TEST: Bästa badbalja (2024) - 8 expertbetyg

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat April 2024

Är det baddags för bebisen? Vi har testat badbaljor från märken som Stokke, Twistshake och Babblarna. För att en badbalja ska kunna utses till bäst i test måste den fungera bra för barn av olika åldrar, vara enkel att tömma ur och smidig att förvara mellan badstunderna.

Testvinnare - Badbalja

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av badbaljor har vi låtit vanliga familjer med barn mellan 0 och 5 år få testa baljorna i sina egna hem. Vår redaktör, en expert inom- barn och babyprodukter, har därefter sammanställs testfamiljernas omdömen och skrivit ihop recensioner baserat på dem. De testade badbaljorna är bedömda utifrån följande kriterier:

Funktionalitet: Hur rymlig är badbaljan? Kan den tömmas ur på ett smidigt sätt? Finns några andra praktiska funktioner hos baljan?

Användning: Har badbaljan antiglid i botten så barnet sitter stabilt? Finns tillbehör för nyfödd att köpa till? Hur lång användningstid har badbaljan?

Förvaring: Går badbaljan att fälla ihop? Hur smidig är den att förvara i badrummet?

Testkriterierna har därefter vägts samman med produkternas pris. Därefter har vi sållat fram vilka badbaljor som blir testvinnare, med en balja vald till bäst i test.

0 5 4 1

1. Beemoo CARE Assist Hopfällbar Badbalja BÄST I TEST BADBALJA

Praktiskt hopfällbar badbalja med stilren design och fäste för duschmunstycket

Material: Uppgift saknas Mått: 78 x 49 x 20 cm Volym: Uppgift saknas Hopfällbar: Ja, mäter 78 x 49 x 10 cm ihopfälld Propp för tömning: Ja

Beemoo CARE Assist är en hopfällbar badbalja som väl lever upp till alla de grundläggande kraven på hur en bra badbalja ska vara. Det finns även en del tillbehör att köpa till, såsom en badkudde som ger ett mjukt badstöd för den lilla bebisen, samt en matchande sköljkanna att använda vid hårtvätt exempelvis.

CARE Assist har en propp i botten, som är enkel att ta ur och sätta i. Proppen sitter fast i badbaljan, så det finns ingen risk att den försvinner mellan användningarna. Badbaljan töms ur relativt väl. Den sista centimetern vatten behöver man vända på baljan för att få ur. I badbaljans botten, främst i fotändan, finns ett antiglid-mönster applicerat.

Hopfällbar badbalja med fäste för duschmunstycket

Badbaljan står stabilt på marken, särskilt när den är fylld med vatten. Storleken upplevs som precis lagom. Beemoo CARE Assist är varken för stor för den nyfödda bebisen, men den är inte heller så trångt att det är svårt som förälder att komma åt ordentligt. Baljan är utrustad med en smart hållare, där man kan haka fast duschmunstycket antingen vid påfyllning av baljan, eller för att duscha barnet.

När badet är avklarat kan man lätt fälla ihop Beemoo CARE Assist. Botten trycks då in och stödbenen fälls ihop. Att badbaljan blir platt gör den enklare att förvara. Har man den stående i vinkel när den förvaras kan det dock hända att benen glider ut igen. Det hade varit önskvärt om de låste sig även i hopfällt läge. I övrigt fungerar Beemoo CARE Assist mycket väl som badbalja för barnets första år.

Beemoo CARE Assist Hopfällbar Badbalja

Enkel att fälla ihop, stilren design, praktiskt fäste för duschmunstycke
Töms inte fullständigt, lite ranglig i hopfällt läge
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

2. Twistshake Badbalja BÄSTA PREMIUMVAL

Modern och funktionell badbalja som kan fällas ihop och har smarta tillbehör

Material: PP-plast och TPE-gummi Mått: 79,5 x 47,5 x 22 cm Volym: 30 liter Hopfällbar: Ja, mäter 79,5 x 47,5 x 10 cm ihopfälld Propp för tömning: Ja

Twistshake Babalja har både gott om smarta funktioner men är också en i grunden bra, precis lagom stor balja att bada även en mycket liten bebis i. Konstruktionen känns gedigen. Badbaljans ben låser sig i uppfällt läge och gör att baljan står stadigt på golvet. När badet är över är baljan lätt att tömma ur. Proppen, som sitter fast i baljan, är lika lätt att dra ur som att sätta fast. Vid tömning försvinner så gott som allt vatten ur baljan.

Twistshake Badbalja har en stilren, på gränsen till tråkig, design. Fördelen med det är att den smälter väl in i ett modernt badrum. Att den kan fällas ihop bidrar förstås ytterligare till badbaljan effektivt kan trollas bort. Ihopfälld blir baljan endast 10 cm hög, och går då att förvara även i trånga utrymmen. Både upp- och nedfällning går snabbt, även om baljans ben ibland är lite tröga när de ska vikas in.

Modern badbalja med alla önskvärda funktioner

Den nyblivna, mer ovana, föräldern blir snabbt förtjust i Twistshakes badkudde, som underlättar rejält när man ska bada sin bebis och hjälper till med att ge ett bra stöd. Kudden spänns fast och hängs efter avslutad badstund upp på tork. Det finns även badstativ att köpa till, om man vill få upp badbaljan på mer bekväm arbetshöjd.

Badbaljan blir snabbt uppskattad både för sin användarvänlighet och för sina smarta funktioner och tillbehör. Kvaliteten upplevs som god, inga sprickor eller andra tecken på slitage kan synas efter en tids användning. Visst finns det billigare baljor som också gör jobbet. Men söker man en moden badbalja att bada sin bebis i så har Twistshake Badbalja allt man kan önska sig.

Twistshake Badbalja

Stadig konstruktion, utmärkt tömning, smarta tillbehör, stilren
Något tröga lås på benstöden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Stokke Flexi Bath

Badbalja som både blir kompakt ihopfälld och är rymlig nog att användas i många år

Material: PP + TPE Mått: 66 x 35 x 24 cm Volym: 39 liter Hopfällbar: Ja, mäter 63 x 24 x 5 cm hopfälld Propp för tömning: Ja

Stokke Flexi Bath finns i två olika storlekar – den vanliga samt en XL-variant, som är 25% större. Även den normalstora Flexi Bath har en imponerande lång användningstid, och funkar väl som sittbadkar upp till minst 4–5 års ålder. Vill man använda Stokke Flexi Bath med en nyfödd bebis så finns ett badstöd, Newborn Support, att köpa till.

Badstödet fungerar som en sits som hakas fast på ena kortsidan, och hjälper till med att ge bebisen en mer sittande position. Med badstödet kan Flexi Bath upplevas som något smal, att det blir lite svårt att komma åt runt barnet. Flexi Bath har inte någon antiglid i botten, men upplevs ändå inte som särskilt hal. De gummerade ”sömmarna” ger bra friktion. Baljan får enligt instruktionsboken ej användas ihop med babyolja.

Lös propp som även fungerar som värmeindikator

Stokke Flexi Bath har en rejäl propp och ett stort hål för att tömma ur vattnet. Tömningen är effektiv, bara en liten skvätt vatten behöver hällas ut manuellt. Proppen fungerar även som värmeindikator, och ändrar färg i varmare vatten. Skillnaden är dock ganska subtil, och proppen ska oavsett inte användas som termometer. Att proppen är lös gör att det finns viss risk för att den kan tappas bort.

Att fälla ihop Flexi Bath är mycket lätt, och badbaljan blir så platt att den enkelt kan gömmas undan i badrummet. Spärren som håller ihop badbaljan lossnar lite för lätt om man lyfter upp baljan, men funkar annars felfritt. Runtom baljans utsida finns en tydlig markering för rekommenderad maxmängd vatten för barn upp till 10 månader. Baljans höga kanter gör att man därefter kan fylla på rejält med vatten. Söker man en rymlig badbalja som samtidigt blir maximalt kompakt ihopfälld så är Stokke Flexi Bath rätt val.

