TEST: Bästa padelracket (2024) - 8 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat September 2023

Har du också fastnat för padel och vill köpa ett eget racket? Vi har testat padelracket från märken som Babolat, Dunlop och Wilson. För att vi ska kunna utse ett padelracket till bäst i test, ska det vara välbalanserat, ha god slitstyrka samt ha ett pris som upplevs som rimligt i förhållande till kvaliteten på racketen.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Padelracket

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har testat padelracketar i nivåerna nybörjare, motionär och avancerad. Samtliga racketar har långtidstestats av spelare från alla tre nivåer.

Vi har bedömt och värderat följande egenskaper:

Vikt: Här har vi värderat hur vikten påverkar racketens egenskaper. I värderingen har vi även beaktat vad vikten har för inverkan på olika spelstilar samt fysisk storlek på spelaren.

Kontroll, fart och balans: Vi har värderat på vilket sätt racketens sammansättning påverkar dessa egenskaper. Vi har värderat mixen av kontroll och fart kopplat till den tänkta målgruppen. Vi har även värderat vad balansens placering har för inverkan på spelkänslan.

Material: Vi har värderat hur materialen i kärna och träffyta påverkat racketens huvudsakliga egenskaper såsom kontroll och kraft. Vi har även beaktat materialets slitstyrka och livslängd.
Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut.

0 5 4.5 1

1. Stiga ART 2 BÄST I TEST PADELRACKET

Lättspelat allroundracket med hög spelkänsla

Vikt: 365 g Form: Rund Balans: Låg Ram: Kolfiber Träffyta: 3K kolfiber Kärna: 38 mm EVA-foam Nivå: Motionär/Avancerad

Upplev den efterlängtade uppföljaren till STIGAs populära padelracket ART - ART 2. Med en handgjord konstruktion och låg balans, är detta racket mycket lättspelat och erbjuder suverän kontroll vilket passar spelare på alla nivåer. Den räfflade slagytan ihop med en generös sweetspot gör dig till ett hot såväl långt bak i planen som framme vid nät. Oavsett om du är glad motionär eller en avancerad spelare, är ART 2 ett mycket bra val.

Kontroll och fart med material av hög kvalitet

Racketens avancerade 3K carbon teknik ger en enastående spelkänsla! Denna högpresterande teknologi, tillsammans med en generös sweet spot, möjliggör spel med hög precision och kontroll, oavsett din erfarenhetsnivå.

Ytskiktet är tillverkat av Carbon Total med 3000 kolfibertrådar (3K) och den lilla turboboosten kan behövas eftersom det i grunden är ett förhållandevis långsamt racket.

Racketets EVA-kärna består av Hypersoft Foam som med sin densitet gör det möjligt att integrera en extra stor sweet spot. Detta förbättrar både känslan och farten i dina slag, även när du träffar bollen längre ut mot ramen. Vi upplever dock att ART 2 sliter lite med att hantera bollar som kommer med hög fart från motståndaren, om du exempelvis har tagit dig fram på nät och behöver mota ett extra hårt slag. Vid de tillfällena kan racketet upplevas fladdrigt, särskilt om bollen behöver returneras med precision.

Stabilitet och kontroll i en elegant design

ART-kollektionerna är handgjorda och den skandinaviska designen med svart, grått och silver är riktigt läcker. Den något ruggade strukturen på slagytan kallas Power Grip och hjälper dig att extra sätta spinn på bollen, lika effektivt vid serve som vid specialslagen Bandeja och Vibora.

Stiga ART 2

Stiga ART 2 är ett toppracket som passar de allra flesta. Det passar särskilt bra för dig som prioriterar spelkänsla och kontroll före kraft. Är du en offensiv spelare som gärna använder din styrka som vapen så finns det andra modeller som passar bättre. Då behöver du ett tyngre padelracket med balansen högre upp och som har en styvare träffyta.

Stiga ART 2

ART 2 är ett riktigt bra allroundracket!

Stor sweetspot, härlig spelkänsla, läcker design
Något kraftlöst
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Varlion LW Summum Prisma Airflow W 2023 BÄSTA PREMIUMVAL

Slitstarkt premiumracket med fantastisk spelkänsla och kontroll

Vikt: 350-370 g Form: Rund Balans: Låg Ram: Kolfiber Träffyta: 12K kolfiber Kärna: 38 mm EVA Nivå: Avancerad

Varlion LW Summum Prisma Airflow W 2023 är ett premiumracket med rund form och låg balans som utformats särskilt för professionella padelspelare men passar även ambitiösa motionärer. Racketet har flera imponerande egenskaper och erbjuder en grym mix av kontroll och spelkänsla på banan.

