Ryggsäck: 7 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2022

Letar du efter en lämplig ryggsäck för vandringsturen? Vi testar kontinuerligt nya modeller från märken som Fjällräven, Lundhags och Osprey. För att en ryggsäck ska bli bäst i test måste den vara väl anpassad mot sin målgrupp och sitt ändamål samtidigt som den håller hög kvalitet.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Ryggsäck

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Våra testare har lång erfarenhet av fjällvandring och backpacking, såväl i Svenska fjällen, Alperna som Klippiga Bergen i USA och olika länder i Asien. Ryggsäckarna har testats på turer ute i vildmark, under flygresor och i citymiljö. Packningen har innehållit tält, sovsäck, liggunderlag, stormkök och annan packning med en vikt upp till 25 kg.

Ryggsäckarna har bedömts utifrån ett stort antal faktorer med betoning på funktion, design och kvalitet. I slutbetyget vägs också priset in. Vi har endast testat kvalitetsryggsäckar. Genom hela testet har vi konsekvent använt ordet ”fack” för packutrymmen som stängs med dragkedja och ”ficka” för utrymmen som ej går att stänga eller stängs med knappar.


Fler tester för hikingturen

Pannlampa

Löparskor

Termos

Tester för resan med barn

Resevagn

Resesäng

Bärsjal

Skötväska

Solkräm för barn

0 5 5 1

1. Lundhags V12 BÄSTA VANDRINGSRYGGSÄCK

Vikt: 2,88 kg för testad storlek Lundhags V12 75 Fack: Ett stort fack som kan delas av till två med dragkedja, toppmatning samt front- och bottenlucka Invändigt: Säkerhetsfack, ficka för vätskesystem Utvändigt: Ett sidofack på vardera sida, två mechfack på höftbältet, fack med regnskydd i botten, sidofickor i stretch för t.ex vattenflaska Topplock: Löstagbart, ett invändigt och ett utvändigt fack Utvändiga öglor och fästen: Många Vädertålighet: Regn rinner av tyget. Svaga punkter för fuktintrång är dragkedja och sömmar

Sedan 80 år har Lundhags designat outdoorprodukter i Järpen, Jämtland. Vandringsryggsäcken Lundhags V12 är uppföljare till Lundhags V8 som med åren blivit en vanlig syn i den nordiska fjällvärlden.

Likt föregångaren har Lundhags V12 ett V-format bärsystem i aluminium och en kurvad utvändig aluminiumram som flyttar tyngdpunkten nära kroppen för att undvika baktyngd. Rygglängden är enkel att justera och höftbältet ger bra stöd med sina breda band och tjocka vaddering. Bältet är framtill försett med två meshfickor för mindre förvaring.

Packningen är mycket lättåtkomlig genom en stor frontlucka och det ljusa innerfodret ger bra överblick.

Bäst ryggsäck för vandringen

På dragkedjornas stroppar finns öglor med gummiförstärkningar vilket gör dem lättöppnade, även med stela fingrar eller vantar. Axelremmarna är försedda med D-ringar för att fästa systemkameran.

Alla olika delarna i bärsystemet kan bytas ut och repareras vilket gör V12 till en reskamrat som kommer hålla länge. Vi rekommenderar att även köpa dagstursäcken V+10 som fäster bak på V12 och är utmärkt för till kortare utflykter, kabinväska eller en 13-tums dator.

Lundhags V12 är en stabil och mångsidig ryggsäck med utmärkt prisvärde och vi utser den till bästa vandringsryggsäck.

Innovativt bärsystem med bra vaddering, daypack ingår, bra fack och fickor, tyngdpunkten kommer nära kroppen
Remmarna hänger och dinglar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Osprey Aether AG BÄSTA BACKPACKINGRYGGSÄCK

Vikt: 2,39 kg (inklusive regnskydd) för testad storlek Osprey Aether 70 Fack: Ett stort fack som kan separeras till två, toppmatning samt front- och bottenlucka Invändigt: ficka med upphängning för vätskesystem Utvändigt: en ficka i stretch på fronten, en ficka i stretch för t.ex vattenflaska på vardera sida Topplock: Löstagbart, ett utvändigt fack med nyckelhållare Utvändiga öglor och fästen: Många Vädertålighet: Regn studsar och rinner av tyget. Svag punkt för fuktintrång är sömmar

Osprey Aether 70 har i många år varit en av amerikanernas favoritryggsäckar. Vandrar du i nationalparkerna Yellowstone eller Yosemite kommer du att se Osprey på många ryggar.

