Menskopp: 6 produkter i test
Har du tröttnat på engångs-menskydd och funderar på att skaffa en menskopp? Vi har testat menskoppar från Lunette, Belladot och OrganiCup. För att utses till bäst i test, måste menskoppen sitta bra, har tydliga instruktioner, och vara enkel att hitta rätt storlek.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Menskopp
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. I det här testet har vi låtit fyra kvinnor mellan 25 och 40 år använda menskopparna. Varje menskopp har använts under flera cykler och i enlighet med medföljande instruktioner. Några av kvinnorna har fött barn vaginalt, någon endast med kejsarsnitt och en kvinna har inte fött barn samt är under 30 år. Alla kvinnor har använt tillverkarens rekommenderade storlek på menskopp men vi har även låtit några av dem testa den andra storleken, för att få en känsla för hur stor skillnaden upplevs vara. I vårt test av menskoppar har vi tittat på följande aspekter:
Användning: Hur är koppen att föra in, är den enkel att få i rätt position och är den utskjutande piggen bekväm samt greppvänlig?
Rengöring: Är koppen enkel att skölja ur och hålla ren, och har den hållit sig fräsch även efter ett halvårs användning?
Design och tillbehör: Hur ser koppen ut, hur var den medföljande instruktionen och hur funkade förvaringspåsen?
Testarnas intryck och åsikt om de olika modellerna av menskopp har sedan vägts samman och utgör grunden för omdöme och betyg.
Tester för self-care medan du har mens
Fler tester för hemmakvällarna
Intimina Ziggy Cup är har inte den klassiska menskoppsformen, utan påminner mer om en liten tallrik – den har nämligen en så kallad “flat fit”. Ziggy Cup finns i två olika storlekar. Detta innebär att den rullas ihop till formen av en varmkorv innan den förs in. Formen på Ziggy Cup påminner lite om ett pessar och silikonet som den är gjord av är väldigt, väldigt tunt.
Menskopp med plattare form
Det är inte bara formen som sticker ut med Ziggy Cup. Till skillnad från andra menskoppar, har den ingen pigg som grepp-support. Intimina Ziggy Cup 2 har istället en ände med friktionsyta. Denna yta ska vara utåt mot mynningen av slidan och hjälper en att få tag på koppen. Den är greppvänlig men kan vara lite obekväm innan man tryckt koppen på plats.
Går att ha sex medan Ziggy Cup används
Ziggy Cup håller helt tätt även när man blöder mycket. I testet upplever vi att den "tömmer sig" en aning på blod när man går och kissar och låter den sitta kvar. Detta innebär att vår testare inte ser behovet av att faktiskt ta ut och tömma den särskilt ofta då det räcker med att tömma den till kvällen. Den är bekväm att använda och det går till och med att ha penetrerande sex samtidigt som man använder Ziggy Cup. Den enda egentliga nackdelen med Ziggy är att den är svårare att tömma på ett "mess-free" sätt – blodet har nämligen en tendens att hamna lite överallt på koppen när man tar ut den. Om man ska tömma den utan tillgång till toalett och vatten så kan detta vara rätt jobbigt.
Att göra rent Ziggy Cup är lätt. Det är dock en bra idé att hålla ett på den tjockare kanten – där tenderar det att blir kvar lite blod. Men bortsett från detta, är Ziggy Cup från Intimina en riktig fullträff. Den plattare designen, det tunna materialet och det faktum att sex fungerar medan man använder Ziggy Cup gör att mensen påverkar vardagen minimalt.
Bra pris hos:
Lunette är en menskopp som finns i flera olika färger och är tillverkad av medicinsk silikon. Det finns två olika storlekar att välja på. Model 1 har en diameter på mellan 41 och 47 mm samt en volym på 25 ml. Model 2 har en något större volym på 30 ml samt en diameter på 46 till 52 mm.
Platt pigg med räfflor
Båda har en pigg som är platt och räfflad. Piggen på den mindre modellen är 25 mm medan model 2 har en kortare pigg på 20 mm. Enligt Lunette ska man delvis utgå från blödningsmängden när man väljer storlek. Model 1 är dessutom gjord av en något mjukare silikon, för att vara enklare att föra in i slidan.
Våra testare är ense om att Model 2 av Lunette är den styvaste menskoppen i testet, vilket gjort att den uppfattats som mer stabil och relativt enkel att få i rätt position. Det har också gjort det något enklare att känna om menskoppen vecklat ut sig fullständigt eller inte. Av de testare som inte klippt av piggen på menskopparna hålls Lunettes platta, räfflade variant som absolut favorit. Den är enkel att få grepp om, även när den är blöt och hal.
