Ansiktsrengöring: 15 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat September 2023

Är du på jakt efter en ansiktsrengöring som är både mild och effektiv? Vi har testat ansiktsrengörare i flera prisklasser från märken som Klairs, Elemis och Dermalogica. För att en ansiktstvätt ska utses till bäst i test måste den tvätta bort smink effektivt utan att torka ut huden i ansiktet. Den ska också vara enkel att skölja bort. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Ansiktsrengöring

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

De olika rengöringarna för ansiktet har använts regelbundet under ett par månaders tid av personer i olika åldrar och med olika typer av hud. Anvisningarna på förpackningen i fråga om dosering och sätt att tvätta ansiktet har följts.

Användning: Hur lätt att ansiktsrengöringen att applicera och tvätta ansiktet med? Är den lätt att skölja bort?

Doft och förpackning: Hur luktar produkten? Är förpackningen hygienisk och lätt att använda? Får man en lagom dosering?

Resultat: Håller produkten vad den lovar? Får den bort allt smink? Känns den mild mot huden? Lämnar den huden mjuk eller stram?


Fler tester för en glad hud

Läppbalsam

Body lotion

Fler tester för ansiktet

Ögonkräm

Skäggtrimmer

Nästrimmer

0 5 5 1

1. Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm Original BÄST I TEST ANSIKTSRENGÖRING

Ett väldigt effektivt rengöringsbalm som smälter bort allt smink från ansiktet

Typ: Balm Förpackning: Burk Mängd: 50-180 ml Prisklass: Mellan

Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm släpptes i Sverige till höga förväntningar. Detta rengöringsbalm är sedan flera år omtalat som ett av de bästa rengöringsbalmen från K-beauty segmentet, och snabbt ska även våra testare falla för denna mjuka och effektiva rengörare.

Väldigt drygt rengöringsbalm

Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm kommer i en burk och är i fast form. Man tar upp en liten klick med hjälp av plastspateln som följer med (eller med fingret, för all del). Det här är ett oerhört drygt cleansing balm, så det räcker verkligen med en ärtas storlek. Gnugga balmen mellan händerna och massera sedan in i ansiktet. Smink, även kraftigt sådant, smälter bort samtidigt som balmet förvandlas till en härlig olja.

Ansiktsrengöring som inte svider i ögonen

När vi skriver att allt smink försvinner med Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm, menar vi verkligen allt smink. Inte ens den mest envisa vattenfasta mascaran kan stå emot rengöring med detta balm. Den får inte ögonen att svida och sköljs lätt bort med ljummet vatten. Vill man inte skölja, går det utmärkt att torka bort med papper. Hur man än gör, blir huden ren och oerhört mjuk efter användning: inget stramar, svider och det finns inte minsta sminkrest kvar.

Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm Original

Eftersom Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm är så dryg räcker en burk väldigt länge. Mild, effektiv och dryg - detta är en fullträff!

Får bort precis allt smink, svider inte i ögonen, oerhört dryg
Burk är alltid bökigt men också enda alternativet för denna sorts produkt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. CeraVe Hydrating Cleanser BÄSTA BUDGETVAL ANSIKTSRENGÖRING

Svårslagen ansiktsrengöring för en pressad budget

Typ: Kräm Förpackning: Pumpflaska Mängd: 236-473 ml Prisklass: Budget

Att effektiv och snäll rengöring för ansiktet inte behöver kosta skjortan är CeraVe Hydrating Cleanser ett utmärkt exempel på. Denna budgethjälte rengör ansiktet med varsam hand och kommer i en rejäl flaska som är utrustad med en praktisk pump.

Billig och bra ansiktsrengöring

CeraVe är ett märke som är kända för sina prisvärda men välformulerade produkter som innehåller tre olika sorters ceramider. Det gör även CeraVe Hydrating Cleanser och i kombination med både glycerin och hyaluronsyra är detta en återfuktande och rengöringskräm som samtidigt skyddar huden. Ett pump på flaskan räcker för rengöring av ansiktet och den appliceras på fuktad hud. Har man envis ögonmakeup, kan man ibland behöva komplettera med ett balm eller en oljebaserad sminkborttagning, men enklare vardagssmink tvättas lätt bort med CeraVes rengöringskräm.

Billig nog att använda till hela kroppen

CeraVe Hydrating Cleanser är så pass billig och lätt att använda, att man faktiskt kan ha den stående i duschen och använda den till hela kroppen om man vill. Detta gör den också perfekt att kasta ned i gymväskan eller resväskan om man vill ha en multiprodukt med sig. Efter användning känns huden i ansiktet mjuk och behaglig. Faktum är att även barn med känslig hud uppskattade denna när vi testade den - och om det inte är ett gott betyg, så vet vi inte vad. Extra plus för att den är parfymfri, det gör den nämligen till ett självklart val även för den med känsliga ögon som letar efter en neutral ansiktstvätt.

CeraVe Hydrating Cleanser

Otroligt bra pris, generös förpackning, effektiv och snäll rengöring, parfymfri
Hade gärna fått finnas i resevänlig storlek också
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

3. Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil BÄSTA PREMIUMVAL ANSIKTSRENGÖRING

En mild, mjuk och effektiv ansiktsrengöring som passar de allra flesta

Typ: Oljerengöring Förpackning: Pumpflaska Mängd: 150 ml Prisklass: Mellan

Ansiktsrengöringen Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil luktar alldeles särskilt gott, i all sin enkelhet. Det är långt ifrån en stark lukt, utan snarare en försiktigt mjuk och pudrig lukt som känns lika trygg som en omfamning. Det är dock bara inte doften som gör Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil till en riktig favorit i badrumsskåpet. Den är även riktigt effektiv på att tvätta ansiktet rent från så väl smuts och smink, oavsett om det är vattenfasta produkter eller inte du använder.

