Åkgräsklippare / trädgårdstraktor: 6 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2024

Har du en väldigt stor gräsmatta? En åkgräsklippare är då en tidseffektiv klippare. Vi testar kontinuerligt nya modeller från kända märken som Stiga, Husqvarna och AL-KO. För att en åkgräsklippare ska bli bäst i test måste den vara stark, hålla hög byggkvalitet och vara lätt att köra.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Åkgräsklippare

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Alla åkgräsklipparna har långtidstestats under minst en sommar hos vår testare på Vikbolandet utanför Norrköping. Vi bedömde klippresultatet dels direkt efter klippning, dels efter en tids regelbundet klippande. Samtliga modeller testades på flera olika gräsytor med varierande grästyper och höjder på gräset. Vi klippte även gräset i olika grader av väta. Åkgräsklipparna bedömdes också med avseende på smidighet, manövrerbarhet, komfort, byggkvalitet, prestanda, funktionalitet, underhåll/rengöring, bullernivåer, vibrationer, bensinångor, bränsleförbrukning och tillgängliga tillbehör.


Mer tester av trädgårdsmaskiner:

Bensindrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare

Grästrimmer

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:

Häcksax

Lövblås

Motorsåg

Röjsåg

Sekatör

Vedklyv

0 5 5 1

1. Husqvarna Rider 214TC BÄST I TEST ÅKGRÄSKLIPPARE

Mycket högpresterande modell för stora ytor med många hinder

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 12,8 kW (vid 3100 rpm) Tankvolym: 12 l Klipphöjd: 25-75 mm (10 steg) Klippbredd: 94 cm Hastighet: Framåt: 9,5 km/h | Bakåt: 9,5 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 244 kg Växellåda: Hydrostatisk Ljudnivå: 83 dB Rattvibrationer: 2,5 m/s²

Husqvarna Rider 214TC är en snabb, bakvagnsstyrd åkgräsklippare med ett utbytbart frontmonterat klippaggregat. Detta gör den egentligen till mycket mer än en gräsklippare då den även kan utrustas med exempelvis snöblad, borste eller mossrivare. Konstruktionen gör styrningen intuitiv och ger god översikt över arbetsytan. Tyvärr finns ingen strålkastare för klippning i svagt ljus.

Både framkomlighet och manövrerbarhet är föredömliga och gör det smidigt att klippa runt buskar och träd. Det gäller dock att inte glömma att bakpartiet kan svänga ut och då slå i staket och väggar. Klippbredden är välavvägd för stora ytor med många hinder. Aggregatet skulle dock gärna fått gå 5 cm längre ut från hjulen, för att underlätta klippning vid rabatter.

Lämnar fint klippresultat medan du åker bekvämt

214TC har en förträfflig komfort för såväl små som stora förare. Den har bekväm sits, lättåtkomliga reglage, fack för dryck/verktyg samt pedalstyrd hydrostatväxellåda. Hydrostaten är guld värd i områden som kräver mycket backning.

Klippresultatet är överlag fint och klipphöjden kan sättas mycket lågt. Mulchingen är synnerligen effektiv så längre gräset inte är alltför högt och blött.

Husqvarna Rider 214TC

Rengöringen av klippaggregatet är exemplariskt enkel så länge man har en vattenslang. 214TC är en påtagligt välkonstruerad åkgräsklippare och trots sin höga prislapp synnerligen prisvärd, varför vi utnämner den till bäst i test.

  • Åkgräsklipparnas kung som maxar betyget i alla test den utsätts för.
  • Klipper och navigerar tidseffektivt på såväl stora som skrymmande områden, men den kostar därefter.
  • Passar många olika tomttyper och därför en stor grupp villaägare.
Snabb, smidig manövrering, gott klippresultat, hög komfort, enkel rengöring
Ingen strålkastare, lätt att glömma att bakpartiet svänger ut
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Husqvarna R 216T AWD BÄSTA PREMIUMVAL

En mycket kraftfull kompis i trädgården

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 12,8 kW (vid 3100 rpm) Tankvolym: 12 l Klipphöjd: 25-75 mm (10 steg) Klippbredd: 94 cm Hastighet: Framåt: 9,5 km/h | Bakåt: 9,5 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 244 kg Ljudnivå: 83 dB Växellåda: Hydrostatisk Rattvibrationer: 2,5 m/s²

Husqvarna R 216T AWD är en extremt kompetent och mångsidig åkgräsklippare för dig som söker hög byggkvalitet, stark motor och grym drivning.

Det är en fyrhjulsdriven åkgräsklippare som inte bara ger kanonresultat när det kommer till klippning, utan även orkar med att dra tunga lass på tomten. Klipparen hade exempelvis inga problem att dra runt en tung pall med kalksten. 216T är så pass stark att vår testare använde den för att dra saker istället för att plocka fram fyrhjulingen.

Klippresultatet är som sagt mycket fint. Den påminner mycket om sitt småsyskon 214TC på så vis att den tack vare bakvagnsstyrningen är så tidseffektiv och lättmanövrerad. Du kommer lätt runt hinder och responsen är mycket god.

Dock måste du ha i åtanke att bakvagnen sticker ut när du manövrerar så att svänga i smala gångar kräver att du har bra uppsikt. Små och slingriga ytor kan därför vara tidskrävande att navigera på. Men så länge du har uppsikt går det bra. På öppna ytor är den mycket snabb och hinner trots hastigheten med att klippa ner ordentligt.

En arbetshäst

216T AWD är lättstartad över hela säsongen, även när det blir kallt ute. Den har ingen choke vilket kan vara ett skönt moment att slippa, samtidigt som det inte verkar påverka startkapaciteten negativt.

Ergonomin är också mycket bra. Du sitter bekvämt, det är få reglage att hålla reda på och det finns förstås en dryckeshållare. En fördel är att du kan justera ratten, så klipparen passar både långa och korta förare.

Rider 216T är enkel att underhålla och har timräknare så att du har koll på när det är dags för service.

LED-belysningen framtill är kraftfull. Den utgör framför allt ett bra tillskott för dig som även använder åkgräsklipparen för att dra saker. De flesta klipper gräsmattan dagtid eller på eftermiddagen, men att kunna arbeta i trädgården även tidiga morgnar och sena kvällar är välkommet.

Smakar det så kostar det. Detta är långt ifrån en billig åkgräsklippare, men som premiumklippare är den helt klart i en klass för sig. Du som söker en maskin som kan ersätta både fyrhjuling och gräsklippare på en kuperad, stor tomt - även sådan med många hinder - bör titta åt det här hållet. 216T är en riktig arbetshäst.

Extremt stark, Fenomenala terrängegenskaper & drivning, Mycket fint klippresultat, Lättstartad & användarvänlig
Lätt att glömma att bakpartiet svänger ut
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 3.5 1

3. Husqvarna R 112C

Smidig och stark men med vissa konstruktionsbrister

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 6,4 kW (vid 3000 rpm) Tankvolym: 4 l Klipphöjd: 25-70 mm (7 steg) Klippbredd: 85 cm Hastighet: Framåt: 7 km/h | Bakåt: 3 km/h Vikt: 190 kg Växellåda: Hydrostatisk Ljudnivå: 89 dB Rattvibrationer: 1,6 m/s²

Husqvarna Rider 112C har ett enorm bra driv och mycket bra terrängegenskaper, vilket gör den lämplig för flera olika trädgårdstyper. Den är samtidigt ganska nätt och utrustad med midjestyrning vilket gör att du kommer in överallt och har bra kontroll när du svänger. Vi har inga problem med att ta oss upp för slänter, att klippa i lutning eller liknande - varken i vått eller torrt gräs.