Härlig spelkänsla för dig som gillar att styra spelet

Vi tycker att racketet är förvånansvärt lättspelat och den patenterade slice-texturen skapar extra bra snurr på bollen, perfekt vid exempelvis en slicead serv men även effektivt vid slag som vibora och bandeja. Den låga balansen ihop med den mjuka kärnan bidrar till fin kontroll och racketet upplevs som ganska förlåtande. Till viss del saknar vi den där extra kraften som topptunga racketar med hård träffyta kan hjälpa till med, för dig som gillar den spelstilen så är detta racket inte optimalt.

Varlion LW Summum Prisma Airflow W 2023

Den är utrustad med en kraftig PRISMA-ram som hjälper till med att minimera kontaktytan mellan racketet och potentiellt skadliga ytor som glasväggarna eller gallret. Detta minskar risken för skador på ramen samtidigt som det ger dig bättre kontroll. Med ett så pass dyrt racket så är detta en mycket uppskattad innovation som vi tror kan förlänga livslängden.

Var uppmärksam på att racketet finns i två olika varianter. Den testade versionen har ett "W” i titeln vilket innebär att den passar i låga temperaturer upp till 25ºC. Den hårdare varianten, "S", är designad för användning när temperaturen överstiger 25ºC. För spel i det bistra nordiska klimatet rekommenderas således version “W”.

Superracket för dig med proffsambitioner

Varlion LW Summum Prisma Airflow W 2023 är ett superintressant racket för dig som spelat padel ett tag och önskar ta ditt spel till nästa nivå. Det passar utmärkt för dig som prioriterar kontroll för fart och helst vill ha vikten längre ner i racketet. Vi förstår om prislappen kan verka avskräckande men tänk på att den smarta PRISMA-ramen troligtvis kommer förlänga livslängden vilket innebär att du inte behöver köpa nytt padelracket lika ofta.

Härlig spelkänsla, potentiellt längre livslängd, välbalanserat med utmärkt kontroll
Förhållandevis dyrt, inte så kraftfullt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Dunlop Rocket BÄSTA BILLIGA PADELRACKET

Lätt padelracket för nybörjaren med god kontroll

Vikt: 360 g Form: Rund Balans: Medium Ram: Grafit Träffyta: Glasfiber Kärna: Pro EVA 38mm Nivå: Nybörjare

Dunlop Rocket Red är ett mycket prisvärt padelracket som hjälper spelaren att slå kontrollerade slag med bra fart. Det här är en prisvärd modell som passar utmärkt för nybörjaren och spelare med lite mindre händer. Har man stora händer men ändå önskar detta padelracket, kan man utan problem lägga på flera lager linda tills man når önskad tjocklek.

Slitstarkt material

Rocket Red är tillverkad i slitstarkt material och väger lätt i handen. Den glasfibertillverkade träffytan är förhållandevis stum men förmedlar god kontroll i spelet bak i banan. Balansen ligger mitt i racketen och bidrar till en skön spelkänsla. Tyvärr saknas den riktiga kraften i smasharna och till viss del även kontrollen i volleyspelet.

Bra padelracket för nybörjaren

Dunlop Rocket Red har egenskaper som passar fint för dig som är nybörjare och som önskar att målinriktat fortsätta utveckla grundslagen. Racketen ligger på en attraktiv prisnivå och har potential att kunna följa med spelaren från nybörjarnivån in i motionärsklassen.

Bra kontroll, högt prisvärde, låg vikt
Aningen stumt, klena kraftslag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Babolat Veron Counter

Stabilt padelracket i toppklass för motionären

Vikt: 365 g Form: Rund Balans: Topptung (270mm) Ram: Karbon Träffyta: CarbonFlex (Karbon och glasfiber) Kärna: 38 mm Nivå: Motionär

Babolat Veron Counter är ett förstklassigt padelracket som utmärker sig genom att ha en utmärkt mix av precision och fart. Det här är ett stabilt racket med en stor träffyta vilket ger spelaren bra förutsättningar att returnera hårda slag från motståndaren.