Rengöringsolja med lätt konsistens

Precis som namnet antyder, är detta en rengöringsolja. Den är ganska tunn i konsistensen, så det gäller att vara snabb efter man pumpat ut sin dos i handen. Pumpflaskan är stilren och enkel och står snyggt på handfatet eller i badrumshyllan.

Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil Bast i test

Oljan appliceras i på torr hud och ska sedan masseras i små cirklar över ansiktet. Oavsett om du har tålamod för små cirklar eller ej, kommer du snabbt märka hur effektiv den är på att avlägsna allt smink. Men det bästa kanske ändå är känslan efteråt: huden känns mjuk och följsam, utan minsta tendens till att strama. Det känns nästan som man givit sig själv en ansiktsbehandling i miniatyrformat.

Antioxidanter och vitaminer för huden

Oljan är inte svart, namnet till trots. Däremot innehåller den bland annat svart sesamolja (antioxidanter), svarta vinbär (vitaminer) och svarta bönor (balanserar av talgproduktionen).

Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil avlägsnar smink och smuts effektivt, samtidigt som den doftar ljuvligt, vilket gör den till en storfavorit för hela testpanelen.

Doftar smarrigt, gör effektivt rent, lämnar huden mjuk och följsam
Inga minus
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

4. Common Clouds Cloud Wash Everyday Gel

En väldigt snäll men samtidigt effektiv gelrengöring - perfekt för känslig hud

Typ: Gel Förpackning: Tub Mängd: 150 ml Prisklass: Budget

Common Clouds gjorde sig snabbt ett namn med sina effektiva (och väldigt söta) finnplåster. De har släppt en handfull fler hudvårdande produkter som främst riktar sig till aknebenägen och känslig hud. Common Clouds Cloud Wash Everyday Gel Cleanser är en av dessa produkter, och den vinner snabbt bifall i vårt test.

Fuktbevarande och barriärskyddande rengöring

Common Clouds Cloud Wash Everyday Gel Cleanser är en rengöringsgel som visar sig fungera fint för samtliga i av våra testare, oavsett om de har finnar, torr, oljig eller känslig hy. Niacinamid, ceramider och glycerin bevarar fukten och skyddar hudens barriär och det känns verkligen. Ibland kan ansiktstvål kännas uttorkande, men Common Clouds snälla formula vare sig irriterar, svider eller får huden att strama - inte ens på torr hy.

Lyfter bort smink som ett micellärvatten

Men Common Clouds Cloud Wash Everyday Gel Cleanser är inte bara snäll, den är effektiv också. Den lyfter effektivt bort smink från ansiktet i slutet av dagen med samma typ av micellärteknologi som vi kommit att älska hos micellärvatten, där micellära molekylerar agerar som magneter för smink, smuts och överskott av talg. Resultatet blir strålande: ren och välmående hud. Plus i kanten för den parfrymfria formuleringen!

Common Clouds Cloud Wash Everyday Gel

Parfymfri, skyddar hudens barriär och fukt, snygg och praktisk förpackning, snäll men effektiv
Ibland något begränsad tillgänglighet online
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

5. Maggie by Kakan Cleansing Balm

Rengöringsbalm med exfolierande effekt och kryddig doft

Typ: Balm Förpackning: Bruk Mängd: 100 ml Prisklass: Premium

Maggie by Kakan Cleansing Balm är ett rengöringsbalm som inte bara effektivt löser upp smink - den exfolierar samtidigt huden. Balmet luktar milt av peppar och trä - gott tycker vissa i panelen, medan andra inte alls uppskattar doften som visar sig vara något av en vattendelare.

Rengöring som exfolierar

Rengöringen från Maggie by Kakan har samma snygga design som övriga produkter märket har - detta gäller både förpackningen och innehållet. Kakan Hermansson, som är en riktigt hudvårdsnörd, har stått nära produktutvecklingen och det märks. Detta är nämligen ett rengöringsbalm som känns lika delar rengörande som hudvårdande.

Komplettera med rengöring för ögonområdet

Denna cleanser är en oljebaserad rengöring med oljor från solros, oliv, raps och havre, vilket resulterar i en rengöringsprodukt som verkligen lämnar huden mjuk och smidig. Det är nästan lätt att glömma sin ansiktskräm efteråt, då huden känns rejält mjuk och återfuktad. Den innehåller också exfolierande syror, AHA samt BHA, och lite peelande silicakorn. Med andra ord ska detta balm inte användas kring ögonen, vilket innebär att man måste komplettera med en annan rengöringsprodukt för ögonsmink. “Meckigt”, skrev vissa i utvärderingen, medan andra uppskattade att man kunde låta rengöringsbalmet ligga kvar i tio minuter som en ansiktsmask. Eftersom Maggie by Kakans ansiktscleanser innehåller exfolierande ingredienser, rengör den på djupet och är särskilt effektivt mot pormaskar. I vår testpanel har detta uppskattats särskilt av de med blandhy och fet hy. Men även personer med mogen hy som ofta blir torr, kommer uppskatta denna fuktgivande rengörare.

Maggie by Kakan Cleansing Balm

Maggie by Kakan Cleansing Balm lämnar huden ren och mjuk och ger ett riktigt fint glow. Välmående hud på burk, helt enkelt!

