Bluetoothhögtalare: 19 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat November 2022

Bluetoothhögtalare är ett hemelektroniksegment som i det närmaste svämmar över av produkter. Vi har tittat närmare på 22 högtalare som alla är med och fajtas om dina pengar, så att du lättare ska kunna ta ett beslut kring vilken du ska välja. Vi har testat högtalare från märken som bland annat JBL, Bose och Sony, och vi har tittat på allt från ljudkvalitet till byggkvalitet och finesser.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Bluetoothhögtalare

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Det här testet genomfördes – som alla våra tester – helt oberoende av tillverkare eller distributörer. Det är enbart testredaktörens åsikter som redovisas, och vi har själva stått för urvalet av produkterna.

Högtalarna har testats i miljöer som är typiska för en genomsnittlig användare. I fallet med våra bluetoothhögtalare så har testerna gjorts i två rum. Ett slutet och något mer dämpat rum, samt ett rum i en lägenhet med öppen planlösning. Vi har testat högtalarna med flera olika ljudnivåer, och vi har kört alla tänkbara genrer av musik i dem. VI har även testat samtalsljudet.

För att säkerställa att IP-klassningen håller vad den lovar har högtalarna även fått hänga med till stranden och vi har utsatt dem för bad i de fall där de uppgivits klara det.

Decibelnivåerna mätte vi med två olika Ipad-appar och testerna genomfördes i öronhöjd med högtalarna två meter bort. Decibelnivån som vi uppger är ett snitt på resultatet från de olika apparna.

När det handlar om ljudkvalitet så har vi lagt stor vikt vid ljudets karaktär, hur det förändras beroende på omgivning och hur högt man kan spela innan det låter illa. Vi har även tittat på användarvänligheten, där vi bedömt sådant som räckvidd, seriekoppling med flera högtalare samt det vardagliga handhavandet. Vi har även lagt stor vikt vid batteritiden och hur den påverkas av olika faktorer. Materialval, byggkvalitet och IP-klassning är andra faktorer som spelat in.

Allt har sedan vägts mot priset på högtalaren, och betyget tar alltså hänsyn till prisvärdheten.

0 5 4.5 1

1. Ultimate Ears Megaboom 3 BÄST I TEST BLUETOOTHHÖGTALARE

Här finns nästan inget att anmärka på

Produkttyp: Bluetoothhögtalare Mått: 8,7 x 22,5 x 8,7 cm IP-klassning: IP67 Produkt: 925 gram Batteritid: 19 timmar Anslutning: Bluetooth

Det hörs redan på namnet ”Megaboom” att Ultimate Ears har lagt mycket fokus på rejäl bas med den här produkten. Och den levererar verkligen på det här området. Vi noterar en riktigt tung snärt och ett djup som få andra högtalare kan matcha. Tyvärr så innebär det här också att en del av mellanregistret sväljs av basen. Det är i princip omöjligt att förhindra, så det du kan göra om du inte gillar den effekten är att aktivera EQ;n och rätt och slätt sänka basen. Det går å andra sidan riktigt smidigt, så det är egentligen mer en fördel än ett problem att den här pjäsen dundrar på ordentligt.

För dundrar på gör den. Det går att spela extremt högt utan att ljudet brister i kvalitet, vilket också är ett enormt plus. När vi närmar oss maxvolym så noterar vi en viss distorsion, men det är ändå inget som irriterar nämnvärt.

Högtalaren skickar ut ljudet i 360 grader, så den är inte heller särskilt placeringskänslig. Det låter kort sagt bra oavsett var i rummet man befinner sig. Vi noterar även att högtalaren känns extremt välbyggd och robust, vilket bidrar ytterligare till en utmärkt kvalitetskänsla.

ultimate ears boom and megaboom side by side

Saknar stöd för Spotify

Den tillhörande appen är en rätt trevlig historia. Där hittar du bland annat EQ-funktionen som vi nämnde tidigare, men även en funktion kallad Block Party. Det handlar kort och gott om möjligheten för andra att koppla upp sig och bidra med musik till spellistan. Utmärkt på festen. Nu funkar det här emellertid enbart med låtar som ligger lokalt på användarnas enheter, eller hos Amazon Music, så det är en begränsad funktion. Men en guldstjärna till UE för initiativet ändå.

En sak vi saknar i appen är stöd för Spotify. Här finns däremot Amazon Music och Deezer. Det här innebär inte att man inte kan spela musik från Spotify via sin mobiltelefon på UE Megaboom 3, utan endast att tjänsten inte är integrerad i appen. Om det är en deal breaker får du avgöra själv.

UE Megaboom 3 kan synkroniseras med andra UE-högtalare, och dessa kan sedan bilda en multirumslösning, alternativt ge en mer omslutande musikupplevelse. Det här är en rätt vanligt finess nu mer, så det är bra att den finns även på den här produkten.

Det är inga problem att hoppa i vattnet med UE Megaboom 3. Förutom att den klarar att sänkas ned i vatten så flyter den också, så du kan ligga och guppa tillsammans med den i poolen eller sjön. Det bör påpekas att högtalaren slutar låta om man trycker ned den under vattenytan.

Trots att det här är en funktionsspäckad och kraftfull högtalare så orkar den hålla på länge utan att batterierna ger upp. Under vårt test kör vi högtalaren på måttlig volym hela dagarna, och vi behöver bara ladda upp den efter två och ett halvt dygn. Det är riktigt bra.

Det här är utan tvekan en fantastiskt bra högtalare, som står sig väl i ett hårt konkurrensutsatt prissegment. Det finns högtalare med aningen bättre ljud, men vill du ha bra ljud med mycket bastryck så är det här ditt bästa alternativ just nu.

Rejäl bas, bra ljud i övrigt, lång batteritid, fin räckvidd
Möjligen en aning distorsion vid maxvolym
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Ultimate Ears Boom 3

Produkttyp: Bluetoothhögtalare Yttermått: 7,3 x 18,4 x 7,3 cm Drifttid: 12 timmar IP-klassning: IP65 Decibelnivå: Max 90,6 dB Vikt: 608 gram Anslutning: Bluetooth

En lite mindre version av det här testets vinnare UE Megaboom 3. Det innebär förstås att den inte når upp till storebrors höjder när det gäller ljudet, och speciellt påtagligt blir det här när det handlar om basen. Faktum är att den är rätt slätstruken jämfört med flera rivalers basåtergivning, något som känns en aning förvånande. I övrigt handlar det om ett rätt välbalanserat ljud med fin diskantåtergivning och ett lagom skränigt mellanregister. Volymresurserna finns här, och det går att dra på rätt ordentligt utan att ljudet försämras nämnvärt.

En annan trevlig detalj med ljudet är att det sprids i 360 grader, något som gör att högtalaren inte är särskilt placeringskänslig.

Ultimate Ears Boom review

Kan bilda en grupp

Den här högtalaren kan kopplas samman med andra bluetoothhögtalare från Ultimate Ears, och på så vis bilda en synkroniserad anläggning med mer ljud. Det är ingen unik funktion på något sätt, men ändå värt att nämna, då det gör det möjligt att få mer spridning på ljudet och att skapa multirumssystem.

Högtalaren är ganska kompakt och lätt och den har tydliga knappar för styrning på ovansidan. En kul detalj är en knapp som kan kopplas direkt till ett musikbibliotek för snabbstart, men tyvärr så saknar den funktionen i nuläget stöd för Spotify.
Den tillhörande appen medger dessutom att man startar högtalaren på distans, vilket är oerhört smidigt och något vi gärna hade sett fler tillverkare ta efter.

Vi konstaterar att batteritiden på 12 timmar stämmer och att uppladdningen går ganska segt. Kanske hade det varit bra att satsa på USB-C istället för Micro-USB här?

Nåväl, det här en vattentålig, kompakt och lätt högtalare med många finesser och ett helt okej ljud, så vi kan varmt rekommendera den, även om storebror är bättre.

Byggkvalitén, bra ljud, stöd för multikoppling
Seg laddning, lite vek bas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. Marshall Stanmore III

Produkttyp: Bluetoothhögtalare i mellanstorlek Yttermått: 350 x 203 x 188 mm IP-klassning: Nej Ljudstyrka: 97 decibel Element: 2 diskantskrikor + 1 woofer Anslutning: Bluetooth, RCA, 3,5 mm

Svenska Zound Industries mellanhögtalare Stanmore är nu uppe i tredje generationen, och nu börjar det här bli en riktigt kompetent högtalare på alla tänkbara sätt. Det här är ingenting för dig som är i behov av batteridrift, IP-klassning eller en AI-assistent. Den erbjuder inte heller wifi. Men vad den däremot ståtar med är riktigt fint ljud, och den kan faktiskt ersätta en mindre klassisk stereoanläggning, om man vill.

Föregångaren drogs med att den var extremt placeringskänslig, och ljudet skiljde sig rejält beroende på var man stod i förhållande till den. Det har man lyckats åtgärda med Stanmore III. Diskantskrikorna har riktats bättre och erbjuder nu dessutom en mer finmejslad separation än på föregångaren. Dessutom finns nu en Loudnessknapp som ger ett mycket fetare ljud, om man ska ha disko hemma i köket.

Marshall Stanmore III

Inte allas kopp te

Det som talar mot Stanmore III är väl kanske designen, då den här gitarrförstärkarestetiken kanske inte är riktigt allas kopp te. Den utmärker sig ju i rummet en del också. Men det är å andra sidan halva poängen med de här högtalarna, och sannolikt lär man inte ha dem på sin lista över lämpliga kandidater om man inte gillar designen.

I övrigt är nya Stanmore inte svår att rekommendera, då i princip allt som var dåligt med föregångaren nu är åtgärdat.

Fint ljud
Ingen AI-assistent, ej wifi
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. JBL Flip 6

Produkttyp: Bluetoothhögtalare Drifttid: 12 timmar Mått: 74 x 69 x 180 mm IP-klassning: IP67 Vikt: 540 gram Anslutning: Bluetooth (5.1)


Vänta nu, är inte det här en Flip 5, undrar du kanske om du sett bilder? Det är inte konstigt om du reagerar. För ytligt sett har det inte skett särskilt mycket, förutom att logotypen som pryder högtalaren nu är snäppet större, och att den kommer i ett gäng nya färger.

Vi gnäller inte på designen, för den är riktigt trevlig, och den har ju visat sig fungera bra så här långt. Varför ändra på ett vinnande koncept?

Det här är en högtalare som träffar väldigt rätt i storlek för den som vill ha en bluetoothhögtalare som både är lätt att ta med sig, men samtidigt inte är så liten att den inte låter särskilt mycket. En riktigt väl avvägd kombination av ljudegenskaper och bärbarhet, helt enkelt.

JBL Flip 6

Välbalanserat ljud

Under skalet har det hänt desto mer än på ytan. Framför allt så erbjuder Flip 6 avsevärt mer stabil uppkoppling än JBL Flip 5. VI testar den i en ganska stor lägenhet med gott om betong- och tegelväggar, och vi tappar aldrig kontakten med högtalaren. Faktum är att vi tvingas ned två våningar med hissen, innan det börjar trilskas. Utmärkt. Själva parningen med Iphone, Ipad och dator går även som en dans, vilket ofta är fallet just med JBL:s produkter.

JBL uppger att ljudet är klart förbättrat jämfört med Flip 5, bland annat då man utrustat högtalaren med en separat diskanttweeter och dubbla passiva högtalarelement. Det låter onekligen väldigt bra, men vi vågar inte påstå att vi hör någon jätteskillnad. Men det gör å andra sidan inte särskilt mycket, då föregångaren redan var riktigt bra på det här området. Framför allt så erbjuder högtalaren en mycket god balans mellan de olika registren, och basen äter inte upp mellanregistret om man trycker på lite.

Vi noterar att drifttiden på 12 timmar tycks stämma, och som grädde på moset så har Flip 6 fått en lite grövre IP-klassning. Den är nu precis som storebror Charge 5 IP67-klassad, vilket innebär att den tål att följa med i badet och under en begränsad tid även kan användas under vattenytan.

Flip 6 innebär ingen revolution jämfört med Flip 5, men erbjuder ändå mer stabil uppkoppling och - åtminstone på pappret - bättre ljud. Och så är den ju IP67-klassad, så betyget kan inte bli annat än högt.

Väl beprövad design, IP67-klassad
Saknar AUX.ingång
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Marshall Acton III

Produkttyp: Bluetoothhögtalare Yttermått: 260 x 170 x 150 mm IP-klassning: Nej AI-assistent: Nej Ljudnivå: 95 decibel

Zound Industries något mindre bluetoothhögtalare Acton III låter betydligt bättre än sina föregångare. Precis som de övriga högtalarna i den senaste Marshall-genereationen så har man lyckats förbättra ljudet så pass mycket att det inte finns någon vettig anledning att välja en äldre modell. Prisskillnaden är inte tillräckligt stor, helt enkelt. Och lägger man till att den nya versionen av Acton dessutom har bättre räckvidd så är saken biff, som det brukar heta.
Anledningen är sannolikt att högtalaren nu mer är utrustad med Bluetooth 5.2 snarare än 5.0.

Det sitter nya element bakom det sobra och gitarrförstärkarliknande gallret på fronten, och det är därför det låter bättre om Acton III. Den har även blivit mindre riktningskänslig, och då gör det inte så mycket att den maximala decibelnivå har tagits ned en smula (från 95 till 92 decibel). Vi noterar en glimrande diskant och en snärtig bas.

Marshall Acton III

Fler kontroller

Acton III har även precis som sina syskon i den senaste generationen av Marshallhögtalare begåvats med fler kontrollknappar på ovansidan. Förutom volymkontroll och bas/diskant-reglage samt play/paus, så huserar nu även en knapp för att hoppa framåt eller bakåt i en spellista på ovansidan. Det är ett välkommet tillskott.

Det tillkortakommande som vi ser är att det saknas stöd för uppkoppling via wifi, och därmed också stöd för AI-assistenter. Om det är något som är viktigt för dig får du leta vidare. I annat fall är det här en produkt som vi kan rekommendera helhjärtat.

Förbättrat ljud
Ej wifi, ej stöd för AI-assistent
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Sonos Move

Bärbar variant från multirumsmästarna

Produkttyp: Bluetoothhögtalare/multirumshögtalare Yttermått: 24 x 16 x 12,6 cm Drifttid: 10 timmar Anslutningar: USB-C, Bluetooth, Wifi IP-klassning: IP56 AI-assistenter: Google Assistant, Amazon Alexa Ljudprotokoll: Spotify Connect, Airplay 2 och Sonos eget Vikt: 3 kilo

Säger man Sonos så tänker nog de flesta på hifi-tillverkaren som ligger bakom de trevliga multirumslösningarna med samma namn. Och sedan en tid tillbaka finns faktiskt en portabel bluetoothhögtalare som kan göra de andra produkterna i portföljen sällskap. Svar ja, det här är i princip en fullfjädrad multirumshögtalare, som också går att använda med batteridrift.

Större än Play One

Designen känns bekant, då den liknar minstinghögtalaren Play One på många sätt (även om den här högtalaren är avsevärt större). Det innebär dock att den är rätt snygg. På bakstycket sitter ett handtag som gör den enkel att ta med sig, och där finns även laddningskontakten.

Hur bärbar är den? Javars… det beror väl lite på vad man menar. Den väger ju in på tre kilo och är rätt stor och otymplig, det ska villigt erkännas. Men den här pjäsen bör nog närmast jämföras med en lite mindre boombox snarare än med en enhet som till exempel JBL Charge. Och som sådan är den klart bärbar, även om du knappast lär hänga den på cykelstyret.

Låter väldigt bra

Du kan koppla upp högtalaren både via wifi och bluetooth, och båda varianterna går smidigt. Och när man väl får igång musiken låter det väldigt bra. Inget som förvånar, direkt, då det här företaget har gjort sig kända för extremt bra högtalare. Ljudet är snäppet bättre än vad den omåttligt populära Sonos One är kapabel till, och då hajar du att vi snackar örongodis i portabla sammanhang.

Det råder inget tvivel om att det här är en bra produkt. Men då mest på egna meriter. Ska man verkligen utnyttja portabiliteten så finns smidigare alternativ. Inget av dem låter lika bra, men väger å andra sidan en bråkdel av vad Sonos Move gör.

Oerhört bra ljud, kan användas med Sonos övriga produkter
Tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1
Produkttyp: Liten bluetoothhögtalare Drifttid: 6 timmar IP-klassning: IPX7 Vikt: 290 gram Anslutning: Micro-USB, Bluetooth

Den som letar efter en bluetoothhögtalare i stil med Bang & Olufsens Beoplay A1, fast utan att behöva sälja sommartorpet för att finansiera den, kan med fördel spana in Bose Soundlink Micro. Det här är nämligen samma koncept, fast med lite sämre ljud och en betydligt mer human prislapp.
Det handlar om en fyrkantig liten enhet med rundade kanter, som även är försedd med en upphängningsrem, vilket gör att du kan placera den högre lite enklare. Det här främjar spridningen av ljudet på ett sätt som inte ska underskattas.

Imponerande IP-klassning

Högtalaren har alla reglage på ovansidan, vilket innebär att man kommer åt dem lätt även när högtalaren är upphängd. Här har någon tänkt till. Knappar som inte används lika frekvent (läs: parning och avstängning) får däremot husera på sidan. Där finns även en batteriindikator som visar hur mycket kräm man har kvar. Varje gång man slår på högtalaren berättar även en röst hur många procent batteri som finns för tillfället.
Byggkvalitén är solid och högtalaren är klädd i någon form av silikonmaterial, som säkerligen skyddar bra, men som gärna blir lite halt.

Att ta med högtalaren på fest eller till stranden är inga problem, då den är IPX7-klassad. Det innebär att du till och med kan sänka ned den i vatten utan att den går sönder. Den klarar vårt badkarstest utan minsta problem.

Fint ljud

Att en Bosehögtalare låter bra är i princip givet. Men vad som ändå är imponerande och lite oväntat är hur mycket ljud man lyckats pressa ur en så här liten enhet. Vi har lite synpunkter på att lyxdiskanten saknas och att mellanregistret emellanåt kan vara lite grumligt, men på det hela taget så låter det väldigt bra. Basen är oväntat kraftfull för att vara en högtalare i den här storleken, men samtidigt fullt väntat kraftfull för att vara Bose.

Soundlink Micro kan kopplas samman med andra högtalare från Bose, förutsatt att de har stöd för Bose Connect.

Det här är sammanfattningsvis en riktigt bra högtalare till ett mycket bra pris.

Mycket bra ljud, smidig att ta med, IPX7-klassad
Silikonbeklädnaden är lite hal, aningen dränkt lyxdiskant
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

8. Marshall Woburn III

Stort ljud för oklar målgrupp

Produkttyp: Stationär bluetoothhögtalare Yttermått: 40 x 31,7 x 20,3 cm AI-assistent: Nej Ljudnivå: Drygt 100 dB Element: 2 x tweeter, 2 x midrange, 1 woofer Vikt: 7,45 kg Anslutning: RCA, 3,5-mm, HDMI, Bluetooth

Precis som de övriga produkterna i svenska Zound Industries senaste generation med Marshallhögtalare så har stora Woburn III fått sig en ordentlig uppdatering på ljudsidan. Här sitter numer två diskantskrikor, två mellanregisterelement samt en woofer. Man har förbättrat separationen och definitionen, och dessutom så upplever vi ljudet som långt mer välbalanserat än tidigare. Den behärskar också alla möjliga musikstilar från dödsmetall till EDM och klassisk musik. Här imponerar Woburn III utan tvekan.

hogtalare bluetooth marshall woburn 3 01

Vem köper den här produkten?

Men vi kan inte låta bli att fråga oss vem som är köpare till en sådan här pjäs? Den har inte batteridrift och är både stor och tung, så man kan inte ta den med sig särskilt lätt. Och kan den verkligen ersätta en klassisk stereoanläggning? Mja, möjligen det senare. Det här är primärt ett enkelt sätt att få bra och stort ljud utan krångel. Men då vill det förstås till att man också gillar designen, för det här är en produkt som tar plats rent designmässigt också.

hogtalare bluetooth marshall woburn 3 02


Ett annat användarcase kan förstås vara som högtalare i ett uterum, eller som en lösning för sommarstugan.

Kort sammanfattat så kan vi konstatera att det här är en högtalare som låter mycket och väldigt bra. Vi förstår bara inte konceptet riktigt.

Väldigt bra ljud
Oklart användningsområde
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Marshall Kilburn II

Tung pjäs som gör sig bäst inomhus

Produkttyp: Bluetoothhögtalare Yttermått: 24,3 x 16,1 x 14 cm Drifttid: 20 timmar IP-klassning: IPX2 Vikt: 2,5 kg Anslutning: Bluetooth, 3,5 mm

Låt inte designen med det tillhörande handtaget lura dig alltför mycket. Visst, Kilburn II går att bära runt på, och bör väl i rimlighetens namn därmed fungera både på stranden eller i skogen. Men den väger dels 2,5 kilo, och dessutom har den förhållandevis låg IP-klassning (IPX2), vilket gör den relativt känslig för nederbörd, och definitivt inte lämpad för damm.

Med det sagt så låter det bra om den här högtalaren. Den har två D-förstärkare och ett frekvensomfång som sträcker sig från 52 Hz till 20 kHz. Definitionen är fin och separationen bra. Bastrycket lämnar en del i övrigt att önska, men det är inte obefintligt.

Bra batteritid

Designen är – som alltid när det gäller Marshallprodukterna – en ”älska eller hata”-aspekt. Gillar man rockestetiken med produkter som liknar de klassiska gitarrförstärkarna med samma namn, ja då är det förstås bara att köra på. I annat fall så bör man kanske tänka på vilken visuell plats den här enheten tar i ett rum, sitt kompakta format till trots.

Batteritiden är bra, och de utlovade 20 timmarna stämmer under våra tester. Med det i åtanke så tycker man kanske att den borde ha kunnat användas som powerbank för att ladda andra produkter. Men icke. Här finns inget USB-uttag alls, och högtalaren laddas med hjälp av en klassisk strömsladd.

Det här är ingen dålig högtalare, men den är inte så medtagbar som den kanske vill göra gällande. Den fungerar däremot fint som ett komplement i hemmet, eller i sommarstugan.

Marshall Kilburn 4

Välbyggd, bra ljud, lång batteritid
Tung, bara IPX2
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Marshall Emberton II

Produkttyp: Bluetoothhögtalare Yttermått: 6,8 x 16 x 7,6 cm Drifttid: 20 timmar IP-klassning: IP67 Ljudnivå: Max 80 decibel Vikt: 700 gram

Andra generationens näst minsta högtalare i Zound Industries Marshall-serie heter Emberton II, och det är på många sätt en högtalare som imponerar. Det låter nämligen betydligt mer än vad den klena storleken skvallrar om. Däremot så anar man att det kan vara bra ljud när man håller i den, för det är en relativt tung produkt.

Bluetooth hogtalare marshall emberton 2 00007

Bastrycket är riktigt mäktigt för storleksklassen, men som alltid när det handlar om mindre högtalare får det också effekten att en del av de andra registren äts upp en smula. På låg volym erbjuds dock både finmejslad diskant och ett tajt mellanregister. Vill man ha mer ljud utan att höja volymen så går det trevligt nog att koppla samman den här högtalaren med andra Marshallhögtalare.

IP67-klassningen borgar för att Emberton II klarar riktigt tuffa utmaningar som en dag på stranden, eller som ljudsällskap på en skogsvandring, även om det ösregnar eller yr damm. Den erbjuder dessutom en riktigt fin batteritid på upp till 20 timmar, vilket tycks stämma när vi testar högtalaren. Med tanke på det hade det varit fiffigt om den även kunde extraknäcka som batteribank för andra produkter, men så roligt ska vi tydligen inte ha det.

Bluetooth hogtalare marshall emberton 2 00001

Det här är en trivsam och väldigt portabel högtalare som är kapabel till betydligt mer tryck än vad man kan förledas att tro. Uppföljaren Emberton III är dock ett bättre val.

Imponerande bas, lång drifttid
Basen äter mellanregister
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. JBL Clip 4

En väldigt portabel lösning

Produkttyp: Liten bluetoothhögtalare Yttermått: 8,4 x 13,5 cm Drifttid: Uppåt 10 timmar Vikt: 242 gram Anslutning: Bluetooth, USB Övrigt: Clipfunktion, vattentålig

Här har vi en lite udda fågel i testet. JBL Clip 4 är som namnet mindre subtilt antyder en högtalare som är utrustad med clip, det vill säga en fästningsanordning som gör att du kan haka fast den i diverse saker. Det här är ingen dum idé, faktiskt. För en högtalare sprider ju gärna ljudet lite bättre om den kommer upp en bit, och att kunna hänga den på ett dörrhandtag eller dylikt är med andra ord en stor fördel. Det går förstås även att sätta fast den i ryggsäcken eller jackan när man till exempel cyklar eller åker elsparkcykel.

jbl clip 4

Det är även en rätt robust enhet, klädd i gummi som förhindrar repor och skador. Den ser ut som att knapparna borde vara rätt tunga att trycka ned, men här tycks JBL ha jobbat rätt hårt på att motverka den saken. Lite väl hårt, för de reagerar alldeles för lätt. Här finns stora risker för feltryckningar, inte minst om du har högtalaren hängande på ryggsäcken. Ett knapplås hade varit vettigt.

Det är en förhållandevis lätt enhet, och den är dessutom både damm- och vattentålig. Du kan med andra ord ha den med dig på utflykter utan några större problem. Vikten ligger för övrigt på bara 242 gram.

Trots detta så är ljudet faktiskt riktigt bra. Det är ett klart och tydligt mellanregister som sällskapar med en smäcker lyxdiskant och – faktiskt – förvånansvärt mycket bas. Förvänta dig inget tryck a la boombox, bara. Den här grunkan väger ju trots allt lika lite som en modern smartphone. Men förvånansvärt mycket bas för storleken bjuder den åtminstone på.

jbl clip 4 1

Batteritiden på tolv timmar är vi skeptiska till. Vi får ut cirka 9-10 timmar, och då har vi ändå använt högtalaren på rätt måttlig volym. Räckvidden är däremot riktigt bra, och den tappar inte kopplingen förrän på avstånd på uppåt 25 meter.

Det här är en både smart och bra högtalare, för den som inte har några direkt grandiosa planer på att ordna kvartersfest.

Fint ljud, clip
Knapparna är för känsliga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. JBL Charge 5

Tung pjäs med tungt ljud

Produkttyp: Stor bluetoothhögtalare Yttermått: 22,3 x 9,65 x 9,4 cm Drifttid: Cirka 19 timmar IP-klassning: IP67 Decibelnivå: Max 90,9 Vikt: 976 gram Anslutning: IP67

JBL Charge är en tung högtalare, på många sätt. Dels väger den nästan ett kilo, dels levererar den ett riktigt tungt ljud. JBL är utan tvekan mästerliga på portablelt ljud, och den här pjäsen utgör inget undantag från den regeln. Och som alltid när det handlar om den här högtalarserien så lämnar byggkvalitén i princip inget i övrigt att önska. Det här är en robust enhet med kraftiga gummidetaljer som borgar för tålighet.

Precis som sin föregångare så är Charge 5 kapabel till riktigt mycket bas, och tack vare storleken och konstruktionen så kommer även de andra registren fram på ett bra sätt. Även när man trycker på med rejäl volym så låter det bra. Man får pressa den uppåt maxnivå för att överhuvudtaget upptäcka någon distorsion.

Kan ladda dina prylar

JBL:s högtalare kan kopplas samman och synkroniseras, vilket innebär att du kan bygga trevliga flerhögtalarlösningar av olika slag, något som också innebär att man inte behöver köra på så hög volym. Det här kan man med fördel använda om man har fest hemma, och vill fylla flera rum med musik utan att göra volymen outhärdlig i något av dem.

En annan bra sak är att den här högtalaren extraknäcker som powerbank, så du kan ladda upp dina andra USB-produkter med högtalaren. Ovärderligt om du har den med ut på äventyr. Just äventyr är dock det enda vi vill sätta frågetecken kring. Möjligen är Charge 5 snäppet för tung för att få hänga med på mer spontana utflykter. Men att den klarar skivan är det inget snack om, då den är IP67-klassad.

JBL Charge 5

Bra ljud, rejäl bas, IP67-klassning
Väger en del
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

13. Marshall Willen

Extremt kompakt

Produkttyp: Liten bluetoothhögtalare Yttermått: 10,1 x 10 x 4 cm Drifttid: 12 timmar IP-klassning: IP67 Decibelnivå: Max 80 dB Vikt: 310 gram

Hur liten kan en bluetoothhögtalare bli? Ja, den kan förstås bli nästan hur liten som helst. Men om du frågar oss hur liten den kan bli och fortfarande ändå låta någorlunda bra, ja då blir svaret ”Marshall Willen”. Det här är en bluetoothhögtalare som mäter bara 10 x 10 x 4 centimeter, men som ändå levererar ett ljud som är förvånansvärt stort och detaljerat.
Den näst minsta Marshallhögtalaren Emberton är en lämplig jämförelse. Den ger förstås mer bas, eftersom den är större, men i övrigt låter de väldigt lika. Det som är mest förvånande är att mellanregistret inte är skränigt, som det gärna blir på små högtalare rent generellt. Här lär smarta algoritmer ha använts för att få till ljudet.

Bluetooth hogtalare marshall willen 00005

Kan kopplas samman i grupp

Att det här är en riktigt portabel högtalare kanske känns givet. Men den har mer på pluskontot än bara storleken. Batteritiden på 12 timmar är ett stort plus. Ett annat är IPX7-klassningen, som innebär att man inte behöver vara rädd för nederbörd eller spilld dricka.

Bluetooth hogtalare marshall willen 00003

Högtalaren går dessutom att koppla samman med fler Willen- eller Embertonhögtalare, om man skulle vilja. På så vis kan man täcka av större ytor med ljudet.

Det här är ingen direkt billig högtalare, men den är däremot väldigt smidig att ha med sig och bjuder på ett ljud som är oväntat bra för storleksklassen.

Extremt smidig, IPX7-klassad
Inte mycket till bas i så här små enheter
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

14. Sony SRS-XB13

Minsting med generös drifttid

Produkttyp: Liten bluetoothhögtalare Yttermått: 7,6 x 9,5 x 7,6 cm Drifttid: 16 timmar Anslutningar: Bluetooth IP-klassning: IP67 Vikt: 225 gram

Att det går att få ut hela 16 timmars batteritid med en högtalare som är så här liten är faktiskt helt makalöst, men uppgiften stämmer. Det framgår vid våra tester av Sonys minsting SRS-XB13, en minimal högtalare i det så kallade ultrabärbara produktsegmentet.

En märklig detalj i sammanhanget är att SBS-XB13 inte stänger av sig själv med automatik. Det gör att det går åt batteri i onödan när den inte används, och det känns som att en sådan funktion hade varit förhållandevis lätt att implementera.

Nåväl. Designmässigt är det här en rätt snygg och välbyggd produkt, som är enkel att använda. Alla navigationsreglage sitter på ena sidan, tillsammans med USB-C-porten för laddning. Knapparna är designade så att de inte aktiveras av misstag när man har högtalaren i en väska eller dylikt, något som vi uppskattar mycket.

Det finns ett snöre på högtalaren som gör det möjligt att hänga upp den, och på så vis få en bättre spridning av ljudet. Inte särskilt sofistikerat, men det fungerar.

Inget höjdarljud

Ljudet lämnar dessvärre en hel del i övrigt att önska. Att det saknas bas är inte så konstigt, för det är i princip fysiskt omöjligt i den här storleksklassen. Men även diskanten och mellanregistret låter trist. Det blir inget tryck alls i ljudet om man inte drar på med väldigt hög volym. Och frågan är om man ens vill det, med tanke på hur det låter.

Det här är en extremt portabel högtalare, och den bör ses i ljuset av det. Som sådan är den helt okej, men inte mer. Framför allt batteritiden är bra, medan man absolut inte får ha några större krav på ljudet. Om det känns som något du är ute efter, så kan du ge SRS-XB13 en chans.

Batteritiden, väldigt smidig att ta med
Det låter inte bra
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

15. Marshall Emberton

Stilren och vattentät

Produkttyp: Liten bluetoothhögtalare Yttermått: 160 x 80 x 70 mm Batteri: 20 timmar (snabbladdning) IP-klassning: IPX7 Vikt: 700 gram

Marshalls lilla Emberton är långt bättre än vad man kan tro om en högtalare i den här storleksklassen. Faktum är att den på sätt och vis låter bättre än några av sina storasyskon. Marshalls högtalare har ofta lite vasst övre mellanregister, men Emberton är mjukare i återgivningen. Den har även utmärkt ”lyxdiskant”, fin separation och hyfsat med bas (även om den givet sin storlek inte lär skrämma bort grannarna, direkt).

Vi noterar även att högtalaren har en väldigt fin batteritid på 20 timmar, vilket också visar sig stämma under vårt test. Då kör vi ändå högtalaren på normal volym. Och när det är dags för laddning går det undan också. Här finns nämligen snabbladdning som tar den till fem timmars kapacitet på bara 20 minuter.
En annan fascinerande egenskap är IPX7-klassningen, som innebär att den klarar även ett spöregn på skogsutflykten utan några som helst problem.

Annorlunda design

Marshalldesignen är hämtad direkt från de ikoniska gitarrförstärkarna, och här går åsikterna isär kring huruvida det är snyggt eller inte. Vi snackar svart, med nätgaller och detaljer i mässingsfinish. Man antingen giller det eller avskyr det, känns det som.
Det här är en välbyggd högtalare som inte knakar i fogarna det minsta, och som dessutom är ganska tung (700 gram). Det är inte så tungt att det blir ett problem, men det bör nämnas. Det här bidrar också till en viss kvalitetskänsla, det ska erkännas.

Marshall Emberton

Högtalaren är ganska kompakt och smidig, och man får lätt plats med den även i en något mindre väska eller ryggsäck. Givet byggkvalitén, ljudet och batteritiden så är det här en av de bättre portabla minihögtalare som finns på marknaden idag. Den har till och med ett konkurrenskraftigt pris.

Fint ljud, bra batteritid
Tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

16. JBL Flip 5

Bra ljud men riktningskänslig

Produkttyp: Bluetoothhögtalare Yttermått: 6,9 x 18,1 x 7,4 cm Drifttid: 12 timmar IP-klassning: IPX7 Anslutning: USB-C, Bluetooth

Det är svårt att se skillnad på JBL Flip 5 och föregångaren Flip 4. Men det är en hel del skillnad under skalet. Det är framför allt betydligt bättre ljud i Flip 5. Här finns till exempel ett rejält bastryck, om man är ute efter det. Och det är finlir också, för basen kväver varken mellanregistret eller den lägre diskanten nämnvärt, utan kompletterar bara enligt konstens alla regler. Mycket bra jobbat.

Men en trist aspekt av ljudet har fått leva kvar från föregångaren, och det är riktningskänsligheten. Det här är på pappret en 360-gradershögtalare, man vad hjälper väl det när ljudbilden blir sämre så fort man flyttar sig en smula bakom den. Lyssnar man rakt framifrån så är ljudet fylligt, detaljerat och välbalanserat.

jbl flip5 test

Det är Party Boost som gäller

Det här är ingen jättelik högtalare, men den klarar ändå att fylla förvånansvärt stora rum. Och den låter tillräckligt för att vara underhållande även utomhus. Den går även att synkronisera med andra JBL-högtalare, men då måste dessa vara utrustade med funktionen Party Boost, vilket begränsar utbudet rätt ordentligt i dagsläget.

Batteritiden är helt okej, och vi får ihop en bit över 11 timmar när vi testar den på riktigt hög volym. Det lutar med andra ord åt att den uppgivna drifttiden på 20 timmar kan stämma, men då får du lira måttligt högt. Det är hur som helst ett bra facit för en så här liten högtalare.

Knapparna är lite sega och vi saknar NFC och AUX-ingång. Och så var det ju det där med riktningskänsligheten. I övrigt är det här en välbyggd och välljudande bluetoothhögtalare som vi kan rekommendera.

Lätt att ta med, IPX7-klassade, välbyggd, bra ljud
Saknar NFC och AUX-ingång
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

17. HK Citation Oasis

Produkttyp: Bluetoothhögtalare/klockradio Yttermått: 140 x 188 x 140 mm AI-assistent: Ja, Google Högtalarelement: 1 woofer + 2 tweeters Vikt: 2 kilo Anslutning: Bluetooth, USB, Wifi, 3,5 mm, Chromecast, Airplay 2, DAB-antenn Övrigt: Inbygg Qi-laddare

Vill du ha en extremt modern och teknikspäckad klockradio? Då är HK Citation Oasis verkligen någonting du bör titta närmare på. Som klockradio är den nämligen enastående. Den har en snygg och diskret design, mängder av anslutningsmöjligheter, stöd för Google Assistant och inbyggd Qi-laddning. Så mycket mer kan man inte begära.

Som bluetoothhögtalare betraktat så lever den däremot inte riktigt upp till förväntningarna. Det där eleganta ljudet som Citation-serien normalt sett levererar får vi inte till med Oasis. Det blir rätt och slätt burkigt. Långt bättre än de flesta klockradioapparater, men betydligt sämre än många bluetoothhögtalare i prissegmentet, med andra ord.

Harman Kardon citation oasis

Strul med Google Home

En annan sak som drar ned betyget en smula är att högtalaren krånglar lite när vi ska ansluta den till Google Home-appen. Det krävs fyra försök innan vi lyckas. För säkerhets skulle testar vi det här med både en Huawei Mate 20-telefon och en Ipad, för att säkerställa att det inte handlar om krångel med enheterna som vi använder, men vi får samma resultat. Det går inte heller att döpa om högtalaren, utan den klamrar sig envist fast vid namnet ”HK Citation Oasis”.

Det är svårt att göra en rättvis bedömning av en sådan här produkt, givet att den är två produkter i en. Som bluetoothhögtalaremed HK-loggan så utgör den lite av en besvikelse. Men som klockradio så är den riktigt bra.

Ett bättre ljud och kanske en lite mer välslipad mjukvara hade tagit den ytterligare ett snäpp. Men i nuläget är det mest en förhållandevis dyr högtalare, som ändå gör ett förtjänstfullt jobb som klockradio.

Mängder av funktioner
Ljudet, handhavandet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

18. JBL Charge 3

Vattentålig bjässe

Produkttyp: Bluetoothhögtalare Yttermått: 8,7 x 8,8 cm Drifttid: 20 timmar IP-klassning: IPX7 Decibelnivå: Max 90,9 Anslutning: Bluetooth, USB

Det är inte utan viss tvekan som vi släpper ned JBL Charge 3 i badkaret. Men den här pjäsen flyter faktiskt. Och den spelar på som om det inte fanns någon morgondag. Det här ger också upphov till en rätt kul effekt, eftersom baselementets rörelser på kortsidan får vattnet att spruta taktfast till musiken. Den här högtalaren har IPX7-klassning, vilket innebär att den inte är så förtjust i damm (åtminstone inte på pappret), men däremot klarar rätt rejäla mängder vatten under lång tid. Närmare bestämt 30 minuter nedsänkt i vatten på en meters djup.

JBL Charge 3 2

Även fantastiskt ljud

Som om inte det räckte för att imponera på oss så låter det även riktigt bra om Charge 3. Det är inte lika förvånande, eftersom vi kommit att vänja oss vid en hög standard när det kommer till JBL:s bluetoothprodukter rent generellt. Det är det ofta rätt besvärliga mellanregistret som JBL framför allt behärskar till fullo. Diskanten lirar också i elitserien, och basen är snärtig och detaljerad utan att dränka de andra registren. Nu förutsätter det här dock att du befinner dig rakt framför högtalaren, för den är oerhört riktningskänslig. Står du snett bakom den låter det paradoxalt nog rent ut sagt bedrövligt.

Vi tycker att batteriet levererar precis som specifikationerna påstår, och vi får utan problem ut 20 timmar när vi kör på måttlig volym. Det här förändras rätt snabbt när man drar på lite, vilket kan vara bra att ha i åtanke. Men ett batteri på hela 6 000 mAh är definitivt inte att förringa. Trevlig nog så kan man använda Charge 3 även till laddning av andra USB-produkter.

Riktningskänsligheten och avsaknaden av NFC-stöd är väl egentligen de enda saker som står i vägen för ett högre betyg. Samt att Charge 3 nu börjat bli lite till åren.

Fint ljud, bra bas, IPX7-klassningen
Riktningskänslig, inget NFC-stöd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 1.5 1

19. Philips TAJS50

Udda fågel med lustigt utseende

Produkttyp: Bluetoothhögtalare Yttermått: 29,9 x 10 x 9,8 cm Drifttid: 12 timmar Anslutningar: Bluetooth, USB-C, 3,5-mm Ljudnivå: I/U

Du är ursäktad om du inte ser att det här är en bluetoothhögtalare. Den ser mer ut som en hybrid av ett pennskrin och en kromad variant av Darth Vaders hjälm. Med det inte sagt att den är ful, tvärtom. Den är riktigt snygg, vilket har sin förklaring i att den danska designgiganten Georg Jensen ligger bakom linjerna.

Högtalarens alla reglage finns på ovansidan, medan man hittar anslutningarna på bakstycket. Det innebär att formerna och materialen får vara rätt ostörda, något som yttermera bidrar till att den här pjäsen blir ett riktigt blickfång.

philips TAJS50 closeup

Det visuella intrycket är i princip också det enda som är bra med den här produkten. För det låter horribelt. Basen är sanslöst klen och mellanregistret skränar som om högtalarelementen vore tillverkade i bakplåtspapper. Den går inte ens att ta med ut, för då lär den paja om det kommer minsta regnstänk. Här saknas nämligen allt vad IP-klassning heter, och den känns också rätt ömtålig överlag.

Det är enkelt att ansluta till högtalaren och den kan användas till att ladda upp andra grunkor med USB-portar. Ja, och så är den ju snygg då. I övrigt har den ingenting att komma med.

Snygg, lättanvänd
Det låter illa, ingen IP-klassning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Det här testet genomfördes – som alla våra tester – helt oberoende av tillverkare eller distributörer. Det är enbart testredaktörens åsikter som redovisas, och vi har själva stått för urvalet av produkterna.

Högtalarna har testats i miljöer som är typiska för en genomsnittlig användare. I fallet med våra bluetoothhögtalare så har testerna gjorts i två rum. Ett slutet och något mer dämpat rum, samt ett rum i en lägenhet med öppen planlösning. Vi har testat högtalarna med flera olika ljudnivåer, och vi har kört alla tänkbara genrer av musik i dem. VI har även testat samtalsljudet.

För att säkerställa att IP-klassningen håller vad den lovar har högtalarna även fått hänga med till stranden och vi har utsatt dem för bad i de fall där de uppgivits klara det.

Decibelnivåerna mätte vi med två olika Ipad-appar och testerna genomfördes i öronhöjd med högtalarna två meter bort. Decibelnivån som vi uppger är ett snitt på resultatet från de olika apparna.

När det handlar om ljudkvalitet så har vi lagt stor vikt vid ljudets karaktär, hur det förändras beroende på omgivning och hur högt man kan spela innan det låter illa. Vi har även tittat på användarvänligheten, där vi bedömt sådant som räckvidd, seriekoppling med flera högtalare samt det vardagliga handhavandet. Vi har även lagt stor vikt vid batteritiden och hur den påverkas av olika faktorer. Materialval, byggkvalitet och IP-klassning är andra faktorer som spelat in.

Allt har sedan vägts mot priset på högtalaren, och betyget tar alltså hänsyn till prisvärdheten.

Fem saker att tänka på när du ska köpa en bluetoothhögtalare

Bluetoothhögtalare är en bred produktkategori. Det finns allt från lätta och bärbara bluetoothhögtalare till stora pjäser som mer eller mindre ersätter en stereoanläggning. Fördelen med bluetoothhögtalare rent generellt är att de kan spela upp musik, poddar eller annat ljudinnehåll från enheter som kopplas upp via det trådlösa protokollet Bluetooth. Här är fem punkter som vi tycker du bör ha koll på innan du köper en bluetoothhögtalare.

1. Användningsområde

Att veta hur man har tänkt använda sin bluetoothhögtalare är ett effektivt sätt att göra listan på kandidater kortare. Ska du använda den enbart i hemmet behövs ingen batteridrift eller IP-klassning. Satsa då hellre på en högtalare som låter lite bättre och som drivs via strömuttag. Har du tänkt ha högtalaren med dig på diverse strapatser utomhus, ja då prioriterar du en bra IP-klassning, bra batteritid och låg vikt.

2. Storlek

Ska högtalaren kunna låta som en stereoanläggning och producera mycket bas bör du titta på de större enheter som finns på marknaden. Det är i princip omöjligt att plocka ur särskilt mycket volym eller bas ur en kompakt bluetoothhögtalare. Ska den vara portabel så bör den helst gå att packa ned i en ryggsäck eller väska.

3. Ljudkvalitet

Hur bra låter högtalaren? En tumregel är att en större högtalare låter bätre. Den kan innehålla fler element och är genom sin storlek kapabel att producera ett rikare ljud med bättre basåtergivning. Men det finns även små bluetoothhögtalare som faktiskt är kapabla till ett oväntat bra ljud. Var noga med att kontrollera hur högtalaren presterar på hög volym. Blir det distorsion eller låter ljudet som det ska? I utomhusmiljöer krävs oftast betydligt mer volym för att det du spelar upp ska höras.

4. In- och utgångar

Vill du kunna koppla in enheter utan att använda just bluetooth? Då bör du se till att det finns antingen USB-ingång eller en 3,5-millimeters analog ljudingång. Kontrollera även vilken typ av laddningskabel som högtalaren kräver. Är det en proprietär lösning är det desto viktigare att alltid komma ihåg att ha laddaren med sig. Använder den USB som laddningsgränssnitt finns oftast någon annan laddare som du kan använda.

5. Funktioner och IP-klassning

Bluetoothhögtalare kommer med en rad olika egenskaper och finesser. Den kanske viktigaste om du har tänkt att använda högtalaren utomhus är att den tål regn och damm. Vissa högtalare är dessutom designade för att kunna flyta i vatten, och till och med sänkas ned i vatten.

Andra trevliga finesser är möjligheten att använd NFC istället för Bluetooth, stöd för att kunna använda högtalaren för telefonsamtal, samt stöd för AI-assistenter som Alexa eller Google Assistant.

För att få fler tips på vilken Bluetoothhögtalare du ska välja, spana in den här stora guiden.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

JBL Go 2

Produkttyp: Liten bluetoothhögtalare Yttermått: 7,12 x 8,6 x 3,16 cm IP-klassning: IP7X Vikt: 184 gram Batteritid: 5 timmar Anslutning: Bluetooth, 3,5 mm-ingång
JBL Go 2

Mindre bluetoothhögtalare brukar ibland kännas lite sämre när det kommer till byggkvalitet och finish, men JBL Go 2 är ett välkommet undantag. Den känns varken trist eller plastig utan är lika gedigen som större och dyrare modeller. Den är bara mindre.
Man får även samma kontrollfunktioner som de större högtalarna från JBL erbjuder, i mångt och mycket. Det finns knappar på enheten för att justera volymen, para via bluetooth och pausa/spela.

Ljudet kan förstås inte bli lika bra som på de större JBL-högtalarna, men det är ändå anmärkningsvärt fint med tanke på hur liten den här högtalaren faktiskt är. Vi upplever en fyllighet i alla register, och till och med ett dugligt bastryck. Även musikstilar som mår bäst med kraftigare bas fungerar bra. Definitionen är också tillräcklig för att det ska låta bra om klassisk musik och annat finlir.

Kort batteritid

Det man gör avkall på här är extrafinesser. Det saknas till exempel NFC-stöd, och den går inte att hänga upp någonstans. Vi saknar även en indikator för batteristatusen. Den erbjuder inte heller någon direkt fantastisk batteritid, utan kämpar på i upp till fem timmar på en full laddning, förutsatt att du inte drar på för högt. Det är nätt och jämt godkänt.

För att avsluta med någonting positivt så är det i alla fall trevligt att högtalaren har IPX7-klassning, vilket inte är jättevanligt i den här storleksklassen. Den ska till och med klara ett hopp i plurret, om man är på det humöret.

På det hela taget är det här en utmärkt högtalare för den som letar efter en liten och nätt produkt att ta med sig.

Lätt, liten och låter bra
Batteritiden
0 5 4.5 1

Beoplay A1

Produkttyp: Kompakt bluetoothhögtalare Drifttid: 24 h Mått: 13,3 x 4,8 cm IP-klassning: Nej Vikt: 555 gram Anslutning: Bluetooth (4,2), ADK 2.0, 3,5 mm-ingång, USB-C (för laddning)
Beoplay A1

Bang & Olufsen är väl kanske inte det första varumärke man kommer att tänka på när det vankas inköp av en bluetoothhögtalare. Man visst är de danska hifi-ekvilibristerna med även i det här segmentet. Beoplay A1 är namnet på den här produkten, som är lillebror till den redan mycket framgångsrika Beoplay A2 i samma segment. Här har man dock valt att köra på en rund design med ett tillhörande snöre för upphängning, något som ger den en form som för tankarna till en klassisk tvättsvamp. Ett flygande tefat är en annan rimlig liknelse. På något sätt har man – sin vana trogna – lyckats få det här att se snyggt ut.

Man får även ett gediget kvalitetsintryck av högtalaren, givet att den är tung och har ett hölje i anodiserad aluminium. På undersidan finns ett riktigt robust plaststycke som håller den på plats även på den halaste av ytor. Utmärkt.

beoplay a1

Otrolig basåtergivning

Det första som slår oss när vi brummar på med lite väl vald EDM tidigt en tisdagsmorgon är den smått absurda basen. Att man lyckas få ur en så här kompakt enhet så enorma mängder spänstig och väldefinierad bas är en gåta. Det verkar även grannarna tycka, för det dunkar snart i väggen. I mellanregistret är högtalaren dessutom så bra att vi tvingas dubbelkolla om vi kopplat upp oss mot rätt kandidat i testlabbet. Det har vi. Även diskanten övertygar, även om den kanske inte är lika bländande som resten.

Hur B&O har lyckats med det här är en gåta, men vi kan bara applådera. Den inbyggda mikrofonen är också utmärkt, och du kan utan problem göra dig hörd och höra andra när du genomför telefonsamtal med den här högtalaren. Nästan så att man kan rekommendera den som konferenstelefon.

Det som talar mot ett köp av den här enheten är dels att den är dyr, dels att den saknar IP-klassning och därmed inte kan tas med ut i skog och mark eller till badplatsen, utan att riskera att den går sönder. Det är ju även en B&O, så det innebär också att den är stöldbegärlig. Men för hemmabruk levererar den som få andra produkter.

Ljudet, designen
Ingen IP-klassning, dyr
0 5 3.5 1
Produkttyp: Bluetoothhögtalare Yttermått: 152 x 82 x 82 mm Drifttid: 11 timmar Anslutningar: Bluetooth, NFC, 3,5-mm, USB (Micro) IP-klassning: IPX4 AI-assistent: Stöd för Siri och Google Assistant Vikt: 680 gram
Bose SoundLink Revolve

En kompakt högtalare i tornutförande med 360-gradersljud från Bose. Det låter kanske som en utmärkt lösning för konferenssamtal? Och det är det också. Utöver att högtalaren på klassiskt Bosemanér levererar ett oerhört finmejslat ljud med fin balans mellan registren, så är den nämligen också utmärkt på att leverera samtalsljud. Basen är kraftig och mellanregistret luftigt och välseparerat. Diskanten är väl avvägd.

Det är även en rätt diskret designad produkt, vilket stärker korten ytterligare i kampen om dina pengar. Batteritiden är däremot lite av en akilleshäl, då den ligger på 11 timmar, vilket är i lägsta laget. Den lider dessutom av lite klen täckning. Under våra tester kan vi inte gå mer än sex-sju meter från den innan den tappar signalen.

IP-klassningen är IPX4, vilket inte riktigt räcker för att den ska få följa med till stranden eller ut på skogspromenad. Det här är primärt en högtalare som man använder inomhus, tycker vi. Ljudet räcker dock till för att fylla ett lite mindre rum, så hemma fungerar den ganska bra även vid lite mer festliga sammanhang då man vill kunna dra på lite.

Appen som följer med är mycket lättanvänd, och byggkvalitén inger förtroende. Det går även att koppla samman Soundlink Revolve med en till högtalare av samma modell, om man vill ha stereobredd eller sprida ut ljudet lite mer. Den här funktionen faller dock lite på att högtalarna måste stå hyfsat nära varandra för att inte tappa kontakten. Men det går, hur som helst.

Det här är en bra högtalare, så länge du inte tänkt ta den med dig, eller har höga krav på räckvidden.

Fint ljud, hög byggkvalitet
Låg IP-klassning, klen räckvidd