Termosmugg: 11 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Februari 2024

Vill du ta morgonkoppen to go under promenaden eller på väg till kontoret? Vi har testat termosmuggar från olika tillverkare, bland andra Eva Solo, Hydro Flask och Stelton. En termosmugg kan utses till bäst i test om den är behaglig att dricka från, om den inte läcker när den är igenstängd och om den fungerar lika väl även efter att man använt den en tid.

Behöver du inte nödvändigtvis en termos som du kan dricka direkt ifrån i bilen eller bussen? Då ska du läsa vårt test av klassiska termosar där vi tagit mindre hänsyn till snäpplock och drickbarhet på språng.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Termosmugg

Så gjorde vi testet

Precis som vid alla våra tester utför vi dem själva på det sätt som produkterna är menade att användas ute i verkligheten. Termosmuggarna har vi därför placerat hos kaffekonsumenter som har testat muggarna med både kaffe och annan varm dryck, både hemifrån eller som ersättning för engångsmuggar vid inköp av dryck på café. Samtliga modeller av termosmuggar har testats av två olika testanvändare och i utvärderingen har vi särskilt granskat följande parametrar:

Utformning: hur är muggen designad, hur ser den ut, hur stor är den? Är den skön att hålla i eller bränner den handen när den är fylld med het dryck?
Funktion: håller muggen värmen eller svalnar drycken snabbt? Är den lätt att diska, tål den diskmaskinen, går den att dricka ur utan att spilla?
Pålitlighet: går muggen att packa ned i en väska trots att den har dryck i sig? Går locket att stänga helt och hållet? Hur känns kvaliteten på muggen efter en tids regelbunden användning?

Vid sidan av dessa punkter har vår testpanel också haft muggens pris i åtanke när de recenserat sina termosmuggar.

0 5 5 1

1. Thermos Mobile Pro BÄST I TEST TERMOSMUGG

Förstklassig termosmugg som är smidig att hantera och håller värmen extremt väl

Storlek: 350 och 500 ml Material: Rostfritt stål Maskindisk: Nej

Thermos Mobile Pro finns tillgänglig i två storlekar, 350 och 500 ml. Muggen som rymmer en halvliter känns imponerande liten och smidig trots sin volym. Att Thermos är giganter på marknaden märks av direkt. Mobile Pro är nära på felfri och utan tvekan en av de bästa termosmuggarna på marknaden. Varje detalj osar av kvalitet, och trots flitig användning märks ingen påverkan alls på knappar eller andra funktioner.

Designen är enkel och intuitiv. På termosmuggens framsida sitter en vit spärr. Fäller man ner den, kan man därefter trycka in knappen med den vita pricken på. Termosmuggen öppnar sig då, tyst och smidigt, och är direkt redo att drickas ut. Under locket gömmer sig en riktigt smart och funktionell pip, som leder till ett garanterat spillfritt drickande.

Termosmugg som håller värmen väldigt länge

Thermos Mobile Pro är en välisolerad termosmugg. Om man ska anmärka på något överhuvudtaget, så är det att den håller värmen nästan för väl. Planerar man att börja dricka sitt kaffe strax efter att man fyllt termosmuggen så ska man vara beredd på att det tar lång tid innan det svalnat till dricktemperatur. Men att en termosmuggen håller värmen så pass bra är egentligen bara positivt.

Thermos Mobile Pro

Att Thermos Mobile Pro så enkelt kan både öppnas och stängas med en hand, gör den mycket praktiskt att ha med i bilen eller dricka ur medan man pendlar till jobbet. Efter användning är Mobile Pro enkel att ta isär för rengöring, och även de små gummipackningar som får termosmuggen att hålla tätt imponerar med sin gedigna känsla. Thermos Mobile Pro är utan tvekan en förstklassig termosmugg.

Hög kvalitet på material och funktioner, hanteras enkelt med en hand, utmärkt värmehållning
Håller nästan värmen för bra
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Stanley Classic Trigger BÄSTA PREMIUMVAL TERMOSMUGG

Mycket tålig termosmugg som aldrig läcker och håller i många år

Storlek: 470 ml Material: 18/8 rostfritt stål, BPA-fri Maskindisk: Ja Micro: Nej

Stanley Classic Trigger är en rejäl termosmugg som rymmer nästan en halv liter dryck. Med sin design, som känns mer avsedd för skog och jakt än pendling till kontorsjobbet, så får man en känsla av robushet. Den håller också i sig. Efter mer en ett års användning fungerar Classic Trigger lika väl som när den var ny, och ser dessutom knappt använd ut.

Termosmuggen kan förstås användas som man själv vill, men det är positivt att den tål den omilda behandling som kan uppstå vid friluftsaktiviteter. Den värmhållande förmågan är mycket god. Kaffet är uppdrucket långt innan det hinner bli ljummet. Insidan håller sig fin den med. Vid noga granskning syns en svag linje vid den höjd muggen brukar fyllas till, men annars har det rostfria stålet inte ett märke.

Stanley Classic Trigger

Tålig termosmugg som kan användas många år

Classic Trigger har ingen obehaglig doft och håller sig fräsch med vanlig disk, samt är godkänd för att köras i diskmaskin. Termosmuggen är enkel att ta isär, locket av plast delas i två delar och kan snabbt sättas ihop igen. När muggen används håller man in en knapp för att få i gång flödet. Så fort man släpper knappen täpps öppningen till, så det går inte att spilla.

Termosmuggen finns även i två mindre varianter, 250ml och 350 ml. Classic Trigger med sina 470 ml är mer som en termos i volym, men det innebär också att den räcker gott och väl även för en lång utflykt. Är man ute efter en tålig och absolut läckagefri termosmugg, och vill kunna ta med sig en större mängd dryck, så kommer Stanley Classic Trigger bli en favorit.

Mycket tålig, håller värmen länge, skön att dricka ur, pålitligt, läcker inte
Känns otymplig i vissa sammanhang
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Hydro Flask Wide Mouth

Stilren termosmugg med spillsäkert lock och fantastisk värmehållning

Prisklass: Premium Storlek: 946 ml Material: 18/8 Pro Grade rostfritt stål Maskindisk: Nej Micro: Nej

Hydro Flask Wide Mouth har en imponerande värmehållande förmåga som utan problem håller temperaturen på drycken riktigt hög i åtminstone 6-7 timmar. Att priset ligger i premiumsegmentet är ingenting annat än logiskt, för det här är en riktigt högkvalitativ termosmugg som knappast kommer göra någon besviken. Med sin stilrena utformning i form av en metallbehållare och ett pålitligt Flip Lid-lock som enkelt kan öppnas med enhandsgrepp, får Hydro Flask Wide Mouth toppbetyg av samtliga testdeltagare.

Hydro Flask Wide Mouth

Imponerande termosmugg med fantastisk värmehållning

Hydro Flask Wide Mouth tål å ena sidan inte maskindisk, men är å andra sidan enkel och smidig att handdiska. Lika smidig är den att använda på språng, för dricköppningen är alldeles lagom stor och orsakar inget onödigt spill. Möjligen kan lite kondens från lockets insida hamna på nästippen, men det är också den enda negativa kommentaren från en i övrigt diger lista med beröm från vår testpanel.

Allra mest imponerande är hur tätt Hydro Flask Wide Mouth håller. Att förvara den här temosmuggen i väskan eller liggande i barnvagnskorgen är därmed riskfritt, något som uppskattas högt. Efter en längre tids användning känns termosmuggen fortfarande fräsch och trots det lite högre priset är Hydro Flask Wide Mouth en riktig panginvestering för den som gillar sitt kaffe på språng.

Klassisk design, passar för aktiv användning, helt spillsäker och imponerande värmehållning
Går inte att maskindiska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Klean Kanteen TK Wide

Pålitlig termosmugg med smidigt lock som håller både tätt och varmt

Prisklass: Premium Storlek: 355 ml Material: Livsmedelsklassad rostfri stål 18/8 Maskindisk: Nej Micro: Nej

Klean Kanteen TK Wide är en mångsidig termosmugg som både passar i staden och skogen, även om muggen till storleken är i det största laget. Samtliga fyra testbilars mugghållare visade sig vara för små för denna bjässe till termosmugg. I övrigt är utformningen på Klean Kanteen TK Wide stilren och enkel, med ett stort urval av färger att välja mellan. Både kyl- och värmehållningen imponerar med den här muggen, som håller både isbitar frysta och drycken het i minst sex timmar.

Smidig, bekväm och trofast termosmugg

På Klean Kanteen TK Wide fungerar öppningen utmärkt. Det är enkelt att öppna för att dricka och känns bekvämt att dricka ur muggen, vars öppning är lagom stor. För den som föredrar sin heta dryck något svalare finns möjligheten att skruva av locket helt och då använda Klean Kanteen TK Wide som en reguljär kopp. I sitt stängda läge är temosmuggen pålitlig och inget spill har förekommit trots att den förvarats nedpackad i väskor. Att hålla muggen fräsch har också varit smidigt, detta trots att muggen inte bör diskas i maskin. Klean Kanteen har egentligen allt som en riktigt bra termosmugg behöver, förutom möjligen en lite smalare botten så att muggen får plats i bilens mugghållare.

Pålitligt lock som håller tätt, stabil kyl- och värmehållning
Kan ej diskas i maskin, något otymplig botten som inte får plats i mugghållare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Eva Solo Urban To Go

Snyggt designad termosmugg som håller värmen väl och har bra flöde

Storlek: 350 ml Material: Rostfritt stål, plast Maskindisk: Ja Micro: Uppgift saknas

Eva Solo Urban To Go är en snyggt designad termosmugg, med en kopp av rostfritt stål och detaljer av färgad plast. När muggen är helt ny kan man ana en svag plastdoft från locket, men det är inget som stör och doften försvinner också med tid och användning.

Ett stort plus med Urban To Go är det jämna flödet när man dricker. Det känns aldrig som det överraskande ska komma för mycket dryck, vilket minskar risken för att man ska råka bränna tungan. Det är också mycket positivt att Eva Solo Urban To Go tål att båda skakas och läggas ner, utan att vätska läcker ur.

Snygg samtidigt som den håller värmen länge

Termosmuggen är enkel att rengöra, då den endast utgörs av två delar. Dessutom kan man köra den i diskmaskinen. Men Urban To Go känns väldigt enkel att handdiska. Och ett minus med maskindisk, är att det alltid samlas lite vatten kvar i locket. Mest effektivt har det därför varit att maskindiska koppen och handdiska locket. Eva Solo Urban To Go är enkel att hålla fräsch, insidan har inte färgats det minsta av vare sig kaffe eller te.

Efter rengöring är det lätt att fylla på muggen och skruva på locket igen. Eva Solo Urban To Go är, som namnet antyder, en urbant designad termosmugg. Men sett till funktion och tålighet så fungerar den förstås lika väl på utflykt. Drycken hålls med marginal varm tillräckligt länge, och tåligheten över tid har varit god. Med Eva Solo Urban To Go får man en snyggt designad termosmugg som bockar av all önskvärd funktionalitet.

Håller värmen mycket väl, enkel att dricka ur, läcker inte, snygg design
Det fastnar vatten i locket vid maskindisk
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. SIGG Hot & Cold ONE

Varm och rejäl termosmugg som inte läcker och passar bäst för mindre munnar

Storlek: 300 och 500 ml Material: Rostfritt stål 18/8 stål Maskindisk: Nej

SIGG Hot & Cold ONE är en rejäl termosmugg i rostfritt stål. Locket är format som en ögla, vilket gör det lätt att hänga flaskan på ryggsäcken. Hot & Cold ONE finns i två olika storlekar, den om 500 ml känns ganska stor men är ändå inte klumpig att hantera.

