Puder: 9 produkter i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Det är en fin linje mellan glow och glans. Medan vi gärna vill att vår hud ska ha lyster och inte se allt för platt och matt ut, vill vi heller inte att det ska se ut som om vi haft ett nära möte med en flaska rapsolja. Så vad göra? Det är här pudret kommer in i ditt liv som en riddare i en inte alltför glänsande rustning.

Så använder man puder

Precis som de allra flesta sminkprodukter så kan puder användas på olika sätt. Ett puder kan till exempel ha primeregenskaper, vilket innebär att det kan användas under sminket för att skapa en jämn yta. Men det allra vanligaste är naturligtvis att använda det när man är klar med basen, med andra ord efter foundation och concealer. På så sätt låser man effektivt sminkningen på plats samtidigt som glans i ansiktet dämpas under många timmar.

För att applicera puder används med fördel en större sminkborste. Det finns speciella puderborstar att köpa – gör det! En sådan kommer man alltid ha nytta av och en bra pensel håller i många långa år. Med hjälp av borsten sveper du pudret över ansiktet och ser till att det inte samlas för mycket produkt på ett och samma ställe. Det kan vara bra att tänka på att det gärna snöar lite kring ansiktet under tiden man lägger ett puder. Detta gäller både fasta och lösa puder. Det kan därför vara klokt att skydda särskilt mörka tröjor med en handduk, eller i alla fall borsta av eventuellt puder från toppen innan man tar itu med resten av dagen.

Testvinnare - Puder

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av puder har vanliga konsumenter med olika hudtyper använt produkterna. I testet har vi utgått från följande frågeställningar för att bedöma och betygsätta de olika produkterna:


Resultat: Hur känns pudret på huden? Blir det en fin yta eller framhävs torra partier? Ser huden matt och slät ut, eller blir slutresultatet allt för pudrigt? Blir resultatet naturligt?

Användning: Är pudret lätt att applicera eller får man jobba mycket för att få ett snyggt resultat?

Förpackning: Hur är förpackningen? Är den användarvänlig eller bökig? Om det är ett löspuder: hur doseras produkten? Blir det mycket spill?

Betyget är beräknat på den samlade upplevelsen av produkten i förhållande till vad den kostar.


Fler tester för en hållbar bas

Primer

Concealer

Foundation

BB- och CC-cream

Fler tester av hudvårdsprodukter

Ögonkräm

0 5 5 1

1. Sensai Translucent Loose Powder — BÄST I TEST PUDER

Ett transparent puder som passar den som letar efter en felfri yta

Man kan tycka det vore svårt att jämföra transparenta puder med varandra. De ser på ytan i stort sett likadana ut och det enda som verkar skilja dem åt vid första anblicken är ofta prislappen. Sensai Translucent Loose Powder är onekligen ett puder med ett högre pris än flera andra. Men även om den kostar mer, så känns det som väl investerade slantar.

Sensai är ett märke som andas lyx, och det beror inte bara på prislappen. Deras produkter levererar hela vägen, från förpackning till resultat. Så även Sensai Translucent Loose Powder. Det lösa pudret kommer i en enkel men stilren dosa och är utrustad med en puderpuff. Just puderpuffar brukar inte alltid vara den bästa lösningen, men tillsammans med det här pudret är det en strålande kombination.

Förutom att pudret ger ett otroligt silkeslent och jämnt resultat, känns det även fantastiskt lätt på huden. Faktum är att det inte känns alls, vilket är exakt vad man önskar av ett puder. Det sker alltför ofta, att puder får huden att antingen se lite kakig ut, eller kännas kakig, stram och tung. Med pudret från Sensai behöver man inte oroa sig – perfekt resultat och fjäderlätt känsla.

Den enda nackdelen är priset som onekligen är högre än flera andra puder. Men är man på jakt efter ett löst puder som är nära nog perfekt, då är Sensai Translucent Loose Powder ett köp man inte kommer ångra.