Gas och back består av två olika pedaler, istället för en och samma såsom på många andra åkgräsklippare. Vi tycker om den här lösningen eftersom den kräver att du flyttar foten när du ska byta riktning.

En klar nackdel med R 112C är dock att du måste kliva av den för att ändra klipphöjd. Höjdinställningen sitter framtill och du når den inte från sittplatsen. Det blir med tiden lätt ett irritationsmoment, åtminstone om du är van vid att kunna justera klipphöjden under klippning.

Höjdinställningen ska för övrigt bestå av sju steg men vi hittar bara fem och ett serviceläge. Serviceläget används för att vika upp aggregatet, och till skillnad från klipphöjdsjusteringen så utgör placeringen av detta en smidig plats eftersom du då står upp och är redo att börja rengöra.

Även tanklocket sitter smidigt till. Däremot ser vi det som en nackdel att du inte på ett enkelt sätt kan se utifrån hur mycket bensin som är kvar i tanken.

Byggkvaliteten lämnar en del att önska

R 112C ger ett bra klippresultat men den har bara två knivar framtill plus två hjul i fronten. Det gör att du inte kommer riktigt nära när du klipper runt hinder. Däremot lämnar den en fin och jämn gräsmatta efter sig.

Även ergonomin är bra. Du sitter bekvämt och har en behändig mugghållare mellan benen.

Den största nackdelen med den här åkgräsklipparen är egentligen konstruktionen och byggkvaliteten. Dels är sitsen utformad på ett sådant sätt att det samlas regnvatten där, detta hade kunnat lösas smartare. Dels har vi problem med att den slår sönder delar undertill om vi släpper ner aggregatet för fort. Under den flera månader långa testperioden har den hunnit tugga sönder både remmar och plastkåpor undertill. Även ett drivhjul går sönder och måste bytas efter att vi sänkt aggregatet för fort. Antingen hade man behövt göra en lösning där aggregatet inte kan sänkas för fort, eller en konstruktion som håller för det.

Vidare sitter det plastclips som låser väldigt smart, men dessa har undermålig kvalitet. De går lätt sönder och kostar ganska mycket att köpa nya.

Plus dock för att den är utrustad med dragkrok.

Är du försiktig när du släpper ned aggregatet är R 112C ändå en ganska behändig och smidig åkgräsklippare. Eftersom den har så lätt för att ta sig fram och navigera hinder passar den en slingrig och inte fullt så stor trädgård. Du kan förstås även ha den på en öppen gräsmatta, men utformningen lämpar sig bäst för ytor där större åkgräsklippare skulle ha svårt att ta sig fram.

Bra terrängegenskaper, smidig storlek, lättnavigerad
Bitvis haltande konstruktion, omständlig klipphöjdsjustering
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

4. Toro TimeCutter ZS 4200 T

Snabb och kraftfull åkgräsklippare med några udda konstruktionsval

Motor: Toro V-Twin, 708 cc Motortyp: Bensin Motoreffekt: 12,8 kW (vid 2850 rpm) Tankvolym: 11,3 l Klipphöjd: 38-114 mm Klippbredd: 107 cm Hastighet: Framåt: 9,6 km/h | Bakåt: 9,6 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 254 kg Ljudnivå: 87 dB Drivning: Dubbla hydrostater

Toro Timecutter ZS 4200 T är en mycket kraftfull åkgräsklippare med flera spännande konstruktionsbeslut. Den är speciell på så vis att den är spakstyrd. Är du van att köra grävmaskin kommer du kanske att uppskatta spakstyrningen i och med att du både gasar och styr med händerna. Samtidigt har vi svårt att se att det inte skulle ha varit mer användarvänligt - och nått en bredare målgrupp - om Toro istället valt att sätta dit en ratt (modellen finns även som rattmodell). Kan du köra med spakstyrning är den dock lättnavigerad i övrigt.

Tyvärr sitter reglagen för chok, start med flera under armstödet så du måste luta dig ut över maskinen för att se och komma åt dem. Valet av placering av aggregatet är också lite speciell. Det sitter inte undertill som på en traktormodell, men heller inte längst framtill som på en frontmonterad. Det gör att fördelen med den frontmonterade designen försvinner, vilket är lättåtkomlighet. Nu måste du istället in med en stor del av maskinen och dig själv i större buskar och liknande för att komma åt gräsmattan där. På så vis liknar den mer en traktormodell.

Samtidigt får du väldigt bra överblick när aggregatet inte sitter direkt under dig som på traktormodellen. Det finns således både för- och nackdelar med designen. Vi hade dock gärna sett att de stora hjulen på aggregatet placerats annorlunda eller gjorts mindre för ökad åtkomst. Nu är det svårt att komma åt runt träd och annat om du inte kommer in med perfekt vinkel.

Fint klippresultat trots hög hastighet

Timecutter ZS 4200 T gör ett bra jobb på stora plana ytor. Aggregatet är stort och du kör ganska fort med den så du betar av en stor del av gräsmattan snabbt. Det märks att motorn har 24 hästar då den är kraftfull. Det är väldigt bra driv i den när du ska uppför och även när du backar i lutning. Det finns totalt tre hastighetslägen och du väljer mellan dessa med en spak som är placerad mellan benen.

Samtidigt som Timecutter ZS 4200 T far fort framåt i högsta hastighet har den inga problem att hinna med att mala ner gräset. Trots att vi arbetar på i högt tempo blir klippresultatet kanonbra. Enda gångerna vi noterar att den slarvar lite med att mala ner allt gräs är om vi låter gräsmattan växa sig hög, omkring 10 centimeter eller mer.

Vi uppskattar även att den har så stora valmöjligheter när det kommer till klipphöjdinställningen.

Svår att manövrera

Terrängegenskaperna kunde däremot ha varit bättre. Vi märker flera gånger att den fortsätter att glida framåt när vi bromsar i lättare lutning. Hjulen låser sig och det är då risk att sladda in i grejer.

Plus dock för att den har dragkrok. Plus också för den mjuka och sköna sitsen med armstöd på sidorna, att man ser bensinnivån direkt från utsidan och för att du får så bra överblick över motorn.

Sammantaget gör sig Timecutter ZS 4200 T bäst på stora, plana och öppna ytor där hastigheten och kraften kommer till sin rätt. I mindre och mer slingriga trädgårdar blir den lätt klumpig.

Mycket kraftfull, bra klippresultat, vid klippbredd, stor bredd av klipphöjdinställningar
Glider ibland vid bromsning, aggregatplacering med stora hjul framtill, svåråtkomlig reglageplacering
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

5. MTD Smart RG 145

Passar främst för stora öppna ytor

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 9,1 kW (vid 2800 rpm) Tankvolym: 3,8 l Klipphöjd: 30-95 mm (5 steg) Klippbredd: 107 cm Maxlutning: 10° Vikt: 175 kg Ljudnivå: 82 dB

MTD Smart RG 145 är en lågt prissatt åkgräsklippare som vi därmed förväntar oss ska vara ganska enkel i sin utformning - inte så stark kanske, men få, enkla funktioner och ett bra klippresultat. Det vi får är dock något helt annat.

Den är exempelvis inte särskilt enkel att använda. MTD har krånglat till det med en komplicerad uppsättning spakar för att kontrollera åkgräsklipparen. Du reglerar hastigheten, back och neutral med hjälp av pedalen, men sätter maxhastighet och varvtal på två andra spakar. Ställer du exempelvis varvtal på lägsta nivå och hastighet på högsta så blir maskinen slö och motorn riskerar att dö.

Dessutom måste du trycka ned kopplingen varje gång du ska välja ett nytt hastighetsläge. Du kan alltså inte bara dra spaken steglöst. Lösningen känns onödigt tidskrävande och komplicerad.

Generös klippbredd

Att själva konstruktionen är simpel är i linje med våra förväntningar. Dock kan vi tycka att lösningen där MTD monterat fast tanken genom att använda sig av buntband kanske är i enklaste laget även på en budgetmaskin.

Samtidigt är designen på Smart RG 145 i övrigt snygg. Klipparen har en sportig ratt som är komfortabel att hålla i. Sitsen är också bekväm och du sitter ganska rakt. Dessutom har åkgräsklipparen belysning - om än ganska svag sådan. Halkskyddet för fötterna blir tyvärr halt om det blir fuktigt, så du får vara lite försiktig när du kliver på och av.

Vill du justera sitsens läge måste du plocka fram verktyg och lossa skruvar. På andra modeller räcker det att du håller in en spak och för sitsen framåt eller bakåt, så MTD:s lösning på den här punkten känns inte användarvänlig. Däremot sitter tanklock och filter lättillgängligt placerade för påfyllning respektive underhåll. Det är även enkelt att ställa in klipphöjd.

Motorn är stark sett till priset och det framstår som att det är här MTD lagt krutet. Motor orkar med ganska högt gräs och en del sly med bra resultat. Klippbredden är rejäl så klipparen blir tidseffektiv på öppna raksträckor. Den har också liten svängradie.

MTD Smart RG 145 passar dig som har stora, öppna, hinderfria ytor och begränsad budget. Du bör dock ha ganska bra koll på hur motorer fungerar för att löpande hitta rätt inställning i styrka och hastighet.

Rejäl klippbredd, skön ratt, sportig design
Onödigt svåropererad, hala halkskydd i fukt, buntbandsspänd tank
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

6. MTD Smart RF 130 H

Budgetmodell som ger mycket styrka för liten peng

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 6,3 kW (vid 2800 rpm) Tankvolym: 3,8 l Klipphöjd: 30-95 mm (5 steg) Klippbredd: 96 cm Hastighet: Framåt: 0-9 km/h | Bakåt: 0-5 km/h Maxlutning: 11 % Vikt: 150 kg Ljudnivå: 98 dB Rattvibrationer: 5 m/s² Transmission: Hydrostatisk (handreglage) Bruksanvisning: PDF

MTD Smart RF 130 H är en robust åkgräsklippare av typen trädgårdstraktor. Motorn är stark och tuggar sig igenom meterhögt gräs. Den är även hyggligt bränslesnål.

Framkomlighet och manövrerbarhet är båda goda för prisklassen, så länge terrängen inte är alltför kuperad och hinderrik.

Backningen kunde dock varit smidigare. Dels backar åkgräsklipparen långsamt och dels måste man slå av klippaggregatet vid backning, annars stannar motorn av säkerhetsskäl.

130 H har en hydrostatisk transmission, vilket innebär steglös hastighetsjustering och att man slipper stanna vid växling. Transmissionen sköts emellertid via handreglage, vilket inte är lika smidigt som pedalstyrning. I praktiken är hastigheten därför svår att småjustera och tenderar därför att sättas i något av ytterlägena.

Kan köpa till många tillbehör

Klipphöjden justeras mycket enkelt och likaså parkeringsbromsen.

Upphängningen av bensintanken känns improviserad och inte så tillförlitlig som man skulle önska. En främre strålkastare förbättrar sikten under mörkare förhållanden.

Rengöringen av klippaggregatet är skapligt enkel, trots att det är placerat under föraren och därmed inte kan fällas upp. Ett spolmunstycke hade emellertid förenklat.

Sitsen kunde varit mjukare men sammantaget är komforten god.

130 H har ingen integrerad uppsamlare, utan denna köps till separat. Man kan även köpa till mulchplugg och en mängd olika bogserade tillbehör, såsom exempelvis släp.

Lågt pris, relativt stark motor, gott klippresultat, strålkastare
Omständlig backning, upphängningen av bensintanken
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Alla åkgräsklipparna har långtidstestats under minst en sommar hos vår testare på Vikbolandet utanför Norrköping. Vi bedömde klippresultatet dels direkt efter klippning, dels efter en tids regelbundet klippande. Samtliga modeller testades på flera olika gräsytor med varierande grästyper och höjder på gräset. Vi klippte även gräset i olika grader av väta. Åkgräsklipparna bedömdes också med avseende på smidighet, manövrerbarhet, komfort, byggkvalitet, prestanda, funktionalitet, underhåll/rengöring, bullernivåer, vibrationer, bensinångor, bränsleförbrukning och tillgängliga tillbehör.


Mer tester av trädgårdsmaskiner:

Bensindrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare

Grästrimmer

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:

Häcksax

Lövblås

Motorsåg

Röjsåg

Sekatör

Vedklyv

Bra att veta om åkgräsklippare

Åkgräsklipparen är en stor gräsklippare som du sitter på och styr, det är helt enkelt åkbara gräsklippare. Undertill på maskinen sitter ett klippaggregat som driver runt en eller flera knivar, och dessa klipper din gräsmatta. Åkgräsklipparen kan även köras utan klippaggregatet igång, exempelvis när du ska köra mellan två olika gräsmatteytor på tomten.

Olika slags åkgräsklippare

Åkgräsklippare finns i flera olika typer och vilken sort du ska välja beror på hur din gräsmatta ser ut.

En grundläggande uppdelning kan göras i åkgräsklippare med frontmonterade klippaggregat, det som normalt sätt kategoriseras just som en traditionell åkgräsklippare, och trädgårdstraktorer som har klippaggregatet monterat i mitten av konstruktionen.

Fördelen med en frontklippare är att du enkelt kommer åt överallt, särskilt i mer snirkliga trädgårdar. Sedan går det heller inte att komma undan att dessa åkklippare nästan uteslutande är byggda för att klippa gräsmatta och inte för kringuppgifter.

Trädgårdstraktorn är mer mångfacetterad. Du kan använda den till att dra släp och ploga vägen, likväl som att klippa gräset. Men eftersom den är tänkt för fler användningsområden är den inte alltid lika bra på att just klippa gräs till perfektion. Exempelvis är det svårt att komma åt överallt på grund av placeringen av klippaggregatet. Samtidigt har traktorn ofta ett lite lägre pris.

Spakmaskin kan också vara ett begrepp att ha lite kunskap kring. Dessa åkgräsklippare styr du med spakar istället för ratt. Zero turn-klipparna (mer om dessa längre ner) är vanligen spakmaskiner.

Åkgräsklipparna kan även delas upp utifrån batteri eller bensin.

Bensindrivna åkgräsklippare drivs på bränsle (fyrtakt). De har fördel i att du alltid kan klippa direkt när du behöver det, och precis så länge som du behöver, så länge som du har bensin hemma. Du får också mycket prestanda till en rimlig peng. Nackdelen är att de släpper ut avgaser och bullrar en hel del.

Batteridrivna åkgräsklippare har förstås batteridrift och måste därmed laddas mellan varven. Fördelen med dessa är att de inte släpper ut avgaser, de går tystare än bensindrivna modeller och du slipper köpa bränsle titt som tätt. Nackdelen är förstås att du måste komma ihåg att ladda den mellan klippningarna samt att du är begränsad till batteritiden på din maskin - därefter får du vänta innan du kan klippa igen. De är också - i skrivande stund - fortfarande ganska dyra sett till vad du får för prestanda för pengarna. Det senare kommer dock att ändras i takt med att volymerna och intresset för produkten ökar.

Utöver dessa uppdelningar kastar tillverkarna ibland ur sig olika begrepp och termer. Exempelvis rider, minirider och zero turn.

  • Rider. Med rider syftar man vanligen på en klassisk åkgräsklippare med frontmonterad aggregat.
  • Minirider. En mer kompakt och smidig åkgräsklippare som förstås passar bra på mindre gräsmattor.
  • Zero turn. Innebär att klipparen kan svänga runt sin egen axel och därmed har du ingen svängradie att oroa dig för.

Ytterligare termer som det är bra att ha koll på är midjestyrning och bakvagnsstyrning. Frontklippare är många gånger midjestyrda. Det innebär att de svänger centralt i konstruktionen och sticker inte ut någon maskindel. Bakvagnsstyrning innebär att svängradien ligger baktill på maskinen.

På senare år har det även börjat dyka upp fyrhjulsdrivna åkgräsklippare. Dessa får då bättre terrängegenskaper. Fyrhjulsdrift innebär att den kan driva på alla fyra hjulen, inte bara två av dem såsom på traditionella åkgräsklippare. Detta ger bättre framkomlighet på ojämn gräsmatta och när gräset är blött. Fyrhjulsdrift betecknas ofta AWD eller 4WD.

Slutligen är det bra att känna till de olika teknikerna som åkgräsklipparna kan ha för att hantera gräset.

Vissa kommer exempelvis med uppsamlare . vilket är bra på hösten om du har mycket löv som du inte vill blir liggandes på gräsmattan som ett täcke. Dessa samlas då upp i uppsamlaren och du kan sedan tömma den på komposten.

Mulching, kallas ibland även bioclip, är ett annat viktigt begrepp. Enkelt förklarat innebär detta att åkgräsklipparen inte skickar ut gräset genom utkastet utan istället finklipper det så att det snabbt bryts ner till näring i gräsmattan (istället för att du får stora högar med gräsklipp på mattan).

Utöver dessa två tekniker för att hantera gräsklippet har du även det traditionella vilket är att maskinen skickar ut det genom ett sidoutkast.

Åkgräsklippare eller robotgräsklippare

Vanligen tittar du på en åkgräsklippare för att du har en ganska stor gräsmatta. Robotgräsklippare för stora ytor är ganska dyra om man jämför med gå bakom-klippare, men jämför man med åkgräsklippare så ligger de däremot ganska lika i pris.

Du hittar billiga åkgräsklippare för stora ytor runt 15 000-20 000 kronor, och någonstans där kan du även hitta robotgräsklippare för större trädgårdar. Det finns förstås extremer åt båda håll. Exempelvis dyra robotar för små gräsmattor, eller ganska billiga robotar för stora gräsmattor.

Det som är viktigt att tänka på är att oavsett val måste klipparen kunna hantera din gräsmatta. Åkgräsklippare kan exempelvis sällan klippa i slänt, i alla fall inte om den är brant. De har ofta en maxlutning på 10 grader. Där har många robotgräsklippare (de med bra terrängegenskaper) fördel. En annan fördel med roboten är att du slipper engagera dig i klippningen personligen, den sköter allt autonomt.

Åkgräsklipparen har däremot fördel i att du klipper ytan väldigt tidseffektivt. Roboten måste vara ute och gå ganska många timmar i veckan om gräsmattan är stor. I alla fall ett par timmar om dagen på vardagarna. Klippresultatet blir däremot kanon och gräsmattan ser fantastisk ut efter att robotgräsklipparen hunnit beta ner allt gräs och bara underhållsklipper det. Ska du ha samma resultat med en åkgräsklippare måste den ha mulching.

Är det riktigt stora ytor det är tal om är det dock svårt att komma ifrån åkgräsklipparen eftersom den då blir mer plånboksvänlig. Dessutom är det ganska kul att köra den.

Tänk på detta innan du köper åkgräsklippare

Har du landat i att du ska köpa en åkgräsklippare finns det ett antal faktorer att ta hänsyn till.

  • Storleken på gräsmattan. Köper du en batteridriven åkgräsklippare är storleken helt klart viktig, du får då undersöka hur stor gräsyta klipparen kan hantera på en laddning. Den bränsledrivna är mindre känslig för detta eftersom du kan fylla på mer bränsle. Det som däremot alltid är viktigt är klippbredden. Ju större gräsmatta desto bredare klippbredd vill du ha eftersom klippningen blir mer tidseffektiv då. Hastigheten på åkgräsklipparen kombinerat med dess prestanda (så den hinner med att klippa på högsta hastighet) är förstås också viktigt.
  • Terrängen. Har du exempelvis kuperad tomt bör du ha en åkgräsklippare som fjädrar med lite i klippaggregatet och tar upp dessa rörelser för ett jämnt klippresultat. Har du istället mycket odlingslådor, korridorer och buskar måste du ha en klippare som är lättmanövrerad och som gör att du kommer åt att klippa nära dessa. Har du exempelvis dålig svängradie på åkgräsklipparen så kommer du få gå över samma yta flera gånger.
  • Slänt. Om gräsmattan lutar väldigt mycket eller om du har en slänt är det viktigt att kontrollera huruvida din åkgräsklippare kan hantera lutningen på denna, eller om du behöver köpa till en grästrimmer också. Frontrotorklippare med låg tyngdpunkt är ofta bra på att hantera kraftigare lutning, speciellt i kombination med fyrhjulsdrift så att du inte spinner i slänten och skadar gräsmattan.
  • Reservdelar och garantier. De flesta åkgräsklipparna på marknaden görs av välrenommerade tillverkare med gott rykte. Men se till att du köper en modell som det finns reservdelar till under minst tio års tid framåt. Samt se över garantin - hur lång är den och vilka delar gäller den på?
  • Tillbehör. Köper du en trädgårdstraktor kan du vanligen även sätta på tillbehör på denna, såsom snöblad eller vagn/släp. Det gör att du exempelvis kan använda den vintertid som plog för att ploga bort snö, eller sommartid för att frakta jord på tomten. Kontrollera vilka tillbehör som passar på den modell du är intresserad av och hur utbudet av tillbehör ser ut generellt för den modellen. Ska du dra släp efter den måste den vara utrustad med dragkrok.

Vad kostar en åkgräsklippare?

Priserna på åkgräsklippare varierar mellan 15 000 kronor upp till flera tiotusentals kronor. En fyrhjulsdriven åkgräsklippare för privat bruk får du till exempel betala runt 50 000 kronor för i skrivande stund, medan du kan hitta trädgårdstraktorer så billigt som 15 000 kronor. Miniriders hittar du till och med 2000-3000 kronor billigare än så.

Söker du efter en billig åkgräsklippare är alltså en minirider eller en traktor ditt bästa alternativ. Är du däremot ute efter maxat klippresultat och tidseffektiv klippning är den frontmonterade åkgräsklipparen bäst, och också lite dyrare. En billig frontmonterad åkgräsklippare med kostar vanligen över 20 000 kronor.

När du jämför priser på åkgräsklippare ska du alltid kontrollera vad som följer med i paketet. Många säljer klippare exklusive klippaggregat, det innebär då att priset bör jämföras mot andra klippare utan aggregat, alternativt att du räknar upp priset genom att se vad ett aggregat kostar till just den klipparen.

Ett alternativ till att köpa en ny åkgräsklippare är att köpa en begagnad.

Åkgräsklippare eller trädgårdstraktor?

Vi har varit och nosat lite på ämnet tidigare i den här texten. Kort och gott kan man säga att den som premierar gräsklippning, och endast gräsklippning, ska ha en åkgräsklippare. Det finns faktiskt även sådana som du kan montera tillbehör på, även om det inte är lika vanligt som hos trädgårdstraktorer.

Den som är ute efter en mer mångfacetterad maskin som även ska kunna ploga eller dra runt saker på tomten ska välja trädgårdstraktorn. Vidare är den ett bra alternativ för dig med begränsad budget.

Vilken åkgräsklippare som är bäst för dig beror helt på dina behov, din budget och hur din tomt ser ut. Läs tester för att säkerställa att den modell du tittar på motsvarar det du söker.

Hur gammal måste man vara för att köra åkgräsklippare?

Lägsta ålder för att köra åkgräsklippare (i Sverige) är 16 år, detta skriver Arbetsmiljöverket.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Viking MT 4097 SX

Mångsidig och prisvärd traktor med god komfort

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 7,2 kW (vid 3100 rpm) Klipphöjd: 35-90 mm (8 steg) Klippbredd: 95 cm Rekommenderad gräsyta: Upp till 6 000 kvm Vikt: 197 kg Växellåda: Hydrostatisk Ljudnivå: 86 dB Bruksanvisning: PDF
Akgrasklippare Viking MT 4097 SX 1

Viking MT 4097 SX utnämns tack vare sin tidseffektivitet, sitt fina klippresultat och sin mångsidighet till bästa traktor. Att det finns en dragkrok gör den exempelvis till ett ypperligt verktyg vid förflyttningar på tomten. Införskaffar du ett litet släp klarar 4097 SX även att dra upp till 40 kilo.

Tack vare god svängradie och starkt driv navigerar du snabbt och enkelt runt i trädgården. Att den dessutom har belysning så att du ser bra även vid skymning är ett klart plus.

Tidseffektiv åkgräsklippare lämnar fint klippresultat
När det kommer till gräsklippningen imponerar 4097 SX stort. Den klipper snabbt och lätt stora ytor. Klippresultatet är jämnt - så även i högt, vått gräs. Den gör också ett riktigt bra jobb med att mala ner gräset, vilket gör att avsaknaden av mulchingfunktion inte blir lika kännbar (det finns dock kit att köpa till för ett par hundralappar).

Aggregatet är centrerat rakt under maskinen, såsom det alltid är på trädgårdstraktorer. Det gör att 4097 SX inte har lika lätt som en frontmonterad åkgräsklippare att komma åt överallt. Målgruppsmässigt passar den därför större, okomplicerade gräsmattor bäst. I mer komplicerade trädgårdar får du gå och efterklippa en hel del runt pallkragar, buskar och i snäva hörn.

Smärre nackdelar och avgörande fördelar
Komforten är hög. Du sitter riktigt bekvämt på den välstoppade sitsen som effektivt motverkar besvär med vibrationer under körning. Det är lätt att nå alla spakar och pedaler. Dessutom finns det dubbla flaskhållare. Det är också enkelt att läsa av aggregatets höjdnivå. Däremot kan det vara lite trixigt att få i rätt nivå på första försöket. Likaså är knappen för att klippa samtidigt som du backar trög. Vidare skulle vi önska en enklare nedmontering av aggregatet.

Men det är på det stora hela små anmärkningar, för generellt sett är användarvänligheten hög. Du ser till exempel enkelt vilken hastighet du åker i och maskinen reagerar mjukt på hastighetsförändringar.

En nackdel för lätta användare är att åkgräsklipparen är utrustad med en ej justerbar viktspärr för att förhindra användning av barn. Den ska aktiveras vid 35 kg men gjorde det även för en testare på närmare 50 kg.

Sammantaget är dock 4097 SX en väldigt prisvärd traktor som ger mycket traktor och åkgräsklippare för pengarna, men även körglädje och klipplust. Speciellt i stora, okomplicerade trädgårdar.

Hög klippkapacitet, bra klippresultat, hög komfort, mångsidig
Bökigt aggregatmontage, ingen mulchingfunktion, överkänslig minimivikt
0 5 4.5 1

Al-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2

Snabb, stark och extremt tidseffektiv på stora grönytor

Motor: AL-KO Pro 700 Motoreffekt: 13 kW (vid 2900 rpm) Klipphöjd: 30-80 mm (6 steg) Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 4 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 234 kg Växellåda: Hydrostatisk Ljudnivå: 72,3 dB (uppmätt)
Al KO Solo T 22 111.7

Solo by Al-KO T 22-111.7 HDS-A V2 är en extremt stark och kompetent trädgårdstraktor som klipper stora, öppna ytor mycket tidseffektivt. Du sitter ganska högt upp när du kör, vilket gör det svårt att komma nära träd och buskar som har lågt sittande grenverk. Samtidigt gör höjden att du får en mycket bra överblick över ytan du klipper på vilket ytterligare spär på tanken att denna traktorklippare gör sig extra bra på stora grönytor.

T22 har låga vibrationer tack vare kombinationen plastchassi och stabil plåtram. Plastchassit är dock lite hårt och det gör att huven är något trögöppnad.

Svängradien är god och styrningen tar direkt även vid små rörelser. V2-motorn gör HDS-A V2 extremt kraftfull och den hanterar således både högt och grovt gräs. Att klippa en äng med grov växtlighet är absolut inga problem - vi har testat. Du får även bra grepp med däcken.

Plus för den bekväma sitsen som i kombination med de låga vibrationerna gör klippturen till en skön upplevelse. Sitsen är lätt att justera och det finns gott om benutrymme.