Att använda sig av SIGG Hot & Cold ONE är mycket smidigt. På termosmuggens framsida finns två röda knappar (märkligt nog i olika röda nyanser). Den övre knappen är en spärr som ska tryckas uppåt. Men den upplåst kan man med samma hand pressa in den nedre, större röda knappen. Locket flyger upp och blottar ett munstycke.

 

 

Varm termosmugg med snedställt munstycke

Att dricka ur Hot & Cold ONE är lite knepigt. Munstycket har en ganska låg kant, vilket gör det svårt få in underläppen i rätt läge. Munstycket är dessutom vridet åt sidan, vilket gör användningen av termosmuggen lite onaturligt. När man öppnar den har man ofta knapparna vända mot sig, men sen måste man vrida muggen ett kvarts varv åt ena hållet för att kunna dricka ur den. Plus dock för att termosmuggen kan anpassas för både höger- och vänsterhänta.

SIGG Hot & Cold ONE

Den värmhållande förmågan hos SIGG Hot & Cold ONE är mycket bra. Drycken håller sig tvivelsutan varm under hela utflykten. Trots stundvis omild hantering händer det heller aldrig att termosmuggen läcker. SIGG Hot & Cold ONE är en termosmugg som passar bäst för den som gillar varm dryck och har en lite mindre mun.

Detaljer av god kvalitet, håller värmen väl, tålig och snygg design, smart botten av gummi
Snäv drickpip
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Sagaform Bilmugg

Robust och tålig termosmugg med lock som går att stänga och öppna

Prisklass: Mellan Storlek: 240 ml Material: Rostfritt stål Maskindisk: Nej Micro: Nej

Sagaform erbjuder sin bilmugg i två olika modeller, varav den mindre är nätt nog att få plats i en kaffemaskin på exempelvis en bilmack. Det är förstås inget som hindrar användaren att fylla upp muggen hemma, om så önskas. Det här är en termosmugg i rostfritt stål, där locket i plast har en liten öppning som öppnas och stängs med ett knapptryck. Eftersom det ibland är lite knepigt att avgöra om öppningen är öppen eller stängd har funktionen, vars tanke är god, orsakat en del onödigt spill under testperioden. Synd, eftersom locket fungerar i övrigt bra: det är en lagom stor öppning att dricka ur och det blir sällan läckage, om muggen inte skakas kraftigt eller hålls upp och ned.

Termosmugg som aldrig blir för het att bära

Värmehållningen i Sagaform bilmugg är godkänd men inte exceptionell. Kaffe med en skvätt mjölk i håller sig varmt i cirka en timme och isoleringen verkar därmed främst gjord för att hålla hettan från handen än kvar inne i koppen. Eftersom locket inte går att ta isär kan diskningen upplevas som aningen krånglig, men utöver det är Sagaform Bilmugg en termosmugg som är både prisvärd och funktionell. Om utformandet skulle uppgraderas så att det framgår tydligt om muggen är öppen eller stängd skulle dock betyget bli ännu högre.

Drycken hålls lagom varm, okomplicerad användning, håller tätt om locket är stängt
Svårt att se om locket är öppet, riskabel att packa i väska med dryck i muggen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

8. Contigo West Loop

Termosmuggen för kaffebälgaren som ogillar spill

Prisklass: Premium Storlek: 470 ml Material: Rostfritt stål och plast Maskindisk: Nej Micro: Nej

Med en Contigo West Loop kommer kaffeälskaren, som föredrar rejäla muggar framför små koppar, att bli tillfredsställd. Den här termosmuggen ska enligt tillverkaren inte diskas i maskin, men faktum är att det fungerar fint att maskindiska muggdelen i rostfritt stål om man handdiskar locket vid sidan. Anledningen till det är att locket har en tendens att hålla vatten i smådelarna, varför dessa bör diskas och sköljas separat. Kvaliteten på Contigo West Loop är genomgående god och trots en svag doft i början av användningsperioden håller sig termosmuggen fräsch och utan missfärgningar hela testet igenom.

Garanterat spillfri termosmugg

Utöver att Contigo West Loop är rymlig så är den också 100% spillfri. Inte ens en droppe läcker muggen i sitt låsta läge och den går utmärkt att både packa in och ut ur väskan flera gånger under samma pass. Inte ens när koppen öppnas för att drickas ur spiller den – detta på grund av den smarta knappen på muggen som behöver hållas intryckt under tiden man dricker. Momentet med knappen och ihållandet upplevs av somliga som lite ansträngande, medan andra uppskattar det spillsäkra formatet och ser det som en petitess. Om du är av åsikten att det ska gå lätt och snabbt att sörpla i dig ditt morgonkaffe på tunnelbanan kanske en annan modell är att föredra, men tillhör du däremot skaran som har rejäl värmehållning och idiotsäkert dropplås på din priolista är Contio West Loop en termosmugg för dig.

Fantastiskt droppsäker, rejält tilltagen storlek, god värmehållning
Locket något pilligt att diska, knapp för att kunna dricka upplevs av vissa som krångligt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

9. Klean Kanteen Insulated Tumbler

Robust temosmugg med bra värmehållning och rejäl storlek

Prisklass: Premium Storlek: 473 ml Material: Livsmedelsklassad rostfri stål 18/8 Maskindisk: Nej Micro: Nej

Med sin Insulated Tumbler har Klean Kanteen lanserat en exklusiv modell av termosmugg som levereras med två olika varianter av lock: ett klassiskt för varma drycker och ett med sugrör för kalla. Tyvärr är inget av locken helt täta, vilket medför att muggen passar sämre för att placeras i en väska eller på ett barnvagnshandtag vid skumpigt underlag.

Utformningen på Klean Kanteen Insulated Tumbler andas natur och friluftsliv, samtidigt som termosmuggens design smälter in väl i mer urbana miljöer. Det allra bästa med Klean Kanteen Insulated Tumbler är ändå upplevelsen av att dricka ur muggen, för den här snygga flergångskoppen varken dräller eller tar smak av olika vätskor i behållaren.

Håller värmen länge men kan kännas lite tung

Klean Kanteen Insulated Tumbler är en rejält värmehållande termosmugg som håller kaffet varmt många timmar efter upphällning. Även om en viss del av värmen möjligen ångar ut genom lockets öppning är det ingenting som påverkar dryckens temperatur markant. Däremot kan Klean Kanteen Insulated Tumbler kännas tung att bära på, delvis eftersom den är så välisolerad.

Sammanfattningsvis är Klean Kanteen Insulated Tumbler en termoskopp som gör sitt jobb och det med bravur, framför allt när det gäller värmehållning. Däremot är det synd att locket inte går att stänga eftersom det kan orsaka onödigt spill. Över lag är Insulated Tumbler en termosmugg modell större som passar bäst för kaffeälskaren med starka armar.

Behaglig att dricka ur, god värmehållning, lätt att göra ren
Lite tung och otymplig med lock som inte går att stänga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

10. Thermos King Mug

Mycket varm och rejäl termosmugg som dock har en del utrymme för förbättring

Storlek: 500 ml Material: Rostfritt 18/8 stål Maskindisk: Nej

Thermos King Mug är en rejäl, på gränsen till klumpig termosmugg. De tjocka väggarna ger muggen en imponerande bra värmehållningsförmåga, men kan göra den lite svår att greppa för personer med mindre händer. Man kan dricka ur King Mug från två olika håll. Locket har en roterande spärr, som kan snurras runt, runt mellan öppet och stängt läge. Ska muggen användas under bilkörning upplevs det svårt att hålla koll på om den är öppen eller stängd.

Samtliga testare av King Mug upplever dessutom att de dräller när de dricker ur den. Vätska samlas på sidan och spills ur medan man dricker, vilket leder till blöta, fläckade kläder. Ovanpå det så är Thermos King Mug krånglig att rengöra. Locket ska tas isär i flera steg, med många smådelar man måste hålla koll på, och är inte särskilt intuitivt att montera ihop igen.

Varm termosmugg med utrymme för förbättring

Helhetsintrycket av Thermos King Mug dras ned av det faktum att termosmuggen tillhör det övre prissegmentet för den här typen av produkter. Med en sådan prislapp förväntar man sig i det närmsta perfektion. Vilket man också får från andra Thermos-produkter, Thermos King Flask är exempelvis en närmast felfri termos.

Thermos King Mug

Men King Mug lämnar dessvärre användaren besviken. Enbart en omständlig rengöring hade gått att ha förbiseende med. Men det är för många saker som skaver. Grundkonstruktionen är dock gedigen, och värmehållningen utmärkt, så det finns gott om potential för förbättring hos Thermos King Mug.

Håller värmen mycket väl, gedigen och tålig konstruktion
Komplicerad att ta isär för rengöring, klumpig storlek, dräller när man dricker
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

11. Stelton To Go Click

Den stilfulla termosmuggen för Mumin-fantasten och design-nörden

Prisklass: Premium Storlek: 400 ml Material: Rostfritt stål, BPA- och ftalatfri plast Maskindisk: Ja Mumin: Nej Micro: Nej

För den som vill köpa den snygga termosmuggen Stelton To Go Click finns flera varianter att välja mellan. Antingen den klassiska designen med rostfritt stål som kan maskindiskas, eller specialutgåvan med Mumin-tema, vars emalj på utsidan kräver handdiskning. Kombinationen handdisk och högre pris kan för vissa tyckas ologisk, men för Muminfantasten spelar det förmodligen mindre roll. Utöver skillnaden i design fungerar muggarna likadant.

Den här termosmuggen är designad för att ge en känsla av att dricka ur en vanlig mugg och därför har den ingen pip i locket. I stället för att pricka en särskild plats att dricka på, trycker man i stället ned hela locket och när det har klickat går det fint att dricka från den kant man föredrar. En riktig 360-upplevelse, med andra ord.

God värmehållning men otydligt klicklock

Flexibiliteten som klicklocket medför har både för- och nackdelar. Även om Stelton To Go Click håller tätt när termosmuggen packas ned i väskan, tenderar det att samlas kaffe under locket när man väl har börjat dricka, i och med att öppningen är större och vidare än hos andra modeller av termosmuggar. Dessa droppar kan då läcka ut i väskan trots att locket har stängts igen. Vissa har också upplevt att det är otydligt huruvida klicklocket är stängt eller öppet.

Värmehållningen hos Stelton To Go Click är utmärkt. Vare sig om du föredrar din dryck kyld eller het gör termosmuggen sitt jobb och håller temperaturen på plats under hela promenaden eller färden till jobbet. På de flesta sätt är Stelton To Go Click en funktionell och pålitlig termosmugg, även om det känns tydligt att den snygga designen varit högsta fokus hos tillverkaren.

Stilfull utformning, god värmehållning, läcker inte i väskan
Mumin-varianten kan inte diskas i maskin, risk för spill när muggen väl öppnats och stängts, något svårtolkat klicklock
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Precis som vid alla våra tester utför vi dem själva på det sätt som produkterna är menade att användas ute i verkligheten. Termosmuggarna har vi därför placerat hos kaffekonsumenter som har testat muggarna med både kaffe och annan varm dryck, både hemifrån eller som ersättning för engångsmuggar vid inköp av dryck på café. Samtliga modeller av termosmuggar har testats av två olika testanvändare och i utvärderingen har vi särskilt granskat följande parametrar:

Utformning: hur är muggen designad, hur ser den ut, hur stor är den? Är den skön att hålla i eller bränner den handen när den är fylld med het dryck?
Funktion: håller muggen värmen eller svalnar drycken snabbt? Är den lätt att diska, tål den diskmaskinen, går den att dricka ur utan att spilla?
Pålitlighet: går muggen att packa ned i en väska trots att den har dryck i sig? Går locket att stänga helt och hållet? Hur känns kvaliteten på muggen efter en tids regelbunden användning?

Vid sidan av dessa punkter har vår testpanel också haft muggens pris i åtanke när de recenserat sina termosmuggar.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Termosmugg Asaklitt

Prisvärd termosmugg med god värmehållning och pålitlig förslutning

Prisklass: Budget Storlek: 300 ml Material: Rostfritt stål 304 Maskindisk: Ja Micro: Nej
Termosmugg Asaklitt

Termosmugg Asaklitt gör verkligen skäl för sitt namn, för trots sina flera storlekar och färger fungerar den som precis det den heter: en mindre termos. Enligt tillverkaren håller Asaklitt Termosmugg drycken varm i minst fyra timmar, vilket också är testpanelens intryck. På termosmuggens framsida hittas ett snäppfäste som gör det lätt att öppna muggen och under locket finns en dold drickpip som lämpar sig för att använda muggen då man är på språng. Även om de testade exemplaren har förblivit hela under hela testperioden upplevdes snäppfästet som något bräckligt på sikt.

En termosmugg att lita på

Termosmugg Asaklitt är en termosmugg som man kan lita på. Fylld med kaffe håller den för att vara nedpackad genom en stressig förmiddag i rusningstrafiken, både på cykel och tunnelbana, utan att läcka det allra minsta. Att dricka ur muggen får godkänt i betyg, med en varning för att vätska har en viss tendens att skvätta upp genom snäpplocket om muggen är välfylld. Utöver den detaljen är det smidigt att skruva av locket på Termosmugg Asaklitt vid rengöring, både för hand och i diskmaskin.

Sammanfattningsvis blir intrycket av Asaklitt Termosmugg att det här är en rejäl flergångsmugg som håller vad den lovar – både när det gäller värmehållning och att hålla tätt – och att produkten därmed går att klassa som både prisvärd och pålitlig.

Håller värmen bra, spillsäkert lock, klassisk och fin utformning
Vag plastdoft, lock som nuddar näsan vid användning
0 5 3 1

Light My Fire Pack-up Cup

Kompakt mugg som går att fälla ihop och förvara i fickan

Prisklass: Budget Storlek: 260 ml Material: TPE antislip material och PP Maskindisk: Ja Micro: Ja
Light My Fire Pack up Cup

Light My Fire Pack-up Cup är inte så mycket en termosmugg som det är en smidig flergångskopp som går att fälla ihop till en tredjedel av sin utfällda storlek. Den är alltså mer att likna vid ett modernt alternativ till en kåsa, lätt att ha i både ficka och väska, perfekt för skogsutflykten eller i skolryggsäcken. Mindre perfekt är Light My Fire Pack-up att använda som värmehållare eller förvaring av vätska, eftersom muggen inte är konstruerad för att hålla tätt i lutande läge.

Diskret kopp med något opålitligt lock

Light My Fire Pack-up är konstruerad med ett lock som sitter ihop med själva koppen. När locket är avtaget så hänger det från dess fästpunkt vid muggen, och är omöjligt att tappa bort. Dessvärre har locket en tendens att lossna från muggen om man klämmer till med handen och öppningen ovantill går inte att stänga igen för att behålla värmen på drycken. Av samma anledning fungerar det dåligt att förvara dryck i koppen i väskan eller på skumpiga underlag.

Storleksmässigt är Light My Fire Pack-up liten, till och med för liten för vissa bilars mugghållare, därför passar muggen bäst för den miljömedvetne som vill ha en snabb ”coffee to go” eller en mugg att hälla upp dryck från annan behållare i, exempelvis vid utflykter. Light My Fire Pack-up går fint att diska i maskin och med sitt modesta pris är den ett bra alternativ till de engångsmuggar som många caféer och arbetsplatser erbjuder sina varma drycker i.

