Sodastream: 6 modeller i test
Är bubbelvatten din bästa törstsläckare? Vi har testat flera olika modeller av kolsyremaskiner från märket SodaStream. För att en SodaStream-modell ska kunna utses till bäst i test måste den vara enkel att använda, vara smidig i sitt format och smälta väl in i köket.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Sodastream
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att använda i verkligheten. I vårt test av kolsyremaskiner har vi låtit vanliga hushåll använda maskinerna i sin vardag. Därefter har vi låtit familjerna jämföra och utvärdera de olika modellerna. I vårt test av kolsyremaskiner har vi tittat extra på följande:
Funktion: Hur genomförs kolsyrningsprocessen och på vilket sätt fäster man flaskan i maskinen?
Design: Hur stor är kolsyremaskinen, ryms den under ett köksskåp och är designen tilltalande nog för att ha maskinen stående framme?
Användarvänlighet: Hur enkelt är det att förstå sig på maskinen, är flaskorna lätta att rengöra och är eventuella knappar och reglage tydliga?
Ovan egenskaper har sedan vägts samman med de olika kolsyremaskinernas pris, varefter ett slutbetyg har satts och testvinnare har utsetts.
Fler tester av drycker
Andra tester av köksmaskiner
1. SodaStream Art → BÄST I TEST SODASTREAM
Smidig och lättanvänd SodaStream-maskin, som kan placeras även under låga köksskåp
SodaStream Art är en lika snygg som välfungerande kolsyremaskin. Den drivs manuellt, och kan användas med två storlekar på flaska – 1 liter och 0,5 liter. Art har en snygg design som känns lite retro, tack vare handtaget på sidan av maskinen. Men handtaget är inte bara en stilren detalj, det gör det dessutom löjligt smidigt att kolsyra sitt vatten.
Precis som alla SodaStreams nya modeller, så kräver Art att man har den nya Quick Connect-cylindern. Fördelen är att den nya cylindern är mycket enklare att sätta in i maskinen, den hakas fast på baksidan med ett handtag och gör bytet av kolsyrecylinder lika snabbt som lätt. Den vanliga sortens cylinder fungerar inte i Art, så en förutsättning för att man ska bli nöjd med sitt köp är att man har tillgång till en återförsäljare av Quick Connect-cylindrarna.
Superenkel att använda
Art har en metallbåge som hjälper till med att guida flaskan i rätt läge. Kolsyremaskinen är utrustad med det SodaStream kallar Snap & Lock, flaskan trycks in i snett läge och hakas automatiskt fast när den pressas ned och in. Fästet känns väldigt robust och flaskan hamnar aldrig snett eller fel. Armen med vilken man doserar kolsyran är så lätt att använda sig av, även den med svaga händer kan hantera SodaStream Art. Hela kolsyrningsprocessen kan dessutom göras med en hand.
Maskinen är enkel att placera i köket, då den även kan ställas under låga köksskåp. Till skillnad från många andra maskiner från SodaStream behöver man aldrig komma åt ovansidan av Art. All hantering kan ske framifrån och på sidan. För den som kolsyrar vatten ofta så finns det ingen SodaStream-maskin som är smidigare än SodaStream Art.
Bra pris hos:
2. Sodastream Terra → BÄSTA BUDGETVAL
Lättanvänd SodaStream-maskin, med smidig Snap & Lock-funktion och nätt design
SodaStream Terra är en enkelt designad men mycket välfungerande kolsyremaskin, som kan hittas för ett mycket rimligt pris. Sett till storleken uppfattas Terra som lätt och kompakt. Maskinen finns i två färger, och ryms med lätthet under ett köksskåp eller inklämd mellan kaffebryggare och vattenkokare. Terra är manuellt driven, allt som krävs är några knapptryck på toppen av maskinen.
Precis som samtliga nyare modeller av kolsyremaskiner från SodaStream, så är även Terra endast kompatibel med märkets egna Quick Connect-kolsyrecylindrar. Nackdelen är att tillgängligheten inte är riktigt lika god, alla butiker har inte Quick Connect-cylindern. Fördelen är att den är betydligt enklare att installera. Terra öppnas upp baktill, kolsyrecylindern fästs på plats med ett handtag och sen är man klar.
Enkel och okomplicerad SodaStream-maskin
Jämfört med en del av SodaStreams andra maskiner, så känns det att Terra är lite billigare. Skenan som hjälper till med att få flaskan i rätt läge när man ska kolsyra sitt vatten är av plast, vilket är lite känsligare för stötar och långtidsanvändning. Samtidigt är det smidigt att Terra väger så lite, det gör maskinen enkel att flytta runt på om man skulle vilja det.
SodaStream Terra använder sig av Snap & Lock-tekniken, där flaskan trycks in i maskinen och automatiskt kopplas fast när den tryckas in och ned. Därefter kan man fritt justera mängden kolsyra i vatten, man trycker bara på knappen ovanpå maskinen tills man tror att det är lagom. Man lär sig snabbt hur många knapptryck som är rätt för den mängd kolsyra man själv föredrar. Önskar man en SodaStream-maskin utan extra finesser, men som får jobbet gjort, så är SodaStream Terra ett bra val.
Bra pris hos:
3. Sodastream Ensō
Föredömligt lättanvänd kolsyremaskin, minimalistiskt formgiven av japansk designer
Sodastream Enso är en kolsyremaskin i premiumklassen, framtagen av den japanske designern Naoto Fukasawa. Det som är premium med Enso är just formgivningen, vattnet blir lika väl kolsyrat som med Sodastreams andra modeller. Enso är gjord av rostfritt stål. Materialet är tåligt men samtidigt känsligt för feta fingeravtryck. Den upplevs dock väldigt enkel att göra ren igen. Efter lite putsning så skiner den som ny.
Enso är en föredömligt lättanvänd kolsyremaskin. Vem som helst kan förstå sig på hur den ska användas utan manual. Det gäller både hur man byter kolsyrepatron på Ensos baksida, och hur man kolsyrar vattnet. En praktisk detalj är kolsyremaskinens droppbricka. Det är lätt hänt att det blir lite spill under kolsyrningsprocessen. På Enso samlas vattnet upp och lyfter man bort gallret kan man enkelt torka ur droppbrickan med disktrasan.
Minimalistisk design och intuitiv användning
Kolsyremaskinens fäste är tiltat snett framåt och utåt. Efter att man fyllt på flaskan med kallt vatten så behöver man bara trycka in flaskan i fästet och pressa den till lodrätt läge. Flaskan låses då automatiskt fast. Därefter pressar man in den stora, mjukt fjädrande knappen på Ensos ovansida. Hur många tryck som är lagom beror på hur kolsyrat man vill att vattnet ska vara. Sen kan man enkelt böja flaskan utåt för att lossa den. Hela kolsyrning kan göras med en hand. Sodastream Enso står stadigt på köksbänken och glider aldrig bakåt under användning.
Bryr man sig inte om design finns det egentligen ingen anledning att välja Enso framför Sodastreams andra kolsyremaskiner. Men om man fallit för den minimalistiska designen är det förstås ett plus att Sodastream Enso på alla sätt är precis så smidig att använda som man vill att en kolsyremaskin ska vara.
Bra pris hos:
4. Sodastream Gaia
Enkel SodaStream-maskin helt utan finesser, men som får vattnet kolsyrat
SodaStream Gaia är en enkel modell av kolsyremaskin, och fungerar enligt samma princip som första generationen SodaStream-modeller. Gaia saknar helt finesser, vilket innebär att det krävs lite mer jobb för att kolsyra vattnet. Samtidigt gör det att priset är betydligt lägre än för SodaStreams lyxigare modeller. Gaia är även väldigt lätt och kompakt, en maskin man kan ta med sig till sommarstugan, ha i båten eller bara vill kunna ställa in ett skåp mellan användningarna.
För att använda sig av Gaia, som är kompatibel med två storlekar på flaska, behöver man inte använda båda händerna – men det känns klart enklare då. Med en hand håller man maskinen stadigt, och med den andra för man upp flaskan i fästet. Sedan skruvar man in flaskan i fästet tills det tar stopp.
Lite mer omständligt att kolsyra vattnet
Med Gaia reglerar man helt fritt hur mycket kolsyra man vill ha i sitt vatten. Efter en tids användning får man en bra känsla för hur många knapptryck som är lagom. Knappen på maskinen ovansida är enkel att trycka in och kräver ingen direkt handstyrka. När vattnet är kolsyrat skruvar man loss flaskan igen och sedan är hela processen klar.
Det tar längre tid än när SodaStream-maskinen har Snap & Lock-funktionen, så för en som kolsyrar vatten ofta kan Gaia känns lite omständlig. Precis som övriga maskiner från SodaStream så använder sig Gaia av märkets nya Quick Connect-kolsyrecylindrar. De är mycket lätt att sätta i, men kan vara lire svårare att få tag i. För den som inte vill betala för extra funktioner så är SodaStream Gaia en kolsyremaskin som får jobbet gjort.
SodaStream E-Duo är en rejäl kolsyremaskin, som med elektrisk hjälp kolsyrar kranvatten. Att ha en strömdriven SodaStream kanske kan låta onödigt, men det tre färdiginställda nivåerna på kolsyra innebär två saker. Dels att man får precis samma mängd bubblor vid varje tillfälle, förutsatt att man trycker på samma knapp. Dels att man inte använder mer kolsyra än nödvändigt. Upplevelsen vid test är att kolsyrepatronen räcker en längre tid om man använder en elektrisk SodaStream.
Den stora fördelen med SodaStream E-Duo är förstås att den möjliggör användningen av glasflaska. Vill man för allt i världen undvika plast så är manuella Duo och elektriska E-Duo de enda SodaStream-alternativen som finns. Glasflaskan ger ett klart mer elegant intryck, och kan utan problem placeras på matbordet även vid en finare middagsbjudningen. E-Duo går dock även att använda med plastflaska, vilket är ett plus
Lite för omständlig att hantera
Men E-Duo kommer även med en del nackdelar. En sådan är kolsyremaskinens storlek. E-Duo placeras inte lika smidigt på köksbänken, utan kräver sitt utrymme. Ett annat är att hanteringen av maskinen inte alls känns så enkel. Att placera flaskan, glas eller plast, i behållaren är omöjligt att göra fel. Men därefter känns själva proceduren med att försluta behållaren rätt omständligt.
Man behöver nämligen ta i lite för att pressa ihop maskinen, och samtidigt ska man vrida reglaget åt sidan så E-Duo är ihoplåst under kolsyrningen. Det kräver två händer och en del kraft. Det känns också bökigt att man behöver vända hela maskinen upp och ned, eller trycka in en handduk eller bit papper i behållaren, om man råkar spilla vatten under proceduren. Om glasflaska känns om ett måste så är SodaStream E-Duo ett bra val. Men för de allra flesta finns det mer prisvärda maskiner från SodaStream, som man blir ännu mer nöjd med under användning.
Sodastream Duo har både en glas- och plastflaska och en ny sorts patron som är lätt att byta – men kräver tvåhandsgrepp vid den dagliga hanteringen.
Otymplig och tung glasflaska
Allt fler producenter satsar på mer eller mindre tjusiga och hållbara flaskor i glas. De är lätta att hålla rent och slits inte lika enkelt, men kräver också en ny design där flaskan av säkerhetsskäl kolsyras under en kåpa. Duo har fått sitt namn för att maskinen kan hantera både plast- och glasflaskor. Det bästa av två världar – eller?
Plastflaskan ser ut som Sodastreams standardflaska, men passar endast denna maskin, så har du äldre flaskor hemma går de tyvärr inte att använda. Glasflaskan är en rejäl pjäs som väger 0,75 kilo – tom. Fylld upp till strecket väger den nästan 1,6 kg och är riktigt svår att hålla med en hand eftersom ytan inte har någon som helst räfflor eller annan grepphjälp – särskilt om den har blivit blöt vid påfyllningen. Testpanelen börjar faktiskt till slut att undvika glasflaskan och enbart använda flaskan i plast.
Ingenting för känsliga underlag
Själva kolsyrningen kräver tvåhandsfattning: flaskan stoppas i det framåtlutade facket som skjuts in och hålls på plats manuellt medan man med andra handen drar ned locket och spänner åt en (något trög) spärr. Det är inte jättekrångligt, men går inte att göra med en hand. Vi märker också att den framåtlutade kåpan samlar småskräp och smuts om inte maskinen stängs helt mellan användningarna – det går förstås att göra rent, men ser tråkigt ut.
I en perfekt värld är mililiterantalet i flaskan alltid exakt och rätt mängd kolsyra tillförs. I den praktiska vardagen är det annorlunda. Oavsett om det beror på lite för många tryck på kolsyrningsknappen eller något för mycket vatten, så är det konstant en stor blöt fläck under maskinen, trots att vi verkligen försöker undvika det. Hade maskinen stått på en känslig träbänk i köket hade den troligen permanent skadat underlaget – värt att tänka på om du har känsligare ytor hemma.
På det stora hela gör maskinen bra kolsyrat vatten med fina bubblor. Vill du verkligen ha möjligheten att använda både glas- och plastflaska i samma maskin så gör den sitt jobb – men du offrar enhandshantering och priset är ganska väl tilltaget.
Bra pris hos:
Så gjorde vi testet
Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att använda i verkligheten. I vårt test av kolsyremaskiner har vi låtit vanliga hushåll använda maskinerna i sin vardag. Därefter har vi låtit familjerna jämföra och utvärdera de olika modellerna. I vårt test av kolsyremaskiner har vi tittat extra på följande:
Funktion: Hur genomförs kolsyrningsprocessen och på vilket sätt fäster man flaskan i maskinen?
Design: Hur stor är kolsyremaskinen, ryms den under ett köksskåp och är designen tilltalande nog för att ha maskinen stående framme?