Stokke Flexi Bath

Väldigt kompakt ihopfälld, höga kanter, lång användningstid
Lös propp, haken som håller ihop baljan går lätt upp, något smal
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. OK Baby Onda Baby

Liten badbalja med utmärkt badstöd och välfungerande tömning av badvattnet

Material: 100% polypropen Mått: 62 x 41 x 24 cm Volym: 16 liter Hopfällbar: Nej Propp för tömning: Ja

OK Baby har ett brett utbud av badbaljor i sitt sortiment. Modellen kallad Onda Baby finns även som Eco Onda Baby, då tillverkad av ekologiska material. Badbaljan är särskilt utformad för barnets första år. Dess insida är formad som en tillbakalutad sits, med ett stopp placerat mellan barnets ben.

Å ena sidan innebär sitsen att användningstiden för Onda Baby är kortare än den hos vanliga badbaljor. När barnet vuxet ur stödet så går baljan inte längre att använda. Tillverkande anger en användningstid på upp till 12 månader, men så snart barnet kan sitta själv kan det hända att bebisen inte längre uppskattar det tillbakalutade läget i OK Baby Onda Baby.

Liten badbalja med riktigt bra sittstöd för bebisen

Å andra sidan får barnet en väldigt bra badposition i Onda Baby. Snarare än att hålla uppe barnet så räcker det att man håller ena handen på, så får man den andra handen ledig till att tvätta med. Konstruktionen känns väl genomtänkt för sitt syfte. Även proppen för att tömma ur badvattnet fungerar mycket väl. Det räcker med att baljan vinklas lätt för att allt ska rinna ur.

Den röda skruvproppen har en nyckel man fäster på kanten av baljans fotända. Den sitter fast bra där, men det känns ändå som en svaghet att den är separat och därmed skulle kunna tappas bort. Det går inte att fälla ihop Onda Baby. Badbaljan upplevs visserligen som ganska liten och kompakt, men tar en del plats att förvara. Har man utrymme för den så blir OK Baby Ond Baby en mycket uppskattad badbalja under bebisens första tid.

OK Baby Onda Baby

Perfekt för första året, utmärkt badstöd, bra tömning av badvatten, kompakta mått
Kortare användningstid, stor att förvara, propp med nyckel
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Bamse Hopfällbar Badbalja

Rymlig badbalja med Bamse-motiv, som snabbt kan fällas ihop för smidig förvaring

Material: Uppgift saknas Mått: 84 x 49 x 23 cm Volym: 44 liter Hopfällbar: Ja, mäter 85 x 49 x 6 cm hopfälld Propp för tömning: Ja

Bamse Hopfällbar Badbalja är en praktisk och lättanvänd badbalja som funkar från nyfödd och flera år framöver. Badmåttet för baljan är generöst tilltaget, med en längd på hela 85 cm. Så även om de rekommenderade åldern är 0–12 månader så upplevs baljan rymlig nog att även äldre barn än så får plats.

Badbaljan kommer inte med några tillbehör, såsom badstöd eller badkudde. Låter man bebisen vila på armen kan Bamse Badbalja fungera från nyfödd ändå. När bebisen blivit lite större och kan sitta själv så upplevs tyvärr botten av badbaljan som alldeles för hal. Många baljor har någon typ av antiglid-material i botten men det saknas på denna modell.

Enkelt hopfällbar badbalja med färgglatt Bamse-motiv i botten

I baljans huvudända finns ett bärhandtag och två nedsänkningar, där man kan ställa duschtvål eller annat som man vill ha nära till hands under badstunden. Baljan har en gummipropp som är lätt att båda dra ur och sätta fast. Proppen är fäst i baljan och kan därmed inte råka slarvas bort. I botten finns ett Bamse-motiv som snabbt blir uppskattat av barnet, som något att titta på och prata om under badet.