Välbalanserat racket

Veron Counter är ett racket med bra balans där den största vikten ligger långt upp på racketen. Det innebär att det är lättare att få fart på smasharna. Racketen väger fint i handen men vi rekommenderar att man själv avgör hur mycket linda man lägger på greppet eftersom det är väldigt individuellt. Det bästa är att prova sig fram men vi rekommenderar starkt att byta linda relativt ofta eftersom ett bra grepp hjälper dig att få ut det bästa av racketen.

Lätt men hållbart padelracket

Veron är tillverkad av karbon och glasfiber vars egenskaper ger ett lätt men hållbart padelracket. Det här är också material som gör racketen lite mjukare och det blir därmed lättare att utnyttja motståndarens fart på bollen. Den räfflade träffytan förbättrar greppet på bollen vilket förenklar skruvar och ger den mer vana användaren en grym spinn.

Babolat Veron Counter är ett suveränt padelracket för dig som söker efter en knivskarp balans mellan precision och fart. Träffytans lite mjukare material och racketens balans gör det lättare att utnyttja motståndarens kraft och vi utser Veron Counter till bäst i test.

Välbalanserat, god kontroll, räfflad träffyta
Mindre kraft än diamantformade modeller
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Babolat Viper Counter

Kraftfullt padelracket för en offensiv spelstil

Vikt: 365 g Form: Rund Balans: Topptung (270mm) Ram: Karbon Träffyta: Karbon 3K Kärna: 38mm Nivå: Avancerad

Babolat Viper Counter är ett snabbt padelracket med mycket kraft. Den har en träffyta av räfflat karbon som både ger explosivitet och utmärkt spin. Racketets styrka är att på ett effektivt sätt utnyttja motståndarens fart i kombination med förhållandevis god kontroll.

Tre lager av karbon

Viper Counter är tillverkad av karbon i tre olika lager där ett av lagren är lite mjukare vilket ger ökad komfort. Det här gör racketen till en fin mix mellan kraft och bra touch. Men det är farten och kraften som är dominerande, vilket innebär att du bör vara en van padelspelare för att kunna dra nytta av Vipers främsta egenskaper. En nybörjare kan komma att få problem med att hålla bollen innanför banan när det kommer lite hårdare slag från motståndaren.

Välbalanserat racket som ligger bra i handen

Racketen är välbalanserad och ligger bra i handen. Den topptunga balanseringen hjälper spelaren framför allt att få bra fart på bollen med slag ovanför huvudet. Ramen suger upp vibrationer på ett behagligt sätt vilket är särskilt bra för dig som brukar drabbas av tennisarmbåge.

Babolat Viper Counter passar dig som spelat mycket padel och har en övervägande kraftfull spelstil. Visst, prislappen är hög men då får du också ett välbalanserat och läckert padelracket av mycket hög kvalitet.

Kraftfull, utmärkt spinn
Mindre kontroll för den ovane
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Wilson Ultra Elite v2

Uppgraderad version med utmärkt spinn och grymt grepp

Vikt: 361 g Form: Diamant Balans: Medel (258mm) Ram: Kolfiber Träffyta: Glasfiberkomposit Kärna: Soft EVA Foam 38mm Nivå: Motionär

Wilson Ultra Elite v2 är en riktigt snygg uppgradering från föregångaren med samma namn. Föregångaren hade mycket att önska när det gäller designen och även spelupplevelsen har förbättrats i den nya utgåvan. V 2 är ett läckert allroundracket med stor träffyta som genererar mycket fart. Ett diamantformat racket brukar ha tyngden längre ut på racketet men Ultra Elite v2 har balansen i mitten vilket ger bättre kontroll.

Konkav form ger större träffyta

Racketen omges av en förhållandevis ovanlig konkav form vilket inte bara är en spännande syn för ögat utan den ger också en något större träffyta. Ramen är tillverkad i kolfiber vilket är det vanligaste materialet för padelracketar. Träffytan har en blandning av glasfiber och komposit. Förutom att materialet är väldigt hållbart så ger det även racketen en lite mjukare bollträff samt ordentligt med fart. Nackdelen är att slagen kan bli svårare att kontrollera, detta blir särskilt påtagligt vid returnering av hårda volleyslag. Är man dessutom van vid lite hårdare racketar så är risken att man upplever denna som svampig.

Ruggad yta och bra spinn

Ultra Elite v2 har en spännande ruggad yta som påminner om materialet på en basketboll. Den ger utmärkt spinn och vi upplever framför allt att det ger en extra dimension vid serven. Vid första beröringen gav greppet ett högst alldagligt intryck men ju mer svettig handen blev desto bättre blev greppet!