Användarvänlighet: Hur enkelt är det att förstå sig på maskinen, är flaskorna lätta att rengöra och är eventuella knappar och reglage tydliga?
Ovan egenskaper har sedan vägts samman med de olika kolsyremaskinernas pris, varefter ett slutbetyg har satts och testvinnare har utsetts.
Fler tester av drycker
Andra tester av köksmaskiner
Fem tips när du ska köpa SodaStream
Det finns många varumärken runt om i världen som genom åren blivit så världsledande att de är synonyma med sin produkt. Jacuzzi, Walkman och Jeep är tre exempel, och SodaStream kan också sålla sig till den skaran. Att någon säger SodaStream oavsett vilken kolsyremaskin det är som avses är väldigt vanligt, och inte särskilt märkligt med tanke på hur länge den funnit i toppskiktet av konkurrerande produkter på marknaden. Men det skiljer sig en del även mellan en SodaStream och en SodaStream, så här kommer fem tips inför ett köp av SodaStream, för att förhoppningsvis räta ut eventuella frågetecken.
1. SodaStream som är lätt att använda
Genom att göra eget bubbelvatten spar man både pengar och slipper bära hem tunga kassar med vatten från affären. Det går även att smaksätta vattnet, och att göra egen läsk genom att köpa essens som blandas i det färdigbubblade vattnet. För att tillföra bubbel till vattnet så monteras en kolsyrepatron i bakstycket av maskinen, sedan fäster man tillhörande flaska på rätt plats, trycker ner en knapp en eller flera gånger för att få rätt mängd bubblor, skruvar av flaskan och så är det klart. En del modeller har en gängning som man fäster flaskan i, andra har en funktion där munstycket trycks ner över flaskan som då står upp. Tidigare modeller kunde vara ganska bökiga att använda, men nu finns det nu flera alternativ på marknaden där man genomför proceduren med ett enhandsgrepp, perfekt för den som kanske har nedsatt styrka eller motorik i händerna, eller bara om man uppskattar att kunna göra saker lite mer i farten.
2. SodaStream med glasflaskor
De plastflaskor som brukar följa med maskinen har ofta ett bäst före-datum på tre år, på grund av trycket de regelbundet utsätts för. De bör heller inte diskas i diskmaskin, om det inte uttryckligen står på flaskan att det går. Med glasflaskor slipper man de problemen, och dessutom är det trevligare av flera anledningar.
Snyggare vid servering. Det är inte direkt pricken över i:et att duka fram vatten i plastflaskor som med tiden dessutom blir både repiga och matta. Duka med stilrena glasflaskor så känns det trevligare att välkomna gästerna till bords.
Olika storlekar. Glasflaskorna kommer oftare i fler storlekar att välja mellan. Duka med de stora, eller ta med en liten i väskan istället för att köpa vatten på språng om du blir törstig utanför hemmet.
Tål maskindisk. En stor fördel med glasflaskorna är att de oftare tål maskindisk jämfört med plastvarianterna. Det känns även mer hygieniskt i längden att de kan rengöras i ordentligt varmt vatten.
3. SodaStream som inte läcker
Det är lätt att råka trycka en eller två gånger för mycket på knappen som styr mängden kolsyra, speciellt när patronen är nybytt och man inte vant sig vid den mängd kolsyra som kommer vid varje tryck. Då är det mer regel än undantag att det rinner över en del och hamnar på köksbänken när flaskan kopplas loss från gängorna. Står maskinen på ett tåligt underlag så spelar det ingen större roll – förutom att man är tvungen att torka lite oftare – men ska den vara placerad på ett mer känsligt underlag bör man titta efter en modell som har droppuppsamlare i botten som tar hand om eventuellt spill.
4. SodaStream i snygg design
Oavsett hur välanvänd och omtyckt en köksmaskin är så drar det ner betyget om den inte pryder sin plats på köksbänken. Många av de produkter som är avsedda för att stå framme jämt, som kaffebryggare, vattenkokare och kolsyremaskin, har därför över tid ofta fått en del modeller där designen varit en tydlig faktor när det gäller köp. Kolsyremaskiner kan ibland bli lite väl stora och otympliga, och vara svåra att placera under överskåp om de är allt för höga, men det finns snygga modeller som absolut kan pryda sin plats i ett designkök. Även om prislappen blir högre så kanske den långa och frekventa användningstiden tillsammans med det stilrena och snygga inredningsresultatet gör att den ändå känns prisvärd i slutändan.
