Ljudboksapp: 4 ljudbokstjänster i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat November 2023

Vilken ljudboksapp är bäst i test och erbjuder flest böcker? Vi har testat de mest populära ljudbokstjänsterna som Storytel, BookBeat, Nextory och Audible. För att en ljudboksapp ska utses till bäst i test ska utbudet vara stort, appen lätt att använda med funktioner som sleep mode och möjlighet att ändra hastighet på uppspelningen.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Ljudboksapp

Så gjorde vi testet

Varje ljudbokstjänst har testats under minst 30 dagar av en bokrecensent. I de fall det har funnits möjlighet att använda sig av en gratis testperiod har vår testare gjort det. Utöver själva ljudböckerna har vi även undersökt utbudet av eböcker samt urvalet av böcker på svenska och engelska.

Utbud och språk: Hur stort utbud har ljudbokstjänsten? Finns det både aktuella släpp och klassiska litteratur? Hur är utbudet av facklitteratur? Finns det mycket böcker för barnen? Hur är utbudet av böcker på engelska?

Sökfunktion och egen bokhylla: Fungerar sökfunktionen bra? Får man många irrelevanta träffar? Finns det möjlighet att spara intressanta titlar till en egen bokhylla? Är bokhyllan lättöverskådlig?

Funktionalitet och användarvänlighet: Håller appen koll på vart man slutat läsa ordentligt? Är det lätt att råka spola av misstag? Går det att växla mellan ljudbok och ebok? Finns det möjlighet att casta? Har ljudboksspelaren en sömntimer? Får det att lyssna i offlineläge? Kan man ändra uppspelningshastighet?

Pris: Hur mycket kostar ljudbokstjänsten? Känns priset rimligt sett till utbud och funktion? Kan man välja mellan olika abonnemang? Går det att lyssna flera samtidigt på ett och samma konto?

0 5 4.5 1

1. Nextory BÄST I TEST LJUDBOKSAPP

Ljudboksapp med både böcker och tidningar

Ljudböcker: Ja Eböcker: Ja Finns både svenska och engelska titlar: Ja Antal sorters medlemskap: 3 stycken (Basic, Premium, Unlimited) Kan flera familjemedlemmar lyssna samtidigt: Bara på Unlimited-abonnemanget Offline-lyssning: Ja Kids-mode: Ja Tidsbegräning/månad: Beror på medlemskap

Nextory är en ljudbokstjänst som ibland kan hamna lite i skymundan jämfört med de mer välkända spelarna på svenska marknaden. Det är synd, för Nextory har en lättanvänd ljudbokstjänst med ett brett utbud som faktiskt även inkluderar vissa tidningar. Detta är något som de andra ljudbokstjänsterna saknar. Dessutom är Nextory faktiskt en av de största ljudbokstjänsterna i Europa.

Nextory har tre sorters abonnemang att välja mellan. Vilket abonnemang du väljer kommer avgöra dels hur många timmar du får lyssna under en månad samt även om flera i familjen kan lyssna samtidigt. Det är bara med unlimited-abonnemanget som fler än du kan lyssna. Unlimited är det dyraste abonnemanget, men då får du också lyssna hur mycket du vill på böcker under en månad. Med det billigaste abonnemanget har man bara 25 timmar per månad att lyssna, vilket kan vara lite väl stramt om man tycker om att streama ljudböcker. Prismässigt placerar Nextory sig på ungefär samma nivå som övriga tjänster.

Som vi nämnde tidigare har man via Nextory även möjlighet att läsa vissa tidningar. Det verkar främst röra sig om de tidningar som ges ut av Aller Media vilket bland annat inkluderar Allers, Svensk Damtidning, Elle och Femina. När man presenteras med möjligheten att läsa tidningar via sin ljudbokstjänst, inser man att det faktiskt är riktigt trevligt. Nu för tiden läser man så sällan magasin att det känns lite lyxigt att ha dem tillgängliga direkt i appen.

Appen är lätt att använda och innehåller alla de funktioner man har kommit att förvänta sig av en ljudboksapp: sömntimer, kids mode (man lägger till en branprofil), favoritlista och möjligheten att lyssna offline. Det går såklart även att höja hastigheten för den som tycker att ljudböcker är för långsamma. Även att sänka uppspelningshastigheten går utmärkt. Utbudet för barn är bra och som vuxen finns allt det senaste, men också ett bra utbud av klassiker och lite äldre böcker.

Nextory

Nextory är en riktigt trevlig app för ljudböcker med abonnemang som möter de allra flesta behov. Möjligheten att teckna en prenumeration för obegränsad lyssning uppskattas av ljudboksslukaren. Nextory får dessutom plus i kanten för möjligheten att läsa tidningar i appen.

