Sonos: 7 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat November 2023

Vilken Sonos-högtalare är bäst? Och när ska man vilja vilken modell? Vi har testat och jämfört sju olika högtalare från Sonos, och guidar dig till vilken modell som passar dina behov bäst.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Sonos

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta arr användas i verkligheten. I vårt test av högtalare från Sonos har vi låtit en ljudnörd med tidigare lång erfarenhet av Sonos högtalare få jämföra och utvärdera flera aktuella produkter. Vi fokuserar i detta test på de olika högtalarnas utmärkande egenskaper samt hur de skiljer sig från varandra. Vi har under testförfarandet bland annat gått igenom följande egenskaper:

Ljud: Hur är ljudbilden? Motsvarar ljudet produktens prisnivå? Vilket surroundsystem har högtalaren stöd för?
Funktion: På vilka sätt kan man koppla upp sig mot högtalaren? Hur är den att hantera i praktiken? Vilka egenskaper är högtalaren utrustad med?
Användning: På vilket sätt eller vid vilka tillfällen kommer högtalaren till sin rätt? Vilken sorts ljud är högtalaren främst lämpad för? När är högtalaren inte ett bra val?

Utöver dessa egenskaper gör vi även en bedömning av hur Sonos-högtalarens design samt hur funktioner och egenskaper står sig i förhållande till pris.

0 5 5 1

1. Sonos Sub Mini

Sonos Sub Mini är subwoofern som utgör ett måste för filmälskarens ljudanläggning

Typ av högtalare: Subwoofer Bluetooth: Nej WiFi: Ja Dolby Atmos: Ej tillämpligt

Sonos Sub Mini är en subwoofer som verkligen gör avtryck när det gäller att förbättra ljudupplevelsen. Med tillräckligt med bas för att fylla ett stort vardagsrum på 30 kvm, behöver man inte ens ändra på baslådans ursprungliga inställningar för att uppleva de kraftfulla ljudresurserna i Sub Mini.

Jämförbar med äldre baslådor från Sonos är Sub Mini ett oumbärligt komplement för den som strävar efter ett fylligt ljud med ett imponerande lågt basregister. Den gör stor skillnad för den totala ljudbilden, och är särskilt viktig för att bygga upp en surroundanläggning. Som del av ett system är hur Sonos Sub Minis prestanda verkligen kommer till sin rätt.

När ska man välja Sonos Sub Mini?

Enda gången som Sonos Sub Mini kan vara ett mindre lämpligt val är om man har tight med utrymme att placera den på. Visserligen är den riktigt smidig i formatet, men den ska placeras stående. Sub Minis höjd innebär att den sällan kommer gå att placera inne under en tv-bänk. Det är inte heller rätt inköp för den som precis börjat bygga sitt ljudsystem, Sub Mini kompletterar och förhöjer de högtalare du redan har.

Sonos Sub Mini

Sub Mini är det perfekta valet för dem som anser att basen är för klen eller ljudet för tunt, särskilt vid lyssning på musik eller när man bygger en surroundanläggning för TV. Sub Mini sticker ut med sin kompakta design, utmärkta basregister och sin relativa prisvärdhet. Med sin snygga design och tydliga syfte är Sub Mini det ultimata valet för bioljudsälskaren som letar efter ett kompakt, kraftfullt och prisvärt komplement till sitt ljudsystem.

Riktigt liten och kompakt, mycket bra ljudresurser, mycket prisvärd, snygg design
Tar upp en del utrymme på höjden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 5 1

2. Sonos Beam (gen 2)

Sonos Beam (gen 2) är en felfri soundbar med smarta funktioner och utmärkt ljud

Typ av högtalare: Smart soundbar Bluetooth: Nej WiFi: Ja Dolby Atmos: Ja

Sonos Beam (gen 2) är en smart soundbar, som tack vare en enkel installation och ett utmärkt ljud snabbt blir till en oumbärlig del av hemmets ljudsystem. Har man tidigare erfarenhet av Sonos Playbar kommer man med Beam (gen 2) snabbt bli medveten om en mycket högre detaljskärpa i ljudbilden. Och skillnaden mellan Beam (gen 2) jämfört med tv-apparatens inbyggda högtalare är förstås enorm.

