Pannlampa: 9 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Behöver du ljus samtidigt som du har fria händer när du ägnar dig åt utomhusaktiviteter, träning eller arbete? Då är en pannlampa bra att ha. Vi har testat sju modeller av pannlampor och utser Black Diamond Spot 325 till Bäst i test. Det är en kraftfull och funktionell pannlampa av utmärkt kvalitet som tål att användas i alla väder.

Testvinnare - Pannlampa

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av pannlampor har vi låtit vanliga personer testa pannlamporna under olika aktiviteter och väderförhållanden. I testet av pannlampor har vi främst bedömt följande egenskaper:

Ljusegenskaper: Hur bra lyser pannlampan? Finns det olika inställningar för ljuset? Finns det ljus med olika färger, till exempel rött ljus för mörkerseende? Hur långt når ljusstrålen?

Batteri: Vilken typ av batteri drivs pannlampan med? Är batteriet uppladdningsbart eller måste du bära med dig extra batterier vid lång användning?

Användarvänlighet: Hur tålig är pannlampan? Är det lätt att ändra inställningar för ljuset?

Passform: Hur bra sitter pannlampan på huvudet vid olika aktiviteter? Är lampan tung eller lätt och smidig?


Fler tester för löpare

Löparskor

Joggingvagn

Löpband

Fler tester för tältning

Termos

Liggunderlag

Ryggsäck

0 5 5 1

1. Lumonite Compass R — BÄST I TEST PANNLAMPA

Användarvänlig pannlampa av hög kvalitet som håller vad den lovar med imponerande stark ljusprestanda och lång räckvidd

Märke: Lumonite Lumen: Min: 5 lm. Max: 1238 lm. Maximal räckvidd: 115 meter. Antal ljuslägen: 5 st. Batteri: Lumonite skräddarsytt batteri, 3500 mAh, li-ion. Batteritid: Moon-läge: 4 800 h. Turbo-läge: 1 h 40 min. Vikt: Lampa med batteri (utan pannband): 101 g. Lampa, batteri och pannband (exkl. hjässband): 140 g. Vattentät: PX8 (vattentät ner till 2 meters djup). Tillbehör: Huvudställning, hjässband till huvudställning, bältesclips ingår. Cykelfäste, hjälmfäste för arbetshjälmar, extra batteri, laddningskapsel, extra laddare köps separat eller som paketlösning. Garanti: 60 mån (batteri 12 mån). Videoklipp: Produktdemo

Lumonite Compass R är en storsäljande pannlampa i den högre prisklassen. Ljusprestandan, räckvidden, batteritiden och konstruktionen imponerar starkt och ger ett högt prisvärde. Detta gör att Lumonite Compass R utses till bäst i test.

Tåligt byggd i aluminium
Själva pannlampan är tillverkad i aluminium i ett enda stycke. Detta gör den väldigt tålig och vattentät. Designen påminner om en vanlig ficklampa, något som gör att Compass R skiljer sig från andra pannlampor. Den medföljande bruksanvisningen finns på svenska och är enkel att förstå. Ett laddningsbart batteri, laddare och extra packningar ingår i köpet. Att batteriet är laddningsbart är ett plus i sammanhanget. Det maximala ljusläget slukar batteritid snabbt, men den lägsta ljusnivån och mellannivån är i de flesta fall fullt tillräckliga för den genomsnittlige användaren och där upplevs batteritiden som med beröm tillfredsställande.

Riktigt bra ljus med lång räckvidd
Compass R har fem olika vitgula ljuslägen att välja mellan, men har varken grönt eller rött ljus. Ljusläget ändras genom att hålla in en knapp och välja mellan lågt, mellan och högt ljusläge. I avstängt läge kan ”moonlight”-ljus, ett svagt månskensliknande ljus, aktiveras genom att hålla in knappen två sekunder. Den maximala ljusstyrkan aktiveras genom att dubbelklicka på knappen och ger otroligt kraftfullt ljus, likt en strålkastare med lång räckvidd. Compass R håller vad den lovar vad gäller både lumen och räckvidd. Det lägsta ljusläget och mellanljusläget räcker gott och väl för att ge tillräckligt med ljus under en joggingrunda i kvällsmörkret. Springer du i en stadsmiljö måste du använda en utav de två lägre ljusnivåerna, det maximala ljusläget bländar förbipasserande.

Bra passform även under rörelse
Compass R är viktmässigt inte den lättaste i klassen, men vi tycker att den väl tilltagna batteritiden för ljusnivån ”low” (låg) och ”moonlight”-läget väl väger upp för det. Trots att själva lampan väger lite mer sitter den bra på huvudet tack vare att det bekväma pannbandet går att justera. Det går utmärkt att använda en tunnare mössa under pannlampan och spänna fast pannbandet ovanpå den. Pannlampan går även alldeles utmärkt att använda med handskar på. Det finns endast en stor knapp för att ändra funktioner och den är lätt att hitta även i farten.