Användarvänlig app, flera abonnemang att välja mellan, innehåller även tidningar
Det billigaste abonnemanget inkluderar bara 25 timmar att lyssna
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Storytel BÄSTA PREMIUMVAL

Sveriges största ljudbokstjänst för den som vill ha tillgång till nästan allt

Ljudböcker: Ja Eböcker: Ja Finns både svenska och engelska titlar: Ja, samt flera andra språk Antal sorters medlemskap: 4 stycken (Basic, Premium, Unlimited, Family) Kan flera familjemedlemmar lyssna samtidigt: Bara med Family-abonnemanget Offline-lyssning: Ja Kids-mode: Ja Tidsbegräning/månad: Beror på medlemskap

Storytels ljudbokstjänst är kanske en av de mest använda i Sverige och det är lätt att förstå varför. Utbudet hos Storytel är nämligen enormt och det som inte finns på svenska går ofta att hitta på engelska istället. Även utbudet av eböcker är relativt stort, men styrkan ligger tveklöst i mängden ljudbokstitlar.

Appen är lätt att använda och det går att ladda ned både ljudböcker och eböcker för att använda offline, vilket är praktiskt om man befinner sig någonstans med begränsad tillgång till internet. Det går att casta direkt från appen, en praktisk funktion om barnen vill lyssna på högtalare i ett annat rum än där du befinner dig.

 

Olika abonnemang att välja på

Grundabonnemanget “Basic”, som är det billigaste, inkluderar bara 20 timmars lyssningstid. Många kommer klara sig på 20 timmar i månaden, men har man som vana att lyssna på böcker medan man pendlar eller går morgonpromenad räcker 20 timmar inte särskilt lång tid. I premiumabonnemaget ingår istället 100 timmar varje månad och unlimited erbjuder, som namnet antyder, obegränsad lyssning. Smakar det så kostar det; premiumtjänsten är en av de dyrare ljudbokstjänsterna i testet.

Storytel

Utbudet hos Storytel är utmärkt - nya och äldre titlar samsas och här bjuds det allt från skönlitteratur, barnböcker och fakta. Vill man lyssna på engelska finns det också mycket att välja på, men då är det främst ljudböcker som gäller. Eboksurvalet bland de engelska titlarna haltar nämligen något. Är det främst eböcker man är ute efter, är det svenska urvalet stort. Då kan man komplettera med Storytels egna läsplatta, som synkar direkt med ens Storytelkonto och därmed få en större skärm att läsa på.

Stor mängd titlar, bra urval på flera språk, lättanvänd app, går att köpa till en läsplatta
Dyraste tjänsten, snål provperiod
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Bookbeat

Bonnierägd ljudboksstjänst med stort utbud och lättanvänd app

Ljudböcker: Ja Eböcker: Ja Finns både svenska och engelska titlar: Ja, samt flera andra språk Antal sorters medlemskap: 2 stycken (Basic, Premium) Kan flera familjemedlemmar lyssna samtidigt: Om man lägger till fler profiler mot extra avgift Offline-lyssning: Ja Kids-mode: Ja Tidsbegräning/månad: Beror på medlemskap

BookBeat är en ljudbokstjänst som ägs av Bonnier. Detta innebär att de allra flesta ljudböcker och eböcker som ges ut av alla de förlag som hör till paraplyet Bonnierförlagen, brukar finnas att hitta här. BookBeat erbjuder dock såklart böcker från många andra förlag också, men saknar man en Bonnierbok i andra appar, då finns den oftast lyssna på hos BookBeat. Utbudet hos BookBeat är stort och aktuellt, samt bjuder naturligtvis på många klassiker och äldre böcker också.

BookBeats app är välutvecklad och lätt att både använda och snabbt förstå sig på. Det märks att BookBeat har många års erfarenhet av ljudboksappar. När det kommer till engelskspråkiga böcker, är det nästan uteslutande ljudböcker som gäller. Möjligheten att läsa eböcker i BookBeats app är större när det kommer till de svenska utgåvorna. Att läsa i appen är behagligt, men mest behagligt blir det på en telefon med lite större skärm.

Två olika typer av abonnemang

Hos BookBeat väljer man mellan ett mindre abonnemang, som tillåter 20 timmars lyssning per månad och ett större som tillåter 100 timmar. Det finns inget abonnemang som ger obegränsad lyssning, vilket är synd. Vill man ha flera användare inom familjen, lägger man till extra profiler (upp till fyra) för en extra kostnad per person. Abonnemangen har ingen bindningstid och går att säga upp på studs, men då får du alltid lyssna klart på månaden du har betalat för.

