Schampo: 7 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Februari 2024

Letar du efter ett bra vardagsschampo som gör håret rent och mjukt? Vi har testat schampon som är fuktgivande och reparerande från märken som Olaplex, Briogeo och Clean Up. För att utses till bäst i test, måste ett schampo tvätta håret rent, inte upplevas som uttorkande och dofta gott (om det innehåller parfym).

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Schampo

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Med hjälp av en testpanel som bestått av fyra personer har vi utgått från följande frågeställningar för att bedöma och betygsätta produkterna.

Resultat: Blir håret rent? Håller håret sig rent? Känns håret mjukt och återfuktat, eller upplevs det som torrt och strävt?

Användning: Löddrar schampot eller är det lödderfritt? Är produkten lätt att skölja ur håret? Doftar schampot gott?

Förpackning: Är flaskan lätt att använda? Är förpackningen snygg?

Betyget är beräknat på den samlade upplevelsen av produkten i förhållande till vad den kostar.

0 5 5 1

1. Clean up Haircare Shampoo 2 BÄST I TEST SCHAMPO

Parfymfritt schampo som tvättar rent och fungerar utmärkt för hela familjen

Mängd: 250 ml Parfym: Nej

Clean up Haircare Shampoo 2 är ett schampo som lyckas kombinera fukt med skonsam rengöring på ett sätt som passar även det atopiska barnet som lätt blir irriterad i ögonen av schampo. Hela Clean Ups sortiment är nämligen parfymfritt, men känns ändå riktigt lyxigt att använda.

Doftfritt schampo som känns lyxigt att använda

Ibland kan schampon utan doft kännas lite tråkiga, men Clean up Haircare Shampoo 2 bjuder på en så härligt löddrande duschstund att hårtvätten istället känns riktigt lyxig. Flaskan är snygg i all sin enkelhet och speglar på det sättet innehållet väldigt väl. Detta är nämligen ett schampo utan krusiduller, men som inte kompromissar på resultaten.

Med ingredienser som glycerin, veteprotein och keratin får håret både fukt och näring. Dessutom ser håret omedelbart piggare och mindre slitet ut, vilket troligtvis beror på att det innehåller polymer. Har man färgat hår behöver man inte heller oroa sig då Clean up Haircare Shampoo 2 inte upplevs slita mycket på färgen alls. Och barnet som ofta får ilsket röda ögon efter hårtvätt? Ingen irritation märks alls och schampot blir därför snabbt en favorit även hos de mindre, som lätt får schampo i ögonen.

Perfekt vardagsschampo som även passar barn

Detta är vardagsschampot från Clean Up Haircare. Vill man detoxa håret någon gång då och då, kan man komplettera med djuprengörande schampot Clean up Haircare Shampoo 1. Detta är särskilt bra om man ofta använder produkter i håret som gärna bygger upp och kan vara svåra att få bort med vanligt schampo. För allra bäst resultat ska Clean up Haircare Shampoo 2 sitta i håret ett par minuter innan det sköljs ur, och detta gör verkligen stor skillnad på slutresultatet.

Clean up Haircare Shampoo 2

Clean up Haircare Shampoo 2 är drygt, en liten klick räcker bra. Dessutom håller sig håret rent och snyggt i flera dagar för de allra flesta, vilket gör att det känns värt att investera lite mer än vad man kanske är van vid. Inte minst för att det upplevs så snällt mot hårbotten, hud och ögon.

Väldigt drygt, skönt med ett helt doftfritt schampo, irriterar vare sig ögon eller hud
Lite dyrare än ett schampo på stormarknaden (men räcker också mycket längre)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 5 1

2. Dr. Ceuracle Scalp DX Scaling Schampo BÄSTA PREMIUMVAL

Schampo som lugnar hårbotten och ger hela frisyren ett lyft

Mängd: 500 ml Parfym: Ja

Dr. Ceuracle Scalp DX Scaling Schampo fick vår testpanel att ägna en lång stund åt att försöka komma på vad doften påminde dem om. Var det eucalyptus, kamfer, mentol eller Jenka-tuggummi? De landade inte i något enhälligt resultat mer än att det luktar jättegott. Tydligt är att det har en underton av mint, vilket också syns i ingredienslistan där menthol finns med.

Mentol får hårbotten att pirra och håret att dofta

Som med de flesta produkter som innehåller mentol, får Dr. Ceuracle Scalp DX Scaling Schampo hårbotten att pirra lite. Det är inte obehagligt alls, utan känns snarare riktigt uppfriskande. Doften är verkligen härlig och hänger sig kvar diskret i håret ändå till nästa dag.

Dr Ceuracle är egentligen ett hudvårdsmärke och ibland när hudvårdsmärken ger sig ut på äventyr mot hårvård, brukar det inte vara helt lyckat. Dr. Ceuracle visar sig vara ett av de undantag som bekräftar regeln. Kanske är det för att deras fokus ligger på hårbotten, som detta schampo hjälper till att vårda genom att tackla torrhet och irritation. Kanske låter det konstigt att pirr från mint ska lugna hårbotten, men det fungerar faktiskt otroligt bra.

Schampo som gör håret fylligt och studsigt

Det som testpanelen gillar med Dr. Ceuracle Scalp DX Scaling Schampo är att hela håret får sig ett lyft. Vi pratar inte om 80-tals volym, men något händer med håret när man använder detta schampo. Det känns omedelbart tjockare och studsigare, faktiskt så pass att man får kommentarer om sitt hår då schampot använts - särskilt om man använder det ihop med Dr Ceuracle Scalp DX Voluming Treatment.

Dr. Ceuracle Scalp DX Scaling Schampo

Flaskan innehåller hela 500 ml, vilket faktiskt innebär att milliliterpriset blir förhållandevis lågt, men eftersom det ändå gräver ett hål i plånboken att köpa schampo strax under 500-lappen, klassar vi den som en premiumprodukt. Men beaktat att detta är ett otroligt drygt schampo som dessutom håller håret rent och snyggt i flera dagar, blir det faktiskt ett ovanligt prisvärt lyxschampo.

Dr. Ceuracle Scalp DX Scaling Schampo ska även fungera mot håravfall. Detta har vi dock inte testat i vårt test. Men eftersom det här är ett multifunktionellt schampo som vårdar håret, tar hand om hårbotten och ger svallet ett härligt bounce, blir det snabbt en solklar favorit hos vår testpanel.

Luktar otroligt gott, gör håret studsigt och snyggt, generös förpackning med drygt innehåll
Alla uppskattar inte pirret från mentolen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 3.5 1

3. Aussie Miracle Moist Shampoo BÄSTA BUDGETVAL

Prisvärt schampo som luktar gott och är lätt att få tag på

Mängd: 500 ml Parfym: Ja

Att kunna shoppa schampo medan man handlar mat är inte så dumt. Aussie Miracle Moist är ett schampo som går att köpa hos de allra flesta matbutiker och det tackar vi för. Dessa rejäla flaskor med väldoftande innehåll är nämligen ett utmärkt alternativ om man är på jakt efter ett billigt schampo.

Schampo i generös förpackning till bra pris

Aussie Miracle Moist Shampoo finns i flera olika storlekar och oavsett vilken mängd man köper brukar priset vara högst överkomligt. Här är det värt att notera att man kan fynda Aussie till ännu lägre priser om man besöker en butik som Rusta, Dollarstore eller Normal.

Håret blir mjukt och härligt när man tvättar det med Aussie Miracle Moist. Har man väldigt torrt hår eller hår som brukar trassla ihop sig, är det en bra idé att komplettera med Aussie 3 minute Miracle Moist, en snabbinpackning som gör håret väldigt lätt att borsta. Aussie Miracle Moist Shampoo luktar lika gott som alla produkter från Aussie; ungefär som en påse lösgodis. Aussies schampo är inte lika drygt som de dyrare produkterna i testet och man behöver dosera mer generöst för att det ska räcka till långt hår. Men å andra sidan är det en så pass prisvärd produkt, att man kan se mellan fingrarna avseende detta.

Aussie-Miracle-Moist-Shampoo-Test

Godtagbar återfuktning och smarrig doft

Aussie återfuktar helt okej sett till prisläget men har man väldigt torrt hår räcker dock inte Aussie Miracle Moist Shampoo riktigt till. Då kan man behöva leta sig upp lite prismässigt. Inte heller upplevs Aussies fuktschampo vårda hårbotten särskilt mycket heller. Men är man ute efter ett bra budgetschampo, är Aussie Miracle Moist Shampoo ett väldigt trevligt val.

Luktar gott, generös förpackning, lämnar håret mjukt
Hade kunnat återfukta lite bättre, inte särskilt drygt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo

Lyxigt schampo som reparerar håret och är snällt mot hårfärgen

Mängd: 250 ml Parfym: Ja

Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo innehåller samma molekyl som gjorde Olaplex till något av ett fenomen när märket lanserades. Molekylen sammanlänkar svavelbindningar i håret, för att reparera bindningarna som utsätts för slitage vid hårfärgning, kamning och solljus. Resultatet blir mjukt och glansigt, men schampot gräver samtidigt ett hål i plånboken.

