Akgrasklippare bast i test

Åkgräsklippare / trädgårdstraktor: 13 modeller i test

För den som har en stor gräsmatta blir klippningen lätt både tidskrävande och ansträngande. En åkgräsklippare kan då både spara tid och skona kroppen. Åkgräsklipparen kan dessutom förses med olika tillbehör som utökar dess användningsområden, exempelvis plogning, gödsling, sopning och transport. Vi har testat två olika åkgräsklippare, en budgetmodell och en lite finare modell.

Olika typer av åkgräsklippare

Åkgräsklippare kan delas in i huvudgrupperna mittmonterade eller frontmonterade. Typen bestäms av var klippaggregatet sitter på maskinen.

Mittmonterad åkgräsklippare / trädgårdstraktor

Som namnet antyder så sitter en mittmonterad åkgräsklippares klippaggregat i mitten, under föraren. Den mittmonterade åkgräsklipparen kallas ofta istället trädgårdstraktor. Det är främst denna typ av åkgräsklippare som används med diverse tillbehör, såsom snöblad, mossrivare, gödslingsspridare och transportvagnar. Trädgårdstraktorn är oftast framhjulsdriven.

Frontmonterad åkgräsklippare

Frontmonterade åkgräsklippare är normalt bakhjulsstyrda eller midjestyrda. De är i regel dyrare än mittmonterade trädgårdstraktorer. Deras styrka ligger främst i att de är mer lättmanövrerade och bättre på kantklippning. Detta gör det exempelvis enklare att komma åt under buskar, runt häckar, träd, staket, murar, väggar, gångar och rabatter. Även frontmonterade åkgräsklippare stödjer ofta påkoppling av diverse tillbehör.

Köpa åkgräsklippare via Internet

Alltfler upptäcker möjligheten att köpa sin åkgräsklippare på Internet. De främsta anledningarna till detta är troligtvis:

Låga priser. Webbutikernas priser är ofta de lägsta på marknaden. Detta beror dels på att de kan hålla sina kostnader nere genom att de inte måste betala för fysiska butiker, med allt vad det innebär av personalkostnader, underhåll, värme, hyra etc. Utöver detta råder också ofta stenhård priskonkurrens mellan webbutikerna.

Kostnadsfri hemleverans. Köper man sin åkgräsklippare i en webbutik så ingår i regel hemleverans till tomtgränsen. Detta gör att man slipper frakta hem åkgräsklipparen från butiken själv. Detta gör att man slipper frakta hem åkgräsklipparen från butiken själv. Något som annars kan kräva hyrning av släp, med allt vad det innebär av hämtning, tillbakalämning etc.

Det finns med andra ord ofta både tid och pengar att spara på att köpa sin åkgräsklippare via Internet

Testvinnare - Åkgräsklippare

Så gjorde vi testet

Alla modeller har långtidstestats under minst en sommar. Vi bedömde klippresultatet dels direkt efter klippning, dels efter en tids regelbundet klippande. Alla åkgräsklippare testades på flera olika gräsytor med varierande grästyper och höjder på gräset. Vi klippte även gräset i olika grader av väta. Åkgräsklipparna bedömdes också med avseende på smidighet, manövrerbarhet, komfort, byggkvalitet, prestanda, funktionalitet, underhåll/rengöring, bullernivåer, vibrationer, bensinångor, bränsleförbrukning och tillgängliga tillbehör.


Mer tester av trädgårsprodukter:

Gräsklippare

Grästrimmer

Robotgräsklippare

Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:

Häcksax

Lövblås

Motorsåg

Röjsåg

Sekatör

Vedklyv

0 5 5 1

1. Husqvarna Rider 214TC - BÄST I TEST ÅKGRÄSKLIPPARE

Mycket högpresterande modell för stora ytor med många hinder

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 12,8 kW (vid 3100 rpm) Tankvolym: 12 l Klipphöjd: 25-75 mm (10 steg) Klippbredd: 94 cm Hastighet: Framåt: 9,5 km/h | Bakåt: 9,5 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 244 kg Växellåda: Hydrostatisk Ljudnivå: 83 dB Rattvibrationer: 2,5 m/s²

Husqvarna Rider 214TC är en snabb, bakvagnsstyrd åkgräsklippare med ett utbytbart frontmonterat klippaggregat. Detta gör den egentligen till mycket mer än en gräsklippare då den även kan utrustas med exempelvis snöblad, borste eller mossrivare. Konstruktionen gör styrningen intuitiv och ger god översikt över arbetsytan. Tyvärr finns ingen strålkastare för klippning i svagt ljus.

Både framkomlighet och manövrerbarhet är föredömliga och gör det smidigt att klippa runt buskar och träd. Det gäller dock att inte glömma att bakpartiet kan svänga ut och då slå i staket och väggar.

Klippbredden är välavvägd för stora ytor med många hinder. Aggregatet skulle dock gärna fått gå 5 cm längre ut från hjulen, för att underlätta klippning vid rabatter.

Akgrasklippare Husqvarna Rider R214TC

Lämnar fint klippresultat medan du åker bekvämt
214TC har en förträfflig komfort för såväl små som stora förare. Den har bekväm sits, lättåtkomliga reglage, fack för dryck/verktyg samt pedalstyrd hydrostatväxellåda. Hydrostaten är guld värd i områden som kräver mycket backning.

Klippresultatet är överlag fint och klipphöjden kan sättas mycket lågt. Mulchingen är synnerligen effektiv så längre gräset inte är alltför högt och blött.