Vackert resultat, känns knappt på huden, enkel applicering
Dyrt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Palina Prowder

Ett puder med vårdande och effektiva ingredienser

Formula: Löst puder Prisklass: Premium

Det är alltid kul när ett mindre svenskt märke sticker ut hakan med en innovativ och bra produkt – och så är verkligen fallet med Palina och deras lösa puder Prowder.

Detta är en produkt som är först i världen med att använda mineralen upsalite i en kosmetikaprodukt, och vilken tur att de bestämde sig för att göra det. Med upsalite i detta puder, kan nämligen vi användare njuta av en närmast felfri finish från arla morgonstund till sent på kvällen. Säg hejdå till blänk och säg hej till en sammetslen hud – det är nämligen exakt vad detta lösa puder bjuder på.

Palina Prowder Basta Puder BiT

Svept det vita pudret över ansiktet. Vid applicering blir resultatet transparent och eliminerar inte bara det oönskade blänket, det ger även en minimerande effekt på porerna. Upsalite fungerar som en liten tvättsvamp och suger helt sonika upp det överflödiga sebumet i ansiktet, vilket är vad som ger huden en sådan matt finish. Samtidigt innehåller Prowder squalane, vilket fungerar både mjukgörande och återfuktande.

Ofta kan ansiktspuder få huden att kännas både torr och stram, men detta slipper man helt med Prowder från Palina. Och det är dessa egenskaper: den nedmattande effekten, den felfria finishen, det hållbara resultatet och den mjuka och snälla känslan på huden, som får testpanelen att jubla.

Innovativa och vårdande ingredienser, snygg finish, hållbart resultat
Lösa puder dräller alltid lite
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

3. Linda Hallberg Infinity Filter Loose Setting Powder

Effektivt puder som är som ett instagramfilter på burk

Formula: Löst puder Prisklass: Medel

Det är inte ovanligt att vi nu för tiden pratar om puder med filterliknande resultat, vilket naturligtvis hänvisar till de filter som finns att använda i sociala medier. Linda Hallberg Infinity Filter Loose Setting Powder kommer med löften om en filtereffekt redan i namnet, och här är en produkt som faktiskt lever upp till vad den lovar. Blott en snabb svepning av detta puder krävs för ett matt, lent och samtidigt naturligt resultat.
Detta är inte täckande puder, utan ett settingpuder. Med andra ord är det ett puder som används för att avsluta sminkningen och ge den en snygg lite ”blurrad” finish. Resultatet är tydligt, men samtidigt osynligt – huden får en silkeslen yta och pudret agerar i det närmsta ett filter utan att det för den sakens skull ser onaturligt ut. Det blir som en del av huden – en perfekt del.

puder lindahallberg inifintyfilter

Pudret är väldigt lättapplicerat. Trots att tre nyanser kan verka snålt så funkar de till många både ljusare och mörkare hudtoner tack vara att finishen är så lätt. På huden känns pudret precis på det sätt man vill att ett puder ska kännas: inte alls. Faktum är att det innehåller återfuktande ingredienser, vilket är en av anledningarna till att det inte känns obehagligt torrt i ansiktet när man bär det. Men trots att pudret går obemärkt förbi på huden, gör det inte det när man ser sig i spegeln. Där slås man om och om igen av det fina resultatet som håller timme ut och timme in, dagen (eller natten) lång.

Naturligt resultat. Bra pris. Fritt från parabener och talk.
Som med de allra flesta löspuder blir det spill vid applicering.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

4. The Balm Sexy Mama Anti-shine translucent powder

Puder som motverkar glans även under svettiga förhållanden

Formula: Pressat puder Prisklass: Medel

Sexy Mama från The Balm må ha ett lite väl pajigt namn, men det innebär inte att det är en produkt man skojar bort. Detta är ett transparent puder som används för att motverka glans i ansiktet. Sexy Mama är nära på osynligt efter applicering och absorberar oljan snabbt och smidigt, vilket lämnar huden mjuk och matt.