Tålig mot smuts
Den lila färgen (som samtliga i panelen testet) uppskattas men gör det något svårare att se igenom koppen och att se om det sitter blod kvar i de små lufthålen i menskoppens överkant. Det finns streck på utsidan av koppen, men inte information om vilken mängd blod strecken representerar. Den medföljande förvaringspåsen är inte bara den mest dekorativa - material och färg gör den dessutom tålig mot smuts och den ser dessutom verkligen ut att höra hemma i handväskan.
Instruktionerna var tydliga och innehöll flera bra tips för hur man som nybörjare bäst ska komma igång med menskoppen. Lunette lyckas exceptionellt bra med snygg och samtidigt användarvänlig design på sin menskopp.
MonthlyCup är en svensktillverkad menskopp, gjord av medicinskt silikon. Den finns i tre olika storlekar att välja på och levereras tillsammans med en liten förvaringspåse som är tillverkad av tyg. MonthlyCup går att köpa både via deras egna hemsida samt genom flera olika onlineapotek.
Lätt att välja rätt menskopp
Vår testpanel upplever att det är lätt att välja rätt storlek. Det finns tre storlekar att välja mellan: mini, normal och plus. Mini är främst tänkt för de första åren med mens. Plus är till för dig med riklig mens, medan Normal är den menskopp som de flesta kommer att landa på. Instruktionerna för användning får två tummar upp eftersom de innehåller både text och bild, vilket gör dem lätta att förstå. Samtliga testare tycker att det var lite knivigt att få till tekniken att föra den på plats de första gångerna, men alla tycker att när de väl lärt sig så är den enkel och smidig att använda.
Samtliga i vår testpanel tycker att MonthlyCup sitter bekvämt, helt utan skav. Piggen på menskoppen är rundad och behöver, till skillnad från många andra menskoppar, inte klippas för att kortas ned, då den redan är relativt kort. Bara i ett fall rapporteras det om ett litet läckage, medan övriga testpersoner inte upplever några problem alls med läckande menskopp.
MonthlyCup upplevs vara enkel att göra ren och även om den vita modellen naturligtvis missfärgas efter regelbunden användning, fungerar rengöringstabletterna och wipsen som går att köpa till utmärkt för att göra koppen nästan som ny. MonthlyCup finns även i blått, rosa och svart, för den som helst inte vill ha en vit menskopp.
MonthlyCup går att köpa naturligtvis att köpa styckvis, men de erbjuder även ett abonnemang till en låg månadskostnad som innebär att du får en ny kopp vartannat år.
Bra pris hos:
Belladott Evelina är en menskopp tillverkad av säker silikon som inte påverkar pH-balansen i slidan. Evelina finns i två storlekar, den som kallas Small & Medium har en volym på 25 ml och den större, kallad Large & Plus, tar 30 ml vätska. Evelina har en smal, rund pigg med som en knopp längst ut. Belladotts rekommendation är att man väljer den mindre storleken om man ej fött barn och är under 30 år och den större om man är över 30 år eller har fött barn.
Mjuk och följsam menskopp
Belladott Evelina är mjuk och mer följsam i materialet, och gav ofta det bästa första intrycket hos testarna. Den blev även favoriten hos de kvinnor som inte fött barn. Den blå färgen är tilltalande och mer genomskinlig, det är enkelt att se hur mycket blod som är i koppen. På utsidan är Evelina dessutom märkt med tydliga mängdangivelser, praktiskt för den som vill hålla koll på hur stor blödningen är.
Lätt att rengöra
Instruktionsboken som medföljer hade bra bilder men vi hade gärna sett mer information om hur koppen ska tömmas och att toxic shock syndrome hade nämnts. Den innehöll dessutom mest fakta och inte så mycket tips och tricks. Rengöring och desinficering upplevdes inte som krångligt, den ljusa färgen visade tydligt om någon rest fanns kvar i menskoppens små hål.
Den medföljande förvaringspåsen har en konstig, avlång form som gör att menskoppen lätt försvinner i botten. Den är dessutom vit, och påsen blir snabbt solkig när den ligger i handväskan. Piggen är som sagt mindre användbar, men gillar man att ha den kvar så innebär den nätta designen att den inte skaver lika lätt.