5. SodaStream med automatisk dosering
Ungefär 130 liter kranvatten kan förvandlas till bubbelvatten innan det är dags att köpa en ny kolsyrepatron. Patronerna finns i de flesta matbutiker och byts ut i kassan. Det kostar mer att köpa lösa än att byta in, då man får en viss summa i en slags pant för den tomma patronen vid byte. Att råka bubbla lite för mycket lite för ofta ger snabbt många tryck att räkna bort från varje patron, och även om det inte är några jättesummor det handlar om så faller det under kategorin “många bäckar små…” vilket passar extra bra i vattensammanhang. Tipset är därför att dra ut på tiden mellan varje patronbyte och för att spara på såväl plånboken som miljön genom att titta efter en kolsyremaskin som har automatisk dosering och därför aldrig förbrukar mer kolsyra än nödvändigt.
Om du lessnat på rent bubbelvatten så finns det hos Bagaren&Kocken recept på hur du gör din egen sirap till läsk, lemonad, eller smaksatt bubbelvatten.
Utgångna produkter
SodaStream Spirit
Prisvärd kolsyremaskin med snygg och kompakt design, som lätt sköts med en hand
SodaStream Spirit är en riktigt smidig och kompakt kolsyremaskin som inte tar upp något utrymme på köksbänken i onödan. Spirit finns i flera olika färger, vilket gör det lätt att hitta en design som passar både inredning i köket och personliga preferenser. Även flaskan känns lite mer exklusiv än de som hör till andra SodaStream-modeller. Och givetvis kan man köpa till de diskmaskinssäkra flaskor till Spirit.
Lätt att bubbla vatten med en hand
Montering av SodaStream Spirit går på ett kick. Öppnar man upp luckan baktill på kolsyremaskinen så hittar man direkt fästet för kolsyrepatronen, som smidigt kan skruvas i position. Därefter klickar man tillbaka luckan och vips är man redo att bubbla.
Den medföljande flaskan kan med en hand tryckas in i maskinen och fäster sig automatisk. På toppen av SodaStream Spirit finns en knapp. Då denna kolsyremaskin saknar bubbelindikator så får man gå på känn vid bubblandet. Enligt instruktionerna ska man trycka 3 gånger i 2 sekunder för normal mängd bubblor, samt 5 gånger i 2 sekunder för kraftig mängd kolsyra.
Skapar fina, små bubblor som känns precis lagom i munnen
Efter en tids användning lär man sig hur många tryck som blir lagom för hur man själv vill ha sitt kolsyrade vatten, men är man ovan kan det kännas lite bökigt att stå och räkna i sekunder och intervaller. Tajmar man rätt med knapptryckningarna på SodaStream Spirit så blir resultatet bra. Vatten får mycket små och fina bubblor, som är behagliga att dricka.
Att SodaStream Spirit är så lätt att hantera med en hand, är enkel att placera i köket och har en riktigt tilltalande design gör ihop med det fint bubblade vattnet detta till en mycket prisvärd kolsyremaskin.
Bra pris hos:
SodaStream Power
Smart eldriven kolsyremaskin, passar familjen som dricker mycket bubbelvatten
SodaStream Power är en eldriven kolsyremaskin, som säljs med både flaska och kolsyrepatron inkluderat. Strömsladden är tillräckligt lång för att man bekvämt ska kunna placera SodaStream Power där man vill ha den på diskbänken. Sladden är bättre gömd baktill på maskinen på denna eldrivna SodaStream än på tidigare versioner, vilket kan låta som en petitess men underlättar för ordningen i köket.
Eldriven kolsyremaskin sparar på kolsyran
Varför ska man betala mer för en SodaStream som måste ha ström inkopplad och tar upp mer utrymme, när den billigaste kolsyremaskinen ger samma slutresultat? Det är en rimlig fråga att ställa sig. Men när man använt Power ett tag så vill man faktiskt inte sluta. Flaskan både klickas i och lossas med ett enhandsgrepp, och det är samma flaska till Power som till de flesta andra SodaStream-modeller.
Man kan välja mellan tre olika kolsyrenivåer. Knapparna är smart placerade högst upp på maskinens front, vilket gör dem enkla att komma åt även om maskinen står placerad under ett överskåp. Lamporna som indikerar ens val är därmed också enklare att se. Att dosering av kolsyra sker automatiskt innebär att kolsyrepatronen räcker märkbart längre tid. Antagligen för att man vid manuell kolsyrning gärna trycker till en extra gång.
Lite otydligt när kolsyrningen är klar
Ska man klaga på något, så är det att SodaStream Power inte är helt tydlig med när processen med att addera kolsyra till vattnet är avslutad. Maskinen låter tydligt, men inte så högt att det stör, medan den jobbar - och sen blir den helt tyst. Då tror man att allt är klart och luras att börja lossa flaskan. Och först då släpper den ut sin avslutande pysning, varefter man får separera flaska och maskin. Den tysta pausen är precis så lång att man glömmer bort att den ska komma och låter sig luras gång på gång.
