Test av Test: AL-KO Solo 154 - Kraftfull för tuff röjning

Driftkälla: Bensin Cylindervolym: 54,2 cc Tråddiameter: 2,4 mm Klippbredd: 30 cm Vikt: 8 kg Ljudnivå: 78,3 dB (uppmätt) Övrigt: Snabblås för att vinkla handtaget

AL-KO Solo 154 är en gedigen röjsåg med bra sele som gör att du får en bekväm arbetsgång trots en relativt hög vikt. Balansen i maskinen är också god. Att byta verktyg på huvudet är ungefär lika enkelt eller svårt som det är på andra röjsågar. Det krävs verktyg och manual, men går ganska fort. Något vi gillar mycket med Solo 154 är att du kan vinkla handtaget bara genom att lossa på en vingskruv. Röjsågar brukar generellt kräva verktyg för de flesta justeringar du kan tänkas vilja göra, så alla förbättringar på den punkten är hemskt välkomna.

AL-KO Solo 154 kan vara lite tjurig i starten, men efter 4-5 drag kommer den igång. Den är stark och tar såväl sly som träd utan problem. Dock är den inte särskilt bensinsnål - vi behöver tanka den igen redan efter 35 minuters måttlig användning. Ljudnivån är visserligen hög men inte onormalt så. Tyvärr är Solo 154 högt prissatt sett till prestandan. Den är förvisso stark, men ska du röja med tråd har den relativt liten arbetsbredd. Likaså hade vi önskat fler smarta funktioner i den här prisklassen. Vingskruven är ett bra exempel på hur enkelt det är att förbättra användarvänligheten med små medel. Mer sådant. Vi tycker också att den kunde varit mer bensinsnål, kombinerat med en något större tankvolym. AL-KO Solo 154 passar bäst för den som ska röja tuff terräng och oftare kör med gräs- och röjsågsklinga än tråd.

  • Stark, lättjusterad, bra sele
  • Kort drifttid, något smal arbetsbredd