TEST: 5 sodastream testade 2021

Senast uppdaterat Februari 2021

Är bubbelvatten din bästa törstsläckare? Vi har testat kolsyremaskiner och utser SodaStream Spirit till bäst i test. Det är en elegant kolsyremaskin som tar upp lite utrymme på köksbänken och ger ett mycket utmärkt kolsyrat vatten, med mycket små och fina bubblor.

Testvinnare - Sodastream

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att använda i verkligheten. I vårt test av kolsyremaskiner har vi låtit vanliga hushåll använda maskinerna i sin vardag. Därefter har vi låtit familjerna jämföra och utvärdera de olika modellerna. I vårt test av kolsyremaskiner har vi tittat extra på följande:

Funktion: Hur genomförs kolsyrningsprocessen och på vilket sätt fäster man flaskan i maskinen?

Design: Hur stor är kolsyremaskinen, ryms den under ett köksskåp och är designen tilltalande nog för att ha maskinen stående framme?

Användarvänlighet: Hur enkelt är det att förstå sig på maskinen, är flaskorna lätta att rengöra och är eventuella knappar och reglage tydliga?

Ovan egenskaper har sedan vägts samman med de olika kolsyremaskinernas pris, varefter ett slutbetyg har satts och testvinnare har utsetts.


Fler tester av drycker

Cola

Julmust

Glögg

Andra tester av köksmaskiner

Köksassistent

Stavmixer

Blender

0 5 4.5 1

1. SodaStream Spirit One Touch — BÄSTA PREMIUMVAL

Påkostad, eldriven kolsyremaskin som sköts med en hand och får patronen att räcka länge

Prisklass: Premium Kraftkälla: Elektrisk Kolsyrecylinder: Ingår

Spirit One Touch sticker ut från övrigt utbud av kolsyremaskiner från SodaStream genom att vara eldriven. Initialt känns det väldigt onödigt att addera ännu en produkt med sladd att slåss om eluttagen över köksbänken. Men när man väl testat Spirit One Touch så vill man aldrig mer återgå till manuella kolsyremaskiner.

Snygg design och kompakt format

SodaStream Spirit One Touch har en enkel och snabb montering. När man köper kolsyremaskinen ingår en kolsyrecylinder samt en flaska som rymmer 1 liter bubbelvatten. SodaStream erbjuder nu även möjlighet att köpa till extra, diskmaskinssäkra flaskor vilket underlättar vardagen rejält för den som bubblar mycket vatten.

Storleksmässigt så är Spirit One Touch mycket behändig att ha på köksbänken. Den går med lätthet in under ett köksskåp och känns smidig och kompakt i formen. Det är lätt att klicka fast flaskan i kolsyremaskinen. Ovanpå Spirit One Touch finns tre olika knappar, för olika mängd kolsyra. Hela processen med att skapa en liter bubbelvatten kan alltså göras med en hand.

Automatiserad bubbling ger patronen längre liv

En oväntad men positiv bieffekt av att bubblandet automatiseras med ett knapptryck är att kolsyrepatronen håller en märkbart längre tid. Troligtvis trycker man vid manuellt bubblande ofta en eller ett par gånger extra på knappen, helt i onödan. Men Spirit One Touch sköter hela processen helt perfekt, med ett välsmakande vatten med fina bubblor till följd.

Över tid kommer det högre priset för denna kolsyremaskin således tjäna in sig självt i form av färre inköp av nya kolsyrepatroner. Den som älskar bubbelvatten kommer med all säkerhet falla pladask för SodaStream Spirit One Touch.

