TEST: Bästa elgrill (2024) - 5 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat Juni 2023

Har du funderat på en elgrill att använda på balkongen eller i stugan? Vi har testat elgrillar från kända märken som Weber, OBH Nordica och Muurikka. För att en elgrill ska bli bäst i test måste den kunna ge hög grilltemperatur, vara lätt att använda och ha ett bra prisvärde.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Elgrill

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Personen som har ansvarat för testet har många års erfarenhet av att testa produkter och är en riktig grillentusiast. De elgrillar som presterar väl behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna. Vi har fokuserat på att granska följande parametrar:

Funktion: Erbjuder produkten direkt grillning, indirekt grillning eller kanske både och? Är grillen lätt att förstå sig på och använda? Hur mycket grillsmak får maten? Finns det förinställda matlagningsprogram? Är elsladden tillräckligt lång? Vad finns det för tillbehör?

Konstruktion och design: Hur jämn är värmefördelningen över grillytan? Hur hög effekt ger elgrillen?  Hur är storleken på grillytan? Hur enkel är elgrillen att rengöra? Är den lätt att bära med sig? Ger den mycket grillos eller går den använda inomhus? Har den funktioner som minskar risken för att man ska bränna sig?

Kvalitet: Är den tillverkad av material som håller över tid? Hur bra tål den vatten och kyla? Hur tåligt är grillgallret eller grillplattan? Är funktionerna driftsäkra? 

Elgrillarnas prisvärde baseras på hur väl modellerna uppfyller förväntningarna på parametrarna ovan i förhållande till priset. Elgrillarna i vårt test använder antingen direktkontakt eller värmestrålning. Många typer av mat och anrättningar har tillagats, även vegetariska alternativ. Exempelvis hamburgare, halloumi, olika grönsaker och paninis. Du kan egentligen laga det mesta med en riktigt bra elgrill, låt fantasin få utrymme!

0 5 5 1

1. Weber Q 1400 BÄST I TEST ELGRILL

Suverän elgrill för dig med höga krav

Effekt: 2200 watt Grillyta: 43x32 cm Maxtemperatur: 350 grader | Storlek: Höjd: 37 cm Längd: 69 cm Djup: 42 cm | Vikt: 12,9 kg

Weber Q 1400 är den perfekta elgrillen för dig som vill grilla smidigt utan krångel med kol och gas. Denna grill levererar inte bara hög prestanda utan imponerar även med sin läckra design och påkostade materialval i form av exempelvis det tunga grillgallret av gjutjärn.

En lyxig och robust känsla med gedigna material

Weber Q 1400 har en exklusiv och robust känsla som omedelbart ger ett intryck av kvalitet. Det märks på den höga vikten, som borgar för att grillen är välbyggd och består av högkvalitativa material. Dessutom är grillgallret tillverkat av porslinemaljerat gjutjärn, vilket ger en jämnare värmefördelning och en smidigare rengöring. Den ger en effekt på 2200 watt och enligt våra mätningar, som är gjorda inomhus, så når den maxtemperatur på under 10 minuter.

BiT Weber Q 1400 sittdel

Det ska vara både lustfyllt och enkelt att grilla, denna elektrifierade Weber är lätt att förstå sig på även för dig som är tekniskt ovan. Den saknar nämligen helt digitala funktioner och temperaturen regleras istället av en stor ratt som är placerad på den högra sidan av grillen. På ratten kan du med hjälp av en vit markering se hur mycket värme du ger grillen - smidigt!. En detalj som vi tycker Weber kan förbättra är lysdioden som visar om grillen är påslagen, den är liten och kan vara knepig att upptäcka om solen lyser på grillen samtidigt.

BiT Weber Q 1400 sittdel

Grillsmak som imponerar

Med Weber Q 1400 kan du njuta av en riktig grillsmak trots att det är en elgrill. Hemligheten ligger i att köttsaften droppar ner på värmelementen och sedan förångas upp till köttet igen. Dropplådan i botten hjälper också till med smakerna eftersom den varma vätskan som samlas blir involverad i förångningsprocessen. Resultatet blir en riktigt genuin och god grillsmak.

Weber Q 1400 är som vi tidigare har nämnt enkel att använda, vilket gör den till den perfekta grillen för den som vill ha hög kvalitet utan krångel. Okej, eventuellt kan den något höga vikten böka till det om du planerar att bära med dig grillen till campingen eller båten. En tröst är att den har rejäla handtag som hjälper dig med greppet när du behöver transportera den för hand.

Elgrillen för dig med höga krav

Weber Q 1400 är en imponerande elgrill som både är mycket användarvänlig och levererar en god grillsmak. Den är enkel att använda och har en lyxig och robust känsla som utstrålar premium. Med den här grillen kan du njuta av riktig grillmat utan besvär med kol eller gas.

Imponerande kvalitet, generös grillyta, genuin grillsmak
Tung att bära med sig, lysdiod svår att upptäcka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. Severin Style Evo Elgrill 2500 W BÄSTA BILLIGA ELGRILL

Effekt: 2500 watt Grillyta: 41,5x24 cm Maxtemperatur: 350 grader Storlek: Höjd: 24 cm Längd: 62 cm Djup: 41 cm Vikt: 4,2 kg

Severin Style Evo Elgrill 2500 W levererar elegans och smartness i en elgrill som passar utmärkt på balkongen, uteplatsen eller varför inte i sommarstugan. Precis som sin släkting Senoa, reglerar den temperaturen blixtsnabbt, men med en något lägre maxtemperatur. Elgrillen har en listig droppuppsamlare som är tacksamt för den late eftersom det underlättar rengöringsproceduren markant. Dessutom är alla metalldelar möjliga att diskas i maskin.

Vinden kan bli en värmetjuv

Style Evo är smidig att använda, den är både lätt att flytta och manövrera. Den låga prislappen speglar till viss del prestandan och visst hade vi önskat att det fanns en display som kunde visa både aktuell och inställd temperatur. Nu justeras temperaturen genom att du vrider ratten och det finns fem valbara lägen. I knappen finns en ljusfunktion som lyser när elgrillen är påslagen, det är en snygg detalj men kan vara svår att upptäcka när det är ljust ute och solen ligger på.

Med en elsladd på 1,5 meter ökar valfriheten och det bör finnas flera ställen där du kommer kunna placera den utan att behöva skarvsladd. Runt grillytan finns två mindre vindskydd som även har en reflekterande verkan som hjälper till med att behålla och fördela värmen. Det är möjligt att det innovativa reflektorskalet hjälper till men för att även fungera som ett vindskydd så är det i minsta laget, det räcker med lite vind på balkongen för att stor del av värmen ska försvinna. Därför hade det varit önskvärt med någon form av lock för en mer optimal värmefördelning och därmed bättre grillresultat.

Safetouch minskar risken för brännskador

Vi har testat modellen både med och utan stativ, vi tycker att det finns flera fördelar med att köpa grillen med ett stående stativ. Dels tycker vi att det är mer bekvämt att stå upp och grilla men det gör också grillmiljön säkrare för små barn eller husdjur.

BiT Severin Style Evo Elgrill 2500 W sittdel

Runt om grillen finns två rejäla handtag även kallade Safetouch, perfekt att greppa när du behöver flytta grillen snabbt utan att riskera brännskador. Vid snabba förflyttningar kan vi även dra nytta av den låga vikten och du behöver inte vara stark för att lyfta den från en plats till en annan.

Severin Style Evo Elgrill 2500 W är både riktigt läcker och praktisk. Den är lätt att rengöra, säker att använda och enkel att flytta. Det här är ett prisvärt och riktigt schysst alternativ för dig som bor i lägenhet eller har en mindre uteplats.

Bra prisvärde, låg vikt, greppvänliga handtag, snygg design
Vindskydd är i minsta laget, saknar temperaturmätare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Muurikka Elgrill Classic 2200W

Effektiv elgrill med många tillbehör

Effekt: 2200 watt Grillyta: 40 cm Maxtemperatur: Uppmätt maxtemperatur ca 450 grader Storlek: 42 cm Vikt: 6,7 kg

Muurikka Elgrill Classic 2200W är en användarvänlig elgrill som levererar fin grillsmak och har flera spännande tillbehör som tillval. Med en generös grillyta på 40 cm i diameter och värmeelement som ger en hög grilltemperatur kan du leverera riktigt fina grillresultat. Denna rundformade elgrill är utformad med en smart funktion där köttsaften droppar ner på varma delar för att sedan förångas och smaksätta maten, vilket ger dig den där äkta grillsmaken som ibland kan vara svår att få till med en elgrill.

Temperaturhöjning i turbofart

Trots att Muurikka Elgrill Classic 2200W på papperet ska kunna leverera en högsta temperatur på 500 grader så visar det sig att den i verkligheten inte riktigt når så högt. Vår mätning ska dock tas med en nypa salt eftersom det är många faktorer som påverkar, exempelvis aktuell utomhustemperatur och vindstyrka. Vi kan däremot konstatera att temperaturstegringen är blixtsnabb, på bara 4 minuter når vi maxtemperatur vilket är riktigt bra. Ett hett tips är att ha på locket för snabbare värmestegring, det hjälper också till med att bibehålla värme under tillagningen, ger en jämnare värmefördelning och bättre grillsmak.

BiT Muurikka Elgrill Classic 2200W sittdel

För att starta grillen så pluggar du in elkontakten och vrider på ratten som är placerad strax intill. Du kan justera värmeväljaren i tre nivåer och det rekommenderas att välja den högsta i uppstartsfasen för att grillen ska få en riktigt bra grundvärme. Muurikkan är utrustad med en generös elsladd på två meter vilket är praktiskt när man behöver placera grillen på ett ställe som inte är i direkt anslutning till eluttaget. Muurikka Elgrill Classic 2200W finns också tillgänglig med flera spännande tillbehör som rökkärl och paellapanna.

Tips för enklare rengöring

Den inkluderande droppfolien kan även användas på grillgallret som en gryta under grillning och om du grillar produkter med hög oljehalt eller marinering, häll lite vatten på droppfolien som placeras på droppbrickan för att förhindra att fettet fortsätter att brinna. Genom att placera den under värmeelementet så hamnar det mesta av spillet på droppfolien istället, brickan tas sedan bort efter användning när grillen har svalnat. Det här förenklar rengöringen även om du behöver hålla tungan rätt i munnen för att undvika spill när brickan ska tas bort. Ett riktigt grillmästartips för hantering av smutsiga grillgaller är annars att lägga gallret på gräsmattan över natten, daggen löser upp smutsen och det blir därmed lättare att rengöra morgonen efter.

Sammanfattningsvis är Muurikka Elgrill Classic 2200W en fantastisk elgrill med smarta detaljer och enkel användning. Med dess förångningseffekt får du den äkta grillsmaken som du söker, och den generösa grillytan ger dig gott om utrymme att laga mat till hela familjen eller större sällskap. Kul också att det finns flera spännande tillbehör att komplettera din elgrill med, varför inte prova göra en paella i en paellapanna eller en smarrig pizza på pizzastenen? Beställ din Muurikka Elgrill Classic 2200W idag och upplev den perfekta grillkvällen hemma!

Stor grillyta, fin grillsmak, flera spännande tillbehör, snabb temperaturstegring, lång sladd
Borttagning av droppbricka kan ge spill
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Severin Senoa DigitalBOOST Elgrill 3000W

Effekt: 3000 watt Grillyta: 42x24 cm Maxtemperatur: 500 grader Storlek: Höjd: 24 cm Längd: 62 cm Djup: 41 cm Vikt: 4,5 kg

Severin Senoa DigitalBOOST Elgrill 3000W är en imponerande elgrill med hög maximal grilltemperatur och inbyggd termometer. Med den stora snurrknappen kan du enkelt reglera temperaturen, och den digitala funktionen är lätt att förstå jämfört med flera andra modeller. Elgrillen är också utrustad med ett värmereflekterande vindskydd runt grillgallret som ska hjälpa till med att behålla värmen. Tanken är god men tyvärr krävs det inte så mycket vind för att värmen ska minska drastiskt. Ett tips är att försöka placera grillen på ett så vindsäkert ställe som möjligt.

Användarvänlig och pålitlig stektermometer

DigitalBOOST är mycket användarvänlig och på den digitala OLED-displayen ställer du enkelt in temperaturen från 80 °C upp till 500 °C. Till skillnad mot andra modeller så ser du här tydligt vilken temperatur som är inställd, vilket är jättebra! Ett önskemål är att displayen även kunde visa aktuell temperatur vid grillgallret eftersom det kan vara svårt att veta när det är dags att lägga på grillmaten.

Severin Senoa DigitalBOOST Elgrill 3000W

Under testperioden lärde vi oss att istället använda den integrerade stektermometern och placera den på grillgallret för att få en uppfattning på grillytans temperatur. Den integrerade termometern är tveklöst den funktionen vi gillade allra bäst med Severins DigitalBOOST, den levererar både hög träffsäkerhet och är mycket användarvänlig.

Läcker premiumdesign

Med sina snygga kromade detaljer är den designmässigt en fullpoängare. Alla metalldelar är också enkla att rengöra eftersom de är lätta att ta loss och köra i diskmaskinen. Elgrillen kan köpas både med och utan stativ, vi rekommenderar att köpa den med stativ så har du möjlighet att välja om du vill stå upp eller sitta ned och grilla.

DigitalBOOST är en av lättviktarna i testet vilket är fördel de gånger du tvingas byta plats på grund av att vinden vänt eller solen gått ned. En annan detalj som ökar den mobila förmågan är de rejäla handtag som omger grillen, även kallad Safetouch. Dessa är tillräckligt stora för att du tryggt ska kunna bära iväg grillen utan att riskera att bränna dig.

Högpresterande tysk kvalitet

Severin Senoa DigitalBOOST Elgrill 3000W är både plats- och funktionsmässigt effektiv. Med sitt nätta utförande tar den förhållandevis liten plats i anspråk och grillytan värms upp till maxtemperatur på under 10 minuter. Förutom den digitala stektermometern ingår också ett vindskydd som du fäster runt grillytan, även om det inte stänger in värmen lika effektivt som ett omslutande lock så hjälper det till med att hålla värmen uppe. Denna elgrill från tyska Severin är ett utmärkt val för dig som önskar en snygg, högpresterande elgrill med integrerad grilltermometer.

Integrerad digital grilltermometer, snabb justering av temperatur, låg vikt, läcker design
Minimalt vindskydd, visar ej aktuell temperatur
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. OBH Nordica Optigrill+ XL

Effekt: 1830-2180 watt Grillyta: 38x20 cm Maxtemperatur: 285 grader Storlek: Höjd: 23 cm Längd: 51 cm Djup: 53 cm Vikt: 7,1 kg

OptiGrill+ XL är en innovativ bordsgrill som använder avancerad teknologi för att ge ett perfekt grillresultat varje gång. Med en inbyggd sensor som automatiskt läser av tjockleken på köttet, justerar OptiGrill+ XL automatiskt tid och temperatur för att säkerställa optimal grillning. Med hjälp av en indikator kan du enkelt följa grillningens stadier - från uppvärmning till köttets tillagningsgrad (rare till well done).

Det låter såklart bra men hur bra fungerar denna innovation i praktiken? Överraskande positivt tycker vi! Den är som allra bäst vid tillagning av lagom tjocka köttskivor av typen entrecote eller fläskfilé. Den är suverän på att bedöma exempelvis tjocklek däremot behöver du själv vara noga med att köttet är rumsvarmt och att även den omgivande temperaturen kan komma att påverka grillresultatet. 

BiT OBH Nordica Optigrill+ XL sittdel

Användarvänlig men läs bruksanvisningen först

Bordsgrillen har nio förinställda automatiska program för hamburgare, fågel, panini, korv, nötkött, fisk, skaldjur, fläsk och bacon. Om du vill grilla grönsaker och frukt, finns det även ett manuellt läge med fyra olika temperaturinställningar att välja mellan. Ett hett tips är att läsa igenom bruksanvisningen noggrant före användning eftersom vissa moment kan vara knepiga att gissa sig till. Även om learning by doing ibland är bra så kan det vara skönt att undvika den värsta frustrationen.

Den passar utmärkt för en familj på fyra till sex personer och grillytan på 800 cm² känns rymlig. Ett trevligt sätt att använda den på är att placera den mitt på bordet så kan alla vara delaktiga i grillningen. Efter användning så tar du loss grillplattorna som antingen kan rengöras i diskmaskinen eller förhand, den speciella beläggningen gör plattorna mycket enkla att rengöra.

För grillning 365 dagar om året

OptiGrill+ XL är ett utmärkt val för dig som vill kunna njuta av grillad mat året runt, även inomhus eftersom den knappt osar. Ett litet minus är den korta sladden som gör att du många gånger kommer vara beroende av en förlängningssladd för att kunna placera grillen på ett bra ställe. Även om den inte kan erbjuda den riktigt genuina grillsmaken så är den både användarvänlig och rolig att använda.