Compass R för seriösa användare
Lumonite Compass R är en premiumpannlampa som kostar en slant. Det här är en pannlampa som passar dig som ställer höga krav och vill ha en pannlampa som är extremt tålig med imponerande hög ljusprestanda och lång räckvidd som kan användas vid alla typer av utomhusaktiviteter. Det i kombination med den tilltagna garantitiden ger pannlampan ett i sammanhanget högt prisvärde.

Laddningsbart batteri, extrem ljusstyrka, bra batteritid, extra pannband ingår, lång garanti
Något tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Black Diamond Spot 325 — BÄSTA BILLIGA PANNLAMPA

Snygg och stark pannlampa av god kvalitet med många användningsområden

Märke: Black Diamond Lumen: 325 lm. Maximal räckvidd: 80 meter Antal ljuslägen: 3 (närhet och distans, dämpat och strobe samt ett nattläge med rött ljus) Batteri: Drivs av tre AAA-batterier (inkluderade) Batteritid: 200 h på lägsta ljusstyrkan. 4 h på maximal ljusstyrka Vikt: 86 gram Vattentät: IPX8. Testad för att fungera minst 1,1 meter under vatten i 30 minuter

Black Diamond Spot 325 är en snygg och elegant pannlampa som du inte skäms för att bära. Den ger ett omedelbart intryck av kvalitet som imponerar jämfört med de flesta andra pannlamporna på marknaden. Bruksanvisningen finns på engelska och flera andra språk, men inte på svenska. Det är ändå enkelt att komma igång med användningen eftersom det finns illustrationer som förklarar funktionerna. Pannlampan fästs med ett dubbelsytt band runt huvudet vars storlek är lätt att reglera. Det är mjukt men samtidigt stabilt och sitter säkert även vid häftiga rörelser.

Kraftigt ljussken
Black Diamond Spot 325 har tre olika grundljus: strålkastare, arbetsljus och mörkerseende. Det sistnämnda är ett svagt rött ljus som inte påverkar mörkerseendet, men ändå ger ledljus. De tre funktionerna ändras med en separat menyknapp. Styrkan går att ändra genom att hålla ned strömbrytaren. Ljuset på strålkastaren är kraftfullt redan i standardläge. Genom att hålla in strömbrytaren kopplas även sidolampan in, vilket ger ett mycket kraftigt ljus. Det drar dock kraftigt på batteriet. Enligt instruktionen lyster strålkastaren 80 meter som max, men upplevelsen är att den lyser upp mycket mer.

Mångsidiga användningsområden
Strålkastaren fungerar bra vid alla typer av utomhusaktiviteter i mörker. Arbetsbelysningen är lämplig i ett mörkt rum där man inte vill bländas. Mörkerseendet ger enbart ledljus som passar bra till exempel på en båt i mörker. Den separata menyknappen gör det lätt att växla mellan ljuslägen. När man lärt sig hur det fungerar är det lätt att ändra styrkan.

Black Diamond Spot 325 drivs av tre stycken AAA-batterier som medföljer men kan ersättas av laddningsbara batterier i samma format. På maximal ljusstyrka räcker batterierna i cirka fyra timmar, men vid mer normal användning minst den dubbla tiden.

Vattentät – passar bra för seglare
Black Diamond Spot 325 är en funktionell pannlampa som passar dig som har en båt eftersom den är vattentät. Eftersom pannlampan sitter så bra på huvudet passar den även utmärkt vid all typ av träning utomhus. En kvalitetslampa för dig som både bryr dig om både prestanda och utseende.

Enormt ljuskraftig, enkelt att byta ljusläge, snygg design
Bruksanvisning på svenska saknas, man måste läsa instruktionerna noga för att förstå hur styrkan kan ändras i de olika lägena
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

3. Silva Scout X

Lätt kvalitets-pannlampa med goda ljusegenskaper och utmärkt passform

Märke: Silva Lumen: 50 – 270 lm. Maximal räckvidd: 55 meter Antal ljuslägen: 4 stycken: högsta ljusstyrka, lägsta ljusstyrka, blinkande ljus samt rött ljus Batteri: Drivs med 3 st AAA-batterier som medföljer Batteritid: Brinntid maximalt ljusläge: 25 h. Brinntid på lägsta ljusläge: 65 h Falltest: Klarar två meter fall på trägolv Vikt: 51 gram utan batteri. 84 gram med batterier Vattentät: Uppfyller IPX5-standarden, vilket innebär att den tål kraftigt regn

Silva Scout X är en pannlampa som är utrustad med så kallat ”intelligent light” vilket innebär att den ena lampan lyser upp ett brett område precis framför dig och den andra lampan lyser upp området längre fram. Det är en av pannlampans största plus eftersom det ger en väldigt trygg ljusbild, i synnerhet när du rör dig i naturen i mörker och behöver ha koll på var du sätter fötterna.