Aether 70 är full med smarta och praktiska detaljer: gummerade fästen för vandrings- eller skidstavar, individanpassat formgjutet höftbälte och ett löstagbart topplock som går att använda som midjeväska.

Bärsystemet ger bra komfort och stadga med en tunn flexibel utvändig aluminiumram i kombination med en ryggplatta. I varmare klimat är ryggsäcken en fröjd att bära då ryggplattan och axelremmarna har ventilering som är väl tilltagen.

Bra för backpackers

Komprimeringsband finns på sidorna, över frontöppningen och innanför snölåset, det förenklar att hålla packningen på plats. Huvudfacket är lättåtkomligt genom en J-formad frontlucka.

Dragkedjorna är skyddade med både tyglock och en tight dragkedja som klarar en regnskur bra trots att de inte är vattentäta. Lättgreppade öglor med gummiförstärkning gör dragkedjorna lättöppnade även med vantar på.

Aether är en mycket prisvärd och mångsidig friluftssäck som passar lika bra på Kungsleden som i Thailand, en riktigt bra backpackryggsäck.

Utmärkt ventilering för varmare klimat, många smarta detaljer, bra komprimering
Stretchfickan blir genomblöt vid regn, på med regnskyddet snabbt!
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Fjällräven Kajka

Vikt: 3,23 kg (3,38 kg inklusive regnskydd) för testad storlek Fjällräven Kajka 65 Fack: Ett stort fack som kan delas av till två med dragkedja, toppmatning samt front- och bottenlucka Invändigt: Ficka för vätskesystem Utvändigt: Ett sidofack på vardera sida, meshfickor för vattenflaska på vardera sida med öppningar både uppifrån (dragsko) och från sidan (tryckknapp), meshfack på vardera sida av höftbältet Topplock: Löstagbart, ett invändigt och två utvändiga fack, varav regnskydd i ett, bälte för midjeväskefunktion Utvändiga öglor och fästen: Ett fåtal i botten, fästen på axelremmarna för att fästa topplocket som bröstväska, resårband på topplocket Vädertålighet: Regn rinner av tyget. Svaga punkter för fuktintrång är dragkedja och sömmar

Fjällräven från Örnsköldsvik ligger bakom flera innovationer som idag är norm i outdoorbranschen, bland annat bärramen som revolutionerade livet på fjället 1960.

Kajka, premiummodellen, har stilren och funktionell design. Tyget består av klassiskt impregnerat Vinylon F, samma material som Kånken. Den impregnerade ytan får snabbt en luttrad och bevandrad finish.

Inget är lämnats åt slumpen och flera detaljer har lättvarierade användningsområden. Till exempel kan topplocket användas som midjeväska/bröstväska, och bottenfacket avdelas med mesh för förvaring av blöt packning.

Mycket goda justeringsmöjligheter

Kajka har bäst justeringsmöjligheter av alla ryggsäckarna i testet, och det är bra då egenvikten är hela 3,2 kilo. Bärsystemet kan justeras i både längd och bredd och blir som limmad på ryggen. Alla ytor med kroppskontakt är lätt ventilerade och höftbältet har öppningar för bättre komfort.

Frontlucka kombinerat med ljust foder gör det oerhört enkelt att hitta i sin packning. De långa expanderbara sidofacken är mycket rymliga och lättåtkomliga även med regnskydd på.

Kajka är en utmärkt fjällvandringsryggsäck men robustheten kostar i både vikt och pengar.