Är man rädd att puder ska lämna en tråkig kaka i ansiktet så kan man känna sig trygg med The Balm Sexy Mama. Produkten lämnar inga större spår av puder efter sig, utan det känns i stället som att man använt ett så kallat blotting papper, som helt sonika sugit upp all överflödig olja i huden. Det mattar inte bara ned, utan fixerar även makeupen. Resultatet är silkeslent och nästan ofattbart naturligt. Känner man sig fundersam över det snåla urvalet av nyanser så är det viktigt att tänka på att detta inte är ett pigmenterat puder – det är transparent. Därför fungerar det bra till en stor bredd av hudtoner.

Till The Balm Sexy Mama ingår ingen applikator, men då bästa resultat ändå nås med några svep av en puderborste spelar det ingen roll. Pudret fungerar alldeles utmärkt året runt. Men när det är som varmast och klibbigast ute kommer det verkligen till sin rätt. Det tar snabbt och effektivt bort blänk och glans från ansiktet. Inte ens under en svettig dag på en nöjespark kommer man behöva oroa sig för att ansiktet ska glänsa ikapp med tallriken som ens langos serveras på.

Naturligt resultat, praktiskt med spegel i dosan, effektiv mot glans
Fånigt namn, lite väl kitschig dosa.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

5. By Terry Hyaluronic Hydra-Powder

Puder som ger en effekt nästan lika magisk som en askungebehandling

Formula: Löst puder Prisklass: Premium

Detta prisvinnande, färglösa puder av mikroniserad hyaluronsyra och ki¬selmikropärlor mattar inte bara ned, utan har även en utsuddande effekt på porer och rynkor. En tillfällig effekt, naturligtvis. För vi pratar om smink, inte mirakel.

By Terry Hyaluronic Hydra-Powder är ett otroligt drygt puder där man verkligen kommer väldigt långt med väldigt lite. Det fungerar naturligtvis fantastiskt bra som ett settingpuder ovanpå sminket och hjälper då till att både sudda och matta. Men även på egen hand, utan någon foundation eller annat smink, kommer huden att se lenare och sidenmatt ut med detta puder.
Nackdelen är naturligtvis priset. Det tar emot att investera över 400 kronor i ett puder som man kanske inte testat förut. Men det ska sägas att det är värt pengarna. Pudret är dessutom så pass drygt att det räcker längre än vad man kan ana när man först ser burken.

Burken är av klassisk form med skruvlock. Enklaste sättet att dosera är att vända upp och ned på dosan då locket fortfarande är ordentligt påskruvat. Därefter vänder man tillbaka och för att sedan varsamt skruva av locket. Det kommer att damma lite, det är dock närmast regel än undantag med löspuder. Men det blir inte onödigt mycket spill.

På huden kan det i vissa fall upplevas att produkten får huden att strama lite, vilket drar av på det annars goda helhetsintrycket. Har man väldigt torr hud, så framhävs dessa torra partier lite mer än vad som är önskvärt. Men utöver dessa två nackdelar, så är By Terry Hyaluronic Hyda-Powder i det närmaste ren och skär askungemagi.

Suddar ut porer och linjer på ett häpnadsväckande sätt
Dyr, stramar lite, har en tendens att framhäva torra partier
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Lumene Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder Translucent

Puder som ger storslaget resultat för modest peng.

Formula: Löst puder Prisklass: Budget

Det finska märket Lumenes Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder Translucent är ett härligt mjukt och genomskinligt puder som fixerar sminket och kontrollerar glans dagen lång. Pudret absorberar talg, vilket är anledningen till att huden får en matt finish som håller i många timmar.

Precis som många andra puder har även detta en något utsuddande effekt, vilket är tacksamt när man går på med lite puder ovanpå en sminkning eller helt enkelt bara kör puder utan något under. Detta är en väldigt finmalen produkt, vilket innebär att det lägger sig skirt och snyggt på huden oavsett om man har torr eller oljig eller en kombinerad hy. Just torr hud kan vara något av ett problem vid puderanvändning, då puder har en tendens att framhäva torra partier snarare än att dölja dem. Detta är dock inte ett problem med Lumene Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder Translucent – pudret håller en jämn och stabil nivå oavsett hudtyp. Det gör den användbar året runt, oavsett om huden är sommarsvettig eller vintertorr.