Evelina vinner mycket på att den är mjuk och därmed enkel att vika ihop. Några testare uppfattar därför Belladott Evelina som extra bekväm, och det låga priset gör den dessutom mycket prisvärd
Bra pris hos:
AllMatters, som tidigare hette OrganiCup, är en menskopp gjord av vitt och säkert silikon och kommer tillsammans med en snygg förpackningsdesign som känns både modern och stilren, till skillnad från många andra hygienprodukter. Tillsammans med menskoppen får man en förvaringspåse.
Svårt att välja storlek
Våra testare tyckte att det var något svårare att välja storlek till AllMatters menskopp än vad det vanligtvis är då man köper menskopp. AllMatters finns i tre olika storlekar: Mini (kapacitet för 17 ml) – för tonåringar eller andra som behöver en mindre storlek, storlek A (kapacitet för 25 ml) – för de som inte haft en vaginal förlossning, och storlek B (kapacitet för 30 ml) – för de som fött vaginalt. Många andra tillverkare väljer att dela upp sina storlekar efter ålder snarare än efter huruvida en fött barn vaginalt eller ej. Det var också detta som gjorde beslutet lite svårare, när en inte hade haft en vaginal förlossning, men ändå visste med sig att man med andra koppar använt den större storleken.
Pigg som är något för lång
Alla testdeltagare kommenterade att piggen var något lång och i obekvämaste laget, vilket resulterade i att en person i testpanelen valde att återgå till sin vanliga kopp efter att ha testet AllMatters under tre menscykler. Koppen är i övrigt något hårdare än vad samtliga testare var vana vid, även om den ändå var lätt att vika ihop när den skulle föras in.
Att föra in koppen och få den i rätt position är inga problem och instruktionerna som man får tillsammans med menskoppen räcker bra för att förstå tillvägagångssättet. Den ljusa färgen på menskoppen gör att den är mer mottaglig för missfärgningar i det långa loppet, men samtidigt är den lätt att göra ren.
Den samlade bedömningen av koppen spretar något, de flesta som deltog i testet kommer fortsätta använda den och skulle kunna tänka sig att rekommendera den till en vän, medan en person väljer att återgå till sin vanliga menskopp.
Bra pris hos:
Mooncup är en halvtransparent menskopp i vitt silikon som finns i två olika modeller: A och B. Modell A är riktad mot kvinnor som har fött vaginalt eller är över 30 år. Denna har en diameter på 46 mm. Modell B är något mindre, 43 mm i diameter, och riktar sig till kvinnor under 30 som inte har fött barn vaginalt.
Långt skaft som skaver om det inte kortas
Mooncup är ungefär 5 centimeter lång och har en ganska rejält tilltagen pigg (skaft), som används för att ta ut menskoppen. Några av våra testare upplevde att piggen var lite för lång och därför skavde en del. Dock löstes detta genom att helt enkelt klippa av en liten bit. Detta är något som rekommenderas av tillverkaren för att få en så bra passform som möjligt, och det finns bra instruktioner för hur man ska gå till väga.
En person i testpanelen kommenterade att menskoppen var lite väl styv, men samtliga tyckte att det var lätt att hitta rätt storlek. Man upplevde även att instruktionerna för användning var tydliga och bra.
Håller i många år
Silikonet blir relativt snabbt missfärgat. Detta är dock inget som påverkar funktionen alls, men var ändå något som alla testare nämnde i sin utvärdering av menskoppen. Mooncup är däremot väldigt hållbar och går utan problem att använda i många år.
Förvaringspåsen som följer med, fyller sitt syfte väl och det är skönt att ha ett säkert ställe att förvara sin menskopp i stället för att låta den ramla runt i handväskan oskyddad.
Mooncup är en menskopp som våra testdeltagare har varit nöjda med och som de kommer fortsätta att använda sig av.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. I det här testet har vi låtit fyra kvinnor mellan 25 och 40 år använda menskopparna. Varje menskopp har använts under flera cykler och i enlighet med medföljande instruktioner. Några av kvinnorna har fött barn vaginalt, någon endast med kejsarsnitt och en kvinna har inte fött barn samt är under 30 år. Alla kvinnor har använt tillverkarens rekommenderade storlek på menskopp men vi har även låtit några av dem testa den andra storleken, för att få en känsla för hur stor skillnaden upplevs vara. I vårt test av menskoppar har vi tittat på följande aspekter:
Användning: Hur är koppen att föra in, är den enkel att få i rätt position och är den utskjutande piggen bekväm samt greppvänlig?
