Tyngdtäcken: 8 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat November 2023

Har du svårt att somna, eller vaknar du ofta på natten?  Vi har testat flera olika tyngdtäcken från bland annat Polar Night, Beckasin och Cura of Sweden. Täcket som utses till Bäst i Test ska finnas i olika tyngdvarianter så att du hittar ett täcke som är skönt att sova med, och som också gärna går enkelt att tvätta så att det går att hålla det rent och fräscht.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Tyngdtäcke

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I det här testet har vanliga personer testat olika täcken i varierande tyngder i sin hemmiljö. De tyngre täckena har testats av vuxna men täckena med lägre vikt har både barn och vuxna använt. I testet har följande parametrar undersökts extra noga:

Bekvämlighet: Hur känns täcket att ha mot kroppen? Är det mjukt och omslutande eller stelt? Fördelar sig vikten jämnt, och upplevs täcket lagom varmt?
Effekt: Har testpersonerna sovit bättre med hjälp av tyngdtäcke? Hur märktes effekten av, och höll den i sig över tid?
Användarvänlighet: Passar täcket ihop med vanliga påslakan av standardmått? Går det att tvätta enkelt i maskin?

För att utses till Bäst i test har ovannämnda punkter vägts samman med tyngtäckets pris för att hitta den bästa och mest prisvärda produkten.

0 5 4.5 1

1. Cura Pearl Classic BÄST I TEST TYNGDTÄCKE

Skönt och bekvämt tyngdtäcke med olika vikter som fungerar för många

Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 3, 5, 7, 9, 11, 12 och 15 kg Material: 100% bomull Fyllning: Glaspärlor och polyester Tvätt: Maskintvätt 60 grader C

Pearl Classic från Cura är en modell på tyngdtäcke från en tillverkare som funnits länge på marknaden. Curas sortiment är brett och består av många olika modeller av tyngdtäcken i varierande storlekar och med olika tyngd.

Enkelt att hitta rätt tyngdtäcke

Det är lätt att hitta rätt bland de olika Cura Pearl Classic-täckena. De lättaste börjar redan på tre kilo och de tyngsta väger 15 kilo, dessutom går det att få täcket i två olika storlekar. Tyngden som rekommenderas baseras bland annat på användarens egna kroppsvikt, och då att man ska välja ungefär 10-15% av sin egen vikt. Vissa vill dock ha tyngre och andra lättare. Fyllningen av väldigt små glaspärlor är fördelade i små rutor vilket gör att de håller täcket plant och inte korvar ihop sig när påslakanet ska på. Det går relativt att enkelt att bädda rent sängen med sitt Pearl Classic-täcke, även om de tyngre modellerna så klart gör det lite mindre smidigt. Att bara lägga det plant på sängen och sedan dra över påslakanet fungerar dock bra.

Skönt tyngdtäcke att sova med

Det går att tvätta Pearl Classic i maskin på 60 grader, så länge maxvikten för tvättmaskinen efterföljs. Tillverkaren Cura har som rekommendation att vädra täcket med jämna mellanrum, och genom att hänga ut det vid byte av övriga sängkläder så håller det sig fräscht länge. Att ha Cura Pearl Classic som täcke när man sover är väldigt skönt, även om det tynger så känns det följsamt och smidigt samtidigt som det känns lugnande. Under varma sommarnätter blir känslan ibland lite väl kompakt och varmt – men inte mer än hos något annat tyngdtäcke. Det är varken varmare eller mer svettigt än andra tyngdtäcken.

Cura Pearl Classic

Tungt men ändå smidigt, tål maskintvätt, flertalet varianter
Lite för varmt sommartid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Novista Luna Cool BÄSTA PREMIUMVAL

Tyngdtäcke som inte blir för varmt att sova med

Prisklass: Premium (2995 SEK) Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 4, 6, 8, 10, och 12 kg Material: Yttermaterial 100% bomull Fyllning: Polyesterfibrer Tvätt: Maskintvätt 60 grader (kan även torktumlas)

Novista Luna Cool är ett tyngdtäcke vars egenskaper gör att det faktiskt skiljer sig en del jämfört med konkurrenterna. Bland annat är det delningsbart (läs vidare för att förstå varför det är så bra), har en smidig väska som gör det lätt att ta med till exempelvis båten eller sommarstugan, och dessutom blir det inte så varmt om natten som andra tyngdtäcken ofta kan bli. Tyngden upplevs skön nattetid, men initialt känns modellen lite stelare än andra täcken i testet. Så fort man vant sig vid detta är det dock inget som man tänker på, då täcket endast levererar en bekväm och skön känsla vid sänggående.

Går att dela, tvätta i maskin och tumlas

En av de största fördelarna med Novista Luna Cool är möjligheten att tvätta täcket i maskin, mycket tack vare att det går att dela tack vare de smidiga dragkedjorna. Eftersom det kan tas isär i mindre bitar blir tyngden per bit inte så tung vilket gör att maskintvätt i 60 grader inte är några problem, det går till och med att torktumla sitt täcke vid behov.

Det här täcket kostar en del, men då ingår det även att få hjälp av en arbetsterapeut med att välja rätt vikt efter sina personliga preferenser, samt möjligheten att byta vikt om man inte är nöjd med sitt förstaval. Den som ofta blir varm på natten kommer uppskatta att Novista Luna Cool inte blir för varmt nattetid, och testpersonen har sovit riktigt gott utan att vakna svettig en enda gång. Trots att prislappen är relativt stor så får vi räkna det här som en prisvärd modell tack vare de många bra fördelarna som det kommer med, och finns pengarna så är det absolut ett riktigt bra köp.

Går att dela, tål maskintvätt och torktumling
Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Cura Pearl Cotton Eco

Tyngdtäcke tillverkat i naturliga material, som ger det en god andningsförmåga

Storlek: 135 x 200 cm samt 150 x 210 cm Vikt: 5, 7, 9, 11, 13 och 15 kg Material: 100% ekologisk bomull Fyllning: Ekologisk bomullsvadd och glaspärlor Tvätt: Maskintvätt 60 grader

Cura of Sweden är en av de främsta tillverkarna av tyngdtäcken och deras utbud av produkter är imponerande. Här finns tyngdtäcken i olika storlekar, i otroligt många olika vikter men även tillverkade av olika typer av material. Med tanke på att man (åtminstone i teorin) tillbringar en tredjedel av dygnet med att sova så känns det rimligt att välja material av hög kvalitet för sovrumsattiraljerna.

Det intressant med just Cura Pearl Cotton Eco är att tyngdtäcket helt och hållet är gjort av naturliga material. Dessutom är alla textilier ekologiska Täcket har ett överdrag av 100% ekologisk bomull, som känns väldigt slät och len mot huden. Och fyllningen utgörs av glaspärlor, samt av ekologisk bomullsvadd. Förutom att det känns bra med ekologiska material så nära kroppen, så finns det andra fördelar med att sova med naturliga material.

Cura Pearl Cotton Eco

Tyngdtäcke som tack vare naturmaterial andas bättre

Givetvis är det ytterst individuellt hur varmt eller svalt ett täcke upplevs. Men Cura Pearl Cotton Eco lämnar en ändå med en lite mindre svettig och instängt varm känsla, jämfört med en del andra tyngdtäcken. Det går alltså att tro på Curas påstående om att detta täcke har en bra andningsförmåga, även om det fortfarande känns varmare än ett ”vanligt”, svalt täcke.

Själva känslan i Cura Pearl Cotton Eco är snarlik den hos andra tyngdtäcken i samma prisklass. Trots de små glaskulorna så upplevs täckte som mycket mjukt och bekvämt att sova i. Tyngderna är väl utspridda över täcket, och samlar sig aldrig i klumpar för att lämna andra delar av täcket tomma. Om man är intresserad av att sova med tyngdtäcke men är orolig för att känna sig svettig, så är Cura Pearl Cotton Eco ett av de bättre alternativen på marknaden just nu.

