TEST: Bästa träningsbänk (2023) - 4 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat November 2023

Vill du uppgradera ditt hemmagym med en träningsbänk? Vi har testat träningsbänkar från märken som JTC Sport, Recoil och Master Fitness. För att en träningsbänk ska utses till bäst i test ska den ha bra justeringsmöjligheter, tåla en hög viktkapacitet och ha ett högt prisvärde. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Träningsbänk

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt oberoende test av träningsbänkar testar vår expert löpande olika modeller med syfte att hela tiden hålla test fräscht och uppdaterat. Vi har tittat extra noga på följande parametrar:

Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsbänken? Hur smidigt är det att justera lutning på ryggstöd och sits? Är den lätt att förvara när den inte används? Är den utrustad med hjul och handtag för lättare förflyttning?

Kvalitet och stabilitet: Hur välbyggd är träningsbänken? Hur stora påfrestningar och hur stor viktkapacitet tål konstruktionen? Hur välgjorda är dynorna och i vilket material är de tillverkade i? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Kan man justera lutning på ryggstöd och sits? Vilka styrkeövningar kan man köra med träningsbänken? Finns det en decline-funktion? Finns det tillbehör att köpa till för att utöka användningsområdet?

Vi har betygsatt varje träningsbänk efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

0 5 4.5 1

1. Träningsbänk Classic Recoil BÄST I TEST

Bekväm träningsbänk med högt prisvärde och praktiska justeringsmöjligheter

Prisklass: Mellan Typ: Ställbar Antal lägen sits: 3 st Antal lägen rygg: 9 st Decline: Ja Viktkapacitet: 300 kg Storlek: (LxBxH) 128x71x46 cm Vikt: 18 kg

Träningsbänk Classic från svenska Recoil är en mycket prisvärd och funktionell träningsbänk. Den har nio lägen för ryggstödet varav en är i negativt läge. Den bekväma sitsen är justerbar i tre lägen. Bänken kan vara lämplig även för kommersiella gym, företagsgym eller bostadsrättsföreningar eftersom viktkapaciteten på 300 kg är fullt tillräcklig för de allra flesta.

Prisvärd kombination av komfort och funktionalitet

För prislappen är det svårt att hitta en träningsbänk som kombinerar komfort och funktionalitet bättre än vad Träningsbänk Classic gör. Trots att det finns robustare alternativ tycker vi att kvaliteten överlag är bra, även om den kan upplevas något ostabil jämfört med dyrare modeller. En fördel med den låga vikten är att den flyttas lätt vilket gör avsaknaden av transporthjul mindre kännbar. De svarta dynorna är lagom tjocka vilket gör dem riktigt bekväma samtidigt som vi gillar bredden på ryggstödet som ger bra stabilitet vid exempelvis tung bänkpress.

Ett superplus med denna bänk är dess smidiga justering av ryggstöd och sits. Många modeller kräver att man både skruvar och lossar en fjäder, här räcker det att dra den gula fjädrade knappen utåt. Dessutom är justeringshålen lite överdimensionerade och vi får därför inte det där problemet med att knappen kärvar när den ska dras ut vilket kan vara ett irritationsmoment.
Perfekt träningsbänk för hemmagymmet.

Träningsbänk Classic Recoil

Classic Recoil är ett utmärkt val för dig som önskar utöka ditt hemmagym med en funktionell träningsbänk som inte gör alltför stora hål i plånboken. De fina inställningsmöjligheter gör att du kan köra massor av olika styrkeövningar där det egentligen bara är fantasin som sätter gränsen.

Lätt att justera ryggstöd och sits, låg vikt gör träningsbänken lätt att flytta, sköna dynor av hög kvalitet
Inga transporthjul, mindre stabil än dyrare bänkar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Ställbar Träningsbänk GFID31 Body Solid BÄSTA PREMIUMVAL

Träningsbänk med imponerande stabilitet och många inställningar

Prisklass: Premium Typ: Ställbar Antal lägen sits: 6 st Antal lägen rygg: 6 st Decline: Ja Viktkapacitet: 450 kg Storlek: (LxBxH) 150x68,5x56 cm Vikt: 26 kg

GFID31 Body Solid är en extremt stabil och pålitlig träningsbänk för det ambitiösa hemmagymmet. Både sits och ryggstöd går enkelt att justera vilket gör att den passar många olika övningar. Konstruktionen imponerar verkligen och efter nästan sju års användning är denna träningsbänk praktiskt taget fortfarande i nyskick.