Många justeringsmöjligheter, robust, lättåtkomliga fickor även med regnskydd, klimatkompenserad
Relativt tung, dragkedjan saknar skyddslock
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Bergans Glittertind 70

Vikt: 2,32 kg (2,44 kg inklusive regnskydd) Invändigt fack: Stort fack med avdelare mot nedre luckan. En stor ficka för vätskesystem, ett stort meshfack i frontens lock Utvändigt fack: sidofickor i stretch för t.ex vattenflaska på vardera sida med öppning både uppifrån och från sidan, en stor ficka på fronten Topplock: löstagbart: ett invändigt och ett utvändigt fack, nyckelhållare Utvändiga öglor och fästen: Några på topplocket och höftbältet för pulka. Öglor för att fästa stavar/ishacka. Vädertålighet: Regn studsar och rullar av tyget. Svaga punkter är sömmar Justeringsmöjligheter: Få, du köper den i olika storlekar beroende på din längd. Rygglängd Small passar om du är 150-175 cm lång, Medium om du är 165-180 cm lång samt Large om du är 175-200 cm lång

Bergans har länge varit de stora äventyrarnas favoritmärke. Både Roald Admundsen och Edmund Hillary använde utrustning från Bergans på sina respektive expeditioner till Sydpolen och Mount Everest.

Ryggsäcken Bergans Glittertind har ett innovativt bärsystem som kallas SPINE. Den bärande stålramen är roterad två gånger på mitten och delar på så vis in ryggpanelen i tre segment. Dessa rör sig helt oberoende av varandra vilket ger bärramen god flexibilitet och rörelsefrihet utan att förlora stadgan. Även höftbältet har bra stabilitet, i klass med Lundhags och Osprey.

En kompakt men ändå rymlig modell

Glittertind lämpar sig för både vandring och skidåkning då modellen är smal och nätt men ändå rymlig. Axelbanden är dock något tunna för att bära riktigt, riktigt tungt.

Ryggsäcken är anpassad för snötäckta fjäll, exempelvis finns det höftbälte för pulka och öglor för att fästa stavar/ishacka. Kompressionsremmarna gör det möjligt att fördela vikten bra även om säcken inte är fullpackad. Den stora frontöppningen och ljusa inredningen gör innehållet lättöverskådligt. Priset är förvånansvärt lågt vilket gör Glittertind till ett bra budgetval.

Bra höftbälte och rörelsefrihet, anpassad för skidsport och vandring
Dragkedjan är inte helt lätt att greppa med handskar, tunt lyfthandtag
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Haglöfs OXO

Vikt: 2,59 kg (2,72 inklusive regnskydd) för testad storlek Haglöfs OXO 70 Fack: Ett stort fack som kan separeras till två, separata öppningar, toppmatning samt front- och bottenlucka Invändigt: Inga invändiga fack eller fickor Utvändigt: Rymliga fack på vardera sida, vinklade stretchfickor för vattenflaskor med riktningsöglor på båda sidor, raka sidofickor under stretchfickorna Topplock: Löstagbart, ett invändigt fack, ett utvändigt fack med nyckelhållare Utvändiga öglor och fästen: Många Vädertålighet: Regnet studsar och rullar av tyget. Svaga punkter för fuktintrång är dragkedja och sömmar Vattenresistens: Vattenpelare >1500 mm PFOA-fri impregnering

Haglöfs har sedan 1914 tillverkat ryggsäckar som blivit ett givet inslag i den svenska fjällvärlden.

OXO kan enkelt justeras till olika rygglängder. Säcken stabiliseras av en ryggplatta samt en insydd aluminiumram. Bärsystemet är rejält med tjock vaddering och breda axelremmar som ger bra avlastning och komfort. Det övre facket är tillgängligt genom en stor frontlucka som gör packningen mycket lättåtkomlig.

Dragskon i toppöppningens snölås är riktigt bra med en ögla på motsatta sidan som gör det mycket lättöppnat, även med vantar på händerna. Bottenfacket har invändigt komprimeringsband vilket avlastar dragkedjan på ett bra sätt. Var noga när du packar riktigt tungt, annars kan ryggsäcken hänga något i botten.