Mycket tidseffektiv åkgräsklippare

Solo by Al-KO T 22-111.7 HDS-A V2 ger en bra spridning från utkastet och har en stor bensintank som räcker länge. Ljudnivån är högre än genomsnittet, även när aggregatet är avstängt, så hörselkåpor bör användas.

Frustrerande nog saknar traktorn dragkrok, något som verkligen skulle ha breddat användningsområdet för den då den är så stark (går att köpa till separat). Protransmissionen ger bra hastighet vilket gör sig bäst på stora ytor. I kombination med den starka motorn och den rymliga bensintanken innebär detta att AL-KO T 22-111.7 HDS-A V2 passar bäst för grövre gräsklippning på stora, öppna grönytor.

Extremt hög prestanda, Mycket tidseffektiv, bra spridning, skön sits
Saknar dragkrok, högljudd
0 5 4 1

Stiga E-Ride S500

Batteridriven åkgräsklippare med lång klipptid och generös klippbredd

Drift: Batteri (48 V, 40 Ah) Klipphöjd: 25-80 mm (7 steg) Klippbredd: 98 cm Hastighet: Framåt: 9.5 km/h | Bakåt: 9.5 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 182 kg Växellåda: Ingen uppgift
Stiga E Ride S500

Stiga E-Ride S500 är en kompetent batteriåkgräsklippare för dig som har en relativt öppen gräsmatta på runt 2 000-3 000 kvadratmeter. Sitsen är bekväm, traktorn har en användarvänlig display som ger dig bra uppsikt över funktioner såsom farthållare och klippaggregat, och du navigerar den relativt smidigt över gräsmattan.

Klippresultatet är mycket fint. Det är nästan lite synd att man valt att göra denna åkgräsklippare till en traktormodell istället för en frontmonterad renodlad åkgräsklippare, för den passar egentligen bäst till att bara klippa gräs. Vårt testexemplar saknar dragkrok, och enligt Stiga själva är den lite svagare på just detta än likvärdiga bensinmodeller. Men som just klippare är den väldigt bra.

Klipptiden mäter vi till en timme och tio minuter. E-Ride S500 har även ett ekoläge och det förlänger tiden med ytterligare 20 minuter. Den räcker därmed gott till att klippa en stor gräsmatta.

En åkgräsklippare med batteri

S500 är utrustad med flera smarta funktioner som gör att du inte slösar på batteriet i onödan. Den tjuter exempelvis för att varna dig om du gått av den och glömt stänga av. Du får även flera olika typer av varningar när batteriet börjar ta slut, så att du ska hinna tillbaka.

Stiga E-Ride S500

Uppladdningstiden är tyvärr flera timmar. Är batteriet helt slut får du ladda den över natten. Laddaren blir väldigt varm så det känns inte helt tryggt att lämna den. Vidare står det att den inte ska förvaras i regn, vare sig klipparen eller laddaren, vilket är underligt med tanke på att det är en utomhusprodukt. Men vi har inte parkerat vårt exemplar under tak, och det har trots detta inte uppstått några konstigheter under säsongen.

Den här åkgräsklipparen passar dig som vill ha en riktigt tystgående men samtidigt stark klippare med rejäl batteritid och gott om funktioner. Du som vill slippa avgaser och det underhåll som hör till bränsledrivna modeller. Den kostar en slant, men är på många sätt och vis ändå väldigt prisvärd.

Mer att läsa: Läs vår långrecension av Stiga E-Ride S500, med fler bilder och video. Till långrecensionen

Fint klippresultat & stark motor, väldigt bra batteritid, smidigt underhåll, tyst & avgasfri
Ganska lång uppladdningstid & laddaren blir het, inte så mångsidig som andra traktorer

Denna produkt har utgått. För en snarlik åkgräsklippare så rekommenderar vi Stiga Estate 384E, en batteridriven åkgräsklippare med rymlig gräsuppsamlare och kraftfull motor.

0 5 4 1

Stiga Park 420 P

Smidig bjässe med skön ergonomi och bra klippresultat på plana ytor

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 8,82 kW (vid 3200 rpm) Tankvolym: 12 l Klipphöjd: 25-85 mm (elektronisk) Hastighet: Framåt: 10 km/h | Bakåt: 7 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 237 kg Ljudnivå: 86 dB Växellåda: Hydrostatisk Rattvibrationer: 2,5 m/s² Transmission: Kan ha combiaggregat från 95 till 105 cm med multiclip och bakutkast
Stiga Park 420

Stiga Park 420 P är en ganska stor men ändå behändig åkgräsklippare som går relativt tyst och är lätt att navigera tack vare midjestyrning. Den stora fördelen med midjestyrning är att bakhjulen följer i framhjulens spår. Du behöver med andra ord inte linjera bakhjulens axel med hindret innan du börjar svänga - kommer framhjulen runt hindret kommer även baken att göra det. Detta gör den väldigt lättnavigerad när du har en trädgård med hinder i.

Trots att den är ganska stor blir den aldrig klumpig. En fördel med storleken är att du sitter relativt högt och får därmed en bra överblick runtomkring dig, även precis intill maskinen.

Dock anmärker vi på frontbågen på aggregatet. Konstruktionen gör att du inte kommer åt att klippa hela vägen in.

Premiumkänsla i höjdinställningen

Den stora nackdelen med 420 P är att den slirar väldigt lätt. Slirandet gör den här modellen mindre lämplig på kuperad tomt. Det händer främst vid backning i lätt lutning, men det sker även vid ett flertal tillfällen när vi ska börja åka framåt igen efter att ha stått stilla eller backat. Vi misstänker att det är däcken som har dåliga terrängegenskaper och testar att tappa dem lite på luft men det hjälper inte.

420 P är annars skön att framföra och känns påkostad. Den har elektronisk klipphöjdsinställning - istället för exempelvis spak för justering av detta. Även om det rent praktiskt inte gör så stor skillnad blir upplevelsen mer av en premiumkänsla.

Sitsen har hål i sig vilket håller den torr då eventuellt regnvatten och dagg snabbt rinner av. Sitsen är också behaglig att sitta på, även under längre tid.

Alla reglage sitter lättåtkomliga och åkgräsklipparen har lyse fram så att du kan klippa in i skymningen. Den har även en lagom stor mugghållare.

Gaspedalen är lite trög - ska du växla mellan att köra framåt och backa ofta kan den göra dig trött i foten.

Tidseffektiv på stora, plana ytor

420 P levererar ett okej klippresultat. Den rejält tilltagna klippbredden gör att det går snabbt att klippa stora ytor. Det finns andra modeller som finfördelar klippet bättre, men det klipp som blir över är ändå tillräckligt smått för att snabbt försvinna ner i gräsmattan.

En anmärkning vi har är att aggregatet "hoppar" lite på ojämn mark på grund av hur det är upphängt. Det ska fjädra med men lyckas inte alltid med det. Har du en ojämn gräsmatta blir då klippresultatet lite ojämnt på sina ställen. Har du däremot en anlagd gräsmatta utgör detta inget problem.

