framsida är ett vedertaget begrepp. Kanske är det dags att vi även myntar: döm aldrig en skönhetsprodukt utifrån dess förpackning? Det är nämligen inte alls ovanligt att man väljer bort en produkt för att flaskan ser billig ut. Cetaphil PRO Restoraderm Skin Restoring Body Moisturize är en sådan body lotion som lätt skulle kunna ratas på grund av förpackningens trista utseende. Men under denna pump gömmer sig en storslagen kräm för hud som är törstig.

Detta är en body lotion som är kliniskt bevisad att återfukta och lugna mycket torr, kliande och känslig hud. Vi kan konstatera att detta inte bara stämmer i kliniska tester. Även utanför laboratoriet verkar den effektivt mot hud som skriker efter fukt. Detta är en body lotion som innehåller flera olika sorters återfuktare, bland annat hyaluronsyra som alltid är en effektiv kombatant i kriget mot torr hud. Även fuktsoldater som niacinamid, ceramid och allantoin återfinns på ingredienslistan.

Cetaphil PRO Restoraderm Skin Restoring Body Moisturize kommer i en smidig pumpflaska som inte är snygg ens om man kisar. Men innehållet är värt mer än vad en snygg flaska är. Dessutom absorberas hudkrämen snabbt och enkelt av huden. Låt inte första intrycket hindra dig, förundras istället över denna allt annat än ordinära body lotion.

Effektiv, återfuktande och praktisk pumpflaska.
Fasansfullt tråkig förpackning.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Maria Åkerberg Royal Body Cream

Ekologisk och lyxig hudkröm som skapar en hemmaspaupplevelse

Formula: Body lotion Prisklass: Premium

Maria Åkerberg Royal Body Cream är i det närmaste en spaupplevelse på flaska. Kort sagt är det en body lotion som gör en varm i magen av lycka vid användning. Perfekt att ha väntandes på en hylla bredvid duschen, med dess löften om en rik och lyxig doft av neroli och patchouli.
Detta är en lotion som är så pass krämig att den känns näst intill fluffig, samtidigt som den är flytande nog att kunna arbetas in snabbt. Huden blir mjuk, känns återfuktad och slutar klia på det där sättet som hud kan klia vid tider av väderomslag. Royal Body Cream ska verka uppstramande, vilket är svårt att mäta på egen hand. Men nog känns huden väsentligt piggare då man smörjt in sig.

Patchouli är dock inte nödvändigtvis är en lukt som alla uppskattar. Antingen tycker man den är härlig och luktar spa (förvånande många spaprodukter verkar doftsatta med just patchouli). Eller så tycker man att den luktar hippie á la 1968. Royal Body Cream doftar inte överväldigande starkt, men den luktar tydligt och lukten hänger med genom dagen. Vilket (om man gillar patchouli) gör att den känns extra exklusiv.

Detta är en svensktillverkad och ekologisk body lotion, något som känns viktigt. Alla bäckar små mot en gladare jord spelar roll. Och med Maria Åkerberg Royal Body Cream kan man dofta gott samtidigt som man har gjort ett mer hållbart val i skönhetsdjungeln.

Lyxig och mjukgörande, luktar otroligt gott, ekologisk.
Dyr, gillar man inte patchouli bör man testa något annat
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

7. Clarins Moisture-Rich Body Lotion

En bodylotion för den som gillar att sätta flärd på vardagen

Egentligen är inte Clarins Moisture-Rich Body Lotion det absolut lyxigaste man kan köpa. Men jämfört med de många andra oparfymerade varianterna vi har testat, får vi ändå erkänna att det är något speciellt med en milt doftsatt kräm att smörja kroppen med.

Clarins är en lättabsorberad lotion för kroppen med en till en början lite stickande doft. Men ger man krämen bara någon minut att sätta sig, så mattas lukten av. Några argumenterar att lukten påminner lite om, ja, farmor kanske. Och den liknelsen är nog inte helt orimlig att göra. Clarins är ett märke med anor och det är många i det äldre ålderssegmentet som varit fans av Clarins i många år. Och med all rätt – Clarins levererar nämligen pålitliga och effektiva produkter. Det gäller även Clarins Moisture-Rich Body Lotion.

Efter man smörjt in sig med denna bodylotion, känns huden smidig och väldoftande. Lukten drar åt det lite tvåliga hållet, och det är en känsla av fräschör som håller i sig i flera timmar utan att kännas övermäktig.

Personer med eksem ska naturligtvis undvika denna och i stället satsa på en parfymfri lotion. Men vill man ha något som känns lite lyxigt med en diskret doftsättning, då känns Clarins Moisture-Rich Body Lotion som ett säkert kort.

Absorberas snabbt, gör huden mjuk, doftar gott
Relativt dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. The Body Shop Shea Nourishing Body Butter

Klassiskt kroppssmör som återfuktar och luktar gott

Formula: Butter Prisklass: Medel

En riktigt klassiker när det kommer till body butters är The Body Shop Shea Nourishing Body Butter. Den rika och krämiga konsistensen med den mjuka doften av shea gör återfuktningsstunden härligt luxuös. När produkten väl absorberats av huden blir den mjuk och len med en kvarvarande mild lukt.