Beam (gen 2) har ett mycket kompakt format och är smidig att placera i nära anslutning till sin tv. För det är för tv-tittande och film som denna soundbar främst fyller sin funktion. Och allra bäst gör den sig förstås som en del av ett system. Förslags med Beam (gen 2) som soundbar, en subwoofer samt med två högtalare bak.

När ska man välja Sonos Beam (gen 2)?

Sonos Beam (gen 2) är ett bra val för den som vill få ut maximal kapacitet ur sitt surroundsystem. Prislappen är högre, men ljudkvaliteten hamnar också på en högre nivå med Beam (gen 2) jämfört med den något lägre prissatta soundbaren Sonos Ray. Beam (gen 2) har dessutom stöd för röststyrning, och för Dolby Atmos.

Sonos Beam (gen 2)

Sonos Beam (gen 2) erbjuder en komplett ljudupplevelse för filmälskare. Med en imponerande kombination av Dolby Atmos, användarvänlighet och möjlighet till utökning med andra Sonos-enheter, förtjänar den inget mindre än allra högsta betyg. Är man ljudintresserade råder det ingen tvekan om att ett inköp av en Sonos Beam (gen 2) är investering som kommer att förvandla din filmupplevelse till något ljudmässigt minnesvärt.

Kompakt format, enkel och snygg design, otroligt bra ljud, lätt att koppla in
Högt pris men även högt prisvärde
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. Sonos Era 300

Sonos Era 300 är en mångsidig högtalare med fantastiskt ljud för film och musik

Typ av högtalare: Smart högtalare Bluetooth: Ja WiFi: Ja Dolby Atmos: Ja

Den smarta högtalaren Sonos Era 300 är ett utmärkt val för ljudkonnässören. Era 300 har stöd för alla funktioner man kan önska sig, såsom Trueplay, röststyrning och Apple AirPlay 2. Men framför allt erbjuder den ett otroligt bra ljud, som sprids både åt sidorna, framåt och uppåt i rummet.

Era 300 kan styras med både wifi och Bluetooth. Att högtalaren är fukttålig innebär att man törs ha den placerad även i köket, för musik eller ljudböcker under matlagningen – utan risk för att ångor och stänk ska skada den. Har man tidigare erfarenhet av Sonos högtalare kommer man uppleva Era 300 som ett märkbart bättre ljud än det från Sonos Play 5.

När ska man välja Sonos Era 300?

Högtalaren passar mindre bra för den som har dåligt med utrymme i hemmet. Dels för att Era 300 är rejält skrymmande i storlek i form. Dels för att högtalaren gör sig bäst om den placeras något mer fritt i rummet.

Sonos Era 300

Sonos Era 300 är däremot ett utmärkt val för ljudentusiasten Att högtalaren har stöd för Dolby Atmos adderar en imponerande höjdkänsla till surroundupplevelsen. Vill man bygga ett surroundsystem så får man med två Era 300 bak i rummet till ett ljud som tilltalar även de kräsna. Det, samt att basen är bättre, gör att Era 300 är att föredra framför Era 100. Förutsatt att man har budget för den. För oavsett om högtalaren ska användas för film eller musik, så ger Sonos Era 300 en fantastisk ljudupplevelse.

Stödjer Dolby Atmos, sprider ljudet i hela rummet, otroligt bra ljud
Skrymmande storlek, tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. Sonos Era 100

Sonos Era 100 är en utmärkt instegsmodell, utmärkt för musik och ljudböcker

Typ av högtalare: Smart högtalare Bluetooth: Ja WiFi: Ja Dolby Atmos: Nej

Sonos Era 100 är en utmärkt start för den som är intresserad av ljud och vill testa Sonos-högtalare för första gången. Ljudet är grundläggande men ändå mångsidigt. Era 100 har även en imponerande mångfald av anslutningsmöjligheter, och funkar med såväl Bluetooth som med wifi. Dessutom är Era 100 en så kallad smart högtalare, med stöd för röststyrning.