Gör huden mjuk och smidig, exfolierarande, går att använda som mask
Måste kompletteras med remover för ögonen, alla uppskattade inte doften
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Gilda Liljeblad No 1 Cleansing Oil

En väldoftande och effektiv rengöringsolja som löddrar

Typ: Olja Förpackning: Pumpflaska Mängd: 100 ml Prisklass: Premium

Medan många oljerengöringar kan kräva dubbelrengöring, är Gilda Liljeblad No 1 Cleansing Oil en enstegs-raket. Perfekt för alla som vill att hudvården ska gå undan men ändå vara både effektiv och välgörande.

Gilda Liljeblad No 1 Cleansing Oil masseras med fördel in på torr hud. Oljan doftar gott och påminner om ett besök på salong. Detta är inte så konstigt med tanke på att Gilda Liljeblad är nära förknippat med just hudvård på salong. När oljan masseras in, försvinner smink och smuts raskt. Den fungerar fint att använda på ögonen och svider inte (även om man så klart aldrig är helt bekvämt med olja i ögonen oavsett). Passa på att ge ansiktet en liten massage under tiden du applicerar oljan; antingen med fingrarna eller med en gua sha.

När man känner sig klar, arbetar man upp ett litet skum med hjälp av ljummet vatten. När Gilda Liljeblad No 1 Cleansing Oil sedan sköljs bort från ansiktet känns huden ren men fortfarande smidig. Den stramar inte och ingen av våra testpersoner upplever någon irritation alls. Doften är diskret, men vill man ha en oparfymerad rengörare får man se sig om efter en annan produkt. Förpackningen med pump är lätt att använda och är stilrent snygg på badrumshyllan. Detta är en rengöringsolja som snabbt blir en kär vän i hudvårdsarsenalen - lätt att använda och ger fint resultat.

Gilda Liljeblad No 1 Cleansing Oil

Praktisk pumpflaska, gör rent effektivt utan att torka ut, doftar gott
Vill man ha en oparfymerad produkt är detta inte rätt rengöring
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

7. BioDerma Sensibio H2O

Smidigaste sminkborttagningen för den som tycker hudvård är trist

Typ: Micellärvattten Förpackning: Flaska Prisklass: Budget

Tycker du att sminkborttagning är bland det tråkigaste man kan ägna sig åt? Titta hit! Här är en produkt för dig.

Låt oss först ta en minut att prata om micellärt vatten. Detta rengöringsvatten blir allt vanligare, men fortfarande är det många som inte riktigt vet vad det är. Micellärvatten innehåller miceller. Miceller är molekyler som gillar både vatten och fett. När man använder micellärt vatten, attraherar micellen olja och smuts och binder dem till sig. Förenklat lyfter de bort smutsen från huden på ett skonsamt sätt.

Omskrivet micellärvatten

BioDerma Sensibio H2O är originalet när det kommer till micellära vatten. Det har hajpats och blivit utsedd till vinnare i nära nog ett oändligt antal tester – och faktum är att det lever upp till alla förväntningar och mer därtill. För det första är detta en riktigt plånboksvänlig produkt – flaskan finns i storformat och räcker bra länge.

Med hjälp av en sminkborttagningspad (skaffa dig gärna återanvändbara pads för miljöns skull) som du sveper över ansiktet dränkt i BioDerma Sensibio H2O, försvinner smink och smuts på ett kick. Vattnet torkar inte ut huden och lämnar en lugnande och sval känsla efter sig.

Rengöring för den late

Vare sig du väljer att använda BioDerma Sensibio H2O efter en vanlig rengörare för att lyfta bort de sista sminkresterna, eller om använder micellärvattnet som enda rengörare, kommer huden kännas ren och redo för sängen. Har man vattenfast smink, kan det vara en idé att inleda med en oljerengörare, men annars räcker det faktiskt ofta med en omgång av BioDerma Sensibio H2O.

Sminkborttagning har sällan varit enklare – hurra för BioDerma Sensibio H2O.

Generös förpackning, bra pris, skonsam, effektiv
Vattenfast smink kräver en rengöring innan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil

En oljerengörare för den som samtidigt vill återfukta huden

Typ: Oljerengöring Förpackning: Pumpflaska Mängd: 140 ml Prisklass: Mellan

När man väl kommit över eventuella tankespöken om att tvätta ansiktet med olja (vi lovar, det är fantastiskt), är det nästan inget som är lika mysigt. Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil är en rengöringsolja med perfekt medeltjock konsistens och en doft som inte går av för hackor.

Rengöringsolja med perfekt viskositet

En del oljor lider av att de är lite för tunna vilket också gör den svårare att hantera, men den här hamnar precis mellan tunn och tjock, vilket gör den enkel att rengöra ansiktet med. Färgen är vackert gul och vid applicering i sitt torra ansikte känns den härlig och len. När oljan har masserats in, fuktar man händerna med vatten och arbetar sedan upp en mjölkig konsistens. Sedan sköljs produkten bort.

Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil lyfter ledigt bort både smink och smuts, och när man klappat huden torr känns den mjuk, följsam och ljuvligt återfuktad. Den gör faktiskt rengöringen, som ofta känns som ett nödvändigt ont, till ett rent nöje.

