Setting spray: 4 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat April 2024

Har du tröttnat på att sminket tycks försvinna under dagen? Då kan en setting spray kan vara din räddare i nöden! I vårt test av setting spray har vi provat produkter från märken som Hickap, MAC och LH Cosmetics. För att bli bäst i test måste fixeringssprayen vara hållbar och fixera sminket effektivt, gärna vara återfuktande och inte kännas alltför klibbig på huden.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Setting spray

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Med hjälp av en testpanel har vi utgått från följande frågeställningar för att bedöma och betygsätta setting spray:

Resultat: Fixeras sminket ordentligt? Känns sprayen naturlig då den torkat eller blir huden klistrig? Luktar sprayen något och i så fall: doftar den gott? Blir sminket mer hållbart?

Användning: Hur är doseringen av sprayen: är misten behaglig eller skvättig? Fördelas misten jämnt över hela ansiktet?

Förpackning: Är flaskan lätt att använda? Kan man använda upp all produkt eller blir det waste i botten av flaskan? Är det en pump eller drivgas?

Betyget är beräknat på den samlade upplevelsen av setting sprayen i förhållande till vad den kostar.

0 5 5 1

1. LH Cosmetics On set Long-lasting Setting Spray BÄST I TEST SETTING SPRAY

Setting spray som håller sminket på plats hela dagen (och lite till)

Mängd: 100 ml Finish: Semimatt

Undrar du hur du ska få sminket att sitta under en svettig natt på dansgolvet? LH Cosmetics On set Long-lasting Setting Spray är svaret på dina drömmar. Här har vi nämligen ett setting spray som verkligen fixerar sminket rejält.

Bra pump som finfördelar misten

LH Cosmetics On set Long-lasting Setting Spray har ett enkelt pumpmunstycke som inte ser så mycket ut för världen. Men det visar sig att flaskan inte bara är väldigt lättpumpad, munstycket fördelar dessutom setting sprayen i en härligt finfördelad mist. Detta är en fixeringsspray som inte landar som droppar i ansiktet utan direkt lägger sig som ett skyddande och fixerande lager.

Finishen är semimatt. Detta innebär dock inte att den tar bort lystern som du kämpat med att få fram när du sminkat dig. Lystern fixeras snyggt, men LH Cosmetics On set Long-lasting Setting Spray håller oljan i schack och ser till att sminket (och lystern) inte rinner bort framför datorskärmen eller på dansgolvet. Faktum är att detta setting spray fixerar smink så bra att man kan gnugga med fingret på sminket utan att det rubbas, något som gör våra tre testpersoner riktigt imponerade. Att den dessutom går utmärkt att använda som primer, alltså även under sminket, gör spray härligt multifunktionell när det kommer till sminkfixering.

Fixerar sminket och skyddar huden

LH Cosmetics On Set Long-lasting Setting Spray doftar milt och lite blommigt. På huden upplevs den tillföra fukt och den känns även både svalkande och lugnande. Detta kan man tacka ingredienser som glyceryl glucoside och aloe vera för. LH Cosmetics On Set Long-lasting Setting Spray innehåller även algextrakt som skyddar mot fria radikaler samt extrakt från kardborre (kardborrerot, artictum lappa root, inte kardborreband) som stärker hudens barriär. Detta är med andra ord ensetting spray som inte bara fixerar sminket, utan samtidigt gör nytta, något vi verkligen uppskattar. Vi kan inte göra annat än att varmt rekommendera LH Cosmetics On Set Long-lasting Setting Spray.

LH Cosmetics On set Long-lasting Setting Spray

Härligt fin mist, fixerar sminket under många långa timmar, fungerar utmärkt även som primer, luktar gott
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. MAC Fix+ Stay Over Setting Spray

Setting spray utan alkohol som fördelas i en fin mist

Mängd: 100 ml Finish: Semimatt

MAC Fix+ Stay Over Setting Spray är en i raden av flera mycket kompetenta setting sprays från MAC. Det som skiljer denna setting spray från många andra är att det är en alkoholfri setting spray, vilket innebär att den passar extra bra för torr eller känslig hud.

Setting spray utan alkohol

Precis som de flesta setting sprays, är denna förpackning utrustad med en pump. Behållaren innehåller med andra ord ingen drivgas, vilket är skönt ur ett återvinningsperspektiv. Men det är som sagt det faktum att den är alkoholfri och väldigt sparsamt parfymerad som får MAC Fix+ Stay Over Setting Spray att sticka ut. Det är värt att observera att den inte är parfymfri, men till skillnad från många andra setting sprays luktar MAC Fix+ Stay Over Setting Spray väldigt lite.

MAC Fix+ Stay Over Setting Spray känns återfuktande på huden och får verkligen sminket att sitta som berget. Resultatet är relativt matt, så även personer med en hud som är åt det fetare hållet uppskattar resultatet av denna setting spray. Misten är väldigt finfördelad och det är riktigt skönt att spraya den i ansiktet. Det blir inga droppar alls på huden, utan misten lägger sig tillrätta på en gång.

Lämnar huden återfuktad och behaglig

Efter applicering känns huden skönt återfuktad och lite uppfräschad. Det är en skön känsla, särskilt om man använder puder som ibland kan få huden att kännas lite stram och torr. MAC Fix+ Stay Over Setting Spray fixerar allt smink, från foundation till ögonskugga och puder, och håller hela dagen. Perfekt om man vill se lika nymejkad ut på kvällen som man gjorde på morgonen - och vem vill inte det?

MAC Fix+ Stay Over Setting Spray

Alkoholfri setting spray, luktar väldigt lite, väldigt bra resultat, skön mist
Relativt dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Hickap Preppy Prime Setting Spray Matte Finish

Populär setting spray som håller sminket på plats hela dagen

Mängd: 100 ml Finish: Matt

Hickap Preppy Prime Setting Spray Matte Finish kommer i en snygg grön plastflaska. Med bara ett par spray över sminket, kommer makeupen sitta avsevärt mycket bättre på plats hela dagen.

Setting spray med matt finish

En setting spray använder man för att fixera sminket och förhindra det från att successivt försvinna under dagen. Hickap Preppy Prime Setting Spray Matte Finish luktar ganska starkt just när den sprayas på, men doften lägger sig snabbt. Detta är en matt setting spray, men precis efter appliceringen upplever vi en viss glow i resultatet. Denna lyster försvinner dock under första timmen och finishen är sedan tveklöst matt. Det uppskattas av våra testare, särskilt de som har oljig hud.

Men även om detta är en matt setting spray, känns den fortfarande skön och återfuktande på huden. Ogillar man den strama och lite torra känsla som smink ibland kan komma med, är Hickap Preppy Prime Setting Spray perfekt att duscha ansiktet med. Faktum är att den fungerar riktigt bra även som primer, så är du ute efter ett riktigt hållbart resultat tjänar du på att mista med denna setting spray både innan och efter applicering av smink.

Setting spray för känslig hud

Misten är fint fördelad och behaglig att applicera i ansiktet. Den upplevs inte som klibbig utan snarare lugnande och återfuktande och passar bra även för känslig hud. Sminket håller tydligt bättre om man avslutar med Hickap Preppy Prime Setting Spray. Inte minst syns detta på vår testperson vars ögonsmink annars gärna försvinner framåt eftermiddagen. Hickap Preppy Prime Setting Spray får idel tummar upp från vår testpanel som bestått av tre personer.

Hickap Preppy Prime Setting Spray Matte Finish

Gör att sminket håller väldigt mycket bättre, finfördelad och behaglig mist, matt finish
Luktar lite starkt vid applicering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 3 1

4. L'oréal Paris Infaillible 3-Second Setting Mist

Setting spray med drivgas som upplevs något klistrig på huden

Mängd: 75 ml Finish: Matt

L’Oréal Paris Infaillible 3-Second Setting Mist har hämtat inspiration från TikTok-trenden att fixera smink med hårspray. Naturligtvis är hårspray i ansiktet långt från optimalt och tanken med denna setting spray var att erbjuda ett alternativ som passar huden och inte är skapad för håret. Tyvärr är resultatet lite väl likt just en hårspray.

Setting spray som påminner om hårspray

Både lukten och känslan av L’Oréal Paris Infaillible 3-Second Setting Mist är nästan synonyma med hårspray. Lukten är skarpt parfymerad, på precis ett sådant sätt man förväntar sig av ett hårspray. Känslan på huden är limmig och klibbig. L’Oréals setting spray lämnar en kännbar hinna precis som, ja, ni gissade rätt: som hårspray. Det är säkert så att ingredienserna i denna setting spray är bättre för huden än vad ingredienserna i en hårspray är, men känslan är tyvärr alldeles för lik hårspray.

Förpackningen har en drivgaspump. Visserligen är misten finfördelad och landar fint på huden, men återigen känns det verkligen som att man sprayar hårspray rakt i ansiktet. Våra testare imponeras inte av L’Oréal Paris Infaillible 3-Second Setting Mist.

Fixerar sminket bra

Bortser man från själva användarupplevelsen av L’Oréal Paris Infaillible 3-Second Setting Mist och bara fokuserar på hur pass produkten fixerar sminket, får denna spray godkänt. Det råder ingen tvekan om att sminket håller längre om man fixerar det med L’Oréal Paris Infaillible 3-Second Setting Mist. Men tyvärr är den övriga upplevelsen vid användning av detta setting spray så pass dålig att betyget dras ned ordentligt.

L'oréal Paris Infaillible 3-Second Setting Mist

Fixerar sminket, fint fördelad mist
Luktar hårspray, känns som hårspray, lämnar klibbig känsla på huden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Med hjälp av en testpanel har vi utgått från följande frågeställningar för att bedöma och betygsätta setting spray:

Resultat: Fixeras sminket ordentligt? Känns sprayen naturlig då den torkat eller blir huden klistrig? Luktar sprayen något och i så fall: doftar den gott? Blir sminket mer hållbart?

Användning: Hur är doseringen av sprayen: är misten behaglig eller skvättig? Fördelas misten jämnt över hela ansiktet?

Förpackning: Är flaskan lätt att använda? Kan man använda upp all produkt eller blir det waste i botten av flaskan? Är det en pump eller drivgas?

Betyget är beräknat på den samlade upplevelsen av setting sprayen i förhållande till vad den kostar.