Bamse Hopfällbar Badbalja blir imponerande tunn när den fälls ihop. Benen är enkla att vinkla ut och in, och baljans botten är också lätt att pressa ihop. Att badbaljan bara är 6 cm bred ihopfälld gör den mycket enkelt att förvara mellan baden. Det enda som drar ned helhetsintrycket är att baljan är hal i botten, i övriga avseenden fungerar Bamse Hopfällbara Balja alldeles utmärkt.

Bamse Hopfällbar Badbalja

Lätt att förvara, smidig att fälla ut och ihop, motiv i botten som uppskattas av barnet
Saknar antiglid, något svårtömd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Babblarna Hopfällbar Badbalja

Hopfällbar badbalja som är smidig att förvara och har Babblarna-figurerna i botten

Material: Uppgift saknas Mått: 84 x 49 x 23 cm Volym: 44 liter Hopfällbar: Ja, 85 x 49 x 6 cm hopfälld Propp för tömning: Ja

Babblarna Hopfällbar Badbalja är en stor balja som snabbt kan göras helt platt för en smidigare förvaring. Baljan har en hårdare plastkant och sidor av mjukare material, vilket gör att baljan lätt kan pressas ihop när man inte ska använda den. Endast 6 cm bred kan baljan därefter lätt förvaras i badrummet, utan att vara i vägen.

Baljan har två stödben som är enkla att fälla ut och in. Stödbenen känns lite veka, men stående på golvet och fylld med vatten så känns Babblarna Badbalja mycket stadig och stabil. I baljans enda kortända finns ett praktiskt bärhandtag, samt två fack att ställa tvål och schampo i.

Rolig design med Babblarna-figurerna tryckta i badbaljans botten

I botten av badbaljan finns en propp som också den känns lite tunn och vek, men som gör sitt jobb. Proppen sitter fast i botten, och finns alltid nära till hands när den behövs. Hålet i baljans botten är ganska litet, vilket gör att tömning tar lite längre tid. En relativt stor mängd vatten blir dessutom kvar. I slutändan måste man ändå välta baljan för att lyckas tömma den helt.

Den stora fördelen med Babblarna Badbalja är dels dess rymlighet, den funkar under hela barnets första år och ett tag till därefter. Designen, med alla Babblarna-figurerna tryckta i botten, är också mycket uppskattad av det badande barnet. Den främsta nackdelen är att baljan inte har någon antiglid i botten, vilket gör den hal att sitta i för barnet som kan sitta själv. Trots visst utrymme för förbättring så känns Babblarna Badbalja som ett givet val för alla barn som gillar Babblarna.

Babblarna Hopfällbar Badbalja

Rolig design, praktiskt bärhandtag, väldigt smal ihopfälld
Hal botten, långsam och ofullständig tömning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. OK Baby Onda Slim

Rymlig, hopfällbar badbalja med ögla för upphängning och sittstöd i baljans botten

Material: Polypropenplast Mått: 80 x 47 x 22 cm Volym: 22 liter Hopfällbar: Ja, mäter 80 x 47 x 9 cm ihopfälld Propp för tömning: Ja

OK Baby Onda Slim är en hopfällbar balja, utrustad med en puckel i botten som ska fungera som sittstöd. Badbaljan är ganska rymlig, hela 80 cm lång, och har kanter som inte är lika branta som annars ofta är fallet. Det gör att man kommer åt ordentligt när bebisen ska badas.

Stödet i mitten, en puckel mellan barnets ben, upplevs dock inte ge så mycket stöd till den lilla bebisen. Det är först efter några månader, eventuellt när barnet kan sitta upp mer på egen hand, som stödet blir hjälpsamt. Onda Slims rymlighet ger dock gott om utrymme för ett större barn att kunna sitta och plaska i badbaljan.