Lite dyr men mycket dryg

Nog finns det rengöring som är väsentligt billigare, men prismässigt ligger denna i övre mellansegmentet och är långt ifrån det dyraste alternativet. Då ska man hålla i åtanke att detta är en väldigt dryg oljerengörare, som räcker längre än vad man först kan tro då man ser den slimmade flaskan. Flaskan är utrustad med pump, så doseringen är lätt att få rätt.

Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil är en rengörare som kommer passa de allra flesta hudtyper. Lättdoserad, lättanvänd och praktisk pump – din hud kommer tacka dig!

bra konsistens, rengör effektivt, återfuktar huden
åt det dyrare hållet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Elemis Nourishing Omega-Rich Cleansing Oil

En oljerengörare för den som samtidigt vill återfukta huden

Typ: Balm Förpackning: Tub Mängd: 120 ml Prisklass: Mellan

Elemis Nourishing Omega-Rich Cleansing Oil är en riktigt härlig oljecleanser som effektivt rår på både vattenfast smink och läppar som målats röda med ett matt läppstift som sitter som berget.

Rengörare som avlägsnar allt smink

Ibland när ansiktsrengörare är effektiva, lämnar de en stramande och torr känsla i huden efter sig, och samtidigt som den där torra känslan kan få en att tänka att man är riktigt ren, lämnar den helt klart en del att önska. Elemis Nourishing Omega-Rich Cleansing Oil får aldrig huden att kännas torr och eländig. Tvärtom känns hyn i ansiktet mjuk som en persika efter man använt denna rengörare.

Lyxig och mild doft

Oljan som doftar diskret av dyrt spa och ansiktsbehandlingar, arbetas in i huden. Ett tryck på pumpen brukar räcka bra. Sedan tillsätter man lite ljummet vatten och arbetar fram en mjölkig emulsion. När man känner sig klar, är det bara att skölja bort hela härligheten. Vill man hellre, är det också trevligt att tvätta bort resterna med en mjuk tvättlapp. Då får man garanterat med alla sminkrester.

Elemis Nourishing Omega-Rich Cleansing Oil är en rengörare som visserligen kostar en slant, men den är så dryg, effektiv och vårdande, att det känns som väl investerade slantar.

Pumpflaska, luktar gott, mild, effektiv
Priset
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Sunday Riley Blue Moon Tranquility Cleansing Balm

En lyxig rengöringsbalm som passar den som gillar att unna sig

Typ: Balm Förpackning: Burk Prisklass: Premium

Rengöringsbalms är något som kanske inte känns självklart för alla. Dags att tänka om! Den här typen av rengörare är både effektiva och mjukgörande. Sunday Riley Blue Moon Tranqulity Cleansing Balm är inget undantag, och det är lätt att förstå varför den kammat hem många skönhetspriser.

Fast rengöringsbalm som smälter på huden

Detta först solida balm, smälter snabbt med hjälp av värmen från händerna och ansiktet. Doften är lyxigt örtig och för tankarna till ett dyrt spa med härliga behandlingar. När den antar formen av en olja i ansiktet, försvinner alla rester från dagens smink och annan smuts effektivt.

Sköljs enkelt bort med ljummet vatten

För att sedan skölja bort den, upplever testpanelen att det fungerar utmärkt med ljummet vatten och en tvättlapp för extra noggrannhet. Många tycker om att tvätta en extra gång med ett mindre oljig rengörare, men då försvinner lite av den härliga mjuka känslan i ansiktet.

Denna rengörare känns mild och vårdande på samtliga testare och ingen rapporterar något om torr eller irriterad hud efter användning. Och sminket? Ja, det går väck!

Drygt, rengör bra, lämnar huden mjuk och följsam
Lite dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Oskia Renaissance Cleansing Gel

En milt rosdoftande ansiktsrengöring för den som gillar en känsla av flärd

Oskia Renaissance Cleansing Gel är en geléprodukt som förvandlas till en härlig olja då den masseras in i ansiktet. Detta gör rengöringsstunden till en härligt lyxig upplevelse.

Mild och finstämd doft
Ros kan vara en knepig doftsättning för många och blir ofta en aning för skarp. Oskia Renaissance Cleansing Gel har dock en finstämd och välbalanserad doft av rosor som mer påminner om en rosenträdgård efter ett sommarregn än en frän damdoft.

Förvandlas från gelé till olja
Den rosa rengöringsgelén masseras in på torr hud – med andra ord ska du inte blöta ned ansiktet innan. Så fort som gelén appliceras förvandlas den till en olja, och detta är en rakt igenom angenäm upplevelse. Oljan känns rik och snäll och lämnar huden mjuk och fint återfuktad. Doften höjer dessutom upplevelsen ytterligare ett snäpp.

Detta är inte någon budgetprodukt, men har man en hud som drar åt det lite oljiga hållet kan detta ändå vara en bra investering. Oskia Renaissance Cleansing Gel rengör effektivt och lyfter snabbt bort sminkrester och smuts, samtidigt som den adderar en känsla av flärd till rengöringsrutinen.

Luftar fantastiskt, skön att använda, gör rent effektivt
I dyraste laget
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. Tata Harper Regenerating Cleanser

En exfolierande rengöring för den som vill ha mild skrubb

Rengörare med exfolierande korn må ha varit stort på 90-talet, men nu för tiden får vi ändå säga att de tillhör ovanligheterna. Men Tata Harper Regeneration Cleanser är just en sådan. Med hjälp av fina korn från aprikoskärnor, ger denna rengörare huden en lätt exfoliering.

En produkt som skrubbar rent
Som alltid med så kallade mekaniska skrubbar (skrubbar med korn) gäller det att vara försiktigt så att huden inte tar stryk, men är man bara lätt på handen är detta en riktigt trevlig rengörare. Den doftar ljuvligt av citrus vilket för tankarna till julen. Doften kommer från essentiella oljor från grapefrukt, och ger verkligen Tata Harper Regeneration Cleanser en fräsch känsla.

Bör kompletteras med remover för ögonen
Eftersom detta är en ansiktsrengörare som innehåller korn, är det inget som kan användas för borttagning av ögonsminket – så se till att du har en ögonsminksremover till hands om du har tänkt använda denna som kvällsrengöring.
Den här rengöringen lämnar huden mjuk och helt utan stramande eller torr känsla, vilket inte alltid är fallet med denna typ av produkter.

Lyxig upplevelse som känns i plånboken
Tata Harper Regeneration Cleanser känns onekligen lyxig att använda, vilket tyvärr inte bara beror på doften och produktens textur. Detta är en ansiktsrengörare som kommer med en riktigt hög prislapp, och det går inte riktigt att bortse från det varje gång man tvättar ansiktet.

Tata Harper Regeneration Cleanser är tveklöst en fantastisk produkt, men på frågan om den verkligen är värd sitt höga pris måste vi ändå svara ”nja”. Har man en stor budget för hudvård, kommer man troligtvis inte bli besviken. Men att lägga så här mycket pengar på en ansiktsrengöring när det finns så många andra bra och mer prisvärda alternativ, känns faktiskt inte helt rimligt.

Doftar ljuvligt, effektiv rengöring av huden
Väldigt dyr, måste kompletteras med rengörare för ögonen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

13. Dermalogica PreCleanse

En klassisk oljerengörare som passar att tvätta bort rejäla sminkningar med

Typ: Olja Förpackning: Flaska Mängd: 150 ml Prisklass: Premium

Dermalogica PreCleanse har blivit något av en stapelvara på många badrumshyllor, och är inte sällan den första rengöringsoljan man kommer i kontakt med.

Namnet antyder att detta är en pre-cleanse, med andra ord det första steget i en rengöringsrutin som innehåller fler steg än ett. En flerstegsrutin är inte för alla – det är tidskrävande och i ärlighetens namn även rätt kostsamt. Men misströsta ej, Dermalogica PreCleanse fungerar bra även på egen hand.

Rengöringsolja som biter på det mesta

Pumpa ut en skvätt olja i handen, och massera sedan in den i ansiktet på torr hud. Oljan rår på det allra mesta i sminkväg: från maffigt sotade ögon till envist glitter som helst av allt inte vill lämna ansiktet. Efter att man masserat en stund, kan man nästan känna hur smutsen lossnar – en väldigt tillfredställande känsla.

Effektiv men mild mot huden

Samtidigt som Dermalogica PreClease är effektiv på att göra ansiktet riktigt rent, känns den ändå väldigt mild. I och med att det är en oljerengöring, upplevs huden återfuktad direkt efter användning – särskilt om man inte följer med ytterligare en produkt.
Dermalogica är ett märke man alltid kan lita på. Priset är lite högre än många andra, men man får alltid högkvalitativa produkter för pengarna. Designen är enkel med apotekskänsla.

Dermalogica PreCleanse är en utmärkt rengörare för ansiktet som rår på allt i sminkväg och lämnar huden len efteråt.

Effektiv, pålitligt märke, mild
Lite dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

14. Emma S Melting Cleansing Balm

En ansiktsrengöring som ändrar form flera gånger

Typ: Balm Förpackning: Tub Mängd: 100 ml Prisklass: Mellan

Emma S Melting Cleansing Balm är precis vad det låter som: en rengöringsbalm på tub som smälter vid applicering på din hud – en väldigt angenäm upplevelse faktiskt.

Balmet påminner, som balm oftast gör, till konsistensen om en fast typ av vaselin. Den är lätt att dosera ur tuben direkt i handen. Tuben är dessutom stilren och snygg – helt klart något man gärna låter stå framme då den i all sin enkelhet pyntar badrummet fint.

Rengöringsbalm som smälter på huden

Så snart som balmet börjar masseras på huden i ansiktet, smälter den och tar en oljeliknande form. Att den växlar konsistens gör den otroligt lätt att använda och låter händerna glida fram över det smutsiga ansiktet som en oljad raket. När vatten sedan tillsätts, då ändrar den form igen, denna gång till en mjölkig konsistens.

Effektiv rengöring med stark doft

Som ansiktsrengöring är Emma S Melting Cleansing Balm en mycket effektiv produkt som snabbt rår på vattenfasta mascaror. Det som drar ned betyget, är den skarpa doften.

Å ena sidan luktar den gott. Å andra sidan upplever testpanelen att det här rengöringsbalmet är för intensivt parfymerat. Visserligen verkar inte doften reta huden, men det hade varit en behagligare upplevelse om doftsättningen hade varit en aning mildare än vad den är.

Effektiv, praktisk och snygg förpackning, trevlig konsistensväxling
Luktar för starkt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

15. Lumene Kirkas Radiance Boosting Cleansing Foam

Ett rengöringsskum för den som vill ha lyster

Typ: Skum Förpackning: Pumpflaska Mängd: 150 ml

Lumene Kirkas Radiance Boosting Cleansing Foam är en vätska som förvandlas till skum då den pumpas ut i handen. Skummet är fluffigt och doftar rent och fräscht samt bjuder på en godkänd rengöring.

Gör rent men lämnar rester av ögonsmink
I och med att skummet får sig en rejäl dos luft vid utpumpningen, är detta en härligt lätt rengörare att applicera i ansiktet. Faktum är att det är just konsistensen som är den stora styrkan hos Lumene Kirkas Radiance Boosting Cleansing Foam. Det är helt enkelt en riktigt angenäm upplevelse att använda den.

Foundation och ögonskugga försvinner enkelt med denna cleanser. Däremot lämnas ofta andra rester av ögonsmink kvar. Eyeliner och vissa mascaror har den svårt att rå på. Det är därför en bra idé att komplettera denna rengöring med en ögonsminksremover.

Ger lyster men också stramande känsla
Lumene Kirkas Radiance Boosting Cleansing Foam utlovar lyster, och det upplever testpanelen också att huden får. Tråkigt nog, lämnar den också en känsla av stram hud. Stram hud brukar vara ett tecken på att rengöraren kanske är något uttorkande. Smörjer man in ansiktet strax efter rengöring är det inget stort problem, men det är alltid härligare med en ansiktsrengöring som lämnar huden mjuk och följsam.

Lumene Kirkas Radiance Boosting Cleansing Foam får godkända betyg. Den är härlig att applicera, men känslan av torr hud efter användning hade man gärna varit utan.

Bra förpackning, ger lyster åt huden, skön formula
Får inte bort allt ögonsmink, lämnar huden något stram
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

De olika rengöringarna för ansiktet har använts regelbundet under ett par månaders tid av personer i olika åldrar och med olika typer av hud. Anvisningarna på förpackningen i fråga om dosering och sätt att tvätta ansiktet har följts.

Användning: Hur lätt att ansiktsrengöringen att applicera och tvätta ansiktet med? Är den lätt att skölja bort?

Doft och förpackning: Hur luktar produkten? Är förpackningen hygienisk och lätt att använda? Får man en lagom dosering?

Resultat: Håller produkten vad den lovar? Får den bort allt smink? Känns den mild mot huden? Lämnar den huden mjuk eller stram?


Fler tester för en glad hud

Läppbalsam

Body lotion

Fler tester för ansiktet

Ögonkräm

Skäggtrimmer

Nästrimmer

Fem saker att tänka på innan du köper ansiktsrengöring

Det finns många olika ansiktsrengörare att välja bland, och det är inte lätt att veta om man väljer rätt. Det finns några saker att fundera över innan du köper en ny cleanser till ansiktet. Tänker man till i förväg, minskar nämligen risken för felköp och att produkter måste slängas helt i onödan.

1. Identifiera din hudtyp

Det allra viktigaste när man köper hudvårdsprodukter, är naturligtvis att ta reda på vilken hudtyp man har. Ansiktsrengörare riktar sig ofta mot olika sorters hudtyper, för att göra rengöringen så effektiv och skonsam som möjligt.

 • Normal hud: Hud som är balanserad, kallas ofta för normal hud. Detta innebär att man vare sig har problem med att den är för fet eller för torr. Däremot kan panna, haka och näsa (vad som ofta kallas för t-zonen) vara något fetare än resten av ansiktet.
 • Torr hud: Om din hud ofta stramar och kanske till och med kliar, är du antagligen torr. Ibland är det ännu enklare att identifiera torr hud – du har torra fläckar och synliga torra partier. När man har torr hud kan den kännas lite grov och stram.
 • Oljig/fet hud: När huden har en förhöjd produktion av sebum, blir den fet. Tecken på en fet hud kan vara förstorade porer, pormaskar och akne/finnar. Huden kan även bli blank och glänsa, vilket gör att sminket har svårt att få fäste.
 • Blandhud: En blandhud, precis som namnet antyder, är en hud som kan vara både torr och fet. Störst skillnad är det ofta mellan kinderna och t-zonen. Medan man kan vara torr på kinderna, kan t-zonen istället ha förstorande porer och kännas fet.

2. Håll koll på ingredienserna

När du vet vilken typ av hud du har, gäller det att köpa en ansiktsrengörare som arbetar med huden och inte emot den. En rengöringsprodukt tvättas nästan alltid bort, vilket innebär att det kanske inte kommer vara produkten som löser alla dina problem – men den kan onekligen hjälpa till.

Att bli bekant med vanliga ingredienser i hudvård, är ett bra sätt att skaffa sig både koll och kontroll över vad som används hemma i badrummet. Har man torr hud, är det till exempel en bra idé att leta efter en produkt med ceramider och hyaluronsyra. Försöker man däremot komma till bukt med en fet hud, är ingredienser som balanserar talgproduktionen något att satsa på och komplettera med milda exfolianter.

3. Var inte rädd för oljor

Det är en vanlig missuppfattning att oljor i hudvård, kommer göra huden fetare och mer aknebenägen. Det är faktiskt tvärtom. En oljerengöring hjälper till att lösa de oljor som du inte vill ha där, samtidigt som rengöraren tillför olja och fukt som är bra för huden. Oljerengörare brukar dessutom vara väldigt effektiva på att lösa upp sminket, vilket innebär att man ofta slipper köpa en hel arsenal av rengörare bara för att få bort mejken i slutet av kvällen – vilket innebär att man sparar både pengar och tid.

Att använda starka rengörare som torkar ut huden, kommer inte göra huden mindre fet. Snarare kommer det stimulera talgproduktionen ytterligare. Oljerengörare än dessutom extra bra om man lever i ett kallare klimat, du kommer känna stor skillnad på hur huden inte stramar eller känns för liten efter ansiktstvätt.