Tack vare sitt mycket kompakta format är Era 100 enkel att placera i ett rum, och får med lätthet plats i en bokhylla eller i ett fönster. Enda kravet är att man har ett eluttag i närheten, då Era 100 endast drivs med strömkabel och inte ska förväxlas med batteridrivna, bärbara högtalare från Sonos.

När ska man välja Sonos Era 100?

Sonos Era 100 är den perfekta instegsmodellen. Den kräver ingen tidigare erfarenhet av Sonos-högtalare, och fungerar utan tvivel även som en ensam, fristående högtalare. Vill man förhöja sin upplevelse, från okej ljud till riktigt bra, så rekommenderas att köpa två Era 100, så man får ett stereopar.

Sonos Era 100

Är man intresserad av förstklassigt ljud så är Era 100 inte helt tillfredsställande. Men det är samtidigt inte fel att börja med denna lite enklare högtalare och för att sedan bygga vidare, efter att man provat på om Sonos-systemet med tillhörande app passar ens preferenser. Om behoven handlar om att lyssna på musik eller ljudbok, och man inte när en hemlig dröm om ett surroundsystem som täcker större delen av hemmet, så är Sonos Era 100 ett utmärkt val.

Bra ljud för musik, prisvärd, smidig storlek
Saknar Dolby Atmos, kräver ett par för riktigt bra ljud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

5. Sonos Move

Sonos Move är en bärbar högtalare som lätt kan tas med ut i trädgården eller i båten

Typ av högtalare: Bärbar högtalare Bluetooth: Ja WiFi: Ja Dolby Atmos: Nej

Sonos Move är en bärbar, trådlös högtalare som levereras med en tillhörande förvaringsväska. Den lilla påsen passar Move perfekt, och ger ett enklare skydd under transport. Det ska dock noteras att den är gjord av ett material som är starkt benäget att dra åt sig ludd och damm.

Move har en uppskattad batteritid om 11 timmar, och ger ett kanonbra ljud – särskilt för att vara en bärbar högtalare. Att ansluta till Move är både enkelt och smidigt, det funkar med både Bluetooth och wifi. Det gör det också lätt att växla med att vintertid hade Move som en del av ljudsystemet inomhus, för att därefter ha den placerad utomhus under sommaren. Move är dock inte vattentät, endast fukttålig, och bör tas in när den inte används.

När ska man välja Sonos Move?

Sonos Move är det ultimata valet för dem som älskar att ta sin musik med sig överallt. Om man redan har ett Sonos-system i hemmet, och för kvällen eller festen vill ta med musiken ut i trädgården eller på uteplatsen, så blir Move ett perfekt komplement. Move är dock något för tung för att man ska vilja ha den med sig på en picknick. Vad gäller bärbarheten är den alltså mer lämplig att packa med till båten eller sommarstugan snarare än att bära runt på i ryggsäcken.

Sonos Move

Det höga priset är också en avskräckande faktor, som kan göra en lite försiktigt inställd till att i praktiken ta med högtalaren utomhus. Trots detta är Sonos Move ett toppval för den som värdesätter exceptionell ljudkvalitet och som söker en trådlös högtalare som är redo för alla äventyr.

Trådlös, kan användas utomhus, har riktigt bra ljud
Högt pris, tung för att vara en bärbar högtalare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

6. Sonos Ray

Sonos Ray är en smidig soundbar som stärker tv-ljud och funkar utmärkt för musik

Typ av högtalare: Soundbar Bluetooth: Nej WiFi: Ja Dolby Atmos: Nej

Sonos Ray är en mycket välfungerande soundbar, som erbjuder en solid ljudbild till ett överkomligt pris. Trots att den saknar surround-ljudformatet Dolby Atmos, som återfinns i Sonos soundbar Beam (gen 2), så ger Ray fortfarande ett kraftfullt ljud och förstärker effektivt det svagare ljudet från vanliga TV-högtalare.

Ray kräver anslutning med wifi och behöver givetvis placeras nära ett eluttag. Dess smidiga format gör det lätt att skapa utrymme för Ray på en hylla eller på tv-möbeln. den fungerar även väl som musikhögtalare för de som uppskattar bra ljud i olika sammanhang. Tack vare att soundbaren är så låg, så ryms den även i riktigt trånga utrymmen.

