Test: Bästa olivoljan från matbutiken 2021

Senast uppdaterat April 2021

Olivolja är en av de vanligaste oljorna vi använder i vår matlagning. Förutom att den fungerar bra vid stekning och för att göra såser eller dressingar, bidrar den också till att göra våra sallader saftiga och smakrika. I matbutiken möts vi av en hel djungel av olivoljor, det finns olika sorter, olika prisnivåer och många olika märken att välja bland. Vissa oljor lämpar sig bättre för stekning, medan andra passar bättre till salladen. Så, vilken är egentligen den bästa olivoljan? Vi bestämde oss för att testa!

Testvinnare - Olivolja

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Testerna har genomförts av vår testpanel som har valt ut 11 olika sorters olivoljor från några av de vanligaste matbutikerna, ICA, Hemköp och Coop. Samtliga olivoljor i testet är så kallade “extra virgin” (även kallat extra jungfruolivolja), vilket är det vanligaste att hitta i matbutiken. Extra virgin innebär att oljan är kallpressad och framställd helt utan tillsatser i mekaniska processer, där temperaturen aldrig överstiger 27 grader. Det gör att olivoljan får en djupare färg, men framför allt också att oljans smak och näringsinnehåll bevaras bättre.

Under testet har testpanelen dels blandat olivoljorna i sallader, men för att få fram oljans smak ordentligt har även en klassisk baguette doppats i oljan. Vid betygsättning av olivoljorna har dessa parametrar vägts in:

Doft: Hur doftar oljan? En viktig parameter som står för 25% av betyget.
Smak: Vad har oljan för smak? Det här är såklart det viktigaste, 45% av betyget.
Konsistens: Vilken konsistens har olivoljan? Detta står för 10% av betyget.
Förpackning: Vad är intrycket av förpackningen? Förtjänar den köksbänksplatsen? En inte avgörande men betydande del, 5% av betyget.
Pris: Hur prisvärd är olivoljan? En absolut betydande del, 15% av betyget.

0 5 5 1

1. GRAPPOLINI Florens Extra jungfruolivolja — BÄSTA OLIVOLJAN PREMIUMVAL

Pris: Ca 270 kr/l Ursprungsland: Italien Olivolja: Extra virgin/Extra jungfruolivolja

Doft
Det högre priset och den finare flaskan gjorde att förväntningarna på Grappolinis olivolja var höga. Efter att ha skruvat upp korken på flaskan och tagit en djup inandning möts luktreceptorerna av en mild men väldigt balanserad doft. Det finns en lockande blommighet som resulterar i en väldigt rund och behaglig doft. Det osar exklusivitet.

Smak
När Florens nuddar smaklökarna är det som att kroppen börjar sjunga. Olivoljan ger dig allt det du kan önska, och det finns en otrolig balans i det. Olivoljan är smakfull och innehåller både nötig smak av mandel, fruktighet och blommighet, och det finns även en fin och välbalanserad touch av peppar som lägger sig perfekt i munnen. Olivoljan känns väldigt mjuk och behaglig på tungan. Det här är en riktigt trevlig olivolja för att förhöja smakerna i till exempel salladen.

Konsistens
Olivoljan har en väldigt tjock konsistens som nästan kramar sidorna av skålen när man tiltar på den. Det gör sig väldigt bra i sallader eftersom det ger en härlig och krämig konsistens.

Förpackning
Grappolinis flaska känns väldigt lyxig! Olivoljan har sitt ursprung i Italien, och på flaskans baksida kan man läsa mer om att den faktiskt är producerad av olivoljemakaren Giuseppe Grappolini. Den personliga touchen är ett stort plus i kanten och ger en känsla av genuinitet och exklusivitet.

För dig som tycker att olivoljan hör hemma på köksbänken är det nästan ett måste med en snygg flaska. Olivoljan kommer i en mörk glasflaska i en relativt nätt storlek, och den har en snygg och stilren design. Den är dessutom behaglig att hälla ur och det kommer precis lagom mängd.

Pris
Med ett ungefärligt literpris på 270 kronor är Florens lite dyrare än många andra olivoljor, men den otroliga smaken gör det ändå värt det. Är du ute efter det lilla extra, ja då kan det kanske vara värt att betala några kronor mer.

Välbalanserad, djupa smaker, upplevs vara dyrare än vad den faktiskt är, fin flaska
Inte ekologisk, möjligtvis lite för dyr för att ha som stekolja
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 5 1

2. Saltå Kvarn Extra virgin EKO — BÄSTA EKOLOGISKA OLIVOLJAN

Pris: Ca 180 kr/l Ursprungsland: Italien Olivolja: Extra virgin/Extra jungfruolivolja

Doft
Saltå Kvarns olivolja har en exklusiv doft som bygger upp förväntningarna på smaken. Doften är intensiv och nötig med tydliga inslag av oliv, och det binds ihop till en väldigt rund doft som hintar om att smaken är välbalanserad.

Smak
Olivoljan har en tydlig smak av oliv (vilket man kanske borde kunna förvänta sig av alla olivoljor, men tyvärr är det ibland för mycket begärt). Något annat som särskiljer olivoljan från flertalet andra i testet är den angenäma smaken av peppar som kommer som en fin touch i slutet, utan att ta över. Förutom oliv och peppar får oljan även sällskap av tydliga inslag av mandel. Det är en väldigt välbalanserad olivolja med mycket kropp som Saltå Kvarn har lyckats producera.

Konsistens
Olivoljan har en någorlunda tjock konsistens, och lägger sig fint över salladen. Den lyckas kräma till salladsbladen utan att göra salladen för blaskig, vilket inte alltid är självklart.

Förpackning
I förhållande till de flesta oljorna i testet är Saltå Kvarns olivolja snäppet dyrare, vilket gör att man förväntar sig lite mer av förpackningen. Oljan kommer i en lite smalare och mörk glasflaska som har en väldigt stilren design. På etiketten framgår det att oljan är producerad i Italien. Det här är en snygg flaska som definitivt förtjänar en plats på köksbänken!

Pris
Med ett ungefärligt literpris på 180 kronor är olivoljan en av de dyrare i testet. Men du får helt enkelt betala lite mer för att få en högkvalitativ och ekologisk olivolja, som också är väldigt god. Om dessa aspekter är viktiga för dig, är denna olivolja ett självklart val.

Ekologisk, välbalanserad, smakar mycket oliv
Lite dyrare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

3. Monini Classico Extra virgin — BÄSTA ALLROUND-OLIVOLJAN

Pris: Ca 106 kr/l Ursprungsland: Europeiska Unionen Olivolja: Extra virgin/Extra jungfruolivolja

Doft
Monini har en intensiv och komplex doft av gräs och nötiga inslag, som känns lockande att få smaka på. Oljan är relativt billig, men doften gör att den upplevs vara dyrare än vad den faktiskt är.

Smak
Lika balanserad som doften känns, nästan lika balanserad är smaken på olivoljan. Oljans fruktiga smaker går fint ihop med smaken av peppar, som är precis lagom mycket. Det nyklippta gräset finns fortfarande närvarande, men bara som en trevlig hint. Det enda som finns att påpeka är att eftersmaken blir lite bitter om du är känslig mot det.

Konsistens
Den här olivoljans konsistens är något åt det tjockare hållet. Det gör att det är en bra allround-olja som fungerar minst lika bra att steka i, som att använda i sallader.

Förpackning
Det enda som avslöjar att det här är en lite billigare olivolja är faktiskt förpackningen. Det är en ganska klumpigt formad glasflaska i grönt, med mer grönt, och ännu mer grönt. Något med designen får det att kännas som en medicinflaska. Det är även lite svårt att veta vilket land olivoljan kommer ifrån, om du inte kan italienska. Det är först på flaskans baksida i liten text som du kan läsa att den är från Europeiska Unionen, vilket innebär att det här är en blandning av flera oljor från olika medlemsländer.

Pris
Monini är en av de mest prisvärda olivoljorna i vårt test. Ett ungefärligt pris på 106 kronor per liter, och du får en välbalanserad och god olivolja som smakar betydligt dyrare än vad den är. Det enda som ger en hint om det billigare priset är förpackningen.

