Julskinka 2023: 5 färdigkokta julskinkor testade

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat December 2023

Vilken julskinka är bäst i test 2023? I år har vi testat färdigkokta julskinkor från Sveriges största livsmedelsaffärer: Ica, Coop, Lidl och Willys.Testet inkluderade också Scans tidigare vinnarskinka. För att utses till bäst i test, måste julskinkan ha en trevlig textur, välbalanserad sälta och kryddning samt, givetvis, ha en riktigt god smak.

Läs våra tester av julmat, juldryck och annat som hör julen till.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Julskinka 2023

Så gjorde vi testet

Vi utför alla våra tester själva och testar produkter som de är tänkta att användas, eller som i det här fallet; som de är tänkta att ätas. I vårt test av färdigkokt julskinka testar vi ett urval av svenska julskinkor från de största livsmedelskedjorna.

Testet av julskinka är ett blindtest. Testpanelen har testat alla skinkor vid ett och samma tillfälle för att kunna jämföra och det är först när testet är klart och responsen insamlad, som de fått veta vilken skinka som är vilken. Vår testpanel har jobbat med oss i flera år och har stor erfarenhet av smaktest av julskinka.

Testpanelen utvärderar julskinka utifrån följande testkriterier:

Smak: Viktigast av allt: är julskinkan god? Är sältan bra? Smakar den mer än bara salt? Är julskinkan lagom fet?

Konsistens: Är julskinkan saftig och mör eller är den torr? Har julskinkan ett bra tuggmotstånd? Är skinkan seg eller mosig?

Utseende: Ser julskinkan aptitlig och god ut? Är den vackert skär och rosa eller är den grå i färgen? Ser köttet fint ut eller har det massor av små hål?

Omdömena vägs sedan samman med julskinkans pris samt om skinkan är ekologisk eller inte.

0 5 3.5 1

1. Coop Xtra Färdigkokt julskinka BÄST I TEST JULSKINKA 2023

Årets billigaste julskinka är den bästa julskinkan 2023

Testår: 2023 Ursprungsland: Sverige Kilopris vid inköpstillfälle (december 2023): 59.90 kronor/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Man brukar säga att man får vad man betalar för. Detta stämmer inte riktigt i 2023 års test av julskinkor. Det är nämligen den billiga julskinkan från Coop Xtra som vinner; och det är inte ens trångt på prispallen.

I år är den billiga julskinkan den bästa

Ett år när matpriserna rusat, kan julskinkan kännas som en stor utgift. Men i år var det faktiskt budgetskinkan som var det godaste. Coop Xtras färdigkokta julskinka är en riktigt saftig julskinka med en väl tilltagen men god sälta. Just sältan delar testpanelen något, vilket också är anledningen till att den inte får toppbetyg. Vissa tycker nämligen att den är lite väl salt, medan andra tycker att sältan är perfekt.

Denna billiga julskinka från Coop har en riktigt fin konsistens och texturen erbjuder precis lagom tuggmotstånd: mör, men utan att vara för mjuk. Av de skinkor som testades i årets blindtest av färdigkokta julskinkor, var Coop Xtras julskinka den tydliga favoriten: både för gommen och plånboken. Värt att notera från inköpet är även att budgetskinkan från Coop fanns i många olika storlekar: tumme upp för det, då det minskar svinnet rejält om man kan köpa en skinka som passar hushållets storlek.

Coop Xtra Färdigkokt julskinka

Väldigt prisvänlig, mör julskinka, saftigaste julskinkan i testet, god
Hade inte skadat med aningens mindre sälta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

2. Garant Ekologisk Kokt julskinka (Willys)

Ekologisk färdigkokt julskinka med god sälta

Testår: 2023 Ursprungsland: Sverige Kilopris vid inköpstillfälle (december 2023): 149 kronor /kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Garants kokta ekologiska julskinka som säljs hos Willys kommer inte göra en besviken. Priset är visserligen något högre än många andra skinkor 2023, men så är den också ekologisk. Julskinkan från Garant har en trevlig smak och lite fastare kött, vilket ger den ett trevligt tuggmotstånd.

God sälta på eko-skinkan från Garant

Garants ekologiska julskinka har en fin sälta, vilket lyfter smaken en hel del. Utöver sältan är smakbilden ganska nedtonad och här är det verkligen skinkan som får spela huvudrollen. Detta är något som delar av testpanelen anmärker på: de saknar lite kryddning.

Garant Ekologisk Kokt julskinka (Willys)

Skinkan är saftig men har samtidigt en ganska fast konsistens. Den gör sig allra bäst på jultallriken, men är också god på julknäcket. Testpanelen är överens om att detta är en julskinka de skulle ta en portion till av och inte dra sig för att lägga en skiva eller två på vickningsmackan framåt kvällskanten.

Har man budgeten är Garants julskinka perfekt att sätta en ekologisk knorr på julbordet med.

Ekologisk, god sälta, bra tuggmotstånd
Saknar lite krydda
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

3. Scan Gourmet Färdigkokt julskinka

Julskinka med perfekt textur men märklig bismak

Testår: 2023 Ursprungsland: Sverige Kilopris vid inköpstillfälle (december 2023): 159 kronor /kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Scan Gourmet Färdigkokt julskinka brukar vara ett säkert kort på julbordet och har många år vunnit testpanelens hjärtan. Men i år är är det som om den goda julskinkan från tidigare år har rymt.

Hade resultatet i vårt test av julskinka främst baserats på textur, hade Scan Gourmet vunnit. Den färdigkokta gourmetskinkan har en otroligt konsistens: perfekt tuggmotsånd, mör och saftig. Men en julskinka är aldrig bättre än hur den smakar och skinkan som testpanelen smakade på i år, var inte särskilt god.