När ska man välja Sonos Ray?

Jämfört med Sonos mer påkostade soundbars så har Ray ett tunnare ljud, saknar Dolby Atmos och har inte heller stöd för röststyrning. Det gör denna soundbar till ett något sämre val för den som strävar efter att skapa ett avancerat surroundsystem för film. Tänker man sig sin soundbar som en del av en långsiktig investering, känns det klokare att spara ett tag till och köpa en snäppet mer avancerad modell.

Sonos Ray

Med det sagt är Sonos Ray på intet sätt en undermålig produkt. Tyvärr är detta en mycket prisvärd soundbar, med två huvudsakliga användningsområden. Dels fungerar Sonos Ray utmärkt för att stärka upp ett dåligt tv-ljud. Dels är ljudet riktigt bra för musik, radio och ljudböcker. Vill man ha en bra soundbar men är begränsad av sin budget, så ger Sonos Ray ändå mycket ljud för pengarna.

Stärker upp ett dåligt tv-ljud, funkar väl för musik, smidigt format, prisvärd
Tunnare ljud än Sonos dyrare soundbars, saknar Dolby Atmos
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

7. Sonos Roam

Sonos Roam är en smart, bärbara högtalare med smidigt format men något tunt ljud

Typ av högtalare: Smart, bärbar högtalare Bluetooth: Ja WiFi: Ja Dolby Atmos: Nej

Sonos Roam är en liten och smidig bärbar högtalare, med stöd för alla funktioner man kan önska sig. Man kan koppla upp sig mot Roam antingen med Bluetooth eller via wifi. Roam är dessutom en smart högtalare, utrustad med stöd för röststyrning. Högtalaren kan kontrolleras antingen med hjälp av knapparna på kortsidan, eller via Sonos-appen. Den kan användas för sig, eller som en del av ett Sonos-system.

Sonos ange att Roam har en batteritid om tio timmar, och upplevelsen är att det stämmer väl. Batteritiden anges dessutom pedagogiskt tydligt i Sonos-appen så snart man kopplar upp sig mot Roam. Uppladdningstiden är dessutom effektivt snabb. Att högtalaren kan placeras både liggande och stående gör den flexibel.

När ska man välja Sonos Roam?

Det enda som gör en besviken med Sonos Roam, är dessvärre ljudet. Roam har ett bra ljud i grunden, men i förhållande till högtalarens pris känns det väl tunt. Sonos är känt för sina premiumhögtalare. Men Roam upplevs inte leverera på riktigt samma nivå som andra modeller från märket.

Sonos Roam

Om man redan har ett system med Sonos-högtalare hemma, och är bekant med hur Sonos-appen fungerar, så är steget till en Roam förstås kort. Högtalaren har en snygg design och smarta funktioner, och är utan tvekan tillräckligt liten och lätt för att man ska kunna bära den med sig. Så länge man har rimliga förväntningar på ljudet, så är Sonos Roam ett tillfredsställande inköp.

Bra batteritid, funkar med Sonos-appen, kompakt och lätt
Lite tunt ljud för prisklassen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta arr användas i verkligheten. I vårt test av högtalare från Sonos har vi låtit en ljudnörd med tidigare lång erfarenhet av Sonos högtalare få jämföra och utvärdera flera aktuella produkter. Vi fokuserar i detta test på de olika högtalarnas utmärkande egenskaper samt hur de skiljer sig från varandra. Vi har under testförfarandet bland annat gått igenom följande egenskaper:

Ljud: Hur är ljudbilden? Motsvarar ljudet produktens prisnivå? Vilket surroundsystem har högtalaren stöd för?
Funktion: På vilka sätt kan man koppla upp sig mot högtalaren? Hur är den att hantera i praktiken? Vilka egenskaper är högtalaren utrustad med?
Användning: På vilket sätt eller vid vilka tillfällen kommer högtalaren till sin rätt? Vilken sorts ljud är högtalaren främst lämpad för? När är högtalaren inte ett bra val?

Utöver dessa egenskaper gör vi även en bedömning av hur Sonos-högtalarens design samt hur funktioner och egenskaper står sig i förhållande till pris.