Wilson Ultra Elite v2 är ett trevligt allroundracket och passar dig som inte har en alltför kraftfull spelstil. Om du gillar att sätta mycket spinn på bollarna och känner dig bekväm med ett lite mjukare racket så är nya Ultra Elite ett riktigt bra alternativ.

Bra grepp, utmärkt spinn, snygg design
Något mjukt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Wilson Bela Elite

Balanserat racket med utmärkt kontroll och vass spinn

Vikt: 365 g Form: Diamant Balans: Medel (260mm) Ram: Kolfiber Träffyta: Glasfiber Kärna: Soft EVA Foam 38mm Nivå: Motionär

Wilson Bela Elite är ett spännande padelracket som erbjuder en fin mix av kontroll och fart. Serien Bela är framtagen tillsammans med padelspelaren Fernando Belasteguín, en legend inom padelsporten med hela 16 år som världsetta!

Racket för motionärer

Serien Bela finns i tre nivåer, Team, Elite och Pro. Elite riktar sig främst till motionären men även spelare från de andra två nivåerna kan dra nytta av Bela Elites egenskaper. Elite är något lättare än proracketet och har egenskaper som är mer förlåtande, som en mjukare träffyta och en större sweetspot. Detta ger mer kontroll men något mindre fart och kraft, vilket är ovanligt för ett diamantformat racket.

Mycket bra balanserat padelracket

Bela Elite är utmärkt balanserad och den räfflade träffytan ger möjlighet till riktigt fina skruvar. Elite presterar skapligt även i de mer kraftfulla overheadslagen, även om det såklart inte går att jämföra med till exempel Babolats Viper vars främsta egenskap är just kraft. Wilsonlindorna ger ett förstklassigt grepp som vi upplever blir bättre och bättre ju svettigare handen blir.

Wilson Bela Elite är ett suveränt padelracket för dig som precis lämnat nybörjarnivån och vill byta upp dig till ett racket med mer fart men samtidigt önskar bibehålla kontrollen. Den räfflade träffytan kommer ge dig fina förutsättningar att utveckla en exemplarisk Bandeja eller en dödande Vibora!

Vass spinn, god kontroll, utmärkt grepp
Något mindre fart och kraft, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

8. Dunlop Galactica

Avancerat padelracket från världsstjärnan Juani Mieres

Vikt: 370 g Form: Dropp Balans: Hög Ram: Karbon Träffyta: 6K Karbon Kärna: Pro EVA 38mm Nivå: Avancerad

Dunlop Galactica är ett avancerat padelracket för den vane padelspelaren som prioriterar kontroll före kraft. Den har en mjuk och räfflad träffyta som erbjuder både mycket spinn och hög precision. Modellen är framtagen tillsammans med den argentinske världsstjärnan Juani Mieres, som är en legend inom padelsporten.

Padelracket av hög kvalitet

Galactica genomsyras av hög kvalitet både när det gäller materialval och design. Racketen har en ram som består av karbon och är något tyngre än andra modeller i testet. Även träffytan har en särskild variant av karbon som kallas 6K vilket är både starkare och mer slittåligt. Precis ovanför greppet sitter en modul om Dunlop kallar för Tri-Max vars uppgift är att fånga upp vibrationer och ge spelaren en mera skonsam upplevelse. Funktionen verkar fylla sin uppgift då vi upplever att vi får minimalt med vibrationer i alla typer av slag.

Padelracket med bred sweetspot

Den är modellen är högt balanserad och har en bred sweetspot som sitter högt upp på racketen. Träffytan är mjuk men samtidigt förlåtande vilket ger spelaren en god känsla av kontroll. Galactica gör sig bäst i spelet långt bak i banan där precision och kontroll är en viktig faktor. Den mjuka träffytan gör att slag med mycket kraft, såsom volley och framför allt smashar, blir svårare att kontrollera. Något som utmärker sig är ljudet. Det låter lite som att man slår på bollen med en ihålig låda av wellpapp vilket upplevs som mycket udda innan man vänjer sig.

Dunlop Galactica är ett spännande padelracket för dig som är en van spelare och prioriterar kontroll före fart. Den har egenskaper som skiljer sig från andra modeller i prisklassen och vi rekommenderar starkt att man provspelar detta racket innan köp.

Välbalanserat, god kontroll
Tungt, bollträffar ger ett udda ljud, svårt att kontrollera hårda slag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har testat padelracketar i nivåerna nybörjare, motionär och avancerad. Samtliga racketar har långtidstestats av spelare från alla tre nivåer.

Vi har bedömt och värderat följande egenskaper:

Vikt: Här har vi värderat hur vikten påverkar racketens egenskaper. I värderingen har vi även beaktat vad vikten har för inverkan på olika spelstilar samt fysisk storlek på spelaren.

Kontroll, fart och balans: Vi har värderat på vilket sätt racketens sammansättning påverkar dessa egenskaper. Vi har värderat mixen av kontroll och fart kopplat till den tänkta målgruppen. Vi har även värderat vad balansens placering har för inverkan på spelkänslan.

Material: Vi har värderat hur materialen i kärna och träffyta påverkat racketens huvudsakliga egenskaper såsom kontroll och kraft. Vi har även beaktat materialets slitstyrka och livslängd.
Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut.

Fem saker att tänka på innan du köper ett padelracket

Padel är en sport som vuxit lavinartat både vad det gäller antalet utövare och utbud av material. Det kan vara en utmaning att navigera rätt i djungeln av padelracket och därför vill vi hjälpa dig på vägen. Det är klokt att funderar över följande punkter innan du köper ett padelracket:

1. Pris

Padelracket finns i olika prisklasser och nivåer. Det är dels en fråga om vilken budget du har men även hur mycket padel du har spelat och vilken spelstil du har. Generellt sätt kan man säga att nivåfördelningen ser ut så här:

 • Budget/nybörjare
 • Mellan/motionär
 • Premium/avancerad

Här kommer en mer utförlig beskrivning vad varje kategori innebär.

Budget/nybörjare: Karaktäriseras av mer lättspelade racket med en stor träffyta, eller sweet spot som det också kallas. Dessa racket är ofta mer förlåtande men ger samtidigt mindre fart och kraft. Det vanligaste är att dessa racketar har en rund form. Prisintervallet ligger mellan 500-1000 kr.

Mellan/motionär: Här hittar vi padelracketar med en något hårdare kärna som ger spelaren mer kraft. Racketar i den här kategorin kan ha alla former dvs rund, dropp- och diamantform. Padelracket i den här prisgruppen kostar mellan 1000 och 2000 kr.

Premium/avancerad: I den här prisklassen hittar vi padelracket med mer påkostade material som exempelvis Karbon och kombinationer av olika EVA-skum. Det ger racketet en ökad livslängd samt ibland även en större dimension till spelet. Om du är nybörjare kan racketar i den här kategorin snarare stjälpa än hjälpa eftersom både fart och placering av sweet spot gör att racketet kan upplevas som svårspelad. Racketar i den här kategorin passar dig som har spelat padel ett tag.

2. Form på padelracket

Ett padelracket har olika former som har designats utifrån olika spelstilar. För att kunna hitta den perfekt modellen för just dig behöver du veta vilken spelstil du har. Här kommer en beskrivning av de olika formerna.

Rund form: De här modellerna har en stor träffyta eller sweet spot som det heter i padelvärlden. Racketar med den här formen är mer lättspelade och ger spelaren bättre kontroll eftersom det är lättare att få en ren bollträff. Vikten eller balansen på dessa typer av racketar ligger från mitt och ner mot handtaget. Det gör att det blir lite svårare att få ordentligt med fart i slagen men samtidigt ger det mer kontroll. Det gör att den här formen är vanligast hos nybörjare och motionärer.

Diamantform: Här är sweet spot placerad längre ut på racketet. Det ger spelaren mer fart och kraft men något sämre kontroll. Vikten sitter också längre ut vilket gör att racketet upplevs som tyngre än runda modeller. Det här är ett utmärkt val för den offensiva spelaren som gillar att gå på nät och smasha. Generellt rekommenderas diamantform till mer avancerade spelare med några års erfarenhet.

Droppform: Det är inte helt lätt att skilja på runda och droppformade racketar då det finns många likheter. Droppformat racket är något av en blandning mellan de runda och diamantformade modellerna. Balansen/vikten är ofta placerad i mitten av racketet och det ger en fin kombination av fart och kontroll. Sweet spot är placerat något ovanför mitten vilket ger mindre kontroll än ett runt racket. Samtidigt är den mer lättspelad än ett diamantformat racket. Modellen med droppform lämpar sig för de flesta speltyperna och nivåer men är vanligast bland mer erfarna padelspelare.