Denna burk med skruvlock räcker länge, vilket också gör den otroligt prisvärd. Resultatet reflekterar inte alls prisklassen – man kan snarare luras att tro att det är en avsevärt mycket dyrare produkt man har investerat i. Storslaget resultat för modest peng, det är aldrig fel!

Plånboksvänlig, räcker länge, känns härligt mjuk mot huden
Onödigt mycket spill
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

7. MAC Cosmetics Blot Powder

Fantastiskt bra puder som bekämpar blänket på studs

Formula: Pressat puder Prisklass: Medium

Sminket är på plats, det ser bra ut i spegeln. Man tar en selfie för att dubbelkolla och bländas nästan av blänket i pannan som fotot avslöjar. Vad göra? Låt MAC Blot Powder komma till undsättning.

Blot Powder från MAC är ett puder som inte kunde vara smidigare att använda. Det är en storfavorit hos många makeup-artister just för att det eliminerar blänk på ett kick. Detta pressade puders främsta syfte är att kontrollera glans utan att lägga till färg. Det fixerar dessutom foundation och skapar en slät och jämn finish samtidigt som det maxar hållbarheten på sminket.

Skulle det vara så att man behöver en snabb uppfräschning under dagen, räcker det med en snabbapplicering av Blot Powder för att makeupen ska få nytt och längre liv. Med detta puder som finish håller sig sminket utan problem på plats en hel arbetsdag. Inget blänk, inget kladd, ingen kakig look. Bara matt, lent och snyggt, precis som man vill att resultatet ska vara med ett puder.

Även om Blot Powder är en produkt som inte tillför någon färg, så finns ändå produkten i flera olika nyanser. Något som innebär att oavsett hudton går det att få ett riktigt naturligt resultat. Detta ger förstås extra plus i kanten.
Ta en selfie igen och dubbelkolla – nu är det bara du som glänser, inte pannan.

Håller fantastiskt bra, flera nyanser att välja på, stabil dosa
Varierar en hel del i pris beroende på vart man köper det
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

8. IsaDora Ultra Cover Compact Powder

Matt puder som effektivt täcker röda partier

Formula: Pressat puder Prisklass: Budget

Det finns ingen anledning att övertrassera sitt konto för att köpa ett bra puder. Faktum är att det finns många budgetvänliga puder som håller hög standard och ger strålande resultat. IsaDora Ultra Cover Compact Powder är ett av dem.

I en praktisk dosa med spegel i locket kommer detta pressade puder effektivt skära ned tiden du lägger på morgonfix. Med hjälp av den medföljande, tvättbara svampen appliceras detta puder på ett nästan löjligt enkelt sätt och resultatet syns omedelbart. IsaDora Ultra Cover Compact Powder dämpar effektivt rodnader och ytliga blodkärl, i många fall så pass väl att de döljs helt.

Detta puder är kanske främst en produkt att använda istället för en foundation, så pass täckande kan man låta det bli. Det fungerar naturligtvis bra som ett settingpuder också, om man är lite mer varsam med appliceringen och väljer en borste istället för den medföljande svampen. Svampen packar på produkten på ett annat sätt än vad man åstadkommer med en puderborste, vilket också är en av anledningarna till täckningsgraden.

Tyvärr finns pudret inte i särskilt många nyanser. Medan man med ett skirt settingpuder inte behöver ha en stor bredd på nyansutbudet, kräver naturligtvis ett täckande puder att man kan färgmatcha det med sin hudton i mycket större utsträckning. Det är synd. För resultatet är annars sammetslent, matt och jämnt – men inget av detta kommer täcka en dålig färgmatchning.

Täcker röda partier effektivt. Matt och len finish.
För litet nyansutbud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3 1

9. NYX Professional Makeup No Filter Finishing Powder

Puder i budgetprisklass som lämpar sig väl vid milt väder

Formula: Pressat puder Prisklass: Budget

Ännu ett puder som utlovar en filtereffekt med blott en svepning av en puderborste. Det låter för bra för att vara sant, och i det här fallet är det tyvärr också det.