Fantastisk textur - men smaken håller inte måttet

Första tuggan imponerar, men sedan når en märklig eftersmak fram till smaklökarna. Den är nästan lite metallisk och inte alls särskilt läcker. Flera personer i testpanelen utbrister i förvånande “oj” och det samlade intrycket blir: vad var det som hände här. Skinkan luktar inte heller så gott som den brukar. Kanske är det bara just denna batch, men på julbordet har skinkan bara en chans. Hade denna skinka dukats fram på julafton, sa samtliga i testpanelen att de hade blivit besvikna och med största sannolikhet lämnat biten på tallriken.

Scan Gourmet Färdigkokt julskinka

Smaken är ofta som baken (delad), men i detta fall är testpanelen eniga om att smaken på Scan Gourmet julskinka inte lever upp till förväntningarna på julafton. Nr vi avslöjar att det är den dyraste skinkan i testet är besvikelsen stor och inte ens den perfekta texturen kan rädda upp betyget.

Jättefin textur, mör, saftig
Mycket märklig bismak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2 1

4. Svea Lantkött Färdigkokt julskinka utan svål (Lidl)

Julskinka som inte imponerar på testpanelen

Testår: 2023 Ursprungsland: Sverige Kilopris vid inköpstillfälle (december 2023): 62.90 kronor /kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Lidls julskinkor från Svea Lantkött är väldigt prisvärda, särskilt om man håller koll på deras reklamblad och passar på att julhandla när de har specialpris. Tyvärr levde deras kokta julskinka (utan svål) inte upp till testpanelens testkriterier och förväntningar på en god julskinka.

Billig men torr julskinka

‘Egentligen är det inget större fel på smaken på Svea Lantkötts julskinka. Den smakar lite klent, men är inte äcklig. Den går för all del att äta, men smaken säger just ingenting - här finns inte ens en sälta som lyfter stämningen från “meh”. Men denna julskinkas största problem är som sagt inte smaken, det är resten.

Svea Lantkött Färdigkokt julskinka utan svål (Lidl)

Lidls julskinka är nämligen riktigt torr. I kombination med bristen på kryddning och salt, smakar den mest som en överkokt skinka som för tankarna till 80-talets skolmat. Den är ganska grå till färgen, men ser övrigt helt okej ut. Men när en julskinka vare sig smakar särskilt mycket och dessutom är så här torr - då försvinner skinksuget rätt snabbt och ingen i testpanelen blir sugen på en bit till. Och det säger väl egentligen allt: en julskinka ska man bli lycklig av, men Lidls färdigkokta julskinka lockar nästan inte ens fram ett leende.

Bra pris, finns att köpa både med och utan svål
Torr julskinka, smakar inte särskilt mycket av något alls
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

5. Ica Kokt julskinka utan svål

Torr julskinka med generöst storleksutbud

Testår: 2023 Ursprungsland: Sverige Kilopris vid inköpstillfälle (december 2023): 74.95 kronor /kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Icas kokta julskinka (utan svål) har traditionellt placerat sig i mellanskiktet när vi låtit vår testpanel smaka sig igenom julskinkor tidigare år. Men i år placerar den sig i botten, vilket beror på flera saker.

Julskinka i flera olika storlekar

Den stora fördelen med Icas julskinkor är att de brukar gå att köpa i många olika storlekar. Detta uppskattar man som konsument, både om man har ett stort eller ett litet hushåll. Det finns nämligen inget som är så trist när man planerar julbordet som att köpa för lite eller för mycket julskinka. Även i år fanns det flera storlekar att välja mellan vid inköpstillfället.

Tyvärr håller den julskinka från Ica som vi serverade vår testpanel inte måttet alls. Smakmässigt är den blygsam, saknar sälta och är lite småtråkig - men det största problemet är konsistensen. Detta är nämligen en julskinka som är så torr att det känns som att tugga pappersmassa. Alla som någon gång i sin barndom tuggade ihop små pappersbollar i skolan, vet att det inte är en särskilt angenäm upplevelse. Detta gäller även när en skinka smakar papper.

Ica Kokt julskinka utan svål

Icas kokta julskinka har dessutom en gråare och mycket tristare färg än de andra skinkorna i testet, så till den grad att den utmärker sig på testtallrikarna av just den anledningen. När man sedan tar en bit och flera av testpersonerna säger “det är som att tugga papper”, då vet man att detta är en skinka som det kommer bli mycket rester av. Tyvärr.

Bra pris, många olika storlekar att välja på
Otroligt torr, smakar väldigt lite
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

Vi utför alla våra tester själva och testar produkter som de är tänkta att användas, eller som i det här fallet; som de är tänkta att ätas. I vårt test av färdigkokt julskinka testar vi ett urval av svenska julskinkor från de största livsmedelskedjorna.

Testet av julskinka är ett blindtest. Testpanelen har testat alla skinkor vid ett och samma tillfälle för att kunna jämföra och det är först när testet är klart och responsen insamlad, som de fått veta vilken skinka som är vilken. Vår testpanel har jobbat med oss i flera år och har stor erfarenhet av smaktest av julskinka.

Testpanelen utvärderar julskinka utifrån följande testkriterier:

Smak: Viktigast av allt: är julskinkan god? Är sältan bra? Smakar den mer än bara salt? Är julskinkan lagom fet?

Konsistens: Är julskinkan saftig och mör eller är den torr? Har julskinkan ett bra tuggmotstånd? Är skinkan seg eller mosig?

Utseende: Ser julskinkan aptitlig och god ut? Är den vackert skär och rosa eller är den grå i färgen? Ser köttet fint ut eller har det massor av små hål?

Omdömena vägs sedan samman med julskinkans pris samt om skinkan är ekologisk eller inte.