Smidig att fälla ihop, tål maskindisk, enkel och diskret
Instabilt lock som tenderar att lossna, går inte att försluta
0 5 3 1

Lagerhaus Termomugg

Lekfullt utformad termosmugg som passar bäst för morgonpendlaren

Prisklass: Budget Storlek: 360 ml Material: Polypropen Maskindisk: Nej Micro: Nej
Lagerhaus Termomugg

Precis som man kan vänta sig av Lagerhaus kommer deras Termosmugg i flera lekfulla och kulörta varianter, uppenbart inriktade på stadsbon som tar sitt kaffe på språng. Muggen är utformad i två delar: en för koppen och en för det svarta locket, som är avtagbart. Dricköppningen i locket går att öppna och stänga, men dessvärre håller den inte helt tätt i sitt stängda läge, åtminstone inte om koppen skakas om eller lutas kraftigt åt sidan. Därför passar Lagerhaus Termosmugg dåligt för att packas ned i exempelvis en väska.

Mugg i det större laget med värmehållning en timme

Värmehållningen i Lagerhaus Termosmugg är godkänd, varm dryck håller sin temperatur i ungefär en timme vilket är lagom för de flesta morgonpendlare. Muggen, som inte tål maskindisk, är neutralt doftfri och blir heller inte missfärgad efter en längre tids användning. Storleksmässigt är Lagarhaus Termosmugg i det större segmentet, och i kombination med den glatta ytan kan det kännas halt för lite mindre händer att få ett bra grepp. Allra bäst passar därför Lagerhaus Termosmugg för den vuxne morgonpendlaren, och med ett tätare och mer pålitligt lock skulle betyget för den här flergångsmuggen åka upp ett snäpp direkt.

Glad design och godkänd värmehållning, okomplicerat att hantera locket
Något ömtålig för fall och hårda stötar, locket har tendens att läcka
0 5 2.5 1

Keep Cup Original Hydro

Greppvänlig termosmugg i smidigt format och klimatmedveten produktion

Prisklass: Mellan Storlek: 227/340 ml Material: Polypropylen, BPA- och BPS-fri Maskindisk: Ja, på övre hyllan Micro: Kan värmas utan lock till 100°C
Keep Cup Original Hydro

Keep Cup Original Hydro finns i en stor variation av både design och storlek, vilket innebär att här finns något för de flesta: från mer lekfulla färgglada motiv till mer stilrena och diskreta. Gemensamt för alla modeller är att muggen har ett silikonband för värmeisolering runt sin utsida vilket gör att Keep Cup Original Hydro aldrig blir för het för att bära i handen.

Runt Keep Cup Original Hydros lock finns ett runt och mindre lock, vars funktion är att agera spillskydd. Däremot fungerar det inte att lägga ned muggen i väskan, eftersom locket inte sluter helt tätt. Utöver denna brist är locket trögt och lite krångligt att sätta fast och ta av.

Smidig mugg för den miljömedvetne kaffekonsumenten

Keep Cup Original Hydro är en termosmugg som är tillverkad helt i återvinningsbara material. Dessutom är den lätt att rengöra, eftersom den tål maskindisk. Värmehållningen i muggen är godkänd och drycken håller definitivt sin temperatur längre än i en engångsmugg, men en i testpanelen upplevde en något plastig doft från termosmuggen. Som alternativ till engångsmuggar fungerar Keep Cup Original Hydro bäst för den miljömedvetne konsumenten som gärna vill ta sin kaffe på språng men inte har behov av att förvara koppen fylld i väskan.

Silikonband med stabilt grepp, nätt i storlek och vikt, återvinningsbart material
Sluter inte helt tätt, något krångligt lock att sätta på och ta av