Serum: 7 produkter i test

Senast uppdaterat December 2022

Har din hy behov av extra vård och omsorg där vanliga krämer inte räcker till? Kanske vill du jobba lite extra mot förstorade porer eller fina linjer?  För att hitta det bästa serumet har vi testat olika produkter från kända märken som The Ordinary, Acasia och Medik8. För att utses till bäst i test ska serumet leverera utifrån sina löften, snabbt sjunka in i huden och vara förpackat i en smidig och hygienisk behållare.

Testvinnare - Serum

Så gjorde vi testet

För att kunna göra en rättvis bedömning av vilket serum som egentligen är bäst har de använts varje dag under minst en månad. Testpersonerna har alla ett stort intresse av hudvård och erfarenhet av att ha provat olika märken och produkter tidigare. Tillverkarnas anvisningar har följts avseende vilken tid på dygnet såväl som i vilken fas av hudvårdsrutinen serumen ska appliceras. Under testningen har följande punkter studerats extra noga:

Användning och doft: Försvinner serumet in i huden snabbt och med vilka känsla lämnas huden efteråt? Är serumet parfymerat och i så fall hur uppfattas doften?

Förpackning: Är serumet förpackad på ett sätt som gör den enkel att dosera och hantera? Är behållaren hygienisk?

Resultat: Lever produkten upp till sina löften? Ger den resultat snabbt eller långsamt, eller inte alls? Kan man använda den frekvent utan att irritera huden?


Samtliga testares omdömen ligger till grund för betygsättningen av produkten. Deras upplevelse vägs samman med pris och prisvärdhet och efter detta har det bästa serumet utsetts.

0 5 5 1

1. Acasia Skincare Hyaluronic Super Serum — BÄST I TEST SERUM

Högkvalitativt serum med både snabba och långsiktiga resultat

Svenska märket Acasia har många högpresterande produkter på sin reportoar varför detta serum var emotsett av många när det lanserades. Glädjande nog var det ingen som behövde bli besviken - Acasia Hyaluronic Super Serum fortsätter hålla fanan högt!

Serum med lättapplicerad formula

Till sin konsistens är detta serum något tjockare än många andra, men det glider på som en dröm utan att lämna den klibbiga hinna på huden som en del rikare serum gör. Acasia Hyaluronic Super Serum sjunker in i huden på ett ögonblick och efterlämnar en plumpad och härligt återfuktad känsla. En hel del fina linjer blir märkbart mindre tydliga , och detta tack vare de noga utvalda ingredienser vi återfinner på innehållsförteckningen.

Acasia Hyaluronic Super Serum PriceRunner

Hyaluronsyra i tre varianter

Nu blir det en snabblektion i hudvårdskemi: serumet innehåller som dess namn hintar om, hyaluronsyra. Det är en mycket populär ingrediens i hudvård tack vare dess återfuktande egenskaper. Acasia Hyaluronic Super Serum innehåller dessutom tre olika varianter av den där skillnaden ligger i storleken på molekylerna. Hur långt ner i huden som hyaluronet når beror på hur stora dessa molekyler är och det faktum att tre varianter ingår i detta serum säger oss att det jobbar på flera nivåer av hudstrukturen, och även över tid. Som om inte detta vore nog har man också tillsatt mängder av olika vitaminer som c-vitamin, e-vitamin och b-vitamin. Den sistnämnda superhjälten är mer känd som niacinamid och är en potent ingrediens i många olika hudvårdsprodukter då den är effektiv mot att minska porers synlighet bland annat.

Omedelbar återfuktning

Utöver känslan av en ordentligt återfuktad hud som direkt infinner sig vid applicering märks det att serumet arbetar även för långsiktigt resultat. Huden upplevs klarare och jämnare. Även porer och fina linjer ter sig ha minskat något. Inget serum är magiskt och inte heller detta, men helt klart trollar Acasia Hyaluronic Super Serum tillräckligt för att huden ska visa upp sig från sin allra bästa sida, och det gillar vi!

Omedelbar fukt, mindre synliga porer och fina linjer, imponerande innehållsförteckning
Inga nackdelar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 5 1

2. The Ordinary Hyaluronic Acid 2 % + B5 — BÄSTA BILLIGA SERUM

Enormt prisvärt serum i snygg förpackning som ger effektiv återfuktning

När det är dags att skapa en återfuktande produkt är det få som hoppar över den smått fantastiska ingrediensen hyaluronsyra. Syran, som finns naturligt i kroppen, har nämligen en superkraft när det kommer till återfuktning på djupet, eftersom den drar till sig och binder vatten. Med åren minskar kroppens naturliga halt av hyaluronsyra – som ett brev på posten mister huden alltmer av sin elasticitet och det är här de återfuktande produkterna kommer in i bilden. The Ordinary Hyaluronic Acid 2 % + B5 innehåller två varianter av syran: natriumhyaluronat och sodium hyaluronic crosspolymer, som tillsammans jobbar både djupverkande och långvarigt. Kombinera detta med den minst sagt plånboksvänliga prisbilden hos The Ordinary och du har en riktig superprodukt.

Imponerande plånboksvänligt serum

Med tanke på att serum med det här innehållet ofta kostar runt 600 kronor är det nästintill ofattbart att The Ordinary bara tar omkring 90 kronor för sitt. När insikten har landat och serumet ligger på huden är det bara att njuta. En mindre nackdel med The Ordinarys serum är att det lämnar en något klibbig finish – något som dock försvinner så snart man fortsätter med sin hudvårdsrutin och lägger på ytterligare produkter. Med det extremlåga priset i åtanke och produktens, trots allt lyxiga, innehåll går det faktiskt fint att leva med en något kletig finish.

Fantastiskt lågt pris, stilren förpackning, djup återfuktning
Något klibbig finish
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

3. Sunday Riley C.E.O Glow Vitamin C + Turmeric Face Oil — BÄSTA PREMIUMVAL

Snabbabsorberande oljeserum som ger god fukt och lyster

Med sitt C.E.O Glow Vitamin C + Turmeric Face Oil kan Sunday Riley skryta om ett oljeserum som ger huden både lyster och fukt, nästan på nolltid. Serumet absorberas blixtsnabbt och strax efteråt kommer känslan av att den trötta huden vaknar till liv efter en lång och torr dvala. Redan efter första användningen känns huden rejält återfuktad och efter ytterligare ett par dagar blir effekten synlig i spegelbilden, då huden rent visuellt ser både gladare och fräschare ut. Precis som den känns, med andra ord.

Dygnet runt-serum med diskret kryddig doft

C.E.O Glow Vitamin C + Turmeric Face Oil fungerar, med sin snabba absorbering, utmärkt att användas både dag- och nattetid. Eftersom det är ett oljeserum blir plötsligt hudvårdsrutinen roligare, och den diskret kryddiga doften gör knappast upplevelsen sämre. Men vad är det serumet luktar egentligen? Ett förslag har varit gurkmeja, vilket kan stämma eftersom det faktiskt är en ingrediens i serumet. Enligt Sunday Riley ska gurkmejan bidra till en jämnare hudton, men den effekten märktes inte av under testets gång. En av få nackdelar med serumet är att distributionen är något begränsad, vilket kan orsaka att produkten blir svåråtkomlig för vissa konsumenter.

Bidrar till fin lyster, effektiv återfuktning, kryddig mjuk doft
Begränsat antal återförsäljare har produkten inne
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Exuviance Vespera Bionic Serum

Rejält återfuktande serum som ger visuell effekt och verkar lugnande på huden

Exuviances Vespera Bionic Serum är en äkta fuktbomb som passar för alla hudtyper, även känslig hud och den med ålderstecken. På listan av ingredienser hittas bland annat PHA (polyhydroxisyror), som har något större molekyler än exempelvis BHA och AHA och därmed anses vara mildare för huden. Utöver detta bekämpar Vespera Bionic Serum fria radikaler samtidigt som det är markant fuktgivande och främjar hudföryngring. Inte illa!

Vacker lyster men visst klibb

Det enda som egentligen skuggar den i övrigt så positiva upplevelsen av att använda Vespera Bionic Serum – som boostar huden rejält med fukt och gör att ansiktet ser piggare ut – är att serumet är smått klibbigt efter applicering. Vid kvällsrutinen spelar en sådan detalj mindre roll, men på morgonen kan det kännas tidskrävande att vänta ut absorberingen. Har man tid och tålamod att bortse från det och den lätt klibbiga hinnan är dock Vespera Bionic Serum ett riktigt toppenserum. Huden både känns och ser len och välmående ut – dessutom skapar serumet en lätt ”plumpning” av huden, vilket ökar på lystern ytterligare. Ännu en fördel är att serumet upplevs som rejält lugnande.