God passform på huvudet
Silva Scout X är trots sina starka ljusegenskaper en lätt pannlampa. Det är extremt enkelt att komma igång med användningen av den tack vare den tydliga användarmanualen som endast består av bilder. Själva pannbandet är tillverkat i ett snabbtorkande material och försett med ett gummiband på insidan som gör att det sitter på plats även när du springer snabbt i skogen. Bandet är elastiskt och lätt att reglera. Det går att få så stort att du kan fästa det över en skidhjälm. Eftersom pannlampan går att använda i temperaturer ner till minus 20 grader kan du med fördel ta med den på skidresan.

Stark ljuskägla
I det maximala ljusläget lyser pannlampan upp till 55 meter och i det minsta ljusläget lyser det 30 meter. Tänk på att det starkaste läget är bländande om du möter någon. Silva Scout X drivs av tre stycken AAA-batterier och är utrustad med en batteriindikator som informerar om laddningsnivån när pannlampan är avstängd (grön, orange och röd indikator).

Ljusinställningarna ändras genom en knapp som sitter ovanpå lamphuset. Genom att trycka ner den vänstra sidan av knappen (när du har pannlampan på huvudet) sätter du igång det röda nattljuset. Det är knepigt att hitta den inställningen när du är i rörelse, vi fick stanna för att få igång den. Har du smala fingrar är det lätt att ändra ljusinställningarna om du har handskar på dig, men har du större fingrar är det en utmaning och du kan behöva ta av dig handskarna för att lyckas trycka ner knappen. Vi uppskattar att lampan går att fälla ner, det gör det enkelt att läsa av en karta, laga mat utomhus eller läsa en bok i ett tält.

Passar för alla typer av aktiviteter
Silva Scout X är en mångsidig pannlampa som passar alla typer av utomhusaktiviteter, både snabb terränglöpning, vandring, klättring, promenader och aktiviteter utomhus i kalla temperaturer. Det här är en pannlampa för dig som inte låter regn och mörker stoppa dig från att tillbringa tid i naturen.

Sitter bra även vid snabb terränglöpning, regntålig, föredömliga ljusegenskaper, pannlampan kan enkelt vinklas, enkel och tydlig användarmanual, lätt att ändra passformen på bandet.
Svårt att ändra ljusinställningar med handskar på om du har stora händer. Knepigt att tända det röda ljuset när du är i rörelse.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Petzl Actik Core

Pannlampa för friluftsäventyr med kraftfullt ljus och uppladdningsbart batteri

Märke: Petzl Lumen: 450 lm. Maximal ljusräckvidd: 90 meter Antal ljuslägen: Multiljus samt rött ljus för användning nattetid Batteri: 1250 mAh CORE uppladdningsbart batteri (ingår). Laddningstid: 3 h Batteritid: Max 160 h Vikt: 75 gram Vattentät: IPX4 (väderbeständig) Garanti: Garanti 5 år, batteri 2 år eller 300 laddningar

Petzl Actik Core har en stilren design men låt dig inte luras av det lilla lamphuset, den här pannlampan har en rejäl ljuskapacitet som kommer att slå dig med häpnad (eller blända de du möter på vägen). Det är lätt att börja använda den här pannlampan eftersom användarmanualen är okomplicerad och lätt att följa.

Bra passform
Petzl Actik Core är lätt att ta på och av och det är enkelt att ändra storlek på bandet. Pannlampan sitter bra på huvudet men vi saknar gummidetaljer på insidan av pannbandet som gör att den sitter ännu säkrare på. Eftersom pannbandet är tvättbart förstår vi dock varför den detaljen inte finns med. Designen får däremot plus för reflexdetaljerna som ger ökad synlighet i mörkret. Monteringstillbehör gör att du, vid behov, kan fästa lampan på en hjälm eller liknande.

Gjord för ett aktivt utomhusliv
Det här är en modell som är gjord för att användas utomhus vid till exempel alpinism, vandring eller löpning. Själva lampan är flerstrålig och som max har den en styrka på 420 lumen, vilket gör den till en väldigt kraftfull pannlampa. Det finns flera olika ljuslägen samt ett rött nattljus, som gör det möjligt att fota i mörker utan att bilderna blir förstörda.

Uppladdningsbart batteri
Petzl Actik Core drivs med ett batteri som har lång batteritid. Du laddar batteriet via usb och det går snabbt att ladda upp det, något som uppskattas när man är är ute på en längre vandring och vill spara på sin powerbank. Pannlampan passar för både löpning och vandring oavsett årstid. Oavsett om du vill fota en tidig höstmorgon eller skida en vinterkväll så kommer den att hjälpa dig. Petzl Actik Core passar dig som ställer höga krav ljusstyrkan i en pannlampa och vill ha en pannlampa som du kan ta med på längre äventyr i naturen.

Enkel att använda, väldigt bra ljus, reflekterande pannband, går att fästa i en hjälm, laddningsbart batteri
Silikonlist på pannbandets insida hade gett ännu bättre passform
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. GP Xplor Lynx PH14

Lätt och liten pannlampa med bra ljusspridning – perfekt för vandring eller camping.

Märke: GP Lumen: 5 – 200 lm Maximal ljusräckvidd: 120 meter Antal ljuslägen: 5 stycken: Högt, mellan och lågt vitt ljus, rött ljus och blinkande rött SOS-ljusläge Batteri: Drivs av tre stycken AAA-batterier. Batterier medföljer Batteritid: 7 till 78 timmar Falltest: Testad för fall på en meter Vikt: 110 gram (med batterier) Vattentät: IPX6 vilket innebär att den är spolsäker och tål till exempel sjögång eller kraftigt regn

GP Xplor Lynx PH14 har design som inte sticker ut nämnvärt men den får plus i och med att det finns en reflexdetalj på pannbandet. Den gör att du syns om du rör dig i mörkret med lampan avstängd. Det är enkelt att komma igång och börja använda pannlampan tack vare att användarmanualen finns på svenska och är lätt att förstå.

Lätt att ändra storlek på pannbandet
Lampan fästs på ett pannband i stretchmaterial som det enkelt går att reglera storleken på. Eftersom själva lampan är lite mindre känns den mer följsam mot pannan och hoppar inte runt lika mycket jämfört med en tyngre lampa när du rör dig snabbare. Det är skönt att vara ute och springa med den på. Den passar även bra till en kvällspromenad, på vandringen eller campingturen. Ovanpå lamphuset finns en centralt placerad knapp uppe på som man enkelt kan ändra ljusstyrkan med.

Fem olika ljusfunktioner
GP Xplor Lynx PH14 har fem olika ljusfunktioner: tre olika styrkor på det vita ljuset – starkt, mellan och svagt – samt två röda ljusfunktioner där du kan välja mellan rött konstant ljus eller rött blinkande ljus, så kallat SOS-ljus för nödsituationer. Det går även att justera vinkeln på lampan så att man får ljusstrålen närmare sig på marken. Prestandan på ljuset är god, man ser långt med det starkaste ljusläget och får även en helt okej spridning på ljuset i sidled.

Lyser upp till 78 timmar
Pannlampan drivs av tre stycken AAA-batterier, som inte är uppladdningsbara och har en maximal belysningstid på upp till 78 timmar om du använder lampan i det lägsta ljusläget.

GP Xplor Lynx PH14 är en billig och lätt pannlampa som passar dig som behöver ha händerna fria när du till exempel vandrar eller campar och vill kunna reglera ljuset i flera olika lägen. Om du ska ut på längre turer behöver du ta med dig extra batterier.

Lätt vikt, sitter bra på huvudet, lång batteritid om du använder medium eller låg ljusstyrka.
Känns plastig, inte så stryktålig.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Petzl IKO Core

Futuristiskt designad pannlampa som är enkel att använda och som lyser upp hela miljön framför dig

Märke: Petzl Lumen: Från sex lm upp till max 500 lm ljusstyrka med det uppladdningsbara Core-batteriet. Maximalt 350 lm med AAA-batterier Maximal räckvidd: 100 meter Antal ljuslägen: 3 st. Batteri: Uppladdningsbart Core batteripack ingår, men är även kompatibelt med vanliga AAA-batterier. Laddas med micro-usb Batteritid: 2,5 timmar vid maximal ljusstyrka. Upp till 100 timmar på minimum ljusläge. Vikt: 79 gram Vattentät: IPX4 (striltätt, tål regn och rusk) Tillbehör: Packpåse ingår. Packpåsen kan användas som lykta

Petzl IKO Core har en futuristisk design och ser väldigt avancerad ut vid första anblicken. När den väl sitter på plats på huvudet är den dock ganska diskret och inte särskilt avancerad att använda. Den medföljande användarmanualen har en svensk språkversion, men texten är så liten att den i princip är oläslig. Men egentligen behövs det inte någon bruksanvisning, bilderna på pannlampans kartong ger all nödvändig information du som användare behöver veta för att kunna använda den.

Pannlampa som lyser upp brett område framåt
IKO Core är förvånansvärt enkel att använda. En knapp under ljuskäglan slår på och av den. De tre olika ljuslägena regleras med tryck på samma knapp. Lägena är svagt ljus, medelstarkt ljus och starkt ljus. Instruktionen är dock mera inriktad på strömåtgång och anges som ”max burn time”, ”standard” och ”max power”. Utöver de tre ljusstyrkorna finns det inga typer av ljus att välja mellan. Det är egentligen bara det starkaste ljusläget som fungerar att använda i en mörk miljö utomhus. Det övriga två nivåerna är för svaga och det är svårt att se vad de kan användas till. Det starkaste ljuset är bra och ger en bra överblick framåt. Ljuset skiljer sig från andra pannlampor genom att det inte ger en tydlig ljuskägla med mörkare omgivning. I stället lyses hela området framåt upp lika starkt. Det upplevs som ovanligt, och är en av lampans starkaste egenskaper.

Bra pannlampa för löpning och orientering
Pannlampan är monterad på en mjuk gummirem som träs över huvudet. Passformen regleras med ett snöre som drar ihop gummiremmen på baksidan. Här är lampans mest geniala utförande: batteriet sitter nämligen i en hållare längst bak på huvudet där snöret som reglerar storleken är fäst. Det flyttar tyngdpunkten från lampan längst fram på huvudet till bakhuvudet. Man känner knappt att lampan är på huvudet och den riskerar inte ramla ner i ansiktet vid hastiga rörelser. Trots sitt omfång går den lätt att vika ihop och stoppa ned i den medföljande påsen. När pannlampan är på maxläge ger det mjuka, men ändå starka, ljuset en skön upplyst miljö – inte bara framåt, utan även åt sidorna. Passformen och designen i kombination med att LED-lamporna ger så bred ljusspridning gör att IKO Core passar bra för aktiviteter som exempelvis löpning, orientering eller segling. Pannlampans enda knapp sitter direkt under själva lamphuset och är lätt att använda även med handskar.

Passar dig som lever ett aktivt liv
Petzl IKO Core är en pannlampa som passar dig som söker en optimal pannlampa att använda vid träning utomhus och prioriterar låg vikt och en design som håller lampan på plats. Lampans utformning gör att hela miljön framför dig blir upplyst. Tack vare att batteriet är placerat på baksidan av huvudet och gummiremmen som kan dras åt, sitter lampan dessutom stabilt på huvudet även vid häftiga rörelser.

Stabil, säker & välbalanserad passform, lyser upp hela miljön framåt
2/3 ljuslägen är för svaga, oläslig användarmanual
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. LED Lenser SEO 5

Pannlampa med kraftig ljusstråle som går att fokusera

Märke: LED Lenser Lumen: 180 lm Maximal ljusräckvidd: 120 meter Antal ljuslägen: 5 stycken: starkt och svag vitt ljus, blinkande vitt ljus, rött ljus och rött blinkande ljus (nödljus) Batteri: Drivs med tre stycken AAA-batterier. Två set batterier medföljer Batteritid: 7 h på maximal ljusstyrka. 25 h på lägsta ljusstyrkan Vikt: 105 gram Vattentät: IPX6 vilket innebär att den är spolsäker och tål till exempel sjögång eller kraftigt regn

LED Lenser SEO 5 har en design som gör att den ser smidig och funktionell ut. Användarmanualen finns på svenska men skulle må bra av att översättas mer noggrant, vissa ord är felstavade och andra ord känns som att de passerat Google Translate. Men det till trots är det lätt att komma igång och börja använda den här pannlampan eftersom den är användarvänligt utformad.

Fem olika ljusfunktioner
LED Lenser SEO 5 har fem olika ljusfunktioner. Det är tre olika funktioner för det vanliga, vita ljuset där du kan välja mellan ett starkt ljus, ett svagare ljus och ett blinkande ljus. Det finns även rött ljus samt en nödljusfunktion med blinkande rött ljus. Den ljusfunktion vi uppskattar mest är att det går att ställa in fokus på lampan. Man kan välja att ha ett brett ljus då man ser mer runt omkring sig eller så kan man välja att fokusera lampans stråle vilket gör att man kan se längre. Själva lampan går även att luta så att man får ljusstrålen närmare sig på marken, praktiskt om man till exempel behöver läsa av en karta.

På det maximala ljusläget ska man kunna se upp till 120 meter. Vi upplever dock att man ser som bäst 50 till 60 meter framåt, efter det försvinner ljuset markant. Men det kraftiga ljuset räcker gott och väl när man till exempel är ute och springer i skogen, vandrar eller cyklar.

Pannlampan drivs med tre stycken vanliga AAA-batterier. I förpackningen medföljer två set av batterier. Det behövs eftersom batteritiden endast är sju timmar om du använder pannlampan på det maximala ljusläget.

Lätt att reglera storleken på pannbandet
LED Lenser SEO 5 fästs runt huvudet med ett pannband i stretchmaterial. Det är enkelt att ändra storlek på pannbandet så att man kan välja hur det ska sitta. Vi upplever att själva lamphuset känns lite platt mot pannan och tung när vi sprungit med den, men det kan vara en vanesak. Ljuset på pannlampan ändras genom en knapp som sitter ovanpå lamphuset. Det är lätt att byta ljusstyrka samt ändra fokus på ljusstrålen med en hand.

LED Lenser SEO 5 är ett bra val för dig som ska vandra, cykla eller campa och behöver en pålitlig och funktionell pannlampa för användning under några timmar. Om du ska vandra långt eller göra någon annan tidskrävande aktivitet utomhus skulle vi rekommendera en lättare pannlampa med längre batteritid.

Smart fokusfunktion, kraftigt ljus
Tung, platt mot pannan, slarvigt översatt bruksanvisning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Silva Trail Runner 4

Smidig pannlampa för terränglöparen med mobilt batteripack som du kan bära i fickan

Märke: Silva Lumen: 50 till 350 lumen Maximal ljusräckvidd: 75 meter Antal ljuslägen: Tre stycken, vitt ljus. En röd säkerhetslampa ingår Batteri: Drives med tre stycken AAA-batterier. Två set batterier ingår Batteritid: Max 90 h beroende på ljusstyrka och temperatur Falltest: Testad för fall på två meter mot trägolv Vikt: 121 gram (inklusive batterier) Vattentät: Uppfyller IPX5-standarden, vilket innebär att den tål kraftigt regn

Silva Trail Runner 4 är en lätt, diskret och snygg pannlampa du inte skäms för att bära. En tydlig bruksanvisning och två set med batterier ingår. Den drivs med AAA-batterier och till skillnad från andra pannlampor monteras inte batterierna inne i lamphuset utan i ett separat batteripack som kopplas sammans med en kabel. Du kan välja om du bär batteripacket på pannbandet eller i en jackficka när du springer. Om du bär batteripacket nära kroppen gör värmen att batterierna håller längre.

Bra pannlampa för löpning
Som namnet avslöjar är Silva Trail Runner 4 utformad för löpning i terräng. Pannlampans stretchiga band har en gummiförstärkning på insidan av bandet som gör att den sitter på plats även under snabb löpning. Det är enkelt att reglera storleken ifall du vill bära pannlampan med till exempel en mössa på huvudet. I början upplevde vår testare som har långt hår att det var lite trassligt att få på sig pannlampan, men efter några gånger gick det lättare.

Pannlampan lyser bra när du springer, du riskerar inte att inte se några stenar eller grenar på marken. Vi uppskattar att det finns en batteriindikator på pannlampan som visar hur mycket batterikapacitet som är kvar när lampan är avstängd. Indikatorn visas med grönt, orange och rött ljus beroende på batteriernas nivå. Silva Trail Runner 4 får också plus för att det, tack vare förlängningssladden, går att ha lampans batterier i fickan under löpturen.

Bra vad för dig som vill springa året om
Silva Trail Runner 4 är en bra pannlampa för dig som vill kunna springa även när det blir mörkt tidigt på kvällarna och som vill ha en lätt och smidig pannlampa som lyser upp vägen.

Lätt vikt, skön att springa i, flyttbart batteri, snygg design
Batterier som inte är uppladdningsbara
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

9. Pannlampa Anslut

Prisvärd brukslampa för utomhusaktiviteter men utan extra finesser

Märke: Anslut Lumen: 150 lm Maximal ljusräckvidd: 80 meter Antal ljuslägen: Fyra olika ljuslägen (150 lm/medel/låg/blixt) på CREE-lampan och tre ljuslägen på de små dioderna (på/blixt/SOS). Totalt sju funktioner Batteri: Drivs med tre AAA-batterier. Köps separat Batteritid: Maximal batteritid på 3 h vid 150 lm Falltest: En meter Vikt: 33 gram Garanti: 12 månader

Den här pannlampan av märket Anslut från Jula återfinns i den lägre prisklassen. Trots att designen upplevs som plastig är den prisvärd. På förpackningen finns en bruksanvisning på svenska, den är lätt att förstå men ger nästan ingen information om användningen av lampan.

Den drivs av tre stycken AAA-batteri som dock inte medföljer. Laddningsbara batterier av samma format kan användas. På maximal styrka räcker batterierna i cirka tre timmar.

Pannlampan sitter bra på plats
Pannlampan fästs över huvudet med ett enkelt elastiskt pannband. Storleken är enkel att ändra. Den sitter kvar även vid hastiga rörelser utan att glida runt. Pannlampans ljuslägen ändras genom samma knapp. En knapp som både slår på och av lampan, samt växlar mellan olika ljuslägen. Det finns fem olika ljuslägen som trycks fram efter varandra i en låst sekvens. Sist i sekvensen är en SOS-signal med blinkande smålampor. Enligt instruktionerna ska lampan lysa 80 meter i det kraftfullaste läget. Vi upplever snarare att ljuskäglan som mest når 60 meter, men det är oftast fullt tillräckligt. De små lamporna är lämpliga för att lysa upp rum och mindre ytor där man annars lätt blir bländad.

Lätt att ändra ljus
Pannlampan från Anslut passar bra för alla typer av aktiviteter utomhus i mörker samt inomhus vid strömavbrott eller i utrymmen som saknar elektricitet. Det är lätt att byta ljus eftersom det endast finns en stor knapp uppe på lampan. Dock måste man växla igenom alla programmen för att komma tillbaka till början. En smart extrafunktion är att du stänger av lampan genom att hålla inne strömbrytaren.

Pannlampan från Anslut passar dig som behöver en funktionell pannlampa när du till exempel hugger ved, löptränar eller promenerar i skogen. En bra brukslampa för den som inte bryr sig så mycket om utseendet.

Billig, tillräckligt ljusstark, enkel att hantera
Plastigt utseende, låst ljusbyte i sekvens, inga extra finesser
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Allt om pannlampor:

Svar på vanliga frågor vid köp av pannlampa:

Vilken användning är en pannlampa bra för?

En pannlampa är en lampa som sitter fäst på en huvudställning. När du har en pannlampa på dig kan du få ljus när det behövs och samtidigt ha händerna fria. Pannlampor används bland annat av idrottare, motionärer, inom försvarsmakten, på olika arbetsplatser, av campare och vid vandringar.

Det finns många modeller av pannlampor. Vissa är utrustade med flera ljuslägen och många lumen, andra är tåliga för att klara tuffa väderförhållande och vissa modeller är enklare. Pannlampor finns även i olika prisklasser, där de billigaste kostar under 100 kronor medan en dyr pannlampa kostar flera tusen kronor.

Det som är bäst med en pannlampa är att du kan använda den till så många olika aktiviteter.

Många som tränar och sportar utomhus använder en pannlampa under hösten och vintern när det är mörkt ute. En pannlampa passar bra för användning vid utomhusaktiviteter som till exempel löpning, enduro, klättring, vandring, cykling eller ridning.

Du kan också ha pannlampa för att få extra ljus på en hundpromenad eller en vanlig promenad.

När du ägnar dig åt aktiviteter som sker när det är mörkt ute eller på natten, till exempel skidåkning på kvällen, nattvasan, eller nattorientering, är en pannlampa din bästa vän. Satsa på en modell med flera olika ljuslägen och som har en huvudställning som du kan bära under eller ovanpå en mössa. Om du ägnar dig åt jakt, till exempel vildsvinsjakt viltjakt, är det bra att ha en pannlampa i beredskap. När du ska göra eftersök av vildsvin, älg, hjort eller annat vilt kan du använda pannlampan som en eftersökslampa för att lokalisera djuret.

Pannlampor är också utmärkta att använda vid arbete i mörka utrymmen, vid läsning eller om elen går hemma.

Kan man använda pannlampa i stället för cykellampa?

Nej. Transportstyrelsens regler för cykel är tydliga: en cykel ska ha en cykellampa baktill som kan visa rött ljus och en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus. Båda ljuslyktorna ska kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Du får alltså inte cykla i mörker med enbart en pannlampa på cykelhjälm utan att ha lysen framtill och baktill på cykeln. En del cyklister kompletterar cykelns lysen med en pannlampa som fästs i ett hjälmfäste på en cykelhjälm för att lysa upp vägen framför sig. Om du använder en pannlampa som en extra cykellampa är det viktigt att ha ett ljusläge så att du inte bländar gångtrafikanter eller bilister eller att välja en pannlampa som är dimbar så att du snabbt och enkelt kan ändra ljusstyrkan vid behov.

Vilken pannlampa ska jag köpa?

Välj pannlampa utifrån vad du ska du använda den till. Pannlampans ljusstyrka och batteritid är det som reglerar prestandan och priset. Fundera på vad du främst ska använda pannlampan till och hur mycket du är beredd att betala för din pannlampa. Ska du använda lampan utomhus i kyla är det bra att testa om du kan ändra ljusinställningarna eller sätta på den och och stänga av den utan att behöva ta av dig dina handskar eller vantar. Behöver du en tekniskt avancerad pannlampa med många olika inställningar, eller räcker det med en pannlampa med färre funktioner? Behöver du en pannlampa som är vattentålig och klarar av till exempel ett regnfall? Kommer du att använda din pannlampa vid klättring är det bra om den är slagtålig. Vill du ha en pannlampa där du kan anpassa ljuset så att det till exempel är starkt ljus när du sätter upp ett tält i mörker men ett svagare ljus när du sedan är inne i tältet?

Tänk på att batterikällan påverkar pannlampans vikt. Hur ofta planerar du att använda din pannlampa? Behöver du en pannlampa att använda då och då kan det räcka med en pannlampa som drivs av vanliga AAA-batterier. Ska du ha en pannlampa som ska agera din ständiga följeslagare på till exempel en vandring är det bättre att investera i en modell med laddningsbara batterier.

Vilken är den bästa pannlampan?