God andningsförmåga, helt tillverkad i naturliga material, välfördelade tyngder
Något högre pris än andra tyngdtäcken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Novista Luna

Tyngdtäcke som går att dela, tvätta i maskin och har en smart förvaringsväska

Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 4, 6, 8, 10, och 12 kg Material: Yttermaterial 100% bomull Fyllning: Polyesterfibrer Tvätt: Maskintvätt 60 grader (kan även torktumlas)

Novista Luna är ett tyngdtäcke som har en uppskattad delningsfunktion som gör det möjligt att tvätta täcket i maskin då man får ner vikten per del. Den medföljande väskan för transport och förvaring är också en uppskattad detalj då det är smidigt att ta med sig täcket på resande fot. Det här är nämligen en produkt som man gärna inte lämnar hemma när man ska iväg. Nattetid känns Novista Luna som en mysig och rejäl kram.

Bit Novista Luna

Tyngdtäcke med mjukt fluff

De två olika sidorna – en slät och en mjukare med fluff – gör att det går att välja själv hur mjukt man vill ha det. De stabila polyesterfibrerna får täcket att kännas lite styvare än andra modeller, men den känslan går snabbt över. Dessutom gör dessa fibrer att det inte låter något när täcket flyttas omkring, vilket andra täcken med annan fyllning ibland kan göra. Dessutom ligger täcket stilla och glider inte omkring inuti påslakanet. Det korvar sig inte utan ligger slätt och fint på sängen utan att bli knöligt. Den som är väldigt varm på natten kan istället ta en titt på modellen Luna Cool som är ett omtyckt sommartäcke, detta riktar sig mer mot de andra årstiderna.

Tål maskintvätt och torktumling

Tack vare dragkedjan i mitten av täcket går det lätt att dela täcket och få ner vikten per del så att det enkelt kan tvättas i vanlig maskin på upp till 60 grader. Det går även att torktumla täcket om det är bråttom. Ha koll på dragkedjan vid bäddning bara, så att den hamnar i fotänden och inte upp mot ansiktet när man ska sova. Det här är inget direkt billigt täcke, det kan vi vara klara med. Men å andra sidan så ingår det att man kan få byta tyngd om man inte var nöjd med den vikt man hade från början, något som man ofta märker först efter ett par veckors användning. Om du vill ha personlig hjälp så kan du blir guidad av en arbetsterapeut för att hitta rätt vikt för just dig, Om din budget håller för det här köpet så kommer du få ett riktigt bra tyngdtäcke för pengarna.

Går att dela, kan maskintvättas och torktumlas
Högt pris, lite för varmt när det är milt ute
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Cura Minky

Perfekt tyngfilt för den som gärna vill ha tyngdtäckets känsla även i soffan

Prisklass: Storlek: 140 x 200 cm Vikt: 6 kg Material: 100% polyester Fyllning: Glaspärlor och polyester Tvätt: Maskintvätt: 40 grader C

Cura Minky är egentligen en tyngdfilt och inte ett täcke. Skillnaden är dels att det inte behövs något påslakan samt att den är en aning mindre i storlek. Eftersom en filt i soffan fungerar mer som inredningsdetalj jämfört med ett täcke i sovrummet så är den även designad mer som en filt och finns i tre färgställningar att välja mellan.

Mysig tyngdfilt

Den sköna mikrofleecen är både mysig att dra över sig, och känns även som ett material som är lätt att torka av om man skulle råka spilla lite grann under fredagsmyset. Och behövs det en ordentligt rengöring så går det utmärkt att tvätta Cura Minky i tvättmaskin på 40 grader så länge maskinen tål vikten. Till skillnad från tillverkarens tyngdtäcken så går det inte att välja vikt på tyngdfilten, utan 6 kilo är det som gäller. Jämfört med en del täcken kan det låta lätt, men för att vara en filt som man drar över sig i soffan så är det faktiskt en väldigt lagom tyngd att ta fram till en filmkväll eller någon timme med en favoritbok.