Rengöringen av klippaggregatet är exemplariskt enkel så länge man har en vattenslang. 214TC är en påtagligt välkonstruerad åkgräsklippare och trots sin höga prislapp synnerligen prisvärd, varför vi utnämner den till bäst i test.

 • Åkgräsklipparnas kung som maxar betyget i alla test den utsätts för.
 • Klipper och navigerar tidseffektivt på såväl stora som skrymmande områden, men den kostar därefter.
 • Passar många olika tomttyper och därför en stor grupp villaägare.
+Snabb, smidig manövrering, gott klippresultat, hög komfort, enkel rengöring
Ingen strålkastare, lätt att glömma att bakpartiet svänger ut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

2. Viking MT 4097 SX - BÄSTA TRAKTOR

Mångsidig och prisvärd traktor med god komfort

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 7,2 kW (vid 3100 rpm) Klipphöjd: 35-90 mm (8 steg) Klippbredd: 95 cm Rekommenderad gräsyta: Upp till 6 000 kvm Vikt: 197 kg Växellåda: Hydrostatisk Ljudnivå: 86 dB Bruksanvisning: PDF

Viking MT 4097 SX utnämns tack vare sin tidseffektivitet, sitt fina klippresultat och sin mångsidighet till bästa traktor. Att det finns en dragkrok gör den exempelvis till ett ypperligt verktyg vid förflyttningar på tomten. Införskaffar du ett litet släp klarar 4097 SX även att dra upp till 40 kilo.

Tack vare god svängradie och starkt driv navigerar du snabbt och enkelt runt i trädgården. Att den dessutom har belysning så att du ser bra även vid skymning är ett klart plus.

Tidseffektiv åkgräsklippare lämnar fint klippresultat
När det kommer till gräsklippningen imponerar 4097 SX stort. Den klipper snabbt och lätt stora ytor. Klippresultatet är jämnt - så även i högt, vått gräs. Den gör också ett riktigt bra jobb med att mala ner gräset, vilket gör att avsaknaden av mulchingfunktion inte blir lika kännbar (det finns dock kit att köpa till för ett par hundralappar).

Aggregatet är centrerat rakt under maskinen, såsom det alltid är på trädgårdstraktorer. Det gör att 4097 SX inte har lika lätt som en frontmonterad åkgräsklippare att komma åt överallt. Målgruppsmässigt passar den därför större, okomplicerade gräsmattor bäst. I mer komplicerade trädgårdar får du gå och efterklippa en hel del runt pallkragar, buskar och i snäva hörn.

Smärre nackdelar och avgörande fördelar
Komforten är hög. Du sitter riktigt bekvämt på den välstoppade sitsen som effektivt motverkar besvär med vibrationer under körning. Det är lätt att nå alla spakar och pedaler. Dessutom finns det dubbla flaskhållare. Det är också enkelt att läsa av aggregatets höjdnivå. Däremot kan det vara lite trixigt att få i rätt nivå på första försöket. Likaså är knappen för att klippa samtidigt som du backar trög. Vidare skulle vi önska en enklare nedmontering av aggregatet.

Men det är på det stora hela små anmärkningar, för generellt sett är användarvänligheten hög. Du ser till exempel enkelt vilken hastighet du åker i och maskinen reagerar mjukt på hastighetsförändringar.

En nackdel för lätta användare är att åkgräsklipparen är utrustad med en ej justerbar viktspärr för att förhindra användning av barn. Den ska aktiveras vid 35 kg men gjorde det även för en testare på närmare 50 kg.

Sammantaget är dock 4097 SX en väldigt prisvärd traktor som ger mycket traktor och åkgräsklippare för pengarna, men även körglädje och klipplust. Speciellt i stora, okomplicerade trädgårdar.

+Hög klippkapacitet, bra klippresultat, hög komfort, mångsidig
Bökigt aggregatmontage, ingen mulchingfunktion, överkänslig minimivikt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Husqvarna R 216T AWD - BÄSTA PREMIUMVAL

En mycket kraftfull kompis i trädgården

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 12,8 kW (vid 3100 rpm) Tankvolym: 12 l Klipphöjd: 25-75 mm (10 steg) Klippbredd: 94 cm Hastighet: Framåt: 9,5 km/h | Bakåt: 9,5 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 244 kg Ljudnivå: 83 dB Växellåda: Hydrostatisk Rattvibrationer: 2,5 m/s²

Husqvarna R 216T AWD är en extremt kompetent och mångsidig åkgräsklippare för dig som söker hög byggkvalitet, stark motor och grym drivning.

Det är en fyrhjulsdriven åkgräsklippare som inte bara ger kanonresultat när det kommer till klippning, utan även orkar med att dra tunga lass på tomten. Klipparen hade exempelvis inga problem att dra runt en tung pall med kalksten. 216T är så pass stark att vår testare använde den för att dra saker istället för att plocka fram fyrhjulingen.

Klippresultatet är som sagt mycket fint. Den påminner mycket om sitt småsyskon 214TC på så vis att den tack vare bakvagnsstyrningen är så tidseffektiv och lättmanövrerad. Du kommer lätt runt hinder och responsen är mycket god.

Dock måste du ha i åtanke att bakvagnen sticker ut när du manövrerar så att svänga i smala gångar kräver att du har bra uppsikt. Små och slingriga ytor kan därför vara tidskrävande att navigera på. Men så länge du har uppsikt går det bra. På öppna ytor är den mycket snabb och hinner trots hastigheten med att klippa ner ordentligt.

En arbetshäst

216T AWD är lättstartad över hela säsongen, även när det blir kallt ute. Den har ingen choke vilket kan vara ett skönt moment att slippa, samtidigt som det inte verkar påverka startkapaciteten negativt.

Ergonomin är också mycket bra. Du sitter bekvämt, det är få reglage att hålla reda på och det finns förstås en dryckeshållare. En fördel är att du kan justera ratten, så klipparen passar både långa och korta förare.

Rider 216T är enkel att underhålla och har timräknare så att du har koll på när det är dags för service.

LED-belysningen framtill är kraftfull. Den utgör framför allt ett bra tillskott för dig som även använder åkgräsklipparen för att dra saker. De flesta klipper gräsmattan dagtid eller på eftermiddagen, men att kunna arbeta i trädgården även tidiga morgnar och sena kvällar är välkommet.

Smakar det så kostar det. Detta är långt ifrån en billig åkgräsklippare, men som premiumklippare är den helt klart i en klass för sig. Du som söker en maskin som kan ersätta både fyrhjuling och gräsklippare på en kuperad, stor tomt - även sådan med många hinder - bör titta åt det här hållet. 216T är en riktig arbetshäst.

+Extremt stark, Fenomenala terrängegenskaper & drivning, Mycket fint klippresultat, Lättstartad & användarvänlig
Lätt att glömma att bakpartiet svänger ut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Al-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2

Snabb, stark och extremt tidseffektiv på stora grönytor

Motor: AL-KO Pro 700 Motoreffekt: 13 kW (vid 2900 rpm) Klipphöjd: 30-80 mm (6 steg) Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 4 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 234 kg Växellåda: Hydrostatisk Ljudnivå: 72,3 dB (uppmätt)

Solo by Al-KO T 22-111.7 HDS-A V2 är en extremt stark och kompetent trädgårdstraktor som klipper stora, öppna ytor mycket tidseffektivt. Du sitter ganska högt upp när du kör, vilket gör det svårt att komma nära träd och buskar som har lågt sittande grenverk. Samtidigt gör höjden att du får en mycket bra överblick över ytan du klipper på vilket ytterligare spär på tanken att denna traktorklippare gör sig extra bra på stora grönytor.

T22 har låga vibrationer tack vare kombinationen plastchassi och stabil plåtram. Plastchassit är dock lite hårt och det gör att huven är något trögöppnad.

Svängradien är god och styrningen tar direkt även vid små rörelser. V2-motorn gör HDS-A V2 extremt kraftfull och den hanterar således både högt och grovt gräs. Att klippa en äng med grov växtlighet är absolut inga problem - vi har testat. Du får även bra grepp med däcken.

Plus för den bekväma sitsen som i kombination med de låga vibrationerna gör klippturen till en skön upplevelse. Sitsen är lätt att justera och det finns gott om benutrymme.

Mycket tidseffektiv åkgräsklippare
Solo by Al-KO T 22-111.7 HDS-A V2 ger en bra spridning från utkastet och har en stor bensintank som räcker länge. Ljudnivån är högre än genomsnittet, även när aggregatet är avstängt, så hörselkåpor bör användas.

Frustrerande nog saknar traktorn dragkrok, något som verkligen skulle ha breddat användningsområdet för den då den är så stark (går att köpa till separat). Protransmissionen ger bra hastighet vilket gör sig bäst på stora ytor. I kombination med den starka motorn och den rymliga bensintanken innebär detta att AL-KO T 22-111.7 HDS-A V2 passar bäst för grövre gräsklippning på stora, öppna grönytor.

+Extremt hög prestanda, Mycket tidseffektiv, bra spridning, skön sits
Saknar dragkrok, högljudd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Stiga Park 420 P

Smidig bjässe med skön ergonomi och bra klippresultat på plana ytor

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 8,82 kW (vid 3200 rpm) Tankvolym: 12 l Klipphöjd: 25-85 mm (elektronisk) Hastighet: Framåt: 10 km/h | Bakåt: 7 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 237 kg Ljudnivå: 86 dB Växellåda: Hydrostatisk Rattvibrationer: 2,5 m/s² Transmission: Kan ha combiaggregat från 95 till 105 cm med multiclip och bakutkast

Stiga Park 420 P är en ganska stor men ändå behändig åkgräsklippare som går relativt tyst och är lätt att navigera tack vare midjestyrning. Den stora fördelen med midjestyrning är att bakhjulen följer i framhjulens spår. Du behöver med andra ord inte linjera bakhjulens axel med hindret innan du börjar svänga - kommer framhjulen runt hindret kommer även baken att göra det. Detta gör den väldigt lättnavigerad när du har en trädgård med hinder i.

Trots att den är ganska stor blir den aldrig klumpig. En fördel med storleken är att du sitter relativt högt och får därmed en bra överblick runtomkring dig, även precis intill maskinen.

Dock anmärker vi på frontbågen på aggregatet. Konstruktionen gör att du inte kommer åt att klippa hela vägen in.

Svårt att få fäste, men premiumkänsla i höjdinställningen

Den stora nackdelen med 420 P är att den slirar väldigt lätt. Detta märks främst vid backning i lätt lutning, men det sker även vid ett flertal tillfällen när vi ska börja åka framåt igen efter att ha stått stilla eller backat. Vi misstänker att det är däcken som har dåliga terrängegenskaper och testar att tappa dem lite på luft men det hjälper inte.

Slirandet gör den här modellen mindre lämplig på kuperad tomt.

420 P är annars skön att framföra och känns påkostad. Den har elektronisk klipphöjdsinställning - istället för exempelvis spak för justering av detta. Även om det rent praktiskt inte gör så stor skillnad blir upplevelsen mer av en premiumkänsla.