Den pannlampa som är bäst för dig är en pannlampa som uppfyller dina behov. Hur lång batteritid och hur starkt ljus behöver du för att kunna använda din pannlampa till tänkt ändamål? Är det lätt att ändra ljusstyrkan vid behov? Är det enkelt att byta batterier på din pannlampa (om den drivs med batterier som inte är uppladdningsbara)? Behöver du en pannlampa som är dimbar? För att hitta en riktigt bra pannlampa för dig är det bra att göra research. Läs på om olika modeller, läs omdömen från konsumenter och läs olika tester av pannlampor.

Hur ska en pannlampa sitta?

En pannlampa ska sitta bekvämt på ditt huvud och inte klämma åt så att det känns obehagligt efter en stund. Det är också viktigt att pannlampan sitter stilla på huvudet när du rör dig, oavsett vilken typ av aktivitet du utför. Du ska enkelt kunna justera pannlampans band och kunna använda den tillsammans med en mössa.

Finns det pannlampa för barn att köpa?

Ja. Det finns pannlampor som är designade för barn och anpassade för olika typer av aktiviteter. Du hittar pannlampor för barn hos de flesta tillverkare och återförsäljare av pannlampor.

Hur många lumen ska en pannlampa ha?

Lumen är ett internationellt mått som används för att mäta styrka på ljusflödet. Lumen förkortas ”lm” och mäter den totala mängden ljus som ges från en ljuskälla. En stark pannlampa har många lumen. Hur snabbt du rör dig när du använder din pannlampa avgör hur starkt ljus och hur lång ljuskägla din pannlampa behöver ha.

Dock påpekar många sajter på nätet att antal lumen som står angivet inte nödvändigtvis behöver vara exakt den styrka som du faktiskt får ut av din pannlampa. Vanligtvis mäts lumen innan själva lampan har monterats i pannlampan, därför kan antal lumen i verkligheten var något lägre än vad som står angivet på förpackningen.

200 lumen: Passar bra för till exempel promenader, när du ska laga mat vid ett tält eller läsa en bok på kvällstid.
500 lumen: Ger ljus som räcker för promenader i skogen eller träning utomhus.

Över 1000 lumen: En stark ljusstyrka med lång räckvidd som gör att du kan löpträna eller orientera i tekniskt avancerad terräng i mörker. Passar bra när du behöver röra dig eller ta dig fram i högt tempo.

Tänk på att ett högt lumenantal påverkar batteritiden och pannlampans drifttid.

Vad är rött ljus eller röd diod bra för hos en pannlampa?

Ska du använda din pannlampa på natten är det bra att ha en modell som erbjuder rött ljus. Ljus från en röd diod gör att du snabbare anpassar ditt mörkerseende och passar därför bra att använda när du ska använda pannlampan i mörker.

När ska jag köpa en laddningsbar pannlampa?

När du ska använda din pannlampa frekvent är det bra att ha en laddningsbar pannlampa så att du slipper bära med dig flera batterier eller riskerar att få slut på batterier. Olika modeller har olika lång batteritid, läs på om vilken modell som passar dig och dina behov bäst. Tänk också på att om du behöver ha ljuset på max hela tiden kan det påverka batteritiden.

Vad är en ex klassad pannlampa?

En ex-klassad pannlampa är en pannlampa som är säkerhetsgodkänd och tillverkad för att kunna användas i farliga, potentiellt explosiva, miljöer. Med enklare ord är det en värsting-pannlampa som är extremt tålig, kompakt och lätt för att kunna hjälpa arbetare att utföra sitt arbete på ett säkert sätt i en farlig miljö. En pannlampa anpassad för arbete i farliga miljöer kan minska risken för olyckor. ATEX-direktivet är ett EU-direktiv som handlar om utrustning för arbete i en explosiv atmosfär och säkerhet på arbetet i en sådan miljö. ATEX är en förkortning av det franska uttrycket ATmosphères EXplosibles, som översatt till svenska betyder explosiv atmosfär. På arbetsplatser där det finns risk för explosionsfarliga blandningar eller brännbart damm finns det också krav på den elektriska utrustningen som används, till exempel pannlampor, ficklampor och strålkastare. Sådana arbetsplatser kan till exempel vara energibolag som hanterar bränsle eller naturgas, snickerier, jordbruk, bensinstationer eller petrokemisk miljö. Om du arbetar inom ett sådant område måste din pannlampa vara EX-klassad och uppfylla ATEX-direktivet. I ATEX-direktivet finns zonklassningar som anger hur stor risken är för explosioner i olika miljöer, till exempel: Zon 0 och zon 20 anger ett område där explosiv atmosfär förekommer ständigt, långvarigt eller ofta. I produktspecifikationen står det oftast angivet om pannlampan är ATEX-klassad och vilken zon den passar för att användas i. Varje pannlampa som har ATEX-certifierats ska ha en kod tryckt på sitt hölje som visar i vilken zon och miljö pannlampan kan användas i.