Elastisk ficka för skaljacka

Sidofacken är mycket rymliga och har egna kompressionsremmar för att tighta till dem då de inte är fyllda. Utanpå frontöppningen finns en elastisk ficka som rymmer en skaljacka, även om ryggsäcken är fullpackad.

Haglöfs för med OXO vidare sin tradition med bra och prisvärda vandringsryggsäckar.

Bra vaddering, avlastning och komfort, bra kompressionsmöjligheter
Inga invändiga fack eller fickor, snörstoppen vid bottenluckan lossnar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Haglöfs Matrix

Vikt: 1,68 kg för testad storlek Haglöfs Matrix 70 Fack: Ett stort fack som kan separeras till två, separata öppningar, toppmatning samt bottenlucka Invändigt: Ficka för vätskesystem med upphängning Utvändigt: Raka sidofickor för t.ex. vattenflaska på vardera sida Topplock: Löstagbart, ett invändigt och ett utvändigt fack Utvändiga öglor och fästen: Många Vädertålighet: Regn studsar och rullar av tyget. Svag punkt för fuktintrång är sömmar Vattenresistens: Vattenpelare >1200/1500 mm. PFOA-fri impregnering

I Matrix har Haglöfs skapat en riktigt lätt och trendig trekkingryggsäck. Det innebär ett fokus på enkelhet.

Matrix har en invändig ram av aluminium och är toppackad, vi saknar dock den smidiga frontöppningen som hos Haglöfs OXO.

Bärsystemet har bra axelremmar, med fästen för vätskeslang, men något tunt, mjukt höftbälte. Övre delen av säcken lämnar bra utrymme för huvudet tyckte en av våra kortare testare.

Bottenfackets öppning går horisontellt över säcken och med en fullpackad säck är det svårt att komma åt innehållet. Vi hade hellre sett en traditionell U-formad öppning. Kompressionsremmarna utanpå säcken har kardborrefästen i ändarna för att undvika dinglande tampar, smart. Frontpanelen har elastiska band för enkel fästning av packning på utsidan.

Väska som tål regn

Inget regnskydd medföljer men tyget är mycket vattenavvisande, dock är sömmarna som alltid en svag punkt för fuktintrång.

Detta är en lätt säck till ett mycket bra pris, men saknar några av de finesser som dyrare och tyngre säckar har.

Mycket lätt och billig, smarta fästen för kompressionsremmarna
Svåråtkomligt undre fack, ingen frontöppning, regnskydd medföljer ej
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Fjällräven Abisko

Vikt: 2,44 kg (2,53 kg inklusive regnskydd) för testad storlek Fjällräven Abisko 70 Fack: Ett stort fack, toppmatning samt frontlucka Invändigt: Säkerhetsfack, ficka för vätskesystem Utvändigt: Sidofickor i stretch för t.ex vattenflaska på vardera sida, ett stort fack på fronten, ett fack i stretch på höger sida av höftbältet Topplock: Löstagbart, ett invändigt (mesh) och ett utvändigt fack Utvändiga öglor och fästen: Många (primärt för de flyttbara kompressionsbanden), resårband på topplocket Vädertålighet: Regn studsar och rullar av tyget. Svaga punkter för fuktintrång är dragkedja och sömmar

Fjällräven Abisko är en lätt och avskalad ryggsäck, tillverkad i delvis återvunnen nylon. Bärsystemet är tunnare än på systersäcken Kajka men klarar ändå en hyfsat tung packning.

En platta tillsammans med två aluminiumskenor avlastar vikten mot höfterna. Till skillnad från de övriga ryggsäckarna i testet saknar Abisko ett separat nedre fack, istället går frontluckan ända ner till botten. I och med att Abisko även saknar sidofack kan den organisatoriskt lagde känna sig utmanad. Vi tycker ändå att Abisko är lättpackad och i kombination med den ljusa inredningen blir innehållet även lättöverskådligt.

Bra men kostar därefter

Den oömma formgjutna bottenplattan saknar sömmar och ger därmed utmärkt slit- och fuktbeständighet. Bottenplattan stadgar även upp ryggsäcken så att den fullastad kan ställas på högkant, om den har tyngdpunkten på rätt ställe.