Upplevs mer exklusiv än vad den är, välbalanserad, fin pepprighet, prisvärd för matlagning
Något besk eftersmak, förpackning som lämnar mer att önska, inte ekologisk
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Fontana Olivolja Extra virgin — BÄSTA BILLIGA OLIVOLJAN

Pris: Ca 90 kr/l Ursprungsland: Spanien Olivolja: Extra virgin/Extra jungfruolivolja

Doft
Fontanas olivolja har en relativ mild och försiktig doft, men som ändå innehåller härliga fruktiga inslag. Doften ger ett välbalanserat intryck som sätter förväntningar på hur oljan ska smaka.

Smak
Fontana skriver själva på flaskan “Vår klassiska allroundolja”, och smaken förklarar varför. Det är en väldigt mild olja med fruktiga inslag, och en subtil pepprighet. Därmed resulterar det i en olja som passar extra bra för matlagning. Dock bidrar oljan med en behaglig krämighet, så för dig som inte har alltför höga krav på hur din olivolja smakar är Fontana ett bra alternativ även till salladsdressingen.

Konsistens
När det gäller konsistensen på olivoljan finns det inte mycket att anmärka på. Den är inte för rinnig, men inte heller särskilt tjock. Därför fungerar den till både salladen och stekpannan.

Förpackning
Olivoljan har sitt ursprung i Spanien och kommer i en klassisk glasflaska som ser ut som många andra olivoljor i matbutiken. Den är väldigt basic och känns inte särskilt exklusiv, men om man ser till priset så är det nog inte heller vad man förväntar sig.

Pris
Om du är ute efter en stekolja men som även fungerar helt okej för salladen, ja då är Fontana ett bra och prisvärt alternativ med ett ungefärligt pris på 90 kr/l.

Prisvärd, doftar gott, bra stekolja
Snudd på intetsägande smak, ganska tråkig förpackning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

5. ICA Basic

Pris: Ca 49 kr/l Ursprungsland: Spanien Olivolja: Extra virgin/Extra jungfruolivolja

Doft
Lukten (här förtjänar inte ordet “doft” att användas) på den här olivoljan från ICA är ingen trevlig upplevelse. Det finns inte tillstymmelse av oliv i doften, utan det luktar mer som ett misslyckat artificiellt försök till det.

Smak
Olivoljans lukt satte inga direkta förväntningar på oljan, men smaken är faktiskt en positiv överraskning. Oljan är väldigt mild utan några direkt framträdande smaker, men det finns ett svagt inslag av gräs som fungerar ganska bra i munnen. Den hör definitivt hemma i stekning och varm matlagning som ett prisvärt och bra alternativ.

Konsistens
Olivoljans konsistens är mer åt det rinniga hållet, men utan att bli alldeles för blaskig. Återigen så är det ett väldigt bra alternativ för stekpannan.

Förpackning
Olivoljan är producerad i Spanien, vilket framgår på den mindre fabulösa förpackningen. Oljan kommer i en stor plastflaska som inte känns särskilt inbjudande. ICA skriver själva på flaskan “Vår billigaste olivolja kommer i en lite enklare flaska.”, och ja, enkelt är definitivt det rätta ordet. Så in i skafferiet med den, långt in!

Pris
Om du främst använder olivoljan vid stekning och varm matlagning, då är ICA Basics olja extremt prisvärd. Med ett ungefärligt literpris på så lite som 49 kr, får du definitivt valuta för dina pengar.

Mycket billig, bra konsistens, prisvärd för matlagning
Dålig hällpip, häll försiktigt, ful förpackning, luktar artificiellt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

6. ZETA Eko Extra virgin

Pris: Ca 130 kr/l Ursprungsland: Europeiska Unionen Olivolja: Extra virgin/Extra jungfruolivolja

Doft
Det finns en väldigt svag fruktighet i den här olivoljan, men bortsett från det har den en extremt mild och nästintill intetsägande doft. Det är nästan så att man funderar på om det är vatten eller olivolja i flaskan.

