Friluftsbyxa dam: 4 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat November 2023

Behöver du byxor som fungerar både på skogspromenaden, i lekparken och när du ska gräva i rabatten? Vi har testat friluftsbyxor för damer från märken som Astrid Wild, Helly Hansen och RevolutionRace - slitstarka byxor som ofta även kallas fritidsbyxa. För att ett par friluftsbyxor ska utses till bäst i test, ska de vara bekväma, ha en bra passform, vara vattenresistenta och tåla både maskintvätt och torktumlare.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Friluftsbyxa dam

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av friluftsbyxor har vi låtit vanliga friluftsvänner testa outdoorbyxor (som också saluförs som fritidsbyxa). Vår testpanel har bland annat använt byxorna på lekplatsen, i skogen, dagsturer i fjällen och vid trädgårdsarbete. Byxorna har testats i både sensommarsol och riktigt ruggigt busväder på senhösten. Byxorna har tvättats och torkats enligt tvättanvisningarna ett flertal gånger för att testa hållbarheten. I testet av friluftsbyxor har vi främst bedömt följande egenskaper:

Komfort och passform: Är byxorna sköna? Upplevs de som tighta i sin passform eller generösa? Är tyget styvt eller mjukt? Hur upplevs midjan? Går det att justera midjan och/eller benlängd? Är storleksutbudet inkluderande? Är det lätt att hitta en storlek som passar?

Funktioner: Har byxorna gott om fickor? Går några fickor att stänga? Finns det ett bra ställe att stoppa mobilen? Finns det något sätt att anpassa passformen? Är byxorna vattenresistenta? Har byxorna förstärkning på utsatta ställen som rumpa och knä?

Slittålighet och hållbarhet: Hur klarar materialet av slitage? Syns några nötningar på sömmar eller andra utsatta punkter som midja och fickor? Noppar sig tyget? Kan man kana nedför berghällar med tyget i rumpan intakt?

Friluftsbyxornas pris har vägts samman med bedömningarna av dess passform, funktion, design och kvalitet. Därefter har en friluftsbyxa för dam utsetts till bäst i test.

0 5 4.5 1

1. Helly Hansen W Verglas Tur Pants BÄST I TEST FRILUFTSBYXA_DAM

Material: 67 % bomull, 33 % polyester. Skal; 94 % polyamid, 6 % elastan Vattenavvisande: Ja Antal färger: 3 Storlekar: XS-XL Tvättråd: 40 grader, kan torktumlas

Camping, dagsturer i fjällen eller en intensiv dag på lekplatsen med barnen? Helly Hansen W Verglas Tur Pants är byxor som håller dig om ryggen oavsett väder, vind och lerbestånd på marken. Faktum är att det till och med går bra att sitta på knä i en novemberblöt rabatt för att plantera tulpaner, utan att huden över huvud taget blir fuktig.

Mjuka och sköna friluftsbyxor med fantastisk passform

Vid första anblick må Helly Hansen W Verglas Tur Pants se lite stela ut. Men man ska inte låta sig luras. Byxan stretchar åt båda hållen, vilket gör att de ger en bra rörelsefrihet ute i naturen (eller i klätterställningen). Byxorna är rymliga och har en bra längd.Har man bredare höfter och behöver gå upp en storlek kommer de troligtvis att upplevas lite väl långa. Som tur är går byxorna att tighta till vid ankeln. Detta innebär inte bara att de sitter bra vid foten även om de är lite långa, det blir även lite svårare för såväl fästingar som smuts att ta sig in när byxslutet går att knäppa åt. Extra plus för att det finns en förstärkning i tyget på hälen som annars lätt nöts mot skon.

Helly Hansen W Verglas Tur Pants har en luftig och skön känsla, utan att ge avkall på vindtåligheten. Är det en kall dag, får man plats med underställ under utan att det känns korvigt. Är det i stället en dag som är i varmaste laget, går det att öppna byxorna hela vägen och så de kan rullas upp till shorts. Det ska dock sägas att de är lite klumpiga att gå i när tyget är upprullat, så det är kanske främst att se som en nödlösning när solen gassar mer än förväntat.

Genomtänkta detaljer och goda möjligheter att anpassa

En stor fördel är antalet fickor på Helly Hansen W Verglas Tur Pants. Det finns riktigt gott om dem och det finns alltid en trygg och stängbar fick att förvara mobil och nycklar i. Byxorna kommer dessutom med inbyggd Recco.

På insidan av linningen är tyget extra mjukt, vilket är väldigt behagligt. Midjan regleras med hjälp av ett kardborreband. Ofta kan sådana skava mot huden, men på Helly Hansen W Verglas Tur Pants är den perfekt placerad och irriterar därför inte huden det minsta. Att dra åt banden är lätt, men att tänja ut midjan igen kräver lite handpåläggning. Byxan knäpps med tre snäppknappar, och det är egentligen dessa tre snäppknappar som utgör en av de få negativa sakerna med detta par friluftsbyxor. Knapparna är nämligen tröga och den tredje knappen på insidan känns faktiskt helt överflödig. Detta är dock hårklyverier när byxorna i övrigt är en ren fröjd att båda ha på sig och använda.

Helly Hansen W Verglas Tur Pants

Helly Hansen W Verglas Tur Pants är inte de billigaste friluftsbyxorna, men man inser snabbt vilken valuta man får för sina slantar. Varenda detalj är genomtänkt och funktionsbaserad. Förutom knapparna i midjan, är dessa fritidsbyxor en riktigt bra investering som kommer hålla bra under en riktigt lång tid.

Mycket mjukt och skönt material, välgenomtänkta funktioner, stora möjligheter att anpassa passformen
De tre knapparna i midjan är tröga och rätt jobbiga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. RVRC GP Pro Pants Dam BÄSTA BUDGETVAL

Prisvärda och slitstarka friluftsbyxor i färger för alla smaker

Material: Polyester 65%, Bomull 35% | Polyamid 88%, Elastan 12% Vattenavvisande: Ja Antal färger: 10 Storlekar: XS-3XL Tvättråd: 40 grader, torktumlas på låg temperatur

Funktionskläder behöver inte vara gröna eller bruna, det har RevolutionRace visat redan från början. Detta gäller naturligtvis även friluftsbyxan RVRC GP Pro Pants som finns i hela tio färger, som bland annat inkluderar gult och rött - en fröjd för färgvurmaren.

Mät ordentligt och gå gärna upp en storlek

RevolutionRace är ett onlinemärke, så det gäller att mäta kroppen innan byxorna beställs. Vi upplever att storlekarna drar åt det något mindre hållet. Byxorna har också en relativt kort passform kring skrevet, vilket kan få underkläder att glida upp mellan skinkorna - inte så bekvämt! Det är med andra ord ingen dum idé att gå upp en storlek när man ska köpa RVRC GP Pro Pants; särskilt om man ligger på gränsen mellan två storlekar. Passformen känns anpassad för kvinnor, med bra utrymme för höfter samt en bekväm och hög midja.

Vid uppackning ser RVRC GP Pro Pants lite stela ut. Detta ger dock med sig rätt snabbt och även om de är lite styvare i tyget än många andra byxor, känns de snabbt mjuka och sköna. Orkar man inte byta kläder efter friluftsaktiviteten, fungerar denna friluftsbyxa från RevolutionRace alldeles utmärkt att även lunka runt hemma i. De är helt enkelt så pass bekväma att man gärna behåller dem på.

Användbar resår vid bensluten

Midjan går inte att justera och spännas åt, vilket är synd. Dock har byxorna rejält med resår i ryggen, så de blir aldrig stela eller obekväma i midjan. Men glipar det i midjan, går de alltså inte att justera. Det finns även en resår vid bensluten, som går att knäppa i fyra lägen. Detta ger riktigt bra möjligheter att få en bra passform vid ankeln, vilket håller väta och smuts ute.

RVRC GP Pro Pants har en vädringslucka på benen. Detta är skönt när solen plötsligt gör sig påmind eller när promenaden blev mer svettig än vad man hade räknat med. Det må kännas lite fånigt att öppna upp byxor för vädring, men det är faktiskt riktigt skönt att släppa in en bris för att svalka sig en smula. Ett stort plus får RVRC GP Pro Pants för den rejäla bakfickan. I denna får en telefon utan problem plats. Många friluftsbyxor saknar bakfickor, så att RVRC GP Pro Pants har en sådan uppskattas verkligen.