Bookbeat

BookBeat är en smidig och lättanvänd ljudboksapp som efter någon månads flitig användning, blir rätt bra på att rekommendera böcker till dig baserat på vad du har lyssnat på. Vi hade önskat ett tredje abonnemang med obegränsade timmar eller ett familjeabonnemang så man slapp betala extra per person. Men detta är nästan hårklyverier - BookBeat är en riktigt bra ljudbokstjänst.

Många aktuella titlar, snygg och lättanvänd ljudboksapp,
Synd att det saknas ett abonnemang med obegränsade timmar, saknar engelska eböcker
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

4. Audible

Amazons tjänst för ljudböcker för dig som vill lyssna på engelska

Ljudböcker: Ja Eböcker: Nej Finns både svenska och engelska titlar: Nej, bara engelska Antal sorters medlemskap: 1 Kan flera familjemedlemmar lyssna samtidigt: Nej Offline-lyssning: Ja Tidsbegräning/månad: 1 bok per månad ingår samt pluskatalogen

Audibles modell för ljudböcker skiljer sig något från de andra tjänsterna i vårt test. Hos Audible får man för sin medlemsavgift 1 credit per månad. Denna credit använder du sedan till en bok. Om du vill lyssna till fler än en bok på en månad, får du köpa extra credits. Å ena sidan kan detta upplevas begränsande, å andra sidan köper man faktiskt ljudboken och det blir ditt exemplar. Hos andra ljudbokstjänster köper du aldrig boken, utan betalar bara för att lyssna på den.

Hos Audible hittar du inga eböcker och inte heller några svenska titlar. Här är det ljudböcker (audio books) som gäller för hela slanten. Så varför ska man då teckna ett medlemskap hos Audible? Jo, om du har ett specialintresse för exempelvis science fiction, kommer utbudet att slä dig med häpnad. Dessutom är det inte ovanligt att böcker släpps enbart hos Amazon och Audible, som författarinläsningar av exposér av brittiska kungahuset till exempel. Vill man höra det med Prins Harrys egna ord, då är det Audible som gäller.

Bra ljudbokstjänst för den som lyssnar på engelska böcker

Audible kan också vara ett bra alternativ för den otålige ljudbokslyssnaren. Följer man en bokserie av en amerikansk eller brittisk författare, dyker den engelska ljudboken ofta upp på Audible innan den landar hos de svenska ljudbokstjänsterna.

Audible

Nackdelen med Audible är att appen är lite svår att förstå sig på . Det tar tid innan man hittar fram till böckerna man vill ha. Är man dessutom van vid den svenska modellen av ljudboksappar, blir man snabbt förvånad då man inser att månadskostnaden bara inkluderer en enda bok. Detta gäller alltså oavsett om boken är 30 timmar lång eller en kortnovell på 30 minuter. Men på plussidan är boken du betalar för sedan din - i alla fall så länge du använder dig av Audibles ljudbokstjänst.

Enormt utbud av engelska ljudböcker, snabba releaser, specialinläsningar
Svår app att förstå sig på, bara en bok per månad ingår i månadskostnaden
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Varje ljudbokstjänst har testats under minst 30 dagar av en bokrecensent. I de fall det har funnits möjlighet att använda sig av en gratis testperiod har vår testare gjort det. Utöver själva ljudböckerna har vi även undersökt utbudet av eböcker samt urvalet av böcker på svenska och engelska.

Utbud och språk: Hur stort utbud har ljudbokstjänsten? Finns det både aktuella släpp och klassiska litteratur? Hur är utbudet av facklitteratur? Finns det mycket böcker för barnen? Hur är utbudet av böcker på engelska?

Sökfunktion och egen bokhylla: Fungerar sökfunktionen bra? Får man många irrelevanta träffar? Finns det möjlighet att spara intressanta titlar till en egen bokhylla? Är bokhyllan lättöverskådlig?

Funktionalitet och användarvänlighet: Håller appen koll på vart man slutat läsa ordentligt? Är det lätt att råka spola av misstag? Går det att växla mellan ljudbok och ebok? Finns det möjlighet att casta? Har ljudboksspelaren en sömntimer? Får det att lyssna i offlineläge? Kan man ändra uppspelningshastighet?

Pris: Hur mycket kostar ljudbokstjänsten? Känns priset rimligt sett till utbud och funktion? Kan man välja mellan olika abonnemang? Går det att lyssna flera samtidigt på ett och samma konto?