Fuktbomb, fint lyster, lugnande
Något kletig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Klairs Rich Moist Soothing Serum

Snabbabsorberande och prisvärt serum som både lugnar och ger spänstig hud

Med Klairs Rich Moist Soothing Serum är det viktigt att inte låta sig luras av den lite högre prislappen. Det här serumet kommer nämligen i en förpackning om 80 milliliter, alltså mer än dubbelt så mycket som de flesta andra serumflaskor på marknaden. Med det i åtanke blir prisbilden en annan och du kan klappa dig på axeln, eftersom du faktiskt har fått mycket serum för pengarna. Och inte vilket serum som helst, utan ett serum vars lugnande, lätta formula lämnar huden återfuktad direkt. Efter applicering går absorberingen blixtsnabbt och ingen fet hinna ligger kvar på huden efteråt, vilket gör Klairs Rich Moist Soothing Serum lämpligt att använda både dagtid och på kvällen.

Passar alla hudtyper

Precis som hos andra produkter från Klairs har Rich Moist Soothing Serum en mild och god doft. Och om inte det vore nog räcker flaskan länge, eftersom två pumpningar räcker till både ansikte, hals och dekolletage. Både torr och fet hud passar detta serum, som lämnar ansiktet spänstigare, lugnare och mer återfuktat efter användning. Serumets lätt plumpande egenskaper gör det dessutom lämpligt för hud med ålderstecken. Med alla dessa positiva egenskaper är det lätt att förstå varför Rich Moist Soothing Serum blivit så mångas bästa vän i badrumsskåpet.

Mycket serum för pengarna, snabbabsorberande, lugnande
Inga nackdelar hittades
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Skin Regimen 1.85 HA booster

Effektivt serum i snygg förpackning med enorm fuktmättning och fint resultat

Precis som namnet skvallrar om är detta ett serum som används som booster, alltså som tillägg efter det vanliga serumet. I det här fallet handlar det om en fukt-booster, och vilken booster sedan! Fukten bokstavligen penetreras in i huden och serumets kombination av mikro-, makro- och tvärbunden hyaluronsyra lämnar en både glad och tacksam hud. Efter några användningar börjar den dessutom se både spänstigare och slätare ut. Att mikrosyran underlättar kroppens egen produktion av hyaluronsyra, makrosyran ger återfuktning på ytan och den tvärbundna hyaluronsyran skapar en långverkande effekt är detaljer som tillsammans skapar en välmående och på djupet återfuktad hud.

Något dyrare än konkurrenterna

Att hitta nackdelar med Skin Regimens snyggt förpackade 1.85 booster är svårt, men det landar till slut på det höga priset. Att serum generellt är dyra kommer nog inte som en nyhet för någon, men just denna flaska innehåller dessutom mindre än de flesta konkurrerande märken, och det känns i plånboken.

Fint resultat, enorm återfuktning, ger len, spänstig och pigg hud
Den höga prislappen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

7. Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe

Återfuktande multiserum i snygg förpackning och pedagogisk innehållsförteckning

Det är omöjligt att testa snyggingen Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe med låga förväntningar, eftersom det både är visuellt tilltalande och ett multiserum, som därmed utlovar många verkningsområden på huden. Antioxidanter från vindruvskärnor, resveratol och polycyanid är bara några av ingredienserna som ska jämna ut hudens ton och reducera ålderstecken.

Visuell effekt uteblir

Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe är ett oljebaserat serum, vilket gör att känslan i huden efter applicering blir en aning hal. Med det i åtanke passar serumet bättre till kvällsrutinen än på morgonen. Känslan är att huden blir både skön och återfuktad, framför allt den torra och lite mer törstiga huden, men utöver det händer det inte så mycket mer. Den utlovade visuella effekten uteblir, ingen utjämnad hudton uppstår och ålderstecknen sitter kvar där de var från början. Det samlade intrycket blir därför att som återfuktande serum gör Beauté Pacifique Submersive Serum Paradoxe sitt jobb med bravur, men för mer synliga resultat finns det andra produkter på marknaden som är mer effektiva.

Läcker design, rejäl återfuktning
Synbara resultat uteblir, fungerar bäst till kvällen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos: