Kraftor

Bästa kräftorna: Test av frysta och färska kräftor

För många är kräftskivan i augusti en av årets absoluta höjdpunkter. Det kan dock vara svårt att navigera bland alla sorter och många frågar sig vilka kräftor som är bäst i test. Traditionen att äta kräftor började hos överklassen men spred sig till medelklassen under 60-talet. Men man vet även från äldre skrifter att kräftor åts även under medeltiden.

Kräftpremiären är traditionsenligt den första onsdagen i augusti och 2018 är det den 1 augusti. På en klassisk kräftskiva serveras det förrutom kräftor även paj och bröd. Pajen är ofta en västerbottensostpaj eftersom smakerna i den passar bra ihop med kräftsmaken. I över 100 år har många också menat att snaps är ett måste till kräftskivan. Många har säkert sett Albert Engströms klassiska propagandaposter från folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922, den lyder ”kräftor kräva dessa drycker”. Andra menar att snapsen försör smakupplevelsen genom att avtrubba smakkörtlarna.

Kräftans smak

Kräftor som du köper i butik kan översiktligt gruppers in i två kategorier: havskräftor och sötvattenskräftor. De senare är de vi fokuserar på i testet, både frysta och färska.

Sötvattenskräftor kokas vanligen levande tillsammans med dill. Dillen är tänkt att ge kräftan en fräsch framtoning.

Eftersom producenterna har olika recept kommer kräftor av skiftande märken också att smaka olika. Vissa har en bra balans mellan sötma, sälta, kräftsmak och dill. Andra är mer obalanserade. Vissa föredrar dock kräftor med mer sälta, andra kräftor med mer dillsmak. När du väljer en kräftsort är det därför viktigt att läsa på för att ta reda på hur kräftan smakar, så att den rimmar väl med dina smakpreferenser.

Information om kräftor

Kräftor är ett asätande leddjur som lever på botten i hav och sjöar - ibland även i floder. Deras anatomi består av ett hårt yttre skelett samt en inre segmenterad kropp. Man äter vanligen stjärten och köttet i klorna. Vissa äter dock även hjärnan.

Kräftorna är i levande form svarta eller bruna. När de sedan kokas antar de en röd färg. Olika sorter har olika röd nyans efter kokning. De har också varierande mönster, storlek och yta. Vissa är exempelvis djupröda med liten kropp, stora klor och räfflig yta, medan andra är ljusröda, spräckliga, med små klor och helt slät yta.

Totalt finns det 618 arter i de tre stora kräftfamiljerna Astacidae, Cambaridae och Parastacidae. De lever spridda över hela jordklotet, vissa kräftor odlas, andra fångas vilt.

Svenska kräftor är generellt de dyraste. Spenska och turkiska kräftor har generellt ett pris i mellanklassen. Länge var kinesiska kräftor de billigaste, men i takt med att kinesterna börjat få upp ögonen för denna dilikates har priserna höjts. Numera är egyptiska kräftor vanligtvis de med lägst pris.

Testvinnare - Kräftor

Så gjorde vi testet

Vi har låtit 42 personer testa några av de mest populära kräftsorterna på marknaden. Både frysta och färska kräftor testades och flera länder var representerade, bland annat kräftor från Sverige, Spanien, Turkiet och Kina. Varje testare har fått se, skala och äta kräftor av vardera sort både var för sig och tillsammans med traditionsenliga tillbehör, och sedan gett betyg på kräftorna via en app i sin telefon. Testarna har även fått ange sin generella bild av hur stor erfarenhet de har av kräftor och därefter kategoriserats som nybörjare, medel eller kräftentusiast. Här är de tre viktigaste faktorerna som testarna fått analysera: 

Smak: Hur smakar kräftan? Är det en balanserad smakkombination? Saknar du någon smak? Finns det för mycket av någon smak?

Konsistens: Vad anser du om konsistensen? Är det lagom tuggmotstånd? Känns den fast och fin i köttet när du håller i den? Håller flera kräftor i påsen samma kvalitet?

Skal: Hur ser kräftorna ut? Vad tycker du om utseendet? Är de lätta att skala? Är skalet hårt? Är det lätt eller svårt att få ut köttet? Skiljer sig upplevelsen åt mellan olika kräftor?

Ihop med varje delbetyg har blindtestarna även fått lämna kommentarer. De som kvalat in som kräftentusiaster har generellt sett lämnat mer utförliga kommentarer på detaljnivå. Vi har gått igenom alla betyg och kommentarer, samt själva testat varje kräfta på redaktionen och sedan vägt ihop alla svar till en slutgiltig bedömning om prisvärdet på respektive kräftsort.

0 5 4.5 1

1. Smålandskräftan Färska Signalkräftor

Mycket god kräfta att servera på kräftskivan

Smålandskräftan Färska Signalkräftor uppskattades mycket av hela spannet testare, allt från kräftentusiasterna till förstagångsätarna. Den här färska kräftsorten fick fina betyg över hela skalan. Smakmässigt har dessa signalkräftor en härlig mix av lagom sälta, dill och frisk kräftsmak. De är saftiga och av okej storlek. Uppfattningen är att de är något mindre, men att de samtidigt innehåller mycket kött. Färgmässigt ser de mycket inbjudande ut.

Smålandskräftan Färska Signalkräftor har överlag lagom tuggmotstånd. Några kräftor i mixen höll dock inte lika god kvalitet, de drog åt det mjukare hållet i konsistensen vilket drar ner betyget ett snäpp. Men generellt sett håller de en jämn kvalitet jämfört med många konkurrenter. Dess goda smak, lagom hårda skal och lockande konsistens utgör en vinnande kombination på kräftskivan.

+Mycket god smak, lagom tuggmotstånd, härlig röd färg, lagom hårt skal
Vissa kräftor var väl mjuka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Smålandskräftan Frysta Signalkräftor

Goda kräftor med mycket kött trots mindre storlek

Smålandskräftan Frysta Signalkräftor sticker ut med relativt bra genomsnittligt betyg både avseende smak och konsistens, två av de viktigaste faktorerna för den som äter kräftor. De har något bättre snittbetyg avseende smak än konsistens, så pass bra betyg att de hamnar i den absoluta smaktoppen. Kräftentusiasterna tycker att dessa kräftor har en ovanligt bra balans mellan sälta och kräftsmak. De mer genomsnittliga testarna nöjer sig med att konstatera att kräftorna helt enkelt har en god smak. Konsistensen anses av de flesta vara okej, men tyvärr är kräftorna i påsen av något ojämn kvalitet och ett antal av dem drar åt det allt för mjuka hållet. Någon upplevdes till och med som sumpig.

Smålandskräftan Frysta Signalkräftor är ganska små sett till storleken, men innehåller samtidigt mycket kött. Klorna är dock ganska bitiga storleksmässigt. Kräftornas fina ljusröda färg ser inbjudande ut på bordet. De anses av majoriteten vara mycket enkla att skala. Smålandskräftan Frysta Signalkräftor uppskattas av en bred målgrupp för sin kombination av god smak, sin överlag okej konsistens och dess lätthanterliga storlek. Det är en bra kräfta att köpa för den som är ute efter ett fryst alternativ som håller hög kvalitet.

+God smak, härlig färg, lagom hårt skal
Vissa kräftor var lösa i konsistensen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Pandalus Kräftkungens Special (kinesiska)

Kräfta med lagom tuggmotstånd och jämn kvalitet

Pandalus Kräftkungens Special (kinesiska) tillhör den absolut toppen på kräftbordet tack vare en jämn och fin kvalitet med riktigt bra konsistens. Köttet är fast och har ett lagom tuggmotstånd. Smaken är okej, men inslaget av dill är alldeles för sparsamt. Det är en ganska söt kräfta med en god kräftsmak. Men med marginellt mer sälta, och en hel del mer dillsmak hade smakkombinationen upplevs fräschare och mer balanserad. 

Pandalus Kräftkungens Special (kinesiska) har ett ganska hårt men ändå krispigt skal. Det gör att de går ganska snabbt att skala. Det är också lätt att få ut köttet. Utseendemässigt gör de ett bra intryck. De stora klorna lockar till förtäring. Med sin något försiktiga smak passar Pandalus Kräftkungens Special (kinesiska) dig som inte är så förtjust i dill och vill ha mer smörig kräftsmak. Det är en god och lagom fast kräfta som många uppskattar.

+Mycket bra konsistens, lättskalade, stora inbjudande klor, jämn kvalitet på innehållet
Sparsam dillsmak, lite för lite sälta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Pandalus Färska Kräftor (turkiska)

Vackra salta kräftor av ganska jämn kvalitet

Pandalus Färska Kräftor (turkiska) är vackra rödrosiga kräftor med inslag av mörkare toner som ser fina ut på bordet. I övrigt är de dock något av medelmåttor i kräftsammanhang. Påsens innehåll håller en någorlunda jämn kvalitet, här finns varken några riktigt bra exemplar eller några riktigt dåliga. Konsistensen är okej på de flesta men drar åt det lite för mjuka hållet. Smaken är allt för salt. Saltet tar över dillsmaken och kräftköttets egna smaknyanser vilket gör att snittbetyget för smak hamnar lite under godkänt.

Pandalus Färska Kräftor (turkiska) har en bra storlek och är enkla att skala. Klorna är dock relativt små och köttinnehållet i dessa sparsamt. Skalet är däremot ganska mjukt, men inte så pass att det blir segt när du ska knäcka det. För den som föredrar relativt salta kräftor, och som inte är så förtjust i dillsmak, kan Pandalus Färska Kräftor ändå vara ett alternativ att räkna med.

+Bra skal, lockande utseende, jämn kvalitet
För lite dill, för mycket sälta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Havskräftor Kokta MSC 400g Maresco

God kräftsmak och bra storlek

Fiskade: Skagerak Storlek: Normalstora Smaktillsatser: Salt

Havskräftor Kokta MSC 400g Maresco är välsmakande havskräftor av en inbjudande storlek. De har ganska mycket sälta men den milda smaken av kräfta kommer ändå igenom tydligt.

Tyvärr är de mjöliga i konsistensen. Havskräfta är generellt lite mjukare än andra kräftor, men här trillar de sönder, köttet är helt enkelt för mjukt. Det rätta tuggmotståndet uteblir dessutom hos samtliga kräftor i förpackningen. Det är inte så att det förstör matupplevelsen, men det drar ner intrycket av en annars ganska välbyggd och dessutom lättskalad kräfta.

Detta blir ändå favoriten bland havskräftorna som testas på grund av just smaken.

+God smak, lagom storlek, lätt att skala
För mjuk konsistens
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Pandalus Viltfångade Kräftor (kinesiska)

Nätta lättskalade kräftor med fin konsistens men försiktig smak

Pandalus Viltfångade Kräftor (kinesiska) står ut genom att de har en helt okej smak och en mycket bra konsistens på köttet. Smaken är som sagt god, men något försiktig i sin framtoning. Det hade inte gjort något om de fått lite mer dillsmak och sälta för att balansera upp det söta och kräftsmaken. Det utgör fortfarande en god smakkombination, men den försiktiga framtoningen gör att de tenderar försvinna helt smakmässigt när du äter dem ihop med lite starkare mat och dryck.

Pandalus Viltfångade Kräftor (kinesiska) är små och nätta kräftor som det är enkelt att skala och hantera. Vi får snabbt och smidigt ut köttet ur såväl stjärt som klor. De har en ganska ljus och jämt röd skalfärg som gör att de ser inbjudande ut. Den här kräftsorten passar dig som vill undvika dill och sälta och äta kräftor med en mer ren kräftsmak.

+Lättskalade, bra konsistens, jämn kvalitet
Ganska smaklösa, ganska små
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2.5 1

7. Ullmo Kräftor Jumbo (spanska)

Djupröda, vackra kräftor med okej konsistens

Ullmo Kräftor Jumbo (spanska) har en vackert mörkröd färg och en diskret smak. Den generella smakupplevelsen är att de är något tvåliga i sin framtoning och att de saknar såväl dill som sälta. Smaken ligger kvar en stund i munnen efteråt. De upplevs också av några av testpersonerna som aningen torra, trots att de har en mjuk konsistens. Konsistensen är som sagt ganska mjuk, men inte så att det stör. Genomsnittligt betyg för konsistensen är godkänt.

Ullmo Kräftor Jumbo (spanska) upplevs svårskalade på grund av det hårda skalet. Men färgmässigt med sin djupröda nyans är de väldigt vackra att titta på. Samtliga deltagare i testet kommenterar utseendet i mycket positiva ordalag. Med lite ändringar i receptet för kokningen av dessa skulle de kunna göra succé på kräftbordet.

+Okej konsistens, vacker djupröd färg
Lite för mjuka, något torra, svårskalade, tvålig smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

8. Havskräftor Kokta Storlek 20-30 MSC 700g Poseidon

För den som smyggillar insjökräftor på västkustfesten

Fiskade: Skagerak (trål) Storlek: Ganska små Smaktillsatser: Dillarom, salt, surhetsreglerande medel (citronsyra), konserveringsmedel E211 och E20

Havskräftor Kokta Storlek 20-30 MSC 700g Poseidon är en havskräfta i lag vars smak snarare påminner om insjökräftor än den typiska havskräftsmaken. De är ganska försiktiga i sältan, och smakar en del dill. Dock är smaken samtidigt ganska försiktig och det blir ingen riktig smakexplosion åt något håll. Dessa kräftor uppskattas av de som föredrar insjökräftor, men alla i testpanelen håller med om att köper man havskräftor förväntar man sig en annan smakbild.

Köttet är fast och fint med lagom tuggmotstånd. Priset är attraktivt sett till mängden kräftor, men tyvärr saknar många kräftor klor och de är ganska små i storleken.

Skalet är relativt hårt men det är ändå enkelt att få fram stjärten. Klorna är däremot lite svårare om du inte har lämpliga kräftbestick. Men överlag är de ändå ganska enkla att skala.

+Ganska lättskalade, mycket bra konsistens
Försiktig smak, påminner om insjökräftor i smak & storlek, många saknar helt klor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5