Rengöring: Är koppen enkel att skölja ur och hålla ren, och har den hållit sig fräsch även efter ett halvårs användning?
Design och tillbehör: Hur ser koppen ut, hur var den medföljande instruktionen och hur funkade förvaringspåsen?
Testarnas intryck och åsikt om de olika modellerna av menskopp har sedan vägts samman och utgör grunden för omdöme och betyg.
Tester för self-care medan du har mens
Fler tester för hemmakvällarna
Fem tips när du ska köpa menskopp
Menskopp, vad är det? Enkelt förklarat så är det en mjuk liten kopp som förs upp i underlivet under mens, där blodet samlas tills att koppen töms, sköljs och sedan förs tillbaka igen. Mellan varje menstruation rengörs koppen genom att kokas, och sedan kan den användas igen och igen under flera år. Med en menskopp med bra passform kommer alltså både ekonomi och miljö att sparas under lång tid framöver, och många vittnar även om mindre vaginala besvär under menstruation då de inte orsakar de besvär med torrhet och instängdhet som tamponger och bindor kan ge. Är alla menskoppar likadana då? Nej, det finns lite olika variationer, och här är fem saker att tänka på när man ska köpa sin första menskopp.
Välja rätt storlek på menskopp
Med rätt storlek kommer menskoppen inte kännas alls, och vara enkel att både sätta på plats och ta ut utan att det ska kännas obehagligt. Man för in koppen genom att vika ihop den och sedan släppa när den är på plats, så att den vecklar ut sig och täpper igen alla chanser till läckage genom slidan. Tillverkarna brukar dela upp storlekarna efter ålder på den som ska använda menskoppen, men många tycker att det är bättre att välja storlek beroende på om man genomgått en vaginal förlossning eller ej. Många tillverkare har åtminstone två storlekar att välja mellan och det vanligaste spannet på diameter är runt 40-50 mm.
Menskopp för olika stora blödningar
Storleken på en menskopp handlar inte enbart om diametermåttet utan även om vilken volym mensblod den kan hantera innan den blir full. För någon som blöder väldigt lite fungerar vilken menskopp som helst, även om det kanske såklart är en god idé att välja en mindre variant för att inte känna av den. För den som blöder kan lite extra research vara på sin plats, då en av fördelarna med menskopp är att den ofta inte behöver tömmas med samma korta intervall som man byter tampong. En menskopp kan sitta på plats i upp till tolv timmar så länge den inte blir full, vilket är bekvämt om man till exempel är på resa eller någonstans där det är svårt att få till god handhygien på toaletten. Att slippa byta oftare än nödvändigt är något som många uppskattar och då är en menskopp modell större att föredra. Har du fler funderingar kring hur man viker, vart menskoppen ska placeras och hur man får ut den kan du kika här på apotekets guide: https://www.apotekhjartat.se/tips-och-rad/kvinnohalsa/sa-anvander-du-menskopp/.
Menskopp i olika material
Vilket material en menskopp har spelar roll av olika anledningar, både rent bekvämlighetsmässigt men även för den som är känslig eller rent av allergisk mot vissa material. Detta är två av de vanligaste:
Medicinsk silikon. Att silikon benämns som medicinsk betyder att den kan komma i kontakt med hud och slemhinnor utan att vara giftig. Det är väldigt följsamt och tål höga temperaturer vilket är viktigt då menskoppen steriliseras genom att kokas. Dessutom förhindrar materialet att menskoppen samlar på sig bakterier, vilket till exempel bomullen i en tampong kan göra.
TPE (Termoplastisk elastomer). Ett material som ofta kallas för syntetiskt gummi, är fritt från silikon och latex och väldigt mjukt och böjbart vilket passar bra i en menskopp.
Vilket material man väljer beror helt på tycke och smak, och självklart även eventuell överkänslighet.
Menskopp i olika färger
Förutom att det är trevligt att omge sig av saker i sin favoritfärg, så finns det även andra för- och nackdelar med de olika färgställningarna som finns. En menskopp i ljus färg har såklart lättare att bli solkig efter en tids användning men å andra sidan så är det lättare att säkerställa att den verkligen har blivit helt ren vid rengöringen. Menskopparna har små perforeringar som kan vara svårt att få helt rena och då underlättar en ljus färg när man ska se efter. En mörkare färg gör samma procedur lite svårare, men å andra sidan så blir den inte fläckig på samma sätt som en ljusare modell kan riskera att bli.
