Serum: 9 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Maj 2023

Har din hud behov av extra vård och omsorg där vanliga krämer inte räcker till? Kanske vill du jobba lite extra mot förstorade porer eller fina linjer?  För att hitta det bästa serumet har vi testat olika produkter från kända märken som The Ordinary, Maggie by Kakan och Verso. För att utses till bäst i test ska serumet leverera utifrån sina löften, snabbt sjunka in i huden och vara förpackat i en smidig och hygienisk behållare.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Serum

Så gjorde vi testet

För att kunna göra en rättvis bedömning av vilket serum som egentligen är bäst har de använts varje dag under minst en månad. Testpersonerna har alla ett stort intresse av hudvård och erfarenhet av att ha provat olika märken och produkter tidigare. Tillverkarnas anvisningar har följts avseende vilken tid på dygnet såväl som i vilken fas av hudvårdsrutinen serumen ska appliceras. Under testningen har följande punkter studerats extra noga:

Användning och doft: Försvinner serumet in i huden snabbt och med vilka känsla lämnas huden efteråt? Är serumet parfymerat och i så fall hur uppfattas doften?

Förpackning: Är serumet förpackad på ett sätt som gör den enkel att dosera och hantera? Är behållaren hygienisk?

Resultat: Lever produkten upp till sina löften? Ger den resultat snabbt eller långsamt, eller inte alls? Kan man använda den frekvent utan att irritera huden?


Samtliga testares omdömen ligger till grund för betygsättningen av produkten. Deras upplevelse vägs samman med pris och prisvärdhet och efter detta har det bästa serumet utsetts.

0 5 5 1

1. Maggie by Kakan Niacinamide Serum BÄST I TEST SERUM

Ett serum som både återfuktar och stärker huden - perfekt om du vill få en klarare hud

Om du är intresserad av hudvård, har du med största sannolikhet redan koll på stjärningrediensen i Maggie by Kakan Niacinamide Serum: niacinamid. Denna hudvårdsstjärna gör att porerna ser mindre ut, stärker hudens barriär, återfuktar, ger en jämnare hudton och minskar ålderstecken. Det är inte konstigt att det är en populär ingrediens. Niacinamide Serum från Maggie by Kakan innehåller även tranexamsyra, som även den jämnar ut hudtonen och minskar pigmenteringar. Tranexamsyra är en ingrediens som vi inte sett så mycket i hudvård tidigare, men den har börjat dyka upp mer och mer.

Snygg flaska med pipett

Det är här ett serum som kommer i samma snygga sorts förpackning som Kakan Hermanssons andra serum: rosa frostat glas med en praktisk pipett. Pipetten ska du inte, till skillnad från vad man ofta ser i sociala medier, låta nudda huden. Droppa istället serumet i din hand eller på ansiktet med lite buffertutrymme för att undvika hudkontakt. Detta är för att du ska slippa få bakterier i förpackningen som kan minska hållbarheten på serumet.

BiT Maggie by Kakan Niacinamide Serum sittdel

Niacinamid är en mycket tacksam ingrediens eftersom resultat ofta märks av rätt snabbt. Maggie by Kakan Niacinamide Serum är inget undantag. Skillnad på just hur stora porerna upplevs vara, märks relativt snabbt. Huden ser överlag mycket klarare ut efter regelbunden användning och även om serumet inte ger all fukt som huden behöver, är det tydligt att det återfuktar. Huden känns spänstig och ser märkbart piggare ut efter ett par månader med Kakans niacinamidserum i hudvårdsrutinen.

Välkomponerat serum med snabba resultat

Serumet absorberas snabbt av huden och lämnar ingen klibbig eller obehaglig yta. Den kryddiga doften som Night Mask och Face Oil från Maggie by Kakan har, finns ingenstans att skymta i niacinamidserumet. Denna doft har varit något av en vattendelare vid tidigare tester av Maggie by Kakans produkter. Niacinamide Serum är oparfymerat, vilket många kommer att uppskatta.

BiT Maggie by Kakan Niacinamide Serum sittdel

Med sina snabba och fina resultat, är Maggie by Kakan Niacinamide Serum en produkt som inte bara kommer se snygg ut på badrumshyllan, den kommer även få huden att stråla. Och strålande hud; det tackar man aldrig nej till.

Snygg flaska, snabba resultat, doftfri
Svårt att se hur mycket som finns kvar i flaskan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Verso Super Elixir BÄSTA PREMIUMVAL

En ny molekyl ligger till grund för detta superserum, passar hudvårdsnörden (och alla andra)

Verso Super Elixir är ett serum som faktiskt är unikt. Det innehåller nämligen en ny molekyl, NEAR 1 (Niacinamidoethyl Retinoate), som är framtagen och patenterad av Verso. Som man kanske förstår av namnet, är denna molekyl ett lyckligt äktenskap mellan vitamin A (retinoid) och niacinamid.

Magisk kombination av vitamin A och niacinamid

Retinoider kan kommunicera med cellerna, vilket kan stimulera produktionen av kollagen och elastin. Produktionen av just kollagen och elastin saktar ned i takt med att man blir äldre, och det är då som huden förlorar delar av sin elasticitet. Retinoider kan med andra ord göra huden lite slätare och fastare igen. Men inte nog med det, retinoider kan också jämna ut hudtonen, texturen och göra så att porerna ser mindre ut. Flera av dessa egenskaper har även niacinamid, så när man lägger ihop de två, som man lyckats med i den nya molekylen, blir det verkligen ett litet powerhouse till ingrediens. Men ett snällt sådant - detta serum passar nämligen även känslig hud.

BiT Verso Super Elixir sittdel

Som alltid med retinoider, är det bra att börja försiktigt. Men Verso Super Elixir är faktiskt ett serum som passar även känslig hud - det utesluter dock inte att man inte behöver vänja in huden en aning.

Verso Super Elixir gör skäl för sitt namn, det är nämligen en produkt som verkligen är super. Detta fjäderlätta oljeserum är otroligt härligt att massera in i huden morgon och/eller kväll. Tycker man om att massera ansiktet med en gua sha, är Verso Super Elixir ett perfekt komplement till sin sten.

BiT Verso Super Elixir sittdel

Resultat som både syns och känns

I vårt test visar sig Verso Super Elixir vara synnerligen effektivt på pigmenteringar. Efter regelbunden användning, har huden fått en märkbart jämnare ton. Även texturen känns jämnare. Huden känns behagligt återfuktad och smidig. Flaskan är väldigt snygg i svart glas, även om pipetten är något trög att använda. Pipetten doserar dock en perfekt mängd serum och det är skönt att inte behöva oroa sig för att slösa på dessa dyra droppar i onödan.

Priset är högt, men det är en fantastiskt välformulerad produkt. Utöver Niacinamidoethyl Retinoate (NEAR 1), innehåller serumet även squalane. Squalane används för en långverkande återfuktning, skydd av barriären och gör dessutom att produkten absorberas snabbt samtidigt som den hjälper att transportera ned andra ingredienser i huden.

Är man ute efter ett serum med ingredienser som effektivt jobbar tillsammans och ger resultat som både känns och syns, är Verso Super Elixir produkten som kommer göra huden studsig av välmående och dig studsig av lycka.

Väldigt fina ingredienser, effektiv med snäll, skön formula
Dyr, lite trög pipett
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

3. The Ordinary Salicylic Acid 2 % Anhydrous Solution BÄSTA BUDGETVAL

Ett vattenfritt serum som städar rent och dämpar akneutbrott

The Ordinary Salicylic Acid 2% Anhydrous Solution är ett vattenfritt serum som ger huden en mild exfoliering. Istället för en bas av vatten. är basen i detta serum squalane. Squalane är en riktigt multitaskande hudvårdshjälte, som bland annat återfuktar och stärker hudens barriär.

Exfolierande med samtidigt återfuktande serum

Till skillnad från många andra serum som innehåller salicylsyra, känns serumet från The Ordinary inte minsta uttorkande. Tvärtom blir huden skönt återfuktad och det känns riktigt närande att smörja in ansiktet detta squalaneserum.

BiT The Ordinary Salicylic Acid 2 % Anhydrous Solution sittdel

Att serumet innehåller salicylsyra innebär att det exfolierar. Salicylsyra är en BHA-syra ((betahydroxisyra) som är en effektiv exfoliant. Inte nog med det, den läser även upp talg och smuts. Detta innebär att den passar bra till en hud som ofta får akneutbrott eller för att stöda bort orenheter som pormaskar.