Oljerengöring passar alla hudtyper, inte bara torr hud.

4. Anpassa efter säsong

Medan en oljerengörare kan vara perfekt under månaderna som bjuder mycket regn och rusk, kan en lättare gelcleanser kännas skön och lugnande under månaderna som solen värmer. Försök att vara lyhörd för hur din hud påverkas av just väder och vind, och anpassa hudvården, inklusive ansiktsrengöringen, därefter. Ska du tillbringa tid i sommarhuset där rinnande vatten inte finns? Titta på micellärvatten, ett ansiktsvatten som effektivt lyfter bort både smuts och smink från huden, utan att vatten behövs.

5. Tvätta rätt

Det är lätt att ryckas med i hudvårdstrender som kräver trippelrengöring, essencer, serum, toners och tre sorters krämer. När det kommer till rengöring av ansiktet, är det viktigt att inte ta i för mycket. Tvättar man ansiktet för ofta och med för starka produkter, kommer huden få det kämpigt. Kanske blir den extra torr, eller så bjuder den på ett utbrott av akne i ren protest.

Exfolierande rengörare är härliga att använda, eftersom de ofta ger ett snabbt och tydlig resultat, glåmigheten försvinner tillsammans med de döda hudcellerna. Men var försiktig. Det räcker ofta alldeles utmärkt att använda exfolianter en till ett par gånger i veckan. Huden måste få tid att återhämta sig.

Bor du på ett ställe där vintrarna blir kalla, kan det också vara en bra idé att fundera på hur ofta du tvättar ansiktet. Vatten torkar ut huden, och många upplever att huden blir mindre torr och lugnare, om de undviker vatten i ansiktet på morgonen.


Hitta rätt bland ansiktsrengörare

Att hitta en rengöringsprodukt till ansiktet som faller en i smaken kan tyckas enkelt. Eftersom det finns så många olika sorters produkter att välja bland, kan beslutet snabbt kännas allt annat än lätt. Är man dessutom en person som tycker att rengöringen av huden är det tråkigaste man kan ägna sig åt, är det kanske ännu viktigare att hitta en rengöring som känns lätt och smidig att använda.

Att sminket måste tvättas bort innan det är dags för sängen, får vi snabbt lära oss. Även om man inte använder smink, är det en bra idé att rengöra huden innan man lägger sig för att sova. Luften innehåller många föroreningar, och huden mår bra av regelbunden rengöring.

Det finns inget som säger att man måste ägna sig åt en 7-stegsrengöring, men att tvätta ansiktet med en rengöringsprodukt som är avsedd för just detta ändamål och sedan smörja in sig är något som de allra flesta mäktar med.

Men kan jag inte bara använda handtvålen för att tvätta ansiktet, kanske du undrar? Nej, gör inte det. En handtvål är sällan återfuktande och kommer lämna ditt ansikte torrt, stramt och i värsta fall med klåda.

När man väljer vilken ansiktstvätt man ska köpa, brukar det vanligaste vara att man väljer mellan en oljerengöring, gel eller ett rengöringsskum. Vi har testat alla dessa typer, och även micellärvatten, för att hitta vilken ansiktsrengöring som är bäst i test.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Skin City Mellow Balm Cleanser

Ansiktsrengörare som smälter skönt på huden för alla som gillar rengöringsbalm

Typ: Balm Förpackning: Tub Mängd: 120 ml Prisklass: Mellan
Skincity Mellow Balm Cleanser 120ml

Skin City Mellow Balm Cleanser är en härligt mjuk och vårdande rengörare som man riktigt längtar efter att få använda.

När man klämmer ut en klick i handen, har denna ansiktsrengörare konsistensen av ett balm. Vid applicering smälter den på huden till en olja, som känns riktigt skön att massera ansiktet med i slutet (eller början) av dagen. Då det är dags att skölja av den, tillsätter man lite vatten, varpå Skin City Mellow Balm Cleanser återigen byter skepnad till en mysig mjölk.

Härlig rengöring för torr och känslig hud

Detta rengöringsbalm gör effektivt rent ansiktet och fungerar utmärkt att använda även för den med känslig eller torr hud. Huden känns aldrig stram efter användning då ingredienser som squalane, sheasmör och mangokärnolja tillför fukt och lämnar huden i ansiktet mjuk och len. Men det är inte bara torrisar som njuter av Skin City Mellow Balm Cleanser. Även personer med fetare hud upplever att huden blir ren och mjuk efter användning.

En effektiv och mysig rengörare

Du kan välja om du vill använda den som en så kallad pre-cleanse som del av en tvåstegsrengöring, men överlag räcker det att ha Mellow Balm Cleanser som enda steget i rengöringen då den rår på även rejält med ögonsmink utan att vare sig irritera eller lämna kvar rester. Skin City Mellow Balm Cleanser är en riktigt mysig rengörare för ansiktet och gör borttagningen av smink till ett rent nöje.

Härlig konsistens, effektiv rengöring, praktisk tub
0 5 3.5 1

Exuviance Purifying Cleansing Gel

Ett proffsrengöring för ansiktet som ofta används på salong

Typ: Gel Förpackning: Tub Mängd: 212 ml Prisklass: Mellan
Exuviance Purifying Cleansing Gel

Exuviance är ett märke som används flitigt på hudvårdssalonger, och det är lätt att förstå varför. Deras produkter är väl genomtänkta och gör en sällan besviken. Att de dessutom får badrummet att kännas lite som en huvdvårdssalong, är heller aldrig fel.