Smarta tillagningsprogram, lätt att rengöra, kompakt konstruktion
För kort sladd, sämre grillsmak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Personen som har ansvarat för testet har många års erfarenhet av att testa produkter och är en riktig grillentusiast. De elgrillar som presterar väl behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna. Vi har fokuserat på att granska följande parametrar:

Funktion: Erbjuder produkten direkt grillning, indirekt grillning eller kanske både och? Är grillen lätt att förstå sig på och använda? Hur mycket grillsmak får maten? Finns det förinställda matlagningsprogram? Är elsladden tillräckligt lång? Vad finns det för tillbehör?

Konstruktion och design: Hur jämn är värmefördelningen över grillytan? Hur hög effekt ger elgrillen?  Hur är storleken på grillytan? Hur enkel är elgrillen att rengöra? Är den lätt att bära med sig? Ger den mycket grillos eller går den använda inomhus? Har den funktioner som minskar risken för att man ska bränna sig?

Kvalitet: Är den tillverkad av material som håller över tid? Hur bra tål den vatten och kyla? Hur tåligt är grillgallret eller grillplattan? Är funktionerna driftsäkra? 

Elgrillarnas prisvärde baseras på hur väl modellerna uppfyller förväntningarna på parametrarna ovan i förhållande till priset. Elgrillarna i vårt test använder antingen direktkontakt eller värmestrålning. Många typer av mat och anrättningar har tillagats, även vegetariska alternativ. Exempelvis hamburgare, halloumi, olika grönsaker och paninis. Du kan egentligen laga det mesta med en riktigt bra elgrill, låt fantasin få utrymme!

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

OBH Nordica Optigrill Elite

Effekt: 2000 watt | Grillyta: 33x20 cm | Maxtemperatur: 350 grader | Storlek: Höjd: 18 cm Längd: 36 cm Djup: 34 cm | Vikt: 10 kg
OBH Nordica Optigrill Elite

Med OptiGrill Elite får du en smart kontaktgrill som hjälper dig i jakten på det perfekta grillresultatet. Den är utrustad med emaljbeklädda grillplattor vilket är mycket praktiskt eftersom det minskar risken för att maten bränns fast och därmed blir svåra att rengöra. De kan även köras i diskmaskinen, vilket är ett stort plus.

En detalj som kan vara bra att känna till är att grillplattorna kan bli rejält halkiga, särskilt om du även använt någon form av matfett. Det innebär att om du öppnar locket lite för snabbt så riskerar grillmaten åka kana längs med plattan och ner i droppfatet.

Flera spännande tillagningsprogram

OptiGrill Elite är en rolig elgrill som du kan använda året runt. Den är särskilt lämplig för dig som bor i en lägenhet och önskar grilla antingen inomhus eller ute på balkongen. Med 12 smarta förinställda tillagningsprogram kan du grilla allt från kött, lax och mackor till sparris och halloumi. Vid tillagning av kött så läser en avancerad sensor av tjockleken och justerar automatiskt temperatur och tid för att uppnå det perfekta grillresultatet. 

BiT OBH Nordica Optigrill Elite sittdel

De förinställda programmen är roliga att utforska och träffsäkerheten imponerar, särskilt på köttbitar med en tjocklek på upp till 5 cm. Vid användning av en elgrill så kan man få viss grillsmak genom att köttsaft droppar ner på värmeelementen och förångas sedan upp till köttet igen. Tyvärr kommer du inte få den effekten med OptiGrill Elite eftersom köttet ligger direkt grillplattan utan att kunna droppa ner på något värmeelement och det blir därför inte samma förångningsprocess.

Vår absoluta favorit är tillagning av tjockare mackor av typen panini, grillplattorna ger mackan grillränder som får det att vattnas i munnen - mums!

Din nya grillassistent

OBH Nordica OptiGrill Elite är ett bra val för dig som söker en kompakt elgrill att ta med på bilresan eller till stugan. Visst, det är inte den lättaste elgrillen i testet och därför inte en grill vi rekommenderar att bära med sig på långa utflykter till fots. Den fungerar däremot utmärkt för dig som bor i lägenhet och önskar en grill att använda året om. Känner du ibland att det är svårt att veta hur du ska grilla olika livsmedel? Med de användarvänliga matlagningsprogrammen så kan även nybörjaren briljera med exempelvis en perfekt grillad entrecote eller hamburgare.

Smarta tillagningsprogram, enkel rengöring, kompakta yttermått
Tung att bära med sig, ingen riktig grillsmak