Bluetooth hogtalare bast i test

Bluetoothhögtalare: 9 modeller i test

Updated Februari 2019

Utbudet av bluetooth-högtalare är stort, och det är kanske inte så konstigt. Att ta med sig ljud är idag inga större problem. Teknikutvecklingen medger både kompakta och lätta lösningar, som inte behöver kosta skjortan. Och med tanke på att vi alla numera springer omkring med sisådär 20 miljoner låtar på fickan var vi än befinner oss, så kan man tycka att en väl vald bluetooth-högtalare vore en näst intill obligatorisk pryl att lägga till i arsenalen av teknik i hemmet. Den stora fördelen med bluetoothhögtalaren är att den är portabel. Kombinationen av batteridrift och trådlös frihet - vanligen tack vare bluetooth - gör att du enkelt kan spela upp musik i hemmet men likväl ta med dig högtalaren till uteplatsen. Bluetooth-protokollet möjliggör vanligen avstånd på omkring 10 meter mellan högtalaren och källan som musiken strömmas ifrån, ibland mer men ibland också mindre. Räckvidden beror delvis på vilken version av bluetoothprotokollet som används, delvis på materialval med mera hos högtalaren.

Ofta är högtalare av den här typen även stänktåliga - vissa till och med dränkbara. Det gör att du kan ha med dig dem utomhus även om det skulle skvätta vatten på dem från poolen. IP-klasserna är uppbyggda så att den första siffran anger skydd mot inträngande föremål, exempelvis damm, och den andra skydd mot vatten. Ju högre siffror desto bättre skydd. Är siffran 0 saknas skydd. IP56 innebär exempelvis dammskyddat och spoltätt, medan IP44 innebär att en ståltråd på 1 millimeter inte kan tränga in och att enheten är striltät. I vårt test har vi valt att fokusera på vattentålighet eftersom den här typen av högtalare ofta används vid vatten.

Vattentålighet

 • Ingen = IPX0
 • Låg = IPX1-3
 • Medel = IPX4-6
 • Hög = IPX7<

Låg vattentålighet innebär att du ska undvika att blöta ner den men det gör inget om det skulle skvätta en del på den. Vattentålighet medel innebär att den klarar av kraftigare nedblötningar under längre tid såsom ihållande regn eller plask från poolen. Är den istället hög kan du exempelvis bada med högtalaren.

NFC, Near Field Communication, är också en spännande funktion som finns hos vissa bluetoothhögtalare. Det är en standard som gör att du kan koppla ihop två enheter genom att enbart gnugga dem mot varandra. Bägge enheterna måste dock ha stöd för NFC för att det ska fungera. Väl ihopkopplade används bluetooth för själva överföringen mellan enheterna.

Köp rätt bluetoothhögtalare

När du ska köpa bluetoothhögtalare är det viktigt att du väljer en modell med rätt kombination av lång batteritid, hög ljudkvalitet och lockande funktioner, utifrån dina egna preferenser. Ofta måste du göra kompromisser mellan ljudkvalitet, batteritid och funktioner i de lite lägre prisklasserna. Då får du utgå ifrån dig själv och dina behov och se till så att valet faller på den som är mest prisvärd för dig. Designen spelar såklart också in för många. Här är det stora variationer. Det finns bastanta modeller som är tänkta att stå på en och samma plats och se fräcka ut, och det finns mindre modeller ämnade att bäras med mellan olika platser. Ofta hittar du en och samma modell i en rad olika färger så att du kan välja en som passar din smak.

Innehålls­förteckning

Så gjorde vi testet

Samtliga högtalare testades i två olika inomhusmiljöer: Ett mindre rum med dämpad akustik samt placerade på ett bord i ett utrymme med öppen planlösning. Högtalarna har testats på tre volymnivåer (max, medel och låg) med samma urval av modern pop/rnb, rock och klassisk musik. Vi har dessutom testat samtalskvalitet i handsfreeläge.

● Högtalarna har även fått följa med utomhus där de testats i 10-gradig värme och lätt vind. Eftersom vi under testperioden inte hade något regn utomhus testade vi med att skapa ett konstgjort regn med hjälp av en dusch. De högtalare med IPX-klassning som medgivit det har dessutom fått bada badkar.

● Decibelmätningen har skett med apparna Decibel 10 och SoundMeter installerade på en iPad. Mätningarna har skett i öronhöjd och på två meters avstånd från högtalarna. Det uppmätta värdet är ett snitt baserat på vad apparna uppgivit.

● I bedömningen har vi förutom ljudkvalitet, drifttid, uteffekt, funktioner och vattentålighet även tagit hänsyn till design och prissättning av produkterna.

Testade med följande musik:

Ana Diaz – Jag kan låta mätaren gå

New York Dolls – Personality Crisis

Yomiuri Nippon Symphony Orchestra – Mahler, Symfoni #5

NEIKED feat Dyo – Sexual (Oliver Nelson remix)

M83 – Lower Your Eyelids To Die With the Sun

Ljudkälla: Samsung Galaxy S7 Edge samt Apple iPad via Bluetooth. Streaming via Tidal.

Sony SRS XB30

Funktionsrik bluetooth högtalare med lång batteritid och riktigt bra ljud

Bredd: 228 mm Höjd: 82 mm Djup: 86 mm Vikt: 980 g Anslutning: Bluetooth, NFC, line in (3,5 mm), USB Batterikapacitet: 6 Ah Uppmätt batteritid: 24h+ (utan “Extra Bass”) Uppmätt maximal ljudnivå: 91,8 dB Vattentålig: Ja (medel, IPX5-klassad) Övrigt: Discoljus.

Sony SRS XB30 är med sin höga ljudkvalitet, sina många funktioner och dess mycket långa batteritid bäst i test. Det är initialt dock lätt att få fel intryck av denna ”partyhögtalare”. De discoblinkande LED-ljusen i högtalargrillen och epitetet ”Extra Bass” i jättelika bokstäver på kartongen signalerar måhända mer volym än finess. Men skenet bedrar. Den här högtalaren låter oerhört bra. Bas, mellanregister och diskant är mycket välbalanserade och hanterar allt från modern RnB till klassisk musik med bravur, oavsett låg eller hög volym. Ljudbilden präglas av en imponerande luftighet och separation. Om man nu skulle vilja ha lite mer tryck finns den där ”Extra Bass”-knappen, och den ger en förvånansvärt sofistikerad knuff i de lägre frekvenserna - märkligt nog utan att påverka mellanregistret i alltför stor utsträckning. Visst sväljer den extra basen lite av de lägre mellanfrekvenserna och spänsten avtar i ljudet, men långt ifrån så mycket som liknande funktioner normalt sett gör. Det låter nästan som om två nya högtalare skjuts ut vid sidorna av enheten och gör basen bredare, samtidigt som resten av ljudet får fri lejd framåt. Högtalaren är dessutom mindre riktningskänslig än många andra produkter i samma segment.

Drifttiden uppges ligga på upp till 24 timmar. Med discolamporna och extrabasen aktiverade handlar det i själva verket om cirka 6 timmar, men utan de funktionerna så håller XB30 faktiskt vad den lovar. Discolamporna går dessutom att styra med hjälp av en tillhörande app. En något udda detalj är den patentskyddade USB-kontakten som följer med i paketet. Den vill man förstås inte tappa bort då högtalaren inte går att ladda med en vanlig USB-kabel, ett stort minus. En smart detalj är dock att högtalaren även kan användas för att ladda upp andra USB-prylar via en utgång på baksidan. XB30 är även IPX5-klassad, vilket innebär att den ska tåla vattenstänk och även lättare regn - något vårt test kan bekräfta att den också gör.  XB30 kan även användas som handsfree-enhet med telefonen. Även på det här området är både funktionalitet och ljudkvalitet imponerande.

+Enastående ljudkvalitet, funktionsrik, lång batteritid, smidig app
Extra Bass & LED-ljus slukar batteri, USB-kontakten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

JBL Go 2

Smidig, välbalanserad och prisvärd

Bredd: 71,2 mm Höjd: 86 mm Djup: 31,6 mm Vikt: 184 g Anslutning: Bluetooth, line in (3,5 mm) Batteritid: 5 h Vattentålig: Ja (medel, IPX7-klassad)

JBL Go 2 är en extremt prisvärd kompakt blåtandshögtalare som trots sitt ringa pris varken känns plastig eller tråkig. Du får i princip samma kontrollmöjligheter som hos dyrare modeller. Således kan du sänka/höja volymen, pausa, para ihop och stänga av/sätta på enheten direkt på högtalarkanten. Ljudet är riktigt bra - i alla fall för att vara en så kompakt högtalare. Visst, det kunde ha varit mer tryck i basen, men å andra sidan är det ganska rikt och fylligt som helhet och basen är inte heller dålig på något vis. Genrer som ofta passar med lite mer bas låter fortfarande bra. Dock gör denna högtalare sig som bäst när det kommer till pop, klassisk musik och liknande genrer. Du kan spela på hög volym utan distorsion och du kan ta emot samtal via den inbyggda mikrofonen. Det senare fungerar okej men ger ungefär samma ljudkvalitet för mottagaren som om du skulle prata med högtalartelefonen på.

JBL Go 2 är inte en påkostad bluetoothhögtalare, och det märks när vi granskar detaljerna. Det saknas exempelvis möjlighet att hänga upp den för bättre spridning av ljudet, och den har inte stöd för NFC. Vidare får du ingen detaljerad information om återstående batteritid. Batteritiden på fem timmar är för övrigt godkänd, men inte mer. Däremot har Go 2 mycket hög IP-klassning, du kan till och med bada med den utan att behöva oroa dig. Prioriteringarna som JBL gör känns helt rätt i sammanhanget. Detta är en superkompakt, välljudande bluetoothhögtalare som klarar av campingturen utan att trötta ner packningen med onödig vikt. Söker du en riktigt prisvärd kompakt bluetoothhögtalare är JBL Go 2 ett utmärkt alternativ.

+Mycket kompakt & lätt, vattentät, relativt bra ljud, hög byggkvalitet
Ganska kort batteritid, något svag bas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

JBL Charge 3

Kraftfullt ljud och mycket vattentålig men också något riktningskänslig

Bredd: 213 mm Höjd: 87 mm Djup: 88 mm Vikt: 800 g Anslutning: Bluetooth, USB Batterikapacitet: 6 Ah Uppmätt batteritid: 20h+ Uppmätt maximal ljudnivå: 90,9 dB Vattentålig: Ja (hög, IPx7) Övrigt: 3 enheter kan vara uppkopplade mot den samtidigt, kan kopplas samman med andra JBL-högtalare för kraftfullare ljud

JBL Charge 3 utmärker sig tack vare bra ljudkvalitet och riktigt bra vattentålighet, och lämpar sig därför väl för utomhusbruk - ja till och med i poolen. Det är dock med en rejäl dos skepsis som vi släpper ned JBL:s Charge 3 i vattnet. Men vi konstaterar snabbt att högtalaren dels flyter, dels tuffar på som om ingenting hade hänt. Vinklar vi upp högtalaren mot vattenytan får vi dessutom en festlig visualisering av basen som sprutar vattendroppar i takt med musiken. IPX7-klassningen innebär att den här högtalaren ska kunna följa med i badet, men att påståenden av den typen inte alltid stämmer är konsumentelektronik-historien full av exempel på. JBL håller dock trevligt nog vad man lovar, det vill säga att högtalaren klarar 30 minuter på upp till 1 meters djup.

Som om inte det vore nog så bjuder Charge 3 också på mycket bra ljud. Framförallt basen imponerar med en spänst och snärt som man definitivt inte är bortskämd med i det här segmentet. Mellanregistret kan vara marknadens bästa. Diskanten är likaledes fin, men dessvärre oerhört riktningskänslig. Att vinkla JBL-loggan i fronten mot sig jämfört med att låta den peka bara någon centimeter i en annan riktning ger en enorm skillnad. Det låter inte illa, men för att få ett optimalt ljud krävs tvivelsutan en viss pricksäkerhet i placeringen av högtalaren. Högtalarens element går inte på knäna förrän man fått upp volymen riktigt ordentligt, och då är det just i det där i övrigt tjusiga mellanregistret som vi noterar en smärre distorsion. På lägre volym är frekvensåtergivningen god hela vägen från bas till diskant.  Högtalaren fungerar också, tack vare sitt förhållandevis stora batteri på hela 6 000 mAh, som en portabel powerbank och kan användas för att ladda smartphones eller andra enheter via USB. Tyvärr saknas stöd för NFC.

+Vattentät, bra bastryck, fantastiskt mellanregister, många anslutningsmöjligheter
Saknar stöd för NFC, riktningskänslig diskant
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

JBL Flip 4

Kompetent och prisvärd vattentålig högtalare för uteplatsen

Bredd: 68 mm Höjd: 175 mm Djup: 70 mm Vikt: 800 g Anslutning: Bluetooth, USB Batterikapacitet: 8 Ah Uppmätt batteritid: 12h + Uppmätt maximal ljudnivå: 86,2 dB Vattentålig: Ja (hög, IPX7) Övrigt: Kan kopplas upp mot med 2 källenheter samtidigt, kan kopplas samman med flera andra JBL-högtalare för större ljud

JBL Flip 4 är utan tvekan ett av de absolut bästa alternativen i den här storleksklassen, och definitivt det bästa alternativet om man dessutom begränsar urvalet till vattentäta högtalare. För den här högtalaren kan hänga med i poolen utan problem, så länge man inte låter den husera på mer än 1 meters djup i mer än 30 minuter. Vi uppmärksammade dock att den inte flyter så det gäller att man är om sig och kring sig vid vattenbruk. Det är lite synd. Flip 4 känns tung och robust på ett sätt som för tankarna till storebror Charge 3, och skulle i många avseenden kunna ses som en förkrympt version av den högtalaren. Men förutom att den här högtalaren bjuder på snärtig och precis bas, ett enastående mellanregister och en riktigt hygglig diskant, så håller den även igång oförtrutet under väldigt lång tid. Vi testade högtalaren på medelhög volym och kan konstatera att de utlovade 12 timmarna inte utgör några problem.

Bluetooth-kopplingen är också mycket stabil. Vi lyckades inte få den att spricka förrän vi befann oss 17 meter bort vilket är en imponerande räckvidd. På minuskontot noterar vi att ljudkvalitén inte är den bästa om man använder den som handsfree-enhet med mobilen. Det låter burkigt och avlägset, vilket förstås är trist om man känner att den typen av funktionalitet är viktig. Men förutom det, så är det här ett utmärkt köp i både pris- och storleksklassen.

+Bra ljud för storleken, IPX7-klassad, hög batterikapacitet
Sämre ljud vid handsfreeanvändning, flyter inte
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Vikt: 290 g Anslutning: Bluetooth, micro-USB Batteritid: 6h Vattentålig: Ja (hög, IPX7-klassad) Övrigt: Upphängningsrem

Bose Soundlink Micro är en mycket kompakt bluetoothhögtalare i en tämligen genomtänkt design. Högtalaren är utrustad med ett knäppe på baksidan. Det gör att du kan fästa den runt exempelvis en byxrem, stolkant, cykelstyre eller liknande. På så vis får du upp högtalaren från marken och kan bättre rikta ljudets spridning.

Knappen för fästet är ganska lös, men har ett slags hake som gör att när du spänner ut bandet så spänner du också fast fästet hårdare. Lösningen gör dock att den passar objekt som är ganska tunna - men inte alltför tunna, då lossnar den.

Användarvänlig design
Knappar för röststyrning samt volym är placerade på ovansidan av högtalaren så att du enkelt kommer åt dem även när den är upphängd. För att det inte ska bli rörigt har du knappar för avstängning och parkoppling på kortsidan istället. På samma sida sitter också batteriindikator uppdelad i fyra steg.

Genom att stänga av och sätta på högtalaren igen kan du via den inbyggda rösten få reda på exakt batteriprocent samt vilken enhet högtalaren är uppkopplad till. Materialvalet runtom högtalaren är någon form av silikon. Vi hade gärna sett att det var mindre glatt i handen, men å andra sidan drar materialet inte till sig smuts och liknande.

Ljudkvaliteten är ganska hög
Bose Soundlink Micro är helt klart välljudande. Det är imponerande att Bose lyckas få ut så pass välbalanserat ljud ur en så liten högtalare. Ljudet är något mufflat, men det är betydligt bättre än vad vi förväntar oss med tanke på dess storlek. Högtalaren räcker gott och väl ljudmässigt för att ta med sig till stranden eller parkhänget.

Den är dessutom IPX7-klassad. Det innebär att du kan spilla dricka över den eller tappa den i havet utan problem. Vi testar exempelvis att bada badkar med den utan att bekymmer uppstår.

Soundlink Micro ingår i Bose connect-system. Det innebär att du - via deras app - kan koppla ihop flera högtalare och spela upp musiken i alla samtidigt. Troligen är det inget du har någon större nytta av när det gäller så här portabla musikspelare. Det lämpar sig mer när du har lite mer rejäla högtalare till uteplatsen och liknande.

Söker du en mycket kompakt högtalare med bra ljudkvalitet och genomtänkt design är Soundlink Micro absolut ett bra köp, så länge du hittar den under tusenlappen.

+Bra ljudkvalitet, kompakt format, vattentät
Något glatt yta, begränsad passform för upphängning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bredd: 180 mm Höjd: 58 mm Djup: 51 mm Vikt: 515 g Anslutning: BT, line in (3,5 mm) Batterikapacitet: 3 Ah Uppmätt batteritid: 12h+ Uppmätt maximal ljudnivå: 86 dB Vattentålig: Nej (ej stöt- eller vattentålig) Övrigt: Ej NFC

Bose Soundlink Mini 2 sticker ut med sin långa batteritid och sin höga ljudkvalitet som gör att vi snabbt fattar tycke för den. Precis som fyra år äldre Soundlink Mini är den här enheten kapabel till förvånansvärda mängder bas. Vad gäller de övre frekvenserna präglas ljudbilden av en mjuk och oerhört detaljrik lyxdiskant, men ett något mindre framträdande mellanregister. En imponerande aspekt är att både bastryck och definition är konsekvent och välfördelat oavsett volym. Soundlink Mini 2 klarar även ett större rum på ett sätt som så här små högtalare mycket sällan gör, även om stereobredden av naturliga skäl har sina begränsningar.

Soundlink Mini 2 är även en fantastiskt sober högtalare rent visuellt, med ett hölje i aluminium och ett formspråk som för tankarna till minimalistisk dansk inredning snarare än hemelektronik. Högtalaren har dessutom ett veritabelt monster till batteri, som trots att vi spelat på rätt rejält i över tolv timmar tuffade på utan problem. Plus i kanten ges också för rösten som meddelar hur många procent batteri som återstår. Tyvärr saknar dock Soundlink Mini 2 en del smarta funktioner och finesser som exempelvis NFC och vattentålighet, vilket gör att den i huvudsak lär tilltala den som vill ha bra ljud inomhus. Det är lite trist med tanke på den långa batteritiden och det höga priset. Mot bakgrund av den saken kan Soundlink Mini 2 möjligen framstå som aningen dyr. Den som letar efter en kompakt och snygg inomhuslösning får dock svårt att hitta någonting bättre på marknaden.

+Utsökt ljudkvalitet med imponerande diskant, högklassig byggkvalitet, sober design
Dyr för storleksklassen, ej NFC
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bredd: 127 mm Höjd: 131 mm Djup: 55,5 mm Vikt: 540 g Anslutning: Bluetooth, NFC, line in (3,5 mm), micro-USB Uppmätt batteritid: 8 h Uppmätt maximal ljudnivå: 86 dB Vattentålig: Ja (medel, IPX4-klassad)

Bose Soundlink Color II bjuder, trots sitt ringa omfång, på en imponerande dynamik och en klangfärg som är minutiöst avvägd. Här får du precis lagom diskant och ett väldefinierat mellanregister - samt en hel del bas. Ja, åtminstone om man ser till storleken på högtalaren. Den flyttar kanske inga berg, men är ändå riktigt kraftfull för sin kategori. Och detta med finess, dessutom. Det finns både spänst och definition. Utöver ljudet är högtalaren däremot ganska mycket mellanmjölk. Åtta timmars drifttid är helt okej, men inte mer. Och IPX4-klassningen gör den bara vattentålig snarare än vattentät. Du ska inte bada med en Soundlink Color II helt enkelt. Men om det regnar lite på den så ska den fixa det utan problem.

Ett plus för Soundlink Color II är hur mobil den är. Man kan inte betrakta den som platt, däremot tillräckligt tunn för att rymmas i en jackficka. Vidare är gummimaterialet som klär högtalaren extremt greppvänligt och håller damm och smuts borta mycket effektivt. Reglagen är fördelaktigt placerade på högtalarens ovandel och kunde väl förvisso ha varit något tydligare. Men lär man sig bara vad som sitter var så blir handhavandet snabbt enkelt. Parningen med telefon går som en dans och de tydliga instruktionerna från den inbyggda rösten gör förfarandet mycket enkelt. Vem är då målgruppen för den här bluetoothhögtalaren? Soundlink Color II är en högtalare för den som prioriterar portabilitet och fint ljud framför stort ljud och vattentäthet. I ärlighetens namn får man nog inte vara alltför kräsen på designsidan heller.

+Kompakt format, mycket bra ljud, röstinstruktioner för parning
Inte vattentät, drifttid under medel
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Sony SRS-XB10

Enkel modell i cool design

Vikt: 259 g Anslutning: Bluetooth, NFC, line in (3,5 mm) Batteritid: 16 h Vattentålig: Ja (medel, IPX5-klassad) Övrigt: Upphängningssnöre

Sony SRS-XB10 är mycket enkel att komma igång med. Vid första uppstart sätter blåtandsläget igång automatiskt och vi hittar direkt enheten i telefonens inställningslista. Det går snabbt att komma igång och spela upp musiken. Dessutom har den stöd för NFC utöver bluetooth. Ljudkvaliteten lämnar dock en del att önska. Ljudet har som en matta över sig. Det är helt okej tryck i basen för att vara en så kompakt högtalare, men det är på bekostnad av detaljer i såväl mellanregister som diskant. Dessutom uppstår det distorsion vid hög volym. För att vara en så kompakt och billig högtalare är ljudet godkänt, men inte mer än så. SRS-XB10 är även utrustad med mikrofon så att du kan ta samtal via enheten och därmed slippa plocka upp mobiltelefonen. Mikrofonen gör ett bra jobb med att utesluta miljöljud. Dock är den mycket känslig så du måste i princip prata rakt in i den på nära håll för att personen i andra änden ska uppfatta vad du säger.

Sony SRS-XB10 har en gummerad yta som ger ett bra grepp om enheten. Dock drar materialet till sig en hel del damm och smuts. Konstruktionen känns däremot genomtänkt. Högtalaren påminner om en liten läskburk med knappar på sidan som ger en skön haptisk feedback. På toppen hittar du ett kort snöre med grepp på som gör att du kan hänga upp högtalaren och därmed få bättre spridning på ljudet. Fästet på snöret dubblar även som hållare för högtalaren om du lägger den ned - så att den inte rullar iväg. Smart! SRS-XB10 är IPX5-klassad och ska därmed klara vattenstrålar, men du bör inte bada med den. Batteritiden med sina 16 timmar är föredömlig. Sett till priset är det en riktigt portabel högtalare med lite trist ljudkvalitet men lång uppspelningstid. Den passar dig som vill ha en enklare högtalare som kan följa med in i badrummet eller ut på cykeltur i regnet.

+Enkel att komma igång med, smart upphängningssnöre, fräck design
Obalanserat ljud, distorsion på hög volym, drar till sig damm
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Dell AD211

Budgetmodell som passar bra in på skrivbordet

Bredd: 213 mm Höjd: 87 mm Djup: 88 mm Anslutning: Bluetooth, NFC, USB Uppmätt batteritid: 10 h Vattentålig: Nej

Dell AD211 är en ganska smidig bluetoothhögtalare med NFC-stöd trots sitt relativt låga pris. Det gör den smidig att koppla ihop med mobiltelefonen. För dig som inte har NFC kan du förstås även koppla upp dig via inställningsmenyn i telefonen. Uppkopplingen är stabil och angiven räckvidd på tio meter stämmer. Konstruktionen på högtalaren känns stabil, men materialvalen är trista då de ger ett lite billigt intryck. Stunsen i knapparna är måttlig, gränsande till intetsägande, vilket gör att det är svårt att känna om du tryckt in knappen eller om du bara trycker vid sidan av den. Men responsen i knapparna är direkt och LED-ikonerna talar tydligt om vad varje knapp har för funktion. Den gråa färgen är densamma som du hittar på många bärbara datorer, och den gör sig därför bra bredvid en sådan på skrivbordet.

Dell AD211 har acceptabel ljudkvalitet, men inte mer än så. Tyvärr är ljudet lite obalanserat, det drar åt det högre registret. Basen är begränsad och mellanregistret något grötigt. På hög volym upplever vi även att ljudet är vasst. Vi har absolut hört högtalare med sämre ljudkvalitet, men denna bluetoothhögtalare låter framför allt billigare än vad den faktiskt är. Batteritiden är däremot helt okej sett till priset. Vi får ut omkring tio timmar. Varningen för låg ljudnivå är ett blupp-ljud och det tar ett tag innan vi förstår att det är batterinivån den varnar för och inte bara något fel i uppspelningen. Ljudet återkommer dessutom lite väl ofta. De flesta tillverkarna har idag röstinformation, och det skulle vi önska att även denna hade och då endast vid ett fåtal tillfällen. Dell AD211 riktar sig till den som söker en billig blåtandshögtalare som är lätt att bära med sig, och som passar bra på skrivbordet.

+Stöd för NFC, smidig storlek, bra batteritid
Obalanserat ljud, irriterande batterinivåvarning, trist materialval
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Philips BT6000A

Kompakt ultraportabel bluetooth högtalare med kort räckvidd

Bredd: 188 mm Höjd: 71 mm Djup: 28 mm Vikt: 490 g Anslutning: BT 4.0, USB, NFC, line in (3,5 mm) Uppmätt batteritid: 7h 20 min Uppmätt maximal ljudnivå: 85,4 dB Vattentålig: Ja (medel, IPX4-klass) Övrigt: 360-gradersljud, handsfree-funktion

Philips BT6000A är en oerhört snygg och välbyggd bluetooth högtalare som tack vare låg vikt och kompakt design är enkel att bära med sig. Den känns lagom tung och robust och har en speciellt läcker lösning för att slå på och justera volym i form av ett aluminiumvred på ena kortsidan, ett välkommet undantag till den klassiska gummi- eller plastpanelen med knappar. Tyvärr dras det första intrycket ner en del på grund av den exceptionellt korta USB-sladden som följer med nätadaptern, något som blir ett problem direkt. Lösningen blev i vårt fall att ställa enheten på golvet för laddning vilket inte är optimalt. Vi hade också en del problem med bluetooth-parningen. Efter ett par försök med att slå av och på bluetooth hos bägge enheterna fann de till slut varandra. Med testets andra ljudkälla upplevde vi dock inte samma problem. Bluetooth-kopplingen verkar dock lämna en del i övrigt att önska, då enheten vid upprepade tester i olika miljöer tappade den redan efter mellan sex och sju meter.

Ljudet i den här enheten är helt okej, men definitivt inte i toppklass varken generellt eller i sin storleksklass. Basen på lägre volym är alldeles för klen och börjar arta sig först när volymen är så hög att man upplever distorsion i de högre frekvensomfången. En viss burkighet i ljudet gör upplevelsen av både övre mellanregister och diskant vass. Ett plus är dock att högtalaren har mindre riktningkänsligt ljud än många konkurrenter, tack vare full range-högtalare både bak och fram. BT6000A är dessutom tack vare sin låga vikt och sitt kompakta utförande som sagt mycket smidig att ta med sig, och klarar dessutom regn tack vare sin IPX4-klassning.

+Snygg design, många anslutningsmöjligheter, 360-gradersljud
Burkigt ljud med vass diskant, skakig blueooth
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Marshall Stockwell

Gedigen bluetooth högtalare med rejält tilltagen ljudnivå

Bredd: 260 mm Höjd: 140 mm Djup: 41 mm Vikt: 1 200 g Anslutning: Bluetooth, USB, line in (3,5 mm) Batterikapacitet: 6 Ah Uppmätt batteritid: 15h+ Uppmätt maximal ljudnivå: 93,8 dB Vattentålig: Nej Övrigt: Kan användas som mobilladdare, handsfree-funktion

Marshall Stockwell är en gedigen designpjäs som gör sig bra på uteplatsen eller på stranden tack vare sin rejäla byggkvalitet. Och det är inte bara designen som Marshall Stockwell har gemensamt med den klassiska gitarrförstärkare man lånat förnamnet från. Det handlar – som sig kanske också bör – även om ljudnivån. Den här lilla pjäsen låter oerhört mycket. Med full bas mäter vi upp en volym på hela 93,8 decibel. Högtalaren bjuder däremot inte på några häpnadsväckande hifi-kvalitéer. Slår du till på den här rektangulära, svarta och guldpläterade ljudlådan får du en enhet med ett förhållandevis burkigt och instängt ljud. Basen bottnar eller spricker inte direkt, men är heller inte särskilt framträdande eller tung. Spelar du musik som är mixad med lite luftigare och separerad ljudbild blir det plågsamt uppenbart att frekvensresponsen är tämligen klen i det lägre mellanregistret och att diskanten saknar spets.

Letar du efter en högtalare som primärt låter, och helst inte låter jättedåligt, så är den här inte dålig. Det är dessutom en oerhört snygg och välbyggd pjäs det handlar om. Högtalaren känns tung, stabil och sofistikerad och har rejäla reglage i metall, som det anstår en enhet med det klassiska förstärkarmärkets logga. Det smarta stödet som hör till högtalaren gör den också lätt att placera på ett sätt som gynnar ljudkvalitén och/eller rådande förhållanden. Men är du primärt ute efter riktigt bra ljudkvalitet får du leta vidare.

+Byggkvaliteten, designen
Burkigt mellanregister, klent bastryck
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5