Varmluftsborste: 4 produkter i test

Senast uppdaterat Oktober 2022

Vill du ha en varmluftsborste som ger ett snyggt fönat hår med volym, precis som på salong? Vi har bland annat testat Dyson Airwrap och varmluftsborstar från Remington och Revlon. För att en varmluftsborste ska bli bäst i test ska den vara lätt att använda och ge ett fint och hållbart resultat.


5 tips innan du ska köpa varmluftsborste

Svårt att få till den där snygga volymen som frisören alltid lyckas med? Med en varmluftsborste spar du både tid och krångel genom att blåsa ditt hår helt torrt samtidigt som du kan forma det till önskad frisyr. Dock kan själva fönandet ta lite tid så det bästa är att göra på halvtorrt hår, alternativt föna det lätt innan man sätter igång med stylingen. Och glöm för allt i världen inte bort att börja stylingsessionen med ett bra värmeskydd om du vill ha ett friskt och medgörligt hår!
Här är fem saker att tänka på när du ska börja leta efter den perfekta varmluftsborsten!

Varmluftsborste med olika borststorlekar

Både gällande längden på håret och önskat slutresultat så kan det vara läge att se efter en modell som har utbytbara borsthuvuden. Förutom omkretsen på de runda borstarna så spelar även borsttypen roll för slutresultatet, och det handlar även mycket om tycke och smak. Kanske föredrar man en väldigt tät borste med många strån, eller så trivs man bäst med en mer glespiggad dito om man har tjockt och tungt hår.

 • Borstar med stora rullar ger en ökad volym och används för att få en känsla av självfall i hela håret. De breda rullarna ger även ett fint böj utåt eller inåt i topparna beroende på vilket man gillar bäst.
 • Den som har kort hår bör satsa på en lite tunnare borste då det kan vara svårt att rulla upp håret ordentligt med en bredare variant. De smalare borstarna kan användas för att få bättre volym närmare hårbotten, och ger ett lite tightare resultat när man viker in eller ut topparna. De smala borstarna kan även användas för att skapa mer definierade lockar.

Många modeller har utbytbara borsthuvuden där det antingen följer med fler än ett huvud i paketet, eller så kan man köpa till extra om man behöver fler för att kunna variera sig. Är man fler än en i hemmet så är det smidigt att kunna dela på själva borsten men byta ut huvudena efter sin egen hårkvalitet och/eller frisyr.

Roterande varmluftsborste underlättar stylingen

Med en varmluftsborste där huvudet roterar är det minst sagt löjligt enkelt att få till en frisörfixad frisyr med minsta möjliga egna ansträngning. När hårslingorna har rullats upp på borsten så blåser den torrt samtidigt som den snurrar av sig själv, och lämnar håret utan friss och fullt av härlig volym. Kräver eventuellt lite träning så att man lär sig att hålla borsten rätt så att den inte riskerar att trassla ihop håret när det ska snurras upp, men när snitsen är inne så går stylingen som en dans!

Varmluftsborste med lång sladd – eller helt utan sladd

Det är inte alltid det finns ett eluttag i närheten av den spegel där man vill stå och fixa håret, och även om det gör det så är det lätt att sladden trasslar sig och gör det svårt att få till ett bra handhavande av värmeverktyget. Med en varmluftsborste som kan laddas upp och sedan användas utan sladd blir det betydligt enklare att flytta omkring borsten över hårets olika partier.

Om man ändå väljer en borste där sladden inte är avtagbar så rekommenderas en sladd med bra längd, gärna närmare tre meter, och helst med ett roterande sladdfäste som verkligen underlättar när man flyttar varmluftsborsten runt om huvudet.

Varmluftsborste som tar bort friss

Många företag som tillverkar värmeverktyg satsar på en mängd olika tekniker där bland annat beläggningen som ligger närmast håret också arbetar vårdande, ibland med hjälp av keratin och keramiska beläggningar. Med en varmluftsborste med inbyggd jonteknik kan man minimera statisk elektricitet och även bli av med frizzigt hår på nolltid. Att välja rätt värme ökar också förutsättningarna för att slippa små hår som sticker iväg åt alla håll. Det rekommenderas att inte ha mer än 185-gradig värme i sin varmluftsborste, men bäst är så klart om man hittar en modell som har flera olika lägen att välja emellan.

Förutom den tekniska biten så handlar mycket om handhavandet när det kommer till att bli av med friss, och att hitta en varmluftsborste där piggarna inte fastnar utan låter håret glida igenom och lämnar längderna blanka och vårdade. Men obs – glöm inte värmeskyddande produkter som minskar slitage på håret när du använder värmeverktyg!

Varmluftsborste med automatisk avstängning

Alla värmeverktyg bör ha en automatisk avstängning för en ökad säkerhet. Många modeller har en snabb uppstart på så lite som en halv minut, och sedan håller sig borsten varm tills man stänger av den eller tills den slår av per automatik. Om man av någon anledning skulle glömma bort detaljen med att stänga av den i morgonstressen så är det skönt att veta att den faktiskt slår av sig själv efter en viss tid och därmed minskar risken för brand i hemmet.

För dig som inte är helt säker på vilket typ av värmeverktyg som passar bäst för ditt hår, läs Elgigantens stora guide om värmeverktyg.

Testvinnare - Varmluftsborste

Så gjorde vi testet

Alla våra tester är helt oberoende utförda, vilket innebär att vi testar och recenserar produkterna utan att tillverkare, återförsäljare eller andra kan påverka vårt omdöme. När vi testar produkterna gör vi det så som de är menade att användas till vardags och under en längre tid. I just det här testet har vi låtit personer med olika hårtyper testa varmluftsborstarna.

Testpanelen har bland annat undersökt:

Resultat: Hur blir håret när det fönats? Är det enkelt att skapa både volym, lockar och slätt svall? Håller resultatet?
Användning: Är det lätt att använda varmluftsborsten? Är den bekväm att hålla i? Hur är knappar och reglage placerade?
Funktion: Hur många tillbehör ingår? Roterar borsten eller är den stilla? Kan man växla mellan olika hastigheter och temperaturer? Hur är ljudnivån? Finns det funktioner för skonsam styling?

0 5 4.5 1

1. Babyliss Pro Rotating 800

Roterande varmluftsborste som ger volym

Höjd: 500 mm Längd: 410 mm Bredd: 320 mm Vikt: 300 g Sladdlängd: 2,7 m Diameter: 50 mm Värmeinställningar: Två stycken Hastighet: Två stycken Kalluft: Ja Tillbehör: Två munstycken med en diameter på 40 respektive 50 mm Roterande borste: Ja Decibel: 84 dB Effekt: 800 W

Vi är många som tycker att det är klurigt att styla håret med fön och borste. Armarna gör ont efter en stund och det är svårt att få till rätt vinkel. Med Babyliss Pro Rotating 800 är det busenkelt. Den roterande borsten rullar upp håret och fönar det torrt, och med ett enkelt knapptryck kan du ändra rotationsriktning.

Roterande borste på gott och ont

Borsten är den bredaste varianten i vårt test. Det går både snabbt och enkelt att föna igenom även långt hår eftersom den kan ta stora partier åt gången. Att den roterar har däremot både för- och nackdelar. Det är oerhört lätt att få till ordentliga böjar i håret, eftersom du bara håller borsten stilla och låter munstycket rotera. Testpanelen upplever att rullfunktionen gör att frisyren formas ordentligt och sedan håller många timmar.

Däremot är det ibland svårt att lossa håret när man fönat klart, eftersom det rullats upp så hårt på borsten. Här får man dra försiktigt för att få det att släppa – och för den som är håröm kan det göra lite ont. En testare med rak lugg upplever att det är svårt att föna den, eftersom borsten lätt fångar upp håret vid sidan om. Här gäller det att i stället hålla upp luggen med händerna och föna. 

Bred borste ger mycket volym

I övrigt gillar vi borstarnas storlek. Den gör det lätt att få till riktigt Bardot-svall med mycket volym och inåtböjda toppar.  Kalluftsfunktionen är pricken över i för att få frisyren att hålla, och resultatet blir ett blankt fönat hår utan friss. Resultatet, tjockleken och att borsten är enkel att använda även för nybörjare gör att den snabbt blir en favorit. Babyliss Pro Rotating 800 är helt enkelt den varmluftsborste som blir bäst i test!

Väldigt lätt att använda, snyggt resultat med mycket volym, frisyren håller hela dagen
Håret rullas upp hårt, lite svårt att föna luggen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

2. Dyson AirWrap

Praktisk men högljudd varmluftsborste som ger både volym och lockar

Höjd: 272 mm Längd: 41 mm Bredd: 48 mm Sladdlängd: 2,7 m Värmeinställningar: Tre stycken Hastighet: Tre stycken Kalluft: Ja Tillbehör: Sex stycken munstycken, förvaringsväska, rengöringsborste Roterande borste: Nej Decibel: 93 dB

Dyson AirWrap har på ett sätt gjort revolution i hårstylingvärlden. Med sex olika munstycken kan du föna, locka och styla både släta frisyrer och stora svall – allt med ett och samma verktyg. Själva stylingen sker med varmluft, vilket ska vara ett skonsammare alternativ. Du knäpper smidigt av och på de olika tillbehören, alla med en sval knopp i änden så att du inte behöver vänta tills de svalnat. Snyggt!

Allting kommer nedpackat i ett stort läderetui med plats för alla tillbehör. Det känns onekligen exklusivt, och du som tänker "Sex munstycken? Var ska jag få plats med dem?" behöver alltså inte rensa några badrumslådor.

Lättanvänd i alla lägen

Dyson är extremt lättanvänd, oavsett vilket munstycke du använder. Lockfunktionerna kräver att du får in snitsen först, men när du väl fått det känns det som magi. Håret fästs runt det avlånga, cylinderformade munstycket med hjälp av en skonsam sugteknik och när du stänger av apparaten glider det av, nystylat utan att du egentligen har behövt göra någonting.

Till skillnad från vissa andra varmluftsborstar roterar munstycket inte. Vi tycker att den är lätt att använda ändå – du följer håret med borstmunstycket och kan enkelt forma topparna genom att vrida på borsten.

Svårt att få håret att hålla

Tyvärr har den en ljudnivå som gör att den kan bli ansträngande att ha för nära öronen en längre tid. Den låter faktiskt inte helt olikt en dammsugare, och när vi gör en decibelmätning på två decimeters avstånd mäter vi hela 93 dB.

Testpanelen upplever också att knapparnas placering gör dem en gnutta svåranvända. När vi har fönat en slinga och vill växla över till kalluft råkar vi många gånger ändra blåsstyrkan i stället. Här önskar vi att det var lättare att skilja de olika reglagen åt.

Resultatet blir ett fint fönat Hollywood-svall på mycket kort tid. Däremot upptäcker vi, till vår stora besvikelse, att resultatet inte håller hela dagen. Panelen testar med fuktigt hår, preppat med olika sorters produkter, med och utan spray, men tyvärr slaknar frisyren ändå. Kanske behövs det mer värme ändå? Det är förstås ett minuspoäng, men om du mest vill blåsa ur frisset och få en snygg vardagsfrisyr blir du nog nöjd ändå.

Lätt att använda, kan ersätta alla andra stylingverktyg, känns lyxig
Högljudd, lätt att komma åt fel knapp, svårt att få håret att hålla
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

3. Remington Hydraluxe AS8901

Skonsam varmluftsborste

Höjd: 54 mm Längd: 36,5 mm Bredd: 53 mm Vikt: 366 g Sladdlängd: 1,8 m Borstens diameter: 30 mm Värmeinställningar: Tre stycken Hastighet: Två stycken Kalluft: Ja Roterande borste: Nej Decibel: 80 dB Watt: 1200 W

Remington Hydraluxe är en lättanvänd varmluftsborste som passar utmärkt för att föna både långt och kort hår. Flera inställningar för hastighet och temperatur gör det enkelt att styla olika sorters hårtyper – du får dock vinkla borsten själv eftersom den inte roterar.

Skonsam styling med lägre temperatur

Den lite större borsten gör att det går snabbt att styla håret – något som uppskattas när tiden på morgonen är knapp. Den ovala formen gör det lätt att nå ner till hårbotten och skapa volym, men för ett perfekt resultat behöver vi gå igenom håret flera gånger. Kalluftsfunktionen fixerar sedan håret, vilket är en stor bonus, även om testpanelen upplever att frisyren inte håller riktigt hela dagen.

Med två hastighetsinställningar och tre temperaturlägen är det lätt att anpassa stylingen. Den så kallade hydracare-funktionen fönar håret på en lägre temperatur, och gör stylingen extra skonsam för dig som inte vill slita på håret i onödan.

Lite rangligt munstycke

Ett munstycke i form av en oval borste ingår, och det monteras genom att klickas fast. Testpanelen upplever det som lite rangligt och att man behöver vara lite försiktig för att det inte ska klickas ur under användning. Ett klart minuspoäng, eftersom det är en lätt distraktion under stylingen. Borsten roterar inte, så du får själv vinkla den om du vill böja till topparna, men med den vridbara sladden slipper du trassel.

Att reglagen sitter på borstens nederdel i stället för på själva kroppen gör det lätt och smidigt att komma åt hastighetsinställningarna medan borsten används. Den kalla tippen gör också att du kan hålla där för att lättare vinkla borsten utan att bränna dig, vilket är en liten detalj som gör stor skillnad.


Remington Hydraluxe AS8901 är en skonsam varmluftsborste som även tar sig igenom tjockt och lockigt hår utan problem. Väl genomtänkta detaljer i designen gör den lätt att använda, även om man får tänka sig för så att man inte råkar lossa borsten under tiden. 

Lättanvänd, lättåtkomliga reglage, skonsam styling
Lite plastig design, borsten sitter inte helt stadigt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 2.5 1

4. Severin automatic curl release

Enkel och liten varmluftsborste

Höjd: 50 mm Längd: 41 mm Bredd: 320 mm Vikt: 300 g Sladdlängd: 1,7 m Diameter: 50 mm Värmeinställningar: Två stycken Hastighet: Två stycken Kalluft: Nej Tillbehör: Ett munstycke med en diameter på 22 mm Roterande borste: Nej Decibel: 84 dB Effekt: 400 W

Severin automatic curl release är en liten och lätt varmluftsborste. Här finns inga extra krusiduller, varken till utseende eller funktion egentligen. Borsten är helt i svart plast med lila detaljer och det i kombination med dess lilla storlek gör att den till utseendet påminner lite om en leksak.

Här gäller what you see is what you get: Du får en enkel varmluftsborste med de grundläggande funktionerna. Ett munstycke ingår i form av en liten, ganska glestandad borste i plast som inte roterar. Den lätta vikten gör att den är smidig att jobba med, särskilt om du annars lätt får ont i armen. Delar av testpanelen tycker dock att handtaget är lite för litet och att det är svårt att hitta ett bra sätt att hålla på utan att råka komma åt en knapp.

Passar bäst för kortare hår

Det lilla munstycket gör att det tar lång tid att föna igenom tjockare hår. Storleken gör att det är svårt att få till mjukare böjar i topparna, i stället skapar vi något som liknar korkskruvar med skarpa kanter. När vi borstar ut lockarna blir det fin volym, men det är svårt att få till det där stora svallet med volym. En testdeltagare med längre och lite tjockare hår råkar dessutom ut för att borsten fastnar, vilket tyvärr ger minuspoäng.

Det finns dock en fördel med den lilla storleken: Borsten är precis lagom för att föna luggen, eftersom du enkelt undviker att trassla in håret bredvid. Där misslyckas många bredare varianter. Dessutom är den enkel att vinkla, oavsett om vi vill styla en gardinlugg eller bara blåsa ut en rak lugg. Pluspoäng för att vi kan avsluta med kalluft, så att luggen håller hela dagen.

Severin automatic curl release är ett bra val för dig med lite kortare hår eller en bångstyrig lugg att tämja, och storleken gör den alldeles lagom att ta med på resan. Du som vill ha det där stora, böljande håret bör däremot välja en annan variant.

Väger inte mycket, fixerar med kalluft, bra att föna luggen med
Plastig design, svårt att få till mjuka böjar, tar lång tid att föna tjockt hår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bästa pris hos: