Utflykt med barn i Stockholm

Updated Oktober 2018

Vare sig man har en skock barn som tröttnat på att vara hemma eller färdats till huvudstaden just för att upptäcka den med sin familj, så kan utflyktsmålen i Stockholm känns oöverskådliga för den som är ny för dem. Utbudet är stort och mycket variationsrikt men det innebär även att det är svårt att veta vad som är värt att öppna plånboken för. Det finns gott om såväl inom- som utomhusattraktioner, så oavsett årstid är det således fullt möjligt att tillsammans med sina barn göra något roligt, utforska något nytt eller upprepa gamla utflyktssuccéer. Många av utflyktsmålen fungerar lika bra för en barngrupp från förskola som för en vanlig barnfamilj. Priserna för att gå på utflykt med barn varierar från helt gratis till många hundra kronor, och ju mer vi betalar desto mer förväntar vi oss att bli roade.

De bästa utflykterna är de då barnen får vara aktiva och ha roligt samtidigt som också de vuxna kan känna att de får ut något mer än att, vilket förstås räcker långt, se sina barn glada. En del lämpar sig bättre vid varmt och vackert väder medan andra utflyktsmål fungerar lika bra när det är vinter. Förutom att utvärdera själva utflyktsmålet så har vi även vägt in en del omkringliggande faktorer. En viktig sådan anser vi vara utbudet av mat och fika, både vad gäller prisnivån, kvaliteten på det som serveras och hur miljön man äter i ser ut. Vi har även noterat om det finns möjlighet att ta med sig egen matsäck. Om familjen även har en bebis så kan det vara bra att veta hur möjligheten för att ta med sig barnvagn ser ut, och tillgängligheten gäller förstås i viss del även för familjer med en medlem som är rullstolsburen. Vår uppfattning av utflyktsmål för barnfamiljer i Stockholm är att det mesta är riktigt bra men att det finns några ställen som sticker ut genom att vara lite extra prisvärda eller ha ett snäpp bättre nivå på underhållning.

Innehålls­förteckning

Så gjorde vi testet

Vi utför alla våra tester själva och har nu låtit barnfamiljer testa fem av stans mest populära utflyktsmål för barnfamiljer. Vi har låtit både barn och vuxna tycka till om varje utflyktsmåls utbud av och möjlighet till både rolig lek och ny kunskap. För varje utflyktsmål har vi som prisexempel beräknat inträdespriset för en familj med tre barn på 1, 4 och 8 år en lördag i november. I förhållande till det priset har vi vägt in bland annat följande aspekter:

Tillgänglighet: Hur enkelt tar man sig till utflyktsmålet, går det att ha med sig barnvagn in i lokalerna och hur ser utbudet av toaletter och skötrum ut.

Lek: Hur ser möjligheterna för aktiv lek ut, har utflyktsmålet öppna ytor och är eventuella utställningar interaktiva.

Vuxenperspektiv: Kan man som förälder ha roligt med sina barn, är utbudet av mat rimligt prissatt och välsmakande och hur upplevs miljön och ljudnivån.

I det här testet har vi besökt Tekniska Museet, Skansen, Naturhistoriska Riksmuseet, Junibacken och Spårvägsmuseet. Varje ställe har besökts minst två gånger och det är det sammantagna intrycket som ligger som grund för vår betygsättning.

Tekniska Museet

Aktivt museum med stora ytor och mycket lek, roar alla i familjen oavsett ålder

Typ av utflyktsmål: Museum, inomhus Prisklass: Premium, fri entré för barn t.o.m. 6 år Pris för vår exempelfamilj: 400 Öppettider: Kl. 10-17, alla dagar Resesätt: Bil, buss 69 Matservering: Mat och café, samt matsäcksrum Toalett/skötrum: Gott om toalett och skötrum Garderob/värdeskåp: Ja/ja. Barnvagnsvänligt: Ja

Är det verkligen möjligt att få till samma fysiska aktivitetsnivå för barnen som ett lekland kan, men ändå bibehålla någon slags värdighet hos de vuxna? Vi vill påstå det. Tekniska Museet har under det senaste året genomgått en rejäl uppfräschning och lokalerna har utökats väsentligt - något som redan var bra har lyckats med bedriften att bli ännu bättre. Den äldre museidelen finns ännu kvar och visst fascineras barnen av många av de maskiner som visas upp och av den spännande gruvan, men det är lekområdena som gör Tekniska till ett av stans mer prisvärda utflyktsmål. Och då ska man veta att priset är saftigt - planerar man många besök kan vi varmt rekommendera årskortet. Våra testbarn i åldrarna 1 till 7 år har alla haft lika roligt, och även barn upp till 12 års ålder hittar något att klura över. MegaMind är snyggt uppbyggt, också vi vuxna dras snabbt med i barnens upptäckande. Leklabbet för de minsta erbjuder mycket skoj för 1-3-åringar, och Teknorama i samma del av huset är ett utforskande äventyr för eventuella medföljande storasyskon.

Tekniska är välbesökt, så ett hett tips är att förbeställa biljetter på webben. På så sätt får man både ned priset och kan gå före den ibland väldigt långa kön. Tyvärr är det svårare att komma ifrån trängseln inne på restaurangen. Vid krislägen kan vi rekommendera att kila över till Etnografiskas servering istället. Att ha med barnvagn är inga problem. Vi varje trappa finns även en hiss och det är gott om utrymme mellan utställningspodierna. Trots mängden barn som röjer runt med skorna på så känns även lekrummen med heltäckningsmatta rena och fräscha, och ljudnivån hålls acceptabel. Vill man ta en paus från röjet så finns en 4D-bio som roar såväl stor som liten, den betalas dock separat och kan behöva förbokas. Efter 5 timmars lek, en mycket välsmakande lunchpaus inkluderad - separat barnmeny finns, så finns det ännu outforskade rum kvar på Tekniska Museet. Vi kommer tillbaka, och det snart - och just därför utser vi Tekniska Museet till bäst i test 2016.

+Roar alla i familjen oavsett ålder, stora och fräscha lokaler, god mat
Dyrt inträde, underdimensionerad restaurang
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Skansen

Djurpark och museum omtyckt av alla, underhåller som bäst när vädret är vackert

Typ av utflyktsmål: Djurpark och museum, främst utomhus Prisklass: Mellan, fri entré för barn t.o.m. 5 år. Pris för vår exempelfamilj: 260 Öppettider: Varierar beroende av årstid Resesätt: Bil, spårvagn linje 7. Matservering: Mat och café, samt matsäcksrum. Toalett/skötrum: Gott om toalett och skötrum Garderob/värdeskåp: Ja, förvaringsskåp vid entrén. Barnvagnsvänligt: Ja.

Skansen, ett måste för turister i stan och en institution för alla infödda 08or. Mycket lite har i grunden förändrats på Skansen de senaste decennierna, men samtidigt pågår ett ständigt förnyelsearbete på området. Djurens inhägnader uppdateras och utökas, utbudet av djur varierar det också. Ur barnfamiljens perspektiv så ökade Skansen rejält i attraktionsvärde när nya Lill-Skansen invigdes för ett par år sedan, nu med en stor inomhusdel som snabbt fylls till brädden vid sämre väder, samt en bättre uppstyrd utomhusdel. Möjligheten att lämna sina nappar till katterna finns kvar, och en fin scen med regelbunden sång och musik för barnen vittnar om att familjerna är en viktig målgrupp för Skansen. Barnvagnen är välkommen i princip överallt utom inomhus i Lill-Skansen och ibland även inne i Akvariet, som dock har separat entré.

På sommaren och våren gör sig Skansen som allra bäst, då kan man picknicka lite varstans och bara strosa runt i grönskan. Det är också då som Skansens eget lilla tivoli har öppet, ett mini-Gröna Lund för de mindre barnen. Skansen slutar dock inte att kosta pengar efter att man betalat entré. Alla åkattraktioner är en extra utgift och torget med sina pittoreska bodar lockar till inköp av både det ena och andra. Sommartid finns det gott om serveringar av enklare mat, den nära Lill-Skansen kan det dock vara obscent lång kö till så ett tips är att äta innan alla eller ta en riktigt sen lunch. Vill man sitta inomhus finns Skansen Terrassen med utmärkt meny och gott om sittplatser, samt matstolar för småbarn, men en ibland outhärdlig ljudnivå. Toaletterna håller tyvärr en mycket lägre standard än själva restaurangen. Skötbord finns dock. Det bästa med Skansen är att där finns yta och aktiviteter för en hel dag. När man tittat klart på björnarnas lek kan man besöka de gamla husen, rida på en ponny, bevittna matning av sälar eller bara leka i klätternätet i Ekorrens lekpark. För Skansens stamgäster blir årskortet snabbt ett bra köp och för långväga gäster blir det, så länge man har vädret på sin sida, ofta en oförglömligt härlig utflyktsdag med barnen.

+Underhållning för en hel dag, stor variation, finns något för alla åldrar
Gör sig bäst vid fint väder, många kostnader tillkommer inne på Skansen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Spårvägsmuseet

Roligt för tåg- och bussentusiaster oavsett ålder i stora lokaler och mycket prisvärt

Typ av utflyktsmål: Museum, inomhus Prisklass: Budget, fri entré för barn t.o.m. 6 år Pris för vår exempelfamilj: 150 Öppettider: Vardagar 10-17, helg 11-16. Resesätt: Buss linje 2 Matservering: Mat och café, samt matsäcksrum Toalett/skötrum: Godkänt antal toalett och skötrum Garderob/värdeskåp: Obevakade kapphängare samt värdeskåp Barnvagnsvänligt: Ja

Alla attraktioner har sina skönhetsfläckar, men Spårvägsmuseet är starkt i de allra flesta avseenden. Konceptet är enkelt: ta ett väldigt stort rum och fyll det med bussar, spårvagnar och tunnelbanor. Riktiga bussar, spårvagnar och tunnelbanor - från alla tidsepoker. Tågnördens saliv rinner till men även barn förvandlas till rälsälskare när de besöker Spårvägsmuseet. För den vuxna föräldern så är det kul de första två, tre besöken, sedan har man läst alla skyltar och är redan nostalgiskt påmind om svunna tider och gör besöken främst för barnens skull. Spårvägsmuseet är mycket barnvagnsvänligt, så det funkar egentligen från nyfödd och uppåt. För barn som ska röra sig lite mer fritt så rekommenderar vi en god grov motorik, många tåg och bussar har höga trappor som det klättras upp och ned i. Barn som redan är små klätterapor uppskattar dock i stor grad hur mycket det finns att upptäcka, så det gäller att hänga med. Lokalen har ganska dålig översikt, så det kan vara bra att komma överens med barnen om en uppsamlingsplats ifall man kommer ifrån varandra.

De flesta delar av Spårvägsmuseet är fria att upptäcka på egen hand, det finns även ett område med Brio-tågbanor, en simulator för att köra spårvagn och barnens favorit; minitunnelbanan. Biljetterna kostar 10 kr styck, är tidsbestämda och de kan ta slut då åkturerna är omåttligt populära. Så se till att köpa biljett samtidigt som ni betalar inträde. De minsta barnen bör åka i vuxet sällskap, men man kan även gå med på sidan av under hela åkturen. Om man sedan tröttnar på tåg och räls, så gäller samma inträde också för Leksaksmuseet - vilket dock inte är lika roligt som det låter, då det handlar främst om leksaker utställda i inglasade montrar. Den stora fördelen med Spårvägsmuseet är att det är stora ytor inomhus där barnen kan röra sig fritt, perfekt att besöka när det är regn eller vintertid när det är kallt ut. Inträdet är väldigt prisvärt, och allt ingår utom minitunnelbanan. I lokalerna finns rum att äta matsäck i, samt en servering. Utbudet av mat lämplig för barn är godkänt och priserna rimliga, men det här är tyvärr inte en kulinarisk upplevelse för någon. Ett besök där man inte blandar in mat eller tar med sig egen är det dock svårt att bli besviken på. Och även om det vid femte besöket är svårt att som vuxen frammana entusiasm för ännu en dammig buss så är det här klockren underhållning för barn åldrarna 1 år upp till lågstadiet. Tack vara det låga priset så utser vi därför Spårvägsmuseet till Bästa budgetval.

+Mycket prisvärt, barnvänliga lokaler, stora ytor för barnen att leka på
Lägre underhållningsfaktor för den vuxne, oinspirerad lunchservering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Siggesta Gård

Typ av utflyktsmål: Aktivitetsgård, utomhus Prisklass: Mellan, fria aktiviteter för barn upp till 5 år Pris för vår exempelfamilj: 500 kr för aktivitetsband för 1 barn över 5 år och 2 vuxna Öppettider: Kl. 10-21 under sommarlovet, begränsade öppettider övriga året Resesätt: Bil, buss 437 och 439 samt med (egen) båt Matservering: Restaurang och café Toalett/skötrum: Ja Garderob/värdeskåp: Nej Barnvagnsvänligt: Ja, men lämna vagnen i bilen vid Skogshinderbanan och Träsktrollens stig

Siggesta Gård är en gård belägen en bra bit ut på Värmdö, så inte det mest lättillgängliga av utflyktsmål för familjen som inte åker bil. Har man bil så är det enkelt att hitta dit och det finns gott om parkeringsplatser. Siggesta Gård omfattar även konferenslokaler och andra typer av verksamhet men för barnfamiljer är det stora utbudet av utomhusaktiviteter som lockar främst. Gården håller även en hel del djur man kan titta på, bland andra höns, alpackor, getter och hästar. Ponnyridning finns tillgänglig för de barn som gillar det.

Med undantag av Träsktrollens stig, en enklare promenadslinga för de minsta barnen, så kostar alla aktiviteter på Siggesta Gård pengar. 65 kr per aktivitet för barn och 85 kr för vuxna. Eller så kan man köpa ett aktivitetsband som gäller för fyra aktiviteter. Bandet kostar 130 kr för barn, 180 kr för vuxna. För flerbarnsfamiljen kan besöket snabbt bli dyrt men en positiv aspekt är att barn under 5 år gör alla aktiviteter utan kostnad. Något som för den med småbarn snabbt gör besöket på Siggesta betydligt mer prisvärt. Även lunchpriserna i restaurangen är väl tilltagna men i Orangeriet finns fika och enklare lunch för lägre priser.

Miljön på Siggesta Gård är mycket inbjudande och aktiviteterna håller toppklass. Fotbollsgolf, minigolf, discgolf, skogshinderbana -för aktiva barn som gillar att springa, klättra och klänga så finns det mycket att göra. Bara skogshinderbana tar omkring en timme att genomföra och är svår på precis lagom nivå. Området är välskött och det finns också lekplats med sandlåda och lekstuga. Vid vackert väder är det lätt gjort att tillbringa en hel dag med skoj på Siggesta Gård och det enda som drar ned helhetsbetyg är just att stället är så populärt. Minigolf är trots allt som roligast när man inte behöver köa till varje bana. Rekommendationen är att anlända tidigt på dagen så man hinner med en timme eller två innan folk börjar strömma till.

+Roliga, välutformade utomhusaktiviteter för barn, prisvärt med aktivitetsbandet, fin miljö
Dyr lunch, enklast att ta sig till med bil, kan bli köer till aktiviteterna, bäst vid vackert väder
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Naturhistoriska Riksmuseet

Många olika utställningar, lärorikt för alla i familjen och bra utbud av mat

Typ av utflyktsmål: Museum, inomhus Prisklass: Fri entré sedan januari 2016. Öppettider: Vardagar 10-18, helg 11-18. Resesätt: Bil, buss linje 50, tunnelbana till Universitetet Matservering: Mat och café, samt matsäcksrum Toalett/skötrum: God tillgång till toalett och skötrum Garderob/värdeskåp: Obevakade kapphängare, låsbara värdeskåp. Barnvagnsvänligt: Ja

Naturhistoriska Riksmuseet ligger inte lika centralt som övriga utflyktsmål i vårt test, men vi tycker att det är värt en liten omväg. Sedan januari 2016 är det fri entré till alla fasta utställningar, men i huset finns även Cosmonova - en mäktig filmupplevelse som kräver separat biljettinköp. Naturhistoriska fungerar lika väl för en skolklass på jakt efter kunskap som för en småbarnsfamilj som vill ha underhållning. Bara själva lokalen är en mäktig upplevelse med sin arkitektur. Byggnaden är dock moderniserad inuti och att ha med sig barnvagn är inget problem tack vare ett bra utbud av hissar. De fasta utställningarna är inga lekland så Naturhistoriska är inte plast för små ben att springa av sig på. Men ytorna är öppna och det finns många interaktiva inslag där barnen får testa, upptäcka och röra vid föremål. På nedre plan finns också en skaparverkstad som det kostar en slant att besöka. På museet finns även mer ålderdomliga delar, rum fyllda med uppstoppade djur i glasmontrar och där informationen presenteras skriftligt. Det finns dock en fascination även i det och tack vare variationen så blir helhetstrycket av Naturhistoriska riksmuseet ändå mycket modernt.