Det ska dock inte stickas under stolen med att body butters inte är den mest smidiga produkten. På grund av deras tjocka och feta konsistens så kommer de nästan alltid i en burk med skruvlock. Något annat skulle knappast fungera för denna typ av kräm, men det gör inte burken smidigare att hantera. Smörjer man sig med ett kroppssmör så ska man också vara medveten om att det tar längre tid att arbeta in den här typen av produkt. Men resultatet är värt det.

För en lyxig stund i badrummet är The Body Shop Shea Nourishing Body Butter ett härligt alternativ. Skulle det vara så att man inte tycker om lukten av just shea så finns det massor av andra dofter hos Body Shop. Men ingen annan lever riktigt upp till den mjuka känslan på huden efteråt som just Shea Nourishing Body Butter gör.

Mjukt och lent resultat. Luktar gott
Bökig burk. Tar en stund att absorberas.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Elemis Frangipani Monoi Body Oil

Dyr men lyxig olja för kroppen

Formula: Olja Prisklass: Premium

Redo att lukta som en solig dag på en sandstrand långt hemifrån? Då är Elemis Frangipani Monoi Body Oil något att smörja in sig med.
Det märks direkt att detta är en produkt i den övre prisklassen. Flaskan är gjord av tungt, frostat rött glas. Kikar man in i flaskan kan man först bli förvånad – där inne skvalpar nämligen inget flytande runt alls. Denna olja är nämligen solid innan man värmer upp den i varmt vatten. Det går så klart att opponera sig mot denna typ av gimmicks, men eftersom Elemis Frangipani Monoi Body Oil är gjord av kokosolja är det helt naturligt att den stelnar i temperaturer under 25 grader. För att trolla den till flytande form, ställer man den enkelt bredvid sig i duschen (eller lägger den i badkaret) under tiden man tvagar sig. Sedan är den redo att användas. Och det är värt det extra pysslet.

På huden absorberas oljan lätt och snabb. Den doftar himmelskt av sommar och monoi. Monoi heter på svenska tahitigardenia och det är inte en blygsam doft vi pratar om. Smörjer man sig med den här kroppsoljan behövs knappast parfym i övrigt, då doften hänger sig kvar som en varm smekning hela dagen.

Resultatet då? En otroligt mjuk och följsam hud. Smörjer man sig på kvällen är huden fortfarande len och oljemjuk morgonen därpå. Men samtidigt som kroppen skriker av lycka, kan det hända att lönekontot vrålar av fasa. Detta är inte en budgetprodukt. Men har man pengarna att lägga så är den värd vartenda öre.

Fantastiskt härlig, ger otroligt mjuk hud
Locket är onödigt litet och pilligt, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Vanliga frågor om bodylotion

Vilken bodylotion är bäst?

Vi har testat bodylotions och utser La Roche-Posay Lipikar Balm AP+ till bäst i test. Detta är en otroligt mild och intensivt fuktgörande bodylotion som till och med passar barn med atopisk hud. Den glider på enkelt och absorberas snabbt, samtidigt som den efterlämnar en härligt mjuk känsla på huden

Vad är bodylotion?

En bodylotion är en kräm för kroppen vars främsta syfte är att återfukta och råda bot på torr hud. Det finns mängder av olika typer och konsistenser – allt från en klassisk lättflytande kräm till mer fasta och nästan smöriga body butters. En body lotion kan man köpa både oparfymerad och i världens alla dofter. För barn och vuxna med eksem och annan hudproblematik, finns body lotions även att få utskrivet på recept genom läkare.

Vad är skillnaden mellan bodylotion och kroppskräm?

Ofta handlar skillnaden om konsistens. En lotion är mer lättflytande och absorberas snabbare vid applicering. En kroppskräm är fetare, återfuktar mer intensivt och tar ofta lite längre tid att arbeta in i huden. En body butter är ännu rikare i sin formulering och dessutom ofta doftsatt. Det kan med andra ord vara stora skillnader mellan dessa olika typer av återfuktare, samtidigt som de alla jobbar med att göra huden mjuk och mindre torr.

Hur använder man bodylotion?

Om du känner att huden stramar och kliar, kan det vara en bra idé att vårda kroppen lite med en återfuktande bodylotion. Kläm ut en lagom stor mängd i din hand (hur mycket som behövs beror mycket på vilken typ av produkt man använder) och smörj sedan in huden till dess att krämen har absorberats. Under torra perioder, se till att smörja dig dagligen. Lider man av extremt torr hud, kan det vara en bra idé att smörja både morgon och kväll.

Vad händer om jag aldrig använder bodylotion?

Inget kommer hända, förutom att du kanske kommer dras med torr hud i onödan. En bodylotion är sällan en dyr produkt att skaffa och den är inte svår att använda. Har man en väldigt torr hud eller rent av eksem, kan det vara så att regelbunden insmörjning är del av ens behandlingsplan – då är det viktigt att hålla sig till den för att komma tillrätta och lindra sin hudproblematik.