Bra första steg till tyngdtäcke

Tyngden är jämt fördelad och klumpar inte ihop sig tack vare att glaspärlorna ligger insydda i små rutor som håller dem på plats och gör att vikten i filten ligger jämnt över kroppen. Den som vill ha mer tryck kan såklart vika den på mitten, eller bara vika ner överkanten en bit. Cura Minky känns som ett utmärkt alternativ för den som vill testa effekten av tyngdtäcke men inte nödvändigtvis på natten, samt den som redan har fastnat för tyngdtäcke och även vill flytta ut den känslan i vardagsrummet.

Cura Minky

Gosig filtkänsla, snygg inredningsdetalj, tål maskintvätt
Finns enbart i 6-kilosvikt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

6. Polar Night Tyngdtäcke

Tyngdtäcke som är mysigt och finns för både vuxna och barn

Prisklass: Mellan Storlek: 150 x 200 cm Vikt: 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg och 13 kg Material: 100% bomull Fyllning: Mikroglaspärlor och polyestervadd Tvätt: Handtvätt

Polar Night Tyngdtäcke kan användas av alla i familjen då det både finns i flera olika vikter men även i en mindre storlek med lättare vikt som passar till barn. Det större täcket har samma mått som vanliga påslakan, vilket är praktiskt, även om det kräver sina muskler att bädda med det när man kommit upp över en viss vikt.

Lagom varmt på natten

Många tyngdtäcken har en tendens att snurra ihop sig inuti det medföljande påslakanet, men tack vare de smidiga fästöglorna blir det inget problem här. Och faktum är att Polar Night Tyngdtäcke överlag känns väldigt smidigt och lättbäddat även vid användning av de tyngre modellerna. På nätterna ligger täcket bekvämt över kroppen och känns lättformat och följsamt samtidigt som det skapar den där omfamnande känslan som många tycker gör gott för sömnen. Testpanelen har inte använt detta täcke under någon period med riktig sommarvärme och misstänker att det kan kännas lite väl kompakt, men i jämförelse med ett klassiskt täcke har det inte den där svettiga känslan som täcken ibland tyvärr kan ha.

Tål inte maskintvätt

Även om Polar Night Tyngdtäcke är ett väldigt bra täcke som överlag får klart godkänt inom alla områden så finns det ett stort minus, och det är att det inte kan maskintvättas. När täcket är använd frekvent ett tag så vill man gärna kunna tvätta det ordentligt, något som inte är jättelätt att genomföra för hand när det väger från nio och upp till tretton kilo. Men förutom detta är det alltså ett riktigt bra täcke som är skönt att sova med och rimligt lätt att bädda med trots sin tyngd.

Bekvämt, följsamt oavsett vikt, blir inte svettigt
Tål inte maskintvätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Beckasin Temperature Regulating 7kg Tyngdtäcke

Bekvämt tyngdtäcke som inte känns för varmt och även finns i barnstorlek

Prisklass: Mellan Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 2.6 kg, 5 kg, 7 kg, 10 kg, 12 kg Material: Yttertyg 100% bomull, innertyg 100% bomull Fyllning: Sandkristall Tvätt: Maskintvätt (om maskinen klarar vikten – annars ångtvätt eller vädring)

Svenska Beckasin gör tyngdtäcken i många olika modeller och med flera olika vikter, även för barn. Det minsta och lättaste täcket väger endast 2.6 kilo. Fyllningen består av sandkristaller vilket är både allergivänligt och doftfritt. Eftersom täcket är ett av få på marknaden som inte innehåller några syntetmaterial blir det heller inte svettigt. Med 100% bomull även i vadderingen känns det svalt och skönt.

Lättbäddat och följsamt tyngdtäcke med bra effekt

Bäddningen är inte särskilt svår, självklart är det mer märkbart för musklerna att det inte är ett vanligt täcke men det håller sig slätt och knölar sig inte inuti påslakanet nattetid. Om man vill så finns det tygöglor i täckets kanter som går att fästa inuti påslakanet något testpanelen dock inte tycktes behövas. Beckasins täcke kommer i en smidig väska som man kan förvara det i om det inte används, samt gör det lätt att ta med sig till sommarstugan eller på resan.

tyngdtacke 4

Tummen upp från hela familjen

De täcken som har lite lägre vikt kan maskintvättas, och några av de tyngre täckena går att dela vilket gör att även de går att tvätta i maskin så länge man håller tvättmaskinens viktgräns. Testpanelen bestod av både vuxna och barn, och alla upplevde att sömnen förbättrades. För vuxna ledde användandet till snabbare insomning och lugnare sömn, och barnen vaknade färre gånger, särskilt i slutet av natten. Precis vad man är ute efter när det kommer till att sova bättre med andra ord.

Mjukt och bekvämt, knölar sig inte, blir inte svettigt
Något högt pris, inte alltid delbart
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 2.5 1

8. Borganäs Tyngdtäcke

Varmt tyngdtäcke med bra viktfördelning och skön komfort

Prisklass: Budget Storlek: 150 x 200 cm Vikt: 8,6 kg Material: Yttertyg 100% bomull, innertyg polyester Fyllning: Kiselpärlor Tvätt: Kemtvätt eller handtvätt

Borganäs Tyngdtäcke har endast en vikt, 8.6 kilo, vilket gör att det inte passar för alla. Rekommendationen för tyngdtäcken är att det ska väga 10-15% av användarens egna kroppsvikt, men vissa uppskattar lättare täcken medan andra vill ha betydligt tyngre än så. Det viktiga är att man kan röra sig fritt när man har täcket över sig.
Vid bäddning är det bra om man tänker ett extra varv på hur man rör sig så att man inte överanstränger sig vid axlar och armar. Borganäs Tyngdtäcke går inte att fästa på insidan av påslakanet men ligger ändå bra på plats enligt de längre personerna i testet. Lite kortare personer i panelen tyckte dock att det hamnade lite snett. Det har en skön och mjuk följsam känsla och kommer i en smidig plastväska att använda vid transport och/eller förvaring.

tyngdtacke borganas

Kompakt tyngdtäcke med bra tyngdfördelning

Tyngden i täcket är väl fördelad över ytan och gör att det känns lättare än sina knappt nio kilon, något som kan vara bra att tänka på om man uppskattar ett tyngre täcke. Designen är däremot ganska kompakt vilket gör att det lätt blir varmt och lite svettigt, speciellt sommartid. Varma sovare bör därför kanske titta efter ett svalare alternativ eftersom täcket även måste kem- eller handtvättas då det inte kan tvättas i maskin. Att handtvätta känns dock närmast uteslutet då det kräver ett badkar, mycket muskler och tid. Att endast titta på prislappen när man jämför Borganäs med andra tyngdtäcken blir därför inte helt rättvisande när det kommer till att se om det är prisvärt eller inte i längden. Vid frekvent och lång användning känns möjligheten till enkel tvätt som något man inte vill göra avkall på.

Gediget men inte stelt, bekvämt, bra viktfördelning
Tål inte maskintvätt, mycket varmt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I det här testet har vanliga personer testat olika täcken i varierande tyngder i sin hemmiljö. De tyngre täckena har testats av vuxna men täckena med lägre vikt har både barn och vuxna använt. I testet har följande parametrar undersökts extra noga:

Bekvämlighet: Hur känns täcket att ha mot kroppen? Är det mjukt och omslutande eller stelt? Fördelar sig vikten jämnt, och upplevs täcket lagom varmt?
Effekt: Har testpersonerna sovit bättre med hjälp av tyngdtäcke? Hur märktes effekten av, och höll den i sig över tid?
Användarvänlighet: Passar täcket ihop med vanliga påslakan av standardmått? Går det att tvätta enkelt i maskin?

För att utses till Bäst i test har ovannämnda punkter vägts samman med tyngtäckets pris för att hitta den bästa och mest prisvärda produkten.

Utgångna produkter

0 5 3.5 1

The Nap Lab Tyngdtäcke

Stabilt tyngdtäcke som håller sig på plats med kan bli lite för varmt

Prisklass: Premium Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 5 kg, 7 kg, 9 kg och 11 kg Material: Yttertyg: 100% ekologisk bomull, Innertyg: Polyester Fyllning: Glaspärlor Tvätt: Maskintvätt (om maskinen klarar vikten – annars handtvätt)
Nap Lab

Tyngdtäcket från Nap Lab känns mer stabilt än många andra tyngdtäcken, det är inte obekvämt men har en något stelare känsla. Det klumpar inte ihop sig i påslakanet utan ligger slätt och fint när man har bäddat, och har smidiga tygöglor som går att fästa i insidan av påslakanet för att vara säker på att det inte glider snett när man flyttar omkring det.

Varmt tyngdtäcke som passar bäst för kallare årstider

Det är ett bekvämt täcke vars tyngd fördelas jämnt över hela kroppen på ett behagligt sätt. Enligt The Nap Lab ska täcket fungera bäst för personer som är medelvarma på natten vilket känns rimligt. Testpersonen var lagom varm under hela perioden fram till att en varmare årstid tog över, och då blev täcket för varmt att använda även för en som klassar sig som en medelvarm och ibland lite frusen användare. Täcket kommer praktiskt nog i en gedigen väska med rejäla handtag, perfekt för att ta med vid transport – eller för att packa undan om det inte används under alla perioder av året.

Kan maskintvättas

The Nap labs tyngdtäcke kan tvättas i maskin så länge maskinen klarar av tyngden. För en person som är kall av sig och ofta fryser nattetid är det här ett bra täcke, men för den som lätt blir varm när den sover finns det andra täcken som är svalare och mer behagliga för en varm sovare.

Bra och jämn viktfördelning, håller sig på plats vid bäddning
Högt pris, varmt
0 5 1 1

Jysk Tyngdtäcke GJENDETUNGA, 9kg

Följsamt tyngdtäcke – men varmt och med ojämn fyllning

Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 7 kg, 9 kg Material: 100% bomull Fyllning: Glaspärlor (95%) och polyester (5%) Tvätt: Ej tvättbart över huvud taget
Jysk Tyngdtacke GJENDETUNGA 9kg

Tyngdtäcket Gjendetunga har en fyllning bestående av 95% glaspärlor och 5% polyesterfiber. Tyvärr flyttar sig tyngderna vilket gör att det här täcket mer passar för den som vill ha något tungt att vira om sig i soffan.

Varmt tyngdtäcke – men vikten flyttar sig

När testpersonen sover med täcket är betyget efter den första natten att det känns lättare jämfört med andra täcken av samma vikt i testet. Förklaringen ligger gissningsvis i att glaspärlorna lämnat sina rutor och flyttat ner mot kanterna. Det håller dock täcker nedtyngt runt kroppen, så det blir ett följsamt – om än inte tungt – täcke. Uppe i överkant känns det mest som att polyesterfyllningen ligger kvar. Det är också anmärkningsvärt att det är väldigt varmt även utan jämn fyllning, något som kan vara värt att ha i åtanke både med tanke på temperaturen och det faktum att det inte går att tvätta i maskin.

Kan inte tvättas

Man kan tro att Gjendetungas största problem är att det är ett tyngdtäcke som inte tynger, men faktum är att det största problemet ligger i att det inte får tvättas. Inte i maskin, men inte heller för hand eller hos kemtvätt. En klar nackdel för ett täcke överlag, ännu mer nackdel för ett så pass varmt täcke som detta är. Den småbarnsförälder som funderar på detta täcke gör alltså klokast i att se efter en annan modell som tål de påfrestningar som småbarnsåren ofta har när det kommer till textilier.

Att det går att jämna ut glaspärlorna genom att skaka täcket spelar mindre roll då det finns täcken som inte kräver att man konstant behöver använda sin muskelstyrka varje kväll. Sammantaget ser vi ingen anledning till att konsumenterna bör köpa Gjendetunga framför ett tvättbart täcke med jämn viktfördelning i en liknande prisgrupp.

Sluter tätt runt kroppen, varmt
Dålig tyngd, fyllningen flyttar sig, går ej att tvätta