Kompressionsbanden har smarta kardborrar på remändarna och är praktiskt flyttbara, vilket gör att du kan justera var kompression behöver ske eller använda dem för att spänna fast extern packning.

Abisko är en bra ryggsäck, men har ett ganska högt pris.

Slit- och fuktbeständig bottenplatta, flyttbara kompressionsremmar
Lite väl högt pris, ganska få fack
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Så gjorde vi testet

Våra testare har lång erfarenhet av fjällvandring och backpacking, såväl i Svenska fjällen, Alperna som Klippiga Bergen i USA och olika länder i Asien. Ryggsäckarna har testats på turer ute i vildmark, under flygresor och i citymiljö. Packningen har innehållit tält, sovsäck, liggunderlag, stormkök och annan packning med en vikt upp till 25 kg.

Ryggsäckarna har bedömts utifrån ett stort antal faktorer med betoning på funktion, design och kvalitet. I slutbetyget vägs också priset in. Vi har endast testat kvalitetsryggsäckar. Genom hela testet har vi konsekvent använt ordet ”fack” för packutrymmen som stängs med dragkedja och ”ficka” för utrymmen som ej går att stänga eller stängs med knappar.


Fler tester för hikingturen

Pannlampa

Löparskor

Termos

Tester för resan med barn

Resevagn

Resesäng

Bärsjal

Skötväska

Solkräm för barn

Tre saker att tänka på innan du köper vandringsryggsäck

En välkonstruerad vandringsryggsäck är din bästa vän på resan. Den frigör dina händer, skyddar alla dina prylar och ger en behaglig tur även om du har med dig mycket packning.
Men för att vandringsryggsäcken ska vara bekväm och praktisk gäller det att du väljer en modell som passar dina behov. Vi listar tipsen du behöver för att finna en lämplig ryggsäck.

1. Ergonomi

Oavsett om du bara ska ut på en dagstur eller om du tänkt befinna dig i naturen flera dygn i sträck är det viktigt att ryggsäcken inte ger dig fysiska men. Det finns exempelvis vandringsryggsäckar som har för små marginaler i justeringsmöjligheterna, vilket gör att det inte går att förstora eller dra åt remmarna så att de passar perfekt till just din kroppsform. Detta påverkar ergonomin negativt och kan leda till att du får ont i axlarna, får huvudvärk eller svårt att röra dig fritt i terrängen.

  • Ryggsäcken ska sitta stabilt när du rör dig - så även i snårig mark. Har den bröstrem ger denna extra stadga. Likväl är det bra om det finns möjlighet att göra ryggsäcken mer kompakt när du bär med dig en mindre mängd packning, så att den inte tar upp onödig plats.
  • Den ska ge ordentlig luftgenomströmning för ryggen så att du inte blir svettig under dina strapatser.
  • Konstruktionen ska avlasta axlarna. Vanligen underlättar man för axlarna genom att addera ett brett och bekvämt justerbart höftbälte. Vidare ska axelbanden ha stoppning nog för att inte skära in eller skava.
  • Det bör finnas inställningsmöjligheter så att du kan anpassa rygg och remmar på ryggsäcken efter din längd och kroppsform.

2. Utformning

Hur vandringsryggsäcken är utformad är avgörande för hur väl den presterar i det sammanhang du tänkt använda den. Det handlar om faktorer såsom hur du öppnar och stänger topplocket, vilka material den är gjord av, samt vilka uppdelningsmöjligheter den har.

Modell och material

Ryggsäckar kan antingen vara unisex, eller vara speciellt framtagen som dam eller herr. Det framgår i specifikationen för ryggsäcken. Det som skiljer dessa åt är att dammodellens bärsystem är speciellt anpassat för att en person med byst ska bära den, samt så har den ofta lite kortare rygglängd.

Materialvalet på textilierna är viktiga för hur slitstark den är över tid.

Vilken typ av stängning den har på fickorna är också viktigt. Öppningen på ryggsäcken kan exempelvis bestå av rullstängning eller ett topplock som du flippar över. Topplocket har ofta en mobilficka, och är bra för den som ofta packar fullt. Rullstängning är däremot bra för den som vill kunna komprimera ryggsäcken och som inte alltid har den fullpackad.
Om ryggsäcken har dragkedja längs hela längden kan du öppna den och komma åt packning utan att först ta ur allt som ligger ovanför.

Låt säga att den har en dragkedja av dålig kvalitet och denna går sönder när du är ute och vandrar, då kommer det att bli svårt att fortsätta turen. Har du öppna fickor kan det regna in i dessa, eller så kan du tappa ur saker. Men ibland kan det vara bra med en öppen ficka, exempelvis för vattenflaskan. Har den ett fack på insidan kan du dela upp packningen i två olika delar för att snabbt komma åt vissa saker.

Du får med andra ord analysera konstruktionen och fundera igenom dina behov.

Storlek

Storleken på ryggsäckar mäts i liter. För en dagstur räcker det med en ryggsäck som är mellan 20-40 liter beroende på om du ska ha med dig mat och utrustning, men ska du ge dig ut i flera dygn bör du röra dig upp mot 60 liter och större.

Det är förstås viktigt att du får plats med allt du tänkt ta med dig, samtidigt som du inte vill köpa en för stor ryggsäck och därmed bära runt på onödig tyngd. Är du oftare ute på dagsturer är det kanske mer rimligt att köpa en lite mindre ryggsäck och sedan komplettera med en större modell den dagen det är dags att ge sig ut på backpackingäventyr.

Möjlighet att hänga på utrustning

Fickor, fack och snoddar påverkar möjligheten att få med dig packning. Snoddar och karbiner på utsidan ger exempelvis möjlighet att hänga på vädertålig utrustning såsom muggar och annat.

Vidare är det bra om ryggsäcken rymmer sovsäcken. Vissa har ett särskilt fack för denna.

3. Vädertålighet

Slutligen är det viktigt att fundera igenom hur vädertålig ryggsäcken behöver vara. Är den bara tänkt för en dagstur spelar det kanske mindre roll, men ska du ge dig ut i flera dagar måste det kunna regna på den och du måste kunna ställa ner den även om det är fuktigt på marken och inte vara nödgad att hänga upp den i ett träd eller likvärdigt.

Det finns ryggsäckar som är regntåliga i sitt standardutförande, sedan finns det ryggsäckar med inbyggt regnskydd som du kan dra över och i vissa fall måste du köpa till ett separat regnskydd.


Bra att veta om ryggsäck

En ryggsäck ska passa ändamålet och din kroppstyp. Ett stabilt bärsystem med många justeringsmöjligheter ger bättre möjligheter att anpassa ryggsäcken efter din rygg.

Du bör prova ryggsäcken du är intresserad av, men det duger inte att strosa runt bland hyllorna i butiken. Bäst är att testa ryggsäcken hemma med packning under några kvällspromenader, både på vägar och kuperade stigar. Några nätbutiker har fria byten vilket gör det enkelt att prova flera olika ryggsäckar utan extra kostnad. Lägg inte alltför stor betydelse på ryggsäckens egenvikt, det är av större relevans att ryggsäcken har ett bra bärsystem som avlastar vikten på din packning. 

Vissa ryggsäckar har storleksangivelser för olika rygglängd medan andra har ett brett justeringsspann som passar olika storlekar. Inställningarna för rygglängd kan ske med remmar eller kardborrar. Efter en lång tids användning kan kardborren förlora delar av sin funktion genom slitage. Därför är remmar mer hållbart och tillförlitligt även om det är något besvärligare att justera. Många av modellerna finns även som dammodell. Dessa har främst anpassade höftbälten samt axelremmar som ger bättre plats för byst. De är ofta även något smalare och kortare rygglängd. Läs mer om hur du ställer in din ryggsäck och fler tips längst ner på sidan.

Om ryggsäckarnas funktionalitet

Alla ryggsäckarna är tillverkande av vattenavvisande material (dock ej vattentätt), med undantag för detaljer i mesh- och stretchmaterial. Läckage vid regn sker främst vid dragkedjor och sömmar, ju färre desto mer vattenbeständig är ryggsäcken.

Löstagbart topplock gör det möjligt att packa högt och fortfarande få god kompression och väderskydd. Många säckar har öglor och fästen utvändigt för att fästa extern packning såsom till exempel liggunderlag. När du packar utanpå är det dock extra viktigt att tänka på att tyngdpunkten inte bör flyttas för långt ifrån kroppen. Tillhörande regnskydd är i regel inte heller dimensionerade för att även rymma extern packning.

Så ställer du in din ryggsäck

Höftbältet ska sitta stadigt mitt över höftbenet då det främst är de stora musklerna i benen ska bära ryggsäckens vikt. Remmar mellan höftbälte och ryggsäckens botten stabiliserar höftbältet och säkrar att ryggsäcken ligger stadigt och nära kroppen.

Rygglängden ställs in så att axelremmarna har kroppskontakt hela vägen från fästet i ryggsäcken. Axelbandets fäste ska börja åtminstone 5 cm nedanför sjunde kotan eller toppen av axlarna. Det får inte finnas glipor mellan band och kropp. Axelremmarna ska inte bära någon större vikt utan ligga över axeln för att balansera och hålla tyngdpunkten så nära ryggen som möjligt. 

Lutningen på säcken justeras med remmar mellan axelbandet och ryggsäckens topp. För att få optimal viktbalansering bör vinkeln på remmarna vara mellan 45-60 grader. Om denna justering skapar glipor mellan kropp och axelrem behöver de spännas ytterligare. Ryggsäckens lutning och balans är avgörande för hur bekvämt du kan bära tung packning.

Bröstbandet bör sitta ca 5 cm nedanför nyckelbenen, och ska hålla axelremmarna från armhålan så att armarna kan röra sig friare.

Vanliga frågor om ryggsäckar

Vilken ryggsäck är bäst?

I vårt test av vandringsryggsäckar har vi utsett Lundhags V12 till bäst i test. På denna ryggsäck är rygglängden enkel att justera och högtbältet ger ett mycket bra stöd. Alla delar in bärsystemet kan bytas ut och repareras, vilket gör Lundhags V12 till en väldigt hållbar resepartner. 

Hur stor ryggsäck behöver man inför en vandring?

För en vandring brukar man rekommendera en ryggsäck med en volym på 60 liter. Men det breor självklart på hur lång vandring du ska ut på. Ska man ut på en riktigt lång vandring, där man behöver packa med mycket utrustning, finns det ryggsäckar som rymmer upp till 120 liter. Men tänk på att ju större ryggsäck, desto tynger kommer det att bli. Det är viktigt att välja en ryggsäck som passar ens fysik.

Hur packar man en ryggsäck?

Grundprincipen är att packa de saker du kommer behöva under dagen, högst upp. Saker du behöver först när det är dags att slå sig till ro för kvällen, kan du packa längre ned. Men se till att du har torra strumpor, mat och andra förnödenheter tillgängligt högst upp. På så sätt slipper du packa upp och packa om din väska flera gånger per dag.

Hur ska ryggsäcken sitta?

Axelremmarna ska dras åt så att din ryggsäck sitter tätt intill ryggen. När den sitter nära, då kan du justera rygglängden. Höftbältet ska sitta på – det är på höfterna som den mesta av vikten ska sitta. Se till att ställa in din ryggsäck innan du ger dig iväg – provpacka och provbär, så vet du redan innan ditt äventyr hur det kommer kännas när den sitter rätt.

Vilken ryggsäck ska man välja?

Det finns flera olika saker att tänka på. Vad ska du använda ryggsäcken till? Är det för att tackla Kebnekaise, är det Sörmlandsleden du ska vandra på, eller är tanken att du ska använda den på en tågluff? Välj en ryggsäck som inte är för stor för din fysik – det är viktigt att du kommer orka bära den.