Härligt lödder och frisk doft

Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo luktar friskt och gott och förpackningen är enkel att använda. Flaskan innehåller 250 ml vilket är ganska standard för ett schampo. Den är dock kompakt i designen vilket lurar ögat att tro att det är mindre i denna flaska än i andra schampoflaskor. Det stämmer alltså inte. Schampot från Olaplex är ganska tjockt i konsistensen och här kommer man långt med en liten klick - så för plånbokens skull: överdosera inte.

Olaplex schampo löddrar upp på ett tjockt och lyxigt sätt och det är en riktig fröjd att massera in det i håret. Allra bäst resultat tycker våra testare att man får om man även använder Olaplex balsam, men tycker man att det blir lite väl dyrt kan man använda sitt vanliga balsam. Resultatet blir ändå ett mjukt hår som känns starkare. Håret känns inte nedtyngt och håller sig fräscht och mjukt i flera dagar (detta beror naturligtvis på hur ofta du vant dig vid att tvätta håret och kommer variera från person till person).

Schampo för slitet och färgat hår

Mest uppskattat i vårt test blev Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo av vår testperson med färgat hår, som tyckte att hårfärgen höll bra och att håret kändes stärkt vid regelbunden användning. Dessutom blev håret väldigt enkelt att borsta.

Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo

Den stora nackdelen är naturligtvis priset. Är man van att köpa sitt schampo i samma butik som man handlar mat, kommer prislappen avskräcka. Det ska dock sägas att det är en väldigt dryg produkt som räcker betydligt längre än de flesta billigare schampon vi har testat. Men om man har budget och ett hår som kan behöva lite extra kärlek, då är Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo ett perfekt sällskap i duschen.

Praktisk förpackning, doftar gott, drygt, gör håret mjukt
Prislappen avskräcker
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Ida Warg Everyday Shampoo

Prisvänligt schampo som luktar otroligt gott

Mängd: 250 ml Parfym: Ja

Ida Warg Everyday Shampoo är ett schampo särskilt framtaget för oss som tvättar håret ofta. Ja, det är bra att låta det gå några dagar mellan hårtvättarna, men ibland har nöden ingen lag. Svettiga träningspass, slitsamma arbetspass, värmevallningar om nätterna - orsakerna kan vara många att tvätta håret ofta. Och med tanke på hur gott Ida Warg Everyday Shampoo luktar, är det faktiskt svårt att låta bli att sträcka sig efter schampot även de dagar då man tänkt hoppa över.

Schampo som upplevs milt mot hårbotten

En sak som är extra härligt med Ida Warg Everyday Shampoo är att det känns så snällt mot hårbotten. Att ha en skalp som kliar är jobbigt i längden, men schampot från Ida Warg upplevs lugna hårbotten en aning. Kanske beror detta på att det innehåller aloe vera, som är känt för sina lugnande egenskaper.

Ida Warg Everyday Shampoo

Ida Wargs schampo för daglig tvätt upplevs vara snällt mot håret och återfukta till en viss grad. Håret känns mjukt efter tvätt, särskilt om man använder det tillsammans med balsamet i samma serie. Prismässigt så är det dyrare än hårvård på stormarknaden, men betydligt billigare än premiumsegmentet på varuhusen.

Håller håret rent och väldoftande i flera dagar

Alla Ida Wargs förpackningar är snygga med sina glada färger. Flaskorna är mjuka och lätta att använda även när man står i duschen och det är lätt att använda allt schampo till sista droppen. Även om det är ett schampo som går att använda varje dag, behöver man inte göra det. Håret håller sig rent och väldoftande i minst ett par dagar efter användning. Det är dessutom relativt drygt, vilket gör att det känns som ett riktigt bra köp. Flaskan går även att köpa i “pro size”, vilket innebär att man får hela 500 ml att tvätta barret med.

Bra förpackning, schysst pris, luktar ljuvligt
Hade gärna fått återfukta mer effektivt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. NIOXIN Scalp Relief Cleanser Shampoo

Väldoftande schampo som lugnar en kliande hårbotten

Mängd: 200 ml Parfym: Ja

Alla som haft en kliande hårbotten vet hur jobbigt det kan vara. När man väl säkerställt sig om att det inte är barnen som dragit hem löss, är det bästa sättet att bli kvitt klådan att skaffa ett schampo som lugnar hårbotten. Att hårbotten kliar beror ofta på att den är torr eller irriterad. NIOXIN Scalp Relief Cleanser Shampoo är ett schampo som både luktar gott, tvättar rent och är toppen för att lugna en irriterad skalp.