Många barns favoritdel är förstås den med dinosaurierna och där har Naturhistoriska riksmuseet under 2015 uppdaterat utställningen rejält och hela upplägget känns uppfräschat i en positiv riktning. Det går att hitta underhållning som räcker i timmar både för barn och för vuxna. På sitt eget sätt kan även de allra minsta barnen uppskatta att det finns mycket att titta på så efter en heldag på Naturhistoriska känner sig hela familjen nöjd och lagom stimulerad. Vill man stanna över lunch så kan man faktiskt få sig en riktigt god sådan nere i museets egen restaurang. Kön kan se lång ut men tempot är högt och bord lyckas man hitta även när det är som mest fullsatt. För den som föredrar matsäck hemifrån så finns det bra med utrymme för att förtära en sådan. Naturhistoriska riksmuseets har alltid känts som en favorit och nu när det är fritt inträde finns det inget som hindrar oss från att bli riktiga stammisar.

+Gratis, många utställningar, stora ytor och gott om interaktiva inslag
Ganska mörka lokaler, hade kunnat ha haft fler interaktiva utställningar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Junibacken

Fantastiska miljöer och bra utbud av underhållning, lekvänligt även för de minsta

Typ av utflyktsmål: Sagolekhus, inomhus Prisklass: Premium, fri entré för barn upp till 2 år Pris för vår exempelfamilj: 596 Öppettider: Varierar beroende på årstid, vanligtvis 10-17 Resesätt: Buss linje 69, spårvagn. Matservering: Mat och café, inget matsäcksrum Toalett/skötrum: Godkänt antal toalett och skötrum Garderob/värdeskåp: Ja/ja. Barnvagnsvänligt: Nej. Barnvagn lämnas utanför, ta med lås och regnskydd.

Junibacken är en fantastisk idé med många fina inslag men som faller på två viktiga punkter. Dels inträdet som är det i särklass dyraste av utflyktsmålen i vårt test, dels de för besöksmängden grovt underdimensionerade lokalerna. Junibacken är lokaliserad på Djurgården i Stockholm men vacker utsikt över vattnet. Tanken är att visa upp miljöerna ur Astrid Lindgrens sagor och varva fasta utställningar med tillfälliga där även andra populära barnboksfigurer bjuds in. Tidigare har karaktärer från Lennart Hellsings böcker varit på besök och 2016 är det Mumintrollen som har flyttat in. Som ett permanent inslag finns Sagotåget och bara det är värt ett besök på Junibacken. I en tågvagn lagom stor för en familj på fyra, fem personer får man uppleva alla de mest minnesvärda stunder Astrid Lindgren givit oss via sina böcker och miljöerna som byggts upp är just sagolikt underbara. Vi får se bröderna Lejonhjärta återförenas i Nangijala och Madicken hoppa från taket med sitt paraply, allt berättat för oss av Astrid Lindgren själv. Inne på Junibacken finns dessutom hela Villa Villekulla och det bjuds på både sångstunder och teater.

Junibacken skulle kunna vara det perfekta utflyktsmålet för familjen med barn som är i åldern att sagor är det bästa som finns. Problemet är bara att man aldrig är ensam om idén att åka dit. Är kön inte lång så är den ruskigt lång, och udda nog utgörs stora delar av folkmassan ofta av vuxna utländska turister med förkärlek för Karlsson på taket. Barnvagnen måste lämnas utanför huset (och bör låsas fast då stölder förekommer), men bärsele kan lånas. När man väl kommit in får man köa igen till Sagotåget och det är så mycket folk så det finns knappt utrymme för barnen att leka på. Restaurangen har en väldigt fin barnment och maten smakar gott men man får slåss för att hitta en sittplats och ljudnivån är väldigt hög. Lusten att utforska försvinner snabbt när man mest ser andra besökares ryggtavlor. Lyckas man pricka in en dag och tid då besökarna är färre så kan man förstås ha otroligt roligt och för barnen går det knappt att se sig mätta på alla sina favoritfigurer. Vi vill älska Junibacken. Men som vuxen inser du snabbt att du betalat ett halvt barnbidrag för att stå packad som en sill i ett par timmar, och den förtjusande känsla som Junibacken borde och skulle kunna inge försvinner då väldigt snabbt. Det är synd. I lokaler dubbelt så stora så skulle Junibacken kunna bli den upplevelse den förtjänar att få vara.

+Fantastiska miljöer, Sagotåget är en upplevelse och maten är god
Mycket dyrt inträde, trånga lokaler, alldeles för mycket folk
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5