Bekväm att köra

Sitsen har hål i sig vilket håller den torr då eventuellt regnvatten och dagg snabbt rinner av. Sitsen är också behaglig att sitta på, även under längre tid.

Alla reglage sitter lättåtkomliga och åkgräsklipparen har lyse fram så att du kan klippa in i skymningen. Den har även en lagom stor mugghållare.

Gaspedalen är lite trög - ska du växla mellan att köra framåt och backa ofta kan den göra dig trött i foten.

Tidseffektiv på stora, plana ytor
420 P levererar ett okej klippresultat. Den rejält tilltagna klippbredden gör att det går snabbt att klippa stora ytor. Det finns andra modeller som finfördelar klippet bättre, men det klipp som blir över är ändå tillräckligt smått för att snabbt försvinna ner i gräsmattan.

En anmärkning vi har är att aggregatet "hoppar" lite på ojämn mark på grund av hur det är upphängt. Det ska fjädra med men lyckas inte alltid med det. Har du en ojämn gräsmatta blir då klippresultatet lite ojämnt på sina ställen. Har du däremot en anlagd gräsmatta utgör detta inget problem.

För dig med en stor, plan och ganska jämn tomt, som lätt och smidigt vill kunna ratta runt buskar och träd, är Stiga Park 420 P ett mycket bekvämt och lättstyrt alternativ.

+Mycket lättstyrd, ger bra överblick, lättåtkomliga reglage, skön sits
Slirar ganska ofta, ojämnt klippresultat på ojämn tomt, inexakt kantklippning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Stiga Tornado 3108 HW

Smidig traktor med stort aggregat

Motor: Briggs & Stratton Intek 7200 V-Twin Motortyp: Bensin Motoreffekt: 11,45 kW (vid 2800 rpm) Tankvolym: 6 l Klipphöjd: 25-80 mm (7 steg) Klippbredd: 108 cm Maxlutning: 10° Vikt: 180 kg Växellåda: Hydrostatisk Övrigt: Dragkrok

Stiga Tornado 3108 HW är en åkgräsklippare av traktormodell som är ganska stark. Den har inga problem att exempelvis dra ett mindre släp fullastat med jord på plant underlag. Att starta i backe tenderar dock ibland att sluta med att du slirar, så det är viktigt att hålla däcken rena från gräs för att säkerställa bästa möjliga grepp.

Traktorn går ganska fort, så när du inte är ute och klipper utan bara ska frakta saker mellan olika platser är den tidseffektiv.

3108 HW kan ibland låsa sig i ett visst läge i stolen (som ska känna av att vikten på den som kör är tillräcklig för att klipparen ska starta). Då får man sätta sig med lite kraft för att trycka ner stolen igen. Det märks inte rent utseendemässigt att den låst sig, det enda du märker det på är att gräsklipparen inte startar. Klipparen går för övrigt som en klocka hela säsongen.

Brett klippaggregat ger tidseffektivitet på öppna ytor
Det är enkelt att reglera hastigheten på 3108 HW, och minst lika enkelt att ställa klipphöjden. Spaken till vänster är något tung att lägga i och ur, men det ger också en viss barnsäkerhet. Ur säkerhetssynpunkt är det också kanon att åkgräsklipparen är så snabb med att stänga av sig när du reser på dig. Vid ett tillfälle råkar vi komma åt gaspedalen då vi ska kliva av, och det kunde ha gått riktigt illa om inte motorn stannat så fort.

Däremot är traktorn seg på att reagera när du försöker klippa och backa samtidigt. Gasar du fort med klippaggregatet i så dör klipparen direkt, men gasar du upp långsamt till högre hastighet så händer det att vi kan fortsätta klippa även vid backning utan att vi håller inne knappen som egentligen ska krävas för att den ska kunna klippa i detta läget.

Fördelen med traktorklippare är att de är så enkla att manövrera på komplexa ytor, du slipper tänka på aggregatet framtill. Samtidigt har 3108 HW lite svårt med klippningen när marken är ojämn på grund av det relativt stora klippaggregatet. Gräset blir ojämnt klippt om marken varierar i höjd och det syns tydligt på resultatet. På stora relativt plana ytor är den däremot mycket tidseffektiv tack vare sin hastighet, goda svängradie och starka klippmotor.

Plats för dina grejer
Tyvärr rymmer inte tanken särskilt mycket så du får tanka den relativt ofta. Enligt specifikationen ska den rymma 6 liter men vi får inte ens i en 5-litersdunk. Med tanke på priset på traktorn hade vi gärna också sett att man kunnat se nivån i tanken utan att behöva öppna huven.

Det finns både mugghållare, ett mindre kubiskt fack precis bakom samt ett större fack mellan fötterna. Det större facket kunde gott ha varit lite djupare, men i övrigt är det lyxigt med så många platser att lägga ifrån sig prylar på. Speciellt om du ofta har med dig verktyg och liknande.

Är du ute efter en åkgräsklippare som endast ska användas som just gräsklippare finns mer prisvärda alternativ än 3108 HW. Har du däremot en relativt plan och stor gräsyta och vill ha en tidseffektiv och mångfacetterad maskin till mer än klippning är Stiga 3108 HW ett bra köp. Dels för att den är stabil och välbalanserad, dels för att den är användarvänlig.