3. Balans

Vi har tidigare nämnt att balansen eller vikten ligger olika beroende på modell och form. Här kommer en lite mer utförlig beskrivning hur detta påverkar spelet.

Låg balans: När vikten ligger närmare handtaget så ger det spelaren mer kontroll men mindre kraft/fart. Generellt sätt kan man säga att ett padelrack med låg balans är mera lättspelat, bekvämare och ett särskilt bra val om du exempelvis har haft problem med tennisarmbåge.

Medelbalans: Det här är mellantinget som passar dig som är en mer van motionär. När vikten är mera jämnt fördelat så ger det en bra kombination av kraft/fart och kontroll.

Hög balans: När vikten sitter längre ut på racketet ger det en högre hastighet på svingen och det i sin tur resulterar i en högre kraft/fart. Dessa racket känns tyngre i handen och kräver en ganska god teknik för att kunna hantera på bästa sätt. Racket med hög balans passar den duktige motionären med en mer offensiv och kraftfull spelstil.

4. Vikt

Vanligtvis ligger vikten på ett padelrack någonstans mellan 340 och 390 gram. De lite lättare racketarna har en vikt på mellan 360-375 gram och de tyngre racketarna väger 375-390 gram. På pappret kan man tycka att den lilla differensen i vikt inte ska göra någon större skillnad men den är faktiskt mer märkbar än man kan tro. Om du är nybörjare eller har problem med exempelvis tennisarmbåge är det klokt att välja ett lite lättare racket. Är du istället en offensiv spelare som gärna går fram på nät och smashar, ja då gör du rätt i att välja en av de tyngre och mer topptunga modellerna.

Dam- och juniorracket har ofta en lägre vikt samt även ett smalare handtag.

5. Konstruktion

Hur är ett padelracket konstruerat och vad innebär varje del för mig i praktiken? Vi reder ut detta åt dig!

I grova drag består ett padelracket av dessa fyra delar:

 • Kärna
 • Ram
 • Yta
 • Grepp

Kärna: Den här delen av padelracketet kan variera i hårdhet och består oftast av olika varianter av materialet EVA som är en slags mjuk plast. Nybörjaren gör klokt i att välja en lite mjukare kärna då det inte behövs lika mycket kraft för att få fart i slagen.

Ram: De absolut vanligaste materialet i ramen är kolfiber, och ibland i kombination med glasfiber. I premiumsegmentet kan man hitta ramar gjorda av Karbon och Grafen som är två material som tål långvarigt slitage betydligt bättre.

Yta: Det finns både släta och ruggiga ytor. För dig som är ny inom padel räcker det fint med en slät yta eftersom den ger en mer lätthanterlig bollträff. Fördelen med en ruggad yta är att den ger ett särskilt bra bett i bollen. Det finns såklart även hårda och lite mjukare ytor. Generellt så ger en hårdare yta mer kontroll men mindre fart och tvärtom.

Grepp: Varje padelracket levereras med samma greppstorlek som standard. Önskar man ett tjockare grepp så kan man enkelt köpa en extralinda och linda på över den gamla. Ett lite tjockare grepp än standard kan vara att föredra om man vill minska risken för tennisarmbåge. En linda tappar ganska snabbt greppet och det kan vara klokt att köpa med några extralindor när man köper sitt padelracket. För dig som önskar ett ännu smalare grepp än standard rekommenderar vi titta på junior och damrackets.

Tips: Om du har möjlighet så provspela gärna padelracket innan köp!

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Cabra Premium Virtuoso

Exklusivt padelracket med påkostade materialval och lyxiga detaljer

Vikt: 360 g Form: Rund Balans: Medel Ram: Kolfiber Träffyta: Kevlar Kärna: 38mm, olika material med olika densitet ovanpå varandra Nivå: Avancerad
cabra virtuoso

Cabra Premium Virtuoso erbjuder dubbla ytstrukturer, flera lager i kärnan och en riktigt läcker retrodesign.

Kärnan i Cabra Premium Virtuoso heter Intellicore och består av material med olika densitet ovanpå varandra, där ett mjukare material aktiveras vid lösare slag och ett hårdare material vid mer kraftfulla slag. Denna typ av smarta kärna finns exempelvis även i Bullpadels och NOX toppmodeller.