Menskopp med kort eller lång pigg
När man ska ta ut menskoppen så behöver man trycka ihop den lite för att lossa på trycket som håller den utspänd. För att komma åt den så sitter det en pigg eller ett skaft i botten så att man kan dra ner den lite. Eftersom alla kroppar är olika så blir den här piggen ibland lite för lång och kan orsaka skav eller obehag. Många tillverkare rekommenderar att man klipper av piggen/skaftet till en lagom längd, men det finns även menskoppar som har en liten knopp i botten, något som även kan göra det enklare att få ett bra grepp för att ta tag i den. Överlag så är det bra att hitta en menskopp med lagom mycket struktur på utsidan för att det ska bli enkelt att handha den, samtidigt som den behöver vara slät nog för att den inte ska märkas när den är på plats.
En menskopp är ett alternativt menskydd, som till skillnad från bindor och tamponger kan användas om och om igen. Det innebär att menskoppen är snällare både mot miljön och på sikt även mot plånboken. Även om den initiala kostnaden är större än för ett paket tamponger, så finns det idag också många bra, billiga menskoppar. En menskopp kan vara tillverkad av plast eller silikon. Den har formen av en klocka eller, som namnet antyder, en kopp - och har i nederändan en utstickande pigg. Piggen är för att det ska bli enklare att få grepp om koppen. Om den upplevs vara i vägen eller för lång så går det att klippa av den helt eller till önskad längd. Menskoppen används genom att vikas ihop och föras in i slidan. Väl på plats så vecklas menskoppen ut och fångar sedan upp mensblodet. En menskopp kan sitta inne i slidan i upp till 12 timmar och går utmärkt att använda samtidigt som man sover, badar eller tränar.
De flesta menskoppar finns i två olika storlekar. Vilken storlek som riktar sig mot vilken målgrupp varierar något mellan olika tillverkare, men generellt sett är den mindre storleken avsedd för kvinnor som är under 30 år och som inte fött barn, och/eller för den som blöder i mindre mängd. Den större storleken är således tänkt för kvinnor över 30 år eller som har fött barn, samt för den som blöder mer rikligt. Att åldern delvis avgör vilken storlek man bör välja beror på att muskulaturen inne i slidan kan påverkas av hur gammal man är. Menskopp kan börja användas direkt vid första menstruationen, förutsatt att man känner sig bekväm med att föra in koppen i slidan och kan klara av att få den i rätt position.
Innan första användningen av menskoppen och inför varje ny menscykel måste menskoppen desinficeras genom att läggas i kokande vatten under en viss tidsperiod. Under mensen så räcker det att vid varje urtagning och tömning noga skölja ur koppen med vatten. En del väljer att även tvätta den med tvål. Det är då extra viktigt att se till att inga tvålrester finns kvar, då dessa kan irritera slemhinnorna inne i slidan.
Varför välja menskopp?
Förutom det stora plus att menskoppen innebär en minskning av sopor som påverkar miljön och att det rent ekonomiskt snabbt blir en vinstaffär att välja kopp framför traditionella mensskydd, så har våra testare också upplevt att det finns flera andra fördelar med menskopp. Menskoppen kan användas längre tidsperioder, vilket gör att man slipper byta mensskydd vid varje toabesök. Detta är extra praktiskt om man rör sig ute på stan eller i offentliga miljöer, eller använder toaletter där det inte finns handfat med tvål. De av våra testare som rest eller använt koppen under sommarsemestern har starkt föredragit den när man befunnit sig på stranden eller på mindre välstädade flygplatser. Flera testare upplever även känslan av att en tampong stoppar upp mensflödet, medan menskoppen låter kroppen rensa sig på mensblodet som det är tänkt. Det känns fräschare och mer hälsosamt med menskopp. Våra testare har upplevt att menskoppen suttit väldigt stabilt även vid hårdare träning, rentutav bättre än en tampong - som kan ha en tendens att glida nedåt ju mer blodfylld och tung den blir.
Varför inte välja menskopp?
Våra testares främsta invändning mot menskoppen är att det kan vara svårt att få den att sluta helt tätt och hamna i rätt position i slidan. De är alla ense om att övning ger färdighet och att problemet minskat med tiden. Men vid vissa tillfällen har de velat komplettera med trosskydd, eftersom att det händer att några droppar tar sig igenom vid sidan av menskoppen. Desinficering mellan menscyklerna innebär också en del förberedande jobb. Alla testare har dock upplevt att det varit värt tiden i relation till menskoppens alla fördelar. Hälften av testarna uppger att de aldrig kommer återgå till vanliga mensskydd igen, andra hälften att de kommer används menskopp och ibland komplettera med binda eller tampong.
