Läppmask: 6 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat April 2024

Känns läpparna mer torra och fnasiga än vanligt? En läppmask är en intensivbehandling för läppar som känns extra sköra och i behov av maxad fukt och omsorg. I vårt test av läppmasker har vi testat produkter från märken som Smuuti, Laneige och Mario Badescu. För att bli bäst i test måste läppmasken återfukta läpparna rejält, ha en härlig konsistens och gärna en god lukt.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Läppmask

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Med hjälp av en testpanel har vi utgått från följande frågeställningar för att bedöma och betygsätta läppmasker:

Resultat: Blir huden på läpparna återfuktad? Märker man skillnad på hur torra läpparna är?

Användning: Hur är konsistensen på läppmasken? Känns den skön på läpparna? Luktar den något och i sådant fall; luktar läppmasken gott? Hur är hållbarheten? Måste man återapplicera ofta?

Konsistens: Är läppmasken tunn eller krämig? Är den skön att applicera?

Förpackning: Är förpackningen lätt att använda? Är det en burk, tub, stift eller pumpflaska? Kommer man åt all produkt eller blir det rester kvar som inte går att använda?

Betyget är beräknat på den samlade upplevelsen av läppmasken i förhållande till vad den kostar.

0 5 4.5 1

1. Smuuti Watermelon Lip Mask BÄST I TEST LÄPPMASK

En härligt doftande läppmask i praktisk förpackning

Mängd: 15 ml Förpackning: Tub

Smuutii Watermelon Lipmask är en väldoftande läppmask i tub som omedelbart känns härligt vårdande på torra läppar.

Effektiv läppmask i bra förpackning

Smuuti Watermelon Lipmask sticker direkt ut från många andra läppmasker på en viktig punkt: förpackningen. Medan nästan alla andra läppmasker kommer i burk, kommer finska Smuutis läppmask i en tub med applikatormunstycke. Detta är inget ovanligt hos läppbalsam, men läppmasker, som ofta har en tjockare konsistens, dras nästan alltid med trista burkar. Med en tub slipper man bli kladdig om fingrarna vilket vår testpanel uppskattar.

Läppmask som luktar gott

Konsistensen på Smuutii Watermelon Lip Mask är tjock och lite trög då man ska applicera den. Men när den landar på läpparna känns den otroligt härlig och mjuk, rentav lyxig. Den luktar väldigt gott, men samtidigt hyfsat milt, av vattenmelonsgodisar och man längtar lite efter att få applicera Smuutii Watermelon Lip Mask. Det ska dock sägas att detta är en mask som inte behöver återappliceras särskilt ofta, produkten lägger sig som ett vårdande skydd på läpparna och fortfarande efter flera timmar finns det spår kvar av den.

Smuuti Watermelon Lip Mask

Smuutii Watermelon Lip Mask ger en lätt glans till läpparna. Torra läppar lindras snabbt med denna läppmask och den fungerar lika bra om natten som en intensivkur som dagtid för lite lagom gloss. Det är lätt att förstå varför denna läppmask flyger av hyllorna.

Bra förpackning, återfuktar och vårdar läpparna effektivt, mycket behaglig konsistens
Säljer slut snabbt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Essence Lip Care Jelly Sleeping Mask BÄSTA BUDGETVAL

Mycket prisvärd läppmask som är ljuvlig på läpparna

Mängd: 8 gram Förpackning: Burk

Det går knappt att få tag på billigare smink och hudvård än vad budgetmärket Essence erbjuder. Men tvärtemot vad man kan tro innebär inte detta att produkterna är dåliga. Faktum är att Essence Lip Care Jelly Sleeping Mask snabbt blir en favorit i vårt test av läppmask.

Billig läppmask som levererar lyxiga resultat

Burken må inte se mycket ut för världen, men det kan man knappast förvänta sig när man köper en läppmask som med god marginal kostar mindre än en 50-lapp. Innehåller överraskar däremot på en gång. En ljust lila läppomada som är helt transparent på läpparna och luktar härligt av vanilj.

Konsistensen är tjock och en av våra testare tycker att den är lite väl klibbig på läpparna. Övriga i testpanelen uppskattar däremot känslan av en ganska fet läppmask som upplevs låsa in fukten effektivt. Att dra på ett lager av Essence Lip Care Jelly Sleeping Mask innan man ger sig ut på en löptur i kallt vinterväder är till exempel toppen. Använder man den som en nattmask för läpparna, finns det faktiskt produkt kvar på läpparna morgonen efter och läpparna känns ljuvligt mjuka.

Populär läppmask som säljer slut snabbt

Essence är ett märke som finns att hitta hos klassiska beautybutiker. Det har dessutom börjat dyka upp hos flera nätapotek. Även om Essence Lip Care Jelly Sleeping Mask ofta är slutsåld hos de större sminkbutikerna online, är det därför värt att titta in hos nätapoteken där den mer ofta finns i lager.

Essence Lip Care Jelly Sleeping Mask

Essence Lip Care Jelly Sleeping Mask är en produkt som alla i testpanelen kan tänka sig att köpa igen. Det är värt att notera att burken bara innehåller 8 gram. Men trots att Essence Lip Care Jelly Sleeping Mask innehåller mindre produkt än övriga produkter i vårt test, är det fortfarande en av de mest prisvärda läppmasker som går att smörja in sina torra läppar med.

Väldigt prisvärd, återfuktar och skyddar läpparna, passar på både löpturen och till natten
Ganska lite i förpackningen jämfört med andra läppmasker
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. Laneige Lip Sleeping Mask BÄSTA PREMIUMVAL

Härlig läppmask i olika dofter som trendat på sociala medier i flera år

Mängd: 20 gram Förpackning: Burk

Laneige Lip Sleeping Mask har varit populär i sociala medier som TikTok i flera år nu. Det är faktiskt lätt att förstå varför. Detta är nämligen en smaskigt doftande mjukgörare för läpparna som känns lyxig att applicera.

Bra storlek och flera dofter att välja bland

Burken innehåller 20 gram och en sak vi verkligen uppskattar är att det finns flera dofter/smaker att välja bland. Oavsett om man gillar bäriga, chokladiga eller godisinspirerade dofter, har Laneige en läppmask för dig. I vårt test har vi testat tre olika varianter: Berry, Vanilla och Pink Lemonade.

Konsistensen på Laneige Lip Sleeping Mask är rik och åt det tjockare hållet. Det är lätt att applicera läppmasken och produkten sitter kvar på läpparna under flera timmar. Även om detta är en nattmask för läpparna, går det såklart bra att använda den även på dagtid. Men applicerar man den på kvällen så vaknar man med riktigt skönt återfuktade och mjuka läppar. Trots att en hel natt passerat, finns det fortfarande lite produkt kvar på läpparna; ett gott bevis på hur länge den sitter på läpparna (om man inte äter och dricker en massa under tiden i alla fall).

Burk med spatel för applicering

Förpackningen är en burk som kommer tillsammans med en spatel för dosering av läppmasken. Nu ska det erkännas att alla våra testare ganska omgående tappade bort sin lilla spatel, men det var en bra idé så länge det varade. Som tur är går det utmärkt att applicera med ett hederligt finger också, även om det såklart blir lite kladdigt. Överflödigt kladd rekommenderar vi att du masserar in på nagelbanden.

Laneige Lip Mask lyckas med att vara både charmig och lyxig på en och samma gång. Att få välja bland olika dofter är barnsligt kul och produkten känns verkligen lyxig och skön på läpparna.

Laneige Lip Sleeping Mask

Flera goda dofter att välja bland, härligt krämig konsistens, återfuktar och mjukar upp läpparna
Relativt dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. Mario Badescu Lip Mask with Acai and Vanilla

Milt doftande läppmask som känns lätt och skön på läpparna

Mängd: 14 gram Förpackning: Burk

Det är synd att förpackningen inte riktigt matchar priset, men trots en ganska trist burk är Mario Badescu Lip Mask with Acai and Vanilla en härlig läppmask. Det ljusrosa balmet är ofärgat när det landar på läpparna och lukten är smarrig.

Läppmask med mild och god doft

Mario Badescu Lip Mask har en härlig konsistens som känns silkenslen. Burken ser mer generös ut än vad den faktiskt är. Den är rätt stor, men innehåller bara 14 gram vilket är mindre än flera av de andra läppmaskerna i vårt test.

Konsistensen är något lösare än andra läppmasker. Den är inte rinnig på något sätt, men det är lätt hänt att man får med sig lite väl mycket på fingret. Applicerar man för mycket produkt, blir det lite glatt och halt på läpparna. Men produkten går in fint och läpparna känns återfuktade och mjuka och det lönar sig verkligen att vara återhållsam just när man doppar sitt finger. Detta är nämligen en läppmask som man kan applicera sparsamt: den jobbar nämligen flitigt även i mindre mängd. Mario Badescu Lip Mask lämnar lite glans på läpparna, särskilt om man applicerar den generöst och fungerar bra att bära både under och över läppstift.

Härligt lätt konsistens på läpparna

Om man inte tycker om när en läppmask känns klibbig är Mario Badescu Lip Mask perfekt. Den känns lätt och skön på läpparna (så länge man inte applicerar för mycket). Lägger man den på läpparna innan det är dags att sova kommer man vakna med mjuka och återfuktade läppar. Det går också utmärkt att använda den dagtid som ett lite rikare läppbalsam.

Mario Badescu Lip Mask with Acai and Vanilla

Mario Badescu Lip Mask är en härlig läppmask som man gärna använder om och om igen. Burken är både lite ful och lurig eftersom den är så stor men samtidigt innehåller lite snålt med produkt. Men det är ändå en prisvärd läppmask som testpanelen verkligen uppskattar.

Mild och god doft, mjuk konsistens på läpparna, känns vårdande och behagling
Onödigt stor burk sett till mängden innehåll, lite lätt att överdosera
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. I Will Makeup Magic Lip Care Kit

Ett helt läppvårdande kit med skrubb, läppmask och gloss

Mängd: 15 gram (inklusive läppskrubb och läppglans) Förpackning: Burk

I Will Makeup Magic Lip Care Kit är precis vad det låter som: ett helt kit för att vårda sina läppar. Välrenommerade makeup-artisten William Värnild ligger bakom märket I Will Makeup och det är tydligt att hans expertis vägt tungt då I Will Makeup Magic Lip Care Kit utvecklades.

Innehåller allt läpparna behöver

I detta läppvårdande hjul hittar vi en grön mekanisk skrubb, alltså en skrubb med korn. Det är en skrubb som upplevs både skön på läpparna och samtidigt skonsam. Den är dock lite rinnig i konsistensen, så bäst förvaras dosan platt så inte skrubben bestämmer sig för att rymma ur sitt fack. Stjärnan i I Will Makeup Magic Lip Care Kit tycker är dock, enligt våra testare, den gula läppinpackningen.

Den krämiga läppmasken fungerar lika bra att använda dagtid som på natten. Appliceras den lagom tills det är dags att gå och lägga sig, vaknar man med mjuka och behagliga läppar. Det går faktiskt fortfarande att ana lite produkt kvar på läpparna även när väckarklockan ringer. På dagtid går den utmärkt att använda som ett vårdande läppbalsam eller som bas för att applicera läppstiftet snyggt och jämnt.

Skrubb, gloss och läppmask i en och samma förpackning

Läpphjulet från I Will Makeup innehåller även ett genomskinligt gloss. Som med alla gloss går det finemang att använda både på egen hand, ovanpå den gula läppinpackningen eller tillsammans med sitt läppstift som en finish för extra glam. I Will Makeup Magic Lip Care Kit har helt enkelt allt man behöver för snygga och behagliga läppar, oavsett tid på dygnet eller om man ska chilla hemma, gå till jobbet eller snygga till sig för något kvällskul.

I Will Makeup Magic Lip Care Kit

Innehåller allt som behövs för att våra läpparna, läppmasken är härligt krämig och närande
Vill man bara ha en läppmask är de andra produkterna överflödiga, skrubben är lite väl rinnig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 2 1

6. Cosrx Lip Mask Balancium Ceramide Lip Butter Sleeping Mask

Doftfri läppmask som innehåller ceramider

Mängd: 20 gram Förpackning: Burk

Med ingredienser som sheasmör, kokosolja, ricinolja, bivax och ceramider, borde Cosrx Lip Mask Balancium Ceramide Lip Butter Sleeping Mask vara en riktig dröm för torra läppar. Tyvärr levererar den inte alls sådana resultat som våra testare hade hoppats på.

Läppmask som inte lever upp till förväntningarna

Konsistensen på denna nattmask för läpparna påminner mycket om kokosolja som stelnat. Vid applicering smälter den, precis som kokosolja. Den blir då lite väl tunn och känns faktiskt rätt hal på läpparna. Detta innebär att den inte alls känns lika krämig och rik som andra läppmasker gör, vilket drar ned betyget en del.

Cosrx Lip Mask Balancium Ceramide Lip Butter Sleeping Mask upplevs inte återfukta läpparna alls på det sätt som våra testare har kommit att förvänta sig av en läppmask. Tvärtom som säger ett par av deltagarna i vår testpanel att läpparna till och med känns mer torra efter regelbunden användning av Cosrx Lip Mask Balancium Ceramide Lip Butter Sleeping Mask.

Doftfri läppmask med hög prislapp

På plussidan luktar läppmasken från Cosrx ingenting, vilket kan vara skönt om man inte uppskattar parfymerade läppkurer. Priset är dock rätt styvt, särskilt med tanke på de uteblivna resultaten. Cosrx brukar erbjuda genomtänkta och välfungerande produkter, men med Cosrx Lip Mask Balancium Ceramide Lip Butter Sleeping Mask når man inte hela vägen fram.

Cosrx Lip Mask Balancium Ceramide Lip Butter Sleeping Mask

Luktar ingenting
Dyr, återfuktar inte alls enligt förväntan, upplevs torka ut läpparna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Med hjälp av en testpanel har vi utgått från följande frågeställningar för att bedöma och betygsätta läppmasker:

Resultat: Blir huden på läpparna återfuktad? Märker man skillnad på hur torra läpparna är?

Användning: Hur är konsistensen på läppmasken? Känns den skön på läpparna? Luktar den något och i sådant fall; luktar läppmasken gott? Hur är hållbarheten? Måste man återapplicera ofta?

Konsistens: Är läppmasken tunn eller krämig? Är den skön att applicera?

Förpackning: Är förpackningen lätt att använda? Är det en burk, tub, stift eller pumpflaska? Kommer man åt all produkt eller blir det rester kvar som inte går att använda?

Betyget är beräknat på den samlade upplevelsen av läppmasken i förhållande till vad den kostar.