Lätt att bubbla vatten med en hand, perfekt mängd bubblor, får kolsyrepatronen att räcka längre
Högt pris, kräver eluttag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. SodaStream Spirit — BÄST I TEST SODASTREAM

Prisvärd kolsyremaskin med snygg och kompakt design, som lätt sköts med en hand

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Manuell Kolsyrecylinder: Ingår

SodaStream Spirit är en riktigt smidig och kompakt kolsyremaskin som inte tar upp något utrymme på köksbänken i onödan. Spirit finns i flera olika färger, vilket gör det lätt att hitta en design som passar både inredning i köket och personliga preferenser. Även flaskan känns lite mer exklusiv än de som hör till andra SodaStream-modeller. Och givetvis kan man köpa till de diskmaskinssäkra flaskor till Spirit.

Lätt att bubbla vatten med en hand

Montering av SodaStream Spirit går på ett kick. Öppnar man upp luckan baktill på kolsyremaskinen så hittar man direkt fästet för kolsyrepatronen, som smidigt kan skruvas i position. Därefter klickar man tillbaka luckan och vips är man redo att bubbla.

Den medföljande flaskan kan med en hand tryckas in i maskinen och fäster sig automatisk. På toppen av SodaStream Spirit finns en knapp. Då denna kolsyremaskin saknar bubbelindikator så får man gå på känn vid bubblandet. Enligt instruktionerna ska man trycka 3 gånger i 2 sekunder för normal mängd bubblor, samt 5 gånger i 2 sekunder för kraftig mängd kolsyra.

Skapar fina, små bubblor som känns precis lagom i munnen

Efter en tids användning lär man sig hur många tryck som blir lagom för hur man själv vill ha sitt kolsyrade vatten, men är man ovan kan det kännas lite bökigt att stå och räkna i sekunder och intervaller. Tajmar man rätt med knapptryckningarna på SodaStream Spirit så blir resultatet bra. Vatten får mycket små och fina bubblor, som är behagliga att dricka.

Att SodaStream Spirit är så lätt att hantera med en hand, är enkel att placera i köket och har en riktigt tilltalande design gör ihop med det fint bubblade vattnet detta till en mycket prisvärd kolsyremaskin.

Prisvärd, snygg design, kompakt format, enkel att sköta med en hand
Saknar bubbelindikator
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

3. SodaStream Genesis

Mycket stilren kolsyremaskin som känns kompakt och gör bra bubbelvatten

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Manuell Kolsyrecylinder: Ingår

Genesis är en kolsyremaskin från SodaStream som inte känns särskilt skrymmande. Den tar upp rimligt med utrymme på köksbänken. Att maskinen har så rena drag och en stilrent snygg design bidrar förstås till att man gärna har den stående framme.

Kräver att flaskan skruvas fast innan man bubblar

Det är enkelt att montera ihop Genesis inför den första användningen. På kolsyremaskinens baksida sätter man fast den medföljande kolsyrepatronen och därefter är det fritt fram att börja bubbla. Flaskan som medföljer Genesis är en standardflaska från SodaStream. Man kan även köpa till en ny flaska, som tål att köras i diskmaskin.

När det är dags att göra bubbelvatten så skruvar man fast flaskan i Genesis fäste. Det är lite omständligt, då man inte alltid får till vinkeln rätt på första försöket. Vi upplever också att Genesis ibland kan svämma över när kolsyran tillsätts, även fast man har hållit sig inom den på flaskan angivna maxmängden vatten.

Svårt att bedöma rätt mängd kolsyra

Högst upp på ovansidan sitter den stora knappen, som man pressar in valfritt antal gånger – tills man fått önskad mängd kolsyra i vattnet. Det är inte helt lätt att bedöma den exakta bubbelmängden, även om man med tiden snabbt lär sig hur många tryck som är lagom.

Det vatten man bubblar fram med Genesis blir bra. Det är egentligen väldigt svårt att misslyckas med att kolsyra vatten hemma. Istället blir det detaljerna runt omkring som avgör hur man uppfattar kolsyremaskinen. SodaStream Genesis är absolut snygg på köksbänken, men att använda två händer för att hitta rätt läge och skruva fast flaskan känns lite för omodernt.