Power är lite större än de minsta SodaStream-maskinerna, men känns inte klumpig. Den finns i flera olika färger och har en design som gör att man utan problem låter den stå framme i köket. Den ligger i övre prisspannet för en kolsyremaskin från SodaStream. Men vill man kolsyra vatten riktigt snabbt och smidigt, och få kolsyran att räcka så länge som möjligt, så råder det inget tvivel om att man ska välja SodaStream Power.
Bra pris hos:
SodaStream Spirit One Touch
Påkostad, eldriven kolsyremaskin som sköts med en hand och får patronen att räcka länge
Spirit One Touch sticker ut från övrigt utbud av kolsyremaskiner från SodaStream genom att vara eldriven. Initialt känns det väldigt onödigt att addera ännu en produkt med sladd att slåss om eluttagen över köksbänken. Men när man väl testat Spirit One Touch så vill man aldrig mer återgå till manuella kolsyremaskiner.
Snygg design och kompakt format
SodaStream Spirit One Touch har en enkel och snabb montering. När man köper kolsyremaskinen ingår en kolsyrecylinder samt en flaska som rymmer 1 liter bubbelvatten. SodaStream erbjuder nu även möjlighet att köpa till extra, diskmaskinssäkra flaskor vilket underlättar vardagen rejält för den som bubblar mycket vatten.
Storleksmässigt så är Spirit One Touch mycket behändig att ha på köksbänken. Den går med lätthet in under ett köksskåp och känns smidig och kompakt i formen. Det är lätt att klicka fast flaskan i kolsyremaskinen. Ovanpå Spirit One Touch finns tre olika knappar, för olika mängd kolsyra. Hela processen med att skapa en liter bubbelvatten kan alltså göras med en hand.
Automatiserad bubbling ger patronen längre liv
En oväntad men positiv bieffekt av att bubblandet automatiseras med ett knapptryck är att kolsyrepatronen håller en märkbart längre tid. Troligtvis trycker man vid manuellt bubblande ofta en eller ett par gånger extra på knappen, helt i onödan. Men Spirit One Touch sköter hela processen helt perfekt, med ett välsmakande vatten med fina bubblor till följd.
Över tid kommer det högre priset för denna kolsyremaskin således tjäna in sig självt i form av färre inköp av nya kolsyrepatroner. Den som älskar bubbelvatten kommer med all säkerhet falla pladask för SodaStream Spirit One Touch.
SodaStream Source
Kompakt kolsyremaskin, som passar den som prisvärt vill bubbla vatten själv
Det kan vara svårt att välja rätt kolsyremaskin i SodaStreams sortiment. Vid en första anblick känns det knappt som att de olika modellerna skiljer sig något åt från varandra. Men tittar man närmare på detaljer och funktioner så blir det ändå tydligt att SodaStream har utvecklat sina maskiner under åren - och att kolsyremaskinerna i den senaste generationen är bra mycket mer användarvänliga än tidigare versioner. Det är samma flaskmodell som till de flesta andra SodaStream-maskiner, så att köpa till extra flaskor är lätt.
Kolsyremaskin med enhandsgrepp för fäste av flaskan
SodaStream Source är en manuell kolsyremaskin. Att sätta i och byta ut kolsyrepatron är enkelt, så man kommer snabbt i gång med att bubbla sitt vatten. Även själva flaskan är lätt att hantera. Med en hand placerar man flaskan i en vinkel i maskinen, och pressar den sedan uppåt och inåt. När flaskan vikts in till vertikalt läge så har den automatiskt låst fast sig och man kan börja med att kolsyra vattnet.
För att bubbla vatten så trycker man hela kolsyremaskinens front nedåt. Varje tryck är en dos kolsyra. På framsidan av SodaStream Source finns LED-upplysta symboler, tre symboler med en, tre och fem prickar. Dessa representerar tre olika kolsyrenivåer. När en viss nivå kolsyra uppnåtts så lyser den symbolen upp. På så sätt kan man sluta trycka när man fått vattnet så bubbligt som man vill ha det. Det är lätt att vilja trycka en gång extra, utifall att, vilket påverkar hur länge kolsyrepatronen räcker.
Smart placering av indikator för mängd kolsyra
Source får ett stort plus för att symbolerna för nivån kolsyra sitter vända framåt. Det gör att man lätt ser dem lysa upp medan man trycker och vet när man är klar. På äldre modeller förekom det att kolsyreindikatorn satt ovanpå, vilket kunde vara bökigt att se när maskinen står på diskbänken under ett köksskåp.