Perfekt att storstäda huden med

Att just beskriva The Ordinary Salicylic Acid 2% Anhydrous Solution som en städare, är faktiskt inte tokigt. Det här är nämligen ett serum som faktiskt får huden att se både klarare ut samtidigt som våra testare upplevde att utbrott av finnar lugnar sig lite snabbare då detta serum användes. Det är perfekt att både applicera i hela ansiktet, men också att använda som en punktbehandling på ömmande underjordiska finnar, som då faktiskt tycks dämpa sig snabbare än vanligt.

BiT The Ordinary Salicylic Acid 2 % Anhydrous Solution sittdel

Precis som vanligt när det gäller The Ordinary är detta ett väldigt prisvärt serum som man kan använda utan att få ångest över banksaldot. När det kommer till detta märke, blir det alltid väldigt tydligt att beauty inte alls behöver vara dyrt för att vara bra. Det tackar vi för!

Härligt återfuktande, gör rent på djupet, lugnar finnar
Knepigt namn som kan vara svårt att förstå
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Acasia Skincare Hyaluronic Super Serum

Högkvalitativt serum med både snabba och långsiktiga resultat

Svenska märket Acasia har många högpresterande produkter på sin reportoar varför detta serum var emotsett av många när det lanserades. Glädjande nog var det ingen som behövde bli besviken - Acasia Hyaluronic Super Serum fortsätter hålla fanan högt!

Serum med lättapplicerad formula

Till sin konsistens är detta serum något tjockare än många andra, men det glider på som en dröm utan att lämna den klibbiga hinna på huden som en del rikare serum gör. Acasia Hyaluronic Super Serum sjunker in i huden på ett ögonblick och efterlämnar en plumpad och härligt återfuktad känsla. En hel del fina linjer blir märkbart mindre tydliga , och detta tack vare de noga utvalda ingredienser vi återfinner på innehållsförteckningen.

Acasia Hyaluronic Super Serum PriceRunner

Hyaluronsyra i tre varianter

Nu blir det en snabblektion i hudvårdskemi: serumet innehåller som dess namn hintar om, hyaluronsyra. Det är en mycket populär ingrediens i hudvård tack vare dess återfuktande egenskaper. Acasia Hyaluronic Super Serum innehåller dessutom tre olika varianter av den där skillnaden ligger i storleken på molekylerna. Hur långt ner i huden som hyaluronet når beror på hur stora dessa molekyler är och det faktum att tre varianter ingår i detta serum säger oss att det jobbar på flera nivåer av hudstrukturen, och även över tid. Som om inte detta vore nog har man också tillsatt mängder av olika vitaminer som c-vitamin, e-vitamin och b-vitamin. Den sistnämnda superhjälten är mer känd som niacinamid och är en potent ingrediens i många olika hudvårdsprodukter då den är effektiv mot att minska porers synlighet bland annat.

Omedelbar återfuktning

Utöver känslan av en ordentligt återfuktad hud som direkt infinner sig vid applicering märks det att serumet arbetar även för långsiktigt resultat. Huden upplevs klarare och jämnare. Även porer och fina linjer ter sig ha minskat något. Inget serum är magiskt och inte heller detta, men helt klart trollar Acasia Hyaluronic Super Serum tillräckligt för att huden ska visa upp sig från sin allra bästa sida, och det gillar vi!

Omedelbar fukt, mindre synliga porer och fina linjer, imponerande innehållsförteckning
Inga nackdelar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe

Återfuktande multiserum i snygg förpackning och pedagogisk innehållsförteckning

Det är omöjligt att testa snyggingen Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe med låga förväntningar, eftersom det både är visuellt tilltalande och ett multiserum, som därmed utlovar många verkningsområden på huden. Antioxidanter från vindruvskärnor, resveratol och polycyanid är bara några av ingredienserna som ska jämna ut hudens ton och reducera ålderstecken.

Visuell effekt uteblir

Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe är ett oljebaserat serum, vilket gör att känslan i huden efter applicering blir en aning hal. Med det i åtanke passar serumet bättre till kvällsrutinen än på morgonen. Känslan är att huden blir både skön och återfuktad, framför allt den torra och lite mer törstiga huden, men utöver det händer det inte så mycket mer. Den utlovade visuella effekten uteblir, ingen utjämnad hudton uppstår och ålderstecknen sitter kvar där de var från början. Det samlade intrycket blir därför att som återfuktande serum gör Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe sitt jobb med bravur, men för mer synliga resultat finns det andra produkter på marknaden som är mer effektiva.