För dig med en stor, plan och ganska jämn tomt, som lätt och smidigt vill kunna ratta runt buskar och träd, är Stiga Park 420 P ett mycket bekvämt och lättstyrt alternativ.

Mycket lättstyrd, ger bra överblick, lättåtkomliga reglage, skön sits
Slirar ganska ofta, ojämnt klippresultat på ojämn tomt, inexakt kantklippning

Denna produkt har utgått. För en snarlik åkgräsklippare så rekommenderar vi Stiga Park 500, som även finns som Stiga Park 500W med starkare motor samt Stiga Park 500WX som har både starkare motor och fyrhjulsdrift.

0 5 3.5 1

Stiga Tornado 3108 HW

Smidig traktor med stort aggregat

Motor: Briggs & Stratton Intek 7200 V-Twin Motortyp: Bensin Motoreffekt: 11,45 kW (vid 2800 rpm) Tankvolym: 6 l Klipphöjd: 25-80 mm (7 steg) Klippbredd: 108 cm Maxlutning: 10° Vikt: 180 kg Växellåda: Hydrostatisk Övrigt: Dragkrok
Stiga Tornado 3108 HW

Stiga Tornado 3108 HW är en åkgräsklippare av traktormodell som är ganska stark. Den har inga problem att exempelvis dra ett mindre släp fullastat med jord på plant underlag. Att starta i backe tenderar dock ibland att sluta med att du slirar, så det är viktigt att hålla däcken rena från gräs för att säkerställa bästa möjliga grepp.

Traktorn går ganska fort, så när du inte är ute och klipper utan bara ska frakta saker mellan olika platser är den tidseffektiv.

3108 HW kan ibland låsa sig i ett visst läge i stolen (som ska känna av att vikten på den som kör är tillräcklig för att klipparen ska starta). Då får man sätta sig med lite kraft för att trycka ner stolen igen. Det märks inte rent utseendemässigt att den låst sig, det enda du märker det på är att gräsklipparen inte startar. Klipparen går för övrigt som en klocka hela säsongen.

Brett klippaggregat ger effektivitet på öppna ytor

Det är enkelt att reglera hastigheten på 3108 HW, och minst lika enkelt att ställa klipphöjden. Spaken till vänster är något tung att lägga i och ur, men det ger också en viss barnsäkerhet. Ur säkerhetssynpunkt är det också kanon att åkgräsklipparen är så snabb med att stänga av sig när du reser på dig. Vid ett tillfälle råkar vi komma åt gaspedalen då vi ska kliva av, och det kunde ha gått riktigt illa om inte motorn stannat så fort.

Däremot är traktorn seg på att reagera när du försöker klippa och backa samtidigt. Gasar du fort med klippaggregatet i så dör klipparen direkt, men gasar du upp långsamt till högre hastighet så händer det att vi kan fortsätta klippa även vid backning utan att vi håller inne knappen som egentligen ska krävas för att den ska kunna klippa i detta läget.

Fördelen med traktorklippare är att de är så enkla att manövrera på komplexa ytor, du slipper tänka på aggregatet framtill. Samtidigt har 3108 HW lite svårt med klippningen när marken är ojämn på grund av det relativt stora klippaggregatet. Gräset blir ojämnt klippt om marken varierar i höjd och det syns tydligt på resultatet. På stora relativt plana ytor är den däremot mycket tidseffektiv tack vare sin hastighet, goda svängradie och starka klippmotor.

stiga tornado 3108HW 2

Plats för dina grejer

Tyvärr rymmer inte tanken särskilt mycket så du får tanka den relativt ofta. Enligt specifikationen ska den rymma 6 liter men vi får inte ens i en 5-litersdunk. Med tanke på priset på traktorn hade vi gärna också sett att man kunnat se nivån i tanken utan att behöva öppna huven.

Det finns både mugghållare, ett mindre kubiskt fack precis bakom samt ett större fack mellan fötterna. Det större facket kunde gott ha varit lite djupare, men i övrigt är det lyxigt med så många platser att lägga ifrån sig prylar på. Speciellt om du ofta har med dig verktyg och liknande.

Är du ute efter en åkgräsklippare som endast ska användas som just gräsklippare finns mer prisvärda alternativ än 3108 HW. Har du däremot en relativt plan och stor gräsyta och vill ha en tidseffektiv och mångfacetterad maskin till mer än klippning är Stiga 3108 HW ett bra köp. Dels för att den är stabil och välbalanserad, dels för att den är användarvänlig.

Tidseffektiv på stora ytor, orkar dra släp, lättanvänd, flera förvaringsfack
Ojämnt klippresultat vid ojämnt underlag, klippaggregat stänger inte alltid av sig vid back, liten tank
0 5 3.5 1

Husqvarna TS238

Lättstyrd och bekväm för medelstor trädgård

Motor: Briggs & Stratton Endurance Series Motortyp: Bensin Motoreffekt: 8,9 kW (vid 2600 rpm) Tankvolym: 5,7 l Klippbredd: 97 cm Framåt: 4,7 km/h | Maxlutning: 10° Växellåda: Hydrostatisk Ljudnivå: 70 dB Rattvibrationer: 5.06 m/s²
Husqvarna TS238

Husqvarna TS238 är en lättmanövrerad och smidig åkgräsklippare med plåtchassi. Den gör ett utmärkt klipparbete och hanterar såväl grovt, högt gräs som ängsgräs.

Hastigheten är ganska maklig, men den är mycket pigg på gasen. Tyvärr tenderar den att slira lite i fuktig terräng i uppförsbacke, men när marken är torr gör den ett mycket fint klippjobb.

TS238 är dessutom lätt att manövrera runt hinder, buskar och annat. En nackdel är att framhjulen sitter ganska brett isär. Detta kan göra det svårt att klippa tätt intill exempelvis pallkragar, odlingsland och liknande då klippaggregatet inte riktigt kommer åt. Vidare har den en ganska stor frontbåge framtill som också är begränsande.

En annan nackdel är att den saknar mulching så gräs och löv blir inte särskilt finfördelat. Stort plus däremot för den inbyggda timräknaren eftersom den ger bra översikt över när det är dags för service.

Bra för att finklippa medelstora trädgårdar

Husqvarna TS238 har inte dragkrok. Däremot har den en förstärkt plåt baktill och ett hål där du kan montera en dragkrok. Åkgräsklipparen är också ganska tystgående. Volymen är nästan densamma när du kör med aggregatet igång som utan.

Om du inte stänger av aggregatet när du ska backa dör hela maskinen. Vi hade hellre sett att aggregatet stängs av automatiskt när du lägger i backen.

TS238 har en bekväm sits och flaskhållare vilket gör att du får en härlig stund när du ska ut och klippa gräset. Tyvärr följer det inte med någon uppsamlare, men det går att köpa till.

Att åkgräsklipparen är utrustad med lysen gör att du kan köra både i gryning och skymning utan att förlora i sikt och säkerhet.

Husqvarna TS238 är bekväm, lättmanövrerad samt tystgående och lämpar sig bäst för dig som har en medelstor trädgård med få hinder som det ska finklippas runt.