Designen är stilren och så slimmad som möjligt. En kolsyremaskin kommer alltid ta upp en viss plats i köket, men denna modell är liten nog att kunna stå i ett hörn eller på ett fönsterbräde utan att kännas i vägen. För den som helt enkelt vill kunna kolsyra sitt vatten själv och inte är intresserad av några extra funktioner så ger SodaStream Source ett bra värde för pengarna.
SodaStream Genesis
Mycket stilren kolsyremaskin som känns kompakt och gör bra bubbelvatten
Genesis är en kolsyremaskin från SodaStream som inte känns särskilt skrymmande. Den tar upp rimligt med utrymme på köksbänken. Att maskinen har så rena drag och en stilrent snygg design bidrar förstås till att man gärna har den stående framme.
Kräver att flaskan skruvas fast innan man bubblar
Det är enkelt att montera ihop Genesis inför den första användningen. På kolsyremaskinens baksida sätter man fast den medföljande kolsyrepatronen och därefter är det fritt fram att börja bubbla. Flaskan som medföljer Genesis är en standardflaska från SodaStream. Man kan även köpa till en ny flaska, som tål att köras i diskmaskin.
När det är dags att göra bubbelvatten så skruvar man fast flaskan i Genesis fäste. Det är lite omständligt, då man inte alltid får till vinkeln rätt på första försöket. Vi upplever också att Genesis ibland kan svämma över när kolsyran tillsätts, även fast man har hållit sig inom den på flaskan angivna maxmängden vatten.
Svårt att bedöma rätt mängd kolsyra
Högst upp på ovansidan sitter den stora knappen, som man pressar in valfritt antal gånger – tills man fått önskad mängd kolsyra i vattnet. Det är inte helt lätt att bedöma den exakta bubbelmängden, även om man med tiden snabbt lär sig hur många tryck som är lagom.
Det vatten man bubblar fram med Genesis blir bra. Det är egentligen väldigt svårt att misslyckas med att kolsyra vatten hemma. Istället blir det detaljerna runt omkring som avgör hur man uppfattar kolsyremaskinen. SodaStream Genesis är absolut snygg på köksbänken, men att använda två händer för att hitta rätt läge och skruva fast flaskan känns lite för omodernt.
Bra pris hos:
SodaStream Crystal
Exklusiv kolsyremaskinen med tilltalande glasflaskor och perfekta små bubblor
Crystal är en av de mer påkostade modellerna från SodaStream, och det hörs ju redan på namnet att detta är något extra. Kolsyremaskinen känns exklusiv i sitt rostfria utförande. Men det är den fint formgivna glasflaskan som sticker ut mest av allt.
Medföljande glasflaskor passar endast med Crystal
Till Crystal medföljer en något kuperad glasflaska som rymmer 620 ml vatten. Flaskan känns lyxigt i handen och är väldigt fin att servera vatten ur vid måltiden. De är också enklare att rengöra än SodaStreams vanliga plastflaskor. Dessutom blir de inte sådär tråkigt repiga och missfärgade med tiden.
Nackdelen med glasflaskorna är att de är tyngre, och att det förstås finns viss risk för att de går sönder om man skulle råka tappa dem i golvet. Crystal är endast kompatibel med sina egna flaskor, andra SodaStream-flaskor fungerar inte med modellen.
Gör perfekta bubblor men stjäl för mycket utrymme
Att bubbla sitt vatten med Crystal är mycket enkelt, och kan göras med en hand. Flaskan placeras i en behållare som försluts med en vridmekanism. Det kolsyrade vattnet håller absolut toppkvalitet, med mycket små pigga bubblor som kittlar tunga och gom helt perfekt. Bättre hemmakolsyrat vatten kan man inte göra.
Vad SodaStream Crystal faller på är storleken. Denna maskin är otroligt skrymmande. Hela maskinen reser sig 12 cm extra när man ska ladda glasflaskan. Det innebär att man inte kan ha Crystal stående under ett köksskåp om det är mindre än 55 cm mellan bänkyta och skåpets undersida. Perfekt vatten i alla ära, men Crystals pris ihop med att den tar så mycket plats på höjden sänker tyvärr totalbetyget.
SodaStream Jet ser ut så som många kanske tänker sig en kolsyremaskin. I synnerhet om man minns tillbaka på kolsyremaskinens historia. Jet har nämligen en kraftig aura av plastigt 80-tal runt sig. Maskinen i sig är ganska stor och klumpig, men den ryms åtminstone under köksskåpen utan problem.
Okomplicerad men lite pillig montering av kolsyrepatronen
Till Jet medföljer både en kolsyrepatron och en klassisk, enkel SodaStream-flaska i plast. Vill man köpa till extra flaskor så funkar både de vanliga och de diskmaskinsäkra flaskor på Jet. Vill man smaksätta vattnet man bubblat med Jet så kan man köpa till flaskor med olika slags smaksättning att hälla i.