RVRC GP Pro Pants Dam

RVRC GP Pro Pants känns riktigt slitstarka och tåliga. De visar inga tecken på slitage eller nötningar trots frekvent användning under en hel säsong. Dessutom är de lätta att tvätta och torka. Prisläget på dessa friluftsbyxor är riktigt bra och man får mycket för pengarna. Är man inte fast bestämd vid vilken färg ens byxor ska ha, kan man dessutom komma riktigt billigt undan då RevolutionRace är bra på att sätta ned priserna på färger som ska utgå eller kanske helt enkelt inte säljer lika bra som andra färger.

Slitstarka och tåliga, stort färgutbud, mycket funktion för pengarna
Små i storleken - mät ordentligt och gå gärna upp en storlek
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

3. Astrid Wild Amelia Vandringsbyxa BÄSTA PREMIUMVAL

Stilrena friluftsbyxor som passar lika bra för vandringsleden som i city

Material: 96% polyamid, 4% elastan Vattenavvisande: Ja Antal färger: 3 Storlekar: 30-56 (med tre benlängder att välja på) Tvättråd: 40 grader, torktumlas på medelvärme

Astrid Wild är ett svenskt märke som jobbar med både hållbarhet och nära kundkontakt. Detta märks verkligen i deras produktutveckling. Astrid Wild Amelia Vandringsbyxa finns exempelvis inte bara i storleksspannet 30-56, det går dessutom att välja mellan tre olika benlängder: short, regular och tall. Detta innebär att Astrid Wilds friluftsbyxa tveklöst är den mest storleksinkluderande modellen i vårt test (och som vi över huvud taget stött på).

Vandringsbyxor med inkluderande storlekar

Storleksmässigt är byxorna vad som brukar kallas “true to size”. Väljer man den storlek man brukar ha, landar man oftast rätt. På Astrid Wilds hemsida finns en tydlig storleksguide. Vi upplevde att den var väldigt generös. När våra testpersoner hamnade precis på gränsen mellan två storlekar, kunde båda två välja den mindre storleken. Skulle man råka välja en storlek som drar åt det större hållet, är det lätt att med ett enkelt handgrepp justera midjan med hjälp av kardborrebandet som sitter där.

Kardborrebandet i midjan har en tendens att skava lite mot huden om man inte är väldigt noga när man spänner åt det. Tyget i ryggen känns först lite klumpigt då midjan spänns åt, men detta mjuknar snabbt vid användning. Midjan är hög, vilket är skönt, och modellen generös nog att magen verkligen får plats utan att tyget spänner obekvämt. Materialet stadigt men mjukt. Det finns en bra stretchmån i byxorna, vilket innebär att man kan röra sig fritt med dem på. Detta är viktigt för frilufts- och vandringsbyxor - plaggen ska inte begränsa ens rörelsemån när man är ute i naturen. Där levererar Astrid Wilds byxor verkligen med bravur.

Friluftsbyxa som håller benen torra även i hällregn

Fickorna på friluftsbyxan från Astrid Wild är utmärkta, då det finns både dubbla och djupa fickor, med och utan dragkedja. Byxorna står emot nederbörd i form av både regn och snö riktigt bra. Under testet har byxorna varit ute i riktigt hällregn, och benen har alltid hållit sig exemplariskt torra. Det går också bra att sitta på fuktig mark utan att bli blöt om underkläderna.

Byxorna tvättas i 40 grader och torktumlas på medelvärme. Det är dock lätt att borsta av skit från dem så de behöver inte tvättas särskilt ofta. Båda byxorna som har testats, upplevs krympa något på längden vid första tvätten. Detta kan vara bra att räkna in då man ska välja benlängd, särskilt om man är mån om att byxan inte ska glipa alls. Efter tvätt blir även fliken vid knappen i midjan lite slapp och viker sig. Detta påverkar dock inte funktionen. I övrigt syns ingen tvättpåverkan alls på byxorna då de håller formen mycket bra.

Astrid Wild Amelia Vandringsbyxa

Friluftsbyxan Astrid Wild Amelia passar lika bra på turer i skogen som de gör vid en utflykt till stan. De är nämligen lika snygga och stilrena som de är funktionella. De svarta byxorna kan lätt dressas upp och passera som ett par alldeles vanliga byxor, samtidigt som man kan sätta sig på en blöt parkbänk i stan utan att ens märka av det. Detta är helt enkelt utmärkta friluftsbyxor för dig som gärna varvar vandringar med stadsbesök - och allt däremellan.