+Tidseffektiv på stora ytor, orkar dra släp, lättanvänd, flera förvaringsfack
Ojämnt klippresultat vid ojämnt underlag, klippaggregat stänger inte alltid av sig vid back, liten tank
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Husqvarna R 112C

Smidig och stark men med vissa konstruktionsbrister

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 6,4 kW (vid 3000 rpm) Tankvolym: 4 l Klipphöjd: 25-70 mm (7 steg) Klippbredd: 85 cm Hastighet: Framåt: 7 km/h | Bakåt: 3 km/h Vikt: 190 kg Växellåda: Hydrostatisk Ljudnivå: 89 dB Rattvibrationer: 1,6 m/s²

Husqvarna Rider 112C har ett enorm bra driv och mycket bra terrängegenskaper, vilket gör den lämplig för flera olika trädgårdstyper. Den är samtidigt ganska nätt och utrustad med midjestyrning vilket gör att du kommer in överallt och har bra kontroll när du svänger. Vi har inga problem med att ta oss upp för slänter, att klippa i lutning eller liknande - varken i vått eller torrt gräs.

Gas och back består av två olika pedaler, istället för en och samma såsom på många andra åkgräsklippare. Vi tycker om den här lösningen eftersom den kräver att du flyttar foten när du ska byta riktning.

Konstruktionen har både för -och nackdelar

En klar nackdel med R 112C är dock att du måste kliva av den för att ändra klipphöjd. Höjdinställningen sitter framtill och du når den inte från sittplatsen. Det blir med tiden lätt ett irritationsmoment, åtminstone om du är van vid att kunna justera klipphöjden under klippning.

Höjdinställningen ska för övrigt bestå av sju steg men vi hittar bara fem och ett serviceläge. Serviceläget används för att vika upp aggregatet, och till skillnad från klipphöjdsjusteringen så utgör placeringen av detta en smidig plats eftersom du då står upp och är redo att börja rengöra.

Även tanklocket sitter smidigt till. Däremot ser vi det som en nackdel att du inte på ett enkelt sätt kan se utifrån hur mycket bensin som är kvar i tanken.

Byggkvaliteten lämnar en del att önska
R 112C ger ett bra klippresultat men den har bara två knivar framtill plus två hjul i fronten. Det gör att du inte kommer riktigt nära när du klipper runt hinder. Däremot lämnar den en fin och jämn gräsmatta efter sig.

Även ergonomin är bra. Du sitter bekvämt och har en behändig mugghållare mellan benen.

Den största nackdelen med den här åkgräsklipparen är egentligen konstruktionen och byggkvaliteten. Dels är sitsen utformad på ett sådant sätt att det samlas regnvatten där, detta hade kunnat lösas smartare. Dels har vi problem med att den slår sönder delar undertill om vi släpper ner aggregatet för fort. Under den flera månader långa testperioden har den hunnit tugga sönder både remmar och plastkåpor undertill. Även ett drivhjul går sönder och måste bytas efter att vi sänkt aggregatet för fort. Antingen hade man behövt göra en lösning där aggregatet inte kan sänkas för fort, eller en konstruktion som håller för det.

Vidare sitter det plastclips som låser väldigt smart, men dessa har undermålig kvalitet. De går lätt sönder och kostar ganska mycket att köpa nya.

Plus dock för att den är utrustad med dragkrok.

Är du försiktig när du släpper ned aggregatet är R 112C ändå en ganska behändig och smidig åkgräsklippare. Eftersom den har så lätt för att ta sig fram och navigera hinder passar den en slingrig och inte fullt så stor trädgård. Du kan förstås även ha den på en öppen gräsmatta, men utformningen lämpar sig bäst för ytor där större åkgräsklippare skulle ha svårt att ta sig fram.

+Bra terrängegenskaper, smidig storlek, lättnavigerad
Bitvis haltande konstruktion, omständlig klipphöjdsjustering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

8. Husqvarna TS238

Lättstyrd och bekväm för medelstor trädgård

Motor: Briggs & Stratton Endurance Series Motortyp: Bensin Motoreffekt: 8,9 kW (vid 2600 rpm) Tankvolym: 5,7 l Klippbredd: 97 cm Framåt: 4,7 km/h | Maxlutning: 10° Växellåda: Hydrostatisk Ljudnivå: 70 dB Rattvibrationer: 5.06 m/s²

Husqvarna TS238 är en lättmanövrerad och smidig åkgräsklippare med plåtchassi. Den gör ett utmärkt klipparbete och hanterar såväl grovt, högt gräs som ängsgräs.

Hastigheten är ganska maklig, men den är mycket pigg på gasen. Tyvärr tenderar den att slira lite i fuktig terräng i uppförsbacke, men när marken är torr gör den ett mycket fint klippjobb.

TS238 är dessutom lätt att manövrera runt hinder, buskar och annat. En nackdel är att framhjulen sitter ganska brett isär. Detta kan göra det svårt att klippa tätt intill exempelvis pallkragar, odlingsland och liknande då klippaggregatet inte riktigt kommer åt. Vidare har den en ganska stor frontbåge framtill som också är begränsande.

En annan nackdel är att den saknar mulching så gräs och löv blir inte särskilt finfördelat. Stort plus däremot för den inbyggda timräknaren eftersom den ger bra översikt över när det är dags för service.

Bra för att finklippa medelstora trädgårdar
Husqvarna TS238 har inte dragkrok. Däremot har den en förstärkt plåt baktill och ett hål där du kan montera en dragkrok. Åkgräsklipparen är också ganska tystgående. Volymen är nästan densamma när du kör med aggregatet igång som utan.

Om du inte stänger av aggregatet när du ska backa dör hela maskinen. Vi hade hellre sett att aggregatet stängs av automatiskt när du lägger i backen.

TS238 har en bekväm sits och flaskhållare vilket gör att du får en härlig stund när du ska ut och klippa gräset. Tyvärr följer det inte med någon uppsamlare, men det går att köpa till.