Läcker design, rejäl återfuktning
Synbara resultat uteblir, fungerar bäst till kvällen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Klairs Rich Moist Soothing Serum

Snabbabsorberande och prisvärt serum som både lugnar och ger spänstig hud

Med Klairs Rich Moist Soothing Serum är det viktigt att inte låta sig luras av den lite högre prislappen. Det här serumet kommer nämligen i en förpackning om 80 milliliter, alltså mer än dubbelt så mycket som de flesta andra serumflaskor på marknaden. Med det i åtanke blir prisbilden en annan och du kan klappa dig på axeln, eftersom du faktiskt har fått mycket serum för pengarna. Och inte vilket serum som helst, utan ett serum vars lugnande, lätta formula lämnar huden återfuktad direkt. Efter applicering går absorberingen blixtsnabbt och ingen fet hinna ligger kvar på huden efteråt, vilket gör Klairs Rich Moist Soothing Serum lämpligt att använda både dagtid och på kvällen.

Passar alla hudtyper

Precis som hos andra produkter från Klairs har Rich Moist Soothing Serum en mild och god doft. Och om inte det vore nog räcker flaskan länge, eftersom två pumpningar räcker till både ansikte, hals och dekolletage. Både torr och fet hud passar detta serum, som lämnar ansiktet spänstigare, lugnare och mer återfuktat efter användning. Serumets lätt plumpande egenskaper gör det dessutom lämpligt för hud med ålderstecken. Med alla dessa positiva egenskaper är det lätt att förstå varför Rich Moist Soothing Serum blivit så mångas bästa vän i badrumsskåpet.

Mycket serum för pengarna, snabbabsorberande, lugnande
Inga nackdelar hittades
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

7. The Ordinary Hyaluronic Acid 2 % + B5

Enormt prisvärt serum i snygg förpackning som ger effektiv återfuktning

När det är dags att skapa en återfuktande produkt är det få som hoppar över den smått fantastiska ingrediensen hyaluronsyra. Syran, som finns naturligt i kroppen, har nämligen en superkraft när det kommer till återfuktning på djupet, eftersom den drar till sig och binder vatten. Med åren minskar kroppens naturliga halt av hyaluronsyra – som ett brev på posten mister huden alltmer av sin elasticitet och det är här de återfuktande produkterna kommer in i bilden. The Ordinary Hyaluronic Acid 2 % + B5 innehåller två varianter av syran: natriumhyaluronat och sodium hyaluronic crosspolymer, som tillsammans jobbar både djupverkande och långvarigt. Kombinera detta med den minst sagt plånboksvänliga prisbilden hos The Ordinary och du har en riktig superprodukt.

Imponerande plånboksvänligt serum

Med tanke på att serum med det här innehållet ofta kostar runt 600 kronor är det nästintill ofattbart att The Ordinary bara tar omkring 90 kronor för sitt. När insikten har landat och serumet ligger på huden är det bara att njuta. En mindre nackdel med The Ordinarys serum är att det lämnar en något klibbig finish – något som dock försvinner så snart man fortsätter med sin hudvårdsrutin och lägger på ytterligare produkter. Med det extremlåga priset i åtanke och produktens, trots allt lyxiga, innehåll går det faktiskt fint att leva med en något kletig finish.

Fantastiskt lågt pris, stilren förpackning, djup återfuktning
Något klibbig finish
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Skin Regimen 1.85 HA booster

Effektivt serum i snygg förpackning med enorm fuktmättning och fint resultat

Precis som namnet skvallrar om är detta ett serum som används som booster, alltså som tillägg efter det vanliga serumet. I det här fallet handlar det om en fukt-booster, och vilken booster sedan! Fukten bokstavligen penetreras in i huden och serumets kombination av mikro-, makro- och tvärbunden hyaluronsyra lämnar en både glad och tacksam hud. Efter några användningar börjar den dessutom se både spänstigare och slätare ut. Att mikrosyran underlättar kroppens egen produktion av hyaluronsyra, makrosyran ger återfuktning på ytan och den tvärbundna hyaluronsyran skapar en långverkande effekt är detaljer som tillsammans skapar en välmående och på djupet återfuktad hud.

Något dyrare än konkurrenterna

Att hitta nackdelar med Skin Regimens snyggt förpackade 1.85 booster är svårt, men det landar till slut på det höga priset. Att serum generellt är dyra kommer nog inte som en nyhet för någon, men just denna flaska innehåller dessutom mindre än de flesta konkurrerande märken, och det känns i plånboken.

Fint resultat, enorm återfuktning, ger len, spänstig och pigg hud
Den höga prislappen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Sunday Riley C.E.O Glow Vitamin C + Turmeric Face Oil

Snabbabsorberande oljeserum som ger god fukt och lyster

Med sitt C.E.O Glow Vitamin C + Turmeric Face Oil kan Sunday Riley skryta om ett oljeserum som ger huden både lyster och fukt, nästan på nolltid. Serumet absorberas blixtsnabbt och strax efteråt kommer känslan av att den trötta huden vaknar till liv efter en lång och torr dvala. Redan efter första användningen känns huden rejält återfuktad och efter ytterligare ett par dagar blir effekten synlig i spegelbilden, då huden rent visuellt ser både gladare och fräschare ut. Precis som den känns, med andra ord.

Dygnet runt-serum med diskret kryddig doft

C.E.O Glow Vitamin C + Turmeric Face Oil fungerar, med sin snabba absorbering, utmärkt att användas både dag- och nattetid. Eftersom det är ett oljeserum blir plötsligt hudvårdsrutinen roligare, och den diskret kryddiga doften gör knappast upplevelsen sämre. Men vad är det serumet luktar egentligen? Ett förslag har varit gurkmeja, vilket kan stämma eftersom det faktiskt är en ingrediens i serumet. Enligt Sunday Riley ska gurkmejan bidra till en jämnare hudton, men den effekten märktes inte av under testets gång. En av få nackdelar med serumet är att distributionen är något begränsad, vilket kan orsaka att produkten blir svåråtkomlig för vissa konsumenter.

Bidrar till fin lyster, effektiv återfuktning, kryddig mjuk doft
Begränsat antal återförsäljare har produkten inne
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

För att kunna göra en rättvis bedömning av vilket serum som egentligen är bäst har de använts varje dag under minst en månad. Testpersonerna har alla ett stort intresse av hudvård och erfarenhet av att ha provat olika märken och produkter tidigare. Tillverkarnas anvisningar har följts avseende vilken tid på dygnet såväl som i vilken fas av hudvårdsrutinen serumen ska appliceras. Under testningen har följande punkter studerats extra noga:

Användning och doft: Försvinner serumet in i huden snabbt och med vilka känsla lämnas huden efteråt? Är serumet parfymerat och i så fall hur uppfattas doften?

Förpackning: Är serumet förpackad på ett sätt som gör den enkel att dosera och hantera? Är behållaren hygienisk?

Resultat: Lever produkten upp till sina löften? Ger den resultat snabbt eller långsamt, eller inte alls? Kan man använda den frekvent utan att irritera huden?


Samtliga testares omdömen ligger till grund för betygsättningen av produkten. Deras upplevelse vägs samman med pris och prisvärdhet och efter detta har det bästa serumet utsetts.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Exuviance Vespera Bionic Serum

Rejält återfuktande serum som ger visuell effekt och verkar lugnande på huden

Exuviance Vespera Bionic Serum

Exuviances Vespera Bionic Serum är en äkta fuktbomb som passar för alla hudtyper, även känslig hud och den med ålderstecken. På listan av ingredienser hittas bland annat PHA (polyhydroxisyror), som har något större molekyler än exempelvis BHA och AHA och därmed anses vara mildare för huden. Utöver detta bekämpar Vespera Bionic Serum fria radikaler samtidigt som det är markant fuktgivande och främjar hudföryngring. Inte illa!

Vacker lyster men visst klibb

Det enda som egentligen skuggar den i övrigt så positiva upplevelsen av att använda Vespera Bionic Serum – som boostar huden rejält med fukt och gör att ansiktet ser piggare ut – är att serumet är smått klibbigt efter applicering. Vid kvällsrutinen spelar en sådan detalj mindre roll, men på morgonen kan det kännas tidskrävande att vänta ut absorberingen. Har man tid och tålamod att bortse från det och den lätt klibbiga hinnan är dock Vespera Bionic Serum ett riktigt toppenserum. Huden både känns och ser len och välmående ut – dessutom skapar serumet en lätt ”plumpning” av huden, vilket ökar på lystern ytterligare. Ännu en fördel är att serumet upplevs som rejält lugnande.

Fuktbomb, fint lyster, lugnande
Något kletig