Rengörare som räcker länge

Exuviance Purifying Cleansing Gel är en oerhört dryg produkt och man kommer verkligen långt med en liten klick. Denna rengöring fungerar som en traditionell tvål: massera in på fuktad hud och skölj bort då du är klar. Testpanelen uppfattade denna rengöringsgel som något svår att skölja bort, och tog gärna hjälp av en ansiktshandduk för att snabba upp processen lite.

Generös tub med lyxig doft

Efter användning upplever man dock ibland att huden stramar en aning, inte så pass att det känns obehagligt, men tillräckligt för att man ändå ska reagera på det och direkt känna behovet att smörja in sig. Doften är god och känns lyxig.

Tuben är generöst tilltagen, och lägg därtill att detta som sagt är en dryg rengörare, så är prisbilden inte helt tokig. Exuviance Purifying Cleansing Gel är på det stora hela en bra rengörare som vi gillar, men den får inga klockor att stanna och bjuder inte på några aha-upplevelser. Med det sagt användes den gladeligen till sista droppen.

Dryg, doftar gott, härlig salongskänsla
Lite svår att skölja bort, lämnar huden lite stramande
0 5 3.5 1

Depend Micellar Make-Up Remover Pads

Ansiktsrengöring på pads som är perfekta på resan

Typ: Rengöringspads Förpackning: Burk Mängd: 60 pads Prisklass: Budget
Depend Everyday Eye Micellar Make Up Remover Pads 60 pack

Letar du efter ett snabbt och enkelt sätt att sminka av dig på resande fot? Depend Micellar Make-Up Remover Pads är små pads dränkta i micellärvatten och de fungerar alldeles utomordentligt för både den som behöver en extra omgång rengöring för att få bort en hållbar ögonmejk, och för den som helt enkelt inte orkar blöta ned ansiktet varenda kväll.

Micellärvatten är ett effektivt sätt att ta bort smink och smuts i ansiktet. Men är man på resande fot, eller om man ska tillbringa mycket tid på landet, går det inte att sticka under stolen med att det till och med kan kännas som överkurs att packa både ansiktsvatten och bomullsrondeller. Med denna burk slår man två flugor i en smäll.

Två sidor för effektiv rengöring

Padsen är lena och sköna att använda. Den enda sidan har lite mer textur än den andra, och den kan det vara bra att börja med om det är mycket smink som ska bort. Den slätare sidan använder du sedan över resten av ansiktet, eller för att få bort de sista sminkresterna.
Ibland kan det behövas ett par pads för att helt bli av med exempelvis en intensiv sotning eller vattenresistent make-up. Men oavsett hur mycket smink som fastnar på rondellen, läcker det inte igenom till den andra sidan. Detta innebär att det känns fräscht att vända på den och verkligen använda båda sidorna av padsen, så som de är tänkta att användas.

Irriterar inte ögonen

Den här rengöringen är mild nog att använda på ögonen, och även efter idogt testande uppstår inga irritationer ens hos den testperson som lätt drar på sig ögoninfektioner. Resultatet blir rent, huden känns len och även om det naturligtvis aldrig är dum att rengöra i två steg, så räcker dessa alldeles utmärkt för dagar då man inte pallar något annat.

Effektiva, prisvärda, praktiska
Ibland går det åt flera stycken
0 5 3.5 1

The Body Shop Camomile Sumptuous Cleansing Butter

Ett mjukt och härligt rengörande smör för ansiktet

Typ: Rengöringssmör Förpackning: Burk Mängd: 90 ml Prisklass: Mellan
The Body Shop Camomile Sumptuous Cleansing Butter

Ett rengöringssmör påminner till mångt och mycket om ett balm – inte sällan skiljer det inte mycket mer än hur man valt att benämna produkten då den lanserats. The Body Shop Camomile Sumptuous Cleansing Butter har man alltså valt att kalla smör.
Denna burk är ett riktigt krafthus när det gäller att få bort envist smink från ansiktet – både glittersminkningar och vattenfasta läppstift gnuggas lätt bort med detta smör.

Rengöringssmör som förvandlas till olja

I burken ser detta smör lite vaxliknande ut, men när man börjar smörja in ansiktet med det tar det snabbt en annan form. Smöret smälter av värmen på huden och blir lite oljeliknade. Resultatet blir en skön massage för ansiktet samtidigt som smink och smuts tas väck.
När man känner sig klar med rengöringen, sköljs The Body Shop Camomile Sumptuous Cleansing Butter bort med hjälp av ljummet vatten och ansiktet lämnas härligt mjukt och återfuktat på köpet. Ibland kan man ana att smöret lämnat en liten hinna kvar på huden, men testpanelen har upplevt detta som mjukgörande snarare än störande.

En dryg rengörare som räcker länge

Rengöringssmöret är drygt – det är inte ofta man behöver mer än ungefär en ärtas storlek. På så sätt räcker burken ett bra tag. Men i och med att den räcker rätt lång tid, känner man inte alltid att det är optimalt med en burk där en ska ned och gräva med fingrarna. Visst kan detta lösas med spateln, men i ärlighetens namn är de allra flesta lite för bekväma för att fippla med en liten slev innan läggdags.

Detta är som sagt en utmärkt produkt att tvätta bort sminket med. Har man inget emot burken som så, är detta en bra investering.

Effektiv, mjukgörande, mild doft
Kladdigt med burk