Under de första, lite svalare månader av användning, fungerade pudret utmärkt. Det la sig fint utan att se pudrigt ut, höll bra genom hela arbetsdagen och kändes aldrig kakigt eller stramt i ansiktet. Men med det värma sommarvädret kom också problemen.

I takt med att utetemperaturen stiger, verkar det som att NYX Professional Makeup No Filter Finishing Powder får kalla fötter och inte längre vill vara med. Det kryper ned mot ögon, näsa och mun. Trots en grundlig bas, verkar hela sminkningen kommit på glid långt innan lunch. Naturligtvis är det svårt med smink överlag under riktigt varma dagar. Men riktigt så här illa är det sällan make-up beter sig. Särskilt inte när man har använt puder just för att slippa en flod av smink i ansiktet.

Detta är helt enkelt en produkt som fungerar bäst i mildare temperaturer. Bestämmer man sig för ett köp kan man glatt använda det under ungefär nio av årets tolv månader. Men sedan är det dags att låta No Filter Finishing Powder ta sommarledigt och istället satsa på en produkt som står pall emot skenande utetemperaturer.

Bra pris, fungerar bra i milt väder
Glider av ansiktet i varmt väder
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Vanliga frågor om puder

Vilket puder är bäst?

I vårt test av puder har vi hårdtestat 7 olika produkter och utser Linda Hallberg Infinity Filter Loose Setting Powder till bäst i test. Detta är ett transparent puder som nästan fungerar som ett instagramfilter på huden. Det dämpar effektivt blänk under hela dagen, samtidigt som det jämnar ut och minskar intrycket av porer. Det lägger sig inte i linjerna och funkar bra även när huden är lite torr.

Hur använder man puder?

Ett puder används oftast som sista steget då man sminkar sig. Ett puder fixerar make-upen och håller huden matt under dagen. Pudret sveps över ansiktet med en puderborste eller med en puff. Med en borste får man ett skirt och transparent resultat. Puder kan man köpa både som kaka eller i lös form.

Varför ska man använda ett transparent puder?

Ett transparent puder används i huvudsak för att fixera sminket och dämpa blänk. Med ett transparent puder, behöver man inte lägga en massa tid på att hitta den perfekta nyansen. Även om det ser väldigt ljust ut i burken, kommer det inte att synas när det väl landar i ansiktet.

Vilken nyans på pudret ska jag välja?

Om man inte väljer ett transparent puder, ska man satsa på ett puder som ligger så nära sin egen hudton som möjligt. Ett puder är inte en brozingprodukt, och ska inte användas för att ge dig färg. Det enklaste sättet att hitta ett puder som matchar din hud, är att botanisera i en butik eller be en expedit om hjälp. Tänk på om du har en kall, varm eller neutral underton i huden.

Hur lagar man trasigt puder?

Det är alltför lätt att tappa dosan med pressat puder i badrumsgolvet, vilket nästan alltid resulterar i ett trasigt puder. Har pudret gått sönder, har man två alternativ.
1. Fortsätt använda det trasiga pudret. Med hjälp av en puderborste, brukar det gå alldeles utmärkt att använda ett puder trots att det gått sönder.
2. Laga pudret med hjälp av vatten eller isopropylalkohol. I korthet görs detta genom att man krossar pudret helt, fördelar det i dosan igen, tillsätter ett par droppar alkohol och sedan pressar pudret på nytt. Tydliga tutorials finns att hitta på YouTube.

Vad är bananpuder?

Bananpuder är ett silkeslent puder med gul underton. Det används i huvudsak som fixerande puder, ett så kallat settingpuder, och appliceras därmed som sista steget. Den gula tonen hjälper till att ljusa upp. Även om det ofta sägs att den gula färgen på bananpudret passar alla hudtoner, stämmer det inte nödvändigtvis. Allra bäst passar det på hud med varma undertoner.