Vem riktar sig racketet till?

I det offensiva spelet så erbjuder Premium Virtuoso framförallt en riktigt vass precision och ger fina möjligheter att slå svårstoppade placeringar. Vid nätspelet är den en utmärkt partner, som kan dämpa och vinkla bollarna eller smälla på tillbaka.

Cabra Premium Virtuoso

Tack vare kombinationen av en mönstrad struktur och sandpapper på träffytan går det sätta en ordentlig spin på bollen och slå svårtagna stoppbollar eller skära bollarna effektivt i slag som Bandeja och Vibora.

Utmärkt spinn, fin balans, skön handledsrem
Inte så kraftfull, dyr
0 5 3 1

Babolat Vertuo Counter

Lättspelat padelracket med låg vikt och stor träffyta

Vikt: 350 g Form: Rund Balans: Neutral (265mm) Ram: Karbon Träffyta: Glasfiber Kärna: 38mm Nivå: Nybörjare
Babolat Vertuo Counter

Babolat Vertuo Counter är ett padelracket med häftig design och en stor träffyta. Till skillnad från sina storasyskon Veron och Viper så är denna modell betydligt mjukare och väger något mindre. Det gör att den passar bättre för spelare som är i början på sin padelkarriär. En stor och mjuk sweetspot gör racketen lättspelat.

Bra nybörjarracket

Ramen är tillverkad av slitstark karbon samtidigt som träffytan består av ett mjukare glasfibermaterial. Det sistnämnda kan göra att racketen känns lite svampig och det blir särskilt påtagligt om man är van att spela med ett racket som har hårdare träffyta. Vertuo är ett bra nybörjarracket men passar även motionären som prioriterar kontroll före fart.

Ett förlåtande racket

Denna modell från Babolat har en neutral balans vilket bland annat innebär att det är något svårare att döda bollen med kraft jämfört med ett racket som har balansen längre ut. Däremot gör den centrala balansen tillsammans med den större sweetspoten, racketen mer förlåtande vilket är uppskattat vid tillfällen då tekniken sviker. Vertuo brister i kontrollen när bollen från motståndaren kommer med hög fart - eftersom träffytan är så pass mjuk blir det svårt att placera bollen där man vill.
Babolat Vertuo Counter är ett prisvärt alternativ för dig som söker ett första padelracket med god kontroll och låg vikt. Den passar utmärkt i spelet med likasinnade där ni prioriterar längre bolldueller framför dödande slag med mycket kraft. Vertuo är ett bra köp i kategorin nybörjare.

Låg vikt, stor träffyta
Saknar mixen av kraft och precision
0 5 4.5 1

Dunlop Speed Ultra

Utmärkt padelracket med god kontroll och mycket spinn

Vikt: 365 g Form: Rund Balans: Medium Ram: Grafit Träffyta: Pro EVA Kärna: Pro EVA 38mm Nivå: Motionär
Dunlop Speed Ultra

Dunlop Speed Ultra utmärker sig med sin räfflade träffyta som sätter bollen rejält i spinn vid rätt bollträff. Ramen av grafit gör racketet lätt och ger en bra balans mellan kontroll och fart.

Balans centralt i racketen

Vårt testracket har en läcker design med rund form och där balansen sitter centralt i racketet. Detta bidrar till en ökad kontroll vilket gör att Speed Ultra även passar bra för nybörjaren. Materialen i både ram och kärna är påkostade och förekommer vanligtvis i mycket dyrare modeller.

Bra fart i svingarna

Även om Speed Ultra inte är det racket som ger mest kraft, så bidrar den aerodynamiska utformningen till ökad fart i svingarna. Det kan spelaren dra nytta av både i det offensiva spelet och i det defensiva spelet framför allt på nätet där reaktionsförmågan är viktig. För att kunna ge maximalt med kraft skulle Ultra behöva en diamantformad träffyta med balansen högre upp på racketen samt ett hårdare material i sweetspoten som hjälper till med att ta tillvara på kraften från motståndarnas slag.

Dunlop Speed Ultra är ett utmärkt racket för dig som prioriterar spinn och precision före kraft. Det är en fördel om du har spelat padel tidigare eftersom den räfflade ytan annars kan kännas ovan. Det här är ett läckert och lättspelat padelracket som vi bedömer är mycket prisvärt.

God kontroll, utmärkt spinn, högt prisvärde, snygg design
Aningen kraftlös