Hopfällbara balja som kräver lite kraft för att plattas till

Onda Slim har en okomplicerad design. Badbaljan kan fällas ihop genom att man trycker in dess botten, och därefter fäller in stödbenen. Det krävs dock en del kraft för att få loss benen från sitt utfällda läge. Och själva baljan är även den lite trög att trycka ihop, men även att fälla ut igen. Så även om baljan går att få kompakt för förvaring så krävs det lite krånglande för att få till det.

I botten av OK Baby Onda Slim finns en propp. Den sitter fast i baljan, och kan därmed inte tappas bort. Proppen känns rejäl och håller helt tätt. Tömning av badvattnet fungerar också mycket bra. Man behöver bara luta baljan lätt mot slutet för att de sista dropparna ska kunna rinna ut. Därefter kan baljan hängas på tork. För lite större bebisar, i hem med små badrum, kommer hopfällbara OK Baby Onda Slim fungera väl.

OK Baby Onda Slim

Tömmer badvattnet väl, ögla för upphängning, sittstöd i botten
Trög att fälla ut och ihop, funkar bäst för lite större bebisar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

8. OK Baby Onda

Stor badbalja med rejäl propp och två badlägen för nyfödd samt för större bebis

Material: PVC-fri hårdplast Mått: 95 x 54 x 28 cm Volym: Uppgift saknas Hopfällbar: Nej Propp för tömning: Ja

OK Baby Onda är en stor badbalja i hårdplast. Den kan inte fällas ihop, och den rymliga volymen kommer med både för- och nackdelar. Baljan är föredömligt enkel att tömma ur. En röd propp skruvas på plats, med en nyckel som övrig tid sitter fäst på ena kortsidan. Med proppen ur töms baljan effektivt på badvatten.

Badbaljan har två sittplatser. I ena kortändan finns ett mer tillbakalutat badstöd som passar utmärkt för de första sex månaderna. Med bebisen placerad där kan man hålla ena handen på barnet och tvätta med den andra. På vardera sida om barnets huvud finns små hyllor att ha tvål och babyolja på.

Stor badbalja med två olika badlägen för bebisen

I andra kortändan av OK Baby Onda finns en flat sittyta, för den större bebisen som kan sitta själv. Tyvärr finns inte antiglid i botten på badbaljan, vilket gör att barnet halkar runt under badet. Det ska också nämnas att när bebisen vuxit ur spädbarnsstödet så kommer den halvan av badbaljan därefter inte användas alls.

Gillar man spädbarnsdelen men tycker att badbaljan känns stor och otymplig (i synnerhet när badstödet är urvuxet), så finns en mindre variant kallad OK Baby Onda Baby. Den större varianten har visserligen längre användningstid, men kräver att man har gott om utrymme för att förvara baljan. Det vore önskvärt om den kunde göras mindre hal i botten. Men trots vissa brister så är OK Baby Onda en badbalja med flera bra funktioner.

OK Baby Onda

Rymlig, har sittplats både för liten bebis och större barn, rejäl propp
Saknar antiglid, tar upp mycket plats vid förvaring, begränsad användningstid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av badbaljor har vi låtit vanliga familjer med barn mellan 0 och 5 år få testa baljorna i sina egna hem. Vår redaktör, en expert inom- barn och babyprodukter, har därefter sammanställs testfamiljernas omdömen och skrivit ihop recensioner baserat på dem. De testade badbaljorna är bedömda utifrån följande kriterier:

Funktionalitet: Hur rymlig är badbaljan? Kan den tömmas ur på ett smidigt sätt? Finns några andra praktiska funktioner hos baljan?

Användning: Har badbaljan antiglid i botten så barnet sitter stabilt? Finns tillbehör för nyfödd att köpa till? Hur lång användningstid har badbaljan?

Förvaring: Går badbaljan att fälla ihop? Hur smidig är den att förvara i badrummet?

Testkriterierna har därefter vägts samman med produkternas pris. Därefter har vi sållat fram vilka badbaljor som blir testvinnare, med en balja vald till bäst i test.