Smak
Det här är en olivolja som inte smakar helt balanserat, istället möts du av en ganska intetsägande och mild smak, som byts ut av en lite mer pepprig och nästan bitter eftersmak. Därför är det här inte det bästa alternativet till salladen. Men används den i stekpannan eller i annan varm matlagning fungerar den bättre.

Konsistens
Den här oljan passar perfekt för att använda i marinader eller i stekpannan. Den har en lättare konsistens och är lite mer åt det rinniga hållet.

Förpackning
Precis som att smaken är hyfsat intetsägande, går förpackningen i samma linje. Den sticker helt enkelt inte ut bland de övriga oljorna på hyllan. Går det att förvänta sig något annat? Nä, inte direkt. Den följer trenden för hur de flesta olivoljorna i matbutiken brukar se ut. En enkel glasflaska med en relativt stilren design. Europeiska Unionen står som ursprungsland på flaskan, vilket innebär att oljan är en blandning av oljor från flera olika länder i EU.

Pris
För att vara en ekologisk olivolja som fungerar väldigt bra för stekning har ändå ZETA Eko, med ett ungefärligt literpris på 130 kronor, ett bra pris. Men ja, du får ju såklart betala lite mer eftersom den är ekologisk. Och det kan ju absolut vara värt det!

Ekologisk, prisvärd, bra i matlagning
Tråkig smak, lite för rinnig för salladen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3 1

7. ICA olivolja Extra virgin

Pris: Ca 90 kr/l Ursprungsland: Spanien Olivolja: Extra virgin/Extra jungfruolivolja

Doft
Den här olivoljan doftar inte särskilt mycket alls. Det finns en lukt av olja, men att det är just olivolja är faktiskt svårt att urskilja. Det finns inte heller några inslag av fruktighet eller något annat som man hade kunnat förvänta sig.

Smak
Trots att doften är intetsägande är smaken betydligt bättre. Olivoljan smakar milt med blommiga och gräsiga inslag, och det går även att urskilja svaga örttoner. I eftersmaken kommer dock en hel skjuts med peppar, som känns balanserad med de övriga smakerna.

Konsistens
Den här oljan är mer åt det rinniga hållet, vilket passar perfekt för att steka i. I sallader kan den upplevas lite för blöt, och på grund av det enorma hålet att hälla ur finns det risk att du råkar dränka salladen i olja.

Förpackning
Man kan nog inte förvänta sig så mycket mer från ICA än just en sån här förpackning. Det framgår att olivoljan är producerad i Spanien, men inte så mycket annat. Oljan kommer i en plastflaska som upplevs ganska trist, men som ändå inte är den tråkigaste förpackningen i testet. En negativ aspekt med förpackningen är att flaskan är transparent, och eftersom olivoljor åldras fortare i dagsljus bör flaskan vara mörkare.

Pris
Med ett ungefärligt literpris på 90 kronor per liter är det här en hyfsat prisvärd olivolja. Smaken är relativt god, men både doften och förpackningen drar ner betyget något. Det finns bättre och mer prisvärda alternativ.

God och välbalanserad
Plastflaska, för stort hål att hälla ur, konstig lukt, transparent flaska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

8. ZETA Extra Virgin Olivolja

Pris: Ca 115,80 kr/l Ursprungsland: Europeiska Unionen Olivolja: Extra virgin/Extra jungfruolivolja

Doft
Oljan har en väldigt mild doft, det krävs faktiskt flera inandningar för att urskilja någon doft alls. Och när doften väl kommer känns den väldigt intetsägande, möjligtvis en hint av någon sorts fruktighet, men inget som sticker ut.

Smak
“Mild och fruktig” står det på oljans förpackning, och ja ZETA har lyckats sätta ord på oljans smaker. Den har en otroligt mild smak men som binds ihop med lite fruktighet. Smakerna går ihop relativt bra, det finns en rund och aromatisk balans, och det är inget som spricker. Men det här är absolut en olivolja som främst hör hemma i stekpannan eller annan varm matlagning.