En träningsbänk med många användningsområden

När det kommer till träningsutrustning för hemmet är flexibilitet och mångsidighet två nyckelfaktorer. Denna träningsbänk är litegrann av en mångkampare. Det är enkelt att justera både ryggstödet och sitsen i olika vinklar vilket är smidigt när man behöver växla mellan olika styrkeövningar. Perfekt vid cirkelträning! Den inkluderade benrullmodulen är användbar vid flera olika träningsmoment, inklusive latsdrag och magträning.

En av träningsbänkens absolut starkaste sidor är dess stabilitet. Den robusta konstruktionen gör att du även kan utföra de mest intensiva övningarna på ett tryggt och säkert sätt. Det gedigna bygget gör dock bänken ganska otymplig och den är inte särskilt smidig att flytta. Trots att den är utrustad med transporthjul så är det bökigt att rulla iväg den eftersom man behöver lyfta bänken ganska högt för att hitta rätt vinkel. Detta kan vara besvärligt, särskilt om du inte är särskilt lång. Den är dessutom relativt skrymmande och om bänken ska användas i ett trångt rum så är det lätt att snubbla på den långa benen i fronten.

Träningsbänken för det välutrustade hemmagymmet

Ställbar Träningsbänk GFID31 Body Solid är ett riktigt bra träningsredskap med lång livslängd som hör hemma i det påkostade hemmagymmet. Den passar särskilt bra för dig som har gott om utrymme och inte planerar att flytta runt den för ofta. Den har ett mycket brett användningsområde men vi tycker att den gör sig allra bäst i en smithmaskin eller i ett half rack.

Ställbar Träningsbänk GFID31 Body Solid

Robust och stabil, enkla justeringar, praktiska tillbehör
Bökig att flytta runt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Träningsbänk 355, JTC Power BÄSTA BUDGETVAL

Okomplicerad träningsbänk med högt prisvärde och flera inställningsmöjligheter

Prisklass: Budget Typ: Ställbar Antal lägen sits: 3 st Antal lägen rygg: 6 st Decline: Nej Viktkapacitet: 250 kg Storlek: (LxBxH) 115x51x53 cm Vikt: 24 kg

En snäll prislapp behöver inte alltid innebära att du kompromissar med stabilitet. JTC Power Träningsbänk 355 erbjuder en fin kombination av grym stabilitet och hög komfort. Ryggstödet är justerbart i sex olika steg och sitsen kan anpassas i tre olika nivåer.

Bekväma dynor med förstärkta sömmar

Bänken har en stålplåt i basen under både sitsen och ryggstödet vilket gör den mer stabil vid övningar med tyngre vikter. Vi tycker även att det är viktigt med komfort vid val av träningsbänk. Generellt så har dynorna på dyrare träningsbänkar mer slitstarka sömmar och bekvämare stoppning. Vi upplever dock att JTC Power Träningsbänk 355 svarar upp alldeles utmärkt och de 4 cm tjocka dynorna ger hög komfort. De är även förstärkta med svarta sömmar som har potential att ge en längre livslängd.

Som vi tidigare nämnt går det att justera både ryggstöd och sits i flera olika lägen, det är dock inte möjligt att luta ryggstödet nedåt. Att ändra vinkeln mellan sitsen och ryggstödet är hyfsat smidigt även om vi helst hade önskat slippa skruvandet som krävs för att låsa den fjädrande sprinten efter varje justering. I plant läge är avståndet mellan ryggstöd och sits 5 cm vilket upplevs helt okej. Trots en förhållandevis snäll vikt så hade ett par transporthjul och ett handtag underlättat vid tillfällen när du snabbt behöver flytta på bänken.

Prisvärd träningsbänk med brett användningsområde

JTC Power Träningsbänk 355 är en stabil träningsbänk som erbjuder en för prislappen hög komfort och flexibilitet. Den har ett utmärkt prisvärde och för dig som letar efter en enklare träningsbänk till hemmagymmet är detta ett riktigt bra val. Med hjälp av denna träningsbänk kommer du kunna utföra massor av olika styrkeövningar och den välbyggda konstruktionen kommer att tåla många år av styrketräning i hemmamiljö.

Träningsbänk 355, JTC Power

Suveränt prisvärde, justerbar sits och ryggstöd, sköna dynor
Ingen decline-funktion, lite osmidigt att justera ryggstöd och sits, inga transporthjul
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Ställbar Träningsbänk Pro Recoil

Extremt välbyggd träningsbänk med lyxiga dynor och läcker design

Prisklass: Premium Typ: Ställbar Antal lägen sits: 3 st Antal lägen rygg: 9 st Decline: Ja Viktkapacitet: 1200 kg Storlek: (LxBxH) 127x65x43 cm Vikt: 45 kg

Den ställbara träningsbänken Pro från svenska Recoil är en riktig pansarvagn som tål imponerande 1200 kg. Den har tre sittdynelägen och nio olika lägen för ryggstödet varav en är i ett lutande läge nedåt. Materialvalen är imponerande och träningsbänken är inte bara stabil utan också riktigt snygg att titta på.