Mycket bekväm sits, lättstyrd, tystgående, förberedd för dragkrok, hög byggkvalitet
Framdäck & frontbåge begränsar klippåtkomst, saknar mulching, något slirig i fuktigt gräs
0 5 3.5 1

AL-KO T 15-110.6 HDS

Stark trädgårdstraktor som även röjer sly

Motor: AL-KO Pro 450 Motortyp: Bensin Motoreffekt: 8,5 kW (vid 2900 rpm) Tankvolym: 7 l Klipphöjd: 30-90 mm (6 steg) Klippbredd: 110 cm Rekommenderad gräsyta: Upp till 10 000 kvm Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 4 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 224 kg Uppmätt ljudnivå: 92 dB Växellåda: Hydrostatisk Rattvibrationer: 2-4 m/s² Bruksanvisning: PDF
AL KO T 15 110.6

AL-KO T 15-110.6 HDS är en stark trädgårdstraktor som snabbt klipper större områden. En av dess största styrkor är hur enkelt den maler ned allt från vanligt gräs till kraftigare sly. Exempelvis låter vi den gå ett kraftprov i ett slyigt område där en mängd större bärbuskar klippts ner, och den har inga problem alls att tugga sönder grenarna - trots att den främst är tänkt som gräsklippare.

Likt andra trädgårdstraktorer är T 15-110.6 främst avsedd för större, okomplicerade trädgårdar då aggregatet är centralt placerat och därför inte når in i hörn och ända ut på kanterna.

T 15-110.6 är lite ryckig i hydrostaten och den saknar direktstyrning. Det gör att manövrerbarheten brister en aning. Samtidigt har den starkt driv, bra svängradie och slirar inte. Trädgårdstraktorn är också lätt att förstå sig på. Reglage och pedaler är enkla att justera och klipparen reagerar direkt.

Fint klippresultat, men något plastig

Klippresultatet är bra. T 15-110.6 gör ett ordentligt arbete med att finfördela och sprida ut klippet, både på mer lättarbetade gräsmattor och i vått högt gräs. Resultatet är så snyggt att det knappt syns att du nyligen klippt gräsmattan - den ser bara välskött ut.

När det kommer till underhåll är karossen lätt att rengöra. Aggregatet är däremot lite klumpigt att montera ned, och vi hade gärna sett att det fanns ett spolmunstycke.

Komforten är inte heller på topp. Sitsen är ganska hård och du får stå ut med en del vibrationer.

Byggkvaliteten upplevs bitvis plastig, och på vissa saker har det snålats i onödan. Ett exempel är att det finns glas för belysning och lamptrådar under kåpan, men inga lampor. Det känns vilseledande. Vi saknar även dragkrok, vilket vi tycker borde vara standard på en trädgårdstraktor.

T 15-110.6 är onekligen bra på sin kärnfunktion att klippa gräs. Men med tanke på att det faktiskt är en trädgårdstraktor så hade vi önskat oss en större mångsidighet.

Stark, mulchingfunktion, tidseffektiv
Medioker komfort, bristande mångsidighet
0 5 3 1

Stiga Park 220

Lättrengjord åkgräsklippare med elektronisk höjdinställning

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 7,4 kW (vid 3200 rpm) Tankvolym: 4,2 l Klippbredd: 85-95 cm Rekommenderad gräsyta: Upp till 4 000 kvm Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 7 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 212 kg Uppmätt ljudnivå: 88 dB Växellåda: Hydrostatisk Rattvibrationer: 0,3 m/s² Bruksanvisning: PDF
Stiga Park 220

Stiga Park 220 är en midjestyrd frontmonterad åkgräsklippare med elektronisk höjdinställning vilket gör det smidigt att justera klipphöjden.

Att den är frontmonterad gör att du kommer åt bra även i lite mer komplicerade trädgårdar. Du slipper gå och efterklippa lika mycket som du skulle behöva om du hade klippt med en trädgårdstraktor. Dock har den problem med att få klippresultatet jämnt på ojämna gräsmattor eftersom den följer med ojämnheterna.

Den lämnar också onödigt mycket gräs oklippt för att vara en frontmonterad åkgräsklippare, detta beror på ett ganska långt avstånd mellan knivarna och frontkanten. Åkgräsklipparen begränsas också av en något ryckig hydrostat och sina små hjul. Dessutom har den en halv ratt vilket gör den mer komplicerad att styra än nödvändigt. Detta i kombination med att har svårt för lutning gör att du blir tämligen begränsad i din körning.

Du sitter bekvämt när du kör

När vi ska klippa i trängre utrymmen upplevs den tungkörd. En annan nackdel är att den slirar ibland vid backning och att den då riskerar skada gräsmattan.

Däremot gör däckmönstren att den inte lämnar några märken när du kör framåt. Vi tycker också att det är bra att den är utrustad med direktstyrning eftersom det förbättrar manövrerbarheten.

Ljudnivån är under medel och framför allt är ljudprofilen relativt behaglig med ett lågt brummande. Vi upplever heller inga problem med vibrationer.

Enda nackdelen när det kommer till komfort är att kraftiga personer kan ha svårt att komma åt vissa knappar eftersom rumpan och låren då tenderar att dölja dem.

Stiga Park 220 är lätt att göra ren både undertill och på karossen. Vi hade önskat att aggregatet gick att vinkla lite kraftigare för att slippa stå med böjd rygg vid högtrycksrengöring, men på det stora hela är den smidig att tvätta och hålla ren. Den har också sparsam bränsleförbrukning och god svängradie.

Elektronisk höjdinställning, lätt att rengöra, låg ljudnivå, midjestyrd
Klippresultatet på ojämn mark, ryckig körning, användarvänligheten

Vanliga frågor om åkgräsklippare

Vilken åkgräsklippare är bäst?

Det finns framför allt två typer av åkgräsklippare: de med frontmonterade aggregat och de som kallas för traktorklippare - de senare har aggregatet monterat mitt under maskinen. Vilken sort du ska välja beror på hur din trädgård ser ut och huruvida du tänkt använda åkgräsklipparen till mer än att klippa gräset. De frontmonterade är vanligen bäst på att komma åt att klippa gräs i svåråtkomliga eller snirkliga utrymmen, medan traktorn är mer mångfacetterad. Kolla vilka åkgräsklippare som vinner vårt stora test.

Vilken bensin till åkgräsklippare?

Åkgräsklippare är vanligen utrustade med en fyrtaktsmotor. Det innebär att de tankas bäst med alkylatbensin 4-takt. Man kan även tanka åkgräsklipparen med vanligt 95-oktanigt bränsle men det mår inte motorn lika bra av.

Vilken olja till åkgräsklippare?

Du bör byta motorolja i din åkgräsklippare en gång per säsong, lämpligen i samband med att du servar den inför vintern. Vilken olja du ska använda står i manualen, vanligen antingen 10W-30 eller SAE30. Du bör även smörja styr- och reglagevajrarna med motoroljan.

Vad kostar åkgräsklippare?

Åkgräsklippare kostar vanligen mellan omkring 20 000-40 000 kronor beroende på typ, prestanda och komfort. Det finns dock extremer som kostar mer eller mindre än så. Bäst pris på åkgräsklippare får du vanligtvis om du handlar på internet. Du kan spara tusenlappar i jämförelse med att köpa i en fysisk butik.