Konsistens
Den här oljan är absolut mer åt det rinniga hållet, vilket passar perfekt för stekpannan.

Förpackning
Flaskan sticker inte ut utan är väldigt enkel i sin design. Olivoljan är en blandning av flera oljor från olika EU-länder, vilket också framgår på flaskan. Flaskans etikett har ändå ZETA lyckats göra ganska stilren och snygg, så flaskan i sig får godkänt. Du behöver alltså inte skämmas om du väljer att ha den framme på köksbänken, men sen kanske du inte ska förvänta dig att dina gäster kommer berömma dig för den heller.

Pris
I jämförelse med ZETA EKO som har ett ungefärligt pris på 130 kr/l, är det svårt att motivera varför du inte ska välja den ekologiska oljan istället. Det skiljer cirka 15 kronor mellan de två sorterna, och eftersom de båda lämpar sig bäst för stekning kommer smaken inte skilja sig särskilt mycket ändå. Detta påverkar absolut slutbetyget!

Bra för stekning, välbalanserad
Intetsägande smak, Icke existerande doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

0 5 2 1

9. Coop Extra Virgin Classico

Pris: Ca 65 kr/l Ursprungsland: Spanien Olivolja: Extra virgin/Extra jungfruolivolja

Doft
Coops egen olivolja doftar faktiskt väldigt intensivt. Den har en tydligt fruktig och fräsch doft som även innehåller inslag av nyklippt gräs. Doften lockar absolut!

Smak
Den här olivoljan har en ganska stark sötma, vilket är lite förvånande. Därefter ersätts den av en ganska otrevlig beska och bitterhet som gör att det skär sig lite i munnen. Den skapar en nästintill sträv känsla på tungan. Sötman kan möjligtvis fungera i rätt typ av sallad, men tyvärr är smaken lite för obalanserad för att fungera till annat än i stekpannan.

Konsistens
Olivoljan har en härlig och krämig konsistens som absorberas fint in i baguetten när den doppas i oljan.

Förpackning
Coops egen olivolja är producerad i Spanien, som tillsammans med Italien står för en stor del av världens olivoljeproduktion. Oljan kommer i en anonym plastflaska, som ger ett väldigt billigt intryck. Flaskan hör utan tvekan hemma i skafferiet.

Pris
Med ett ungefärligt pris på 65 kronor per liter är det här en billig olivolja. Uttrycket “man får vad man betalar för” är inte alltid applicerbart, men när det gäller Coops olivolja känns det som att så är fallet. Du får betala relativt lite för en helt okej olivolja.

Bra konsistens, bra för den som inte gillar pepprighet, god doft
Dålig hällpip, oklar kombination av sötma och bitterhet, ful flaska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 1.5 1

10. Garant Olivolja

Pris: Ca 80 kr/l Ursprungsland: Europeiska Unionen Olivolja: Extra virgin/Extra jungfruolivolja

Doft
Doften på den här olivoljan är fruktig, blommig och ganska inbjudande. Det gör absolut att det skapas förväntningar på hur oljan ska smaka.

Smak
Första sekunden av smak är det inget fel på alls, men sen är det som att något händer. Det är en konstig beska och obalanserad pepprighet som sedan möts i en ganska otrevlig bitterhet. Oljan lämnar dessutom ett lager i gommen som man gärna blir kvitt.

Konsistens
Inte ens konsistensen kan rädda upp för smaken. Oljan är väldigt rinnig, nästan så att salladen blir blöt och blaskig.

Förpackning
Det finns inte så mycket att säga om förpackningen eftersom den är lik de flesta andra billigare olivoljor. En klassisk glasflaska som pryds av en etikett, men som inte är jätteful. På etiketten framgår det bland annat att olivoljan är en mix av olika oljor från flera EU-länder.

Pris
Oljan har ett ungefärligt pris på 80 kronor per liter, vilket är ett relativt bra pris. Dock finns det billigare alternativ som dessutom smakar godare än vad den här olivoljan gör. Tyvärr.