Ett hårvårdsmärke värt att utforska

Nioxin Scalp Relief Cleanser Shampoo är en produkt som du troligtvis inte spanat särskilt mycket på i butikshyllorna. Det är något av ett doldismärke, vilket är synd eftersom Nioxin erbjuder väldigt kompetent hårvård (om än i något trista förpackningar). Det första man slås av då man öppnar detta schampo är doften. Det luktar väldigt gott och doften är vad man enklast kan beskriva som “ren och fräsch”. Tankarna vandrar till de populära parfymerna som luktar nytvättade lakan, vilket inte är så tokigt.

NIOXIN Scalp Relief Cleanser Shampoo

Håret upplevs som väldigt rent efter en tvätt med Nioxin Scalp Relief Cleanser Shampoo. Det löddrar upp alldeles lagom och är enkelt att skölja ur. Många andra schampon upplever vi få bäst effekt när det används tillsammans med ett balsam ur samma serie. Nioxin Scalp Relief Cleanser Shampoo tycker testpanelen fungerar lika bra på egen hand. Det trasslar inte till håret i onödan och det känns lätt att reda ut efter tvätt.

Schampo som håller håret rent i flera dagar

Det rena resultatet håller i sig i minst ett par dagar och håret känns mjukt och piggare än vanligt. Hårbotten upplevs lugnare efter regelbunden användning och även efter en första hårtvätt känns hårbotten mindre irriterad, vilket är skönt.

Nioxin Scalp Relief Cleanser Shampoo är ett schampo som definitivt är värt att testa om man lider av en irriterad hårbotten, men även annars. Det är en produkt som luktar otroligt gott och är så drygt att det räcker länge, vilket är tur då priset knappast kan anses vara budget och flaskan enbart innehåller blygsamma 200 ml.

Luktar väldigt gott, håret känns piggt och fräscht efter användning, har en lugnande effekt på hårbotten.
Något dyrt, mindre flaska än många andra märken, rätt trist förpackning.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3 1

7. Briogeo Be Gentle Be Kind Matcha + Apple Replenishing Superfood Shampoo

Schampo som doftar härligt av äpple

Mängd: 369 ml Parfym: Ja

Briogeo har haft en del produkter som blivit virala och kan därför vara lite kniviga att få tag på ibland. Briogeo Be Gentle Be Kind Matcha + Apple Replenishing Superfood Shampoo är en sådan produkt och det är lätt att förstå varför när man luktar på schampot. Här är det äppeldoft för hela slanten och det är faktiskt svårt att motstå tanken på ett schampo som doftar exakt som barndommens duschstunder.

Håret känns torrare efter tvätt än innan

Briogeo Be Gentle Be Kind Matcha + Apple Replenishing Superfood Shampoo rekommenderas till torrt och livlöst hår, men här tycker våra testare att schampot inte alls lever upp till vad det lovar. Tvärtom upplever de att håret känns ovanligt torrt efter de använt äppelschampot från Briogeo. De som vanligtvis har ett ganska välbalanserat hår, tycker att håret känns sprödare efter de använt detta schampo. De testpersoner som har ett torrt och skadat hår tyckte att deras hår redan efter första användningen blev nära nog katastrofalt torrt. “Håret känns som riktigt torrt gräs”, sa en person i panelen. Detta hjälptes dessutom inte alls vid kompletterande användning av balsam från samma serie. Besvikelsen var stor.

Schampo med god doft av äpple

Schampot doftar fantastiskt och produkten är tjock och dryg. Flaskan är lite hård och det blir trögt att pressa ur schampot ur då man börjar närma sig slutet av flaskan. Det löser man genom att ställa flaskan upp och ned med locket ordentligt på.

Briogeo Be Gentle Be Kind Matcha + Apple Replenishing Superfood Shampoo

Tyvärr är det svårt att bortse från att håret på flera personer i testpanelen känns betydligt torrare efter användning, särskilt då detta är en produkt som rekommenderas för just torrt hår. Resultatet blir alldeles för dåligt, särskilt när man tittar på prislappen.

Luktar himmelskt av äpple, snygga flaskor
Håret känns torrt som fnöske efter användning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Med hjälp av en testpanel som bestått av fyra personer har vi utgått från följande frågeställningar för att bedöma och betygsätta produkterna.

Resultat: Blir håret rent? Håller håret sig rent? Känns håret mjukt och återfuktat, eller upplevs det som torrt och strävt?

Användning: Löddrar schampot eller är det lödderfritt? Är produkten lätt att skölja ur håret? Doftar schampot gott?

Förpackning: Är flaskan lätt att använda? Är förpackningen snygg?

Betyget är beräknat på den samlade upplevelsen av produkten i förhållande till vad den kostar.