Bältesstol: 12 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Mars 2024

Är ditt barn gammalt nog att sitta framåtvänd i bilen? Vi har användartestat bältesstolar från flera olika bilstolstillverkare, såsom Britax, Cybex och Maxi-Cosi. Vi testar endast framåtvända bilstolar som redan är krocktestade och godkända för användning i Sverige. För att en bältesstol ska kunna utses till bäst i test måste den ha en bra bältesledning, en bekväm sittyta för barnet och ha ett ryggstöd som smidigt kan justeras när barnet växer.

Läs även våra tester av babyskydd och bakåtvända bilbarnstolar.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Bältesstol

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas. Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga babyskydd i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiska reglementena UN R.44 eller UN R.129. Läs mer om dessa typgodkännanden på hos Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF.

I vårt test av bältesstolar låter vi vanliga barnfamiljer, med barn i olika åldrar, få testa bilstolarna i sin egen vardag. Stolarna monteras i och ur olika typer av bilar samt används under en längre period för att det ska gå att skapa sig en bild av hur de slits. De mått vi anger i testet ska ses som en jämförelse mellan de olika modellerna av bilstolar och inte som en indikation på hur väl ett barn av viss längd kommer sitta i stolen. Under testförfarandet tittar vi närmare bland annat på följande områden:

Sittkomfort: Är stolen bekväm för barnet att sitta i, finns det någon funktion för att underlätta om barnet somnar och hur stoppad är klädseln?

Funktioner: Är nackstödet och ryggen enkelt att justera i höjd, finns det några extra inbyggda krockskydd och är klädseln lätt att ta av för tvätt?

Användning: Hur upplevs monteringen, är det enkelt att använda bilbältet när barnet sitter i stolen och sitter barnet så att bältet hamnar i rätt läge?

Bältesstolarnas omdömen från våra testare vägs sedan samman med deras pris och detta ligger till grund för vårt slutbetyg.


Andra tester av bilstolar för barn och bebisar:

Bakåtvänd bilbarnstol

Babyskydd

Fler tester av barnprodukter:

Barnvagnar

Barnkläder

Studsmatta

Surfplatta för barn

0 5 4.5 1

1. Britax Kidfix i-Size BÄST I TEST BÄLTESSTOL

Modern bältesstol med bra manual och trygg bältesledning, passar bäst från 7 år

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4–12 år Vikt barn: 15–36 kg Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 6,7 kg Bredd: 48 cm Ryggstödshöjd min-max: 55–75 cm Viloläge: Nej

Britax har en hel serie bältesstolar i sin Kidfix-serie, som alla kan monteras med isofix. Det är dock inget måste att använda isofixen. Den gör att stolen inte kan glida runt på sätet, och innebär att man inte behöver bälta fast stolen när den inte används av barnet. En lös bältesstol kan skada andra passagerare vid en kollision.

Relativt smal bältesstol för äldre barn

Britax Kidfix i-Size är smalare än äldre Kidfix-stolar. Bredden på 48 cm gör det lätt att montera en bilstol eller sitta bredvid bältesstolen. Men det innebär inte att bältesstolen är liten. Tvärtom visar sig Kidfix i-Size fungera bäst för äldre barn. Detta eftersom rekommendationen är att barnets knän ska hamna utanför sittytan när barnet sitter i en bältesstol. Något vi inte lyckas få till om barnet är kortare än 125 cm, och absolut inte med den minimilängd om 100 cm som Britax själv anger.

Barn över 125 cm som vi låtit testa i Kidfix i-Size sitter däremot väldigt bra. Stolen känns som gjuten för dem. Nackstödet har på Kidfix i-Size blivit djupare och tightare. Barnet upplevs få ett bra skydd från sidorna, men har bra sikt ut. Ryggstödet är rymligt och kan justeras på höjden med en spärr som sitter ovanpå nackstödet. För en tolvåring, bältesstolens angivna maxålder, upplevs dock Kidfix i-Size något trång vid axlarna.

Britax Kidfix i-Size

Bältesstol som guidar bältet mycket väl

När barnet åker bil framåtvänd är det ännu viktigare att bältet hamnar rätt runt kroppen. Här gör Britax Kidfix i-Size mycket för att underlätta. Mellan barnets ben finns en bälteshållare kallad SecureGuard, som förhindrar bältet från att glida upp från höfterna, mot magens mjukdelar. Hållaren är bra placerad, inga klagomål om att det trycker mot skrevet eller insidan av låren hörs.

Stolen har två utstickande bälteshorn. Tack vare tydliga instruktioner på stolens sidor råder inga tvivel om hur bältet ska dras. En XP-PAD fästs runts bältet uppe vid barnets hals, och minskar påfrestningen på nacken vid en krock. Stolen upplevs normalt vadderad. Även vid lite längre bilresor säger barnen som suttit i den att det är bekvämt. Klädseln är behaglig direkt mot huden, och lätt att torka av.

Ultramodern bältesstol som känns trygg

Det är alltid svårt att säga vilken bältesstol som är bäst, i och med att det beror helt på i vilken bil och med vilket barn den ska användas. Britax Kidfix i-Size upplevs inte vara fullt kompatibel med barn under 6–7 års ålder. Vilket på sätt och vis är bra, barn ska gärna sitta bakåtvända upp till den åldern ändå.

Upplevelsen är att Kidifx i-Size passar bäst mellan cirka 7–11 år, och att barn i den åldern generellt sitter riktigt bra. SecureGuarden mellan benen leder bältet helt rätt, bälteshornet hjälper också till och XP-PAD ger ihop med sidokrocksskyddet den där extra känslan av säkerhet. Det är precis vad man förväntar sig av en modern bältesstol, och med Kidfix i-Size så levererar Britax till fullo.

God bältesledning, djup sits, bra form på nackstödet, tydliga instruktioner, barnet sitter bra
Användningstiden kortare än tillverkaren anger
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. BeSafe iZi Flex FIX i-Size BÄSTA PREMIUMVAL

Påkostad och anpassningsbar bältesstol med viloläge, rymlig sittyta och sidokrocksskydd

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 100-150 cm Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 7,1 kg Bredd: 44 cm utan SIP bumpers, 52 cm med Ryggstödshöjd min-max: 53-73 cm Viloläge: Ja, som barnet kan reglera själv

BeSafe iZi Flex FIX i-Size är en av de värsta tungvrickarna till produktnamn, men själva bältesstolen är snudd på genial. iZi Flex FIX i-Size är den första i-Sizegodkända bältesstolen, vilket förutom kraven på skydd vid en sidokrock också innebär att det finns vissa maxmått. BeSafe har byggt iZi Flex FIX i-Size till att vara en anpassningsbar bilstol. På båda sidor av stolen sitter SIP Bumpers som enkelt klickas fast. Utan dem är stolen endast 44 cm bred. I en vanlig personbil får man alltså plats med tre stycken iZi Flex FIX i-Size bredvid varandra. Det öppnar upp många nya möjligheter för familjer med tre eller fler barn.

Extra nackskydd monteras på bilbältet

Med SIP Bumpers fästa på stolen blir iZi Flex FIX i-Size 52 cm bred, vilket fortfarande är en smidig storlek. På den sida av stolen som vetter mot bildörren fäster man sedan SIP+-kudden, som ger ett extra sidokrocksskydd. PAD+ är ett skydd som sätts runt bilbältet och som ska förhindra att nacken böjs kraftigt framåt vid en kollision. Det är viktigt att PAD+ sitter i rätt position, men det lär sig barnet snabbt.

iZi Flex FIX i-Sizes höftbältesguide kräver lite mer övning. Mellan barnets ben sitter ett smart spänne man ska fästa bilbältet i, så att det inte kan glida upp mot barnets mage. Att få dit det är lätt som en plätt, spännet låser sig med hjälp av en magnet. Men att öppna upp det igen är lite knepigt, man måste dra åt rätt håll.

BeSafe iZi Flex Fix

Möjligt att vinkla bältesstolens ryggstöd

Men BeSafes bältesstol är inte bara byggd för att vara säker, den ska också ha lovord för sitt fokus på barnets komfort. Sittyta och ryggstöd är mycket rymliga samt bekvämt vadderade. Nackstödet kan höjas i flera olika steg, och det är ett plus att reglage sitter på sidan av stolen. Det gör att man inför varje bilresa enkelt kan se till att iZi Flex FIX i-Size är precis rätt inställd. Skulle barnet bli trött under färden så kan det på egen hand, med hjälp av två fästen på sittytans sidor, vinkla bältesstolen till ett bekvämt viloläge.

Stolen monteras i bilen med isofix men man kan även använda den utan. Det här är en dyr bältesstol, men den bockar av alla önskemål hos både förälder och barn samt har fått höga betyg i krocktester. Det känns som att det just nu finns få andra stolar som kan konkurrera med BeSafe iZi Flex FIX i-Sizes förträfflighet.

Väldigt anpassningsbar, kan göras smal, många extra säkerhetsfunktioner, viloläge
Dyr, vissa funktioner tar lite tid att lära in
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Britax Kidfix M i-Size BÄSTA BUDGETVAL

Smal, smidig och bekväm bältesstol med klädsel som enkelt kan tas av för tvätt

Isofix: Ja Ålder: 3,5–12 år Längd: 100–150 cm Vikt barn: 15–36 kg Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 6,5 kg Bredd: 44 cm Ryggstödshöjd min-max: 63–83 cm Viloläge: Nej

Britax Kidfix M i-Size är en smidig bältesstol med ett ytterst rimligt pris. Några särskilda egenskaper eller accessoarer finns inte, utan detta är en bilstol som fokuserar på basfunktionerna. Likväl lyckas Britax Kidfix M i-Size imponera med sin användarvänlighet och goda komfort.

Smal bältesstol som är bekväm att sitta bredvid

En utmärkande egenskap är bilstolens bredd. Kidfix M är endast 44 cm bred och har inga utstickande detaljer. Det innebär dels att man kan få plats med tre Kidfix M i baksätet i många bilar. Dels att bältesstolen är riktigt bekväm att sitta bredvid. Om man som förälder behöver sitta i mitten av baksätet, så är det inget problem alls när man sitter jämte Kidfix M. Är man många familjemedlemmar bidrar Kidfix M till att alla får plats att åka med.

Installationen av Kidfix M är enkel. Isofixarmarna ska klickas fast och sen är det klart. Britax ska ha beröm för sina utmärkt tydliga instruktionsvideor, som undanröjer alla eventuella tvivel på hur stolen ska installeras korrekt. Man ska dock vara medveten om att Kidfix M enligt manualen måste ha stöd mot bilsätet för hela bältesstolens rygg. Skulle sätets nackstöd förhindra detta måste det tas av.

Klädsel som enkelt tas av och på för tvätt

Britax Kidfix M i-Size har en mjuk och skön klädsel som känns väl vadderad. Även stolens sidor är vadderade, vilket bidrar till stolens bekvämlighet tycker barnet. Stolen är även försedd med ett antal ventilationshål. De upplevs hjälpa till med att motverka att barnet blir svettig i bilen, framför allt på ryggen. Även under långa bilresor på sommaren förblir barnet lagom svalt.

Klädseln är enkelt att ta av och tvätta. Men, än mer imponerande, den är även enkel att sätta på igen. Något som inte alltid är fallet när det gäller bilstolar. Materialet har efter en tvätt varken blivit stelt, krympt eller ändrat form – utan Kidfix M känns precis likadan. Nackstödet är lagom djupt, och har på båda sidorna en bältesledare att dra bilbältet genom så det hamnar rätt över axel och bröstkorg. Vid höfterna finns bälteshorn för att guida bilbältet.

Mycket prisvärd och användarvänlig bältesstol

Britax Kidfix M kan enkelt växa med barnet. Ryggstödet höjs med en lättanvänd spärr, och Britax har även videoinstruktion för hur man hittar rätt höjdläge för sitt barn. Kidfix M förblir lika smal oavsett ryggstödets höjd. Stolen är godkänd upp till 12 år. En sexåring på 120 cm sitter bra, med gott om utrymme att växa. Det är dock tveksamt om stolen kommer vara bred nog för att en tolvåring faktiskt ska kunna sitta bekvämt.

Britax Kidfix M i-Size

Den samlade upplevelsen av Kidfix M är att detta är en omtyckt bältesstol, där all användning känns lätt. Om man planerar att använda stolen i flera olika bilar så är det ett extra plus att den dessutom väger lite, endast 6,5 kg. Det gör den enkel att bära. Föräldrarna som monterat stolen och spänt fast barnet i den är precis lika nöjda som barnet själv, som alltid trivts med att sitta i den. Det finns inget annat att säga, än att Britax Kidfix M i-Size är en lika prisvärd som användarvänlig bältesstol.

Mycket enkel att installera, smal och smidig i storlek, klädsel som lätt tas av för tvätt
Funkar inte i alla bilsäten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Axkid Nextkid

Genomtänkt och flexibel bältesstol, utrustad med vilolägen och justerbar bredd

Isofix: Ja Ålder: 7år och uppåt Längd: 100-150 cm Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 7,5 kg Bredd: 44 cm Ryggstödshöjd min-max: 53-74 cm Viloläge: Ja

För Axkid är bakåtvänt bilåkande en prioritering. Märket har ett brett utbud av bakåtvända bilbarnstolar, många med en användningstid upp till minst 5-6 års ålder – ofta längre. Det är när den rymligaste, bakåtvända bilstolen också blivit urvuxen som Axkid anser att det är dags att vända barnet framåt. Och det är då Axkid Nextkid kommer in i bilden.

Bältesstol som är särskilt utformad för längre barn

Nextkid är en framåtvänd bältesstol som visserligen är godkänd från 100 cm och 15 kg, men som av Axkid själva rekommenderar från 7 års ålder och uppåt. Nextkid är rymlig, med en relativt djup sittyta. En punkt att hålla koll på är att barnets knän ska vara positionerade utanför sittytan. När barn som är kortare än 125 cm testat att sitta i Axkid Nextkid, så hamnar de inte rätt.

Barn längre än så, sitter däremot mycket bra och bekvämt i Nextkid. Ryggstödet kan höjas i 8 positioner. Att bältesledningen är fäst vid nackstödet säkerställer att bilbältet hamnar i höjd med barnets axel. Ska man ofta flytta Nextkid i och ur bilen, så kan man ibland behöva pilla lita innan man hittar hur bältet ska träs in. Men med tiden lär man sig hur man gör.

Anpassningsbar bredd tack vare de justerbara sidovingarna

Axkid Nexkid är en bältesstol som kan anpassas när barnet växer. Stolens sidor kan nämligen dras ut, så att utrymmet inuti breddas rejält. Det gör att även ett äldre barn, med bredare överkropp, kan sitta bekvämt. Extra genialt är att sidovingarna är individuellt expanderbara. Skulle Nextkid vara placerad bredvid en annan bilbarnstol, eller om en vuxen behöver få plats intill, så kan man välja att dra ut vingen bara på ena sidan.

Axkid Nextkid

Man kan använda isofix för att montera bältesstolen, men Nextkid kan även användas utan isofix. Då är det viktigt att komma ihåg att bälta stolen även om inget barn sitter i den, så den inte kan flyga iväg och skada andra passagerare vid en krock. De gröna detaljerna vid bälteshornen samt vid bältesledningen undertill på nackstödet visar hur bilbältet ska dras runt barnets kropp. På sidan av Nextkid finns även tydliga bildinstruktioner.

Flexibel bältesstol som känns riktigt genomtänkt

Barnen som använt Axkid Nextkid beskriver bältesstolen som lagom mjuk, och klädseln har varit sval och luftig även varma sommardagar. Skulle barnet somna i bilen så har Nextkid vad Axkid kallar för ett ”Sleep Well System”. Det innebär att stolen kan vinklas i fyra olika lägen, så barnet kan somna utan att huvudet faller ner mot bröstet. Spärren för att reglera det, och för att lossa isofixen, sitter båda lättåtkomligt på undersidan av Nextkids främre kant.

Axkid Nextkid är en bekväm, lättinstallerad och anpassningsbar bältesstol. Har man flera barn som ska rymmas bredvid varandra i baksätet så är de individuellt justerbara sidovingarna en fantastisk funktion. På så sätt kan man skapa mer utrymme för det stora barnet, och för personen eller bilstolen bredvid, på samma gång. Axkid Nextkid tillför något nytt till marknaden, och det ihop med stolens komfort och rymlighet gör detta till en bältesstol väl värd att överväga.

Sidovingar som kan expanderas individuellt, god sittkomfort, fyra vilolägen, rymlig sittyta
Lite pillig bältesledning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Cybex Solution T i-Fix

Bekväm bältesstol med nackstöd med viloläge och bra bredd för äldre barns axlar

Isofix: Ja Ålder: Upp till 12 år Längd: 100–150 cm Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 15–50 kg Vikt: 7,2 kg Bredd: 50–56 cm Ryggstödshöjd min-max: 55–74 cm Viloläge: Ja, nackstöd som kan lutas

Cybex Solution T i-Fix är en ultramodern, framåtvänd bältesstol och en av de rymligaste bältesstolarna i Cybex sortiment. Solution T i-Fix monteras i bilsätet med hjälp av isofix, har utfällbara sidokrocksskydd på båda sidorna och är givetvis utrustad med Cybex ställbara nackstöd, som ska öka barnets komfort under bilfärden.

Solution T i-Fix har en klädsel som känns både ombonad och lyxig. Sitsen är utformad för att ge en god luftgenomströmning, så att barnet inte ska bli svettig i bilen under sommaren. Bältesstolen har en god vaddering och beskrivs att de barn som har testat den som skön att sitta i. De uppbyggda sidorna ger ett bra sidoskydd men upplevs inte hämma sikten ut ur bilen för barnet som sitter i Solution T i-Fix.

Isofixarmar som kan vikas in under sitsen

Även om Solution T i-Fix är utrustad med isofix så går det givetvis även att använda bältesstolen i ett bilsäte som saknar isofixfästen. Isofixarmarna sitter monterade på en ställning på stolens undersida. För att dra ut och fälla fram dem håller man in en spärr framtill på sitsens undersida. Med isofixarmarna utfällda är det enkelt att klicka fast Cybex Solution T i-Fix i bilsätet. På sidan av armarna ser man en tydlig grön markering om stolen monterats så att den sitter fast korrekt.

Cybex Solution T i-Fix

Cybex Solution T i-Fix har ett ryggstöd som kan höjdjusteras. Detta gör man med ett enhandsgrepp på nackstödets baksida. Att dra ryggstödet uppåt upplevs dock ofta som en aning trögt. Ibland behöver man hålla emot med andra handen för att få i gång rörelsen. Att trycka ned ryggstödet till ett lägre läge är dock mycket enkelt. Ryggstödet växer även på bredden när det höjs, vilket skapar gott om utrymme för det äldre barnets bredare axlar.

Ställbart nackstöd ett plus för barn som somnar i bilen

I sin produktinformation anger Cybex att Solution T i-Fix är en bältesstol som funkar från ”cirka 3 år upp till 12 års ålder”. Den faktiska användningstiden är kortare än så. Ingen treåring kan sitta bra i Solution T i-Fix, och en tolvåring upplever framför allt sitsen för grund för att kunna sitta bekvämt. Barn mellan omkring 6 års ålder och upp till cirka 10 år sitter dock mycket bra i bältesstolen.

Om man har ett barn som är stort nog att sitta framåtvänd i bilen, men som fortfarande somnar under bilfärden, så är Cybex ställbara nackstöd en stark fördel. Nackstödet kan vinklas från upprätt till bakåtlutat, vilket gör att barnet kan somna utan att huvudet faller fram. De rejäla bälteshornen ihop med bälteshållaren på nackstödets undersida hjälper till med att hålla bilbältet rätt runt barnets kropp. Förutsatt att man har plats för den i bilen, så bjuder Cybex Solution T i-Fix på både trygghet och komfort under bilresan.

Bra bredd för äldre barns axlar, ställbart nackstöd, lätt att montera fast med isofix
Något grund sits, lite trögt att höjdjustera ryggstödet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Maxi-Cosi RodiFix S i-Size

Smidig bältesstol som växer på bredden och har ett bra och lättåtkomligt viloläge

Isofix: Ja Ålder: 4-12 år Längd: 100-150 cm Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 15-36 kg Vikt: 6,1 kg Bredd: 44-51 cm Ryggstödshöjd min-max: 52-72 cm Viloläge: Ja

Maxi-Cosi RodiFix S i-Size är en framåtvänd bältesstol som av tillverkaren rekommenderas mellan 3,5 och 12 år, eller 100–150 cm. I praktiken upplevs bältesstolen alldeles för stor för barn i den lägre delen av det storleksspannet. En normalstor sexåring sitter dock bra i RodiFix S, och en tioåring åker bekvämt med utrymme kvar för att växa.

RodiFix S är enkel att installera i bilen med hjälp av isofix. Isofixarmarna på bältesstolen visar tydligt grönt när isofixen är korrekt monterad. Den som ofta vill kunna flytta bältesstolen mellan olika bilar kan sköta det väldigt smidigt med Maxi-Cosi RodiFix S. Bältesstolen går även att använda i ett bilsäte utan isofix. Men då bör man komma ihåg att bälta fast bilstolen om man kör bil utan barnet.

Smidig bältesstol med flera vilolägen

Sittutrymmet i RodiFix S är rymligt. Själva sittytan är relativt djup, en nioåring får stöd en bra bit på låren medan en sexåring precis har knäna utanför kanten. Ryggstödet kan med ett enhandsgrepp höjas upp två decimeter och växer samtidigt på bredden. Det gör att även äldre barn, som hunnit få lite bredare axlar, kan sitta bekvämt. Nackstödet känns ombonat runt huvudet, men blockerar inte sikten ut för barnet.

Den mest unika funktionen hos RodiFix S viloläge. Bältesstolen vinklas genom att man tar tag på undersidan av sitsens framkant, och drar uppåt. RodiFix S kan ställas i flera lutningslägen. Sitsens bakåtlutade position gör att ett barn som somnat sitter kvar bättre i stolen. Det är ett plus att viloläget kan användas utan att man måste justera bältesstolens montering. Även om den står dikt an mot bilsätet i sitt sittläge så kan RodiFix S vinklas till viloläge.

Bekväm bältesstol som växer på bredden

RodiFix S har inga bälteshorn, och således finns det ingen risk för att man ska råka dra bilbältet fel, så det hamnar över barnets mage i stället för över låren. Uppe vid nackstödet finns bälteshållare på båda sidan. Bilbältet träs lätt in, och är även enkelt att få ut igen men kan inte råka glida ut av sig självt.

Maxi-Cosi RodiFix S i-Size

Stolen är vadderad i både sits och ryggstöd, och i de uppbyggda sidorna. Långa bilresor har inte varit ett problem. Barnen som suttit i RodiFix S beskriver den som skön, och enkel att använda sig av då äldre barn utan problem kunnat spänna fast sig själv korrekt. Söker man en smidig bältesstol som växer på bredden och har ett lättåtkomligt viloläge så är Maxi-Cosi RodiFix S i-Size en bältesstol som passar in perfekt.

Rymligt ryggstöd som växer på bredden, enkel att montera, kan vinklas till viloläge
Något bred med ryggstödet i högsta läget
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Maxi-Cosi Rodifix Airprotect

Bältesstol med viloläge och rymlig sittyta, bekväm även för större barn

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 4,9 kg Bredd: 55 cm Ryggstödshöjd min-max: 70-88 cm Viloläge: Ja

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är den senaste versionen av en både populär och relativt billig bältesstol. Med tanke på prisnivån är det imponerande hur mycket funktion man får i Rodifix. Precis som med alla andra framåtvända bältesstolar så ska barnet spännas fast med det vanliga bilbätet. Rodifix är även utrustad med isofixfästen. Dessa sitter där för att man ska slippa bälta fast stolen även när inget barn sitter i den. Tack vare isofixfästen är Rodifix stadigt förankrad och kan inte fara iväg och skada andra i bilen vid en kollision.

Lätt att justera höjd på ryggstödet

Bälteshållaren är tydligt markerad på båda sidor av nackstödet, så stolen kan placeras på alla bilens säten. (Dock viktigt att notera att barn under 140 cm längd ej får sitta framför en aktiv airbag.) Bälteshållaren stänger igen sig automatiskt när man fört in bilbältet. Maxi-Cosi Rodifix Airprotect har inga bälteshorn för höftbältet. Det innebär att bältet inte kan dras fel, men också att det kan råka glida uppåt. Det är viktigt att dra höftbältet rätt så att det inte hamnar så högt att det löper över barnets mage.

Det är enkelt att justera höjden på ryggstödet på Rodifix. Överst på nackstödet finns en liten men lättåtkomlig knapp som man pressar in för att lossa spärren inuti. Sen är det bara att dra uppåt eller nedåt tills att ryggen är i rätt höjd för barnet som ska sitta i stolen. Att justera ryggstödet går på sekunder, så det är inget problem att skifta mellan att låta barn av olika längd sitta i Maxi-Cosi Rodifix Airprotect.

Bältesstol som kan lutas till viloläge

Den funktion som sticker ut mest är Rodifixs viloläge. Barnet kan själv växla mellan ett helt upprätt sittläge och ett något tillbakalutat viloläge genom att greppa tag om spakarna på vardera sida av sittytan. När dessa dras uppåt så glider sittytan framåt på Rodifixs bas, vilket i sin tur får ryggstödet att vinklas bakåt. Vid resor då barnet som åker i stolen kan förväntas somna så upplevs viloläget öka möjligheten för barnet att göra detta utan att bli hängande med huvud och överkropp.

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är en rymlig men ändå ombonad bältesstol. Barnen som har använt den för detta testet är mellan 5 och 10 år gamla och upplevde alla stolen som bekväm att sitta i. Nackstödet ger bra support för huvudet utan att göra det svårt för barnet att se ut ur bilen. Några av barnen föredrar Rodifix framför andra bältesstolar, speciellt de äldre upplever att den ger bra med utrymme för överkroppen och den med lite bredare axlar. Efter användning är det inte svårt att förstå exakt varför Maxi-Cosi Rodifix Airprotect upplevs så prisvärd och har blivit så populär.

Rymlig och omtyckt av större barn, viloläge, enkel att spänna fast barnet i
Viktigt att se till att höftbältet hamnar rätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Maxi Cosi Kore Pro i-Size

Smidig och komfortabel bältesstol med inbyggda, riktiga smarta lampor i sidorna

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4–12 år Vikt barn: 15–36 kg Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Bältet träs på plats Vikt: 7,5 kg Bredd: 44 cm Ryggstödshöjd min-max: 55–72 cm Viloläge: Nej

Maxi Cosi Kore Pro i-Size är den mer avancerade varianten av Maxi Cosis bältesstol Kore i-Size. Det som framför allt skiljer modellerna åt är att Kore Pro är utrustad med LED-lampor i sidorna. Modellen har också lite bättre klädsel, med ökad komfort och bättre ventilering i tyget.

God sittkomfort och bekvämt nackstöd

Sittkomforten i Kore Pro har varit mycket god enligt de barn som har testat bältesstolen. Den angivna användningstiden är enligt Maxi Cosi för barn mellan 100 och 150 cm. Upplevelse vid test har dock varit att vid ungefär 140 cm har det blivit tight för överkroppen. Ryggstödets bredd är bra, men längdmässigt har axlarna då börjat ta emot nackstödets nedre kant. Det här kan dock variera från barn till barn. Har man längre ben men kortare överkropp kan barnet rymmas längre i Kore Pro.

Sittdelens utformning har varit uppskattad. Nackstödet har en bra form. Barnets huvud är väl omslutet men det finns ändå möjlighet att se ut åt sidorna. När ryggstödet förlängs så växer stolen också något på bredden, vilket gör att det inte känns trångt utan barnet kan sitta bekvämt. Funktionen för att justera höjd på rygg- och nackstöd är ovanligt bra.

Lätt att fästa bältesstolen med isofix

Istället för en knapp mitt på nackstödet, eller baktill på stolen, så har Maxi Cosi Kore Pro en knapp på vardera sida av stolens övre kant. Och bara en av knapparna behöver tryckas in för att höjden ska kunna regleras. Det innebär att det alltid är lätt att komma åt, vilket i sin tur borgar för att man oftare ser till att justera ryggstödet efter barnet som ska använda stolen.

Maxi Cosi Kore Pro i-Size monteras i bilen med isofix. Armarna kan skjutas ut när stolen står på sätet och har en bra längd, så det är enkelt att komma åt bilens isofixfästen. Det går även att använda Kore Pro i ett säte utan isofix. Då måste man komma ihåg att bälta stolen när den inte används, så den inte flyger iväg och potentiellt skadar andra passagerare vid en krock.

BiT Maxi Cosi Kore Pro

Smart med inbyggd belysning

I mångt och mycket är Maxi Cosi Kore Pro i-Size en bältesstol rätt snarlik många andra modeller på marknaden. Det är ClickAssist Light som får Kore Pro att sticka ut, och det rejält. Bältesstolen har lampor på båda sidor av stolen. Cirka tre sekunder efter att barnet har satt sig i stolen tänds den ena lampan. Man väljer själv vilken sida som ska lysa, beroende av var i bilen stolen står och var bältesspännet befinner sig.

Lampan lyser sedan i omkring 20 sekunder, och är tillräckligt kraftigt för att det ska bli avsevärt lättare att hitta spännet man knäpper fast bilbältet i. Det kan låta som en gimmick med en lampa i bältesstolen. Men mörka vintermorgnar så har det varit en stor hjälp för hur snabbt man får barnet säkert fastspänt i bilen. Så förutom att vara en smal och smidig bältesstol så är Maxi Cosi Kore Pro i-Size en riktig stressdämpare, åtminstone under det mörkare halvåret.

Kompakt i bilen, smidigt att höja ryggstödet, mycket praktiska lampor, bekväm sittyta
Aningen kort i ryggstödet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. BeSafe iZi Flex S FIX

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4–12 år Vikt barn: 15–36 kg Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 6 kg Bredd: 54 cm (44 cm utan SIP bumpers) Ryggstödshöjd min-max: 55–73 cm Viloläge: Nej

BeSafe iZi Flex S FIX är den enklare samt något billigare varianten av BeSafes bältesstol iZi Flex Fix i-Size. Produktnamnen är snubblande snarlika och även själva bilstolarna kan det vara svårt att se skillnad på. Flex S FIX har helt enkelt inte alla funktioner som Flex FIX i-Size har. Den är exempelvis inte utrustad med PAD+ vadderingen som fästs på bilbältet.

Det här är en mycket smidig och lätthanterlig bältesstol. Den kan fästas i bilen med isofix, men BeSafe iZi Flex S FIX kan även användas i bilsäten där isofix inte finns. För att fälla ut isofixarmarna drar man i handtaget framtill på stolens undersida. Det är viktigt att komma ihåg att bälta fast stolen i bilen om man kör utan barnen, så inte stolen blir lös last som kan skada förare och andra passagerare vid en krock. Bakom iZi Flex S FIX nackstöd finns ett behändigt bärhandtag, som även döljer en förvaring för bältesstolens manual.

Bältesstol omtyckt av barnen

Nackstödet har en form som BeSafe kallar V-formad och som ska vara bekvämt att luta huvudet mot, men ändå ge barnet utrymmet att se ut ur bilen. De barn som testat BeSafe iZi Flex S FIX har varit mycket nöjda med sittkomforten i både säte, ryggstöd och nackstöd. Klädseln är tålig och enkel att borsta av när den blir smutsig eller sandig. Vadderingen är normaltjock.

En för BeSafe iZi Flex S FIX och iZI Flex FIX i-Size unik funktion är att bältesstolen kan göras smalare. Tar man av sidokrocksskydden, kallade SIP bumpers, från sidorna på iZi Flex S FIX så skalar man av så mycket på bredden att stolen endast blir 44 cm smal. Det innebär att man då kan få in tre bilstolar bredvid varandra i ett normalstort bilbaksäte.

BeSafe iZi Flex S Fix

Viktigt att testa bältesstolen i bilen innan köp

För att reglera höjden på ryggstödet så vrider man på en spärr på bältesstolen baksida. Det finns en spärr på vardera sida, så att det alltid ska vara enkelt att komma åt. Men det räcker om en av dem roteras för att höjden ska justeras. Att man just vrider mellan höjdpositionerna på BeSafe iZi Flex S FIX upplevs först som ovant men känns därefter smidigt. Det gör det lätt att finjustera nackstödets läge, då det är viktigt att bältet kommer ut i rätt höjd och kan löpa fritt genom stolens hållare.

Som med alla bältesstolar är det viktigt att man testar stolen i den egna bilen, med barnet i, för att se så att även nedre delen av bilbältet hamnar rätt. Det ska gå över höften, inte upp över barnets mage och mjukdelar. iZi Flex S FIX har inga bälteshorn så det gäller att säkerställa detta innan motorn startas. Men har man en bil och ett barn som passar ihop med stolen så är detta ett ypperligt val. BeSafe iZi Flex S FIX är en bältesstol som känns riktigt prisvärd – i synnerhet för den stora familjen som vill rymma många barn i bilen.

Kan göras smalare, bra form på nackstödet, tålig klädsel, enkelt att justera höjd
Har varken bälteshorn eller bälteshållare mellan benen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Britax Hi-Liner

Kompakt bältesstol, så smal att den smidigt kan monteras bredvid en annan bilstol

Isofix: Ja Ålder: 4–12 år Längd: 100–150 cm Vikt barn: 15–36 kg Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Ja Vikt: 5,9 kg Bredd: 44 cm Ryggstödshöjd min-max: 63–83 cm Viloläge: Nej

Britax Hi-Liner är en bältesstol som tillverkas i Britax egen fabrik i Tyskland, och är säkerhetstestad och godkänd enligt de senaste riktlinjerna för framåtvänt bilåkande för barn. Hi-Liner är utrustad med isofixfästen, men kan förstås även användes i bilsäten som saknar isofix. Fördelen med att montera Hi-Liner med isofix är att stolen då inte kan glida runt på sätet, med risk att bältet hamnar snett runt barnet, samt att man slipper bälta fast stolen om man ska köra bil utan att ha med sig barnet.

Smart med individuellt justerbara isofixfästen

De nya isofixfästena på Britax Hi-Liner är individuellt justerbara, vilket gör det lite enklare att montera stolen i bilen. På så sätt kan man fästa fast en sida i taget, vilket underlättar om det är lite krångligt att lokalisera isofixfästet mellan bilsätets sits och ryggstöd. Hi-Liner upplevs mycket enkel att få på plats i bilen. Det är även lätt att justeras bältesstolen utifrån barnet som ska sitta i den. Nackstödet kan höjas med ett enhandsgrepp på stolens baksida, något som smidigt kan göras även när ett barn sitter i stolen.

Förutom att barnet ska få plats med axlarna under nackstödet, så är det även viktigt att det är i rätt höjd för att bilbältet ska hamna rätt runt barnets överkropp och inte ligga för långt ut på axeln. På undersidan av båda sidorna av nackstödet finns en skåra, där bilens bälte ska träs in. Britax Hi-Liner har en liten sprint som ser till att bältet sen inte kan falla ur bälteshållaren.

Tydliga bälteshorn och enkelt avtagbar klädsel

Nere vid barnets höfter finns två bälteshorn, tydligt markerade med grön färg. Bilbältet, både höftremmen och axelremmen ska som gå diagonalt över barnets bröstkorg, ska dras under bälteshornet på den sida där bältet spänns ihop.

Britax Hi-Liner

Klädseln på bältesstolen känns bra, och Hi-Liners vaddering får godkänt men är åt det hårdare hållet. Det behöver dock inte vara negativt, stolen känns fortfarande bekväm för barnet men upplevs också stabil att sitta på. Att klädseln så enkelt kan tas av och tvättas är ett plus, särskilt under höst och vinter när barnets ytterkläder och skor har en tendens att fläcka och blöta ned i bilen.

Smal bältesstol som kan monteras bredvid en annan bilstol

Ett stort plus med Britax Hi-Liner är att bältesstolen känns så smal och smidig. Endast 44 cm bred är det fullt möjligt att placera tre Hi-Liner bredvid varandra i baksätet på en normalstor bil. I övrigt är detta en bältesstol med få extrafunktioner. Men samtidigt är det inget man saknar. Basbehoven hos en trygg och lättanvänd bältesstol finns alla med, och det till ett rimligt pris.

Britax Hi-Liner rekommenderas tack vare dess kompakthet särskilt för familjer med flera barn, som behöver ha möjligheten att kunna montera tre bilstolar i baksätet. Men bältesstolen är även ett bra val för familjer som kör mindre bilar och därför behöver optimera utrymmet i baksätet. Användarvänligheten och de lättanvända funktionerna gör Britax Hi-Liner till ett praktiskt och prisvärt val av bältesstol.

Mycket prisvärd, smal och smidigt format, enkelt avtagbar klädsel, lättanvänd
Saknar funktioner såsom viloläge eller justerbar bredd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Cybex Solution M-Fix

Bältesstol med isofix och en klädsel av hög kvalitet som står emot smuts och fläckar

Typ av stol: Isofix. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg. Bälteshorn: Ja. Bälteshållare vid axeln: Elastisk spärr. Vikt: 6,7 kg Bredd: 54 cm över sidokrocksskydden (indragna) Ryggstödshöjd min-max: 55-75 cm. Viloläge: Ja, nackstödet kan lutas.

Samtliga Cybex-stolar ger en känsla av hög kvalitet. Också hos Solution M-Fix ser varje söm välsydd ut, de rundade kanterna ger både ett mjukare intryck och ökad sittkomfort för passageraren bredvid. Nackstödet är kantat med ett mjukt, memoryfoam-liknande material som gör stolen ombonad och nackstödet skönt att vila huvudet och somna mot.

Cybex Solution M-Fix har rejäla sidokrockskydd som enkelt fälls ut på rätt sida av stolen. Det på den andra sidan kan man då ta av, för bättre utrymme för passageraren bredvid. Bälteshållaren vid axelfästet är smidig att använda. Att klä av går bra men man får klura lite innan man får till klädseln på stolen igen med ett snyggt resultat.

Nackstödet kan justeras i lutning

Cybex Solution M-Fix har ett ryggstöd som kan regleras i höjd med ett handtag som pressas in. Själva nackstödet kan justeras separat och har tre olika lägen - ett helt upprätt, ett mellan- och ett bakåtlutat läge. Det är enkelt för en vuxen att justera och gör att barnets huvud inte faller framåt om hen skulle somna i bilen. En mycket simpel lösning på ett viloläge, men samtidigt precis så enkelt och funktionellt som man vill ha det.

Helhetsintrycket Cybex Solution M-Fix lämnar en med är att detta är en robust och bra stol. Detaljerna är genomtänkta och finishen håller hög standard. Isofixfästena är enkla att använda. Även om stolen inte har något som direkt får den att sticka ut så finns det heller inget område på vilket den ligger efter, varför Cybex Solution M-Fix enligt vår bedömning är en prisvärd produkt.

Smart viloläge på nackstödet, justerbara sidokrocksskydd
Något omständigt att få på klädseln igen efter tvätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

12. Cybex Solution G i-Fix

Rymlig bältesstol med isofixmontering samt både viloläge och justerbart nackstöd

Isofix: Ja Ålder: Upp till 12 års ålder Längd: 100–150 cm Vikt barn: Upp till 50 kg Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 7,5 kg Bredd: 59,5 cm Ryggstödshöjd min-max: 59–81 cm Viloläge: Ja

Cybex Solution G i-Fix är en framåtvänd bältesstol som är godkänd för användning för barn som är mellan 100 och 150 cm långa. Cybex anger att Solution G fungerar upp till omkring tolv års ålder. Upplevelsen är att bältesstolen är rymlig nog för att ett äldre barn ska få plats med axlar och överkropp. Däremot upplevs själva sittytan som något för grund för att ett barn över omkring 10 år ska sitta helt bekvämt i stolen.

Enkel montering med individuella isofixarmar

Bältesstolen kan monteras i bilsätet med hjälp av isofix. Fördelen med det är att man då inte behöver komma ihåg att bälta fast Solution G när man åker bil utan barnet. En lös bältesstol kan flyga i väg och skada andra i bilen vid en kollision. Cybex Solution G har individuellt justerbara isofixarmar, som gör installationen väldigt enkel. Armarna kan dras ut en i taget, för att därefter klickas i bilens isofixfästen.

Cybex Solution G har en klädsel som känns precis lagom mjuk och väl vadderad, vilket ger en bekväm sittupplevelse för barnet under bilfärden. Klädseln kan enkelt tas av och tvättas, vilket underlättar rengöring och gör att stolen kan hållas fräsch trots daglig användning med barn som sitter i bilen med skor och smutsiga ytterkläder på sig.

Bältesstol med viloläge och justerbart nackstöd

En fördel med Solution G är att bältesstolen är utrustad med ett viloläge. Tack vara att bältesstolen har sin egen, inbyggda bas, så går det att tilta stolen uppåt och bakåt. Har man ett barn som ibland tenderar att somna under bilfärden, så kommer komforten vara fortsatt god även i sömnen. Att man dessutom även kan justera själva nackstödet mellan en mer upprätt och en tillbakalutad vinkel bidrar ytterligare till att barnets huvud sällan faller fram mot bröstet i sömnen.

Cybex Solution G i-Fix

Cybex Solution G i-Fix har en enkel justering av ryggstödets olika höjdlägen. Medan vissa bältesstolar blir bredare ju högre ryggstödet ställs in, så har Solution G samma bredd och blir endast högre när ryggstödet förlängs. Har man en liten bil, eller ska få plats med andra bilstolar på sätena bredvid, så bör man provmontera innan inköp. Cybex Solution G är en relativt bred bältesstol, som upplevs ta upp mycket plats i bilen.

Passar bäst för barn som riskerar att somna under bilresan

På undersidan av båda sidor av nackstödet finns en hållare för bilbältet, så det ska ledas rätt över barnets axel. Solution G har även extra sidokrockskydd på utsidan av bältesstolens sidor. Dessa behöver inte fällas ut eller justeras manuellt, så man slipper tänka på det om man ska flytta runt Solution G mellan olika platser i bilen eller mellan olika bilar.

Planerar man att ha tre barn samtidigt i baksätet så kommer man troligen uppleva Solution G, med dess bredd på nästan 60 cm, som alldeles för klumpig i storlek. Om man däremot bara ska ha två barn, eller ett barn och en vuxen, längst bak i bilen så känns storleken mindre relevant. Då är det i stället det utmärkta viloläget, ihop med det justerbara nackstödet, som sticker ut mest. För familjen som ofta åker långa resor, där barnet riskerar att somna i bilen, så är Cybex Solution G i-Fix en bältesstol att överväga.

Erbjuder hög sovkomfort för barnet, justerbart nackstödet, lätt att montera och använda
Tar upp mycket plats på bredden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas. Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga babyskydd i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiska reglementena UN R.44 eller UN R.129. Läs mer om dessa typgodkännanden på hos Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF.

I vårt test av bältesstolar låter vi vanliga barnfamiljer, med barn i olika åldrar, få testa bilstolarna i sin egen vardag. Stolarna monteras i och ur olika typer av bilar samt används under en längre period för att det ska gå att skapa sig en bild av hur de slits. De mått vi anger i testet ska ses som en jämförelse mellan de olika modellerna av bilstolar och inte som en indikation på hur väl ett barn av viss längd kommer sitta i stolen. Under testförfarandet tittar vi närmare bland annat på följande områden:

Sittkomfort: Är stolen bekväm för barnet att sitta i, finns det någon funktion för att underlätta om barnet somnar och hur stoppad är klädseln?

Funktioner: Är nackstödet och ryggen enkelt att justera i höjd, finns det några extra inbyggda krockskydd och är klädseln lätt att ta av för tvätt?

Användning: Hur upplevs monteringen, är det enkelt att använda bilbältet när barnet sitter i stolen och sitter barnet så att bältet hamnar i rätt läge?

Bältesstolarnas omdömen från våra testare vägs sedan samman med deras pris och detta ligger till grund för vårt slutbetyg.


Andra tester av bilstolar för barn och bebisar:

Bakåtvänd bilbarnstol

Babyskydd

Fler tester av barnprodukter:

Barnvagnar

Barnkläder

Studsmatta

Surfplatta för barn

Fem saker att tänka på innan du köper bältesstol

Det är viktigt att fortsätta tänka på barnets säkerhet i bilen även efter att man vänt barnet framåt, något som ska göras så sent som möjligt då bakåtvänt alltid är det säkraste alternativet. Eftersom bältesstolen ser mindre komplicerad ut, och inte kräver samma typ av montering i bilen, är det lätt att tro att man kan välja vilken som helst. Men för ett fortsatt tryggt bilåkande med de lite äldre barnen, så finns det mycket att tänka på innan man köper en bältesstol:

1. Välj en bältesstol med lång användningstid

Svensk lag säger att alla barn ska använda särskild säkerhetsanordning i bilen upp till att de är 135 cm långa. Det betyder dock inte att man direkt när barnet är längre än 135 cm kan sluta med bältesstol. Det är fortfarande viktigt att barnet sitter i en korrekt position och att bilbältet hamnar på rätt punkter på barnets kropp. För att man ska kunna använda bältesstolen så länge som möjligt kan man innan köp kontrollera dessa mått:

 • Bältesstolens höjd: Bältesstolen har ett justerbart ryggstöd, som höjs i takt med att barnet växer på längden. De intressanta måtten att känna till är dels höjd från sittyta till övre kanten av nackstöd. Dels höjd från sittyta till under kanten av nackstödet. Det är nämligen vanligt att bältesstolen blir urvuxen av att barnets axlar slår i nackstödet.
 • Ryggstödets bredd: En del bältesstolar växer på bredden när man höjer det. Det gör att ett längre barn även får lite mer utrymme för axlar och överkropp. Vet man att har ett barn med breda axlar och rygg kan det vara bra att kontrollera att barnet kommer rymmas på bredden även under ett par år framöver.

2. Säkerställ att bältesstolen passar ditt barn och din bil

För att veta om en bältesstol är ett bra köp ska man allra helst testa den i bilen, i sätet bältesstolen ska användas. Och sedan låter man barnet provsitta bältesstolen när den är placerad i bilen. För att veta om bältesstolen passar barnet ska man titta på följande:

 • Bältesstolens höftbälte: Höftbältet ska löpa längs med barnets höft. Om bältet glider upp mot barnets mage så är det inte en bra bältesstol. Med bältet över magen löper barnet risk för allvarliga skador om man skulle råka ut för en krock.
 • Bältesstolens axelbälte: Axelbältet ska ligga på mitten av barnets axel, eller närmare halsen. Hamnar bältet långt ut på barnets axel finns risk att det glider av om barnet vrider på sig, och då finns risk att barnet kan slungas ur stolen helt eller delvis vid en krock.
 • Bältesstolens sittdjup: För att undvika att barnet glider framåt i bältesstolen, vilket leder till att bilbältet hamnar fel, så ska man kontrollera sittdjupet. I en bältesstol som passar barnet väl så slutar stolens sits innan barnets knäveck.

3. Fördelarna hos en bältesstol med isofix

En bakåtvänd bilbarnstol med isofix kan endast monteras i bilsäten som har isofixfästen. Men en bältesstol med isofix kan användas i alla bilsäten. Fördelen med att köpa en bältesstol med isofix, om man har isofixfästen i bilen, är att stolen inte kan glida runt på sätet. Stolen står alltid i rätt position och behöver inte heller fångas upp av bilbältet vid en kollision. Det innebär också att man inte behöver bälta fast bältesstolen när man kör bil utan barnet. En lös bältesstol kommer vid en krock flyga i väg och kan utgöra en fara för förare eller andra passagerare. Innan man köper bältesstolen kan det därför vara bra att kontrollera om det finns isofix i det sätet man planerar att använda bältesstolen i.

4. Fundera över vilka extra funktioner du behöver

Moderna bältesstolar har gott om extra funktioner som inte är nödvändiga för ett säkert bilåkande men som faktiskt kan öka säkerhet eller risken för felanvändning. En del funktioner kan vara helt onödiga men väldigt praktiska att ha ändå.

 • Sidokrocksskydd: Det är relativt vanligt med ett utfällbart sidokrocksskydd på bältesstolen. Det handlar om ett extra skydd som fälls eller skruvas ut på den sida av bältesstolen som är närmast bildörren.
 • Fäste mellan benen: Som en ytterligare säkerhetsåtgärd har vissa bältesstolar en fäste för bältet, som sitter fast mellan barnet ben. När bilbältet spänns eller hakas fast i denna tredje fast punkt så eliminerar man risken för att bältet ska kunna glida uppåt och på ett farligt sätt lägga sig mot barnets mage.
 • Mugghållare: På en del bältesstolar finns en eller två utfällbara mugghållare på kanten av sitsen. Åker man bil på sommaren, när det är varmt och soligt, så kan det vara skönt för både barn och förälder att det finns en bra avställningsplats för barnets vattenflaska.
 • Viloläge: Vissa bältesstolar med isofix står som på en platta, vilket möjliggör för att sitsen kan skjutas fram en liten bit. Följden blir att bältesstolen går att luta en aning bakåt, och ett slags viloläge uppstår. Det kan vara bra för barn som regelbundet somnar under bilturen.
 • Avtagbart ryggstöd: Det finns bältesstolar vars ryggstöd är godkända för att tas av, så att sitsen kan användas som en separat bilkudde. Den är en praktisk lösning som ger bältesstolen en längre användningstid, så den kan användas även efter att barnet blivit för lång eller för bred för ryggstödet.

5. Bältesstol som tar lite plats

Om man vill köpa en bältesstol som tar liten plats, för att kunna placera den i bilen bredvid ett babyskydd eller en bakåtvänd bilbarnstol, så är det oftast måttet nedantill på stolen som är mest intressant. Det är där det oftast blir tight, medan bredden uppe vid ryggstöd och nackstöd ofta inte är ett problem - åtminstone inte om bältesstolen står bredvid en bakåtvänd bilstol. Det finns bältesstolar som kan bli så smala som 44 cm, vilket gör att man med lätthet kan få in tre bilstolar i baksätet på en normalstor kombi.


Ju längre tid barnet kan åka bakåtvänt i bilen, desto bättre. Även för en femåring är det fem gånger säkrare att åka bakåtvänt än att sitta framåtvänd. Men när den dagen kommer då ditt barn inte längre ryms i en bakåtvänd bilbarnstol så är det dags att övergå till en bältesstol. Bältesstol är vad den framåtvända bilbarnstolen kallas. Det en bälteskudde eller bältesstol gör, är att lyfta upp barnet i bilsätet så att bilens bälte hamnar på rätt ställen på barnets kropp - vilket är i vecket mellan hals och axel, snett ned över bröstbenet och höftbältet ska sitta mot barnets lår/ljumskar. Hamnar höftbältet för högt upp så kommer barnet i den framåtvända bilbarnstolen riskera inre skador i buken vid en kollision.

Lyssna på vår intervju med Tommy Pettersson - laboratoriechef på krockbanan vid VTI och Sveriges ledande expert på bältesstolar

Lär dig allt om bälteskuddar i detta avsnitt av Entusiasterna - en podd vi gjort i samarbete med våra vänner på PriceRunner. Intervjun är 17 minuter lång.

Tommy Petersson har en lång yrkeskarriär på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och har bland annat varit med och utvecklat Plustestet, ett krocktest som mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkrock. För transparensens skull vill vi framhålla att Tommy inte varit involverad i vårt test av bälteskuddar - det är gjort i egen regi av Bäst-i-test.se.

När ska man byta till bältesstol?

Barnet ska byta till bältesstol när längd- eller viktgränsen på den bakåtvända bilbarnstolen överskrids, eller när den övre kanten av barnets öron sticker upp ovanför bilstolens nackstöd. Har bilbarnstolen hårt huvudstöd så är det huvudstödets höjd man ska utgå ifrån. I bilbarnstolar med en mjukare kudde som huvudstöd så är det stolens yttre skal som inte får överskridas med mer än en tredjedel av huvudet.

Förutom bältesstolar finns det också enklare bälteskuddar. Tidigare kunde dessa användas under samma period som bältesstolen, men sedan januari 2017 är nyproducerade kuddar endast godkända för barn över 125 cm som väger minst 22 kg. Äldre bälteskuddar är under endast en begränsad tid godkända att användas från 15 kg, den gamla rekommendationen. Enligt NTF:s rekommendationer ska barn sitta på bälteskudde eller i bältesstol tills de är 10–12 år gamla. Enligt lagen ska bältesstol eller -kudde användas upp till 135 cm. Precis som frågan om när man kan vända ett barn till att sitta framåt i bilen, så handlar även frågan om framåtvänt åkande utan skyddsanordning om att barnet måste uppnå en viss ålder för att kroppen ska kunna hantera en kollision. Längd och vikt behöver därför inte vara det mest relevanta, men samtidigt så är det viktigast att barnet sitter säkert och om huvudet hamnar ovanför ryggstödet (om justerbart nackstöd saknas) så är bälteskudde eller bältesstol inte längre det säkraste alternativet.

Vilka är fördelarna med en bältesstol?

Till skillnad från en bälteskudde, så har en bältesstol även inbyggt ryggstöd och ett nack/huvudstöd. Båda alternativen är lika säkra, så länge bältet sitter rätt. Bältesstolen har dock fördelen att ett mindre barn kan få hjälp att hålla sig i rätt position. På en bälteskudde finns risk att barnet lutar åt sidan när bilen svänger och då hamnar delvis utanför bältet. Annat som en bältesstol kan göra bättre än en kudde är att hålla axelbältet i rätt position, och att hålla ett sovande barn mer upprätt.

Bältesstolar finns med eller utan Isofix. En framåtvänd bilbarnstol, som bältesstolen, måste inte vara förankrad i bilen när barnet använder den, utan Isofixfästena för en bältesstol är för att man ska slippa bälta fast stolen även om man åker bil utan barn. Detta eftersom att en lös stol vid en kollision innebär en fara för passagerare i bilen. Idag går det att hitta bältesstolar i alla olika prisklasser. Det finns de av enklare modell och även de som är mer avancerade, med funktioner som exempelvis en sittdel som kan tiltas, extra bältesskydd eller grenband till bilbältet.

Läs vår stora köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa bilstol.

Vanliga frågor om bältesstolar och om barn i bil:

- Varför ska man ha isofixfästen på en bältesstol?

Främsta anledningen till att man har isofixfästen på bältesstolen är för att stolen ska sitta fast när den inte används. Om bältesstolen är fäst med isofix så gör det också att stolen inte kan glida åt sidan eller utåt på sätet när barnet sätter sig i eller kliver ur bilen.

- Varför ska bältesstolen bältas fast i bilen när den inte används?

En lös bältesstol är en fara för övriga passagerare vid en krock, då stolen då kan flyga iväg och allvarligt skada andra i bilen. Om bältesstolen inte har isofix som håller den på plats så ska den bältas när inget barn åker i den. Lös last i bilen är olagligt.

- Vad används hornen på en bältesstol till?

Hornen på en bältesstol används för att bilbältet ska hamna i rätt position runt barnets kropp. Det man vill undvika är att höftdelen av bilbältet hamnar över barnets mage, då bältet då vid en kollision kan orsaka inre blödningar och andra skador på mjukdelarna.

- Hur ska bältet dras om bältesstolen eller bälteskudden har horn?

Om bältesstolen har horn för bältet så måste höftdelen av bältet alltid ligga under hornen. Diagonalbältet ska ibland dras över, ibland dras under – det är olika mellan olika modeller. Så se till att alltid läsa bältesstolens instruktionsbok noga.

- Varför har en del bältesstolar horn och andra inte?

Många nyare modeller av bältesstolar saknar horn. En orsak till det är en hög frekvens av felanvändning. Det innebär större risk för barnet om höftbältet dras över hornen än om bältet glider upp lite högre mot magen med en bältesstol utan horn. Korrekt använda innebär horn en ökad säkerhet.

- Hur gör man för att få bältesstolen att växa med barnet?

De flesta bältesstolar har ett justerbart ryggstöd, spärren sitter ofta på baksidan av nackstödet, som kan justeras en eller flera decimeter i höjd. När ryggstödet höjs upp så vidgas ibland även bältesstolen i bredd, allt för att rymma och säkert kunna skydda det större barnets växande kropp.

- Kan man montera bältesstolen i framsätet?

Barn som är kortare än 140 cm och barn som sitter på en bältesstol eller –kudde ska inte sitta vid en aktiv airbag, om inte annat uttryckligen står i bilens manual. Är airbagen urkopplad kan ett barn sitta på bältesstol i framsätet. Med bakåtvänd bilbarnstol får airbag aldrig vara på.

- Hur vet man när man kan sluta använda bältesstol?

Barn som är kortare än 135 cm måste enligt lag använda bältesstol eller bälteskudde i bilen. Bältesstolar har en maxvikt på 36 kg, men det viktigaste är att bältet hamnar rätt runt barnets kropp. Man ska därför inte sluta använda bältesstol förrän barnet kan sitta säkert direkt i bilsätet.

- Hur ska ett barn som väger över 36 kg sitta i bilen?

Bältesstolens maxvikt på 36 kg kan vara okej att överskrida om barnet ännu inte kan sitta rätt på bilsätet. För att kunna sitta utan bältesstol eller bälteskudde ska barnets knän nå fram till sätet kants och bältet ska hamna rätt vid höft och axel.

- Hur länge håller en bältesstol?

Bältesstolen är den av bilstolarna som används under längst tidsperiod. Stolens livslängd är dock samma som för den bakåtvända bilbarnstolen. Tillverkarnas bedömning är en bältesstol har en livslängd på omkring 10 år.

- På vilket sätt är en 10 år gammal bältesstol dålig?

Efter 10 år riskerar plasten i stolen att ha åldrats och blivit för känslig för att klara en krock. Utöver det så går utvecklingen framåt i den takt att en 10 år gammal bilstol helt enkelt inte är lika bra som en nyare och därför bör bytas ut.

- Vad är skillnaden mellan en dyr och en billig bältesstol?

Förutom funktionella skillnader, de dyrare modellerna kan ha extra sidoskydd, lutningsbart rygg- eller nackstöd samt grenband för bilbältet, så finns det givetvis också kvalitetsskillnader på olika bältesstolar. De absolut billigaste modellerna är byggda av komponenter som precis klarar godkännandena men inte mycket mer.

- Vad ska man tänka på när väljer ut vilken modell av bältesstol man ska ha?

Det är viktigt att prova ut så att bältesstolen sitter rätt i bilen och att barnet sitter rätt i stolen. Prova även både att bältet ligger rätt över höft och axel samt att barnet kan luta sig fram och tillbaka utan att bältet fastnar i stolens bältesledning.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Axkid Bigkid 2

Rymlig och lättanvänd bältesstol som passar extra bra för långa barn

Typ av stol: Isofix Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 9,7 kg Bredd: 46 cm Viloläge: Nej
Axkid Bigkid 2

Axkid Bigkid 2 är en bältesstol som monteras i bilen med isofix. Det förhindrar stolen från att glida på sätet och gör att man slipper bälta fast stolen de bilresor som barnet inte är med i bilen. Det går dock utmärkt att även använda Axkid Bigkid 2 i bilsäten utan isofix.

Bältesstol extra lämplig för äldre barn

Bältesstolar kan vid första anblick se ut att vara den enklaste bilstolen, som kräver minst montering. Det betyder inte att man kan välja vilken modell som helst. Det är viktigt att bältesstolen både passar bilsätet och att den är rätt i storlek för barnet som ska sitta i den. Detta bör man ha åtanke innan man köper Axkid Bigkid 2.

Axkid är föredömligt noga med att påpeka att barn ska sitta bakåtvända så länge som möjligt. Bigkid 2 rimmar väl med denna inställning. Bältesstolen är utformad för att användas från 125 cm, en längd som barn genomsnittligen uppnår vid 7 års ålder. En nackdel med Axkid Bigkid 2 är alltså att många barn som precis ska börja åka framåtvända i bilen kommer vara för små för stolen. Sittytan är exempelvis för djup när vi låter en normallång sexåring testa Bigkid 2.

Axkid Bigkid 2

Föredömligt lång användningstid

Fördelen är att Bigkid 2 har lång användningstid uppåt i ålder. Stolen anpassas lätt när barnet växer. Ryggstödet kan med ett smidigt enhandsgrepp justeras i höjd och bältesstolen är i högsta läget rymlig nog för att en elvaåring på drygt 140 cm ska kunna sitta bekvämt med stöd ut mot knät. Axlarna blir inte hopklämda eller slår i nackstödets undersida.

Axkid Bigkid 2 har ett stilrent utseende. Klädseln är porös i känslan och stolen uppfattas som mjuk och bekväm. Medföljande ASIP - sidokrocksskydd - fästs enkelt på den sida av bältesstolen som är närmast bildörren.

Tydliga markeringar för bältesledning

På Bigkid 2 finns fyra rödmarkerade punkter, på nackstödets sidor och vid sittytan. De visar var bilbältet ska ledas. Just bältesledning är Axkid Bigkid 2 extra bra på.De röda punkterna nere vid sitsen finns där för att tydliggöra hur bilbältet ska ledas över barnets höft. Det viktiga är att bältet aldrig får ligga mot barnets mage, då kan barnet få skador på mjukdelarna vid en kollison.

Axkid Bigkid 2 är en föredömligt rymlig och lättanvänd bältesstol. För den med stora eller långa barn så möjliggör Bigkid 2 för en längre tid i bältesstol, med bättre skydd vid sidorna och med nackstöd som hjälper barnet att sitta upprätt så bältet hamnar korrekt över kroppen. Säkerhet i bilen är oerhört viktigt, därför känns det väldigt positivt att Axkid med Bigkid 2 erbjuder en bältesstol som kan användas riktigt länge.

Lång användningstid, djup sittyta, bekväm klädsel, tydlig guidning
Passar sämre för korta barn
0 5 4.5 1

Cybex Solution S-Fix

Trygg och rymlig bältesstol med ventilerad klädsel och smart, ställbart nackstöd

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 6,4 kg Bredd: 50 cm Ryggstödshöjd min-max: 56-74 cm Viloläge: Ja, nackstödet kan lutas
Cybex Solution S Fix

Cybex Solution S-Fix design kan användas från 15 kg och upp till 36 kg. Som alltid ska man vänta så länge som möjligt med att vända sitt barn framåt i bilen, men när det väl är dags i 5-6 års åldern så erbjuder Solution S-Fix en hög bekvämlighet. Stolen är mjukt stoppad och själva klädseln är precis lagom smutsavstötande, utan att bli glansigt hal. Klädseln har inbyggda ventilationshål som luftar om sommaren, sittytan är bekvämt bred och det finns också bra med utrymme för barnets axlar. Huvudstödet uppfattas som lagom snävt, det skyddar bra runt barnets huvud utan att det känns instängt.

Innovativt nackstöd som kan vinklas

Ryggstödet kan ställas i 12 olika höjdlägen och justeras med ett enhandsgrepp på bältesstolens baksida. Precis bredvid spärren finns ett utrymme för manualen för Solution S-Fix, så att den alltid finns där om den behövs. Nackstödet kan även det vinklas. Från ett upprätt till ett tillbakalutat läge. Genom att vinkla nackstödet bakåt om barnen sover i bilen så säkerställer man att barnets huvud inte faller framåt och hamnar utanför säkerhetszonen.

Att Cybex satsar mycket på säkerhet är tydligt. Solution S-Fix är utrustad med L.S.P. - ett integrerat, linjärt sidokollisionsskydd. Med ett litet klick fäller man ut L.S.P. på den sida av bältesstolen som vetter mot bildörren. Krafterna vid en sidokrock reduceras med 25% tack vare det.

Bekväm och lättanvänd bältesstol

Cybex Solution S-Fix monteras i bilen med isofix, men det går även bra att använda stolen i en bil utan isofix. Då ska man bälta fast den när den inte används, så att den inte blir en projektil om man skulle krocka. S-Fix är smidig i storlek och är lätt att få in i bilen.

Barnet säkras i bältesstolen med bilbältet och på båda sidor om huvudstödet finns en bälteshållare som ser till att bältet hamnar rätt, i höjd med barnets axlar. Bältesstolen känns bekväm för barnet samtidigt som den är enkel att använda. Dessutom ger Cybex Solution S-Fix precis en sådan trygghet som man som förälder efterfrågar när det kommer till bilsäkerhet.

Justerbart nackstöd, välventilerad sits, integrerat sidokrocksskydd, god sittkomfort
Viss risk för feldragning av bältet i och med bälteshornen
0 5 4.5 1

Britax Kidfix III M

Rymlig och komfortabel bältesstol med smart fjärde förankringspunkt mellan benen

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4–12 år Vikt barn: 15–36 kg Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 7,5 kg Bredd: 54 cm Ryggstödshöjd min-max: 57–73 cm Viloläge: Nej
Britax Kidfix III M

Britax Kidfix III M är en uppskattad bältesstol från Britax, särskilt formgiven för att passa bra även för de lite större barnen i det tänkta åldersspannet om 4-12 år. Det har Britax lyckats bra med. Sittytan är djupare än hos många andra bältesstolar, vilket ger ett bra stöd för barnets lår även upp i 10-11 års åldern.

Kidfix III M är en bältesstol som monteras i bilen med isofix. Isofixarmarna är justerbara och det är enkelt att få stolen på plats. Kidfix III M kan dock lika väl används i bilsäten som saknar isofix. Då är det viktigt att bälta fast stolen även när den inte används av ett barn, annars kan bältesstolen orsaka skada om den flyger iväg vid en kollision.

Funktioner som känns trygga
Säkerhet är förstås det viktigaste när det kommer till bilstolar och Britax gör ett bra jobb med att få användaren att känna sig trygg. På båda sidor av Kidfix III M finns Britax sidokrockskydd SICT. Det är en rund platta som skruvas ut på den sida av stolen som vetter mot bilens utsida. Vid en krock absorberar SICT en del av kraften.

Uppe vid barnets axlar finns bältesledarna, och beroende på var i bilen man placerar Kidfix III M så dras bilbältet genom en av dem för att komma ut rätt och ledas korrekt tvärs över barnets bröstkorg. Britax Kidfix III M har inga bälteshorn, vilket minskar risken för att bältet träs fel över höfterna.

Fjärde förankringspunkt mellan barnets ben
Vad stolen däremot är utrustad med är Britax funktion SecureGuard, vilket är en bälteshållare mellan barnets ben. Höftbältet träs fast i SecureGuard. På så sätt bildas en fjärde förankringspunkt och man undviker att bilbältet glider upp mot barnets mage.

Det är mycket viktigt att bältet stannar vid höfterna, för att inte orsaka allvarliga invärtes skador genom att krossa mjukdelar i buken vid en krock. Funktionen är toppen, men själva SecureGuard tas emot med blandade reaktioner av barnen som testat stolen. En del upplever att den klämmer mellan benen och skapar obehag. Andra tycker inte att den stör alls.

Utmärkt sittutrymme för stora barn
Britax Kidfix III M finns att köpa med en särskild, extra ventilerande klädsel som delvis är tillverkad av luftig mesh. Den upplevs faktiskt göra skillnad varma sommardagar med långa bilfärder, utan att ha någon negativ effekt om vintern. Bältesstolen är enkel att anpassa efter barnet. Ryggstödet justeras i höjd med ett enhandsgrepp. Nackstödet har en bra utformning som ger stöd för barnets huvud.

Det är viktigt att låta barnet testa Britax Kidfix III M innan köp, gärna i det säte som den ska användas. Den djupa sitsen gör att den kan funka mindre bra för yngre barn som precis bytt från bakåtvänd bilbarnstol. Men för större barn är Britax Kidfix III M minst sagt ett utmärkt val.

Rymlig sittyta, enkel att anpassa efter barnet, klädsel som andas, fjärde förankringspunkt
Kan vara för djup för mindre barn, en del barn vantrivs med SecureGuard
0 5 4.5 1

Britax Römer Kidfix II XP SICT

Prisvärd bältesstol med maxade säkerhetsfunktioner och enkel montering

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Nej Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 7,3 kg Bredd: 54 cm Ryggstödshöjd min-max: 57-75 cm Viloläge: Nej
Britax Romer Kidfix II XP SICT

Britax breda utbud av bältesstolar har en tendens att leda till förvirring. Modellerna har snarlika namn och snarlika funktioner, något som gjort det svårt att hålla reda på vilken stol som gör vad. Britax Kidfix II XP SICT kan ses som ett slags flaggskepp för Britax bältesstolar. Efter en tids användning så förstår man varför modellen är så populär.

Kidfix II XP SICT är utrustad med alla extrafunktioner Britax har att erbjuda. XP-pad är den vaddering på bilbältet som, korrekt placerad, ska hamna mellan barnets haka och bröstkorg vid en kollision. Syftet är att minska ansträngningen på barnets nacke. SICT är de inbyggda sidokrocksskydden i bältesstolen. Den sida av Kidfix II XP SICT som är vänd mot bildörren ska ha sidoskyddet utskruvat. Det bidrar då till att reducera den kraft som når till stolen.

Denna modell av bältesstol är också utrustad med Britax Secure Guard, vilket är en hållare mellan barnets ben under vilken höftbältet ska dras. Det är viktigt att barn, vars höfter ej är färdigutvecklad och kan hålla ett bälte i rätt position, aldrig har bältet över mjukdelarna i buken. Med Secure Guard kan bältet inte glida upp över låren mot magen.

SICT behöver bara justeras när Britax Kidfix II XP SICT monteras på plats i bilen. Secure Guard och XP-pad ska dock placeras rätt varje gång barnet spänns fast i bilen. Men det räcker med en kort tids användning för att det ska vara en del av rutinen. Lite större barn klarar ofta på egen hand av att få allting korrekt.

The Britax Kidfix II XP SICT is a comfortable seat belt. The backrest can be adjusted properly in height. The service life of the chair is long. There is no doubt that it works up to 12 years for normal-sized children. But the car seat also works well for the slightly smaller children who have just switched from the rear-facing car seat.

The seat belt is secured with isofix in the car, but it can also be used without being fixed. The fact that the isofix literally fixes the Britax Kidfix II XP SICT in a fixed position makes a certain positive difference in a crash. This also means that you do not have to seat the chair when the car is driven without the children being present. The isofix is ​​easy to get in place, and easy to loosen. This uncomplicated seat belt max equipped with the latest safety features - which makes the Britax Kidfix II XP SICT feel more than well worth its price.

Enkel att montera, rymlig, mycket smarta säkerhetsfunktioner
Ganska bred att sitta bredvid
0 5 4 1

Axkid Grow

Typ av stol: Bältas fast Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Har automatisk stängning Vikt: 5 kg Bredd: 44 cm (52 cm utvidgad) Ryggstödshöjd min-max: 57-73 cm Viloläge: Nej
Axkid Grow black

Axkid Grow bygger på en tidigare bältesstol från samma tillverkare som kallades Axkid Metro. Grow är väldigt lik Metro men har en lite annan utformning på stolen. Grow finns även som Grow ISOFIX, en bältesstol som fästs i bilen med isofix för att man ska slippa bälta fast den när den inte används och för att den inte ska kunna glida runt på sätet. Axkid Grow är en okomplicerad och stilren bältesstol som det är lätt att förstå sig på. När barnet sitter i Grow så spänner man fäst det med bilens bälte. Grow har bälteshorn och för att bältet ska sitta korrekt runt barnets kropp så ska höftdelen av bältet träs under hornen. Den diagonala delen av bältet ska inte ledas under hornet. Uppe vid nackstödet finns en bältesledning där bilbältet träs in, och ledningen stänger sig automatiskt så att inte bilbältet kan glida ur av misstag under användning.

Grow är en bältesstol som enkelt växer med barnet. På baksidan av nackstödet finns ett enhandsgrepp som höjer upp nackstödet, totalt finns sju olika lägen. I och med att stolen förlängs så vidgas också bältesstolen på bredden, allt för att kunna anpassa sig efter det växande barnets kropp. Axkid Grow finns tillgänglig i tre färger och klädseln känns bekväm och slitstark på samma gång. Enklare fläckar kan torkas av bara med en fuktig trasa, men hela klädseln kan också lossas från stolen och handtvättas. Grow har två inbyggda mugghållare som skjuts ut från under sittytan. Sittytan är bred, likaså hela stolen när nackstödet är på högsta läget. Sittkomforten för barnet känns god och Grow är en lättanvänd bältesstol med precis de funktioner som behövs för en trygg bilresa.

Prisvärd, smarta mugghållare, växer enkelt med barn
Något bred att sitta bredvid, inget viloläge
0 5 4 1

Kids Embrace

Bältesstol med utseende som uppskattas av barnen, mugghållare i bälteshornen

Typ av stol: Bältas fast. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg. Bälteshorn: Ja, med mugghållare. Bälteshållare vid axeln: Bältet förs in i en skåra. Vikt: 4,7 kg Bredd: 51 cm över mugghållarna Ryggstödshöjd min-max: 62-69 cm Viloläge: Nej.
kids embrace batman3

Kids Embrace bältesstolar finns i flera olika utföranden, vi har testat Batman-versionen. Det är lätt att låta sig luras av stolens lekfulla utseende, men under klädseln är Kids Embrace precis lika funktionell som andra snarlika bältesstolar och uppfyller flera säkerhetsstandarder, exempelvis Europeiska ECE R44, Amerikanska FMVSS 213 samt kanadensiska CMVSS 213. Att göra stolen attraktiv för barnet som faktiskt ska använda den är ett genidrag. Samtliga av våra testbarn var mer än villiga att låta sig spännas fast ordentligt i Batmans famn och fästa hans mantel runt sina egna axlar. Effekten på barnen var så pass god att vi frågar oss varför inte fler bilstolstillverkare tänkt på detta. Kanske kan det få även ett lite äldre barn att gå med på att sitta i bältesstolen ett tag till?

Stolens främsta minus är att maxlängden på ryggstödet är några centimeter kortare än de snarlika konkurrenternas samt att reglaget för att höja ryggstödet utgörs av ett vred som det kan ta något försök att förstå sig på. Klädseln är lagom vadderad och våra testbarn har inte klagat på sittkomforten. Bälteshornen är mycket tydliga, med en mugghållare vardera, som fyller ett praktiskt syfte om barnet ändå ska dricka i bilen.  Skulle det bli spill så är klädseln mycket enkelt både att ta av och åter trä på dess plastbas.

Även att sitta bredvid Kids Embrace har varit bekvämt. Kids Embrace har inga delar som sticker ut i sidan på en passagerare och stolen är så pass grund att man kan ta sig förbi framför den om man skulle behöva. Bälteshållaren vid axeln fixerar bältet i rätt position över barnets kropp och det finns inget med Kids Embrace som känns osäkert. Tvärtom är det en bra stol, till ett bra pris, och de fantasifulla klädslarna Kids Embrace säljs med är en uppfinningsrikedom vi applåderar.

Lockar barnet till att sitta i bilstolen, enkel att ta av och rengöra klädseln
Något kort ryggstöd och knepigt reglage för det
0 5 4 1

Axkid Apollo

Prisvärd bältesstol vars isofixarmar gör den enkel att installera, rymlig sittyta

Typ av stol: Isofix Ålder barn: 4-12 år Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Ja Bälteshållare vid axeln: Bältet förs in i en skåra Vikt: 7,1 kg. Bredd: 47 cm. över hornen. Ryggstödshöjd min-max: 58-78 cm Viloläge: Sittytan kan dras ut från bilsätet för en viss lutning på ryggstödet.
Axkid Apollo

Apollo sticker ut från Axkids övriga sortiment av bältesstolar genom att vara utrustad med isofixfästen. En bältesstol med isofix påverkar inte säkerheten för barnet under bilturen, men gör att stolen sitter på sin plats även när den inte används. Då kan den vid en krock inte flyga iväg och skada förare eller andra passagerare. Installationen av Apollo var mycket enkel. Isofixarmarna viks ut från under stolen - vilket gör den smidig att använda även i en bil som saknar isofix. Med ett enhandsgrepp kan isofixarmarna dessutom förlängas. Det skapar avstånd mellan bilstol och bilsätet, vilket gör det enklare att hitta rätt. Denna funktion kan även användas för att skapa en viss lutning på Apollos ryggstöd, vilket är praktiskt om barnet somnar under bilturen.

Utan att bli obekvämt bred för den som sitter bredvid, så är Apollo en rymlig bältesstol som ger gott om utrymme för barnets rumpa och ben. Stolen har av barnen som testat den beskrivits som mjuk och varm. Axkid Apollo har rejäla bälteshorn och ryggen är höjbar i sju steg. Nackstödet är rejält vadderat. Med stolen medföljer även en mugghållare, som går att fästa på båda sidor om sittytan. Onödigt och praktiskt på samma gång.

Apollos klädsel kommer i flera klädsamma färger och designen är enkel men snygg. Materialet känns bra även om vissa typer av fläckar syns ganska snabbt. All klädsel kan dock relativt enkelt tas loss och tvättas i maskin. Den medföljande instruktionen var tydligt i allt utom hur man fäste mugghållaren. Alla basala funktioner finns hos denna bältestol och funkar precis som de ska. Med tanke på Axkid Apollos pris känns det som att man får mycket bilstol för pengarna.

Enkel att installera, rymlig sittyta, prisvärd, bra isofixarmar
Klädseln suger åt sig vissa fläckar, ser lite klumpig ut
0 5 4 1

Britax Kidfix XP SICT

Välkonstruerad bältesstol med krockkudde för bältet, isofixfäste och rejält sidoskydd

Typ av stol: Isofix. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg. Bälteshorn: Ja. Bälteshållare vid axeln: Öppnas med spärr. Vikt: 7,4 kg Bredd: 54 cm över sidokrocksskydden (indragna) Ryggstödshöjd min-max: 57-75 cm. Viloläge: Nej.
Britax Kidfix XP SICT 30

Britax har ett välförtjänt gott rykte när det gäller bilbarnstolar. Kidfix XP SICT känns som en ytterst välkonstruerad och genomtänkt stol med säkerheten i fokus. Med isofixfästet sitter bältesstolen alltid på plats, en smidig funktion för den som kör bilen. XP och SICT i stolens modellbeteckning innebär att denna Kidfix har två speciella egenskaper. SICT står för stolens flexibla sidokrockskydd, som skruvas ut på den sida som vetter mot bildörren och som ska absorbera energin vid en sidokrock. XP-PAD är bälteshållaren som inte bara håller bältet precis rätt över barnets kropp utan också kramar om barnet med bättre effekt vid en kollision.

Stolen känns välsydd och gedigen, dess olika beståndsdelar är välgjutna. Britax Kidfix XP SICT är klädd med frigolit som gör stolen mjukare och mindre plastig. Bälteshållaren är enkel att använda med en spärr som hindrar bältet från att glida ur. Behöver man tvätta stolen så är klädseln avtagbar, men det är inte lika enkelt gjort som man skulle önska. Något som i synnerhet gäller när klädseln ska på igen. Det är mycket enkelt att justera höjden på ryggstödet och det går bra att sitta bredvid stolen även om SICT-skydden sticker ut en aning.

Fördelen med Britax Kidfix XP SICT är framför allt hur säker stolen känns.  Där är den i alla avseenden en premiumprodukt. Dock saknas funktioner med barnets åkkomfort som fokuspunkt, det finns exempelvis inget viloläge. Om den typen av egenskaper känns överflödiga för ens eget barn så har den kritiken spelat ut sin roll. Men är man ute efter säkert, plus det lilla extra så träffar Kidfix XP SICT inte helt rätt. Att barnet åker tryggt i bilen är dock säkert.

Välkonstruerad, bra säkerhetsfokuserade egenskaper
Komplicerat att få av och på klädsel, i förhållande till pris saknas viloläge
0 5 4 1

Cybex Solution Q2-Fix

Påkostad bältesstol med rejäla sidokrockskydd och viloläge på nackstödet

Typ av stol: Isofix. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg. Bälteshorn: Ja. Bälteshållare vid axeln: Elastisk spärr. Vikt: 7,7 kg Bredd: 57 cm över sidokrocksskydden (63 cm utvidgad) Ryggstödshöjd min-max: 55-75 cm. Viloläge: Ja, nackstödet kan lutas.
Cybex Solution Q2 Fix 10

Cybex Solution Q2-Fix är mycket snarlik M2-Fix, men är något mer påkostad och avancerad i sina funktioner. Det är samma handtag som reglerar höjden på handtaget hos båda stolarna, men det märks små skillnader i klädsel och i stoppningen i sittytan. Cybex har inte skyggat för de mer exklusiva materialvalen. Till och med sidokrockskydden är klädda med tyg, vilket ger en snygg look. Men efter en tids användning märks en svag nötning i textilen så kanske hade hårdplast ändå varit att föredra?

Att sitta bredvid en bältesstol med sidokrockskydd är alltid lite obekvämt. På Q2-Fix går det dock att ta loss helt på den sida som är vänd inåt bilen, och då har medpassageraren helt normal utrymme för axlar och överarmar igen. Nackstödet kan tiltas i tre lägen så att även sömniga barn kan åka bil bekvämt och utan att huvudet tippar fram och hamnar utanför det skyddande nackstödet.

Cybex Solution Q2-Fix och M2-Fix kan höjas precis lika mycket i ryggstödet, men Q2-Fix har dessutom funktionen att ryggstödet utvidgas på bredden ju mer det höjs upp. Det ger mer utrymme även för ett äldre barn att kunna sitta bekvämt i bilstolen. De barn som använt stolen har tyckt att de varit bekväma att sitta i och inte blivit vare sig svettiga eller ömma i rumpan. Cybex Solution Q2-Fix är en påkostad bältesstol, med användarvänlig Isofix, viloläge på nackstödet och är dessutom en stol som växer med barnet. Med ett något lägre pris hade Solution Q2-Fix varit en allvarlig konkurrent i testets toppstrid.

Växer med barnet, rejäla sidokrocksskydd, viloläge på nackstödet
Det uppstår snabbt nötningar i textilen på krockskydd, hög prislapp
0 5 3.5 1

Axkid Metro

Bältesstol som växer med barnet när nackstödet höjs och är lätt att hålla ren

Typ av stol: Bältas fast Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36kg Bälteshorn: Ja. Bälteshållare vid axeln: Bältet förs in i en skåra. Vikt: 5 kg. Bredd: 45-51cm över sidoskyddens ytterkant. Ryggstödshöjd min-max: 57-73 cm. Viloläge: Nej.
Axkid Metro

Axkid Metro är en är en bra och stilren men funktionsmässigt enkel bältesstol. När barnet sitter i stolen ska det spännas fast med bilens bälte. Kör man bilen utan barn kan man även då använda bältet för att Metro inte ska fara iväg vid en krock. Om bilen har isofixfästen har Axkid en isofixrem som säljs som tillbehör och som kan dras runt stolen. Ryggstödet kan höjas i sju steg och stolens sidostöd utvidgas vilket gör att Metro växer med barnet. För att reglera höjden på ryggstödet drar man ett handtag uppåt, vilket enkelt görs med en hand. Axkid Metro har rejäla bälteshorn och uppe vid nackstödet dras bältet in i en skåra, så att den ska ha rätt position runt barnets kropp.

Metro kommer i två olika färger. Tyget känns gedigen och de flesta fläckar kan tvättas av med en trasa. För mer grundlig rengöring kan hela klädseln tas av och tvättas i 30 grader. Att sätta på klädseln igen är relativt lätt. Axkid Metro har två stycken inbyggda mugghållare i båda främre hörnen av sitsen. Dessa dras ut när man behöver använda dem. En praktisk detalj som i vissa lägen är mer användbar än man kan tro.

Barnet sitter mjukt och luftigt i stolen och sittytan känns rymlig. Huvudskyddet fungerar hjälpligt för att hålla barnets huvud på plats om det somnar under bilfärden. Själva stolen är åt det bredare hållet. En bredaxlad kvinna som sitter i stolen jämte Axkid Metro får endast precis plats när Metro är i sin mer utvidgade position. Efter en tids användning har även slitningar uppstått i resåren, som håller klädseln på plats, precis i höjd med där bältet sitter. I övrigt känns Axkid Metro som en okomplicerad och pålitlig bilstol med alla nödvändiga funktioner.

Växer med barnet, smarta mugghållare, enkel att hålla ren
Något bred att sitta bredvid när barnet blivit större, inget viloläge. visst slitage uppstår när bältet gnider mot klädseln
0 5 3.5 1

Concord Transformer T

Kompakt isofixstol som växer på både bredd och höjd när nackstödet dras ut

Typ av stol: Isofix. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg. Bälteshorn: Ja. Bälteshållare vid axeln: Styrs med knapp. Vikt: 7,8 kg Bredd: 48 cm (58 cm utvidgad) Ryggstödshöjd min-max: 53-73 cm. Viloläge: Nej.
Concord Transformer T 20

Concord Transformer T sticker ut både utseendemässigt och med vissa funktioner. Stolen blir kompakt i sitt minsta läge. Eftersom att ryggstödet vidgar sig när det dras ut så växer stolen med barnet. Imponerande nog så sker ryggstödhöjning i princip automatiskt när knappen pressas in. Även bälteshållaren vid barnets axel öppnas och stängs med en mycket lättanvänd knapp.

Klädseln är snyggt passad på stolens stomme, men det innebär också många moment när den ska av och på. Har man för stora fingrar är det ibland svårt att komma åt öglorna. Stolen är mjuk och sittkomforten för barnet är god. Nackstödet känns dock aningen hårt.

Annorlunda lösning för isofixfästena

Isofixfästena på Transformer T har sin egen lösning. Genom att dra i spärren framtill på stolen så lossas de och då de hänger i remmar så är det mycket enkelt att bara dra ut dessa till max och sedan ha gott om rörelsefrihet när spännena ska hakas i bilens isofix. För att positionera Transformer T så dras remmarna sedan åt, och stolen sitter tight mot sätet. En smidig lösning för den med en trång bil eller som ofta ska flytta stolen mellan olika bilar.

Överlag så är barnens upplevelse av stolen mycket bra. Som vuxen passagerare jämte stolen så är det dock inte någon bekväm bilresa som väntar, i synnerhet inte när ryggstödet höjts upp och vidgat sig något. Concord Transformer T:s bredaste punkt är precis där man själv vill kunna bre ut sig som mest. Med tanke på prisnivån så saknar vi ett viloläge hos stolen, men om ett sådant är en efterfrågad funktion så finns även modeller Transformer XT med den egenskapen.

Bra knappar för ryggstöd och bälteshållare, mycket smarta Isofixfästen
Hårt nackstöd, klädsel som är svår att få på plats efter tvätt
0 5 3.5 1

BeSafe iZi Up X3 Fix

Stor och stabil stol med rejäla sidoskydd som kan lutas i tre olika lägen

Typ av stol: Isofix. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg. Bälteshorn: Nej. Bälteshållare vid axeln: Spärr som dras ut, stängs manuellt. Vikt: 8,1 kg Bredd: 48 cm Ryggstödshöjd min-max: 60-76 cm. Viloläge: Ja, i flera steg.
BeSafe iZi Up X3 Fix Fresh Black Cab

BeSafe ryggar sällan för att låta sina bilstolar ta upp plats inne i kupén, och iZi Up X3 Fix är inget undantag. Stolen känns gediget konstruerad och ger ett intryck av hög säkerhet, tack vare dess tjocka sidokuddar och rejäla nackskydd. Att stolen är stor påverkar inte hur barnet sitter i den, men för passageraren i sätet bredvid så blir bilturen mindre bekväm när man måste luta sig bortåt sidledes. Stolens ryggstöd är lätt att finjustera i höjd tack vare de två vreden, ett på vardera sida, som man snurrar på. Men de är knepiga att komma åt och det är mer tidskrävande än andra lösningar.

Bältesstol som kan tiltas i lutning

BeSafe iZi Up X3 Fix kan tiltas i tre olika lägen, så att barn som sover i stolen kan få till ett bra viloläge och lutning på huvudet. Handtagen är placerade så att barnet själv ska kunna använda dem. SIR-systemet (Side Impact Rotation) innebär att plattan som stolen står på är utformad så att barnets sittyta svingas bort åt sidan vid en sidokollision. Ryggstödet är något konkavt utformat. Ytan som barnet ska luta huvudet mot sticker ut mer än ryggpartiet, vilket gör att barnet får en ganska framåtböjd sittposition, något som gjort att de som testat den inte riktigt kommit överens med stolen.

Stoppningen är mjuk och svårighetsgraden för att få av och på klädseln är på en acceptabel nivå. iZi Up X3 Fix sticker ut med en del smarta funktioner, vi uppskattar bärhandtaget när stolen ska hanteras utanför bilen och den smarta fickan för instruktionsboken.  Stolen har inga bälteshorn, för att undvika felanvändning när barnet bältas i stolen. Precis som BeSafes andra bilstolar utstrålar iZi Up X3 Fix säkerhet men övriga funktioner skulle kunna finslipas ytterligare.

Rejäla skydd, roterande bottenplattan och viloläge i tre steg
Barnet får en framåtlutad sittposition, mer tidskrävande att justera ryggstödet
0 5 3.5 1

Axkid Dallas

Enkel modell med låg vikt, lätt att flytta mellan bilar, nackstödet kan höjdjusteras

Typ av stol: Bältas fast. Ålder barn: 4-12 år. Vikt barn: 15-36 kg Bälteshorn: Ja. Bälteshållare vid axeln: Bältet förs in i en skåra. Vikt: 3,9 kg Bredd: 45 cm över hornen. Ryggstödshöjd min-max: 57-73 cm. Viloläge: Nej.
Axkid Dallas 0

Axkid Dallas är en bältesstol med ett enkelt uttryck och endast de allra mest basala funktionerna. Stolen kan endast fästas i bilen med bältet, vilket innebär att den måste förankras även när bilen ska användas utan att barnet reser med. Dallas har en tydlig bälteshållare för axelremmen och instruktioner för hur stolen ska användas finns på dess sida.

Ryggen är höjbar i 7 lägen och kan längdmässigt tävla även med testets allra dyraste modeller. Reglaget för att förhöja det sitter på ryggstödets baksida, ett handtag som pressas in varpå hela bakstycket dras uppåt. Ryggstödet kan ta loss och bottenplattan användas som bälteskudde. Utrymmesmässigt är Axkid Dallas generös till storleken. Sittytan känns både rymlig och mjuk. Även ett barn som annars är kinkigt med bekvämligheten är nöjd under bilresorna i Dallas.

Prisvärd bältesstol utan extra funktioner

Klädseln är lite glansig, och upplevs som lätt att snabbt torka av för enkel rengöring. Vill man tvätta den helt så är det mycket enkelt både att få av och att ta på igen. Klädseln kan tvättas i maskin på 30 grader eller 40 grader kortprogram. Hela klädseln är fäst med tryckknappar och resåröglor i stolens bas, som utgörs av plast enbart. Axkid Dallas är en riktig lättviktare med sina 3,9 kg i vikt, och stolens yttermått är även de smidiga. Som vuxen passagerare är det inte obekvämt att sitta bredvid.


Axkid Dallas är en framåtvänd bältesstol som känns prisvärd i förhållande till sin kvalitet. Vill man ha någon som helst funktion med sin bilstol så blir man besviken, men ska barnstolen vara enkel och lätt att använda men ändå upprätthålla den säkerhetsstandarder som finns så stämmer Dallas in på beskrivningen. Som tillbehör kan man ha Axkid Fixweb som håller stolen på plats, om man har isofix i bilen.

Enkel att använda, mycket prisvärd
Inga extra funktioner, måste fästas med bältet

Vanliga frågor om bältesstolar

Vilken bältesstol är bäst?

Vi har testat bältesstolar utifrån användarvänlighet och utser Maxi-Cosi Rodifix Airprotect till bäst i test. Det är en smidig bältesstol med rymlig sittyta, som har utrymme även för större barn. Tack vare isofixfästen kan man förankra bältesstolen i bilen. Rodifix Airprotect är även utrustad med möjlighet att luta ryggstödet till viloläge, för mindre barn som ibland somnar under bilresan.

Hur länge ska barn sitta i bältesstol?

Enligt svensk lag måste barnet sitta på en bälteskudde eller i en bältesstol tills det är 135 cm långt, men att barnet uppnått rätt längd behöver inte betyda att den kan åka bil säkert utan en bältesstol. Barnet behöver vara 10-12 år gammalt för att höftbenen ska ha utvecklats tillräckligt för att kunna håll bältet i rätt position. Glider bältet upp mot magen kan det krossa inre organ och allvarligt skada barnet vid en kollision.

Vilken bältesstol ska man välja?

I grunden är bältestolar av olika märken ändå relativt lika varandra, men det finns variationer både i mått och i funktioner. För att välja rätt bältesstol måste man se till att stolen passar ens barn och dess behov. Men bältesstolen ska också passa i bilsätet där stolen ska användas, det är bland annat viktigt att se till att bilbältet kan löpa fritt genom bältesledaren.

När byter man till bältesstol?

Man byter från den bakåtvända bilbarnstolen till en framåtvänd bältesstol när bilbarnstolen är urvuxen. Det är viktigt att inte vända barnet framåt i bilen innan det är nödvändigt. Detta eftersom det är fem gånger säkrare att åka bakåtvänt i bilen. Det är också viktigt att inte sätta barnet i en bältesstol innan det är tillräckligt långt för att axlarna ska hamna i rätt höjd för bältet och barnets knän ska nå fram till slutet av kuddens sittyta.

Hur gammal får en bältesstol vara?

Precis som den bakåtvända bilbarnstolen har också bältesstolen en livslängd på omkring 10 år. Efter 10 år bedömer tillverkarna att plasten i stolen har försvagats av ålder och av slitage, varför stolen inte längre är säker att använda. Man kan se hur gammal en bältesstol är genom att titta på stolens undersida. Där finns en märkning som visar bältesstolens tillverkningsdatum.

Hur fäster man bältesstolen i bilen?

Till skillnad från ett babyskydd eller en bakåtvänd bilbarnstol så behöver inte bältesstolen monteras fast i bilen. När barnet sitter i stolen spänner man fast det med bilens bilbälte. Bältet ska löpa ut vid barnets axel, över bröstet samt spänna fast barnet över höfterna. Det håller både barnet och bältesstolen i rätt position.

Varför finns det isofix på bältesstolar?

Vissa bältesstolar är utrustade med isofixfästen. De gör inte bältesstolen tryggare för barnet att åka i. Anledningen till isofixfästen är att de gör så att stolen alltid sitter på plats, även om barnet inte åker med i bilen. Har man en bältesstol så måste man annars bälta fast stolen vid varje bilresa utan barn. Annars är risken att bältesstolen, precis som annan lös last, vid en krock flyger framåt och skadar bilföraren eller andra passagerare i bilen.

Vilken bältesstol tar minst plats?

Olika bältesstolar är olika breda. En del bältesstolar växer med barnet genom att bredden ökar ju högre upp man höjer ryggstödet. Behöver man ha en riktigt smal bältesstol så finns det numera modeller som är testade och godkända enligt i-Size, vilket innebär att stolen får vara max 44 cm bred. Det gör bältesstolen smal nog att i ett normalstort baksäte gå in mellan två andra bilbarnstolar.