Bra hällpip, angenäm doft
Rinnig, otrevlig smak, finns bättre billigare alternativ
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 1 1

11. ICA Selection

Pris: Ca 170 kr/l Ursprungsland: Italien Olivolja: Extra virgin/Extra jungfruolivolja

Doft
ICA Selection är ICAs eget lite mer exklusiva märke, och generellt brukar deras produkter hålla bra kvalitet. Därför är det svårt att inte bli hoppfull av den här olivoljans doft. Den har en intensiv doft med en stark hint av oliv, som får sällskap av blommiga inslag.

Smak
Tyvärr var smaken på oljan allt annat än vad doften hintade om. Den har en stickig, bitter och nästintill plastig smak som inte alls blir behaglig i munnen. På flaskan står det “med en fräsch och lätt eftersmak av bittermandel”, men tyvärr smakar oljan bara alldeles för bittert.

Konsistens
Olivoljans konsistens är det absolut inget fel på alls, den är mer åt det rinniga hållet men ändå inte för blaskig.

Förpackning
I linje med ICA Selections övriga sortiment lyckas ICA göra en lite mer exklusiv förpackning. Det är en nättare glasflaska som absolut är tillräckligt snygg och piffig för att användas som en fin detalj i köket. Olivoljan får ett plus i kanten för att du till och med får veta i vilken region av Italien som olivoljan är gjord i, i detta fall Puglia. Det skapar en lite lyxigare, men också mer genuin känsla.

Pris
Det här är en av testets dyrare olivoljor och den hamnade på en sista plats, det säger väl en del? Ungefär 170 kr/l får du betala för ICAs egna mer exklusiva olivolja, och det är den faktiskt inte värd.

Fin flaska, god doft
Otrevligt bitter och plastig smak, överprisad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1 av 5

Vanliga frågor om olivoljor

Vad är polyfenoler i olivolja?

Oliver innehåller naturliga antioxidanter som kallas för polyfenoler. Det är polyfenoler som ger bär, grönsaker och frukt sin smak och färg. Olika sorters olivoljor innehåller olika mängder polyfenoler, vilket till stor del beror på när oliverna har blivit skördade. De oliver som skördas precis innan de har mognat innehåller naturligt mer polyfenoler än andra.

Vad är skillnaden mellan vanlig olivolja och extra virgin olivolja?

Skillnaden är hur olivoljan framställs. Extra virgin olivolja görs på den första pressningen av oliver, och klassas som den finaste sortens olivolja. Den tillverkas genom kallpressning och får inte innehålla några andra tillsatser. Temperaturen vid kallpressning får inte överstiga 27 grader, vilket gör att både oljans aromer och färg bevaras bättre. Annan olivolja genomgår så kallad varmpressning för att bli till. Det betyder att oljan framställs genom flera kemiska processer, där olivoljan förlorar en del färg, lukt och smak under processen.

Är det nyttigt att äta olivolja?

Ja, olivolja innehåller både hälsosamma fettsyror och antioxidanter som är bra för kroppen.

Vad är skillnaden mellan filtrerad och ofiltrerad olivolja?

Ett vanligt steg i processen av att tillverka olivolja är så kallad filtrering, där partiklar från oliverna helt enkelt filtreras bort. Den ofiltrerade olivoljan har inte gått genomgått det steget i processen och har därför ofta ett grumligt utseende. Eftersom den inte har filtrerats innehåller den därför naturligt mer polyfenoler, vilket brukar ge den en mer intensiv smak. Ofiltrerad olivolja har dock vanligtvis inte lika lång hållbarhet som den filtrerade, eftersom oxideringen går snabbare på grund av olivpartiklarna.

Vilken olivolja är bäst?

Det beror förutom dina smakpreferenser även på vad du ska ha olivoljan till. Är du ute efter en bra olivolja att steka i är en mildare olivolja att föredra. Om du vill ha en olivolja som smakförstärkare till salladen finns det flera sorter som passar bättre för det än andra, då kan till exempel en mer smakrik och fruktig olja fungera bra. I vårt test har vi utsett Grappolini Florens Extra jungfruolivolja till det bästa premiumvalet, medan Monini Classico Extra Virgin tog priset som bästa allround-olivolja.