Stilren design, gör bra bubbelvatten, tar inte upp så mycket utrymme
Flaskan måste skruvas fast, svårt att avgöra mängden tillsatta bubblor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

4. SodaStream Crystal

Exklusiv kolsyremaskinen med tilltalande glasflaskor och perfekta små bubblor

Prisklass: Premium Kraftkälla: Manuell Kolsyrecylinder: Ingår

Crystal är en av de mer påkostade modellerna från SodaStream, och det hörs ju redan på namnet att detta är något extra. Kolsyremaskinen känns exklusiv i sitt rostfria utförande. Men det är den fint formgivna glasflaskan som sticker ut mest av allt.

Medföljande glasflaskor passar endast med Crystal

Till Crystal medföljer en något kuperad glasflaska som rymmer 620 ml vatten. Flaskan känns lyxigt i handen och är väldigt fin att servera vatten ur vid måltiden. De är också enklare att rengöra än SodaStreams vanliga plastflaskor. Dessutom blir de inte sådär tråkigt repiga och missfärgade med tiden.

Nackdelen med glasflaskorna är att de är tyngre, och att det förstås finns viss risk för att de går sönder om man skulle råka tappa dem i golvet. Crystal är endast kompatibel med sina egna flaskor, andra SodaStream-flaskor fungerar inte med modellen.

Gör perfekta bubblor men stjäl för mycket utrymme

Att bubbla sitt vatten med Crystal är mycket enkelt, och kan göras med en hand. Flaskan placeras i en behållare som försluts med en vridmekanism. Det kolsyrade vattnet håller absolut toppkvalitet, med mycket små pigga bubblor som kittlar tunga och gom helt perfekt. Bättre hemmakolsyrat vatten kan man inte göra.

Vad SodaStream Crystal faller på är storleken. Denna maskin är otroligt skrymmande. Hela maskinen reser sig 12 cm extra när man ska ladda glasflaskan. Det innebär att man inte kan ha Crystal stående under ett köksskåp om det är mindre än 55 cm mellan bänkyta och skåpets undersida. Perfekt vatten i alla ära, men Crystals pris ihop med att den tar så mycket plats på höjden sänker tyvärr totalbetyget.

Gör perfekt bubbelvatten, mycket snygga glasflaskor, exklusiv och tilltalande design
Tar upp för mycket plats på höjden, högt pris, fungerar ej med andra SodaStream-flaskor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. SodaStream Jet

Prisvärd kolsyremaskin som är enkel att använda och gör stora bubblor

Prisklass: Budget Kraftkälla: Manuell Kolsyrecylinder: Ingår

SodaStream Jet ser ut så som många kanske tänker sig en kolsyremaskin. I synnerhet om man minns tillbaka på kolsyremaskinens historia. Jet har nämligen en kraftig aura av plastigt 80-tal runt sig. Maskinen i sig är ganska stor och klumpig, men den ryms åtminstone under köksskåpen utan problem.

Okomplicerad men lite pillig montering av kolsyrepatronen

Till Jet medföljer både en kolsyrepatron och en klassisk, enkel SodaStream-flaska i plast. Vill man köpa till extra flaskor så funkar både de vanliga och de diskmaskinsäkra flaskor på Jet. Vill man smaksätta vattnet man bubblat med Jet så kan man köpa till flaskor med olika slags smaksättning att hälla i.

Den enda montering som krävs av SodaStream Jet är att man skruvar fast kolsyrepatronen baktill på maskinen. Fästet sitter dolt under ett plasthölje som är lätt att ta bort. Trots att Jet uppfattas som ganska stor så känns det tight om utrymme när patronen ska in. Har man stora händer kräver det lite ansträngning för att montera dit kolsyrepatronen.

Kräver två händer och rätt vinkel för att få flaskan på plats

De nyare modellerna från SodaStream har enhandslösningar för de flesta funktioner, men Jet kräver att man har båda händerna tillgängliga. Flaskan ska skruvas fast varje gång man vill bubbla vatten. Det krävs lite pill och att flaskan är i helt rätt vinkel för att gängorna ska haka i varandra.

Därefter trycker man i vanlig ordning in knappen på toppen at maskinen, tills man fått önskat mängd bubblor vattnet. Och resultatet är absolut fullgott, med ett bra bubbel med stora bubblor. Med tanke på att Jet är en av de billigaste kolsyremaskinerna från SodaStream så får man ändå ett bra bubbelvärde för priset man betalar.

Prisvärd, enkel att använda, gör stora bubblor
Kräver två händer, flaskan måste skruvas fast i rätt vinkel, klumpig form
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Vanliga frågor om soda streamers

Vilken sodastream är bäst?

Vi har testat kolsyremaskiner och utser SodaStream Spirit till bäst i test. Det är en smidig och snyggt designad kolsyremaskin, som är enkel att använda med bara en hand. Spirit tar upp lagom mycket utrymme på köksbänken och gör fina bubblor.

Hur använder man en sodastream?

Alla sodastream fungerar i grunden på samma sätt. Kolsyremaskinen laddas med en kolsyrepatron, oftast öppnar man en lucka baktill på maskinen. Sedan trycker eller skruvar man fast en flaska i kolsyremaskinen. Därefter kan man med en knapp reglera hur mycket bubblor man vill ha i vattnet. SodaStream rekommenderar att man kyler sitt vatten först, innan man bubblar vattnet. På så sätt kan man dricka vattnet direkt efter att man kolsyrat. Dessutom behövs mindre CO2 när man använder kallt vatten.

Hur funkar kolsyremaskiner?

En sodastream fungerar som en maskin som pressar in kolsyregas (CO2) in i färskt upphällt kranvatten. Istället för att köpa kolsyrat vatten i butik och sedan bära hem de tunga flaskorna kan man med en kolsyremaskin göra sitt eget bubbelvatten hemma, på mindre än en minut. För att bubbla sitt vatten själv behöver man endast en kolsyrepatron, en sodastream eller annan kolsyremaskin samt en passande flaska.

Hur många tryck ska man göra på sodastream?

Sodastream brukar dela upp mängden kolsyra i tre olika nivåer. Liten, medium eller stor mängd bubblor. De flesta sodastream innebär att man själv ska trycka in en knapp för att bubbla vattnet. Ett tryck på ett par sekunder styck för få bubblor, tre tryck på två sekunder för mellan eller fem tryck som är två sekunder långa för en kraftig mängd kolsyra i vattnet.

Hur vet man om kolsyrepatronen är tom?

Det tydligaste tecknet på att kolsyrepatronen är tom är förstås att ingen kolsyra kommer ut i vattnet. Tittar man på flaskan medan man trycker på knappen så står vattnet stilla, helt utan bubblor. Ett annat tecken på att kolsyran är slut är att det karaktäristiska brummande ljudet inte längre hörs när man pressa

Vilka Pepsi-smaker till sodastream finns?

För den som gillar hemmabubblat vatten är steget till hemmabubblad läsk faktiskt inte så långt. Smaksättning till kolsyrat vatten är inget nytt. Däremot var det först under år 2019 som SodaStream släppte sitt utbud av smaksättningar som tagits fram i samarbete med Pepsi. Förutom SodaStreams eget, breda utbud av smaksättning kan man nu även bubbla följande läskedrycker hemma i det egna köket:

- Pepsi
- Pepsi Max
- 7Up
- 7Up Free
- Mirinda

Hur funkar det att smaksätta bubbelvatten?

För att mixa sin egen smak bubblar man en flaska vatten. Sen häller man i smaksättningen, en flaska räcker vanligtvis till cirka 8 liter vatten. Det finns tydliga anvisningar för hur mycket smaksättningen man ska använda, men det går även bra att testa sig fram lite på egen hand. När bubbelvattnet är smaksatt skruvar man igen flaskan och vänder den upp och ned i lugnt tempo, så att vatten och smak blandas ordentligt. Därefter är det bara att servera.