Sköna dynor med premiumkänsla

Konstruktionen erbjuder förstklassig komfort som blir särskilt påtaglig under tunga pressövningar där smalare bänkar ibland kan upplevas som instabila. De påkostade dynorna är lagom hårda och har sömmar som skulle göra vilken skräddare som helst avundsjuk. Ytan är dessutom lite ribbad och strukturen ger extra bra grepp även under svettiga träningspass samtidigt som ytskiktet är lätt att torka av.

En annan detalj som vi gillar är det gummerade handtaget som är placerat längst fram under sitsen. När du ska flytta bänken så greppar du handtaget och lyfter rakt upp så att transporthjulen når golvet, därefter är det enkelt att rulla undan den till önskad plats. Både handtaget och hjulen är en förutsättning för att kunna flytta träningsbänken på ett säkert sätt eftersom det väger bly - eller 45 kilo för att vara exakt.

Prisvärd lyxbänk för hemmaproffset

Ställbar Träningsbänk Pro Recoil är ett utmärkt val för det kommersiella gymmet, klubblokalen eller bostadsrättsföreningen. Det passar såklart även minst lika bra för den ambitiösa hemmatränaren som kanske önskar uppgradera sin nuvarande träningsbänk från Jula till en mera premium. Det här är en investering som har många år av hård träning framför sig.

Ställbar Träningsbänk Pro Recoil

Extremt stabil, imponerande viktkapacitet, smidigt att justera sits och ryggstöd, premiumdynor
Tung att lyfta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Fem saker att tänka på innan du köper en träningsbänk

1. Syfte och användningsområde. Fundera över hur träningsbänken kommer användas. Kommer du vilja kunna utföra olika övningar som bänkpress, hantelrodd, bicepscurl eller axelpress? Du kanske vill utföra vissa övningar som kräver att ryggstödet och/eller sits går att luta? Vill du ibland snabbt kunna flytta på träningsbänken? Dubbelkolla gärna så att du verkligen kan köra de övningar du vill innan du trycker på köpknappen.

2. Kvalitet och stabilitet. En högkvalitativ träningsbänk är vanligtvis mycket stabil, tål en hög belastning samtidigt som den ofta väger mycket. Kontrollera att träningsbänken du planerar att köpa också kan hantera de övningar du vill utföra. Eftersom stabila träningsbänkar ofta är väldigt tunga kan det vara en utmaning att hitta en träningsbänk som kombinerar stabilitet med en låg vikt som gör bänken lättflyttad. Då kan du behöva fundera över vilket som är viktigast för dig.

3. Flexibilitet och justerbarhet. Många träningsbänkar har både justerbara rygg- och sitsvinklar. Tänk på vilka vinklar som skulle kunna passa dina övningar och se till att din framtida bänk kan justeras enligt dina behov. Det är även en fördel om det går snabbt och smidigt att genomföra justeringarna. Ibland räcker det med ett enkelt handgrepp medan vissa modeller kräver att man lossar en skruv vilket är betydligt omständligare.

4. Storlek och förvaring. Kontrollera att träningsbänken har de mått som är nödvändiga för ditt tilltänkta träningsområde. Det kan vara klokt att verkligen respektera måtten eftersom en för stor bänk lätt kan blockerar de andra träningsprodukterna i gymmet. Ibland kan en träningsbänk vara utrustad med bredare ben som är bra för stabiliteten men irriterande varje gång man råkar snubbla på dem. Om du har ett mindre utrymme kan hopfällbara bänkar vara mycket praktiska. Det kan även vara så att bänken behöver flyttas mellan exempelvis multigymmet och skivställningen. Då kan det vara värt att investera lite extra för att få en bänk med greppvänligt handtag och transporthjul.

5. Maximal viktkapacitet. Säkerställ att träningsbänken har tillräcklig viktkapacitet för din kroppsvikt och de vikter du planerar att använda. En träningsbänk bör ha en viktkapacitet som minst överstiger din egen vikt för att vara säker. Ta även höjd för att du troligtvis kommer att bli starkare vilket i sin tur innebär en högre belastning på träningsbänken.