Generöst och inkludernade storleksutbud, stadigt men mjukt och skönt material, går enkelt att justera i midjan, snygga
Kardborrebandet i midjan skaver lite, saknar bakficka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

4. Kayoba Outdoor Friluftsbyxa (Jula)

Prisvärda friluftsbyxor som håller för både väder och vind

Material: 65 % polyester, 35 % bomull. Stretchpartier: 94 % nylon, 6 % elastan Vattenavvisande: Ja Antal färger: 4 Storlekar: 34-48 Tvättråd: 40 grader, torktumlas ej

Att köpa kläder på ett varuhus som främst är förknippat med verktyg, kan det vara något det? För den som är på jakt efter ett par fritidsbyxor i den lägre prisklassen är Julas friluftsbyxor från egna märket Kayoba Outdoor verkligen ett bra alternativ. Men man får vara beredd att tumma lite på kraven om perfekt passform.

Små i storleken - var beredd på att välja större

Utbudet av storlekar ser vid första anblick relativt generöst ut, med ett utbud som sträcker sig från 34 upp till 48. Men en sak man måste räkna med om man vill köpa dessa budgetvänliga friluftsbyxor, är att gå upp minst ett par storlekar. Detta beror till stor del på att passformen över främst lår, men även mage, är tight.Här gäller det att släppa taget och i stället testa sig fram. Detta gör dem långt ifrån optimala att beställa online.

När man hittat en storlek som passar, är Kayobas friluftsbyxa ett par slitstarka byxor som kan användas i många år utan att vissa större tecken på slitage. Byxorna har bland annat varit med på toppturer på både Åreskutan, Totthummeln och Nuolja och tvättats många gånger. Tyget har blekts något, men i övrigt är de efter flera års användning fortfarande i god form.

Prisvärda friluftsbyxor med nedskalade funktioner

När man börjar studera byxorna på mer nära håll, märks det naturligtvis att dessa är billigare än övriga byxor i testet. Det är färre fickor med mer kärva dragkedjor. Tyget är stumt, vilket främst märks över höfterna och midjan. Det går utmärkt att sitta på huk och plocka svamp och bär, men de erbjuder inte samma följsamhet som andra byxor vi testat.

Kayoba Outdoor Friluftsbyxa (Jula)

Förstärkningen på knä och rumpa fungerar fint och under testet har löften om vattenresistens levt upp till våra förhoppningar. Även om byxorna saknar flera av de extra funktioner man förväntar sig av byxor i en högre prisklass, går det inte att sticka under stolen med att när det kommer till denna prisklass är Kayoba Outdoor Friluftsbyxor för dam ett hållbart och slitstarkt kap.

Väldigt prisvänliga, håller mycket bra över tid, snygga
Svårt att hitta rätt storlek pga snål passform, stumt tyg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av friluftsbyxor har vi låtit vanliga friluftsvänner testa outdoorbyxor (som också saluförs som fritidsbyxa). Vår testpanel har bland annat använt byxorna på lekplatsen, i skogen, dagsturer i fjällen och vid trädgårdsarbete. Byxorna har testats i både sensommarsol och riktigt ruggigt busväder på senhösten. Byxorna har tvättats och torkats enligt tvättanvisningarna ett flertal gånger för att testa hållbarheten. I testet av friluftsbyxor har vi främst bedömt följande egenskaper:

Komfort och passform: Är byxorna sköna? Upplevs de som tighta i sin passform eller generösa? Är tyget styvt eller mjukt? Hur upplevs midjan? Går det att justera midjan och/eller benlängd? Är storleksutbudet inkluderande? Är det lätt att hitta en storlek som passar?

Funktioner: Har byxorna gott om fickor? Går några fickor att stänga? Finns det ett bra ställe att stoppa mobilen? Finns det något sätt att anpassa passformen? Är byxorna vattenresistenta? Har byxorna förstärkning på utsatta ställen som rumpa och knä?

Slittålighet och hållbarhet: Hur klarar materialet av slitage? Syns några nötningar på sömmar eller andra utsatta punkter som midja och fickor? Noppar sig tyget? Kan man kana nedför berghällar med tyget i rumpan intakt?

Friluftsbyxornas pris har vägts samman med bedömningarna av dess passform, funktion, design och kvalitet. Därefter har en friluftsbyxa för dam utsetts till bäst i test.