Att åkgräsklipparen är utrustad med lysen gör att du kan köra både i gryning och skymning utan att förlora i sikt och säkerhet.

Husqvarna TS238 är bekväm, lättmanövrerad samt tystgående och lämpar sig bäst för dig som har en medelstor trädgård med få hinder som det ska finklippas runt.

+Mycket bekväm sits, lättstyrd, tystgående, förberedd för dragkrok, hög byggkvalitet
Framdäck & frontbåge begränsar klippåtkomst, saknar mulching, något slirig i fuktigt gräs
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

9. Toro TimeCutter ZS 4200 T

Snabb och kraftfull åkgräsklippare med några udda konstruktionsval

Motor: Toro V-Twin, 708 cc Motortyp: Bensin Motoreffekt: 12,8 kW (vid 2850 rpm) Tankvolym: 11,3 l Klipphöjd: 38-114 mm Klippbredd: 107 cm Hastighet: Framåt: 9,6 km/h | Bakåt: 9,6 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 254 kg Ljudnivå: 87 dB Drivning: Dubbla hydrostater

Toro Timecutter ZS 4200 T är en mycket kraftfull åkgräsklippare med flera spännande konstruktionsbeslut. Den är speciell på så vis att den är spakstyrd. Är du van att köra grävmaskin kommer du kanske att uppskatta spakstyrningen i och med att du både gasar och styr med händerna. Samtidigt har vi svårt att se att det inte skulle ha varit mer användarvänligt - och nått en bredare målgrupp - om Toro istället valt att sätta dit en ratt (modellen finns även som rattmodell). Kan du köra med spakstyrning är den dock lättnavigerad i övrigt.

Tyvärr sitter reglagen för chok, start med flera under armstödet så du måste luta dig ut över maskinen för att se och komma åt dem. Valet av placering av aggregatet är också lite speciell. Det sitter inte undertill som på en traktormodell, men heller inte längst framtill som på en frontmonterad. Det gör att fördelen med den frontmonterade designen försvinner, vilket är lättåtkomlighet. Nu måste du istället in med en stor del av maskinen och dig själv i större buskar och liknande för att komma åt gräsmattan där. På så vis liknar den mer en traktormodell.

Samtidigt får du väldigt bra överblick när aggregatet inte sitter direkt under dig som på traktormodellen. Det finns således både för- och nackdelar med designen. Vi hade dock gärna sett att de stora hjulen på aggregatet placerats annorlunda eller gjorts mindre för ökad åtkomst. Nu är det svårt att komma åt runt träd och annat om du inte kommer in med perfekt vinkel.

Fint klippresultat trots hög hastighet
Timecutter ZS 4200 T gör ett bra jobb på stora plana ytor. Aggregatet är stort och du kör ganska fort med den så du betar av en stor del av gräsmattan snabbt. Det märks att motorn har 24 hästar då den är kraftfull. Det är väldigt bra driv i den när du ska uppför och även när du backar i lutning. Det finns totalt tre hastighetslägen och du väljer mellan dessa med en spak som är placerad mellan benen.

Samtidigt som Timecutter ZS 4200 T far fort framåt i högsta hastighet har den inga problem att hinna med att mala ner gräset. Trots att vi arbetar på i högt tempo blir klippresultatet kanonbra. Enda gångerna vi noterar att den slarvar lite med att mala ner allt gräs är om vi låter gräsmattan växa sig hög, omkring 10 centimeter eller mer.

Vi uppskattar även att den har så stora valmöjligheter när det kommer till klipphöjdinställningen.

Svår att manövrera
Terrängegenskaperna kunde däremot ha varit bättre. Vi märker flera gånger att den fortsätter att glida framåt när vi bromsar i lättare lutning. Hjulen låser sig och det är då risk att sladda in i grejer.

Plus dock för att den har dragkrok. Plus också för den mjuka och sköna sitsen med armstöd på sidorna, att man ser bensinnivån direkt från utsidan och för att du får så bra överblick över motorn.

Sammantaget gör sig Timecutter ZS 4200 T bäst på stora, plana och öppna ytor där hastigheten och kraften kommer till sin rätt. I mindre och mer slingriga trädgårdar blir den lätt klumpig.

+Mycket kraftfull, bra klippresultat, vid klippbredd, stor bredd av klipphöjdinställningar
Glider ibland vid bromsning, aggregatplacering med stora hjul framtill, svåråtkomlig reglageplacering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

10. AL-KO T 15-110.6 HDS

Stark trädgårdstraktor som även röjer sly

Motor: AL-KO Pro 450 Motortyp: Bensin Motoreffekt: 8,5 kW (vid 2900 rpm) Tankvolym: 7 l Klipphöjd: 30-90 mm (6 steg) Klippbredd: 110 cm Rekommenderad gräsyta: Upp till 10 000 kvm Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 4 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 224 kg Uppmätt ljudnivå: 92 dB Växellåda: Hydrostatisk Rattvibrationer: 2-4 m/s² Bruksanvisning: PDF

AL-KO T 15-110.6 HDS är en stark trädgårdstraktor som snabbt klipper större områden. En av dess största styrkor är hur enkelt den maler ned allt från vanligt gräs till kraftigare sly. Exempelvis låter vi den gå ett kraftprov i ett slyigt område där en mängd större bärbuskar klippts ner, och den har inga problem alls att tugga sönder grenarna - trots att den främst är tänkt som gräsklippare.

Likt andra trädgårdstraktorer är T 15-110.6 främst avsedd för större, okomplicerade trädgårdar då aggregatet är centralt placerat och därför inte når in i hörn och ända ut på kanterna.

T 15-110.6 är lite ryckig i hydrostaten och den saknar direktstyrning. Det gör att manövrerbarheten brister en aning. Samtidigt har den starkt driv, bra svängradie och slirar inte. Trädgårdstraktorn är också lätt att förstå sig på. Reglage och pedaler är enkla att justera och klipparen reagerar direkt.

Fint klippresultat, men något plastig byggkvalitet
Klippresultatet är bra. T 15-110.6 gör ett ordentligt arbete med att finfördela och sprida ut klippet, både på mer lättarbetade gräsmattor och i vått högt gräs. Resultatet är så snyggt att det knappt syns att du nyligen klippt gräsmattan - den ser bara välskött ut.

När det kommer till underhåll är karossen lätt att rengöra. Aggregatet är däremot lite klumpigt att montera ned, och vi hade gärna sett att det fanns ett spolmunstycke.

Komforten är inte heller på topp. Sitsen är ganska hård och du får stå ut med en del vibrationer.

Byggkvaliteten upplevs bitvis plastig, och på vissa saker har det snålats i onödan. Ett exempel är att det finns glas för belysning och lamptrådar under kåpan, men inga lampor. Det känns vilseledande. Vi saknar även dragkrok, vilket vi tycker borde vara standard på en trädgårdstraktor.

T 15-110.6 är onekligen bra på sin kärnfunktion att klippa gräs. Men med tanke på att det faktiskt är en trädgårdstraktor så hade vi önskat oss en större mångsidighet.

+Stark, mulchingfunktion, tidseffektiv
Medioker komfort, bristande mångsidighet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

11. MTD Smart RG 145

Passar främst för stora öppna ytor

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 9,1 kW (vid 2800 rpm) Tankvolym: 3,8 l Klipphöjd: 30-95 mm (5 steg) Klippbredd: 107 cm Maxlutning: 10° Vikt: 175 kg Ljudnivå: 82 dB

MTD Smart RG 145 är en lågt prissatt åkgräsklippare som vi därmed förväntar oss ska vara ganska enkel i sin utformning - inte så stark kanske, men få, enkla funktioner och ett bra klippresultat. Det vi får är dock något helt annat.

Den är exempelvis inte särskilt enkel att använda. MTD har krånglat till det med en komplicerad uppsättning spakar för att kontrollera åkgräsklipparen. Du reglerar hastigheten, back och neutral med hjälp av pedalen, men sätter maxhastighet och varvtal på två andra spakar. Ställer du exempelvis varvtal på lägsta nivå och hastighet på högsta så blir maskinen slö och motorn riskerar att dö.

Dessutom måste du trycka ned kopplingen varje gång du ska välja ett nytt hastighetsläge. Du kan alltså inte bara dra spaken steglöst. Lösningen känns onödigt tidskrävande och komplicerad.

Generös klippbredd

Att själva konstruktionen är simpel är i linje med våra förväntningar. Dock kan vi tycka att lösningen där MTD monterat fast tanken genom att använda sig av buntband kanske är i enklaste laget även på en budgetmaskin.

Samtidigt är designen på Smart RG 145 i övrigt snygg. Klipparen har en sportig ratt som är komfortabel att hålla i. Sitsen är också bekväm och du sitter ganska rakt. Dessutom har åkgräsklipparen belysning - om än ganska svag sådan. Halkskyddet för fötterna blir tyvärr halt om det blir fuktigt, så du får vara lite försiktig när du kliver på och av.

Vill du justera sitsens läge måste du plocka fram verktyg och lossa skruvar. På andra modeller räcker det att du håller in en spak och för sitsen framåt eller bakåt, så MTD:s lösning på den här punkten känns inte användarvänlig. Däremot sitter tanklock och filter lättillgängligt placerade för påfyllning respektive underhåll. Det är även enkelt att ställa in klipphöjd.

Motorn är stark sett till priset och det framstår som att det är här MTD lagt krutet. Motor orkar med ganska högt gräs och en del sly med bra resultat. Klippbredden är rejäl så klipparen blir tidseffektiv på öppna raksträckor. Den har också liten svängradie.

MTD Smart RG 145 passar dig som har stora, öppna, hinderfria ytor och begränsad budget. Du bör dock ha ganska bra koll på hur motorer fungerar för att löpande hitta rätt inställning i styrka och hastighet.

+Rejäl klippbredd, skön ratt, sportig design
Onödigt svåropererad, hala halkskydd i fukt, buntbandsspänd tank
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

12. MTD Smart RF 130 H

Budgetmodell som ger mycket styrka för liten peng

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 6,3 kW (vid 2800 rpm) Tankvolym: 3,8 l Klipphöjd: 30-95 mm (5 steg) Klippbredd: 96 cm Hastighet: Framåt: 0-9 km/h | Bakåt: 0-5 km/h Maxlutning: 11 % Vikt: 150 kg Ljudnivå: 98 dB Rattvibrationer: 5 m/s² Transmission: Hydrostatisk (handreglage) Bruksanvisning: PDF

MTD Smart RF 130 H är en robust åkgräsklippare av typen trädgårdstraktor. Motorn är stark och tuggar sig igenom meterhögt gräs. Den är även hyggligt bränslesnål.

Framkomlighet och manövrerbarhet är båda goda för prisklassen, så länge terrängen inte är alltför kuperad och hinderrik.

Backningen kunde dock varit smidigare. Dels backar åkgräsklipparen långsamt och dels måste man slå av klippaggregatet vid backning, annars stannar motorn av säkerhetsskäl.

130 H har en hydrostatisk transmission, vilket innebär steglös hastighetsjustering och att man slipper stanna vid växling. Transmissionen sköts emellertid via handreglage, vilket inte är lika smidigt som pedalstyrning. I praktiken är hastigheten därför svår att småjustera och tenderar därför att sättas i något av ytterlägena.

Kan köpa till många tillbehör
Klipphöjden justeras mycket enkelt och likaså parkeringsbromsen.

Upphängningen av bensintanken känns improviserad och inte så tillförlitlig som man skulle önska. En främre strålkastare förbättrar sikten under mörkare förhållanden.

Rengöringen av klippaggregatet är skapligt enkel, trots att det är placerat under föraren och därmed inte kan fällas upp. Ett spolmunstycke hade emellertid förenklat.

Sitsen kunde varit mjukare men sammantaget är komforten god.

130 H har ingen integrerad uppsamlare, utan denna köps till separat. Man kan även köpa till mulchplugg och en mängd olika bogserade tillbehör, såsom exempelvis släp.

+Lågt pris, relativt stark motor, gott klippresultat, strålkastare
Omständlig backning, upphängningen av bensintanken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

13. Stiga Park 220

Lättrengjord åkgräsklippare med elektronisk höjdinställning

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 7,4 kW (vid 3200 rpm) Tankvolym: 4,2 l Klippbredd: 85-95 cm Rekommenderad gräsyta: Upp till 4 000 kvm Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 7 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 212 kg Uppmätt ljudnivå: 88 dB Växellåda: Hydrostatisk Rattvibrationer: 0,3 m/s² Bruksanvisning: PDF

Stiga Park 220 är en midjestyrd frontmonterad åkgräsklippare med elektronisk höjdinställning vilket gör det smidigt att justera klipphöjden.

Att den är frontmonterad gör att du kommer åt bra även i lite mer komplicerade trädgårdar. Du slipper gå och efterklippa lika mycket som du skulle behöva om du hade klippt med en trädgårdstraktor. Dock har den problem med att få klippresultatet jämnt på ojämna gräsmattor eftersom den följer med ojämnheterna.

Den lämnar också onödigt mycket gräs oklippt för att vara en frontmonterad åkgräsklippare, detta beror på ett ganska långt avstånd mellan knivarna och frontkanten. Åkgräsklipparen begränsas också av en något ryckig hydrostat och sina små hjul. Dessutom har den en halv ratt vilket gör den mer komplicerad att styra än nödvändigt. Detta i kombination med att har svårt för lutning gör att du blir tämligen begränsad i din körning.

Du sitter bekvämt när du kör
När vi ska klippa i trängre utrymmen upplevs den tungkörd. En annan nackdel är att den slirar ibland vid backning och att den då riskerar skada gräsmattan.

Däremot gör däckmönstren att den inte lämnar några märken när du kör framåt. Vi tycker också att det är bra att den är utrustad med direktstyrning eftersom det förbättrar manövrerbarheten.

Ljudnivån är under medel och framför allt är ljudprofilen relativt behaglig med ett lågt brummande. Vi upplever heller inga problem med vibrationer.

Enda nackdelen när det kommer till komfort är att kraftiga personer kan ha svårt att komma åt vissa knappar eftersom rumpan och låren då tenderar att dölja dem.

Stiga Park 220 är lätt att göra ren både undertill och på karossen. Vi hade önskat att aggregatet gick att vinkla lite kraftigare för att slippa stå med böjd rygg vid högtrycksrengöring, men på det stora hela är den smidig att tvätta och hålla ren. Den har också sparsam bränsleförbrukning och god svängradie.

+Elektronisk höjdinställning, lätt att rengöra, låg ljudnivå, midjestyrd
Klippresultatet på ojämn mark, ryckig körning, användarvänligheten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Vanliga frågor om åkgräsklippare

Vilken åkgräsklippare är bäst?

Det finns framför allt två typer av åkgräsklippare: de med frontmonterade aggregat och de som kallas för traktorklippare - de senare har aggregatet monterat mitt under maskinen. Vilken sort du ska välja beror på hur din trädgård ser ut och huruvida du tänkt använda åkgräsklipparen till mer än att klippa gräset. De frontmonterade är vanligen bäst på att komma åt att klippa gräs i svåråtkomliga eller snirkliga utrymmen, medan traktorn är mer mångfacetterad. Kolla vilka åkgräsklippare som vinner vårt stora test.

Vilken bensin till åkgräsklippare?

Åkgräsklippare är vanligen utrustade med en fyrtaktsmotor. Det innebär att de tankas bäst med alkylatbensin 4-takt. Du hittar bäst pris på det genom att prisjämföra olika märken här. Man kan även tanka åkgräsklipparen med vanligt 95-oktanigt bränsle men det mår inte motorn lika bra av.

Vilken olja till åkgräsklippare?

Du bör byta motorolja i din åkgräsklippare en gång per säsong, lämpligen i samband med att du servar den inför vintern. Vilken olja du ska använda står i manualen, vanligen antingen 10W-30 eller SAE30. Du bör även smörja styr- och reglagevajrarna med motoroljan. Här kan du jämföra priset på motorolja.

Vad kostar åkgräsklippare?

Åkgräsklippare kostar vanligen mellan omkring 20 000-40 000 kronor beroende på typ, prestanda och komfort. Det finns dock extremer som kostar mer eller mindre än så. Bäst pris på åkgräsklippare får du om du prisjämför. Hos PriceRunner hittar du alltid handlarnas senaste och bästa priser.