Den enda montering som krävs av SodaStream Jet är att man skruvar fast kolsyrepatronen baktill på maskinen. Fästet sitter dolt under ett plasthölje som är lätt att ta bort. Trots att Jet uppfattas som ganska stor så känns det tight om utrymme när patronen ska in. Har man stora händer kräver det lite ansträngning för att montera dit kolsyrepatronen.
Kräver två händer och rätt vinkel för att få flaskan på plats
De nyare modellerna från SodaStream har enhandslösningar för de flesta funktioner, men Jet kräver att man har båda händerna tillgängliga. Flaskan ska skruvas fast varje gång man vill bubbla vatten. Det krävs lite pill och att flaskan är i helt rätt vinkel för att gängorna ska haka i varandra.
Därefter trycker man i vanlig ordning in knappen på toppen at maskinen, tills man fått önskat mängd bubblor vattnet. Och resultatet är absolut fullgott, med ett bra bubbel med stora bubblor. Med tanke på att Jet är en av de billigaste kolsyremaskinerna från SodaStream så får man ändå ett bra bubbelvärde för priset man betalar.
Vanliga frågor om soda streamers
Vilken sodastream är bäst?
Vi har testat kolsyremaskiner och utser SodaStream Spirit till bäst i test. Det är en smidig och snyggt designad kolsyremaskin, som är enkel att använda med bara en hand. Spirit tar upp lagom mycket utrymme på köksbänken och gör fina bubblor.
Hur använder man en sodastream?
Alla sodastream fungerar i grunden på samma sätt. Kolsyremaskinen laddas med en kolsyrepatron, oftast öppnar man en lucka baktill på maskinen. Sedan trycker eller skruvar man fast en flaska i kolsyremaskinen. Därefter kan man med en knapp reglera hur mycket bubblor man vill ha i vattnet. SodaStream rekommenderar att man kyler sitt vatten först, innan man bubblar vattnet. På så sätt kan man dricka vattnet direkt efter att man kolsyrat. Dessutom behövs mindre CO2 när man använder kallt vatten.
Hur funkar kolsyremaskiner?
En sodastream fungerar som en maskin som pressar in kolsyregas (CO2) in i färskt upphällt kranvatten. Istället för att köpa kolsyrat vatten i butik och sedan bära hem de tunga flaskorna kan man med en kolsyremaskin göra sitt eget bubbelvatten hemma, på mindre än en minut. För att bubbla sitt vatten själv behöver man endast en kolsyrepatron, en sodastream eller annan kolsyremaskin samt en passande flaska.
Hur många tryck ska man göra på sodastream?
Sodastream brukar dela upp mängden kolsyra i tre olika nivåer. Liten, medium eller stor mängd bubblor. De flesta sodastream innebär att man själv ska trycka in en knapp för att bubbla vattnet. Ett tryck på ett par sekunder styck för få bubblor, tre tryck på två sekunder för mellan eller fem tryck som är två sekunder långa för en kraftig mängd kolsyra i vattnet.
Hur vet man om kolsyrepatronen är tom?
Det tydligaste tecknet på att kolsyrepatronen är tom är förstås att ingen kolsyra kommer ut i vattnet. Tittar man på flaskan medan man trycker på knappen så står vattnet stilla, helt utan bubblor. Ett annat tecken på att kolsyran är slut är att det karaktäristiska brummande ljudet inte längre hörs när man pressa
Vilka Pepsi-smaker till sodastream finns?
För den som gillar hemmabubblat vatten är steget till hemmabubblad läsk faktiskt inte så långt. Smaksättning till kolsyrat vatten är inget nytt. Däremot var det först under år 2019 som SodaStream släppte sitt utbud av smaksättningar som tagits fram i samarbete med Pepsi. Förutom SodaStreams eget, breda utbud av smaksättning kan man nu även bubbla följande läskedrycker hemma i det egna köket:
- Pepsi
- Pepsi Max
- 7Up
- 7Up Free
- Mirinda
Hur funkar det att smaksätta bubbelvatten?
För att mixa sin egen smak bubblar man en flaska vatten. Sen häller man i smaksättningen, en flaska räcker vanligtvis till cirka 8 liter vatten. Det finns tydliga anvisningar för hur mycket smaksättningen man ska använda, men det går även bra att testa sig fram lite på egen hand. När bubbelvattnet är smaksatt skruvar man igen flaskan och vänder den upp och ned i lugnt tempo, så att vatten och smak blandas ordentligt. Därefter är det bara att servera.