Tips från testarna!
- Att få menskoppen att veckla ut sig helt upplevdes som svårt, speciellt de första cyklerna. Ett knep är att dra med fingret längs koppens övre kant för att känna efter att den inte är invikt. Ett annat knep är att försiktigt rotera koppen efter att den förts in. Flera tester upplevde detta som mest effektivt.
- En menskopp ska inte föras in lika långt som en tampong. Då finns en risk att den hamnar bredvid eller bakom livmodertappen, och då kan den inte fånga upp mensblodet när det rinner ut. Tricket är att sätta den i en låg position, så den kan täcka hela slidöppningen.
- Menskoppen fungerar genom en tät försegling. När koppen ska tas ut kan det upplevas som både smärtsamt och obehagligt om man bara drar i piggen. För att få förseglingen att släppa först kan man antingen föra in ett finger och trycka till i överkant för att skapa som en luftficka. Eller så kan man nypa till med två fingrar i botten av koppen så att menskoppens öppning ändrar form och släpper taget om slidväggarna.
- Om du tycker att det är svårt att välja storlek så kan vi meddela att den faktiska skillnaden inte upplevs som särskilt stor. Vi lät en yngre kvinna utan barn testa båda storlekarna av en och samma menskopp och hon kunde inte känna skillnad på dem, men upplevde inte heller att den större mer effektivt täppte till läckage än den mindre.
Vanliga frågor om menskoppar
Vilken menskopp är bäst?
Vilken menskopp som är bäst, är väldigt individuellt. I vårt test av menskoppar utsågs Lunette till bäst i test. Lunette kommer med tydliga instruktioner och är dessutom gjord av lila silkon – denna glada färg gömmer effektivt eventuella missfärgningar.
Varför ska man använda menskopp?
Anledningarna till att välja menskopp framför andra mensskydd är många. Dels finns det många slantar att spara – även om en menskopp kostar mer än ett paket tamponger, så kommer du kunna använda menskoppen under en lång tid. Detta innebär att du snabbt tjänar in pengarna du har betalat för den. Dessutom är menskoppen ett mer miljövänligt val än bindor och tamponger.
Vilken storlek ska jag ha på min menskopp?
Alla tillverkare av menskoppar har tydliga instruktioner för hur du ska tänka vid val av storlek på menskoppen. Generellt kan sägas att om man har väldigt rikliga blödningar, är den större modellen att rekommendera. Det är dock viktigt att menskoppen inte är för stor, då den inte kommer sitta bekvämt. Följ instruktionerna för val av storlek på tillverkarens hem
Hur använder man menskopp?
Efter att du har tvättat händerna, vik ihop den så den blir till ungefär samma storlek som en tampong. För in menskoppen genom att hålla i själva koppen. För in den en bit i taget, och när den kommit in en bit låter du den expandera. Exakt vart koppen ska sitta, varierar från kropp till kropp – men generellt sett lite längre ned än en tampong. När man köper en menskopp, får man med tydliga instruktioner för hur man enklast för in och tar ut den.
Hur ofta ska man tömma en menskopp?
Hur ofta du ska tömma din menskopp, beror på hur mycket du blöder och hur stor menskopp du har. Den ska dock inte sitta inne längre än tolv timmar åt gången. I början, kan en god tumregel vara att kolla läget ungefär var fjärde timme. Efter ett par cykler, kommer du själv ha bra koll på hur ofta menskoppen behöver tömmas.
Hur länge ska man koka en menskopp?
När månadens menstruation är över, kan man koka sin menskopp för att göra den ren. Den ska inte koka mer än 3-4 minuter. Vr noga med att vattnet inte kokar bort och koppen smälter. Det absolut viktigaste man ska tänka på i hanteringen av sin menskopp, för att minimera bakterietillväxt, är att alltid ha tvättat händerna innan man hanterar den.
Varför läcker menskoppen?
Om din menskopp läcker, beror det troligtvis på en av två saker. Antingen har du fel storlek – vilket innebär att koppen inte kommer sluta riktigt tätt. Det kan också bero på att koppen hamnat lite snett då du satt in den. Läs igenom instruktionerna och säkerställ att du för in koppen på rätt sätt. Och fundera även på om du kanske har en för stor menskopp.